فهرست مطالب

مطالعات خلیج فارس - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، تابستان 1399)

نشریه مطالعات خلیج فارس
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حکمت الله ملاصالحی صفحه 4
  • زینب قنبری نژاد صفحه 5

    در آغاز قرن بیستم با وجود امضای فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین شاه در سیزدهم مرداد 1285 جنبش و درگیری در سراسر کشور همچنان ادامه داشت. در این شرایط جنوب ایران به دلیل دوری از مرکز قدرت وضعیتی نابسامان داشت. خوانین قبایل و طوایف به‌دلیل بی‌توجهی حکومت مرکزی، مستقل و خودسر عمل می‌کردند و در این بین اجحاف و ظلم زیادی در حق مردم می‌شد. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و با تکیه‌بر اسناد و منابع کتابخانه ای تاثیرات نظام قومی و عشیره‌ای بنادر و جزایر خلیج‌فارس در نیمه نخست قرن بیستم را بر اوضاع این نواحی مورد مطالعه قرار داده و پیامد سیاست‌های رضا شاه پهلوی در این مناطق را مشخص می‌کند. طبق یافته های پژوهش در اواخر حکومت قاجار عدم حضور پررنگ حاکمیت در سواحل جنوبی خلیج‌فارس موجب ناآرامی ها و اقدامات خودسرانه قبایل شده بود. بعد از شروع جنگ جهانی اول و نقض بی طرفی ایران توسط دولت‌‌های درگیر، اوضاع بسیار وخیم تر شد. رکود اقتصادی بنادر و جزایر و مسدود شدن راه های تجاری از یک‌سو و درگیری قبایل و طوایف و اجحاف حق آنها از سوی دیگر، موجب گریز بیشتر مردم به نواحی دیگر، به‌خصوص سواحل جنوبی خلیج‌فارس را فراهم کرد. این روند در زمان رضاشاه و اعمال قدرت حکومت مرکزی، همچنان ادامه داشت و روند آن هرگز قطع نشد به‌طوریکه روزبه‌روز از تعداد ساکنین این نواحی کاسته می شد.

    کلیدواژگان: جنگ جهانی اول، قبایل و طوایف، بنادر و جزایر خلیج فارس، مهاجرت، رضاشاه
  • سیروان محمدی قصریان صفحه 17

    جزیره قشم بزرگترین و مهم‌ترین جزیره ایران در خلیج‌فارس و همچنین از کلیدی‌ترین مناطق ساحلی جنوب ایران در جهت انجام مطالعات و پژوهش‌های باستان‌شناختی است. تا‌کنون محوطه‌های ارزشمندی از دوران پارینه‌سنگی تا قرون معاصر اسلامی در این جزیره شناسایی شده که مطالعه و بررسی آنها گویای نکات ارزشمندی در زمینه ارتباطات فرهنگی این منطقه از ایران با همسایگان جنوبی خود در گذشته است. در نتیجه بررسی‌ها و مطالعات اخیر صورت گرفته در محوطه تاریخی خوربس در جزیره قشم، گورستان عظیمی از دوره اشکانی در این محوطه شناسایی شد. در جوار گورستان یاد شده در خوربس، آثار دیگری از این دوره  به صورت غارهای دست‌کند و محوطه استقراری دیده می‌شوند که به همراه گورستان نویافته، مجموعه عظیمی از دوره اشکانی را تشکیل می‌دهند. این درحالی است که در کاوش‌های قبلی محوطه‌های شاخص دیگری مانند لافت، رمچاه و دفاری از دوره اشکانی شناسایی شدند که با اضافه شدن مجموعه نویافته خوربس به آنها، جزیره قشم به یکی از مهمترین مناطق ایران در جهت مطالعات دوره اشکانی و به‌ویژه مطالعات مربوط به ارتباطات و برهم کنش‌های فرهنگی ایران با همسایگان جنوبی خلیج‌فارس در دوره اشکانی تبدیل می‌گردد.

