فهرست مطالب

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 43 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید محمدی*، حسام زندحسامی، حمیدرضا یزدانی صفحات 3-22

    هدف این پژوهش شناسایی و طبقه بندی انواع و حالات سرمایه گذاری سازمانی براساس تحلیل کیفی نتایج پژوهش های است که در زمینه مشارکت و تعامل شرکت های بزرگ با استارآپ ها انجام شده است. جهت گیری این پژوهش کاربردی-توسعه ای، به لحاظ استراتژی آمیخته از نوع اکتشافی متوالی، به لحاظ ماهیت اکتشافی و توصیفی است که در دو مرحله انجام شده است. ابتدا به کمک روش فراترکیب، 352 مقاله بررسی و پس از ارزیابی، 42 مقاله تایید شدند. سپس با استفاده از COREQ 32-item در نهایت 34 مقاله برای اجرای تحلیل کیفی محتوای مقالات حداقل امتیاز لازم را کسب کردند. با بررسی مقالات، 89 روش تعامل استخراج گردید و پس از بررسی محتوی و طبقه بندی براساس ابعاد سرمایه گذاری سازمانی، تعریف مکانیزم و تعامل در نهایت 11 مکانیزم تعامل شناسایی شد. سپس اعتبار سنجی نتایج تحقیق، با مراجعه به 15 نفر از خبرگان این حوزه در دو مرحله دلفی فازی در نهایت 11 مکانیزم تایید شد. نتایج پژوهش نشان داد که روش هایی مانند مرکز رشد سازمانی، شتابدهنده های سازمانی، برنامه های استارتآپی و... در چند سال اخیر به عنوان روش های مدرن تعامل شرکت های بزرگ با استارتآپ ها مورد توجه بوده است.

    کلیدواژگان: شرکت های بزرگ، استارتآپ، نوع شناسی سرمایه گذاری سازمانی، سرمایه گذاری سازمانی
  • روح الله سهرابی، امیرحسین رهبر*، فهیمه نیازپور، فرانک میرعالی صفحات 23-36

    افزایش پوشش استاندارد و استانداردسازی در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و سایر قوانین مادر مورد تاکید قرارگرفته است لیکن همچنان به نظر می رسد نقش استاندارد در افزایش تولید ناخالص ملی در فضای دانشگاهی و اجرایی کشور ایران به درستی شناخته نشده است و نیازمند تامل بیشتر است. هدف اصلی این تحقیق آن است تا به شیوه ای علمی، نقش استاندارد را در رشد اقتصادی تبیین نماید. روش این پژوهش تحلیل محتوای کیفی است که به طور کلی با واکاوی مفاهیم، اصطلاحات و ارتباطات بین این مفاهیم سعی در استنباط و آشکار کردن الگوهای نهان در مشاهدات و اسناد مکتوب دارد. روش شناسی ویژه این پژوهش، آن را از حالت یک تحقیق معمولی خارج کرده است زیرا در این پژوهش داده ها بطور مستقیم جمع آوری نشده بلکه تلاش شده است با جمع آوری و تحلیل نتایج سایر تحقیقات معتبر انجام شده، به اظهارنظر پیرامون مسئله اصلی تحقیق پرداخته شود. پس از بررسی مشخص شد که در کشورهای مورد بررسی، تعداد استانداردها توانسته است بهره وری کل عوامل تولید را تحت تاثیر قرار دهد (حداقل با آن مقارن بوده است) و از این رهگذر به افزایش GDP منجر گردیده است. متغیرهایی همچون بهبود نوآوری های تدریجی، افزایش تسهیم و جذب دانش، افزایش تقارن اطلاعاتی و بهبود محیط کسب وکار، افزایش مانایی کالاهای سرمایه ای، ایجاد زبان مشترک با بازارهای جهانی و تقویت صادرات در این مسیر میانجیگری می کنند.

