فهرست مطالب

روان پرستاری - سال نهم شماره 1 (پیاپی 43، فروردین و اردیبهشت 1400)

نشریه روان پرستاری
سال نهم شماره 1 (پیاپی 43، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهران اکبری*، زهرا شخمگر، اکرم ثناگو، آزاده نصیری، اکرم آهنگی، حسین خالقی، ملیحه محمدپور، اعظم کرامی صفحات 1-10
    مقدمه
    خیانت زناشویی مشکلی است که زندگی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و یکی از دلایل اصلی طلاق به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان شناختی رفتاری بر مهارت های ارتباطی و حل مساله وسلامت روان در زوجین با تجربه خیانت زناشویی بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر، کاربردی  و از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون است.از میان زوجین مواجه با خیانت زناشویی شهرستان قاین در سال 97 ، 30 نفر به شیوه ی نمونه گیری در دسترسانتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش 15 نفری جایگزین شد. یک گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش طرحواره درمانی و یک گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش درمان شناختی رفتاری آموزش دید  . گروه ها پرسشنامه سلامت روان (GHQ-28) و مهارت های ارتباطی و پرسشنامه حل مساله را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک عاملی و چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره سلامت روان در گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری و در گروه آزمایش طرحواره درمانی تفاوت معنی دار بود(p<0/01) و این میزان در گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشتند. میانگین نمره مهارتهای ارتباطی در گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری و در گروه آزمایش طرحواره درمانی تفاوت معنی دار بود(p<0/01) و این میزان در گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشتند. میانگین نمره حل مسئله گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری و در گروه آزمایش طرحواره درمانی تفاوت معنی دار بود(p<0/01) و این میزان در گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج از تاثیر دو روش درمانیشناختی -رفتاری و طرحواره درمانی بر افزایش سلامت روان و مهارتهای ارتباطی و حل مسئله حمایت می کند و توجه به این دو روش درمانی برای زوجین دارای مشکل فرازناشویی از اهمیت خاصی برخوردار است.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان شناختی- رفتاری، سلامت روان، مهارتهای ارتباطی، حل مسئله، فرازناشویی
  • حکیمه کافی، وحید منظری توکلی* صفحات 11-18
    مقدمه

    پرخاشگری یکی از شایع ترین مشکلات کودکان و مهمترین علل ارجاع به درمانگران است، پرخاشگری علاوه بر آسیب به خود و دیگران، می تواند در محیط مدرسه و خانه خطرات جدی به بار بیاورد و از طرفی استفاده از راهبردهای تنظیم هیجان می تواند نقش مهمی در کنار آمدن فرد با شرایط نامطلوب داشته باشد. از این روی هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی یوگادرمانی بر تنظیم هیجانی و پرخاشگری کودکان دبستانی شهربابک بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه است. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی کودکان دبستانی مراجعه کننده به مراکز تخصصی یوگا شهرستان شهربابک در سال 1398 تشکیل داد. تعداد 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های مداخله و کنترل گمارده شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های تنظیم هیجان (ERQ) و پرخاشگری بود و برای هر دو گروه اجرا شد. جلسات تمرینی یوگادرمانی به مدت 8 جلسه، 60 دقیقه ای (هفته ای 1 جلسه) برای کودکان اجرا شد. پس از مداخله هر دو گروه پرسشنامه های فوق را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین گروه مداخله و گروه کنترل کودکان دبستانی در تنظیم هیجان و پرخاشگری تفاوت معناداری وجود دارد(001/≥p). بدین معنی که تنظیم هیجان و پرخاشگری در گروه مداخله بعد از تمرینات یوگادرمانی بهبود یافته است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد یوگادرمانی می تواند باعث بهبود تنظیم هیجانی و کاهش پرخاشگری در کودکان دبستان (7 تا 11 سال) شود، توصیه می شود روان درمانگران در کنار سایر مداخلات درمانی از این تمرینات در کودکان برای تنظیم هیجانی و کاهش پرخاشگری استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: یوگا درمانی، تنظیم هیجان و پرخاشگری
  • زهرا اسکندری، بهمن دشت بزرگی*، احمد فخری، سید محمود لطیفی صفحات 19-31

    مقدمه  : تبعیت دارویی نقش مهمی در کاهش بستری مجدد بیماران مبتلا به اختلالات روانی دارد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر توانمندسازی خانواده محور همراه با پیگیری تلفنی بر تبعیت دارویی و بستری مجدد بیماران مبتلا به اختلالات روانی بود.

    روش کار

    این مطالعه مداخله ای بر روی 66 بیمار مبتلا به اختلالات روانی و یکی از اعضای خانواده آنها انجام شد. واحدهای مورد پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بطور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بود از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه تبعیت دارویی مدانلو. مداخله شامل 8 جلسه آموزشی بر اساس الگوی توانمندسازی خانواده محور همراه با 3 ماه پیگیری تلفنی بود. تبعیت دارویی و تعداد بستری های مجدد قبل و بعد از مداخله سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمونهای تی مستقل، کای دو، ویلکاکسون، و نرم افزار آماری SPSS نسخه 22  استفاده شد.

