فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی - پیاپی 3 (زمستان 1399)

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
پیاپی 3 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه قربانی پیرعلیدهی* صفحات 5-26

    مشاغل خانگی به عنوان یک تلاش اشتغال زا، به دنبال توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی زنان روستایی و توسعه ی پایدار روستایی است. اما در عمل ایجاد و گسترش مشاغل خانگی با مشکلات گوناگونی رو به رو هستند. بنابراین تحقیق حاضر با هدف شناسایی موانع توسعه ی کسب و کارهای خانگی زنان در مناطق روستایی شهرستان رضوانشهر به انجام رسید. تحقیق حاضر از نظر رویکرد کلی، کیفی و از نظر هدف، کاربردی است. گروهی متشکل از 30 زن روستایی و 10 نفر از کارشناسان، محققان و کارآفرینان روستایی به صورت هدفمند با روش گلوله برفی به عنوان نمونه ی مورد بررسی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختارمند بهره گرفته شد. اعتبارسنجی یافته ها از طریق بازبینی یافته ها توسط مشارکت کنندگان و تکنیک مثلث سازی به انجام رسید. نتایج نشان داد که موانع فردی- شخصیتی، موانع اقتصادی- مالی، موانع فرهنگی- اجتماعی، خانوادگی و موانع نهادی- قانونی، موانع توسعه ی کسب و کارهای خانگی زنان در مناطق روستایی شهرستان رضوانشهر هستند. برگزاری دوره های آموزشی، بازدیدهای میدانی از زنان روستایی موفق، برپایی نمایشگاه های ملی و منطقه ای، ارایه ی خدمات آموزشی و مشاوره ای، تامین نیازهای مالی و تشکیل تعاونی و انجمن زنان روستایی دارای کسب و کار خانگی جهت ساماندهی مشاغل خانگی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کسب و کارهای خانگی، اشتغال زایی، زنان روستایی، شهرستان رضوانشهر
  • مجید یاسوری*، امیر محمدی، سیده فاطمه امامی صفحات 27-51

    به کارگیری روش های علمی به منظور بررسی و سطح بندی مناطق منجر به شناخت میزان نابرابری ها شده و معیاری برای تلاش در حوزه کاهش و رفع نابرابری های موجود میان آن هاست. هدف از مقاله حاضر بررسی وضعیت برخورداری شاخص های اقتصادی، اجتماعی شهرستان های استان گیلان است. روش انجام تحقیق توصیفی و تحلیلی بوده و روش جمع آوری اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای است. به منظور رتبه بندی از مدل سطح بندی تاپسیس و ویکور و برای ترسیم و تهیه نقشه ها از GIS و همچنین از روش کرجینگ برای مشخص نمودن توزیع فضایی شهرستان ها و در نهایت از ازمون ANOVA برای تحلیل واریانس بین دو جامعه شهرستان های حاشیه دریای خزر و دیگر شهرستان ها استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که در میان شهرستان های استان گیلان در بخش شاخص های ترکیبی، بندرانزلی توسعه یافته ترین شهرستان و شهرستان تالش در پایین ترین رتبه توسعه یافتگی قرار داشته است. در بخش شاخص های اجتماعی-فرهنگی، آموزشی، شهرستان بندرانزلی توسعه یافته ترین و شهرستان تالش توسعه نیافته ترین شهرستان می باشد. همچنین در بخش شاخص های اقتصادی، شهرستان بندرانزلی توسعه یافته ترین و شهرستان رودسرتوسعه نیافته ترین و در نهایت در بخش شاخص های بهداشتی-درمانی، شهرستان لاهیجان توسعه یافته ترین و رضوانشهرتوسعه نیافته ترین شهرستان استان گیلان از نظر دسترسی به شاخص های بهداشتی-درمانی می باشد.یافته ها همچنین نشان می دهد که نواحی مرکزی استان در راس آن شهرستان بندر انزلی از شرایط مساعدتری به نسبت سایر شهرستان ها برخوردار بوده و بین شهرستانهای ساحلی و غیر ساحلی تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، استان گیلان، تاپسیس، ویکور، کریجینگ
  • ابوذر رضایی پور*، سعدی محمدی صفحات 53-72

