فهرست مطالب

طب توانبخشی - سال دهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1400)

فصلنامه طب توانبخشی
سال دهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/04
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محمدرضا احمدی، علی یلفانی*، فرزانه گندمی صفحات 1-13
    مقدمه و اهداف

    در بیماران با سندروم درد کشککی رانی اختلال در کنترل پاسچر گزارش شده است که دلایل آن درد، اختلال در حس عمقی و کاهش قدرت عضلانی می باشد. هدف مطالعه حاضر اثربخشی دوازده هفته تمرینات حسی-حرکتی بر درد، بهبود حس عمقی، قدرت عضلانی و کنترل پاسچر در مردان مبتلا به سندروم درد کشککی رانی است.

    مواد و روش ها

    مطالعه نیمه تجربی حاضر شامل 32 نفر بیمار مبتلا به سندروم درد کشککی رانی است که به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (16 نفر) و کنترل (16 نفر) تقسیم شدند. متغیرهای مورد نظر شامل درد، حس عمقی زاویه 20 و 60 درجه، قدرت عضلانی چهارسررانی و آبداکتور ران و کنترل پاسچر ایستا بود که قبل از مداخله و بعد از مداخله ارزیابی شد. برای ارزیابی کنترل پاسچر از دستگاه تعادل سنج بایودکس، درد با مقیاس VAS، حس عمقی با گونیامتر و قدرت عضلانی از دینامومتر دستی استفاده شد. گروه تجربی طی یک دوره دوازده-هفته ای، 3 جلسه در هفته و هر جلسه 1 ساعت تمرینات حسی-حرکتی را انجام دادند و گروه کنترل طی این وهله زمانی تحت هیچ گونه مداخله درمانی قرار نگرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش آماری کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که گروه تجربی نسبت به گروه کنترل پس از دوازده هفته تمرینات حسی-حرکتی بهبودی معناداری در کنترل پاسچر شاخص قدامی-خلفی (0/002=P)، شاخص داخلی–خارجی (0/001=P)، ثبات کلی (0/001=P)، کاهش درد (0/001=P)، بهبود حس عمقی 20 درجه (0/001=P)، حس عمقی 60 درجه (0/001=P) و قدرت عضلات چهارسررانی (0/002=P) و آبداکتور ران (0/0010=P) کسب کرده است.

    نتیجه گیری

    تمرینات حسی-حرکتی به صورت معناداری به کاهش درد، بهبود حس عمقی، قدرت و کنترل پاسچر افراد مبتلا به سندروم درد کشککی رانی منجر شد؛ در نتیجه به نظر می رسد که می توان از این تمرینات به عنوان یک پروتکل درمانی جامع در بهبود اختلالات متعددی در بیماران با سندروم درد کشککی رانی بهره جست.

    کلیدواژگان: سندروم درد کشککی رانی، قدرت عضلات چهارسررانی، قدرت عضلات آبداکتور ران، کنترل پاسچر، تمرینات حسی-حرکتی
  • ناهید محمدی*، حیدر صادقی صفحات 14-25
    مقدمه و اهداف

    از آنجایی ‌که بهینه‌سازی اشکال مختلف تمرین و آموزش در ورزش و درمان به‌ویژه استفاده از تمرینات زنجیره‌ای باز OKC  و بسته CKC ، از گذشته مورد بحث بوده است، هدف از انجام تحقیق حاضر، مقایسه متغیرهای منتخب کینتیکی (اوج و زمان رسیدن به حداکثر گشتاور، میانگین توان و کل کار) عضلات موافق و مخالف اکستنسوری زانوی زنان جوان فعال در دو شیوه زنجیره حرکتی باز و بسته در دو سرعت 60 و 180 درجه بر ثانیه بود.

    مواد و روش ها

    آزمودنی‌های تحقیق حاضر را یک گروه زنان فعال تشکیل دادند. برای انجام آزمون‌های تحقیق از دستگاه ایزوکنتیک بایودکس 3 با دو اتصال ویژه برای زنجیره حرکتی باز و بسته زانو استفاده شد، در حالی ‌که برای هر نوع آزمون گیری دستگاه، متناسب با نوع آزمودن و نوع سرعت و فیزیک بدنی شخص تنظیم گردید. برای در تحلیل آماری، از میانگین و انحراف استاندارد برای توصیف داده‌ها برای بررسی نرمال بودن توزیع داده‌ها از آزمون شاپیرو-ویلک و برای مقایسه متغیرهای تحقیق بین دو نوع زنجیره حرکتی در دو سرعت 60 و 180 درجه بر ثانیه، از آزمون تی مستقل در سطح معناداری 95 درصد استفاده شد.

    یافته ها

    یافته‌ها بیانگر تفاوت در نتایج دو نوع روش آزمون گیری به شیوه زنجیره حرکتی باز و بسته با دستگاه ایزوکنتیک در دو سرعت 60 و 180 درجه بر ثانیه بود. با توجه به یافته‌ها، متغیرهای گشتاور، کار و توان متوسط در زنجیره باز و همچنین در هر در دو سرعت 60 و 180 درجه بر ثانیه بیشتر بوده است، اما متغیر زمان رسیدن به حداکثر گشتاور در زنجیره حرکتی بسته نسبت به زنجیره حرکتی باز در هر دو سرعت بالاتر بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌های تحقیق به دلیل تفاوت در نتایج آزمون فلکشن و اکستنشن زانو به شیوه زنجیره حرکتی باز و بسته در دو سرعت 60 و 180 درجه بر ثانیه، نتایج بیانگر کنترل و دقت بیشتر آزمون ایزوکنتیک به‌صورت زنجیره حرکتی بسته نسبت به زنجیره باز در هر دو سرعت بود. همچنین نتایج نشان‌دهنده بیشتر بودن زمان رسیدن به اوج گشتاور در آزمون به‌صورت زنجیره حرکتی بسته بود که شاید بتواند به‌عنوان ترجیح به استفاده از این شیوه برای بازتوانی پس از آسیب و توان‌بخشی باشد و بر همین اساس به مربیان و درمانگران به استفاده از آن توصیه شود. همچنین به دلیل بیشتر بودن مقادیر کینتیکی در سایر متغیرها به‌جز زمان در هر دو سرعت در زنجیره باز، انجام آزمون به شیوه زنجیره حرکتی باز برای بهبود قدرت و عملکرد عضله مناسب است.

    کلیدواژگان: زنجیره حرکتی باز و بسته، اوج و زمان رسیدن به حداکثر گشتاور، توان، کار، دستگاه ایزوکنتیک، زنان فعال
  • عباسعلی آهنگر*، مهین اسلامی شهربابکی، ستاره مجاهدی رضائیان، نیلوفر سرمست صفحات 26-37
    مقدمه و اهداف

    سندرم داون اختلال ژنتیکی است که می تواند در اکثر موارد همراه با اختلال هایی همچون شناختی، رشدی و زبانی باشد. یکی از اختلال های تاثیرگذار در روند رشد و زندگی اجتماعی افراد مبتلا به سندرم داون در سطح گفتمان روایی نمود پیدا می کند. گفتمان روایی یکی از مهارت هایی است که نقش بسیار مهمی در تعامل های روزمره و حتی پیشرفت تحصیلی و شغلی افراد دارد. از آنجایی که این سطح از مهارت مستلزم فراخواندن و به کارگیری همزمان مهارت های شناختی و زبانی است، درک و تولید آن می تواند برای افراد مبتلا به سندرم داون چالش برانگیز باشد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی درک و تولید گفتمان روایی دانش آموزان آموزش پذیر فارسی زبان سندرم داون بر اساس الگوی دستور زبان است.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر، بررسی بازنمایی دستور زبان داستان در سطح گفتمان روایی دانش‌آموزان سندرم داون آموزش پذیر فارسی زبان بر اساس الگوی دستور زبان داستان مطرح شده توسط گلدمن و وارن هاگن انجام شد. به این منظور، 20 دانش آموز سندرم داون آموزش پذیر (10 دختر و 10 پسر) با سن تقویمی 10 تا 24 سال (سن عقلی 10 تا 12 سال) و گروه کنترل شامل 20 دانش آموز عادی (10 دختر و 10 پسر) با سن تقویمی 10 تا 12 سال در آزمون درک و تولید گفتمان روایی بر اساس دستور زبان داستان شرکت داشتند. داده های گردآوری شده ابتدا بررسی و توصیف شد. سپس، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و با به کارگیری آزمون تحلیل واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد تفاوت معناداری در درک و تولید دستور زبان داستان توسط دانش‌آموزان عادی و دانش‌آموزان سندرم داون آموزش پذیر وجود داشت. به طوری که عملکرد دانش‌آموزان سندرم داون آموزش پذیر در درک و تولید گزاره های دستور زبان داستان به طور معناداری (0/05>P) ضعیف تر از دانش آموزان عادی بود. با این حال، دانش آموزان سندرم داون آموزش پذیر پایان داستان (یعنی، آخرین گزاره) را بهتر از دیگر گزاره های داستان درک و تولید کردند.

