فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آزاده مرادپوردرازکلایی، سارا حق پرست*، حسین رحمانی، عباسعلی آقایی مقدم صفحات 1-14

    حضور- عدم حضور و فراوانی هر گونه ماهی در یک زیستگاه رودخانه ای تحت تاثیر عوامل متعددی قرار می گیرد و آن ها دامنه های خاصی ار تغییرات هر فاکتور زیستگاهی را ترجیح می دهند. مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص مطلوبیت زیستگاه سیاه ماهی (Capoeta caopeta) و تاثیر عوامل زیستگاهی بر پراکنش و فراوانی آن در رودخانه رودبابل، از سرشاخه های بابلرود، استان مازندران انجام گرفت. برای این منظور نمونه برداری از ماهیان در دی ماه 1396 در 20 ایستگاه انجام و در هر ایستگاه 11 فاکتور زیستگاهی نیز اندازه گیری شد. سپس منحنی های مطلوبیت زیستگاه برای هر یک از متغیرها و در هر ایستگاه با استفاده از نرم افزار HABSEL بدست آمد. همچنین تعیین الگوی پراکندگی با توجه به فراوانی سیاه ماهی در هر ایستگاه و ارتباط بهترین متغیرهای زیستگاهی با آن از طریق آنالیز dbRDA در نرم افزار Primer+Permanova (Ver. 6)  انجام گرفت. براساس نتایج حاصل از آنالیز HABSEL سیاه ماهی در سرشاخه رودبابل، مکان هایی با عرض زیاد، سرعت جریان کم، دمای 14 تا 18 درجه سانتی گراد، عمق متوسط (22 تا 30 سانتی متر)، ارتفاع متوسط (180-140 متر)، ضریب هدایت الکتریکی متوسط (300-260 میکروزیمنس بر سانتی متر)، قلوه سنگ های ریز (125-100 میلی متر)، اکسیزن محلول بالا (13-12 میلی گرم بر لیتر)، شوری متوسط (7/1-5/1 میلی گرم بر لیتر)، پوشش گیاهی (درختچه زار و بوته زار) بهمراه سایه (41 تا 70%) را ترجیح می دهد. همچنین گراف dbRDA براساس مدل DistLM نشان داد متغیرهای عمق و عرض رودخانه در درجه اول و سرعت جریان و ضریب هدایت الکتریکی در درجه دوم در ایجاد اختلافات فراوانی سیاه ماهی میان ایستگاه های مختلف نقش داشتند.

    کلیدواژگان: شاخص مطلوبیت زیستگاه، پارامترهای محیطی، رودخانه بابلرود، سیاه ماهی Capoeta capoeta))
  • محمد مهدی عباس زاده، صابر وطن دوست*، حامد منوچهری، حسین مصطفوی، سید مهدی حسینی فر صفحات 15-23

    جهت بهره برداری پایدار به همراه حفظ تنوع زیستی اکوسیستم های رودخانه ای، که در پی فعالیت های انسانی دچار تغییرات وسیعی گردیده اند، شناخت نیاز های زیستگاهی گونه های ساکن آنها امری ضروری می باشد. در این مطالعه رودخانه زارم رود از سرشاخه های مهم رودخانه تجن در شمال کشور برای بررسی ارجحیت زیستگاهی سس ماهی کورا در سنین مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور ابتدا یک سایت بر رودخانه فوق انتخاب سپس با الکتروشوکر در 110 نقطه به صید ماهیان پرداخته شده است. در هر نقطه ای که صید ماهی انجام پذیرفت، پارامترهای محیطی نظیر عمق،سرعت، نوع بستر زیستی و غیر زیستی نیز اندازه گیری و تعیین می شده اند. نتایج نشان داده است که ماهی در سنین مختلف ترجیحات مختلفی دارند .

