فهرست مطالب

Health, Spirituality and Medical Ethics
Volume:8 Issue: 1, Mar 2021

  • تاریخ انتشار: 1399/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالقاسم یعقوبی، اکبر عروتی موفق، کامبیز کریمی*، آفاق کریمی صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    اضطراب امتحان یکی از شایع ترین اضطراب ها در محیط آموزشی است که می تواند با بهزیستی روان شناختی در دانشجویان در ارتباط باشد. با درنظرداشتن نوع جهت گیری مذهبی افراد، این ارتباط ممکن است سمت وسویی متفاوت پیدا کند لذا هدف از پژوهش حاضر پیش بینی رابطه اضطراب امتحان و بهزیستی روان شناختی با تاکید بر نقش میانجی جهت گیری مذهبی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر، مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود و بر اساس مدل معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهر همدان در نیمسال اول تحصیلی سال 2019 بود. با روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 343 دانشجو به صورت تصادفی انتخاب شد. داده ها از طریق پرسش نامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر، مقیاس های بهزیستی روان شناختی ریف و باورهای مذهبی آلپورت، جمع آوری و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل عامل تاییدی و آزمون سوبل آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رابطه علی بین متغیرهای اضطراب امتحان، بهزیستی روان شناختی و جهت گیری مذهبی دارای برازش مناسب می باشد؛ به طوری که جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی به ترتیب با بهزیستی روان شناختی رابطه مثبت و منفی دارند و هر دو بعد جهت گیری مذهبی نقش واسطه ای را بین اضطراب امتحان و بهزیستی روان شناختی ایفا می کنند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به تاثیرات منفی اضطراب امتحان بر روی بهزیستی روان شناختی دانشجویان علوم پزشکی می توان گفت جهت گیری مذهبی در تعدیل این ارتباط نقش کلیدی دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، بهزیستی روان شناختی، جهت گیری مذهبی، دانشجویان
  • ام البنین چابکی، مریم صف آرا* صفحات 11-19
    سابقه و هدف

    مدیریت نامتعارف بدن در زنان ایرانی پیامدهای فردی و اجتماعی بسیاری به دنبال دارد. از این رو مطالعه این پدیده از ابعاد مختلف ضروری است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل کننده دین داری در رابطه با هویت و مدیریت بدن است.

    روش کار

    پژوهش حاضر به صورت توصیفی-تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل همه بانوان 15 تا 65 سال در شهر تهران بودند. حجم نمونه شامل 400 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل سه پرسش نامه محقق ساخته مدیریت بدن، دین داری گلاک و استارک، پایگاه هویت من (2EOM-EIS-) بود. متخصصان این حوزه روایی پرسش نامه محقق ساخته را تایید کردند و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ، مناسب ارزیابی شد.

    یافته ها

    یافته های آزمون همبستگی نشان داد در سطح 99 درصد اطمینان، همبستگی آماری معناداری بین گرایش به مدیریت بدن و هویت وجود دارد (001/0p<، 319/0-r=). بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون (001/0p<، 31/0-=β) دین داری نقش تعدیل کننده ای در رابطه میان هویت و گرایش به مدیریت بدن دارد و همبستگی منفی متغیر وابسته و مستقل را تقویت می کند. همچنین بعد اعتقادی دین داری با 001/0p<، 78/1β= بیشترین و بعد پیامدی با 05/0p<، 776/0β= کمترین اثر تعدیل گری را بر رابطه گرایش به مدیریت بدن و هویت دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد دین داری در گرایش به مدیریت بدن نقش دارد؛ به این معنا که هرچه میزان دین داری بیشتر باشد، با تاثیر بر هویت، میزان گرایش به مدیریت بدن کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: دین داری، زنان، مدیریت بدن، هویت
  • مهدی پورکرد، فضل الله میردریکوند*، امیر کرمی، هیوا کریمی صفحات 20-27
    سابقه و هدف

