فهرست مطالب

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالحمید زاهدیان، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی*، عبدالرسول ذاکرین، وحید عبدوسی، علی محمدی ترکاشوند صفحات 1-12

    استفاده از کودهای آلی در تولید محصول های ارگانیک دارای اهمیت است. به منظور ارزیابی تاثیر تیمار کودهای زیستی و شیمیایی بر گیاه طالبی رقم احلام در تنش خشکی پژوهشی با استفاده از کرت خوردشده - فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی سطح آبیاری (50، 75 و 100 درصد نیاز آبی) و عامل فرعی با ترکیب فاکتوریل کود شیمیایی (NPK) در چهار سطح (صفر، 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار) و کود نیتروکسین در دو سطح (شاهد و 100 درصد) اختصاص داده شد. براساس نتیجه ها، کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی تاثیر معنی داری روی اجزای عملکرد و ویژگی های فیزیکی و کیفیت میوه در تنش خشکی داشت. میزان سفتی، ماده های جامد محلول و ویتامین C با کاهش میزان آب مصرفی ارتباط مستقیم داشت. در تیمار50 % نیاز آبی همراه با کاربرد نیتروکسین و 60 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی، میزان فنول افزایش یافت. کاربرد نیتروکسین با کود شیمیایی 180 کیلوگرم در هکتار بیشترین مقادیر رنگ *a و b* را در گوشت و پوست میوه در تیمار 50 % نیاز آبی نشان داد. بنابراین، استفاده از کودهای زیستی می تواند جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی و کم کردن آسیب های حاصل از تنش کم آبی و بهبود کیفیت میوه باشد.

    کلیدواژگان: ظرفیت زراعی، رنگ، فنول کل، نیتروکسین
  • رحیم نیکخواه*، مرضیه شمشمی صفحات 13-28

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی نیتروژن، روی، بر، همراه با هرس سبز بر کمیت و کیفیت خوراکی انگور سیاه شاهانی، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 2 عامل اصلی (تیمارهای کودی: شاهد، بر، روی، نیتروژن، بر+ نیتروژن، بر+ روی، نیتروژن + روی، بر+ نیتروژن) و فرعی (هرس سبز) در سه تکرار اجرا شد. بیشترین طول برگ (3/22 سانتی متر) در تیمار شاهد و هرس سبز و عرض برگ (1/11 سانتی متر) در تیمار نیتروژن مشاهده شد. ترکیب روی و هرس سبز، بیشترین طول خوشه (9/33 سانتیمتر) و ترکیب روی+ نیتروژن+بر و هرس سبز، بیشترین تعداد حبه (170) را ایجاد کرد. برهمکنش روی + نیتروژن و هرس سبز و بر و هرس سبز به ترتیب باعث بیشترین تعداد حبه (2/217) و حجم حبه (119 میلی لیتر) شد. بیشترین تعداد بذر (5/55) مربوط به تیمار نیتروژن + بر و هرس سبز بود و بیشترین وزن تر (7/1 گرم) و اندازه بذر (98/4 میلی متر) در تیمار بر مشاهده شد. بیشترین کلروفیل (‏34‏ میلی گرم بر گرم وزن خشک) در تیمار محلول پاشی بر و روی مشاهده شد. کاربرد تیمارهای کودی بر میزان pH و TSS تاثیر معنی دار نداشتند، اما کاربرد نیتروژن+ بر و هرس سبز  به صورت معنی داری میزان ویتامین ث را نسبت به شاهد افزایش  شد.

