فهرست مطالب

مطالعات دفاع مقدس - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1400)

نشریه مطالعات دفاع مقدس
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن نرمانی، غفار زارعی*، امین روان بد صفحات 9-28

    تمدن ها همانند سایر پدیده های اجتماعی همواره در حال تغییر و دگرگونی هستند. آنچه تحت عنوان تمدن نوین غربی مطرح می شود، مجموعه ای از دستاوردهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در غرب است که در قالب نظام های سیاسی سکولار و نظام اقتصادی سرمایه داری متجلی شده است. این رویکرد که از انحاء مختلفی قابل نقد است، از منظر گفتمان انقلاب اسلامی و از جمله آراء آیت الله خامنه ای نیز مورد نقد واقع شده است. پژوهش حاضر درصدد است تا با هدف نقد تمدن نوین غربی، رویکرد مبنعث از گفتمان انقلاب اسلامی با توجه به آراء رهبر انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنه ای را بررسی نماید. بنابراین سوال مطرح شده این است: مهم ترین انتقادات وارد شدن بر تمدن نوین غربی از منظر گفتمان انقلاب اسلامی و آراء حضرت آیت الله خامنه ای(مدظله العالی) شامل چه مواردی است؟ بر مبنای یافته های پژوهش حاضر، مهم ترین انتقادات وارده بر تمدن نوین غربی از منظر گفتمان انقلاب اسلامی و آراء حضرت آیت الله خامنه ای(مدظله العالی)، سیطره علم تجربی و اثباتی، جدایی ارزش ها از علم، سکولاریسم سیاسی، اقتصادی سرمایه محور، نظام اجتماعی محدود به غرب و حقوق بشر سکولار می باشد. گفتمان انقلاب اسلامی با مطرح کردن مردمسالاری دینی، ابزاری بودن اقتصاد، طرح اقتصاد مقاومتی، نظام اجتماعی فراگیر و مبتنی بر عدالت و همکاری، حمایت از مستضعفان و عدالت خواهان، رویکرد جدیدی برای طرح اندیشه تمدن نوین اسلامی مطرح کرده است. روش مورد استفاده در پژوهش نیز، توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: تمدن، تمدن نوین غربی، انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنه ای(مدظله العالی)
  • گارینه کشیشیان سیرکی* صفحات 29-54

    سرمایه اجتماعی با مولفه هایی مانند اعتماد، مشارکت، انسجام و ارزش ها شناخته می شود و امنیت ملی توانایی یک دولت در جلوگیری از تهدید نسبت به سه مولفه تمامیت ارضی، جامعه و رژیم است که مهم ترین عناصر بقای دولت محسوب می شوند. امنیت ملی از پنج بخش امنیت نظامی، امنیت سیاسی، امنیت اقتصادی، امنیت اجتماعی و امنیت زیست محیطی تشکیل شده است. هدف از نگارش مقاله حاضر، پاسخ به این سوال بود که سرمایه اجتماعی چه تاثیری بر امنیت ملی در هشت سال دفاع مقدس داشته است؟ براین اساس، فرضیه پژوهش بر پایه مولفه های بنیادین سرمایه اجتماعی، در تناظری مستقیم با مصادیق هشت سال دفاع مقدس، با روش تاریخی و با استفاده از ابزار اسنادی و منابع کتابخانه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. جمهوری اسلامی ایران درطی هشت سال جنگ تحمیلی توانست با سرودن حدیث پایداری، رشادت و دلاوری، امنیت، بقاء و عزت را برای ملت ایران به ارمغان آورد. یافته های به دست آمده از این مطالعه بیانگر وجود رابطه ای مستقیم و معنادار میان سرمایه اجتماعی و امنیت ملی بخصوص در بعد داخلی، در مطالعه موردی دفاع مقدس است. با توجه به عمق و شعاع این ارتباط به نظر می رسد با تمرکز بر سرمایه اجتماعی بیش از سایر سرمایه ها به خوبی می توان بر مشکلات و مصایب اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی کنونی کشور نیز فایق آمد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، امنیت ملی، دفاع مقدس، اعتماد، مشارکت اجتماعی
  • مریم رحمانی*، محمدتقی حیدری، خدیجه حیدری صفحات 55-778