    نوجوانی یکی از مراحل مهم زندگی است. در این دوران با توجه به تغییرات جسمانی، روان شناختی و رفتاری، لزوم سازگاری با خانواده و جامعه بیشتر احساس می شود. هدف پژوهش حاضر ارزیابی نقش سبک های دلبستگی و نگرش مذهبی در سازگاری دانش آموزان بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. آزمودنی های پژوهش شامل 162 دانش آموز بودند که از میان دبیرستان های متوسطه اول شهرستان نجف آباد به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس سازگاری سینها و سینگ (1993)، پرسش نامه سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987) و پرسش نامه نگرش مذهبی براهنی و گلریز (1353) استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل رابطه بین متغیرها و پیش بینی تغییرات سازگاری از روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد انواع سبک های دلبستگی و نگرش مذهبی با سازگاری در دانش آموزان رابطه معناداری دارد (001/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون نشانگر آن بود که قوی ترین متغیرهای پیش بینی کننده سازگاری در دانش آموزان به ترتیب سبک دلبستگی دوسوگرا، نگرش مذهبی و سبک دلبستگی اجتنابی است (001/0>P).

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد سبک دلبستگی دوسوگرا، نگرش مذهبی و سبک دلبستگی اجتنابی از عوامل مهم در سازگاری دانش آموزان هستند.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، سازگاری، سبک های دلبستگی، نگرش مذهبی
  • زهرا عابدینی، کبری آخوندزاده، اشرف خرمی راد*، علی محمدی ولدانی صفحات 28-34
    سابقه و هدف

    رفتارهای غیر مدنی در دانشجویان پرستاری رو به افزایش است و می تواند به محیط حرفه ای پرستاری منتقل شود. به کارگیری استراتژی های مناسب برای مدیریت رفتار غیر مدنی، ضروری می باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش آداب دانشجویی بر رفتار غیر مدنی دانشجویان پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به روش نیمه تجربی در ارتباط با دانشجویان سال دوم و سوم پرستاری از بهمن تا اسفند سال 1397 انجام شد. دانشجویان در دو گروه آزمون و کنترل در مطالعه شرکت نمودند. مداخله آموزش آداب دانشجویی در طول چهار هفته انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رفتار غیر مدنی در آموزش پرستاری استفاده گردید. تحلیل داده ها به کمک آزمون t مستقل و زوجی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات وقوع رفتار غیر مدنی دانشجویان قبل از مداخله در گروه تجربی و کنترل به ترتیب برابر با 56/10±37/45 و 50/80±13/42 بود. این مقادیر پس از اجرای مداخله معادل 28/13±23/38 و 25/8±94/41 به دست آمد. اختلاف بین میانگین رفتار غیر مدنی گروه مداخله در مراحل قبل و بعد از آموزش، معنادار بود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    آموزش آداب دانشجویی به روش آزاداندیشی در مدیریت رفتار غیر مدنی موثر است؛ از این رو به کارگیری این روش در مدیریت رفتار دانشجویان پرستاری پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بحث، پرستاری، دانشجو، رفتار غیر مدنی
  • سهراب عبدی زرین*، مریم اسدی، زهرا جعفری، زهزا تولایی تژاد صفحات 35-43
    سابقه و هدف

    داشتن فرزند عقب مانده ذهنی علاوه بر مشکلات مالی و اجتماعی، با پیامدهای روان شناختی همراه است که والدین این فرزندان تجربه می کنند؛ به خصوص مادران این کودکان در معرض آسیب های متعدد و استرس های شدید محیطی هستند. برخی عوامل تشدیدکننده یا تسهیل کننده این استرس ها هستند. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی استرس ادراک شده مادران دارای فرزند عقب مانده ذهنی بر اساس معنویت گرایی و پنج عامل شخصیت بود.

