فهرست مطالب

پژوهش نامه فرهنگ و رسانه (نامه فرهنگ و ارتباطات) - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1399)

پژوهش نامه فرهنگ و رسانه (نامه فرهنگ و ارتباطات)
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن بشیر، زهرا شیخ* صفحات 1-34

    امروزه سیاستمداران و رهبران کشورها، در عرصه بین الملل، تلاش می کنند با ابزار دیپلماسی در فضای رسمی و غیررسمی(همچون توییتر) و با پایین ترین میزان تنش و درگیری، مقاصد و منافع مردم خود را تامین کنند. برای برقراری ارتباط بهتر و اثرگذارتر، دانستن استراتژی های ارتباطی، کشف معنای پنهان کلمات و قدرت پیش بینی مخاطب ضروری است. در این پژوهش سعی شده اظهارنظر وزرای امورخارجه ی ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 در شبکه اجتماعی توییتر، با استفاده از نظریه همسازی ارتباطات، و با روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام) تحلیل گردد. در نگاه به برجام چند زاویه دید وجود دارد: برجام به عنوان یک توافق، ایران و آمریکا به عنوان کشورهایی مجزا و روابط بین الملل. استراتژی همه کشورها به جز آمریکا نسبت به برجام حفظ و نگهداری است. سیاست کلی ایران، مبتنی بر همگرایی بوده است، استراتژی چین و روسیه مبتنی بر حفظ و نگهداشت و استراتژی فرانسه و انگلیس و آلمان مبتنی بر همگرایی با آمریکا و واگرایی نسبت به ایران است.

    کلیدواژگان: برجام، توئیتر، همسازی ارتباطات، گروه 1+5، روش تحلیل گفتمان(پدام)
  • بشیر معتمدی*، مهدی منتظرقائم، علی اصغر فهیمی فر، عبدالله بیچرانلو صفحات 35-66

    این مقاله در پی پاسخ به این سوال است که آیا دین اسلام که مبتنی بر «کلام» و «کلمه» شکل گرفته است، می تواند با رسانه ای همچون تلویزیون که ماهیتی تصویری دارد، نسبتی برقرار سازد. برای پاسخ به این پرسش ابتدا به لحاظ نظری بخشهای مختلف دین و نسبت آن با تصویر تبیین شده است. در این بخش مشخص شد که «اخلاقیات» از جمله «ادراکات اعتباری» در فلسفه اسلامی به حساب می آیند و لذا «تصویر تلویزیونی» می باید برای نیل به نتیجه، صورت احساسی مثبت از یک «عمل اخلاقی» ایجاد نماید. چنانچه «اعتقادات» محور برنامه دینی باشد، زمانی موفق می گردد که بتواند تصاویری مختلف از افکار را در برابر بینندگان قرار دهد تا مخاطب بتواند از میان این تصویرها، تصویر درست را انتخاب نماید. برای ارزیابی این چارچوب نظری، برنامه گفتگومحور تلویزیونی «سمت خدا» مدنظر قرار گرفت. در این تحقیق با روش کیفی و با استفاده از نشانه شناسی مشخص شد که این برنامه به لحاظ رنگ و نور، دکور و جلوه های بصری زیبا، تلاش نموده که فضای احساسی مثبتی را برای گفتگوی دینی پیرامون اخلاق فراهم آورد. اما به لحاظ حرکت تصویری، تغییر زوایای دوربین و ترکیبهای تصویری نتوانسته برنامه ای متناسب با ماهیت حرکتی تصویر تلویزیونی تولید نماید و در حد «گفتار» باقی مانده است. علاوه بر این به دلیل اینکه گفتگو به صورت یک طرفه و تنها از سوی یک دیدگاه، «تصویری از اعتقادات دینی» را مطرح می نماید، نمی تواند برای حوزه اعتقادات به اندازه کافی مفید باشد و تنها بخش «پاسخ به سوالات» تا حدی جبران این نقیصه را می نماید.

