فهرست مطالب

Rangeland Science - Volume:11 Issue: 2, Spring 2021

Journal of Rangeland Science
Volume:11 Issue: 2, Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/03/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمانه محمدی مقدم، اردوان قربانی*، حسین ارزانی، جوانشیر عزیزی مبصر، رئوف مصطفی زاده صفحات 125-140

    هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین تولید خالص اولیه کل و فرمهای رویشی با ویژگیهای خاک است. نمونهبرداری در گرادیان ارتفاعی 20 تا 3300 متر و 25 سایت در مراتع شمال استان اردبیل در سال 1395 انجام شد. در هر سایت تولید خالص اولیه سطح زمین کل و فرمهای رویشی و خاک نمونهبرداری شد. در آزمایشگاه ویژگیهای خاک شامل شن، رس، سیلت، رس قابل انتشار، وزن مخصوص ظاهری، محتوای رطوبتی خاک، درصد اشباع، اسیدیته، هدایت الکتریکی، ماده آلی، ماده آلی ذرهای، کلسیم، منیزیم، فسفر، سدیم، سدیم تبادلی، سدیم محلول، آهک و کربنات اندازهگیری شد. در ابتدا سایتها با استفاده از آنالیز خوشهای بر اساس ویژگیهای خاک دسته بندی شدند. برای مقایسه مقدار تولید خالص اولیه سطح زمین و ویژگیهای خاک در گروه های حاصل از آنالیز خوشهای، از آنالیز واریانس و آزمون توکی استفاده شد. سپس برای بررسی رابطه تولید خالص اولیه سطح زمین و ویژگیهای خاک از آنالیز رگرسیون استفاده شد. بر اساس آنالیز خوشهای سایتهای مورد مطالعه در چهار گروه تقسیم شدند و نتایج نشان داد که مقدار تولید خالص اولیه کل و هریک از فرمهای رویشی و 26 ویژگی خاک از میان 37 ویژگی مورد بررسی دارای تفاوت معنیدار بین گروه های خاک هستند. مدل رگرسیونی نشان داد که پتاسیم محلول و فسفر در عمق اول بر روی گراس (2/25=2 R)؛ محتوای رطوبتی خاک و فسفر در عمق اول و پتاسیم تبادلی و منیزیم در عمق دوم بر روی پهن برگ(2/25=2 R) و رس، محتوای رطوبتی خاک، منیزیم و ماده آلی ذرهای در عمق دوم بر روی بوته ای ها (2/35= 2 R) و اسیدیته در عمق اول، شن و ماده آلی ذرهای در عمق دوم بر روی تولید خالص اولیه کل (2/32 =2 R) موثر بودند. برطبق مدلهای به دست آمده، امکان پیش بینی تغییرات تولید خالص اولیه سطح زمین با استفاده از متغیرهای خاک وجود دارد. براساس نتایج گروه های عملکردی میتوانند شاخص مناسبی از وضعیت خاک مرتع باشند. بنابراین نتایج این تحقیق میتواند برای اصالح و مدیریت مراتع این منطقه و حتی تعمیم به مناطق دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گروه های عملکردی، پهن برگان، گندمیان، بوته ها، خصوصیات خاک
  • سعید محمودی، محمود خرمی وفا*، مسلم حدیدی، نسترن جلیلیان، علیرضا باقری صفحات 141-151

