فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 80
|
  • آموزش مهارتهای هوش عاطفی و اثر بخشی آن بر فرسودگی و هوش اجتماعی در کودکان دارای اختلال یادگیری
    سارا بلیلا*، مریم مشیریان صفحه 0

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش  مهارتهای هوش  عاطفی بر فرسودگی و  هوش اجتماعی  دانش آموزان دارای اختلال یادگیری انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی مورد پژوهش شامل دانش آموزان دختر  پایه ششم  ابتدایی منطقه 3 تهران در سال تحصیلی 1400-1401 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 دانش آموز دارای اختلال یادگیری  از جامعه مورد مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش) 15 نفرآموزش مهارتهای  هوش  عاطفی(  و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش آموزش مهارتهای هوش  عاطفی را طی 9 جلسه دریافت نمودند و برای گروه کنترل مداخله ای انجام نگرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی برسو وبرای   هوش اجتماعی  از پرسشنامه  برادبورن  (1969) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که نمرات فرسودگی و  هوش اجتماعی  دانش آموزان دارای اختلال یادگیری  گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان دارای اختلال یادگیری  گروه کنترل در پس آزمون،  به طور معناداری بهبود یافته است. بنابراین  آموزش مهارتهای هوش  عاطفی   و بر فرسودگی و  هوش اجتماعی  دانش آموزان دارای اختلال یادگیری  اثربخش است. پس، می توان نتیجه گیری کرد که از آموزش مهارتهای هوش  عاطفی برای افزایش هوش اجتماعی  و کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش درمان شناختی رفتاری، هوش میان فردی، هوش کلامی
  • بررسی رابطه نگرش های مذهبی با اضطراب اجتماعی در دانشجویان دختر دانشگاه یزد
    بهاره ابوالقاسمی نسب*، ابراهیم نعیمی، محمدرضا اسلامی صفحه 0

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه نگرش های مذهبی با اضطراب اجتماعی در دانشجویان دختردانشگاه یزد انجام شد. روش این پژوهش از لحاظ ماهیت کاربردی و از لحاظ نوع، پژوهش های کمی می باشد که از روش کمی همبستگی برای تعیین رابطه بین متغیرها استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه یزد بود که در سال 98-97 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بوده اند. نمونه پژوهش تعداد 150 نفر بود که به صورت روش نمونه گیری تصادفی از میان جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سنجش نگرش های مذهبی سراج زاده (1378) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانور(2000) بود. برای تعیین رابطه بین متغیرها از روش همبستگی پیرسون و همچنین برای تعیین مقدار واریانس پیش بینی شده از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که نگرش مذهبی با اضطراب اجتماعی رابطه معنی دار و معکوس دارد. در رابطه با ابعاد نگرش مذهبی هم تنها بعد تجربه ای نگرش مذهبی با اضطراب اجتماعی ارتباط معنی دار نداشت. بعد پیامدی نگرش مذهبی با اضطراب اجتماعی ارتباط معنی دار و مستقیم داشت؛ در حالی که بعد اعتقادی و بعد مناسکی نگرش مذهبی با اضطراب اجتماعی ارتباط معنی دار و معکوس داشت.

    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، اضطراب اجتماعی، اضطراب
  • پریوش جعفرزاده دیزجی، روناک حمزه ای، محمدکریم صابری*، علیرضا اسفندیاری مقدم، آزاده رومیانی صفحات 1-7
    هدف

    کیفیت زندگی یکی از موضوعات مهم سلامتی به شمار می آید، که شناسایی عوامل تاثیرگذار درآن می تواند به ارتقاء و بهبود آن کمک کند. از طرفی یکی از مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار در کیفیت زندگی، هوش هیجانی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی و کیفیت زندگی دانشجویان رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی میباشد که برروی81 نفر دانشجوی رشته کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. داده های مطالعه با استفاده از پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ (1996) و پرسشنامه کیفیت زندگی فرنز و پاورز (1984) جمعآوری شدند. تمام تجزیه و تحلیلها در سطح معنی داری 05/0 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین هوش هیجانی و کیفیت زندگی دانشجویان بهترتیب برابر با  87/113 و40/137 است. متغیر هوش هیجانی اثر معنیداری برکیفیت زندگی دانشجویان دارد. بطوریکه یک واحد افزایش هوش هیجانی، میانگین کیفیت زندگی را 68/0 واحد افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اینکه در عصر تغییرات و چالشها در زمینه اطلاعات هستیم، اهتمام به هوش هیجانی دانشجویان کتابداری و افزایش سطح کیفیت زندگی آنان لازم بنظر میرسد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، هوش هیجانی
  • موسی ریگی کوته، ولی مهدی نژاد*، محمود شیرازی صفحات 8-14
    هدف

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر توانمند سازی بر اساس مهارت های زندگی بر کاهش اضطراب اجتماعی در میان نوجوانان که از شبکه های اجتماعی استفاده افراطی می کنند، انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. کلیه نوجوانان شهر زاهدان که استفاده افراطی از شبکه های اجتماعی داشتند جامعه آماری را تشکیل می داد؛ که از آن 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه اضطراب اجتماعی کانور و همکاران و پرسش نامه اعتیاد اینترنت یانگ استفاده شد. آزمودنی های گروه آزمایش طی 10 جلسه آموزش مهارت های زندگی را دریافت کرد اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد توانمند سازی بر اساس مهارت های زندگی موجب کاهش اضطراب اجتماعی در میان نوجوانان استفاده کننده افراطی از شبکه های اجتماعی می شود (01/0P<).

    نتیجه گیری

    توانمند سازی بر اساس مهارت های زندگی یک روش موثر در کاهش اضطراب اجتماعی در میان نوجوانان استفاده کننده افراطی از شبکه های اجتماعی است.

    کلیدواژگان: توانمند سازی، مهارت های زندگی، اضطراب اجتماعی، شبکه های اجتماعی
  • حسین نذری پنجکی، مسعود خنجرخانی، ابو سعید داورپناه* صفحات 15-24
    هدف

    هدف این پژوهش تحلیل محتوای کتابهای هدیه های آسمان بر اساس میزان توجه به مولفه های دعا با تاکید بر طلب شفا و سلامتی می باشد. به همین منظور در ابتدا با توجه به قرآن کریم، نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و روایات ایمه (ع) اهداف و آداب دعا استخراج شد. ارتباط و یاری طلبیدن از خداوند راه های متعددی دارد که یکی از شاخص ترین آن ها دعاست، دعا خود دارای اهداف و آدابی است.

    مواد و روش ها

    این شاخص ها با روش آماری توصیفی، و با آزمون خی دو و همچنین روش آنتروپی شانون تحلیل و بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج بیان کننده آن است که میزان توجه به اهداف دعا در بین کتب هدیه های آسمان (دوم تا ششم) تفاوت وجود دارد. با توجه به آزمون خی دو، تفاوت فراوانی اهداف دعا در بین کتب هدیه ها آسمانی با ضریب اطمینان 95 درصد، (006.0) میباشد که معنادار است p<0.05؛ در این میان بیشترین میزان تاکید به اهداف دعا در کتاب هدیه های آسمان در پایه چهارم ابتدایی، و کمترین میزان تاکید (فراوانی) به پایه ششم ابتدایی تعلق دارد؛ که این تفاوت هم با ضریب اطمینان 95 درصدمعنادار میباشد.  p<0.05. با توجه به روش تحلیل با آنتروپی شانون در میزان توجه به اهداف دعا، محور حاجت خواستن برای خود از بیشترین درجه اهمیت (97.0) و محور حاجت خواستن برای دیگری از کمترین درجه اهمیت (95.0) برخوردار است ولی این مهم در طلب شفاعت و سلامت برعکس می باشد. یعنی طلب سلامتی و شفا برای دیگران فزونی دارد. همچنین آداب قبل از دعا با بیشترین مقدار بار اطلاعاتی از درجه اهمیت (99.0) و آداب بعد از دعا با کمترین بار اطلاعاتی از درجه اهمیت (41.0) برخوردار است.

    نتیجه گیری

    در مورد مولفه طلب سلامت، شفا و عمر طولانی، نتایج نشان داد از نظر میزان توجه به این مولفه ها، تفاوت معنی-داری با سایر طلب ها نیست.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، دعا، کتاب های هدیه های آسمان ابتدایی، آداب دعا، شفا
  • لیلا رستمی، رشید ذوالفقاری زعفرانی* صفحات 34-45
    هدف

    هدف تحقیق شناسایی وضعیت مولفه های تاثیرگذار آموزش شهروندی در راستای توسعه فرهنگی و اجتماعی شهروندان است.

    مواد و روش ها

    روش تخقیق آمیخته در نظر گرفته شد (کیفی - کمی).جامعه ی آماری در بخش کیفی شامل 40 نفر از  مطلعین کلیدی ، کارشناسان و مدیران مدیریت شهری و در بخش کمی کلیه جوانان بین 18 الی 25 سال شهر تهران در نظر گرفته شد. برای انتخاب نمونه ها در بخش کیفی از روش نمونه گیری زنجیره ای یا گلوله برفی در شناسایی وانتخاب مطلعین کلیدی ودر بخش کمی384 نفر با استفاده  روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد.به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی عوامل مورد توجه در آموزش شهروندی و نقش آنها بر توسعه فرهنگی- اجتماعی شهروندان استفاده شد که روایی سازه آن با استفاده از روش تحلیل عاملی و پایایی آن با استفاده از الفای کرانباخ مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22  با روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته تحقیق با استفاده از آزمون تحلیل عاملی نشان داد که توجه بر تقویت قانون گرایی، توجه بر تقویت روحیه مشارکت جویی، توجه بر تقویت حس مسیولیت پذیری، توجه بر تقویت اعتماد به نفس، توجه بر تقویت مهارتهای ارتباطی، توجه بر تقویت آگاهی های مدنی و توجه بر تقویت مهارت حل مسااله نام گذاری از عوامل تاثیرگذار در آموزش شهروندی جهت توسعه فرهنگی و اجتماعی شهروندان است.همچنین با استفاده از آزمون t تک گروهی مشخص شد که 7 مولفه یاد شده در آموزشهای شهروندی در راستای توسعه فرهنگی و اجتماعی شهروندان در وضعیت مطلوبی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد پاسخدهی جوانان بین 18 الی 25 سال شهر تهران نسبت به وضعیت موجود مولفه های تاثیر گذار آموزش شهروندی در راستای توسعه فرهنگی و اجتماعی شهروندان با میزان میانگین جامعه از لحاظ آماری متفاوت است. با توجه به میزان میانگین های محاسبه شده در این 7 عامل و بزرگتر بودن آن ها از میانگین جامعه (3) نتایج نشان داد که از نظر جوانان بین 18 الی 25 سال شهر تهران  ، 7 مولفه یاد شده در آموزشهای شهروندی در راستای توسعه فرهنگی و اجتماعی شهروندان در وضعیت مطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، توسعه فرهنگی، توسعه اجتماعی
  • عباس غلامی، کامبیز اسماعیل نیا شیروانی*، وحید حقیقت دوستی سیار صفحات 46-52
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی مدیریت معنوی بر اساس بهزیستی ذهنی و رفتار اخلاقی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش کارکنان بانک ملت استان تهران در سال 1399 به تعداد 6392 نفر بودند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 363 نفر برآورد که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسشنامه محقق ساخته مدیریت معنوی، مقیاس بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیار- مو و سیاهه رفتار اخلاقی لوزیر جمع آوری با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بهزیستی ذهنی (384/0=r) و رفتار اخلاقی (562/0=r(با مدیریت معنوی کارکنان همبستگی مثبت و معنادار داشتند. همچنین، هر دو متغیر بهزیستی ذهنی و رفتار اخلاقی با هم توانستند 7/47 درصد از تغییرات مدیریت معنوی کارکنان را تبیین کنند که در این پیش بینی سهم رفتار اخلاقی (350/0=Beta) بیشتر از بهزیستی ذهنی (243/0=Beta) بود (001/0P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش موثر بهزیستی ذهنی و رفتار اخلاقی در پیش بینی مدیریت معنوی کارکنان، متخصصان و برنامه ریزان می توانند جهت ارتقای مدیریت معنوی از طریق کارگاه ها و دوره های آموزشی میزان بهزیستی ذهنی و رفتار اخلاقی آنها را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، رفتار اخلاقی، کارکنان، مدیریت معنوی
  • آزاده ملک زاده، هومن نامور*، فرهاد جمهری صفحات 65-72
    هدف

    هدف این پژوهش ارایه مدل پیش بینی مهارت های اجتماعی در نوجوانان تک فرزند بر اساس سبک های مقابله با توجه به نقش میانجی هوش اخلاقی بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش توصیفی همبستگی از نوع پیش بینی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان 16-19 ساله متولد شده در خانواده های تک فرزند شهر تهران بود. گروه نمونه بر اساس فرمول کلاین از 345 نفر از نوجوانان 16 تا 19 ساله شهر تهران در مناطق 1، 2 و 3 آموزش و پرورش در سال 1398 تشکیل شد که با روش نمونه گیری قضاوتی و داوطلبانه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه مهارت های اجتماعی نوجوانان ایندربیتزن و فوستر (TISS)، حاوی 39 عبارت، پرسش نامه مقابله با شرایط پر استرس کالزبیک - فرم کوتاه (CISS-21) دارای 48 عبارت و پرسش نامه هوش اخلاقی لنیک و کیل، دارای 40 عبارت بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، اثر غیرمستقیم هر سه سبک مقابله مساله مدار (25/0)، هیجان مدار (10/0) و اجتنابی (11/0-) بر مهارت های اجتماعی معنادار بود که از طریق میانجی گری هوش اخلاقی صورت می گیرد. اثر مستقیم متغیر درون زای هوش اخلاقی نیز بر مهارت های اجتماعی (55/0) هم در سطح 01/0 معنادار به دست آمد. میزان واریانس تبیین شده مهارت های اجتماعی توسط سبک های مقابله و هوش اخلاقی برابر با 31 درصد است.

    نتیجه گیری

    بنابراین هوش اخلاقی از طریق هر یک از سه سبک مقابله با شرایط پراسترس می تواند بر مهارت های اجتماعی نوجوانان تک فرزند تاثیرگذار باشد و این نکته اهمیت آموزش و ارتقای هوش اخلاقی را در افزایش مهارت های زندگی اجتماعی این نوجوانان نشان می دهد

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، سبک های مقابله، هوش اخلاقی، تک فرزندی
  • سیده فاطمه میرعابدینی، محمد صالحی*، کیومرث نیاز آذری صفحات 73-84
    هدف

    تحقیق حاضر به دنبال ارایه و تدوین مدل اخلاق کاری با تاکید بر معنویت در سازمان آموزش و پرورش می-باشد، مدلی که متناسب با اصول و باورها و ارزش های معنوی جامعه ما باشد.

    مواد و روش ها

    به منظور ارایه مدل از رویکرد کیفی و روش نظریه داده بنیاد استفاده شد. در این راستا با استفاده از مصاحبه عمیق با 26 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان آموزش وپرورش عوامل مدل شناسایی شدند.

    یافته ها

    در مرحله کدگذاری باز 94 کد استخراج شد. در مرحله بعد کدهای شناسایی شده در قالب مفاهیمی همچون اعتقادات معنوی، ارزش های معنوی، اخلاق در سازمان و غیره دسته بندی شدند. در مرحله بعد از 25 مفهوم شناسایی شده در قالب 12 مقوله فرعی طبقه بندی شدند. معنویت به عنوان مقوله محوری شناسایی شد. حاکمیت اخلاق، گرایش روانی و مدرن شدگی به عنوان شرایط علی، همنوایی اخلاق با سازمان، شناخت و فضای معنوی به عنوان شرایط زمینه-ای، ابعاد وجودی اخلاق به عنوان شرایط مداخله گر، جامعه پذیری اخلاقیات و مقبولیت معنویت به عنوان راهبردها در نظر گرفته شدند و در نهایت پیامدها در قالب دو پیامد فردی و پیامد سازمانی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    ایجاد رفتار اخلاق مدار در محیط کار مستلزم ایجاد فضای مبتنی بر معنویت، تاکید بر ارزش های معنویت محور و فراهم نمودن شرایط بروز این رفتارهاست تا در نهایت بهره وری سازمان افزایش پیدا کند.

    کلیدواژگان: معنویت گرایی، اخلاق کاری، آموزش و پرورش
  • ژاله بحرایی، سید علی حسینی المدنی*، احمد باصری صفحات 85-98
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی مدلیابی تابآوری خانواده بر اساس شادمانی زناشویی، نیازهای بنیادین روانشناختی و معنویت با نقش میانجی تنظیم هیجان بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه زنان و مردان متاهل شاغل در کادر آموزشی سازمان آموزش و پرورش شهر تهران در سال 1399 به تعداد 46257 نفر(32046 نفر زن و 14211 نفر مرد) بودند. حجم نمونه 420 نفر از این‏ افراد بر اساس دیدگاه کلاین(2016) و به شیوه نمونه‏گیری غیرتصادفی در دسترس(شیوه آنلاین) انتخاب و به مقیاس تابآوری خانواده سیکبی(2005)، مقیاس شادمانی زناشویی آزرین و همکاران (1973)، مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی لاگاردیا و همکاران(2000)، پرسشنامه معنویت پارسیان و دونینیگ(2009)، پرسشنامه تنظیم هیجان گروس و جان(2003) پاسخ دادند. سپس الگوی پیشنهادی از طریق مدل معادلات ساختاری با استفاده از SPSS و AMOS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مسیرهای مستقیم معنادار شدند. همچنین اثرات غیرمستقیم شادمانی زناشویی، نیازهای بنیادین روانشناختی و معنویت از طریق تنظیم هیجان بر تابآوری خانواده معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مدل ساختاری اصلاح شده پژوهش برازش مطلوب و قابل قبول با داده های پژوهشی داشت و این گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر تابآوری خانواده در افراد متاهل میباشد.

    کلیدواژگان: تابآوری خانواده، شادمانی زناشویی، نیازهای بنیادین روانشناختی، معنویت و تنظیم هیجان
  • یزدان جمالزاده، مهران مختاری بایع کلایی*، محمدجواد تقی پوریان، سعید اسلامی صفحات 99-106
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و مولفه های اخلاق حرفه ای مبتنی بر مضامین ایرانی - اسلامی در نظام آموزش عالی بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش کیفی، از نوع توصیفی و تحلیل مضمون با رویکرد استقرایی اکتشافی بود . در این پژوهش تا اشباع داده ها از 10 نفر از متخصصانی  و اساتید  رشته های  مدیریت آموزش عالی ، علوم تربیتی و فرهنگی و دینی صاحب نظر بودند،که مصاحبه  صورت گرفت. همچنین جهت تعیین خبرگان از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزارهای MAXQDA 2018،  انجام گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش تعداد 10 مصاحبه صورت گرفته است که شامل بخشی از گفته های مصاحبه شونده، کدهای معنایی، مقوله ها و مفاهیم مرتبط است و همچنین علاوه بر استخراج مولفه های مربوط ابعاد و مولفه های  اخلاق حرفه ای مبتنی برمضامین ایرانی - اسلامی در نظام آموزش عالی ، از نظر خبرگان در خصوص عواملی که بر اخلاق حرفه ای مبتنی برمضامین ایرانی - اسلامی در نظام آموزش عالی تاثیرگذار است نیز سوال شده است

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در مجموع  4 بعد فرهنگی، سازمانی، فردی، اجتماعی و 8 مولفه شامل (رویکرد اسلامی، ارزش های فرهنگی، اخلاق سازمانی، هدایت منابع انسانی، ویژگیهای اخلاقی، ویژگی های فردی، شرایط اجتماعی، ارزش های اجتماعی) و همچنین 30 شاخص شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مضامین ایرانی، نظام آموزش عالی
  • نرجس نیاستی، شهره قربان شیرودی*، جواد خلعتبری، طاهر تیزدست صفحات 107-117
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین بسته آموزشی مبتنی بر روش های درمان متمرکز بر شفقت، درمان متمرکز بر هیجان و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و تعیین اثربخشی آن بر میزان تحمل پریشانی و تکانشگری نوجوانان دارای رفتارهای پرخاشگرانه انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش،نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود.ابتدا بسته آموزشی مبتنی بر روش های درمان متمرکز بر شفقت،درمان متمرکز بر هیجان،درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با استفاده از مطالعات کتابخانه ای تدوین و سپس میزان نسبت روایی محتوا و شاخص های محتوا آن توسط متخصصین تعیین شد.جامعه آماری دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان رامسر بودند که از میان آنها تعداد30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند(15نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر به عنوان گروه کنترل)به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر(2005)،تکانشگری بارت (2004)،پرسشنامه پرخاشگری باس و پری(1992) و پروتکل درمانی بسته آموزشی مبتنی بر روش های درمان متمرکز بر شفقت،درمان متمرکز بر هیجان و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و اثربخشی آن بر تحمل پریشانی و تکانشگری نوجوانان دارای رفتارهای پرخاشگرانه بود. گروه آزمایش در 12 جلسه 120دقیقه ای بسته آموزشی را دریافت نمودند و گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکرد. یافته های پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس و تحلیل واریانس توسط نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند

    یافته ها

    میزان شاخص روایی محتوا برای تمامی هدف ها در بسته آموزشی بین0.9 تا 1 و میزان نسبت روایی محتوا برای تمامی هدف ها در پروتکل آموزشی بین 0.8 تا1 بدست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که بسته آموزشی مبتنی بر روش های درمان متمرکز بر شفقت، درمان متمرکز بر هیجان و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان تحمل پریشانی و تکانشگری نوجوانان تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافتته های پژوهش بین پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری مشاهده نشد.در نتیجه بسته آموزشی توانایی کنترل  تحمل پریشانی و تکانشگری نوجوانان را دارد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر هیجان، تحمل پریشانی، تکانشگری، پرخاشگری
  • مهناز الله دینی، غلامرضا ثناگوی محرر*، محمود شیرازی صفحات 118-129
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی  مداخلات مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر بر ارتقاءتنظیم هیجان میان فردی و وذهن آگاهی در ورزش، بیماران روانی مزمن بوده است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه آزمایش وکنترل بود .جامعه آماری کلیه بیماران روانی مزمن مقیم مرکز شبانه روزی روزبه تحت نظارت اداره بهزیستی در شهر زاهدان درسال99 13بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه تنظیم هیجان میان فردی هافمن (2006) وپرسشنامه ذهن آگاهی درورزش زینوت(2013)بود، وآموزش بسته آموزشی-درمانی مثبت نگر کوییلیام(2003) طی 8جلسه 90 دقیقه ای هفته ای دوبار برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با آزمون تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج  نشان داد که آموزش روانشناسی مثبت نگر برتنظیم هیجان میان فردی (001/0≥P 52/29=  F) وذهن آگاهی در ورزش(001/0≥P ،78/54=  F) بیماران روانی مزمن درمرحله پس آزمون اثربخش بوده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین آموزش روانشناسی مثبت نگر  کمک کرد که بیماران توانمندی  های بالقوه خود را از طریق داشتن عواطف مثبت ،اشراف وکنترل،وهدف جویی بهبود بخشند واز این طریق عملکردشان در فعالیتهای روزانه بهبود یابد.

