فهرست مطالب
مجله طب دریا
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/01/17
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-7
اهمیت آب و انتقال بیماری توسط آن از زمان های بسیار دور شناخته شده است. یکی از ملزومات حیات بشری چه در زمان آرامش و چه در زمان بحران نوشیدن "آب سالم" است. نوشیدن آب سالم و عاری از عوامل بیماری زا نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های منتقله از طریق آب مانند انواع اسهال های حاد و مزمن دارد. پاتوژن های منتقله آبی، بسیار زیاد بوده و شامل باکتری ها، ویروس ها، تک یاختگان و کرم های انگلی هستند.تامین آب کافی و تصفیه آب در شرایط اضطراری و کنترل و نظارت بر کیفیت آب، از اهمیت خاصی برخوردار است. سازمان ملل توصیه می نماید که به ازای هر نفر 50-20 لیتر آب سالم شیرین در روز برای تامین نیازهای اساسی انسان مثل نوشیدن، پخت غذا و نظافت لازم است که 4-2 لیتر در روز آن برای شرب کافی است و باید از منابع آب با بهترین کیفیت تامین شود. مقدار حداقل مصرف آب شرب در اولین روز بعد از وقوع شرایط اضطراری برای زنده ماندن در یک شرایط معتدل آب و هوایی و کوهستانی یک لیتر در روز و برای زنده ماندن در شرایط گرم و خشک 3 لیتر در روز و در کل 4-3 لیتر در روز به عنوان یک رهنمود ارایه شده است.در مطالعه مروری حاضر، روش های اجرایی و کاربردی متناسب با تکنولوژی قابل دسترس برای تامین آب شرب جوامع کوچک معرفی و تشریح شده اند.
کلیدواژگان: بحران، تصفیه آب، فیلتراسیون، گندزدایی خورشیدی -
صفحات 8-12
ملوانان از نظر دسترسی به امکانات پزشکی در مواقع بحرانی مثل همه گیری کووید- 19، از جمله گروه های شغلی منحصر بفرد محسوب می شوند. بر روی عرشه شناورهای بزرگ یا کوچک امکان دارد ملوانان مدت زیادی را دور از خدمات پزشکی استاندارد سپری کنند. علاوه بر این محدودیت های شغلی، فضای بسته زندگی و دوری طولانی مدت از اعضای خانواده در طول سفرهای دریایی راه دور، پیشگیری و درمان بیماری هایی را که در محیط دریا برای ملوانان حادث می شود در مقایسه با افرادی که در خشکی هستند، با دشواری روبرو می سازد. بنابراین به واسطه ماهیت شغلی و مسافرت به کشورهای مختلف از طریق آبها، ملوانان در معرض خطرات بالقوه بیماری ها قرار می گیرند.با توجه به در معرض خطر بودن ملوانان و اهمیت آموزش پیشگیری از بیماری ها در این گروه، آموزش از راه دور (Tele Education) یک فرصت مناسب برای ارتقای دانش ملوانان در حیطه بیماری های واگیردار مانند کووید-19 و پیشگیری از آن است. ارایه این آموزش و مراقبت با استفاده از وسایل ارتباطی میسر است. آموزش از راه دور ملوانان می تواند در 2 بعد آموزش خود مراقبتی پیشگیری از کووید-19، و آموزش خودمراقبتی اختصاصی پیشگیری از بیماری های شایع انجام شود. بدین ترتیب دانش و آگاهی ملوانان افزایش می یابد و در بینش و نگرش ایشان در زمینه پیشگیری بیماری های واگیردار موثر واقع می شود و همچنین عملکرد ایشان در این زمینه بهبود می یابد و سلامتی و تندرستی به دنبال دارد.
