فهرست مطالب

چغندر قند - سال سی و ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

مجله چغندر قند
سال سی و ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدباقر محمودی*، پیمان نوروزی، سمر خیامیم، محسن بذرافشان، حامد منصوری، مسعود احمدی، سعید صادق زاده حمایتی، محسن آقایی زاده صفحات 1-13

    به منظور بررسی نقش والد مادری در تهیه ارقام مقاوم به بیماریهای ریزومانیا، پوسیدگی ریشه و نماتد سیستی، تعداد 12 سینگل کراس مقاوم به ریزومانیا، سه سینگل کراس نرمال و محصولی و دو لاین نرعقیم محصولی با دو گرده افشان تلاقی و هیبریدهای متناظر آنها تهیه شد. یکی از والدهای گرده افشان مقاوم به ریزومانیا-نماتد سیستی  (SB26-S1-3)و دیگری مقاوم به ریزومانیا-پوسیدگی ریشه (33345) بود. درصد حضور ژن مقاومت به ریزومانیا و نماتد سیستی در والدین و هیبریدها تعیین شد. هیبریدها در قالب دو آزمایش 20 رقمی (هیبریدهای مقاوم به ریزومانیا-نماتد سیستی) و 16 رقمی (هیبریدهای مقاوم به ریزومانیا-پوسیدگی ریشه) در پنج منطقه شیراز، مشهد، تربت جام، قزوین و همدان مورد مقایسه محصولی قرار گرفتند. در آزمایش 20 رقمی، هیبرید (201-25*301-28)*SB26-S1-3 با 35 درصد حضور ژن مقاومت به نماتد سیستی و 100 درصد حضور ژن مقاومت به ریزومانیا و تولید 6.53 تن شکر سفید در هکتار (معادل 149 درصد رقم آریا) به عنوان هیبرید برتر این آزمایش شناخته شد. در این آزمایش ارقام شاهد خارجی توکان و ساکارا به ترتیب 5.88 و 8.08 تن شکر سفید در هکتار تولید کردند. در آزمایش 16 رقمی، هیبرید (201-25*301-28)*33345-93 با 132 درصد رقم شاهد اکباتان (4.72 تن شکر سفید در هکتار) به عنوان بهترین هیبرید این آزمایش بود. این هیبرید طی فصل رشد ده درصد بوته های خود را در اثر بوته میری از دست داد. در این شرایط ارقام اکباتان، بومرنگ، پریمیر، نودرو و شریف به ترتیب 12، 7، 12، 4 و 28 درصد بوته های خود را در اثر پوسیدگی ریشه طی فصل رشد در مزرعه از دست دادند. این هیبرید با تولید 6.23 تن شکر سفید در هکتار از ارقام خارجی نودورو (5.55 تن شکر سفید در هکتار)، بومرنگ (5.52 تن شکر سفید در هکتار) و پریمیر (3.97 تن شکر سفید در هکتار) برتر بود. سینگل کراس (201-25*301-28) با 90 درصد حضور ژن Rz1، غلظت ویروس BNYVV درحد شاهد مقاوم رقم تجارتی بریجیتا و بیشترین عملکرد شکر در تلاقی با هر دو گرده افشان فوق، به عنوان والد مادری برتر برای تهیه هیبریدهای جدید معرفی می شود.

    کلیدواژگان: ترکیب پذیری، پوسیدگی ریشه، ریزومانیا، نماتد سیستی چغندرقند
  • ثریا قاسمی*، سعید صادق زاده حمایتی، داریوش طالقانی، کاظم سیاوشی، مصطفی حسین پور صفحات 15-25