    روش کار

    طرح پژوهش از نوع همبستگی بود که جامعه آماری آن شامل مادران دارای فرزند عقب مانده ذهنی در شهر قم در سال تحصیلی 98-1397 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی 150 نفر انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استرس ادراک شده کوهن، معنویت گرایی پارسیان و دونینگ و پرسش نامه شخصیت نیو استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی نشان داد از بین مولفه های معنویت گرایی، مولفه خودآگاهی همبستگی مثبت و معناداری با استرس ادراک شده داشت (18/0=R؛ 03/0P≤). همبستگی بین استرس ادراک شده با پنج عامل شخصیت مثبت و معنادار بود که با روان رنجوری (29/0=R؛ 001/0P≤)، برون گرایی (18/0=R؛ 03/0P≤)، بازبودن به تجربه (19/0=R؛ 02/0P≤)، موافق بودن (17/0=R؛ 03/0P≤) و وظیفه شناس بودن (19/0=R؛ 02/0P≤) مشاهده شد. نتایج رگرسیون نشان داد خودآگاهی (058/0R2=) از ابعاد معنویت گرایی و عامل شخصیتی روان رنجوری (097/0R2=) پیش بینی کننده استرس ادراک شده مادران کودکان عقب مانده بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش معنویت گرایی به ویژه بعد خودآگاهی و پنج عامل شخصیت به ویژه بعد روان رنجوری توانایی پیش بینی استرس ادراک شده مادران دارای فرزند عقب مانده ذهنی را داشتند. لذا شناسایی عوامل شخصیتی ایجاد استرس در مادران دارای کودک عقب مانده ذهنی و ارایه حمایت های اجتماعی-روانی به ویژه برنامه های معنویت محور سلامت روان مادران دارای کودک عقب مانده ذهنی را تسهیل می کند.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، پنج عامل شخصیت، مادران کودک عقب مانده ذهنی، معنویت گرایی
  • مریم مدرس*، سیما آقای صفحات 44-54
    زمینه و هدف

     سلامت روانشناختی درزنان یایسه مهم است. به این دلیل برای ارتقای حس شادمانی زیستی درآنان،  آموزش معنویت مبتنی بر  مذهب به عنوان یک روش برای ایجاد شادکامی مورد سوال قرار گرفته است. بنابراین مطالعه ای با هدف تعیین تاثیر آموزش معنویت  با رویکرد مذهبی بر شادکامی زنان یایسه انجام گرفت.
     

    روش بررسی

    این مطالعه مداخله ای تصادفی درسال 98، بر روی 70 زن پس ازشروع یایسگی (35 نفر کنترل و 35 نفر مداخله) انجام شد.  برنامه معنویت درمانی در 6 جلسه 90 دقیقه ای و به صورت هفته ای یک بار به شیوه سخنرانی تعاملی، بحث گروهی، ایده پردازی، خاطره گویی و ارایه بازخورد، برگزارشد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه شادکامی آکسفوردبود. پرسشنامه قبل، بلافاصله بعد از انجام مداخله و نیز یک ماه بعد از مداخله توسط هر دو گروه به صورت خودگزارش دهی و با حضور پژوهشگر برای پاسخدهی به سوالات احتمالی واحد های پژوهش تکمیل گردید.
     

    یافته ها

    میانگین نمره شادکامی زنان یایسه در دو گروه، بلافاصله (P<0.001)و یک ماه بعد از مداخله (P=0.04)نیز از گروه کنترل بیشتر وتفاوت معناداری وجودداشت. میزان اثر مداخله برشادکامی 0.123 بود.
     

    نتیجه گیری

    معنویت درمانی مبتنی بر اخلاق مذهبی به عنوان روشی ساده وکاربردی برای ارتقای شادکامی زنان سالمند پیشنهاد می شود. با این حال، با توجه به کمبود شواهد، انجام مطالعات بیشتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، سلامت روان، شادکامی، یائسگی
  • زهرا صادقی، فاطمه نوقانی*، ترانه تقوی لاریجانی، مینا غفارزاده، حمید حجتی، عباس مهران، مهدی یعقوبی صفحات 55-62
    زمینه و هدف

    اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یکی از زیان بارترین اثرات روانی جنگ عراق علیه ایران و یکی از شایع ترین اختلالات روانشناختی در بین همسران جانبازان است. هدف از این مطالعه تعیین رابطه بین تجارب معنوی روزانه و استرس درک شده با خودکارآمدی همسران جانبازان PTSD بود.