کلیدواژگان: آموزش از راه دور، ملوانان، کروناویروس، کووید-19 -
صفحات 13-20
انجام هرگونه پژوهش، پیرامون کروناویروس جدید (SARS-CoV-2)، یا نوع جهش یافته آن که با القای طوفان سیتوکاینی (Cytokine storm) در افراد، منجر به بروز سندرم حاد تنفسی می شود و خسارات جانی و اقتصادی زیادی را در طی یک سال اخیر به دنیا تحمیل کرده، ضروری است. استعمال دخانیات یکی از مهمترین عوامل خطر ساز شناخته شده در بروز بیماری های شدید دستگاه تنفسی و حتی مرگ ناشی از آن است. بر اساس مطالعات، حدود 1/4 تا 18 درصد از بستری های ناشی از کووید-19 متعلق به افراد سیگاری است، بطوریکه هم دستگاه تنفسی فوقانی و هم تحتانی در افراد سیگاری بیشتر تحت تاثیر عفونت ناشی از کووید-19 قرار می گیرد. همچنین در این افراد نسبت به افراد غیرسیگاری، احتمال بروز علایم شدیدتر تنفسی ناشی از بیماری کووید-19 بیشتر است. لذا در یک سال اخیر هدف اصلی محققان، ارایه توصیه راهکارهای پیشگیری کننده و درمانی برای افراد با بیماری های زمینه ای و در معرض خطر است.مطالعه حاضر نیز در این راستا با هدف تعیین مکانیسم اثرات برگشت ناپذیر مصرف سیگار بر تشدید بیماری عفونی نوظهور کووید-19 و مقایسه آن با میزان شیوع این بیماری در افراد غیرسیگاری بر روی سیستم تنفسی انجام گرفت.
کلیدواژگان: کروناویروس، کووید-19، سندرم حاد تنفسی، سیگار، طوفان سیتوکاینی -
صفحات 21-26زمینه و هدف
یکی از راه های موثر در کاهش پیامدهای منفی سلامت روان در سربازان، شناسایی سازه های مثبت روانشناختی و معنوی و تعیین نقش آنهاست. هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی فعالیت بدنی و ورزش بر ابعاد هوش معنوی سربازان است.
روش ها:
مطالعه حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. تعداد 200 سرباز به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری از میان سربازان یک پایگاه نظامی در شهر شیراز در پاییز 1395 انتخاب شدند. بر اساس میزان فعالیت ورزشی در هفته به دو گروه فعال و غیرفعال تقسیم بندی شده و پرسشنامه هوش معنوی را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار 16 SPSS استفاده شد.
یافته ها:
در خرده مقیاس های تفکر وجودی انتقادی (0/016=p)، تولید معنای شخصی (0/045=p)، اگاهی متعالی (0/022=p)، بسط حالت هوشیاری (0/001=p)، و نمره کلی هوش معنوی (0/001=p) تفاوت معنی داری بین دو گروه فعال و غیرفعال بر اساس میزان فعالیت ورزشی در هفته ثبت شد. به طوری که گروه سربازان فعال نسبت به گروه سربازان غیرفعال وضعیت بهتری داشتند.
نتیجه گیری:
بر اساس نتایج حاضر می توان گفت که فعالیت بدنی و ورزش با هوش معنوی سربازان رابطه دارد. لذا سربازان می توانند به منظور ارتقای هوش معنوی خود، فعالیت های بدنی و ورزشی منظم را در برنامه هفتگی قرار دهند.
کلیدواژگان: فعالیت بدنی، سرباز، هوش معنوی -
صفحات 27-32زمینه و هدف
فراهم کردن داده ها در مورد انواع، شیوع و علل آسیب های اسکلتی عضلانی می تواند در طراحی برنامه های پیشگیرانه موثر باشد. هدف از این پژوهش، تعیین انواع، شیوع و علل آسیب های اسکلتی-عضلانی دردریانوردان بندرعباس بود.
روش ها:
تحقیق حاضر از نوع مقطعی است. جامعه آماری شامل 130 نفر از دریانوردان بندرعباس بود که در سال 1398 در آن منطقه مشغول به فعالیت بودند و حداقل به مدت 2 سال سابقه کار بر روی کشتی را داشتند. در ابتدا پس از گرفتن شرح حال دریانوردان که شرایط ورود به طرح را داشتند، اطلاعات دموگرافیک و آنتروپومتریک (شامل سن، قد، وزن، سنوات خدمت و شاخص توده بدنی)، اندازه گیری و ثبت شد. برای مشخص شدن محل ناراحتی و دردهای اسکلتی عضلانی در دریانوردان از پرسشنامه اسکلتی عضلانی نوردیک، استفاده شد و علل آنها نیز ثبت شد.
