فهرست مطالب

دو ماهنامه بررسی های بازرگانی
سال هجدهم شماره 104 (آذر و دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود جعفرپور* صفحات 9-30
    هدف این پژوهش آسیب شناسی خصوصی سازی در ایران است. روش پژوهش بر حسب نوع داده های مورد استفاده، آمیخته؛ بر حسب هدف، اکتشافی و بر حسب نتیجه، کاربردی است. در بخش کیفی، از ابزار مصاحبه و در بخش کمی از ابزار پرسشنامه به منظور گردآوری داده ها بهره برده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در فرایند خصوصی سازی، بیست چالش وجود دارد که عبارت اند از: (1) نامساعد بودن فضای کسب و کار برای فعالیت بخش خصوصی؛ (2) تلاطم محیط سیاسی و تاثیرپذیری اقتصاد ملی از آن؛ (3) کم توجهی به اهلیت و سوابق خریداران؛ (4) هدایت و نظارت غیرموثر بنگاه های خصوصی شده پس از واگذاری؛ (5) عدم توجه به متغیرهای زمینه ای و تعیین اهداف ایده آل گرایانه؛ (6) بی توجهی به طرف تقاضا در واگذاری ها؛ (7) غفلت از اصلاح ساختار و آماده سازی شرکت ها؛ (8) آشفتگی در سیاست گذاری و برنامه ریزی؛ (9) ساختار نامتوازن هیات واگذاری با کارکردها و اهداف؛ (10) تشتت نظرات اصلاحی ناشی از تعدد مراکز نظارتی؛ (11) فقدان کارایی شورای عالی اجرای سیاست های کلی اصل (44) قانون اساسی؛ (12) ضعف ساختاری دستگاه مجری خصوصی سازی؛ (13) نگاه یکسان در واگذاری کلیه شرکت های مشمول خصوصی سازی؛ (14) مقاومت ذینفعان دولتی با خصوصی سازی؛ (15) حضور نهادهای عمومی غیردولتی در خصوصی سازی؛ (16) فقدان تعهد کامل سیاسی نسبت به خصوصی سازی؛ (17) تفکیک نه چندان شفاف وظایف حاکمیتی از تصدی گری؛ (18) تغییر در گروه بندی شرکت های مشمول خصوصی سازی؛ (19) عدم الزام خریداران به سرمایه گذاری جدید و ارتقاء کارایی شرکت بعد از خصوصی سازی و (20) بازاریابی غیرمنسجم بنگاه های مشمول واگذاری.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، بنگاه دولتی، آسیب شناسی، اصل (44) قانون اساسی
  • الهام پیروز، منصور عسگری* صفحات 31-45
    اشتغال و عوامل موثر بر ان یکی از متغیرهای مهم اقتصاد کلان است ایجاد فرصت های شغلی جدید و افزایش اشتغال، یکی از مهم ترین مسایل برنامه ریزان و سیاست گذاران اقتصادی محسوب می گردد. شناسایی عوامل موثر بر تقاضای اشتغال از مسایل مهم اقتصاد ایران محسوب می گردد که بخش صنعت یکی از بخش های است که در فرآیند ایجاد اشتغال و افزایش آن اهمیت زیادی دارد. هدف این مقاله تجزیه و تحلیل عوامل موثر تقاضای اشتغال در بخش صنعت به تفکیک کدهای ISIC دو رقمی دارای 10 نفر کارکن و بیشتر در دوره 94-1375 با استفاده از رویکرد پانل دیتا و برآوردگرهای گشتاورهای تعمیم یافته و حداقل مربعات کاملا تعدیل شده است. نتایج نشان می دهد کشش تقاضای اشتغال نسبت به؛ دستمزد از 15/0- تا 14/0-، تولید از 46/0 تا 48/0 و موجودی سرمایه از 08/0 تا 13/0 است و بیشترین سهم اشتغال به ترتیب در صنایع تولید زغال کک، پالایشگاه های نفت و سوخت هسته ای است.