     روش کار

    در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی ، جامعه آماری شامل 326 همسر جانباز مبتلا به PTSD در استان گلستان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های تجربیات معنوی روزانه ، استرس درک شده و خودکارآمدی عمومی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمونهای تحلیلی (ANOVA یک طرفه ، همبستگی پیرسون) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون های تحلیلی نشان داد که بین تجارب معنوی روزانه و خودکارآمدی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد (001 / 0P <، 255/0 = r). همچنین ، بین خودکارآمدی و استرس ادراک شده رابطه معکوس معنادار وجود دارد (40/0 = p ، 40/0 = r).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که افزایش تجربیات معنوی منجر به افزایش خودکارآمدی می شود. همچنین ، خودکارآمدی با استرس رابطه معکوس داشت. با افزایش خودکارآمدی ، استرس کمتری تجربه شد. بنابراین ، پیشنهاد می شود که تجربیات معنوی در بین همسران جانبازان با PTSD افزایش یابد.

    کلیدواژگان: همسران جانبازان، اختلال استرس پس از سانحه، تجربیات معنوی روزانه، استرس درک شده، خودکارآمدی
  • فریبا دهقانی، جمال سلیمی*، یدالله زارع زاده، کیوان بلندهمتان صفحات 63-73
    سابقه و هدف

    : اخلاق حرفه ای یکی از عمده ترین دغدغه های جامعه بشری در علوم مختلف به ویژه علم پزشکی است و رعایت آن در دوره های مختلف تاریخ بشر، ازجمله مهم ترین بحران زندگی اجتماعی به شمار می آید و هرگونه اهمال کاری در رعایت اخلاق، می تواند نتایج علمی ترین و بهترین مراقبت ها را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف نقش آموزش اخلاق حرفه ای در سلامت جامعه پزشکی انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش مروری، به شیوه تحلیلی، در پایگاه های داده انگلیسی و فارسی از جمله اسکوپوس، وب آو ساینس، پاب مد، مگیران، گوگل اسکولار و تحقیقات منتشر شده مرتبط با موضوع و مطالعات کتابخانه ای، به جستجوی متون مرتبط با کلیدواژه های آموزش، اخلاق حرفه ای، سلامت و جامعه پزشکی پرداخته شد. از 320 مقاله ی مرتبط با موضوع پژوهش در طیف سال 2000 تا 2020، به شیوه ی نمونه گیری هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج، انتخاب شدند و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    دستاوردهای حاصل از این مطالعه، پس از بررسی مقالات و پژوهش های قبلی مرتبط با موضوع مطالعه، استخراج مفاهیم کلیدی و تعریف آنها از جمله؛ مولفه های اخلاق حرفه ای، تعریف اخلاق و زیرشاخه های آن بصورت اخلاق نظری و اخلاق کاربردی یا عملی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش اخلاق حرفه ای در سلامت جامعه پزشکی نقش بسزایی دارد و لازم است که سیاستگذاران مدیریتی- دانشگاهی، مسیولان و مدیران برنامه ریزی درسی، به منظور آموزش و ارتقاء اخلاق حرفه ای، اصول اخلاق حرفه ای را در برنامه های درسی بگنجانند و جهت نهادینه شدن، در تمام دوره های تحصیلی و بصورت مستمر، این اصول اخلاقی، آموزش داده شوند و ارزیابی شوند.

