فهرست مطالب

راهبرد اقتصادی - پیاپی 35 (زمستان 1399)

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 35 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لاله طبقچی اکبری، محمود بابازاده*، قاسم سامعی، طاهره آخوندزاده یوسفی صفحات 199-236
    در پژوهش حاضر، به ارزیابی تاثیرات کارآفرینی و فضای کسب و کار بر مولفه های بهره وری (بهره وری کل عوامل تولید، بهره وری نیروی کار و بهره وری سرمایه) در 15 کشور منتخب درحال توسعه طی سالهای 2006 تا 2017 با استفاده از پانل پویا با رهیافت گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) پرداخته شده است. بر اساس نتایج برآوردها، کارآفرینی و فضای کسب و کار تاثیر مثبتی بر مولفه های بهره وری داشتند و تاثیرپذیری بهره وری کل عوامل تولید بیشتر از دو مولفه بهره وری نیروی کار و بهره وری سرمایه بود. با این وجود، به دلیل موانع کارآفرینی و محدود بودن فضای کسب و کار در جوامع درحال توسعه، این دو شاخص در جوامع فوق هنوز به سطوح ایده آل نرسیده اند و همچنان شاهد نوسانات قابل توجهی در این زمینه می باشیم، بنابراین این اثرات مثبت می توانند در این جوامع پایدار نباشند، لذا عدم بهبود و گسترش این شاخص ها می تواند عواقب جبران ناپذیری را برای روند مولفه های بهره وری در پی داشته باشد. از این رو نیاز به اصلاحات مجدد در این دو حوزه، ضروری می باشد. بر این اساس، پیشنهاد می شود برنامه ریزی های پایدار و منسجمی جهت بهبود و گسترش هرچه بیشتر شاخص های کارآفرینی و فضای کسب و کار انجام شود تا از این طریق بتوان زمینه های ارتقای هرچه بیشتر مولفه های بهره وری را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، فضای کسب و کار، بهره وری، پانل پویا
  • سجاد حیدرزاده، وحید ماجد*، علیرضا قباشی صفحات 237-261
    نیازهای جدید شهری و توسعه شهرها، دولت ها را با مشکل کمبود منابع مالی جهت تامین خدمات شهری مواجه کرده است که این مسئله موجب ایجاد شکاف میان عرضه و تقاضای زیرساخت ها شده است. این موضوع در زمینه تامین مالی پروژه های شهری از دید بخش عمومی و به طور خاص شهرداری ها اهمیت یافته است. مشارکت عمومی خصوصی (PPP) یکی از مدل های تامین زیرساخت است که در چند دهه اخیر دولت ها بر روی آن متمرکز شده اند. باتوجه به اینکه این نوع از مدلها در مراحل مختلف انجام پروژه دارای پیچیدگی های قابل توجهی هستند و روابط حاکم بر آن بلندمدت است، شناخت عوامل موثر بر آن و نهادهای مرتبط با آن اهمیت می یابد. در این مطالعه با بررسی کانال های موثر بر PPP و نیز تحلیل اقتصادسنجی به روش تابلویی عوامل موثر بر مشارکت عمومی خصوصی در کشورهای منتخب مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مدل اقتصادسنجی پژوهش نشان دهنده تاثیرگذاری مثبت بدهی دولت، بزرگی حجم بازار، ثبات اقتصادکلان، نظام حقوقی قوی بر میزان انجام پروژه های مشارکت عمومی خصوصی است.
    کلیدواژگان: مشارکت عمومی خصوصی، حاکمیت قانون، توسعه زیرساخت ها، مدل تابلویی(پانل)
  • حسینعلی رجایی*، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی، محسن زاینده رودی صفحات 263-292