    کلیدواژگان: دین، تصویر، تلویزیون، برنامه گفتگو محور، اخلاق، اعتقادات
  • ویدا همراز*، فاطمه پوردهقانی، محمد اخگری صفحات 67-104

    جوانان یکی از مهم ترین گروه هایی هستند که باید از آموزش و مهارت لازم برای تحلیل و درک پیام های رسانه ای، به خصوص رسانه های تعاملی برخوردار باشندمسیله ی تحقیق آن است که آیا این کاستی ناشی از فقدان درک ضرورت آموزش سواد رسانه ای از طرف برنامه سازان رادیویی است یا از عدم شناخت شیوه های مناسب شکلی و محتوایی در برنامه سازی آموزش سواد رسانه ای برای مخاطبان جوان سرچشمه می گیرد؟ با استفاده از مصاحبه ی کارشناسی و تحلیل محتوای کیفی 28 برنامه ی رادیویی تولید شده درباره ی سواد رسانه ای در سال 1398 انجام شد و نشان داد که نه فقط اهمیت آموزش سواد رسانه ای برای بسیاری از برنامه سازان این شبکه روشن نیست در نتیجه این مقاله پیشنهاد می کند ساده سازی مباحث سواد رسانه ای در قالب ساختار های کوتاه با ریتم تند و بهره گیری از عناصر جذابی چون مصاحبه با خود جوانان، موسیقی، قطعات کوتاه نمایشی، مسابقه و سرگرمی، در رادیو جوان بکار گرفته شود که در حال حاضر وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، آموزش، رادیو جوان، مخاطب جوان، رسانه های تعاملی
  • محمدرضا پویافر*، سعیده داوری مقدم، زینب محمدزاده صفحات 105-140

    مقایسه بین الگوی تجربه زیارت در دو آیین زیارتی «پیاده روی اربعین» و «پیاده روی زیارتی آخر صفر به مشهد»می تواند شناخت مناسبی از الگوهای زیارتی شیعیان به ویژه ایرانیان به دست دهد. مقاله حاضر با پرسش از این تفاوت ها و شباهت ها، در چارچوب یک پژوهش کیفی با تکنیک های مشاهده مشارکتی و مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته با زایران و خادمان در هردو آیین پیاده روی، انجام شده است. داده های پژوهش از دو مطالعه تجربی در مورد پیاده روی اربعین و پیاده روی آخر صفر به مشهد، هر دو در سال 1396 گردآوری شده اند. نتایج تحقیق نشان دهنده وجوه شباهت های بنیادین در الگوهای کلی سفر و تجربه زیارت ایرانیان در این دو آیین است. درعین حال، تفاوت های مهمی نیز بین تجربه زیارت زایران در این دو آیین وجود داشته که به ویژه در الگوی غالب سفر، نحوه خدمات رسانی به زایران و ساماندهی این فعالیت ها و همچنین الگوی ابراز هویت و تنوع فرهنگی موجود در بستر این دو آیین، قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: زیارت، تجربه دینی، پیاده روی، اربعین، صفر، کربلا، مشهد
  • مقداد مهرابی*، علیرضا دهقان صفحات 141-160

    هدف از پژوهش حاضر مطالعه ی ابعاد نظارت والدین بر استفاده فرزندانشان از اینترنت، کارایی این الگوها و دیدگاه آنها نسبت به تاثیرات اینترنت بر فرزندانشان است. با روش تحقیق کیفی مصاحبه عمیق با ده تن از پدرها و ده تن از مادرها مقوله های مشترک مربوط به الگوهای نظارت والدین بر استفاده فرزندانشان از اینترنت، کارایی الگوهای نظارت در کنترل دسترسی فرزندانشان به محتوای نامناسب اینترنتی و دیدگاه والدین نسبت به تاثیرات اینترنت را شناسایی کرده ایم. مهمترین نتایج تحقیق نشان می دهد که نظارت اقتدارگرایانه بصورت ایجاد محدودیت زمانی در دسترسی فرزندانشان به اینترنت رایجترین الگوی نظارت بین والدین است زیرا آنها دیدگاه کاملا منفی نسبت به تاثیرات اینترنت دارند. الگوی نظارت همراهی اجتماعی به این صورت که والدین همزمان با فرزندانشان از اینترنت استفاده کنند تا بر فعالیت های مجازی فرزندانشان نظارت کنند رواج کمی دارد. در پایان این مقاله، با توجه به ضرورت اطلاع رسانی به والدین نسبت به الگوهای کارامد نظارت بر استفاده فرزندانشان از اینترنت پیشنهادهایی به والدین  و با توجه به خلاهای پژوهشی درباره این موضوع پیشنهادهایی به پژوهشگران رسانه های نوین بیان می شود.