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت نگر، اختلالات روانی مزمن، تنظیم هیجان میان فردی، ذهن آگاهی
  • ماه نساء کریمی طالقانی*، واقیناک سرکسیان صفحات 137-143
    هدف

    از جمله گروه‏های آسیب‏پذیر در جامعه، دانشجویان می‏باشند که به دلیل تنش ‏های متعدد فردی، اجتماعی، تحصیلی و شغلی کیفیت زندگی آن‏ها با چالش ‏هایی روبه روست. در شرایط متحول زندگی امروزی کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی این قشر مساله مهمی می‏باشد. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی مقایسه‏ ای کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در دو گروه از دانشجویان خانواده شهدا و عادی انجام شد.

    مواد و روش‏ ها:

     این پژوهش توصیفی-مقطعی و از نوع علی- مقایسه ‏ای بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان خانواده‏ شاهد استان گلستان بود. با روش نمونه‏گیری در دسترس تعداد 120 نفر (60 دانشجوی شاهد و 60 دانشجوی عادی) انتخاب و به چک لیست اطلاعات جمعیت ‏شناختی-محقق ساخته و پرسشنامه کیفیت زندگی(SF-36) پاسخ دادند. داده‏های گردآوری شده با روش‏ های آمار توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیری با SPSS/26 تحلیل شد.

    یافته‏ ها:

     میانگین و انحراف‎معیار سن دانشجویان خانواده شهدا 48/3 ± 17/27 سال و دانشجویان عادی 16/4 ± 05/28 بود. نتایج تحلیل مانوا نشان داد که در ابعاد سلامت عمومی، محدودیت ایفای نقش به دلایل عاطفی، عملکرد اجتماعی، شادابی، سلامت روانی و نمره کل کیفیت زندگی بین دانشجویان شاهد و عادی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P) اما در ابعاد سلامت جسمانی، محدودیت ایفای نقش به دلایل جسمانی و درد بدنی بین دو گروه دانشجویان تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P).

    نتیجه‏ گیری: 

    یافته‏ ها بر این امر تاکید می‏کند که کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی به عنوان عاملی اساسی در برنامه‏ های پیشگیرانه مربوط به سلامتی و مداخلات درمانی در بین دانشجویان شاهد و عادی مورد توجه متخصصان سلامت و بهداشت روان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت، دانشجو، خانواده شهدا
  • علی شریعتمدار طهرانی، مهدی خیراندیش*، محمدجواد تقی پوریان، داود کیا کجوری صفحات 144-161
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، استنتاج مدلی از عوامل موثر و عوامل تاثیر پذیر و همچنین ابعاد مدیریت سرمایه روانشناختی از دیدگاه اسلامی با روش فراترکیب از انواع روش های فرامطالعه است.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر، پژوهشگر با بهکارگیری روش مرور نظاممند و فراترکیب، به تحلیل نتایج و یافته های پژوهشگران پیشین میپردازد و با انجام گامهای هفت گانه روش ساندلوسکی و باروسو با شناسایی 3 عامل برای مدیریت سرمایه روانشناختی از دیدگاه اسلامی مدل مفهومی آن را دسته بندی کرده است. از میان 120 مطالعه، 90 مطالعه حذف و 30 پژوهش برای تجزیه و تحلیل اطلاعات انتخاب شد.  در نهایت، برای عوامل تاثیر پذیر و تاثیرگذار بر سرمایه روانشناختی از دیدگاه اسلامی سه عامل اعتقادات، اخلاقیات و توجه به احکام بر اساس آیات قران دستهبندی شد که برای  عوامل تاثیر گذار بر مدیریت سرمایه روان شناختی اسلامی برای بعد اخلاقیات 5 مولفه، برای بعد اعتقادات 4 مولفه و برای توجه به احکام 3 مولفه کشف شد. برای عوامل تاثیر پذیر از مدیریت سرمایهروانشناختی برای بعد اخلاقیات 12 مولفه، برای بعد اعتقادات 4 بعد و برای توجه به احکام سه مولفه کشف شد. همچنین ابعاد مدیریت سرمایه روانشناختی از دیدگاه اسلام در دوسته خداشناسی و خود شناسی در نظر گرفته شد. که برای بعد خود شناسی 13 عامل و برای بعد خداشناسی 12 عامل درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج فوق میتوان گفت پرواضح است که نظر به گستردگی مباحث علم انسانی و درهم تنیدگی زنجیروار مولفه های روانشناختی، پژوهش حاضر بر این ادعا نمیباشد که تمامی عوامل تاثیرگذار، تاثیر پذیر و ابعاد سرمایه روان-شناختی از دیدگاه اسلام را تبیین و بازشناسی نموده است.

    نتیجه گیری

    با این وجود با توجه به خلاء مشهود در باب موضوع، گامی در حوزه شناسایی و تبیین سرمایه روانشناختی از دیدگاه اسلام برداشته است

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، دیدگاه اسلامی، فراترکیب
  • هیمداد حمدامین محمد، عزیز جوانپور هروی*، محمدعلی ربی پور صفحات 162-175
    هدف

      مساله پژوهش حاضر در وهله اول، اختلاف در مورد وجود خداوند متعال از جهت قدمت و حدوث بین ملحدین و اهل علم کلام (فلاسفه و متکلمان) و در وهله بعد، بررسی و ارتباط ایمان و عبودیت با سبک زندگی اسلامی می باشد. در همین راستا، آراء و عقاید امامان غزالی و طوسی بعنوان نمونه ای از فیلسوفان معتدل و به دور از افراط و تفریط بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بر حسب هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت، توصیفی تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای اسنادی بوده است. قلمرو موضوعی پژوهش، وجود خدواند و ایمان و سبک زندگی اسلامی در کنار دیدگاه امامان غزالی و طوسی، و قلمرو زمانی آن، نیمه اول سال 1402 می باشد.

    یافته ها

      امام غزالی در اثبات وجود خداوند متعال به دلایل نقلی، عقلی، قراین احوال، حدوث عالم، دلیل الاراده و فطرت و امام طوسی نیز به دلایل وحدانیت، عدم تحیز مکانی و زمانی، منزه بودن از حوادث و دلیل نقلی اشاره می کنند. آنها معتقدند مردم در رابطه با با ادله در اثبات وجود خداوند متفاوت هستند، لذا برخی آن را مانند دلیلی بر محسوس و معقول قرار می دهند و بعضی هم دلیلی بر وجود خالق قرار می دهند. به اعتقاد غزالی، اگر انسان می خواهد به کمال خویش دست یابد، هیچ راهی جز پایبندی به مسایل عبادی ندارد؛ پس آنچه زندگی انسان را معنادار می کند و آن را از پوچی و بیهودگی رها می سازد، دینداری، عبودیت و ایمان است. از دیدگاه طوسی نیز، سعادت آدمی در شناختن حق تعالی و بندگی و ایمان برای اوست. بنابراین معتقدند انسان منکر وجود خداوند فاقد هرگونه ایمان و عقیده، موجودی غرق در خودخواهی است که هیچوقت از منافع فردی خود خارج نمی شود و همیشه به صورت موجودی سرگردان است که خارج از سبک زندگی اسلامی، تکلیف خویش را از زیستن در مسایل اخلاقی، اجتماعی و خانوادگی نمی داند.

    نتیجه گیری

      ایمان و زندگی با هم بی ارتباط نیستند و میان ایمان و سبک زندگی اسلامی ارتباط نزدیکی وجود دارد که نمی توان آن را نادیده گرفت. برای توجیه سبک مناسب زندگی (اسلامی) و معناداری آن، پیوند این دو ضروری است. باور قلبی به وجود خداوند و داشتن اعمال خداوندی، ایمان را در وجود فرد نهادینه می کند و فرد را از هدف غایی اش که ایمان و تقرب به خداوند است، متاثر می نماید و همه شیون زندگی خود را از عبادت تا کسب وکار، تحصیل، تفریح، معاشرت و... در مسیر این هدف قرار می دهد. پس، مساله وجود خداوند متعال که بین اعتقاد و عبودیت و ایمان فرد با سبک زندگی وی ارتباط وجود برقرار می کند، افراد با ایمان قوی تر را در داشتن سبک زندگی اسلامی تر موفق تر می داند.

    کلیدواژگان: وجود خداوند، ایمان، سبک زندگی اسلامی، امام غزالی، امام طوسی
  • خسرو ابراهیمی تقی زاده* صفحات 176-181
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اساس روانی و تربیتی شکل گیری رفتاراجتماعی (مسیولیت پذیری) در نوجوانان 18-12 سال به روش مداخله ای و آزمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان 18-12 سال شهرستان ساری تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 50 نفر(25 نفر به عنوان گروه آزمایش و 25 نفر به عنوان گروه کنترل) انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه رشد اجتماعی وایلند، پرسشنامه محقق ساخته سبک های فرزندپروری و فرم های ارزشیابی مسیولین مدارس از دانش آموزان بود که قبل و پس از کلاسهای آموزشی در اختیار نمونه هدف قرار گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از روش آمار استنباطی پارامتریکt دو گروهی مستقل انجام شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین دو گروه از نوجوانان مذکور در میزان سطح انگیزه در نوجوانان و سطح اعتماد به نفس آنها در بروز رفتار اجتماعی تفاوت معنی داری مشاهده گردید و همچنین بین شیوه های متفاوت فرزندپروری والدین در بروز رفتار اجتماعی مذکور در بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: رفتار اجتماعی، مسئولیت پذیری، نوجوانان، انگیزه، اعتماد به نفس، شیوه های فرزندپروری والدین
  • محمدرضا کاظمی، عباس سلمان پور*، سیدابراهیم قدسی صفحات 182-193
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اساس روانی و تربیتی شکل گیری رفتاراجتماعی (مسیولیت پذیری) در نوجوانان 18-12 سال به روش مداخله ای و آزمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان 18-12 سال شهرستان ساری تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 50 نفر(25 نفر به عنوان گروه آزمایش و 25 نفر به عنوان گروه کنترل) انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه رشد اجتماعی وایلند، پرسشنامه محقق ساخته سبک های فرزندپروری و فرم های ارزشیابی مسیولین مدارس از دانش آموزان بود که قبل و پس از کلاسهای آموزشی در اختیار نمونه هدف قرار گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از روش آمار استنباطی پارامتریکt دو گروهی مستقل انجام شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین دو گروه از نوجوانان مذکور در میزان سطح انگیزه در نوجوانان و سطح اعتماد به نفس آنها در بروز رفتار اجتماعی تفاوت معنی داری مشاهده گردید و همچنین بین شیوه های متفاوت فرزندپروری والدین در بروز رفتار اجتماعی مذکور در بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: رفتار اجتماعی، مسئولیت پذیری، نوجوانان، انگیزه، اعتماد به نفس، شیوه های فرزندپروری والدین
  • روزیتا ارشاد سرابی، داوود تقوایی*، مهدی جهانگیری صفحات 201-211
    هدف

    این پژوهش با هدف، وابستگی به شبکه های مجازی و سبکهای فرزندپروری در نوجوانان: نقش واسطهای تنظیم هیجان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشآموزان مقطع متوسطه (دختر و پسر) شهر تهران در سال 1400-1399 تشکیل دادند، که از میان آن ها، تعداد 400 نفر با روش نمونه گیری خوشهای مرحلهای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای وابستگی به فضای مجازی ، سبک های فرزندپروری ادراک شده  و تنظیم هیجانی (گارنفسکی و کرایج، 2006) استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V23  و Amos-V8.8 استفاده گردید. همچنین به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. نتایج نشان داد بین سبکهای فرزندپروری ادراک شده با وابستگی به شبکه های مجازی در نوجوانان رابطه وجود دارد. سبکهای فرزندپروری ادراک شده اثر غیرمستقیم بر وابستگی به شبکه های مجازی به واسطه تنظیم هیجان مثبت و منفی داشته است (05/0>p). همچنین نتایج نشان داد که اثر غیرمستقیم سبکهای فرزندپروری ادراک شده بر وابستگی به شبکه های مجازی نوجوانان به واسطه تنظیم هیجان با 95 درصد اطمینان مورد تایید بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر راهبردهای تنظیم هیجان نقشی موثر در میزان استفاده از شبکه های مجازی در نوجوانان دارند و باید در برنامه های آموزشی و تربیتی به سبک های فرزندپروری والدین نیز توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: وابستگی به شبکه های مجازی، سبکهای فرزندپروری، تنظیم هیجان
  • حسین سلیمانپور مقدم، علی سعیدی*، حسین مهدیان صفحات 234-244
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی شفقت ورزی و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (اکت) بر خودکارآمدی تحصیلی و انگیزش پیشرفت انجام شد.

    مواد و روش ها

    از آنجایی که یکی از دغدغه های اساسی نظام های آموزشی، بررسی و رفع مشکلات تحصیلی دانش آموزان از قبیل افت یا کاهش انگیزه های تحصیلی است، به نظر می رسد این دو روش می توانند در این راستا به افزایش خودکارآمدی و انگیزه های تحصیلی یادگیرندگان کمک کنند. این مطالعه یک پژوهش تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش، دانش آموزان پسر پایه یازدهم در ناحیه چهار آموزش و پرورش شهر مشهد در سال تحصیلی 1401 - 1400 بودند. با روش نمونه گیری خوشه ای، از مدارسی که دارای حداقل چهار پایه یازدهم بودند یک مدرسه به شیوه تصادفی انتخاب و سپس سه کلاس به شیوه تصادفی انتخاب و به صورت قرعه کشی در سه گروه جایگزین شدند. گروه های آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای به تفکیک با روش های شفقت ورزی و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (اکت) آموزش دیدند و گروه کنترل، آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش، پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی و انگیزش پیشرفت بودند. داده ها در نرم افزار spss25 با روش های تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر عاملی تک متغیره و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از اثربخشی هر دو روش شفقت ورزی و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (اکت) در افزایش خودکارآمدی تحصیلی و انگیزش پیشرفت بود (001/0 ˂ P). هم چنین بین دو روش آموزشی در افزایش خودکارآمدی تحصیلی و انگیزش پیشرفت تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0< P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، برای افزایش خودکارآمدی تحصیلی و انگیزش پیشرفت دانش آموزان می توان از روش های شفقت ورزی و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (اکت) استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شفقت ورزی، آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (اکت)، خودکارآمدی تحصیلی، انگیزه پیشرفت
  • الهه شعبانی، باقر ساروخانی*، محمدمهدی لبیبی صفحات 264-276
    هدف

    این پژوهش باهدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی تاثیر الگو همسر گزینی مدرن در طلاق قطعی  انجام شد.

    مواد و روش ها

    رویکرد روششناختی تحقیق اثباتگرایی است و روش تحقیق، روش توصیفی و تبیینی بود. جامعه آماری شامل زنان و مردانی بود که در دادگاه های خانواده در شهر تهران از دی ماه 98 تا آخر خرداد 99 جهت طلاق قطعی مراجعه کرده بودند. نمونه به صورت تصادفی ساده و در دسترس انتخاب گردید. حجم نمونه به صورت تقریبی از میزان وقوع طلاق در این فاصله زمانی در شهر تهران 2500 تا بوده که در فرمول کوکران عدد 384 به دست آمد و در بین شش مجتمع قضایی دادگاه خانواده توزیع گشت. سهم هر مجتمع قضایی خانواده 64 پرسشنامه بود.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که بر طبق نتایج به دست آمده با توجه به اینکه مقدار سطح معنی داری آزمون کای کمتر از 05/0 بود، فرض صفر رد شده و با اطمینان 95% می توان گفت الگوی همسرگزینی از نوع مدرن بر روی وقوع طلاق قطعی تاثیر داشت. با توجه به مقدار ضریب گاما 588/0 می توان گفت شدت وابستگی در حد متوسط بود. در بررسی مدل تحقیق، بار عاملی سبک ازدواج مدرن برابر 89/0 بود.

    نتیجه گیری

    ازدواج مدرن و آشنایی زوجین پیش از ازدواج، زوجین آن قدری که به عشق قبل از ازدواج اهمیت می دهند بعد از ازدواج هیچ اهمیتی به آن نمی دهند. در حالی که آدم ها برای ادامه زندگی شان بیشتر به عشق نیاز دارند تا شروع زندگی خود.

    کلیدواژگان: الگوی همسرگزینی مدرن، طلاق قطعی، دادگاه های خانواده
  • فرزانه یعقوب، ستار پروین*، حسین آقاجانی مرسا صفحات 277-290
    هدف

    هدف اصلی تحقیق حاضر شناخت، «رابطه سرمایه اجتماعی با تابآوری در بین کادر پزشکی (پزشکان، پرستاران و مددکاران اجتماعی) » بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش پیمایش به صورت توصیفی و تبیینی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه پزشکان و پرستاران و مددکاران اجتماعی بیمارستانهای شهر اهواز، مازندران، کرمانشاه، لرستان، تهران، کرمان و تبریز بود. روش نمونه گیری از نوع طبقهای و تصادفی ساده است. در مجموع 413 بیمارستان دولتی و خصوصی در شهرهای اهواز، مازندران، کرمانشاه، لرستان، تهران، کرمان و تبریز دو (2) بیمارستان در هر شهر انتخاب شد و بر روی آن بیمارستانهای منتخب در این شهرها پژوهش صورت گرفت. در 14 بیمارستان منتخب شهرهای مذکور 384 نفر از پزشکان و پرستاران و مددکاران اجتماعی به صورت تصادفی ساده مورد پژوهش قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مقدار ضریب همبستگی حمایت اجتماعی برابر 367/0 و سطح معنیداری 000/0 ، مقدار ضریب همبستگی اعتماد اجتماعی برابر 306/0 و سطح معنیداری 000/0 ، مقدار ضریب همبستگی مشارکت اجتماعی و سطح معنی داری آزمون در کل نمونه برابر 401/0 و 000/0 ، مقدار ضریب همبستگی انسجام اجتماعی و سطح معنی داری آزمون در کل نمونه برابر 305/0 و 000/0 است. با توجه به مقدار مثبت ضریب همبستگی می توان گفت بین متغیر های سرمایه اجتماعی با تابآوری همبستگی مثبتی وجود دارد و رابطه متغیرها مستقیم است.