     یافته ها

    دو گروه مطالعه از نظر متغیرهای تاثیرگزار بر نتایج همگن بودند. 3 ماه بعد از انجام مداخله، نتایج نشان داد که در گروه مداخله تبعیت دارویی افزایش یافته و آزمون آماری تی مستقل این اختلاف را معنی دار نشان داد(0001/0  <P). از نظر دفعات بستری مجدد نیز نتایج نشان داد که در گروه مداخله، دفعات بستری مجدد کاهش یافت و آزمون آماری ویلکاکسون این اختلاف را معنی دار نشان داد(0001/0  <P).

    نتیجه گیری

    توانمندسازی از طریق آموزش، خانواده را قادر می سازد که در مدیریت بیماری عضو مبتلای خود نقش موثرتری را ایفاء کند. بکارگیری پیگیری تلفنی پس از مداخله آموزشی به اثربخشی و تداوم تاثیر آن کمک زیادی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: اختلال روانی، توانمند سازی خانواده، آموزش خانواده محور، پیگیری تلفنی
  • کتایون تنها دوست، میلاد بزی، مینا غفاری جم، فاطمه انصاری حقیقی*، فهیمه عموجوادی لنگرودی صفحات 32-42
    مقدمه

    از جمله پیامدهای اختلال اضطراب اجتماعی نارساکنش وری روان شناختی، اجتناب از تعاملات اجتماعی و بروز شخصیت اجتنابی در بزرگ سالی است. این مطالعه با هدف تاثیر روان درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر احساس تنهایی و سازگاری اجتماعی دختران مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام گرفت.

    روش کار

    طرح مطالعه حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بوده و جامعه آماری آن دربرگیرنده کلیه دختران مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی که بین سال های تحصیلی 1398 -1397 به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی سطح شهر تهران مراجعه داشتند بود. نمونه پژوهش نیز شامل 30 نفر از این افراد بود که به روش هدفمند انتخاب شده و به روش با استفاده از تخصیص تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس احساس تنهایی (1980) و پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل (1961) استفاده شده و به منظور ارایه مداخله نیز از پکیج روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد هیز و رز (2008) در 8 جلسه 90 دقیقه ای استفاده گردید. داده های بدست آمده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و به کمک نرم افزار SPSS V.21 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    تحلیل داده ها بیانگر آن بود که به دنبال ارایه مداخله در گروه آزمایش، تفاوت معنی داری در نمرات متغیر احساس تنهایی در مراحل پس آزمون (60/43) و پیگیری (51/45) نسبت به پیش آزمون (67/57) و متغیر سازگاری اجتماعی در مراحل پس آزمون (33/14) و پیگیری (47/13) نسبت به پیش آزمون (40/18) وجود داشته و روان درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد اثرات مثبت معنی داری را بر احساس تنهایی (65/47 =F، 001/0 >P) و سازگاری اجتماعی (93/24 =F، 001/0 >P) افراد گروه آزمایش برجای گذاشته است که در مراحل پیگیری نیز باقی مانده بود.

    نتیجه گیری

    با در نظر داشتن تاثیر روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش احساس تنهایی و بهبود سازگاری اجتماعی افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی پیشنهاد می شود که این روش درمانی در جهت کاهش رنج تنهایی این گروه از افراد به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، احساس تنهایی، سازگاری اجتماعی، اضطراب اجتماعی
  • ناهید رهنما، سعید بختیارپور*، ساسان باوی، حمدالله جایروند، زهرا دشت بزرگی صفحات 43-55
    مقدمه

    پرستاران سطوح بالایی از خستگی را تجربه می کنند که اختلال قابل توجهی در عملکرد آنان ایجاد کرده است. بنابراین، می بایست به عوامل پیش بینی کننده ارتقای کیفیت زندگی کاری پرستاران توجه ویژه ای نمود. لذا، این مطالعه با هدف ارایه الگوی کیفیت زندگی کاری بر اساس استرس شغلی و خودکارآمدی با میانجی گری خستگی در پرستاران متاهل بیمارستان های شهر اهواز انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر، توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه پرستاران متاهل بیمارستان های شهر اهواز در سال 1399 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 202 تن به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده های پژوهش همزمان با اپیدمی کرونا، طی ماه های اردیبهشت و خرداد در بیمارستان های شهر اهواز از طریق "پرسشنامه جمعیت شناختی"، "پرسشنامه کیفیت زندگی کاری"،"پرسشنامه استرس شغلی"، "پرسشنامه خودکارآمدی" و "مقیاس خستگی" انجام گرفت. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار  SPSSنسخه 24 وAMOS  نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

    تمام مسیرهای مستقیم به جز مسیر استرس شغلی به کیفیت زندگی کاری معنادار شدند. مسیرهای غیرمستقیم نیز از طریق خستگی با کیفیت زندگی کاری معنادار شدند (01/0<P).

