فهرست مطالب

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 34 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعیده سعیدی* صفحات 11-41

    پاندمی کرونا در کوتاه ترین زمان تاثیرات گسترده و درازمدتی را بر زیست میلیاردها نفر در جهان گذاشته است. صنعت گردشگری یکی از مهمترین و بزرگترین کسب و کار آسیب دیده و زخمی در این فرایند بود و با توجه به سطح بسیار بالای کنش های انسانی جزو اولین صنایعی بود که تعطیلی را تجربه و آخرین صنعتی بود که به تدریج بازگشایی شد این پژوهش با رویکردی انسان شناختی و با نگاهی حساس به جنسیت به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که دلالتهای پاندمی کرونا در اکوتوریسم (به طور خاص اقامتگاه های بومگردی) چه بوده و مسئولیت اجتماعی سازمان دردوران رکود ناشی از شیوع ویروس با چه مکانیسم هایی بازنمایی و عملیاتی شده استبه منظوربه دست آوردن داده های این پژوهش معنامحور و کیفی از تکنیک اتنوگرافی مجازی استفاده شده است. در این راستا مصاحبه نیمه ساختار یافته با مدیران 15 اقامتگاه صورت گرفت و به منظور تدقیق یافته ها با مسیولین نهادهای ذیربط مصاحبه متخصص شده است.مدیران اقامتگاه های بومگردی مورد پژوهش در کنار دغدغه معاش، با اولویت قرار دادن شناساندن و ترویج شاخصه های فرهنگ و هنر بومی به بازنمایی فولکلور گیلان کمک شایانی مینمایند و فرایند یادگیری فرهنگی را در دوران تعطیلی ناشی از پاندمی کرونا به صورتی فربه تر در عرصه مجازی ادامه داده اند. به نظر می رسد مراکز بومگردی که بر مبنای مسئولیت اجتماعی سازمان عمل نمودند به صورت مستمر در سه بعد تصویرسازی ذهنی، درگیری عمیق ذهنی و تقویت وفاداری مشتریان به تولید محتوا در رسانه های مجازی اهتمام ورزیدند

    کلیدواژگان: گردشگری قومی، جنسیت، اقامتگاه بومگردی، گیلان، گردشگری مجازی
  • امین میرشکاری سلیمانی*، هادی خانیکی، سید جمال الدین اکبرزاده جهرمی صفحات 43-67

    در جامعه ایران، به واسطه رشد روزافزون فناوری های نوین ارتباطی به خصوص اینترنت و تلفن های همراه هوشمند و حضور در شرایط گذار از منظر توسعه، شرایط خاصی بوجود آمده است. در این شرایط، سرعت تغییرات ذایقه مردم بسیار زیاد بوده و روز به روز مسایل و نیازهای جدیدی شکل می گیرد. یکی از عواملی که می تواند در رفع این نیاز کمک شایانی کند، استارتاپ ها هستند. استارتاپ ها با ویژگی های خاص و منحصربه فردی که دارند، نیروی انسانی خلاق، دغدغه مند و باانگیزه را در ساختاری چابک گرد هم آورده و برای مسایل روز، متناسب با شرایط جامعه راه حل پیدا می کنند. در این پژوهش تلاش شده است تا چگونگی مواجهه جامعه ایرانی با استارتاپ ها را بررسی کرده و برای رشد آنها راهکارهایی ارایه گردد. بررسی وضعیت فعلی استارتاپ ها در ایران نشان می دهد که توجه ویژه ای به حوزه سرویس و خدمات دارند و با استفاده از اینترنت و گوشی های هوشمند، خدمات بسیاری را در اختیار مردم قرار می دهند. در این شرایط مشاهده می گردد که به واسطه جدید بودن مسیله، پژوهش زیادی انجام نشده است؛ به همین دلیل در این پژوهش با استفاده از نظریه داده بنیاد و به صورت اکتشافی، تلاش شده است تا مسئله به خوبی واکاوی شود. پس از مطالعات صورت گرفته، به نظر می رسد که در جامعه ایرانی باید یک نهاد مستقل به عنوان متولی فضای استارتاپ ها بوجود آمده و فضای استارتاپی کشور را با ظرفیت ها و ویژگی های بومی جامعه ایرانی، بازتعریف نماید. این نهاد می تواند با اولویت قرار دادن مسایل اصلی کشور، به عنوان نقشه راه استارتاپ ها، از این ظرفیت به خوبی بهره مند شود.

