فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 119، زمستان 1399)

فصلنامه طب و تزکیه
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 119، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه سیگارچیان تقی زاده، امیرحسین محمودی*، مجید اکبری، فاطمه حمیدی فر صفحات 256-266
    زمینه و هدف

    یکی از اهداف آموزش دندانپزشکی تربیت دندانپزشکانی توانمند است و برای ارتقا بهره وری نظام آموزشی به سمت این هدف، نیاز به تغییرات نظام آموزشی ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی چالشهای تغییر نظام آموزش دندان پزشکی کشور انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش کیفی انجام شده است. گرد آوری اطلاعات به روش بررسی مستندات و مصاحبه های نیمه ساختار یافته با نمونه گیری هدفمند و از نوع گلوله برفی با مشارکت 21 نفر از خبرگان آموزش دندانپزشکی انجام پذیرفت و متون مصاحبه با روش تحلیل محتوای کیفی هدایت شده بررسی شد. روایی پژوهش مورد اعتبارپذیری، انتقال پذیری و تایید پذیری قرار گرفت.

    یافته ها

    نقاط قوت و ضعف آموزش فعلی دندانپزشکی به منظور ارایه روش آموزشی کارا بر اساس 3 حیطه اصلی آموزش دهندگان، آموزش گیرندگان/ زمینه های آموزشی و خدمت گیرندگان مورد بررسی قرار گرفت. پیشنهادات ارایه شده به منظور رفع نقاط ضعف میتواند زمینه های لازم برای آموزشی مبتنی بر نیاز جامعه را فراهم آورد. ادغام گروهای آموزشی، ارایه آموزش در کلینیک جامع، توانمند سازی اساتید، استفاده از روش های جدید آموزشی از عمده این راهکار ها می باشند.

    نتیجه گیری

    برای تربیت دانشجویانی توانمند، نیاز به باز طراحی آموزش داریم. تغییر در روش های آموزشی و شیوه های ارزشیابی، تهدیدها را به فرصت تبدیل کرده و زمینه های کارآمدی هر چه بیشتر فارغ التحصیلان را برای ارایه خدمات مناسب تر فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: چالشهای آموزش، تغییر نظام آموزش، دندانپزشکی
  • علیرضا نصیری فیروز، خدایار ابیلی*، جواد پور کریمی، محمدرضا کرامتی صفحات 267-283
    زمینه و هدف

    علایق دانشگاهیان و کنشگران بر نوآوری به عنوان یک مزیت رقابتی افتراقی و راه ایجاد ارزش برای مشتری تمرکز کرده است. با این وجود، توجه کمی به فرهنگ نوآوری شده است. هدف این مقاله شناسایی توصیف کننده های فرهنگ نوآوری در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی است.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع فراترکیب بوده است. جامعه پژوهش را کلیه منابع مرتبط با فرهنگ نوآوری در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی طی سال های 2003 تا 2020 به تعداد 600 منبع بود که ابتدا تعداد 246 منبع بر اساس چکیده انتخاب شدند. سپس 102 منبع بر اساس محتوا گزینش شد که درنهایت 60 منبع به عنوان منابع مرتبط، به روش تحلیل تم مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور بررسی کیفی داده ها، اعتبار و اعتماد یافته ها تامین شده است .

    یافته ها

    یافته ها پیشنهاد می کند که فرهنگ نوآوری بایستی از طریق ساختاری معرفی شود که شامل هفت عامل گرایش به نوآوری، سازگاری سازمانی، یادگیری سازمانی، خلاقیت و توانمند سازی، بازار محوری، ارزش محوری و زمینه اجرایی است.

    استنتاج

    بر اساس یافته های پژوهش می توان به یک جمع بندی مفهومی در مورد مولفه های تشکیل دهنده فرهنگ نوآوری در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی رسید که ا ز طریق تدوین مدل آن می توان به صورت توصیفی و تشخیصی وضعیت موجود دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی را از نظر فرهنگ نوآوری ارزیابی و نقاط ضعف و قوت را شناسایی کرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ نوآوری، فراترکیب، آموزش عالی
  • جواد بخشی، رضا یوسفی سعیدآبادی*، محمد صالحی صفحات 284-295
    زمینه و هدف