    ازجمله مسایل نوپدید انقلاب اسلامی درمسیر مهندسی اجتماعی اسلامی-ایرانی، موضوع سبک زندگی است که البته از جمله مسایل نوپدید تمدن غربی نیزهست. مطرح شدن این مسئله توسط مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم نشان دهنده ضرورت ترویج سبک زندگی اسلامی و دوری از سبک زندگی غربی است موضوعی که امروز بسیار اهمیت دارد. بر همین اساس پژوهش حاضر به سهم خود می کوشد نقش ناجا در ساخت و بازساخت سبک زندگی ایرانی - اسلامیرا با تاکید بر منویات رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی مورد تبیین قرار داده و با ارایه استراتژی های عملی، بربه کارگیری آندر جهان اجتماعی ایران ضرورتبخشد. تکنیک پژوهش حاضر مبتنی بر تکنیک دلفی که در پنل های هترونیک و در یک راند تعداد خبرگانی که با همکاری آن ها تحلیل پژوهش انجامگرفت، 25 نفر بوده است. روابط بین عوامل موثر بر تحقق پذیری سبک زندگی ایرانی اسلامی بااستفادهازیک روش برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آزمون تک نمونه ای T و معادلات ساختاری روابط علی بین متغیرها بهره گرفته است. نتایج حاکی از آن است که مقدار آماره شاخص پاسخ گویی(با ضریب 327/10 =T) ناجا بیشترین تاثیر و نقش را در چارچوب منویات رهبری داشته است که امر میزان پاسخ گویی مسیولین ناجا به مردم و نهادهای مدیریتی، می تواند اثربخشی مهمی در دست یازی به اهداف منظومه فکری بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی داشته باشد. بعدازآن نیز مولفه های مقبولیت، قدرت و نوآوری سازمان ناجا در رده های بعدی قرار داشته و امتیاز بالاتر از حد متوسط دریافت کرده اند.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب، منظومه فکری، سبک زندگی اسلامی- ایرانی، رسالت ناجا
  • حسن رضا رفیعی* صفحات 79-108

    ایران سرزمین کهنی است که در طول تاریخ خود تهاجم های گسترده زیادی را از سر گذارنده است. اولین اشغالگر این سرزمین در دوره اسطوره ای ضحاک تازی و آخرین اشغالگر صدام حسین بعثی بود که با حمایت دولت های استکباری غرب و شرق مرزهای غرب تا جنوب غربی کشور را به اشغال سپاهیان خود در آورد. بیرون راندن چنین اشغالگری مرهون حمیت و همدلی همه اقشار مردم و آحاد نیروهای مسلح از جمله ژاندارمری بود.هدف از انجام این تحقیق نگاهی کوتاه بر نقش ماموران ژاندارمری در جنگ است. با توجه به اینکه بیش از سه دهه از ادغام آن سازمان و تشکیل نیروی انتظامی واحد می گذرد، چنانچه به نقش موثر مامورام خدوم سازمان مزبور در جریان دفاع مقدس مردم ایران در مقابل تجاوز دشمن بعثی اشاره نشود؛ ممکن است ایثارگری های آنان در آن مقطع زمانی به فراموشی سپرده شود. روش انجام تحقیق توصیفی و روش گردآوری مطالب مراجعه به منابع و اسناد نوشته شده است. نتیجه حاکی از آن است که اولین دژهای حفاظتی کشور و اولین قربانیان این تجاوزگری، ماموران ژاندارمری در مرزهای مشترک با عراق بودند. در طول 8 سال دفاع مقدس مسیولان آن سازمان با ساماندهی 25 گردان رزمی سازمانی و غیرسازمانی و تبدیل واحدهای انتظامی مناطق عملیاتی به یگان های رزمی موجب حضور کارکنان این سازمان در عملیات های آفندی شدند. ضمنا با انجام هر عملیات آفندی، وظیفه پدافند و حفظ مواضع دفاعی نیز به رزمندگان ژاندارمری سپرده می شد و آن ها به بهترین نحو از این دستاوردها حراست می کردند. تقدیم 17443شهید، جانباز، آزاده و جاویداثر برگ زرینی از حضور ماموران ژاندارمری در دفاع از کیان ملی و تمامیت ارضی این آب و خاک است.

    کلیدواژگان: ژاندارمری، جنگ تحمیلی، دفاع مقدس، آفند، پدافند
  • محمد بهرام زاده* صفحات 109-136