    کلیدواژگان: استانداردسازی، تولید ناخالص داخلی، بهره وری کل عوامل تولید
  • علیرضا احمدبیگی، مسعود احمدی*، فرشیده ضامنی صفحات 37-48
    هدف از این تحقیق طراحی مدل جامع نظام مدیریت منابع انسانی پایدار در راستای توسعه صنعت خودرو، است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی، به لحاظ روش استنتاج، توصیفی- پیمایشی و به لحاظ ماهیت داده ها، کیفی و کمی است. جهت دستیابی به اهداف تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی گلوله برفی (ارجاع زنجیره ای)، از نظرات 15 نفر از خبرگان حوزه منابع انسانی و همچنین مدیران ارشد توسعه شرکت های ایران خودرو و سایپا، استفاده شد. تحقیق حاضر در دو مرحله انجام گرفته است، ابتدا با رویکرد تیوری داده بنیاد و با کمک نرم افزار NVivo Plus 2020 به شناسایی کد ها پرداخته و در طی کدگذاری باز 122 مورد به عنوان مفاهیم اولیه از متن مصاحبه های انجام شده به دست آمد که در قالب 19 شاخص و پنج بعد شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گرانه، استراتژی ها و راهبرد ها و نتایج و پیامد ها، دسته بندی گردید. در ادامه به منظور اعتبارسنجی نتایج مصاحبه ها و غربالگری شاخص های موثر بر مدیریت منابع انسانی پایدار درزمینه پشتیبانی از توسعه صنعت خودرو، علاوه بر کنترل اعضا، از پرسشنامه و روش دلفی فازی، استفاده شد. نتایج این بخش از تحقیق حاکی ازین بود که تمامی 19 شاخص، مورد تایید خبرگان تحقیق واقع شد و روایی و اعتبار آن ها نیز تایید گردید. در پایان نیز، مدل جامع نظام مدیریت منابع انسانی پایدار با رویکرد توسعه صنعت خودرو در قالب الگوی پارادایمی طراحی گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، پایداری، توسعه صنعت خودرو
  • احسان دشتیانه، رضا رادفر*، عباس طلوعی اشلقی صفحات 49-58

    تولید محصول جدید و نوآوری در محصولات یکی از ارکان مهم و تاثیر گذار در جهت افزایش ارزش یک بنگاه اقتصادی می باشد با بررسی مطالعات پیشین عوامل مختلفی، موثر در تولید محصول جدید می باشند همانند توجه به نیاز مصرف کننده، ویژگی رقبا، توانمندی بخش تحقیق و توسعه ، توانمندی تامین کنندگان و توانمندی بخش تولید و... از عواملی هستند که در تولید محصول جدید باید به آن ها توجه نمود ، این عوامل در هر صنعت و هر کشوری بنا بر ویژگی های اون صنعت و بازار از درجه اهمیت متفاوتی برخوردار می باشد. در این پژوهش برای دستیابی به عوامل تاثیرگذار در توسعه محصول جدید در صنعت فولاد ایران و رتبه بندی این عوامل کارخانه ذوب آهن اصفهان به عنوان قدیمی ترین تولید کننده فولاد در ایران مورد بررسی قرار گرفته است،برای انجام این تحقیق ابتدا با استفاده از روش سیستماتیک (سایت های علمی معتبر با درجه علمی بالا) مقالاتی را که از سال 2000 تا به امروز در این زمینه منتشر شده بود را بررسی و از میان آنها 60 عامل تاثیرگذار در این زمینه استخراج شده است سپس با استفاده از پرسشنامه از 15 خبره صنعت فولاد میزان وزن هر عامل بدست آمد و در نهایت با پرسش نامه بسته از کارشناسان ذوب آهن اصفهان به بررسی میزان اهمیت هر عامل در صنعت فولاد ایران پرداخته شد و نتایج بدست آمده رتبه بندی شد. در نتیجه گیری کلی به این موضوع رسیده شده است که تولید محصول جدید دارای عوامل مختلفی می باشد که بحث نیروی انسانی و توانمندی نیروی انسانی متخصص و آموزش دیده یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در تولید محصول جدید می باشد با توجه به شرایط کشور و کاهش میزان امید و توجه بیشتر نیروی انسانی به درآمدهای بازار سفته بازار و توجه کمتر به بحث خلاقیت و تربیت انسان های خلاق، توجه بیشتر به این موضوع و افزایش امید در جامعه کمک بسزایی در تولید محصول جدید می نماید.