    کلیدواژگان: آموزش، اخلاق حرفه ای، سلامت، پزشکی
|
  • Abolghasem Yaghoobi, Akbar Orvati Movafagh, Kambiz Karimi*, Afagh Karimi Pages 1-10
    Background and Objectives

    Test anxiety is one of the most common types of anxieties in the learning environment that can be correlated with the psychological well-being of university students. However, the religious orientation of the individuals may have effects on this relationship. Therefore, this study aimed to predict the correlation between test anxiety and psychological well-being, emphasizing the mediating role of religious orientation.

    Methods

    This descriptive-correlational study was performed based on the structural equation model. The statistical population included the students in Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran, in the first semester of 2018. In total, 343 students were randomly selected using a cluster sampling approach. Data were collected using Spielberger’s Test Anxiety Inventory, Ryff’s scales of psychological well-being, and Allport’s Religious Orientation Scale. Following that, the data were analyzed using the Pearson correlation coefficient, confirmatory factor analysis, and the Sobel test.

    Results

    The results showed that the causal relationship of test anxiety and psychological well-being with religious orientation had a good fit. Accordingly, the internal and external religious orientation had a positive and negative correlation with psychological well-being, respectively, and both dimensions of religious orientation play a mediating role in the relationship between test anxiety and psychological well-being.

    Conclusion

    Considering the negative effects of test anxiety on the psychological well-being of medical students, it can be said that religious orientation plays a key role in the moderation of this correlation.

    Keywords: Psychological Well-being, Religious Orientation, Students, Test Anxiety
  • Ommol Banin Chaboki, Maryam Safara* Pages 11-19
    Background and Objectives

    The unconventional body management among Iranian women has led to the emergence of various individual and social consequences, highlighting the necessity of investigating this phenomenon from different dimensions. This study aimed to examine the moderating role of religion in the relationship between identity and body management.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on all women (n=400) aged 15-65 years old in the city of Tehran, Iran, selected using the multi-stage cluster sampling method.  The research instruments consisted of three questionnaires, namely a researcher-made questionnaire on body management, the Dimensions of Religiosity Scale, and the Extended Objective Measure of Ego Identity Status-2. The validity of the researcher-made questionnaire was confirmed by experts and its reliability was evaluated as appropriate using Cronbachchr('39')s alpha coefficient method.

    Results

    The results of the correlation test showed that at the 99% confidence level, there was a statistically significant correlation between tendency to body management and identity (r=-0.319, P<0.001). Moreover, based on the results of regression analysis, religiosity had a moderating role in the relationship between identity and tendency to body management (β=-0.31, P<0.001) and strengthens the negative correlation between dependent and independent variables. It was also revealed that the beliefs and consequences dimensions of religiosity had respectively the highest and least moderating effect in the relationship between tendency to body management and identity (β=0.78, P<0.001; β=0.776, P<0.05, respectively).

    Conclusion

    The results showed that religiosity could play a role in the tendency to body management, meaning that a higher level of religiosity led to a lower tendency to body management by affecting identity.

    Keywords: Body Management, Identity, Religious, Women.en
  • Mahdi Pourkord, Fazlollah Mirdrikvand*, Amir Karami, Hiwa Karimi Pages 20-27
    Background and Objectives

    Adolescence is one of the most important stages of life in this period, due to physical, psychological and behavioral changes, the need to adapt to family and society is felt more. The purpose of this study was to investigate the role of attachment styles and religious attitudes in predicting adjustment of students.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study. The research samples included 162 students who were selected by a Multi-stage cluster sampling method of first high school students in the city of Najaf Abad. To collect the data of the Sinha & Singh adjustment Questionnaire (1993), Hazen and Shaver Attachment Styles Questionnaire (1987), Barahani and Golriz Religious Attitude Questionnaire (1975) were used. To analyze the relationships among the variables and to predict variances in adjustment, the Pearson correlation coefficient and the stepwise regression analysis were used.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between attachment styles and religious attitude with students’ adjustment (P<0.001). The regression analysis results showed that the strongest compatibility predictor variables in students are ambivalent attachment style, religious attitude and avoidant attachment style (P<0.001).

