فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 70 (فروردین و اردیبهشت 1400)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 70 (فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی جعفریان یزدی، فاطمه پاشایی ثابت*، نازیلا موسوی ارفع، محمدمسعود حسنی صفحات 1-9
    مقدمه

    یکی از پیامدهای مورد انتظار سالمندی جمعیت، افزایش شیوع آسیب پذیری است. آسیب پذیری در صورت تداوم، احتمالا تبعاتی برای زندگی فردی و اجتماعی سالمند در جامعه به همراه دارد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع آسیب پذیری و عوامل مرتبط با آن در سالمندان بستری در بیمارستان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 120 نفر از سالمندان بستری در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران که به روش نمونه گیری آسان (convenience) وارد مطالعه شدند، انجام شد. داده ها از طریق فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه شاخص آسیب پذیری تیلبرگ (Tilburg Frailty Indicator) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون، با استفاده از نرم افزار کامپیوتری SPSS نسخه 22 انجام گردید.

    یافته ها: 

    2/64 درصد سالمندان، مرد بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 11/8±3/68 بود. 5/62 درصد نمونه های پژوهش، آسیب پذیر بودند. حیطه اجتماعی آسیب پذیری به عنوان شایع ترین و فراگیرترین حیطه آن شناسایی شد. حیطه های روانی و فیزیکی آسیب پذیری نیز به ترتیب در جایگاه های بعدی از نظر شیوع قرار گرفتند. آسیب پذیری همچنین با ویژگی های جمعیت شناختی مختلفی ازجمله سن (P=0/026)، جنسیت (P=0/021)، وضعیت تاهل (P= 0/035)، سبک زندگی (P= 0/014) و غیره رابطه معنی دار آماری داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، آسیب پذیری کلی و همچنین به تفکیک در هر سه حیطه فیزیکی، روانی و اجتماعی آن در بین سالمندان بستری در بیمارستان از شیوع نسبتا بالایی برخوردار است و با عوامل مختلفی در ارتباط است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، سالمند
  • منصور خوجم لی، فاطمه دباغی*، قهرمان محمودی صفحات 10-27
    مقدمه

    سالمندی جمعیت و بیماری ها در دوره سالمندی، افزایش روزافزون نیاز به خدمات درمانی سرپایی و بستری و به تبع آن افزایش هزینه های نظام سلامت را به دنبال خواهد داشت.مطالعاتی در مورد نیازهای سلامت و کیفیت زندگی در سالمندان در کشورهای مختلف جهان انجام شده است. در ایران هر چند پژوهش هایی در زمینه مراقبتهای بهداشتی درمانی برای سالمندان انجام شده است . به منظور رفع این کمبود در زمینه مطالعات دانشگاهی مرتبط با حوزه سلامت سالمندان احساس نیاز می شود.از آنجایی که برنامه مراقبتهای سالمندی در وزارت بهداشت پاسخگوی مشکلات ایجاد شده نمی باشد. لذا محقق بر آن است تا مراقبت  ادغام  یافته از سالمندان  در مراکزسالمندی  را منظور ارتقاء سلامت سالمندان در مراکزبهداشتی درمانی کشور اقدام به طراحی این پژوهش تحت عنوان "    " نموده است.

    روش کار

    این مطالعه با استفاده از طرح کیفی و با رویکرد  تجزیه و تحلیل محتوی به منظور کشف تجارب مراقبت ادغام یافته به سالمندان در مراکز بهداشتی درمانی سالمندی انجام شد. شرکت کنندگان در تحقیق حاضر شامل 35 نفر میباشد.متشکل از 15 پزشک که 2 نفر کارمند بهداشت و 13 نفر پزشک خانواده هستند. 10 پزشک مرد و 5 زن می باشد.دامنه سنی پزشکان در این مطالعه بین 30 سال و 53 سال و میانگین 42 بود. 15 نفر از مراقبین سالمندان کارشناس بهداشت و یک نفر مدیر خدمات بهداشتی و یک نفر کارشناس ارشد سالمندان تشکیل می دادند. معیار ورودی در این مطالعه، مراقبین بهداشتی با دامنه سنی شرکت کنندگان بین 33 تا 51 سال و میانگین آن 42 سال بود روش جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تجزیه و تحلیل آنالیز محتوی بود.

    یافته ها

    از یافته های این مطالعه  251 کد اولیه استخراج شد و با همسان سازی کد های مشابه 141 کد ظهور کرد و کدها براساس ویژگی ها تجزیه تحلیل و دسته بندی شدند که حاصل ظهور 86 کد بود و در 14 زیر طبقه جای گرفت  که به همراه کد های استخراج شده و بیانات مشارکت کنندگان در  5 طبقه اصلی قرار گرفت. دغدغه هایی که سالمندان و مراقبین که شامل پزشکان و مراقبین سلامت هستند بیان کردند شامل: پیچیدگی های سالمند و دغدغه ها ، مواجهه با کمبودخدمات سلامتی  در مراکز ، مواجهه با کمبودخدمات سلامتی  در مراکز  ،خدمات فرهنگی و فرهنگ سازی سالمندی سالم در مراکز، حمایت طلبی اقتصادی رفاهی سالمند  جهت بهره گیری ازخدمات بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گیری نمود که با توجه نتایج این مطالعه در خصوص فرایند مراقبت ادغام یافته از سالمندان ، عمده موفقیت این مراقبتها و ارایه خدمات به وسیله مراقبین در مراکز ارایه خدمات سلامتی مبتنی بر اصلاح عوامل ساختاری، اجرایی، منابع انسانی و مالی مرکز و خانواده های سالمندان می باشند. در گذشته تمرکز بر سالمندان تنها به برخی خدمات درمانی در مراکز بهداشتی-درمانی بود و توجه کمتری به خدمات، رفاه و خدمات مراقبت در منزل در سالمندی وجود داشت.درایران با توجه به نتایج این مطالعه،  ارایه خدمات توسعه یافته تر ولی هنوز چالش های زیادی از لحاظ ساختار و منابع سازمانی متخصص و نحوه ارایه خدمات وجود دارد.