    کلیدواژگان: ترجیح زیستگاهی، سس ماهی کورا، سن، رودخانه زارم رود، ایران
  • یزدان کیوانی*، زهرا قربانی رنجبری صفحات 24-35

    . مطالعه ماهیان در بوم سازگان های آبی از بسیاری جهات از جمله بوم شناسی، رفتارشناسی، حفاظت و مدیریت منابع آبی، بهره برداری از ذخایر و پرورش آنها حایز اهمیت است، بنابراین، در مطالعه حاضر به مقایسه ویژگی های شمارشی جمعیت های مختلف سبیل ماهی بین النهرین (Barilius mesopotamicus Berg, 1932) در ایران پرداخته شد. به این منظور از حوضه های تیگره و بوشهر، 460 قطعه سبیل ماهی از رودخانه های زردماشین، اعلا، جراحی، دز، شور، میمه، چنگوله، کنگیر، دویرج، اهرم، زهره، خیرآباد، کارزین، بالارود، شاهپور و دارالمیزان نمونه برداری و هفده صفت شمارشی زیر لوپ شمارش گردید. میانگین صفات شمارشی داده های حاصل با آزمون کروسکال-والیس و با روش های آماری چندمتغیره PCA، DFA، CVA و آنالیز خوشه ای تحلیل شدند. در میانگین همه صفات شمارشی جمعیت های مختلف، تفاوت های معناداری مشاهد شد، هرچند در مقایسه بین حوضه ای، آزمون CVA، این اختلاف ها را به خوبی نمایش ندادند، بنابراین به طور کلی جمعیت های مورد مطالعه با یکدیگر هم پوشانی فراوانی دارند.

    کلیدواژگان: حوضه بوشهر، حوضه تیگره، صفت شمارشی، کپورماهیان
  • سیده آیناز شیرنگی* صفحات 36-45

    ماهی سه خاره (Gasterosteus aculeatus) یکی از مهمترین گونه های مدل است که به سادگی در شرایط آزمایشگاهی پرورش می یابد. با توجه به غیر بومی بودن این گونه در دریای خزر و نامشخص بودن منشا ورود آن و همچنین مجزا بودن جمعیت ماهیان سه خاره جنوب فرانسه در دلتای رودخانه Rhone (تالاب کامارگ) از سایر جمعیت های اروپا و بویژه مدیترانه، در این تحقیق به مقایسه ژنتیکی ماهیان سه خاره بین خلیج گرگان (سواحل ایران) با تالاب کامارگ (سواحل جنوب فرانسه) با استفاده از توالی یابی ژن COI پرداخته شد. بدین منظور، تعداد 10 قطعه ماهی از هر منطقه نمونه برداری شد و تا زمان انجام آزمایش در الکل اتانول 96% نگهداری شد. پس از استخراج DNA و انجام واکنش PCR با استفاده از یک جفت آغازگر سیتوکروم اکسیداز 1 (COI)، نتایج حاصل از تعیین توالی نشان داد که قطعه تکثیر شده، 680 جفت باز طول دارد. تعداد اندک هاپلوتایپ ها و تنوع اندک هاپلوتایپ-ها در هر دو منطقه مورد مطالعه نشان دهنده تنوع ژنتیکی پایین در آنها بود. میزان FST به عنوان شاخص تمایز ژنتیکی جمعیت ها 333/0 بدست آمد که نشاندهنده تمایز بالای دو جمعیت بود. با وجود فاصله ژنتیکی پایین (002/0) بین نمونه های دو منطقه بر اساس روش دو پارامتر کیمورا (K2P)، ترسیم درخت فیلوژنی نشان داد جمعیت ماهیان سه خاره خلیج گرگان و تالاب کامارگ یک زیر کلید مجزایی را تشکیل دادند. حتی گمان می رود این دو جمعیت دارای نیای مشترک باشند، اما به دلیل درجه حمایت پایین (بوت استرپ)، روابط بین کلید ها حل نشد و منشا جمعیت ماهیان خلیج گرگان هم به درستی شناسایی نشد.

