فهرست مطالب

War and Public Health - Volume:12 Issue: 49, 2021

Iranian Journal of War and Public Health
Volume:12 Issue: 49, 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/03/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • معصومه شریف زاده، آرزو داوری نیا مطلق قوچان، زهره محمدزاده تبریزی، مژده ناوی نژاد* صفحات 207-212
    اهداف

    آموزش موثر در دوران باردار ی در کاهش بیماریها، عوارض و ارتقای سلامت افراد میتواند نقش بسزایی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مجازی خودمراقبتی مرتبط با بیماری کووید-19 بر امید به زندگی مادران باردار انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی است که در ماه های خرداد تا شهریور سال 1399 روی 100 نفر از خانمهای باردار مراجعه کننده به بیمارستان شهیدان مبینی سبزوار به روش تخصیص تصادفی با استفاده از بلوکهای متغیر انجام شد. فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد امید به زندگی برای هر دو گروه تکمیل شد. شرکت کنندگان گروه مداخله به صورت انفرادی آموزشها را به صورت مجازی به مدت 20 دقیقه طی 10 هفته دریافت کردند و هر دو هفته یکبار نیز جلسه ای 20دقیقه ای آموزش مجازی تصویری با اپلیکیشن واتساپ انجام شد. یک هفته بعد از اتمام مداخله، پرسشنامه امید به زندگی به صورت اینترنتی توسط هر دو گروه تکمیل شد. طی مدت آموزش، گروه کنترل مراقبتهای معمول را دریافت نمودند و بعد از اتمام طرح و تکمیل پرسشنامه ها، برای گروه کنترل نیز آموزشهای گروه مداخله و در صورت نیاز مشاوره فردی ارایه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSS و آزمونهای منویتنی و مجذور کای تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    قبل از مداخله، میانگین نمره امید به زندگی در گروه کنترل مداخله از بعد(p=0/42) بود 31/3±65/93 مداخله گروه در و 30/4±75/75 میانگین نمره امید به زندگی در گروه کنترل 75/36±4/31 و در گروه مداخله (81/52±4/34 003/0=p)آزمون منویتنی نشان داد که اختلاف میانگین امید به زندگی قبل و بعد از مداخله در گروه کنترل و مداخله معنادار نبود (104/0=p؛Z=-1/62).

    نتیجه گیری

    آموزش مجاز ی خودمراقبتی مرتبط با بیمار ی کووید-19 بر امید به زندگی مادران باردار اثربخش نیست.

    کلیدواژگان: کووید-19، امید به زندگی، بارداری، خودمراقبتی
  • اکرم جهانگیر، بتول موسوی*، راحله مهدوی، مرضیه عسگری، مژگان کاربخش صفحات 213-221
  • شیرین عبدالکریمی، بتول موسوی*، اردشیر منتصری صفحات 223-233
  • ابوالقاسم یعقوبی، شیوا صایقی ممقانی، محمد پالانجی، کامبیز کریمی* صفحات 235-240
    اهداف

    گسترش کووید-19 در سراسر جهان سلامت عمومی را به چالش کشیده و پیامدهای روانشناختی مختلفی را با خود به همراه داشته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقدماتی ویژگیهای روانسنجی مقیاس وسواس ناشی از کووید- 19 انجام شد.

    ابزار و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-همبستگی به منظور اعتباریابی وسواس ناشی از کووید-19 ،از خرداد تا شهریورماه 1399 ،392 نفر از افراد بالای 18 سال به صورت برخط و به روش نمونه گیری در دسترس شرکت کردند. برای جمع آور ی داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی و مقیاسهای وسواس و ترس از کووید- 19 استفاده شد. به منظور بررسی پایایی ابزار از روش همسانی درونی به شیوه آلفای کرونباخ و دونیمه کردن در قالب نرم افزار آمار ی 25 SPSS و برای بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی با چرخش متعامد از نوع واریماکس در قالب نرم افزار 8.8 Lisrel استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل عامل اکتشافی، هر 4 گویه را بهعنوان یک عامل شناسایی کرد. همچنین، نتایج تحلیل عامل تاییدی نیز این ساختار را تایید کرد. روایی همگرای مقیاس با ترس از کووید-19 مقدار همبستگی 25/0 را نشان داد (01/0<p). در بررسی اعتبار مقیاس،مقدار آلفای کرونباخ 797/0 و ضریب پایایی تنصیفی 771/0 برآورد شد.

