فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا موجودی، لیلا روحی*، خلیل خاشعی صفحات 1-9
    زمینه و هدف

    علیرغم پیشرفت های صورت گرفته در زمینه ی درمان آدنوکارسینومای روده بزرگ، مبتلایان همچنان دارای میزان بقاء پایینی هستند. اسید سیتریک به عنوان یک مهارکننده   ی فیزیولوژیکی آنزیم های دخیل در مسیر گلیکولیز، در راستای حذف سلول های سرطانی مورد توجه می باشد .ژن های p53  و p21 بخاطر داشتن خاصیت پروآپوپتوزی در حذف سلول دخیل هستند. در این مطالعه اثر اسید سیتریک بر میزان بیان ژن های p53  وp21  در رده سلولی آدنوکارسینومای روده بزرگ انسان (HT-29) مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه سلول های رده ی HT-29 با غلظت های مختلف اسید سیتریک شامل 400، 800 و 1600 میکروگرم/ میلی لیتر برای بررسی بیان ژن های p53  و p21 ظرف مدت 24 و 48 ساعت انکوبه شدند. سپس میزان بیان از طریق آنالیز Real Time- PCR مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون ANOVA انجام شد.

    نتایج

    طبق نتایج، تیمار با اسید سیتریک سبب افزایش معنی داری در بیان ژن های p21  (0/044= P) و p53 (0/036= P) در برخی از گروه های آزمایشی (800 و 1600 میکروگرم/ میلی لیتر برای ژن p53  و 1600 میکروگرم/ میلی لیتر برای ژن p21) نسبت به گروه کنترل گردید.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اسید سیتریک می تواند با القاء بیان ژن های دخیل در مسیر آپوپتوز، به عنوان یک ماده ی ضد سرطان در راستای درمان سرطان روده بزرگ بکار رود.

    کلیدواژگان: اسید سیتریک، آدنوکارسینوما روده بزرگ، بیان ژن، ژن p53، ژن p21
  • بابک هوشمند مقدم، عباسعلی گائینی*، مژگان اسکندری، سحر پارسه، مهناز حجتی مروست صفحات 10-19
    زمینه و هدف

    شواهد نشان می دهد آپوپتوز نقش مهمی در فرآیند پیری دارد. امروزه فعالیت بدنی منظم به عنوان راهکار دفاعی در به تعویق انداختن پیری و بیماری های مرتبط با آن شناخته شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر 12 هفته تمرین مقاومتی بر مقادیر سرمی p53، کاسپاز-3 و کاسپاز-9 در مردان سالمند کم تحرک بود.

    روش‏ ها: 

    در این مطالعه نیمه تجربی، 30 مرد سالمند (سن: 3/2±66/2) داوطلبانه بصورت هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب و تصادفی در دو گروه تجربی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. شرکت کنندگان گروه تجربی به مدت 12 هفته و سه جلسه در هفته به انجام تمرینات مقاومتی پرداختند. در ابتدا و انتهای پژوهش، نمونه خون وریدی برای اندازه گیری مقادیر بیوشیمیایی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و با آزمون آماری تی زوج و مستقل در سطح معناداری کمتر از 05/0 انجام شد.

    نتایج

    بعد از انجام 12 هفته تمرین مقاومتی کاهش معناداری در مقادیر سرمی p53  (0/03=p)، کاسپاز-3 (0/016=p) و کاسپاز-9 (0/025=P) مشاهده شد. علاوه بر این اختلاف معناداری بین دو گروه تجربی و کنترل در مقادیر سرمی p53 (0/04=p)، کاسپاز-3 (0/02=p) و کاسپاز-9 (0/03=p) مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد انجام تمرین مقاومتی منظم می تواند در کاهش فرآیند آپوپتوز و کند شدن سرعت فرآیند پیری نقش بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، p53، کاسپاز-3، کاسپاز-9، سالمند
  • یحیی پاسدار، میترا دربندی، رویا صفری فرامانی، فرید نجفی، بهروز حمزه* صفحات 20-33
    زمینه و هدف