    در غرب ایران، مراتع کوهستانی منابع قابل توجهی را برای تولیدات دامی فراهم می آورند. بسیاری از اکوسیستمهایی که دارای ارزش بالای زیست محیطی و اقتصادی هستند توسط تغییرات اقلیمی و فشارهای اقتصادی اجتماعی تهدید میشوند؛ این موضوع به ویژه در مورد مراتع نیمه خشک، که یک سیستم چند کارکردی محسوب میشوند، بسیار با اهمیت است. بنابراین تعیین کمیت اثرات مستقیم و غیرمستقیم اختالل چرا بر تنوع زیستی گیاهی در مراتع نیمه خشک کوهستانی میتواند ارایه دهنده یک بینش نسبت به سنجشهای مناسب برای احیای مراتع تخریب شده و حفاظت از تنوع زیستی باشد. در این مطالعه، اثرات سطوح مختلف شدت چرا (چرای سبک، چرای متوسط و چرای سنگین) بر تنوع زیستی گیاهی مرتع کوهستانی نوا در استان کرمانشاه، در غرب ایران، در سال 1395 بررسی شده است. بر اساس نتایج بدست آمده، افزایش شدت چرا به کاهش غنای گونهای، شاخص غنای مارگالف و شاخص شانون-وینر منجر شد (05.0<p) برآوردهای پارامتر برای غنای گونهای، شاخص غنای مارگالف و شاخص شانون-وینر در سطوح مختلف شدت چرا نیز معنی دار (01.0<p)بودند. در مجموع، شدت چرا توجیه کننده 74 %از واریانس غنای گونهای و شاخص غنای مارگالف و 15 %از واریانس شاخص شانون وینر بودند. در مجموع، غنا و تنوع گونه ای تحث تاثیر شدت اختالل چرا قرار گرفتند و کاهش فشار چرا میتواند به حفظ غنا و تنوع گونه ای نسبتا بالا در مرتع نوا کوه کمک کند.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی گیاهی، شدت چرا، شاخصهای تنوع، اختلال چرا
  • مریم حیدریان*، رضا تمرتاش، زینب جعفریان، مصطفی ترکش، محمدرضا طاطیان صفحات 152-170
  • زهرا محبی، لیلا خالصی اهوازی، غلامعلی حشمتی صفحات 171-181

    یکی از ضروریات مدیریت صحیح مرتع، داشتن اطلاعات دقیق و به هنگام از تولید مراتع است. در اندازهگیریهای مرتع، روشی که از نظر دقت، سرعت و هزینه نمونه برداری نسبت به سایر روش ها ارجحیت داشته باشد، از اهمیت باالیی برخوردار است. در تحقیق حاضر، سه روش برآورد تولید مرتع: روش های آدلاید، نمونه گیری مضاعف با استفاده از 20 و 20  درصد تاج پوشش با روش قطع و توزین)به عنوان تیمار شاهد(در دو گونه بوتهای strobilaceum Halocnemum و caspica Halostachys (اردیبهشت 1396) مقایسه شد. در هر تیپ گیاهی، 2 ترانسکت 300 متری با فاصله 1000 متر از یکدیگر به صورت تصادفی قرار داده شد. داده ها از 61 پالت 4 مترمربعی به صورت سیستماتیک، در امتداد ترانسکتها جمع آوری گردید. در هر یک از این پالتها، پوشش گیاهی و تولید دو گونه برآورد و برداشت شد. داده های جمعآوری شده از نظر واریانس آنالیز گردید و مقایسه میانگین آنها توسط آزمون دانکن انجام شد. آنالیز رگرسیون نیز برای هرکدام از روش- ها بین مقدار برآورد شده و قطع و توزین شده، انجام گرفت. نتایج نشان داد که در گونه strobilaceum. H روش نمونه برداری مضاعف (20 و30 درصد) با تولید واقعی (شاهد) تفاوت معنی داری نداشت، ولی برآورد تولید بیشتر در روش آدلاید، با اختلاف معنی داری بیشتر از تولید واقعی بدست آمد. در گونه caspica. H ، تفاوت معنی داری بین روش تخمین با 30 درصد و آدلاید با تولید واقعی وجود نداشت، اما برآورد تولید با 20 درصد پوشش به طور معنی داری بیشتر از روش کنترل(تولید واقعی) بود. همچنین، رابطه رگرسیون به خوبی با داده ها مطابقت داشت. در پایان نتیجه گیری شد که روش اندازه گیری مضاعف برای گونه .H strobilaceum به دلیل متقارن بودن قطر تاج پوشش مناسبتر است و روش آدلاید برای بوته ای هایی مانند caspica. H که دارای شاخ و برگ مجزایی هستند، توصیه میگردد.