    نتیجه گیری

    به نظر می‌رسد عملکرد ضعیف دانش‌آموزان سندرم داون آموزش پذیر در درک و تولید دستور زبان داستان می تواند مرتبط با ضعف های شناختی و زبانی آنها باشد.

    کلیدواژگان: گفتمان، روایت، دستور زبان داستان، سندرم داون، زبان فارسی
  • آرمین آراسته، هومن مینونژاد*، رضا رجبی صفحات 38-47
    مقدمه و اهداف

    امروزه آسیب های ورزشی در والیبال شایع است، اما اطلاعات کافی در مورد عوامل پیش بینی کننده ریسک فاکتورهای این آسیب ها در دسترس نمی باشد. با توجه به روایی و پایایی بالا، آزمون های عملکردی و همچنین کم هزینه و در دسترس بودن این آزمون ها از آزمون های هاپینگ به منظور بررسی نقش آن در پیش بینی آسیب های والیبالیست های پسر نوجوان نخبه ایران استفاده گردید.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر 60 نفر از بازیکنان پسر والیبال ایران در رده سنی نوجوان به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. قبل از شروع مسابقات، والیبالیست ها با استفاده از آزمون های هاپینگ به منظور بررسی ریسک فاکتورهای عملکردی مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین آسیب های والیبالیست ها به صورت آینده نگر در مدت یک نیم فصل بررسی شد و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. برای بررسی ارتباط متغیر تحقیق با میزان شیوع آسیب به عنوان متغیر ملاک از آزمون همبستگی پیرسون و برای بررسی ارتباط پیش بین متغیرها با متغیر ملاک از آزمون رگرسیون لجستیک در سطح معناداری کوچکتر یا مساوی (0.05) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین آزمون های هاپینگ و میزان بروز آسیب در بین والیبالیست های نوجوان ارتباط معناداری وجود دارد، به طوری که بین بروز آسیب و آزمون های جهش تک پا، جهش سه گانه تک پا، زمان پرش و جهش متقاطع تک پا به ترتیب همبستگی 0/427-، 0/541-، 0/580- و 0/610- گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با توجه به اینکه نمرات مجموع آزمون های عملکردی هاپینگ آزمودنی ها بعد از انجام و ثبت مشاهدات وضعیت نسبتا مطلوبی را نشان می دهد، می توان گفت که عملکرد بهتر در این آزمون ها با ریسک آسیب در بین ورزشکاران والیبالیست نوجوان ارتباط دارد. شاید بتوان نتیجه گرفت که احتمالا هرچقدر ورزشکاران از توان عملکردی بالاتری برخوردار باشند با آسیب های کمتری مواجه خواهند شد و می توانند عمر مفید ورزشی خود را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: هاپینگ، پیش بینی آسیب، والیبالیست های پسر نوجوان نخبه ایران
  • امیرعلی جعفرنژادگرو*، فرشاد قربانلو، عارفه مختاری ملک آبادی صفحات 48-57
    مقدمه و اهداف

    راه رفتن طی سال های اول زندگی فراگرفته می شود. در حدود 7 سالگی به تکامل می رسد و تا 60 سالگی در همان سطح باقی می ماند. این فعالیت تحت تاثیر عواملی مانند عارضه زانوی ضربدری قرار می گیرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات استفاده از بریس زانو بر فعالیت الکتریکی عضلات در افراد زانوی ضربدری طی راه رفتن بود.

    مواد و روش ها

    15 پسر دارای زانوی ضربدری (سن: 3/026±25/03سال، قد 0/06±1/76 سانتی متر، وزن 1/10±83/53 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 3/45±30/23 کیلوگرم بر متر مربع) داوطلب شرکت در پژوهش شدند. راه رفتن در دو مرحله بدون بریس زانو و با بریس زانو انجام شد. از دستگاه الکترومایوگرافی برای ثبت فعالیت الکتریکی عضلات استفاده شد. از آزمون تی زوجی برای تحلیل آماری استفاده شد. تمام تحلیل ها در سطح معناداری 0/05 بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده کاهش معنادار فعالیت الکتریکی عضله سرینی میانی در فاز های تماس پاشنه، میانه استقرار و جداشدن پاشنه از زمین بود (0/05˂P). همچنین فعالیت الکتریکی عضلات پهن داخلی (0/001=P؛ 1/52=d)، پهن خارجی (0/009=P؛ 1/16=d) و عضله نیم وتری (0/001=P؛ 1/85=d) نیز کاهش معناداری را طی فاز اتکای راه رفتن نشان دادند.

    نتیجه گیری

    کاهش معنادار فعالیت الکترومایوگرافی عضلات چهارسرران و سرینی میانی در افراد دارای زانوی ضربدری ممکن است با بهبود کارایی راه رفتن مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت الکتریکی عضلات، بریس زانو، راه رفتن، زانوی ضربدری
  • احمد فصیحی*، معرفت سیاهکوهیان، امیرعلی جعفرنژاد گرو، لطفعلی بلبلی، لیلا فصیحی صفحات 58-68
    مقدمه و اهداف

    پای پرونیت، به عنوان یکی از ناهنجاری‌های رایج پا می‌تواند بیومکانیک دویدن و خطر آسیب دیدگی اندام ‌تحتانی را تحت تاثیر قرار دهد. خستگی پیامد یک فعالیت سنگین می‌تواند پارامترهای بیومکانیکی حرکت را تغییر دهد، تحت شرایط خستگی اختلافات بیومکانیکی افراد پای پرونیت و سالم آسان تر مشخص می‌شود؛ بنابراین هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی تاثیر خستگی در نقطه شکست ضربان قلب بر هم‌انقباضی عضلات مچ پا در افراد پای پرونیت و سالم طی دویدن بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 14 نفر مرد جوان با پای پرونیت و 14 نفر با پای سالم در مطالعه حاضر شرکت کردند. فعالیت الکترومایوگرافی عضلات منتخب قبل و بعد از اجرای پروتکل ثبت گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (0/05>p)

    یافته ها

    یافته‌ها در گروه پای پرونیت در مقایسه با پای سالم نشان داد که در هم‌انقباضی عمومی طی فاز میانه‌استقرار، به طور معنا‌داری کمتر (0/049=p ،0/81=d) و در هم‌انقباضی جهت‌دار طی فاز جدا‌ شدن پاشنه به طور معنا‌داری بیشتر بود (0/038= p،0/85=d). سایر مولفه‌ها هیچ‌گونه اختلاف معنا‌داری را نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    هم‌انقباضی عمومی افراد پای پرونیت در مقایسه با گروه سالم در فاز میانه استقرار کمتر بود. شاید ضعف عضلات اطراف مفصل به دلیل تغییر راستای استخوان‌های کف پا یکی از دلایل آن باشد. افزایش در هم‌انقباضی جهت‌دار در افراد پای پرونیت، نشان از افزایش فشار بر ساختارهای داخلی مچ پا می‌باشد. شاید دویدن‌های طولانی‌مدت ساختارهای داخلی پای این افراد را بیشتر در معرض خطر اضافه‌بار و آسیب قرار دهد؛ لذا پیشنهاد می‌شود برای این افراد برنامه‌های توانبخشی در نظر گرفته شود که هم‌انقباضی عمومی رو به ویژه در فاز میانه استقرار افزایش دهد.

    کلیدواژگان: پای پرونیت، هم انقباضی، خستگی، دویدن، نقطه شکست ضربان قلب
  • میلاد فلاح زاده، محمدرضا سیف الدینی*، فریبرز محمدی پور صفحات 69-78
    مقدمه و اهداف

    امروزه یکی از آسیب های شایع که درصد بالایی از جامعه دچار آن هستند، سندروم درد کشککی رانی است. تغییرات در کینماتیک ممکن است منجر به افزایش بارهای وارده به سرتاسر مفصل کشککی رانی شود که نهایتا باعث سندروم درد کشککی رانی می شود؛ بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی جابه جایی زاویه ای مفاصل زانو و مفصل ران هنگام دویدن روی تردمیل با شیب های 5-، صفر و 5+ در افراد دارای سندروم درد کشککی رانی بود.

