فهرست مطالب

عمران و پروژه - سال سوم شماره 2 (پیاپی 24، اردیبهشت 1400)

نشریه عمران و پروژه
سال سوم شماره 2 (پیاپی 24، اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی منتظرصاحب* صفحات 11-21
    رانندگی در شرایط نامناسب محیطی یک چالش است که سهم بزرگی از مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی را به خود اختصاص داده است. هدف این مقاله بررسی عوامل محیطی موثر بر تصادفات درون شهری رانندگان می باشد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است و نتایج حاصل از این مقاله نشان می دهد که عواملی مانند: برف، باران، هوای مه آلود، هندسه محل، و نوع منطقه موجب بروز تصافات بیشتر می شود. با توجه به تمرکز پلیس راهنمایی و رانندگی به عوامل انسانی و اعمال قانون و مقرارت راهنمایی و رانندگی و کنترل نسبی عوامل انسانی، این خلا در کشور احساس می شود که سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها توجه بیشتری به عوامل طبیعی موثر بر سوانح ترافیکی مبذول دارند تا بتوانند اصلاحاتی را روی اثرگذارترین عوامل ، طراحی نمایند. اصلاح محیط فیزیکی در رانندگی موجب می شوند تلاش پلیس راهنمایی و رانندگی کشور در کنترل شدت مصدومیت نمود بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، تصادفات رانندگی، ترافیک
  • مسعود جاوید*، علیرضا اسپرهم صفحات 23-31

    بتن به علت دارا بودن ویژگی های خاص، پرمصرف ترین ماده در صنعت ساخت و ساز بعد از آب است. اما فرآیند تولید سیمان پرتلند معایب زیست محیطی عمده ای به دنبال دارد که این مورد 8 درصداز انتشار CO2 جهانی (4 میلیارد تن در سال) را تشکیل می دهد. از این رو نیاز به استفاده از یک جایگزین برای سیمان پرتلند ضروری به نظر می رسد. در سال های اخیر، ژیوپلیمر به عنوان یک عامل سیمانی جدید و دوستدار محیط زیست، جهت جایگزینی برای سیمان پرتلند مطرح شده است. ژیوپلیمرها، زنجیره ها یا شبکه هایی از مولکول های معدنی هستند که با پیوندهای کووالانسی اتصال یافته اند و از ترکیب دو بخش اصلی منبع آلومیناسیلیکاتی (مواد اولیه فرعی) و محلول فعال کننده قلیایی تشکیل می شوند. ژیوپلیمرها می توانند ویژگی های فنی برجسته ای همچون مقاومت مکانیکی بالا، مقاومت شیمیایی مناسب و یا مقاومت حرارتی بالایی را از خود نشان دهند. کاربرد خاکستر سوخت پودر شدهPFA 1، حاصله از نیروگاهای تولید برق با زغال سنگ، برای جایگزینی سیمان پرتلند معمولی 2یا OPC کاملا مرسوم شده است. کمی سازی فواید زیست محیطی استفاده از این مواد دشوار می باشد. می توان از روش ارزیابی چرخه عمر3 LCA که توسط سری های ISO14040 بصورت بین المللی استاندارد شده است، برای تعیین کمیت تاثیرات زیست محیطی محصولات و فرآیندها استفاده کرد. در این مقاله مروری، برای مقایسه تاثیرات زیست محیطی محصولات بتنی پیش ساخته OPC با محصولات بتنی پیش ساخته PFA، از روش LCA استفاده شده است. چهار مرحله LCA به تفصیل بیان شده و نتایج تعیین مواد به عنوان محصول جانبی یا پسماند مورد بحث قرار گرفته است. مروری بر سایر مطالعات LCA که جهت کاربردهای زیست محیطی انجام گرفته نیز ارایه شده است تا مشخص شود کدام روش ارزیابی پیامد 4بیشتر استفاده می شود.

    کلیدواژگان: روش ارزیابی چرخه عمرLCA، انتشار CO2، بتن ژئوپلیمری، ارزیابی پیامد
  • سعید رادمنش*، روزبه آقامجیدی صفحات 33-47