    کلیدواژگان: صفات کمی، صفات کیفی، عناصر، هرس
  • شیرین نصرالله پورمقدم، غلامرضا ربیعی*، بهروز شیران، حبیب الله نوربخش، رودابه راوش صفحات 29-40

    به منظور مقایسه تحمل چهار پایه رویشی از جنس هلوسا به تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی با دو عامل پایه در چهار سطح شامل کادامن، Myrobalan 29c، GF677 و GN15 و خشکی در سه سطح شامل: 100، 75 و 50 % از ظرفیت زراعی اجرا شد. ارتفاع، تعداد برگ و قطر پاهنگ در طول تنش و محتوای نسبی آب برگ، کارایی استفاده از آب، محتوای کلروفیل ها و کاروتنوییدها، پرولین و قند محلول کل اندازه گیری شدند. وزن تر و خشک برگ و ریشه در همه پایه ها زیر تاثیر تنش کاهش یافت. در اثر خشکی تعداد برگ پایه GF677 کاهش و تعداد برگ سایر پایه ها نسبت به شاهد کاهش معنی داری نداشت. ارتفاع پایه Myrobalan 29c نسبت به پایه های دیگر بیشتر زیر تاثیر خشکی قرار گرفت. کاروتنوییدها در پایه کادامن و Myrobalan 29c کاهش یافت، اما در پایه GF677 و GN15 نسبت به شاهد تفاوتی نداشت. واکنش پایه ها به خشکی متفاوت بود به طوری که میزان پرولین برگ و ریشه، قند محلول برگ و ریشه و کارآیی استفاده از آب در پایه های GF677 و GN15 نسبت به کادامن و Myrobalan 29c بیشتر بود.

    کلیدواژگان: اسمولیت ها، پایه، تنش خشکی، کارایی استفاده از آب
  • جواد فتاحی مقدم*، سیده الهام سیدقاسمی، حسین طاهری، کاظم نجفی صفحات 41-54

    در این پژوهش از میوه های نارنگی خرم (C. reticulata cv Clementine × C. sinensis cv. Hamlin) در مقایسه با نارنگی کلمانتین (Citrus clementina Hort. ex Tanaka) روی پایه نارنج استفاده شد. میوه ها در زمان برداشت و روزهای 20 و 40 در سردخانه (دمای 5 درجه سلسیوس، رطوبت 85 درصد) طی دو سال ارزیابی شدند. نتیجه ها نشان داد اندازه و وزن میوه خرم کم تر از کلمانتین (شاهد) بود. نارنگی خرم کروی تر و با سهولت پوست گیری آسان تا متوسط بود. کاهش وزن میوه نارنگی خرم کم تر از کلمانتین بود. شاخص های L*، a*، b*، hue و شاخص رنگ مرکبات (CCI) پوست میوه در هر دو رقم طی نگهداری تغییر معناداری نداشت. میزان TSS و TA در نارنگی خرم بالاتر از شاهد بود. درصد آب میوه خرم (45/48 درصد) بالاتر از کلمانتین (12/40 درصد) بود. بالاترین ظرفیت آنتی اکسیدانی را گوشت نارنگی خرم با مقدار 29/34 درصد پس از 20 روز انبارمانی داشت. میزان فنل پوست نارنگی خرم در زمان برداشت و پایان نگهداری کم تر از شاهد بود. میزان ویتامین C هر دو رقم تغییر معناداری نداشت. صفت های طعم، شیرینی، ظاهر خوب پوست و گوشت و پذیرش کلی میوه در خرم غالب بود. در مجموع رقم خرم مناسب تازه خوری، قابلیت نگهداری متوسط، طعم مطلوب، درصد آب بالا و با ارزش غذایی مناسب است.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، سردخانه، رقم جدید، کیفیت میوه
  • نرگس خاتون جوکار، معظم حسن پور اصیل* صفحات 55-64

