فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال نهم شماره 33 (پاییز 1399)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال نهم شماره 33 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ربابه سلیمانی*، طناز رنجبریان، آیدا یحیی زاده، مونا موسایی صفحات 5-11
    مقدمه

    مصرف مواد مخدر آسیب های فراوانی را به دنبال دارد. تحقیقات نشان داده است که صفات شخصیتی از لحاظ بیولوژیکی و عصبی، افراد را در گرایش به اختلال مصرف مواد آسیب پذیر می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی شخصیت تیپD و رابطه بین شدت اعتیاد و کیفیت زندگی انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی-مقطعی در سال 1397 انجام شد. از بین دویست نفر مراجعه کنندگان مرد تحت درمان با متادون درمانگاه بیمارستان شفا رشتکه بین هجده تا چهل و پنج سال سن داشتند، صد نفر به طور تصادفی انتخاب شده و پرسشنامه شخصیت تیپDS14) D) را پر کردند. سپس براساس فرمول حجم نمونه به صورت تصادفی بیست نفر از هر گروه با و بدون تیپ شخصیتی D انتخاب شدند و پرسشنامه شدت اعتیاد (ASI) و کیفیت زندگی (SF36) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمره در پرسشنامه ASI در دو گروه افراد با و بدون تیپ شخصیتی D دیده شد.(0001/0=P) از زیرمقیاس های پرسشنامه SF36، بین کارکرد جسمانی، اختلال نقش، انرژی،خستگی، بهزیستی هیجانی و سلامت عمومی در دو گروه افراد با و بدون تیپ شخصیتی D، رابطه معنی داری دیده شد.(1=P) تفاوت معنی داری بین افراد با و بدون تیپ شخصیتی D در شدت اعتیاد با توجه به میزان تحصیلات (017/0=P) مشاهده شد. 

    بحث و نتیجه گیری:

     یافته های مطالعه نشان داد که تیپ شخصیتی D شدت اعتیاد و کیفیت زندگی را تبیین می کند. میزان تحصیلات و آگاهی افراد بیشترین تاثیر را بر گرایش به مواد مخدر داشت.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شدت اعتیاد به مواد، شخصیت تیپ D، درمان نگهدارنده با متادون
  • مهدی اعلمی*، سعید تیموری، قاسم آهی صفحات 12-19
    مقدمه

    نقص در صمیمیت و تعارضات زناشویی همواره یکی از دلایل اصلی طلاق بیان شده است. این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تعارضات زناشویی و بهبود صمیمیت زوجین متقاضی طلاق انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مداخله شهر مشهد در زمستان 1397 بود. سی زوج، به روش نمونه گیری داوطلبانه با جایگزینی تصادفی انتخاب شدند پانزده زوج در گروه آزمایش و پانزده زوج در گروه کنترل قرار گرفتند  اعضای گروه آزمایش طی دوازده جلسه نود دقیقه ای پرتکل درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند در حالیکه اعضای گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفتند. هر دو گروه مقیاس تعارضات زناشویی و پرسشنامه صمیمیت را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش تعارضات زناشویی و بهبود صمیمیت زوجین متقاضی طلاق موثر بوده است.(01/0>P)

    بحث و نتیجه گیری: 

    بر اساس شواهد این پژوهش، می توان نتیجه گیری کرد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد مداخله ای موثر است. و استفاده از آن برای کاهش تعارضات زناشویی و بهبود صمیمت زوجین و در نتیجه کاهش میل به طلاق به مراکز مشاوره خانواده و کلینیک های مددکاری اجتماعی، مراکز خدمات بهداشت روانی، مراکز مداخله در بحران و دادگاه های خانواده در جهت کاهش تعارضات زناشویی و بهبود صمیمیت زوجین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تعارضات زناشویی، صمیمیت
  • نیلوفر کوشککی، کیومرث فرح بخش*، معصومه اسمعیلی صفحات 20-29
    مقدمه

    مهاجرت علاوه بر پیامدهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بدون شک دارای پیامدهای روا ن شناختی مختلف برای مهاجران می باشد. این پیامدها در سلامت روان مهاجران تاثیر بسزایی می تواند داشته باشد. از این رو، هدف پژوهش بررسی تجربه خشونت نمادین و پیامدهای روانی-اجتماعی آن در بین دانش آموزان مهاجر و مشخص کردن ساختار نهایی آن در شرکت کنندگان پژوهش بود.

