فهرست مطالب

مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
سال سی و هشتم شماره 4 (پیاپی 152، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دیاکو عباسی*، مهدی کروبی صفحات 209-217
    زمینه

    جهانی شدن خدمات سلامت منجر به بوجود آمدن بخش جدیدی با نام گردشگری سلامت[1] شده است. پیوند بین خدمات سلامت و خدمات گردشگری، در کنار رشد شبکه جهانی پزشکی و درمان، باعث شده تا گردشگری سلامت در بیشتر کشورها یکی از اولویت های مدیریت پزشکی، سلامت و گردشگری محسوب گردد. ایجاد این پیوند و توسعه ی گردشگری سلامت ماهیتی پیچیده و منفک از هم دارد که باعث شده اجرای سیاست ها و برنامه های توسعه در این حوزه چالش هایی مواجه باشد. هدف اصلی این مطالعه شناسایی مهمترین چالش ها و عوامل زمینه ای مرتبط با اجرای سیاست توسعه ی گردشگری سلامت در ایران می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه یک روش تحقیق کیفی اکتشافی به کار گرفته شده است زیرا که ماهیت مسئله پیچیده بوده و هدف اصلی درک عمیق از مسایل و موضوعات مرتبط با اجرای سیاست گردشگری سلامت است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی ذینفعان بخش دولتی و خصوصی گردشگری سلامت بود. روش نمونه گیری هدفمند (purposive sampling) از میان ذینفعان کلیدی این بخش از قبیل اعضاء شورای راهبری گردشگری سلامت ایران بوده و جمع آوری داده ها در تابستان و پاییز سال 98 انجام گرفت. از استراتژی تیوری داده بنیان (Grounded Theory Strategy) چارمز (Charmaz, 2006) برای تحلیل و توسعه ی چارچوب نظری تحقیق استفاده گردید.

    یافته ها

    عدم ثبات مدیریت، چالش محیط کارآفرینی، سیاستگذاری منسجم، تمامیت دولت، نبود یک طرح خوب، عدم حمایت بودجه ای و قانونی، چالش های محیط کلان بین المللی و همکاری و هماهنگی بین سازمانی به عنوان مهمترین عوامل علی و زمینه ای موثر بر اجرای سیاست گردشگری سلامت در ایران معرفی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه از طریق توسعه و ارایه ی چارچوب مفهومی که منجر به تقویت پیشینه ی مفهومی اجرایی سیاست گردشگری سلامت در کشورهای در حال توسعه و آسیایی می شود می تواند به حل چالشهای اجرایی سیاست گردشگری سلامت ایران کمک نماید.

    کلیدواژگان: سیاست گردشگری سلامت، هماهنگی، توافقات بین بخشی، ایران
  • آذر معزی*، هومن انگورانی، نجمه درویشیان صفحات 218-224
    زمینه

    مکمل های غذایی و استروییدهای آنابولیک محصولات تجاری در دسترسی هستند که به  عنوان مواد افزودنی به رژیم غذایی توسط بسیاری از ورزشکاران مصرف می شوند. مطالعه حاضر با هدف مرور سیستمیک و متاآنالیز بر روی کلیه مطالعات انجام شده در خصوص فراوانی مصرف مکمل های غذایی و دارویی در بین ورزشکاران ایرانی انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه بر اساس دستورالعمل PRISMA بر روی بانک های پژوهشی شامل  SCOPUS،Google Scholar ،Web of Knowledge ،PubMed ،SID و Magiran انجام شد و در کل پس از ارزیابی کیفیت، 13مقاله شامل مصرف مکمل ها در بین ورزشکاران (7مطالعه) و مقالات با محوریت ارزیابی مصرف استروییدهای آنابولیک (6 مطالعه) وارد ارزیابی نهایی شدند.

    یافته ها

    ارزیابی متاآنالیز انجام شده بیانگر شیوع کلی 55 % از مصرف مکمل های غذایی در بین ورزشکاران ایران بود. نتایج مطالعه حاکی از هتروژنیسیتی بالای بین مطالعات مزبور (ضریب I2 برابر 159/99، 001/0>P) بود. هم چنین ارزیابی متاآنالیز انجام شده شیوع کلی 9/38% از ‏مصرف استروییدهای آنابولیک را در بین ورزشکاران نشان داد. در این مورد نیز یافته این مطالعه حاکی از هتروژنیسیتی بالای بین مطالعات (ضریب  I2 برابر 926/98 و 001/0>P) بود.