    کلیدواژگان: تقاضای اشتغال، بخش های صنعتی، پانل دیتا و ایران
  • ناصر حبیبی فر*، حامد سلمان زاده، حبیب کراری، محمدرضا بختیاری صفحات 45-62
    هدف این مقاله تدوین نقشه راهی جهت به کارگیری فناوری های کیفی بینایی ماشین در سالن های پرس و بدنه صنایع خودروسازی است. جهت رسیدن به این هدف از مدل آزمایشگاه ملی سندیا استفاده و با به کارگیری این مدل، مهم ترین نیازهای کیفی سالن های پرس و بدنه شناسایی و با به کارگیری نظر متخصصین صنعتی و دانشگاهی و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فرایند (AHp)، مهم ترین معیارها جهت به کارگیری سیستم های بینایی ماشین تدوین و بهترین سیستم های ارایه شده در دنیا برای اهداف مورد نظر شناسایی و با استفاده از تکنیک تاپسیس (TOSIS) اولویت بندی شده است. در نهایت، با بررسی های انجام شده راهکارهای عملی که صنایع خودروسازی می توانند جهت به کارگیری سیستم های بینایی ماشین از آنها استفاده نمایند، مشخص شده است.
    کلیدواژگان: فناوریهای بینایی ماشین، نقشه راه فناوری، مدل آزمایشگاه ملی سندیا، صنایع خودروسازی
  • سیروس کشاورز، ناصر خانی، سمانه رئیسی نافچی*، پروانه نوربخش، محمدرضا فتحی صفحات 63-78

    هدف از انجام این تحقیق، بررسی رابطه بین چابکی زنجیره تامین و عملکرد مالی با نقش میانجی گری کارایی هزینه و مشتری مداری شرکت ها و کارخانه های دانش بنیان حاضر در شهرک صنعتی اصفهان است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش شناسی، توصیفی- پیمایشی است. جامعه مورد نظر در این مطالعه، مدیران ارشد شرکت های دانش بنیان حاضر در شهرک صنعتی اصفهان که تعداد آن 470 شرکت بوده که با توجه به روش معادلات ساختاری، 43 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده اند. به منظور تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار smart pls استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از رد رابطه های بین چابکی زنجیره تامین و کارایی هزینه بر عملکرد مالی  و همچنین نقش میانجی کارایی هزینه در رابطه بین چابکی زنجیره تامین و عملکرد مالی است. اما روابط بین چابکی زنجیره تامین و کارایی هزینه و همچنین نقش میانجی مشتری مداری در رابطه بین چابکی زنجیره تامین و عملکرد مالی مورد تایید قرار گرفته است. بخش پایانی مقاله، توصیه های سیاستی را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: چابکی زنجیره تامین، عملکرد مالی، کارایی هزینه، مشتریمداری
  • پریسا صبری، احسان رسولی نژاد* صفحات 79-94
    در این مقاله سعی می شود تا با استفاده ازروش تلفیقی تحلیل پوششی داده ها- فرایند تحلیل سلسله مراتبی به کارایی سنجی و اولویت بندی پیوستن ایران به دو نهاد اقتصادی سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا پرداخته شود. استفاده از روش کمی تحلیل پوششی داده ها، مشکل ناسازگاری در قضاوت خبرگان در مدل های کیفی همچون فرایند تحلیل سلسه مراتبی را رفع می کند. طبق نتایج به دست آمده سازمان همکاری شانگهای با در نظر گرفتن مساحت جغرافیایی، جمعیت نیروی کار، حجم تولید ناخالص داخلی و تورم به عنوان ورودی های اقتصاد و نیز حجم تجارت با جهان، درجه باز بودن تجاری و درجه باز بودن مالی به عنوان سه خروجی کارایی بهتری طی سال های 2000-2018 نسبت به اتحادیه اقتصادی اوراسیا داشته است. لذا پیشنهاد می شود ظرفیت ها و مذاکرات جهت عضویت دایم در سازمان همکاری شانگهای در اولویت سیاست های تجارت خارجی کشور ایران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: باز بودن تجاری، منطقهگرایی، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سازمان همکاری شانگهای
  • زهرا فتوره چی، حبیب ابراهیم پور، یاور بابائی* صفحات 95-114
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش بازاریابی سبز در تعیین رفتار خرید و وفاداری مشتریان به محصولات غذایی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی است. جامعه آماری این مطالعه، مشتریان محصولات غذایی اردبیل است که بر اساس فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از نمونه گیری در دسترس توزیع و جمع آوری شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه که روایی و پایایی آن با استفاده از شاخص های معادلات ساختناری مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته است. ابزار تحلیل اطلاعات در نرم افزار SMARTPLS-3 و با استفاده از معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بازاریابی سبز به ترتیب با ضریب 63/0 و 69/0 تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتار خرید و وفاداری مشتریان به محصول دارد. همچنین ضریب R2 نشان داد که بازاریابی سبز به ترتیب 38 و 21 درصد تغییرات رفتار خرید و وفاداری مشتریان به محصول را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: بازاریابی سبز، رفتار خرید، وفاداری مشتری، محیط زیست