    روش

    در این پژوهش از مطالعه کیفی از نوع پدیدارشناسی تفسیری استفاده شد.پانزده دانش آموز، شش دختر مهاجر و نه دانش آموز پسر مهاجر به روش نمونه گیری هدفمند در سال هزار و سیصدو نودو هفت انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه عمیق استفاده شد و این روند تا مرحله اشباع داده ها ادامه یافت.

    نتایج

    تحلیل داده ها، پنج بند تشکیل دهنده خشنونت نمادین و پیامدهای روانی-اجتماعی آن را در بافت مدرسه نشان دادند که بندهای خشونت نمادین عبارت بودند از: خشونت زبانی، خشونت هویت اجتماعی و فرهنگی و خشونت از طریق تبعیض اجتماعی. بندهای پیامدهای روانی-اجتماعی عبارت بودند از: واکنش های منفعلانه و واکنش های فعالانه که هر کدام در متن به صورت مبسوط مورد بحث قرار گرفته اند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به اینکه نتایج این پژوهش بیانگر پیامدهای متعدد روانی و اجتماعی مرتبط با خشونت نمادین برای دانش آموزان مهاجر است، سیاستگذاری در این حوزه از سلامت از اهمیت زیادی برخوردار است که نیازمند توجه، شناخت و تعامل بین نهادهای مختلف برای کاهش پیامدهای نامطلوب آن است.

    کلیدواژگان: خشونت نمادین، سلامت روان، مهاجرت، مدرسه، پدیدارشناسی
  • مهسا داوودی مقدم، محسن سعیدمنش، آزاده چوب فروش آزاده* صفحات 30-38
    مقدمه

    با توجه به این که نوجوانان بدسرپرست و بی سرپرست در طول زندگی خود در معرض عواطف منفی قرار می گیرند و از طرفی اجرای مداخلات روا ن شناختی برای این نوجوانان اهمیت بالایی دارد، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان خودشفقتی مبتنی بر ذهن آگاهی M‏SC بر عواطف منفی دختران نوجوان سیزده تا هجده سال بی سرپرست و بدسرپرست مراکز مشهد انجام شد. 

    روش

    در این پژوهش شبه آزمایشی از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد، جامعه آماری تمامی نوجوانان دختر بدسرپرست و بی سرپرست مراکز بهزیستی شهر مشهد در سال 1397 بودند. دو مرکز که در هیچ طرح پژوهشی شرکت نداشتند از هشت مرکز موجود مشهد از طرف بهزیستی معرفی شدند. از این دو مرکز بیست و هشت نوجوان به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل چهارده نفر در هر گروه جایگزین شدند. گروه آزمایش طی دوازده جلسه نود دقیقه ای، در مدت سه ماه تحت درمان خودشفقتی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. تمامی شرکت کنندگان فرم بلند دویست و چهل سوالی تجدید نظر شده شخصیتی نیو NEO PI-R را در دو مرحله قبل و پس از مداخله تکمیل کردند. 

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین نمرات عواطف منفی و شش مولفه آن اضطراب، خشم، افسردگی، شرم، تحریک پذیری و آسیب پذیری از استرس در گروه آزمایش با گروه کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد. (01/0>P) 

    بحث و نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که درمان خودشفقتی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش عواطف منفی دختران نوجوان بدسرپرست و بی سرپرست موثر است. لذا به روانشناسان، مددکاران اجتماعی و سایر حرفه های یاری رسان توصیه می شود از این مداخله برای کاهش عواطف منفی نوجوانان بدسرپرست و بی سرپرست بهره جویند.