یافته ها:
شیوع آسیب های اسکلتی عضلانی در دریانوردان 48/45 درصد (63 نفر) است. شایعترین آسیب های اسکلتی-عضلانی در بین دریانوردان شامل کمردرد 15/38درصد، گردن درد 13/07 درصد، زانو درد 12/3 درصد و درد مچ دست 7/7 درصد است. همچنین علت اولیه ایجاد آسیب های اسکلتی-عضلانی در 40 درصد موارد علل حادثه ای بوده است.
نتیجه گیری:
باتوجه به یافته های مطالعه حاضر آسیب های اسلکتی عضلانی از شیوع نسبتا بالایی در بین دریانوردان برخوردار است. بنابراین پیشنهاد می شود با مشخص شدن علل این آسیب ها، برنامه ریزی میان مدت و درازمدت برای پیشگیری و درمان ارایه گردد.
کلیدواژگان: شیوع، پیشگیری، آسیب اسکلتی عضلانی، دریانورد، ایران -
صفحات 33-38زمینه و هدف
اسهال خونی یک بیماری عفونی دستگاه گوارش است که توسط تماس مستقیم یا غیرمستقیم با افراد آلوده و از طریق مدفوعی-دهانی منتقل می شود. هدف از انجام این مطالعه تعیین اپیدمیولوژیک موارد اسهال خونی در شهرستان های جنوبی استان کرمان است.
روش ها:
در این مطالعه مقطعی داده های همه بیماران مبتلا به اسهال خونی در شهرستان های جنوبی استان کرمان از سال 1394 تا پایان سال 1397 (1949 نفر) با استفاده از چک لیست و بر اساس متغیرهای از پیش تعیین شده جمع آوری گردید. این داده ها از نرم افزار ثبت بیماری اسهال خونی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دریافت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 23 انجام و نقشه پراکندگی جفرافیایی بیماری با نرم افزار GIS ترسیم شد.
یافته ها:
طی سالهای 94 تا 97 به تدریج فراوانی بیماران در گروه سنی کمتر از یک سال کاهش یافته بود و در گروه 1 تا 4 سال روند افزایشی وجود داشت. میزان موارد اسهال خونی در منطقه فاریاب روند کاهشی و در منطقه قلعه گنج روند افزایشی داشت و در سایر مناطق تفاوت بارزی مشاهده نشد. نتایج نشان داد که در سالهای 94، 95، 96 و 97 به ترتیب 6/1، 13/7، 16/9 و 23 درصد از بیماران مورد بررسی بستری و 0/2، 0/4، 1/5 و 0/5 درصد از بیماران مورد بررسی فوت شده اند.
نتیجه گیری:
موارد اسهال خونی در شهرستان های جنوبی استان کرمان خصوصیات اپیدمیولوژیک منحصر به فردی دارند که با سایر مطالعات متفاوت بوده و نشان دهنده نیاز بیشتر به بررسی دقیق تر جهت شناخت علل این تفاوت و برنامه ریزی های پیشگیرانه و درمانی خاص متناسب با این منطقه از کشور است.
کلیدواژگان: اسهال خونی، اپیدمی، ایران -
صفحات 39-45زمینه و هدف
تاب آوری، ظرفیتی برای مقاومت در برابر استرس و فاجعه است. هدف از این پژوهش تعیین ارتباط بین سازگاری هیجانی و تنظیم شناختی هیجان با تاب آوری است.
روش ها:
مطالعه توصیفی حاضر با ماهیت کاربردی در سال 1399 انجام شد. تعداد 185 نفر از پرستاران نظامی بیمارستان ها و درمانگاه های نظامی شیراز با روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه رابیو و همکاران با 4 سوال برای سنجش سازگاری هیجانی، پرسشنامه بشارت با 5 سوال برای سنجش تنظیم شناختی هیجان و پرسشنامه کانر و دیویدسون با 6 سوال برای سنجش تاب آوری بود. هر سه پرسشنامه توسط پرستاران نظامی تکمیل شد.
