فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1399)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عطاءالله رفیعی آتانی، محسن سلگی* صفحات 7-26

    هدف این پژوهش مطالعه روشمند برنامه پژهشی محمد عابدالجابری، اندیشمند معاصر عرب، و ارزیابی روش شناسی او در پروژه «نقد عقل عربی» است. نگارنده کوشیده است با استخراج روشمند شیوه های عابدالجابری درباره هویت سازی از اسلام و تاریخ اسلام، هویت سازی از مسئله بنیادین جهان معاصر اسلامی، نحوه مفهوم سازی از «عقل» و «تراث» و استخراج روشمند فرم زبانی منطقی اندیشه ها و به ویژه نحوه استدلال ورزی و روش شناسی این دانشمند عرب به فراتحلیل اندیشه ها و نظام فکری او بپردازد. در مقام نتیجه گیری، این پژوهش به ما نشان می دهد که عابدالجابری در پروژه فکری نقد عقل عربی، اصولا از دو روش شناسی بهره می گیرد؛ در برخورد با میراث موجود فرهنگی در جهان اسلام از یک سو می کوشد همچون یک متفکر ساختارگرا به ورای داده های موجود در حوزه های متفاوت مانند سیاست، اخلاق و فلسفه برود و نشان دهد که در پشت این تنوع های مشهود چه ساختارهای ثابتی (منطقی زبانی) نهفته که این آن ها را ممکن کرده است و ازسوی دیگر، می کوشد همچون یک متفکر «عصری ساز» نشان دهد که اگر بخواهیم از درون میراث فرهنگی موجود و قرایت آن به فهم دقیق تر و روشن تری از «وضعیت ممکن شده امروزی خود» بپردازیم، چگونه باید به تدوین سناریوهای فکری خود مبادرت ورزیم که «امکان» های فکری نوین بر ما گشوده شوند. به اعتقاد عابدالجابری، آن امر ناشناخته که قاعدتا باید مشکلات شناخته شده جهان اسلام را توضیح دهد عبارت است از قواعد و الگوهای مربوط به ساختار فکر و زبان.

    کلیدواژگان: هویت، میراث (سنت)، عقل عربی، عابدالجابری
  • حمید ایزدبخش*، مجتبی جوادی صفحات 27-56

    در رابطه با حکومت از منظر قرآن مطالعات زیادی انجام شده است. اما در مورد مفهوم نوظهور حکمرانی، مدل آن و مولفه های اصلی آن کمتر پژوهشی در این زمینه به چشم می آید. از اینرو هدف اصلی این مطالعه شناخت مدل کلی حکمرانی از منظر قرآن کریم قرار گرفت. روش مورد استفاده در این گزارش روش «تحقیق موضوعی در قرآن کریم با رویکرد تفسیر قرآن به قرآن» می باشد که بر اساس آن پس از دقیق کردن موضوع و یافتن کلید واژه مناسب، به بررسی آیات مرتبط بر اساس روش تحقیق موضوعی قرآن کریم پرداخته شد.  پس از بررسی های صورت گرفته واژه «تبعیت» برگزیده شد  که در اصل معنا به «دنبال رفتن» و «دنبال بودن» اشاره دارد و این معنا قرابت زیادی با مفهوم محوری حکمرانی داشت. از اینرو تبعیت کلیدواژه ی اصلی مطالعه قرآن قرار گرفت. در بررسی آیات از رویکری هنجاری پرهیز شد تا توجه به پیش فرض ها و توصیف های قرآنی، دلالت های روشن تری در مورد حکمرانی برداشت کنیم. در نهایت نتایج پژوهش به صورت مدل حکمرانی در قرآن کریم در سه محور تابع، متبوع و تبعیت که ارکان «تبعیت کردن» هستند، ارایه گشت.