    همواره تکانه های ارزی از مهمترین منبع نوسانات در متغیرهای کلان اقتصاد ایران بوده است به خصوص تاثیر این تکانه ها بر متغیرهای مانند تولید و تورم شدت بیشتری داشته است. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر تکانه های ارزی بر شکاف تولید و تورم در اقتصاد ایران در چارچوب یک مدل تعادل عمومی پویایی تصادفی می باشد. از اینرو از یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی متناسب با ساختار اقتصاد ایران استفاده شده است. مدل تصریح شده یک مدل نیوکینزی ویزه اقتصاد های باز با کشور کوچک می باشد که در آن ویژگی های در نظر گرفته شده برای اقتصاد ایران عبارتند از: در نظر گرفتن چسپندگی قیمت ها از طریق فرایند تعدیل قیمت کالوو ، در نظر گرفتن شکاف دهنده قانون قیمت واحد و همچنین برون زا در نظر گرفتن نرخ بهره و استفاده از نرخ رشد پایه پولی به عنوان ابزار سیاست گذاری سیاست پولی. نتایج این مطالعه حاکی از این است که تولید کل ، شکاف تولید در ابتدا واکنش مثبتی به تکانه نرخ ارز دارند وسپس این اثر کاهشی شده و بعد از بیست دوره از بین می رود. همچنین نتایج نشان می دهد که در کوتاه مدت ، واکنش تورم و شکاف تورم نسبت به تکانه ارزی مثبت و شدید می باشد اما در بلند مدت شدت و اکنش مثبت تورم و شکاف تورم نسبت به نرخ ارز کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: تکانه ارزی، شکاف تولید، شکاف تورم، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی و اقتصاد ایران
  • مجید رحیمی*، کامران ندری، مهدی یزدانی صفحات 293-323
    بسیاری از اقتصاددانان بر این دیدگاه که سیاست های پولی در کوتاه مدت بر بخش واقعی اقتصاد موثر است، اتفاق نظر دارند؛ ولی اختلاف نظر آنها بر سر کانال های اثرگذاری و اهمیت نسبی آنها است. هدف اصلی این مقاله شناسایی مهمترین ساز وکار انتقال سیاست پولی در اقتصاد ایران با رویکرد الگو های میانگین بیزین است. در این تحقیق 35 متغیر موثر بر انتقال سیاست پولی از کانال نیوکلاسیکی و 22 متغیر موثر بر سازوکار انتقال پولی در الگو غیرنیوکلاسیکی وارد الگو گردید و در نهایت با استفاده از رویکرد الگوی میانگین گیری بیزی مهم ترین متغیرهای موثر بر سازوکار انتقال سیاست پولی تعیین شدند. با توجه به نتایج می توان بیان داشت سازوکار انتقال پولی در اقتصاد ایران هم از کانال نیوکلاسیکی و هم از کانال غیرنیوکلاسیکی منتقل می شود؛ بر اساس نتایج، کانال نیوکلاسیکی سهم بالاتری در سیستم انتقال سازوکار پولی نسبت به کانال غیرنیوکلاسیکی دارد. بر اساس نتایج مهمترین کانالهای انتقال سیاست پولی در اقتصاد ایران عبارت از متغیرهای نرخ ارز حقیقی موثر، نرخ بهره بازار آزاد، انحراف نرخ ارز غیر رسمی از رسمی، نرخ رشد شاخص کل سهام، شاخص قیمت زمین در تهران، حجم پول، کل بدهی به سیستم بانکی و نرخ رشد اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی هستند.
    کلیدواژگان: سازوکار انتقال سیاست پولی، کانال نئوکلاسیک، کانال غیرنئوکلاسیک، میانگین بیزین
  • سید محمدهادی سبحانیان*، محمدحسین معماریان، پویا بحری صفحات 325-358

    بررسی آثار سیاست های مالیاتی بر متغیرهای کلان اقتصادی یکی از مولفه های اصلی در اتخاذ و یا اصلاح سیاست های مالی در کشورها است. در ایران یکی از مهمترین سیاست های مالیاتی که در دهه گذشته به اجرا درآمده است، وضع مالیات بر ارزش افزوده بوده است. اثرات اخذ این پایه مالیاتی بر رشد اقتصادی کشور یکی از مهمترین سوالات و مسایل چالش برانگیز در خصوص اجرای این پایه مالیاتی است. در اغلب مطالعات انجام شده برای بررسی این سوال اساسی، مساله شناسایی و برون زایی شوک سیاست مالیاتی مغفول واقع شده است. عدم توجه به این مهم امکان بروز خطای حذف متغیر مهم و مخدوش شدن نتایج تحلیل را بوجود خواهد آورد. به منظور غلبه بر این مشکل در این مقاله با استفاده از روش روایی که توسط رومر و رومر (2010) معرفی شده است، ضمن تبیین برون زایی سیاست مالیات بر ارزش افزوده در ایران تاثیر اخذ مالیات بر ارزش افزوده بر تولید ناخالص داخلی در بازه زمانی 1397-1387 با استفاده از داده های فصلی و روش خودرگرسیون برداری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده حکایت از آن دارد که اخذ مالیات بر ارزش افزوده (شوک های مالیات بر ارزش افزوده) در دوره اول اثر منفی بر رشد اقتصادی داشته و در دوره های بعد این اثر از لحاظ آماری معنادار نیست. همچنین شوک های مالیات بر ارزش افزوده بر رشد مخارج دولت اثر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، رشد تولیدناخالص داخلی، مساله شناسایی، برونزایی
  • سید محمد عباس نیا*، محمدهاشم بت شکن، محمدعلی دهقان دهنوی، محمدجواد محقق نیا، حسین اصلی پور صفحات 359-401