    برای بررسی اثر غلظت های مختلف جیبرلیک اسید و ورمی کمپوست بر برخی ویژگی های ریخت شناسی و زیست شیمیایی گل نرگس شیراز یا شهلا پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در شرایط گلخانه اجرا شد. عامل اول، ورمی کمپوست در چهار سطح صفر (شاهد)، 10، 15 و 20 درصد حجم گلدان و عامل دوم، جیبرلیک اسید در سه سطح صفر (شاهد)، 150 و 300 میلی گرم در لیتر بود که به صورت غوطه وری سوخ ها به مدت 48 ساعت اعمال گردید. نتیجه ها نشان دادند اثر ورمی کمپوست و جیبرلیک اسید نسبت به تیمار شاهد سبب کاهش زمان گلدهی به مدت 66/12روز و افزایش دمگل و قطر گل به ترتیب به مقدار 30/26 و 83/0 میلی متر، ماندگاری گلدانی به مدت 66/8 روز، وزن تر و خشک برگ به ترتیب به مقدار 33/7 و 31/0 گرم، کلسیم برگ 98/0 درصد، وزن تر نسبی گل در روزهای سوم، پنجم و هفتم به ترتیب 39/6، 59/7 و 17/19 درصد، سبزینه a،  bو کل به ترتیب 51/0، 94/0، 46/1 میلی گرم در گرم وزن تر برگ شد. به طور کلی می توان گفت که کاربرد همزمان جیبرلیک اسید و ورمی کمپوست در بهبود تمام ویژگی های گل نرگس موثر بود. جیبرلیک اسید در غلظت 300 میلی گرم در لیتر و ورمی کمپوست 20 درصد حجم گلدان، بهترین نتیجه را نشان دادند.

    کلیدواژگان: نظیم کننده رشد، زمان گلدهی، عمر گلجایی، کلسیم برگ
  • منصوره نظری، مسعود توحیدفر، حسین رامشینی، کورش وحدتی* صفحات 65-74

    در میکروارگانیسم های فتوسنتز کننده در پی کاهش نامطلوب فردوکسین تحت شرایط تنش، یک سلسله ناقل های الکترونی (فلاودوکسین) با عملکرد مشابه فردوکسین بیان می شوند. ژن کنترل کننده ی این ناقل اختلالات ناشی از تنش های غیر زیستی در نقل و انتقال الکترون در فرآیند فتوسنتز را کاهش می دهد. به منظور بررسی ویژگی های مورفولوژیک گردوهای تراریخت دارای ژن Fld در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. در این آزمایش، گردوهای ایرانی تراریخت دارای ژن Fld (لاین های 2، 3، 13و 17) و رقم چندلر به عنوان گیاه شاهد تحت سطوح مختلف ناشی از NaCl (0، 100، 200 میلی مولار) در شرایط درون شیشه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده لاین 13 دارای بیشترین تعداد برگ سالم (14/1)، قطر کالوس (36/1 میلی متر) و تعداد برگ های بازیابی شده (13/1) در غلظت 200 میلی مولار NaCl بود. لاین های تراریخت، 35 روز در تنش شوری 200 میلی مولار با یک بار واکشت رشد کردند، در حالی که گیاهان شاهد چند روز پس از قرارگیری در محیط دارای NaCl 200 میلی مولار از بین رفتند. بررسی های صورت گرفته در شرایط درون شیشه ای این پژوهش نشان داد که با انتقال ژن Fld به گردوی رقم چندلر مورد مطالعه که یک گیاه حساس به شوری است، صفات رشدی آن در مواجه با تنش، بهبود یافت.

    کلیدواژگان: تنش شوری، فردوکسین، فلاودوکسین، کالوس، Juglans regia L
  • نعیمه سوسرایی، کامبیز مشایخی*، ساسان علی نیائی فرد، سید جواد موسوی زاده، وحید اکبرپور صفحات 75-88

    به منظور ارزیابی اثر تنش خشکی بر ظرفیت فتوسنتزی 17 جمعیت و دو دورگه تجاری گوجه فرنگی، آبیاری گیاهان در مرحله 5-4 برگی و در محیط کشت کوکوپیت: خاک: پرلیت (1:2:1) قطع و روند تغییرات ظرفیت فتوسنتزی طی هفت روز پس از قطع آبیاری (تا زمان خشک شدن گیاهان) توسط تست OJIP سنجیده شد. نتایج نشان داد که مقادیر شاخص های حداکثر فلیورسانس متغیر نسبی (FM/F0)، انتقال الکترون به ازای هر مرکز واکنش (ET0/RC)، حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستم II (FV/FM یا FP0) و شاخص عملکرد بر اساس جذب (PIabs) در گیاهان تحت تنش خشکی کاهش، و شاخص های میزان جذب نور به ازای هر مرکز واکنش (ABS/RC)، میزان گرفتن الکترون (TR0/RC) و انرژی اتلاف شده به ازای هر مرکز واکنش (DI0/RC) در آن ها افزایش یافتند. مقادیر کاهش و افزایش در جمعیت ها و دورگه های مختلف متفاوت بود که نشان دهنده تفاوت در سطوح تحمل خشکی در گیاهان مختلف مورد بررسی است. نتایج همچنین نشان داد که گیاهان متحمل تر تفاوت کمتری در مقادیر شاخص ها با گیاهان شاهد خود داشتند. نتایج این مطالعه کمک می کند تا ارتباط بین پاسخ فراسنجه های مرتبط با سلامت دستگاه فتوسنتزی به خشکی  را یافته و مبانی نظری برای بهبود تحمل گوجه فرنگی به شرایط آب و هوایی خشک ارایه داده شود.