    کلیدواژگان: پیروی، حکمرانی، حکمرانی اسلامی، تبعیت
  • سید سجاد ایزدهی* صفحات 57-76

    قدرت‌ در ذات خود مستتبع فساد است؛ ازاین‌رو، تاریخ پر از دغدغه اندیشمندان نسبت ‌به نظارت بر کارگزاران است. بدیهی است هر حکومتی نیز برای دورماندن از مفاسد،‌ مطابق مبانی خود،‌ گونه متمایز از نظارت بر کارگزاران را مدنظر قرار داده است. نظام ولایی نیز، به ‌مثابه نظام برآمده از آموزه‌های اصیل اسلام،‌ رویکرد بومی از نظارت را متناسب با مبانی خود ارایه کرده است که ضمن تمایز نسبت‌ به رویکردهای نظارتی در نظم‌هایی چون سلطنت مشروطه و دموکراسی،‌ از امتیازات فراوانی نسبت‌ به آن‌ها برخوردار است. این رویکرد از نظارت (نظارت ولایی) با تحفظ بر ویژگی‌های ممتاز برای حاکم،‌ نظارت را در راستای کارآمدی حاکم و تحدید قدرت کارگزاران،‌ به‌کار می‌بندد و علاوه‌بر مولفه‌های نظارت سنتی در فقه،‌ از این قابلیت برخوردار است که در فرایند بازخوانی مولفه‌های مدرن نظارتی،‌ نسخه‌ای مستند به شریعت از آنان ارایه کند. در نظارت ولایی، علاوه‌ بر فراگیری نسبت‌ به مراحل تاسیس، إعمال، توزیع و گردش قدرت، نظارت تقنینی، ساختاری و قضایی نیز مورد عنایت و مشتمل بر نظارت توامان درونی و بیرونی و نظارت نخبگانی و توده‌وار است. نظارت ولایی علاوه‌بر کاربست در نظام جمهوری اسلامی ایران،‌ از قابلیت ارایه رویکرد نظارتی برای سایر نظام‌های سیاسی نیز برخوردار است.

    کلیدواژگان: نظارت، نظارت ولائی، قدرت سیاسی، مردم سالاری دینی، دموکراسی، مشروطه سلطنتی
  • محسن مهاجرنیا* صفحات 77-96

    اگرچه واژه دانش اصطلاح عامی است، دوگانه نص و دانش بیانگر آن است که نص از منبع وحی و عصمت تولید شده است و دانش در سامانه عقلی و بشری تکون یافته است. با غیبت امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) و انقطاع چشمه جاری نصوص، به دلایل و ضرورت های استمرار زندگی و بقای رسالت و دین و مکتب اهل بیت (علیهم السلام)، جامعه اسلامی نیازمند تولید دانش هایی شد تا براساس آن حیات سیاسی خویش را مدیریت کند. زمینه های اعتقادی و باورهای دینی اهالی اندیشه را به سمت بازسازی ارشادات دینی درخصوص سبک زندگی و الگوی رفتاری جدید رهنمون کرد، اما بسترهای تاریخی و شرایط سیاسی عینی مسیر ناهمواری را فراروی آن ها قرار داد. تزاحم الگوی مطلوب آن ها با الگوی نامطلوب مخالفان، مباحث و منازعات فراوانی را به وجود آورد و به تبع آن تبدیل به هنجارهای رایج و ایدیولوژیک در جامعه شد. در چنین شرایط پیچیده ای، متفکران می بایست با تصرف در آن ها و بازسازی الگوی مطلوب خویش سبک زندگی سیاسی را در قالب نظام مطلوب عصر غیبت بازسازی می کردند. تلاش موفقیت آمیز آن ها زمانی به ثمر نشست که توانستند با بازشناسی و بازخوانی نصوص غیبت و اجتهاد در منابع، دو دانش جدید با عنوان «نص شناسی» و «فقه سیاسی» را تولید کنند و براساس آن ها الگوی «دولت نیابت» و «ولایت فقیه» را استنباط کنند و با ضرورت زمانه تطبیق دهند. اندیشه ورزی آن ها در چنین شرایطی سبب شد تا در دو حوزه «باورها» و «عقلانیت» هم دو دانش «کلام سیاسی» و «فلسفه سیاسی» تکون یابند و در سایه عنصر غیبت به کمک نصوص و فقه سیاسی بشتابند و با تمرکز بر ولایت فقیه، مکتب اهل بیت (علیهم السلام) را از میان چالش های دشوار و آزمون های سخت عبور دهند.