    کلیدواژگان: خدمات سلامتی، مراقبتهای ادغام یافته، مرکز خدمات سلامت، سالمندان، مطالعه کیفی
  • زهرا حبیبی نژاد، محمد پرورش مسعود، مصطفی واحدیان، معصومه اکبری* صفحات 28-38
    مقدمه

    حجم پذیرش بیماران به بخش اورژانس برنامه ریزی نشده و به دلیل وخامت حال بیماران مراجعه کننده، مدیریت  تریاژ بیماران، بسیار اهمیت دارد. آموزش به روز پرستاران برای عملکرد بهتر ازاهمیت ویژه ای برخوردار است.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با 37 نفر ازپرستاران بخش اورژانس به روش سرشماری انجام شد. ابزارجمع‌آوری داده‌ها شامل  چهار پرسشنامه مشخصات فردی، سنجش نگرش، دقت و دانش تریاژ بود. که در مجموع آمادگی پرسنل را تعیین می کرد. پرسشنامه های مطالعه یک بار قبل از آموزش و پس از یک ماه ازآموزش و گذرندان سه جلسه آموزشی نود دقیقه ای توسط پرستاران تکمیل شد. داده ها با استفاده ازآزمونهای ویلکاکسون، من ویت نی یو ، استنباطی تی زوج و نرم افزارSPSS نسخه 20 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    59.5% نمونه ها زن، 51.4 % متاهل،94.6% مدرک کارشناسی، 64.9% شیفت درگردش، 62.2 % تجربه شرکت دربرنامه های آموزشی در موردحوادث و بلایا را نداشتند. میانگین امتیاز دانش پرستاران از3.59 ± 10.97 قبل از مداخله به 3.22 ± 17.46 بعد از مداخله، میانگین امتیاز دقت پرستاران از  5.86 ± 15.16 به 4.25 ± 20.89 و میانگین امتیاز نگرش از 15.9 ± 125.8 به 14 ± 135.4 به طور معناداری افزایش  یافته است (P < 0.0001). بیشترین تاثیرآموزش به روش تعاملی بر روی نگرش بر تریاژ با افزایش میانگین 9.62 امتیاز برای شرکت کنندگان درپژوهش بوده است. همچنین بین میزان بهبود شاخص دانش باآخرین مدرک تحصیلی (P=0.04)  و بین میزان بهبود شاخص دانش باجنسیت رابطه معناداری وجود داشت (P=0.05).

    نتیجه گیری

    پرستاران اورژانس بعد از اجرای برنامه های آموزشی به روش تعاملی از دانش، دقت و نگرش بهتری نسبت به قبل برخوردارشده اند. افزایش معنی دارامتیاز دانش و نگرش، می تواند نشانگر بالا رفتن آمادگی پرستاران برای اجرای تریاژ بهتر بیماران دربخشهای اورژانس باشد. تاثیربیشترآموزش به روش تعاملی برنگرش پرستاران نسبت به تریاژحوادث و بلایا میتواندعلاوه برتاثیربریادگیری درحیطه شناختی، اموزش درحیطه عاطفی را تقویت کرده و یادگیری عمیق تررا ایجاد نماید که می تواند منجر به عملکرد بهتر پرسنل اورژانس دربرخورد با تریاژحوادث و بلایا شود.

    کلیدواژگان: پرستاران، بخش اورژانس، آموزش تعاملی، تریاژ، بلایا
  • سوگل شمس، شعبان حیدری*، رمضان حسن زاده صفحات 39-49
    مقدمه

    دیابت یک بیماری مزمن، شایع و پیش رونده است که باعث چالش بزرگی در زمینه مدیریت بهداشت جامعه شده است. مبتلایان به دیابت معمولا دارای افسردگی بالا و امید پایینی هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی بر افسردگی و امید در مبتلایان به دیابت نوع دو انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مبتلایان به دیابت نوع دو ساکن در مناطق یک تا سه شهر تهران و عضو انجمن دیابت تهران در سال 1399 بودند. پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه، تعداد 75 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در سه گروه (هر گروه 25 نفر) جایگزین شدند. هر یک از گروه های آزمایش به تفکیک با روش های آموزش ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی برای 10 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با پرسش های افسردگی بک و کلارک و امید اسنایدر و همکاران جمع آوری و با روش های خی دو، تحلیل واریانس یک راهه، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که گروه ها از نظر جنسیت، تاهل، تحصیلات، سن و مدت بیماری تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P)، اما بین دو روش آموزش ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی در کاهش افسردگی و افزایش امید در آنان تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش حاکی از اثربخشی هر دو روش بر کاهش افسردگی و افزایش امید و عدم تفاوت بین این دو روش بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از روش های آموزش ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت مبتلایان به دیابت نوع دو به ویژه کاهش افسردگی و افزایش امید استفاده کنند.</p).