    کلیدواژگان: الگوی نظارت بر اینترنت، والدین، تاثیرات اینترنت
  • سید مجید امامی، حجت جباردخت* صفحات 161-194

    توسعه آموزش عالی در دو دهه اخیر، با تمرکز بر مقاطع ارشد و دکتری رشته های علوم انسانی در جمهوری اسلامی ایران، موضوع این پژوهش است. در این راستا دو محور پیوست فرهنگی در دستور کار این پژوهش قرار دارد: «احصاء پیامدهای فرهنگی مرتبط با این سیاست» و «توصیه های سیاستی برای رفع پیامدهای منفی و تقویت پیامدهای مثبت  احتمالی». علاوه بر این  ، پژوهش ما «انگیزه های سیاست گذاران» از این توسعه را نیز بررسی می کند. برای چهارچوب  مفهومی، سیزده شاخص توسعه آموزش عالی علوم انسانی، بر طبق نظریه «الگوی چهاروجهی توسعه علوم انسانی» بازخوانی و بازسازی شده است. مرحله جمع آوری داده با دو روش «مصاحبه با نخبگان و اساتید» و «اسنادی مبتنی بر منابع کتابخانه ای» انجام گرفت. در نهایت، داده های بدست آمده  ، با رهیافت «داده بنیاد» در سه مرحله، تحلیل و طبقه بندی شد. پیامدها در چهار سطح طبقه بندی می شود: «سطح سازمانی و سیاست گذارانه»، «سطح جامعه علمی»، «سطح فرهنگ عمومی» و «سطح خانواده و فرد». توصیه های سیاستی نیز در چهار سطح «فعالیت های تربیتی، پژوهشی و آموزشی درون دانشگاهی»، «ارتباط دانشگاه و جامعه»، «فرهنگ عمومی» و «خانواده» به دست آمد. در سطح دیگری از تحلیل، پیامدها از سه جنبه واکاوی شده اند: 1. پیامدهای مطلوب در برابر پیامدهای نامطلوب 2. پیامدهای مستقیم در برابر پیامدهای غیرمستقیم 3. پیامدهای قابل انتظار و برنامه ریزی شده در برابر پیامدهای غیرمنتظره. پیامدها از حیث مستقیم/غیرمستقیم نیز به سه طبقه تقسیم شده اند: متغیر مستقل، متغیر مداخله گر و متغیر وابسته.

    کلیدواژگان: پیامدهای فرهنگی، نهاد دانشگاه، خط مشی آموزش عالی، پیوست فرهنگی، ارزیابی، تحصیلات تکمیلی، فرهنگ دانشگاهی
  • طاهره ابوالقاسم مسلمان* صفحات 195-216

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی صحت اطلاعات منتشر شده با موضوع کرونا در شبکه اجتماعی اینستاگرام و بررسی رابطه میان صحت اطلاعات و محبوب پست های منتشر شده، اجرا شده است. این پژوهش از لحاظ نوع کیفی بوده و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 100 پست منتشر شده مرتبط با موضوع کروناست که طی یک ماه (مرداد)1399 در اینستاگرام منتشر گشته است. داده ها با استفاده از روش مشاهده مستقیم و به کارگیری سیاهه وارسی طراحی شده توسط محقق گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و فراوانی) و آزمون مجذور کای دو و نرم افزار اس. پی. اس. اس. 18 استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد 46 درصد از اطلاعات منتشر شده فاقد صحت بوده و اخبار جعلی به حساب می آیند. 54 درصد از اطلاعات منتشر شده نیز از صحت و اعتبار کافی برخوردار بوده اند. علاوه بر این، میان محبوبیت یک پست و صحت اطلاعات آن رابطه معناداری مشاهده شد.

    کلیدواژگان: صحت اطلاعات، محبوبیت، کرونا ویروس، اینستاگرام
  • محمدجواد بادین فکر*، محسن بدره، صابر اکبری خضری صفحات 217-252

    تیزرهای تبلیغاتی در عصر سرمایه داری از مولفه های مهم اقناع و جذب مخاطبین هستند. این تحقیق با اتکا بر سازه نظری کاترین حکیم و مولفه های سرمایه جنسی از منظر او، به بررسی و توصیف تبلیغات تجاری تلویزیونی در سمای ملی پرداخته است. بر این اساس با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی به بررسی 30 نمونه از تیزرها که با نمونه گیری هدفمند بر مبنای حضور و محوریت زنان در بین آگهی های پخش شده از صداوسیما پرداخته شده است. نتایج این تحقیق حاکی از این واقعیت است که میزان سرمایه جنسی در تبلیغات درصد بالایی می باشد. در این میان مولفه های شیوه ظاهر شدن در جامعه (مانند پوشش جذاب، آرایش چهره)، جذابیت جنسی (بدن جذاب، رفتار زنانه)، و زیبایی، بیش ترین تکرار و مولفه های حضور اجتماعی (مهارت و تعامل و مشارکت اجتماعی، خوش مشربی) و سرزندگی (منفعل نبودن)، درای کمترین تکرار رسانه ای بوده است.