    کلیدواژگان: دانش سیاسی، فلسفه سیاسی، فقه سیاسی، کلام سیاسی، غیبت امام عصر (عجل الله تعالی فرجه)
  • مرتضی میرغلامی*، محمدرامین رحیمیان صفحات 97-124

    پس از فراگیرشدن دین مبین اسلام و تاثیر آن بر فرهنگ و تمدن ساکنان شهرها، سکونتگاه ها و محیط های ساخته شده ای در سرتاسر سرزمین های اسلامی به منصه ظهور رسید که امروزه از آن ها با عنوان «شهر و شهرسازی اسلامی» یاد می شود. شهر اسلامی دارای صفات و ویژگی های مختلفی در ابعاد کالبدی، اجتماعی، مدیریتی، سیاسی و فرهنگی است که در مطالعات و بررسی های گوناگون به آن ها اشاره شده است. با ظهور مدرنیسم و فراگیرشدن آن در سراسر جهان و به ویژه کشورهای اسلامی در حال توسعه، تقلید و توسعه برون زا در این شهرها باعث ایجاد ناپایداری در محیط های شهری این سرزمین ها شده است. با مطرح شدن نظریه توسعه پایدار در اواخر قرن بیستم و درپی آن شهرهای پایدار، جنبه های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی و کالبدی منتج از آن ها، به طور جدی در معماری و شهرسازی معاصر مورد توجه قرار گرفته است. سوال اصلی تحقیق این است که مبانی توسعه پایدار شهری، به ویژه در ابعاد اجتماعی و کالبدی، از چه پارادایم فکری نشیت می گیرد و تا چه حد با اصول شهرسازی اسلامی انطباق دارد؟ و آیا این ادعا که توسعه پایدار شهری همان شهرسازی اسلامی است صحت دارد یا خیر. تحقیق حاضر از نوع تحقیق های بنیادین است و با روش توصیفی تحلیلی و مقایسه تطبیقی صورت گرفته است که در آن ضمن تشریح اصول مطرح در شهر اسلامی و نیز ماهیت توسعه پایدار و بعد اجتماعی و کالبدی آن، به تحلیل و مقایسه آن ها پرداخته شده است و با درنظر گرفتن نقاط قوت هرکدام در ساخت شهرها، به تبیین اصول و راهکارهایی جهت تحقق شهر های اسلامی پایدار مبتنی بر مبانی و ارزش های اسلامی در دنیای معاصر می پردازد. در نهایت، با توجه به این اصول و معیارهای مطرح شده، راهکار هایی کالبدی و اجتماعی جهت دستیابی به شهر اسلامی پایدار پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شهر اسلامی، توسعه پایدار، پایداری اجتماعی و کالبدی، شهر اسلامی پایدار
  • علیرضا رجبی*، محمدعلی محیطی اردکان صفحات 125-143

    علوم انسانی، که ابعاد انسانی پدیده ها و کنش های انسان را می کاوند، دارای دو بعد توصیفی و دستوری هستند که هر کدام کارکردهایی دارند. علوم انسانی در بعد توصیفی به تعریف، توصیف، تفسیر، تبیین و پیش بینی کنش های انسانی می پردازند و در بعد دستوری خود نیز ارزشیابی و جهت دهی کنش های انسانی را به عهده دارند. نوشتار حاضر، با روش توصیفی تحلیلی، در مقام پاسخ دادن به این سوال است که ازنظر آیت الله مصباح یزدی، خداباوری چه تاثیری بر ابعاد دستوری علوم انسانی دارد و این تاثیرگذاری چگونه اتفاق می افتد؟ نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که خداباوری با تاثیر در هدف نهایی شخص خداباور، در فرایند کشف ارزش و نیز در جهت دهی کنش های اختیاری انسان ها موثر است؛ چراکه از دیدگاه آیت الله مصباح یزدی، ارزش کارها با هدف نهایی سنجیده می شود و جهت دهی عالمان علوم انسانی نیز با توجه به هدف نهایی صورت می گیرد. عالمان علوم انسانی اسلامی کنش های اختیاری آحاد جامعه را در جهت رسیدن به قرب الهی هدایت و جهت دهی می کنند و از توصیه به افعالی که در تضاد با این هدف باشد، به شدت پرهیز می کنند.