    نتیجه گیری

    الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر کیفیت زندگی کاری پرستاران محسوب می شود. توصیه می شود با برنامه ریزی و اجرای مداخلات آموزشی در زمینه استرس شغلی، خودکارآمدی و خستگی قدمی مثبت در جهت افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران برداشته شود.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، خودکارآمدی، کیفیت زندگی کاری، خستگی
  • لادن بهرامی، فرحناز محمدی شاهبلاغی*، ابوالفضل ره گویی، اکبر بیگلریان صفحات 56-65
    مقدمه

    سالمندان برای رویارویی با استرس های دوره سالمندی مانند مواجهه با چالش سلامتی- بیماری و یافتن کیفیت زندگی و رفاه بهتر از راهبردهای مختلفی تحت عنوان راهبردهای مقابله ای استفاده می کنند که تعیین پیش بینی کننده های آن در پرستاری سالمندی بسیار حایز اهمیت است. هدف از مطالعه ی حاضر پیش بینی راهبردهای مقابله ای بر اساس سلامت معنوی و تاب آوری در سالمندان شهر تهران بود.

    روش کار

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبستگی بود که جامعه ی پژوهشی آن را سالمندان مراجعه کننده به پارک های شهر تهران در نیمه ی اول سال 1399 تشکیل دادند. بر اساس فرمول آماری 100 نفر از سالمندان واجد شرایط از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه های سلامت معنوی سالمندان ایرانی، تاب آوری و راهبرد های مقابله ای استفاده شد. محقق روزانه با مراجعه به پارک های مدنظر سالمندان را وارد مطالعه نموده و از طریق مصاحبه پرسشنامه ها را تکمیل نمود. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 20 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی نمونه ها 61/6 ± 90/69 سال بود. 61 درصد آن ها مرد، 80 درصد متاهل، 42 درصد بازنشسته بودند. میزان سلامت معنوی سالمندان (61/3 ± 64/72) در حد بالا، تاب آوری (32/8 ± 96/48) در حد متوسط رو به پایین بدست آمد. نمره ی راهبرد مساله مدار 33/3 ± 22/61، راهبرد هیجان مدار 17/4 ± 61/54 و راهبرد اجتنابی 15/5 ± 31/59 بود و راهبرد مساله مدار در سالمندان غالب بود. ارتباط سلامت معنوی و تاب آوری با تمام راهبردهای مقابله ای معنی دار و مستقیم بود و مولفه سلامت معنوی و تاب آوری به ترتیب 32 و 5/2 از واریانس راهبرد مقابله ای مساله مدار، 4/38 و 6/6 درصد راهبرد مقابله ای هیجان مدار و 5/45 و 5/16 درصد راهبرد مقابله ای اجتنابی را در سالمندان تبیین می نمود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت استفاده از راهبردهای مقابله ای در سالمندان و ارتباط سلامت معنوی و تاب آوری، ارتقای سلامت معنوی و تاب آوری آنان می تواند به عنوان یکی از پیشنهادهای موثر برای ارتقای استفاده از راهبردهای مقابله ای در آنها باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سالمند، سلامت معنوی، راهبردهای مقابله ای
  • پروین عربی، نسرین باقری*، مالک میرهاشمی صفحات 66-76
    مقدمه

     اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی مانند سایر وابستگی ها می تواند ‏تواند متاثر از مشکلات روانشناختی، تحولی و هیجانی کاربر باشد. هدف از این انجام این پژوهش پیش بینی وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی بر اساس نارسایی هیجانی، سبک های دلبستگی، بهزیستی روانشناختی و احساس تنهایی بود.

    روش کار

    طرح پژوهش، تابع تشخیص دو گروهی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر مدارس دوره دوم متوسطه شهر تهران(به تعداد 125110) در سال تحصیلی 1399-1398  بودند. به این منظور تعداد 100 نفر دانش آموز عادی و 100 نفر دارای وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی انتخاب شدند و به پرسشنامه وابستگی به شبکه‏های اجتماعی مجازی، نارسایی هیجانی تورنتو، سبک های دلبستگی بزرگسالان، بهزیستی روانشناختی و احساس تنهایی پاسخ دادند. داده های گردآوری شده با آزمون تحلیل تابع تشخیص تجزیه و تحلیل با نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل ممیزی نشان داد که با کمک نارسایی هیجانی، سبک های دلبستگی، بهزیستی روانشناختی و احساس تنهایی می توان وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی را پیش بینی کرد و تحلیل ممیزی می تواند با 5/77 درصد پیش‏بینی صحیح دانش آموزان را به دو گروه عادی و دارای وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی طبقه ‏بندی نماید

     نتیجه‏ گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر متغیرهای پیش بین عواملی تنهایی بر وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی تاثیرگذار است. بنابراین نتایج این پژوهش، می‏تواند به عنوان الگویی مناسب برای تدوین و طراحی برنامه های پیشگیری از وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی مبتنی بر موبایل مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، تنهایی، دلبستگی، نارسایی هیجانی، وابستگی به شبکه های اجتماعی
  • نعیمه خاکپور، رجبعلی محمدزاده ادملایی*، جمال صادقی، حسین نازک تبار صفحات 77-88
    مقدمه