    به منظور مقایسه، تعیین پتانسیل و سطح سازگاری رقم‏های مختلف چغندرقند (Beta vulgaris L.) در تاریخ های کاشت و برداشت متفاوت، آزمایشی از پاییز سال های 1393 و 1394در مزرعه اتکا دهلران به مدت دو سال به اجرا درآمد. آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در سال اول و کرت های دو بارخردشده درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال دوم انجام شد. در سال اول عامل اصلی شامل 15 رقم (سزیرا، گیادا، آنتک، مراک، پالما، سوپریما، سیلوتا، اسپارتاک، نکسوس، جاکا، ویکو، لوانته، آزابا، شریف و شاهد حساس) در تاریخ کاشت 10 مهرماه و عامل فرعی شامل تاریخ برداشت (25 فروردین و 10 اردیبهشت) بود. در سال دوم عامل اصلی شامل پنج رقم گزینش شده از سال اول (آنتک، آزابا، سیلوتا، اسپارتاک و رقم داخلی شریف و شاهد حساس)، عامل فرعی شامل سه تاریخ کاشت (25 شهریور، 10 مهر و 25 مهر) و عامل فرعی فرعی شامل سه تاریخ برداشت (25 فروردین، 10 اردیبهشت و 25 اردیبهشت) بودند. صفات مورد ارزیابی عبارت از:عملکرد ریشه، درصد قند، عملکرد قندناخالص، عملکرد شکرسفید، میزان سدیم و پتاسیم مضر در ریشه و ضریب استحصال بودند. نتایج تجزیه واریانس در سال اول نشان دادکه بین ارقام از لحاظ صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود دارد. با توجه به صفات مورد ارزیابی، از بین 15 رقم مورد مطالعه و بر اساس میزان مقاومت به بولتینگ، رقم های آنتک، آزابا، سیلوتا، اسپارتاک و رقم داخلی شریف نسبت به سایر ارقام دارای برتری بودند، بنابراین در غربال گیری جهت ادامه آزمایش در سال دوم، این ارقام انتخاب شدند. در سال دوم نیز بین ارقام از لحاظ صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود داشت به نحوی که بیشترین عملکرد ریشه در سال دوم مربوط به رقم شریف (83/32 تن در هکتار) بود. بالاترین میزان درصد قندناخالص و قند قابل استحصال مربوط به رقم سیلواتا به میزان 17/29 درصد و 14/68 درصد بود.

    کلیدواژگان: بولتینگ، درصد قند قابل استحصال، کشت پاییزه، عملکرد ریشه
  • زهرا محمدزاده*، افشین سلطانی، حسین عجم نوروزی، امیربهزاد بذرگر صفحات 27-46

    چغندرقند گیاهی صنعتی و استراتژیک از نقطه نظر تولید شکر در ایران می باشد که اطلاعات دقیقی در رابطه با پتانسیل عملکرد و خلا عملکرد آن در ایران در دسترس نیست. این مطالعه با هدف برآورد پتانسیل عملکرد چغندرقند با استفاده از پروتکل گیگا (GYGA) با توجه به شرایط فعلی برای اولین بار در ایران انجام شد. بر اساس این پروتکل مناطق زراعی و اقلیمی (CZ)، ایستگاه های هواشناسی مرجع (RWs) و بافرهای محدوده هر ایستگاه هواشناسی در هر منطقه اقلیمی، نوع بافت خاک در محدوده بافرها تعیین و برای ارزیابی پتانسیل عملکرد و خلا عملکرد و تولید از مدل SSM-iCrop2 استفاده شد. در نهایت 28 ایستگاه هواشناسی در 13 منطقه اقلیمی برای چغندرقند انتخاب شد که این 13 اقلیم 92/7 درصد از کل اراضی کشت چغندرقند را در بر می گیرد. نتایج حاصل از مدلسازی میزان تولید پتانسیل و خلا محاسبه شده از آن را به ترتیب 11/39 و 6/23 مگاتن برآورد کرد. عملکرد واقعی (Ya) و عملکرد پتانسیل (Yp) چغندرقند به ترتیب 46/66  و 102/99 تن در هکتار و در نتیجه خلا عملکرد (Yg) چغندرقند در ایران با 56/32 تن در هکتار با عملکرد نسبی *100) (Ya/Yp) RY= 45 درصد برآورد شد. این موضوع بیانگر این است که با شیوه های مدیریت فعلی تنها کمتر از نیمی از پتانسیل عملکرد تولید می شود .

    کلیدواژگان: پروتکل گیگا، مدل SSM-iCrop2، امنیت غذایی، اقلیم
  • علی اکبر صلح جو*، ابراهیم زارع، محسن بذرافشان صفحات 47-55