    نتیجهگیری

    میتوان مقیاس وسواس ناشی از کووید-19 را به عنوان ابزار اندازه گیری مناسب در پژوهشها مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: وسواس، کووید-19، روانسنجی، سارس-کووید-2
  • طاهره سربوزی حسین آبادی، محمدرضا عسکری، خیزران میری، محمد نمازی نیا* صفحات 241-248
    اهداف

    اعضای خانواده پرستاران از جمله افراد در معرض خطر در ارتباط با بروز اختلالات روانشناختی ناشی از پاندمی کووید-19 بهشمار میآیند. این پژوهش با هدف تعیین میزان افسردگی، اضطراب و استرس خانواده پرستاران در پاندمی کووید-19 انجام شد.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه توصیفی-مقطعی، با نمونه گیر ی هدفمند، در بازه زمانی فروردین 1399 تا خرداد 1399 با شرکت 222 عضو خانواده پرستاران شاغل در بخشهای بستری بیماران مبتلا به کووید-19 شهر تربت حیدریه انجام شد. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه استانداردشده 21-DASS بود. داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSS و آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شدند.

    یافته ها

    افسردگی اعضای خانواده پرستاران با تاهل و نسبتداشتن با کادر درمان، اضطراب اعضای خانواده پرستاران با گروه سنی، وضعیت استخدامی و وضعیت قرنطینهو استرس اعضای خانواده پرستاران با وضعیت استخدامی رابطه معناداری داشتند (05/0<p .(در میانگین نمره افسردگی بین گروه های مجرد/متاهل، والدین/همسر، همسر/فرزند و فرزند/سایر اختلاف آماری معناداری وجود داشت (05/0<p .(در میانگین نمره اضطراب بین گروه های 10 تا 30 سال/31 تا 50 سال، 31 تا 50 سال/51 تا 70 سال، طرحی/قراردادی، طرحی/پیمانی، طرحی/شرکتی، قراردادی/رسمی، به خانه برمیگردد/در خانه قرنطینه است و در خانه قرنطینه است/در منزل جدید قرنطینه است، اختلاف آماری معناداری وجود داشت (05/0<p .(در میانگین نمره استرس بین گروه های طرحی/قراردادی، طرحی/پیمانی، طرحی/رسمی، قراردادی/شرکتی و رسمی/شرکتی اختلاف آماری معناداری مشاهده شد (05/0<p).

    نتیجهگیری

    خانواده های پرستاران شاغل در بیمارستانهای تربت حیدریه در شرایط پاندمی کووید-19 دچار میزان قابل توجهی از افسردگی، اضطراب و استرس هستند.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، پرستاران، کووید-19، اعضای خانواده کارکنان مراقبتهای بهداشتی
  • سارا عبدالهی، علی گرجی* صفحات 249-258
    اهداف

    تغییرات آب و هوایی ممکن است سیستم ایمنی بدن انسان را تضعیف کند. کمبود مواد مغذی همچنین توانایی مبارزه با عفونتها را که دلیل اصلی نقص سیستم ایمنی بدن است، کاهش میدهد. تغییرات آب و هوایی بر امنیت غذایی تاثیر میگذارد و به نوبه خود شیوع سوءتغذیه در سطح جهانی را افزایش میدهد. هدف از مطالعه حاضر جمع آور ی شواهد حاکی از نقش تغییرات اقلیمی، عدم امنیت غذایی و تضعیف سیستم ایمنی در بروز همه گیر ی 19-COVID بود.