    کلیدواژگان: ماهی سه خاره، دریای خزر، تالاب کامارگ، سیتوکروم اکسیداز، گونه غیر بومی
  • نیلوفر نوروزی*، رسول قربانی، عباس حسینی، علی اکبر هدایتی، رحمت ندافی صفحات 46-53
    خلیج گرگان و سواحل جنوب شرقی دریای خزر در استان گلستان از مناطق مهم زیستی و شیلاتی می باشند.، در حالی که در سالیان اخیر به شدت آلوده شده اند. در پژوهش حاضر، پویایی ماهیان با استفاده از ایزوتوپ های پایدار نیتروژن و کربن، جهت تعیین رژیم غذایی و جایگاه تروفی آن ها، ارزیابی گردید که می تواند شرایط زیستی اکوسیستم را به خوبی ترسیم نماید. بر این اساس در شهریور- مهر سال 1394 در 5 ایستگاه اکولوژیک، نمونه برداری از پریفیتون ها، ماکروفیت ها، بزرگ بی مهرگان کفزی و ماهی ها صورت گرفت و گونه های غالب تحت آنالیزهای ایزوتوپی با استفاده از دستگاه EA-IRMS قرار گرفتند. نتایج حاصل از ایزوتوپ نیتروژن- 15 و ایزوتوپ کربن- 13 نشان دهنده عدم وجود تعادل درشرایط اکوسیستم بوده که موجب تغییر رژیم غذایی موجودات و کاهش راندمان شبکه غذایی شده است. مهمترین عوامل فشار بر اکوسیستم نیز، بسته بودن کانال های اصلی دریا به خلیج، ورود آلاینده های مختلف به اکوسیستم و فیزیوگرافی ضعیف خلیج گرگان تعیین گردید.
    کلیدواژگان: دریای خزر، خلیج گرگان، پویایی ماهیان، ایزوتوپ نیتروژن- 15، ایزوتوپ کربن 13
  • سید امین الله تقوی مطلق*، آرزو وهاب نزاد، مهدی قدرتی شجاعی صفحات 54-60

    در این تحقیق داده های سرهای زمانی صید ماهی یال اسبی سر یزرگ (Trichiurus lepturus) برای سالهای 1397-1376در آب های استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان مورد استفاده فرار گرفت و روند صید و متوسط رشد صید برای دوره بیست و یک ساله تخمین و محاسبه شد. با بکار گیری منحنی روند صید (منحنی خط) و متوسط رشد صید ماهی یال اسبی طی دوره بیست و یک سال، میزان برداشت از ذخایر ماهی سر بزرگ برای یک دوره 5 ساله (1402-1398) تخمین و ارایه شد. نهایتا برای اطمینان از بهره برداری پایدار از ذخایر ماهی یال اسبی سر بزرگ در آب های خلیج فارس و دریای عمان و پایداری اشتغال های ایجاد شده بوسیله این ماهیگیری، برداشت حدود 32 هزار تن برای اجرا به مدیریت شیلات برای آب های خلیج فارس و دریای عمان، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: روند صید، ماهی یال اسبی، بهره برداری پایدار، خلیج فارس و دریای عمان
  • فاطمه طباطبایی یزدی*، فاطمه امانتی، امید صفری، ظهیر شکوه سلجوقی صفحات 61-70

    حفاظت از تنوع زیستی یکی از مسایل پر اهمیت دنیای امروزه است. مطالعات محدودی که تاکنون بر روی تنوع زیستی آب های خلیج فارس و دریای مکران انجام شده نشان دهنده غنای گونه ای قابل توجه آن است. این مطالعه با هدف بررسی تفاوت های مورفومتریک سه گونه I.edentulus، I.spilotus و I.pox از اعضای خانواده Blenniidae و جمعیت‎های آن ها در دریای مکران صورت گرفته است. در مجموع تعداد 67 قطعه ماهی در طی بهار و تابستان 1397 از سه ایستگاه تیس، لیپار و دریا بزرگ با تور دستی جمع آوری گردید. تعداد 34 صفت ریخت سنجی با استفاده از کولیس دیجیتال اندازه گیری شد. با استفاده از روش های آماری تک متغیره (GLM) و دانکن در نرم افزار آماریSPSS سه گونه و جمعیت های آن ها مورد تحلیل قرار گرفتند. تحلیل های چندمتغیره، تجزیه مولفه های اصلی (PCA) و تحلیل تابع متمایز کننده (DFA) و آنالیز خوشه ای (Cluster Analysis) براساس فاصله اقلیدسی، به منظور بررسی تفاوت های ریختی بین گونه ای و درون گونه ای در نرم افزار آماری PAST انجام شد. نتایج نشان دهنده وجود شباهت هایی میان دوگونه I.spilotus  و I.pox بود. وجه تمایز سه جمعیت گونه I.spilotus در قسمت باله سینه ای بود و نتایج تفاوت معنی داری را در بین جمعیت های این گونه نشان داد. دو جمعیت لیپار و دریابزرگ از گونه I.pox دارای تفاوت های معناداری براساس شکل بدن بودند (05/0 p<) و همچنین تحلیل DFA نیز این دو جمعیت را جدا نمود. براساس نتایج این مطالعه، روش ریخت سنجی سنتی توانست تفاوت های میان جمعیت های مورد مطالعه را نشان دهد که مطالعات ریخت سنجی هندسی و ژنتیکی می تواند مکمل این پژوهش در آینده باشد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، تفاوت های ریختی، Blenniidae، ریخت سنجی سنتی
  • عطا مولودی صالح، سهیل ایگدری* صفحات 71-76