    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر حکمرانی خوب با رویکرد توسعه دانشگاه های نسل چهارم بر کیفیت آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک است.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه کاربردی با رویکردی مختلط با استفاده از یک رویکرد کیفی و کمی در سال 1399 انجام شده است. در بخش کیفی از روش دلفی استفاده شده و در بخش کمی نیز از روش پیمایشی توصیفی استفاده شده است. در بخش کیفی 14 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و براساس قانون اشباع انتخاب شدند و از 1851 استاد هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک آمایش آموزش عالی بخش سلامت کشور 320 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده براساس فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته حکمرانی خوب با رویکرد توسعه دانشگاه های نسل چهارم با 64 سوال در 8 بعدو پرسشنامه کیفیت آموزشی صادقی و همکاران (1396) با 53 سوال در 6 بعد استفاده شد. روایی و میزان اعتبار ابزارها توسط اساتید راهنما و مشاور تایید شد و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ نیز بالاتر از 7/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS21 و PLS3.2 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حکمرانی خوب با رویکرد توسعه دانشگاه های نسل چهارم دارای 8 بعد بین المللی سازی دانشگاه، پاسخگویی، چشم انداز دانشگاه، آزادی علمی، کار تیمی، آینده نگری، شفافیت و ساختار دانشگاه است که مهمترین بعد آن بین المللی سازی دانشگاه با ضریب 0/662 و مقدار R2 برابر 0/438 است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تاثیر حکمرانی خوب با رویکرد توسعه دانشگاه های نسل چهارم بر کیفیت آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک با ضریب 0/355 مثبت و معنادار می باشد.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، دانشگاه های نسل جهارم، کیفیت آموزشی، منطقه یک
  • مصطفی جعفری، محمدجواد رضایی زاده*، بیژن عباسی، هادی اسماعیلی صفحات 296-301

    یکی از شاخص های توسعه و پیشرفت هر جامعه ای وضعیت بهداشت و درمان آن است. صنعت داروسازی هر کشور نشان دهنده توانمندی آن کشور در حوزه تامین بهداشت و سلامت آن جامعه می باشد. دارو به دلیل اثرگذاری بر سلامت انسان ها و جوامع بشری همواره از مهمترین ارکان چرخه سلامت بوده است. بر همین اساس همواره توزیع و قیمت گذاری حتی در بحرانی ترین شرایط کشور از اولویت خاص دولت هاست. مراحلی که در سیستم دارو چه از نظر کیفی و چه از نظر کمی اهمیت دارد مرحله عملی توزیع و قیمت گذاری که همان تحویل دارو به بیمار می باشد، و در حقیقت جلوه گر همه تلاش ها و رعایت ضوابط در مراحل ساخت دارو تا مصرف دارو می باشد. با توجه به جایگاه ویژه ای که توزیع و قیمت گذاری دارو درسیستم بهداشت و درمان دارد، در واقع یکی از مهمترین مراحل است که منجر به ارتقاء ایمنی مردم جامعه می گردد.

    سوال: 

    آیا حق بر سلامت می تواند عامل موثری در ارتقای توزیع و قیمت گذاری دارو باشد؟

    هدف

    بررسی قوانین و مقررات توزیع و قیمت گذاری نظام دارویی ایران از منظر حق بر سلامت و آن در توزیع و قیمت گذاری در جامعه می باشد. فرضیه: حق بر سلامت می تواند به عنوان عامل موثری در توزیع و قیمت گذاری نقش داشته باشد.

    نتیجه

    حق بر سلامت می تواند به عنوان عامل موثری در توزیع و قیمت گذاری دارو و همچنین اهمیت و توجه دولتمردان و واضعان قوانین و مقررات نظام دارویی نقش داشته باشد، تا بتوان برای حفاظت از سلامتی مردم و جامعه در برابر آسیب های دارویی برنامه-ریزی شایسته تری انجام داد.

    کلیدواژگان: توزیع، مصرف کننده، قیمت گذاری، دارو، سلامت
  • عبدالرضا محمودی*، فاطمه محمودی، محمدصادق محمودی، مریم شمسائی صفحات 302-315
    مقدمه