    نتیجه گیری

    نیمی از ورزشکاران ایرانی از مکمل های غذایی و یک سوم آنان از استروییدهای آنابولیک استفاده می کنند. به نظر می رسد توزیع فراوانی استفاده از این داروها و مکمل ها تحت تاثیر فاکتور تفاوت جغرافیایی باشد.

    کلیدواژگان: مکملهای غذایی، استروئیدهای آنابولیک، ورزشکار، ایران
  • فرناز کشاورزی ارشدی*، فرزانه حاجی زاده، فریبا حسنی، میترا صفا صفحات 225-231
    زمینه

    زنان مبتلا به HIV به دلیل مشکلات جسمی و روانی، احساسات و هیجانات منفی را تجربه می کنند. در سال های اخیر شفقت به خود، به عنوان راهی برای تعدیل احساسات منفی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی مهارت آموزی مبتنی بر درمان شفقت به خود بر نشخوار فکری، خصومت و شرم در زنان مبتلا به HIV انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود و از روش نمونه گیری غیر تصادفی- هدفمند و گمارش تصادفی استفاده شد. بدین منظور 60 نفر زن مبتلا بهHIV به صورت هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گروه گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش ده جلسه 90 دقیقه ای مهارت آموزی مبتنی بر درمان شفقت به خود را هفته ای یکبار دریافت کرد. ابزار اندازگیری، شامل پرسشنامه نشخوار فکری تراپنل و کمپل (1999)، خصومت ردفورد (1998) و شرم درونی شده کوک (1993) بود که توسط گروه نمونه در دو مرحله قبل از مداخله و پایان مداخله جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که مهارت آموزی شفقت به خود بر کاهش خصومت و شرم در گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پس آزمون موثر می باشد (01/0>p). در نشخوار فکری بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مهارت آموزی مبتنی بر درمان شفقت به خود، می تواند در کاهش خصومت و شرم زنان مبتلا به HIV موثر است. بنابراین این روش برای بهبود علایم روانشناختی زنان مبتلا به HIV پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان شفقت به خود، نشخوار فکری، خصومت، شرم، بیماری HIV
  • مریم عزیزی*، سید محمدحسین نوری موگهی، عطارد سادات مصطفوی نیا، پریوش داودی، ماکان صدر، زهرا نادیا شریفی صفحات 232-235
    زمینه

    نیتریک اکساید (Nitric oxide, NO) در کنترل بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیک بدن شرکت دارد و نقش آن در بسیاری از فرایندهای بیولوژیک در دست بررسی است. نیتریک اکساید مولکول کوچک چربی دوستی است که توسط آنزیم نیتریک اکساید سنتتاز (Synthase, NOS) از L-Arginine،O2 و (Nicotinamide Adenine Dinucleotide Phosphate, NADHP) سنتز می شود. این مولکول دارای فعالیت های گسترده بیولوژیکی در سیستم های مختلف  می باشد و در سیستم ایمنی هم نقش محافظتی و هم نقش سیتوتوکسیک دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی کمی پالپ های سفید در طحال موش صحرایی باردار پس از تجویز(L-NG-Nitroarginine Methyl Ester ,L-NAME) به عنوان مهارکننده سنتز نیتریک اکساید انجام گرفته است.

    روش کار

    24 سر موش صحرایی ماده از جنس Sprague Dawley با وزن متوسط250-200 گرم و سن متوسط 8 هفته، پس از جفت گیری و مشاهده پلاک واژینال که به عنوان روز صفر حاملگی در نظر گرفته می شد به سه گروه 8تایی تقسیم شدند. به غیر از گروه کنترل، بقیه گروه ها به ترتیب ml/kg 2 نرمال سالین، mg/kg 20 ماده  L-NAME به   صورت داخل صفاقی، در روزهای سوم، چهارم و پنجم حاملگی دریافت کردند. در روز هیجدهم بارداری، طحال موش ها خارج و در فرمالین 10 درصد نگهداری شده و پس از پاساژ بافتی و رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین (H&E)، تغییرات ایجاد شده با میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. سپس مطالعات استریولوژیک از نظر تعداد و اندازه متوسط قطر پالپ های سفید به وسیله نرم افزار Image Tools III انجام شد.