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، آموزش بهزیستی روانشناختی، افسردگی، امید، دیابت نوع دو
  • شیما مقدس علی، مالک میرهاشمی*، نسرین باقری صفحات 50-63
    مقدمه

    خانواده، یک نظام اجتماعی طبیعی است که در همه مراحل تکوین آن زن و مرد، خرده نظام اصلی بوده و عوامل متعددی چون الگوهای ارتباطی و تاب آوری در رضایت زناشویی آنان نقش دارند. هدف از این پژوهش بررسی مدل یابی معادلات ساختاری نقش میانجی تاب آوری در رابطه بین الگوهای ارتباطی با رضایت زناشویی بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، جامعه آماری این پژوهش مردان و زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی وابسته به نظام مشاوره و روانشناسی شهر تهران در سال 1398 بودند. بر اساس فرمول کرامر 480 نفر به صورت نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شد که بعد از کنار گذاشتن داده های گمشده و پرت تعداد 302 نفر در تحلیل باقی ماندند. ابزار مورد استفاده شامل رضایت زناشویی انریچ السون، فورنیر و دراکمن، الگوهای ارتباطی کریستنسن و سالاوی و تاب آوری کانر و دیویدسون بود. مدل فرضی با نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 24 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین الگوهای ارتباطی و تاب آوری با رضایت زناشویی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد (01/0>P). همچنین مسیرهای غیرمستقیم ‏الگوهای ارتباطی نیز از طریق تاب آوری با رضایت زناشویی در معنادار بود. بر اساس یافته‏های این پژوهش، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود (061/0=RMSEA).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه‏گیری کرد عواملی همچون الگوهای ارتباطی و تاب آوری بر رضایت زناشویی تاثیرگذار است. پیشنهاد می شود درمانگران در ارایه راهکارهای ارتقادهنده رضایت زناشویی به این عوامل توجه بیش تری مبذول نمایند.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، رضایت زناشویی، تاب آوری
  • شهین نخعی، قاسم آهی*، محمدحسن غنی فر، فاطمه شهابی زاده، تکتم السادات طباطبایی صفحات 64-77
    مقدمه

    پرستاران ساعت های طولانی کار می کنند و تقاضای فزاینده ای که برای خدمات بخش سلامت وجود دارد می تواند بر سلامت روانی و کیفیت زندگی شان اثر بگذارد. این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی خودفراروی در رابطه بین استرس ادراک شده با کیفیت زندگی حرفه ای پرستاران انجام شد.  

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر بیرجند در سال 1399 (795 N=) بود. نمونه پژوهش شامل 440 نفر از پرستاران بود. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس استرس ادراک شده، خرده مقیاس خود فراروی پرسشنامه شخصیت و منش و پرسشنامه کیفیت زندگی حرفه ای پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزارهای آماری SPSS22 و LISREL8.8 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که مسیر مستقیم استرس ادراک شده به خودفراروی منفی و معنی دار (01/0>p) و به کیفیت زندگی حرفه ای مثبت و معنی دار (01/0>p) معنادار است. مسیر مستقیم خودفراروی به کیفیت زندگی حرفه ای منفی و معنی دار بود (01/0>p) معنی دار است. به علاوه مشخص شد که مسیر غیرمستقیم بین استرس ادراک شده و کیفیت زندگی حرفه ای از طریق خودفراروی معنی دار است (01/0>p). 

    نتیجه گیری: 

    یافته های این پژوهش از نقش میانجی خودفراروی در رابطه بین استرس ادراک شده با کیفیت زندگی حرفه ای حمایت می کند. این یافته ها نشان می دهد که خودفراروی می تواند نقش غیرمستقیم معنی داری در کاهش اثرات منفی استرس ادراک شده بر کیفیت زندگی حرفه ای پرستاران بگذارد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، خودفراروی، کیفیت زندگی حرفه ای
  • مربم احمدی، ناهید رژه*، مجیده هروی کریموی، سید داوود تدریسی، سید جلال مدنی، بدیع الزمان رادپی صفحات 78-88
    مقدمه

