فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 63 (اردیبهشت 1400)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 63 (اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین پوراحمدی میبدی، مسعود کیا* صفحات 7-34

    ساختار نظام اقتصاد بازار جهانی سبب شده است، تا سیاست و دیپلماسی دولت‌ها از همان اصول و اهدافی پیروی نماید، که ساختار نظام اقتصاد سیاسی جهانی آن را تدوین و مشروط می‌سازد. در این چارچوب، عمل برطبق الزامات ساختاری اقتصاد جهانی تبدیل به یک اولویت اجتناب‌ناپذیر در سیاستگذاری‌های اقتصادی دولت‌ها بدل گشته است. کارآمدی دیپلماسی اقتصادی بعنوان ابزار سیاست خارجی و پل ارتباطی اقتصاد ملی با جهانی، منوط به پویایی‌های محیط داخلی اقتصاد و عملکرد بهینه دستگاه سیاست خارجی به منظور بسترسازی و تسهیل، ادغام اقتصاد ملی در بازارهای جهانی، در جهت کسب بیشترین ارزش افزوده مالی، تولیدی و تکنولوژیکی می‌باشد. ج.ا.ایران به منظور نیل به توسعه اقتصادی و تامین منافع اقتصادی خود، نیازمند دیپلماسی اقتصادی کارآمد در قبال شرکای راهبردی خود، بالاخص جمهوری فدرال آلمان بعنوان یکی از قدرت‌های تاثیرگذار سیاسی و اقتصادی بین‌المللی می‌باشد. بررسی این مهم که، چگونه الزامات ساختاری اقتصاد جهانی، عملکرد دیپلماسی اقتصادی ج.ا.ایران در قبال آلمان را تحت تاثیر قرار داده است؟ سوال و هدف اساسی پژوهش پیش‌روست و در جواب به این پرسش، فرضیه این پژوهش، ناسازگاری اقتصاد ملی با قواعد و الزامات ساختاری اقتصاد جهانی و ضعف دستگاه دیپلماسی رسمی کشور را، تبیین کننده عملکرد ضعیف ج.ا.ایران در بهره‌مندی از فرصت‌ها و ظرفیت‌های اقتصاد آلمان بیان می‌دارد. روش پژوهش حاضر تبیینی-تحلیلی می‌باشد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی اقتصادی، ساختار اقتصادجهانی، جهانی شدن، ایران، آلما
  • سحر ناصربخت * صفحات 35-53

    پژوهش حاضر درصدد بررسی جهانی شدن و تاثیر بحران‌های محیط زیستی بر حقوق بشر است. از ‌این منظر پس از بسط فضای مفهومی‌ موضوع، به بررسی چالش‌های محیط زیستی و تاثیر آنها بر حقوق بشر خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در‌ این مقاله، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در ‌این پژوهش کتابخانه‌ای می‌باشد. در مقاله این سوال مطرح است که چه رابطه‌ای بین بحران‌های محیط زیستی و حقوق بشر وجود دارد؟ بحران‌های محیط زیستی چگونه بر حقوق بشر تاثیر می‌گذارند؟ در پاسخ این فرض مطرح است که: «در حال حاضر مسایل زیست ‌محیطی در نقاط مختلف دنیا بعنوان مفاهیم اصلی حقوق بشری از طرف جامعه جهانی که روندی جهانی شدن آن فزاینده است پذیرفته می‌شوند در نتیجه تخریب و نابودی محیط زیست نوعی تخطی از حقوق بشر است» نتیجه حاصل شده از مقاله این است که برقراری ارتباط بین حقوق بشر و محیط زیست قربانیان تخریب محیط زیست را بیشتر به سوی اتخاذ نوعی از سازوکارهای حفاظتی سوق می‌دهد که در قالب سازکارهای حقوق بشری مطرح می‌باشند.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، محیط زیست، جهانی شدن، بحران های محیط زیستی
  • نرگس اکسا* صفحات 55-70