    کلیدواژگان: خداباوری، کارکرد، علوم انسانی دستوری، ارزشیابی، جهت دهی، هدف نهایی، آیت الله مصباح
|
  • Ata‘Ullah Rafi‘Ie Atani, Mohsen Solgi* Pages 7-26

    The purpose of this study is to methodically study  the research program of Mohammad Abed Al-Jaberi, a contemporary Arab thinker and evaluate his methodology in the project of critique of Arabic reason. We have tried to methodically extract Abed al-Jabrichr('39')s methods of identity-making from Islam and the history of Islam, identity-building from the fundamental issue of the contemporary Islamic world, how to conceptualize "intellect" and "heritage", and also methodically extract the linguistic-logical form of his thoughts, especially His way of reasoning and methodology, letchr('39')s meta-analyze his thoughts and intellectual system. In conclusion, this study showed us that Abed al-Jaberi in the intellectual project "Critique of the Arab intellect" uses two methodologies: in dealing with the existing cultural heritage in the Islamic world, on the one hand, he tries to be a structuralist thinker. Go beyond the existing data in different fields such as politics, ethics, philosophy, etc. and show what are the fixed structures (logical-linguistic structures) behind these obvious variations that have made these variations possible and by The other tries to show, as an "modernizing" thinker, that if we want to have a more accurate and clear understanding of our "possible situation today" from within the existing cultural heritage and its reading, how can we formulate our own intellectual scenarios that " New intellectual possibilities are opened to us. According to Abed al-Jaberi, the unknown that should normally explain the known problems of the Islamic world are the rules and patterns related to the structure of thought and language.

    Keywords: Identity, Heritage (Tradition), Arabic Intellect, Abed al-Jaberi
  • Hamid Izadbakhsh*, Mojtaba Javadi Pages 27-56

    Many studies have been done on government from the perspective of the Qurchr('39')an. But there is less research on the emerging concept of governance, its model and its main components. Therefore, the main purpose of this article was to identify the general model of governance from the perspective of the Holy Quran. The method used in this report is the method of “Thematic Interpretation Methods of the Quran”, according to which after specifying the subject and finding the appropriate keyword, the relevant Ayahs were examined based on it. After the initial review, the word “Tabaeit” was chosen, which basically refers to “to follow”, and this meaning was very close to the central concept of governance. Hence, “Tabaeit” became the main keyword of this study. In reviewing the Ayahs, a normative approach was avoided in order to draw clearer implications for governance by paying attention to Qurchr('39')anic presuppositions and descriptions. Finally, the results of the research were presented as a model of governance in the Holy Quran in three axes of “follower”, “following” and “to follow”, which are the pillars of “Tabaeit”.

    Keywords: to Follow, Governance, Islamic Governance, Tabaeit
  • Seyed Sajjad Izedehi* Pages 57-76

    Power inherently creates corruption; Therefore, history is full of concerns of thinkers regarding the supervision of brokers. Obviously, each government, in order to avoid corruption,  according to its principles, has considered a different type of supervision of agents. The velaei system, as a system derived from the original teachings of Islam, has also offered a regulatory approach commensurate with its principles, which, while distinguishing it from other regulatory approaches (such as constitutional monarchy and democracy), has many advantages over them. This approach uses oversight (velaei supervision) with superior characteristics for the ruler, oversight to make government more efficient and limit the power of agents, ، and, in addition to traditional oversight tools in jurisprudence, modern oversight tools  Uses. In velaei supervision, in addition to learning about the stages of establishment, application, distribution and circulation of power, legislative, structural and judicial supervision is also considered and includes both internal and external supervision and elite and mass supervision. velaei supervision, in addition to being used in the system of the Islamic Republic of Iran,  has the capacity to provide for other political systems.