    کلیدواژگان: سرمایه جنسی، جنسیت، زنان، تبلیغات تجاری، صدا و سیما
  • سید محمدعلی شکیب* صفحات 253-288

    توسعه ابزارهای فناورانه و رسانه ای مبتنی بر بسترهای ارتباطی، سبب ایجاد جوامع جدید با مختصات خاص خود شدند. جوامعی که اندیشمندان ارتباطی از آن به جامعه دیجیتال تعبیر می کنند. یکی از مهم ترین مختصات این جوامع وجود نابرابری در سطوح مختلف این جوامع نسبت به بهره گیری و استفاده از ابزارهای دیجیتالی است که از آن به شکاف دیجیتال تعبیر می کنند و راه برد اساسی پر کردن این شکاف دیجیتالی ارتقا سواد دیجیتالی در افراد جامعه خواهد بود. این پژوهش با بهره گیری از تحلیل مضمون اسناد سیاسی بالادستی و درونی وزارت آموزش وپرورش جمهوری  اسلامی ایران (به عنوان متولی اصلی تربیت رسمی و عمومی در کشور)، دلالت های مربوط به مفهوم سواد دیجیتال را  -از حیث این که یکی از عوامل اثرگذار بر کاهش شکاف دیجیتال است- در چهار سطح تجهیز زیرساختی و فناوری، آموزش و آگاه سازی، توسعه شبکه ای و دسترسی عادلانه و تولید محتوای سالم، استخراج و مورد تحلیل قرار داده است. بر اساس نتایج این پژوهش، اصلی ترین موضوع در شکاف دیجیتال، بالا بردن سطح مشارکت افراد در جامعه دیجیتال و ارتقای مهارتی آنان و ایجاد انگیزه و نوآوری  برای ایجاد مشارکت در جامعه دیجیتالی است و این امور دلالت بر نقش موثر و مهم سواد فضای مجازی در پر کردن شکاف دیجیتال دارند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، آموزش مجازی، سواد دیجیتال، سواد رسانه ای، آموزش آنلاین، سواد فضای مجازی، شکاف دیجیال، اینترنت
  • روح الامین سعیدی*، نرجس رضایی صفحات 289-312

    امروزه در عصر گذار به دولت پسامدرن شاهد شیوه های نوینی از حکمرانی در جوامع توسعه یافته هستیم که رابطه توده ها با دولت در بستر جامعه مدنی و نیز کارویژه های دولت را بسیار دگرگون ساخته است. این شیوه های نوین در قالب مفهوم کلیدی «حسن حکومت داری» متجلی می شود که یکی از معیارهای اساسی تمییز جوامع سیاسی پسامدرن از معادل های مدرن و پیشامدرن آن ها به حساب می آید. بدون تردید رسانه به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای فعال در جامعه مدنی که رابطه تنگاتنگی با شهروندان و رهبران سیاسی دارد، از جایگاه رفیعی در فرایند حکمرانی نوین برخوردار است زیرا می تواند مجرایی برای انتقال گفتمان مسلط و پیام های رهبران به مردم و متقابلا انعکاس مطالبات عمومی به سطوح فوقانی حاکمیت سیاسی باشد. نقش آفرینی درست و مثبت رسانه ها در سطح جامعه را باید عنصر مهمی در راستای تحقق حسن حکومت داری دانست زیرا دولت های مدرن به ویژه از نوع تمامیت خواه قادرند با تسلط بر رسانه ها آن ها را به ابزاری برای کنترل هدفمند توده ها و ایجاد وضعیت هژمونی برای سلطه آسان تر خود مبدل سازند. مقاله حاضر در پاسخ به این پرسش اصلی که سواد رسانه ای چه تاثیری بر حکمرانی نوین دارد، با استفاده از روش تحلیل دومتغیره ضمن برقراری رابطه علی میان سواد رسانه ای مردم (متغیر مستقل) و عملکرد رسانه ها (متغیر وابسته) این فرضیه را مطرح می سازد که با ارتقاء سواد رسانه ای آحاد مردم در جوامع پسامدرن، امکان استفاده ابزاری دولت ها از رسانه ها کاهش می یابد و رسانه می تواند با کارکرد صحیح خود نقش بسزایی در تحقق حسن حکومت داری و ایجاد دولت های متعهد و پاسخگو در برابر حقوق مدنی شهروندان برعهده بگیرد.