    اطلاعات و روش ها

    این مطالعه مرور ی با استفاده از کلیدواژه های کووید-19 ، پاندمیها، اپیدمیها، تغییرات اقلیمی، ریزمغذیها و سیستم ایمنی و جست و جو در پایگاه های داخلی و خارجی انجام شد.

    یافته ها

    ارتباطات قابل توجهی بین وقوع غیر قابل پیشبینی پاتوژنهای جدید زونوتیک و کاهش ایمنی، سوءتغذیه ریز مغذیها و بحران جهانی اقلیمی یافت شد.

    نتیجه گیری

    فقدان راهکارهای مراقبتهای بهداشتی یکپارچه ممکن است که نقش عمدهای در بروز همه گیر یهای ویروسی داشته باشد. شواهد نشان میدهد که تغییر اقلیمی و کمبود غذایی میتواند سیستم ایمنی بدن را ناتوان کند و خطر شیوع همه گیری های جدید را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بیماریهای ویروسی، کووید-19، ذخایر غذایی، تغییرات گرمایشی زمین، اختلال سیستم ایمنی
  • هادی شهرآبادی*، امیرحسین حقیقی، شهربانو طالبی صفحات 259-265
    اهداف

    هدف این پژوهش، بررسی اثر تمرینات ورزشی بر بهبود سیستم ایمنی سالمندان در دوره بیماری کووید-19 بود.

    اسناد و روش ها

    این مطالعه مروری سیستماتیک روی مقالاتی که در بازه زمانی سالهای 1999 الی 2020 منتشر شده و گروه هدف آنها سالمندان بودند، انجام شد. کلمات کلیدی در پایگاه های اطلاعاتی PubMed ،Scopus ،Science Direct ،Scholar Google ،Magiran و SID توسط 3 نفر جست و جو و ارزیابی شدند. 22 مقاله برای انجام پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج اکثر مطالعات، جمعیت گلبولهای سفید با تمرینات ورزشی کاهش معناداری داشتند یا تغییر ی نکردند. در بیشتر مطالعات سطح سلولهای T+) CD3) سلولهای T کمکی (+CD4) سلولهای T کشنده CD8 ،(کشنده طبیعی (+CD56) و سلولهای (B+ CD19)بدون تغییر بود. +(دارای افزایش +CD4+CD28 در برخی مطالعات، بعد از مداخله، سلولهای CD45RA (و سلولهای T + معنی دار یا بدون تغییر بودند. سلولهای T بکر (خاطره (+CD45RO) در مطالعاتی بدون تغییر بودند. فعالیت سایتوتوکسیک سلولهای کشنده طبیعی (NKCA (نیز دارای افزایش معنیدار یا بدون تغییر بود. اینترلوکین-6 و فاکتور نکروز تومور- آلفا در تمامی مطالعات مرتبط کاهش معنی داری داشت و از سوی دیگر اینترلوکین-10 افزایش معنی داری داشت. میزان پروتئین واکنشی C در دو مطالعه کاهش معنی داری داشت و در دو مطالعه دیگر بدون تغییر بود. مولکول چسبان بین سلولی (1-ICAM) مولکول چسبان عروقی (1-VCAM)و اندوتلین-1 در بررسیها کاهش معنی داری داشتند. میزان ترشح IgA بزاقی در دو مطالعه افزایش معنی داری داشت. غلظت IgA بزاقی در دو مطالعه افزایش و در دو مطالعه دیگر بدون تغییر بود. جریان IgA بزاقی در مطالعه ای افزایش و در مطالعه ای دیگر بدون تغییر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، تمرینات ورزشی به شکل منظم و پیوسته با شدت متوسط باعث کاهش التهاب و بهبود برخی از شاخصهای ایمنی در سالمندان میشود. با بهبود سیستم ایمنی در سالمندان از طریق تمرین ورزشی، ممکن است که توانایی سالمندان برای روبهروشدن با عفونت کووید-19 افزایش یابد، این افراد کمتر دچار ابتلا به نوع شدید بیمار ی کووید-19 شوند و میزان بستری در بیمارستان و مرگ و میر ناشی از این بیمار ی در آنان کاهش یابد.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، کووید-19، سالمند، گلبول سفید، لنفوسیت
  • شمس الملوک رشیدی پور، زهره مشکاتی*، رخساره بادامی، محمدحسین فلاح صفحات 271-277
    هدف