    کلیدواژگان: خودشفقتی، ذهن آگاهی، عواطف منفی، بدسرپرست و بی سرپرست
  • احمد کلاته ساداتی*، راضیه جیریایی، مهدی زنگنه شهرکی صفحات 39-47
    مقدمه

    همه گیری کووید19 بر خانواده ها به خصوص در شرایط قرنطینه تاثیرات بسیار زیادی گذاشته است. یکی از مساله های مهم، شیوه مدیریت رابطه والدین با فرزندان در این شرایط است. هدف پژوهش کشف و واکاوی شیوه تعامل مادران با فرزندان در شرایط کرونا بود.

    روش

    پژوهش به روش کیفی و با رویکرد تحلیل مضمونی انجام شد. داده ها در اردیبهشت و خرداد ماه، فاز اول همه گیری در ایران با معیار اشباع با پانزده مادر خانواده ساکن شهر اراک و به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شد. داده ها به روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان دادند در شرایط قرنطینه خانگی مهمترین دغدغه والدین، نحوه تعامل با فرزندان است. پنج مضمون به دست آمده:گفتگو و همدلی، دانش و مهارت، فراغت و سرگرمی، سازگاری و آرامش، مدیریت اطلاعات، شیوه های تعامل والدین با فرزندان را نشان می دهد. 

     بحث و نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج می توان گفت که والدین تلاش داشته اند به صورت خلاقانه از یکسو اضطراب فرزندان خود را تا حدود زیادی کنترل کنند و از سوی دیگر نیازهای فراغت آن ها را پاسخگو باشند. این راهبردها، می تواند توسط صاحب نظران مددکاری اجتماعی و سیاستگذاران حوزه خانواده مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: همه گیری کویید19، ارتباط والدین فرزندان، مهارت، قرنطینه خانگی
  • محمد جوانمرد*، طاها عشایری، الهام عباسی صفحات 48-56
    مقدمه

    قتل های ناموسی به قتل دختر و پسر توسط اعضای خانواده، فامیل یا جامعه اطلاق می شود که اعمال و رفتارهای آن ها برحسب عرف و هنجار جامعه غیراخلاقی تلقی شده و تهدیدی بر آبرو و شرف تلقی می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نگرش روستاییان نسبت عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر قتل های ناموسی بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی و از نظر هدف کاربردی، به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته به روش لیکرت اجرا شده است. سطح پایایی ابزار تحقیق با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. همچنین با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری طبقه ای احتمالی از جامعه آماری هزار و دویست و پنجاه خانوار روستایی، دویست و نود و سه خانوار انتخاب شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد، بین تعصب اجتماعی ششصد و ده هزارم، جمعگرایی سیصد و چهل و هشت هزارم، حساسیت به ناموس چهارصد و یک هزارم، نگرش مردسالارانه پانصد و نوزده ، انزوای اجتماعی ششصد و هفتاد و هشت هزارم، فقر اجتماعی چهارصد و هشتاد و نه هزارم، فقر فرهنگی هفتصد و ده هزارم و فقر اقتصادی سیصد و شصت و سه هزارم با قتل های ناموسی رابطه معنا داری وجود دارد، ولی بین طرد اجتماعی با وقوع قتل های ناموسی رابطه معناداری وجود نداشت. یافته های رگرسیون همزمان نیز نشان داد که قتل های ناموسی بیشتر متاثر از فقر اجتماعی با بتای سیصد و بیست و چهار هزارم است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیرهای تعیین شده به عنوان عوامل موثر بر قتل های ناموسی مورد تایید بوده و نتیجه آن با نتایج تحقیقات قبلی از جمله سور 2014، زاموت 2014، سینگال 2014 و مارکوس و زاکوس 2014 همخوانی داشته است. به طورکلی، تحقیقات انجام شده قبلی و تحقیق حاضر، قتل های ناموسی را اغلب پدیده ای اجتماعی-فرهنگی می دانند.