    سیگار یک عامل خطر فردی مهم برای بیماری های قلبی- عروقی (CVD) است که همراه شدن آن با سایر عوامل خطر ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهد. در این مطالعه اندازه اثر عوامل خطر CVD در سطوح مختلف مصرف سیگار مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش ها

    این مطالعه تحلیل مقطعی داده های فاز اولیه مطالعه آینده نگر بیماری های غیرواگیر روانسر است که بر روی 10063 فرد 65-35 سال انجام گرفت. الگوی سیگار کشیدن در سه گروه افراد سیگاری (فعلی، سابق و هرگز) و از نظر شدت در سه سطح سبک، متوسط و قهار طبقه بندی شد. داده ها با استفاده از رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 8/25±48/10 سال و 4773 نفر (47/43%) مرد بودند. پرفشاری خون، دیابت و اختلال چربی های خون در افراد سیگاری، خطر ابتلا به CVD را به ترتیب (7/67-1/28 CI=95% ،3/14OR=)، (2/55-0/85 CI=95% ،1/47OR=) و (2/77-0/56 CI=95% ،1/25OR=) برابر افزایش داده بود. پرفشاری خون (4/00-1/18 CI=95% ،2/17OR=) و اختلال چربی های خون (3/90-1/17 CI=95% ،2/13OR=) در افراد سابقا سیگاری، خطر ابتلا به CVD را افزایش داده است. فعالیت بدنی شدید در افراد غیر سیگاری (0/73OR=) و سابقا سیگاری (0/53OR=) بطور معنی داری یک عامل محافظت کننده در برابر CVD بود.

    نتیجه گیری

    سیگار علاوه بر اینکه یک عامل خطر فردی مستقل برای CVD است، همراه شدن آن با عوامل خطر دیگر مانند دیابت، پرفشاری خون، اختلال چربی های خون، چاقی، فعالیت بدنی پایین و سن بالا شانس ابتلا به CVD را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: بیماری های قلبی عروقی، سیگار، دیابت، پرفشاری خون
  • رحمان سوری*، مژگان نقیب الذاکرین، فاطمه شب خیز، اعظم رمضان خانی صفحات 34-45
    زمینه و هدف

    مطالعات اخیر ارتباط بین نفوذپذیری روده و چاقی را نشان داده اند. زنولین به عنوان نشانگر افزایش نفوذپذیری روده شناخته شده است. هدف مطالعه ما بررسی تاثیر فعالیت ورزشی هوازی با شدت متوسط بر سطوح زنولین و اینترلوکین-6 در نوجوانان پسر چاق غیرفعال بود.

    روش ها: 

    این مطالعه در قالب طرح نیمه تجربی انجام گرفت. 26 نفر از نوجوانان پسر چاق (سن 0/71±13/40 سال؛ وزن 8/37±86/04کیلوگرم)، در این پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه فعالیت ورزشی هوازی و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین، فعالیت دویدن با شدت 75-60 درصد حداکثر ضربان قلب، سه جلسه در هفته به مدت 10 هفته انجام دادند. قبل و پس از مداخله، خونگیری به منظور اندازگیری زنولین و اینترلوکین-6 انجام شد. داده ها به وسیله آزمون تی زوجی و تی مستقل در سطح 0/05≤ P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که وزن (0/001=P)، درصد چربی بدن (0/033=P)، سطوح زنولین (0/001=P) و اینترلوکین-6 (0/003=P) در گروه فعالیت هوازی در پس آزمون نسبت به پیش آزمون و نیز نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشت. بین تغییرات زنولین با تغییرات اینترلوکین-6، وزن و درصد چربی بدن همبستگی معناداری مشاهده گردید (0/05≤P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به رابطه زنولین با ترکیب بدنی و اینترلوکین-6 و تاثیرپذیری آن از تمرین هوازی، زنولین ممکن است نقش ویژه ای در کنترل وزن و چاقی ایفا نماید.