    پدیده جنگ علی رغم ماهیت و زمان وقوع آن بخشی از تاریخ ملت هاست و به مثابه یک پدیده تاریخی در صورت بندی هویت و حیات اجتماعی و فرهنگی جوامع نقش اساسی ایفا می کند. گردشگری جنگ می تواند یک محور اساسی در تبادل فرهنگی و یکی از وجوه قابل اتکا جاذبه های گردشگری به شمار آید. مساله اصلی پژوهش حاضر بررسی الگوی راهبردی عملیاتی جهت توسعه گردشگری و موزه های دفاع مقدس در استان خوزستان چیست. از اهداف این پژوهش بررسی و تحلیل موانع و ارایه الگویی راهبردی عملیاتی جهت توسعه گردشگری موزه های دفاع مقدس در استان خوزستان است. این پژوهش به لحاظ هدف؛ کاربردی و روش بررسی آن، توصیفی و از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری آن را کلیه گردشگران و بازدیدکننده از موزه های دفاع مقدس خوزستان در سال 1399 است. دراین بین حجم نمونه (265 نفر) تعیین گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS19 استفاده شده است. همچنین برای سنجش قابلیت اعتماد سازه های مورد نظر از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است، در ادامه جهت ارایه مدل راهبردی از تحلیل سوات بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که بیشترین تاثیر را بر گردشگری موزه های دفاع مقدس متغیر ضعف بازاریابی داشته با ضریب تاثیر 0.27 دارد. همچنین نتایج روش تجزیه وتحلیل سوات به شکل نظام یافته استراتژی ST پیشنهاد می دهد.

    کلیدواژگان: موانع توسعه، گردشگری دفاع مقدس، مدل راهبردی، سوات، استان خوزستان
  • غلامرضا تاج بخش* صفحات 137-158

    ترویج سبک زندگی شهدا در جهت الگوسازی برای نسل جوان یک ضرورت استراتژیک برای کشور محسوب می شود. محقق در این پژوهش درصدد است به مولفه های سبک زندگی سردار دلها از منظر جوانان دست یابد. روش نمونه گیری برای پژوهش کیفی حاضر از نوع روش نمونه گیری هدفمند و نظری است. تکنیک جمع آوری داده ها در این تحقیق مصاحبه نیمه ساخت یافته بوده است. در این پژوهش از 25 نفر از جوانان سنین بین 18 تا 35سال شهرستان نی ریز فارس مصاحبه گرفته شد. پساز تجزیه وتحلیلداده هایکیفی،پنجمولفه ایاصلی سبک زندگی و چند مقوله فرعی شناساییشد: سبک زندگی فرد محور (مهربانی، تواضع و فروتنی، ساده زیستی، شهرت گریزی، دنیا گریزی، عزت نفس، قاطعیت، آرامش و طمانینه)، سبک زندگی اجتماع محور (مردمی بودن، وحدت آفرینی، کمک به همنوعان)، سبک زندگی مدیریت محور (توانمندی و نبوغ نظامی، دشمن شناسی، شجاعت، مدیریت جهادی، قدرت تدبیر، مهارت ارتباطی)، سبک زندگی سیاست محور (همگرایی منطقه ای، استکبار ستیزی، فراجناحی و قدرت تحلیل و درک شرایط سیاسی، ولایت مداری)، سبک زندگی دین محور (خودسازی معنوی و خدامحوری، روحیه شهادت طلبی، تفکر عاشورایی، ارادت و تمسک به معصومین (ع)). توجه به شاخص های سبک زندگی این شهید والامقام، می تواند جوانان را در مقابل توطیه های سوء و مخرب بیگانگان بیمه نموده و در عین حال اصلاح رفتارهای ناپسند اجتماعی را تسریع بخشد.

    کلیدواژگان: جوانان، شهید سلیمانی، سبک زندگی، الگوسازی
  • رشید خلف زاده*، حسن خوزین، منوچهر شریفی صفحات 159-181

    گفتمان انقلاب اسلامی به عنوان یک الگوی ارزشی از همان ابتدای پیروزی، با موانع نظامی، سیاسی، اقتصادی روبرو بوده و تاکنون از همه آنها عبور کرده است اما در دهه چهارم از عمر انقلاب، عرصه پیچیده ای در مقابل نظام آغاز گردید که ویژگی های آن بسیار متفاوت از عرصه های دیگر است ودشمنان به دنبال مهار انقلاب از درون توسط سربازان فرهنگی خود هستند. تاکیدهای فراوان مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در این زمینه نشان از جدیت دشمنان و اهمیت بالای جنگ فرهنگی دارد. بیان عبارت های مانند تهاجم، شبیخون و نفوذ فرهنگی در سال های اخیر، که در مناسبت های مختلف توسط مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مورد تاکید قرار گرفته است. در این مقاله، پژوهشگران پس از بررسی مفهوم نفوذ و فرهنگ به تبیین تاکتیک های نفوذ فرهنگی از دیدگاه رهبری و درنهایت راهکارهای مقابله با آن پرداخته است. با توجه به موضوع پژوهش، با رویکرد روش تحلیل محتوا محور است روش پژوهش برای گردآوری داده ها، استفاده از کتب، مقالات و پایگاه اختصاصی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) بوده است. با جمع بندی مطالب، نتیجه گیری شد که امروزه دیگر سلطه بر کشورها با لشکرکشی  امکانپذیر نبوده و استعمارگران با استفاده از روش نفوذ درسیاست  های فرهنگی به دنبال دستیابی به اهداف خود می باشند.