  • زهره علی اسماعیلی*، بهرام خیری صفحات 115-140
    تغییرات زمینه ای عصر حاضر نظم پیشین مناسبات فردی و اجتماعی را دگرگون ساخته است. به گونه ای که ایجاد نظم جدید با بحران معرفتی همراه است، بحران معرفت نسبت به مناسبات جدید، ارزش گذاری های پیشین را ناکارآمد و بی اعتبار ساخته است، در همین راستا کاتلر اصالت را اثرگذارترین عنصر در این عصر برای دستیابی به توسعه پایدار و اعتماد مشتری می داند و از آنجا که تولید دانش توسط دانشگاه ها کلید اصلی توسعه پایدار است و با مساله کیفیت مواجه شده است، این پژوهش بر آن است که اثر دو بازاریابی اصالت، بازاریابی اصالی و بازاریابی پراگماتیک را به واسطه شیفت پارادایمی به عنوان راهکاری برای حل بحران معرفتی بر اصالت برند بررسی کند. روش تحقیق کمی و از نوع توصیفی_ پیمایشی است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه های آزاد منتخب ایران است، روش نمونه گیری، ساده و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 385 نفر است، داده ها به وسیله پرسشنامه توزیع و جمع آوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار SmartPLS2 استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد دو بازاریابی اصالی و پراگماتیک به واسطه شیفت پارادایمی بر اصالت برند اثر گذارتر شد.
    کلیدواژگان: بازاریابی اصالی، بازاریابی پراگماتیک، شیفت پارادایمی، برند اصیل، توسعه پایدار
|
  • Mahmoud Jafarpoor * Pages 9-30
    The present study aims to identify the results of the privatization in Iran. The Methodology is mix method regarding to data type; exploratory regarding to objective and practical regarding to result. In the qualitative part, the interview tool is used and in the quantitative part, a questionnaire is used to collect data. The results of the study show that due to 20 obstacales in the privatization process could not be successful. The final part of paper provides some policy implication to overcome to these obstacles.
    Keywords: privatization, Governmental Companies, Article (44) of the Constitution, pathology
  • Elham Pirouz, Mansour Asgari * Pages 31-45
    Identifying the factors affecting job demand is one of the most important issues in the Iranian economy. The industry sector is one of the sectors which is very important in the process of job creation and its growth. The purpose of this paper is to analyze the factors affecting employment demand in the industry by dividing the two-digit ISIC codes by 10 employees and the period 1996-2015 using a panel data approach and Generalize Method of Moments (GMM) and Fully Modified Least Squares Method (FMOLS) estimators. The results show that the elasticity of employment demand to wages is -0.15 to -0.14, production is from 0.46 to 0.48 and the capital stock is from 0.08 to 0.13. The largest share of employment is in the coke, oil, and nuclear fuel industries, respectively.
    Keywords: Employment Demand, Industrial Sector, GMM, FMOLS, Iran
  • Naser Habibifar *, Hamed Salmanzadeh, Habib Karrari, Mohammadreza Bakhtiari Pages 45-62
    Studies have shown that the use of machine vision systems in different processes of automotive industries is increasing dramatically in the majority of automobile companies in the world. Speed, precision, low cost, the simplicity of application and reliability of these systems are the most important reasons for the attractiveness of these systems in comparison with similar technologies. Therefore, Iranian automotive companies should develop solutions and strategies for using these systems. Developing a roadmap can provide good information for managers to make better investments by identifying the various factors which should be considered in these systems. For this purpose, in this paper, designing a roadmap for developing machine vision technologies in press and body shops of Iranian automotive industries has been considered. the Sandia National Laboratory roadmap model is used. Using this model, the most important quality requirements of press and body shops identified, the most important criteria for using machine vision systems prioritized, the best systems for the desired purposes identified and ranked, and finally, practical solutions, that can be used by automotive industries to implement machine vision technologies, suggested.