    نتیجه گیری

    از دیگر نتایج پژوهش، میانگین متغیر سرمایه اجتماعی، بیشترین سطح سرمایه اجتماعی مربوط به شهر تهران و کمترین سطح سرمایه اجتماعی مربوط به شهر تبریز بود. میانگین متغیر تاب آوری، بیشترین سطح تاب آوری مربوط به شهر کرمان و کمترین سطح تاب آوری مربوط به شهر اهواز بود.

    نتیجهگیری

    شغل پزشکی و پرستاری به دلیل ماهیت  حرفهای خود،  طاقتفرسا و دارای استرس و  چالشهای فراوان است،  طوری که کیفیت زندگی پزشکان و پرستاران را تحت تاثیر قرار  میدهد. لذا؛ حفظ و ارتقاء تابآوری آنها توسط مدیران جامعه مهم است.

    کلیدواژگان: تابآوری، سرمایه اجتماعی، انسجام اجتماعی، حمایت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، کادر درمان پزشکان، پرستاران و مددکاران اجتماعی
  • مرجان ابراهیمی، محمود قیوم زاده*، مهدی فلاح صفحات 291-299
    هدف

    تشهیر مجرمان اقتصادی در عصر حاضر، بهترین مجازات اخلال گران اقتصادی است و می تواند در زمینه کاهش این گونه جرایم موثر باشد که مقاله حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی و با روش کتابخانه ای آن را از منظر فقهی مورد بررسی قرار داده است.

    مواد و روش

    با توجه به اهمیت این موضوع، این تحقیق با استفاده از منابع اسلامی، فقهی و کتب قانون به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شد.

    یافته ها

    تشهیر یکی از انواع مجازات های تعزیری است که به اعتقاد قاطبه ی فقها مجازات اصلی جرم شهادت زور است و از نظر مشهور فقها در مورد قاذف، قواد، کلاهبردار و مفلس هم اجرا می شود. در مورد فلسفه، موارد و کیفیت اجرای تشهیر بین فقها اختلاف نظرهایی موجود است.

    نتیجه گیری

    حکم تشهیر برای اخلال گران اقتصادی مجازاتی است که اکثر فقهای اسلامی آن را با استفاده از آیات و روایات برای مجرمین اقتصادی در شرایط فعلی بهترین مجازات می دانند که هم در فقه امامیه و هم در فقه اهل سنت با هدف بازدارندگی و جلوگیری از تکرار جرایم اقتصادی بیان شده و همگی فقها بر این مسیله اتفاق نظر دارند.

    کلیدواژگان: تشهیر، اخلال گران اقتصادی، عصر حاضر
  • حسن زائری لطف*، محمد زاهدی اصل، حبیب آقابخشی، ابوتراب طالبی صفحات 300-312
    هدف

    اعتیاد زنان یک مقوله ی جنسیتی است و در مقایسه با اعتیاد مردان، در جامعه ی ما توجه کم تری به آن شده است. به رغم این واقعیت که زنان معتاد مشکلات متعدد و سختی را تجربه می کنند، آنان از حمایت اجتماعی و خدمات کمی برخودار می شوند. هدف این پژوهش، بررسی این پدیده، تجربه ی زنانه از اعتیاد و ارایه ی الگوی پارادایمی اعتیاد زنان است.

    روش

    این پژوهش کیفی است. در مرحله ی اول، و برای فهم تجربه ی زیسته ی زنان معتاد، روش نظریه ی زمینه ای(GT) اجرا شد و داده ها از طریق مصاحبه ی عمیق و نیمه ساختارمند گردآوری شد. تعداد  30 نفر از این زنان در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به روش هدفمند شروع شد و با رسیدن به اشباع نظری خاتمه یافت. داده ها به روش "استراوس و کوربین" و طی سه مرحله ی کدگذاری باز، محوری و گزینشی، کدگذاری و تحلیل شدند.

    یافته ها

    طبق مقوله ی محوری، اعتیاد زنان واکنشی تبعی است که در شرایط نابسامانی خانوادگی و اجتماعی روی می دهد و با پیامدهای جسمی، روانی، اقتصادی و اجتماعی همراه است.

    نتیجه گیری

    براساس تجربه زیسته زنان دچار اعتیاد می توان گفت که اعتیاد زنان دارای چهار مرحله است. مرحله ی نخست مرحله ی آشنایی با مواد و آغاز مصرف، مرحله ی دوم مرحله شک و تردید، مرحله سوم مرحله ی وابستگی و مرحله ی چهارم مرحله ی ترک و رهایی است.

    کلیدواژگان: اعتیاد زنانه، تجربه ی زیسته، سوءمصرف مواد، کاهش آسیب
  • سید محسن ابراهیمی، رجبعلی محمدزاده ادملایی*، جمال صادقی، علی اصغر عباسی اسفجی صفحات 323-337
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی ویژگی های شخصیتی در رابطه بین استقلال خانواده مبدا با اهمال کاری تحصیلی  است.

    مواد و روش ها

    بدین منظور 300 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد بابل به صورت در دسترس پرسشنامه های خانواده مبدا (FOS)، اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم و سنجش صفات پنجگانه شخصیتی(NEO-FFI) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر از طریق آزمون بوت استرپ و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش گرچه ویژگی های روان آزرده خویی و تجربه پذیری تاثیرشان به طور منفی بوده اما همه ویژگی های شخصیتی روان آزرده خویی، برونگرایی، تجربه پذیری، توافق جویی و وظیفه شناسی توانستند در رابطه با استقلال خانواده مبدا و اهمال کاری تحصیلی به عنوان متغیر میانجی ایفای نقش کنند. در واقع رشد استقلال در خانواده با پذیرش مسیولیت و احترام به سایر اعضا منجر به شکل گیری ویژگی های شخصیتی همچون منعطف بودن، کنجکاوی و جرات مندی شده که بر پیشرفت تحصیلی و کاهش اهمال کاری تاثیرگذارند. در حالی که افراد روان آزردهخو با مسیولیت پذیری و انعطاف پذیری کمتر،  معمولا دچار اهمال کاری تحصیلی می شوند.

    نتیجه گیری

    بنابرین در برخی از خانواده های ایرانی با استقلال پایین تر، تجربه پذیری با توجه به فرهنگ ایرانی که بحث احترام به نظرات بزرگترها مهم است این افراد را در تعارض با خانواده و جامعه قرار می دهد و منجر به کاهش موفقیت و افزایش اهمال کاری تحصیلی می شود.

    کلیدواژگان: استقلال خانواده مبدا، ویزگی های شخصیتی، اهمال کاری تحصیلی
  • ملیحه حسینی ابریشمی، زهرا هاشمی*، عباس عبداللهی صفحات 338-350
    هدف

    محیط های آموزشی مکان هایی هستند که در آن ها چالش های تحصیلی همواره وجود دارد. سرزندگی تحصیلی از جمله متغیرهایی است که برای فایق آمدن به مشکلات و چالش های تحصیلی کمک شایانی می کند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی ارتباط طرحواره های ناسازگار اولیه با سرزندگی تحصیلی همراه با نقش میانجی گری تنظیم شناختی هیجان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش توصیفی حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد که در سال تحصیلی 1400-1399 در تهران مشغول به تحصیل بودند را در بر گرفت، از میان آن ها تعداد 201 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار یانگ (یانگ، کلاسکو و ویشار، 2003)، پرسشنامه سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2006)، و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی (2001) استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری با روش بوت استراپ نشان داد طرحواره های ناسازگار اولیه بر سرزندگی تحصیلی اثر مستقیم دارد، تنظیم شناختی هیجان بین طرحواره های ناسازگار اولیه و سرزندگی تحصیلی میانجی گری می کند.

    نتیجه گیری

    بر این اساس به منظور جلوگیری از به وجود آمدن طرحواره های ناسازگار و تاثیرات مخرب آن ها، آموزش خانواده ها در راستای ارضای نیازهای بنیادین و فراهم آوردن خدمات روان درمانی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، تنظیم شناختی هیجان، سرزندگی تحصیلی
  • سروش شاه بیک، آمنه معاضدیان*، پرویز صباحی، ارسلان خان محمدی اطاقسرا صفحات 360-369
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی افسردگی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و  تاب آوری با در نظر گرفتن نقش میانجی شفقت بر خود در بیماران مبتلا به سرطان بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری در این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به انستیتو کانسر بیمارستان های امام خمینی و میلاد تهران بودند. تعداد افراد نمونه 300 بیمار مبتلا به سرطان بود که براساس ملاک های ورود و خروج پژوهش و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی شفقت بر خود نف (2003)، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ(1998)، پرسشنامه تاب آوری کونور-دیویدسون (2005)، و مقیاس افسردگی بک(1961) بودند. داده های گردآوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Amos تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل پیش بینی بینی افسردگی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و تاب آوری با در نظر گرفتن نقش میانجی شفقت بر خود براساس داده های تجربی از برازش مطلوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم طرحواره های ناسازگار اولیه و تاب آوری با در نظر گرفتن نقش میانجی شفقت بر خود و امیدواری بر افسردگی بیماران مبتلا به سرطان مورد تایید قرارگرفت (p<0.05).

    کلیدواژگان: افسردگی، طرحواره های ناسازگار اولیه، تاب آوری، شفقت بر خود
  • نادره بحری، محمدرضا سرمدی*، محسن ایمانی نائینی صفحات 370-379
    هدف

    هدف این تحقیق ارایه الگویی سلامت محور از تربیت عاطفی فرزندان در منابع و اندیشه های  اسلامی با روش توصیفی- تحلیلی می باشد.

    مواد و روش ها

    با توجه به وضعیت زندگی در جامعه ای دینی و نیز ورود الگو های مختلف و بیگانه از روابط عاطفی و گسترش آن در میان جوانان و نوجوانان، لازم و ضروری است تا با مطالعه و بررسی اندیشه های دینی و اسلامی و رجوع به آرا و اندیشه های بزرگان دین، الگوهای رفتاری از روابط عاطفی را برای خانواده ها و تربیت فرزندان ارایه بدهیم.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که؛  بارز نمودن و شکوفاسازی توانمندی های عاطفی در میان همسران، نه تنها ارتباط میان آن دو را در سطوح مختلف سامان می دهد، بلکه به ارتقاء و سالم سازی روابط با دیگران، از جمله خدا و نیز جو خانوادگی سالم تر برای دوری از تنش و درگیری و پرورش فطرت و توانمندی های سرشتی فرزندان به سوی خوبی و خیر باشد. به بیان دیگر، پدر و مادر در جایگاه محوری ترین عنصر تعاملات خانوادگی، وقتی التزام اساسی به آموزه های اخلاقی، ارزشی، دینی و عاطفی در روابط همسری داشته باشند، می توانند الگوی مقبول و ارزنده ای برای انتقال مفاهیم و آموزه های نظام ارزشی جهانی، انسانی، فرازمانی و فرامکانی دین اسلام به فرزندان خویش باشند و شخصیت و هویت وجودی آنان را پایه ریزی کنند.

    نتیجه گیری

    یکی از عوامل مهم و اثرگذار بر تربیت فرزندان، مشاهده روابط مطلوب میان والدین است که منشا این روابط مطلوب والدین، به فعلیت رساندن عواطفشان است.

    کلیدواژگان: تربیت عاطفی، سبک زندگی، منابع اسلامی، آموزه های اخلاقی
  • صالح دریایی فرد، مهدی مهریزی*، مژگان سرشار، سید محمدعلی ایازی صفحات 383-395

    این مقاله به تحلیل صدوری(سندی) وفقه الحدیثی(متنی) روایت های مربوط به آثارونتایج ایمان واعتقاد به شب قدروتاثیرآنها درزندگی انسان ازدیدگاه اهل بیت (ع) پرداخته است. این دسته ازروایات پیرامون پنج موضوع قابل مشاهده است؛ که درروایتی به نقش هدایتگری امامان معصوم (ع) درایمان واعتقاد به شب قدر پرداخته شده ودرروایاتی دیگردومقوله ی هدایت وتصدیق اهل بیت (ع)، به عنوان نتیجه ی ایمان واعتقاد به شب قدرمعرفی گردیده؛ ودرروایاتی نیزازدوموضوع کفرومنکرشدن علم خداوند، سخن به میان آمده که منتج به انکاروعدم ایمان واعتقاد به شب قدرشده است. دراین مقاله ازمجموع 156 روایت تعداد شش روایت را با عنوان آثارونتایج ایمان واعتقاد به شب قدر، باتوجه به اولویت قرن وترتیب زمانی صدورروایات درمصادراولیه ی هریک، بررسی نموده ایم. بررسی تحلیلی اعتبارصدوری (سندی) وارزیابی راویان نشان دهنده ی این است که درسند این روایات افرادی ثقه ،ضعیف وممدوح وجود دارد که ارزیابی آنها منجربه این گردید که درنهایت ازمجموع شش روایت بررسی شده، یک روایت موثق و پنج روایت ضعیف السند ارزیابی شدند؛ وبا بررسی تحلیلی فقه الحدیثی(متنی) ودلالی این روایات دریافتیم که دراین روایات، انواع اختلافات واشکالات متنی همچون تصحیف ،نقل به معنا ،مزید ونقصان ،تحریف وتقطیع وجود دارد که باعث اضطراب وعدم اصالت متن حدیث گردیده است که مصادیق آن مورد توجه قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: لیله القدر، ایمان واعتقاد، روایات شیعه، تحلیل صدوری، تحلیل فقه الحدیثی
  • علی سعیدی طلب، مرتضی قاسمی*، احسان ساده، زین العابدین امینی سابق صفحات 397-408
    هدف

    هدف اصلی این مقاله شناسایی و واکاوی عوامل موثر بر مدیریت منابع انسانی سبز در اقتصاد مقاومتی در شرکت های کوچک و متوسط است.

    مواد و روش ها

    روش انجام پژوهش آمیخته(کیفی-کمی) است. برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12، برای شناسایی عوامل موثر بر مدیریت منابع انسانی سبز در اقتصاد مقاومتی در شرکت های کوچک و متوسط استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه خبرگان در حوزه مدیریت دولتی و محیط زیست و اقتصاد و همچنین مدیران شرکت های واقع در شهرک صنعتی اشتهارد بودند تا اشباع نظری 15 مصاحبه صورت گرفت. و تمام مصاحبه ها بین 45 تا 75 دقیقه به طول انجامید. مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان در سال 1400 به صورت شفاهی و مکتوب انجام شد. در نهایت پس از تحلیل مضامین برگرفته از مصاحبه ها پرسشنامه ای با 42 شاخص و 11 مولفه و 3 بعد طراحی شد. برای تعیین سهم هر بعد از مدیریت منابع انسانی سبز در اقتصاد مقاومتی از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. با توجه به مصاحبه های نیمه ساختار یافته 3 بعد(پیشایندها، محتوا و پسایندها) و 11 مولفه و 42 شاخص استخراج گردید.

    یافته ها

    در بخش تعیین سهم هر بعد مدیریت منابع انسانی سبز در اقتصاد مقاومتی مشخص گردید که پیشایندها با ضریب 0.819 بیشترین تاثیر را در مدیریت منابع انسانی سبز در اقتصاد مقاومتی داشت و به ترتیب محتوا با ضریب 0.797 و پسایندها با ضریب 0.713 بیشترین تاثیر را داشتند.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش با در نظر گرفتن نتایج تحقیقات گذشته و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه، چارچوب منسجمی برای مدیریت منابع انسانی سبز ایجاد شده است. این چارچوب از طرفی پسایندها و پیشایندهای مدیریت منابع انسانی را مورد توجه قرار داده و از طرف دیگر ابعاد غیرفرایندی را وارد محتوای مدیریت منابع انسانی سبز به عنوان یکی از نقش های مدیریت منابع انسانی سبز کرده است.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، اقتصاد مقاومتی، شرکت های کوچک و متوسط
  • ثریا غلامحسین پورانوری* صفحات 416-424
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نرخ رشد جمعیت دانشجویی و ظرفیت کالبدی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تبریز بوده است.

    مواد و روش ها

    روش انجام پژوهش، پیمایشی و مبتنی بر مطالعه اسنادی است. جامعه ی آماری شامل کلیه اسناد مربوط به ظرفیت کالبدی و تعداد دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی و دوره ها یمختلف دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه در طول سالهای 1392-1393 تا 1398-1397 می باشد. حجم نمونه تحقیق برابر با حجم جامعه و بااستفاده از روش نمونه گیری تمام شماری انتخاب شد. برای گردآوری داده هااز مطالعه اسناد اداری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که رشد دانشجو در طول سالهای تحصیلی 1392 - 1393 تا 1398-1397 درکل برابر با 0.009 بوده است و پیش بینی می شود دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1403-1402 تعداد 1133 نفر دانشجو داشته باشد.

    نتیجه گیری

    بنابر این می توان گفت که رشد جمعیت دانشجویی دراین دانشکده تابعی از سیاستهای وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری می باشد و نظام آموزش عالی با رشد بی رویه ای در توسعه دانشگاه های پیام نور و آزاد اسلامی و مراکز علمی - کاربردی و در برخی موارد در دانشگاه های دولتی نیز بوده است

    کلیدواژگان: جمعیت دانشجویی، دانشگاه تبریز، ظرفیت کالبدی، نرخ رشد
  • زهرا طاعات، محمدهادی مهدوی*، محمدعلی حیدری صفحات 425-434

    در گذشته، روانشناسان و فقها بر تقسیم دقیق اختلالات روانی تاکید داشتند. اما یافته های جدید روانشناسی نشان داد که کثرت علایم مشترک در اختلالات روانی، مرزبندی دقیق را ناممکن ساخته و استناد به عرف ضرورت دارد. براین اساس، فقهای متاخر اقسام اختلال روانی را محدود به جنون و سفه دانستند. نظربه عدم اشاره روانشناسان به سفه، پژوهش حاضر، اختلالات روانی بجز سفه را به روش تطبیقی و موضوع سفه را از منظر فقها مورد مطالعه قرار می دهد. در این مقاله تلاش بر پاسخ به این پرسش است که: گستره معیار متغیر عرف، برای تقسیم بندی اختلالات روانی به چه میزانی است؟ پاسخ به این پرسش؛ نشان می دهد که عرف ممکن است رفتاری را در جامعه ای اختلال روانی شناخته؛ اما در جامعه ای دیگر رفتاری بهنجار بشمار آورد. با این حال، در مواردی، مانند اختلال حافظه ای، عرف جوامع اتفاق نظر داشته و برای شناخت این اختلالات به دستاوردهای علمی استناد می کند.

    کلیدواژگان: اختلال روانی، جنون، سفه، عرف
  • شناسایی ابعاد و مولفه های ارتقای درس پژوهی در دوره ابتدایی
    ساناز زاهدی، حمید شفیع زاده*، هادی رزقی شیرسوار صفحات 435-444
    هدف

    درس پژوهی الگویی از پژوهش مشارکتی در کلاس درس است که می تواند نقش موثری در بهبود کیفیت آموزش داشته باشد. در نتیجه، هدف این پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های ارتقای درس پژوهی در دوره ابتدایی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش خبرگان دانشگاهی و صاحب نظران وزارت خانه آموزش وپرورش کشور در سال 1400 بودند. حجم نمونه بر اساس اصل اشباع نظری 12 نفر شد که این افراد با توجه به ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 6 سوال بود که روایی یافته ها توسط خبرگان تایید و پایایی آنها با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 63 درصد برآورد شد. داده ها با روش های کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار Maxquda تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ارتقای درس پژوهی 109 شاخص در 22 مولفه و 6 بعد داشت؛ به طوری که ابعاد شامل نگاه استراتژیک به عنوان شرایط علی (با چهار مولفه آینده نگری، واقعیت گرایی، رقابت پذیری و تفکر سیستمی)، پویایی مدارس به عنوان شرایط زمینه ای (با چهار مولفه توجه به توانایی های معلمان، رفع نیازهای معلمان، فراهم آوردن امکانات و بهبود ارتباطات سازمانی)، عوامل ساختاری و فردی به عنوان شرایط مداخله گر (با سه مولفه عوامل انگیزشی، عوامل سازمانی و عدم شناخت کافی از درس پژوهی)، پژوهش محوری به عنوان پدیده محوری (با سه مولفه یادگیری مستمر، بهبود آموزش و اثربخش شدن آموزش)، بهسازی آموزشی به عنوان راهبردها (با چهار مولفه مهارت افزایی، تاکید بر مدیریت مشارکتی، نظارت و ارزیابی و سلامت سازمانی) و توسعه آموزشی به عنوان پیامدها (با چهار مولفه الگوسازی، کارآیی فزاینده، استقرار تفکر علمی و ایجاد فرهنگ یادگیری) بودند. در نهایت، الگوی پارادایمی ابعاد و مولفه های ارتقای درس پژوهی در دوره ابتدایی ترسیم شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به الگوی پارادایمی ابعاد و مولفه های ارتقای درس پژوهی در دوره ابتدایی می توان برنامه هایی برای بهبود و ارتقای درس پژوهی طراحی و اجرا کرد.