    کنترل مکانیکی علف های هرز در مزرعه می تواند مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف زیاد و هزینه های علف کش ها را کاهش دهد. این مطالعه برای تعیین اثر فنی و اقتصادی کولتیواتور جدید کج ساق بر عملکرد چغندرقند اجرا شد. این پژوهش شامل هفت تیمار به ترتیب شامل کولتیواتور کج ساق با عرض تیغه 45 میلی متر، کولتیواتور کج ساق با عرض تیغه 45 میلی متر + فارویر، کولتیواتور کج ساق با عرض تیغه 65 میلی متر، کولتیواتور کج ساق با عرض تیغه 65 میلی متر + فارویر، کولتیواتور مرسوم (تیغه هلالی)، کنترل تمام فصل علف های هرز و عدم کنترل علف های هرز بود که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. به منظور بررسی اثر فنی و اقتصادی کولتیواتورها بر عملکرد چغندرقند، پارامترهای عملکرد ریشه چغندرقند، درصد قند، عملکرد قند ناخالص، درآمد و هزینه تیمارها اندازه گیری شد و با استفاده از روش تحلیل نهایی سود خالص، نرخ بازده اقتصادی سرمایه گذاری هر یک از روش ها در کنترل علف های هرز در مقایسه با روش دیگر به دست آمد. نتایج بررسی ها نشان داد که تیمار مناسب از لحاظ اقتصادی، تیمار کولتیواتور کج ساق با عرض تیغه 65 میلی متر + فارویر است. یافته ها نشان داد که فناوری جدید کولتیواتور کج ساق، پتانسیل افزایش کنترل علف های هرز به همراه افزایش عملکرد محصول را دارد و می تواند باعث افزایش سود خالص کشاورز شود.

    کلیدواژگان: عملکرد، درصد قند، علف های هرز، کولتیواتور هلالی
  • محمدرضا میرزایی* صفحات 57-70

    عوامل بیماریزای قارچی بذرزاد و خاک زاد و آفاتی که در اوایل فصل رشد  طغیان می نمایند، سبب مرگ گیاهچه و کاهش استقرار بوته می شوند. استفاده از سموم قارچکش و حشره کش در پوشش دهی بذر برای کنترل عوامل بیماریزای و آفات اوایل فصل رشد در افزایش ظهور گیاهچه و استقرار بوته، بسیار موثر و ضروری می باشد. لیکن آگاهی و اطمینان از عدم تاثیر سوء سموم بر کارکرد طبیعی بذر در جوانه زنی چغندرقند، بسیار مهم است. لذا برای تضمین پتانسیل ظهور گیاهچه چغندرقند در مقابل خسارت عوامل بیماریزای بذرزاد و خاکزاد و آفات اوایل فصل رشد ، تحقیقی با استفاده از ترکیب سموم مختلف قارچکش شامل ویتاواکس، لاماردور و ماکسیم ایکس ال و حشره کش ها شامل کروزر 350، کروزر 600 و گایوچو در فرمول های مختلف پوشش دهی بذر چغندرقند استفاده شد. این تحقیق با یازده تیمار برای ارزیابی کارکرد سموم مختلف قارچکش و حشره کش در مقایسه با تیمار بذر بدون پوشش دهی (شاهد) به لحاظ صفات مختلف جوانه زنی در شرایط آزمایشگاه و گلخانه در سال زراعی 98-97 انجام شد. نتایج نشان داد، پوشش دهی بذر چغندرقند با قارچکش های مختلف تاثیرات متفاوتی بر صفات جوانی زنی داشتند. سرعت جوانه زنی در تیمارهای ویتاواکس+ کروزر 600 و ماکسیم ایکس ال+ کروزر 350 نسبت به تیمار شاهد برتری معنی داری داشت. اما ویتاواکس+ گایوچو بر سرعت جوانه زنی اثر کاهشی  داشت. قارچکش های ویتاواکس و لاماردور باعث تاخیر جوانه زنی و افزایش بذر جوانه نزده نسبت به قارچکش ماکسیم ایکس ال شدند. بطورکلی، ترکیبات قارچکش و حشره کشی که اثر افزایشی بر سرعت ظهور گیاهچه و کاهش میانگین زمان ظهور گیاهچه دارند، منتج به افزایش رشد رویشی و در نهایت افزایش وزن گیاهچه شدند. بنابراین، بر اساس ارزیابی سرعت جوانه زنی در آزمایشگاه، گلخانه و وزن خشک گیاهچه، تیمار ویتاواکس بعلاوه کروزر 600  نسبت به تیمار بذر بدون پوشش دهی به عنوان بهترین فرمول پوشش دهی بذر چغندرقند  معرفی و توصیه می شود.

    کلیدواژگان: چغندرقند، مرگ گیاهچه، استقرار بوته، پوشش دهی بذر، سرعت جوانه زنی
  • محمد شاکر*، محسن بذرافشان، عبدالعباس جعفری صفحات 71-79