    کلیدواژگان: سرعت فتوسنتز، فتو شیمیایی، فلئورسانس کلروفیل، کارایی فتوسیستم II
  • زهرا نورعلی زاده*، جلال طباطبایی صفحات 89-98

    شوری یکی از مهمترین تنش های غیر زیستی است که موجب کاهش محصولات کشاورزی می شود و تهدیدی جدی برای کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک مثل ایران است. با توجه به اینکه چای ترش یک گیاه دارویی مهم صنعتی می باشد ارزیابی اثر شوری بر رشد و خصوصیت های فیتوشیمیای این گیاه از اهمیت بالایی برخوردار است. بدین منظورآزمایشی با غلظت های مختلف شوری(0، 20، 40، 60، 80، 100، 120، 140 میلی مولار) از منبع کلرید سدیم به صورت طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در شریط کنترل شده گلخانه ای انجام شد. گیاهان در مخلوطی از پرلایت و پومیس در گلدان های 12 لیتر کاشته شدند و غلظت های مختلف شوری در مرحله دو برگی اعمال شد. هدایت الکتریکی (EC) وpH بستر کشت به طور منظم کنترل گردید تا تغییرات آنها به حداقل برسد.  نتایج نشان داد که اثر غلظت های مختلف شوری بر مقدار مواد جامد محلول، ویتامین ث، آنتی اکسیدانت کل، آنتوسیانین معنی دار (p≤0.05) شد. میزان ویتامین ث و آنتی اکسیدان در تیمار140 میلی مولار نسبت به تیمار بدون شوری به ترتیب 8/74 و 0/5 درصد افزایش نشان داد. تاثیر تیمارها بر رشد میوه چای ترش از لحاظ قطر، وزن تر و وزن تر دانه معنی دار بود و کمترین میزان قطر و وزن تر میوه مربوط به تیمار با غلظت 140 میلی مولار بود. بین آنتی اکسیدان و ویتامین ث همبستگی مثبت معنی داری در سطح احتمال 1% مشاهده شد. به طور کلی رشد گیاه از لحاظ وزن تر و خشک و ارتفاع گیاه با افزایش غلظت شوری کاسته شد ولی خشکیدگی اندام های هوایی در گیاه در اثر شوری مشاهده نگردید. با توجه به نتایج این آزمایش، گیاه چای ترش تحمل شوری 140 میلی مولار شوری کلرید سدیمی را در کاشت بدون خاک دارا می باشد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آتنی اکسیدان، ویتامین ث، تنش های غیرزیستی
  • محمدرضا کلانتری، وحید عبدوسی*، فروغ مرتضائی نژاد، احمدرضا گل پرور، زهرا شهشهان صفحات 99-118

