فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 97 (زمستان 1399)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 97 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد شیخ زاده*، زهرا نیکخواه فرخانی صفحات 5-34
    هدف از انجام این پژوهش، استخراج مضامین راهبردی و الگوی حاکم بر سیاست‎های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران ابلاغی مقام معظم رهبری است. در این سیاست پژوهی 37 عنوان از سیاست‎های کلی نظام انتخاب و تحلیل و برای تحلیل مضامین راهبردی، نخست یک کتابچه کد اولیه بر اساس ادبیات مدیریت راهبردی و اهداف پژوهش تدوین شد. سپس متن سیاست‎های کلی چندین بار بازخوانی و مضامین راهبردی موردتوجه در سیاست‎ها با استفاده از روش تحلیل مضمون مبتنی بر مکتب کتابچه کد احصا شد. با استفاده از رویکرد چارچوب مضمون، سیاست‎های کلی نظام در قالب سه چارچوب مضمونی شامل ماهیت راهبردی، موضوع اصلی و رویکرد حاکم تحلیل شدند. در مجموع 1413 کد سیاستی استخراج شد که به لحاظ ماهیت راهبردی در قالب هدف، راهبرد، تاکتیک و قانون دسته بندی شدند. نتایج تحلیل سیاست‎ها با استفاده از نرم‎افزار تحلیل کیفی NVivo 12  نشان می‎دهد، ماهیت حدود 60 درصد از سیاست‎ها، هدف و راهبرد و ماهیت حدود 40 درصد از آنها تاکتیک و قانون است. در حدود 75 درصد از سیاست‎ها به موضوعات اقتصادی و در 60 درصد از سیاست‎ها به علم و فناوری پرداخته شده است. همچنین حدود 40 درصد کل محتوای سیاست‎ها را موضوعات اقتصادی و حدود 30 درصد آنها را موضوعات عمومی، فرهنگی و اجتماعی به نسبت مساوی تشکیل می دهد. رویکرد غالب حدود 40 درصد از سیاست‎ها، شناسایی و حل مساله و رویکرد حدود 40 درصد دیگر از آنها بهره گیری از فرصت‎هاست. رویکرد حدود 20 درصد از سیاست‎های کلی نیز پیشگیری و حل بحران است. در پایان پیشنهادات و رهنمودهایی برای بازنگری در سیاست‎های کلی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سیاست پژوهی، سیاست کلی، سیاست‎گذاری، تحلیل مضمون، تحلیل چارچوب، تحلیل کیفی، کتابچه کد، راهبرد، تاکتیک، قانون
  • نجات محمدی فر*، احسان کاظمی صفحات 35-65

    کارآیی سیاسی شهروندان یکی از متغیرهای اساسی در نظام های مردم سالار است که مستلزم عوامل مختلفی همچون سواد رسانه ای است که ضمن افزایش مشروعیت و ثبات سیاسی این نظام ها، باعث می شود تا دولت های آن ها با قدرت و توان بیشتری سیاست های داخلی و خارجی خود را پیش ببرند. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش نقش سواد رسانه ای سیاسی و رسانه های ارتباط جمعی در کارآیی سیاسی دانشجویان است. رویکرد مورد استفاده در این مقاله، کمی است و در انجام آن از روش پیمایش استفاده به عمل آمد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود، جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز می باشد. حجم نمونه 373 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای پردازش داده ها، از نرم افزار SPSS و آزمون آماری همبستگی پیرسون برای آزمون فرضیه ها و رگرسیون چندگانه برای آزمون مدل تجربی پژوهش استفاده گردید. بر اساس نتایج تحقیق بین ابعاد سواد رسانه ای سیاسی (دسترسی به رسانه های جمعی (176/0= r)، تحلیل و ارزیابی محتوای سیاسی رسانه های جمعی (261/0=r) و فعالیت در رسانه های جمعی (513/0= r)) با کارآیی سیاسی ارتباط معنادار وجود دارد. همچنین بین استفاده از رسانه های چاپی و کارآیی سیاسی (136/0= r) رابطه معنادار وجود دارد. می توان استدلال کرد سواد رسانه ای سیاسی شهروندان را قادر ساخته اطلاعات و اخبار درست و نادرست را از هم تشخیص داده و بدین ترتیب سلامت جامعه مدنی را تضمین کرده و احساس کارآیی سیاسی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، کارایی سیاسی، رسانه های چاپی، رسانه های غیرچاپی
  • بهادر غلامی* صفحات 67-96