    موارد تاییدشده و مشکوک کووید-19 در ایران و جهان رو به گسترش است. تقاضای بسیار زیاد برای کنترل جریان شیوع کووید-19 ،کارکنان مراقبت از سلامت، نظام تدارکات پزشکی و متخصصان ورزشی را به چالش کشیده است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و اجرای بسته آموزشی ادراکی-حرکتی و تعیین اثربخشی آن بر تبحر حرکتی کودکان مبتلا به اختلال بینایی در دوران همه گیری ویروس کرونا انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش نیمهآزمایشی حاضر در جمعیت کودکان 6 تا 11ساله دارای اختلال بینایی استان یزد در تابستان 1399 انجام شد. 36 کودک دارای نابینایی و کمبینایی از مراکز مشاوره استان یزد به صورت خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (18 نفر) و کنترل (18 نفر) تقسیم شدند. به منظور اندازه گیر ی تبحر حرکتی، از فرم کوتاهشده آزمون تبحر حرکتی برویینینکس-اوزرتسکی استفاده شد. در طراحی و تدوین بسته آموزشی ادر اکی- حرکتی 17 بازی آموزشی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و تجارب متخصصان اجرایی سازماندهی شد. گروه آزمایش در 24 جلسه 60دقیقه ای مورد آموزش و تمرین قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس در نرم افزار 22 SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    در کلیه خرده مقیاسهای چابکی، تعادل، سرعت دویدن، قدرت، هماهنگی حرکتی، سرعت پاسخ دهی و کنترل دیداری-حرکتی تفاوت معنیدار ی بین گروه تجربی و کنترل پس از انجام مداخله آموزشی مشاهده شد (01/0≤p).

    نتیجه گیری

    بسته آموزشی ادراکی-حرکتی بر تبحر حرکتی کودکان مبتلا به اختلال بینایی موثر است

    کلیدواژگان: کووید-19، اختلال بینایی، ورزش در خانه، مهارتهای حرکتی
|
  • M. Sharifzadeh, A. Davarinia Motlagh Quchan, Z. Mohamadzadeh Tabrizi, M. Navi Nezhad* Pages 207-212
    Aims

    Pregnancy is a very important and sensitive stage in womenchr('39')s lives and the maternal health has a direct impact on fetal health. The aim of this study was to determine the effectiveness of self-care virtual education regarding Covid-19 disease on life expectancy of pregnant mothers.

    Methods

    The present study was conducted on 100 pregnant women referred to Mobini Hospital in Sabzevar in 1399 using balanced block randomization. The samples were divided into intervention and control groups based on the inclusion criteria. The demographic characteristics form and the standard life expectancy questionnaire were completed for both groups. Data were analyzed by SPSS software version 16 and the appropriate descriptive and inferential statistical methods were employed.

    Findings

    Before the intervention, the mean and the standard deviation of life expectancy was 30.75± 4.85 in the control group and 31.65 ± 3.93 in the intervention group. Mann-Whitney test showed no significant difference between the two groups (p=0.42). After the intervention, Mann-Whitney test showed a significant difference in life expectancy scores between the two groups (p=0.003). However, Mann-Whitney test showed that the mean difference of life expectancy before and after the intervention in the control and intervention groups was not significant (p=0.104).

    Conclusion

    Due to the prevalence of Covid-19 disease and its inevitable effects, self-care education alone cannot be effective on increasing life expectancy in pregnant mothers.