    مواد و روش ها

    در تحقیق حاضر نمونه آماری از بین سربازان دوره آموزشی یکی از پادگان های شهر کرمان انتخاب شدند که شامل 18 سرباز مبتلا به سندروم درد کشککی رانی (سن 47/1±87/23 سال قد، 62/5±22/174 سانتی متر و جرم 07/10±18/69 کیلوگرم) و 19 سرباز سالم (سن 30/1±47/24 سال، قد 34/6±78/173 سانتی متر و جرم 41/9±33/74 کیلوگرم) بودند که برای شرکت در این آزمون از بین داوطلبین انتخاب شدند. متغیرهای مورد نظر در طول یک سیکل کامل دویدن با استفاده از سیستم سه بعدی آنالیز حرکت 6 دوربینه اوپتوالکترونیک اندازه گیری شد. از آزمون آنالیز واریانس مکرر و تی مستقل جهت آنالیز داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد تنها تفاوت معنادار مشاهده شده در جابه جایی زاویه ای زانو بین گروه مبتلا به سندورم درد کشکی رانی و گروه سالم در شیب 5- درصد (0/01=P) بود. بین میانگین جابه جایی زاویه ای مفصل ران در گروه مبتلا به سندروم درد کشککی رانی و سالم در هیچ کدام از شیب ها تفاوت معناداری وجود نداشت. در مقایسه میانگین جابه جایی زاویه ای مفصل زانوی افراد مبتلا به سندروم درد کشککی رانی بین هیچ یک شیب ها تفاوت معناداری مشاهده نشد. همین طور در مقایسه جابه جایی زاویه ای مفصل ران افراد مبتلا به سندروم درد کشککی رانی به جز در شیب ه ای 5- و 5+ درصد (01/001=P)، بین شیب های 5- و صفر درصد و 5+ و صفر درصد تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می‌رسد دویدن در شیب های منفی می تواند به عنوان یک ریسک فاکتور برای افراد مبتلا به PFPS در نظر گرفته شود و برعکس شیب های رو به بالا می تواند موجب کاهش فشار به مفصل زانو شده و پیشنهاد می شود تمرینات دویدن در شیب های مثبت در تمرینات ورزشی و بازتوانی برای افراد مبتلا به ناهنجاری پاتلوفمورال گنجانده شود. پس این گونه می توان دریافت که خم کردن بیش از حد زانو در حالت تحمل وزن برای افرادی مبتلا به سندروم درد کشکک ی رانی مناسب نیست.

    کلیدواژگان: سندروم درد کشککی رانی، سطوح شیب دار، جابه جایی زاویه ای، کینماتیک، دویدن
  • طاهره بینایی خواجکینی، پریسا تجلی*، محمد مهدی شریعت باقری صفحات 79-89
    مقدمه و اهداف

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان سرزندگی تحصیلی دانش‌آموزان و عملکرد خانواده مادران  فرزندان دارای آسیب‌های جسمی‌-‌حرکتی بود.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون بود. بدین‌منظور 30 نفر از کودکان مبتلا به ناتوانی‌های جسمی‌-‌حرکتی و مادران آن‌ها به ‌روش نمونه‌گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و به‌صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه تقسیم شدند. هر دو گروه فرم مشخصات فردی، پرسشنامه عملکرد خانواده و سرزندگی تحصیلی را تکمیل کردند و افراد گروه آزمایش در 10 جلسه دوساعته تحت درمان آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند. در نهایت اطلاعات جمع‌آوری شده با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تجزیه‌و‌تحلیل شد.

    یافته‌ها

    یافته‌های به‌دست‌آمده در ارتباط با اثربخشی مداخله بر سطح عملکرد خانواده و سرزندگی تحصیلی نشان‌ داد در گروه آزمایش تفاوت بین پیش‌‌آزمون با پس‌آزمون و پیش‌آزمون با پیگیری معنادار است (p <0.05).

    نتیجه‌ گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش حاضر مبنی بر تاثیر آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عملکرد خانواده و سرزندگی تحصیلی دانش‌آموزان، این روش می‌تواند برای بهبود این متغیرها برای مادران و دانش‌آموزان مبتلا به آسیب‌های جسمی‌-‌حرکتی به‌ کار گرفته‌ شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، عملکرد خانواده، سرزندگی تحصیلی، آسیب های جسمی-حرکتی
  • فرید علیمرادی قلعه*، ملیحه حدادنژاد، امیر لطافت کار، سید صدرالدین شجاع الدین صفحات 90-101
    مقدمه و اهداف

    خستگی می تواند منجر به تغییرات زیانبار در کینماتیک فرود شده و مفصل زانو را در وضعیتی قرار دهد که احتمال آسیب لیگامنت صلیبی قدامی را افزایش دهد. با توجه به تاثیر تمرینات پرشی بر روی کاهش آسیب های ورزشی و بهبود عملکرد اندام تحتانی، هدف تحقیق حاضر تاثیر 8 هفته تمرینات پرشی بر فاکتورهای منتخب کینماتیکی در شرایط خستگی در مردان هندبالیست لیگ برتر مستعد آسیب لیگامنت صلیبی قدامی بود.

    مواد و روش  ها:

    روش تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود. 30 بازیکن هندبال شاغل در لیگ برتر ایران به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. قبل و بعد از یک دوره تمرین 8هفته ای (3 جلسه در هفته) در شرایط مشابه زمانی و مکانی، پس از تعیین پای غالب آزمودنی و اعمال پروتکل خستگی، آزمودنی ها پرش فرود تک پا را انجام دادند. فاکتورهای کینماتیکی اندام تحتانی و تنه در حین فرود تک پا توسط دستگاه موشن آنالیز جهت بررسی حرکات در صفحه حرکتی ساجیتال و فرونتال ثبت گردید. در مدت زمان تحقیق، گروه کنترل هیچ برنامه تمرینی مداخله ای انجام ندادند. جهت تجزیه و تحلیل فرضیه‌های پژوهش از آمار استنباطی آنکوا در نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.  

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پس از هشت هفته تمرینات پرشی در شرایط خستگی میزان فلکشن زانو، فلکشن ران و فلکشن تنه در گروه تمرینی افزایش یافت (به ترتیب 0/001=p=0/002, p=0/001, p)، در حالی که کاهش معناداری در والگوس زانو، چرخش تیبیا و تیلت جانبی تنه مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تمرینات پلایومتریک احتمالا می تواند در پیشگیری از آسیب های لیگامنت صلیبی قدامی موثر باشد. این تمرینات با تاثیر بر روی زوایای کینماتیکی مفاصل و افزایش فعالیت فیدفورواردی عضلات و توسعه کل سیستم عصبی-عضلانی از مکانیزم هایی که باعث آسیب لیگامنت صلیبی قدامی حین فرود می شود، پیشگیری می کند.

    کلیدواژگان: آسیب زانو، لیگامنت صلیبی قدامی، خستگی، بیومکانیک
  • رسول فراست*، حیدر صادقی صفحات 102-112
    مقدمه و اهداف

    با توجه به اینکه عملکرد عضلات تحت تاثیر ویژگی‌های فردی از جمله تیپ‌ بدنی قرار می‌گیرد، هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه عملکرد عضلات منتخب لوکال و گلوبال ناحیه ثبات مرکزی و تغییرات مرکز فشار حین راه‌ رفتن مردان جوان با تاکید بر تیپ‌ بدنی بود.

    مواد و روش‌ها:

    30 مرد جوان با میانگین و انحراف استاندارد سن، قد و وزن به ترتیب در سه گروه آندومورف با 2/5±26/1 سال، قد 4/6±185/5 سانتی‌متر و وزن 8/6±99/1 کیلوگرم، مزومورف با 2/7±26/3 سال، قد 8/3±179/8 سانتی‌متر و وزن 8/2±84/2 کیلوگرم و اکتومورف با 2/7±24/3 سال، قد 0/6±183/4 سانتی‌متر و وزن 4/9±63/2 کیلوگرم به عنوان آزمودنی در پژوهش حاضر شرکت کردند. عملکرد عضلات لوکال و گلوبال ناحیه ثبات مرکزی با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی مدل مایون سوییس و اطلاعات مربوط به متغیر مرکز فشار با استفاده از دو صفحه نیرو، در حین راه ‌رفتن ثبت شد. برای مقایسه عملکرد عضلات (شاخص‌های RMS و مدت زمان فعالیت) و تغییرات مرکز فشار حین راه ‌رفتن در سه تیپ‌ بدنی، از روش آنالیز واریانس با آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0≤p استفاده شد.

    یافته‌ها:

    نتایج تفاوت معنا‌داری در RMS عضلات گلوبال مورب داخلی و خارجی شکم را نشان داد. درصد RMS برای تیپ‌ بدنی آندومورف در تمام عضلات لوکال و گلوبال بیشتر از تیپ‌ بدنی مزومورف و اکتومورف حین راه ‌رفتن بود. ضمن اینکه در رابطه با مدت زمان فعالیت الکتریکی در عضلات لوکال چندسر و طویل پشتی و عضله گلوبال مورب داخلی در سه تیپ ‌بدنی حین راه ‌رفتن تفاوت معنا‌دار مشاهده شد و همچنین مدت زمان فعالیت در سه عضله چندسر، طویل پشتی و مورب داخلی در افراد با تیپ ‌بدنی آندومورف بیشتر بود. تغییرات مرکز فشار نیز برای تیپ‌ بدنی آندومورف بیشتر بود، اما تفاوت معنا‌داری بین تیپ‌های بدنی مشاهده نشد.

    نتیجه ‌گیری:

    با توجه به یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان مدعی شد که تیپ ‌بدنی بر الگوی عملکرد عضلات لوکال و گلوبال ناحیه ثبات مرکزی و تغییرات مرکز فشار حین راه ‌رفتن تاثیر می‌گذارد.