    اقتصاد مقاومتی که اولین بار در سال 1389 توسط مقام معظم رهبری مطرح شد نوعی از اقتصاد بومی و درون زا بوده که با تاکید بر ظرفیت ها و توان های بالقوه و بالفعل مناطق مختلف کشور زمینه ساز پیشرفت و ارتقا و تعالی کشور در ابعاد مختلف خواهد شد و بستری مناسب برای خوداتکایی و خودکفایی مناطق روستایی فراهم نماید. دراین راستا پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثرات اقتصاد مقاومتی در توسعه روستاهای دهستان خاومیرآباد شهرستان مریوان انجام گرفت. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش، توصیفی_تحلیلی و از لحاظ گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. 13 روستا مورد مطالعه، طبق فرمول کوکران 352 خانوار به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک پرسشنامه ها تکمیل شد. روایی گویه های پرسشنامه با نظر تعدادی از محققان تایید و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به میزان 0/82درصد محاسبه شد. نتایج به دست آمده از آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که همه شاخص های اقتصادی در وضعیت مطلوبی قرار دارند، آزمون برای بعد اجتماعی_فرهنگی نشان داد که شاخص کاهش مهاجرت و افزایش امید به زندگی در وضعیت مطلوبی قرار دارند. نتایج این آزمون برای شاخص های بعد کالبدی نشان داد شاخص های افزایش امکانات، بهبود زیر ساخت ها در وضعیت مطلوبی قرار دارند. همچنین نتایج این آزمون برای شاخص بعد زیست محیطی، به ترتیب افزایش چشم انداز بصری، افزایش سطح زمین های زیر کشت، پاکیزگی محیط و افزایش سطح باغات در وضعیت مطلوبی قرار دارند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، توسعه پایدار روستایی، بخش خاومیرآباد مریوان
  • حمید پورعیسی چافجیری*، ابراهیم قاسمی روشن صفحات 73-98

    در عصر کنونی با انقلاب عظیم ارتباطی و پیشرفت وسیع تکنولوژی که چهره جهان را به سرعت دگرگون کرده است ؛این دگرگونی ها تاریخ را به سرعت جلو میبرد و زودتر فرهنگ‏هاوسنت‏های بومی به تاریخ می‏پیوندند وفراموش می‏شوند ودر اینده نسلی جدید پا به گیتی می‏گذاردکه از هویت فرهنگی و بومی خود بی خبر خواهد بود وانچه که امروز از ان احساس خطرمی‏شود نابودی وسیع فرهنگ‏ها و سنت‏هاست و آیین‏های بومی است که در محیط پیرامون ما روزگاری در جریان بوده است این مقاله با عنوان « معیشت سازه های روستایی » با یک مقدمه و بررسی کلید واژه‏ها و تبیین و اهداف و اهمیت موضوع آغاز و در ادامه به بررسی نقش و کارکرد بناها و جایگاه‏های روستایی پرداخته است و نقش هرکدام از آنها در تامین بخشی از معیشت مردم مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته‎است و در نتیجه بیان شده‎است که یک خانواده روستایی برای تامین معیشت خود و امرار معاش دارای ترکیبات گوناگونی اعم از مادی و معنوی می‎باشد وهر کدام از این بناها و جایگاه‏ها به خود تامین کننده بخشی از نیازهای خانواده روستایی هستند و هرکدام کارکرد اقتصادی ویژه‏ای را باز یابی می‏کنند و خود را در تامین معیشت زندگی روستایی نشان می‏دهند

    کلیدواژگان: بنا و سازه‏های روستایی، روستا، معیشت و، معیشت در روستاهای ایران
  • محمود داودی*، سیروس نبیونی صفحات 99-118

    امروزه خشکسالی و کم آبی به یکی از معضلات بزرگ کشور تبدیل شده است و به عنوان یک راهکار، برای مبارزه با آن سدهای مختلفی در مناطق مختلف ایران احداث شده اند. خشکسالی هیدرولوژیک از تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی تاثیر می پذیرند که در زمینه تاثیر تغییر اقلیم بر خشکسالی مطالعات خوبی انجام گرفته اما در مورد فعالیت های انسانی مطالعات کم بوده است. در این پژوهش سعی شده تا تاثیر سد کرخه بر خشکسالی های هیدرلوژیکی بررسی شود. برای نیل به هدف تحقیق از داده های آماری 14 ایستگاه آبسنجی و 19 ایستگاه باران سنجی با طول دوره آماری 30 ساله بهره برده شد. خشکسالی هیدرولوژیکی با شاخص SDI و خشکسالی هواشناسی با شاخص SPI محاسبه شد. در ادامه از روابط وایازی و همچنین تحلیل نمودار باکس پلات در محیط نرم افزار SPSS و تحلیل آماره های توصیفی خشکسالی ها به تفکیک دو دوره آماری قبل و بعد از احداث سد، استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد در حالی که قبل از احداث سد بزرگی و تداوم خشکسالی های هیدرولوژیکی در مناطق بالادست حوضه آبریز بیشتر بوده است ولی با احداث سد، بزرگی و تداوم خشکسالی ها در پایین دست سد بیشتر شده که نشان دهنده ی تاثیر منفی سد بر رود کرخه می باشد. از این رو می توان گفت سد کرخه نه تنها نتواسته است خشکسالی های هیدرولوژیکی منطقه را کاهش دهد بلکه باعث افزایش آن ها نیز شده است.