    یافته ها

    در بررسی های کمی  انجام شده بین گروه های مختلف، تعداد  پالپ های طحال موش های گروه دریافت کننده  L-NAME نسبت به بقیه گروه ها کاهش معنی داری را نشان داد (05/0>P)، ولی در اندازه پالپ های سفید در مقایسه با گروه نرمال سالین و کنترل تفاوت معنی داری از لحاظ آماری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان می دهد که مهار سنتز نیتریک اکساید توسط L-NAME بر پالپ های سفیدطحال موش باردار از نظر تعداد آن ها تاثیر داشته و باعث کاهش آن ها شده است.

    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، پالپ سفید طحال، موش صحرایی
  • محمدعلی آذربایجانی*، مهرناز غنی زاده، مقصود پیری، حسن متین همایی صفحات 236-244
    زمینه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی بیان ژن های TrKB و FNDC5 و پروتئین SG6K1 در پاسخ به تمرینات مقاومتی اکسنتریک و کانسنتریک درمردان سالم بود.

    روش کار

    در یک کارآزمایی میدانی 10 مرد سالم بصورت تصادفی در  دوگروه انقباض کانسنتریک و اکسنتریک، درهر گروه 5 نفر قرار گرفتند. پروتکل های انقباض آیزوکینتیک شامل اکسنتریک و کانسنتریک  اکستنشن زانو با حداکثر قدرت و سرعت زاویه ای 60 درجه بر ثانیه بود. گشتاورهای تعیین شده برای هر آزمودنی به منظور همسان سازی بارکاری در هر دو پروتکل یکسان در نظر گرفته شد و سرعت رفت و برگشت 60 درجه بر ثانیه بود. در ابتدا و انتهای فعالیت از بافت عضله پهن جانبی برای بررسی بیان ژن های TrKB و FNDC5، و میزان پروتئین SG6K1 نمونه برداری انجام  شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، تغییرات درون گروهی TrKB و FNDC5، در گروه اکسنتریک و کانسنتریک معنادار نبود (05/0≤p). بااینحال تغییرات درون گروهی پروتئین SG6K1 بعد از یک جلسه فعالیت، در گروه اکسنتریک و گروه کانسنتریک معنادار بود (05/0≥ p). ونیز تغییرات بین گروهی در مرحله پس آزمون در هیچ یک از متغیرها، نشان دهنده تفاوت معنادار بین دو گروه نبود (05/0≤p).

     نتیجه گیری

    درمجموع مطالعه حاضر نشان داد یک جلسه فعالیت اکسنتریک و کانسنتریک منجر به تغییر فاکتورهای درگیر در قدرت و هایپرتروفی عضلات اسکلتی می شود. علاوه براین، این تغییرات در مجموع در انقباض اکسنتریک بیش از کانسنتریک بود. بر این اساس ، می توان توصیه نمود، جهت افزایش هایپرتروفی و قدرت عضلانی تمرکز بیشتری بر تمرینات کانسنتریک شود.

    کلیدواژگان: انقباض اکسنتریک، انقباض کانسنتریک، پروتئین SG6K1، ژن FNDC5، ژن TrKB
  • سعید کاظمی*، رضا مهدوی نژاد، شهرام لنجان نژادیان صفحات 245-253
    زمینه