    کلیدواژگان: نفوذ، نفوذ فرهنگی، مقابله، دشمن
|
  • Hassan Narmani, Ghaffar Zarei *, Amin Ravanbod Pages 9-28

    Civilizations, like other social phenomena, are constantly changing and evolving.What is known as the New Western Civilization is a set of political, social, economic,and cultural achievements in theWest that are manifested in the form of secular political systems and the capitalist economic system. This approach, criticized from the discourse of the Islamic Revolution, including the views of Ayatollah Khamenei. The present study aims to examine the approach based on the discourse of the Islamic Revolution according to the views of the Supreme Leader of the Islamic Revolution, Ayatollah Khamenei, with the aim of criticizing the new Western civilization. Therefore, the question is: what are the most important criticisms of entering the new Western civilization from the perspective of the discourse of the Islamic Revolution and the views of Ayatollah Khamenei? Based on the findings of the present study,the most important criticisms of modernWestern civilization from the perspective of the discourse of the Islamic Revolution and the views of Ayatollah Khamenei, the dominance of empirical and positive science, the separation of values from science, political secularism, economic capital Axis, the social system is limited to the West and secular human rights. The discourse of the Islamic Revolution has proposed a new approach to the idea of a new Islamic civilization by proposing religious democracy, the instrumentality of the economy, the design of a resistance economy, an inclusive social system based on justice and cooperation, supporting the oppressed and seeking justice. The method used in the research is descriptive-analytical.

    Keywords: Civilization, New Western Civilization, Islamic Revolution, Ayatollah Khamenei
  • Garineh Keshishyan Siraki * Pages 29-54

    Social capital is characterized by components such as trust, participation, cohesion and values, and national security is the ability of a state to prevent threats to the three components of territorial integrity, society and regime, which are the most important elements of state survival. National security consists of five parts: military security, which have two levels of interaction between the capabilities of the countries' aggression and armed defense and their perception of each other's intentions; Political security, economic security, social security and environmental security are formed. The purpose of writing this article was to answer the question: What effect has social capital had on national security during the eight years of holy defense? Accordingly, the research hypothesis based on the basic components of social capital, in direct comparison with the examples of eight years of Holy defense, was evaluated by historical methods and using documentary tools and library resources. During the eight years of the imposed war, the Islamic Republic of Iran was able to bring stability, courage and bravery, security, survival and dignity to the Iranian nation by composing a hadith. The findings of this study indicate a direct and significant relationship between social capital and national security, especially in the internal dimension, in the case study of Holy defense. Considering the depth and radius of this relationship, it seems that by focusing on social capital more than other capitals it is possible to overcome the current social, political, cultural and economic problems and sufferings of the country.

    Keywords: social capital, national security, holy defense, Trust, Participation
  • Maryam Rahmani *, Mohamad Taghi Heydari, Khadija Heydari Pages 55-778

    One of the emerging issues of the Islamic Revolution in the path of Islamic-Iranian social engineering is the issue of lifestyle, which of course is also one of the emerging issues of Western civilization. Raising this issue by the Supreme Leader in the second step statement shows the need to promote the Islamic way of life and stay away from the Western way of life, which is very important today. Accordingly, the present study tries to explain the role of NAJA in constructing and reconstructing the Iranian-Islamic lifestyle by emphasizing the menus of leadership in the statement of the second step of the Islamic Revolution and by presenting practical strategies, necessitate its application in the social world of Iran. The present research technique is based on the Delphi technique which was done in heteronic panels and in a round the number of experts with whom the research analysis was performed was 25 people. The results show that the value of the response index (with a coefficient of 10.327 T) NAJA had the greatest impact and role in the framework of leadership orders. After that, the components of acceptability, power, and innovation of the NAJA organization are in the next ranks and have received above-average scores.