  • قاسم اسماعیلی، عسکر غنی*، سید مرتضی جباری فر، نسترن همتی صفحات 182-195

    دم کشت و کار برخی از گونه های خانواده Apiaceae باعث خسارت و بهره برداری بدون کنترل از مراتع و نوسانات شدید در بازارهای این گیاهان شده است. بنابراین تلاش برای اهلیسازی این گونه ها ضروری است. به منظور افزایش جوانه زنی در سه گونه شامل بیلهر یا کندل کوهی (aucheri Dorema)  خوشاریزه علوفه ای یا کوهی (cinerea Echinophora)و چویل سه پاره یا گوشه دار (angulata Ferulago) شش آزمایش در شرایط آزمایشگاه و گلخانه در طی سالهای 1396 و 1397 طراحی و اجراء شد. در ابتدا، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور (فاکتور اول دربرگیرنده 69 تیمار شامل سرمادهی مرطوب، غوطه وری در جیبرلیک اسید و نیترات پتاسیم و فاکتور دوم شامل دماهای 5 ،10 و 15 درجه سانتیگراد سرمادهی مرطوب(اجرا شد. استقرار دانهالها در طی آزمایش دوم در محیط کشتهای مختلف بررسی شد. نتایج نشان داد، تیمارهای مختلف جوانه زنی مثل سرمادهی، GA3 ،KNO3 و تلفیق آنها تاثیر کمی در جوانه زنی بذور بیلهر (20 درصد) داشتند. تاثیر سرمادهی مرطوب با دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 45 روز در خوشاریزه (8/31 درصد) و دمای 65 درجه سانتیگراد به مدت 45 روز در چویل (97/8 درصد) بر جوانه زنی این دو گونه مشهود بود. استفاده از محیط کشتهای مختلف نشان داد، که گونه های مورد مطالعه نیاز به محیط کشت نسبتا سبک و مرطوبت در طی جوانه زنی و بعد از آن دارند. براین اساس بهترین محیط کشت جهت جوانه زنی و استقرار گونه مخلوط خاک و کوکوپیت با نسبت یک به یک بود. باید یادآور شد که محیط کشت مناسب برای رشد اولیه بذرها بسیار شبیه شرایط رویشگاهی این گیاهان در مراتع بود.

    کلیدواژگان: بیلهر، تیره چتریان، خواب بذر، خوشاریزه، چویل، سرمادهی
  • اردوان قربانی*، مریم مولایی شام اسبی صفحات 208-223

    . Boiss melanolepis Artemisia گونه ای بومی، نادر و در معرض خطر است که در ارتفاعات کوهستان سبلان رویش دارد. این مطالعه با هدف تعیین متغیرهای محیطی موثر بر انتشار melanolepis. A در دامنه جنوب شرقی کوهستان سبلان انجام شد. در رویشگاه های melanolepis.A دو سایت (A و B) با شرایط اکولوژیکی یکسان با حضور و عدم حضور این گونه انتخاب شدند. در هر سایت، پنج ترانسکت 100 متری به روش تصادفی- سیستماتیک قرار داده شد. پوشش تاجی، تراکم، لاشبرگ (Lit) خاک لخت (BS) و سنگ و سنگریزه (SG) در10 پلات یک متر مربعی در طول هر ترانسکت برداشت شد. 36 نمونه خاک از عمق 0-15 سانتیمتری (عمق فعالیت ریشه/ سه نمونه از هر ترانسکت) برداشت شد. پارامترهای بافت خاک (درصد رس، شن و سیلت)، ماده آلی (OM) ،ماده آلی ذرهای(POM) ،)رس قابل انتشار (WDC) پتاسیم (K)فسفر (P) اسیدیته (pH) و هدایت الکتریک (EC) در آزمایشگاه اندازهگیری شد. ارتفاع، شیب، جهت جغرافیایی، میانگین بارش و دمای ساالنه برای هر پلات محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آنالیز تجزیه خوشه ای، تجزیه واریانس یکطرفه و آنالیز تشخیص (CDA) استفاده شد. آنالیز تجزیه خوشه ای مبتنی بر حضور و عدم حضور گونه، هر دو گروه A و B را به دو زیرگروه تقسیم کرد. آنالیز تجزیه واریانس چند متغیره نشان داد که بین خوشه ها اخلاف معنی داری وجود دارد (10/1>P) نتایج نشان داد که تراکم بالای melanolepis.A مربوط به افزایش OM ،POM ،WDC،P ،ارتفاع وکاهش شن، اسیدیته و شیب است. نتایج آنالیز تشخیص نشان داد که انتشار melanolepis. A بیشتر تحت تاثیر جهت جغرافیایی، دما، اسیدیته، ماده ماده آلی ذره ای، ماده آلی، درصد سیلت، درصد شن، فسفر، شیب،لاشبرگ، تاج پوشش کل، سنگ و سنگریزه، خاک لخت، ارتفاع، رس قابل انتشار، هدایت الکتریکی و پتاسیم در این سایتها بوده است. این نتایج میتواند در حفاظت و احیاء این گونه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مرتع، گونه های بومی، مدلسازی توزیع گونه ها، عوامل رویشگاهی
  • مرصاد برجوئیفر، صدیقه نبی ئیان*، امیر سعادت فر، محمدرضا زارع مهرجردی صفحات 224-240

