فهرست مطالب

جامعه شناسی ایران - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 67، بهار 1399)

مجله جامعه شناسی ایران
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 67، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سولماز آوریده، حمید عباداللهی چنذانق*، حسین آقاجانی مرساء، محمدصادق فربد صفحات 4-33

    پژوهش حاضر نحوه برساخت روایتها از جنبش جنگل در بین بازماندگان افراد درگیر در این جنبش را بررسی م یکند. مبانی نظری، نظریات  «حال گرای» هابسباوم، «کادرهای اجتماعی» هالبواکس و نظریات شاومن، لارسون و لیزاردو است. روش این پژوهش، روش «پژوهش روایت» است. جمعیت مورد مطالعه ، شامل بازماندگان کسانی است که به نوعی در جنبش جنگل مشارکت داشتند. تعداد 62 نفر از افراد فوق به عنوان نمونه انتخاب و با آنان مصاحبه شد، متن مصاحبه ها با روش تحلیل محتوای مضمونی بررسی شد. یافته ها بیانگر «قومی شدن روایتها از جنبش جنگل» و غیریت سازی در جریان روایتگری از این واقعه در بین قومیت گیلک بود. گیلک ها روایتی واحد و قومیتی و در مقابل، تالش ها روایتی غیرقومیتی و متکثر از جنبش جنگل داشتند. تاثیرگذاری تحصیلات بر شکل گیری شکاف درو ننسلی در امر یادآوری جنبش جنگل از دیگر یافته ها بود. افراد با تحصیلات بالا در بستری «ملی- بین المللی»با رویکردی «جامع و تاریخی»، و افراد با تحصیلات پایینتر در بستری «محلی - قومی»با رویکردی «مذهبی» این جنبش را به  خاطر می آوردند. روایتهای دسته نخست بر ماهیت روشنفکرانه و متجددانه جنبش و روایت دسته دوم بر ماهیت مذهبی آن تاکید داشت. همچنین افراد با تحصیلات پایین تر در چارچوب سیاست حافظه رسمی و افراد با تحصیلات بالاتر در قالب حافظه جمعی مقاومت، جنبش جنگل را به خاطر می آوردند.

    کلیدواژگان: تحصیلات، حافظه جمعی، سیاست حافظه، قومیت
  • بهمن باینگانی*، حمیدرضا جلائی پور صفحات 32-70

    مرزها محصول تاریخ، سیاست و قدرت اند و مرزنشینی اقتصاد و فرهنگ خاص خود را دارد.بر این اساس یکی از مهمترین ویژگیهای مناطق کردنشین که بیش از سایر ابعاد زندگی مرزیدر سال های اخیر به صورت های گوناگونی در رسانه ها بازنمایی شده، اقتصاد مرزی و غیر رسمیو مفاهیم خاص مرتبط بدان یعنی کولبری، بازارچه مرزی، قاچاق و . . . است. فهم این نوعاقتصاد، به عنوان یک پدیده نیازمند بررسی دقیق علل، بسترها و مکانیسم هایی است که در نوعیهم افزایی چندوجهی با هم پدیده اقتصاد غیر رسمی را موجب شده اند. در این پژوهش از میانعوامل فوق بر بسترهایی تمرکز شده است که زمینه ساز اقتصاد غیر رسمی است. روشپژوهش، کیفی از نوع اتنوگرافی انتقادی، نحوه جمع آوری اطلاعات روش های ترکیبی (مصاحبه،گفت وگو، فوکوس گروه و اسناد) و بستر مطالعه نیز بازار مرزی بانه بوده است. یافته های پژوهشنشان داد که برایند کشاکش نیروهای سیاسی و موقعیت مرزی بانه نوعی اقتصاد تجاری و مرزیدر طول تاریخ بوده که بعد از سربرآوردن دولت مدرن، صورت غیر رسمی پیدا کرده و با تحولاتمنطقه ای و جهانی تغییرات خاصی به خود میبیند. در عین حال مهمترین بسترهای زمینه سازاین نوع اقتصاد را میتوان در چهار مقوله اصلی مشکلات محیطی، محدودیت منابع، قرابتفرهنگی و سنت دینی میانه رو منتزع نمود. در پایان نیز بر اساس یافته های پژوهش حاضر، راه-کارهایی سلبی و ایجابی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد غیر رسمی، بسترهای فرهنگی، بازار و تجارت مرزی، تاریخ اجتماعی، موقعیت مرزی
  • فرامرز معتمددزفولی، حسن محدثی گیلوایی*، علی زاهد صفحات 71-94