    Keywords: Covid 19, Life Expectancy, pregnancy, Self-care
  • A. Jahangir, B. Mousavi*, R. Mahdavi, M. Asgari, M. Karbakhsh Pages 213-221
    Aims

    This study was conducted to determine the effects of spiritual practice along routine medical care on the recovery of patients admitted with Covid-19.

    Materials & Methods

    In a single-blinded clinical trial study 64 hospitalized patients with Covid-19, were randomly assigned in to two groups of intervention (spiritual practice+ routine treatment) and comparison (routine treatment). The intervention was performed using religious teachings, spiritual practice was taught to the patients in the intervention group with the intention of recovery and comfort. Spiritual practice was reciting Surah "Al-Hamd" and "Ya-Allah". The intervention group accomplished spiritual practice three times a day (21 times in total) for 7 days. Information gathered on demographic characteristics, depression and anxiety score, length of hospital stay, ICU transfer, intubation, and patient death. The Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) questionnaire was used to determine the symptoms of depression and anxiety.

    Findings

    A total of 35 participants in the comparison group and 29 in the intervention group completed the study. After intervention, there was no significant difference between the length of hospitalization days between the intervention group (5.8±1.7) and the comparison (6.7±1.7). The rate of ICU request was significantly higher in the comparison group (40%,n=14) than in the intervention group (3.4%, n=1) (P <0.001). In the intervention group, no cases of intubation and death occurred, in the comparison group, these rates were 40% (n=14) and 45.7% (n=16), respectively, and the difference was significant (P <0.001). The mean difference of anxiety score before and after spiritual practice in the intervention group was 3.1 (±3.6) and the comparison was 0.9 (±2.6) (P = 0.03). The mean difference of depression in the intervention group was 1.5 (2.1) and the comparison was 0.9 (1.8) (P <0.001).

    Conclusion

    Spiritual practice along with routine medical care, can leadto less mortality, ICU transmission, intubation, improved anxiety/depression, as well as, improved recovery among Covid-19 hospitalized patients.

    Keywords: Spiritual, Anxiety, Depression, Covid-19
  • Sh. Abdolkarimi, B. Mousavi*, Montaseri A. Pages 223-233
    Aims

    E-health services play an important role in controlling the epidemic, implementing quarantine and responding to current and future health needs. The aim of the study was to evaluate the quality and content of Persian-centric covid-19 health systems and applications.

    Instrument & Methods

    In this descriptive study, the feedback and information of Iranian health-oriented applications and systems (screening, prevention and treatment) related to Covid-19 and having direct and indirect interaction with users in December 2016 were examined. Keyword (s): system, site, software, application, app, installation, sars-cov-2, covid-19, coronavirus, covid-19, coronavirus, self-assessment, health, care, consulting, screening, prevention, follow, disease, diagnosis, treatment, emergency, instructions, training, online, online and testing were searched on the sites of Google, Yahoo and Bing and the markets of Bazaar Cafe, Miket, Charkhooneh, Anardoni, Apple App, Sibcheh. Then the software and systems were reviewed and the items related to Covid-19 were evaluated based on the MARS scale.

    Findings

    Iranian health-oriented apps/systems included 8 applications, 4 systems and 4 mobile application systems. The total number of installed applications in the country was 941173 and "Mask" had the highest installation with 75% (n=700000). The acceptance rate/use of Covid-19 screening-treatment systems and applications was 2.2% of the population with smartphones in the country. Based on the ranking scale of the smartphone application, the highest average was in the dimension of information (3.2) and the lowest was in the individual perception of the quality of the application (2) and interaction (2.3) (total average 2.6). The 4030, Clinic, Mask, and Corona-115 apps scored the most points with 3.6, 3.5, 3.3, and 3.1 out of 5, respectively.

    Conclusion

    This study suggests that most COVID-related apps meet acceptable criteria for content, or functionality, and poor criteria for quality, esthetic and interesting features.