    کلیدواژگان: زنولین، اینترلوکین-6، فعالیت ورزشی با شدت متوسط، نوجوان چاق
  • الیاس شریفی، نجمه السادات حسینی مطلق*، بی بی فاطمه حقیرالسادات، محمد مجدی زاده صفحات 46-54
    زمینه و هدف

    درمان گرمایی سلول های سرطانی با امواج فراصوت و نانوذرات جهت مرگ جایگزیده سلول ها با عوارض جانبی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی اثر حرارتی دمای آب توسط امواج فراصوت در مجاورت نانوذرات اکسیدگرافن به منظور کاربرد در نابودی حرارتی سلول های سرطانی انجام شد.

    روش ها

    ابتدا تاثیر گرمای هیتر و سونیکیت حمامی بر تغییرات دمای آب دیونیزه و اکسید گرافن پگیله در زمان 30 دقیقه بررسی شد. اثر امواج فراصوت حاصل از سونیکیت پروبی در توان های مختلف در زمان 10 دقیقه بر تغییرات دمای آب دیونیزه و اکسید گرافن پگیله در غلظت های 0/2 و 0/4 میلی گرم بر میلی لیتر مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    در گرمایش با هیتر افزایش دمای محلول حاوی اکسید گرافن با آب تقریبا نزدیک بهم و از لحاظ آماری تفاوتی نداشت (0/01>P)، اما در سونیکیت حمامی افزایش دمایی اکسید گرافن پگیله نسبت به آب تا 4 درجه سانتی گراد بیشتر بود. هنگام استفاده از سونیکیت پروبی با افزایش زمان و غلظت اکسید گرافن دما افزایش یافت، اما این افزایش در مقایسه با آب تفاوت معنی داری نداشت و حضور اکسید گرافن بصورت مطلوبی موجب افزایش دما نشد.

    نتیجه ‏گیری:

     بنظر میرسد نانو ذره اکسید گرافن با شرایط آزمایشگاهی در این پژوهش نمی تواند بصورت مطلوبی نقش مبدل حرارتی را برای امواج فراصوت بازی کند. ممکن است مطالعه برروی اکسید گرافن کاهیده یا عاملدار شده با شرایط آزمایشگاهی متفاوت نتایج متفاوتی داشته باشد که انجام آن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: فراصوت، نانوذرات اکسید گرافن، گرمادرمانی سرطان
  • ملیحه طالبی امرئی، نسترن شریفی*، افسانه طاهری صفحات 55-65
    زمینه و هدف

    کفایت اجتماعی یکی از معیارهای تعیین‎کننده در برقراری تعاملات می‎باشد. مولفه‎های سبک زندگی ‎ارتقاء دهنده سلامت با عملکرد تحصیلی و کیفیت زندگی دانشجویان ارتباط دارد. از طرفی توانایی سازگاری تحصیلی می تواند کارآیی و کفایت تحصیلی دانشجویان را افزایش دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و کفایت اجتماعی با نقش میانجی سازگاری تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 320 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال تحصیلی 99-98 انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از روش نمونه‎گیری طبقه‎ای انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه‎های کفایت اجتماعی فلنر، سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت والکر و سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک استفاده شد. روش های آماری تحلیل مسیر و ضرایب همبستگی برای تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و همچنین نرم افزار لیزرل انجام گردید.