    کلیدواژگان: اینترنت، تلفن های همراه هوشمند، کسب و کارهای نوپا، زیست بوم استارتاپی
  • هادی درویشی*، سمیه مومنی صفحات 69-85
    شاید بتوان گفت که یکی از نشانه های مهم زمانه کنونی در قرن بیست و یکم، افزایش رو به رشد پوپولیسم در ابعاد مختلف است، پیروزی های پوپولیست ها در انتخابات کشورهای مختلف، موید این گزاره است. اما پوپولیسم چیست؟ و پوپولیست کیست؟ پوپولیسم از سنخ مفاهیم پرچالشی است که هر چند، بسیار مهم هستند اما تعریفی واحد و مورد توافق از آنها وجود ندارد. در مقاله حاضر از دوگانه «پوپولیسم راست» و «پوپولیسم چپ» و تعریف و تفاوت های آنها سخن گفته می شود. پوپولیسم راستی که درونمایه آن، ملی گرایی، مهاجرت ستیزی، دشمنی با احزاب حاکم، سیاستمداران و فساد آنان است و دارای هفت شاخص «انتقاد از نخبگان و تکیه بر شعور متعارف»، «نمایندگی کامل از مردم مقدس»، «اهمیت رهبر و بی اهمیتی تشکیلات (جامعه بی میانجی)»، «پوپولیسم، زاده دموکراسی اما خطری برای آن»، «غیریت ساز بودن پوپولیسم»، «ضد لیبرال بودن پوپولیسم» و «نمایندگی اخلاقی و نه سیاسی داشتن پوپولیسم» می باشد. در ادامه، پوپولیسم چپ با توجه به آثار دو نظریه پرداز برجسته آن یعنی ارنستو لاکلایو و شانتال موفه توضیح داده می شود که متعهد به روایت مارکسیستی و منتقد هژمونی نیولیبرالیسم است و پوپولیسم را بحران سیاسی لیبرال دموکراسی می داند، بنابراین پوپولیسم چپ نه خواستار گسست از دموکراسی لیبرال بلکه به دنبال تحکیم و گسترش دموکراسی در برابر یک مخالف مشترک بنام الیگارشی است که تحت سیطره نیولیبرالیسم بر مردم مسلط شده است، به همین دلیل از «بازگشت به سیاست» یا «بازگشت به مردم» سخن بمیان می آورد.
    کلیدواژگان: پوپولیسم، پوپولیسم راست، پوپولیسم چپ، مردم
  • علیرضا حدادی* صفحات 87-133
    علوم انسانی روح پیش برنده کشورها و حکم جهت دهنده به سایر علوم و علوم اقتدارآفرین حقیقی است. رکود علمی مسلمانان و مواجهه مجدد با غرب جدید سبب افول تدریجی این جایگاه در نظر حکمرانان و راهبردهای کلان سیاست گذاری و به تبع فرهنگ عمومی مردم ایران شد. هدف مقاله حاضر مقایسه اجمالی وضعیت نظام آموزشی علوم انسانی و اجتماعی در ایران و کشورهای غربی (به ویژه آمریکا و انگلیس) در حوزه های آموزش وپرورش، آموزش عالی، دانش آ‏موختگان و فرهنگ عمومی است که با استفاده از مطالعه اسنادی و حضور در عرصه های اصلی حکمرانی علوم انسانی کشور، علاوه بر مشاهده نزدیک، به مصاحبه عمیق با خبرگان این عرصه پرداخته است. حاصل آن که اگرچه مسیر پیشرفت مدنظر ایران، متفاوت از توسعه مادی غربی است، اما اهمیت و ضرورت بهره گیری از ماهیت علوم مربوط به زیست انسان و برتری آن بر علوم طبیعی در حکمرانی کلان کشور، در تمام پارادایم ها یکسان بوده، که نیازمند توجه بیشتر در کشور عزیزمان ایران است.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، علوم اجتماعی، ایران، غرب، نظام آ‏موزشی
  • عباس عموری* صفحات 135-156