    Keywords: Machine Vision Technolohy, Technolohy Roadmap, Sandia National Laboratory, Model, Automotive Industries
  • Sirous Keshavarz, Naser Khani, Samaneh Raeesi Nafchi *, Parvaneh Norbakhsh, MohammadReza Fathi Pages 63-78

    The purpose of this study is to investigate the relationship between supply chain agility and financial performance with the mediating role of cost efficiency and customer orientation in companies and knowledge based plants in Isfahan Industrial towns. The study is applied and in terms of methodology, is descriptive-survey. 470 companies Senior executives of knowledge based companies in the Isfahan Industrial proviance are the statical population, which at the end, 43 companies are selected as samples based on structural equations. In order to analyze the data and test the study hypotheses, structural equation modeling and smart pls software have been used. The results indicate that the relationship between supply chain agility and cost efficiency on financial performance, as well as the cost-effectiveness mediating role between supply chain agility and financial performance, are rejected. But the relationship between supply chain agility and cost efficiency, as well as the mediating role of customer orientaion in the relationship between agility of the supply chain and financial performance are confirmed. Therefore, we suggest that these companies managers should always pay more attention to the key role of supply chain agility, which has a direct impact on customer orientation and cost efficiency, and ultimately improves corporate financial performance.

    Keywords: Supply Chain Agility, Financial Performance, Cost Efficiency, Customer Orientation
  • Parisa Sabri, Ehsan Rasoulinezhad * Pages 79-94
    This article aims to evaluate the efficiency and prioritization of Iran's accession to the two economic institutions of the Shanghai Cooperation Organization and the Eurasian Economic Union using the combined method of data envelopment analysis (DEA) - analytic hierarchy process (AHP). The results show that with regard to the geographical area, labor force population, GDP and inflation as inputs to the economy, as well as the volume of trade with the world, the degree of trade openness and the degree of financial openness as three outputs, the Shanghai Cooperation Organization has a better score than the Eurasian Economic Union during the years 2000-2018. Therefore, it is suggested that capacities and negotiations for permanent membership in the Shanghai Cooperation Organization be given priority in Iran's foreign trade policies.
    Keywords: Trade Openness, Regionalism, Eurasian Economic Union, Shanghai Cooperation Organization
  • Zahra Fatourechi, Habib Ebrahimpour, Yavar Babaei * Pages 95-114
    This study aims to investigate the role of green marketing on purchasing behavior and customer loyalty in food products. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. The statistical population of this study is the customers of Ardabil food products, which 384 people are selected as a sample and distributed and collected using available sampling. Data collection tool is a questionnaire which it's validity and reliability are evaluated and confirmed using structural equation indices. Data analysis tool is performed in SMARTPLS-3 software using structural equations. The results show that green marketing with a coefficient of 0.63 and 0.69, respectively, has a positive and significant effect on purchasing behavior and customer loyalty. The R2 coefficient also show that green marketing explains 38% and 21% of changes of customer purchasing behavior and customer loyalty.
    Keywords: Green Marketing, Purchasing Behavior, Customer Loyalty, Environment
  • Zohreh Aliesmaeili *, Bhram Kheiri Pages 115-140
    The contextual changes of the present age have altered the former order of personal and social relations in such a way that the creation of a new order is accompanied by an epistemic crisis; the crisis of knowledge of new relationships has rendered past valuations inefficient and invalid. In this regard, Katler considers authenticity as the most influential element in this era of achieving sustainable development and customer trust. And since the production of university knowledge is the key to sustainable development and today it is faced with quality issues, this study aims to investigate the effect of two marketing, namely authentic marketing and pragmatic marketing through paradigm shifts as a solution to the epistemic crisis of brand authenticity. The research method is quantitative and descriptive-survey. The statistical population is Iranian students of Azad universities, stratified random sampling and sample size based on Morgan table were 385 people. Data are collected and distributed by questionnaire. Structural equation modeling technique with partial least squares approach and SmartPLS2 software are used for data analysis. The findings indicate that both authentic and pragmatic marketing are more effective on brand authenticity through paradigm shift.
    Keywords: Authentic Marketing, Pragmatic Marketing, Paradigm Shift, Authentic Brand, Sustainable Development