    سیاست خارجی یکی از عرصه‌های مهم برای همه دولت‌هاست وحتی بسیاری از مسائل داخلی مانند توسعه، رفاه، اشتغال و ثبات داخلی به نوعی در پیوند با سیاست خارجی موفق ایجاد می‌شود. سیاست خارجی کشورها، تحت تاثیر مقدورات ملی و محذوریت‌های بین‌المللی قرار دارد. در دولت یازدهم، جمهوری اسلامی ایران کوشش شده است که در فضای پس از توافق هسته‌ای (برجام) و در شرایط پرالتهاب حاکم بر خاورمیانه توجه بیشتری به مناطق آسیای مرکزی بعنوان یکی از مناطق مهم پیرامونی ایران صورت گیرد. دولت روحانی باتوجه به مفهوم منطقه‌گرایی تلاش داشته نفوذ خود را در مناطق آسیای مرکزی تقویت کند. مقاله پیش‌رو با اتخاذ رویکرد توصیفی- تحلیلی در چارچوب رویکرد منطقه‌گرایی، همکاری ایران با کشورهای آسیای مرکزی در دولت روحانی بررسی می‌کند. سوال اصلی این است که سیاست خارجی دولت روحانی چه تاثیری بر پیشبرد اهداف سیاسی و اقتصادی ایران در منطقه آسیای مرکزی داشته است و برای دستیابی به این اهداف از چه ابزارها و امکاناتی استفاده کرده است. فرضیه مطروحه بر این اصل استوار است که هدف سیاست منطقه‌گرایی دولت روحانی در آسیای مرکزی در راستای اهداف بلندمدت با غلبه بر ناکامی‌ها و توجه به پتانسیل‌های دو طرف برای تجارت، سرمایه‌گذاری و نفوذ متقابل است. از اینرو دولت با استفاده از اشتراکات فرهنگی، تاریخی و نیازهای اقتصادی تلاش نموده است روابط خود با کشورهای آسیای مرکزی گسترش دهد.

     

    کلیدواژگان: سیاست خارجی ج.ا.ایران، منطقه گرایی، آسیایی مرکزی، دولت روحانی، اشتراکات فرهنگی-اقتصادی
  • منصور رادمنش* صفحات 71-88

    جرم اقتصادی و گمرکی که جرم مالی نیز نامیده می‌شود به اعمال غیرقانونی اطلاق می‌شود که توسط یک فرد گروهی از افراد به منظور کسب مزایای مالی صورت می‌گیرند. انگیزه اصلی برای ارتکاب‌ این جرم کسب مزایای اقتصادی است. از‌ این‌رو مقاله حاضر درصدد بررسی سیاست تقنینی‌ ایران و اسناد بین‌المللی در ارتباط با جرایم اقتصادی (با تاکید بر جرایم گمرکی و قاچاق کالا) است. از‌ این منظر پس از بسط فضای مفهومی‌ موضوع و بیان جنبه پروبلماتیک بودن آن، به بررسی ابعاد و جنبه‌های مختلف جرایم اقتصادی خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در‌ این مقاله، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای می‌باشد. یافته‌ها حاکی از آن است که  سیاست تقنینی ‌ایران در ارتباط با جرایم اقتصادی بایستی در سه سطح پیشگیری، اجرایی و نظارتی تدوین شود، لذا پیشنهاد می‌شود در سطح پیشگری با اصلاح فرهنگ جامعه در جهت قانون‌گرایی و کاهش تصدی‌‌گری دولت، در سطح اجرایی با آموزش همگانی و ارتقای سطح آگاهی، پویاسازی نهادها و دوری‌گزینی از بانکداری ربوی و در بخش نظارتی رفع تبعیض در برخورد با متخلفین مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیاست تقنینی، جرائم اقتصادی، ایران، مبارزه با فساد، اسناد بین الملل
  • جواد ترکاشوند* صفحات 89-108