    کلیدواژگان: ناحیه ثبات مرکزی، عضلات لوکال و گلوبال، عملکرد عضلات، مرکز فشار و تیپ بدنی
  • مینا احمدی کهجوق، فاطمه فکار قراملکی، سمانه زهرابی*، احمد محمدی، عباس سلطانی صومعه صفحات 113-123
    مقدمه و اهداف

    فلج مغزی منجر به محدودیت های جسمانی و کارکردی بسیاری در زندگی روزمره کودکان مبتلا می گردد که به دنبال آن باعث ایجاد وابستگی کودک به والدین و به خصوص مادر می شود؛ از این رو، مادران این کودکان، زمانی طولانی برای مراقبت از کودکان خود اختصاص می دهند و بر طبق شواهد معمولا سطح بالاتری از استرس، اضطراب و افسردگی را نسبت به مادران دارای کودکان سالم تحمل می کنند. این میزان از استرس و فشار روانی می تواند باعث کاهش کیفیت زندگی مادران دارای کودکان با فلج مغزی گردد. در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر کوچینگ عملکرد کاری به عنوان یکی از مداخلات و راهکارها به منظور بهبود سلامت روان مادران دارای کودکان با فلج مغزی پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت بررسی پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام گرفت که 30 مادر دارای کودک با فلج مغزی به صورت تصادفی در دو گروه مداخله یا کنترل قرار گرفتند. از فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21)، پرسشنامه COPM، مقیاس نظام طبقه بندی کارکرد حرکتی درشت (GMFCS) و فرم اسپارکل برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با آزمون تی مستقل و من ویتنی در 22SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد که پس از اجرای کوچینگ عملکرد کاری، مادران در نمرات پس آزمون کاهش چشمگیری در میزان استرس، اضطراب و افسردگی نسبت به نمرات پیش آزمون خود داشتند.

    نتیجه گیری

    رویکرد کوچینگ عملکرد کاری می تواند به عنوان مداخله ای موثر برای ارتقای سلامت روان مادران دارای کودکان با فلج مغزی و کاهش سطح استرس، اضطراب و افسردگی آنها در کنار سایر رویکردها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فلج مغزی، کودکان، مادران، کوچینگ عملکرد کاری، سلامت روان
  • رقیه افرونده*، آمنه پوررحیم قورقچی، رضا فتحی، مژده خواجه لندی، محمدابراهیم بهرام صفحات 124-132
    مقدمه و اهداف

    بیشتر تحقیقات تاثیر فعالیت استقامتی بر میزان هورمون هپسیدین و آهن خون را مورد بررسی قرار داده اند و افزایش سطح هپسیدین و کاهش سطح آهن خون را به دنبال این نوع فعالیت‌ها گزارش کرده‌اند. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر فعالیت مقاومتی دایره‌ای بر هورمون هپسیدین و متابولیسم آهن در مردان تمرین کرده بود.

    مواد و روش‌ها:

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 30 نفر از مردان به‌صورت داوطلبانه شرکت کردند که به‌صورت تصادفی در دو گروه 15نفره فعالیت مقاومتی دایره‌ای و کنترل قرار داده شدند. پروتکل فعالیت مقاومتی دایره‌ای شامل 10 ایستگاه (پرس پا، پرس سینه، جلو بازو با هالتر، زیر بغل سیم‌کش، جلو پا، پارالل، پشت بازو سیم‌کش، زیر بغل قایقی، سرشانه هالتر و پشت پا) بود که مدت زمان فعالیت در هر ایستگاه 15 ثانیه، مدت زمان استراحت بین ایستگاه‌ها 45 ثانیه و شدت تمرین 60 درصد یک تکرار بیشینه بود که در 4 نوبت با فاصله استراحت 3 دقیقه بین نوبت‌ها انجام شد. قبل و بلافاصله بعد از فعالیت مقاومتی به مقدار 5 میلی‌لیتر نمونه خونی از ورید بازویی آزمودنی‌ها گرفته شد و مقادیر هپسیدین، آهن، فریتین سرم و تعداد گلبول‌های قرمز خون مورد اندازه‌گیری قرار گرفت.

    یافته‌ها:

    در گروه فعالیت مقاومتی دایره‌ای به دنبال فعالیت سطح هپسیدین (0/031=p) و فریتین (0/001=p) کاهش و سطح آهن خون (0/001=p) افزایش معنی‌داری یافت، اما این تفاوت برای تعداد گلبول‌های قرمز معنی‌دار نبود (0/055=p). در گروه کنترل برای هیچ یک از متغیرها تفاوت معنی‌داری بین پیش‌آزمون و پس‌آزمون مشاهده نشد (0/05<p). در گروه فعالیت مقاومتی دایره‌ای نسبت به گروه کنترل، مقادیر پس‌آزمون هپسیدین (0/012=p) کمتر و مقادیر آهن سرم (0/05=p) بیشتر بود.

    نتیجه ‌گیری:

    در نهایت می‌توان گفت که 60 دقیقه فعالیت مقاومتی دایره‌ای با 60 درصد یک تکرار بیشینه حرکات موجب کاهش سطح هپسیدین و افزایش سطح آهن خون می‌شود.

    کلیدواژگان: فعالیت مقاومتی دایره ای، کم خونی، فریتین، هپسیدین
  • فاطمه پیریان*، علیرضا فارسی صفحات 133-145
    مقدمه و اهداف

    امروزه با توجه به شیوع اختلال نقص توجه-بیش‌فعالی، انجام پژوهش برای تعیین تاثیر تمرینات و راهکارهای غیردارویی برای کمک به بهبود افراد مبتلا به نقص توجه-بیش‌فعالی بیش ازپیش احساس می شود. پژوهش حاضر نیز با همین منظور و با اعمال متغیرهای ادراکی–حرکتی و ذهن آگاهی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به روش نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با دو گروه آزمایشی و یک گروه شاهد انجام شده است. شرکت کننده‌های این پژوهش شامل 30 کودک مبتلا به اختلال نقص‌ توجه-بیش‌فعالی با میانگین سن 65/1±9 سال بودند که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند؛ از شرکت کننده ها در پیش‌آزمون، آزمون شبکه‌های توجهی گرفته شد. سپس مداخله مربوط به هر گروه آزمایش در مدت 8 جلسه یک ساعته اجرا شد. بعد از آن‌که دو گروه (تمرینات ذهن‌آگاهی و تمرینات ادراکی-حرکتی) تمرینات خود را به مدت چهار هفته، هر هفته دو جلسه و هر جلسه یک ساعت انجام دادند، مجددا از آن ها آزمون شبکه های توجهی گرفته شد. برای آزمون فرضیه‌های تحقیق از آزمون آنکوا و تحلیل واریانس مرکب با اندازه‌های مکرر با سطح معناداری 0/05>p استفاده شد.

    یافته ها

    یافته‌ها نشان داد که تمرین های ادراکی-حرکتی و ذهن‌آگاهی بر دقت پاسخ و برخی از زیرمجموعه‌های (شاخص‌های) شبکه‌های توجهی کودکان مبتلا به نقص توجه- بیش‌فعالی تاثیر معنادار دارد، در صورتی که در گروه کنترل تغییرات معناداری مشاهده نشد. همچنین اثر تمرین های ذهن آگاهی از تمرین های ادراکی–حرکتی بیش تر می باشد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به نظر می‌رسد استفاده از تمرینات ذهن‌آگاهی و ادراکی-حرکتی در کنار سایر روش‌های درمانی افزایش توجه برای این کودکان پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: ادراکی-حرکتی، اختلال نقص توجه-بیش فعالی، دقت پاسخ، ذهن آگاهی، شبکه های توجه، کودکان
  • الهه یاوری برحق طلب، پرویز عسگری*، فرح نادری، علیرضا حیدری صفحات 146-157
    مقدمه و اهداف

    اختلال بیش فعالی و کمبود توجه، یکی ازاختلال های روانشناختی و روانپزشکی است که در کودکی ظاهر می شود. این اختلال به عنوان شایعترین اختلال های عصبی–رفتاری در دوره کودکی شناخته شده است که بخش بزرگی از جمعیت کودکان جهان را مبتلا کرده است. این اختلال غالبا به عملکرد فرد در بسیاری از زمینه ها همچون تحصیل، توجه و تمرکز، ارتباطات اجتماعی و حوزه های شناختی از جمله کارکردهای اجرایی صدمه می زند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر توانبخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی (بازداری پاسخ و برنامه ریزی) کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح کارآزمایی بالینی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بوده است. 30 کودک دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی 7-9 سال که در سال 98-1397 به کلینیک مشاوره آمورش و پرورش ناحیه 1 شیراز، مراجعه داشتند، با استفاده از آزمون تشخیصی 4CSI- تشخیص گذاری شده و با استفاده از آزمون هوش ریون یکسان سازی شدند و به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، در ده جلسه یک ساعته به صورت هر هفته دو جلسه، تحت مداخله برنامه ه ای توانبخشی قرار گرفتند. در پژوهش حاضر، متغیر بازداری پاسخ با استفاده از آزمون استروپ و متغیر برنامه ریزی با آزمون بریف انجام شد.