    نتایج

    . نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد بین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت با سازگاری تحصیلی (0/34= ß و 4/24= t)،  و نیز سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و کفایت اجتماعی (0/41=  ß و 5/60= t) و سازگاری تحصیلی با کفایت اجتماعی (0/28=   ßو 4/38= t) رابطه آماری معنی‎داری وجود داشت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت در افزایش سازگاری تحصیلی و کفایت اجتماعی، ایجاد باورهای مثبت در زمینه سلامت و نیز آگاه سازی افراد از آثار آن اهمیت می یابد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقاء‎دهنده سلامت، کفایت اجتماعی، سازگاری تحصیلی
  • عباس حیدری، الهه غائبی* صفحات 66-74
    زمینه و هدف

    الگوهای دانش در پرستاری اساسی، برای توسعه دانش و عمل پرستاری است. کارپر چهار الگوی دانش تجربی، شخصی، اخلاقی و زیبایی شناسی را شناسایی کرد. دانش رهایی بخش که توسط کارپر به الگوهای فوق افزوده شده است، در پرستاری مورد غفلت واقع شده است؛ این مطالعه به معرفی دانش رهایی بخش در پرستاری می پردازد.

    روش‏ ها:

     این مطالعه به روش مروری انجام شد. جست و جوی منابع مرتبط با استفاده از کلید واژه هایknowing, education, research, practice, caring, nursing Emancipatory, knowledge و با استفاده از عملگرهای AND و OR در منابع اطلاعاتی  Google scholar, PubMed, Scopus, ISI بدون اعمال محدودیت زمان انجام شد. نتایج شامل 7 کتاب و 17 مقاله در حوزه الگوهای دانش در پرستاری، فلسفه، کاربرد الگوهای دانش رهایی بخش در آموزش، پژوهش و عملکرد بالینی بدست آمد.

    نتایج

    دانش رهایی بخش در پرستاری به معنای به چالش کشیدن ماهیت دانش و شیوه هایی است که دانش یا آنچه به عنوان دانش شناخته می شود در کمک به حل مشکلات اجتماعی بزرگتر است. پرستار با دید انتقادی به مسایلی که بیمار با آن مواجه است، می پردازد تا نهایتا به اصلاح ساختارهای نادرست اجتماعی منجر شود.

    نتیجه گیری

    استفاده از دانش رهایی بخش به پرستاران این فرصت را می دهد تا اقدامات عادلانه و منصفانه برای بهبود سلامت جوامع و بیماران انجام دهند.

    کلیدواژگان: رهایی بخش، دانش، پرستاری
  • حسین خادمی* صفحات 75-79
    زمینه و هدف

    بلوک سمپاتیک کمری در دردهای با منشاء سمپاتیک اندام تحتانی بکار میرود. کوزالژی یا سندرم درد پیچیده ناحیه ای نوع دو (CRPS type 2) جزو سندرم های درد وابسته به فعالیت سمپاتیک محسوب می شود. درمان درد کوزالژی بخصوص در بیماران با وابستگی به داروهای مخدری بسیار مشکل است .در بررسی مطالعات گزارشی مبنی بر کاربرد مداخلات درد در بیماران با وابستگی به داروهای مخدری پیدا نشد لذا در این مطالعه  تجربه کاربرد بلوک سمپاتیک کمری روی درد مزمن و مقاوم بدرمان کوزالژی (CRPS type 2) در بیمار با وابستگی شدید به داروهای مخدری گزارش شده است.

    گزارش موارد

    بیمار اقای 36 ساله که دچار ترومای crush injury   اندام تحتانی چپ که  با تشخیص  کوزالژی تحت بلوک سمپاتیک کمری قرار گرفت و دردهای سوزشی مقاوم به درمان اندام تحتانی   از نمره درد  (NRS)  10  به 5 کاهش یافت و نیز دردهای با کیفیت برق گرفتگی (shooting)  اندام مبتلا بکلی از بین رفت .و مصرف داروی مخدری بیمار 50 درصد کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    بلوک سمپاتیک کمری می تواند در دردهای مقاوم بدرمان کوزالژی در بیمار با وابستگی به داروهای مخدری استفاده شود هرچند مطالعات بیشتر برای تاثیر دراز مدت این بلوک  مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: بلوک سمپاتیک کمری، کوزالژی، سندرم درد پیچیده موضعی نوع دو
|
  • A.Mojodi, L.Rouhi *, KH.Khashei Pages 1-9
    Background & Aim

    Despite the advances in treatment of colorectal adenocarcinoma patients continue to have low survival. Citric acid is considered as a physiological inhibitor of enzymes involved in glycolysis pathway to remove cancer cells. The p53 and p21 gene products are involved in cell removal due to their pro-apoptotic properties. In this study, the effect of citric acid on p53 and p21 genes expression of the human colorectal adenocarcinoma cell line (HT29) examined.