    کلیدواژگان: دولت مدرن، هژمونی، حکمرانی نوین، حسن حکومت داری، دولت پسامدرن، رسانه، سواد رسانه ای
  • محمد قلی زاده سلطان آبادی*، اکبر استرکی، سید محمد حسینی صفحات 313-346

    امروزه یکی از ضرورت های اساسی سازمان های امنیتی، شناخت صحیح چالش های پیش رو و انطباق ساختار و برنامه سازمان برای پاسخ گویی شایسته و به موقع، به منظور پیش بینی آینده و تحلیل درست مسایل است. با توجه به ارتباط مستقیم محیط های امنیتی با ذهن و تفکر حریفان، نیروی انسانی، سرمایه اصلی در سازمان های امنیتی خواهد بود؛ ؛ بنابراین، این مقاله به مطالعه نقش روان شناسی شناختی در تحلیل اخبار امنیتی و اطلاعاتی از بعد رسانه ای می پردازد. روش پژوهش تحلیل اسنادی است که با بهره گیری از اسناد و منابع موجود در کتابخانه ها و رایانه انجام شده است. تبیین جایگاه علوم شناختی، فراشناختی و روان شناسی شناختی ما را در شناخت بهتر اهمیت و ضرورت تحلیل درست و منطقی اطلاعات پیرامونی و با نگرشی درست در سازمان ها یاری کرده و راه حل های مولد ارایه می دهد. در نتیجه فراگیری این علوم برای همه تحلیل گران اطلاعاتی از تمامی روش ها به ویژه رسانه به منظور تحلیل پدیده های امنیتی امری اجتناب ناپذیر است .

    کلیدواژگان: تحلیل امنیتی، تحلیل گران اطلاعاتی، رسانه، روان شناسی شناختی، علوم شناختی، علوم فراشناختی
  • اسماعیل شیرعلی* صفحات 347-370

    امروزه رسانه ها نقش مهمی در توسعه جامعه مدنی و حکمرانی دارند. در این بین داشتن مهارت نقد و تحلیل پیام های رسانه ای اهمیت بسزایی در تقویت حوزه و گفتگوی عمومی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سواد رسانه ای در حکمرانی انجام شده است. روش پژوهش حاضر کتابخانه ای و ابزار گردآوری داده ها هم فیش برداری الکترونیکی بوده است. تحلیل داده-ها به صورت اسنادی انجام شد. به صورت بر اساس نتایج پژوهش، شش نقش عمده می توان برای سواد رسانه ای در حکمرانی در نظر داشت: نقش اول، ارتقای شهروندی فعال و آگاه است؛ چون سواد رسانه ای مهارت هایی نظیر تفکر انتقادی، حل مساله، استقلال شخصی و مهارت های ارتباطی و اجتماعی به افراد می دهد. این مهارت ها زمینه مشارکت، کمپین سازی و حضور در تصمیم سازی ها و فشار بر آن ها را تسهیل می کند. نقش دوم سواد رسانه ای، تقویت حوزه عمومی است؛ حوزه عمومی محل حضور کنشگران مختلف اجتماعی است که در آن افراد به منظور مشارکت در مباحث باز و علنی گردهم می آیند. تاثیرگذاری سواد رسانه ای در بعد سوم بر ارتقای حقوق شهروندی است؛ از آن جایی که حقوق شهروندی شامل حقوق سیاسی، اجتماعی و پایه ای است سواد رسانه ای این قابلیت و قدرت را دارد که این حقوق را از حاکمیت مطالبه گری نموده و بر تصمیم سازی تاثیرگذار باشد. در بعد چهارم، سواد رسانه ای نوعی پرسش گری است که حاکمیت را ملزم به پاسخگویی می نماید. در بعد پنجم، سواد رسانه ای نقش مهمی در توسعه جامعه مدنی و نقد عملکرد حکومت و تشکیل نهادهای مدنی دارد. در بعد ششم سواد رسانه ای بر ایجاد فضای نقد و گفتگوی عمومی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، حکمرانی، حوزه عمومی، جامعه مدنی، حقوق شهروندی
|
  • Hassan Bashir, Zahra Sheikh * Pages 1-34