یافته ها:
میانگین نمرات ارزیابی پرستاران نظامی از متغیر سازگاری هیجانی 1/06±4/62 (از نمره 5)، تنظیم شناختی هیجان 1/11± 4/38 و تاب آوری 1/08± 4/79 برآورد شد. ضریب همبستگی اسپیرمن و میزان تاثیرگذاری متغیرها طبق خروجی شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب بین سازگاری هیجانی با تاب آوری 0/64 و 0/63 و بین تنظیم شناختی هیجان با تاب آوری 0/52 و 0/37 محاسبه گردید.
نتیجه گیری:
تاثیر استرس بر کارکنان درمانی در محیط های نظامی می تواند مشکلات زیادی را برای آنها بوجود آورد. کارکنان در این واحدهای نظامی می توانند با افزایش مهارت و شایستگی در کنترل و بکارگیری هیجانات و سازگاری حرفه ای، تاب آوری را افزایش دهند.
کلیدواژگان: سازگاری هیجانی، تنظیم شناختی هیجان، تاب آوری، پرستار، نظامی -
صفحات 46-52زمینه و هدف
در یک سال اخیر در سراسر جهان، کووید-19 به عنوان اصلی ترین مشکل سلامتی مطرح بوده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های دموگرافیک و بالینی بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان های شهرستان ایرانشهر در سال 1399 انجام شد.
روش ها:
در مطالعه مقطعی حاضر، بیماران بستری شده با تشخیص قطعی کووید -19 در بیمارستان های ایرانشهر در ماه فروردین و اردیبهشت سال 1399 بررسی شدند (169 بیمار). ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و چک لیست بررسی وضعیت بالینی بیمار بود.
یافته ها:
میانگین سنی مبتلایان به کووید-19، 46 سال بود. میزان ابتلا به کووید-19، در آقایان اندکی بیشتر از خانم ها بود. در بیماران مبتلا به کووید-19، سابقه فشار خون بالا در 24/3 درصد، بیماری قلبی در 22/5 درصد و بیماری دیابت در 12/4 گزارش شد. تنگی نفس با 71/6 درصد و سرفه با 69/8 درصد بیشترین علایم و درد قفسه سینه با 7/7 درصد کمترین علایم ثبت شده در بیماران مبتلا به کووید-19 بود. 146 نفر (86/4 درصد) بهبود و 34 نفر (13/6درصد) فوت شدند.
نتیجه گیری:
افرادی که دارای سابقه ابتلا به بیماری های زمینه ای و سن بالا هستند در معرض ابتلای بالا به کووید-19 قرار دارند لذا برای این افراد باید اقدامات محافظه کارانه و خود قرنطینگی صورت گیرد. در این مطالعه نتایج نشان داد که بارزترین علایم بیماری کووید-19 تنگی نفس و سرفه است که در تشخیص این بیماری می تواند کمک کننده باشد.
کلیدواژگان: علائم بالینی، ویژگی های دموگرافیک، کووید-19، کروناویروس
-
Pages 1-7
The importance of water and disease transmission has been known for a long time. One of the necessities of human life, both in times of peace and in times of crisis, is to drink "safe water". Drinking healthy, disease-free water plays an important role in preventing water-borne diseases such as acute and chronic diarrhea. Water-borne pathogens are abundant and include bacteria, viruses, protozoa, and parasitic worms.Adequate water supply and water purification in emergency situations and control and monitoring of water quality have particular importance. The United Nations recommends that each person needs 20-50 liters of healthy freshwater per day to meet basic human needs such as drinking, cooking, and cleaning, of which 2-4 liters per day is sufficient for drinking and should be provided from the best quality water sources. The minimum amount of drinking water consumption on the first day after the occurrence of a catastrophe to survive in a mild climate and mountain conditions is one liter per day and to survive in hot and dry conditions 3 liters per day.In the present review study, the practical and applied methods appropriate to the available technology for the drinking water supply of small communities have been presented.