    یکی از موارد جدی تهدید کننده سلامت، که در سال های اخیر با توجه به تغییرات سریع اجتماعی، از سوی سازمان های بهداشتی، مجریان قانون و سیاست گذاران اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین مشکلات موجود در جامعه مورد توجه قرار گرفته است، شیوع رفتارهای پرخطر در میان نوجوانان می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های حل مسئله شناختی- اجتماعی بر راهبردهای مقابله ای و احساس ناکامی نوجوانان دختر دارای رفتارهای پرخطر بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر مقطع متوسطه بابلسر در سال تحصیلی99-1398بودند. نمونه گیری این پژوهش در دو مرحله انجام گرفت. الف: در این مرحله400 دانش آموز به صورت تصادفی خوشه ای تک مرحله ای از میان کلیه دانش آموزان انتخاب شدند و پرسشنامه رفتارهای پرخطر نوجوانان ایرانی زاده محمد و احمدآبادی (1387) بر روی آنها اجرا گردید. ب: افرادی که بالاترین نمره را در پرسشنامه رفتارهای پرخطر نوجوانان ایرانی داشتند مشخص شدند که شامل85 نفر بودند و در ادامه پرسشنامه راهبردهای مقابله ای بلینگز و موس(1984) (شیوه پاسخ دهی پرسشنامه به این صورت است که پاسخگویان موافقت یا مخالفت را با این گویه ها در یک مقیاس 4 گزینه ای از هیچ وقت (=1) تا به همیشه (=4) بیان می کنند؛ حسینی قدم گاهی و همکاران اعتبار این پرسشنامه را به روش همسانی درونی از 41/0 تا 66/0 گزارش کرده اند) و پرسشنامه احساس ناکامی گیلبرت و آلن(1998) (پاسخگویان موافقت یا مخالفت را با این گویه ها در یک مقیاس 5 گزینه ای از کاملا موافق (=5) تا کاملا مخالف (=1) بیان می کنند؛ ترصفی، کلانترکوشه و لستر ضرایب آلفای کرونباخ پرسشنامه احساس ناکامی را برای گروه زنان 93/0 و برای مردان 93/0 و روایی همگرایی آنرا را با پرسشنامه افسردگی بک 71/0 گزارش کرده اند) بر روی آنها اجرا شد، از بین آنها 36 نفر به عنوان نمونه نهایی انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه شامل 18 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش در معرض آموزشی مهارت های حل مسئله شناختی- اجتماعی به مدت ده جلسه یک و نیم ساعته قرار گرفت و گروه گواه هیچ گونه درمانی دریافت نکرد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های حل مساله شناختی- اجتماعی سبب کاهش راهبردهای جسمانی کردن و متمرکز بر هیجان و افزایش راهبردهای شناختی، درک حمایت اجتماعی و حل مساله و سبب کاهش ناکامی درونی و بیرونی نوجوانان دختر دارای رفتارهای پرخطر شد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت حل مساله شناختی- اجتماعی استفاده از راهبردهای مقابله ای مثبت را افزایش و منفی را کاهش می دهد که این به نوبه خود می تواند در بلند مدت روابط با همسالان را اصلاح کند که نهایت احساس ناکامی آنان را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: مهارت های حل مساله شناختی- اجتماعی، راهبردهای مقابله ای، احساس ناکامی نوجوانان، رفتارهای پرخطر
  • سیده ساره حسینی، مروارید احدی*، محمد حاتمی، جواد خلعتبری صفحات 89-102
    مقدمه

    دیابت یکی از بیماری های مزمن شایع در ایران و جهان است که عوارض بسیار جسمانی و روانی بر بیماران تحمیل می کند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی و تعهد و پذیرش بر تاب آوری، بهزیستی روانشناختی و میزان قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شهر تهران در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس ازمون (سه گروهی) با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران در سال 1398 تشکیل دادند که از بین آنها، 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون و بهزیستی روانشناختی ریف گردآوری شدند و قند خون ناشتا با آزمایش خون اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 19 و در دو بخش توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون های تعقیبی) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو مداخله تاثیر معناداری بر افزایش تاب آوری و بهزیستی روانشناختی و کاهش قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 دارند (لامبدای ویلکس=15/0، 05/0P<). همچنین درمان گروهی پذیرش و تعهد اثربخش تر از درمان گروهی ذهن آگاهی بر بهبود تاب آوری (23/6=F ، 05/0>P) و بهزیستی روانی (71/8=F ، 05/0>P) در پس آزمون و پیگیری است. ولی بین اثرگذاری روش های درمانی بر میزان قند خون تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر تاثیر معنادار درمان مبتنی بر ذهن آگاهی و تعهد و پذیرش بر تاب آوری، بهزیستی روانشناختی و قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. بنابراین رواشناسان و مراکز درمانی می توانند از این روش ها برای بهبود وضعیت بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بهزیستی روانشناختی، قند خون، ذهن آگاهی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • میترا گودرزی، سیمین غلامرضایی*، کورش امرایی صفحات 103-124
    مقدمه