    شیوع و گسترش ویروس کووید-19، جهان و کشورهای آن را در ابعاد مختلف با بحران جدی مواجه کرده است. ضرورت اتخاذ سیاست‏های محدودسازی برای مقابله با این ویروس، موجب شده تا علاوه بر ایجاد بحران سلامت، احتمال شکل گیری بحران های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی- امنیتی نیز وجود داشته باشد. از جمله مهم ترین آنها، حوزه دفاعی و امنیتی است. با توجه به اهمیت بودجه ریزی دفاعی و امنیتی در سیاست های دفاعی امنیتی و تاثیر آن در حفظ و ارتقای امنیت ملی، تقویت توان دفاعی و بازدارندگی، در این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، تاثیرات همه‏گیری ویروس کووید-19 بر بودجه ریزی دفاعی و امنیتی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که بحران کووید-19 از طریق کاهش درآمدها و تولید ناخالص داخلی کشورها و احتمال عدم تحقق بودجه های سنواتی در بخش های دفاعی و امنیتی، ایجاد هزینه های اضافی و افزایش هزینه ها به ویژه به دلیل مشارکت نهادهای مذکور در امر مدیریت بحران کرونا، مبتلاشدن تعدادی از کارکنان نهادهای دفاعی و امنیتی کشورها و هزینه های مترتب آن، تحول مفهوم امنیت ملی و تلاش برای متوازن سازی ابعاد مختلف آن، ضرورت تقویت دفاع زیستی، احتمال شکل گیری یا تشدید اعتراضات و ناآرامی ها، تضعیف نهادهای بین المللی و همکاری های امنیتی دسته‏جمعی و... بر بودجه ریزی دفاعی و امنیتی کشورها تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، بودجه ریزی بودجه ریزی دفاعی و امنیتی، تهدیدات زیستی، امنیت ملی
  • غلامرضا تاج بخش*، اسماعیل شیرعلی، محمدرضا حسینی صفحات 97-129
    هدف پژوهش

    بروز و شیوع ویروس کرونا ، جامعه جهانی را با مخاطرات زیادی روبه رو کرده است و دولت ها براساس نوع جهان بینی خود و به اقتضای شرایط و خصوصیات جامعه خود، به این بحران پاسخ متفاوتی داده اند. پژوهش حاضر با استفاده از نظریه حکمرانی مطلوب درپی پاسخگویی به این پرسش اساسی است که حکمرانی پاندمی کرونا در ایران دارای چه مسایل و آسیب هایی است؟

    روش شناسی پژوهش

    این پژوهش با استفاده از گراندد تیوری و انجام مصاحبه عمیق انجام گرفت. با استفاده از نمونه گیری هدفمند پس از مصاحبه با 19 نفر از اساتید دانشگاه، پزشکان، کادردرمانی بیمارستان ها، کارشناسان کمیته امداد و سازمان بهزیستی به اشباع نظری رسید. علت انتخاب نمونه ها به دلیل درگیر بودن آنها چه به لحاظ نظری و پژوهشی و چه به لحاظ تجربی و کاری با آسیب دیدگان از بیماری کرونا است.

    یافته ها

    یافته های حاصل نشان داد که محوری نبودن موضوع کرونا، عادی انگاری بیماری، عدم وحدت رویه در بین دستگاه های مسئول، خلا قانونی درزمینه حقوق و مسئولیت های افراد و دستگاه ها ازجمله شرایط علی بحران کرونا به شمارمی روند. فقدان حمایت نهادی، ضعف آموزش و اطلاع رسانی و فقدان سوادرسانه ای به عنوان بسترهای این بیماری هستند. تحریم های اقتصادی، کمبود امکانات و تجهیزات پزشکی و  نادیده گرفتن حقوق شهروندی از شرایط مداخله گر در شیوع بیشتر این بیماری محسوب می شوند. راهبرد اصلی مورداستفاده در این بحران،  قرنطینه خانگی و فاصله گذاری فیزیکی شناسایی شد. تشدید بحران، احساس ناامنی، نابرابری های آموزشی، اقتصادی و اجتماعی از پیامدهای این بحران محسوب می شوند.