    کلیدواژگان: محصول جدید، ذوب آهن، تعیین اولویت
  • زیبا داودی متین، مهرداد حسینی شکیب* صفحات 59-76
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ارزش درک شده در استفاده از فناوری های برنامه های کاربردی تلفن همراه بر بهبود ارزش ویژه برند در بانک رفاه است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مشتریان بانک رفاه در استان البرز بوده است که با توجه به نامحدود بودن حجم جامعه، طبق جدول کرجسی-مورگان، 385 نفر به عنوان نمونه تعیین شدند. گردآوری داد ه ها توسط پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری با نرم افزار Amos استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که نوآوری فردی، تناسب فردی، ریسک درک شده و تازگی خدمت جدید بر ارزش درک شده، تاثیر معناداری دارند. همچنین، ارزش درک شده با نقش میانجی رضایت مشتری و تعهد مشتری بر ارزش ویژه برند، تاثیر مثبت و معناداری دارد. علاوه بر این، سن، تاثیر رضایت مشتری و تعهد مشتری را بر ارزش ویژه برند تعدیل می کند. با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود از طریق فعالیت های ترفیعی، میزان توجه و تمایل عمومی مشتریان بانک رفاه نسبت به فناوری برنامه های مبتنی بر تلفن همراه افزایش داده شود و در این خصوص، بر مزایای فناوری های جدید خدمات مالی و تخصصی آن، بیش از پیش تاکید شود تا جایگاه برتر برنامه های کاربردی خدمات مالی بانک رفاه برای مشتریان و جامعه هدف، جهت انجام تعاملات سودمند، ملموس تر گردد.
    کلیدواژگان: ارزش درک شده، ارزش ویژه برند، رضایت مشتری، تعهد مشتری، فناوری برنامه کاربردی تلفن همراه
  • احسان مسعودی * صفحات 77-92

    مدیریت کیفیت جامع و یادگیری سازمانی به عنوان شیوه های مدیریتی شناخته شده اند که می توانند نوآوری سازمانی را ارتقاء ببخشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی یادگیری سازمانی در ارتباط بین مدیریت کیفیت جامع و نوآوری سازمانی انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را شرکت های کوچک و متوسط شهرک صنعتی مبارکه تشکیل می دادند. روش نمونه گیری به روش تصادفی ساده بوده است و برای تعیین حجم نمونه توسط نرم افزار Sample Power، 150 شرکت تعیین گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با بهره گیری از روایی محتوایی و روایی سازه تایید شد و پایایی آن ها با روش آلفای بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار SMART-PLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدیریت کیفیت جامع بر نوآوری و یادگیری سازمانی تاثیر مستقیم و معناداری دارد. همچنین یافته ها نشان داد که تاثیر یادگیری سازمانی بر نوآوری سازمانی مثبت و معنادار می باشد. علاوه بر این، یافته ها حاکی از آن است که مدیریت کیفیت جامع بر نوآوری سازمانی از طریق متغیر میانجی یادگیری سازمانی تاثیرگذار است. با توجه به نتایج بدست آمده، مدیریت کیفیت جامع و یادگیری سازمانی می توانند در جهت ایجاد و بهبود نوآوری در شرکت های کوچک و متوسط موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، یادگیری سازمانی، نوآوری سازمانی، شرکت های کوچک و متوسط
|
  • Majid Mohammadi *, Hesam Zandhesami, HamidReza Yazdani Pages 3-22