    در سطح بین الملل، سلامت زنان در دوران بارداری و زایمان به عنوان سنگ بنای سلامت جمعیت شناخته می شود و توانمندسازی زنان از جمله اهداف توسعه در هزاره فعلی است، از سوی دیگر پریشانی روان شناختی از شایع ترین اختلالات روانی در بارداری است که می تواند منجر به بروز پیامدهای جدی و ماندگاری مانند تضعیف توانمندی روانی مادران شود، بنابراین پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل علی توانمندسازی روانی زنان باردار بر اساس نقش پریشانی روان شناختی و میانجی گری تاب آوری، ذهن آگاهی و فراهیجان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع  توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بروجرد در سال 1399 تشکیل دادند. 392 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی و بارداری، استرس ادراک شده ی کوهن (14- CPSS)، اضطراب مرتبط با بارداری وندنبرگ  (PRAQ)، افسردگی ادینبرگ(EPDS) ، تاب آوری کانر دیویدسون (RISC-CD)، پرسش نامه پنج عاملی ذهن آگاهی بایر (FFMQ)، فراهیجان میتمنسگرابر  (MES) و توانمندی روانی بارداری کامدو (KPES) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و مدل سازی معادلات ساختاری (PLS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تاثیر متغیر پریشانی روان شناختی بر توانمندی روانی هم به صورت مستقل  و هم با حضور متغیرهای میانجی تاب آوری  و ذهن آگاهی معنادار است. پریشانی روان شناختی،  تاب آوری و ذهن آگاهی می توانند 9/%67 از واریانس توانمندی روانی را تبیین کنند؛ اما نقش میانجی فراهیجان (690/0=t، 006/0-=β) در مدل تایید نشد.

    نتیجه گیری

    مراقبین سلامت با مورد توجه قرار دادن تاب آوری و ذهن آگاهی زنان باردار در جریان مراقبت های دوران بارداری می توانند به تعدیل اثرات منفی پریشانی روان شناختی و توانمندسازی روانی این قشر آسیب پذیر کمک نمایند.

    کلیدواژگان: بارداری، پریشانی روان شناختی، توانمندی روانی، تاب آوری، ذهن آگاهی، فراهیجان
|
  • Mehran Akbari*, Zahra Shokhmgar, Akram Sanagoo, Azadeh Nasiri, Akram Ahange, Hossein Khaleghi, Malihe Mohammad Pour, Azam Karami Pages 1-10
    Introduction
    Marital infidelity is a problem that severely affects peoplechr('39')s lives and is one of the main causes of divorce. The purpose of this study was to compare the effectiveness of Schema Therapy and Cognitive Behavioral Therapy on communication and problem solving skills and mental health in couples with marital infidelity.
    Method
    The present study is an experimental one with pre-test and post-test design. Among couples facing marital infidelity in Qain in 1997, 30 individuals were selected by convenience sampling and were randomly assigned to two experimental groups of 15 each. One experimental group received 8 sessions of 90 minutes with schema therapy and one group received 8 sessions of 90 minutes with cognitive behavioral therapy. The groups completed the Mental Health Questionnaire (GHQ-28) and communication skills and problem solving questionnaire as pre-test and post-test. One-way and multivariate analysis of variance was used to analyze the data.
    Results
    The mean score of mental health in the pre-test was 146/04 and the post-test was 03/109 in the Cognitive Behavioral Therapy Experimental group, and in the Schema Therapy Experimental group was 133.07 and in the Post-test it was 63.01(p<0.01). and this difference in the control group in pre-test 65 and in post-test 152.30 which had no significant difference. The mean score of communication skills in the pre-test and post-test was 1.4000 and in the cognitive behavioral therapy test group was 4.4000 and in the Schema therapy group was 1.2000 and in the post test it was 4.7000 and the difference was significant (p<0.01)and this rate in the control group in pre-test9.000 and post-test 8.7500 which were not significantly different.
    Mean score of problem solving in pre-test and post-test 0.8000 and 5.5000 in Cognitive Behavioral Therapy and experimental groups respectively.
    Schema therapy in pre-test and post-test were 1.95000 and 5.8700 and the difference was significant (p<0.01).
    There were no significant differences in pre-test and 8.4400 and post-test 8.9500.
    Conclusion
    The results support the effect of two methods of cognitive-behavioral therapy and schema therapy on increasing mental health and communication and problem-solving skills.
    Keywords: Schema Therapy, Cognitive-Behavioral Therapy, Mental Health, Communication Skills, Problem Solving, Couples with extra-marital experience
  • Hakimeh Kafi, Vahid Manzari Tavakoli* Pages 11-18
    Introduction

    In addition to harming yourself and others, aggression can pose serious risks to the school and home environment, and the use of emotion regulation strategies can play an important role. Having a person with unfavorable conditions. Therefore, the aim of this study was the effective of yogatherapy on emotional regulation and aggression of elementary school children in Shahrebabak.The present study is quasi-experimental with pre-test-post-test and control group. The statistical population of the study consisted of all primary school children referring to the specialized yoga centers of Shahrebabak city. A total of 60 people were selected by available sampling method and randomly assigned to intervention and control groups. The tools used included emotion regulation (ERQ) and aggression questionnaires and were administered to both groups. Yoga exercise sessions lasted for 8 sessions, 60 minutes (1 session per week) for children. After the intervention, both groups completed the above questionnaires as a posttest. Data were analyzed using covariance analysis.The findings showed a significant difference between the intervention group and the primary school control group in emotion regulation and aggression (p. 0.001). This means that the regulation of excitement and aggression in the intervention group has improved after yoga exercises.