    جویبارماهی سفیدرود (Oxynemacheilus bergianus) در چندین حوضه های آبریز ایران یافت می شود. با توجه به پراکنش بالای آن، مطالعه حاضر به منظور بررسی تنوع ریختی آن در دو حوضه دریای خزر و دریاچه نمک با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی به اجرا درآمد. برای این منظور تعداد 115 قطعه ماهی از پنج منطقه پراکنش این گونه (رودخانه های سفیدرود و قزل اوزن (حوضه دریای خزر)، جاجرود، کردان، قم رود (حوضه دریاچه نمک) صید و با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج بیانگر الگوهای شکلی کاملا متنوع در بین جمعیت های مورد بررسی بود. نتایج همچنین نشان دهنده اختلاف معنی دار بین شکل بدن ماهیان رودخانه های مورد مطالعه بود. عمده تفاوت های مشاهده شده دربین جمعیت های مورد مطالعه مربوط به طول و عمق ساقه دمی، ارتفاع بدن، طول سر و جایگاه باله های پشتی، مخرجی و سینه ای بود. الگوهای شکلی مشاهده شده می تواند بیانگر جدایی ریختی وابسته به زیستگاه و فواصل جغرافیایی باشد که روش ریخت سنجی هندسی به دلیل توانایی بالا در تفکیک ویژگی های ریختی قادر به تفکیک آن ها بود.

    کلیدواژگان: جویبارماهی، حوضه های آبریز ایران، ریخت سنجی هندسی، ویژگی های ریختی
  • تقی تازیکی، ولی الله جعفری*، محمد مازندرانی، سید حسین حسینی فر صفحات 77-86

    استفاده از اسید های آمینه آزاد در جیره غذایی ماهیان، به طور معمول باعث تغییر در رفتار غذایی شده و مصرف و کارایی بیشتر غذا را در پی خواهد داشت. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات سطوح مختلف اسید آمینه ال-پرولین و ال-آلانین  بر شاخص های خون شناسی و بازماندگی مواجهه با تنش شوری در ماهی کپور معمولی می باشد. به همین منظور تعداد 450 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با وزن متوسط (2/0±14 گرم) به طور تصادفی در 30 مخزن 300 لیتری توزیع شدند. ماهیان به مدت 60 روز با 10 تیمار غذایی (تیمار شاهد، سه تیمار پرولین (5/0، 1 و 5/1 درصد)، سه تیمار آلانین (5/0، 1 و 5/1 درصد) و سه تیمار ترکیبی (25/0+25/0، 5/0+5/0، 75/0+75/0 درصد پرولین-آلانین) تغذیه شدند. جهت بررسی مقاومت بچه ماهیان در برابر تنش شوری، در انتهای دوره به مدت یک هفته در معرض شوری ppt 15 قرار گرفتند. بالاترین مقدار گلبول قرمز خون در تیمار ترکیبی 75/0+75/0 پرولین-آلانین مشاهده شد که با تیمارهای پرولین و تیمار 5/0 و 1 درصد آلانین تفاوت معنی داری را نشان داد (P<0.05). مقدار گلبول سفید خون در تیمارهای ترکیبی و شاهد در بالاترین مقدار بود که با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت (P<0.05). مقدار هموگلوبین، هماتوکریت، لیزوزیم، ایمنوگلوبین، پروتئین کل و آنزیم های کبدی در تمام تیمارها تفاوت معنی داری را نشان نداد (P>0.05). مقدار MCH در تیمار 1 درصد پرولین در بالاترین مقدار بود که تفاوت معنی داری با تیمار ترکیبی 75/0+75/0 پرولین-آلانین داشت (P<0.05). مقدار MCV در تیمار ترکیبی 75/0+75/0پرولین-آلانین با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. بالاترین مقدار لنفوسیت در تیمارهای ترکیبی 5/0+5/0، 75/0+75/0 پرولین-آلانین مشاهده شد. بالاترین مقدار نوتروفیل در تیمار 1 درصد پرولین مشاهد شد. در مقدار مونوسیت و ایوزینوفیل هم در بین تیمارها تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین بالاترین درصد بازماندگی در تیمارهای ترکیبی 75/0+75/0 و 5/0+5/0 پرولین-آلانین بدست آمد که با سایر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. با توجه به نتایج فوق و وجود تفاوت معنی دار در برخی از نتایج بدست آمده به نظر می رسد دو اسیدآمینه ال-پرولین و ال-آلانین در سطح ترکیبی  5/0+5/0 درصد می تواند در بهبود شاخص های خون شناسی و بازماندگی در بچه ماهی کپور معمولی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: اسید های آمینه آزاد، ماهی کپور معمولی، شاخص های خون شناسی، بازماندگی
  • اسما احمدی، وحید مرشدی*، شیرین حامدی صفحات 87-94