    درصد سبزشدن ارقام و هیبریدهای مختلف چغندرقند در مزرعه به عنوان یک ویژگی برتر رقم اصلاح شده برای به نژادگر اهمیت ویژ ه ای دارد. هدف از اجرای این تحقیق، ارایه یک روش مبتنی بر پردازش تصویر برای شمارش سریع و دقیق گیاهچه های سبزشده ارقام مختلف چغندرقند در مزرعه بود. تصاویر با استفاده از یک دوربین دیجیتال و از یک ارتفاع ثابت، در خرداد ماه سال 1396 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زرقان تهیه و به محیط نرم افزار (Matlab) منتقل شد. با استفاده از تکنیک های پردازش تصویر و توابع موجود در نرم افزار، الگوریتم شمارش و تعیین تعداد گیاهچه های چغندرقند در یک طول ثابت، کدنویسی و ارایه شد. الگوریتم ارایه شده، مربوط به حالت هایی بود که برگ گیاهچه های چغندرقند از یکدیگر فاصله داشته و یا فقط با یکدیگر تماس داشتند. دقت الگوریتم 90/32 درصد و مدت زمان اجرای آن حدود 1/67 ثانیه بود. تعداد واقعی گیاهچه ها و تعداد مشاهده شده توسط الگوریتم، با استفاده از آزمون مقایسه ای (T-student) زوجی از نظر آماری مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که بین آنها تفاوت معنی داری در سطح احتمال پنج درصد وجود ندارد. همچنین ارقام مختلف چغندرقند در اجرای الگوریتم و دقت آن تاثیری نداشت. نتایج نشان داد که می توان به جای شمارش چشمی تعداد گیاهچه ها، با تصویربرداری و بکارگیری الگوریتم این عمل را با دقت بیش از 90 درصد برای دو حالت فوق انجام داد.

    کلیدواژگان: پردازش تصویر، چغندرقند، جوانه زدن، گیاهچه
  • محسن رفعتی*، کتایون شمشادی یزدی صفحات 81-92

    امروزه  بکارگیری تکنولوژی های نوین بعنوان راهکار برای رفع موانع محیطی و استفاده بهینه ازمنابع مورد توجه قرارگرفته است. تغییر روش کشت از کشت مستقیم بذر به کشت نشایی در برخی از محصولات زراعی از جمله تولید چغندرقند به عنوان راهکار عملی برای این منظور می باشد. این تحقیق با هدف تعیین بهره وری جزیی و کلی عوامل تولید در دو روش کشت معمول (کشت مستقیم بذر) و کشت نشایی چغندرقند در سال 1396 انجام شد. آمار و اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش  با مراجعه به اسناد و مدارک منتشره دراین خصوص، مصاحبه با محققان و کارشناسان ذیربط در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، دفتر مجری طرح چغندرقند در وزارت جهادکشاورزی و همچنین مدیریت زراعی کشت و صنعت برکت (جوین) جمع آوری شد. نتایج موید آن است که بهره وری جزیی نهاده های ماشین آلات، بذر،کودهای شیمیایی و نیروی کار در روش کشت مستقیم بذر چغندرقند بیشتر از روش کشت نشایی و درمورد نهاده های سموم شیمیایی و آب بهره وری جزیی در روش کشت نشایی بیشتر از روش کشت مستقیم بذر می باشد. در مورد بهره وری کل عوامل تولید نیز میزان بهره وری در روش کشت مستقیم بذر چغندرقند بیشتر از روش کشت نشایی است. براساس نتایج؛ درآمد خالص و بازده فروش محصول ناشی از کشت مستقیم  بذر به ترتیب  64/6  و 13/3 درصد بیشتر از روش کشت نشایی محاسبه شد. میانگین بهره وری جزیی و کلی نهاده های بکار رفته در روش کشت مستقیم بذر چغندرقند به ترتیب  4/8 و  21/4 درصد بیشتر از روش کشت نشایی بوده است.

    کلیدواژگان: بهره وری عوامل تولید، کشت نشایی، کشت مستقیم بذر، سودآوری، چغندرقند
  • محمدجواد مهدی زاده راینی*، حمید محمدی، سامان ضیایی، محمود احمدپور برازجانی صفحات 93-106