    Keywords: coronavirus, Mobile Health, Telemedicine, Covid-19
  • A. Yaghoobi, Sh. Saeighi Mameghani, M. Palancı, K. Karimi* Pages 235-240
    Aims

    The spread of Covid-19 worldwide has challenged public health and has had various psychological consequences. The present study aimed to investigate the psychometric properties of the Obsession with the COVID-19 scale.

    Instrument & Methods

    As a descriptive-correlational study and to validate the Obsession with the COVID-19 scale, 392 people over 18 participated online, using the available sampling method from May to August 2020. A demographic questionnaire, Obsession with the COVID-19 Scale and Fear of Covid-19 Scale, was used to collect data. To evaluate the instrumentchr('39')s reliability, Cronbachchr('39')s alpha internal consistency method and halving in the form of SPSS 25 statistical software and to evaluate the construct validity, confirmatory and exploratory factor analysis with the orthogonal rotation of Varimax type in Lisrel 8.8 software were used.

    Findings

    Exploratory factor analysis identified all four items as one factor. Also, the results of the confirmatory factor analysis confirmed the construction. The convergent validity of the scale with fear of Covid-19 showed a correlation value of 0.25 (p<0.01). In the scalechr('39')s validity, Cronbachchr('39')s alpha value was estimated to be 0.797, and the split-half reliability coefficient was estimated to be 0.771.

    Conclusion

    Obsession with the COVID-19 Scale can be used as a suitable measurement tool in research.

    Keywords: Obsession, Covid-19, Psychometrics, SARS-CoV-2
  • T. Sarboozi-Hoseinabadi, M. Askari M., Kh. Miri, M. Namazi Nia* Pages 241-248
    Aims

    Nurseschr('39') family members are among those at risk for psychological disorders caused by the Covid-19 pandemic. This study aimed to determine the rate of depression, anxiety, and stress in nurseschr('39') families in the Covid-19 pandemic.

    Instrument & Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed by purposive sampling from April 2016 to June 2016 with 222 family members of nurses working in the wards of patients with Covid-19 in Torbat-e Heydarieh City, Iran. Data collection tools included a demographic- and the DASS-21 standardized questionnaires. Data were analyzed using SPSS 16 software, one-way analysis of variance, and LSD post hoc test.

    Findings

    There were significant relations between nurseschr('39') family memberschr('39') depression with marriage and relationship with the medical staff, nurseschr('39') family memberschr('39') anxiety with age group, employment status, quarantine status, and nurseschr('39') family memberschr('39') stress with employment status (p<0.05). There was a significant difference in the mean score of depression between the single/married, parents/spouse, spouse/child, and child/other groups (p<0.05). There was a significant difference in the average anxiety score between the 10 to 30 years/31 to 50 years, 31 to 50 years/51 to 70 years, plan/contract, plan/covenant, plan/company, contract/formal, return home/quarantine at home and quarantine at home/quarantine in the new house groups (p<0.05). There was a significant difference in the mean stress score between the plan/contract, plan/covenant, plan/formal, contract/corporate, and formal/corporate groups (p<0.05).

    Conclusion

    Families of nurses working in Torbat-e Heydarieh hospitals suffer from significant levels of depression, anxiety, and stress during the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Nurses, Covid-19, Family Members of Health Care Workers
  • S. Abdolahi, A. Gorji* Pages 249-258
    Aims 

    Climate change may weaken the human immune system. Nutrient deficiency also reduces the ability to fight infections, which is a major cause of immune system deficiencies. Climate change influences food security and, in turn, enhances the prevalence of malnutrition globally. The purpose of the present study was to accumulate evidence indicating the role of climate changes, food insecurity, and weakened immune systems in the COVID-19 pandemic.

    Information & Methods 

    This review study was conducted using the keywords Covid-19, pandemics, epidemics, climate change, micronutrients, the immune system, and a search for domestic and international databases.