    بستری شدن در بخش های مراقبت ویژه منجر به محرومیت حسی شده و می تواند سطح هوشیاری و تعادل فیزیولوژیکی بیمار را مختل کند. لمس پاها می تواند در تغییر سطح هوشیاری بیماران غیر هوشیار موثر باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اثربخشی تحریکات لمسی پاها  بر  وضعیت هوشیاری و معیارهای فیزیولوژیک در بیماران غیر هوشیار بستری در بخش مراقبت ویژه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 60 بیمار غیر هوشیار بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان شهدای تجریش شهر تهران در سال 1398 انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی بلوکی در دو گروه آمون و کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمون لمس مچ پا بدون هرگونه اعمال فشاری، از مچ به پایین به مدت 3 روز متوالی دو بار در روز (در دو نوبت صبح و عصر) هر بار به مدت10 دقیقه قرار گرفتند. سطح هوشیاری (با استفاده از مقیاس کمای گلاسگو) و معیارهای فیزیولوژیک (فشارخون، تعداد تنفس و ضربان نبض) قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله،30 دقیقه بعداز اتمام مداخله ثبت شد. داده ها با آمار توصیفی و استنباطی و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بعد از هر جلسه مداخله لمس پاها، معیارهای فیزیولوژیک در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت معنی دار بود (0/05<p). علاوه بر این، آنالیز واریانس سطح هوشیاری در همه جلسات بین دو گروه تفاوت معنی داری داشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت لمس پاها در بهبود سطح هوشیاری  و نیز تعادل معیارهای فیزیولوژیک در بیماران غیر هوشیار، در صورت بکارگیری طولانی مدت جهت افزایش سطح هوشیاری بیماران غیر هوشیار  در بخش های ویژه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: لمس، وضعیت هوشیاری، بخش مراقبت ویژه
  • فاطمه حاجی بابایی، راضیه جوج، محمدحسین حقیقی زاده، کوروش زارع، حدیث اشرفی ازده* صفحات 89-100
    مقدمه

    توجه به حقوق بیماران روانپزشکی، حفظ و رعایت حقوق آنان از موضوعات چالش برانگیز نظام سلامت است. از مهم ترین مولفه های ارایه مراقبت انسان گرایانه و اخلاقی آگاهی از مفاهیم اخلاقی و حقوق بیمار می باشد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1392 در شهر اهواز به شیوه تصادفی بر روی 100 بیمار و 43 پرستار انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سه بخشی محقق ساخته شامل اطلاعات دموگرافیک، سنجش آگاهی از حقوق بیمار و میزان رعایت حقوق بیماران بود که پس از روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. از نرم افزار  SPSS16و [hr1]  آزمون های آمار توصیفی [hr2]  میانگین، انحراف معیار، واریانس و ضریب همبستگی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع 143 نفر در مطالعه شرکت نمودند که  سطح آگاهی پرستاران و بیماران از حقوق بیماران روانی به ترتیب 1/79 % و 36 % و میزان رعایت این حقوق در پرستاران و بیماران نیز به ترتیب 2/51% و 30 % [h3] در سطح خوب بود. بین سطح آگاهی و میزان رعایت حقوق بیماران روانپزشکی در دو گروه به ترتیب اختلاف معنی داری دیده نشد (P=Value:0.996 و P=Value: 0.411).

    نتیجه گیری

    سطح آگاهی و میزان رعایت حقوق بیماران روانی در پرستاران در سطح خوب و متوسط بوده اما این میزان در بیماران بسیار پایین و میزان رعایت حقوق بیماران در سطح خوب قرار داشت. با توجه به اینکه حق هر بیمار است که از حقوق خود آگاه باشد، ارایه دهندگان خدمات سلامت بایستی از ابتدای پذیرش بیماران، آنان را به حقوق خود آگاه کرده و در حد فهم آنها آموزش های لازم در این رابطه بدهند.

    کلیدواژگان: حقوق بیمار، پرستار، بیماران روانی
  • صدیقه حنانی، لیلا ساداتی، فهیمه سادات حوائجی* صفحات 101-107
    مقدمه

    ترسیم نقشه های مفهومی به عنوان یک  روش تدریس فعال، به منظور یادگیری بهتر و بهبود توانایی تصمیم گیری بالینی فراگیران در محیطهای یادگیری پیچیده ای همچون حوزه جراحی به کار گرفته می شوند .  یکی از گروه هایی که دانش و مهارت آنها نقش مهمی در عملکرد تیم جراحی دارد، تکنولوژیست های جراحی هستند که در دو نقش اسکراب و سیار در تیم جراحی حضور دارند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه ی تاثیر آموزش به روش ترسیم  نقشه مفهومی و روش سخنرانی بر سطح یادگیری ،یادداری و رضایتمندی دانشجویان تکنولوژی اتاق عمل انجام شد.

    روش کار

     این پژوهش از نوع نیمه تجربی و به روش پیش آزمون و پس آزمون بود، که بر روی60 نفر از دانشجویان ترم 2 کارشناسی تکنولوژی اتاق عمل دانشگاه ایران و شاهد انجام شد. نمونه های مطالعه به روش سرشماری و با داشتن ویژگی های ورود به مطالعه، انتخاب شدند. سپس در دو گروه مداخله و کنترل و تحت آموزش با دو روش نقشه مفهومی و سخنرانی قرارگرفتند. قبل و بعد از آموزش، میزان یادگیری آنها با استفاده از آزمون کتبی چهارگزینه ای ، ارزیابی و مقایسه شد. یادداری دانشجویان 4 هفته پس از آخرین جلسه ارزیابی  شد. رضایتمندی از روش تدریس نیز در هر دو گروه مداخله و کنترل و در پایان آخرین جلسه از طریق پرسشنامه پژوهش ساخته، ارزیابی و مقایسه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  Spss  تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که یادگیری، یادداری و رضایتمندی دانشجویان به دنبال تدریس به شیوه نقشه مفهومی  در مقایسه با روش سخنرانی ،به طور معناداری بیشتر بود.  (0.001>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، تدریس به شیوه نقشه مفهومی به عنوان یک روش تدریس فعال، سبب افزایش میزان یادگیری، یادداری و رضایتمندی دانشجویان تکنولوژی اتاق عمل در درس اصول و فنون عملکرد فرد سیار و اسکراب می شود.  لذا بکارگیری این شیوه آموزشی  در فراگیران  گروه های آموزشی در محیط های آموزشی پیچیده ازجمله تکنولوژیست های اتاق عمل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تدریس، نقشه مفهومی، سخنرانی، یادگیری، یادداری، رضایتمندی، تکنولوژیست اتاق عمل
  • محمدصابر شعله ور، زهرا روددهقان*، ثریا نجاتی، شیما حقانی صفحات 108-118
    مقدمه