    The purpose of this study is to identify and classify the types and scenarios of corporate venturing based on qualitative analysis of research results in the field of partnership and collaboration of corporations with technological startups. The orientation of this applied-developmental research and strategy type is mixed of exploratory sequential design, in terms of nature and method exploratory and descriptive, which has been done in two stages. First, 352 articles were reviewed using the meta-syntheses method and after evaluation, 42 articles were approved. Then, using COREQ 32-item, finally 34 articles received the minimum required score to perform qualitative analysis of the content of the articles. By reviewing the articles, 89 interaction methods were extracted and after examining the content and classification based on the dimensions of corporate venturing, defining the mechanism and collaboration, finally 11 collaborative mechanisms were identified. in order to confirm and validate the research results, by referring to 15 experts and receiving their opinions in two stages of fuzzy Delphi, 11 mechanisms were finally approved. The results showed that methods such as corporate incubator, corporate accelerators, startup programs and corporate hackaton and spin-along in recent years have been remarkable as modern collaboration methods of corporate with startups

    Keywords: corporation, Start-up, corporate venturing typology, corporate venturing
  • Roholah Sohrabi, AmirHossein Rahbar *, Fahimeh Niazpour, Faranak Mirali Pages 23-36

    The increase in standard coverage and standardization has been emphasized in the general policies of the resistance economy and other mother laws, it still seems that the role of the standard in increasing the gross national product in Iran's academic and executive environment is not well known and needs further consideration. The main purpose of this study is to scientifically explain the standard role of economic growth. The research method is qualitative content analysis, which is generally used by analyzing the concepts, terms and connections between these concepts in inferring and revealing patterns, not in observations and written documents. The special methodology of this research has taken it out of the ordinary state of research because in this research it has not directly collected data but has tried to collect and analyze the results of other valid researches, to comment. The main issue of the research should be addressed. After reviewing, it was found that in the countries studied, the number of standards has been able to affect the productivity of all factors of production (at least in comparison with it) and through this has led to an increase in GDP. Variables such as improving gradual innovation, increasing knowledge sharing, increasing information symmetry and improving the business environment, increasing the productivity of capital goods, creating a common language with global markets and strengthening exports are mediated in this direction.

    Keywords: standardization, GDP, Total Factor Productivity
  • Alireza Ahmadbeighi, Masoud Ahmadi *, Farshide Zameni Pages 37-48
    The purpose of this research is to design a comprehensive model of sustainable human resource management system in order to develop the automotive industry. The present research is applied in terms of purpose, descriptive-survey in terms of inference method and qualitative and quantitative in terms of data nature. In order to achieve the objectives of the research using non-probable snowball sampling method (chain reference), the opinions of 15 experts in the field of human resources as well as senior development managers of Iran Khodro and Saipa companies were used. The present study was conducted in two stages, first with the data theory approach and with the help of NVivo Plus 2020 software, the code was identified and during open coding, 122 items were obtained as basic concepts from the text of the interviews in the form of 19 indicators and five dimensions. Causal conditions, contextual conditions, interventionist conditions, strategies and strategies, and outcomes and consequences were categorized. In order to validate the results of interviews and screen the indicators affecting sustainable human resource management in support of the development of the automotive industry, in addition to member control, a questionnaire and fuzzy Delphi method were used. The results of this part of the study showed that all 19 indicators were approved by research experts and their validity and reliability were also confirmed. Finally, a comprehensive model of sustainable human resource management system with an automotive industry development approach was designed in the form of a paradigm model.
    Keywords: human resources management, Sustainability, automotive industry development
  • Ehsan Dashtianeh, Reza Radfar *, Abas Toloui Eshlaghi Pages 49-58

    Goal:

     Increasing orders and selling products are some of the most important key factors in designing the strategy of all industries. For improving this factor, researchers suggested too many ways; new product development is one of them. Any firm if succeed in designing and introducing a new product, they will have a greater share of the market, best examples of this new product and innovation firm are in IT market, all firm compete for innovation and develop their product. All around the world, some roles are in common, but some of them change according to the market, social, and politic environment. For a successful new product, designing any industrial should know the market environment of their goal society, the priority of their market, and choosing the best strategy according to their data analyzed.