    استان کرمان از نظر وسعت مراتع گیاه دارویی آنغوزه، foetida-Assa Ferula گونه ای از تیره Umbelliferae از رتبه بالایی برخوردار است. صمغ آنغوزه از ریشه این گیاه استخراج شده و در پزشکی و صنعت بکار میرود. از نظر اقتصادی ارزش بسیاری برای ذینفعان و صادرکنندگان دارد. از آنجا که برندسازی یکی از موضوعات مهم در زمینه اقتصاد منابع طبیعی است، هدف از این مطالعه بررسی استراتژیهای برندسازی این گیاه دارویی با استفاده از تکنیک SWOT در استان کرمان است. در این راستا نمونه ای تصادفی از 19 نفر از خبرگان شاغل در حوزه گیاهان دارویی آنغوزه اخذ گردید. داده های لازم با انجام مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه در تابستان سال 1306 جمع آوری گردید. پس از شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای برند سازی آنغوزه، با استفاده از تکنیک تحلیل شبکه ای (ANP) در تعیین اوزان آنها، استراتژیها تبیین شد. نتایج تحقیق نشان داد که استان کرمان در حوزه پتانسیل برندینگ در وضعیت راهبرد قوت- فرصت (SO) قرار دارد. لذا در این حوزه پنج استراتژی و نه برنامه عملیاتی براساس عناصر آمیخته بازاریابی (4Ps) مشخص و با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) رتبه بندی شد. استراتژیهای حوزه قیمت و محصول اهمیت بیشتری نسبت به حوزه توزیع و ترفیع داشته اند. الگو گرفتن از کشورهای موفق در زمینه فرآوری، قیمت گذاری و برندسازی گیاه دارویی آنغوزه (با وزن 0/337) در حوزه قیمت به عنوان اولین برنامه عملیاتی توسط خبرگان شناخته شد. لذا انجام مطالعات با هدف استفاده صحیح از وضعیت طبیعی، وجود گونه های تلخ و شیرین، مقاومت در برابر آفات و بیماریهای این گیاه دارویی تحت نظارت سازمان جنگلها و مراتع، راه حل مناسبی برای حضور مستمر در بازارهای داخلی و خارجی است.

|
  • Samaneh Mohammadi Moghaddam, Ardavan Ghorbani *, Hossein Arzani, Javanshir Azizi Mobser, Raoof Mostafazadeh Pages 125-140

    The aim of this study was to investigate the relationship between total community and Plant Functional Types (PFTs) Aboveground Net Primary Production (ANPP) with soil variables. Sampling done in two altitude gradients (20-3300m) and 25 sites at the rangelands of the northern Ardabil province in 2016. In each site, PFTs ANPP and soil were sampled. In laboratory soil variables including Soil Texture, Dispersible Clay, Bulk Density, Volumetric Soil Water Content, Saturation Percent, pH, EC, Organic Matter, Particulate Organic Matter, Calcium, Magnesium, Phosphorous, Sodium, Soluble Potassium, Exchangeable Potassium, Lime and Carbonate were measured. Cluster analysis was used to group sites based on soil variables. ANOVA and Tukey tests were employed to compare the value of ANPP and soil variable at different groups resulting from cluster analysis. Then, linear regression was used to investigate relationship between ANPP and soil variables. Based on cluster analysis, 25 sites were divided in four soil types and results showed that the value of PFTs and total ANPP and 26 soil variables from 37 soil variables had significant differences between grouping sites. Regression model showed that SK and P in first depth of soil were effective on grasses (R2=0.51), VWC and P in the first depth and EK and Mg in the second depth were effective on forbs ANPP (R2=0.61), Clay, VWC, Mg and POM in the second depth were effective on shrubs ANPP (R2=0.71) and pH in the first depth, Sand and POM in the second depth were effective on total ANPP (R2=0.76). According to the obtained models, ANPP changes can be predicted by soil variables. Also, based on the result, PFTs can be a suitable indicator for soil condition of rangeland. So, the results of the present study can be used to refine rangelands in this area and even to extend them to other areas.