    یکی از مهمترین پرسش‌هایی که فیلسوفان سیاست در سرتاسر تاریخ بدان اندیشیده‌اند، پرسش از بهترین نوع نظام سیاسی است و یکی از مشهورترین شیوه‌های حکومتی مرسوم در گستره تاریخ نیز دموکراسی است. چنانکه، بسیاری از متفکران سیاسی بر این باورند که فلسفه سیاست اساسا با بحران دموکراسی آتن پدیدار شد. از همین‌رو، این مقاله در پی آن است تا نشان دهد دموکراسی در قیاس با دیگر شیوه‌های زمامداری مرسوم هرگز نوعی نظام برتر و شایسته نبوده است و با نقادی فیلسوفان سیاست به شهرت رسده است. چنانکه، دموکراسی همواره با نقادی منتقدان سترگی همچون افلاطون و ارسطو در یونان باستان و نویسندگان مقالات فدرالیست، هگل، توکویل و میل در دوران جدید روبرو بوده است. از این‌رو، آنها با نگرشی نقادانه به واکاوی خطرات دموکراسی نظیر ستمگری اکثریت، زورگویی عرف و پوپولیزم پرداختند و همین نگرش نیز به اعتلا و شهرت دموکراسی افزود، آنگونه که این شیوه زمامداری در قرن بیستم به محبوب‌ترین شیوه حکومتداری تبدیل شد.

    کلیدواژگان: فلسفه سیاست، نقد دموکراسی، منتقدان، پیشرفت و شهرت، ستمگری اکثریت
  • سامانتا جنابی قدس* صفحات 109-133

    رای داور یا داوران در صورتی که مطابق موازین قانونی صادر شده باشد، برای طرفین دعوا و اشخاص که در تعیین داور، نقش داشته‏اند، لازم‏الاتباع است. زیرا با انعقاد قرارداد داوری، طرفین می‏‌پذیرند که اختلاف خود را به داوری و حکمیت اشخاص معینی واگذار نمایند. سوالاتی که در مورد رای داوری مطرح می‌شود این است که: داوری دارای چه آثاری است؟ آیا رای داوری قابل اعتراض هست؟ در پاسخ به سوال اول، فرض بر این است که رای داور همانند حکم دادگاه می‌تواند بعنوان دلیل امر مختوم و یک سند معتبر و لازم‌الاجرا مورد استناد واقع شود. فصل خصومت، تعیین نظم حقوقی جدید در رابطه طرفین، اعتبار امر مختوم و قابلیت استناد در مقابل اشخاص، از جمله آثار رای داوری است. علاوه بر این، قطعی و لازم‌الاجرا بودن مهمترین ضمانت اجرای آرای داوری بشمار می‌رود. به بیان دیگر، رای داور قابل رسیدگی مجدد نیست و دارای قدرت اجرایی است. در پاسخ به سوال دوم، همانطور که مشخص هست رای داور باید واجد شرایطی باشد تا معتبر و قابلیت اجرایی داشته باشد وگرنه فاقد اثر قانونی و در واقع باطل و کان لم یکن تلقی می‏شود. از این‌رو اگر ضوابطی در رای داور مورد لحاظ قرار نگرفته باشد، می‌توان به رای داور اعتراض کرد و حتی ابطال آن را درخواست نمود.

    کلیدواژگان: رای، داوری، آیین دادرسی، اعتراض، ابطال
  • محمدحسین سه دهی* صفحات 135-156

    کنوانسیون حقوق کودک در سال 1989 تصویب شد و آمریکا تاکنون از پیوستن به این معاهده خودداری کرده است. مقاله حاضر، در تلاش برای پاسخ به این پرسش است که چرا آمریکا به کنوانسیون حقوق کودک نپیوسته است؟ در تلاش برای پاسخ به این سوال، که در منابع فارسی مورد غفلت واقع شده، به بررسی گفتار محققان و همچنین سخنان سیاستمداران آمریکایی پرداخته، سپس با بررسی ادله مخالفان، سنجش میزان محق بودن آراء آنان از لحاظ حقوقی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در نهایت از بین دلایل ذکر شده من جمله، حقوق و مسئولیت‌های والدین، بحث جنین، حقوق و آزادی‌های اساسی کودک، مغایرت مقررات کنوانسیون با قانون اساسی و قوانین ایالتی و بحث حقوق مثبت و منفی، به دفاع از مورد اخیر پرداخته خواهد شد. یافته‌ها نشان می‌دهد که علت اصلی این عدم الحاق، نه مباحث مربوط به حقوق خانواده و یا سقط جنین، که وجود ادبیات حقوق مثبت در کنوانسیون حقوق کودک است. چراکه برای تمام موارد دیگر، گریز حقوقی، یعنی غیر خود-اجرا تلقی کردن معاهده، وجود دارد اما این مورد، حقوق مثبت، با اساس تلقی آمریکایی از «حق» ناسازگار است.

