فهرست مطالب

مجله بیومکانیک ورزشی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهر کاشفی، عبدالرسول دانشجو*، سید کاظم موسوی ساداتی صفحات 214-225
    هدف

     زانوی پرانتزی یکی از ناهنجارهای اندام تحتانی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر یک دوره تمرینات تکواندو بر شاخص های کینماتیک زانو و ایجاد عارضه زانوی پرانتزی بود.

    روش ها

    نمونه آماری این پژوهش 32 نفر از تکواندوکاران دارای کمربند قرمز و مشکی شمال شرق تهران بودند که به کمک نرم افزار جی پاور در قالب دو گروه شانزده نفری از نظر جنسیت، سن و عضو در رشته ورزشی همگن شدند و به عنوان آزمودنی های این پژوهش انتخاب شدند. مداخله هشت هفته ای تمرینات که شامل سه جلسه تمرین یک ساعته با تاکید بر اجرای تکنیک های آپ چولوگی و یوپ چاگی بود برای گروه آزمایش اجرا شد، گروه کنترل فعالیت خاصی در این مدت نداشتند. شاخص های کینماتیک زانو شامل آزمون های اندازه افت ناوی، پیچش درشت نی، زاویه Q، زاویه آنتروژن، چرخش داخلی و خارجی ران و هایپراکستنشن زانوی آزمودنی ها در دو گروه آزمایش و کنترل در قالب پیش آزمون و پس آزمون ارزیابی شد. داده ها پس از بررسی توصیفی با استفاده از آزمون تی مستقل و از طریق نرم افزار spss نسخه 23 تجزیه و تحلیل آماری شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج پژوهش، ارتباط معناداری بین هشت هفته تمرینات تکنیک انتخابی آپ چولوگی و همچنین تکنیک یوپ چاگی بر ایجاد عارضه زانوی پرانتزی مشاهده شد. همچنین برای شاخص های افت ناوی (0/003=P)، پیچش درشت نی (0/006=P)، زاویه Q (P=0/005) و هایپراکستنشن زانو (0/001=P) از پیش آزمون تا پس آزمون نتایج تفاوت معناداری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که تمرینات منتخب باعث افزایش فاصله بین زانوها و اختلالات عملکردی شده است. از آنجا که زانوی پرانتزی ممکن است متغیر اثرگذار روی عملکرد منفی ورزشکاران و آسیب دیدگی آنان در تمرینات و مسابقات باشد، در نظر قرار دادن مطالعات مرتبط با پیشگیری از آسیب های احتمالی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تکنیک آپ چولوگی، تکنیک یوپ چاگی، تکواندو، زانوی پرانتزی
  • علی فتاحی، بهشاد پنجه زاده*، زهرا کریلی، هانیه زهتاب اصغری صفحات 226-239
    هدف

     ورزشکاران حرفه ای برای رسیدن به سطوح عملکردی عالی ورزشی نیازمند انجام تمرینات مستمر و تقویت عضلات ویژه ای از بدن هستند و مجبورند زمان زیادی را در آن رشته ورزشی به تمرین بپردازند؛ درنتیجه بسته به وضعیت غالب هر رشته ورزشی راستای بدنی و میزان ناهنجاری های ورزشکاران آن رشته تحت تاثیر قرار می گیرند.

    روش ها

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی و مقطعی است. جامعه آماری از نوجوانان 12 تا 14 سال پسر در مقاطع راهنمایی و دبیرستان است. همچنین نمونه آماری شامل سی نفر (سیزده والیبالیست و هفده بسکتبالیست) با میزان تمرین حداقل سه جلسه در هفته به صورت هدفمند است. برای ارزیابی قوس کف پا از روش (CSI) و برای تعیین زوایا و درجات به دست آمده کیفوز و لوردوز در عکس های رادیوگرافی از روش کوب استفاده شد. از آزمون تی مستقل و من ویتنی به منظور مقایسه متغیرهای مهارت حرکتی و پاسچر توسط نرم افزار SPSS در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج آزمون تی مستقل به منظور مقایسه متغیرهای مهارت حرکتی در دو گروه والیبالیست و بسکتبالیست نشان می دهد که در آزمون سارجنت و 9×4 متر (0/000=P) اختلاف معناداری بین دو گروه وجود دارد (05/P≤0). نتایج در آزمون قدرت گرفتن (0/41=P) و دراز و نشست (0/75=P) متفاوت بود، به طوری که اختلاف معناداری بین دو گروه وجود نداشت (05/P≤0). نتایج آزمون من ویتنی به منظور مقایسه متغیرهای مرتبط با پاسچر نشان داد در هیچ کدام از پارامترهای واروس، والگوس، پرونیشن، سوپینیشن، لوردوز، کایفوز، کف پای گود و صاف اختلاف معناداری بین دو گروه وجود ندارد (05/P≤0).