    کلیدواژگان: سد کرخه، خشکسالی، آزمون من کندال، شاخص SDI، شاخص SPI
  • محمدعلی رحیمی پور شیخانی نژاد، حبیب محمودی چناری*، فاطمه مومنی طارمسری، فرزانه نصیری، زهرا جنسی صفحات 119-145

    پایداری اشتغال زمانی مطرح می شود که فعالیت های روستایی ضمن تامین درآمد برای جوامع روستایی، سازگار با توان های محیطی، و فرهنگی آنها نیز باشد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت شاخص های اشتغال پایدار در ناحیه شرقی استان گیلان با رویکرد کمی و به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. جامع آماری شامل نواحی روستایی شرق گیلان بوده که در 42 دهستان واقع شده اند. که 20% روستاها، معادل 210روستا بطور متوسط از هر دهستان 5 روستا(روستاهایی که بیشترین عملکرد را در نظام تولید کشاورزی داشته اند) به عنوان نمونه انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفته اند. برای بررسی شاخص های اشتغال پایدار در هریک از روستاهای نمونه از نظرات، 385 نفر از کشاورزان روستایی استفاده شده و پرسشنامه اهمیت-عملکرد توسط آنها تکمیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد در ارتباط با شاخص های امنیت شغلی، شرایط اقتصادی، شرایط تولید و کم و کیف محصولات کشاورزی، وضعیت منطقه مناسب نیست. اما در خصوص شاخص اثرات زیست محیطی و وضعیت بازار در منطقه مورد مطالعه، مشخص شد که این دو شاخص به نسبت دارای شرایط بهتری هستند. یعنی بصورت بالقوه اثرات نامطلوب زیستی محیطی فعالیت های موجود ناچیز و دسترسی به بازار اولیه برای تولیدات کشاورزی در منطقه وجود دارد. در نهایت بهترین راه برای بهبود اوضاع معیشتی در نواحی روستایی شرق گیلان، مهارت آموزی به روستاییان در قالب احداث خانه های مهارت آموزی در مراکز دهستان ها پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: تحلیل اهمیت- عملکرد، IPA، اشتغال پایدار، شرق گیلان
|
  • Fatemeh Ghorbani Piralidehi * Pages 5-26

    Home-based business as an employment-generating efforts seeks the economic and social empowerment of rural women and sustainable rural development. But in practice, creating and expanding home-based businesses face a variety of problems. Therefore present research was aimed identification of barriers to the development of women, s home businesses in rural areas of Rezvanshahr city. The present research is qualitative in terms of general approach and practical in terms of purpose. A group of 30 rural women and 10 rural experts, researcher and entrepreneurs were purposefully selected by snowball method as the sample. Semi-structured interviews were used to collect data. Validation of the findings was done by reviewing the findings by the participants and the triangulation technique. The results showed that individual-personality barriers, economic-financial barriers, cultural-social, family barriers and institutional- legal barriers are barriers to the development of women, s home businesses in rural areas of Rezvanshahr city. Holding training courses, field visits to successful rural women, holding national and regional exhibitions, providing educational and consulting services, meeting financial needs and forming a cooperative and association of rural women with home-based businesses organizing home-based businesses is recommended.

    Keywords: Home-based business, Employment, rural women, Rezvanshahr city
  • Majid Yasouri *, Amir Mohamadi, Seyyedeh Fatemeh Emami Pages 27-51

    The purpose of this article is to investigate the development of socio-cultural, educational, economic, and health indicators in the cities of Guilan province separately and in combination. The research is applied research and its method is descriptive and analytical and the method of data collection is library studies. In order to rank the cities of Gilan province in terms of development of socio-cultural, educational, economic, and health indicators, from the TOPSIS and VICOR leveling model and to draw and prepare maps from the GIS Also, Kriging method has been used to determine the spatial distribution of cities and finally ANOVA test has been used to analyze the variance between two communities of Caspian littoral cities and other cities. The results showed that among the cities of Gilan province in terms of combined indicators, Bandar Anzali is the most developed city and Talesh city is in the lowest development rank. In terms of socio-cultural and educational indicators, Bandar Anzali is the most developed city and Talesh city is the most underdeveloped city. Also in the section of economic indicators, Bandar Anzali is the most developed and Rudsar is the most underdeveloped and finally in the section of health indicators, Lahijan is the most developed and Rezvanshahr is the least developed city of Gilan province in terms of access to health indicators.