    بیمه محصولات کشاورزی به عنوان یکی از ابزارهای انتقال ریسک از اهمیت بسزایی برخوردار است. چغندرقند به عنوان یکی از محصولات زراعی مهم کشور، دارای سطح زیر کشت حدود 100 هزار هکتار است. سطح زیرکشت و تولید چغندرقند در سال زراعی 98-1397 در مشهد 750 هکتار و تولید آن حدود 27000 تن  با عملکردی معادل 36 تن در هکتار است. از طرفی چغندرقند یکی از محصولات مهم در شهرستان مشهد به شمار می رود که همه ساله بخش زیادی از تولیدات آن به دلیل وقوع مخاطرات طبیعی، انسانی و عمدی دچار خسارت می شود. این مطالعه با هدف شناسایی و تحلیل موانع گسترش بیمه چغندرقند در شهرستان مشهد با استفاده از الگوی معادلات ساختاری در سال 1397 انجام شد. پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی- همبستگی، ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه و جامعه آماری پژوهش را چغندرکاران شهرستان مشهد تشکیل دادند. جهت تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده و از فرمول کوکران بهره گرفته شد. در نهایت، حجم نمونه 150 نفر برآورد شد. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از نرم افزارSmart PLS  و مدل تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که ضعف های اجرایی با ضریب مسیر 0/166، ضعف محیطی وابسته به اراضی با ضریب مسیر 0/134، موانع فردی-دانشی با ضریب مسیر 0/151، ناهماهنگی نهادی با ضریب مسیر 0/121، کمبود نیروی انسانی-اطلاع رسانی با ضریب مسیر 0/152، ضعف های اداری-کارشناسی با ضریب مسیر 0/129، ضعف های ارزیابی- تدارکاتی با ضریب مسیر 0/101، مشکلات مرتبط با پیگیری خسارت با ضریب مسیر 0/102، نارضایتی از عدم پرداخت بیمه و رفتار نامناسب کارشناسان با ضریب مسیر 0/112، هزینه های بیمه با ضریب مسیر 0/119 و برآورد غیر اصولی خسارت با ضریب مسیر 0/114 بر عدم گسترش بیمه چغندرقند در شهرستان مشهد تاثیر مثبت و معنی داری دارد. با توجه به یافته های تحقیق پیشنهاد می شود، در روند فعلی تجدید نظر شود و چارچوب اداری و فرآیند کاری پرداخت غرامت به خسارت دیدگان تسهیل و تسریع گردد.

    کلیدواژگان: بیمه، چغندرقند، معادلات ساختاری، مشهد
  • اکبر علیوردی*، سمیرا کرمی صفحات 107-115

    کلوپیرالید، علف کشی مهم برای کنترل علف های هرز پهن برگ مزارع چغندرقند است، اما تاکنون، تاثیر حجم پاشش و خاک نشست کرده روی اندام هوایی علف های هرز بر کارایی آن مورد بررسی قرار نگرفته است. از اینرو، پژوهشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا گردید. فاکتور اول شامل میزان خاک نشست کرده روی اندام هوایی تاتوره (صفر، 20 کیلوگرم در هکتار از طریق اتاقک گرد و خاک ساز و 20 کیلوگرم در هکتار از طریق باران گل آلود)، فاکتور دوم شامل جریان هوا قبل از سمپاشی (صفر و شش کیلومتر در ساعت) و فاکتور سوم شامل حجم پاشش (120، 240، 360، 480 و 600 لیتر آب در هکتار). در شرایط عدم حضور خاک روی اندام هوایی، بیشترین سطح کنترل تاتوره (بیش از 94 درصد) با کاربرد کلوپیرالید در حجم پاشش 120 لیتر در هکتار بدست آمد. در همین شرایط، با افزایش حجم پاشش از کارایی کلوپیرالید کاسته شد. در شرایط حضور خاک روی اندام هوایی از هر دو طریق، کمترین سطح کنترل تاتوره (25 درصد) با کاربرد کلوپیرالید در حجم پاشش 120 لیتر در هکتار بدست آمد. در همین شرایط، با افزایش حجم پاشش به کارایی کلوپیرالید افزوده شد. در تمام حجم های پاشش (بجز در 120 لیتر در هکتار)، اثر منفی خاک نشست کرده روی اندام هوایی تاتوره از طریق باران گل آلود بیشتر از اتاقک گرد و خاک ساز بود. جریان هوا قبل از سمپاشی فقط زمانی مفید بود که منشاء خاک نشست کرده روی اندام هوایی تاتوره از طریق اتاقک گرد و خاک ساز بود. در شرایطی حضور خاک روی اندام هوایی علف هرز، حجم پاشش بیشتر ولی در شرایط عدم حضور خاک، حجم پاشش کمتر برای کاربرد کلوپیرالید توصیه می شود.