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که والیبالیست ها توان انفجاری چشمگیرتری نسبت به بسکتبالیست ها دارند، اما از لحاظ قدرت و استقامت عضلانی تفاوت چندانی بین این دو گروه وجود ندارد که احتمالا به دلیل ماهیت و ویژگی های خاص رشته های ورزشی آن ها است. بنابراین توجه بیشتر به برنامه های تمرینی ورزشکاران جهت بهبود مهارت های حرکتی و وضعیت بدنی آن ها ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق رفتار و عادت های رایج آزمودنی ها در تعامل با محیط پیرامون و ویژگی های وراثتی بررسی نشده است، بنابراین در سبب شناسی ناهنجاری اسکلتی عضلانی به تحقیقات بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: مهارت های حرکتی، پاسچر، پسران نوجوان، والیبال، بسکتبال
  • زهرا حبیبی ماسوله*، علی شمس ماجلانی، پریسا صداقتی صفحات 240-249
    هدف

     توانایی کنترل موقعیت های گوناگون بدن در فضا ناشی از تعامل پیچیده سیستم های عصبی، حسی و اسکلتی عضلانی است که به طور کلی با نام سیستم کنترل پاسچر تعریف می شود. محدودیت حرکتی، شیوع مشکلات تعادل و راه رفتن در افراد کم توان ذهنی بالا است؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر دستکاری سیستم های بینایی، حس عمقی و دهلیزی بر کنترل پاسچر در سه گروه از دختران کم توان ذهنی بود.

    روش ها

    در این پژوهش شصت دختر کم توان ذهنی در گروه های سنی 7 تا 9، 10 تا 12 و 16 تا 18 سال ارزیابی شدند. کنترل پاسچر در چهار وضعیت، با چشمان باز و بسته و روی سطح سخت و نرم بررسی شد. اطلاعات خام به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و با بهره گیری از آمارتوصیفی و آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی (0/05>P) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که تفاوت معناداری در نمرات کنترل پاسچر هر سه گروه وجود دارد. همچنین براساس نتایج به دست آمده، در وضعیت های اول، دوم و سوم بین گروه های اول و سوم و نیز بین گروه های دوم و سوم تفاوت معناداری وجود دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های حاصل از پژوهش، سیستم های حسی در کودکان کم توان ذهنی از لحاظ سازمان دهی و یکپارچگی تا 16 تا 18سالگی همچنان درحال رشد و بالندگی است و سیستم عصبی مرکزی نیز با تکیه بر اطلاعات سیستم حسی عمقی،کنترل پاسچر بهتری را ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: دستکاری سیستم حسی، کنترل پاسچر، کم توان ذهنی
  • یاسر خنجری*، الهه عرب عامری صفحات 250-263
    هدف

     مهارت هماهنگی دو دستی یکی از فاکتورهای اساسی در اجرای تکالیف ورزشی ساده تا ماهرانه است که تاکنون تفاوت های آن بین رشته های توپی و غیرتوپی مشخص نشده است؛ بنابراین هدف از انجام این تحقیق بررسی تفاوت های هماهنگی دو دستی نامتقارن در ورزشکاران دختر و پسر رشته های توپی و غیرتوپی بود. 

    روش ها

    نمونه های این تحقیق به طور تصادفی از دانشجویان دختر و پسر با میانگین و انحراف معیار سنی 4/50±26/00 سال رشته های توپی (چهارده نفر) و رشته های غیرتوپی (شانزده نفر) دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران انتخاب شدند. همه آزمودنی ها از سلامت کامل بینایی برخوردار بودند و فرم رضایت شرکت در تحقیق را تکمیل کردند. از ابزار وینا برای اندازه گیری متغیر هماهنگی دو دستی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آماری آزمون مانوا نشان داد تفاوت معنی داری در مهارت هماهنگی دو دستی نامتقارن بین ورزشکاران توپی و غیرتوپی و همچنین در دختران و پسران وجود دارد (05/P≥0). 

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که در اجرای تکلیف هماهنگی دو دستی نامتقارن ورزشکاران رشته های توپی نسبت به رشته های غیرتوپی و دختران نسبت به پسران عملکرد بهتری داشتند. با توجه به اهمیت مهارت هماهنگی دو دستی در اجرای ورزش قهرمانی و همچنین در نظر گرفتن تفاوت های جنسیتی و تاثیر مثبت ورزش های توپی در هماهنگی دو دستی، مربیان ورزشی می توانند در امر آموزش به ویژه در سنین پایین تر محیطی فراهم کنند تا یادگیری این مهارت مهم و پایه ای را تسهیل کنند.