    مالتیپل اسکلروزیس ازجمله بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی است که به رفتارهای خود مراقبتی ویژه در طول زندگی فرد نیازمند است. از طرف دیگر خود پنداره آگاهی و نگرش کلی فرد نسبت به خود می باشد که نقاط ضعف و قوت او را در برمی گیرد.

    روش

    مطالعه حاضر بصورت کار آزمایی بالینی تصادفی سازی شده از شهریور 1396 لغایت اسفند 1396 بر روی 86 بیمار عضو انجمن ام اس ایران به روش پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه مداخله (44نفر) و کنترل (42نفر) انجام شد. نمونه پژوهش کلیه بیماران ام اس عضو انجمن ام اس ایران بودند که از میان لیست بیماران به صورت تصادفی ساده از طریق جدول اعداد تصادفی انتخاب و به  دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. محدوده سنی 20 تا 65 سال با تشخیص قطعی ام اس که در مرحله حاد بیماری نبودند، فاقد بیماری ناتوان کننده دیگر، عدم  عضویت در کادر پزشکی و پیراپزشکی و سواد خواندن و نوشتن داشتن و  رضایت برای شرکت در مطالعه به عنوان معیارهای ورود در نظر گرفته شد همچنین ابتلا به بیماری های ناتوان کننده دیگر یا فوت در طی زمان مطالعه یا عدم تمایل برای ادامه مطالعه در هر مرحله از تحقیق بعنوان معیارهای خروج از مطالعه تعیین گردید.در این مطالعه پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه ی خودپنداره راجرز توسط هر دو گروه تکمیل و برنامه آموزش خود مراقبتی در گروه مداخله اجرا شد . پس از آن پرسشنامه ها مجددا توسط هر دوگروه تکمیل شد. در پایان تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، تی زوجی و آزمون تی مستقل انجام شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله میانگین و انحراف معیار نمره خودپنداره راجرز در گروه مداخله به ترتیب 34/11 و 39/3 و در گروه کنترل به ترتیب 09/11 و 25/3 بود. بعد از مداخله میانگین و انحراف معیار گروه مداخله به ترتیب 26/8 و 06/3 و در گروه کنترل 82/10 و 76/2 بود. این تغییر از لحاظ آماری معنادار بود (001/0 =p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های حاصل از این مطالعه اجرای برنامه آموزشی خود مراقبتی با افزایش سطح خودپنداره بیماران ارتباط مستقیمی دارد. از این رو اجرای برنامه آموزشی خود مراقبتی برای بیماران ام اس در امتداد درمان های رایج، می تواند با بالا بردن سطح خود پنداره بیماران عوارض جسمی، روحی و روانی ناشی از این بیماری را به مقدار زیادی کاهش داد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، خود مراقبتی، خود پنداره
|
  • Ali Jafarian Yazdi, Fatemeh Pashaii Sabet*, Nazila Moosavi Arfa, MohammadMasoud Hasani Pages 1-9
    Introduction

    One of the expected consequences of society aging is an increase in the number of frail elderly. Frailty if persistent, It probably has consequences for the individual and social life of the elderly in society. Therefore, the present study aimed to determine the prevalence and frailty-related factors were assessed in the elderly hospitalized.

    Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive-analytical study on 120 elderly patients hospitalized in selected hospitals of Iran University of Medical Sciences that were included in the study by convenience sampling method. Data via demographic characteristics Form and Tilburg Frailty Indicator (TFI) Questionnaire it was gathered. Data analysis by independent t-test, analysis of variance and Pearson correlation coefficient, using SPSS software version 22 was performed.

    Results

    64/2% of the elderly were men. The mean age of the elderly was 68.3 ± 8.11. 62.5% of research samples were frail. The social domain was identified as the most common and pervasive domain of frailty. Psychological and physical domains of frailty were also ranked next in terms of prevalence, respectively. frailty also with different demographic characteristics such as age (P= 0/026), gender (P= 0/021), marital status (P= 0/035), lifestyle (P= 0/014), etc. had a statistically significant relationship.

    Conclusion

    Based on the findings, total frailty as well as separately in all three physical, psychological and social domains is relatively common among the elderly hospitalized and is affected by various factors.