    کلیدواژگان: قشم، خلیج فارس، دوره اشکانی، گورستان، سفال منقوش
  • محمدعلی فیروزی، ندا پیوند *، مهدی علیزاده صفحه 24

    مدیریت مواد زاید جامد یکی از مسایل و معضلات مهم زیست محیطی است که شهر های بزرگ ایران با آن روبه‌رو‌ هستند. هدف اصلی از انجام این پژوهش مکان یابی بهینه دفن مواد زاید جامد در شهرستان خرمشهر با رویکرد مدل سازی و مکان‌یابی است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از منظر روش شناسی توصیفی- تحلیلی محسوب می شود که با مطالعه در ادبیات مبانی نظری پژوهش 12 شاخص منتخب در این زمینه استخراج شدند. با توجه به الگوی اثرپذیری و اثرگذاری در فرآیند تعیین بهترین مکان برای دفن پسماند از تکنیک ترکیبی Anp-Dematel برای مدل سازی در قالب نمایش علی شاخص ها، تعیین وزن و اولویت آن استفاده شده و در ادامه حریم و سطح‌بندی مناسب بر اساس استانداردهای موجود انجام گرفته است. همچنین برای توزیع فضایی پهنه مناسب دفن پسماند از نرم افزار ArcGIS استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که در بخش نتایج موضوعی زیر معیار مراکز جمعیتی با میزان اثرگذاری 0.108 اثر گذارترین شاخص و در خصوص اثرپذیری در شاخص های کلان، معیار زمین‌ساختی با وزن 0.326 و دسترسی با وزن 0.103 در رتبه اول قرار دارند. در بخش نتایج مکانی مشخص شد از بین 1805947 کیلومتر مربع مساحت شهرستان خرمشهر، 647823 کیلومتر مربع یعنی 87/35 درصد وضعیتی کاملا مناسب داشتند. در پایان و با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهادهایی در سه سطح قابل تفکیک ارایه شد؛ در سطح اول با توجه به عامل هزینه دوری از مراکز جمعیتی، گسل، چاه تغذیه و سنگ بستر مناسب مکان مناسب پیشنهاد شد. در سطح دوم باتوجه به عامل دسترسی به شبکه ارتباطی مناسب و شیب کمتر از 5 درصد، سطح مناسب پیشنهاد می‌شود. در سطح سوم که مربوط به کم‌خطرترین مکان برای دفن زباله‌های جامد است، توجه به اصول دوری از مراکز شهر و روستا و آب های سطحی پیشنهاد شده است اما این سطح از منظر میزان هزینه و فایده به‌صرفه نیست.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، مکان یابی، دفن مواد زاید، خرمشهر
  • مراد دلالت صفحه 39

    پیش‌بینی‌ها از ایجاد تغییرات گسترده در روش‌های سیاست خارجی آمریکا نسبت به برخی مسایل مهم بین‌المللی از جمله خلیج‌فارس حکایت دارد. آمریکا با همکاری در فروش تسلیحات به کشورهای جنوب خلیج‌فارس، می‌تواند به عنوان تهدیدی علیه جمهوری اسلامی ایران تلقی شود. این تحقیق با بررسی تاثیرات روی کارآمدن آمریکا در خلیج‌فارس، نظام امنیتی داخلی ایالات متحده و نظام امنیت بین‌المللی و امنیت داخلی ج.ا.ایران به این پرسش پاسخ می‌دهد که روی کارآمدن آمریکا چه تاثیرات و پیامدهایی از ابعاد سیاسی- امنیتی بر منطقه خلیج‌فارس برجای خواهد گذاشت؟ نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که قدرت‌گیری آمریکا در خلیج‌فارس ممکن است منجر به رخدادهایی همچون انشقاق در انسجام ملی نسبت به سیاست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی ج.ا.ایران، انزوای سیاسی ایالات متحده ، احتمال مسیول تلقی شدن آمریکا از منظر حقوق داخلی ایالات متحده، امکان اعمال تحریم‌های بیشتر در زمینه‌های اقتصادی و نظامی علیه ج.ا.ایران، احتمال تحمیل برجام دو و سه بر ج.ا.ایران، مواجهه نظامی شفاف‌تر دول عرب منتقد سیاست‌های منطقه‌ای ج.ا.ایران و تقویت نقش رژیم صهیونیستی در منطقه شود.

    کلیدواژگان: ژیوپلیتیک، خلیج فارس، امنیت ملی، ایران
  • چنور سیدی *، فاطمه سیدی، محمد شریف ابراهیمی صفحه 48