    صدمات مغزی به هر نوع از آسیب ناشی از ضربه مسستقیم و یا غیرمستقیم به مغز و عناصر وابسته به آن اطلاق می گردد. حدود 60 درصد از بازماندگان صدمات مغزی دارای عملکرد اختلالی دایم هستند. هدف از تحقیق حاضر مطالعه اثر یک دوره تمرینی ویژه 12 هفته ای بر پارامترهای راه رفتن مردان متعاقب صدمات مغزی بود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 30 نفر آزمودنی مرد با میانگین و انحراف معیار سن 4/5±2/52 سال، وزن 3/5±8/78 کیلوگرم و قد 2/4±2/173 سانتی متر، بصورت هدفمند و در دسترس انتخاب و بطور تصادفی به دو گروه تجربی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. به منظور ارزیابی راه رفتن از شتاب سنج استفاده شد که متغیرهای کینماتیکی سرعت گام برداری، شتاب گام برداری، طول گام، آهنگ گام برداری، میزان تغییر جهت راه رفتن را بررسی کرد. تحلیل داده ها بوسیله آزمون تی وابسته و تی مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS-21 در سطح 05/0  P انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد تاثیر تمرینات ویژه بر راه رفتن و متغیرهای کینماتیکی آن (سرعت گام برداری، شتاب گام برداری، طول گام، آهنگ گام برداری، میزان تغییر جهت راه رفتن و شباهت راه رفتن با افراد سالم) معنی دار بود(00/0=P).

    نتیجه گیری

    براساس مطالعه حاضر، تمرینات ویژه اثر مثبتی در راه رفتن و پارامترهای مرتبط با آن در بیماران مرد با صدمات مغزی دارد، بنابراین می تواند به عنوان یکی از مهمترین راهکارهای توانبخشی این افراد توصیه شود.

    کلیدواژگان: حوادث عروق مغزی، عملکرد حرکتی، راه رفتن
  • فرح لطفی کاشانی*، شهناز شیبانی، شهرام وزیری صفحات 254-260
    زمینه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل گری متغیرهای جمعیت شناختی در تاثیر بسته درمانی یکپارچه نگر مبتنی بر چهار عامل بر نشانه های روان شناختی بیماران مبتلا به HIV انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. در این مرحله، 32 نفر از بین زنان و مردان مبتلا به HIV در دو مرکز مورد ارجاع و گروه های حمایتی آن، به صورت هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 16 نفر)، به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار پژوهش، چک لیست نشانه های اختلالات روانی (SCL90) بود که در مراحل پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه آزمایش و گواه اجرا شد. مداخله درمانی یکپارچه نگر مبتنی بر چهار عامل طی 12 جلسه هفتگی در گروه آزمایش برگزار گردید و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یکطرفه تحلیل شدند.

    یافته ها

    بسته درمانی یکپارچه نگرمبتنی بر چهار عامل در کاهش نشانه های روان شناختی صرف نظر از متغیرهای جمعیت شناختی موثر است. به عبارت دیگر  متغیرهای جنسیت، سن، تحصیلات و تاهل آزمودنی ها تاثیری بر میزان اثربخشی روان درمانی یکپارچه نگر مبتنی بر چهار عامل بر نشانه های روان شناختی بیماران مبتلا به HIV ندارد.

    کلیدواژگان: درمان یکپارچه نگرمبتنی بر چهار عامل، نشانه های روان شناختی، متغیرهای جمعیت شناختی، ویروس نقص ایمنی انسانی
|
  • Pages 209-217
    Background

    Globalization of health services has led to the emergence of a new segment of tourism called Health Tourism. The link between the health and tourism industry due to the benefits of trading, economics and the development of health systems in many countries, is considered as one of the priorities in health and tourism development. But making this link and development of health tourism has a complex and distinct nature, poses challenges for policy implementation in this area. The main objective of this paper is to identify the most important challenges and factors associated with the implementation of health tourism policy in Iran.

    Methods

    In this study, a qualitative-exploratory research methodology has been used because the nature of the problem is complex and the goal of this study is deep understanding of the problems and issues related to the implementation of health tourism policy. The purposeful sampling method is used among competent authorities of this area (Health Tourism Board of Iran) and the Charmaz Grounded Theory strategy (2006) is used to analyze and develop the theoretical framework of the research.

    Results

    Management instability, the challenge of the macroeconomic environment and entrepreneurship, coherent policy and integrity of governance, budget and financial support, the challenges of the international environment, coordination and inter-organizational agreements are the most important causative factors affecting the implementation of tourism policy in Iran.