    Today, the politicians and leaders of each country, in the international level, try to achieve the goals and interests of their people with the tools of diplomacy and negotiation, and with the lowest level of tension and conflict. To communicate better and more effectively, it is essential to know communication strategies, discover the hidden meaning of words, and the audience's predictive power. The development of cyberspace and social networks has given rise to new forms in the field of diplomacy. Analyzing the comments of politicians in the informal and open space of Twitter can provide a good base for analysis and recognition. In this research, we tried to analyze the views of the Foreign Ministers of Iran and the P5+1 group on Twitter, using the Communication Accommodation Theory (CAT), and the method of discourse analysis (PDAM) so that we can identify the strategy of different countries against JCPOA and predict events. The theory of communication accommodation is one of the theories proposed in the field of intercultural communication that focuses on the ways in which cultures adapt to interaction. In this theory, 3 strategies for communication have been proposed: 1- Convergence 2- Divergence 3- Maintenance. The present study shows that there are several perspectives on JCPOA: JCPOA as an agreement, Iran and the United States as separate countries and international relations. The strategy of all countries except the United States is to maintain the JCPOA. Iran's general policy has been based on convergence, China and Russian strategy is based on conservation, and the French, British and German strategies are based on convergence with the United States and divergence towards Iran.

    Keywords: JCPOA, Twitter, Communication Accommodation Theory (CAT), the P5+1 Group, Discourse Analysis Method (PDAM)
  • Bashir Motamedi *, Mahdi Montazer Ghaem, Ali Asghar Fahimifar, Abdollah Bicheranlou Pages 35-66

    This paper is trying to answer the question of whether Islam, which is formed based on "word" and "speech" can establish connection with a medium like television which is of visual/pictorial nature. To answer this question, different parts of religion and their relationship with vision was theoretically explained. Here, it was determined that "morals" such as "perceptions" are accounted for in Islamic philosophy. Therefore, to achieve results, "TV picture" must create positive emotional figure out of a "moral act". However in case "beliefs" is the main axis of a religious program, then the program is successful if it can provide viewers with different thoughts and visions so they can pick the right vision from among those provided. To evaluate this theoretical framework through the criticism of the existing experiences, "Samte Khoda" which is a famous talk show was considered. Conducted using typology method, this qualitative research specifies that "Samte Khoda", in terms of color and light ،decoration and eyeful visual effects attempts to create a positive emotional atmosphere for a religious dialogue about morals, although it is unsuccessful in terms of the motion picture, changing camera angles, and picture combinations and hence, creating a program fitted with TV's nature of motion picture and remains only a dialogue based talk show. Besides, since it provides religious beliefs unilaterally and only from one point of view, it cannot be useful enough in the realm of faith and beliefs, and only the "question and answer" part of the show can partially compensate for this short coming.

    Keywords: religion, image, television, talk show, Moral, beliefs
  • Vida Hamraz *, Fatemeh Poordehghani Farashah, Mohammad Achgari Pages 67-104

    The development of media literacy by the media itself is one of the effective ways to teach this skill and radio as a mass media can have a good position in this field. Because young people are the main audience of today's media and "Radio Javan" is a special station for this ages, . The purpose of this study is to design a comprehensive model for programming in Radio Javan with the aim of educating and promoting media literacy. Findings of this research, which is in fact a comprehensive model with two structural and content aspects for production in Radio Javan, has been obtained through case study and through qualitative evaluation and analysis of programs produced in radio in recent years on the subject of media literacy and specialized interviews with production experts and media literacy specialists, in addition to the analysis of works written in this field. The results of this study show that "the simplification of topics in the form of short structures", "the use of templates with fast rhythms and the use of attractive elements such as interviews with young people, music, short plays, competitions and entertainment, etc.", "avoid taking a completely negative approach, facing the new media and paying attention to the positive effects and functions of digital media along with its negative and harmful effects",

    Keywords: Media, Media Literacy, Radio Javan, production, modern media, Digital Age
  • Mohammad Reza Pouyafar *, Saeideh Davari Moghaddam, Zeinab Mohammad Zadeh Pages 105-140

    A comparison between the pattern of pilgrimage experience in the two pilgrimage rituals "Arbaeen Walk" and "Last Zero Pilgrimage to Mashhad" can provide a good understanding of the pilgrimage patterns of Shiites, especially Iranians. The present article, by asking about these differences and similarities, has been conducted in the framework of a qualitative research with participatory observation techniques and in-depth semi-structured interviews with pilgrims and servants in both hiking rituals. The research data were collected from two experimental studies on the Arbaeen walk and the last zero walk to Mashhad, both in 1396. The results show the fundamental similarities in the general patterns of travel and experience of Iranian pilgrimage in these two religions. At the same time, there are important differences between the experience of pilgrims in these two rituals, which can be seen especially in the prevailing pattern of travel, how to serve pilgrims and organize these activities, as well as the pattern of identity and cultural diversity in the context of these two rituals.