    Conclusion

    These results indicate that ambivalent attachment style, religious attitude and avoidant attachment style can be important factors in adjustment of students.

    Keywords: Adjustment, Attachment Style, Religious Attitude, Students.ts
  • Zahra Abedini, Kobra Akhoundzade, Ashraf Khorramirad*, Ali Mohammadi Valdani Pages 28-34
    Background and Objectives

    Uncivil behaviors against morals in nursing students are increasing and it can be transferred to the nursing professional environment. Therefore, it is necessary to manage the incivility of students through appropriate strategies. The purpose of this study was to determine the effect of student mannerchr('39')s training on the uncivil behavior of nursing students in Qom University of Medical Sciences.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed by participation of 83 second and third year nursing students from February to March 2019. Students were divided into two experimental and control groups. Intervention of student mannerchr('39')s training was conducted during four weeks. Questionnaire of incivility in nursing education was used for data collection. Data were analyzed by independent and paired t-test.

    Results

    The mean scores of students’ incivility before intervention in the experimental and control groups were 45.37 ± 10.56 and 42.80 ± 13.50, respectively. After intervention, these values ​​were 38.23 ± 13.28 and 41.94 ± 8.25, respectively. The difference between the mean incivility of the intervention group in the pre and post training stages was significant (p<0.05).

    Conclusion

    Student mannerchr('39')s training through free thinking was effective in managing incivility. It is suggested to use this method in managing the incivility of nursing students.

    Keywords: Discussion, Incivility, Nursing, Student
  • Sohrab Abdi Zarrin*, Maryam Asadi, Zahra Jafari, Zahra Tavallaei Nezhad Pages 35-43
    Background and Objectives

    The parents in families with a mentally retarded child tolerate psychological consequences in addition to financial and social issues. The mothers of these children are usually exposed to various harms and severe environmental stresses that can be exacerbated or facilitated by different factors. Therefore, this study aimed to predict the perceived stress of mothers with mentally retarded children based on spirituality and five personality traits.

    Methods

    This correlational study included all mothers with mentally retarded children in Qom, Iran, in the academic year 2018-19. The study participants (n=150) were selected using the random sampling method, and the data collection was conducted using Cohen’s Perceived Stress Scale, Parsian and Dunning Spirituality Questionnaire, and NEO Personality Inventory. The obtained data were then analyzed in SPSS software (version 23) through Pearson correlation coefficient and Multivariate Linear Regression.

    Results

    The results of the c  test revealed a significant positive correlation between perceived stress and the self-awareness component of spirituality (P=0.03; R=0.18). Moreover, there was a significant positive correlation between the perceived stress and five factors of personality, including neuroticism (P=0.001; R=0.29), extraversion (P=0.03; R=0.18;), openness to experience (P=0.02; R=0.19), agreeableness (P=0.03; R=0.17), and conscientiousness (P=0.02; R=0.19). The results of regression test indicated that self-awareness (R2=0.058) as a component of spirituality and neuroticism (R2=0.097), as a personality trait, were two predictors of perceived stress of mothers with mentally retarded children.

    Conclusion

    Based on the results, spiritualism, especially the self-awareness factor, and five personality traits, especially neuroticism, were the good predictors of the perceived stress of mothers with mentally retarded children. Therefore, identification of personality traits that cause stress in mothers with mentally retarded children, and provision of socio-psychological supports to them, especially in form of spiritual programs, can improve the mental health of these mothers.

    Keywords: Five Personality Traits, Mothers of Mentally-retarded Children, Perceived Stress, Spirituality
  • Maryam Modarres*, Sima Aghaei Pages 44-54
    Background and Objectives

    Psychological health in postmenopausal women is important. For this reason, to enhance their sense of biological happiness, religion-based spiritual therapy has been sought as a way to create happiness. This study was conducted to determine the effect of religion-based spirituality education on the happiness of postmenopausal women.