    کلیدواژگان: درس پژوهی، دوره ابتدایی، نگاه استراتژیک، پویایی مدارس
  • مصطفی نوروزی، مرضیه پیله ور*، محمد رضائی صفحات 455-469

    یکی از مسایلی که در وقف مطرح است بحث مشروط و معلق بودن است که بطور پراکنده در کتب فقهی علما مذاهب خمسه از آن یاد شده که وقف با چه شرایطی صحیح و با چه شرایطی باطل می شود ؟ و یا چه شرایطی در وقف می توان قرار داد و چه شرایطی نمی توان قرار داد. لکن آنچه در این مقاله به ان پرداخته شده است این موضوع است که آیا ذاتا می توان وقف را مشروط به شروطی کرد یا خیر؟ آیا وقف می تواند معلق به امر یا عاملی باشد یا خیر؟ که اقوال مختلف در هر بخش آورده می شود و سپس ادله قایلین و مانعین در هر بخش بررسی می شود و روایاتی که آورده می شود به اختصار بررسی می گردد. روش این تحقیق توصیفی تحلیل با فن کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: وقف، مشروط، معلق، خیار، تنجیز، مطلق، موبد
  • عمران خلیلی تبار، مجتبی طبری*، یوسف قلی پور کنعانی صفحات 470-488
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی، کمی سازی و الویت بندی عارضه های سیستم حفظ و نگهداشت منابع انسانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از طریق روش تحقیق مدل آمیخته اکتشافی صورت گرفت و جامعه آماری آن در بخش کیفی، گروهی از خبرگان شامل مدیران ارشد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و اساتید رشته مدیریت منابع انسانی در مراکز آموزش عالی، در بخش کمی کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی - منطقه ساری و امور خطوط لوله و مخابرات نفت ایران - منطقه شمال، بتعداد 835 نفر (789 نفر مرد و 46 نفر زن) و در بخش الویت بندی، مدیران عالی و میانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی، تعداد 20 نفر، در بخش کمی با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی بر اساس فرمول کوکران، تعداد 263 نفر و در بخش اولویت بندی، تعداد 35 نفر با روش غیرتصادفی" هدفمند"،  به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق اجرای تکنیک دلفی (Delphi) با پرسشنامه نیمه ساختاریافته و ساختاریافته طی چهار راند، در بخش کمی از طریق مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) با پرسشنامه محقق ساخته 120 گویه ای و در بخش اولویت بندی، از طریق تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با پرسشنامه های ماتریسی، استخراج و با استفاده از نرم افزارهای SPSS، AMOS و EXPERT CHOICE تجزیه و تحلیل شد. برای تعیین روایی و پایایی در مرحله کیفی از بررسی های لازم شامل مقبولیت (بازنگری خبرگان) و قابلیت تایید(بازبینی مجدد خبرگان)، استفاده شده، در مرحله کمی، روایی پرسشنامه ها به سه روش صوری، محتوایی (محدوده CVR و CVI برای گویه ها بین 6/0 تا 0/1 و 80/0 تا 0/1) و سازه (محدوده روایی همگرا بین 601/0 تا 817/0 و روایی واگرا بیشتر از همبستگی سازه با سایر سازه ها) تایید شد. پایایی هم به سه روش تعیین ضریب بارهای عاملی گویه ها (بیشتر از 4/0)، آلفای کرونباخ مولفه ها (بین 727/0 تا 898/0) و پایایی ترکیبی (بین 847/0 تا 930/0) برآورد و تایید شد. در بخش اولویت بندی، محتوای پرسشنامه ماتریسی از نظر قابل فهم بودن و گویا بودن مورد تایید پنج تن از خبرگان دانشگاهی و سازمانی قرار گرفته و نرخ ناسازگاری معیارها بین 02/0 تا 0061/0 محاسبه و تاییدگردید. یافته ها نشان داد، الگوی عارضه های سیستم حفظ و نگهداشت منابع انسانی دارای 6 بعد (سازمانی (داخلی)، محیطی (بیرونی)، شغلی، فردی (شخصی)، دولتی (سیاستی) و فرهنگی - اجتماعی) و 30 مولفه بوده است.

    یافته ها

    نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی ابعاد الگوی پژوهش، مورد تایید واقع شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج بخش اولویت بندی هم، حاکی از اهمیت بیشتر عارضه های شغلی و مولفه « استقلال و آزادی کاری» داشته است.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی، سیستم حفظ و نگهداشت
  • جمیل بهرام زئی*، نعمت اصفهانی عمران، اسماعیل اسلامی صفحات 489-499

    یکی از مباحث مهم و اساسی «توحید و خداشناسی»، مبحث صفات خداوند است. وجود آیات فراوان مربوط به صفات الهی و کیفیت طرح آنها از سوی قرآن کریم، موضوعی است که از دیرباز، ذهن متکلمان و مفسران این کتاب آسمانی را به خود مشغول ساخته است. بحث صفات الهی همچنین در مباحث مربوط به ادبیات فارسی، به ویژه در حوزه ادب عرفانی نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. متون عرفانی فارسی، متاثر از مفاهیم و مضامین دینی با محوریت خداشناسی و توحید است و شایسته است که این موضوع در این آثار، مورد تحقیق و بررسی همه جانبه قرار گیرد. در این تحقیق، سعی بر آن بوده است که بازتاب صفات الهی در متون منثور صوفیه در قرن چهارم و با مطالعه موردی، کتاب «اللمع فی التصوف» نوشته ابونصر سراج، مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان میدهند که نویسنده این اثر، با تاثیرپذیری از آیات قرآنی، توانسته است تحولی اساسی در روند آثار منثور فارسی و مضامین عرفانی ایجاد کند؛ به طوری که صفات الهی، به طور مستقیم در اثر او تجلی یافته است.

    کلیدواژگان: صفات خداوند، متون منثور عرفانی، اللمع فیالتصوف
  • اباذر غفاری لشکناری، حسنعلی آقاجانی*، مرضیه گرجی پشتی، محمدجواد تقی پوریان صفحات 500-508
    هدف

    شهروند فرهنگی لازمه توسعه پایدار در جوامع و فرهنگ های مختلف است. بنابراین، هدف این پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های پیشران های شهروند فرهنگی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش خبرگان شهروندان فرهنگی و مقاله های مرتبط بودند که طبق اصل اشباع نظری 22 نفر از خبرگان و 46 مقاله با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش یادداشت برداری از مقاله ها و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان بود که روایی محتوایی آنها با نظر خبرگان 49/0 و پایایی آنها با روش ضریب توافق بین دو کدگذار 89/0 محاسبه شد. داده ها با روش تحلیل مضمون در نرم افزار Maxqda تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که برای پیشران های شهروند فرهنگی 12 بعد و 49 مولفه شناسایی شد. ابعاد پیشران های شهروند فرهنگی شامل فرهنگی/ اجتماعی (7 مولفه)، مسیولیت پذیری (5 مولفه)، مشارکت شهروندی (6 مولفه)، هویت شهروندی (2 مولفه)، اعتماد بین شخصی (2 مولفه)، توسعه رسانه ها از ارتباطات جمعی (3 مولفه)، گرایش به پیروی از قانون (3 مولفه)، گرایش به پایبندی به قوانین (5 مولفه)، مسیولیت اجتماعی و فرهنگی (6 مولفه)، وضعیت اقتصادی و اجتماعی (3 مولفه)، گرایشات فرهنگی (5 مولفه) و پذیرش سرمایه اجتماعی (2 مولفه) بودند.

    نتیجه گیری

    ابعاد و مولفه های بسیاری برای پیشران های شهروند فرهنگی شناسایی شدند که با استفاده از آنها می توان گام موثری در جهت توسعه پایدار برداشت.

    کلیدواژگان: شهروند فرهنگی، فرهنگی، اجتماعی، مشارکت شهروندی، گرایشات فرهنگی
  • زهرا طهماسبی، مژگان سرشار*، سید محمدعلی ایازی صفحات 509-516

    گروهی از آیاتی که مبنی بر نشانه های قیامت است در لسان علماء به عنوان «اشراط الساعه» طرح گردیده و ماخوذ از خود قرآن(محمد/ 18) است که مقصود از آن علایم و نشانه های رستاخیز و حوادث متصل به قیامت است. «اشراط الساعه» حوادث و علایم کوچکی هستند که قبل از وقوع حادثه ی عظیم قیامت رخ می دهد تا هشداری برای پایان جهان و یا سرآغازی برای صحنه ی رستاخیز باشند. این هشدارها دربردارنده تحولات و انقلاب عظیمی است که در کاینات، آسمان و زمین رخ می دهد. این نوشتار به بررسی تفاسیر بعد از قرن دوم تا آثار مرتبط با قرون متاخر پرداخته و به بررسی رویکرد واقع نمایی اعم از «ظاهرگرا، تاویل گرا» مبنی بر آرای مفسران و محققان می پردازد. یافته های پژوهش بر اساس رویکردهای نامبرده  حاکی از آن است که فهم محققین و مفسرین در زمینه اشراط الساعه با یکدیگر متفاوت بوده و در عین حال امکان وقوع قیامت را به زبان تصویر مورد ارزیابی قرار داده اند. لذا آگاهی انسانها از اشراط الساعه می تواند بر نوع نگرش و سبک زندگی آنها تاثیر بسزایی داشته باشد. روش تحقیق مقاله حاضر، روش توصیفی-تحلیلی با فن کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: اشراط الساعه، تفاسیر، واقع نما، ظاهرگرا، تاویل گرا، سبک زندگی
  • فاطمه جرمزه، حسن احدی*، جواد خلعتبری صفحات 517-528
    مقدمه

    احساس تنهایی یکی  از هیجانهای منفی و ناخوشایند است که به دلایل مختلف در زوجین پدیدار میشود. از جمله عوامل موثر در شکلگیری احساس تنهایی راهبردهای مقابلهای و منبع کنترل است که میتواند به صورتهای مثبت و منفی اثرگذار باشد. ضمن این که میانجیگری حمایت اجتماعی در تعدیل کردن احساس تنهایی نقش دارد. با این روابطی که به آن اشاره شد  مدل پژوهش شکل گرفته است. بنابراین هدف از انجام پژوهش پیشبینی احساس تنهایی بر اساس راهبردهای مقابلهای و منبع کنترل در زوجین با  میانجیگری حمایت اجتماعی بوده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری را مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره منطقه چهار تهران در سال 1400 تشکیل داد. حجم نمونه بر اساس روش مدلیابی 250 نفر تعیین گردید که به روش سهمیهای تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: مقیاس احساس تنهایی راسل (178)، مقیاس راهبردهای مقابلهای اندلر و پارکر (1990)، مقیاس منبع کنترل راتر (1966)، مقیاس حمایت اجتماعی زیمنت و همکاران (1988)، روش تجزیه و تحلیل داده ها عبارت بودند از بهره برداری از شاخصهای آمار توصیفی، معادلات ساختاری، تحلیل مسیر، آزمون t و آزمون سوبل که توسط نرم افزارهای spss24 و PLS انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که بین هر یک از متغیرهای راهبردهای مقابلهای  و منبع کنترل با احساس تنهایی رابطهی مستقیم وجود داشته است.

    نتیجه گیری

    همچنین بین احساس تنهایی و هر یک از متغیرهای راهبردهای مقابلهای و منبع کنترل با میانجیگری حمایت اجتماعی رابطه وجود داشته است. پیشبینی احساس تنهایی در مدل پژوهش برازش داشته است.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، راهبردهای مقابلهای، منبع کنترل، حمایت اجتماعی
  • عارفه روشنی، اعظم رحیمی نیک*، احمد ودادی، منصوره علیقلی صفحات 529-538
    هدف

    رشد چشمگیر استفاده از فناوری مالی همزمان با توسعه توانمندی های دیجیتال، محیط زندگی امروز را دچار تحول کرده است. انقلابی که اینترنت در سبک زندگی انسان مدرن و مراودات و فرهنگ او به وجود آورده و چالشی که توسعه زیرساختهای مالی مبتنی بر تکنولوژی های نوین، در ساختار پیچیده سیستم های مالی سنتی ایجاد کرده، انفجاری در تولد استارتاپ های فینتک را منجر شده است. این تغییرات با وجود پاندمی کرونا سرعت بیشتری به خود گرفته و بیتردید یکی از تاثیرپذیرترین حوزه ها، زندگی روزمره افراد است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با هدف شناسایی پیشرانها و پیامدهای اجتماعی استارتاپهای فینتک ایران انجام شده است. پژوهش حاضر مبتنی بر فلسفه تجربه گرایانه است و با روش قیاسی انجام شده است. از منظر هدف نیز یک پژوهش بنیادی است که با روش داده بنیاد صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل 10 نفر از بنیانگذاران استارتاپهای فینتک است که با روش نمونه گیری غیراحتمالی و هدفمند در این مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمهساخت یافته است. داده های پژوهش با نرم افزار MaxQDA تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کیفی مصاحبه های خبرگان نشان داد موفقیت استارتاپ های فینتک ایران از طریق اعتمادسازی، ارتباطات و تعاملات، طراحی و اجرای آمیخته بازاریابی مناسب می تواند منجر به پیامدهایی در سطح جامعه (تغییر سبک زندگی، ارتقای کیفیت زندگی، پیشرفت تکنولوژیک) شده و پیامدهای مثبتی برای کسب و کارها (احیای کسب و کارهای کوچک، ایجاد کسب و کارهای جدید، تسهیل و تسریع ارایه خدمات مالی، کاهش هزینه ارایه و دریافت خدمات مالی) ایجاد می کند.

    نتیجه گیری

    از راهبردهایی که رسیدن به موفقیت را تسهیل میکند اعتمادسازی بین کاربران، سرمایه گذاران و اعضای تیم می باشد. در شرایط مبهم سیاسی حاکم، وجود تحریمهای گسترده، بی ثباتی اقتصادی، نوسانات شدید بازارهای سرمایه در کنار عدم قطعیت ذاتی استارتاپها، دشواری تصمیم گیریهای راهاندازی استارتاپ و سرمایه گذاری را بیشتر می کند.

    کلیدواژگان: استارتاپ، فینتک، پیامدهای اجتماعی، موفقیت، رویکرد داده بنیاد
  • رویا ظفری، علی زارعی*، علی محمد امیرتاش صفحات 539-548
    هدف

    در هر سازمانی بهره وری نقش مهمی در بهبود عملکرد آن سازمان دارد. بنابراین، هدف این پژوهش ارایه مدل بهره وری مبتنی بر مدیریت اسلامی بر اساس مولفه های سبک مدیریت کیفیت جامع بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کمی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان های منتخب شمال غرب کشور در سال 1398 به تعداد 587 نفر بودند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 367 نفر برآورد که این تعداد با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با توجه به حجم استان ها انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های بهره وری مبتنی بر مدیریت اسلامی (اولسانیا و همکاران، 2012) و سبک مدیریت کیفیت جامع (اسپینوال، 1994) بودند که روایی آنها با نظر خبرگان تایید و پایایی همه آنها با روش آلفای کرونباخ بالاتر از 70/0 محاسبه شد. داده ها با روش های تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و PLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل بهره وری مبتنی بر مدیریت اسلامی بر اساس مولفه های سبک مدیریت کیفیت جامع برازش مناسبی داشت. همچنین، هر ده مولفه سبک مدیریت کیفیت جامع شامل کار تیمی، گروه های کیفیت، آموزش، ارزشیابی و بازخورد، استفاده از اطلاعات، اهداف کیفی، مشتری مداری، نظام پیشنهادها، بهبود مستمر و تعهد رهبری بر بهره وری مبتنی بر مدیریت اسلامی اثر مستقیم و معنادار داشتند (001/0P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه برای افزایش بهره وری مبتنی بر مدیریت اسلامی می توان زمینه را برای بهبود هر یک از مولفه های سبک مدیریت کیفیت جامع فراهم کرد.

    کلیدواژگان: بهره وری، مدیریت اسلامی، سبک مدیریت کیفیت جامع
  • سارا طارمی، عبدالحسن فرهنگی*، زهرا عباسپور آذر، محمدباقر حبی صفحات 549-562
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تدوین برنامه درمانی (اتیسم یکپارچه با خانواده) و مقایسه اثربخشی آن با (آموزش مهارتهای ویژه چندگانه) بر واکنش پذیری نسبت به استرس ادراک شده در مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری، همینطور از نظر نوع داده آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 12 نفر از صاحب نظران و خبرگان متخصص بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. همچنین جامعه آماری در بخش کمی شامل 45 مادر کودکان مبتلا به اتیسم بودند که با استفاده از روش نمونه-گیری تصادفی ساده، در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) همتاسازی شدند. گروه آزمایش اتیسم یکپارچه با خانواده 8 جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش مهارتهای ویژه چندگانه هم 8 جلسه 90 دقیقهای تحت آموزش قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته انفرادی اکتشافی بود در بخش کمی نیز بهمنظور گردآوری داده ها از پرسشنامه واکنش پذیری نسبت به استرس ادراک شده (شولتز و همکاران، 2011) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده های بخش کیفی از تحلیل محتوا و در بخش کمی از طریق آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی، آزمون تحلیل کوواریانس) تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد از جمله مولفه های برنامه درمانی اتیسم یکپارچه با خانواده شامل ویژگیهای فردی والدین، رابطه والد-کودک، سلامت روان والدین، خانواده، فراخانواده، رابطه والد-والد، دانش خانواده درباره اتیسم و استیگما بود. بر اساس ابعاد و مولفه های شناسایی شده، مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار بود. نتایج نشان داد آموزش برنامه درمانی اتیسم یکپارچه با خانواده و آموزش مهارتهای ویژه چندگانه باعث کاهش واکنش پذیری نسبت به استرس ادراک شده در مادران کودکان مبتلا به اختلال اتیسم در طی جلسات آزمایشی شده است. لازم به ذکر است که روند بهبودی در گروه اتیسم یکپارچه با خانواده بیشتر است.

    نتیجه گیری

    بنابراین استفاده از این مداخلات و برنامه های آموزشی به عنوان روشی در کاهش استرس والدین کودکان مبتلا به اتیسم پیشنهاد میشود.

    کلیدواژگان: واکنش پذیری نسبت به استرس ادراک شده، اتیسم یکپارجه با خانواده، مهارتهای ویژه چندگانه
  • علی صیدی، محمد خطیب*، پرویز مفتون صفحات 563-573

    مطالعات قبلی در حوزه آموزش زبان انگلیسی مبانی نظری جهانی بومی سازی و هویت زبان آموزان انگلیسی ایرانی را در رابطه با هنجارهای جهانی شدن مورد بحث قرار داده و دیدگاه های موافق و مخالف را بیان کرده اند. با این حال، هیچ مطالعه ای تاکنون چهارچوبی ایرانی اسلامی برای هویت زبان آموزان انگلیسی ایرانی بر اساس دیدگاه جهانی بومی ارایه نکرده است. از این رو، پژوهش حاضر سعی در ارایه یک چهارچوب هویت جهانی بومی زبان آموزان ایرانی بر اساس ارزش های اجتماعی-فرهنگی موجود در کتاب های وارداتی زبان انگلیسی در موسسات زبان ایرانی دارد. همچنین، به معلمان زبان انگلیسی یک پرسشنامه برای انتخاب مدل هویتی زبان آموزان داده شد تا مشخص شود که کدام جهت گیری هویتی را برای زبان آموزان خود ترجیح می دهند. در مرحله کیفی، ارزش های اجتماعی-فرهنگی موجود در سه کتاب درسی آموزش زبان انگلیسی به نام های Touchstone، Interchange  و Passages از طریق تحلیل محتوا مورد ارزیابی قرار گرفتند. شرکت کنندگان این پژوهش شامل 30 معلم زبان انگلیسی بودند که پرسشنامه انتخاب جهت گیری هویت زبان آموزان را دریافت کردند. بعد از تحلیل کتاب های انتخاب شده 15 دسته از ارزش های اجتماعی-فرهنگی شناسایی و مورد بحث قرار گرفتند و چهارچوب هویت جهانی بومی زبان آموزان ایرانی ارایه شد. همچنین، یافته ها نشان داد معلمان داشتن گرایش هویتی جهانی بومی را برای زبان آموزان خود نسبت به هویت جهانی و بومی ترجیح می دهند. نتایج حاصل شده کاربرد هایی برای معلمان زبان انگلیسی، زبان آموزان، سیاست گذاران و تهیه کنندگان مطالب درسی دارد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی بومی شدن، بومی شدن، گرایش هویتی، توسعه اجتماعی
  • منصوره شریفی نویسی، امیرمسعود امیر مظاهری*، زهرا حضرتی صومعه صفحات 574-583
    هدف

    هدف اصلی پژوهش، ارایه الگوی عوامل موثر بر وضعیت کودکان یتیم خانه های تحت پوشش بهزیستی تهران  پس از 18 سالگی با رویکرد نظریه داده بنیاد است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر نوع داده، کیفی است که با رویکرد داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری شامل نخبگان دارای مدرک تحصیلی دکتری و عضو هیات علمی دانشگاه با سابقه حداقل 5 سال در سازمان بهزیستی و دارای مدارک تحقیقاتی و شرکت در سمینارهای مرتبط می باشد. حجم نمونه 10نفر خبره بود که با روش هدفمند و با توجه به اصل اشیاع نظری انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه سازمان یافته است. برای تحلیل داده ها از روش کد گذاری نظری (باز، محوری و انتخابی) استفاده شده است. پس از کد گذاری باز و محور و  با توجه به مبانی نظری و عملی، روابط بین مقوله های شناسایی ترسیم شده و الگوی عوامل موثر بر وضعیت کودکان یتیم خانه های تحت پوشش بهزیستی تهران  پس از 18 سالگی با رویکرد نظریه داده بنیاد نهایتا در 4محور اصلی و11 مقوله فرعی ترسیم شده است.