    Findings

    Significant associations were found between the unpredictable occurrence of new zoonotic pathogens and reduced immunity, micronutrient malnutrition, and global climate crisis.

    Conclusion 

    Lack of integrative health care strategies may play a major role in viral epidemics. The evidence indicates that climate change and food shortage can debilitate the immune system and increase the risk of new epidemics.

    Keywords: Virus Diseases, Covid-19, Food Supplies, Global Warming, Immune System Disorder
  • H. Shahrabadi*, A.H. Haghighi, Sh. Talebi Pages 259-265
    Aims

    This study aimed to investigate the effect of exercise training to improve the immune system of the elderly at the time of COVID-19.

    Information & Methods

    This systematic review study was performed on articles published between 1999 and 2020, and their target group was elderly. Keywords were searched and evaluated by three people in PubMed, Scopus, Science Direct, Google Scholar, Magiran, and SID databases. Twenty-two articles were selected for research.

    Findings

    According to most studieschr('39') results, the leukocyte population decreased significantly or did not change in response to training. In most studies, the levels of T cells (CD3+), helper T cells (CD4+), killer T cells (CD8+), natural killers (CD56+), and B cells (CD19+) did not change. CD28+CD4+ cells after intervention either increased significantly or did not change in some studies. Naive T cells (CD45RA+) and memory T cells (CD45RO+) did not change in the studies. Natural killer cell cytotoxic activity (NKCA) also increased significantly or did not change. Interleukin-6 and tumor necrosis factor-alpha decreased significantly in all related studies, but on the other hand, interleukin-10 increased significantly. The amount of C-reactive protein decreased significantly in the two studies and did not change in the other two studies. Intercellular adhesion molecule-1(ICAM-1), vascular cell adhesion molecule (VCAM-1), and endothelin-1 decreased significantly in investigations. Salivary IgA secretion rate increased significantly in two studies. Salivary IgA concentration increased in two studies and did not change in the other two studies. Salivary IgA flow increased in one study and did not change in another study.

    Conclusion

    According to the results, regular moderate-intensity exercise training reduces inflammation and improves some safety indicators in the elderly. With immune system improvement through exercise training in the elderly, the ability of the elderly may increase for encountering COVID-19 infection, and the risk of acquiring severe COVID-19 and hospitalization and mortality rates related to this disease may reduce in the elderly.

    Keywords: Exercise Training, COVID-19, Elderly, Leukocyte, Lymphocyte
  • J. Minooeifar* Pages 267-270
  • Sh. Rashidipour*, Z. Meshkati, R. Badami, M.H. Fallah Pages 271-277
    Aims

    Confirmed and suspected cases of COVID-19 are spreading in Iran and the world. The overwhelming demand for the COVID-19 outbreak has challenged healthcare workers, the medical procurement system, and sports professionals. This study aimed to design and implement a perceptual-motor training package and determine its effectiveness on motor skills of children with visual impairment during the Coronavirus epidemic.

    Materials & Methods

    A quasi-experimental study was performed on a population of 6 to 11 years old children with visual impairment in Yazd province in the summer of 2020. Thirty-six children with blindness and low vision from the counseling centers of Yazd province were selected by cluster sampling method and randomly divided into two groups of experimental (n=18) and control (n=18). In order to measure motor proficiency, the abbreviated form of the Bruininks-Oseretsky motor proficiency test was used. In designing and compiling the perceptual-motor training package, 17 educational games were organized using library studies and the experiences of executive experts. The experimental group was trained in 24 sessions of 60 minutes. Analysis of covariance in SPSS 22 software was used to analyze the data.

    Findings

    In all subscales of agility, balance, running speed, strength, motor coordination, response speed, and visual-motor control, a significant difference was observed between the experimental and control groups after the educational intervention (p≤0.01).

    Conclusion

    Perceptual-motor training package is effective on motor skills of children with visual impairment.

    Keywords: COVID-19, Visual Impairment, Exercise at Home, Motor Skills