    یافته ها

    کارکردهای اجرایی (بازداری پاسخ) در پیش‌آزمون و پس‌آزمون در کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی تفاوت معنادار وجود دارد. کارکردهای اجرایی (برنامه ریزی) در پیش‌آزمون و پس‌آزمون تفاوت معناداری (p <0/001) را نشان داد.

    نتیجه گیری

    به نظر می‌رسد توانبخشی شناختی بر بهبود عملکردهای اجرایی (بازداری پاسخ و برنامه ریزی) کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی موثر است و کارکردهای اجرایی (بازداری پاسخ و برنامه ریزی) را بهبود می بخشد و جایگزینی مناسب در برابر تاثیرات داروهای روان محرک برای این کودکان است.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، عملکرد اجرایی، بازداری پاسخ، برنامه ریزی، کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی
  • اعظم دانشور، حیدر صادقی*، زهره برهانی کاخکی، مهدی تقوا صفحات 158-167
    مقدمه و اهداف

    هماهنگی بین مفاصل و عضلات سبب اعمال و پخش مناسب نیرو بر ستون فقرات کمری و مفاصل می شود. از طرفی دیگر، خستگی ناشی از قایقرانی که با تغییراتی در مکانیک پارو زدن نیز همراه است، به دلیل چرخه ای و تکراری بودن موجب تغییراتی در الگوی هماهنگی و تغییرپذیری مفاصل می شود. هدف تحقیق حاضر تعیین اثر یک وهله خستگی عمومی بر میزان هماهنگی و تغییرپذیری بین مفاصل ناحیه تنه (ناحیه کمری-پشتی ستون فقرات و ران-لگن) قایقرانان نخبه بود.

    مواد و روش ها

    14 قایقران تیم ملی مردان در تحقیق کنونی نیمه آزمایشگاهی شرکت کردند. برای ایجاد خستگی عمومی ناشی از فعالیت تا حد واماندگی از تمرین قایقرانی روی ارگومتر استفاده شد. متغیرهای مرتبط با هماهنگی و تغییرپذیری بین مفاصل با استفاده از دستگاه واحدهای اندازه‌گیری اینرسی و مشخصات کینماتیکی حرکت در سه صفحه ساجیتال، فرونتال و هوریزنتال محاسبه شد. از آزمون شاپیرو-ویلک برای تعیین وضعیت نرمال بودن توزیع داده ها و از آزمون آماری تی وابسته برای مقایسه متغیرهای وابسته در سطح معنا داری P≤0/05  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که یک وهله خستگی عمومی تغییر معنا داری بر میزان تغییرپذیری مفاصل ران-لگن در صفحه ساجیتال (0/009=P با اندازه اثر 0/933) دارد. یک وهله خستگی عمومی تغییر معنا داری بر میزان هماهنگی مفاصل کمری-پشتی و ران-لگن در صفحات ساجیتال، فرونتال و هوریزانتال ایجاد نمی‌کند (0/05>P). همچنین تغییر معنا داری بر میزان تغییرپذیری مفاصل کمری-پشتی در صفحات ساجیتال، فرونتال و هوریزانتال و مفاصل ران-لگن در صفحات فرونتال و هوریزانتال قایقرانان نخبه ایجاد نمی‌کند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان افزایش تغییرپذیری مفاصل ناحیه تنه را به عنوان ریسک فاکتوری بر عملکرد قایقرانان حرفه ای قلمداد کرد که پتانسیل بروز آسیب های مختلفی همچون کمردرد در بین ورزشکاران این رشته ورزشی را موجب می شود.

    کلیدواژگان: قایقرانی، خستگی، هماهنگی، تغییرپذیری، تنه
  • امیرعلی جعفرنژاد گرو*، آیدین ولی زاده اورنج، کوثر قادری صفحات 168-174
    مقدمه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه طیف فرکانس عضلات اندام تحتانی در بیماران مبتلا به کووید-19 با همسالان سالم طی راه رفتن بود.

    مواد و روش ها

    نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 15 بیمار مبتلا به کووید-19 (با میانگین سنی:  9/1 ± 24/ 6) و 15 فرد سالم (با میانگین سنی: 8/0± 23/2 سال) بود که به طور در دسترس انتخاب شدند. فعالیت الکتریکی عضلات منتخب اندام تحتانی با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی ثبت شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری t مستقل انجام شد.

    یافته ها

    طی مرحله پاسخ بارگیری در عضلات پهن داخلی، پهن خارجی و سرینی میانی طیف فرکانس در گروه بیماران به طور معنی داری نسبت به گروه سالم بالاتر بود (0/05˂P). طی فاز میانه اتکا تمامی عضلات مورد بررسی مقادیر مشابهی در میانه طیف فرکانس را در دو گروه نشان دادند (0/05<P).

    نتیجه گیری

    کاهش ظرفیت عملکردی عضلات اندام تحتانی منجر به عدم کنترل مناسب نیروی عکس العمل زمین می شود که احتمال آسیب و سقوط را در بیماران افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، الکترومایوگرافی، طیف فرکانس، راه رفتن
  • صفورا قاسمی، زینب نقی لو*، محمد سلیمانی راد صفحات 175-185
    مقدمه و اهداف

    امروزه شیوع کووید-19 از طرف سازمان بهداشت جهانی به عنوان پاندمی جهانی اعلام شده است. در پی پاندمی کرونا و قرنطینه خانگی، محدودیت‌هایی برای افراد خصوصا بخش آموزش کشور ایجاد شده است. در این بین، اساتید دانشگاه ها با شرایط آموزش به صورت مجازی و تغییر در فعالیت های روزمره مواجه شده اند؛ بنابراین، هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر شرایط آموزش مجازی بر وضعیت اسکلتی-عضلانی و فعالیت بدنی اساتید دانشگاه کشور در دوران پاندمی کرونا بود.

    مواد و روش ها

    در تحقیق توصیفی حاضر از پرسشنامه های استاندارد وضعیت اسکلتی-عضلانی نوردیک و فعالیت بدنی بک استفاده شد. جامعه آماری شامل اساتید دانشگاه های فرهنگیان سراسر کشور، با 98 مرکز بود که از این بین 260 نفر به عنوان نمونه در تحقیق شرکت نمودند. از آزمون های مک نمار و t زوجی و آزمون همبستگی اسپیرمندر سطح معناداری 05/0≥P استفاده گردید.

    یافته ها

    بین شیوع عارضه اسکلتی-عضلانی در نواحی گردن، شانه، پشت و کمر قبل و حین کرونا تفاوت معنی‌دار مشاهده شد (0/05≥p). همبستگی منفی معناداری بین اختلالات گردن و مچ دست با فعالیت بدنی کاری و اختلالات مچ دست و زانو با فعالیت بدنی ورزشی و فعالیت بدنی اوقات فراغت وجود داشت (0/05≥p). بین میزان ساعات استفاده از رسانه های اجتماعی برای اوقات فراغت و آموزش، استفاده از لپ تاپ و تلفن همراه و میزان خواب شبانه و روزانه قبل و حین کرونا تفاوت معناداری وجود داشت (0/05≥p).

    نتیجه گیری

    به نظر می‌رسد شرایط کنونی پاندمی کرونا، تغییر در سلامت اسکلتی-عضلانی و نوع فعالیت بدنی اساتید را به همراه داشته است، به‌طوری ‌که ابزار ارتباط و آموزش مجازی و زمان‌بر بودن آن، منجر به کاهش میزان فعالیت بدنی در ابعاد مختلف کاری، اوقات فراغت و ورزش، شیوع برخی اختلالات اسکلتی-عضلانی و حتی تغییر در میزان خواب اساتید گردیده است. افزایش فعالیت بدنی منظم و اتخاذ روش صحیح استفاده از ابزار سخت افزاری و نرم افزاری آموزش مجازی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کووید-19، اختلالات اسکلتی-عضلانی، فعالیت بدنی، آموزش مجازی
|
  • Mohamadreza Ahmadi, Ali Yalfani *, Farzaneh Gandomi Pages 1-13
    Background and Aims

    Postural control disorder has been reported in Patellofemoral Pain Syndrome (PFPS) patients as the cause of pain, dysfunction in proprioception, and decreased muscle strength. The purpose of the present study was to investigate the effects of 12 weeks of sensorimotor training on pain, proprioception, strength, and postural control in PFPS patients.

    Methods

    A semi-experimental study was carried out on 32 patients with PFPS who were randomly divided into experimental (n = 16) and control (n = 16) groups. The variables measured included pain, knee proprioception angles of 20 and 60 degrees, muscular strength quadriceps, hip abductor, and postural control, which were evaluated before and after intervention. We evaluated postural control using Biodex Device, pain with VAS scale, knee proprioception with goniometer, and muscle Strength via dynamometer. The experimental group performed sensorimotor Training for 12 weeks, 3 times per week) and 1 hour per session; however, the control group did not receive any treatment during this time. SPSS, version 21, was used for data analysis running covariance statistical method.