    به‌منظور بررسی اثرهای ترکیب  دوتایی محلول‌پاشی برگی تنظیم کننده‌های رشد گیاهی (نفتالن استیک اسید و بنزیل آدنین در غلظت 50 میلی‌گرم در لیتر) و هورمون‌های جنسی پستانداران (اتینیل استرادیول و پروژسترون در غلظت یک میلی‌گرم در لیتر) بر میوه توت‌فرنگی رقم کاماروسا، آزمایشی در طول فصل رشد، زمان برداشت و هم‌چنین در طول چهار هفته انبارداری سرد (4 درجه سلسیوس) در سال 1397 صورت گرفت. نتیجه‌ها نشان داد که محلول‌‌پاشی برگی به‌صورت ترکیب  دوتایی با بنزیل آدنین، نفتالن استیک اسید، پروژسترون اتینیل و استرادیول توانست ویژگی‌های رشدی، ریخت‌شناسی، زیست‌شیمیایی (ماده‌های جامد محلول کل، اسیدیته قابل تیتراسیون، کلروفیل‌ها و ویتامین C) و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی (پراکسیداز، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون ردوکتاز) میوه توت‌فرنگی را در طول فصل رشد و هم‌چنین در زمان برداشت بهبود بخشد. در طول چهار هفته انبارداری سرد، ویژگی‌های زیست‌شیمیایی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی میوه دچار تغییر شدند که در این میان تیمارهای اعمال شده به‌طور معنی‌داری کیفیت محصول را در حد بهینه حفظ کرده بودند. در نهایت، نتیجه‌ها حاکی از آن بود که تیمار ترکیبی یک میلی‌گرم در لیتر اتینیل استرادیول به‌ همراه 1 میلی‌گرم در لیتر پروژسترون موثرترین تیمار در حفظ کیفیت میوه توت‌فرنگی رقم کاماروسا در طول انبارداری بود.

    کلیدواژگان: اتینیل استرادیول، آنزیم های آنتی اکسیدانی، بنزیل آدنین، پروژسترون، نفتالین استیک اسید
  • فهیمه رشیدی، حسن حاج نجاری*، میترا میرعبدالباقی، انسیه قربانی، محی الدین پیرخضری صفحات 117-134

    ارزیابی درختان 2 و 3 ساله 60 ترکیب پیوندی رقم‌های رد‌‌دلیشز و گلدن‌‌دلیشز پیوندی روی سری پایه‎های همگروهی متحمل به پوسیدگی پاهنگ سیب در کنار شش پایه همگروهی تجاری با هدف تعیین قدرت پاکوتاه‌کنندگی انجام گرفت. تعداد شاخه‌های جانبی، طول شاخه، تعداد جوانه‌های رویشی، سطح سایه‌‌گستر، طول میانگره، ارتفاع نهال، میزان رشد و قطر شاخه‌های یکساله، سه شاخص قطری پایه، محل پیوند و رقم، عادت رشد، تعداد و طول پاجوش بررسی شد. مقایسه میانگین و تجزیه خوشه‌ای نشان داد 11 ترکیب پیوندی و شاهد M7 در یک زیرگروه قرار گرفتند. رده‌بندی قدرت پاکوتاه‌‌کنندگی به روش تغییر یافته، در پنج گروه، تنها بر اساس ویژگی طول شاخه‌های جانبی صورت گرفت. سری پایه‌های‌‌همگروهی در رده‌های بسیار‌‌پاکوتاه (8 پایه)، پاکوتاه (6 پایه)، میان‌‌پاکوتاه (6 پایه)، پررشد (7 پایه) و خیلی‌‌پررشد (3 پایه) توزیع شدند. سه رده خیلی‌‌پاکوتاه، پاکوتاه و میان‌‌پاکوتاه از سطح‌‌سایه‌‌گستر کوچکتری نسبت به شاهدهای پاکوتاه رایج جهانی برخوردارند. تجزیه واریانس و مقایسه میانگین داده‌‌های حاصل از ویژگی‌های رشدی به‌ویژه طول و تعداد شاخه‌‌های جانبی، ارتفاع نهال و رشد شاخه‌‌های یکساله دو رقم پیوندی و ترکیب پیوندی شاهد M7 به روش دانکن انجام شد. طرح آزمایشی فاکتوریل بر پایه بلوک‌‌های کامل تصادفی انجام شد.