    Keywords: Frailty, Elderly
  • Mansoor Khojamli, Fatemeh Dabaghi*, Ghahreman Mahmoodi Pages 10-27
    Introduction

    Aging population and diseases in old age will increase the need for outpatient and inpatient services and consequently increase the costs of the health system. Studies on health needs and quality of life in the elderly in different countries of the world However, in the field of integrated care for the elderly, with a qualitative approach and considering the experiences of the health care care team, there is a need. Since the care programs in the country do not meet the challenge of providing services the elderly, The researcher decided to conduct a study with the aim of understanding integrated care for the elderly in health care centers with a qualitative method.

    Methods

    This study was conducted using a qualitative design and content analysis approach to explore integrated care experiences for the elderly in nursing health centers. The participants in the present study include 35 people. It consists of 15 physicians, of which 2 are health workers and 13 are family physicians. There are 10 male and 5 female physicians. The age range of physicians in this study was between 30 and 53 years and the average was 42. Fifteen elderly caregivers were health professionals, one was a health services manager, and one was a senior geriatrician. The inclusion criteria in this study were health care providers with the age range of participants between 33 to 51 years and the average was 42 years. The method of data collection was semi-structured interview and the method of content analysis was analysis. 

    Results

    From the findings of this study, 241 primary codes were extracted and 141 codes emerged by matching similar codes. The codes were analyzed and categorized based on features, which resulted in the emergence of 86 codes and were placed in 14 subcategories. The extracted codes and statements of the participants were divided into 5 main categories. Concerns expressed by the elderly and caregivers, including physicians and health care providers, include: the complexities and concerns of the elderly, the lack of health services in the centers, the lack of health services in the centers, cultural services and the culture of healthy aging in the centers, support The welfare economy was for the elderly to benefit from the services.

    Conclusions

    In general, it can be concluded that according to the results of this study on the process of integrated care for the elderly, the main success of this care and the provision of services by caregivers in health care centers based on structural, executive, resource reform Human and financial are the center and families of the elderly. In the past, the focus was on the elderly only in some health services in health care centers and less attention was paid to services, welfare and home care services in old age. In Iran, according to the results of this study, providing more developed services but still challenges There is a lot in terms of specialized organizational structure and resources and how to provide services.

    Keywords: Experiences, Caregivers, Integrated Care, Center, Elderly, Qualitative Study
  • Zahra Habibinezhad, Mohammad Parvaresh Masoud, Mustafa Vahedian, Masoumeh Akbari* Pages 28-38
    Introduction

    The rate of patients’ admission to the emergency department is not planned exactly. Due to the bad condition of the patients, the triage management is also very momentous. Therefore, up-to-date training has a particular importance for nurses.

    Method

    37 emergency nurses were selected by census method through quasi-experimental study. Data collection tools were four questionnaires of demographic characteristics, triage attitude assessment, triage accuracy and triage knowledge which determined the total staff performance. They were completed by them once before the training, one month after training and three ninety-minute training sessions. Data were analyzed by Wilcoxon, Man Whitney U, t-test and SPSS version 20.

    Findings

    59.5% of them were females, 51.4% were married, 94.6% did not have a bachelorchr(chr('39')39chr('39'))s degree, 64.9% had not rotating shifts and 62.2% had not the experience of participating in training programs about accidents and disasters. The mean score of nurses’ knowledge increased from97± 3.59before the intervention to 17.46 ± 3.22 after the intervention, also, the mean score of nurses’ accuracy ranged from 15.16 ± 5.86 to 20.89 ± 4.25; finally, the mean of attitude score ranged from 125.8 ± 15.9 to135.4± 14 (P <0.0001). The most impact of interactive learning was related to triage attitude with the mean score of  9.62. There was also a significant association of the knowledge improvement indicator with the last degree (P = 0.04) and the association of the knowledge improvement indicator with gender (P = 0.05).

    Conclusion

    Emergency nurses had better knowledge, accuracy and attitude than before interactive training programs. Significant increase in knowledge and attitude scores could indicate an increase in nurseschr(chr('39')39chr('39')) readiness and vigilance to perform better triage at emergency departments. The impact of interactive training on nurses’ attitudes on disasters triage can enhance emotional performance and create deeper cognitive learning which has everlasting effects on nurses’ performance; the emergency staff can have better performance through triage of accidents and disasters.

    Keywords: Nurses, Emergency Ward, Interactive Training, Triage, Disasters
  • Sogol Shams, Shaban Heydari*, Ramazan Hassanzadeh Pages 39-49
    Introduction

    Diabetes is a chronic, common, and progressive disease that poses a major challenge to community health management. People with diabetes usually have high levels of depression and low level of hope. Therefore, present research aimed to comparison the effectiveness of mindfulness and psychological well-being education on depression and hope in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    Present study was semi-experimental with pretest and posttest design with control group. The research population was patients with type 2 diabetes living in areas one to three of Tehran city and member of the Tehran Diabetes Association. After reviewing the inclusion criteria, 75 people were selected by purposive sampling method and randomly replaced in three groups (each group 25 people). Each of the experimental groups separately educated with methods of mindfulness and psychological well-being education for 10 sessions of 90 minutes (per week two sessions) and the control group was placed on the waiting list for education. The data were collected by questionnaires of Beck and Clarck depression and Snyder and et al hope and analyzed by methods of chi-square, one way ANOVA analysis, multivariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test in SPSS software version 19.