    یکی از مهم ترین انگیزه های آدمی انگیزه پیشرفت می باشد که باعث عملکرد بهتر و موفقیت تحصیلی می شود و این خود شاخص مهمی برای سودمندی سیستم آموزش عالی می باشد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی شامل دو قسمت می باشد. در قسمت اول که مقطعی است؛ به عنوان یک نمونه، 323 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای طی چند مرحله انتخاب شدند و به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات از مقیاس استاندارد شده انگیزه پیشرفت هرمنس استفاده گردید. در قسمت کیفی، 40 دانشجو که انگیزه آن ها کاهش پیدا کرده بود؛ با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و تعدادی سوال شفاهی به روش مصاحبه از آن ها پرسیده شد و پاسخ های غالبشان، در قسمت بحث مورد استفاده قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین این انگیزه برابر با 7/81 با انحراف استاندارد 03/9 محاسبه گردید.فراوانی دانشجویان با انگیزه پایین برابر با 151 (7/46 درصد) و فراوانی دانشجویان با انگیزه بالا برابر با 172 (3/53 درصد) شد.نتایج، ارتباط آماری معناداری را بین میانگین این انگیزه با سن (18/0)، مقطع تحصیلی (3/0) و وضعیت تاهل (82/0) نشان نداد اما با جنسیت (003/0) و وضعیت سکونت (002/0) تفاوت آماری معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، اکثر دانشجویان با تفاوت اندکی، انگیزه بالایی داشتند که این کاملا مطلوب نبوده و نیاز به مداخله های برنامه ریزی شده آموزشی دارد.این انگیزه در دختران و افراد ساکن منزل بالاتر بود.دلایل غالب برای کاهش این انگیزه شامل، فقدان انگیزه درونی کافی، نبود اوقات فراغت مناسب و کافی، مشکلات اقتصادی، ترس از آینده ی شغلی، نبود رابطه مناسب با اساتید، توجه ناکافی به عزت نفس آنان و جدایی از خانواده می شدند. پیشنهاد می شود که سیستم های آموزشی توجه بیشتری به فاکتورهای موثر بر انگیزه داشته باشند و راه حل هایی را برای رفع موانع آموزشی ارایه کنند.

    کلیدواژگان: انگیزه، انگیزه پیشرفت تحصیلی، دانشجویان علوم پزشکی
  • امید آسمانی*، سید ضیاء الدین تابعی صفحات 316-327
    زمینه و هدف

    مسئولیت، زاده ی ارتباط و ارتباط ایجاد کننده ی حق و تکلیف است. گرچه حوزه ی روابط اجتماعی عینی ترین مصداق تحقق مسئولیت پذیری انسان است، اما این فراگیری شامل ارتباط با خدا، خود، سایر جانداران، غیر جانداران و محیط زندگی... نیز می شود. در این مطالعه قصد داریم تا مبانی مسئولیت شناسی و مسئولیت پذیری را در یک فرهنگ دینی توصیف کرده و به اهمیت نقش اساتید در تعالی مسئولیت پذیری اصیل در دانشجویان اشاره کنیم.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی تلاش شده است تا با بهره گیری از منابع اسلامی -قرآن کریم و نهج البلاغه و...- به موضوع شناسی مسئولیت در فرهنگ دینی پرداخته شود و با یک رویکرد انطباقی چگونگی تقویت آن در نظام آموزش و پرورش عالی مورد بحث قرار گیرد.

    یافته ها: 

    در فرهنگ اسلامی مسئولیت پذیری ریشه در مسئولیت شناسی صحیح و توحیدی دارد. در نگاه توحیدی، مسئولیت شناسی و مسئولیت پذیری یکی از ویژگی های ذاتی نظام تکوین است. در فرهنگ اسلامی، انسان در برابر هر آنچه انجام داده، خواسته و... به خاطر دو ویژگی خاص یعنی اختیار و عقل مسئولیت پذیر و به دنبال آن پاسخگو قلمداد می شود. نهاد های آموزش و پرورش جامعه از ارکان انتقال ارزش های دینی به نسل های آتی هستند. استاد، مهمترین رکن انتقال ارزش ها به نسل جوان است. فکر، رفتار، کردار و عملکرد مسیولانه اساتید به عنوان الگو در نهادینه کردن این شاخص پایه ای دینی نقش کلیدی دارد.

    نتیجه گیری: 

    تعیین شاخص های دینی مسئولیت پذیری، وضعیت کنونی مسئولیت پذیری دانشگاه در حوزه های دانشی، مهارتی، برنامه ها و ساختار ، برگزاری هدف مند کارگاه های دانش و مهارت افزایی، نظارت و ارزشیابی رفتارهای الگو در اساتید و پایش مداوم فراگیران با توجه به شاخص های دینی مسئولیت پذیری جهت ارتقای مسئولیت پذیری پیشنهاد می گردد

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، آموزش و پرورش، تربیت دینی، استاد، دانشجو
|
  • Fatemeh Sigarchian Taghizadeh, AmirHossein Mahmodi *, Majid Akbari, Fatemeh Hamid Far Pages 256-266
    Background and objective

    One of the goals of dental education is to train capable dentists and to improve the efficiency of the educational system towards this goal, it is necessary to change the educational system. The aim of this study was to investigate the challenges of changing the dental education system in the country.