    کلیدواژگان: سیب، پایه رویشی، قدرت پا کوتاه کنندگی، پوسیدگی طوقه، ترکیب پیوندی، صفات رشدی
|
  • Abdolhamid Zahedian, Abdohossein Aboutalebi Jahromi*, Abdolrasol Zakerin, Vahid Abdossi, Ali Mohammadi Torkashvand Pages 1-12

    The use of bio-fertilizers plays a key role in production of organic crops. In order to evaluate the effect of biological and chemical fertilizers on growth, yield and quality of muskmelon (Cucumis melo L. cv. Ahlam) fruit under drought stress condition, the experiment was performed with the use of factorial split in block completely randomized design in three replicates. In this study treatments included drought stress, bio and chemical fertilizers. Drought stress was applied in three levels: 100, 75 and 50% of field capacity; (FC) the fertilizers (NPK) were applied in four levels (0, 60, 120 and 180 Kg h-1), Nitroxin was used in two levels of control (no consumption) and 100% application. The results revealed that the presence of the drought stress and fertilizer type had a significant effect on the yield components and quality of muskmelon fruit. Fruit firmness, TSS and vitamin c content showed the direct relation with the reduction of plant water requirement. On the other hand, the total phenol content was increased with the consumption of nitroxin and 60 kg/h chemical fertilizer. Additionally, application of nitroxin with the 180 kg/h chemical fertilizer showed the highest a*and b* color values in pulp and peel of fruit under 50% of F.C. In general, biofertilizers can be replaced with chemical ones, alleviated drought stress damages and improved fruit quality.

    Keywords: Color, Field capacity, Nitroxin, Total Phenol
  • M. Shamshami *, R. Nikkhah Pages 13-28

    Effect of foliar application with nitrogen, boron, zinc, and summer pruning on fruit set and fruit quality and quantity of grape (Vitis vinifera cv. Siah Shahani) in Pasargad, Fars’s province. The highest leaf length (22.3 cm) was observed in the control treatment and green pruning. The leaf width (11.1 cm) were observed in the nitrogen treatment. The combination of zinc and green pruning created the longest cluster length (33.9 cm) and the combination of zinc + nitrogen + boron and green pruning created the highest number of berries (170). The interaction of zinc + nitrogen and green pruning and green pruning, respectively, caused the highest number of berries (217.2) and the volume of berries (119 ml). The highest number of seeds (55.5) was related to the treatment of nitrogen + boron and green pruning combination. The highest wet weight (1.7 g) and seed size (4.98 mm) were observed in the treatment of boron. Most chlorophyll (34 mg g-1 dry weight) was observed in the zn and boron spray treatment. The use of fertilizer treatments did not have a significant effect on pH and TSS, but the use of nitrogen + boron and green pruning significantly increased vitamin C levels compared to control.

    Keywords: Elements, Quantitative traits, Qualitative traits, Pruning
  • Shirin Nasrolahpour-Moghadam, Gholamreza Rabiei*, Behrouz Shiran, Habibolah Noorbakhsh, Roodabeh Ravash Pages 29-40

    In order to evaluate drought tolerance of four clonal rootstocks of Prunus an experiment was conducted in a completely randomized design with two factors. The first factor was four rootstocks including Cadaman, Myrobalan 29c, GF677, and GN15 and the second factor contained three levels of drought stress, including 100, 75, and 50% of field capacity. Height, leaf number and crown diameter were recorded during the treatments, whereas leaf relative water content, chlorophyll and carotenoids contents were measured at the end of the experiment. Fresh and dry weight of leaves and roots decreased for all rootstocks by applying drought stress. Leaf number of GF677 decreased under drought conditions, compared with the control, while its reduction was not significant for other rootstocks. The height of Myrobalan 29c plants was more affected by drought compared with the other rootstocks. Moreover, carotenoids decreased more for Cadaman and Myrobalan 29c rootstocks under drought stress, while GF677 and GN15 did not differ significantly from the control. The rootstocks responded to drought stress differently, so that leaf and root proline content, leaf and root soluble sugars and water-use efficiency (WUE) were higher for GF677 and GN15 compared with Cadaman or Myrobalan 29c.