    Results

    The results showed that the groups did not significantly different in terms of gender, marriage, education, age and duration of illness (P>0.05). Also, mindfulness and psychological well-being education in comparison with the control group led to significantly decreased depression and significantly increased hope in patients with type 2 diabetes (P<0.001), but between the two methods of mindfulness and psychological well-being education in their decreasing depression and increasing hope there was no significant difference (P>0.05).

    Conclusions

    The results of this study indicated the effectiveness of both methods on reducing depression and increasing hope and no difference between the two methods. Therefore, therapists and health experts can be used from mindfulness and psychological well-being education methods to improve the health-related characteristics of patients with type 2 diabetes, especially to decrease depression and increase hope.

    Keywords: Mindfulness Education, Psychological Well-being Education, Depression, Hope, Type 2 Diabetes
  • Shima Moghadasali, Malek Mirhashemi*, Nasrin Bagheri Pages 50-63
    Introduction

    Family is a natural social system that men and woman are its major subsystems in all of stages of its development and many factors such as communication patterns and resiliency play a role in their marital satisfaction. The purpose of this study was the modeling structural role mediator resiliency in relationships communication patterns with marital satisfaction.

    Methods

    This is a descriptive- correlation research. The statistical population consisted of all Married men and women are referred to counseling and psychological services related to counseling system Tehran city in year 2019. The sample size was 480 subjects based on formula Cramer was selected by convenience sampling method and after deleting the missing values and outlier detection data, 302 people remained in the analysis. The tools were used included Enrich marital satisfaction questionnaire of Olson, Fournier & Druckman, communication patterns questionnaire of Christensen & Sullaway and resilience scale of Connor-Davidson.

    Results

    The results showed that was significant correlation communication patterns and resiliency with marital satisfaction (P<0/01). Also results showed, Also this model showed indirect path communication patterns with marital satisfaction through moderating role resiliency. The proposed model had an acceptable fitness to the data (RMSEA=0/061).

    Conclusion

    Some factors, including communication patterns and resiliency were found to affect coupleschr marital satisfaction. It is recommended that therapists pay more attention to these factors in providing solutions to promote marital satisfaction.

    Keywords: communication patterns, marital satisfaction, resiliency
  • Shahin Nakhaii, Qasem Ahi*, MohamadHasan Qanifar, Fatemeh Shahabizadeh, Toktam Asadat Tabatabaii Pages 64-77
    Introduction

    Nurses work long hours, and the growing demand for health services can affect their mental health and Quality of professional life. The aim of this study was to investigate the mediating role of self-transcendence in the relationship between perceived stress and Professional quality of life of nurses. 

    Methods

    This study was a descriptive correlational study. The statistical population included all nurses working in public and private hospitals in Birjand in 1399 (N = 795). The research sample included 440 nurses. Participants were selected by convenience sampling method. They answered Perceived Stress Scale, the subscale Self-transcendence the Temperament and Character Questionnaire and the Professional Quality of Life Questionnaire. The data were analyzed using structural equation modeling and SPSS22 and LISREL8.8 Software.

    Results

    The results showed that the direct path of perceived stress to self-transcendence was negative and significant and direct path of perceived stress to to professional quality of life was positive and significant. The direct path of self-transcendence (p<0.01) to professional quality of life (p<0.01) is negative and significant. In addition, indicated that the indirect path perceived stress to professional quality of life through self-transcendence was significant (p<0.01).   

    Conclusions

    The findings of this study support the mediating role self-transcendence in the relationship between perceived stress and professional quality of life. These findings indicate that self-transcendence can play a significant indirect role in reducing the negative effects of perceived stress on the professional quality of life of nurses.

    Keywords: perceived stress, professional quality of life, self-transcendence
  • Maryam Ahmadi, Nahid Rejeh*, Majideh Heravi Karimooi, Seyed Davood Tadrisi, Seyed Jalal Madani, Badiozaman Radpay Pages 78-88
    Introduction

    Hospitalization in intensive care units results tactile deprivation, which may cause level of consciousness and physiologic imbalance. Foot tactile stimulation can influence the level of consciousness in comatose patients. The aim of this study was to examine the effects of foot tactile stimulation on level of consciousness and physiological parameters in comatose patients admitted to the intensive care unit. 

    Methods

    This randomized clinical trial was conducted on 60 patients with coma who were hospitalized in the intensive care units of Shohadaye Tajrish Hospital in Tehran in 2019. The subjects were assigned in two groups of experimental and control, by using randomize blocked allocation. In experimental group, feet, ankles and soles of patients were touched for 10 minutes twice a day for three days (morning and evening). The level of consciousness was recorded using Glasgow Coma Scale. The level of consciousness and physiological parameters (blood pressure, respiratory rate, and pulse rate) were recorded from the 1st to 3th day of admission (before, immediately, 30 min after intervention). Data were analyzed using descriptive and inferential statistics and analyzed using SPSS- v 20.

    Results

    According to the results, foot tactile stimulation significantly decreased physiological parameters in the experimental group each therapeutic session (P < 0.05). Moreover, Multivariate analysis revealed a significant difference between experimental and control groups in level of consciousness at all-time points (P<0.05).