    Results

    The results of data analysis showed that the experimental group had significant improvement in postural control index, Anterior-posterior index (P=0.002), medial-lateral Overall stability (P=0.001), pain reduction (P=0.001), knee proprioception of 20 degrees (P=0.001), knee proprioception of 60 degrees (P=0.001), muscle strength of quadriceps (P=0.002), and muscle strength of hip abductor (P=0.001) after 12 weeks of sensorimotor training.

    Conclusions

    Sensorimotor training significantly reduced pain and improved knee proprioception, muscles strength, and postural control in PFPS patients; therefore, it seems that these training can be used as a comprehensive treatment protocol for the treatment of multiple disorders in patients with PFPS.

    Keywords: patellofemoral pain syndrome, muscle strength quadriceps, muscle strength hip abductor, Postural control, Sensorimotor Training
  • Nahid Mohammadi *, Heydar Sadeghi Pages 14-25
    Background and Aims

    Since the optimization of different forms of exercise and training in exercise and treatment, especially the use of open and close chains, has been discussed in the past studies, the present study was conducted to compare the selected kinetic variables (peak torque, time to torque, average power, and total work) agonist and antagonist muscles of the knee extensor in active women at two open and closed kinetic chain ways at 60 and 180 °sec, respectively.

    Materials and Methods

    Participants of the current semi-experimental comparative study included groups of active women. The isokinetic device was used with two special attachments for the open and closed knee movements, while for each type of the test, the device was adapted to the type of test and type of speed and physical physics. The method of testing were first explained to the participants. The information and type of test related to each participant was recorded and stored on the device. For data analysis, mean, standard deviation, and independent T test were used to compare variables as well as the two types of kinetic chain at two speeds with the significance rate set at 0.05.

    Results

    The results revealed a difference between two open and closed kinetic chain ways with isokinetic device at two speeds of 60 and 180 degrees per second in active group. According to the findings of peak torque, the average power and total work variables in the open kinetic chain in the active group at 60 and 180 degrees per second at two speeds were more in active group and the time of peak torque in closed chain was more than that of open kinetic chain at both speeds.

    Conclusion

    According to the findings of the study, due to the differences in the results of flexion and extension testing of knee in the open and closed kinetic chains at two speeds of 60 and 180 degrees/s, the results indicated more control and accuracy of the isokinetic test in closed chain in comparison with the open chain at both speeds in the active group. Meanwhile, the results indicated that the time to peak torque of the closed kinetic chain test can be possibly a preference for using this method for post-traumatic rehabilitation; therefore, it is recommended to educators and therapists. Also, due to the higher kinetic values in other variables except for time at both speeds in open kinetic chain, to improve muscle strength and function, performing an open kinetic chain is suitable and useful.

    Keywords: Open, closed kinetic chain, Active women, peak torque, time to torque, average power, total work, isokinetic device
  • Abbas Ali Ahangar *, Mahin Eslami Sharbabaki, Setareh Mojahedi Rezaeian, Niloofar Sarmast Pages 26-37
    Background and Aims

    Down syndrome is a genetic disorder which can be accompanied by some disorders such as cognitive, developmental, and linguistic disorders in most cases. One of the effective disorders in the developmental process and social life of the individuals with Down syndrome is represented in the level of narrative discourse. Narrative discourse is one of the skills that has a very vital role in the daily communications and even the educational and professional development. Since this level of skill needs to recall and use the cognitive and the linguistic skills simultaneously, its comprehension and production can be challenging for the individuals with Down syndrome. Therefore, the aim of the present study was to investigate Persian-speaking educable Down syndrome students’ comprehension and production of narrative discourse based on the story grammar model.

    Materials and Methods

    In the current research, the story grammar representation in Persian-speaking educable Down syndrome students’ narrative discourse level was studied following Goldman and Varnhagen’s story grammar model. To this end, 20 educable Down syndrome students (10 girls and 10 boys) with the chronological age of 10 to 24 years (mental age of 10 to 12 years) and a control group consisting of 20 normal children (10 girls and 10 boys) with the chronological age of 10 to 12 years participated in the test of the comprehension and production of narrative discourse based on the story grammar. The collected data were first studied and described. Then, they were analysed using SPSS software, version 22, running One-Way ANOVA test. 

    Results

    The findings showed that there was a significant difference between normal students and educable Down syndrome students in story grammar comprehension and production in such way that educable Down syndrome students’ performance in the comprehension and production of story grammar propositions was significantly (p < .05) weaker. Nevertheless, educable Down syndrome students comprehended and produced the end of the story, namely the last proposition, better than other propositions of the story. 

    Conclusion

    According to the results, it seems that the weak performance of educable Down syndrome students in the comprehension and production of story grammar is related to the cognitive and linguistic weaknesses.

    Keywords: Discourse, Narrative, Story Grammar, Down syndrome, Persian Language
  • Armin Arasteh, Hooman Minoonejad *, Reza Rajabi Pages 38-47
    Background and Aims

    Although sport injuries are common in volleyball, insufficient information is available on the risk factors for these injuries. Due to the high reliability and validity of the functional tests as well as the low cost and availability of these tests, hoping tests were used to investigate its role in predicting injuries to elite Iranian volleyball players.

    Materials and Methods

    In the current study, 60 Iranian male volleyball players were selected as the study participants. Prior to the start of the tournament, volleyball players were evaluated using hopping tests to assess functional risk factors. Volleyball injuries were also evaluated prospectively over a semester and analyzed using SPSS, version 24. Pearson correlation test was run to investigate the relationship between the research variable and the prevalence of injury as the criterion variable. Logistic regression test was used at the significance level of 0.05.

    Results

    There was a significant relationship between hoping tests and injury incidence among adolescent volleyball players. Also, there was a significant relationship between injury incidence and single leg jump, single leg triple jump, jump time, and single leg cross jump, respectively. Correlation values of -0.427, -0.554, -0.580, and -0.610 were observed.

    Conclusion

    According to the results, considering the fact that the participants’ Hoping Functional Tests scores after performing and recording the observations showed a relatively favorable condition, it can be stated that the better performance in these tests is linked with the risk of injury among volleyball teenage athletes. It may be concluded that the higher the performance of athletes, the less the possibility that they may be injured.

    Keywords: Hopping, Injury prediction, Iranian elite youth volleyball players
  • Amirali Jafarnezhadgero *, Farshad Ghorbanlou, Arefeh Mokhtari Malek Abadi Pages 48-57
    Background and Aims

    Walking takes place during the first years of life. It develops at about age 7 and stays the same until 60. This activity is affected by factors such as a genu valgus. The purpose of the present study was to investigate the effects of knee brace on the electrical activity of muscles in individuals with genu valgus during walking.

    Materials and Methods

    A total of 15 male individuals with genu valgus (age: 25.03±3.026 years; height 1.76± 0.06 cm; weight 83.35±1.10 kg, and body mass index of 30.23±3.45 kg /m2) volunteered to participate in the study. Walking was done in two stages without knee brace and with knee brace. A wireless electromyography system (biometrics ltd, uk) was used to record the electrical activity of the muscles. Paired t-test was used for statistical analysis. All analyses were carried out at the significant level of 0.05.

    Results

    The findings of the present study showed a significant decrease in the electrical activity of the gluteus medius muscle during the heel contact, mid stance, and push off phases (p < 0.05). Also the electrical activity of the vastus medialis (d=1.52; P=0.001), vastus lateralis (d=1.16; P = 0.009), and semitendinosus muscles (d=1.85; P=0.001) showed a significant decrease during the stance phase.

    Conclusion

    Significant decrease in electromyographical activity of quadriceps and gluteus medius muscles during wearing of brace may be due to improved walking efficiency in individuals with genu valgus.

    Keywords: Electromyography, knee brace, Walking, Genu valgus
  • Ahmad Fasihi *, Marefat Siahkouhian, Amirali Jaafarnejad, Lotfali Bolboli, Leila Fasihi Pages 58-68
    Background and Aims

    Pronated foot, as one of the common foot deformities, can affect the biomechanics of running and risk of lower extremity injury. Fatigue, as a result of doing heavy tasks, can also change biomechanical parameters of locomotion. Under the fatigue conditions, the biomechanical differences between individuals with pronated and healthy feet are more easily identified. Thus, the main objective of the present study was to examine the effects of fatigue at heart rate deflection point on ankle muscle co-contraction between pronated and healthy feet during running.

    Materials and Methods

    A total of 14 young men with pronated feet and 14 individuals with healthy feet participated in the study. Electromyographic activities of the selected muscles before and after fatigue protocol were recorded. The statistical analysis was performed using the SPSS software and running ANOVA (p≤0.05).

    Results

    Findings in the pronated foot compared with the healthy footgroup showed that the ankle general co-contraction was significantly lower in the mid-stance phase (p=0.049; d=0.81) and the directed co-contraction was significantly more in the heel off phase (p=0.038; d=0.85). Other components did not show any significant differences (P > 0.05).