    Conclusion

    This paper, through the development of a conceptual framework that will strengthen the theoretical background of health tourism policy in developing and Asian countries, can solve the challenges of the Iranian health tourism policy and provides a valuable contribution to strengthening the concepts and frameworks in this regard.

    Keywords: Health tourism policy, Implementation, Coordination, inter-sectoral agreements
  • Pages 218-224
    Background

    Dietary supplements and anabolic steroids- frequently used by many athletes- are commercially available products consumed as an addition to the usual diet. The aim of this study was to carry out a meta-analytical and systematic review on all papers conducted on the prevalence of dietary supplements and medication among Iranian elite athletes.

    Methods

    This study is based on the PRISMA guideline on scientific data banks includes SCOPUS, Google Scholar, Web of Knowledge, PubMed, SID and Magiran. Finally, 13 articles including dietary supplements used by athletes (7 papers) and articles focusing on the consumption of anabolic steroid use (6 papers) were analyzed.

    Results

    The meta-analytic evaluation revealed a general prevalence of 55% of dietary supplements among athletes. The results of the study indicated that there was a high heterogeneity between studies (coefficient I2 was 99.159, P-value less than 0.001). Also, meta-analytic evaluation showed an overall prevalence of 38.9% of anabolic steroids among athletes. The results of the study indicated that there was a high heterogeneity between the studies (coefficient I2 is 986.96, P-value less than 0.001).

    Conclusion

    Half of the elite Iranian athletes consume dietary supplements and one third of them use anabolic steroids. It seems that the frequency distribution of supplements’ consumption is influenced by different geographic areas.

    Keywords: Dietary Supplements, Anabolic Steroids, Athletes, Iran
  • Pages 225-231
    Background

    Women with HIV experience negative emotions caused by their physical and mental problems. In recent years, self-compassion has been paid attention as a substitute for negative emotions. This research is aimed at investigating the effectiveness of self-compassion skill training on rumination, hostility, and shame in women with HIV disease.

    Methods

    This study had a quasi-experimental design with pre-test, post-test and control group. In this research, sampling was done by voluntary non- randomly sampling and random assignment. For this purpose, 60 women with HIV were selected voluntary and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received ten 90-min sessions of self-compassion skill training held once a week. The assessment tools included rumination questionnaire Trapnell & Campbell (1999), Redford hostility questionnaire (1998) and Internalized shame scale (Cook;1993). The questionnaires were collected by the sample group in two stages before and after the intervention.

    Results

    The results of analysis of covariance suggest that self-compassion skill training was more effective in reducing hostility and shame (P <0.01) in experimental group compared to control group at post-test. No difference was observed between the experimental and control groups in terms of rumination.

    Conclusion

    It seems that self-compassion skill training can be effective in decreasing hostility and shame in women with HIV. Thus, this method is suggested for improving the psychological symptoms in women with HIV.

    Keywords: Self-compassion therapy, Rumination, Hostility, Shame, HIV
  • Pages 232-235
    Background

    Nitric oxide is involved in many physiological functions of the body. And its important roles in biological process is still the matter of investigation. Nitric oxide is synthesized from the amino acid L-arginine by NO synthase in the presence of oxygen and NADHP (Nicotinamide Adenine Dinucleotide Phosphate). It has been recognized that NO has many protective roles in the immune system as well as cytotoxic effects. The present study was conducted to investigate the stereological changes of white pulp of spleen in pregnant rats following L-NAME administration as a NO synthase inhibitor.

    Methods

    Twenty four female Sprague Dawley rats of 8 weeks old and 200-250 gr weight were selected. They were divided into three groups including 8 rats in each group after mating and observing vaginal plaque. All groups except the control group received 2 ml/Kg saline and 20 mg/Kg L-NAME intraperitoneally on days 3rd, 4th and 5th of pregnancy. On the 18th day of pregnancy, the rats were  sacrificed and their spleen were removed. The spleen were fixed in 10% formalin and sections were stained with H&E. Quantitative measurement such as the number and mean diameter of white pulps were performed through light microscopy and Image tools III software.