    چکیده شمایل‏‎نگاری از جمله هنرهای عامه‎ است که در فرهنگ ایرانی توانست، واقعه عاشورا را با فرهنگ بصری پیوند بزند و روایت شفاهی را به روایت تصویری بدل سازد. نقالان با شاعری بر سر هر کوچه و بازار پرده‎ها را برای مخاطبان می‎‏خواندند و پیام و فرهنگ عاشورایی را با نغمه‎سرای سینه به سینه و نسل به نسل منتقل می‎کردند. این هنر را روزی می‎توانستیم در همه‏ جا ببینیم و از آن استفاده کنیم، اما امروز دیگر خبری از آن نیست. هم‎چنین شمایل‎‏نگاران، شمایل مربوط به این واقعه را به ترسیم در آوردند تا در امکان مقدس و منازل بر دیوارها نصب شوند و نقالان با پرده‏‎خوانی و ارتباط نفس به نفس با مخاطبان همانند تیاترهای روحوضی و شیبه‎خوانی واقعه را شرح دهند. در این مقاله شمایل‎نگاری امام حسین (ع) و وقایع ظهر عاشورا براساس شمایل‎نگاری بر پرده‎ها مورد تحلیل به روش فرم فرای صورت گرفته است. نتایج به دست آمده حکایت از این داشت که پرده‏‎ها ضمن بیان احساسات شمایل‎نگار، توانسته‎اند با مخاطبان ارتباط برقرار کنند. این ارتباط چنانچه با روایت شفاهی همراه شود مخاطبان ضمن ابراز احساسات، پرده‎ها را به سان شیء مقدس می‎انگارند که واسطه میان آنان با واقعه کربلا خواهد بود. 

    کلیدواژگان: کلیدواژه‎ها: «شمایل‎نگاری»، «تحلیل فرم»، «کربلا»، «واقعه عاشورا»، «امام حسین (ع)»
  • میثم ماهیدشتی*، پروانه دانش، مرتضی فرجیان، وحید اسماعیلی صفحات 157-188

    تحقیق حاضر درصدد مطالعه عوامل تاثیرگذار بر اعتماد نهادی زنان کشورهای ایران و ترکیه است. زنان برای حضور در جامعه به سطحی از اعتماد ازجمله نوع نهادی آن نیازمندند که در این تحقیق تلاش شده عوامل موثر بر این اعتماد در میان زنان ایران و ترکیه موردمطالعه قرار گیرد. روش مطالعه در این کار از نوع تحلیل ثانویه هست. در تحقیق حاضر داده های مورداستفاده برای آزمون فرضیات تحقیق از مجموعه داده های پیمایش جهانی ارزش ها (wvs) موج پیمایش سال های 2005 تا 2008 بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که از بین شش متغیر واردشده در مدل رگرسیونی، اثرات سه متغیر اعتقاد به برابری جنسیتی، تحصیلات و احساس رضایت از زندگی بر اعتماد نهادی به لحاظ آماری معنادار بوده است. دراین بین ، متغیر تحصیلات با ضریب تاثیری معادل 13/0 نشان می دهد که با افزایش تحصیلات زنان ، میزان اعتماد نهادی نیز در آنان افزایش یافته است. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیره در ایران نشان می دهد که از بین شش متغیر واردشده در مدل رگرسیونی، اثرات چهار متغیر اعتقاد به برابری جنسیتی، تحصیلات، سن و احساس رضایت از زندگی بر اعتماد نهادی به لحاظ آماری معنادار بوده است. با مقایسه ضرایب رگرسیونی استاندارد بتا، متغیر تحصیلات با ضریب تاثیری معادل 31/0 حاکی از آن است که با افزایش تحصیلات زنان، میزان اعتماد نهادی نیز افزایش یافته است. شباهت در نتایج به دست آمده نشان دهنده وجود اشتراکات فرهنگی فراوان در میزان اعتماد نهادی میان زنان در دو کشور ایران و ترکیه است.