    برای بررسی تاثیر جوانب مختلف آن و تاثیرگذاری بر شاخص های رشد، تغذیه و ترکیبات بیوشیمیایی لاشه، ماهی سی باس آسیایی با میانگین وزن اولیه 9/0 ± 33 گرم در تانک های مدور سیصد لیتری پلی اتیلنی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. غذادهی دو بار در روز و تا حد سیری به مدت 60 روز انجام شد. نتایج حاصل بیانگر این بود که پرورش ماهی سی باس آسیایی در آب شیرین و آب دریا، اثر معناداری بر شاخص های عملکردی رشد (به جز میانگین طول  ثانویه) ندارد (05/0(P > . میانگین طول ثانویه در تیمار آب شور به طور معناداری بیشتر بود (05/0 > (P. علاوه بر این، از میان پارامتر تغذیه ای محاسبه شده، تنها شاخص غذای دریافتی بین تیمارها دارای اختلاف معنادار بود (05/0 > (P و سایر شاخص ها و ترکیب بیوشیمیایی لاشه اختلاف معناداری نشان ندادند. تیمار ماهیانی که در آب شیرین پرورش داده شده اند دارای ضریب تبدیل غذایی پایین تری (06/0 ± 92/0) هستند، با این حال، این تغییرات به صورت معنادار نبود (05/0(P > . به طور کلی این مطالعه نشان داد که این گونه می تواند دامنه بسیاری از شوری های مختلف را در محدوده زمانی 60 روزه تحمل کند و بدون نشان دادن هیچ گونه تلفات، رشد متناسبی داشته باشد.

    کلیدواژگان: سی باس آسیایی، شوری، عملکرد رشد و تغذیه، لاشه، خلیج فارس
|
  • Azadeh Moradpour Derazkolaei, Sarah Haghparast*, Hossein Rahmani, Abasali Aghaei Moghadam Pages 1-14

    Presence-absence and abundance of each fish species in a river habitat depends on several factors and they prefer a specific range of each habitat factor. The present study was carried out to investigate habitat suitability index of Capoeta capoeta and the effect of habitat factors on its distribution and abundance in Roodbabol branch of the River Babolrood (Mazandaran Province). To do, fish sampling was performed at 20 sampling stations during December 2017 and January 2018 and 11 habitat factors were measured at each sampling station. Then, habitat suitability curves for each parameter and suitability index of each station were obtained using HABSEL software. Also, determination of distribution pattern of C. capoeta and its relation with the best habitat factors were surveyed using dbRDA analysis according to its abundance at each station in Primer+Permanova (Ver. 6).Based on the HABSEL results, C. capoeta inhabiting in Roodbabol prefers wide locations with low water flow speed, temperature between 14 to 18°C, average depth (22 to 30 cm), average altitude (140-180 m), average EC (260-300 μS/cm), small grain size of substrate rocks (100-125 mm), high level of dissolved oxygen (12 to 13 mg/l), and average salinity (1.5-1.7 mg/l) which are covered by bush and shrubs and shadow level is 41-70%. Also, dbRDA graph based on DistLm model indicated that factors of depth and width in the first order and water flow with EC in the second order affected the abundances differences of C. capoeta among various stations.