    کلیدواژگان: جنسیت، هماهنگی حرکتی، تداخل دو جانبه، ساختارهای هماهنگ، هماهنگی چشم و دست
  • مارال انتظامی*، حسن دانشمندی، علی شمسی ماجلان صفحات 264-275
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین آزمون غربالگری حرکتی عملکردی با برخی فاکتورهای آمادگی جسمانی دانشجویان ورزشکار دختر بود.

    روش ها

    نمونه آماری این تحقیق را سی دانشجوی ورزشکار (3/10±23/36: سن، 5/06±163/45: قد،6/43±57/4: وزن) تشکیل دادند. آزمون غربالگری حرکتی عملکردی برای اندازه گیری الگوهای حرکتی دانشجویان استفاده شد. در اندازه گیری فاکتورهای آمادگی جسمانی از آزمون سارجنت برای ارزیابی توان پا، آزمون Y برای ارزیابی تعادل پویا، آزمون لک لک برای ارزیابی تعادل ایستا و آزمون های استقامت عضلات فلکسور و اکستنسور برای ارزیابی استقامت عضلات تنه استفاده شد. از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه نمرات آزمون غربالگری حرکتی عملکردی با فاکتورهای آمادگی جسمانی و همچنین از رگرسیون چند متغیره جهت تعیین معادله خطی رگرسیون استفاده شد. همه داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 جمع آوری و سطح معناداری در این تحقیق 05/P≥0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین نمرات کل آزمون غربال گری حرکتی عملکردی (FMS) با فاکتورهای آمادگی جسمانی اندازه گیری شده، ارتباط معنا داری وجود ندارد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری این مطالعه را می توان به این صورت بیان کرد که بین نمره کل آزمون FMS با فاکتورهای آمادگی جسمانی ارتباط معنا داری وجود ندارد. به نظر می رسد که آزمون FMS، کیفیت حرکات و حرکات پایه را مد نظر قرار داده است و فاکتورهای آمادگی جسمانی، مهارت های ورزشی را مد نظر قرار داده است و هرکدام از این آزمون ها اهداف متفاوتی را دنبال می کنند؛ بنابراین نمی توان با استفاده از نمره کل آزمون FMS، فاکتورهای آمادگی جسمانی را تبیین کرد.

    کلیدواژگان: آزمون غربالگری حرکتی، افراد ورزشکار، آمادگی جسمانی
  • زهرا بهادری*، معین کوهستانی، حیدر صادقی صفحات 276-289
    هدف

     استارت دوی سرعت، مهارتی پیچیده است که به وسیله کار هماهنگ چند مفصل که در چند صفحه حرکت می کنند، توصیف می شود و به هماهنگی پیچیده عضلات به منظور رسیدن به یک نیروی افقی در کوتاه ترین زمان نیاز دارد. مطالعات گذشته نشان دادند که وضعیت قرار گیری بدن در لحظه استارت بسیار مهم است. هدف از این تحقیق، بررسی الگوی هماهنگی مفاصل اندام تحتانی دوندگان نخبه زن در استارت دوی سرعت بود.

    روش ها

    تعداد پانزده دو و میدانی کار زن نخبه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی ها سه بار استارت اختیاری و پنج بار استارت منتخب را به فاصله هر دو دقیقه انجام دادند. داده های کینماتیک به وسیله دستگاه Noraxon-MyoMotion در حرکت استارت جمع آوری شد. برای محاسبه الگوی هماهنگی مفاصل از روش فاز نسبی پیوسته استفاده شد.

    یافته ها

    الگوی هماهنگی بین مفاصل اندام تحتانی به ده فاز تقسیم شد که در فازهای ابتدایی بین دو نوع استارت تفاوت وجود داشت و از فاز چهارم به بعد اختلافی مشاهده نشد و الگوی دو مفصل در دو نوع استارت شبیه به هم بودند. 