    Keywords: Osmolytes, Rootstock, Drought stress, Water-use efficiency
  • Javad Fatahi Moghadam*, Edeh Elham Seyedeh Elham Seyedghasemi, Hossain Taheri, Kazem Najafi Pages 41-54

    In this study, with the aim of final evaluation to introduce the cultivar, the fruits of Khoram mandarin (Citrus reticulata ‘Clementine’ ×C. sinensis ‘Hamlin’) were used as a new cultivar and Clementine (Citrus clementina Hort. Ex Tanaka) as the control. Fruits were evaluated at harvest time and 20 and 40 days of cool storage for two years. Results showed that the size and weight of Khoram fruits was less than Clementine (control). Khoram was more spherical with easy to mid peeling. Weight loss of Khoram fruit during storage was lower than control. Color indices as L*, a*, b*, hue, and CCI of peel in both cultivars were not changed significantly during storage. TSS and TA levels in Khoram fruits were higher than control. The juice percentage of Khoram fruit was higher (48.45%) than Clementine (40.12%). Khoram fruits had the highest antioxidant capacity (34.29%) after 20 days of storage. Phenolic content of Khoram peel at harvest time and at the end of the storage was lower than control. The vitamin C content of both cultivars was not changed significantly during storage. Sensory traits such as taste, sweetness, peel and pulp appearance, and overall acceptance were dominant in Khoram fruits. In general, Khoram cultivar is suitable for freshness, moderate storability, good taste, high juice percentage and optimal nutritional value.

    Keywords: Antioxidant, Cold storage, Fruit quality, New cultivar
  • Narges Khatun Jokar, Moazzam Hassanpour Asil* Pages 55-64

    In order to evaluate the effects of different concentrations of gibberellic acid and vermicompost on some morphological and biochemical characteristics of daffodil (Narcissus tazetta L.) an experiment was conducted as factorial based on completely randomized design in greenhouse conditions. The first factor was vermicompost at 4 levels: 0 (control), 10%, 15% and 20% V/V. The second factor was gibberellic acid applied at 3 concentrations: 0 (control), 150 and 300 mg L-1 by soaking bulbs for 48 hours. The results showed that compared to the control, the effect of gibberellic acid and vermicompost decreased the time of flowering by 12.66 days, though increased flower pedicel and diameter by 26.3 and 0.83 mm, respectively and flower longevity by 8.66 day. Also, leaf fresh and dry weight increased by 7.33 and 0.31 g, respectively, leaf calcium 0.98%, flower relative fresh weight on days 3rd, 5th, and 7th by 6.39%, 7.59% and 19.17% respectively. Chlorophyll a, b and total also increased by 0.51, 0.94 and 1.46 mg g-1 FW respectively. In general, it can be stated that the simultaneous application of gibberellic acid and vermicompost was effective in improving all measured traits of Narcissus tazetta. Vermicompost 20% V/V and gibberellic acid 300 mg L-1 showed the best results.

    Keywords: Flowering time, Growth regulator, Leaf calcium, Vase life
  • Mansoureh Nazari Pages 65-74

    In photosynthetic microorganisms, a series of electron carriers (such as flavodoxin) with the similar function to ferredoxin are expressed following the adverse reduction of ferredoxin under stress conditions. Fld gene reduces disorders of abiotic stresses in the electron transfer processes of photosynthesis. In order to investigate the morphological characteristics of transgenic walnuts harboring Fld ‎gene under salinity stress, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with four replications. In this experiment, transgenic Persian walnut plants expressing Fld (L2, L3, L13 and L17) and ‘Chandler’ as control under different levels ‎of NaCl ‎ (0, 100, and 200 mM) were evaluated under in vitro conditions. According to the results, L13 had the maximum number of healthy leaves (1.14), callus diameter (1.36mm) and number of regenerated leaves (1.13) using 200 mM NaCl. Transgenic lines maintained their natural growth in mild stress after 35 days under 200 mM NaCl, while non-transgenic plants showed injury symptoms in this treatment. In vitro studies showed that the transfer of Fld gene to Persian walnut ‘Chandler’, which is a salt-sensitive plant, improved its growth traits under salinity stress.