    نتیجه گیری

    نگاه ژرفانگر به موضوع کرونا و بحران های مربوط به آن نشانگر این است که بیشتر مشکلات این حوزه ناشی از سیاست گذاری غیراصولی، شتاب زده، سوءمدیریت و جامعه پذیری ناقص است که با بسط حکمرانی خوب می توان سهم بسزایی در پیشگیری و کاهش این بیماری داشت.

    کلیدواژگان: حکمرانی، بحران کرونا، داده بنیاد
  • اکرم صالحی*، محمدرضا دهشیری، رحمت حاجی مینه صفحات 131-163

    در پی انعقاد توافقنامه موسوم به برجام میان ایران و کشور های 1+5 و تصمیم به کناره گیری یک جانبه ی ایالات متحده از آن در سال 2018، صد ها تحریم که بخش های مختلف اقتصادی، سیاسی و نظامی را هدف قرار داده بود، توسط دولت دونالد ترامپ بر ایران اعمال شد. اینک با روی کار آمدن جو بایدن، واشنگتن مدعی است که تمایل دارد به برجام بازگردد به شرط اینکه ایران نیز به تعهداتش در چارچوب برجام بازگردد، اما در این میان واکنش جمهوری اسلامی ایران چه می تواند باشد؟ هدف پژوهش حاضر پاسخ به این پرسش است که از میان سناریوهای محتمل کدام یک برای جمهوری اسلامی ایران، سناریوی مطلوب است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریم های ثانویه ایالات متحده و تحریم های شورای امنیت سازمان ملل، سناریوی مطلوب جمهوری اسلامی ایران است. این پژوهش بر اساس روش سناریونویسی و مصاحبه با نخبگان علمی و اجرایی مورد آزمون قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: 1+5، توافق هسته ای، سناریونویسی، آینده پژوهی، آمریکا، جمهوری اسلامی ایران، برجام، تحریم، شورای امنیت، مکانیسم ماشه
  • امیر ثامنی، میلاد تفنگ چی*، الهام وفائی، سعید وکیلی صفحات 165-194

    ایران با وجود آنکه جزء کشورهای پیشرو در حوزه استقرار نظام برنامه‏ریزی مدرن با پیشینه‏ای حدود 70 سال محسوب می‏شود، با این حال نتوانسته است در قامت یک کشور توسعه یافته و دست‏یافته به رفاه و رضایت عمومی قرار گیرد. این مهم با توجه به آنکه اصول توسعه یافتگی در همه جوامع یکسان بوده و این الگوهای متفاوت توسعه هستند که مسیر توسعه یک جامعه را رقم می‏زنند، سبب شد تا از اواسط دهه 1380، ضرورت تدوین «الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» به عنوان مجموعه‏ای از اصول، ارزش‏ها، قواعد، سازوکارها، روش‏ها، تدابیر، فرایند‏ها، ساختارها، نهادها، نیروی انسانی و منابعی که ایجاد تحول و پیشرفت در جمهوری اسلامی ایران را زمینه‏ساز خواهند شد، به وجود آید. این الگو پس از 7 سال از تاسیس یک مرکز تخصصی برای تدوین آن در مهرماه 1397 منتشر و به نظرخواهی عمومی گذاشته شد. این مقاله با هدف ارزیابی سند الگوی پایه اسلامی_ ایرانی پیشرفت از منظر سیاست گذاری توسعه سرزمینی و با تاکید بر رویکرد نهادی، تلاش کرده با بهره ‏گیری از روش تحلیل محتوای کیفی و استفاده از نظرات و دیدگاه ‏های نخبگان، معیارهای ارزیابی سند از منظر سیاست‏ گذاری توسعه سرزمینی تعریف و سند مذکور بر اساس آن‏ها مورد تحلیل قرار گیرد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بر اساس مولفه ‏ها و پروتکل‏های ارزیابی، میزان توجه سند به سیاست گذاری توسعه سرزمینی و رویکرد نهادی محدود است. از این رو بنا به مباحث مطروحه، پیشنهاد می‏شود باتوجه به مولفه‏ ها و پروتکل‏های ارایه شده در این پژوهش، بازنگری اساسی در محتوای سند صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: توسعه، الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، سیاست‏گذاری توسعه سرزمینی، رویکرد نهادگر
|
  • Mohammad Sheikhzadeh *, Zahra Nikkhah Farkhani Pages 5-34
    The purpose of this study is to extract the strategic themes and the predominant approach in the general policies of the Islamic Republic of Iran, announced by the Supreme Leader. In this policy research, 37 general policies were selected and analyzed. To analyze strategic themes, a basic codebook was developed based on the strategic management literature and research objectives. Then, the text of general policies was read several times and the strategic themes considered in the policies were counted using the thematic analysis method based on the codebook school. Using the thematic framework analysis, the general policies were analyzed in three thematic frameworks, including the strategic aspect, the core issue, and the prevailing approach. A total of 1413 policy codes were extracted, which were categorized in their strategic aspects in terms of goal, strategy, tactics, and law. The results of the analysis through using qualitative analysis software NVivo 12 show that the aspect of about 60% of policies is goals and strategies and the aspect of about 40% of them is tactics and law. About 75% of the policies are related to economic issues and 60% of the policies are focused on science and technology. Also, about 40% of the total content of policies is economic issues and about 30% of them are general, cultural, and social issues in equal proportions. The predominant approach of about 40% of policies is problem identification and solution, and the approach of about 40% of them is to seize opportunities. The approach of about 20% of general policies is crisis prevention and resolution. Finally, suggestions and guidelines for reviewing general policies are provided.
    Keywords: Policy Research, general policy, Policy-making, Thematic Analysis, Framework Analysis
  • Nejat Mohammadifar *, Ehsan Kazemi Pages 35-65