    مقاوم سازی خمشی تیرهای بتن مسلح با مصالح کامپوزیت از متداول ترین روش های تقویت سازه می باشد. مصالح کامپوزیت دارای مزایای متعددی مانند سهولت در اجرا، دسترسی آسان، هزینه نسبتا پایین، افزایش میزان ظرفیت باربری، وزن کم و غیره می باشد، اما علرغم تمامی این مزایا نیز بکارگیری این مصالح دارای معایبی هم می باشند که از جمله می توان به شکست زود هنگام و ناگهانی خمشی در تیرهای مقاوم سازی شده با این مصالح که در اثر گسیختگی زودرس مصالح کامپوزیت و یا حتی زوال ناحیه اتصال ناشی از عدم توجه به پایداری چسب اپوکسی از سطح بتن در ناحیه ی کششی تیر اتفاق می افتد، اشاره نمود. در این مقاله با ایجاد طرح ریزی یک برنامه ی محاسباتی با نرم افزار آباکوس، تعداد 7 نمونه طرح مقاوم سازی تیر بتن مسلح با میلگرد GFRP به روش نصب نزدیک به سطح (NSM) و ادغام آن با انواع حالات محصورشدگی ورق FRP که برگرفته از یک مطالعه آزمایشگاهی است، تلاش گردید تا از وقوع شکست زودرس تیر مقاوم سازی شده جلوگیری شود و بتوان از حداکثر ظرفیت میلگرد GFRP استفاده نمود. قابل ذکر است که در مدلسازی این طرح مقاوم سازی با مصالح کامپوزیت، تاثیر مقاومت نهایی چسبندگی و خرابی یا زوال چسب اپوکسی بین میلگرد NSM و سطح بتن دارای اهمیت می باشد، لذا در این مدلسازی ناحیه اتصال که چسب اپوکسی می باشد مدلسازی و رفتار آن مورد بررسی قرار گرفته شده است. استفاده از این روش مقاوم سازی با چهار میلگرد NSM و ورق FRP سبب شد تا میزان ظرفیت باربری نهایی نسبت به تیر بتن مسلح معمولی بیش از 60% افزایش پیدا کند.

    کلیدواژگان: مقاوم سازی، تقویت خمشی، تیر بتن مسلح، میلگرد GFRP، روش NSM
  • مهدی منتظرصاحب* صفحات 48-59
    تصادفات رانندگی دومین نوع مرگ و میر در سطح جهان هستند. که در کشور ایران نیز با یک چنین مساله ی فاجعه باری مواجه هستیم. هدف از این تحقیق، بررسی عامل های انسانی منجر به تصادفات است. این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی انجام شده است. یافته های حاصل از تحقیق نشان می دهد که از میان تمامی عامل های انسانی ای که منجر به تصادف می شوند، عامل عجله و شتابزدگی، عدم رعایت حق تقدم و عدم رعایت فاصله طولی و عرضی، سرعت زیاد، تعجیل و عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی، عدم توجه به جلو، و سرعت غیر مجاز بیشترین میزان تصادفات را در پی دارند.
    کلیدواژگان: تصادفات رانندگی، ترافیک درونشهری، عامل انسانی
  • سمیه قربانی* صفحات 60-79

     مدیریت ریسک یکی از محدوده های مهم مدیریت پروژه می باشد که در کشورهای پیشرفته به صورت سازمان یافته و قانونمند در تمام پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد. حوزه مدیریت ریسک به عنوان یکی از حوزه های دانش استانداردPMBOK فرایندهای شناسایی، تجزیه و تحلیل و واکنش به ریسک هاست که به منظور حداکثر کردن فرصت ها و حداقل کردن تهدیدات پیاده سازی می شود. هدف از پیاده سازی فرایند مدیریت ریسک پروژه، شناسایی و ریشه یابی علل وقوع هر ریسک، تحلیل آن تا حد امکان، برنامه ریزی و اجرای روش های واکنش و تخصیص ریسکها به عوامل ذی صلاح، به منظور کنترل موثر ریسک های ارجح هر پروژه، اجتناب از هزینه های غیر ضروری، به حداقل رساندن مدیریت بحران و بهینه نمودن استفاده از منابع محدود می باشد. گام بندی شرح داده شده در این مقاله یک روش علمی و سیستماتیک را برای تعیین و شناسایی ریسک ها، تاثیر کمی و کیفی آنها، ارایه پاسخ های درست در زمان مناسب و کنترل ریسک ها ارایه می دهد. در ابتدا لیستی از ریسک های محتمل در پروژه های عمرانی تهیه و موارد شاخص از طریق پرسشنامه اولویت بندی شدند، سپس استراتژی های کلی پاسخ به ریسک ها مشخص گردید. در نهایت با کمک از پژوهش های پیشین و همچنین مشورت خبرگان بهترین استراتژی ها برای کنترل ریسک های بحرانی در پروژه های عمرانی به تفصیل تشریح شده است تا اطمینان خاطری از کارایی برای ذینفعان پروژه فراهم آمده و موجب به حداکثر رسیدن بهره وری و بهینه سازی پروژه از نظر زمان، هزینه، کیفیت، منابع انسانی، تجهیزات و... شود.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، ارزیابی ریسک، شناسایی ریسک، تحلیل کیفی، تحلیل کمی، واکنش و کنترل ریسک
  • سمیه قربانی* صفحات 81-95