    Methods and Materials: 

    This study was performed qualitatively. Data were collected by reviewing documents and semi-structured interviews with purposeful snowball sampling with the participation of 21 dental education experts and the interview texts were analyzed by guided qualitative content analysis. The validity of the research was validated, transferable and verifiable.

    Results

    The strengths and weaknesses of the current dental education were examined in order to provide an efficient educational method based on the 3 main categories of educators,trainees / educational fields and clients. Suggestions for addressing weaknesses can provide the necessary context for community-based education. Integration of educational groups, providing training in a comprehensive clinic, empowering professors, using new educational methods are the main solutions

    Conclusion

    To train capable students, we need to redesign education. Changes in training methods and evaluation methods turn threats into opportunities and provide more efficient opportunities for graduates to provide better services

    Keywords: Education Challenges, Education Change System, Dentistry
  • AliReza Nasiri Firuz, Khodayar Abili *, Javad Pour Karimi, MohamadReza Keramati Pages 267-283
    Background and Purpose

    Academics and practitioners interest has focused on innovation as a method of competitive differentiation and as a way to create customer value. However, less attention has been devoted to innovation culture. The purpose of this paper is identifying culture of innovation descriptors in universities and higher education institutions.

    Materials and method

    Research method was qualitative with meta-synthesis type. Research population consisted of all resources related to culture of innovation in universities and higher education institutions during 2003 till 2020 with total number of 600 resources that 246 resources were selected based on abstracts. Then 102 resources were chosen based on content that at final, 60 resources as related resources were investigated through theme analysis. With the purpose of investigating data qualitatively, reliability and validity of findings have been secured.

    Results

    Findings suggest that an innovation culture is represented through a structure that consists of seven factors identified as innovation propensity, organizational constituency, organizational learning, creativity and empowerment, market orientation, value orientation, and implementation context.

    Conclusion

    Based on the research findings, it is possible to reach a conceptual conclusion about the components of culture of innovation in universities and higher education institutions that through designing a model can evaluate the existed status of universities and higher education institutions from culture of innovation viewpoint descriptively and diagnostically and identify strengths and weaknesses.

    Keywords: Key terms: culture of innovation, Meta-analysis, Higher education
  • Javad Bakhshi, Reza Usefi Saeedabasi *, Mohammad Salehi Pages 284-295
    Background and Objective

    The general objective of the present study was to evaluate the impact of good governance with the fourth-generation university development approach on the educational quality in macro medical universities of region 1.

    Methods and Materials:

     This applied study was conducted with a mixed approach using a qualitative and quantitative approach in 2020. In the qualitative section, the Delphi method was used, and in the quantitative part, the descriptive survey method was applied. In the qualitative section, the statistical population consisted of 14 people who were selected by purposive sampling method based on saturation law, and 1851 faculty members of macro-medical universities in region one were in the quantitative section of whom 320 were selected as a sample using stratified random sampling method based on Cochran's formula. In order to collect the data, three questionnaires on good governance with the development approach of fourth-generation universities with 64 questions in 8 dimensions and Sadeghi et al.’s (2015) educational quality questionnaire with 53 questions in 6 dimensions were used. The face and content validity of the tools were approved by the supervisor and the consultant and the composite reliability and Cronbach's alpha were calculated above 0.7. SPSS21 and PLS3.2 software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that good governance with the development approach of fourth-generation universities had 8 dimensions of university internationalization, accountability, university vision, academic freedom, teamwork, foresight, transparency, and university structure, the most important dimension of which was the internationalization of the university. The path coefficient was 0.662 and the value of R2 was equal to 0.438.

    Conclusion

    The results showed that the impact of good governance with the development approach of fourth-generation universities on educational quality with coefficients of 0.355 was positive and significant.