    One of the key variables in democracies is the political efficiency of citizens', which requires various factors such as media literacy. Media literacy, while increasing the legitimacy and political stability of systems, enables their governments to pursue their domestic and foreign policies with greater power.  Accordingly, the main purpose of this study is the role of political media literacy and mass media in students' political efficiency. The approach used in this article is quantitative and in doing so, the survey method was used. The data collection tool was a questionnaire. The statistical population of this study includes students of the Shahid Chamran University of Ahvaz. The sample size was 373 people who were selected by the stratified random sampling method. For data processing, SPSS software and Pearson correlation test were used to test the hypotheses and multiple regression was used to test the experimental model of the research. Based on the research results between the dimensions of political media literacy (access to mass media (r = 0.176), analysis and evaluation of political content of mass media (r = 0.261) and activity in mass media (r = 0.513)) with There is a significant correlation between political efficiency. There is also a significant relationship between the use of print media and political efficiency (r = 0.136). It can be argued that political media literacy enables citizens to distinguish between true and false information and news, thus ensuring the health of civil society and increasing a sense of political efficiency.

    Keywords: Media Literacy, Political Efficiency, Print Media, Non-Print Media
  • Bahador Gholami * Pages 67-96

    Biological threats (natural, deliberate, and accidental), particularly pandemics, always have many consequences for the security environment. Among all the others, the pandemic of Covid-19 has created a serious crisis in different aspects for the world and all the countries. The necessity of adopting restriction policies to combating Covid-19, in addition to a health crisis, has led to the probability of economic, social, political-security crises, the most important of which being crisis in the area of defense and security. Considering the importance of defense and security budgeting in security-defense policies and its impact on preserving and promoting national security, enhancing deterrence and defense power, and realizing defense and security strategies of the countries, the present study attempts to investigate the effects of the Covid-19 pandemic on defense and security budgeting through a descriptive-analytic method. The findings of these studies have revealed that the Covid-19 crisis affects defense and security budgeting of the countries by reducing incomes and GDP of countries, the possibility of not realizing yearly budgets in defense and security sectors, incurring excessive costs and increased expenses due to the participation of defense and security sectors in Coronavirus crisis management, infection of some personnel of these sectors by the Coronavirus and the resulting expenses, the possibility of formation and aggravation of protests and riots, weakening of international institutions and collaborative security efforts, disruption of the process of military productions and arms and equipment agreements. This process can introduce significant changes in the defense and security budgeting and make countries modify the mentioned budgeting process and the corresponding organization structure according to the new circumstances.