    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی چگونگی گذار جامعه ایران از اندیشه های اتوپیایی هزاره ای بابیه به سوی اندیشه های اتوپیایی آزادی خواهانه است. اندیشه هایی که به شکل گیری مقدمات جامعه شناختی و معرفتی جنبش مشروطیت کمک نمودند. برای پیگیری این هدف با کمک از ایده آل تایپ های چهارگانه کارل مانهایم که پیرامون شکل گیری اتوپیای جدید در انتهای قرون وسطی به عصر جدید و مدرن است، به این تحول می پردازیم. داده های این پژوهش برگرفته از سفرنامه های فرنگ ایرانیان به کشورهای اروپایی است. یافته های پژوهش با رویکرد پدیدارشناسانه در سنخ بندی خود، نشان دهنده این است که سفرنامه های ایرانی دوره قاجاریه به فرنگ، واجد عناصر اتوپیایی از سنخ اتوپیای جدید و آزادی خواهانه بودند و در مخالفت ایدیولوژیک با ساختارهای اجتماعی آن دوره نقشی بس مهم ایفا کردند. این اندیشه ها و آثار توانستند با کنار زدن و مستحیل نمودن اتوپیای هزاره ای بابیه که در نارضایتی و سرخوردگی مردم از شرایط موجود مورد توجه و استقبال واقع شده بود، باعث افق گشایی جدیدی شوندس. این افق و اتوپیای نو به واسطه اتوپیاسازی فرنگ در اندیشه و ذهنیت مخاطبان ایرانی آن عصر به خوبی شکل گرفت. این اتوپیا برسازنده درک جدید و مدرن جامعه ایرانی از مفهوم پیشرفت و گفتمان ترقی شد و آماده کننده معرفتی و جامعه شناختی ایرانیان برای شکل گیری عصر مشروطیت شد.

    کلیدواژگان: اتوپیا، بابیه، پدیدارشناسی، سفرنامه، کارل مانهایم
  • سورن مصطفائی*، اسماعیل عالی زاد صفحات 95-121

    این مقاله به رابطه انسان و طبیعت در اندیشه و شعر سهراب سپهری و مهدی اخوان ثالث می پردازد. دو دفتر «صدای پای آب» و «حجم سبز» از سپهری و سه دفتر «زمستان»، «آخر شاهنامه» و «از این اوستا» از اخوان ثالث انتخاب گردیده است. در این مقاله از برخی نظریه پردازان مکتب رمانتیسم، به خصوص ژان ژاک روسو استفاده شده است. رویکرد این پژوهش بین رشته ای و روش آن تحلیل محتوای کیفی از نوع مضمونی، که نخست به شیوه قیاس به ردیابی مفاهیم ملاحظات نظری پرداخته که از مهم ترین آن ها می توان به نظم مندی طبیعت اشاره کرد که در اشعار سپهری حضور پررنگی دارد. دوم به شیوه استقرا، مفاهیم و مقولاتی را که در پیوند با رابطه انسان و طبیعت بوده و در ملاحظات نظری نیامده، استخراج شده است. با تکیه بر این دو منطق پژوهشی و کاربست روش تحلیل محتوای مضمونی دو سازه مفهومی «طبیعت گرایی» و «دگردیسی رابطه انسان و طبیعت» به دست آمد که بین اشعار سپهری و اخوان ثالث مشترک است، اما هر کدام تلقی خاص خود را نسبت به این مفاهیم دارند. وجه ممیزه اشعار سپهری در این مورد توجه به تمامی عناصر طبیعی و ارجح ندانستن یکی بر دیگری یا به عبارت روشن تر، اهمیت به «کلیت طبیعت» و در اشعار اخوان ثالث، «هم سرنوشتی انسان و طبیعت» است. گذشته از این، نوع مواجهه سپهری و اخوان ثالث با طبیعت، در تضاد با زمانه آن ها و در تقابل با گفتمان حاکم و اندیشه پیشرفت مسلط بر آن قراردارد.