    Keywords: Good Governance, Fourth-generation Universities, educational quality, Region 1
  • Mostafa Jafari, MohammadJavad Rezaeizadeh *, Bijan Abasi, Hadi Esmaily Pages 296-301

    One of the indicators of development and progress of any society is its health status. The pharmaceutical industry of any country shows the ability of that country in the field of health and well-being of that community. Medicine has always been one of the most important pillars of the health cycle due to its impact on the society and health. Accordingly, even in the most critical situations of the country, distribution and pricing, are always among special priorities of the government. One of the important steps in the drug system, both qualitatively and quantitatively, is the practical stage of distribution and pricing, which is ultimately the deliverance of drug to the patient, that represents the manifestation of all efforts and compliance with the criteria in the drug manufacturing to consumption stage. Given the special place that drug distribution and pricing have in the health care system, it is in fact one of the most important steps that leads to improving the safety of people in society.

    Question:

     Can the right to health be an effective factor in promoting the distribution and pricing of drugs?

    Objective

    Studying the laws and regulations of distribution and pricing of the Iranian pharmaceutical system from the perspective of right to health. Hypothesis: The right to health can play an effective role in distribution and pricing.

    Conclusion

    The right to health can play an effective role in the distribution and pricing of drugs, as well as the importance and attention of government officials and regulators of the pharmaceutical system, in order to better plan the protection of healthcare system and society against harm.

    Keywords: Distribution, Consumer, Right, pricing, Medicine
  • Abdolreza Mahmoudi *, Fatemeh Mahmoudi, MohammadSadegh Mahmoudi, Maryam Shamsai Pages 302-315
    Introduction

    One of the most important motivations of human beings is the motivation of progress which leads to better performance and academic success and this is an important indicator for the usefulness of the higher education system.

    Methods

    This descriptive-analytical study consists of two parts. In the first part, which is cross-sectional; As a sample, 323 students were selected by stratified random sampling method in several stages and the standardized Hermans Progress Motivation Scale was used as a data collection tool. In the qualitative part, 40 students whose motivation had decreased; They were selected by random sampling method and a number of oral questions were asked through interviews and their dominant answers were used in the discussion.

    Results

    The mean of this motivation was 81.7 with a standard deviation of 9.03. The frequency of low motivated students was 151 (46.7%) and the frequency of high motivated students was 172 (53.3%). The results did not show a statistically significant relationship between the mean of this motivation with age (0.18), educational level (0.3) and marital status (0.82) but with gender (0.003) and residence status (0.002). ) Had a statistically significant difference.

    Conclusion

    According to the results, most students, with a slight difference, had high motivation, which is not entirely desirable and requires planned educational interventions. This motivation was higher in girls and people living in the house. The main reasons for reducing this motivation These included lack of internal motivation, lack of adequate leisure time, economic problems, fear of future careers, lack of proper relationship with professors, insufficient attention to their self-esteem and separation from family. It is suggested that educational systems pay more attention to the factors affecting motivation and provide solutions to overcome educational barriers.

    Keywords: Motivation, Academic achievement motivation, Medical students
  • Omid Asemani *, Seyed Ziaeddin Tabei Pages 316-327

    Background and Objective:

     Relationship originates responsibility and establishes rights and duties. Although, social relations are the most prominent instance of substantiating responsibility, but its extensiveness includes all relations with Allah, self, animate and inanimate beings, the environment, etc. Here we aimed at explaining responsibility within a religious culture and pointing out the importance of faculties' role in development of trainees' true responsibility.

    Method:

     In this descriptive- analytic study we have tried to present a comprehensive view of responsibility using Islamic resources –Quran and Nahj-Al-Balagheh, etc. Moreover, we have sketch the quality of reinforcement of an Islamic view regarding responsibility within an academic education and training system.

    Results:

     In Islamic culture being responsible rooted in a proper and monotheistic knowing of responsibilities. In this view, responsibility considers an inherent characteristic of the cosmos. In this culture, human beings considered responsible and then accountable toward their doings, willing, etc. for their specific characteristics of freedom and intellect. Educational and training structures consider pillars of transferring religious values to the next generations. Faculties are the main elements of value transferring to the youths. therefore,their responsible thoughts, functions, behaviors and deeds as role models could help interiorizing of this basic element to the trainees.

    Conclusion :

    Determining religious indexes and instances of responsibility, assessment of the current status of responsibility regarding knowledge, skill, programs and structures, holding purposive workshops, supervising role model characteristics of the faculties and assessment of the trainees' abilities regarding religious elements of responsibility are proposed to be followed.

    Keywords: Responsibility, Faculty, Student, religion, Education, Training