    Keywords: COVID-19, Budgeting, Defense, Security Budgeting, Biological Threats, National Security
  • Gholamreza Tajbakhsh *, Esmaeil Shirali, Mohamadreza Hosseini Pages 97-129
    Objective

    The outbreak of the coronavirus has posed many dangers to the world community. Governments have responded differently to this crisis based on their worldview and the circumstances and characteristics of their society. The present study, using the theory of good governance, seeks to answer the fundamental question that what are the problems and pathology of coronavirus governance in Iran?
    Research

    Methodology

    This research was conducted using grounded theory and in-depth interviews. Using purposeful sampling after saturation with 19 university professors, physicians, hospital staff, relief committee experts, and welfare organization was saturated. The reason for selecting the samples is due to their involvement, both theoretically and in research, as well as experimentally and working with victims of coronary heart disease.

    Findings

    The findings showed that coronavirus not being a pivotal issue, normalization of the disease, lack of uniformity of procedures among the responsible agencies, legal vacuum in the field of rights and responsibilities of individuals and agencies are among the causes of the coronary crisis. Lack of institutional support, education, and information, and media literacy are among the causes of this disease. Economic sanctions, lack of medical facilities and equipment, and disregard for citizenship rights are among the conditions that interfere with the spread of the disease. The main strategies used in this crisis were identified as home quarantine and physical distancing. The escalation of the crisis, the feeling of insecurity, educational, economic, and social inequalities are among the consequences of this crisis.

    Conclusion

    An in-depth look at the issue of coronavirus and its related crises shows that most of the problems in this area are due to unprincipled, hasty policy, mismanagement, and imperfect socialization which with the development of good governance can play an important role in preventing and reducing this disease.

    Keywords: Governance, Corona Crisis, data foundation
  • Akram Salehi *, Mohamadreza Dehshiri, Rahmat Hajimineh Pages 131-163

    Following the conclusion of the so-called Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) between Iran and the P5 + 1 countries and Trump's decision to unilaterally withdraw the United States in 2018, Hundreds of sanctions which were targeting economic, political, and military sectors was applied on Iran by the Donald Trump. Now in the United States, we are facing the new administration that the new president, Joe Biden, is seeking to return to JCPOA, if Iran returns to its obligations under it. What can be the reaction of the Islamic Republic of Iran in the meantime? Therefore, this paper aims to answer the question that, among the various scenarios including; US Withdrawal from JCPOA and Iran's gradual withdrawal; negotiating with the United States for JCPOA Plus; returning of US to JCPOA and cancellation of US Secondary Sanctions and the Security Council sanctions; leaving JCPOA and NPT and Activation of snapback mechanism and reference of Iran's nuclear case to the UN Security Council, which one is desirable Scenario for the Islamic Republic of Iran?. The research findings indicate that returning of US to JCPOA and cancellation of US Secondary Sanctions and the Security Council sanctions is a desirable Scenario for the Islamic Republic of Iran. The research method is futures studies based on the scenario writing method which, while examining the forerunners and uncertainties, analyzes the views of experts about the upcoming scenarios.

    Keywords: P5+1, Nuclear Agreement, Scenario, Future Studies, US, Islamic Republic of Iran
  • Amir Sameni, Milad Tofangchi Mahyari *, Elham Vafaei, Saeed Vakili Pages 165-194

    Iran is one of the pioneers in the field of establishing a modern planning system with a history of about Seventy years; however, it has not been able to become a developed country and achieve public welfare and satisfaction. Given the fact that the principles of development are the same in all societies and different patterns of development determine the development path of a society, this situation has given rise need to prepare the " Islamic-Iranian Model of Progress " as a set of principles, values, rules, mechanisms, methods, measures, processes, structures, institutions, manpower and resources that will pave the way for development and progress in the Islamic Republic of Iran. This model was published in September 2016 after 7 years from the establishment of a specialized center for its compilation and a public opinion poll was conducted on that. This article aims to evaluate the document of the Islamic-Iranian Model of Progress from the perspective of territorial development policy and emphasizing the institutional approach by using the method of qualitative content analysis and the perspectives of elites. In the next stage, the criteria for evaluating the document from the perspective of territorial development policy was defined and this document was analyzed based on them. The results indicate that based on the components and protocols of evaluation, the document's attention to territorial development policy and institutional approach is limited. Therefore, according to the components and protocols presented in this study, an extensive revision of the content of the document should be done.

    Keywords: Development Islamic-Iranian model of progress, Territorial development policy, Institutional Approach