    Keywords: Plant functional type, Forbs, Grasses, Shrubs, Soil properties
  • Saeed Mahmoudi, Mahmud Khoramivafa *, Moslem Hadidi, Nastaran Jalilian, Alireza Bagheri Pages 141-151

    In western Iran, mountainous rangelands provide significant resources for livestock productions. Many ecosystems that are of high environmental and economic value are threatened by climate change and social economic pressures. This is especially important for semi-arid rangelands, which have a multifunctional system. Quantifying the direct and indirect effects of grazing disturbance on plant biodiversity in the semi-arid mountainous rangelands can provide sight into the appropriate measures to restore degraded rangelands and conserve biodiversity. Here, the effects of different levels of grazing intensity (Light Grazing (LG), Moderate Grazing (MG), and Heavy Grazing (HG)) on plant biodiversity were examined in Nava-mountain rangeland in Kermanshah Province, Western Iran, in 2016. The results showed that increasing grazing intensity led to a decrease in species richness, Margalef's richness index, and Shannon-Wiener index (p <0.05). Stepwise regression analysis was used to investigate the effect of grazing intensity as (independent variables) on species diversity and richness as (dependent variable). The estimates parameter were significant (p <0.01) for species richness, Margalef's richness and Shannon-Wiener indices in the different levels of grazing intensity. In overall, grazing intensity explained 47%, 47% and 50% of the variation for species richness, Margalef's richness, and Shannon-Wiener indices, respectively. In addition, species richness and diversity were affected in response to grazing disturbance intensity and reducing grazing pressure can contribute to maintaining relatively high species diversity in Nowa-mountain rangeland.

    Keywords: Plant diversity, Grazing intensity, Diversity indices, Grazing disturbance
  • Maryam Haidarian *, Reza Tamartash, Zeinab Jafarian-Jeloudar, Mostafa Tarkesh, Mohammad Reza Tataian Pages 152-170

    Iran is one of the principal centers of Astragalus genus. Astragalus adscendens is a valuable endemic plant. There is less information about the effect of climate change on Astragalus genus especially A. adscendens. In this study, we used the ensemble modeling based on seven species distribution models to predict the spatial distribution of A. adscendens. The presence of A. adscendens points was recorded from our field surveys in Chaharmahal-va-Bakhtiari province as a semi-arid part of Central Zagros, Iran between 2015 and 2016. The future projections were made for the year 2050 and 2070 with two Representative Concentration Pathways (RCPs) scenarios (4.5 and 8.5). Also, in this approach, species occurrence data (140 points), 19 bioclimatic predictors from HadGEM2-CC (Hadley Centre Global Environmental Model, version two - Carbon Cycle), MRI-CGCM3 (Meteorological Research Institute Coupled Global Climate Model Version three) and three physiographic variables were used. According to the ensemble model, 33.58% of the study area (548678 ha) was suitable for the A. adscendens. This research showed annual precipitation, isothermality, temperature annual range and slope have played the most important role in habitat suitability of this species. The response curves showed that occurrence probability of A. adscendens mostly exists in habitats with annual precipitation from 380 mm to 630 mm, isothermality from 35.7 to 36.8 (dimensionless), temperature annual range from 40.5 to 43°C and slope of 0.1 to 30 degree. The decline of suitable habitats will be 59.3% to 89.7% by 2050 and 2070. In contrast, 18.1% to 56.2% of currently unsuitable habitats can become suitable with climate changes. Evaluations showed that Random Forest was found to be the most reliable model for species prediction. Predicting the potential future changes in suitable habitat for A. adscendens will allow more reliable planning and management of this valuable species for experts.