    نتیجه گیری

    درواقع بی نظمی بیشتری در فازهای ابتدایی استارت منتخب مشاهده شد، در حالی که در ادامه نمودارهای هماهنگی منطبق بر هم پیش رفتند و به نظر می رسد در صورتی که این روند تاثیری در متغیر های سرعت و شتاب ورزشکار ایجاد نکند، با احتیاط می توان گفت که نشستن به هر صورتی در تکنیک استارت، نهایتا باعث ایجاد یک هماهنگی مشترک می شود و تاثیری در ادامه حرکت نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: استارت دو و میدانی، الگوی هماهنگی مفاصل، فاز نسبی پیوسته، اندام تحتانی، ورزشکار نخبه
|
  • Taher Kashefi, Abdolrasoul Daneshjoo*, Seyed Kazem Mousavi Sadati Pages 214-225
    Objective

     Knee brace is one of the lower limb abnormalities. This study aimed to investigate the effect of knee kinematical parameters on the development of knee Genu Varum.

    Methods

     This study’s statistical sample was 32 taekwondo practitioners with red and black belts of sports clubs in the northeast of Tehran, determined using G-Power software and in two groups of 16 people in terms of gender, age, and membership in the field. The 8-week training intervention, which included 3session of 1-hour training sessions emphasizing performing the techniques of up-chulogi and yup-chaggy, was performed for the experimental group. The control group did not have any specific activity during this period. Knee kinematic indices include naval drop size tests, tibial torsion, Q angle, androgen enterogen, internal and external hip rotation, and knee hyperextension in the two groups of healthy and injured in pre and posttest was evaluated. The data were statistically analyzed using descriptive analysis using t-test and SPSS V. 23 software. 

    Results

    According to the study results, a significant positive relationship was observed between the variables of the selected technique of up-chology and the technique of up-chugi on the incidence of knee Genu Varum. Also, there was a significant difference between the indices of naval drop (P=0.003), torsion (P=0.006), Q angle (P=0.005) and knee hyperextension (P=0.001) in pre-test to post-test results. 

    Conclusion

     The selected exercises have increased the distance between the knees and functional disorders. Because the braced knee may play a role in influencing athletes’ negative performance and injury in training and competition, it is necessary to consider it in studies related to the prevention of potential injuries.

    Keywords: Ap-cholugi technique, Yup-chagi technique, Taekwondo, Genu varum
  • Ali Fatahi, Behshad Panjehzadeh*, Zahrah Koreli, Haniyeh Zehtab Asghari Pages 226-239
    Objective

     To achieve the excellent levels of athletic performance, professional athletes need to do continuous exercises and strengthen special muscles of the body and have to spend a lot of time training in that sport. As a result, depending on the prevailing condition of each sport, the physical orientation and the degree of abnormalities of the athletes in that sport are affected.

    Methods

     The current study is descriptive and cross-sectional. The statistical population was 12-14 years old boys in middle and high school. The statistical sample of this study included 30 people (13 volleyball players and 17 basketball players) with a targeted training rate of at least three sessions per week. The Chippaux Smirak Index (CSI) method was used to evaluate the arch of the foot and to determine the angles and degrees of kyphosis and lordosis in radiographs. Independent t-test and Mann-Whitney test were used to compare the variables of motor skills and posture by SPSS V. 18 at a significant level of 0.05.

    Results

     The results of independent t-test to compare the variables of motor skills in the two groups of volleyball and basketball show that there is a significant difference between the two groups in the Sargent test and 4mX9m (P=0.000) (P≥0.05). The results were different in strength test (P=0.41) and Sit-up (P=0.75) so that there was no significant difference between the two groups (P≥0.05). The results of Mann-Whitney test to compare posture-related variables showed that there was no significant difference between the two groups in any of the parameters of varus, valgus, pronation, supination, lordosis, kyphosis, foot flat (P≥0.05).

    Conclusion

     The results showed that volleyball players have more impressive and explosive power than basketball players, but in terms of muscle strength and endurance, there is not much difference between these two groups, which is probably due to the nature and specific characteristics of their sports. Therefore, it seems necessary to pay more attention to athletes’ training programs to improve their motor skills and physical condition. In this study, the behavior and common habits of the subjects in interaction with the environment and hereditary characteristics have not been studied, so more research is needed in the etiology of musculoskeletal abnormalities.

    Keywords: Motor skills, Posture, Teenage boys, Volleyball, Basketball
  • Zahra Habibi Masouleh*, Ali Shamsi Majalani, Parisa Sedaghati Pages 240-249
    Objective

     The control ability different positions of body in space was due to interaction between neural, sensory, and muscle-skeletal systems, which is generally defined as postural control. Limitations in mobility: The prevalence of balance and gait problems is also high in persons with intellectual disabilities. Thus, the present research aimed to examine the effect of visual, proprioception, and vestibular systems manipulation on postural control in three groups of girls with Intellectual Disability.