    کلیدواژگان: دگردیسی رابطه انسان و طبیعت، رابطه انسان و طبیعت، طبیعت گرایی، عقلانیت ابزاری، یگانگی انسان و طبیعت
  • هادی نوری *، محمد بشردوست اطاقور، سید هاشم موسوی صفحات 122-145

    دولت آل بویه به دلیل تقید به آیین تشیع و نگاه مداراگرایانه نسبت به دیگر ادیان جامعه از جایگاه ویژه در تاریخ اجتماعی ایران برخوردار است. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که «الگوی تاریخی رابطه دین و دولت در ایران عهد آل بویه از چه منطق نظری پیروی می کند؟». در راستای این هدف، از روش مطالعه موردی و روش گردآوری اطلاعات اسنادی برای تطبیق الگوی مبتنی بر تجربه تاریخی با الگوهایی نظری طراحی شده ای استفاده می شود که شامل شش وجه قیصرپاپیسم، پاپ قیصریسم، دولت سالاری، روحانی سالاری، سکولاریسم و لاییسیسم است. با نمایش مصادیق واقعی هر یک از الگوهای نظری در دوره فرمان روایی حکم رانان آل بویه، سه دوره تهاجم، توازن و تدافع استنتاج شد که طی آن در دوره تهاجم شاهد تاسیس الگوی دولت سالاری، دوره توازن شاهد تثبیت الگوی دولت سالاری و دوره تدافع شاهد گذار از الگوی دولت سالاری به الگوی روحانی سالاری هستیم.

    کلیدواژگان: آل بویه، تشیع، دولت، دین، سکولاریسم
  • ابراهیم صالح آبادی * صفحات 146-175

    رابطه مبهم و پیچیده نوع شغل از یک سو و مشارکت انتخاباتی از سوی دیگر، در ایران کمتر موردتوجه قرارگرفته است. این مقاله با استفاده از روش پژوهش تطبیقی درون کشوری و مقایسه گروه های مختلف شغلی، در سطح سیستمی در تلاش است تا رابطه بین این دو را در انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم و یازدهم و تا حدودی دوره دوازدهم بررسی کند. نتایج تحقیق نشان داد که دوره های انتخاباتی به عنوان یک متغیر مستقل تاثیر اساسی بر مشارکت انتخاباتی دارد و این امر مانع از تجمیع دوره های انتخاباتی در یک شاخص می شود. مشارکت انتخاباتی در بین مشاغل دولتی نسبت به مشاغل خصوصی در دو دوره ریاست جمهوری دهم و یازدهم پایین است که مغایر با یافته های محققان دیگر است. میزان مشارکت انتخاباتی مشاغل زیر کم است: 1. کارکنان خدماتی و فروشندگان، 2. تکنسین ها و دستیاران، 3. متخصصان و 4. کارگران ساده.

    کلیدواژگان: ایران، دوره های انتخاباتی، شهرستان، مشارکت انتخاباتی، مشاغل
|
  • S. Avarideh, H. Abdollahi Chandanegh *, H. Aghajani Mersa, M. Sadigh Farbod Pages 4-33

    This study investigates the construction of a memory of the Movement of Gilan among the participant's descendants in the movement. The underlying theories are presentism, social cadres of memory, and findings of Schuman, Schwartz, Arcy, Larson, and Lizardo. The research population is the descendants whose ancestors participated in the Jungle Movement. A sample of 26 people was selected and interviewed. Then the interviews were analyzed by thematic content analysis. Findings indicated the ethnicization of memory and otherization in narrating the event among Gilak ethnicity. Gilaks had united and ethnic narration but on the contrary,Talyshis had pluralistic and non-ethnic narration. The narration of the Jungle Movement was different according to the education levels of the correspondents. It means that people with higher education at a “national-international”  level had a comprehensive and historical approach and people with a basic education at the “ethnic-indigenous” level had a religious approach in narrating the event. The former emphasized intellectual and modernist essence and the latter emphasized the religious essence of the event. They remembered the event in the framework of resistant collective memory and formal collective memory policy respectively.

    Keywords: Collective memory, Ethnicity, education, Politics of memory
  • B. Bayangani *, H. R. Jalaeipour Pages 32-70

    Borders are the product of history, politics, and power, and border life has its own economy and culture. Accordingly, one of the most important features of the Kurdish regions, which has been represented in various ways in the media in recent years more than other aspects of border life, is the border and informal economy and specific concepts related to it, namely Kulbar, border bazaar, and smuggling. Understanding this type of economy as a phenomenon requires a careful study of the causes, contexts, and mechanisms that have led to the phenomenon of informal economy in a kind of multifaceted synergy. In this study, among the above factors, the focus is on the contexts that underlie the informal economy. The research method was critical ethnography, the method of collecting information was a combination of methods (interview, conversation, focus group, and documents) and the study context was Baneh border market. Findings showed that the outcome of the conflict of political forces and the border position of Baneh has been a kind of trade and border economy throughout history that after the rise of the modern government, became informal and underwent special changes with regional and global developments. At the same time, the most important contexts of this type of economy can be abstracted into four main categories: environmental problems, resource constraints, cultural affinity, and moderate religious tradition. Finally, based on the findings of the present study, negative and positive solutions are presented.