    Conclusion

    It seems that yoga can improve emotional regulation and reduce aggression in primary school children (7 to 11 years old), it is recommended that psychotherapists, along with other therapeutic interventions, use these exercises in children to regulate emotion and reduce aggression.

    Keywords: Yogatherapy, Emotion Regulation, Aggression
  • Zahra Eskandari, Bahman Dashtbozorgi*, Ahman Fakhri, Seyyed Mahmoud Latifi Pages 19-31
    Introduction

    Drug adherence plays an important role in reducing readmission of patients with mental disorders. The aim of this study was to determine the effect of family-based empowerment education with telephone follow-up on drug adherence and readmission of patients with mental disorders.

    Method

    This interventional study was performed on 66 patients with mental disorders and one of their family members. The study units were selected by available sampling method and randomly divided into intervention and control groups. Data collection tools were demographic information form and Madanloo drug adherence questionnaire. The intervention consisted of 8 training sessions based on the family-centered empowerment model with 3 months of telephone follow-up. Drug adherence and number of readmissions were measured before and after the intervention. Independent t-test, Chi-square, Wilcoxon and SPSS software version 22 were used for statistical analysis.

    Results

    The two study groups were matched in terms of variables affecting the results. 3 months after the intervention, the results showed that drug adherence increased in the intervention group and independent t-test showed a significant difference (P <0.0001). In terms of the number of readmissions, the results showed that the number of readmissions decreased in the intervention group and Wilcoxon test showed a significant difference (P <0.0001).

    Conclusion

    Empowerment through education enables the family to play a more effective role in managing the disease of its affected member. Using telephone follow-up after the educational intervention will help a lot in its effectiveness and continuity.

    Keywords: Mental disorder, family empowerment, family-centered education, telephone follow-up
  • Katoun Tanhadoust, Milad Bezi, Mina Ghafarijam, Fahime Amoojavadi Pages 32-42
    Introduction

    Among the consequences of social anxiety disorder are psychological dysfunction, avoidance of social interactions and the development of avoidant personality in adulthood. The aim of this study was to investigate the effect of group psychotherapy based on acceptance and commitment on loneliness and social adjustment in girls with social anxiety disorder.

    Methods

    The design of the present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control and follow-up group and its statistical population included all girls with social anxiety disorder who referred to counseling centers and psychological services in Tehran between the academic years 1397-1397. The research sample also included 30 of these individuals who were purposefully selected and replaced by random allocation in two groups of 15 experimental and control. In order to collect data, the Loneliness Scale (1980) and the Bell Social Adjustment Questionnaire (1961) were used, and in order to provide the intervention, Hayes and Rose (2008) psychotherapy package based on acceptance and commitment was used in 8 sessions 90 minute. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance and SPSS V.21 software.

    Results

    Data analysis showed that following the intervention in the experimental group, there was a significant difference in the scores of the variable feeling of loneliness in the post-test (43.60) and follow-up (45.51) compared to the pre-test (57.67) and the social adjustment variable. In the post-test (14.33) and follow-up (13.47) stages compared to the pre-test (18.40), group psychotherapy based on acceptance and commitment had significant positive effects on loneliness (F = 47.65, P <0.001) and social adjustment (F = 24.93, P <0.001) left the experimental group, which remained in the follow-up stages.

    Conclusion

    Considering the effect of psychotherapy based on acceptance and commitment in reducing loneliness and improving social adjustment in people with social anxiety disorder, it is recommended that this treatment method be used to reduce the suffering of loneliness in this group of people.

    Keywords: Acceptance, Commitment Treatment, Loneliness, Social Adjustment, Social Anxiety
  • Nahid Rahnama, Saeed Bakhtiyarpour*, Sasan Bavi, Hamdolla Jayrvand, Zahra Dashtbozorgi Pages 43-55
    Introduction

    Nurses experience high levels of fatigue that has significantly impaired their functioning. Therefore, special attention should be paid to the predictors of improving the quality of work life of nurses. Therefore, this study was conducted to present a model of quality of work life based on job stress and self-efficacy mediated by fatigue in married nurses of Ahvaz hospitals.

    Methods

    The method of the present study was descriptive-correlation. The statistical population consisted of all married nurses in Ahvaz hospitals in 2020. 202 people were selected as the sample by available sampling method. Research data were collected simultaneously with the corona epidemic in May and June in Ahvaz hospitals through "Demographic Questionnaire", "Quality of Work Life Questionnaire ", "Job Stress Questionnaire", "Self-Efficacy Questionnaire" and "Fatigue Scale". Content validity was performed by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha coefficient. The collected data were analyzed using SPSS software version 24 and AMOS version 23.