    کلیدواژگان: حجم پاشش، چغندرقند، علف کش، علف هرز
|
  • S.B. Mahmoudi *, P. Norouzi, S. Khayamim, Mohsen Bazrafshan, H. Mansouri, Masoud Ahmadi, S. Sadeghzadeh Hemayati, M. Ghaeezadeh Pages 1-13

    In order to understand the role of maternal parent in producing sugar beet cultivars resistant to rhizomania, root rot, and beet cyst nematode diseases, 12 single crosses resistant to rhizomania, three normal single crosses, and two male sterile lines were crossed with two pollinators. One of the pollinators (SB36-S1-3) was resistant to beet cyst nematode and the other one (33345-93) was resistant to rhizomania and root rot. The presence of rhizomania and cystic nematode resistance gene in parents and hybrids was determined. Hybrids were evaluated in two trials of 20 (hybrids resistant to rhizomania and beet cyst nematode) and 16 cultivars (hybrids resistant to root rot and rhizomania) in five locations including Shiraz, Ghazvin, Mashhad, Torbat-e-Jam and Hamadan. In 20 cultivars trial, hybrid (201-25*301-28) *SB26-S1-3 with the presence of 35% MN gene and 100% Rz1 gene as well as 6.53 t/ha white sugar yield (equivalent to 149% of Arya) was selected as the superior hybrid. In this trial, foreign control cultivars namely Toucan and Succara produced 5.85 and 8.08 t/ha white sugar yield, respectively. In 16 cultivars trial, hybrid (201-25*301-28) *33345-93 with 132% of the control cultivar Ekbatan in terms of white sugar yield (4.72 t/ha) was the superior hybrid. This hybrid lost 10% of its individual plants during the growing season because of root rot. Under this condition, Ekbatan, Boomerang, Perimeir, Novodoro, and Sharif cultivars lost 12, 7, 12, 4 and 28 % of their plants during the growing season, respectively. Hybrid (201-25*301-28) *33345-93 produced 6.23 t/ha white sugar yield which was more than Novodoro (5.55 t/ha), Boomerang (5.52 t/ha) and Perimeir (3.97 t/ha). Single cross 201-25*301-28 with 90% presence of Rz1 gene, virus concentration of BNYVV in a level of Brigita, resistant foreign control, and producing highest sugar yield in crosses with both of pollinators was introduced as a superior maternal parent for new hybrid production.

    Keywords: Rhizomania, root rot, sugar beet, comparison of varieties
  • S. Ghasemi *, S. Sadeghzadeh Hemayati, Dariush Taleghani, K. Siavashi, M. Hosseinpour Pages 15-25

    In order to compare and determine the potential, and compatibility level of different sugar beet (Beta vulgaris L.) cultivars at different planting and harvest dates, a two years (2014-16) trial was conducted in Etka Dehloran field. In the first and second year, the trial was performed in split plot- and split-split plot based on randomized complete block design, respectively with three replications. In the first year, the main plots consisted of 15 cultivars and the planting date of 2nd October 2014 and the split plots included harvest dates of 14th and 30th April 2015. In the second year, the main plots consisted of five selected cultivars from first year trial, three planting dates (16th September, 1st and 16th October) in split plots, and three harvest dates (14th and 30th April and 14th May) in split split plots. The evaluated traits were root yield, sugar content, sugar yield, white sugar yield, Na and K content and extraction coefficient of sugar. Results of analysis of variance in the first year showed that there was a significant difference between the cultivars in terms of studied traits. According to the evaluated traits, among 15 studied cultivars and based on bolting resistance, Antek, Azaba, Silvetta, Spartak, and Sharif were superior to other cultivars; therefore, these cultivars were selected for continuous screening in the second year of the trial. In the second year, there was a significant difference between cultivars in terms of studied traits, so that the highest root yield was related to Sharif cultivar (83.32 tha-1). The highest sugar content (17.29%) and extraction coefficient of sugar (14.68%) were related to Silvata cultivar.

    Keywords: Bolting, Autumn sowing, Root yield, White sugar content
  • Zahra Mohammadzadeh *, Afshin Soltani, Hossein ajamnorozei, AmirBehzad Bazrgar Pages 27-46

    Sugar beet is an industrial and strategic crop regarding sugar production in Iran, however, accurate information on its yield potential (Yp) and yield gap (Yg) is limited. The aim of this study was to estimate the yield potential of sugar beet using GYGA protocol according to the current conditions for the first time in Iran. Based on this protocol, agro-climatic zones (CZ), reference weather stations (RWs) and buffers within each meteorological station in each climatic zone as well as the type of soil texture in the buffer range were determined and yield potential, yield gap and production were evaluated using SSM-iCrop2 model. Finally, 28 weather stations were selected for sugar beet in 13 climatic zones which cover 92.7% of total sugar beet cultivation areas. The modeling results estimated the yield potential and yield gap to be 11.39 and 6.23 M t, respectively. Actual yield and the yield potential were 46.663 and 102.986 tha-1, respectively resulting in yield gap of 56.323 t ha-1 for sugar beet production in Iran with a relative yield (RY) of 45%. This indicates that current management practices produce only less than half of the performance potential.