    Keywords: Statement of the second step of the revolution, Islamic-Iranian lifestyle, mission of NAJA
  • Hassan Reza Rafiei * Pages 79-108

    The first occupier of this land during the mythical period of Zahak Tazi and the last occupier of Saddam Hussein was Ba'athist, who with the support of arrogant governments in the west and east occupied the western to southwestern borders of the country with his troops. The expulsion of such an occupation was due to the support and sympathy of all sections of the people and members of the armed forces, including the gendarmerie. This study provides a brief overview of the role of gendarmerie officers in war. The method of conducting descriptive research and the method of collecting materials referring to sources and documents are written. The result indicates that the first protection fortresses of the country and the first victims of this aggression were the officers of John Berkoff Gendarmerie. During the 8 years of the holy defense, the officials of that organization organized 25 organizational and non-organizational combat battalions and turned the law enforcement units of the operational areas into combat units, causing the presence of the organization's employees in offensive operations. At the same time, with each operation, the task of defense and defense of defensive positions was entrusted to the zealous gendarmerie, and they protected these achievements in the best possible way. The dedication of 17,443 martyrs, veterans, freedmen and immortals is a golden leaf of the proud presence of gendarmerie officers in defense of the national unity and territorial integrity of this land and water.

    Keywords: Gendarmerie, Imposed War, sacred defense, Offensive, defense
  • Mohammad Bahramzadeh * Pages 109-136

    The phenomenon of war, despite its nature and time of occurrence, is part of the history of nations and as a historical phenomenon plays a key role in shaping the identity and social and cultural life of societies. War tourism can be a key axis in cultural exchange and one of the potential aspects of tourist attractions. The main issue of the present study is to investigate the strategic operational model for the development of tourism and sacred defense museums in Khuzestan province. One of the objectives of this study is to study and analyze the obstacles and present a strategic operational model for the development of tourism of the museums of sacred defense in Khuzestan province. This research in terms of purpose; Applied and its study method was descriptive and survey type. The statistical population is all tourists and visitors to the museums of the holy defense of Khuzestan in 1399. Meanwhile, the sample size (265 people) was determined. SPSS19 software was used to analyze the data. Also, Cronbach's alpha coefficient has been used to measure the reliability of the structures. In addition, SWOT analysis has been used to present a strategic model. The results show that the most effective effect on tourism of sacred defense museums is the marketing weakness variable with a coefficient of 0.27. The results of the SWAT analysis method also suggest a systematic ST strategy.

    Keywords: Barriers to Development, Sacred Defense Tourism, strategic model, Swat, Khuzestan Province
  • Gholamreza Tajbakhsh * Pages 137-158
    Objective

    Modeling the martyrs, keeping the names and memories of the martyrs alive, promoting the lifestyles of the martyrs and setting an example for the young generation is a strategic necessity for the country. Accordingly, the researcher in this study seeks to achieve a component of the lifestyle of Martyr Haj Qasem Soleimani from the perspective of young people with a phenomenological approach.Research

    Method

    The sampling method for the present study is purposeful and available sampling and the theoretical sampling method. The data collection technique in this study was a semi-structured interview. In this study, 25 young people between the ages of 18 and 35 were interviewed. This research was conducted in the spring of 2020 in Neyriz city of Fars province.

    Results

    After analyzing the qualitative data, five main components of lifestyle and several sub-categories were identified: individual lifestyle (kindness, humility, simple living, fame avoidance, worldview, self-esteem, assertiveness, calmness). And confidence), social lifestyle (being popular, creating unity, helping fellow human beings), military lifestyle (military capability and genius, hostility, courage, jihadi management, tact, communication skills), political lifestyle (regional convergence) Anti-arrogance, trans-sectarianism and the power of analysis and understanding of political conditions, orbital province), spiritual lifestyle (spiritual and God-centered self-creation, spirit of martyrdom, Ashura thinking, love and appeal to the infallibles).

    Conclusion

    Therefore, paying attention to the lifestyle indicators of this great martyr can accelerate the speed of modeling and correcting socially inappropriate behaviors.

    Keywords: Qualitative Study, Youth, martyr Soleimani, Lifestyle
  • Rashid Khalafzade *, Hassan Khozin, Manouchehr Sharifi Pages 159-181

    The discourse of the Islamic Revolution, as a value model, has faced military, political, and economic obstacles from the very beginning of its victory and has overcome all of them. It is different from other arenas, and the enemies seek to contain the revolution from within by their cultural soldiers. The great emphasis of the Supreme Leader in this regard shows the seriousness of the enemies and the high importance of the cultural war. Expressions such as aggression, ambush and cultural influence in recent years, which have been emphasized on various occasions by the Supreme Leader. In this article, after examining the concept of influence and culture, researchers explain the tactics of cultural influence from the perspective of leadership and finally the strategies to deal with it. According to the research topic, the approach is content-oriented the research method for data collection was the use of books, articles and a special database of the Supreme Leader. In conclusion, it was concluded that domination of countries by military means was no longer possible today and the colonizers using the method of influencing cultural policies, they seek to achieve their goals.

    Keywords: Influence, Cultural Influence, Confrontation, Enemy