    یافته ها

    براساس تحلیل های صورت گرفته  با پرسشنامه اشتراوس و کوربین(2003)، مشخص شد که  این مدل از اعتبار لازم برخوردار است.

    نتیجه گیری

    بنابراین به کارگیری و عملیاتی کردن الگوی مذکور می تواند به ارتقای وضعیت کودکان یتیم خانه های تحت پوشش بهزیستی تهران پس از 18سالگی، کمک به سزایی کند.

    کلیدواژگان: الگو، کودکان، یتیم خانه، داده بنیاد، بهزیستی
  • مهدی صادقی فرد، سعید صیادی*، مهدی محمدباقری، سنجر سلاجقه، حجت بابایی صفحات 584-600
    هدف

    هدف این پژوهش طراحی و تبیین الگوی بهرهوری منابع انسانی با تاکید بر سرمایه روانشناختی و تعهد سازمانی در یکی از سازمانهای دولتی استان خراسان جنوبی است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی - توسعهای و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی و از نوع همبستگی مبتنی بر مدلیابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی کارکنان یکی از سازمانهای دولتی استان خراسان جنوبی تشکیل میدهد که در زمان انجام پژوهش 674 نفر بودند. حجم نمونه به تعداد 520 نفر بودند و با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم طبقه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پژوهش توسط خبرگان و صاحب نظران حوزه مدیریت منابع انسانی و همچنین تحلیل عاملی مورد تایید قرار گرفت. برای سنجش پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است و پایایی درونی تمامی مولفه ها مورد تایید قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که عوامل مرتبط با بهرهوری علاوه بر تاثیر مستقیم، به طور غیر مستقیم و از طریق سرمایه روانشناختی و تعهد سازمانی بر بهرهوری منابع انسانی اثر مثبت و معناداری دارد. نتایج تحلیل مدل ساختاری پژوهش نشاندهنده اثر مثبت و معنادار سرمایه روان شناختی بر بهره وری منابع انسانی و همچنین اثر مثبت و معنادار سرمایه روان شناختی بر تعهد سازمانی است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بین تعهد سازمانی و  بهره وری منابع انسانی رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    علاوهبراین، نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه روان شناختی علاوه بر تاثیر مستقیم، به طور غیرمستقیم و از طریق تعهد سازمانی نیز بر بهره وری منابع انسانی تاثیر میگذارد.
    در پایان نتایج پژوهش بیانگر آن است  که الگوی پژوهش، از اعتبار لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: بهرهوری، بهرهوریمنابعانسانی، تعهد سازمانی، سرمایه روانشناختی
  • علی حسینی، اعظم رحیمی نیک*، سید عباس حیدری صفحات 601-611

    ارزش ویژه برند  به عنوان باارزش ترین دارایی ناملموس هر شرکت, به دلیل مزیت های فوق العاده ای که ایجاد می کند, نقش مهمی در موفقیت شرکت ها و برقراری ارتباط موثر با مشتری دارد. در این مطالعه با استفاده از نظریه پردازی داده بنیاد, الگوی ارزش آفرینی برند مبتنی بر نگرش مصرف کننده در صنعت خرده فروشی بوده است شناسایی و تبیین گردید. بدین منظور, داده ها از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با خبرگان بازاریابی شرکتی این حوزه گردآوری شد. نمونه گیری به روش نظری انجام شد و پس از 15 مصاحبه, کفایت نظری حاصل گردید. تجزیه وتحلیل و کدگذاری داده ها بر مبنای الگوی نظریه پردازی داده بنیاد طی سه مرحله کدگذاری باز, گزینشی و محوری نشان داد که برای موفقیت تاثیر گذاری ارزش ویژه برند خدماتی با تاکید بر نگرش مصرف کننده  مدیران بایستی به کلیه مقوله ها و زیر مقوله های شناسایی شده در این پژوهش به‎دقت توجه کنند و در خصوص هر یک از آن ها اطلاعات لازم و کافی داشته باشند بعلاوه این پژوهش لزوم توجه به تاثیر گذاری ارایه الگوی ارزش آفرینی برند مبتنی بر نگرش مصرف کننده در صنعت خرده فروشی  را نشان میدهد. نابراین شرکتها می بایست ضعف های مرتبط با ارتباط با پاسخگویی را رفع نموده و از طریق بررسی منظم رضایت مشتریان و شناسایی نیازهای حال وآتی مشتریان، گرایش به پاسخگو بودن  را تقویت نمایند.

    کلیدواژگان: برند، ارزش آفرینی برند، نگرش مصرف کننده، صنعت خرده فروشی
  • مرضیه زمانی، محمدنور رحمانی*، مهنوش عابدینی صفحات 612-628
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر، طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر تربیت فرهنگی- اسلامی در دوره متوسطه نظام آموزشی کشور بود. پژوهش حاضر کیفی - کمی (آمیخته) از نوع داده بنیاد، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری در تحقیق حاضر شامل کلیه مطلعان و متخصصان و برنامه ریزان عرصه برنامهریزی درسی مدارس متوسطه نظام آموزشی کشور است که توانایی ابراز نظر در زمینه برنامه درسی را دارند. در بخش کمی نیز روش نمونه گیری به صورت، نمونه هدفمند است. در پژوهش کیفی، برای جمع آوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه‏ای، سندخوانی، مصاحبه، مشاهده مشارکتی و غیرمشارکتی، ثبت مصاحبه ها از زمینه مورد مطالعه و منابع ثانویه که تجارب شخصی، ادبیات موجود و مقایسه آن ها را در بر خواهد گرفت استفاده شد. به منظور شناسایی چهارچوب و ویژگیهای عناصر اصلی الگوی تربیتی جوانان، از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. در بخش کمی این پژوهش، همچون بسیاری از مطالعات توصیفی مشابه برای جمعآوری اطلاعات مورد از پرسشنامه استفاده شده است. روایی این پرسشنامه به صورت روایی صوری از دیدگاه 5 نفر از صاحبنظران تعلیم و تربیت مناسب تشخیص داده شده و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 79/ محاسبه گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق از روش های آماری کمی و کیفی استفاده شده است. در آمار کمی روش های آمار توصیفی مانند جدول فراوانی و درصد و نمودار ستونی، میانگین و انحراف معیار و  آمار استنباطی شامل آزمون تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21  به  کار برده شد و برای کلیه فرضیه ها سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد. یافته ها نشان داد.

    یافته ها

    نتایج ضرایب همبستگی دوران یافته نشان داد که تعداد 99 سوال پرسشنامه می توانند در زیر 10 عامل جای بگیرند. مدل مفهومی نشان دهنده روابط بین مقوله های اصلی الگوی برنامه درسی تربیت فرهنگی اسلامی است.

    نتیجه گیری

    مقادیر بتا برای متغیرهای مکنون (ابعاد متغیرهای اصلی) نشان میدهد که تمامی این ابعاد توانسته اند تبیین معنی-داری از متغیرهای اصلی پژوهش داشته باشند. لذا تحلیل عاملی تاییدی ابعاد متغیرهای پژوهش در مدل اصلی قابل قبول و مورد تایید میباشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت فرهنگی- اسلامی، نظام آموزشی
  • احسان احمدی سرخونی، محمدعلی چیت ساز*، نبی الله ایدر صفحات 629-640
    هدف

    امروزه توسعهنیافتگی متاثر از علل مختلفی است که دراین بین ارزشهای فرهنگی و هنجارهای اجتماعی میتوانند به عنوان مانع در توسعه منطقهای بازی کنند. پژوهش حاضر باهدف بررسی علل، زمینه ها و عوامل مداخلهگر موانع فرهنگی - اجتماعی توسعه نیافتگی با تاکید بر جامعه هدف کمیته امداد در شرق استان هرمزگان انجام گردید.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و با تکنیک تحلیل محتوای کیفی انجام شد.  مشارکتکنندگان بخش کیفی کلیه مدیران و نخبگان اجرایی نهادهای حمایتی ازجمله کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی و خبرگان علمی (شامل اساتید دانشگاه و پژوهشگران) و نیز افراد متنفذ محلی شرق استان هرمزگان بود، که با نمونه گیری گلوله برفی بعد از 17 مصاحبه محقق به اشباع داده ها رسید. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. روش تجزیه وتحلیل داده ها نیز کدگذاری سهگانه باز، محوری و انتخابی بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد؛ عواملی نظیر نهادینگی فرهنگ سنتی و قوم-محور، اعتبارات بدون نظارت و بدون نیازسنجی، بی توجهی به آمایش سرزمینی به عنوان برخی از علل؛ غلبه فرهنگ سنتی- مذهبی مقاوم در برابر تغییر، ساختار طبقاتی و سلسلهمراتبی، نبود فرهنگ خوداتکایی به عنوان برخی از زمینه ها و استمرار فقر فرهنگی، سنت-گرایی و تعصبگرایی و عدم بومی گرایی و تخصص گرایی به عنوان برخی از شرایط مداخلهگر به عنوان موانع فرهنگی-اجتماعی توسعهنیافتگی منطقه موردتحقیق بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده باید گفت که در منطقه موردمطالعه علی رغم از بین رفتن طبقه خان، اضمحلال طبقه رییس پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به تبع آن تضعیف تدریجی نظام کاستی، این نظام و ارزش های سنتی و خرافی آن به طور ذاتی در اذهان مددجویان کمیته امداد و سکنه محدوده وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، توسعهنیافتگی، ارزشهای توسعهای، موانع اجتماعی- فرهنگی توسعه
  • صدیقه گل بابازاده مقری، بهارک شیرزاد کبریا*، مهدی کلانتری، هادی رزقی شیرسوار صفحات 641-652
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر اعتبار یابی مدل سنجش بهره وری آموزشی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر اهداف کاربردی است و از نظر ماهیت و نوع مطالعه روش ترکیبی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل 30 نفر از خبرگان حوزه تعلیم و تربیت را شامل می شود. ابزار مورد استفاده در تحقیق شامل پرسشنامه استاندارد 6 سوالی تاییدی مدلهای کیفی  می باشد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از اجرای تحقیق نشان می دهد، در مولفه تطبیق، آماره t محاسبه شده 4.96 = t در سطح 01/0 معنادار است. مقایسه میانگین سوال تطبیق 4.17 = M با میانگین جامعه 3 نشان می دهد که این مولفه ازنظر متخصصین دارای اعتبار بالایی است و با اطمینان 99 درصد مورد تایید قرار گرفته است.در مولفه قابلیت فهم، آماره t محاسبه شده 5.23 = t در سطح 01/0 معنادار است. مقایسه میانگین قابلیت فهم 4.23 = M با میانگین جامعه 3 نشان می دهد که این مولفه ازنظر متخصصین دارای اعتبار بالایی است و با اطمینان 99 درصد مورد تایید قرار گرفته است.در قابلیت تعمیم، آماره t محاسبه شده 4.00 = t در سطح 01/0 معنادار است. مقایسه میانگین قابلیت تعمیم 4.13 = M با میانگین جامعه 3 نشان می دهد که این مولفه ازنظر متخصصین دارای اعتبار بالایی است و با اطمینان 99 درصد مورد تایید قرار گرفته است.در مولفه کنترل، آماره t محاسبه شده 5.03 در سطح 01/0 معنادار است. مقایسه میانگین مولفه کنترل 3.76 = M با میانگین جامعه 3 نشان می دهد که این مولفه ازنظر متخصصین دارای اعتبار بالایی است و با اطمینان 99 درصد مورد تایید قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    در ضمن نتایج اعتبار یابی نهایی مدل نشان می دهد، سازوکار اجرایی با میانگین 4.08، فلسفه و اهداف با میانگین3.98 مبانی نظری با میانگین 3.83، اصول اجرایی با میانگین 3.69 و نظام ارزیابی با میانگین 3.18 به ترتیب از مهم ترین ابعاد الگو(در زمینه اعتبار یابی) محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: بهره وری، بهره وری آموزشی، اعتبار یابی، مدل
  • فیروزه غیابی، محمدرضا اسماعیلی*، فریده اشرف گنجویی صفحات 653-669
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل جامع ارتقای نظام نظارت در سازمان های ورزشی کشور بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و توسعه ای و ازلحاظ شیوه گردآوری داده ها، به صورت کیفی از نوع داده بنیاد بود. مشارکت کنندگان این بخش از پژوهش شامل 16 نفر از اعضای هییت علمی و صاحب نظران مرتبط با حوزه مدیریت ورزشی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع نظری و گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار این تحقیق مصاحبه های نیمه ساختاریافته جهت دست یابی به توصیفی غنی از تجارب، نگرش و ادراک مصاحبه شوندگان نسبت به عوامل موثر بر نظام نظارت در سازمان های ورزشی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده های کیفی با روش داده بنیاد مبتنی بر رویکرد سیستماتیک و طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و منتخب انجام گرفت. جهت اطمینان از اعتبار تحلیل های کیفی، از روش بازبینی توسط اعضا، مستندسازی از طریق نقل قول نویسی و بررسی همکار استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش در بخش کیفی 85 کدباز در قالب 24 مفهوم و 11 مقوله اصلی شناسایی شد که در قالب مدل پارادایمی شامل شرایط علی (بهره وری، سلامت اداری)، شرایط زمینه ای (بسترهای فردی، شفافیت)، شرایط مداخله گر (روساختاری، زیرساختاری)، راهبردها (ارزیابی و نظارت، ارتقای عملکرد) و پیامدها (درون سازمانی و برون سازمانی)، به مقوله محوری ارتقای نظام نظارت شامل (نظارت عمومی، اختصاصی و هوشمند) ارتباط داده شدند.

    نتیجه گیری

    بر مبنای نتایج، ارزیابی عملکرد در سازمان ها، بخصوص سازمان های ورزشی، و نظر به ضرورت وجود این سیستم در سازمان های ورزشی، انجام تحقیقات در رابطه باوجود یا نبود نظام ارزیابی عملکرد در سازمان های را ضروری می کند.

    کلیدواژگان: کیفی، نظام نظارت، سازمان های ورزشی، نظریه داده بنیاد
  • حیدرعلی آخوندی، ابراهیم عباسی*، پرویز سعیدی، روح الله سمیعی صفحات 670-679
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تشخیص فرصتهای کارآفرینی در صنعت بانکداری در بانک سپه است. جامعه آماری تحقیق شامل 120 مدیر شعبات بانک سپه بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و بر اساس فرمول کوکران،92 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن توسط اعضای هییت علمی و پایایی آن با روش پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ تایید شد. بر این اساس پس از بررسی ادبیات پژوهش و احصای نظرات خبرگان حوزه تشخیص فرصتهای کارآفرینی ، عوامل موثر شناسایی شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار تشخیص فرصتهای کارآفرینی در صنعت بانکداری با ضریب59/0 است.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتایج، این تحقیق به شناخت و آگاهی مدیران و محققان صنعت بانکداری، در زمینه مفاهیم و مقوله های تاثیرگذار بر تشخیص فرصتهای کارآفرینی در این صنعت کمک میکند.

  • علیرضا محمدی، غلامعلی افروز*، مهدی شاه نظری، سوگند قاسم زاده، لیلا کاشانی وحید صفحات 680-688
    هدف

    هدف این پژوهش «بررسی کیفیت تحصیلی و خلاقیت دانشجویان و دانش آموختگان تیزهوشی که پیش از 15 سالگی وارد دانشگاه شده اند» بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی، پس رویدادی و از نوع پژوهش های علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری در این پژوهش دانشجویان و دانش آموختگان تیزهوشی که پیش از 15 سالگی وارد دانشگاه شده اند و افراد همتراز آنها از نظر سال ورود و معدل و نوع شغل بود. روش نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس بود. دوگروه به پرسشنامه ی سنجش خلاقیت عابدی (1996) و پرسشنامه محقق ساخته کیفیت تحصیلی پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها ازجداول توزیع فراوانی ،نمودارمیله ای، میانگین وانحراف استاندارد، ضریب آلفای کرونباخ ، آزمون کولموگروف- اسمیرنوف ، آزمون t تک نمونه ای و تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 22 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد، میانگین کیفیت تحصیلی و خلاقیت و خرده مقیاسهای آنها دردوگروه به صورت معناداری از متوسط مورد انتظار بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    میانگین ا کیفیت تحصیلی و خلاقیت در گروه تیزهوشان به صورت معناداری بیشتر ازگروه عادی بود.

    کلیدواژگان: دانش آموختگان تیزهوش، کیفیت تحصیلی، خلاقیت، تیزهوشی، هوش
  • اعظم لطیف پور گل اندام* صفحات 689-697

    گردشگری خانوادگی در سالیان اخیر توجه محققان بسیاری را به خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر گردشگری خانوادگی بر سلامت روانی والدین و رابطه آن با متغیرهای مهارت افزایی و مهارت عمومی در کودکان می باشد. این پژوهش به صورت پیماشی انجام شده است.  داده های پژوهش از 400 خانواده در شهر تهران که کودکان آنها در مقطع ابتدایی تحصیل می کردند و با هم به تعطیلات خانوادگی رفته بودند جمع آوری شده است و  با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب و با کمک ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سلامت روانی والدین و مهارت های عمومی کودکان پس از گردشگری خانوادگی نسبت به قبل از آن بهتر شده بود. علاوه بر این، یک تجربه گردشگری به یادماندنی و مهارت افزایی از طریق گردشگری خانوادگی رابطه مثبتی با تغییرات بوجود آمده در سلامت روان والدین از این طریق داشت.

    کلیدواژگان: گردشگری خانوادگی، سلامت روانی، مهارت عمومی، سلامت خانوادگی، سلامت گردشگری
  • رامک میرمطلبی، سیده زهرا حاج انزهایی*، فریده اشرف گنجوی صفحات 708-717
    هدف

    هدف از انجام این تحقیق بررسی مدل ساختاری همبستگی بین اکوسیستم کارآفرینی فناورانه با سرمایه گذاری جمعی در سازمان ورزش شهرداری تهران میباشد.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- تحلیلی است. نمونه های تحقیق را 225 نفر از مدیران ارشد، مدیران میانی،کارشناسان حوزه سرمایه گذاری تشکیل میدهند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش نیز دو پرسشنامه استاندارد شامل اکوسیستم کارآفرینی و پرسشنامه سرمایه-گذاری جمعی با چهار مولفه (نوع سرمایهگذاری، نقش سرمایه گذاری، اهداف سرمایه گذاری و گستره سرمایه گذاری) بود، که به صورت طیف 5 ارزشی لیکرت ارزش گذاری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل عامل تاییدی بوسیله نرمافزارهای SPSS و LISREL استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان دادند که بین اکوسیستم کارآفرینی با متغیرهای سرمایهگذاری جمعی همبستگی معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    همچنین نتایج مدل ساختاری نشان داد که عامل اکوسیستم کارآفرینی فناورانه توان پیشبینی مولفه های عامل سرمایه گذاریجمعی را دارد. لذا پیشنهاد میشود مدیران سازمان ورزش باید باتوجه به معضلات مالی برای جذب سرمایه گذاری جمعی بر رفتارها و ایده های خلاقانه خود تامل ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: همبستگی، مدل آیزنبرگ، اکوسیستم کارآفرینی، سرمایهگذاری جمعی، سازمان ورزش
  • عباسعلی پوربافرانی، بهرام علیشیری*، امینه احمدی، اسدالله عباسی صفحات 718-729
    هدف

    تغییرات سریع و پیچیده ای که هر روز در سازمان اتفاق می افتد ، منابع انسانی را به اصلی ترین دارایی سازمان و تنها منبع ارزشمند و غیرقابل تغییر تبدیل کرده است که بیش از پیش آشکار شده است. ضرورت توجه جدی به انتخاب و تعیین افراد واجد شرایط متناسب با موقعیت شغلی یکی از وظایف عملکردی و مدیریت منابع انسانی است که سازمان برای شناسایی و تدوین برنامه خود به آن نیاز دارد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با شناسایی عوامل اثرگذار بر الگوی جذب منابع انسانی مبتنی بر شایستگی در آموزش وپرورش از طریق تحلیل محتوا و مصاحبه با پنل خبرگان و طبقه بندی آن در هفت بعد اصلی شامل عوامل موثر در جذب نیروی انسانی، اهمیت انتخاب و انتصاب نیروی شایسته، منابع جذب نیروی انسانی شایسته، پیامدهای جذب نیروی شایسته، ساز و کارهای جذب نیروی شایسته، شاخص جذب نیروی انسانی شایسته و موانع جذب نیروی انسانی شایسته در عصر حاضر، به اولویت بندی این عوامل میپردازد.