    Results

    All direct paths except the path of job stress became significant to the quality of work life. Indirect routes were also significant through quality of work life fatigue (P <0.01).

    Conclusion

    The proposed model has a good fit and is an important step in recognizing the factors affecting the quality of work life of nurses. It is recommended to take positive steps to increase the quality of nurseschr(chr('39')39chr('39')) working life by planning and implementing educational interventions in the field of job stress, self-efficacy and fatigue.

    Keywords: Job stress, self-efficacy, quality of work life, fatigu
  • Ladan Bahrami, Farahnaz Mohammadi-Shahboulaghi*, Abolfazl Rahgoy, Akbar Biglarian Pages 56-65
    Introduction

    Elderly people use various strategies called coping strategies to deal with the stresses of old age, such as facing the challenge of health-disease process and finding a better quality of life and well-being, and determining its predictors is very important in geriatric nursing. The aim of this study was to predict coping strategies based on spiritual health and resilience in the elderly in Tehran.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study that the research community consisted of the elderly referring to the parks of Tehran in the first half of 2020. According to the statistical formula, 100 eligible elderlies were included in the study through available sampling. To collect data, demographic information form and questionnaires of spiritual health of Iranian elderly, resilience and coping strategies were used. The researcher entered the study daily by referring to the parks intended for the elderly and completed the questionnaires through interviews. Data were analyzed using SPSS software version 20 using descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    The mean age of the samples was 69.90 ± 6.61 years. 61% of them were men, 80% were married, and 42% were retired. The level of spiritual health of the elderly (72.64 ± 3.61) was high; resilience (48.96 ± 8.32) was moderate to low. The score of problem-oriented strategy was 61.22 ± 3.33, emotion-oriented strategy was 54.61 ± 4.17 and avoidance strategy was 59.31 ±5.15, and problem-oriented strategy was predominant in the elderly The relationship between spiritual health and resilience was significant and direct with all coping strategies and The components of spiritual health and resilience explained %32 and %2.5 of the variance of problem-oriented coping strategy, %38.4 and% 6.6 of emotion-centered coping strategies and %45.5 and %16.5 of avoidance coping strategies in the elderly, respectively.

    Conclusion

    Given the importance of using coping strategies in the elderly and the relationship between spiritual health and resilience, promoting their spiritual health and resilience can be one of the effective suggestions to promote the use of coping strategies in them.

    Keywords: Resilience, elderly, spiritual health, coping strategies
  • Parvin Arabi, Nasrin Bagheri*, Malek Mirhashemi Pages 66-76
    Introduction

    Virtual social networks like others type of addiction can be affected by psychological, developmental, and emotional problems. So, the aim of this research is to The purpose of this study was to investigate prediction dependency on virtual social networks based on alexithymia, attachment styles, well-being psychological and loneliness. The research design was a two-group diagnostic function. 

    Methods

    The statistical population consisted of all all the female students’ high school (125110 students) in Tehran city in the year academic 2018-2019 constituted the research population. We obtained data from 100 normal students and 100 students’ dependency on virtual social networks completed addiction to social networks questionnaire of mobile scale, Toronto alexithymia scale, adult attachment scale, psychological well-being scale, and loneliness scale were used for data collection in this study. The obtained data were analyzed by the discriminant analysis method by SPSS-24.

     Results

    The results of the analysis showed that alexithymia, attachment styles, well-being psychological and loneliness can help to prediction dependency on virtual social networks and function discriminant analysis assigned 77/5 percent of the normal female students and students with dependency on virtual social networks.

     Conclusions

    Based on the results of the present study, the predictive variable is an important step in identifying the factors that are effective in dependency on virtual social networks. Therefore, the results study can be useful for the design and development of dependency on virtual social network prevention programs.

    Keywords: Alexithymia, Attachment styles, Dependency on virtual social networks, Loneliness, well-being psychological
  • Naiemeh Khakpour, Rajbali Mohamadzadeh Edmelaie*, Jamal Sadeghi, Hosain Nazoktabar Pages 77-88
    Introduction

    One of the most serious health threats, which in recent years due to rapid social change, the health organizations, law enforcement and social policy as one of the most important problems in society are taken into consideration, the prevalence of risky behaviors is among adolescents. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-social problem-solving skills training on coping strategies and feelings of failure in adolescents with high-risk behaviors.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all female adolescents in Babolsar high school in the academic year 2019. Sampling of this research was done in two stages. A: At this stage, 400 students were randomly selected from all students in a single-stage cluster and a questionnaire of high-risk behaviors of Iranian-born adolescents Mohammadi and Ahmadabadi (2008) was administered to them. B: The people who had the highest score in the Iranian Adolescentschr(chr('39')39chr('39')) High-Risk Behavior Questionnaire were identified as 85 people. And then the Blings & Moss Coping Strategies Questionnaire (1984); (The method of answering the questionnaire is that the respondents agree or disagree with these items on a 4-choice scale from never (=1) to forever (=4); Hosseini Ghadmagahi et al. Reported the validity of this questionnaire by internal consistency method from 0.41 to 0.66) and Gilbert and Allen Feeling of Failure Questionnaire (1998), (Respondents agree or disagree with these statements on a 5-point scale from strongly agree (=5) to strongly disagree (=1); Tarsafi, Kalantar Koucheh and Leicester Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha coefficients were reported to have a failure feeling questionnaire of 0.93 for women and 0.93 for men and convergence validity was reported with Beck Depression Inventory (0.71); Among them, 36 people were selected as the final sample and randomly assigned to the experimental and control groups (each group consisting of 18 people). The experimental group was exposed to cognitive problem-solving skills training for ten one-and-a-half hour sessions and the control group did not receive any treatment.