    کلیدواژگان: اعتماد نهادی، اعتماد اجتماعی، رضایت از زندگی، برابری جنسیتی، سرمایه اجتماعی
  • ایمان خدابنده بایگی* صفحات 189-205

    ما در رسانه و جامعه مصرفی کاملا غرق شده ایم و بنابراین مهم است که یاد بگیریم چگونه معانی و پیام های آن را بفهمیم، چگونه آن را تفسیر کنیم و چگونه از آن ها انتقاد کنیم. مطالعات فرهنگی به ما اجازه می دهد تا تمامی گستره یک فرهنگ را موردبررسی قرار دهیم و به صورت انتقادی موشکافی کنیم بدون هیچ نوع پیش داوری علیه یک گونه متن فرهنگی، نهاد فرهنگی یا عمل فرهنگی. این مقاله، درباره سهم بالقوه رویکردهای مطالعات فرهنگی در سواد رسانه ای است. مطالعات فرهنگی شامل پروژه سه جانبه تجزیه وتحلیل تولید و اقتصاد سیاسی فرهنگ، متون فرهنگی و دریافت مخاطبان از آن متون و اثرات آن ها است. این رویکرد جامع باعث اجتناب از تمرکز بسیار محدود در یک بعد از پروژه و نادیده گرفتن بقیه ابعاد می شود. برای جلوگیری از چنین محدودیت هایی، من یک رویکرد چندوجهی را پیشنهاد می کنم که الف) در مورد تولید و اقتصاد سیاسی بحث می کند ب) تحلیل متنی را درگیر می کند ج) دریافت و استفاده از متون فرهنگی را مطالعه می کند.

    کلیدواژگان: مطالعات فرهنگی، فرهنگ رسانه ای، تولید و اقتصاد سیاسی، تحلیل متنی، دریافت مخاطب
|
  • Saideh Saidi * Pages 11-41
  • Amin Mirshekari Soleimani *, Hadi Khaniki, Seyed Jamaledin Akbarzadeh Jahromi Pages 43-67

    In Iranian society, special conditions have arisen due to the increasing growth of new communication technologies, especially the Internet and smart phones, and of course the presence in transition conditions from a development perspective. In these circumstances, the pace of change in people's tastes is very high and new issues and needs are emerging day by day. Startups are one of the factors that can help address this need. Startups, with their unique features, bring together a creative, caring and motivated workforce in an agile structure and find solutions to the problems of the day, tailored to the needs of society. In this research, it has been tried to study how Iranian society is exposed to startups and offer some solutions for their growth. An examination of the current status of startups in Iran shows they are paying particular attention to the services by using the Internet and smartphones which provide many services. It can be seen that there is not much research done because of the newness of the problem; for this reason, in this research, using Grounded Theory in exploratory way, it is attempted to analyze the problem well. As a result, it seems that in Iranian society, an independent institution should be created as the guardian of the startup space and redefines the startup space of the country with the native capacities and characteristics of the Iranian society. It can make good use of this capacity by prioritizing the country's core issues as a roadmap for startups.

    Keywords: Internet, Smartphones, Startups, Startup Ecosystem
  • HADI DARVISHI *, Somayeh Momeni Pages 69-85
    It may be said that one of the important signs of the present era in the 21st century is the growing rise of populism in various dimensions. populist triumphs in the different countries are confirming the premise. But what is populism? And who is a populist? Populism is one of the most challenging concepts, although they are very important, but there are no single and agreed definition of them. In This article deals with the dualities of "right populism" and "left populism" and their definitions and differences. right populism, represented by nationalism, immigration, hostility to the ruling parties, politicians and their corruption, has seven indicators: "criticizing the elite and relying on common sense", "full representation of the holy people", "the importance of the leader." And the insignificance of the organization ("disillusioned society"), " populism generated of democracy but a danger to it", "the non-liberalization of populism", "the anti-liberalism of populism" and "the moral representation and not the politicization of populism". And, following, left populism is explained by the work of two of its prominent theorists, Ernesto Laclau and Chantal Mouffe, who is committed to the Marxist narrative and critical of neoliberal hegemony, and populism is therefore the political crisis of liberal democracy. It does not seek to break with liberal democracy but seeks to consolidate and expand democracy against a common opposition called oligarchy dominated by neoliberalism, which is why we are talking about "returning to politics" or "returning to the people.
    Keywords: Populism, Right populism, Left populism
  • Alireza Haddadi * Pages 87-133
    The humanities are the progressive spirit of nations and the decisive direction of other sciences. The scientific stagnation of Muslims and the renewed confrontation with the new West led to the gradual decline of this position in the eyes of the rulers and macro-policy strategies and, consequently, the general culture of the Iranian people. The purpose of this paper is to briefly compare the situation of the humanities and social sciences education system in Iran and Western countries (especially the United States and the United Kingdom) in the fields of education, higher education, graduate science and public culture. In addition to a close observation, the country's humanities have conducted in-depth interviews with experts in the field. As a result, although Iran's progress is different from Western material development, the importance and necessity of exploiting the nature of the humanities and its superiority over the natural sciences in macro-governance is the same in all paradigms, which requires more attention in the country. Our beloved is Iran.
    Keywords: humanities, .Social Sciences.Iran, .West, educational system
  • Abbas Amoori * Pages 135-156