    یافته ها

    نتایج اولویت بندی نشان داد که ارتقاء سطح علمی و بازدهی، ارتقاء کارایی و عملکرد سازمان، آموزش و آزمون، معیارهای علمی، نهادهای علمی و دانشگاهی، نبود قوانین مدون و فقدان ساز و کار مناسب دارای بالاترین اولویت بوده است.

    نتیجه گیری

    کارآمدی و بقاء نظامهای آموزشی به دانش و تخصص های متنوع ، مهارتها و توانایی های منابع انسانی به ویژه معلمان بستگی دارد؛ هر چاه معلمان از شایستگی و توانمندی بیشتری بر خوردار باشند، سهم بیشتری در ارتقای سطح کارآمدی نظام ها خواهند داشت.

    کلیدواژگان: جذب و تامین نیروی انسانی، شایستگی، آموزش و پرورش
  • فاطمه یاری، سیده سعیده غروی*، عزت الله مولایی نیا صفحات 730-737
    هدف

    امام علی (ع) به عنوان حاکم جامعه اسلامی در برهه زمانی خاص و حساس، کارگزارانی را در حوزه های مختلفی همچون اقتصادی و نظامی برای حکومت اسلامی گسیل داشتند و در راستای تبییین وظایف و ترسیم خط مشیهای حکومتی، احکام و فرامینی حکومتی را برای ایشان در قالب نامه هایی ابلاغ نمودند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر در صدد است با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی، احکام حکومتی در حوزه اقتصادی و نظامی را در نامه هایی که  از سوی امام علی(ع) به سوی کارگزارانشان فرستاده شده است، بررسی و تحلیل نماید.

    یافته ها

    بررسیها نشان میدهد احکام حکومتی اقتصادی خطاب به کارگزاران با هدف حراست از بیتالمال، جلوگیری از مالاندوزی، تشویق به سادهزیستی و... ابلاغ میگردید. احکام حکومتی خطاب به کارگزاران در حوزه نظامی نیز در حوزه آموزش تاکتیکهای نظامی، رفتار شایسته با اسیران جنگی، نحوه تقسیم غنایم جنگی، نحوه انتخاب فرماندهان جنگی و... بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین عزل و نصبهای حکومتی حضرت بر مبنای ضوابط و معیارهایی خاص بود و ملاک اصلی برای نصب، شایستگی همه جانبه و ملاک اصلی برای عزل، عبور از خطوط قرمز اخلاقی و اقتصادی بود.

    کلیدواژگان: احکام حکومتی، نهجالبلاغه، نامه ها، کارگزاران، اقتصادی، فرهنگی
  • حمیدرضا بهرامی بنیاد، علی حسین احتشامی*، سید حمید حسینی صفحات 738-746

    یکی از مباحث مهم  علوم قرآنی که همواره مورد بحث و اختلاف نظر بوده است این مسیله است که آیا پیامبر(ص) ازخواندن و نوشتن  بهره ای داشته است یا نه ؟ در این باره اجتهادات شخصی و ساخته های ذهنی و برخی پژوهشگران بویژه روشنفکران تا جایی رسیده که در مقابل نص صریح قرآن و صریح تاریخ زندگانی پیامبر موضعگیری کرده و می خواهند عقاید شخصی و آراء خود را بر آیات و ادله تاریخی تحمیل نمایند. این پژوهش، به تبیین آراء و عقاید مستشرقان و نقد نظریات آنها در باب امی بودن پیامبر اکرم(ص) می پردازد. هدف اصلی : پاسخ به شبهات مطرح شده از جانب اندیشمندان غربی و اسلامی در خصوص امی بودن پیامبر بوده است. سوال اصلی: آیا پیامبر اکرم(ص) در جریان اخذ وحی امی بوده است ؟ فرضیه اصلی: آیات قران از جمله آیات آغازین سوره علق که مبنی بر قرایت آیات و نه کتابت آن از سوی پیامبر اکرم(ص) می باشد، و همچنین آیاتی که ناظر به عدم کتابت ایشان می باشد همگی ناظر بر امی بودن پیامبر اکرم(ص) در زمان اخذ وحی می باشد. یافته های تحقیق: پیامبر اکرم (ص) در زمان اخذ وحی امی(=نانویسا) بوده و پس از ابلاغ وحی و رسیدن به مرتبه رسالت و تشکیل حکومت اسلامی به خواندن آیات وحی مبادرت ورزیده است. امی بودن پیامبر در قرآن کریم تنها به معنی ناخوانا و نانویسا استعمال نشده و دارای معانی متفاوت نظیر امت عرب و ام القری هم بوده است؛ فلذا اطلاق امی به پیامبر به معنی کسی که از سواد بشری بی بهره بوده هر چند به حسب تاریخی دارای مستندات محکم و استواری است، لکن مستندات تاریخی دیگر نظیر گنجاندن نام محمد از طرف پیامبر در صلح نامه حدیبیه و طلب دوات از سوی ایشان در آخر عمر این مستندات تاریخی را با چالش جدی مواجه می سازد. روش تحقیق حاضر روش تحلیلی-توصیفی و متکی بر منابع کتابخانه ای بوده است.

    کلیدواژگان: پیامبر امی، جامعه امی، دلائل تاریخی-قرآنی، مستشرقان، وحی
  • ندا سیدین، عبدالرضا ادهمی*، طلیعه خادمیان صفحات 747-762
    هدف

    بی تفاوتی اجتماعی به مثابه مفهومی اخلاقی و یک پدیده ای جامعه شناختی به معنای علاقه اندک یا عدم تعلق در حیات اجتماعی آدمیان و نقطه مقابل مشارکت اجتماعی است و بروز و شیوع چنین پدیده ای در نسل جوان دانشگاهی می تواند باعث بروز مسایل حاد اجتماعی شود از این رو پرداختن به آن در یک منطقه یا یک شهر می تواند به روشن شدن آن کمک کند. هدف این پژوهش شناخت بی تفاوتی اجتماعی و عوامل موثر بر آن است. جامعه آماری مورد مطالعه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران می باشد.

    مواد و روش ها

    تعداد 380 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی انتخاب شدند. روش پژوهش، پیمایش و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. برای سنجش اعتبار پرسشنامه از روش تحلیل عاملی تاییدی و اعتبار محتوایی و برای تعیین پایایی گویه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد سنجش قرار گرفتند. برای بررسی فرضیه ها از آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون و سنجش مدل پژوهش از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. به منظور تبیین بی تفاوتی اجتماعی در بین دانشجویان متغیرهایی نظیر فردگرایی، بت وارگی پول، محرومیت نسبی، کاهش سلامت اجتماعی، بی اعتمادی، بی معنایی و بی قدرتی بعنوان متغیرهای مستقل(پیش بین) در این پژوهش درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل نشان می دهد که بین متغیر فردگرایی(265/0)، بت وارگی پول(486/0)، احساس محرومیت نسبی(432/0)، کاهش سلامت اجتماعی(432/0)، بی معنایی(267/0)، بی اعتمادی(245/0) و بی قدرتی (397/0) با بی تفاوتی اجتماعی همبستگی مستقیم و معناداری وجود دارد(01/0P<).

    نتیجه گیری

    طبق آزمون تحلیل رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام، چهار متغیر بت وارگی پول با مقدار(348/0=Beta)، کاهش سلامت اجتماعی (204/0=Beta)، محرومیت نسبی(215/0=Beta) و بی قدرتی(148/0=Beta) در مدل رگرسیونی باقی ماندند و این چهار متغیر 38 درصد از تغییرات بی تفاوتی اجتماعی دانشجویان را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی اجتماعی، بت وارگی پول، احساس محرومیت نسبی، کاهش سلامت اجتماعی، بی قدرتی
  • لیلا مسافر، فرهاد نژادایرانی*، جعفر بیک زاد، یحیی داداش کریمی صفحات 757-765
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه هدف مضامین و مفاهیم زبانشناختی شایستگی حرفهای اعضای هیات علمی موسسات آموزش عالی در ایران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    به لحاظ روششناختی، پژوهش حاضر سنتز پژوهشی (مروری نظاممند بر متون) است، لیکن در آن از فنون تحلیل متن و تحلیل مضمون نیز استفاده شده است. جامعه آماری شامل کل مقالات علمی با موضوع «شایستگی حرفهای اعضای هیات علمی دانشگاه» بودند که در پایگاه استنادی ISC نمایه شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها ابتدا با بهرهگیری از فنون علمسنجی، مولفه های کتابسنجی مقالات استخراج و گزارش شدند. سپس با بهرهگیری از فنون تحلیل متن و تحلیل مضمون،  مولفه های شایستگی حرفهای اساتید دانشگاه های مختلف استخراج و دستهبندی شدنداستفاده شده است. تحلیلها در نرمافزارهای اکسل و مکسکیودا 10 انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های علمسنجی نشان دادند که محققان با نام سازمانی «دانشگاه آزاد اسلامی» بیشتر تحقیقات در این موضوع انجام دادهاند، اکثر تحقیقات انجام شده با رویکرد کمی انجام شده است و شایستگیهای حرفهای اساتید «دانشگاه های جامع» بسیار بیش از دانشگاه های دیگر انجام شده است. یافته های تحلیل مضمون نشان داد که بین شایستگیهای حرفهای اساتید دانشگاه های مختلف تفاوت وجود دارد. همه دانشگاه ها در «شایستگیهای فردی/شخصی»، شایستگیهای دانشی»، «شایستگیهای آموزشی» و «شایستگیهای ارتباطات» با هم مشترک هستند.

    نتیجه گیری

    نتیجهای که از تحقیق حضر گرفته میشود این است که نوع و ماهیت شایستگی حرفهای اساتید وابسته به نوع دانشگاهی است که اساتید در آن مشغول خدمت هستند.

    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی های حرفه ای، اعضای هیات علمی
  • مهدی احمدی، سعید اسلامی*، علی محمد مزیدی شرف آبادی صفحات 763-777

    امروزه اینترنت از جمله بزرگترین دستاورد بشری است که با کارکردها، قابلیتها و پتانسیلهای وسیع و ناتمام خود که هر روز بر وسع آن افزوده میشود، اغلب جنبه های مختلف زندگی بشر را تحت تاثیرات مثبت و منفی قرار داده است. امنیت روانی خانواده در اثر وجود یک زندگی سالم به وجود میآید. بروز بحرانهایی در طبیعت مانند سیل و زلزله، میتواند امنیت روانی خانواده ها را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی کارکردهای شبکه های اجتماعی در کنترل بحران امنیت روانی خانواده در مرحله پس از بحران سیل خوزستان میباشد. این پژوهش توسط روش تحقیق کیفی و روش داده بنیاد و به کمک ابزار مصاحبه انجام شد. جامعه آماری، خبرگان شامل اساتید دانشگاهی متخصص در زمینه مدیریت بحران و کارکردهای شبکه های اجتماعی و همچنین خبرگان تجربی در زمینه مدیریت بحران سیل استان خوزستان که مشغول به فعالیت در این زمینه هستند (مانند مدیران سازمان مدیریت بحران) میباشند. روش نمونه گیری از نوع سطح اشباع و هدفمند است که بر این اساس، تعداد نمونه برابر 20 نفر بدست آمد. بر اساس نتایج، کدهای شناسایی شده در 6 شبکه اصلی روش داده بنیاد شامل پدیده محوری، شرایط علی، شرایط زمینهای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها دسته بندی شدند. در انتها، 16 مولفه اصلی و 87 مولفه فرعی در شبکه های گفته شده برای کارکردهای شبکه های اجتماعی در کنترل بحران امنیت روانی خانواده در مرحله پس از بحران سیل خوزستان بدست آمدند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، کنترل بحران، امنیت روانی خانواده، داده بنیاد
  • سعید مرادی، عباس تدین*، حسنعلی موذن زادگان صفحات 766-775

    از ابتدای قرن 20 ، با صنعتی شدن کشورها و گسترش روزافزون دعاوی و جنایات، زنگ خطر برای دادگستری سنتی به صدا درآمد. اکثر حقوقدانان برجسته امروز موافق می باشند که مشارکت عمومی در دعاوی لازم می باشد. بنابراین، بسیاری از دولت ها سعی کرده اند با استفاده از مطالعات علمی روش های جدیدی را در سیستم حقوقی خود ایجاد کنند. استفاده از جنبش های "جرم زدایی" ، "مصونیت از مجازات" و "پیگرد قانونی" از جمله این روش ها می باشد. در جنبش فراقضایی ، که بسیار مهم می باشد ، هدف این می باشد که این وظایف به جای توسل به سیستم رسمی دادگستری کیفری و استفاده از قضات متخصص در حل و فصل پرونده ها و رسیدگی به تخلفات و جرایم ، به عهده سایر سازمان ها باشد. شوراهای مدنی و اجتماعی و مردمی تشکیل شود. در کشور ما ، ایران ، ایجاد شوراهای حل اختلاف با استفاده از اصول اسلام و فقه و مطابق با تحولات فوق ، در واقع نمودی از سیاست قضایی زدایی از سیستم قضایی فعلی می باشد.دادگستری در حقیقت به دلیل گسترش و تعدد پرونده های حقوقی و کیفری ، افزایش جمعیت ، فقر مالی و فرهنگی ، مشکلات تصدی دولت در رسیدگی به بسیاری از اختلافات مردم از جهل یا عدم آگاهی از قوانین و مقررات ، کمبود نیروی انسانی متخصص است. و منابع مالی مرتبط اهمیت تراکم جمعیت زندانها ، بدرفتاری با زندانیان و اصلاح نکردن آنها در زندانها را نشان داده است.هدف مشارکت کنندگان در سیاست جنایی این می باشد که از درگیر شدن مجرمان در روند دادرسی کیفری جلوگیری کنند و یا در صورت ورود به روند جلوگیری از ادامه یا انحراف آنها به سمت مناسب تر میسر شود. این دیدگاه در ظهور جلوه ای جدید از سیاست جنایی به نام قضاوت زدایی مشاهده می شود که با ظهور نظریه های جرم شناسی واکنش اجتماعی در آمریکای شمالی ، فرصت خوبی برای رشد و توسعه فراهم می کند. قضاوت قضایی با توزیع پرونده های کیفری به سایر سیستم های دولتی و جامعه مدنی ، پرونده را از دادگستری منحرف می کند. به عبارت دیگر ، قضازدایی با هدف محدود کردن مداخله سیستم کیفری و قانون کیفری می باشد و توصیه می کند از قانون کیفری پرهیز شود. در مقاله با بیان مواردای از قضا زدایی، تاثیرات اقتصادی این موارد را بیان می کنیم.

    کلیدواژگان: قضا زدایی، خانواده، اقتصاد قضایی
  • فریبا عزیزی، رضاعلی محسنی*، زهرا حضرتی صومعه صفحات 776-782
    هدف

    با توجه به اینکه سکونتگاه های غیررسمی عمدتا همراه با تصرف عدوانی یا ساخت و ساز غیرمجاز بوده و فاقد ایمنی لازم میباشد، در درون خود به بازتولید آسیبهای اجتماعی در نهاد خانواده میپردازند. انطباق و سازگاری در حاشیه شهرها بسیار پایین است و خانوارهایی که از فرهنگهای متفاوت و نگرشهای متفاوت مجبور به زندگی در حاشیه شهرهای بزرگ شده اند، اغلب نه با تفاهم، بلکه با تخاصم در کنار یکدیگر زندگی میکنند و طبیعی است که آنها احساس امنیت را تجربه نمیکنند و نیز خانواده و فرزندان بیشترین آسیبها را در حاشیه شهرها میبینند. با انجام پژوهش حاضر، تاثیر سکونتگاه های غیر رسمی بر اعتیاد و مواد مخدر بررسی میشود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است.  از نظر روش در زمره تحقیقات توصیفی است و بصورت پیمایشی انجام خواهد شد؛ زیرا اطلاعات مورد نیاز از وضع موجود نمونه آماری با استفاده از پرسشنامه به دست آمده است.  پرسشنامه محقق ساخته سکونتگاه های غیررسمی و پرسشنامه استاندارد آسیبهای اجتماعی  می باشد که در 66 گویه تنظیم شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 270979 نفر از ساکنین و اهالی مرد و زن مناطق سکونتگاه های غیررسمی شهرستان کرمانشاه در سال 1400 می باشد. در پژوهش حاضر، حداقل حجم نمونه لازم از طریق فرمول کوکران 384 نفر از اعضای 4 ناحیه اسکان غیر رسمی شهر کرمانشاه (محله دولت آباد-محله شاطرآباد-محله کولی آباد-محله جعفرآباد) بود که این تعداد مبنای تجزیه و تحلیل قرار گرفت و این تعداد به روش تصادفی- خوشه ای انتخاب شد.

    یافته ها

    آسیب اعتیاد، به عنوان یک مشکل فردی و اجتماعی، در خانوارهای دارای اسکان غیر رسمی شهر کرمانشاه، یک آسیب اجتماعی جدی محسوب میشود؛ به طوری که برخی از جوانان بیکار و حتی نوجوانان، خرید و فروش مواد مخدر را به عنوان حرفه خود انتخاب کردهاند و و از این راه امرار معاش میکنند. سهولت دسترسی به مواد در برخی محلات، موجب گرایش به جرایم خاص، از جمله قاچاق و مصرف مواد مخدر در میان خانواده های ساکن در این سکونتگاه ها میشود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از مدل نهایی برازش شده و سطح معنیداری مربوط به متغیر پیش-بین با اطمینان 95 درصد میتوان گفت که سکونتگاه های غیررسمی بر میزان مصرف مواد مخدر افراد ساکن در مناطق اسکان غیررسمی شهر کرمانشاه تاثیر معناداری دارد؛ یعنی با افزایش سکونتگاه های غیررسمی، میزان مصرف مواد مخدر افراد خانواده افزایش مییابد.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، اعتیاد، مواد مخدر، خانواده، شهر کرمانشاه
  • نسرین توکلی* صفحات 778-785
    هدف

    هدف از این پژوهش پاسخ دادن به این سوال است که:" اسلام چه آموزه هایی درباره تربیت فرزندان دارد که باید توسط والدین بکار گرفته شوند تا از نظر معنوی و روانی نسلی سالم و صالح پرورش یابند؟"  

    مواد و روش ها

    این پژوهش با رویکردی توصیفی-تحلیلی و با روش کتابخانه ای به بررسی آیات قرآنی و روایات اسلامی و تفاسیر آنها پرداخته است.

    یافته ها

    اگرچه اسلام در حوزه تربیت فرزندان به عوامل گوناگون محیطی مانند نقش دوستان و حتی حاکمان جامعه توجه دارد اما بیشترین سهم دراین حوزه را متوجه والدین دانسته و برای ایشان برای هر مرحله از مراحل تکوین و رشد کودکان یعنی مراحل جنینی و نوزادی، کودکی، نوجوانی و جوانی دستورالعمل-های تربیتی خاصی را ارایه داده و همچنین مهمترین عوامل تاثیر گذار بر تربیت فرزندان را مشخص نموده است که در این پژوهش برخی از مهمترین آنها مورد بررسی قرار گرفتهاند.

    نتیجه گیری

    تعالیم تربیتی اسلام در حوزه فرزند پروری که در این پژوهش به آنها پرداخته شده است بخش مهمی از سبک زندگی اسلامی میباشند که باید توسط والدین به صورت پیوسته بکار گرفته شوند و به عنوان بخش مهمی از سبک زندگی درآیند تا در اثر استمرار در فرزندان اثر بگذارند تا از نظر معنوی و روانی، نسلی صالح، سالم و موفق پرورش یابد

    کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، تربیت، سبک زندگی اسلامی، فرزند پروری، نسل صالح، والدین
  • مریم بهجتی اردکانی، علی ملک پور* صفحات 783-799
    هدف

    این پژوهش، جهت بررسی دیدگاه مدیران سازمانهای حمایتی متولی در توانمندسازی زنان سرپرست خانوار انجام گردید و کوشید بررسی کند که از نظر این مدیران، مفهوم زن سرپرست خانوار و توانمندسازی مبتنی بر چیست و اقدامات توانمندساز این سازمانهاکدام قابلیت ها (رفاهی، دسترسی، آگاهی، مشارکت، کنترل) و دستاوردها (مادی، روانی و اجتماعی) را هدف گذاری کرده اند و این هدف گذاری مبتنی بر چه علتی بوده و چه نقدهایی بر آن ها وارد است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش که به صورت کیفی و با ابزار مصاحبه صورت گرفت، نشان داد که تعریف زن سرپرست خانوار واجد کلیشه های جنسیتی است وجنبه های مختلف توانمندسازی را لحاظ نکرده است.