    امروزه، در صنایع معماری، مهندسی و ساخت و ساز (AEC)، اجرای تکنیک ها و ابزارهای مدیریت به ویژه با افزایش مقیاس پروژه ها، بسیار ضروری است. در حالی که جستجوی تکنیک ها و ابزارهای بهتر همواره ادامه دارد، مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) یکی از امیدوار کننده ترین پیشرفت ها در این صنایع است که نشان دهنده تصویری دیجیتال از مشخصات فیزیکی و عملکردی یک پروژه به منظور ایجاد یک مبنای قابل اعتماد برای تصمیم گیری ها در طول چرخه حیات آن است (استاندارد ایزو، 2011) و پروژه را به صورت چند بعدی ارایه می دهد. داده های هندسی مدل شده و مهمتر از همه داده های مرتبط با پروژه مانند عملکرد عناصر، مشخصات مواد، جزییات اجرا، برنامه، هزینه و غیره نیز با مدل ذخیره می شوند. BIM همچنین بسیاری از کارکردهای مورد نیاز برای مدلسازی چرخه عمر ساختمان را در خود جای داده و زمینه را برای ایجاد طراحی و قابلیت های جدید ساخت و تغییر در نقش ها و روابط بین تیم پروژه فراهم می آورد. هدف این است که در تمام مراحل پروژه یک الگوی واحد برای همه ذینفعان فراهم شود. در این مقاله، چالش های اصلی در روش فعلی مدیریت و کنترل پروژه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و اینکه مدیریت پروژه بر مبنای BIM چگونه بر این چالش ها غلبه می کند. به بررسی چگونگی استفاده از BIM برای مدیریت و جمع آوری اطلاعات برای ساختن مدل BIM پرداخته شد. مزایای برنامه ریزی، برآورد هزینه، پایداری و مدیریت تاسیسات مبتنی بر ابعاد چند گانه BIM در حوزه برنامه ریزی، کنترل و مدیریت پروژه و ساخت بررسی گردید. در پایان توضیح مختصری درباره بستر های نرم افزاری BIM و نحوه انجام کار با آنها داده شد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، کنترل و مدیریت پروژه، BIM، IFC، Nd، .BEP
|
  • Mahdi Montazersaheb * Pages 11-21
    Driving in adverse environmental conditions is a challenge that accounts for a large proportion of deaths due to traffic accidents. The purpose of this article is to investigate the environmental factors affecting drivers' urban accidents. This article has been done by descriptive-analytical method and the results of this article show that factors such as: snow, rain, foggy weather, geometry of the place, and the type of area cause more cracks. Due to the focus of the traffic police on human factors and the application of the law and regulations on traffic and the relative control of human factors, this vacuum is felt in the country that policies and planning pay more attention to natural factors. They are effective in traffic accidents so that they can design corrections on the most influential factors. Improving the physical environment in driving will make the efforts of the country's traffic police to control the severity of injuries more visible.
    Keywords: Accidents, Traffic, envirinmental parameters, Road accidents
  • Masood Javid *, Alireza Esparham Pages 23-31

    After water, concrete is the most widely used material in the construction industry due to its special properties. However, the Portland cement production process has major environmental disadvantages, resulting 8% of global CO2 emissions (4 billion tons per year). Therefore, the need to use an alternative to Portland cement seems necessary. In recent years, geopolymer has been proposed as a new and environmentally friendly cement agent to replace Portland cement. Geopolymers are chains or networks of mineral molecules that are attached by covalent bonds, and are composed of a combination of two main parts, the aluminosilicate source (by-products) and the alkaline activating solution. They can exhibit outstanding technical properties such as high mechanical strength, good chemical resistance, or high thermal resistance. The use of PFA powdered fuel ash from coal-fired power plants to replace conventional OPC Portland cement has become quite common. Quantifying the environmental benefits of using these materials is difficult. The LCA life cycle assessment method, which is internationally standardized by the ISO14040 series, can be used to quantify the environmental impacts of products and processes. In this review article, the use of LCA method for comparing the environmental impact of OPC precast concrete products with PFA precast concrete products is shown. The four stages of LCA are described in detail and the results of determining the material as a by-product or waste are discussed. An overview of other LCA studies conducted for environmental applications is also provided to determine which of the impact assessment methods is most widely used.