    Methods

    This randomized interventional study was performed on 70 postmenopausal women in 2019. They were randomly allocated into two groups (35 control and 35 intervention). Spirituality therapy was held in six 90-minute sessions once a week, through interactive lectures, group discussion, brainstorming, memory and storytelling, and feedback. Demographic data and the Oxford happiness questionnaire were used for data collection. These questionnaires were completed by both groups before, immediately after, and one month after the intervention, with the researcher’s presence to answer the research questions. The obtained data were analyzed using the Chi-square, independent t test, and Analysis of Variance (ANOVA) with repeated measure in SPSS 16.

    Results

    The mean score of happiness in postmenopausal women was significantly higher in the intervention groups immediately (P<0.001) and one month after the intervention (P=0.04) compared to the control group. The effect size of intervention on happiness was 0.123.

    Conclusion

    Religion-based spirituality education is recommended as a practical and straightforward way to promote the happiness of postmenopausal women. However, further studies are recommended, due to insufficient evidence.

    Keywords: Education, Happiness, Mental Health, Postmenopausal Women, Spirituality
  • Zahra Sadeghi, Fatemeh Noghani*, Taraneh Taghavi Larigani, Mina Ghafarzadeh, Hamid Hojati, Abbas Mehran, Mehdi Yaghobi Pages 55-62
    Background and Objectives

    Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) is one of the most damaging psychological effects of the Iraq war against Iran, and one of the most common psychological disorders among Wives of Veterans. The purpose of this study was to determine the relationship between daily spiritual experiences and perceived stress with the self-efficacy of the wives of veterans PTSD.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, the population consisted of 326 wives of veterans with PTSD in Golestan Province who were selected by available sampling. Participants completed Questionnaires of daily spiritual experiences, perceived stress, and general self-efficacy. Data analysis was conducted by SPSS version 24 using Descriptive statistics (mean and standard deviation) and analytical tests (one-way ANOVA, Pearson correlation).

    Results

    The results of analytical tests showed that there was a direct and significant correlation between daily spiritual experiences and self-efficacy (P<0.001, r=0.251). Also, there was a significant inverse correlation between self-efficacy and perceived stress (P<0.001, r= - 0.40).

    Conclusion

    The results showed that increasing spiritual experiences, result in increasing self-efficacy. Also, self-efficacy were inversely related to stress; increasing self-efficacy, less stress was experienced. Therefore, it is suggested that spiritual experiences be increased among wives of Veterans whit PTSD.

    Keywords: Daily Spiritual Experiences, Perceived Stress, Post-traumatic Stress Disorder, Self-efficacy, Wives of Veterans
  • Fariba Dehghani, Jamal Salimi*, Yadolah Zarezadeh, Keyvan Bolandhematan Pages 63-73
    Background and Objectives

    Professionalism is one of the major concerns of human beings in all sciences, especially in medical sciences, and observing this in various periods of human history is considered one of the most important crises of social life. Any negligence and failure to observe professionalism can affect the findings of the most scientific and best care. The present study aimed to examine the role of teaching professionalism in medical community health.

    Methods

    This review study searched English and Persian databases, including Scopus, Google Scholar, Web of Science, Magiran, Pubmed, and published studies relevant to the subject and library research via an analytical method. Researchers then explored the texts related to the keywords, such as "training", "professional ethic", and "medical staff health".  In total, 320 articles related to the present study from 2000 to 2020 were selected and analyzed by purposive sampling based on input and output criteria.
     

    Results

    After examining the previous articles and studies related to the present study, the results of this study led to the extraction of key terms and their definitions, including components of professionalism, definition of ethics, and its sub-categories in the form of theoretical, practical, or scientific ethics.

    Conclusion

     The findings show that teaching professionalism has a significant role in the health of the medical community, and it is necessary for policymakers at universities, curriculum planners, and managers to incorporate principles of professional ethics in the curriculum. In order to institutionalize these principles in all educational periods, the principles of professional ethics should be taught and assessed constantly.

    Keywords: Education, Health, Medicine, Professionalism