    نقوش زیادی روی سفال های دوره مس سنگی محوطه های باستانی خوزستان به تصویر درآمده است که همواره از دیرباز تا کنون مورد توجه محققان بوده است. به نظر می رسد که این نقوش در تفکرات، بینش و اعتقادات مردمان آن مناطق از ارزش و جایگاه والایی برخوردار بوده است. نقوش به تصویر کشیده شده، می تواند نشانه ای از شرایط و موقعیت جغرافیایی و حتی حاکی از مفهومی نمادین باشد. این مقاله با بررسی یکی از رسوم فرهنگی یعنی آیین زار ساکنان خوزستان با شیوه توصیفی - تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه‌ای به تحلیل و تطبیق نقوش نمادین موجود بر روی سفال‌های دوره مس سنگی و گلیم افشار پرداخته است. نتایج نشان می‌دهد که بینش ها، تفکرات، سنن و باورهای مردم خوزستان از دور ه های پیش از تاریخ تا عصر حاضر ادامه یافته و در دیگر آثار هنری آنها از جمله گلیم رسوخ پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: خوزستان، خلیج فارس، آیین زار، سفال، گلیم افشاری، نقوش نمادین
  • پیروز مجتهدزاده ترجمه: حیدر امیری صفحه 56

    خلیج‌فارس به‌عنوان یکی از آبراه‌های مهم آزاد جهان از نقطه‌نظر اقتصادی، فرهنگی، تجاری و سیاسی از دوران باستان تاکنون از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است. در این مقاله تحول واژه خلیج‌فارس و حدود و ثغور آن در منابع یونان باستان و متون تاریخی و جغرافیایی عرب اسلامی، بخصوص کتاب های مسالک و الممالک به روش توصیفی و تحلیلی بررسی می شود. نتایج مقاله نشان می دهد خلیج‌فارس از هزاره‌های پیش از میلاد تاکنون به همین نام مشهور بوده است. در تمام متون و نقشه های دوره  باستان و عربی اسلامی خلیج‌فارس با گستره ای وسیع تر ازآنچه  امروز به این نام خوانده می شود شامل خلیج‌فارس، دریای عمان، اقیانوس هند و دریای سرخ بوده و با عناوینی چون دریای پارس، بحر فارس و خلیج‌الفارسی نامگذاری شده است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، نقشه نگاری، جغرافیای تاریخی، مورخان، جغرافیدانان
|
  • Zeynab Ghanbarynejad Page 5

    At the beginning of the 20th century, in spite of the royal proclamation of the Iranian Constitutional Decree by Mozaffar ad-Din Shah on 5 August 1906, unrests and uprisings still continued all over the country. In such conditions, due to its geographical distance from the center of power, the South of Iran suffered from chaotic and disorganized conditions. The khans of the tribes and ethnic groups acted independently and autocratically because of the central government’s lack of attention, and in the middle of this chaos people were treated with cruelty and despotism. Following a descriptive-analytic method and relying on library sources and documents, this study aimed to explore the effects of the ethnic and tribal system dominating the ports and islands of the Persian Gulf in the first half of the 20th century on the conditions of these regions and explain the outcomes of the policies of Reza Shah Pahlavi there. According to the findings of the study, the absence of the ruling power in the southern regions of the Persian Gulf during the last years of the Qajar government had resulted in a lot of unrest and despotic and willful acts on the part of tribes. After the beginning of the First World War and the violation of Iran’s neutral position by the involved countries, the situation was extremely worsened. The economic recess in the ports and islands and the blockage of trade routes, on the one hand, and the conflicts among the tribes and ethnic groups and the suppression of their rights caused people’s escape to other regions, particularly to the southern coasts of the Persian Gulf. This process continued during the reign of Reza Shah and the exercise of power by the central government and, as a result, the population of these regions decreased on a daily basis.

    Keywords: World War I, tribes, ethnic groups, ports, islands of the Persian Gulf, emigration, Reza Shah
  • Sirvan Mohammadi Qasrian Page 17

    Qeshm Island is the largest Iranian island in the Persian Gulf and one of the most important coastal regions in the south of Iran for archeological studies. Some invaluable sites from the Paleolithic period to the contemporary Islamic centuries have been identified on this island, the study of which has revealed a number of valuable points regarding the cultural relationships of this region of Iran with its southern neighbors in the past. As a result of recent studies and excavations in the historical site of Khorbas on Qeshm Island, a huge Parthian cemetery has been discovered. In the proximity of this cemetery in Khorbas, there are some other works of this period in the form of man-made caves and residential areas, which, along with the newly found cemetery, create a huge collection belonging to the Parthian period. In the course of previous excavations, some other important sites such as Laft, Ramchah, and Defari were identified, which, with the addition of the newly discovered Khorbas collection, turn Qeshm Island into one of the most important regions for research on the Parthian period and, particularly, studies on Iran’s cultural relationships and interactions with its southern neighbors in the Persian Gulf during this era.