    Keywords: Supervision, Velaei Supervision, Political Power, Religious Democracy, Democracy, Royal Constitution
  • Mohsen Mohajernia* Pages 77-96

    Although the word knowledge is a common term, the duality of text and knowledge indicates that the text was produced from a source of revelation and infallibility. And knowledge has come into being in the intellectual and human system. With the absence of Imam al-Asr (as) and the cessation of the current source of the texts, Due to the reasons and necessities of continuing the life and survival of the mission, religion and school of the Ahl al-Bayt (PBUH), Islamic society needed to produce knowledge according to which to manage its political life. Religious backgrounds and beliefs led the people of thought to reconstruct religious guidelines on new lifestyles and behaviors. But historical contexts and objective political conditions put them on a rugged path. The contradiction between their favorable pattern and the unfavorable pattern of their opponents caused a great deal of controversy and, as a result, became common and ideological norms in society. In such complex circumstances, thinkers had to recreate their political paradigm in the form of the ideal system of the age of absence by capturing them and reconstructing their desired pattern. Their successful endeavors bore fruit when they were able to produce two new sciences, known as "textology" and "political jurisprudence", by recognizing and re-reading the texts of occultation and ijtihad in the sources. Based on them, they can deduce the model of "deputy government" and "Velayat-e-Faqih" and adapt it to the necessity of time. Their thinking in such circumstances led to two areas of "beliefs" and "rationality" also two sciences of "political theology" and "political philosophy"came into being in. And in the shadow of the element of the absence of Imam Asr, they should hurry with the help of political texts and jurisprudence And by focusing on Velayat-e-Faqih, to pass the school of Ahl al-Bayt (PBUH) through difficult challenges and hard tests.

    Keywords: Political Knowledge, Political Philosophy, Political Jurisprudence, Political Theology, The Absence of Imam Asr (as)
  • Morteza Mirgholami*, Mohammadramin Rahimian Pages 97-124

    With the spread of Islam across the world and its impact on other cultures and civilization, new cities, settlements and bultenvironments been emerged across the Islamic World which are defined as “Islamic city and urbanism” today. The Islamic city is characterized with various features in terms of physical, social, managerial, political and cultural dimensions which are explored through different studies and researches. With the rise of modernism and its spread across the world, exogenous and Western-immitated developments, especially within developing Islamic countries popularized and resulted in nonstustainble environments in those regions. Introduction of sustainable development theory and idea of sustainble city at the of 20th century, howeber, led to deeper consideration of social, economical, environmental and physical features of cities and their specific architectural and urban specific aspects. The main question of this research is: What are the main philosophy and theoretical paradigm behind the sustainable urban development principles especially in social and physical dimensions? And to some extent these principles are compatible with Islamic urbanism? Can it be claimed that sustainable urban development is the same as Islamic city development? This research is of fundamental type and has used descriptive-analytical method and coparative study to define and compare the principles of Islamic city with the nature and principles of sustainable development especially in physical and social dimensions. The findings shows that despite the similarities in principles and valuses such as justice, social interaction, and respect to the nature etc, the ultimate intention of urban developments across these two approaches are different. Finaly some strategies and policies are provided for more sustainable devlopments in contemporary Islamic cities based on Islamic criteria and values.

    Keywords: Islamic City, Sustainable Development, Social, Physical Sustainability, Sustainable Islamic City
  • Alireza Rajabi*, MohammadAli Mohiti Ardakan Pages 125-143

    The humanities, which explore the human dimensions of human phenomena and actions, have two dimensions, descriptive and normative, each of which has functions. In the descriptive dimension, they define, describe, interpret, explain and predict human actions, and in the normative dimension are responsible for evaluating and directing human actions. The present article, with a descriptive and analytical method, is in a position to answer the question of what effect theism has on the normative dimensions of the humanities according to Ayatollah Mesbah Yazdi And how does this effect happen? The results of the present study indicate that Theism is effective in the process of discovering value as well as in directing the voluntary actions of human beings by influencing the ultimate goal of the theistic person. Because from the point of view of Ayatollah Mesbah Yazdi, the value of actions is measured with the final goal and the orientation of humanities scholars is done according to the final goal; Scholars of the Islamic humanities guid and direct the voluntary actions of individuals in society in order to reach nearness to God, and strictly avoid advising on actions that contradict this goal.

    Keywords: Theism, Function, Normative Humanities, Evaluation, Orientation, Final Goal, Ayatollah Mesbah