Keywords: Crisis, Water Purification, Filtration, Solar Disinfection -
Pages 8-12
Sailors are a unique occupational group in terms of access to medical facilities in times of crisis, such as the COVID-19 epidemic. On the large or small vessels, sailors may spend a long time away from standard medical services. In addition, job restrictions, closed living space, and long distance from family members during long-distance voyages make it difficult for sailors to prevent and treat diseases that occur at sea compared to landlocked individuals. Therefore, due to the nature of their work and travel to different countries through water, sailors are exposed to potential risks of disease.Given the risk of sailors and the importance of disease prevention education in this group, Tele Education is a good opportunity to improve the knowledge of sailors in the field of infectious diseases such as COVID-19 and its prevention. This training can be provided using communication tools. Tele Education for sailors can be done in two dimensions: self-care training for the prevention of COVID-19, and specific self-care training for the prevention of common diseases. In this way, the sailorschr('39') knowledge and awareness will increase and their insights and attitudes in the field of prevention of infectious diseases will be enhanced, and also their performance in this field will be improved that lead to the health and well-being.
Keywords: Tele Education, Sailors, Coronavirus, COVID-19 -
Pages 13-20
It seems necessary to do any research on the new Coronavirus, SARS-CoV-2, or its mutant version, which causes acute respiratory syndrome by inducing cytokine storm in individuals and has imposed a great burden on the world during the last year. Smoking is one of the most important known risk factors for severe respiratory diseases and even death. According to studies, about 1.4 to 18% of COVID-19-induced hospitalizations are related to smokers, so both the upper and lower respiratory tract in smokers are more prone to COVID-19 infection. They are also more likely than non-smokers to have more severe respiratory symptoms from COVID-19. Therefore, in recent year, the main goal of researchers is to recommend prevention and treatment strategies for vulnerable people with underlying diseases.This study aimed to investigate the mechanism of irreversible effects of smoking on the respiratory system and exacerbation of the emerging infectious disease COVID-19 and compare it with non-smokers.
Keywords: Coronavirus, COVID-19, Acute Respiratory Disease, Cigarette Smoking, Cytokine Storm -
Pages 21-26Background and Aim
One of the effective ways to reduce the negative consequences of mental health in soldiers is to identify positive psychological and spiritual structures and determine their role. The aim of this study was to determine the effectiveness of physical activity and exercise on the dimensions of the spiritual intelligence of soldiers.
MethodsThe present study is a descriptive correlational study. Two hundred soldiers were selected by available sampling method from a military base in the city of Shiraz in the fall of 2016. Based on the amount of physical activity per week, divided into two groups: active and inactive. They completed a spiritual intelligence questionnaire. For data analysis used of SPSS 16 software.
ResultsThere was a significant difference between the two active and inactive groups in the subscales of critical thinking (p=0.016), production of personal meaning (p=0.045), transcendent awareness (p=0.022), expansion of consciousness (p=0.001), and the overall score of spiritual intelligence (p=0.001). The group of active soldiers had a better situation than the group of inactive soldiers.
ConclusionBased on the current findings, it can be said that physical activity and exercise are related to the Soldierschr('39') Spiritual Intelligence. So, soldiers can incorporate regular physical activity and exercise into the weekly program to improve their Spiritual Intelligence.
Keywords: Physical Activity, Soldier, Spiritual Intelligence -
Pages 27-32Background and Aim
Providing data on the types, prevalence and causes of musculoskeletal injuries can be effective in designing preventive programs. The aim of this study was to determine the types, prevalence and causes of musculoskeletal injuries in Iranian sailors.
MethodsThe present study is cross-sectional. The statistical population included 130 sailors from Bandar Abbas, south of Iran who was active in that area in 2020 and had at least 2 years of experience working on ships. Initially, demographic and anthropometric data (including age, height, weight, years of service and body mass index) were measured and recorded. The Nordic Musculoskeletal Questionnaire was used to determine the location of musculoskeletal injury and pain in sailors and their causes were also recorded.
ResultsThe prevalence of musculoskeletal injuries in Iranian sailors is 48.45% (63 people). The most common musculoskeletal injuries among sailors include low back pain 15.38%, neck pain 13.07%, knee pain 12.3% and wrist pain 7.7%. Also, the primary cause of musculoskeletal injuries in 40% of cases was accidental causes.
ConclusionAccording to the present findings, musculoskeletal injuries have a relatively high prevalence among Iranian sailors. Therefore, it is suggested that with the identification of the causes of these injuries, medium and long-term planning for prevention and treatment should be provided.