    Keywords: Development, Gilan Province, TOPSIS, VIKOR, Kriging
  • Abouzar Rezaipour *, Saadi Mohammadi Pages 53-72

    The aim of this study was to investigate the effects of resistance economics on the development of villages in Khaomirabad rural district of Marivan city. The research was applied in terms of purpose, methodical, descriptive-analytical and in terms of data collection, library and field methods (questionnaire) were used. The statistical population of this study is 13 villages in Marivan city, which according to Cochran's formula, 352 households were determined as the sample size and the questionnaires were completed using systematic sampling method. The validity of the questionnaire items was confirmed by a number of researchers and its reliability was calculated using Cronbach's alpha test at 0.82%. For analysis, descriptive and inferential statistics (one-sample t-test and path analysis) were used. شد. The results of one-sample t-test showed that all economic indicators are in good condition, in the socio-cultural dimension, the index of reducing migration and increasing life expectancy have the highest values ​​and are in good condition, in the physical dimension. Indicators of increasing facilities, improving the standard of infrastructure have the highest values ​​and are in good condition. Increasing environmental health and increasing the level of orchards have t values ​​higher than the critical value of 1.96 and are in good condition. Finally, the role of the resistance economy was evaluated using the path analysis test to examine the impact of the resistance economy on the components of sustainable rural development. The results showed that the economic path has received the most effect from the resistance economy.

    Keywords: Resistance Economy, sustainable rural development, Khaomirabad district of Marivan
  • Hamid Poresachafjiry *, Ebrahim Ghasemi Roshan Pages 73-98

    In the present age, with the great revolution of communication and the vast advancement of technology that has rapidly changed the face of the world, these changes are rapidly advancing history, and sooner and later the culture of indigenous Hausentes joins history and is forgotten. The newcomer sets foot in a world that will be unaware of its cultural and indigenous identity, and what makes it feel dangerous today is the widespread destruction of indigenous cultures and traditions and rituals that once took place in the environment around us. Is This article is about building and rural structures and its relation to livelihood of the people. Key words and explain the aims and importance of the subject has been considered. Then, the role and function of the buildings and rural sites have been discussed. Role of these places in providing part of the livelihood of the people has been analyzed. A rural family for their livelihoods and subsistence are including various compounds of material and spiritual. These buildings and places provide a part of the rural family needs and to retrieve specific economic function and finally in the livelihoods of rural life are important.

    Keywords: Building, rural structures, Village, Livelihood, Livelihood in Iranian villages
  • Mahmud Davudi *, Sirus Nabiuni Pages 99-118

    Today’s drought and dehydration have become one of the great problems of the country and as a solution; several dams have been established in different regions of Iran to combat that. Typically, hydrological drought is affected by climate change and human activities, which has been studied with respect to climate change and its relation to drought, but the impact of human activities on droughts has been less widely considered. Therefore, in this research has tried to investigate the effect of Karkhe dam construction on occurrence of hydrological droughts. To achieve the research objectives, information was obtained from 14 hydrometric stations and 19 Rain gauge station which had long-term data of 30 years. First, hydrological drought was calculated using SDI and meteorological drought using SPI index. Then, in order to answer the research question, the regression relations, the analysis of the boxplot in SPSS software and descriptive statistics of droughts were analyzed by two statistical periods before and after the construction of the dam. The results showed that, before the dam was constructed, the magnitude and duration of hydrological droughts in the upper regions of the catchment area was higher, but with dam construction, the magnitude and duration of droughts in the bottom of the dam increased. These results indicate the negative impact of the dam on the Karkheh River. Therefore, Karkheh dam can not only reduce the hydrological droughts of the area but also increase them.

    Keywords: Karkhe dam, Drought, Mann-kendall test, SDI index, SPI index
  • Mohammad Ali Rahimipour Sheikhani, Habib Mahmoodi Chenari *, Fatemeh Momeni Taramsari, Farzaneh Nasiri, Zahra Jensi Pages 119-145

    Employment sustainability arises when rural activities, while providing income for rural communities, are also compatible with their environmental and cultural capabilities. The aim of this study was to investigate the status of sustainable employment indicators in the eastern part of Guilan province with a quantitative approach and a descriptive-analytical method. The statistical comprehensive includes rural areas of East Guilan, which are located in 42 villages.20% of the villages, equivalent to 210 villages on average from each village 5 villages (villages that had the highest performance in the agricultural production system) have been selected as a sample and surveyed. To evaluate the indicators of sustainable employment in each of the sample villages from the opinions, 385 rural farmers were used and the importance-performance questionnaire was completed by them.The results showed that in relation to job security indicators, economic conditions, production conditions and low and bag of agricultural products, the situation in the region is not suitable. However, regarding the environmental impact index and market situation in the study area, it was found that these two indicators have relatively better conditions. Potentially adverse environmental effects There is little available activity and access to the primary market for agricultural products in the region. Finally, the best way to improve the living conditions in the rural areas of East Gilan, was to offer skills training to the villagers in the form of construction of training houses in rural centers.

    Keywords: Significance-Performance Analysis, IPA, Sustainable Employment, East Guilan