    Methods

    In this study, HT-29 cells were treated by different concentrations of citric acid (400, 800 and 1600 μg/ml) and the expression of P53 and p21 genes were examined after 24 and 48 hours. And results were analyzed by Real Time PCR. Statistical analysis was accomplished by ANOVA tests using SPSS 18 software.  

    Results

    According to results, treatment with citric acid increased the expression of p21 (P=.044) and p53 (P=.036) genes in some experimental groups (800 and 1600 μg/ml for p53gen and 1600 μg/ml for p21gene) compared to the control group.

    Conclusion

    Citric acid seems to be useful as an anticancer agent for the treatment of colorectal adenocarcinoma by inducing expression of genes that involved in the apoptosis pathway.

    Keywords: Citric Acid, Colorectal adenocarcinoma, Gene Expression, p53gene, p21gene
  • B.Hooshmand Moghadam, A.Gaeini *, M.Eskandari, S.Parseh, M.Hojjati Marvast Pages 10-19
    Background & Aim

    Evidence suggests that apoptosis plays an important role in the aging process. Today, regular physical activity is recognized as a defense strategy in delaying aging and related diseases. This study aimed to evaluate the effect of 12 weeks of resistance training on serum levels of p53, caspase-3, and caspase-9 in sedentary elderly men.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 30 elderly men (Age: 66/2±3/2) were selected voluntarily and purposefully as a statistical sample and randomly divided into experimental groups (n=15) and control (n=15). Participants in the experimental group performed resistance training for 12 weeks and three sessions per week. At the beginning and end of the study, venous blood samples were collected to measure biochemical values. Data analysis was performed using SPSS software version 24 and with dependent and independent t-test at a significance level of less than 0.05.

    Results

    After 12 weeks of resistance training, a significant decrease was observed in serum levels of p53 (p=0.03), caspase-3 (p=0.016) and caspase-9 (p=0.025). Also, a significant difference was observed between the experimental and control groups in serum levels of p53 (p=0.04), caspase-3 (p=0.02) and caspase-9 (p=0.03).

    Conclusion

    It seems that regular resistance training can play an important role in attenuation of the apoptosis and slowing down the aging process.

    Keywords: Resistance Training, P53, Caspase-3, Caspase-9, Elderly
  • Y.Pasdar, M.Darbandi, R.Safari Faramani, F.Najafi, B.Hamzeh * Pages 20-33
    Background & Aim

    Smoking is an important individual risk factor for cardiovascular disease (CVD), which in combination with other risk factors may also increase the risk of cardiovascular conditions. In this study, the effect of CVD risk factors has been investigated on different levels of smoking.

    Methods

    This cross-sectional analysis was performed using the baseline data of Ravansar Non-Communicable Disease (RaNCD) cohort study. The study included 10063 persons in the age range of 35–65 years.  The smoking status was categorized as current, former, and never smokers. It was also classified into three levels of light, medium and strong based on the amount of tobacco consumption. Data were analyzed using logistic regression.

    Results

    The mean age of participants was 48.10± 8.25 years and nearly 4773 (47.43%) of them were male. The odds ratio of CVDs were 3.14 (95% CI = 1.28-2.67), 1.47 (95% CI = 0.85-2.55), and 1.25 (95% CI = 0.56-5.77) times higher in smoker with hypertension, diabetes and hyperlipidemia, respectively. Hypertension (OR = 2.17, 95% CI = 1.18-1.00) and hyperlipidemia (OR = 2.13, 95% CI = 1.17-1.90) increased the CVD risk in former smokers. High physical activity in never smokers (OR = 0.73) and former smoker (OR = 0.53) was a significant CVD protective factor.