    Keywords: Qeshm, Persian Gulf, Parthian period, cemetery, carved earthenware
  • Mohammad Ali Firoozi, Neda Peyvand, Mehdi Alizadeh Page 24

    Solid waste management is one of the environmental problems and issues which large Iranian cities are faced with. The main purpose of this study is to find an optimal location for burying solid waste materials in Khorramshahr following the locating and modeling approach. The present study is of the type of applied research in terms of purpose and of the type of descriptive-analytic research in terms of methodology. Through a thorough study of the literature on the theoretical foundations of research, 12 features were extracted to conduct this study. Given the susceptibility and impact model in the process of locating the best place for waste burial, the mixed Anp-Demantel technique was used for modeling within the framework of the causal display of indices, weight measurement, and its priority. The appropriate frontage and layering of waste was determined based on available standards. Moreover, the ArcGIS software was used to determine the proper spatial distribution of waste in the landfill. The thematic findings of this study indicate that the sub-criterion of population centers with an impact factor of 0.108 was the most effective index, but in terms of susceptibility in macro indices, tectonic standard ( with a weight of 0.326) and accessibility ( with a weight of 0.103), it ranked first. Regarding the spatial findings, it was concluded that from the 1,805,947 km2 area of Khorramshahr, 647823 km2 or 35.87% of its area enjoyed a completely appropriate situation. Given the findings of the studies, the authors have provided some suggestions at three distinct levels. At the first level, considering the cost of distance from population centers, appropriate faults, recharge wells, and bedrocks are suggested. At the second level, given the factor of access to a proper connecting network and a slope of less than 5%, the appropriate level is suggested. At the third level, which deals with less dangerous places for the burial of solid waste, it has been suggested to take the principles of distance from city centers, village, and surface waters into consideration, which is of course neither very effective nor cost-friendly.

    Keywords: strategic model, locating, waste burial, Khorramshahr
  • Morad Delalat Page 39

    Presently, it is predicted that the American foreign policies regarding certain important international problems, including those related to the Persian Gulf, will undergo massive changes. America’s selling of military weapons to the countries on the southern coasts of the Persian Gulf can be considered a threat to the security of the Islamic Republic of Iran. Through investigating the effects of America’s gaining control over the Persian Gulf and a review of the internal security system of the US and the national and international security systems of the Islamic Republic of Iran, this study aims to provide an answer to the question of what the consequences of America’s coming to power in the Persian gulf will be in relation to political and security issues. The findings of this study indicate that this phenomenon could result in the disintegration of |America’s national unity regarding Iran’s regional and international policies, political isolation of the US, considering America responsible for any potential problem in the Persian Gulf based on its own national law, imposition of more economic and political sanctions against Iran, imposition of JCPOA II and III on Iran, a more open military attack against Iran by the Arab governments criticizing its regional policies, and the empowerment of the Zionist regime in the Persian Gulf.

    Keywords: strategy, geopolitics, Persian Gulf, national security, Iran
  • Chanvar Saidi, Fatemeh Saidi, Mohammad Sharif Ebrahimi Page 48

    The various designs of the earthenware of the Chalcolithic period of ancient sites of Khuzestan have attracted the attention of researchers since long ago. It seems that these designs held a supreme place in the thoughts, insights, and beliefs of the people of that region. They could signify some geographical conditions and locations or even have a symbolic meaning. Following a descriptive-analytic method and based on library studies, this paper investigated one of the cultural customs of the people of Khuzestan, the Zar Ritual, in order to analyze and compare the existing symbolic designs on the earthenware of the Chalcolithic period and Afshari gelims. The findings of this study indicate that the insights, thoughts, traditions, and beliefs of Khuzestani people have lived on from prehistory until the present time and penetrated their other artistic works, such as gelims.

    Keywords: Khuzestan, Persian Gulf, Zar Ritual, earthenware, Afshari, gelims, symbolic, designs
  • Pirooz Mojtahedzadeh Translator: Heidar Amiri Page 56

    The Persian Gulf, as one of the main open waterways of the world, has been of great importance regarding economic, cultural, and political relationships among various countries since ancient times. Following a descriptive analytic method, this study examines the term Persian Gulf and its borderlines in ancient Greek sources and Arab-Islamic historical and geographical texts, particularly, the books of Masalik and al-Mamalik. The author concludes that the Persian Gulf has been called so since several millennia before Christ. Moreover, in all texts and maps of ancient times and the Arabic-Islamic period, the area of this waterway has been recorded to be much vaster than its present day area, including the Persian Gulf, the Sea of Oman, the Indian Ocean, and the Red Sea. Moreover, they call the Persian Gulf with such names as Pars Sea, Sea of Fars, and Khalij al-Farsi.

    Keywords: Persian Gulf, cartography, historical geography, historiographer, geographer