    Keywords: Chaharmahal-va-Bakhtiari province, Species distribution modeling, Biomod2, Ensemble modeling
  • Zahra Mohebi *, Lyla Khalasi Ahwaz, Gholam Ali Heshmati Pages 171-181

    Proper range management needs an accurate and updated method of rangelands production measurement. In range production measurements, selecting an accurate and low-cost method is very important. In the present study, three estimation methods including Adelaide technique, and double sampling using the 20 and 30% of vegetation cover were compared with clipping and weighing method (as control) in two shrub species of Halocnemum strobilaceum (Pall.) Bieb and Halostachys caspica C. A. Mey (in May 2017). In each vegetation area, two 300m length transects with 100m distance randomly were placed. Data were collected from 15 quadrates 4m2 along each transect systematically. In each plot, the vegetation cover and yield of two species were estimated and harvested. Data were analyzed regarding variance for each species and means comparison was done using Duncan method. Regression analysis was performed for each method between the estimated and actual clipping rates. The result showed that in H. strobilaceum, there were no significant differences between both double sampling with 20% and 30% and control. But higher estimation was obtained by Adelaide method than control. For H. caspica, there was no significant difference between both Adelaide and double sampling 30% with control. But the yield estimation of double sampling 20% was significantly higher than control. Also, the regression relationship was well matched to the data. It was concluded that the double sampling method was more suitable for H. strobilaceum species due to its symmetrical diameter of the canopy. The Adelaide method was recommended for H. caspica, which has separate foliage.

    Keywords: Forage production, Double sampling, Adelaide technique, Halocnemum Strobilaceum, Halostachys caspica
  • Ghasem Esmaeili, Askar Ghani *, Seyyed Morteza Jabbarifar, Nastaran Hemmati Pages 182-195

    Lack of cultivation of some Apiaceae family plants caused damage and uncontrolled exploitation of pastures and severe fluctuations in these plant markets. Therefore, efforts are essential to study the domestication of these species. For germination enhancement of three species including Dorema aucheri Boiss., Echinophora cinerea (Boiss.) Hedge & Lamondand Ferulag oangulata (Schlescht.) Boiss., six experiments in laboratory and greenhouse conditions were designed and performed during 2017-2018. At first, a completely randomized design factorial experiment with two factors (the first factor including 13 treatments consisted of stratification, soaking in GA3 or KNO3 and the second factor including stratification temperature consisted of 5, 10 and 15°C) was executed. In the second experiment, seedlings establishment was investigated in the different substrates. The results indicated that different treatments such as chilling, GA3, KNO3, and their integration had a low effect on Dorema aucheri seed germination. The effect of stratification at 4°C for 45 days on Echinophora cinerea (97.8%) and at 15°C for 45 days on Ferulago angulata (97.8%) was so clear on germination factors. The use of different growth media showed that studied species require relatively light medium and moisture during and after germination. Accordingly, mixed soil and cocopeat with 1:1 was the best substrate. It should be noted that the suitable medium for the primary growth of seeds was very similar to their natural habitats.

    Keywords: chilling, Dorema aucheri, Echinophora cinerea, Ferulago angulata, Seed dormancy
  • Negin Nodehi *, Adel Sepehry, Hasan Mokhtarpour Pages 196-207

    Salicornia herbacea is a sensitive species to seed shedding. In order to determine the effect of harvesting date on seed shedding, seed germination and seed oil production, an experiment was conducted in Gomishan Lagoon rangelands, Golestan province, Iran. Seed samples were harvested in twenty 1 m2 plots in 12 times since Nov 6th as the initial date of seed setting until Dec 21st as the final stage of seed maturity in 2019. Sampling was first carried out once a week and increased to every two days at the end of sampling dates. In each plot, the number of shrubs, visual evaluation of plant color changes from green to red, and brown coupled with the weight of the spilled seeds were recordedon each sampling date. Then, the required amount of seeds was randomly taken for the germination test and oil extraction. The obtained data were analyzed using PAST software. The results of analysis of variance showed significant differences between sampling dates on seed germination and oil percent (p <0.05). The highest and lowest germination rates with average values of 91% and 98% were obtained in the initial and final stages of harvesting, respectively. Also, the highest and lowest oil yield with average values of 19% and 16% was obtained in the middle and final stages of seed maturity. The results of multivariate analysis showed significant relationships between the seed shedding and plant color (green, red and brown) (p <0.05). According to the results, among the visible plant traits, the brown color (dryness) in up to 60% of the plants had the lowest shedding rate and was recommended as a good indicator for determining the suitable date to harvest Salicornia herbacea seeds.