    Keywords: Pilgrimage, religious experience, Walking, Arbaeen, Safar, Karbala, Mashhad
  • Meghdad Mehrabi *, Alireza Dehghan Pages 141-160

    This research is an attempt to explore parental mediation strategies of their children’s Internet use, their effectiveness on preventing children’s use of prohibited Internet contents and parents’ attitudes towards the Internet effects on their children and how such attitudes influence their mediation strategies. Semi-structured in-depth interviews with ten fathers and ten mothers who have at least one child under the age of eighteen are conducted. Prominent categories of parental mediation strategies to control children’s usage of the Internet include: “restrictive mediation” (limiting the amount of time that children spend on using Internet as the result of negative attitudes towards the Internet effects), “instructive mediation” (warning children of negative effects of misuse of the Internet), and “social co-use” (sitting near children during Internet use to check the used contents). We also found that parents who are concerned about negative effects of the Internet exert more mediation over their children's Internet usage. Parents with high level of education, mothers, and parents of younger children apply more any of these three types of mediation. Finally, implications for Internet policy-making and suggestions for future research are provided.

    Keywords: Internet effects, parental mediation, Iranian parents, children’s use of Internet, young people
  • Seyyed Majid Emamy, Hojjat Jabbardokht * Pages 161-194

    The policy of higher education development in two recent decades, with concentrate on Graduate and Ph.D. degrees of Humanities, is the project which this dissertation is intended to set up a cultural impact assessment related to it. Two Axes of four axes of cultural impact assessment are in the agenda of this thesis: "counting cultural impacts related to this policy" and "Policy recommendations to resolve negative impacts and strengthen positive impacts". In addition to these two axes, this study also examines the "policy makers' motives" of this development. In the theoretical framework, after the presentation of fifteen indicators of higher education in humanities, theories of higher education development are briefly discussed. The data collection phase is carried out using two methods of "interviewing elites and teachers" and "library". Finally, the data obtained from field studies and library studies are analyzed and classified using the "grounded theory" method in three stages. The impacts are classified into four levels: "Organizational and policy level", "Level of scientific community", "The Level of General Culture" and "Family and Individual Level". Policy recommendations are also presented at four levels: "Educational and Research Activities at the University", "University and Society Relations", "General Culture" and "Family". In another level of analysis, the impacts are evident in three aspects: 1.Desirable impacts against undesirable impacts 2.Direct implications against indirect consequences 3.Expected and planned outcomes against unexpected consequences. The immediate/indirect consequences are also divided into three categories: Independent variable, interventional variable and dependent variable.

    Keywords: Strategic Necessities, University in Iran, Academic Development, The Policy of Higher Education, Cultural Impact Assessment, Humanities, Graduate studies
  • Tahereh Abolghasem Mosalman * Pages 195-216

    The present article was conducted to evaluate the accuracy of the information published on the subject of Corona on the social network Instagram and to investigate the relationship between the accuracy of the information and the popularity of the published posts. This research is applied in terms of type and has been done using content analysis method. The research community includes 100 published posts related to the topic of crona virus, which were published on Instagram in August 2020. Data were collected using direct observation method and using a checklist designed by the researcher. To analyze the data, descriptive statistics tests (mean and frequency) and Spearman correlation test and S.P.S.S. software were used. The research findings showed that 46% of the published information is inaccurate and is considered fake news. 54% of the published information was also accurate and credible. In addition, there was no significant relationship between the popularity of a post and the accuracy of its information

    Keywords: information accuracy, like, Instagram, Corona
  • Mohammad Javad Badinfekr *, Mohsen Badreh, Saber Akbari Khezri Pages 217-252

    Sexual capital as the fourth social capital is one of the newest and most popular theories of contemporary sociology, proposed by Catherine Hakim in 2011. One of the most important situations in which sexual capital is present is commercial advertising. Advertising teasers in the capitalist era have become increasingly important and have occupied a large part of television broadcasting, so this research, relying on Hakim's theoretical structure and components of sexual capital from his perspective, to study and describe this phenomenon in advertising. He has made a television commercial for the Islamic Republic of Iran Radio and Television. Based on this, using quantitative content analysis method, 30 samples of teasers were analyzed with targeted sampling based on the presence and focus of women among the advertisements broadcast on Sada-o-Sima in July and August 1998. The results of this study indicate that the rate of sexual capital in advertising is high. Among these, the components of the way of appearing in the society (attractive cover, face makeup, jewelry and decorations), sexual attraction (attractive body, feminine behavior, charm), and beauty, the most repetition and components of social presence (skill and interaction and Social participation, kindness, and vitality (energy and vitality, not being passive) have the least repetition. Capitalism and advertising designers also use women's sexual capital to attract and persuade audiences to persuade the buyer to buy the product.