    کلیدواژگان: قتل ناموسی، ساختار اجتماعی، فقر فرهنگی، تعصب، زنان
|
  • Robabeh Soleimani*, Aida Yahyazadeh, Mona Mousaei Pages 5-11
    Introduction

    Drug use is a phenomenon that causes many harms. Studies have shown personality traits make people vulnerable to drug abuse biologically and neurotic. This study aimed to investigate the relationship between addiction severity and quality of life with type D personality.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2018. From two-hundred men referred to the Methadone treatment center of Shafa hospital in Rasht between eighteen and forty-five years old, hundred were randomly selected and completed the D-type Personality Questionnaire. Based on the sample size formula, twenty subjects from each group with and without personality type D were selected and completed the addiction severity questionnaire ASI and thirty-six-Item Short Form Survey SF-36. The data were analyzed using SPSS22.

    Results

    There was a significant difference between the mean scores in the ASI questionnaire in the two groups of individuals with and without D-type personality.(P=0.0001) From the subscales of the SF-36 questionnaire, there was a significant relationship between physical function, role impairment, energy/fatigue, emotional well-being, and general health in both groups with and without personality type D. There was a significant difference between individuals with and without personality type D in the severity of addiction according to educational level.(P=0.017)

    Conclusions

    Findings of the study showed that personality type D explained the severity of addiction and quality of life. The level of education and awareness of people had the greatest impact on drug tendency.

    Keywords: Quality Of Life, Severity Of Substance Abuse, Type D Personality, Methadone Maintenance Treatment
  • Mahdi Aalami*, Saeed Taimory, Ghasem Ahi Pages 12-19
    Introduction

    Malfunction in intimacy and marital conflicts have always been considered as one of the principal reasons for couples’ divorce. This study aimed to determine the efficacy of acceptance and commitment therapy (ACT) on marital conflicts and improvement of intimacy in divorce applicant couples.

    Methods

    This study was quasi-experimental with a pretest, posttest, and control group. The data statistical population includes all of divorce applicant couples referred to the intervention crisis center of Mashhad in winter 2019. The sample includes thirty couples, divided into fifteen couples in each control and experimental group. They were voluntarily selected by convenience sampling with replacement. The experimental group underwent twelve sessions of ninety minutes educated on acceptance and commitment therapy protocol while the control group was not under any intervention. Both groups were requested to answer the marital conflict questionnaire and intimacy scale. Data were analyzed using covariance analysis and SPSS software.

    Results

    The results have shown that acceptance and commitment therapy was effective in the reduction of marital conflicts and improvement of intimacy in divorce applicant couples.(P<0.01)

    Conclusions

    Based on the findings of this study, it could be concluded that ACT group training is an effective intervention and recommended to reduce marital conflicts and improve intimacy.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Marital Conflicts, Intimacy
  • Niloofar Koshkaki, Kiiumars Farahbakhsh*, Masomeh Esmaeili Pages 20-29
    Introduction

    Migration, in addition to social, cultural, and economic consequences, undoubtedly has different psychological consequences for immigrants. These consequences can have a huge impact on their mental health. Therefore, the purpose of this study was to investigate the experience of symbolic violence and its psycho-social consequences among immigrant students and to determine its final structure in research participants.

    Methods

    The present study is psychological qualitative research with an Interpretative phenomenological analysis approach in which fifteen migrant students consist of six girls and nine boys have been selected and studied in 2017-2018 through purposive sampling. The deep interview method was used to collect data and this process continued until the data saturation stage.

    Results

    Data analysis indicated five components of symbolic violence and its psycho-social consequences in the school context. The components of symbolic violence were: violent language, social and cultural identity violence, and violence through social discrimination. The components of psychological consequences were: passive reactions, and active reactions, each of which is discussed extensively in the text.

    Conclusions

    Given that the results of this study illustrate the numerous psychological and social consequences associated with symbolic violence for immigrant students, policymaking in this area is of great importance that requires attention, recognition, and interaction between different institutions to reduce its undesirable consequences.

    Keywords: Symbolic Violence, Mental Health, Migration, School, Phenomenology
  • Mahsa Davoudi Moghaddam, Mohsen Saiedmanesh, Azadeh Choobforoushzadeh* Pages 30-38
    Introduction

    Since orphan and headless adolescents are exposed to negative emotions throughout their lives, it is important to perform psychological interventions for these adolescents. The present study aimed to evaluate the effectiveness of mindful self-compassion(MSC) therapy on negative emotions of parentless or with neglectful parenting thirteen to eighteen years old girls in Mashhad welfare centers. 