    Keywords: Habitat Suitability Index, Environmental Parameters, Roodbabol River, Capoeta capoeta
  • Mohammad Mehdi Abbaszadeh, Saber Vatandost*, Hamed Manoocheri, Hossein Mostafavi, Seyed Mehdi Hosseinfar Pages 15-23

    Understanding the habitat requirements of native species is essential for sustainable exploitation, along with the conservation of biodiversity of riverine ecosystems that have undergone extensive changes in human activities. In this study, the Zarmood River, an important tributaries of Tajan River in the north of Iran was investigated to evaluate the habitat preference of Kura fish in different ages. For this purpose, a suitable site  was first selected and then  by electrofishing agrigate  at 110 points fishes were caught. At each point where fish were caught, environmental parameters such as depth, flow velocity, abiotic and biotic substrate type were also measured. Results have shown that fish of different ages have different preferences.

    Keywords: Habitat Preference, Kura Fish, Zarmood River, Iran
  • Yazdan Keivany*, Zahra Ghorbani-Ranjbari Pages 24-35

    Study of fishes in aquatic ecosystems is important in many ways, including ecology, ethology, conservation and management of water resources, reserves and aquaculture, so the present study compared the geometric morphometrics of Barilius mesopotamicus populations in Iran. Some 460 specimens were sampled from Zardmashin, Aalaa, Jarrahi, Dez, Shur, Meymeh, Changooleh, Kangir, Doyrej, Ahram, Zohreh, Kheirabad, Karzin, Shahpur and Darolmizan rivers in Bushehr and Tigris basins. Some 17 meristics were counted under a stereomicroscope. The data were analyzed with multivariate statistical methods including PCA, DFA, CVA and cluster analysis. Multivariate comparisons showed no significant differences in the studied populations. Kruskal-Wallis analyses of the means of all meristic traits showed significant differences among different basins, although the PCA and CVA tests did not present these differences very well, thus generally, the studied populaions were overlapping.

    Keywords: Bushehr basin, Tigris basin, morphometric traits, meristic traits, Cyprinidae
  • Seyedeh Ainaz Shirangi* Pages 36-45

    Three-spined stickleback (Gasterosteus aculeatus) is one the main model species which can be easily cultured in laboratory condition. Since it is invasive species in the Caspian Sea and the origin of its entrance is not clear. Furthermore, the three-spined population in South of France in Delta of Rhone River (Camargue wetland) is distinctive from other European populations especially Mediterranean population, therefore, Genetic comparison of three-spined stickleback between Gorgan bay (Iranian Coasts) and Camargue Wetland (South France Coasts) was studied by COI sequencing in this study. For this reason, 10 individual fish were sampled from each studied region and kept in Ethanol 96% until the time of experimental performance. After DNA extraction and PCR Reaction by one pair of Cytochrome Oxidase 1 (COI), Results of sequencing showed that the amplified sequence has 680 bp. The low number of haplotype and low haplotype diversity in both studied region dedicated the low genetic diversity of those populations. Level of FST as a Genetic distinction was 0.333 which is indicated high Genetic distinction of both population. Inspite of low Genetic distance (0.002) between two groups based on Kimura 2 Parameters method (K2P), phylogeny tree showed that the fish population of Gorgan bay and Camargue wetland formed a distinctive sub-clade. Even it is hypothesized that these two population have mutual origin but due to low supportive degree (bootstrap) the relationship between clades was not solved and the origin of three-spined sticklebacks of Gorgan bay was not properly evaluated.