    Conclusions

    The foot tactile stimulation could increase the level of consciousness and stability of physiological parameters in comatose patients. it should be recommended for increasing level of consciousness in comatose patients., if it is administered frequently for long term

    Keywords: level of consciousness, coma, intensive care unit, tactile stimulation, touch
  • Fatemeh Hajibabaee, Razie Jooj, MohammadHossein Haghighizade, Kourosh Zarea, Hadis Ashrafizadeh* Pages 89-100
    Introduction

    Paying attention to the rights of psychiatric patients, protecting and observing their rights is one of the challenging issues of the health system. One of the most important components of providing humanistic and ethical care is awareness of the ethical concepts and rights of the patient.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed in 2013 on 100 patients and 43 nurses in Ahvaz. Data collection tools were a researcher-made three-part questionnaire including demographic information, measuring patientchr('39')s awareness and patientschr('39') rights, which were used after validity and reliability. SPSS16 software and descriptive statistics of mean, standard deviation, variance and correlation coefficient were used to analyze the data.

    Results

    A total of 143 people participated in the study that the level of knowledge of nurses and patients about the rights of the mentally ill were 79.1% and 36%, respectively, and the level of observance of these rights in nurses and patients were 51.2% and 30%, respectively. The level was good. There was no significant difference between the level of knowledge and the level of observance of psychiatric patientschr('39') rights in the two groups, respectively (P = Value: 0.996 and P = Value: 0.411).

    Conclusions

    The level of knowledge and the level of observance of mental patients chr('39')rights in nurses was at a good and average level, but this level was very low in patients and the level of patientschr('39') rights was at a good level. Given that it is the right of every patient to be aware of their rights, health care providers should inform patients of their rights from the beginning of their admission and provide the necessary training in this regard to the best of their understanding.

    Keywords: Patient rights, Nurse, Mental patients
  • Sedigheh Hannani, Leyla Sadati Pages 101-107
    Introduction

    Concept mapping is used as an active teaching method in order to better learning  and improve learnerschr('39') clinical  reasoning and decision-making  in complex learning environments such as surgery. One of the groups whose knowledge and skills play an important role in the performance of the surgical team are surgical technologists who are present in both scrub and circulating roles in the surgical team. The aim of this study was to compare the effect of concept mapping and lecture  teaching method on the  surgical technologist studentschr('39') level of learning, retention and satisfaction .

    Methods

    This was a quasi-experimental study using pre-test and post-test methods, which was performed on 60 surgical technologist students. Study samples were selected by census method with inclusion characteristics. Then they were divided into two groups of intervention and control and were trained with two methods of concept mapping and lecture. Before and after training, their learning rate was assessed and compared using a multiple choice question written test. Student retention was assessed 4 weeks after the last session. Also  satisfaction with the two teaching method was assessed in two groups  at the end of the last session through a research  made questionnaire. Data were analyzed using SPSS statistical software.

    Results

    The results of the study showed that studentschr('39') learning, retention and satisfaction after teaching by concept mapping method was significantly higher than the lecture method.  (0.001> P).

    Conclusion

    Based on the results of this study, teaching by concept mapping as an active teaching method increases the learning, retention and satisfaction of surgical technologist students. Therefore, using  this teaching  method is recommended to training of  medical education learners  in complex education environments such as surgical technologist.

    Keywords: Teaching, concept mapping, lecture, learning, retention, satisfaction, surgical technologist
  • MohammadSaber Sholehvar, Zahra Rooddehghan*, Soraya Nejati, Shima Haqani Pages 108-118
    Background

    Multiple sclerosis is one of the chronic diseases of the central nervous system, which causes many physical and psychological complications.one of the ways to reduce disease complications is self-care education.

    Methods

    This randomized clinical trial was conducted from August 2017 to February 2018 at the Iranian MS society in Tehran, Iran. Participants were 86 patients with Multiple sclerosis who were randomly selected and divided into two groups of control (n=42) and intervention (n=44). From the list of patients, they were randomly selected through a random number table and divided into control and intervention groups. Age 20 to 65 years with diagnosis of MS, in the acute stage of the disease, no other debilitating disease, non-membership in medical and paramedical staff, literacy, and consent to participate in the study were considered as inclusion criteria. Also, other debilitating diseases, death during the study period or unwillingness to continue the study were the exclusion criteria. At the beginning, DIQ and RSCQ were completed in both groups. In the intervention group, self-care education was conducted in Five two-hour sessions with contents of :1. Prevention of intestinal and bladder disorders,2. Prevention of impaired mobility,3. Fatigue prevention,4. Psychosocial education. The control group did not receive any training. After completing the training in the intervention group, self-concept questionnaire was completed by both groups. At the end frequency distribution tables along with measurement of standard deviation and mean were used to assess the descriptive variables. Besides, inferential relationships of variables were assessed by statistical tests such as Chi square, paired T-test and independent T-test.

    Results

    Before the intervention, mean score of self-concept in the intervention and control groups was 11.34 and 11.09, respectively. After the intervention, the mean score of self-concept in the intervention and control groups was 8.26 and 10.28, respectively has done. This change was statistically significant (p = 0.001).

    Conclusion

    This study recommends educational interventions as an effective factor in increasing the self-concept of MS patients. Therefore, the implementation of educational activities for MS patients at a widespread level along with the current treatment of the health system can be more effective in improving self- concept and improving quality of life.

    Keywords: Multiple sclerosis, self-care, self-concept