    Results

    In the L-NAME group we found no statistical significant in the mean diameters of white pulp in comparison with control and saline groups. However, the number of white pulps were decreased in L-NAME group which statistically was significant (P<0.05).

    Conclusion

    We conclude that the L-NAME as NO synthase inhibitor could decrease the number of white pulps in spleen of pregnant rats.

    Keywords: Nitric oxide, White pulp, Pregnant rat
  • Pages 236-244
    Background

    The aim of the present study was to investigate the expression of TrKB, FNDC5 and SG6K1 protein in response to eccentric and concentric resistance training in healthy subjects.

    Methods

    10 healthy men were randomly assigned to two groups of concentric and eccentric contractions of 5 individuals each. Isokinetic contraction protocols included eccentric and concentric knee extension with a maximum power and angular velocity of 60 degree/sec. The torque set for each subject was considered the same in both protocols; and the reciprocating speed was 60 degrees per second. At the beginning and end of the activity, extensive biopsy was performed to examine the expression of the TrKB and FNDC5 genes and the amount of SG6K1 protein.

    Results

    The results showed that intra-group changes of TrKB and FNDC5 were not significant in eccentric and concentric groups (p≥0.05). Also, intra-group changes of SG6K1 protein after one session of activity were significant in eccentric and concentric groups (p≤0.05). However, no significant difference was observed between groups in the post-test in any of the variables (p≥0.05).

    Conclusion

    Overall, the present study showed that a session of eccentric and concentric activity leads to changes in the factors involved in skeletal muscle strength and hypertrophy. In addition, these changes in aggregate eccentric contraction are more than concentric. Therefore, it is recommended to focus more on concentric exercises to increase hypertrophy and muscle strength.

    Keywords: Concentric, Eccentric, SG6K protein, TrKB gene, FNDC5 gene
  • Pages 245-253
    Background

    Cerebrovascular Accidents (CVA) refers to any kind of damage caused by direct or indirect damage to the brain and its related elements. About 60% of brain injury victims have a permanent disorder. The purpose of this study was to investigate the effect of a 12-week selected training protocol on men walking following brain injury.

    Methods

    In a semi-experimental study, 30 male subjects with a mean and standard deviation of 52.2 ± 5.4 years, weight 78.8 ± 5.3 kg and height of 173.2±4.2 cm were selected purposefully and accessible with inclusion and exclusion criteria. The participants were randomly divided into experimental (n = 15) and control groups (n = 15). In order to evaluate the gate with an accelerometer, the kinematic variables of speed, step acceleration, step length, track increment, walking rate and walking similarity with healthy subjects were examined. Data were analyzed by independent t-test and dependent t-test using SPSS-21 software at P≤0.05 level.

    Findings

    findings showed that, effect of selected exercises on walking and its kinematic variables (speed, step acceleration, step length, track increment, change in walking and walking similarity to healthy subjects) were significant (p = 0.00).

    Conclusion

    From the findings of this study, it can be concluded that the special exercises of the present study have a positive effect on gate parameters of male patients with CVA, so it can be recommended as one of the most important rehabilitation strategies for these patients.

    Keywords: Cerebrovascular accidents, CVA, Gait
  • Pages 254-260
    Background

    The aim of this study was to investigate the moderating role of demographic variables in the effect of the four-factor integrated psychotherapy package on the psychological symptoms of HIV patients.

    Methods

    The research method was quasi-experimental pre-test and post-test with a control group. At this stage, 32 men and women living with HIV in two referral centers and AIDS support groups were purposefully selected and randomly placed in two experimental and control groups. The research tool was the Checklist of Symptoms of Mental Disorders (SCL90) which was performed in the pre-test and post-test stages in the two experimental and control groups. Integrative treatment intervention was performed in 12 weekly sessions in the experimental group and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using one-way analysis of covariance.

    Results

    The results showed that four-factor integrated psychotherapy package is effective in reducing psychological symptoms regardless of demographic variables. In other words, the variables of gender, age, education and marriage of the subjects have no effect on the effectiveness of four-factor integrated psychotherapy package on the psychological symptoms of HIV patients

    Keywords: Four-factor integrated psychotherapy package, AIDS, Psychological symptoms, Demographic variables