    کلیدواژگان: کنوانسیون حقوق کودک، ایالات متحده آمریکا، حقوق مثبت، حقوق والدین، آزادی های اساسی کودک
|
  • Hossein P. Meybodi, Masoud Kia Pages 7-34

    The structure of the global market economic system has caused the policy and diplomacy of governments to follow those principles and goals which are formulated and conditioned by the structure of the global political economic system. In this context, acting in accordance with the structural requirements of the global economy has become an inevitable priority in the economic policies of governments. The effectiveness of economic diplomacy, as a tool of foreign policy and a bridge between the national economy and the global economy, depends on the dynamics of the internal environment of the economy and the optimal performance of the foreign policy apparatus to pave the road for the integration of the national economy in global markets to maximize financial, manufacturing and technological value added. In order to achieve economic development and secure its economic interests, the Islamic Republic of Iran needs effective economic diplomacy towards its strategic partners, especially the Federal Republic of Germany as one of the influential international political and economic powers. Addressing the question that “how the structural requirements of the global economy have affected the performance of the Islamic Republic of Iran's economic diplomacy towards Germany?” is the main purpose of this research. In response to this question, the hypothesis of this study states that the incompatibility of the national economy with the rules and structural requirements of the world economy and the weakness of Iran’s official diplomatic apparatus explain the poor performance of the Islamic Republic of Iran in taking advantage of German economic opportunities. The method of the present study is explanatory-analytical.

    Keywords: Economic Diplomacy, Global Economic Structure, Globalization, Iran, Germa
  • Sahar Naserbakht Pages 35-53

    The present study seeks to investigate globalization and the impact of environmental crises on human rights. From this perspective, after expanding the conceptual space of the subject, the environmental challenges and their impact on human rights are examined. According to the thematic documentation presented in this article, the research method is descriptive-analytical and the data collection method in this research is the library method. This article addresses the question of what is the relationship between environmental crises and human rights, and how do environmental crises affect human rights? In response to this question, it is assumed that "at present, environmental issues in different parts of the world are accepted as the basic concepts of human rights by the international community - which is increasingly globalizing - and as a result, the environmental degradation is a violation of human rights." The conclusion of the article is that the connection between human rights and the environment leads the victims of environmental degradation to adopt some kind of protection mechanisms that are proposed in the form of human rights mechanisms.

    Keywords: Human Rights, Environment, Globalization, Environmental Crises
  • Narges Aska Pages 55-70

    Foreign policy is an important area for all governments, and even many domestic issues such as development, welfare, employment, and domestic stability are somehow created in connection with successful foreign policy. Countries' foreign policies are influenced by national capabilities and international constraints. In the First Government of Hassan Rouhani (2013-17), the Islamic Republic of Iran has tried to pay more attention to Central Asia as one of the most important regions around Iran in the post-JPCOA period and in the tense situation in the Middle East. By paying attention to the concept of regionalism, the Rouhani government has sought to strengthen its influence in Central Asia. The present article examines Iran's cooperation with Central Asian countries in the Rouhani government by adopting a descriptive-analytical approach in the framework of the regionalism approach. The main question is what effect the foreign policy of the Rouhani government has had on advancing Iran's political and economic goals in the Central Asian region, and what tools and facilities it has used to achieve these goals. The hypothesis is based on the principle that the goal of the Rouhani government's regionalist policy in Central Asia is to achieve long-term goals by overcoming failures and paying attention to the potentials of both sides for trade, investment and mutual influence. Hence, the government has tried to expand its relations with Central Asian countries by using cultural, historical and economic commonalities.