    Conclusion

    Smoking either individually or in combination with other risk factors such as diabetes, hypertension, hyperlipidemia, obesity, poor physical activity, and old age increases the risk of developing CVD.

    Keywords: Cardiovascular diseases, Smoking, Diabetes, Hypertension
  • R.Soori *, M.Naghibozakerin, F.Shabkhiz, A.Ramezankhani Pages 34-45
    Background & Aim

    Deep heated oils produce toxins that endanger peoplechr('39')s health. The use of herbal supplements along with exercise can improve general health. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of aerobic and octapamine training on HSP70 and Caspase 3 protein in brown adipose tissue of rats received w deep heated oils.

    Methods

    40 male wistar rats after four weeks of feeding with heated oil were randomly assigned into control-intoxication (CI; n=8), exercise training-intoxication (ETI; n=8), supplement-intoxication (SI; n=8), supplement-exercise-intoxication (SEI; n=8), and healthy-control (HC; n=8).  The exercise-training was done for four weeks at intensity of 50-65% vo2max for 20 minutes per session. Octopamine was used as a supplement for 4 weeks and it was also used in the form of intraperitoneal injection with a dose of 81 µmol/kg for five days per week in the CI, SI, and SEI. To test the HSP70 protein by immunohistochemistry And Caspaz 3 used Western blot.

    Results

    The results showed that aerobic exercise significantly reduces HSP-70 protein (P = 0.001). Octopamine intake significantly reduced HSP-70 protein (P = 0.001). However, the interaction between aerobic exercise and octopamine did not have a significant effect on HSP-70 protein concentration. Aerobic exercise significantly reduced Caspase 3 (P = 0.001). Taking octapamine supplementation significantly reduced caspase 3 (P = 0.001). Also, the interaction of aerobic exercise and octopamine significantly reduced Caspase 3 (P = 0.016).

    Conclusion

    Aerobic exercise and octopamine reduce the detrimental effects of deeply heated oils. It is recommended to use food at a temperature below 180 0C and in order to reduce the effects of toxins produced by these oils, regular aerobic exercise and octapamine supplementation would be useful.

    Keywords: Zonulin, Interleukin-6, Moderate Intensity Exercise, Obese Adolescent
  • E.Shrifi, N.Hoseini Motlagh *, B.Haghiralsadat, M.Majdizadeh Pages 46-54
    Background & Aim

    Ultrasound hyperthermia with nanoparticles has been regarded as an effective method for localized death of cancerous cells with fewer side effects to the surrounding normal tissues. The aim of this study was to investigate the increasing of water temperature by ultrasound waves in the presence of graphene oxide (GO) nanoparticles in order to be used in thermal treatment of cancerous cells.

    Methods

    At first, the thermal effect of heater and bath sonokit were investigated on variation of the deionized (DI) water and pegylated GO temperatures for 30 minutes. The effect of ultrasonic waves with different power over 10 minutes were also evaluated on pegylated GO solution and DI water with 0.2 and 0.4 mg/ml concentrations.

    Results

    When the heater was used, the temperature rise of the GO and water was almost close to each other and there was no statistical difference (p-value>0.01). In bath sonokit, the temperature rise of GO was 40 C more than DI water. When probe sonokit was used, the temperature increased with the increase in time and GO concentration, but there was no significant difference in this increase compared to water and the presence of GO did not favorably increase the temperature.

    Conclusion

    It seems that GO nanoparticles in laboratory conditions of this study cannot play the role of heat exchanger for ultrasonic waves. Further study of functionalized reduced GO nanoparticles with different laboratory conditions is recommended.