    Keywords: Three-spined stickleback, Caspian Sea, Camargue Wetland, Cytochrome oxidase 1, invasive species
  • Niloufar Norouzi*, Rasoul Ghorbani, Abbas Hosseini, Aliakbar Hedayati, Rahmat Naddafi Pages 46-53
    Gorgan Bay and the southeastern coasts of the Caspian Sea in the Golestan Province are important biological and fisheries areas., while in recent years, they have been heavily contaminated. In present study, the dynamic of fishes, using stable nitrogen and carbon isotopes was evaluated to determine the diet and its trophic status, which can accurately chart the ecosystemchr('39')s biological conditions. Accordingly, in September-October 2015 at 5 ecological stations, sampling of prephytones, macrophytes, macro invertebrates and fish, were taken and dominant species were subjected to isotope analyzes using the EA-IRMS device. The results of the nitrogen-15 and carbon-13 isotopes indicate an imbalance in ecosystem conditions that alters the diet of the organisms and reduces the efficiency of the food web. The main factors of pressure on the ecosystem, the closure of the main channels of the sea to the bay, the entry of various pollutants into the ecosystem and weak physiography of Gorgan Bay, were determined.
    Keywords: Caspian Sea, Gorgan Bay, Fish dynamic, Nitrogen-15 isotope, Carbon-13 isotope
  • Arezoo Vahabnezhad, Mehdi Ghodartishojaei Pages 54-60

    In the present study, time series data of catches of Ribbonfish (Trichiurus leuptrus), in the Persian Gulf and Oman Sea from 1973 to 2018 were used and the fishing trend and average relative increase rate of catches of this species for this period estimated. Using fishing trend (linear regression equation) and average relative increase rate in catches of Ribbonfish over 21-year period, the amount of harvest for the next 5 years (2019-2023) for the whole Persian Gulf and Sea of Oman and for each province, were predicted. Finally, the harvests of 32000 t, which ensure sustainable exploitation of Ribbonfish and sustainability of jobs created by this fishery in the Persian Gulf and Sea of Oman, proposed and recommended to Iranian fisheries authority for implementation.

    Keywords: Catches, landing data, Ribbonfish, sustainable exploitation, persian Guld, Oman sea
  • Fatemeh Tabatabaei Yazdi*, Fatemeh Amanati, Omid Safari, Zoheir Shokouh Saljoughi Pages 61-70

    Biodiversity conservation is one of the most important issues in todaychr('39')s world. Few studies to date on the biodiversity of the waters of the Persian Gulf and the Makran Sea indicate its remarkable species richness. This study aimed to investigate the morphometric differences of three fish species (I.edentulus, I.spilotus and I.pox) from Blenniidae and the populations of the studied species in the Makran Sea. A total of 67 specimens were captured during the spring and summer 1397 from the three stations of Tis, Lipar and Darya-bozorg by a hand net. 34 morphometric traits were measured using digital caliper. Three species and their populations were analyzed by SPSS software using univariate statistical methods (GLM) and Duncan. Multivariate analysis such as principal component analysis (PCA), and discriminant function analysis (DFA) and cluster analysis based on Euclidean distance were performed to investigate inter and intra-specific morphological differences in PAST statistical software. The results showed considerable similarities between I.spilotus and I.pox. Differentiation of three populations of I.spilotus species was mainly in the pectoral fin and the results showed significant differences (p<0.05) among the populations of this species. The body shape was considerably difference between the two populations of Lipar and Darya-bozorg of I.pox species. DFA analysis separated the later populations, as well. Although, the results of this study, based upon the traditional morphometric method was able to show the differences between the studied populations, Geometric Morphometrics and genetic studies could complement this research in the future.

    Keywords: Biodiversity, Morphological differences, Blenniidae, Traditional Morphometrics
  • Atta Mouludi-Saleh, Soheil Eagderi* Pages 71-76

    Oxynemacheilus bergianus is found in several inland water basins of Iran. Due to its wide distribution, this study was conducted to investigate its morphological variation in basins of Caspian Sea and Namak Lake of Iran using geometric morphometric technique. For this purpose, a total of 115 specimens from five river (Sefid and Ghezel Ozan (Caspian Sea basin), Jajrood, Kordan, Qom (Namak Lake basin)) were caught and compared using geometric morphometric method. The results indicated a completely different body shape patterns in the studied populations. The results also showed a significant difference between the body shape of the studied and groups the most differences were related to tail length and depth, body depth, head length and position of the dorsal, anal and pectoral fins. The observed shape patterns can indicate habitat-dependent morphological separation and geographical distances that the geometric morphometric method was highly capable of separating morphological features due to their high capability.