    مطالعه صندوق های بازنشستگی در اقتصاد ایران نشان می دهد که در حال حاضر این صندوق ها بنا به دلایل مختلف با کسری و شکاف نقدینگی مواجه هستند. چالش عدم تعادل بین منابع و مصارف در صندوق های بازنشستگی و پیامدهای منفی آن، به ویژه افزایش کسری صندوق ها و به تبع آن افزایش تعهدات دولت در این حوزه، اجرای اصلاحات را در این صندوق ها اجتناب ناپذیر نموده است. اما سوال اساسی این است که با وجود درک بحران صندوق های بازنشستگی برای کنش گران مختلف این حوزه، این اصلاحات عملیاتی نشده است. بر این اساس و با توجه به ماهیت پیچیده و چندبعدی بازنشستگی، جهت اصلاح ساختار تنظیم گری در این صندوق ها، لازم است عوامل کلیدی موثر بر این اصلاح ساختار و نحوه اثرگذاری آن ها شناسایی و تبیین گردد. در این مطالعه با استفاده از دو روش تحلیل مضمون (TA) و مدلسازی ساختاری-تفسیری (ISM) عوامل کلیدی اثرگذار بر اصلاح ساختار تنظیم-گری صندوق های بازنشستگی شناسایی و با دستیابی به شبکه مضامین مدل ارتباطی بین عوامل موثر در شش سطح استخراج گردید و در نهایت جهت سنجش قدرت نفوذ و وابستگی عوامل از روش میک مک (MICMAC) استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که لازم است مسئولیت تدبیر امور بین نسلی در حوزه بازنشستگی به یک ناظر مستقل و فراقوه ای بازنشستگی تفویض گردد.

    کلیدواژگان: صندوقهای بازنشستگی، مقرراتگذاری و نظارت، تنظیم گری، تامین اجتماعی
|
  • Laleh Tabaghchi Akbari, Mahmoud Babazadeh *, Ghasem Sameei, Tahereh Akhundzadeh Yousefi Pages 199-236
    In this paper evaluates the effects of entrepreneurship and business environment on productivity components(total factor productivity, labor productivity, and capital productivity) in 15 selected developing countries over the period of 2006 to 2017 with using of dynamic panel with generalized method of moments approach(GMM). The results showed that, entrepreneurship and business environment had a positive effect on productivity components and the effectiveness of total factor productivity was greater than labor productivity and capital productivity. But still, due to the entrepreneurship,s barriers and business environment,s limitation, these two indicators have not reached to ideal levels in developing societies and we are still witnessing significant fluctuations in this area, so these positive effects may not be sustainable in these communities therefore, the lack of improvement and expansion of these indicators can have irreparable consequences for trend of productivity components. Therefore, the need for new reform in these two areas is essential. Accordingly, is suggested to do sustainable and coherent planning for improve and expand of entrepreneurship indicators and business environment until from in this way, can provide the basis for further promotion of productivity components.
    Keywords: Entrepreneurship, business environment, Productivity, Dynamic Panel
  • Sajad Heydarzadeh, Vahid Majed *, Alireza Ghobashi Pages 237-261
    New urban needs and urban development have left governments with a shortage of financial resources to provide urban services, creating a gap between supply and demand for infrastructure. This issue has become important in the field of financing urban projects from the perspective of the public sector and especially municipalities. Public Private Partnership (PPP) is one of the infrastructure supply models that governments have focused on in recent decades. Given that these types of models have significant complexities in different stages of the project and the relationships that govern it are long-term, it is important to know the factors affecting it and related institutions. In this study, by examining the channels affecting PPP as well as econometric analysis by panel method, the factors affecting public-private participation in selected countries have been investigated. The results of the research econometric model show the positive impact of government debt, market size, macroeconomic stability, and a strong legal system on the rate of public-private partnership projects.
    Keywords: Public Private Partnership (PPP), Rule of law, Infrastructure development, panel data
  • Hosseinali Rajaee *, Seyed Abdolmajid Jalee Esfandabadi, Mohsen Zayanderoody Pages 263-292