    یافته ها

    نگرش مدیران سازمانهای تولی، مبتنی بر رویکرد حمایتی است، نه توانمندسازی و زن سرپرستی یک آسیب دیده شده است و ضمن بی توجهی به حق انتخاب زنان، گرایش به تشویق بر خروج زنان از این وضعیت و ازدواج مجدد آن ها دارند.تاکید سازمانهای متولی تنها بر قابلیت های رفاهی و دستاوردهای مادی است و دیگر قابلیت ها و دستاوردها مغفول مانده اند یا ضد ارزش محسوب گردیده اند.

    نتیجه گیری

    به همین واسطه، عمده ی برنامه های توانمندسازی بر محور اشتغال و کارآفرینی تعریف شده است و جنبه های دیگر توانمندی تنها به صورت تبعی ملاحظه گردیده اند و یا به طور کل فراموش شده یا انکار گردیده اند. در برنامه های توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، به جای هدف گیری جامعه و اقدام در جهت تغییر فضا و محیط زیست این زنان و کلیشه ها و روابط اجتماعی موجد ناتوانمندی آن ها، هر یک از این زنان را به صورت منفرد هدف گرفته است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، عدالت قابلیتی، قدرتمندسازی
  • ناتاشا برادر، سید حمید سجادی هزاوه*، رضا نیک بخش، زهرا حاجی انزهایی صفحات 800-810
    هدف

    هدف پژوهش حاضر آزمون مدل اشتیاق افراطی در استفاده از رسانه های اجتماعی مجازی در ورزشکاران و مربیان است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی- پیمایشی مبتنی بر رویکرد معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه وربیان و ورزشکاران در شهر تهران با تعداد نامعین که با استفاده از فرمول کوکران برای جامعه نامعین و روش نمونه گیری خوشهای، 388 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات نیز ابزار پرسشنامه استاندارد استفاده شد که روایی ابزارها به روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار لیزرل نسخه 8 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تاثیر مثبت متغیرهای (استفاده از اینترنت برای تعامل اجتماعی، استفاده از اینترنت برای سرگرمی و بیکاری اینترنتی) بر اشتیاق افراطی و همچنین تاثیر مثبت اشتیاق افراطی بر متغیرهای (هیجانات و تعلق در ورزش) است.

    نتیجه گیری

    امروزه با رواج اینترنت و جهانی شدن آن این اشتیاق افراطی با استفاده از رسانه های اجتماعی در بین ورزشکاران و مربیان بیشتر دیده میشود. به گونهای که ورزشکاران در هنگام ورزش و مربیان در هنگام آموزش تولید محتوا تهیه نموده و آن را در رسانه های اجتماعی به اشتراک میگذارند.

    کلیدواژگان: اشتیاق افراطی، بیکاری اینترنتی، تعلق در ورزش، هیجانات، سرگرمی
  • اسماعیل سهرابی، احمد کامرانی فر*، شکوه السادات اعرابی صفحات 820-829
    هدف

    سلسله صفویه با تلاش های شاه اسماعیل به حکومت رسده و تشیع را مذهب رسمی کشور اعلام کردند. از این رو، هدف از مقاله حاضر بررسی رسمی شدن مذهب تشیع دوازده امامی در ایران بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک پژوهش تاریخی از نوع توصیفی می باشد. گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفت. بدین ترتیب با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات پایگاه های علمی معتبر به بررسی تاریخی رسمی شدن مذهب تشیع دوازده امامی در ایران پرداخته شد.

    یافته ها

    در بخش یافته ها به نحوه به حکومت رسیدن شاه اسماعیل اول و دیدگاه ایرانیان نسبت به تشیع پرداخته شد. همچنین، تاثیرات رسمی شدن تشیع دوازده امامی بر مردم و روابط خارجه با همسایگان مورد آورده شد.

    نتیجه گیری

    شاه اسماعیل صفوی با برپایی یک حکومت ملی-دینی توانست هویت ایرانی را مجددا استحکام بخشد. توام شدن کشورگشایی های شاه اسماعیل و استقرار حکومتی همراه با رسمی کردن مذهب شیعه در قوت و استحکام آن نقش مهمی داشت. به علاوه، نگرش مذهبی شاه اسماعیل اول، تعامل پادشاهان با علمای شیعه، ترجمه متون عربی به فارسی، انتخاب القاب مختلف توسط پادشاهان، برخورد خشن با اهل سنت، تکریم امامان معصوم، ارتباط معنوی با ایمه معصومی و خودانتسابی پادشاهان به ایشان را می توان از عوامل تقویت پایه های تشیع و افزایش گرایش مردم نسبت به این مذهب دانست.

    کلیدواژگان: رسمی شدن مذهب، تشیع دوازده امامی، ایران
  • جواد لاله، افسانه صابر گرکانی*، علاء الدین اعتماد اهری صفحات 830-838
    هدف

    صلاحیت حرفه ای در مدیران آموزشی و بهبود و ارتقاء آن به خودی خود ایجاد نمی شود و مستلزم برنامه ریزی علمی و عملی است و یکی از وجوه آن توجه به سرمایه اجتماعی و فرهنگ سازمانی می باشد. هدف اصلی پژوهش، مدلسازی معادلات ساختاری رابطه بین سرمایه اجتماعی با صلاحیت حرفه ای مدیران آموزشی با میانجیگری فرهنگ سازمانی در مدارس شهرستان دماوند است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر نوع داده کمی و با دو روش پیمایشی و مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی مدیران آموزشی مدارس شهرستان دماوند در سال تحصیلی 99-1398 بود. حجم نمونه با روش پیشنهادی شوماخر و لوماکس(2004) 240 نفر برآورد شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد سرمایه اجتماعی دلاویز(1384)، پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) و پرسشنامه صلاحیت های حرفه ای ملایی نژاد (1391) استفاده شد و روایی و پایایی آنها مورد بازآزمایی قرار گرفت که ضرایب آلفای کرونباخ همه مولفه ها بالاتر از 7/0 بود.  برای آزمون مدل پژوهش، از معادلات ساختاری  به کمک نرم افزار amose  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد فرهنگ سازمانی و سرمایه اجتماعی در مجموع 57 درصد از واریانس صلاحیت حرفه ای در مدیران آموزشی را تبیین می کند و مدل ساختاری رابطه بین سرمایه اجتماعی با صلاحیت حرفه ای مدیران آموزشی با میانجیگری فرهنگ سازمانی در مدارس شهرستان دماوند با داده های گردآوری شده برازش قابل قبولی دارد.

    نتیجه گیری

    سرمایه اجتماعی بر صلاحیت حرفه ای مدیران آموزشی با میانجیگری فرهنگ سازمانی و مولفه های آن در مدارس شهرستان دماوند تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، صلاحیت حرفه ای، فرهنگ سازمانی
  • مرتضی بیدآبادی امین، علیرضا اسلامبولچی*، مصطفی رضایی راد صفحات 839-849
    هدف

    امروزه، نحوه دسترسی و استفاده از اطلاعات گردشگران به طور چشمگیری تغییر کرده که عمدتا به دلیل تاثیر رسانه های اجتماعی است. دلیل اصلی گسترش رسانه های اجتماعی این است که به ابزاری برای شکل دادن به ادراکات، احساسات و تجربیات تبدیل شده و از این رو منبع مهمی از اطلاعات در فرآیند تصمیم گیری در سفر است. بنابراین هدف از این پژوهش، تاثیر تاثیرگذاران رسانه های اجتماعی بر تصمیمات سفر: نقش اعتماد در سفر تصمیم گیری مصرف کننده می باشد.

    مواد و روش ها

    برای اندازه گیری متغیرها با استفاده از پرسشنامه به پیروی از تحقیق پاپ و همکاران(2021) انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل دست اندرکاران صنعت گردشگری کشور شامل مدیران و کارشناسان سازمان های گردشگری مرتبط و اعضاء هییت علمی و دانشجویان دکتری مدیریت گردشگری ایران بودند، حجم نمونه بر اساس جدول مورگان برابر با 158 نفر تعیین شد و روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای و قلمرو زمانی این پژوهش 1401 می باشد. برای آزمون فرضیه های از مدل معدلات ساختار و نرم افزار PLS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که اعتماد مشتری نسبت به محتوای تولید شده توسط اینفلوینسرهای رسانه های اجتماعی تاثیر قابل توجهی بر میل سفر، جستجوی اطلاعات، ارزیابی مقاصد گردشگری، خرید محصولات گردشگری، رضایت سفر و به اشتراک گذاری تجربه گردشگران دارد.

    نتیجه گیری

    همچنین هر مرحله از سفر تصمیم گیری، اثر اعتماد را در مرحله بعدی تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، تصمیمات سفر، اعتماد، تصمیم گیری مصرف کننده
  • مریم میراحمدی، علی زارعی*، زینت نیک آیین، محمدرضا اسمعیلی صفحات 850-858
    هدف

    گیمیفیکیشن انجام فعالیت ها با بازی است که جنبه بازی ندارند و می تواند نقش مهمی در بهبود تجربیات اوقات فراغت مرتبط با فعالیت بدنی داشته باشد. در نتیجه، پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل گیمیفیکیشن بر بهبود تجربیات اوقات فراغت با تاکید بر فعالیت بدنی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش جوانان شهر تهران در ناحیه های شمال و غرب در سال 1400 بودند که حداقل هفته ای 2 بار از اپلیکیشن فعالیت بدنی (سامسونگ هلث) بر روی موبایل استفاده می کردند. نمونه پژوهش 410 نفر بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل چک لیست اطلاعات فردی و پرسشنامه محقق ساخته گیمیفیکیشن بودند. داده ها با روش های تحلیل عاملی اکتشافی و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و PLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گیمیفیکیشن 69 شاخص در 14 مولفه و 5 بعد شامل ویژگی های محصول (با سه مولفه پویایی ادراک شده، ویژگی های سودمند بودن و ویژگی های لذت جویانه)، تجربیات اوقات فراغت با تاکید بر فعالیت بدنی (با یک مولفه)، ارزش های درک شده (با چهار مولفه ارزش مبادله ای، ارزش اجتماعی، ارزش تجربی و ارزش اطلاعاتی)، مزایای درک شده (با دو مولفه مزایای فردی و مزایای اجتماعی) و ارزش های ویژه برند (با چهار مولفه کیفیت درک شده، وفاداری به برند، تداعی برند و اعتماد برند) داشت که بار عاملی و میانگین واریانس استخراج شده همه آنها بالاتر از 50/0 و پایایی همه آنها بالاتر از 70/0 محاسبه شد. همچنین، مدل گیمیفیکیشن بر بهبود تجربیات اوقات فراغت با تاکید بر فعالیت بدنی برازش مناسبی داشت و ویژگی های محصول بر تجربیات اوقات فراغت با تاکید بر فعالیت بدنی و تجربیات اوقات فراغت با تاکید بر فعالیت بدنی بر ارزش های درک شده، مزایای درک شده و ارزش های ویژه برند تاثیر مستقیم و معنی دار داشت (001/0P<).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از نقش موثر ویژگی های محصول بر بهبود تجربیات اوقات فراغت و نقش موثر آن بر ارزش های درک شده، مزایای درک شده و ارزش های ویژه برند بود.

    کلیدواژگان: گیمیفیکیشن، ویژگی های محصول، تجربیات اوقات فراغت، فعالیت بدنی، ارزش های درک شده، مزایای درک شده، ارزش های ویژه برند
  • مجید مسعودی، ملیکه بهشتی فر*، حسین کاظمی صفحات 859-881

    سازمان ها با جایگاه اجتماعی، مسیولیت پذیری و پاسخگویی به خواسته های جامعه را با توجه به ارزش های اخلاقی در قالب مدیریت و برنامه ریزی راهبردی دارند. هدف پژوهش حاضر مطالعه مسیولیت های اجتماعی در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر براساس رویکرد نظریه داده بنیاد می باشد. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته استفاده شد و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش کدگذاری صورت گرفت. نمونه گیری به روش نظری و به صورت هدفمند انجام شد بطوریکه ضمن انجام مصاحبه باز با 8 نفر از خبرگان، مجموعه ای از مضامین اولیه طی فرایند کدگذاری باز گردآوری و از آنها مقوله هایی استخراج شد. در مرحله کدگذاری محوری، پیوند این مقوله ها زیر عناوین شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدها تعیین شد. با تحلیل مصاحبه ها در مرحله اول، 321 کد اولیه بدست آمد و در کدگذاری انتخابی 24 کد محوری استخراج شد. بر اساس یافته های پژوهش، کمک به بنگاه های زود بازده ، دوره های آموزشی تخصصی ، گسترش روابط عمومی، ساخت مراکز فرهنگی دارای بیشترین میزان فراوانی می باشند. مقدار ضریب تعیین کد محوری مسیولیت در قبال افراد از سایر کدهای محوری بیشتر بوده و معناداری وزن های رگرسیونی نشانگر روایی همگرای مدل در سطح اطمینان 99 درصد است.

    کلیدواژگان: مسئولیت های اجتماعی، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
  • مریم صادق نیا، غلامرضا محمد نسل*، یاسمن خواجه نوری صفحات 882-889
    هدف

    در  نظام حقوقی ایران ، انگلستان، امریکا و فرانسه صدمات روانی به عنوان قسمی از آسیب های معنوی شناخته شده است. درحالی که مفهوم و دامنه این دو آسیب از یک دیگر مجزاست. در نتیجه راهکارهای ترمیم این دو باید متفاوت باشد. هدف از  این پژوهش بررسی تطبیقی راهکارهای ترمیم آسیب های روانی ناشی از جرم در حقوق کشورهای  ایران با مطالعه تطبیقی با نظام حقوقی ایالات متحده امریکا، انگلستان و فرانسه است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک تحقیق کیفی با رویکرد تطبیقی است که از حیث اهداف کاربردی و از حیث ابزار تحقیق اسنادی و کتابخانه ای است. اطلاعات جمع آوری شده شامل قوانین حقوقی - کیفری و قوانین  ایران ، فرانسه، انگلستان و امریکا می باشد؛ که مورد تجزیه تحلیل قرارگرفته اند.

    یافته ها

    براساس یافته های تحقیق در حقوق ایران، آسیب های روانی از آسیب های معنوی تفکیک نشده است.در حقوق ایران به بیان مفهوم و مصادیق آسیب های روانی پرداخته نشده است.در فرانسه منظور از آسیب روانی آسیب هایی است که بر منافع غیر مالی و غیر موروثی وارد می آید. در انگلستان صرفا  آسیب هایی که  به عنوان بیماری در علم روان شناسی شناخته شوند قابل مطالبه می باشند. در امریکا  آسیب روانی اعم از ضربه عاطفی یا اختلال روان است.

    نتیجه گیری

      در ایران و فرانسه روش های عذرخواهی،درج حکم در جراید و پرداخت غرامت در ترمیم آسیب های روانی اتخاذ می شود. در امریکا پرداخت غرامت تا سقف مشخص با مداخله هیات منصفه انجام می گردد. در انگلستان نیز عذرخواهی و غرامت تحت شرایط خاص از سوی قربانیان مستقیم جرم قابل مطالبه است.

    کلیدواژگان: ضرر و زیان معنوی، اختلال روانی، غرامت، صدمه روحی، بزه دیده
  • ندا سعیدنیا، حمید سجادی هزاوه*، فریده اشرف گنجویی، جاسم منوچهری صفحات 890-900
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اعتباریابی پرسشنامه خط مشی گذاری فرهنگی در ورزش ایران بود. پژوهش حاضر از نوع، تحقیقات کاربردی بود که به صورت میدانی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق حاضر از نظر روش گردآوری داده ها آمیخته بود که به دو روش کیفی و کمی انجام گرفت،بصورتی که در بخش کیفی از صاحبنظران مصاحبه انجام گرفت و در روش کمی نیز کدهای استخراج شده بصورت پرسشنامه تنظیم گردید. جامعه آماری بخش کیفی صاحب نظران بودند و جامعه آماری بخش کمی را اعضای هییت علمی دانشگاه،مدیران ورزشی،معاونان، مدیران و کارکنان وزارت ورزش و جوانان،مدیران و کارکنان آکادمی  و  کمیته ملی المپیک،روسای فدراسیون‎های ورزشی،روسای کمیته انضباطی ورزش-کمیته اخلاق در ورزش و بسیج ورزشکاران تشکیل دادند، برای برآورد حجم نمونه از نرم افزار تعیین حجم نمونه استفاده شد و حجم نمونه تعداد 490 نفر برآورد گردید. تجزیه و تحلیل قسمت کیفی بصورت دستی انجام گرفت، همچنین قسمت کمی به منظور انجام محاسبات از نگارش 25 نرم افزار اس پی اس اس و نگارش 23 نرم افزار آموس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی نشان داد که خط مشی گذاری فرهنگی در ورزش ایران دارای 14 زیر مقوله است و این زیر مقولات در چهار مقوله اصلی 1)عوامل بازدارنده، 2)عوامل تسهیل کننده، 3)عوامل توسعه دهنده و 4)پیامدها دسته بندی شدند. نتایج تحلیل عاملی نیز نشان داد که شاخص های برازش مدل اندازه گیری متغیرهای پژوهش از شرایط مطلوبی برخوردارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج  دست آمده به مدیران و مسیولان پیشنهاد می شود سطح فرهنگ در ورزش را می‎توانند در مدراس شروع کنند و مواززین فرهنگی را آموزش دهند این امر موجب نهادینه شدن فرهنگ در ورزشکاران می‎شود.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، تحلیل عاملی تاییدی، فرهنگ در ورزش، تکریم فرهنگ ها
  • میترا سادات ذوالفقاری، بهارک شیرزاد کبریا*، یلدا دلگشایی، فاطمه حمیدی فر صفحات 901-918
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل شایستگی مدیران شرکت مدیریت منابع آب کشور انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی-کاربردی و همچنین، به لحاظ نوع داده ها، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی که در بخش کیفی داده بنیاد سیستماتیک و در بخش کمی توصیفی-پیمایشی بود. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی (اعضای هییت علمی) و سازمانی (مسیولین شرکت مدیریت منابع آب کشور) و در بخش کمی شامل کلیه مدیران و کارشناسان شرکت مدیریت منابع آب کشور بود. حجم نمونه در بخش کیفی 19 مصاحبه شونده با توجه به اصل اشباع و روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی 242 نفر بر اساس محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی و پایایی ابزارها مورد سنجش و تایید قرار گرفت. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی کدگذاری نظری و در بخش کمی همبستگی پیرسون، آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل عاملی تاییدی و مدلسازی معادلات ساختاری) بود.

    یافته ها

    یافته های بخش کیفی نشان داد شایستگی مدیران شرکت مدیریت منابع آب کشور شامل ابعاد شایستگی شناختی-مهارتی، شایستگی نگرشی و شایستگی مدیریتی می باشند. همچنین عوامل موثر بر شایستگی مدیران شرکت مدیریت منابع آب کشور شامل مدیریت استعداد و ویژگی فردی می باشند. پیامدهای شایستگی مدیران شرکت مدیریت منابع آب کشور نیز شامل مولفه های عملکرد شغلی و مسیولیت پذیری اعلام شد. سازوکارهای اجرای شایستگی مدیران شرکت مدیریت منابع آب کشور شامل سازوکارهای مدیریتی، فناورانه و رفتاری می باشند و موانع ارتقای شایستگی مدیران شرکت مدیریت منابع آب کشور شامل موانع مدیریتی، نظارتی، قانونی و ساختاری می باشند. بسترهای موجود اجرای شایستگی مدیران شرکت مدیریت منابع آب کشور نیز شامل بسترهای محیطی، اجتماعی و آموزشی معرفی شدند. یافته های بخش کمی نشان داد عوامل شناسایی شده، با یکدیگر رابطه دارند؛ همچنین وضعیت موجود عوامل شناسایی شده در مدل کمی بالاتر از میانگین بود.