    Keywords: Foreign Policy of the Islamic Republic of Iran, Regionalism, Central Asia, Rouhani Government, Cultural-Economic Commonalities
  • Mansour Radmanesh Pages 71-88

    Economic and Customs crime that is named financial crime is attributed to illegal measurement which are done by one person or a group of persons for obtaining of financial allowances. Main motivation for committing this crime is obtaining of economic benefits, therefor the research is regards studying legislative policy of Iran and international documents in communication with economic crimes (with emphasis on the customs crimes and smuggling goods. According to the subject documents, represented in this research, method of research is descriptive – analytical and method of collection of information in this research is librarian. The findings of this study indicate that the legislative policy of Iran in communication with economic crimes should be compiled in 3 preventive, executive and monitoring levels, so it is recommended that in level of prevention with amendment of culture of the society in direction of rule of law and reduce government enterpris, in level of execution with public training  and promotion the informing level , dynamics the organs and avoidance from usury banking and in supervision section, elimination of discrimination should be considered in contact with the violators.

    Keywords: Legislative Policy, Economic Crimes, Iran, Fighting against corruption, International Documents
  • Javad Turkashvand Pages 89-108

    One of the most important questions that political philosophers throughout history have asked is the question of the best kind of political system, and one of the most popular methods of governing throughout history is democracy, as many political thinkers believe that the philosophy of politics emerged essentially with the emergence of the crisis of Athenian democracy. Therefore, this article seeks to show that democracy has never been a superior and worthy system in comparison with other conventional forms of governance, and has become famous because of being criticized by philosophers of politics. Democracy has always faced criticism from great critics such as Plato and Aristotle in ancient Greece and the authors of the Federalist articles – e.g., Hegel, Tocqueville, and Mill - in modern times. Hence, they critically analyzed the dangers of democracy, such as the tyranny of the majority, the despotism of custom, and populism, which added to the rise and reputation of democracy, such a way that it became the most popular form of government in the twentieth century.

    Keywords: Philosophy of Politics, Critique of Democracy, Critics, Rise, Reputation, Tyranny of the Majority
  • Samantha J. Quds Pages 109-133

    Today, most of the world's oil and gas fields are located along the borders of two or more countries. Exploitation and extraction from these common fields has been one of the most controversial issues of the host countries of these fields and reservoirs. In particular, the lack of a specific and comprehensive procedure has added to disagreements. Today, countries have resorted to various methods of joint exploitation to prevent or at least reduce such disagreements. One of these very useful methods is the exploitation through the integration contract. In this method, the host countries of the common fields or reservoirs agree that the field should be considered as a single unit and its operation should be done in a coordinated and integrated manner. Given the diversity of integration agreements, it can be said that there is a uniform procedure for these agreements. The question that can be asked in this article is whether there is a uniform procedure for joint exploitation agreements and integration of oil fields agreements between governments? This article examines in a descriptive-analytical manner the hypothesis that countries often use bilateral and multilateral agreements for integration and joint exploitation to exploit their common oil and gas fields. Although these agreements are very diverse in terms of geography and the clauses used in them, they seem to follow an almost fixed pattern.

    Keywords: Integration, Development Agreements, National Sovereignty, Common Reservoirs, Governments’ Procedures
  • MohammadhHoseyn Sedehi Pages 135-156

    The Convention on the Rights of the Child was adopted in 1989 and the United States of America has refrained from its ratification until now. The present article is trying to provide an answer to the question why the United States of America has not ratified the Convention? In seeking the reason of this issue, which is neglected in Persian sources, foreign articles and American politicians’ statements were considered. Thereafter, in studying the reasoning of the opponents, their justification was examined from a legal perspective. In conclusion, amongst the issues mentioned, namely, Parental rights and authority, Abortion, Children rights and fundamental freedoms, the conflict between the Convention provisions and the Constitution or state statutes and positive/negative Rights, the latter was deemed as the strongest. Finally, this article tries to indicate the point that, the main reason of US non-ratification, is not issues of family rights or abortion but, the positive rights literature in the convention of the rights of the child. Since all other reasons could be bypassed by considering the Convention non-self-executing as a whole, yet positive rights issue conflicts with the foundation of American understanding of “Right”.

    Keywords: The Convention on the Rights of the Child, United States of America, Positive Rights, Parental rights, Fundamental freedoms of child, Abortion