    Keywords: Salinity stress, Callus, Ferredoxin, Flavodoxin, Juglans regia L
  • Naeimeh Sousaraei, Kambiz Mashayekhi*, Sasan Aliniaeifard, Seyyed Javad Mousavizadeh, Vahid Akbarpour Pages 75-88

    In this study, in order to evaluate the effects of drought stress on photosynthetic capacity of 17 different landraces and two commercial tomato hybrids, plant irrigation was stopped at the seedling stage and the changes in photosynthetic capacity during seven days of water withholding was measured by OJIP test. The results showed that the relative maximal variable fluorescence (FM/F0), electron transport flux per reaction center (ET0/RC), maximum quantum efficiency of PSII (FV/FM or FP0) and performance index on the absorption basis (PIabs) were decreased in drought-induced plants. In these plants, specific energy fluxes per reaction center for energy absorption (ABS/RC), trapped energy flux per reaction center (TR0/RC) and dissipated energy flux per reaction center (DI0/RC) were increased. The values of decrease and increase in plants were different, indicating the difference in drought tolerance levels in plants. The results also showed that the more drought-tolerant plants had less difference in the values of the parameters compared to their control. The results of this study help us to find the differences between the responses of the parameters related to the health of the plants photosynthetic capacity and provide theoretical foundations for improving tomato tolerance to dry climatic conditions.

    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Photosynthesis rate, Photosystem II efficacy, Quantum
  • Zahra Nooralizadeh*, Jalal Tabatabaie Pages 89-98
  • Mohhamad Reza Kalantari, Vahid Abdossi*, Forogh Mortazie Nezhad, Ahmmad Reza Gol Parvar, Zahra Shahshahan Pages 99-118

    In order to investigate combined effects of foliar application of plant growth regulators (naphthalene acetic acid and benzyl adenine at 50 mg L-1) and mammalian sex hormones (ethinyl estradiol and progesterone at 1.0 mg L-1) on strawberry cv. Camarosa, an experiment was carried out during the growing season, at the harvest time and also during 4 weeks of cold storage (4 °C) in 2018. The results showed that the foliar application of two hormones combined with benzyl adenine, naphthalene acetic acid, progesterone and ethinyl estradiol could be able to improve the growth traits, morphological, biochemical (total soluble solids, titratable acidity, chlorophylls and vitamin C) and antioxidant enzymes activity (peroxidase, catalase, superoxide dismutase and glutathione reductase) of strawberry fruits during the growing season as well as at the harvest time. During 4 weeks of cold storage, the biochemical traits and antioxidant enzymes activity of fruits were changed; in the meantime, the applied treatments significantly maintained fruit quality at the optimum level. Overall, the results revealed that the combined treatment of 1.0 mg L-1 ethinyl estradiol with 1.0 mg L-1 progesterone was the most effective treatment to maintain the quality of strawberry fruit cv. Camarosa during storage.

    Keywords: ethinyl estradiol, antioxidant enzymes, benzyladenine, progesterone, naphthalene acetic acid
  • Fahime Rashidi, Hassan Hajnajari*, Mitra Mirabdolbaghi, Ensie Ghorbani Pages 117-134

    The 2- and 3-year-old of 60 apple combinations of 'Golden Delicious' and 'Red Delicious' onto promising clonal rootstocks tolerant to crown rot series along with 6 common clonal rootstocks were assessed for dwarfing potential. Branch length and number, internode length, active vegetative buds, annual shoots growth and diameter, sapling height, growth habit, root-sucker number and length per sapling, diametric values of rootstock, graft point and scion as well as pest/disease damages were assessed. The modified dwarfism ranking method was achieved in 5 groups, based the length of lateral branches per sapling. So, the rootstock series were ranked in very dwarfing (8 hybrids), dwarfing (6 hybrids), mid dwarfing (6 hybrids), vigorous (7 hybrids) and very vigorous (3 hybrids). The three categories of very-dwarfing, dwarfing and mid- dwarfing had the least shaded area compared to controls as the worldwide dwarfest ones. ANOVA and mean comparisons by Dunken test of the growth traits particularly lateral branches length and number, sapling height and annual branch length of the two scion cultivars was achieved related to M7 combinations. The trial was compiled within RCBD.

    Keywords: Apple, Clonal rootstocks, Dwarfism, Crown rot, Scion-rootstock combination, Growth traits