    Keywords: Loaches, Inland water basins of Iran, Geometric morphometric, Body shape characteristics
  • Taghi Taziki, Vali Ollah Jafari*, Mohhamad Mazandarani, Seyed Hossein Hosseini Far Pages 77-86

    The use of free amino acids in fish diets typically results in a change in dietary behavior and more feed intake. The purpose of the present study was to investigate the effects of different levels of amino acids L-Proline and L-Alanine on common carp. For this purpose, 450 number of juvenile common carp with an average weight of 14±0.2 g were randomly distributed in 30 tanks 300 liter equipped with aeration system. Fish for 60 day were fed with 10 treatments dietary includes three levels of proline (0.5, 1 and 1.5 %), three levels of alanine (0.5, 1 and 1.5 %), three levels of proline-alanine combination (0.5, 1 and 1.5 %) and basal diet (control). Blood samples were taken at the end of the period. At the end of the period, the treatments were exposed to 15 ppt salinity at the end of the period to evaluate the resistance of the fish to salinity stress. The highest amount of erythrocytes was observed in the combination treatment 0.75 + 0.75 proline-alanine, but there was no significant difference with other combination treatments and 1.5% alanine treatment but with other treatments, especially the control treatment showed a significant difference. White blood cell count was the highest in the combination and control treatments, which was significantly different from the other treatments. Hemoglobin, hematocrit, lysozyme, immunoglobulin, total protein and liver enzymes (ALP, AST and ALT) were not significantly different among all treatments. MCH was highest in 1% proline treatment which had significant difference with combination treatment 0.75 + 0.75 + proline-alanine but did not show any significant difference with other treatments. MCV value in combination treatment 0.75 + 0.75 + proline-alanine was significantly different from other treatments. Also, MCHC values ​​were not significantly different among all treatments. The highest amount of lymphocytes was observed in the combination treatment 0.5 + 0.5 and 0.75 + 0.75 + proline-alanine which was significantly different from other treatments, especially control treatment. The highest amount of neutrophils was observed in 1% proline treatment and the lowest value was in combination treatments (without significant difference) which were significantly different from other treatments. There was also a significant difference in the amount of monocytes and eosinophil between treatments. The highest survival rates were 58.60 ± 1.46 and 53.84 ± 4.41 in combination treatment 0.75 + 0.75 and 0.5 + 0.5 proline-alanine, respectively. Finally, it can be said that there is a significant difference in some of the results, it seems that the two amino acids L-proline and L-alanine at the combined level of 0.5 + 0.5% can be effective in improving hematological and survival parameters in juvenile cyprinus carpio.

    Keywords: Free amino acids, Common carp, Hematological parameters, Survival
  • Asma Ahmadi, Vahid Morshedi*, Shirin Hamedi Pages 87-94

    To investigate the effect of its various aspects and the effect on growth, nutrition, and biochemical composition of body, Asian Sea bass fish with an average initial weight of 33 ± 0.9 gr were experimented in three hundred-liter polyethylene circular tanks in three repetitions. Feeding was done twice a day for up to 60 days. The results showed that growing Asian sea bass in fresh-water and seawater did not have a significant effect on growth performance indicators (except for the average final length) (P > 0.05). The mean secondary length in saltwater treatment was significantly higher (P < 0.05). Therefore, In addition, among the calculated nutritional parameters, only the food index received between treatments had a significant difference (P < 0.05) and other indicators and biochemical body compounds did not show a significant difference (P > 0.05). Cultivation of freshwater fish has a lower feed conversion ratio (0.92 ± 0.06); however, these changes were not significant. Overall, the study showed that it can withstand a wide range of different salinities for 60 days and grow well without showing any casualties.

    Keywords: Asian sea bass, Salinity, Growth, feeding performance, body composition, Persian Gulf