Keywords: Prevalence, Prevention, Musculoskeletal Injury, Sailor, Iran -
Pages 33-38Background and Aim
Bloody diarrhea is an infectious disease of the gastrointestinal tract that is transmitted through direct or indirect contact with infected people and through fecal-oral. The aim of this study was to determine the epidemiology of cases of dysentery in the southern cities of Kerman province, south of Iran.
MethodsIn this cross-sectional study, data of all patients with dysentery in the southern cities of Kerman province, south of Iran from 2016 to the end of 2019 (1,949 people) was collected using a checklist. This data was received from the bloody diarrhea registration software of Jiroft University of Medical Sciences, Kerman, Iran. Data were analyzed by SPSS 23 software and the geographical distribution of the disease was mapped by GIS software.
ResultsDuring 2016-2019, the frequency of patients in the age group of less than one year gradually decreased and in the group of 1 to 4 years, there was an increasing trend. The frequency of dysentery was decreasing in Faryab region and increasing in Ghale-Ganj region and no significant difference was observed in other regions. The findings showed that in 2016, 2017, 2018 and 2019, 6.1, 13.7, 16.9 and 23% of the patients were hospitalized and 0.2, 0.4, 1.5 and 0.5% of patients were died, respectively.
ConclusionCases of blood dysentery in the southern cities of Kerman province, south of Iran have unique epidemiological characteristics that are different from other studies and indicate the need for more detailed study to identify the causes of this difference and develop some specific preventive and treatment plans appropriate to this region of the country.
Keywords: Dysentery, Epidemic, Iran -
Pages 39-45Background and Aim
Resilience is a capacity to resist stress and disaster conditions. The aim of this study was to determine the relationship between emotional adjustment and cognitive emotion regulation with resilience.
MethodsThis descriptive study was conducted in 2020. A total of 185 military nurses from military hospitals and clinics in Shiraz, Iran were included in the study by simple random sampling. The instruments used were Rabio et al.chr('39')s questionnaire with 4 questions to measure emotional adjustment, Besharat questionnaire with 5 questions to measure cognitive emotion regulation and Connor and Davidson questionnaire with 6 questions to measure resilience. All three questionnaires were completed by all military nurses.
ResultsThe mean scores of military nurses in emotional adjustment was 4.62±1.06 (out of 5), in cognitive emotion regulation was 4.38±1.11 and in resilience was 4.79±1.08. Spearman correlation coefficient and the effect of variables according to the output of artificial neural network were calculated between emotional adjustment with resilience 0.64 and 0.63, respectively, and between cognitive regulation of emotion with resilience 0.52 and 0.37, respectively.
ConclusionThe effect of stress on medical personnel in military environments can cause many problems for them. Staff in these military units can increase resilience by increasing their skills and competencies in controlling and utilizing emotions and professional adjustment.
Keywords: Emotional Adjustment, Cognitive Emotion Regulation, Resilience, Nurse, Military -
Pages 46-52Background and Aim
Over the past year, COVID-19 has been identified as a major health problem worldwide. The aim of this study was to determine the demographic and clinical characteristics of patients with COVID-19 in Iranshahr hospitals, southeastern Iran in 2020.
MethodsIn the present cross-sectional study, patients admitted with a definitive diagnosis of COVID-19 in Iranshahr hospitals in April and May 2020 were evaluated (169 patients). The instruments used in this study included a demographic data questionnaire and a checklist to assess the patientchr('39')s clinical condition.
ResultsThe mean age of patients with COVID-19 was 46 years. The incidence of COVID-19 was slightly higher in men than in women. In patients with COVID-19, a history of hypertension was reported in 24.3%, heart disease in 22.5% and diabetes in 12.4%. Shortness of breath with 71.6% and cough with 69.8% were the most common symptoms and chest pain with 7.7% were the lowest symptoms recorded in patients with COVID-19. 146 people (86.4%) recovered and 34 (13.6%) died.
ConclusionPeople with a history of underlying diseases and old age are at high risk of developing COVID-19, so conservative measures and self-quarantine should be performed for these people. In this study, the findings showed that the most obvious symptoms of COVID-19 are shortness of breath and cough, which can be helpful in diagnosing this disease.
Keywords: Clinical Signs, Demographic Characteristics, COVID-19, Coronavirus