    Methodology

    In this paper, firstly identifying key factors in successful NPD at Esfahan steel co, then asking from expertise by using questionnaires, analyzes data collected by TOPSIS methods and at least ranked the main parameter that identified affecting on successful NPD.

    Results

    shows that Esfahan steel co attention on two different factors is in center of focus; product differentiation and competitor orientation, but another factor that destroyed their efficiency on selling marketing is obeying government resolution; this behavior caused decreasing efficiency on selling market and losing market. If the government wants to be successful in developing their industries, they should let industries find their way and make a decision from their skills and experiences. Suggested For improving their selling share of the market, they focused on product differentiation. Limitation: In this study, access to the important data related to the new product of the company is so hard, because most of the research and development center of the company did not let us access to the data. Practical implications: Market strategy is one of the important key success in all firm, Esfahan Steel co should choose best market strategy for succeed in their industries, this study aim to the firm that choose better market strategy and improve current strategy. Originality / Value: according to results that show in this study, the literature of study confirmed but revealed the difference of the Iran steel market to another market.

    Keywords: New Product, zob Ahan, identify priority
  • Ziba Davoudi Matin, Mehrdad Hosseini Shakib * Pages 59-76
    The purpose of this study is to investigate the impact of perceived value in using mobile applications technologies on improving brand equity in Refah Bank. This study is categorized as applied and descriptive. The statistical population was consisted of all customers of Alborz Refah Bank which is assumed unlimited. According to Krejcie-Morgan’s sample size table, the sample size was calculated to be 385. Data collection was done by a researcher-made questionnaire. The content validity of questionnaire was confirmed using expert's opinion and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using the structural equation modeling (SEM) in Amos software. Results of the study indicate that personal innovativeness, self-congruence, perceived risk and new service novelty have a significant impact on perceived value in Refah Bank. Also, perceived value with the mediating role of customer satisfaction and customer commitment has a positive and significant effect on brand equity. In addition, age moderates the impact of customer satisfaction and customer commitment on brand equity. According to the results, it is suggested that through promotional activities, the general attention of Refah Bank customers towards mobile application technologies be increased. In this regard, the benefits of new technologies of financial and specialized services should be emphasized more to make the superior position of the Refah bank financial services applications more tangible for the customers and the target community to perform beneficial interactions.
    Keywords: Perceived Value, Band Equity, Customer Satisfaction, Customer commitment, Mobile Application Technology
  • Ehsan Masoudi * Pages 77-92

    TQM and organizational learning are considered as management practices that can enhance innovation organization. The aim of this study to investigate the mediating role of organizational learning in the relationship between total quality management and organizational innovation. This Practical research was done by using descriptive- correlation method. The statistical population of the study consisted managers of SMEs in Mobarakeh industrial town. The sampling method was simple random and 150 companies were determined to determine the sample size by Sample Power software. The validity of the questionnaires was confirmed using content validity and construct validity and their reliability was obtained by cronbach's alpha. The data was analyzed by structural equation modeling in SMART_PLS software. The research findings showed that TQM has significant effect on innovation and organizational learning. Also the effect of organizational learning on organizational innovation is meaningful and positive. In addition the findings showed that TQM has a significant effect on organizational innovation through organizational learning as a meditator variable. According to the results, TQM and organizational learning has a great influence to make and improve the organizational innovation in SMEs.

    Keywords: Total Quality Management, Organizational learning, Organizational innovation, SMEs