    Keywords: Seed collection, Oil, Seed maturity, halophyte
  • Ardavan Ghorbani *, Maryam Molaei Shamasbi Pages 208-223

    Artemisia melanolepis Boiss. is an endemic, rare and endangered species inhabiting high altitudes at Sabalan Mt., Iran. This study aimed to identify the effect of environmental variables on the distribution of A. melanolepis, in southeast faced slopes of Sabalan Mt., Iran, in 2016. In the habitats of A. melanolepis two sites (A and B) were selected with almost the same ecological conditions in the presence and absence of this species. In each site, five 100m transects using the random- systematically method were established. Land covers, canopy cover, density, litter (Lit), bare soil (BS), stone and gravel (SG) were recorded in 10 plots (each one square meter along each transect). Thirty-six soil samples were collected from 0-15cm depth (depth of root activates/ three samples from each transect). Soil texture (percent of clay, sand and silt), organic materials (OM), particulate organic matter (POM), water dispersible clay (WDC), potassium (K), phosphorous (P), acidity (pH) and electrical conductivity (EC) were measured at the lab. Elevation, slope, aspect, and mean annual precipitation and temperature for each plot was calculated. The cluster analysis, one-way ANOVA and canonical discriminate analyses (CDA) were used for data analyses. The cluster analysis based on the presence and absence of species, separated each groups of A and B into two subgroups. There were significant differences between clusters using multivariate analysis of variance (p <0.01). Results showed that high density of A. melanolepis was related to increasing OM, POM, WDC, P, elevation and decreasing sand, pH and slope. Results of CDA showed that A. melanolepis distribution was more influenced by aspect, Tem, pH, POM, OM, silt, sand, P, slope, Lit, total canopy cover, SG, BS, elevation, WDC, EC and K in the selected sites. These results can be used in protecting and restoration of this species.

    Keywords: Rangeland, Endemic species, Species distribution modeling, Habitat factors
  • Mersad Borjoeifar, Sedigheh Nabieyan *, Mohammad Reza Zare Mehrjerdi, Amir Saadatfar Pages 224-240

    Kerman province has a high ranking in terms of the area of the medicinal herb Ferula assa-foetida; a species of Umbelliferae family. The oleo-gum-resin is extracted from its roots and used in medicine and industry. It has a great economic value for beneficiaries and exporters. As branding is one of the important issues in the field of natural resource economy, the purpose of this study is to evaluate the branding strategies of this medicinal plant using SWOT (- Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats)  technique in Kerman province, Iran. In this regard, a random sample of 19 experts working in this field was obtained. The necessary data were collected by interviewing and completing the questionnaire in the summer of 2017. After identifying the strengths, weaknesses, opportunities and threats of Ferula assa-foetida branding, strategies were formulated using Analytical Network Process (ANP) technique to determine their weights. The results showed that Kerman province is in Strength-Opportunity (SO) situation in terms of branding potential. Therefore, in line with this situation, five strategies and nine operational plans were identified and prioritized based on the marketing mix elements (4Ps, Product, Price, Place and Promotion) and using the Analytical Hierarchy Process (AHP) technique, respectively. Price and product strategies are considered more significant than place and promotion strategies. The operational price program of imitating the model of successful countries in the field of processing, pricing and branding of medicinal herb (with the weight of 0.337) was considered by experts as the first priority. Therefore, making the studies target to utilize natural situations properly, sweet and bitter type of operation, and resistance to pests and diseases of this medicinal plant under the supervision of the Forests and Rangelands Organization of Iran are good solutions for continuous presence in the domestic and foreign markets.

    Keywords: Medicinal herbs, SWOT technique, Analytical Network Process (ANP), Analytical Hierarchy Process (AHP)