    Keywords: GYGA protocol, SSM-iCrop2 model, Food security, Climate
  • Aliakbar Solhjou *, Ebrahim Zareh, Mohsen Bazrafshan Pages 47-55

    Mechanical control of weeds in the field can reduce the environmental concerns caused by high application and costs of herbicides. This study was performed to determine the technical and economic effect of new bent leg cultivator on sugar beet yield. The study included seven treatments of bent leg cultivator with 45 mm blade width, bent leg cultivator with 45 mm blade width + furrower, bent leg cultivator with 65 mm blade width, bent leg cultivator with 65 mm blade width + furrower, conventional cultivator (crescent blade), control of weed in all seasons, and without weed control performed in randomized complete block design with three replications. In order to evaluate the technical and economic effect of cultivators on sugar beet yield, sugar beet root yield parameters, sugar content, sugar yield, income and cost of treatments were measured and using the marginal net profit analysis method, the economic return on investment of each method in weed control were obtained compared with other methods. Results showed that the economically appropriate treatment was bent leg cultivator with 65 mm width + furrower. Results also showed that the new technology of bent leg cultivator has the potential to increase weed control along with increasing crop yield as well as farmer’s net profit.

    Keywords: yield, sugar content, Weeds, Crescent cultivator
  • MohammadReza Mirzaei * Pages 57-70

    Seed and soil borne pathogenic fungi and pests that grow in early growing season of sugar beet cause seedling loss and establishment. The use of fungicides and insecticides in seed coating technology to control pathogens and pests is so effective and necessary in early growing season in order to increase plant emergence and establishment. However, it is important to make sure that toxins do not adversely affect the natural function of the seed in germination. The aim of this study was to ensure the potential sugar beet seedling emergence against soil borne pathogenic fungi and pests damage in early growing season using a combination of different fungicides including carboxyl Tyram, Lamardor, and Maxim XL035 FS and insecticides including Cruiser FS350, Cruiser FS600 and Gaucho in different formulas in sugar beet seed coating. Eleven treatments were used to evaluate the effect of different fungicides and insecticides in compare with uncoated seed (check) for different traits of germination and seedling emergence under laboratory and greenhouse condition in 2018-19. The results showed that sugar beet seed coating with some fungicides has different effect on germination traits. Germination rate in Vitavax + Cruiser FS600, and Maxim XL035 FS+Cruiser FS350 treatments showed significant superiority compared with check. However, Vitavax + Gacho had decreasing effect on germination rate. Vitavax and Lamardor fungicides delayed germination and increased ungerminated seed number compared with Maxim XL035 FS fungicide. In general, fungicides and insecticides combination that had an increasing effect on seedling emergence and decreasing effect on the average time of plant emergence resulted in increased vegetative growth and eventually seedling weight. Therefore, based on the evaluation of germination rate in the laboratory, greenhouse and dry weight of seedling, Vitavax + Cruiser FS600 treatment is recommended as the best formula for sugar beet seed coating compared with check treatment.

    Keywords: sugar beet, damping off, establishment, seed coating, Germination velocity
  • Mohammad Shaker *, M. Bazrafshan, Abdolabbas Jafari Pages 71-79

    The germination percentage of different sugar beet cultivars and hybrids in the field is of special importance for the breeder as a superior feature of the improved cultivar. The aim of this study was to provide an image processing-based method for rapid and accurate counting of seedling number of various sugar beet cultivars in the field. The images were taken using a digital camera from a fixed height and transferred to the Matlab software environment in May 2017 at Zarghan Agricultural Research Station. Using image processing techniques and functions in the software, the algorithm for counting and determining the number of sugar beet seedling in a fixed length was coded and presented. The proposed algorithm was related to situations in which the leaves of sugar beet seedling were far from each other or only in contact with each other. The accuracy of the algorithm was 90.32% and its execution time was about 1.67 seconds. The actual number of seedlings and the number observed by the algorithm were statistically analyzed by paired t-student test and it was found no significant difference between them (P<0.05). Also, different sugar beet cultivars had no effect on the implementation of the algorithm and its accuracy. The results showed that instead of visually counting the number of seedlings, this procedure can be done with more than 90% accuracy for the above two conditions by imaging and using the algorithm.