    Keywords: Informal economy, cultural contexts, cross-border market, trade, social history, Baneh city
  • F. Mo’Tamad Dezfiuly, H. Mohadethy Gilvaei *, A. Zahed Pages 71-94

    The main goal of this article is to study how Iranian society crossed from the millennium utopian ideas towards liberal utopian ideas. The ideas which helped form the sociology of the Constitutional Revolution. To this end, we reviewed four types of Karl Mannheim's ideals, which are about the formation of a new utopia from the late middle ages to the new and modern era. The research data was obtained from the Iranian’s itineraries from their trips to the European countries. The results were analyzed using the phenomenology approach. They indicate that the Qajarid’s itineraries to Europe have the elements of a new and liberal utopia and played a role opposed ideologically to that era’s social structures. Such ideas and works could lay a foundation for the new utopia by laying aside the Babieh millennium utopia and introducing the European utopia to the Iranian society. The utopia was based on a new understanding of Iranian society from the progress and development concepts and prepared their sociological and insightful minds for the formation of the Constitutional era.

    Keywords: utopia, ideology, Phenomenology, millennium, Karl Manheim
  • F. Mo’Tamad Dezfiuly *, E. Alizad Pages 95-121

    This article deals with the relationship between man and nature in the thought and poetry of Sohrab Sepehri and Mehdi Akhavan Sales. Two books, "The Sound of Water Feet" and "Green Volume" by Sepehri, and three books, "Winter", "The End of Shahnameh" and "From this Avesta" by Akhavan Sales, have been analyzed in this article. This article uses the views of some Romantic theorists, especially Jean-Jacques Rousseau. The approach of this interdisciplinary research and its method is a qualitative content analysis of a thematic type, which first deals with the method of analogy to find the concepts of theoretical considerations, the most important of which is the order of nature, which is present in Sepehri's poems. Second, the method of induction has extracted concepts and categories that are related to the relationship between human and nature and have not been considered in theoretical considerations. Relying on these two research logics and applying the method of thematic content analysis, two conceptual constructs of "naturalism" and "metamorphosis of human-nature relationships" were obtained, which are common between the poems of Sepehri's and  Akhavan Sales, but each has its own perception of these concepts.  The distinguishing feature of Sepehri's poems, in this case, is the attention to all-natural elements and having no superiority over each other,  and in Akhavan the main attention is on, "the coexistence of human and nature." Moreover, the kind of confrontation between Sepehri and  Akhavan Sales with nature is in contradiction with their time and in opposition to the dominant discourse and the idea of progress that dominates it.

    Keywords: The relationship between humans, nature, naturalism, the metamorphosis of the relationship between humans, Sohrab Sepehri, Mehdi Akhavan Sales
  • H. Noori, M. Bashardoust Otaghvar, S. H. Mosavi Pages 122-145

    The Al-Buyids state has a special place in the social history of Iran due to its adherence to Shiism and its tolerant view of other religions. The main question of the present article was, "What theoretical logic does the historical model of the relationship between religion and state in Iran of the Al-Buyids era follow?" To this end, we used the case study method and the documentary data collection method to match the model based on historical experience with designed theoretical models that include the six aspects of caesaropapism, papacaesarism, hierocracy, erastianism, secularism, and laicitism. By analyzing the real examples of each of the theoretical models during the reign of the rulers of Al-Buyids, three periods of invasion, balance, and defense were inferred. The period of invasion saw the establishment of the model of  erastianism, the period of balance witnessed the stabilization of the model of erastianism and the period of defense saw a transition from the model of erastianism to the model of hierocracy.

    Keywords: Religion, State, Al-Buyids, Shiism, Secularism
  • E. Salehabadi * Pages 146-175

    The complex and vague relationship between the type of occupation and election participation has received little attention in Iran. This article attempted to investigate the relationship between the two variables in the Tenth, Eleventh, and Twelfth Presidential Elections using the comparative research method. The research findings showed that the election periods, as independent variables, have significant impacts on election participation, so we cannot create an index for all of the election periods. In the Tenth and Eleventh election periods, the rates of election participation among businesses were lower than the private sector. Furthermore, the participation rate is low among the following occupation: service personnel and sellers, technicians and assistants, specialists, and workers.

    Keywords: Occupation, election participation, City, Iran