    The aims of this paper investigated the effect of exchange rate shock on output gap and inflation for the Iranian economy. We present a New-Keynesian DSGE model for a small open economy of Iran from 1971 until to 2018. model used in this study include: Households, Firms, Oil Sector, Government and monetary policy and foreign sector .The most important features of this study as follows: adding oil sector, Consider rigidity in the firm sector (intermediate good producers firms , exporter firms, importer firms) .The Bayesian estimation method is used to get the posterior means based on priors and the likelihood function. The impulse response functions illustrate that an increase in exchange rate shock created an increase in output and output gap in short run, that this effect will be decrease in the medium term and will be negatively affected in the long run. Exchange rate shock has a positive effect on inflation and inflation gap in short run but they are not very strong in the early periods in the later and mid-term periods, the incremental effects of exchange rate shocks on inflation and inflation gap stronger.

    Keywords: DSGE Model, Exchange rate, Output gap, Inflation
  • Majid Rahimi *, Kamran Nadri, Mehdi Yazdani Pages 293-323
    Many economists agree that monetary policy affects the real sector of the economy in the short term, but their disagreement is over the channels of influence and their relative importance. The research's main purpose was to identify the most important mechanism of monetary policy transmission in the Iranian economy with the Bayesian model averaging approach. Thirty-five variables affecting monetary policy transmission through the neoclassical channel and 22 variables affecting the monetary transmission mechanism in the non-neoclassical model were entered into the model. Finally, using the Bayesian averaging model approach, the most important variables affecting the monetary policy transmission mechanism were determined. According to the results, it can be said that the money transmission mechanism in the Iranian economy is transmission through both neoclassical and non-neoclassical channels. According to the results, the neoclassical channel has a higher share in the monetary mechanism transmission system than the non-neoclassical channel. According to the results, the most important channels of monetary policy transmission in the Iranian economy are the effective real exchange rate variables, free-market interest rate, informal exchange rate deviation from the formal, total stock index growth rate, land price index in Tehran, the volume of money, total debt to the banking system and the growth rate are credits granted to the private sector.
    Keywords: The mechanism of monetary policy, Neoclassical channel, Non-neoclassical channel, Bayesian average
  • Seyed Mohammadhadi Sobhanian *, MohammadHosein Memarian, Pouya Bahri Pages 325-358

    The effect of Taxation on macroeconomics indicator has been a main factor for Fiscal policy making. VAT ACT is one of most important tax policy in Iran which has been executing as temporary law for ten years. The most important Issue between policy making in regard to VAT is whether it affect GDP positively or negatively. A crucial point for answering this question is identification of exogenous tax Shocks. In this research using Romer and Romer (2010) narrative approach, VAT exogenous Shocks are identified. Then with a vector autoregressive regression model and IRAN seasonal data (1387-1397) the effect of this shocks on GDP growth and growth of government expenditure is investigated. The results indicate that VAT shocks in the first period have a negative effect on economic growth and in subsequent periods this effect is not statistically significant. Also, VAT shocks have no significant effect on the growth of government expenditure.

    Keywords: Value Added Tax, GDP growth, identification problem, exogeneity
  • SEYYED MOHAMMAD ABBASNIA *, MohammadHashem Botshekan, MohammadAli Dehghan Dehnavi, MOHAMMADJAVAD MOHAGHEGH NIA, Hossein Aslipour Pages 359-401

    The study of pension funds in Iran shows that currently, these funds face deficit and liquidity gap due to different reasons. The challenge of the imbalance between resources and consumptions in pension funds and its negative consequences, especially the funds deficit and consequently the increased commitments of the government in this area, have made it inevitable to implement reforms in these funds. But the main question is that why these reforms have not become operational in spite of the perception of the crisis of pension funds by different actors in this area? Accordingly, and considering the complex and multidimensional nature of retirement, in order to modify the regulation structure in these funds, it is required to identify and explain the key factors affecting this structure modification and the way in which they affect this structure. Using thematic analysis method (TA) and interpretive-structural modeling (ISM), the key factors affecting the modification of regulation pattern of pension funds were identified in this study, and by obtaining the themes network, the relationship model between effective factors was extracted at 6 levels, and finally, MICMAC method was used to measure the power of the influence and dependence of factors. Results from this study show that it is required to delegate the responsibility for management of intergenerational affairs in the field of retirement to an independent meta-power pension supervisor.

    Keywords: Pension Funds, Regulation, supervision, Regulating, Social security