    Conclusion

    The general co-contraction of the pronated feet was less than that in the healthy group in the middle phase. Weakness of the muscles around the joint may be one of the reasons for the change in the direction of the bones of the sole of the foot. An increase in directional co-contraction in people with pronated feet indicates an increase in pressure on the internal structures of the ankle. Long-term running may expose the internal structures of the foot to the risk of overload and injury. Therefore, it is suggested that rehabilitation programs be considered for these individuals, which will also increase the general co-contraction, especially in the mid-stance phase.

    Keywords: Pronated foot, co-contraction, Fatigue, Running, Heart rate deflection point
  • Milad Fallahzade, Mohammadreza Amirseyfaddini *, Faribourz Mohammadipour Pages 69-78
    Background and Aims

    One of the most common injuries experienced by a high percentage of the population is the Patella Femoral Pain Syndrome (PFPS). Also, changes in the kinetics and kinematics may lead to increased loads around Patella joint which eventually results in the patella-femoral pain syndrome. The aim of the present research was to study the angular displacement of knee (KAD) and hip (HAD) joints while running on a treadmill with -5, 0, and +5 slopes in individuals with PFPS.

    Materials and Methods

    In the current study, 18 individuals with PFPS (age 23.87±1.47 years old, height 174.22±5.62 cm, and mass 69.18±10.07 kg) and 19 healthy individuals (age 24.47±1.30 years, height 173.78±6.34 cm and mass 74.33±9.41 kg) were recruited. Three-dimensional motion analysis system with six-camera Optoelectronics was used to measure KAD and HAD during a full gait cycle on treadmill. Repeated analysis of variance and independent t-test were used to analyze the data.

    Results

    The only significant difference observed was in the displacement of the knee angle between the Pattelofemoral pain syndrome and healthy groups at a slope of 5% (P=0.01). There was no significant difference between the mean angular displacement of the hip joint in the group with patellofemoral pain syndrome and healthy group on all the slopes. No significant difference was observed between any of the slopes compared to the mean angular displacement of the knee joint in people with patellar pain syndrome. Also, in comparing the angular displacement of the hip joint in people with patellar pain syndrome, except in -5 and +5% (P=0.001) slopes, there was no significant difference between -5 and 0% and +5 and 0% slopes.

    Conclusion

    According to the results, running on negative slopes can be considered a risk factor for people with PFPS. Conversely, steep slopes can reduce pressure on the knee joint, and it is recommended that running on positive slopes during exercise and rehabilitation for people with Pathoformal abnormalities be included. So, we can consider this as a general rule that the knee hyper flexion in weight-bearing position is not suitable for individuals with PFPS.

    Keywords: patella femoral pain syndrome, slope levels, angular displacement, Kinematics, Running
  • Tahereh Binaei Khajekini, Parisa Tajalli *, MohamadMehdi Shariatbagheri Pages 79-89
    Background and Aims

    The current research aimed to examine the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on educational vitality and family functioning of students with Physical-motor injuries.

    Materials and Methods

    The study employed a pretest-posttest quasi-experimental design. The sample consisted of 30 students with physical-motor injuries and their mothers who were selected through purposeful sampling. The participants were randomly divided into experiment and control groups and completed individual profile form as well as family functioning, and educational vitality questionnaires. The experiment group received 10 two-hour sessions of ACT. Finally, the collected data were analyzed using the covariance analysis statistical method. 

    Results

    The results indicated a significant difference between pretest and posttest as well as pretest and follow-up phases in terms of family functioning and educational vitality scores between the witness and experimental groups (p < 0.05).

    Conclusion

    Considering the findings of the present study showing the effectiveness of ACT on the family functioning and educational vitality, this method can be implemented to improve these variables in the students with physical-motor injuries and their mothers.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, educational vitality, Family functioning, Physical-motor injuries
  • Farid Alimordi Ghaleh *, Maliheh Hadadnejad, Amir Letafatkar, Seyed Sadradin Shojaedin Pages 90-101
    Background and Aims

    Fatigue can lead to harmful changes in landing kinematics and put the knee joint in a position that increases chances of injury to the anterior cruciate ligament. The purpose of the present study was to investigate the effect of eight weeks of jump training on selected kinematic factors conditions in Men's Handball Player Premier League who are at the Risk ofAnterior Cruciate Ligament Injury.

    Materials and Methods

    In the current study, 30 handball players in the Iranian Premier League were selected purposefully and randomly divided into two control and experimental groups. Prior to and eight weeks after the exercises (3 sessions per week) at the same time and place, after determining the participants' dominant leg and applying the fatigue protocol, they performed a single-leg landing jump. Kinematic factors of the lower limb and trunk were recorded during the single-leg landing using Motion Analysis device to investigate movements in the sagittal and frontal motion plate. During the research period, the control group did not perform any intervention training program. ANCOVA was run to analyze the study hypotheses in SPSS, version 20.

    Results

    The results showed that after eight weeks of training in fatigue conditions, knee, hip, and trunk flexions increased in the exercise group (respectively p=0.001, p=0.002, p=0.001,) while no significant decrease was observed in lateral trunk tilt, knee valgus, and tibial torsion.

    Conclusion

    According to the results, plyometric exercises may be effective in preventing anterior cruciate ligament injury. These exercises prevent mechanisms that cause damage to the anterior cruciate ligament by affecting the kinematic angles of the joints and by increasing the muscular feedforward activity and the development of the entire musculoskeletal system.

    Keywords: knee injury, Anterior Cruciate ligament, Fatigue, Biomechanics
  • Rasool Ferasat *, Heydar Sadeghi Pages 102-112
    Background and Aims

    Although it is documented thatmuscle activities is influenced by individual characteristics, such as body type, the purpose of the present study was to compare selected local and global core stability muscles and center of pressure changes during gait in young able-bodied males with emphasis on body type.

    Materials and Methods

    A total of 30 young males (age: 26.1±2.5 years old, height: 185.5±4.6 centimeters, and weight: 99.8±1.6 kg; mesomorph: 26.3±2.7 years old, 179.8±8.3 centimeters, and 84.2±8.2 kg; ectomorph: 24.3±2.7 years old, 183.0±4.6 centimeters, and 63.2±4.9 kg) participated in the present study and were placed into three groups with respect to their somatotype. The local and global core stability muscles activities were recorded using MYON electromyography and center of pressure changes using two force plates during gait. To compare between muscle activities (RMS indices, duration of electrical activity) as well as center of pressure changes with emphasis on three body types, ANOVA and post-hoc Tukey were run at the significance level of p < 0.05.

    Results

    The results showed a significant difference in the RMS of the internal and external oblique global muscles. The percentage of RMS for endomorph participants in all local and global muscles was higher than those of mesomorph and ectomorph body types during gait. There was also a significant difference in the duration of electrical activity in the multifidus and longissimus local muscles and internal oblique global muscle in all three body types during gait. The duration of electrical activity in the multifidus, longissimus, and internal oblique muscles was higher in individuals with endomorph body type. The center of pressure changes was also greater for the endomorphic body type, though there was no significant difference between the body types.

    Conclusion

    According to the findings of the curent study, it can be claimed that body type affects the pattern of local and global muscle performance of core stability area and changes in the center of pressure during gait.

    Keywords: core stability area, local, global muscles, muscle performance, Center of pressure, body type
  • Mina Ahmadi Kahjoogh, Fatemeh Fekar Gharamaleki, Samane Zohrabi *, Ahmad Mohammadi, Abbas Soltani Someh Pages 113-123
    Background and Aims

    Cerebral palsy leads to many physical and functional limitations in the daily living of the children, which results in the child becoming dependent on parents and especially the mother. For this reason, mothers of these children spend a lot of time caring for their children. According to the evidence, mothers of these children experience higher levels of stress, anxiety, and depression compared with mothers of typically developing children. This amount of stress may reduce quality of life in these mothers. The aim of the present study was to examine the effect of occupational performance coaching as one of the interventions in order to improve mental health in mothers of children with cerebral palsy.

    Materials and Methods

    In the current study with pretest-posttest design and a control group, 30 mothers of children with cerebral palsy wererandomly assigned to intervention or control groups. The short form of Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-21), COPM questionnaire, Gross Motor Function Classification Scale (GMFCS), and SPARCLE Form were used for data collection. Data were analyzed using independent t-test and Mann-Whitney test in SPSS, version 22.

    Results

    The results of data analysis showed that after performing occupational performance coaching, mothers had significantly lower levels of stress, anxiety, and depression in the post-test scores as compared with their pre-test scores.

    Conclusion

    According to our results, ooccupational performance coaching can be used as an effective intervention to improve the mental health in mothers of children with cerebral palsy and to reduce their level of stress, anxiety, and depression along with other approaches.

    Keywords: Cerebral palsy, children, mothers, Occupational Performance Coaching, Mental health
  • Roghayyeh Afroundeh *, Ameneh Pourrahim Ghouroghchi, Reza Fathi, Mojdeh Khajehlandi, Mohammadebrahim Bahram Pages 124-132
    Background and Aims

    Most studies have investigated the effect of endurance activity on the levels of blood hepcidin and iron and they have been reported to increase hepcidin and decrease iron levels after this type of activities. The aim of the present study was to investigate the acute effect of circuit resistance activity on hepcidin hormone and iron metabolism in active men.