    Methods

    This research is quasi-experimental with the pretest-posttest design and a control group. The statistical population consisted of all parentless or with neglectful parenting thirteen to eighteen years old girls of Mashhad welfare centers in 2018. From eight existing centers in Mashhad, two centers that did not participate in any research project were presented by the state welfare organization of Mashhad. Among them, twenty-eight girls were selected by the available sampling method. They were randomly divided into two experimental and control groups fourteen people each. The experimental group treated twelve seasons of ninety-minute mindful self-compassion within three months, and the control group did not receive any intervention. All participants completed the revised NEO personality inventory (NEO PI-R) in two steps before and after the intervention. 

    Results

    The results of the analysis of covariance showed that there was a significant difference between the scores of negative emotions and its six components anxiety, anger, depression, shame, irritability, and stress susceptibility between the experimental and the control groups in the posttest.(P<0.01)

    Conclusions

    Findings of the research indicate that mindful self-compassion therapy is effective in reducing the negative emotions of parentless or with neglectful parenting adolescents girls. Therefore, it is recommended that psychologists, social workers, and other helping professions take advantage of this intervention to reduce the negative emotions of parentless or with neglectful parenting adolescents girls.

    Keywords: Self-Compassion, Mindfulness, Negative Emotions, Parentless or with Neglectful Parenting
  • Ahmad Kalate Sadati*, Razieh Jiriaei, Mehdi Zanganeh Shahraki Pages 39-47
    Introduction

    The COVID 19 outbreak had a profound effect on families, especially during the quarantine time. One of the important issues is how to manage the relationship between parents and children in this situation. This study aims to explore how mothers interact with their children in this condition.

    Methods

    This is a qualitative study that was conducted with fifteen mothers in Arak in May 2020. Interviews were conducted in a semi-structured manner and the data were analyzed by thematic analysis.

    Results

    The results showed that the most important concern of parents in-home quarantine conditions are how they interact with their children. The five themes that showed how parents interact with their children are conversation and empathy, literacy and skills, leisure and entertainment, adaptation and relaxation, information management.

    Conclusions

    Based on the results, it can be said that parents have tried to creatively control their children’s anxiety to a large extent, and on the other hand, to meet their leisure needs. These strategies can be analyzed by social work experts and family policymakers.

    Keywords: COVID 19 Outbreak, Parent-Child Relationship, Skills, Home Quarantine
  • Mohammed Javanmard*, Taha Ashayeri, Elham Abbasi Pages 48-56
    Introduction

    Honor or shame killings refer to the murdering of a family member by other relatives or community members due to her/his actions and behaviors that are considered immoral and a threat to the dignity and honor of the society. The main objective of this study was to examine the social and cultural factors affecting honor killings among rural families.

    Methods

    This survey was applied research in terms of its purpose and nature. It also followed quantitative, descriptive, and analytical methods which used a close-ended and Likert-based scale questionnaire to gather data. The reliability of the questionnaire was approved by Cronbach’s alpha test. From one thousand, two hundred fifty rural households as the population of the study, two hundred and ninety-three households were selected as the sample through Cochran formula and stratified sampling methods.

    Results

    The findings demonstrated that there was a significant relationship between social prejudices0.610, collectivism0.348, sensitivity to honor0.401, masculine attitude0.519, social isolation0.678, social poverty0.489, cultural poverty0.710 and economical poverty0.363 with honor killings. However, there was no significant relationship between social exclusion with the occurrence of honor killings. Regression results also revealed that honor killings (Beta=0.324) are mainly affected by social poverty.

    Conclusions

    The results showed that factors affecting honor killings in rural areas were appropriately justified as variables of this study. Furthermore, this result confirms previous research results including Sev’er2014, Zaumot2014, Singhal2014, Marcus and Jacques2014. In general, according to the findings of the current study as well as findings from the literature, honor killings are often considered as a social-cultural phenomenon.

    Keywords: Honor Killings or Shame Killing, Social Structure, Cultural Poverty, Prejudice, Women