    Keywords: image processing, sugar beet, Germinate, seedlings
  • Mohsen Rafati *, Katayoon Shemshadi Pages 81-92

    Today, the use of new technologies as a solution to remove environmental barriers and optimal use of resources has been considered. Changing the cultivation method from direct seeding to seedling transplanting in some crops such as sugar beet is considered as a practical solution for this purpose. The aim of this study was to determine the partial and total productivity of the production factors in two cultivation methods including traditional (direct seed cultivation) and transplanting in 2017. The statistical information needed in this study were collected by referring to the published documents in this regard, interviews with relevant researchers and experts at the Sugar Beet Seed Institute, the office of the sugar beet project executor in the Ministry of Jihad-e-Agriculture, as well as the agricultural crop management department of the Jovain industrial and agricultural Company. The results indicated that the efficiency of partial machine productivity, seed, chemical fertilizer and labor inputs in direct seeding is more than the seedling transplanting method, and for chemical pesticides and water inputs, the partial productivity in the seedling transplanting is more than direct seeding. Regarding the total efficiency of production factors, the efficiency of direct seeding method is more than seedling transplanting. According to the results, net income and sale return of direct seeding was 64.6 and 13.3% more than seedling transplanting, respectively. The average partial and total productivity of inputs used in direct seeding was estimated to 4.8 and 21.4% more than seedling transplanting, respectively.

    Keywords: Factor Productivity, Transplanting seedling, Direct seed cultivation, Profitability, Sugar beet
  • Mohammadjavad Mehdizadeh Rayeni *, Hamid Mohammadi, Saman Ziaee, Mahmoud Ahmadpour Pages 93-106

    Agricultural insurance as a means of the risk transfer is a very important tool. Sugar beet, as one of the most important crops in the country, has a cultivated area of about 100000 hectares. The area under cultivation of sugar beet in Mashhad was 750 hectares with about 27,000 tons production (yield equivalent to 36 tha-1) in 2018-19. On the other hand, sugar beet is one of the most important products in Mashhad, and every year a large part of its products is damaged due to natural, human and intentional hazards. The aim of this study was to identify and analyze the barriers of sugar beet insurance extension in Mashhad using the structural equation model in 2018. The study was based on descriptive-correlation method, data collection tool, questionnaire and the statistical population of the study consisted of beet growers in Mashhad. To determine the sample size, simple random sampling method and Cochran's formula were used. Finally, the sample size was estimated to 150 persons. In order to test the research hypotheses, Smart PLS software and path analysis model was used. The results showed that executive weaknesses with path coefficient of 0.166, land-related environmental weakness with path coefficient of 0.134, individual-knowledge barriers with path coefficient of 0.151, institutional inconsistency with path coefficient of 0.121, manpower shortage- Information with path coefficient of 0.152, administrative-expert weaknesses with path coefficient of 0.129, evaluation-procurement weaknesses with path coefficient of 0.101, problems related to damage follow-up with path coefficient of 0.102, dissatisfaction with non-payment of insurance and inappropriate behavior of experts with the path coefficient with path coefficient of 0.112, insurance costs with a path coefficient of 0.119 and unprincipled estimation of damage with a path coefficient of 0.104 have a positive and significant effect on the non-expansion of sugar beet insurance in Mashhad. According to the results, it is suggested to review the current process and to facilitate and accelerate the administrative framework and work process of compensating the victims.

    Keywords: Insurance, sugar beet, Structural equations, Mashhad
  • A. Aliverdi *, Samira Karami Pages 107-115

    Clopyralid is an important herbicide for controlling the broadleaf weeds in sugar beet fields, but the effect of spray volume and soil settled on the shoot of weeds on its efficacy has not been studied yet. Therefore, a greenhouse study in factorial design (3×2×5) based on completely randomized design was conducted. The first factor included the amount of soil settled on jimsonweed foliage (0, 20 kgha-1 via a dust chamber, and 20 kg ha-1 via muddy rain), the second factor composed of airflow before spraying (0 and 6 kmh-1) and the third factor included spray volume (120, 240, 360, 480, and 600 lha-1). In the absence of soil on the shoot, the highest level of jimsonweed control (> 94%) was obtained with the use of clopyralid at 120 l ha-1. Under the same condition, the efficacy of clopyralid decreased with increasing the spray volume. In the presence of soil on the shoot via both methods, the lowest level of jimsonweed control (25%) was obtained with the use of clopyralid at 120 lha-1. Under the same condition, the efficacy of clopyralid increased with increasing the spray volume. At all spray volumes (except at 120 lha-1), the negative effect of soil settled on the shoot of jimsonweed via muddy rain was greater than dust chamber. Flowing air before spraying was only useful when the source of soil settled on the shoot of jimsonweed was dust chamber. In the presence of soil on the shoot of weed, more spraying volume, but in the absence of soil, low spraying volume is recommended for the use of clopyralid.

    Keywords: herbicide, spray volume, sugar beet, weed