    Materials and Methods

    A total of 30 trained men participated in the current study on a voluntary basis and were randomly divided into two circuit resistance exercise and control groups (n=15). The study protocol was circuit resistance exercise consisting of 10 stations (leg press, chest press, barbell curl, lat pull down, leg extension, parallel, triceps pushdown, seated cable row, barbell shoulder press, and leg curl); the duration of activity at each station was 15 seconds, the rest between stations was 45 seconds and the intensity of activity was 60 percent of one maximum repetition, that was performed in 4 sets with 3 min rest between the sets. Five ml blood samples were obtained before and immediately after resistance exercise from participants' antecubital vein and the levels of serum hepcidin, iron, ferritin and RBC were measured.

    Results

    In circuit resistance exercise group, the levels of blood Hepcidin (p=0.031) and Ferritin (p=0.001) decreased and the level of blood iron (p=0.001) increased significantly. But the changes in red blood cells count was not significant (p=0.055). In control group, no significant difference was not observed between pre-test and post-test for any of the variables (p>0.05). The amount of post-test Hepcidin level (p=0.012) and blood iron were significantly lower and higher in circuit resistance exercise group compared to those of control group, respectively.  

    Conclusion

    In conclusion, it can be stated that 60 minutes of resistance circuit activity with the intensity of 60% of 1RM induced a decline in blood hepcidin level and an increase in blood iron level.

    Keywords: Circuit resistance exercise, Anemia, Ferritin, Hepcidin
  • Fatemeh Pirian *, Alireza Farsi Pages 133-145
    Background and Aims

    Today, considering the prevalence of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), more researches are needed to determine the impact of non-pharmacological training and strategies to help people with ADHD. The present study was conducted with this purpose in mind by applying perceptual-motor variables and mindfulness variables.

    Materials and Methods

    The present semi-experimental method with a pretest-posttest design with two experimental groups and a control group was conducted on 30 children ADHD (mean age 9.5 ± 1/65) selected using subjective sampling. Participants were involved in a pre-test session to perform attention networks test. Then, the intervention for each experimental group was applied for eight sessions, one hour each session. The same test was administered as post-test on both groups (mindfulness and cognitive-motor training) following four weeks of training, two sessions per week and one hour per session. ANCOVA and compound analysis of variance (3 groups*2 time factors) with repeated measures, with the significance level set at p <0.05, were used to test the research hypotheses.

    Results

    The findings showed that perceptual-motor training and mindfulness had a significant effect on the accuracy of response and some subgroups (indicators) of attention deficit hyperactivity networks. No significant changes were observed in the control geoup. So, the effect of mindfulness was found to be greater.

    Conclusion

    According to the results, using mindfulness and cognitive-motor training along with other therapies are recommended for these children.

    Keywords: Perceptual-motor, Attention Deficit-Hyperactivity Disorder, Response Accuracy, mindfulness, Attention Networks, children
  • Elahe Yavari Barhaghtalab, Parviz Asgary *, Farah Naderi, Alireza Heidarie Pages 146-157
    Background and Aims

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder, usually exhibiting from childhood and if left untreated, continues throughout the lifespan. ADHD is believed to be the most common neurodevelopmental disorder in childhood. The symptoms often create impairments in one or more major areas of the person’s life that require levels of attention and concentration, such as learning, relationships, and work. The purpose of the present study was to investigate the effects of cognitive rehabilitation on executive functions (response retardation and planning) in children with ADHD.

    Materials and Methods

    The present study was a semi experimental study, designed with pre-test / post-test clinical trial and a control group. A total of 30 children with ADHD, aged 7-9 years old, who were referred to the clinic of the Ministiry of Educaion in Shiraz, educational sector 1, were diagnosed using the Raven Intelligence Test and matched via the CSI-4 Diagnostic Test. The children, selected via purposive sampling, were randomly divided into the experimental and control groups. Children in the experimental group were given 10 sessions of rehabilitation program each week, each session for one hour. Response inhibition was measured using Stroop and Planned with Bariff test.

    Results

    Pre- and Post-test scores were significantly different in measures of executive functions (both response retention and planning) in children with ADHD (P <0/001).

    Conclusion

    Training on cognitive rehabilitation appears to be effective in improving the executive functions (response retention and planning) of children with ADHD and can be offered as an appropriate replacement against the effects of psycho stimulants medications

    Keywords: Cognitive rehabilitation, Executive Function, response retardation, Planning, children with attention deficit hyperactivity disorder
  • Azam Daneshvar, Heydar Sadeghi *, Zohre Borhani Kakhki, Mehdi Taghva Pages 158-167
    Background and Aims

    The coordination between joints and muscles cause suitable production and distribution of force on the lumbar spine and joints. Fatigue induced by rowing, which is also associated with changes in paddling mechanics, can cause changes in coordination and variability patterns of segments due to its cyclic and periodic nature. The main objective of the present study was to investigate the effects of one stage of exhaustive global fatigue on coordination and coordination variability of the joints of the trunk in elite rowers

    Materials and Methods

    A total of 14 male rowers of the national team participated in current quasi-experimental study. Participants were tested during a rowing exercise on a Concept 2 ergometer performed until task failure. The variables of the coordination and variability between the joints were recorded using the inertial measurement unit device and the kinematic data of motion were calculated in sagittal, frontal, and horizontal planes. Shapiro-Wilk test was used to ensure the normal distribution of data. Paired t-test was run to compare variables at p≤0.05 level.

    Results

    The results showed a significant difference in the effects of one stage of exhaustive global fatigue on coordination variability of the joints (hip- lumbar) in sagittal planes (P=0.009 of effect size 0.93). There were no significant differences in the effects of one stage of exhaustive global fatigue on coordination variability of the joints (thoracic-lumbar and hip- lumbar) in the sagittal, frontal, and horizontal plates (p≤0.05). Moreover, no significant differences were observed for coordination variability of the thoracic-lumbar joints in the sagittal, frontal, and horizontal plates and hip-lumbar joints in the frontal and horizontal plates (p≤0.05).

    Conclusion

    Overall, it seems that increased trunk joint variability observed in the present study can have negative effects on the performance of professional rowers and increases the risk of various injuries, such as low back pain.

    Keywords: rowing, Fatigue, coordination, variability, Trunk
  • Amirali Jaafarnejad *, Aidin Valizade Orang, Kosar Ghaderi Pages 168-174
    Background and Aims

    The aim of the present study was to compare the frequency spectrum of lower limb muscles in patients with Covid-19 and healthy control individuals during gait.

    Materials and Methods

    The statistical sample of the present study included 15 patients with Covid-19 (age: 24.6± 9.1) and 15 healthy individuals (age: 23.2 ±8.0) who were selected using convenience sampling. The electrical activity of selected lower limb muscles was recorded using electromyography system during gait. Independent sample t-test was used for statistical analysis.

    Results

    During loading response phase, the frequency spectrum in the vastus medialis, vastus lateralis, and gluteus medius muscles were significantly greater in the patient group than those in the healthy group (p < 0.05). During mid-stance phase, all of the selected muscles showed a similar median frequency values in the two groups (P>0.05).

    Conclusion

    Lowering the functional capacity of the lower limb muscles results in a lack of proper control of the ground reaction forces, which could increase the likelihood of injury and falls in patients.

    Keywords: COVID-19, Electromyography, frequency spectrum, gait
  • Safoura Ghasemi, Zeinab Naghiloo *, Mohamad Soleimani Rad Pages 175-185
    Background and Aims

    Today, the outbreak of Covid-19 has been declared a global pandemic by the World Health Organization. Following the Corona pandemic and home quarantine, restrictions have been imposed on individuals, especially in the country's education sector. Meanwhile, university professors are faced with the conditions of virtual education and changes in daily activities. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of virtual education conditions on musculoskeletal status and physical activity of university professors during the Corona pandemic

    Materials and Methods

    In the current descriptive research, standard questionnaires of Nordic musculoskeletal status and Beck physical activity were used. The statistical population included professors from Farhangian universities across the country, with 98 centers, of which 260 participated in the study. McNemar, paired, and Spearman correlation tests were used at the significance level of P≤0.05.

    Results

    There was a significant difference between the prevalence of musculoskeletal disorders in the neck, shoulders, back, and waist before and during the coronavirus pandemic (P≤ 0.05). Also, there was a negative correlation between neck and wrist disorders with work physical activity and between wrist and knee disorders with leisure and exercise physical activity (P≤ 0.05). There was a significant difference between the hours of using social media for leisure and education, using laptops and mobile phones, and the amount of night and day sleep before and during the corona (P≤ 0.05).

    Conclusion

    It seems that the current situation of the corona pandemic, led to changes in musculoskeletal health and type of physical activity of university professors. Communication tools and virtual education and the time spent on them have led to reduced physical activity in various dimensions of work, leisure, and exercise, the prevalence of some musculoskeletal disorders, and even changes in the university professors' sleep rate. It is suggested that university professors improve their regular physical activities and consider ergonomics of using learning assistant tools.

    Keywords: COVID-19, Musculoskeletal Disorders, physical activity, Virtual Training