    Results

    The results showed that social skills training, cognitive problem solving strategies to reduce the physical and emotion-focused, and increase cognitive strategies, perceived social support and problem solving and reduces internal and external failure was high-risk adolescents (P<0.001).

    Conclusion

    Teaching cognitive-social problem-solving skills to adolescents with high-risk behaviors increases positive and negative coping strategies, which in turn can improve long-term relationships with peers that ultimately reduce their sense of failure. The result is an increase in their sense of compatibility.

    Keywords: Cognitive-social problem solving skills, coping strategies, adolescents' feelings of failure, high risk behavior
  • Seyyedeh Sareh Hosseini, Morvarid Ahadi*, Mohammad Hatami, Javad Khalatbari Pages 89-102
    Introduction

    Diabetes is one of the most common chronic diseases in Iran and the world that imposes many physical and psychological complications on patients. The aim of this study was to Comparison of the Effectiveness of Mindfulness-Based Therapy and Acceptance and Commitment Therapy on Resilience, Psychological Well-Being and Blood Sugar levels in patients with type 2 diabetes Tehran in 2019.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design (three groups) with two experimental groups and one control group. The statistical population of the study consisted of all patients with type 2 diabetes referred to health centers in Tehran in 2019, from which 45 people were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental groups (each A group of 15 people) and a control group (15 people) were assigned. Research data were collected using Connor and Davidson resilience questionnaires and Reef psychological well-being questionnaires and fasting blood sugar was measured by blood test. Data analysis was performed using SPSS software version 19 in two parts: descriptive (mean, standard deviation) and inferential (multivariate analysis of covariance and post hoc tests).

    Results

    The results showed that both interventions had a significant effect on increasing resilience and psychological well-being and lowering blood sugar in patients with type 2 diabetes (Wilkes lambda = 0.15, P <0.05). Also, group therapy of acceptance and commitment is more effective than group therapy of mindfulness on improving resilience (F = 6.23, P <0.05) and psychological well-being (F = 8.71, P <0.05) in post-test and Is a follow-up. But there was no significant difference between the effect of treatment methods on blood sugar levels.

    Conclusions

    The results show a significant effect of mindfulness and commitment based therapy and acceptance on resilience, psychological well-being and blood sugar in patients with type 2 diabetes. Therefore, psychologists and medical centers can use these methods to improve the condition of patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Resiliency, Psychological Well-Being, Blood Sugar, Mindfulness, Acceptance, Commitment Therapy
  • Mitra Goudarzi, Simin Gholamrezaei*, Kourosh Amraei Pages 103-124
    Introduction

    Internationally, womenchr(chr('39')39chr('39'))s health during pregnancy and childbirth is recognized as a cornerstone of population health and womenchr(chr('39')39chr('39'))s empowerment is one of the development goals in the current millennium. On the other hand, psychological distress is one of the most common psychological disorders in pregnancy that can lead to serious and lasting consequences such as undermining the psychological empowerment of mothers. Therefore, the present study was conducted to develop a causal model of psychological empowerment of pregnant women based on the role of psychological distress and mediation of resilience, mindfulness and meta-emotion.

    Methods

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population of this study included pregnant women who referred to health care centers of Boroujerd City in 2020. The sample size was 392 people who were selected by multi-stage cluster sampling. Research instruments included demographic and pregnancy information questionnaire, the Cohen Perceived Stress Scale (CPSS-14), the Van den Bergh Pregnancy Anxiety Scale (PRAQ), the Edinburg Depression Scale (EPDS), the Connor-Davidson Resilience Scale (RISC-CD), the Bauer et al Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), the Mitmansgruber meta-emotion scale (MES) and the Kameda’s Prenatal Psychological Empowerment Scale (KPES). Data was analyzed by SPSS-26 software and structural equation modeling.

    Results

    The effect of psychological distress variable on psychological empowerment is significant both independently and with the presence of mediating variables of resilience and mindfulness. Psychological distress, psychological resilience and mindfulness can explain 67.9% of the psychological empowerment variance; But the mediating role of meta-emotion (t = 0.690, β = -0.006) was not confirmed in the model.

    Conclusion

    Health caregivers can help moderate the negative effects of psychological distress and psychological empowerment of this vulnerable group by considering resilience and mindfulness of pregnant women during prenatal care.

    Keywords: Pregnancy, Psychological distress, Psychological empowerment, Resilience, Mindfulness, Meta-emotion