    Keywords: LCA life cycle assessment method, CO2 Emissions, Geopolymer concrete, Impact Assessment
  • Saeed Radmanesh *, Roozbeh Aghamajidi Pages 33-47

    Flexural reinforcement of reinforced concrete beams with composite materials is one of the most common methods of structural reinforcement. Composite materials have several advantages such as ease of implementation, easy access, relatively low cost, increased bearing capacity, low weight, etc., but despite all these advantages, the use of these materials also has disadvantages, which can be Premature and sudden bending failure in beams reinforced with these materials, which occurs due to premature rupture of composite materials or even deterioration of the joint area due to lack of attention to the stability of epoxy adhesive from the concrete surface in the tensile zone of the beam, noted. In this paper, by designing a computational program with Abacus software, 7 examples of reinforced concrete beam reinforcement design with GFRP rebar by near-surface installation method (NSM) and its integration with various FRP sheet enclosure cases taken from a This is a laboratory study, an attempt was made to prevent premature failure of the reinforced beam and to be able to use the maximum capacity of GFRP rebar. It is noteworthy that in modeling this reinforcement design with composite materials, the effect of ultimate adhesion resistance and failure or deterioration of epoxy adhesive between NSM rebar and concrete surface is important, so in this modeling of the joint area which is epoxy adhesive modeling and its behavior Has been examined. The use of this reinforcement method with four NSM rebars and FRP sheets increased the final bearing capacity by more than 60% compared to conventional reinforced concrete beams.

    Keywords: Reinforcement, flexural reinforcement, Reinforced concrete beam, GFRP rebar, NSM method
  • Mahdi Montazersaheb * Pages 48-59
    Traffic accidents are the second leading cause of death worldwide. In Iran, we are facing such a catastrophic issue. The purpose of this study is to investigate the human factors leading to urban traffic accidents. This research has been done using descriptive-analytical method. Findings from the research show that among all the human factors that lead to an accident, the cause of haste and urgency, non-observance of the right of way and non-observance of longitudinal and transverse distance, high speed, haste and non-observance of traffic rules and Driving, not paying attention to the front, and speeding are the most common causes of accidents.
    Keywords: driving automotive accidents, urban driving traffic, Human factor
  • Somayeh Ghorbani * Pages 60-79

     Risk management is one of the important areas of project management that is used in developed countries in an organized and legal manner in all projects. The field of risk management as one of the areas of standard knowledge of PMBOK is the process of identifying, analyzing and responding to risks, which is implemented in order to maximize opportunities and minimize threats. The purpose of implementing the project risk management process is to identify and root out the causes of each risk, analyze it as much as possible, plan and implement response methods and allocate risks to competent factors, in order to effectively control the preferred risks of each project, avoid unnecessary costs., Minimize crisis management and optimize the use of limited resources. The steps described in this article provide a scientific and systematic method for determining and identifying risks, their quantitative and qualitative impact, providing the right answers at the right time, and controlling risks. First, a list of possible risks in construction projects was prepared and key items were prioritized through a questionnaire, then the general strategies for responding to the risks were identified. Finally, with the help of previous research and also consulting experts, the best strategies for controlling critical risks in construction projects are described in detail to provide assurance of efficiency for project stakeholders and maximize productivity and optimize the project in terms of time, cost, Quality, human resources, equipment, etc.

    Keywords: Risk Management, Risk Assessment, Risk Identification, Qualitative analysis, quantitative analysis, Risk Response, Control
  • Somayeh Ghorbani * Pages 81-95

     Today, in the industries of architecture, engineering, and construction (AEC ), it is essential to implement management techniques and tools, especially with increasing project scale. While the search for better techniques and tools continues, BIM building information modeling is one of the most promising developments in the industry, reflecting a digital picture of the physical and functional characteristics of a structure in order to create a reliable basis for decision making, During the life cycle of the structure (ISO standard, 2011) and presents the project in multidimensional. Geometric data is modeled and, most importantly, project-related data such as element performance, material specifications, execution details, program, cost, etc. are also stored with the model. The BIM also incorporates many of the functions needed to model a building's life cycle, paving the way for new designs and capabilities, and changing roles and relationships between project teams. The goal is to provide a single model for all stakeholders at all stages of the project. In this paper, the main challenges in the current method of project management and control are analysed and how BIM-based project management overcomes these challenges. It explored how to use BIM to manage and gather information to build a BIM model. The benefits of planning, cost estimation, sustainability, and facilities management of BIM-based multiple-dimensional in the areas of planning, control, project management and construction were explored. At the end, a brief explanation was given about the BIM software platforms and how to work with them.

    Keywords: project planning, control, management, BIM, IFC, Nd, BEP