    Methods

     The method of the present study is comparative-causative. The statistical population of this study was all girls with oral disabilities in special schools in Rasht. Sixty girls with Intellectual Disability were assessed in groups of 7-9, 10-12, and 18-16 years old (N=20). Postural control was evaluated in four conditions: open and closed eyes and on hard and soft surfaces. Collected data were analyzed using one-way ANOVA and post hoc test via SPSS software, V. 21 (P<0.05).

    Results

     The research findings indicated that there were significant differences in postural control in all of the three groups. Based on the results in conditions 1, 2, and 3, there are significant differences between groups 1 and 3 and 2 and 3.

    Conclusion

     These results support recent findings suggesting that Sensory systems for children with Intellectual Disabilities up to the age of 16-18 are still growing and maturing in terms of organizing and integrating with other systems in postural control. In each of the three age groups, the central nervous system, based on the proprioception information, provided better postural control.

    Keywords: Sensory systems manipulation, Postural control, Intellectual disability, Age groups
  • Yaser Khanjari*, Elahe Arabameri Pages 250-263
    Objective

     Bilateral coordination skills are one of the key factors in performing simple to skillful sports task, so far the differences between ball and non-ball fields have not been determined. Therefore, this study aimed to investigate the differences in asymmetric bilateral coordination between male and female athletes in ballplayers and non-ballplayers.

    Methods

     The samples of this study were randomly selected from the young girls and boys (Mean±SD of age 26.00±4.50) in ball fields (14) and non-ball fields (16) of the Faculty of Physical Education of the University of Tehran. All subjects had complete visual acuity and the consent form of the research. The instrument of Vienna was used to measure peripheral visual.

    Results

     The statistical results of MANOVA test showed that there is significant difference in asymmetrical bilateral coordination between ballplayers and non-ballplayers and girls and boys (P≥0.05).

    Conclusion

     The results of this study showed that asymmetric bilateral coordination performing in ball players had better than non-ball players and girls than boys. According the importance of bimanual coordination skills in the implementation of championship sports, as well as considering gender differences and the positive impact of ball exercises on ball coordination, sports coaches can provide training, especially at a younger age, to facilitate learning of this fundamental skill.

    Keywords: Motor coordination, Bilateral interference, Harmonious structures, Eye, hand coordination
  • Maral Entezami*, Hasan Daneshmandi, Ali Shamsi Majelan Pages 264-275
    Objective

     The study examines the relationship between Functional Movement Screening (FMS) tests with fitness factors in female athlete students.

    Methods

     The study population includes 30 female athlete students (Mean±SD of age: 23.36±3.10; height: 163.45±5.06; and 57.40±6.43). FMS test was used for measuring movement patterns. Sargent test was used to measure lower limb power, Y-test was used to measure dynamic balance, Stork test was used to measure static balance, and flexor/extensor muscle endurance tests were also used to measure trunk muscle endurance. In addition, Pearson correlation was used to evaluate the relationship between scores of functional motion screening and fitness factors. Multivariate regression was used to solve the linear regression equation. The data analyzed in SPSS software, V. 22 at significance level of P≥0.05.

    Results

     Our results showed no significant relationship between FMS test with fitness factors (P>0.05).

    Conclusion

     There is no significant relationship between total score of FMS test with fitness factors. It seems that FMS addresses the quality of basic motor activities while fitness factors determine sport skills; thus, FMS scores can’t explain fitness factors.

    Keywords: Functional Movement Screening test, Athletes, Fitness
  • Zahra Bahadori*, Moein Koohestani, Heydar Sadeghi Pages 276-289
    Objective

     The sprint start is a complex skill characterized by a multi-joint and multi-plane task requiring complex muscle coordination to reach a large force exerted in the horizontal direction in a short time. Previous studies indicated that efficient acceleration over the first portion of a race is influenced by how a sprinter is positioned in the set command blocks.

    Methods

     A total of 15 elite women runners participated in this study. The subjects performed three optional, and five selected sprint starts with 2-minute intervals. The Noraxon-MyoMotion device collected the kinematic data, and a continuous relative phase method was used to calculate the joint coordination pattern.

    Results

     The pattern of coordination between the lower limb joints were divided into 10 phases. There were differences between the two types of starters in the initial phases, but no difference was noticed from the fourth phase.

    Conclusion

     Indeed, there was irregularity in the early phases of the selected start type, while in the following phases, the coordination pattern coincided, and it seems that if this process does not affect the speed and acceleration of the athlete, it can be cautiously noted that sitting in any way in the start technique will ultimately create common coordination in the joints.

    Keywords: Sprint start, Lower limbs coordination, Continuous relative phase, Elite runner