    Screenwriting is one of the most popular arts in the Iranian culture that could link the events of Ashura with visual culture and turn the narrative into a narrative. The narrators with the poet in each street and the street read the curtains for the audience and transmitted Ashura's message and culture to the chest and to the generations. This art could be seen every day and used, but today there is no news of it. The photographers also plotted on the occasion of the event to be installed in holy places and houses on the walls, and the narrators with a curtain and self-esteem with audiences like the theoretical and theatrical theater To explain. In this article, the imam Hussein's imam's portrait and Ashura's afternoon events based on the screening on the screens are analyzed using the Faye Form method. The results suggest that the curtains, while expressing the emotional feelings, have been able to communicate with the audience. This connection, if accompanied by an oral narration, while the audiences express their feelings, regard the curtains as sacred object, which will interfere with the event of Karbala.

    Keywords: «typography», «form analysis», «karbala», «ashura», «imam hussein (AS)»
  • Meisam Mahidashti *, Parvaneh Danesh, Morteza Farajian, Vahid Esmaili Pages 157-188

    The present study seeks to study the factors affecting the institutional trust of women in Iran and Turkey. The study method in this work is of secondary analysis type. In the present study, the data used to test the research hypotheses from the global data survey set of values ​​(wvs) of the survey wave from 2005 to 2008 have been used. The results of multivariate regression analysis show that among the six variables introduced in the regression model, the effects of the three variables of belief in gender equality, education and sense of life satisfaction on institutional trust were statistically significant. At the same time, the variable of education with a coefficient of effect of 0.13 shows that with the increase of women's education, the level of institutional trust in them has also increased. Also, the results of multivariate regression analysis in Iran show that among the six variables included in the regression model, the effects of four variables of belief in gender equality, education, age and sense of life satisfaction on institutional trust were statistically significant. Comparing the standard beta regression coefficients, the education variable with a coefficient of effect of 0.31 indicates that with the increase in women's education, the level of institutional trust has also increased. The similarity in the obtained results indicates that there are many cultural commonalities in the level of institutional trust between women in Iran and Turkey.

    Keywords: Institutional Trust, Social trust, life satisfaction, gender equality, Social Capital
  • Iman Khodabandeh Bygee * Pages 189-205

    We are immersed from cradle to grave in a media and consumer society and thus it is important to learn how to understand, interpret, and criticize its meanings and messages. Cultural studies allows us to examine and critically scrutinize the whole range of culture without prior prejudices toward one or another sort of cultural text, institution, or practice. cultural studies contains a threefold project of analyzing the production and political economy of culture, cultural texts, and the audience reception of those texts and their effects. This comprehensive approach avoids too narrowly focusing on one dimension of the project to the exclusion of others. To avoid such limitations, I would thus propose a multiperspectival approach that (a) discusses production and political economy, (b) engages in textual analysis, and (c) studies the reception and use of cultural texts. this article is about the potential contributions of a cultural studies perspective to media critique and literacy.

    Keywords: cultural studies, Media Culture, Production, Political Economy, textual analysis, Audience Reception