    Keywords: Ultrasonic, Graphene Oxide nanoparticles, Hyperthermia
  • M.Talebi Amrei, N.Sharifi *, A. Taheri Pages 55-65
    Background & Aim

    Social competence is one of the determining criteria for establishing interactions. Health-promoting lifestyle components are related to the studentschr('39') academic performance and quality of life. On the other hand, the ability of academic adjustment can increase the efficiency and academic adequacy of students. The present study aimed to survey the relationship between health-promoting lifestyle and social competence with the meditative role of academic adjustment among the students of Mazandaran University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional analytical study was conducted on 320 students of Mazandaran University of Medical Sciences in the 2020-2021 academic year. . Data collection was performed using stratified proportional sampling method. Flener social competence, Walker health promoting-lifestyle, and Baker and Siryk’s academic adjustment questionnaires were used to collect data. To analyze the data, statistical methods of path analysis and correlation coefficients were utilized by SPSS version 16 and LISREL software’s.

    Results

    The results of path analysis showed a significant relationship between health-promoting lifestyle and academic adjustment (t=4.24, ß=0.34), health-promoting lifestyle and social competence (t=5.60, ß=0.41), as well as academic adjustment and social competence (t=4.38, ß=0.28; P<0.01).

    Conclusion

    Regarding the role of a health-promoting lifestyle in increasing academic adjustment and social competence, building positive health beliefs and informing individuals about their effects is also of great important.

    Keywords: Health-promoting lifestyle, Social competence, Academic adjustment
  • A.Heydari, E.Ghayebie* Pages 66-74
    Background & Aim

    Knowledge patterns in nursing are key foundation elements for the development of knowledge and practice. Carper identified four fundamental knowledge patterns; empirical, personal, ethical and aesthetic. Chain and Kramer added the pattern of emancipatory knowledge to Carperchr('39')s patterns. The pattern of emancipatory knowledge in nursing has been neglected. The aim of this study was to familiarize nurses and nursing researchers with the pattern of emancipatory knowledge in nursing.

    Methods

    This study was one of the types of non-systematic narrative review articles. First the keywords Emancipatory, knowing, knowledge, education, research, practice, caring, nursing were defined based on the mesh system and using "AND" and "OR". Search ISI, PubMed, Scopus, and Google Scholar. Finally, the search results included 7 books and 17 articles in the field of nursing knowledge patterns, philosophy, knowledge patterns, education, research and clinical practice of emancipatory knowledge.

    Results

    Emancipatory knowing in nursing means questioning the nature of knowledge and the ways in which knowledge itself—or what is taken to be knowledge—contributes to larger social problems. The nurse critically addresses the issues facing the patient to correct social structures.

    Conclusion

    The use of Emancipatory knowledge gives nurses the opportunity to take fair and equitable measures to improve the health of communities.

    Keywords: Emancipatory, Knowledge, Nursing
  • Hosein Khademi* Pages 75-79
    Background & Aim

    Lumbar sympathetic block is a commonly used technique for sympathetically mediated pain in lower extrimity. Causalgia (CRPS type 2 ) is also accepted to be associated with sympathetic system activation. Treatment of this condition is difficult, especially when the patient has opioid dependency. there has not been any report regarding lower-extremity lumbar sympathetic block in patient with causalgia and drug dependency. Therefore, in this study, our experience of using lumbar sympathetic block on chronic and refractory pain of causalgia (CRPS type 2) in a patient with severe dependence on opioid drugs has been reported.

    Case Report: 

    the patient is 36 years old male with crush injury in left lower extrimity who underwent lumbar sympathetic block for causalgia and score of  burning  pain is reduced  from 10 to 5  (NRS) and pain with quality of electric shock  (shooting) completely disappeared . the patientchr(chr('39')39chr('39'))s opioid was reduced by 50%.

    Conclusion

    Lumbar sympathetic block could be considered in treatment of lower limb causalgia in patient with opioid dependency. More reports and controlled trials are needed for further understanding the role of long term efficacy of Lumbar sympathetic block.

    Keywords: lumbar sympathetic block, causalgia, CRPS type 2