    Keywords: sexual capital, Gender, Women, Commercial Advertising, Broadcasting
  • SEYED MOHAMAD ALI Shakib * Pages 253-288

    The development of technological tools and media based on communication platforms led to the creation of new societies with their own characteristics. Communities that thinkers interpret as a connection to the digital community. One of the most important characteristics of these societies is the existence of inequality at different levels of these societies in the use of digital tools, which is interpreted as digital divide, and the basic strategy to fill this digital gap will be to promote digital literacy in society. Using the content analysis of the upstream and internal political documents of the Ministry of Education of the Islamic Republic of Iran (as the main custodian of formal and public education in the country), the above research implies the concept of digital literacy - in that it is one of the effective factors in reducing digital divide - Extracted and analyzed at four levels of infrastructure and technology equipment, education and awareness, network development and equitable access and production of healthy content. According to the results of this study, the main issue in the digital divide is to increase the level of participation of people in the digital community and improve their skills and motivate and innovate to create participation in the digital community, and this indicates the effective role of cyberspace literacy in Have a digital divide.

    Keywords: Cyberspace, Education, Digital Gap, Digital Literacy, Media Literacy .Online training. Virtual training. Cyberspace literacy
  • Rooholamin Saeidi *, Narjes Rezaee Pages 289-312

    Today in the era of postmodern state we have witnessed new ways of governance in developed societies which have transformed the relationships between masses and states in the field of civil society and have changed state’ functions dramatically. Such new way have been embodied in the key concept of “good governance” which is one of the main criteria for the distinction of modern political societies from modern and premodern ones. Without a doubt the media as one of the most important active organs in civil society that has a firm relationship with both citizens and political leaders, plays a key role in the process of new governance. This article pose this main question that what effect does media literacy have on new governance and to do so, examines a causal relation between citizens’ media literacy (as independent variable) and the media’s functions (as dependent variable) and offers this hypothesis that if the media literacy of citizens increase, the possibility of the state’s instrumental use of the media will decrease, so the media can play its constructive role for implementing good governance.

    Keywords: modern state, hegemony, new governance, good governance, post modern state, media, media literacy
  • Mohamad Gholizadeh Soltanabadi *, Akbar Estarki, Seyedmohammad Hoseini Pages 313-346

    Today, one of the basic necessities of security organizations is to correctly recognize the challenges ahead and to adapt the structure and program of the organization to respond appropriately and in a timely manner, in order to predict the future and analyze the issues correctly. Given the direct relationship of security environments with the minds and thoughts of opponents, manpower will be the main asset in security organizations; ; Therefore, this article studies the role of cognitive psychology in analyzing security news and information from the media dimension. The research method is document analysis which has been done by using the documents and resources available in libraries and computers. Explaining the position of cognitive, metacognitive sciences and cognitive psychology helps us to better understand the importance and necessity of correct and logical analysis of environmental information and with the right attitude in organizations and provides productive solutions. As a result, the learning of these sciences is inevitable for all information analysts from all methods, especially the media, in order to analyze security phenomena.

    Keywords: Security analysis, information analysts, Media, cognitive psychology, Cognitive Sciences, metacognitive sciences
  • Esmaeil Shirali * Pages 347-370

    Today, the media play an important role in the development of civil society and governance. In the meantime, having the skills to critique and analyze media messages is very important in strengthening the field and public dialogue. The present study aimed to investigate the role of media literacy in governance. The method of the present study was library and data collection tool was also electronic filing. Data analysis was performed as a document. According to the research results, six main roles can be considered for media literacy in governance: The first role is to promote active and informed citizenship; Because media literacy gives people skills such as critical thinking, problem solving, personal independence and communication and social skills. These skills facilitate participation, campaigning, and participation in decision-making and pressure. The second role of media literacy is to strengthen the public sphere; The public sphere is a place for the presence of various social actors in which people gather to participate in open and public discussions. The impact of media literacy in the third dimension on the promotion of citizenship rights; Since civil rights include political, social, and basic rights, media literacy has the ability and power to demand these rights from the government and to influence decision-making. In the fourth dimension, media literacy is a kind of question that requires the government to answer. In the fifth dimension, media literacy plays an important role in the development of civil society and the critique of government performance and the formation of civil institutions. In the sixth dimension, media literacy influences the creation of an atmosphere of public criticism and dialogue.

    Keywords: Media Literacy, Governance, public sphere, Civil Society, Citizenship rights