    نتیجه گیری

    درنهایت بر اساس عوامل شناسایی شده مدلی برای شایستگی مدیران شرکت مدیریت منابع آب کشور طراحی شد که از اعتبار مناسبی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: شایستگی مدیران، شایستگی شناختی-مهارتی، شایستگی نگرشی و شایستگی مدیریتی
  • عباس کبگانی، غلامرضا جعفری نیا*، رضا دشتی، حبیب پاسالار زاده صفحات 919-925

    دموکراسی و هویت جمعی و اعتقادی از موضوع های اصلی مورد توجه در جامعه شناسی معاصرند. در ایران هم بحث درباره این موضوع ها همزمان با جنبش مشروطه آغاز شد و تا به امروز ادامه یافته است. با توجه به چند قومی بودن جامعه ایران و تحولات جهانی، امروزه این گونه مباحث از اهمیت فزاینده ای برخوردار شده اند. پژوهش موجود در همین راستا و برای بررسی نگرش مردم به دموکراسی و رابطه آن با هویت جمعی آنان در میان افراد بالای 18سال شهر بوشهر صورت گرفته است. در بخش میانی نظری، علاوه بر چشم اندازی کلان به موضوع، چارچوبی مناسب در سطح خرد مبتنی بر برخی نظریه های مربوط به نگرش، دموکراسی و هویت برای انجام دادن تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است.تحقیق از نوع پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه در بین 1000نفر از مردم شهر بوشهر انجام گرفته است. جامعه آماری کلیه ی افرادبالای 18 سال شهر بوشهر بوده اند. نتایج پژوهش نشان داده است که بین سن ،جنس، تاهل ،و وضعیت اقتصادی،مکان زندگی  و نگرش به دموکراسی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین مولفه های هویت جمعی و اعتقادی و نگرش به دموکراسی رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: هویت جمعی، اعتقادی، نگرش، دموکراسی
  • رضا نوریان* صفحات 926-935

    در زندگی بین المللی کنونی، بسیاری از مسایل جهانی شده و موضوعات زیادی با خروج از شمول مسایل داخلی، جزء مسایل بین المللی یا از جمله مسایل مورد علاقه جهانی گردیده اند. از جمله این مسایل جهانی شده، موضوع حقوق بشر است. تضمین احترام به حقوق ذاتی بشر و از سوی دیگر لزوم تداوم حیات دولت به معنای عام و حرکت آن به گونه مطلوب، اهدافی است که در چارچوب حاکمیت ها دنبال می شود. حقوق بشر در راه حفظ حیثیت ذاتی انسان، نوع بشر را اولویت می بخشد و حکومت نیز به عنوان مدافع حقوق اجتماع و حافظ دوام دولت در بسیاری موارد محدود شدن اجرای حقوق بشر را لازم می بیند. تلاش برای یافتن نقطه تعادل میان اجرای حقوق بشر و حفاظت از مولفه های سیاسی ملی ، سرچشمه بسیاری از تنش های شدید سیاسی در درون دولت ها بوده است. مساله زمانی حساسیت بیش تری می یابد که مدافعان حقوق بشر در جامعه بین المللی دولت ها را به سوی استفاده از مولفه های سیاسی ملی از جمله امنیت ملی و نظم عمومی در جهت نقض حقوق ذاتی بشر متهم می نماید. متاسفانه حقوق بشر به رغم حقوق بشر به رغم بیش از نیم قرن تلاش بین المللی در زمینه وضع قواعد و هنجارها و تاسیس نهادها و سازوکارهای اجرایی همچنان با چالش های بزرگی رو به رو است و با توجه به اهمیت فوق العاده موضوع حقوق بشر از دیدگاه جوامع بین المللی و سوق یافتن حقوق بشر به سوی جهانی شدن،در پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی موانع حقوقی جهانی شدن حقوق بشر و تحقیق پیرامون چگونگی رفع آن موانع که از اهمیت ویژه ای برخوردارمی باشد، می پردازیم.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حاکمیت ملی، مسائل جهانی حقوق بشر، سازمان ملل متحد
  • مسلم امینی نژاد، سید حمید شمع ریزی*، کمال خواجه پور صفحات 936-943

    ابوعلی نحوی  از دانشمندان مسلمان قرن سوم و چهارم هجری است که آرا و نظرات او در نحو مورد استناد ادیبان و مفسران قرار گرفته است. دانش وسیع ابوعلی در علوم ادبی و علم اعراب و قرایات، او را به سمت و سوی تفسیرادبی قرآن نیز سوق داده است. این نوشتار مبانی، اصول، روش، گرایش، سبک و مذهب تفسیری حاکم بر نظرات او را بررسی کرده است و  نشان داده است که دیدگاه ها و روش ابوعلی در سه زمینه قابل بررسی است: «غریب القرآن»، «النص القرآنی» و«تفسیر ادبی». در زمینه غریب القرآن، ابتدا کلمه یا آیه ای را که مشکل می نماید بیان می کند، و بعد از جرح و تعدیل نظرات علمای پیشین وبیان نکات مشترک آن ها، نظر قاطع خود را ابراز می دارد. در زمینه ی نص قرآنی، به چهار روش «تفسیر قرآن به قرآن»، «تفسیر قرآن با قرایات دیگر»، «تفسیر قرآن با حدیث» و «تفسیر با توجه به استناد به اقوال دیگران» عمل می کرد و در تفسیر ادبی بررسی معنایی لغت، صرف و نحو، و اعراب آیات را محور تفسیر قرار می دهد. اودر تفسیر ادبی لغت محور، به جستجوی دلالت نخستین لفظ در عصر نزول قرآن می پردازد وبا توجه به تطور دلالت لفظ در طول زمان، به کالبدشکافی دقیق کلمه پرداخته است. اوگاهی صرف و نحو را محور قرار می دهد و به پژوهش های لفظی و عبارتی آیات قرآن می پردازد و زمانی دیگر با توجه به نقش کلمه در جمله اظهارنظر می کند. ابوعلی با بررسی ادبی آیات، زیبایی بیانی قرآن را روشن می سازد و با بیان نکاتی چون حذف و ایجاز به روشن تر کردن معانی آیات کمک می کند.

    کلیدواژگان: ابو علی فارسی، تفسیر ادبی قرآن مجید، روش تفسیری
  • سعید قاضی پور، محمدرضا شیرازی*، فاطمه حسینی میرصفی صفحات 944-951
    هدف

    در این مقاله به بررسی همه جانبه مسجد جامع عتیق شیراز در جهت بازشناسی جلوه های حمد بر اساس الگوهای معماری ایرانی اسلامی پرداخته شده است. پرسش های پژوهش عبارتند از: الگوهای معماری ایرانی اسلامی در مسجد جامع عتیق شیراز چگونه است؟ ساختار معماری و فضایی مسجد جامع عتیق شیراز در دوره های مختلف چگونه بوده است؟ چگونه مسجد جامع عتیق شیراز می تواند جلوه گر حقیقت حمد الهی باشد؟ بازتعریف معماری مسجد جامع عتیق از طریق بررسی جلوه های حمد الهی چگونه است؟

    مواد و روش ها

    فرآیند استنتاج در این مقاله  از سه مرحله ی بررسی مسجد جامع عتیق شیراز از نظر تاریخی، ساختاری و معماری، بررسی تناسب اصول حقیقی حمد با مراتب نازله آن و  نتیجه گیری های کاربردی در نگاه جامع تشکیل شده است. براساس مبانی تحقیق، روش گردآوری اطلاعات، ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای و مراجعه میدانی است.

    یافته ها

    بنابر نتایج بدست آمده، ارتباط جلوه های حمد و مسجد جامع عتیق شیراز با رویکردی معنوی تبیین شده است و عمده توجه، بر اثر معنویتی است که طراحان و معماران بنا از یک سو و عبادت کنندگان از سویی دیگر بر بنا می نهند و این منزلگاه روحانی را محلی برای صعود دل های مشتاق می سازند.

    نتیجه گیری

    در پایان نیز در بیان اثر گذاری معماری مسجد جامع عتیق شیراز شرح مبسوطی از نزول معارف الهی بر قلب و روح انسان های بیدار دل، و از قلب و روح، بر دست و عمل و صورت آنها آورده شده است، تا معلوم گردد که آنچه در عالم معنا و درون جان هاست صورتی و اثری در عالم ماده دارد، که همان آیات و نشانه ها هستند.

    کلیدواژگان: حمد، مسجد جامع عتیق شیراز، معماری ایرانی اسلامی
  • داود بیک خورمیزی، محمد جلال کمالی*، سنجر سلاجقه، زهرا انجم شعاع صفحات 952-973

    با تحولاتی که پس از چهل سال استقامت و پایداری انقلاب اسلامی در عرصه  های ملی و فراملی روی داده است و با ورود به گام دوم این انقلاب مبارک، به نظر می  رسد الگوهای سنتی رهبری در سازمآن  ها، پاسخگوی همه نیازهای انقلاب اسلامی نیست و بیش از هر زمان، نیاز به سبک  های رهبری بومی و موثر احساس می  شود. یکی از اشکال رهبری که به رابطه قلبی بین رهبر و پیروان توجه دارد و رهبر را در کنار خدمتگزاری به اهداف سازمان، خدمتگزار پیروان خود می  داند، رهبری خدمتگزار است.سبک رهبری سردار شهید قاسم سلیمانی به عنوان مصداقی متعالی از رهبری خدمتگزار، سبکی بومی و موثر است که موفقیت  های شگرف ازجمله نابودی داعش را پدید آورد، بعد از شهادت ایشان و روشن ترشدن ابعاد گسترده  تری از شخصیت و ماموریت وی، سبک رهبری ایشان به عنوان سبکی متناسب با ذات انقلاب اسلامی، بیشتر مورد توجه قرار گرفت. این پژوهش با هدف ترسیم مولفه  های سبک رهبری این فرمانده، به بررسی کتابخانه  ای در زندگی  نامه، سخنرانی  ها، یادداشت  ها و وصیت  نامه شهید می  پردازد، آن  گاه با بهره  گیری از راهبرد تحلیل مضمون، به 842 مضمون پایه، 82 مضمون سازمان  دهنده از جمله تخلق به ارزش  های الهی، تکلیف گرایی و مهرورزی با مردم مضمون فراگیر دست یافت. این مضمون  ها شامل اخلاص، داشتن آرمان متعالی، پرورش کارکنان، شخصیت با صلابت، معنویت فردی، تمرکز بر ماموریت به  عنوان مولفه  های سبک متعالی رهبری خدمتگزار شهید قاسم سلیمانی در سازمان تامین اجتماعی است.

    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، شهید حاج قاسم سلیمانی، سازمان تامین اجتماعی، تعالی سازمانی
  • امینه خدمتی نوجه ده سادات*، فوزیه تنیان فرد، مهران محبیان فر، عسگر نجفی ایوکی، لاله کهن سال صفحات 974-979

    در مورد پرستاران، برخی از ویژگی های شخصیتی که می توانند ارتباط مستقیم یا غیرمستقیمی با عملکرد شغلی و سلامت روان آنها داشته باشند عبارتند از: تعهد شغلی، قدرت همدلی، توانایی های ارتباطی، استرس تحمل و مدیریت، اعتماد به نفس و تصمیم گیری .روش تحقیق حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق کلیه پرستاران بود. در این پژوهش221  پزشک به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند .و در این پژوهش از پرسشنامه های شخصیتی نیو و پرسشنامه عملکرد شغلی و سلامت روان استفاده شد. در تبیین این پروژه از آزمون همبستگی دو پیرسون  دامنه استفاده شده است، نتایج آمار توصیفی بوسیله SPSS نشان داده شد، و فرضیه اصلی در این پروژه این بود که ویژگی های شخصیتی به عنوان متغییر می تواند عملکرد پرستاران را پیش بینی نماید. برای تعیین قدرت پیش بینی کنندگی مولفه های ویژگی های شخصیتی بر عملکرد  شغلی پرستاران از رگرسیون چند متغیره گام به گام استفاده شده است. در این پژوهش فرضیه مبنی بر اینکه بین ویژگی های شخصیتی و عملکرد شغلی و سلامت روان پرستاران ارتباط مثبتی و جود دارد تایید می شود. فرضیه پژوهش به منظور فهم ارتباط ویژگی های شخصیتی با عملکرد شغلی و سلامت روان پرستاران بدین صورت تدوین شد: "میزان ویژگی های شخصیتی با عملکرد شغلی و سلامت روان پرستاران ارتباط (همبستگی مثبت) دارد".

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، عملکرد شغلی، سلامت روان، پرستاران
  • پریسا سلیمان زاده، محمود جلالی*، محمد جعفری فشارکی صفحات 980-988

    امروزه بحث از مسیولیت اشخاص در برابر یکدیگر در پی نقض تعهدات قراردادی و بروز خسارات مادی و معنوی بسیار ملموس می باشد. این امر موجب شکل گیری نظریه جبران خسارت کامل در برابر زیان دیده شده است. این نظریه در قوانین متعدد تجاری بین المللی مانند کنوانسیون بیع بین المللی کالا و اصول قراردادهای تجاری بین المللی و حقوق داخلی برخی کشورها با جمع شرایطی به رسمیت شناخته شده است و به موجب آن، عدم النفع به عنوان ضرر مادی، قابل جبران است. در قابلیت پذیرش این نظریه و مطالبه عدم النفع در حقوق ایران مباحث فراوانی وجود دارد. واقعیت آن است که عدم النفع مسلم در قوانین خارجی و داخلی قابل جبران است؛ امری که در رویه های قضایی و داوری های بین المللی مشهود می باشد. چنین خسارتی در نظام حقوقی ایران نیز دارای مبانی قانونی و قضایی می باشد که به موجب آنها می توان با جبران کامل خسارت از زیان دیده حمایت نمود.

    کلیدواژگان: اصول حقوق قراردادهای اروپا، اصول قراردادهای تجاری بین المللی، قواعد متحدالشکل تجاری آمریکا، کنوانسیون بیع بین المللی کالا، منافع احتمالی، منافع قطعی، نظام رومی- ژرمنی، نظام کامن لا، نفع
|
  • The relationship between religious attitudes and social anxiety of female students of Yazd university
    Bahareh Abolghaseminasab*, Ebrahim Naeimi, Mohammad Reza Eslami Page 0

    The current research aims at the investigating the relationship between religious attitudes and social anxiety of female students of Yazd university. The research is categorized as quantitative and applied in which correlation is used in order to determine the relation between variables. The population was all the female students of Yazd University in 2018, 150 of which was chosen through random sampling. The research tools were Seraj Zadeh’s religious attitudes questionnaire and social phobia inventory of connor. Pearson was used to determine the relation between variables and multiple linear regression was used to determine the predicted variance. The results showed that there is an inverse and significant relationship between religious attitudes and social anxiety. All of the dimentions of religious attitudes were in significant relation with social anxiety but the experimental one. The consequential dimension was in significant and direct relation with social anxiety while the belief and ritualistic dimensions are in significant and inverse relation with social anxiety. The analysis of data showed that religious attitude can predict 15 percent of variance of social anxiety.

    Keywords: religious attitude, social anxiety, anxiety
  • Parivash Jafarzadeh Dizaji, Ronak Hamzehei, Mohammad Karim Saberi*, Alireza Esfandiari Moghaddam, Azadeh Roomiani Pages 1-7
    Purpose

    Quality of life is one of the most important health issues, and identifying affecting factors can help improve it. On the other hand, one of the most important variables affecting the quality of life is emotional intelligence. This study aimed to investigate the relationship between emotional intelligence and quality of life in Medical Library and Information Sciences students of Hamadan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    this is descriptive-correlational study that was done on  81 students of Medical Library and Information Sciences at Hamadan University of Medical Sciences. The study data were collected using the sharing emotional intelligence questionnaire (1996) and the Ferrans and Powers Quality of Life questionnaire (1984). All analyzes were performed at the significant level of 0.05..

    Findings

    The results showed that the mean of emotional intelligence and quality of life of students were 113.87 and 137.40, respectively. Data analysis showed that emotional intelligence has a significant effect on quality of life. This means that by increasing one unit of emotional intelligence, the quality of life mean increases 0.68 units.

    Conclusion

    Considering that we are in the age of changes and challenges in the field of information, it is necessary to focus on the emotional intelligence of library students and increase their quality of life.

    Keywords: Emotional Intelligence, Quality of Life, Medical Library, Information Sciences
  • Mousa Rigi Koteh, Vali Mehdinezhad*, Mahmoud Shirazi Pages 8-14
    Purpose

    This study was conducted to investigate the effect of empowerment based on life skills on reducing social anxiety among adolescents Extreme use of social networks.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. All adolescents made extreme use of social networks in the city formed a statistical community; 30 of them were selected by available sampling method and were assigned to two experimental groups (15 people) and control (15 people). To collect data, the social anxiety questionnaire of Connor et al. (2000) and Youngs’ Internet Addiction Questionnaire were used. The subjects in the experimental group received life skills training during 10 sessions, but the control group did not receive any intervention. Univariate and multivariate analysis of covariance using SPSS software was used for statistical analysis of data.

    Findings

    The results showed that empowerment based on life skills reduces social anxiety among adolescents extreme use of social networks (P <0.01).

    Conclusion

    Therefore, empowerment based on life skills is an effective method of social anxiety among adolescents Extreme use of social networks

    Keywords: Empowerment, Life Skills, Social Anxiety, Social Networks
  • Hossein Nazripanjaki, Masoud Khanjarkhani, Aboosaeed Davarpanah* Pages 15-24
    Purpose

    The purpose of this study is to analyze the content of Hedyehaye Aseman books based on the degree of attention to the components of prayer with an emphasis on seeking healing and health. For this purpose, at first, according to the Holy Quran, Nahj al-Balaghah, Sahifa al-Sajadiyya and the narrations of the Imams (as), the aims and rituals of prayer were extracted There are several ways to communicate and seek help from God, one of the most prominent of which is prayer. Prayer itself has goals and etiquette.

    Materials and Methods

    These indices were analyzed by descriptive statistical method, Chi-square test and Shannon entropy method.

    Findings

    The results indicate that there is a difference in the level of attention to the purposes of prayer among the books of Hedyehaye Aseman (second to sixth). According to the Chi-square test, the frequency difference of prayer goals among the books of Hedyehaye Aseman with a 95% confidence interval (006.0) is significant p <0.05; Among these, the greatest emphasis is on the purposes of prayer in the Book of Hedyehaye Aseman in the fourth grade of elementary school, and the least emphasis (frequency) is on the sixth grade of elementary school; This difference is also significant with a 95% confidence interval. p <0.05. According to Shannon entropy analysis method in the amount of attention to the goals of prayer, the axis of need for oneself is the most important (97.0) and the axis of need for others is the least important (95.0), but this is important in seeking intercession and health. It is the opposite. That is, the desire for health and healing for others increases. Also, etiquette before prayer with the highest amount of information load is of importance (99.0) and etiquette after prayer with the least amount of information is of degree of importance (41.0).

    Conclusion

    Regarding the components of health, healing and longevity, the results showed that there is no significant difference with other components in terms of attention to these components.

    Keywords: Content Analysis, Prayer, Primary Hedyehaye Aseman Books, Prayer Objectives, Prayer Rites, Healing
  • Leila Rostami, Rashid Zolfaghari Zafarani* Pages 34-45
    Purpose

    The purpose of this study is to identify the status of effective components of citizenship education in the direction of cultural and social development of citizens.

    Materials and Methods

    The mixed research method was considered (qualitative - quantitative). The statistical population in the qualitative section includes 40 key informants, experts and managers of urban management and in the quantitative section all young people between 18 to 25 years old in Tehran. Was considered. To select the samples in the qualitative section, the chain sampling method or snowball in identifying and selecting key informants and in the quantitative section 384 people using the stratified random sampling method was used. In order to collect the required information, a researcher-made questionnaire evaluating case factors Attention was paid to citizenship education and their role on the socio-cultural development of citizens. The construct validity was confirmed using factor analysis and its reliability was confirmed using Cronbachchr('39')s alpha. The collected data were analyzed using SPSS software version 22 with descriptive and inferential statistical methods.

    Findings

    The research findings using factor analysis test showed that attention to strengthening the rule of law, attention to strengthening the spirit of participation, attention to strengthening the sense of responsibility, attention to strengthening confidence, attention to strengthening communication skills, attention to strengthening Civic awareness and attention to strengthening problem-solving skills are among the influential factors in citizenship education for cultural and social development of citizens. Also, using one-group t-test, it was determined that the 7 mentioned components in citizenship education for cultural and social development Citizens are in a good position.

    Conclusion

    The results of one-sample t-test showed that the response of young people between 18 and 25 years old in Tehran to the current situation of the effective components of citizenship education for cultural and social development of citizens is statistically different from the average community. Considering the amount of averages calculated in these 7 factors and they are larger than the average of the community (3), the results showed that for young people between 18 and 25 years old in Tehran, the 7 mentioned components in citizenship education for cultural development and The social status of the citizens is in a favorable condition.

    Keywords: Citizenship Education, Cultural Development, Social Development
  • Abbas Gholami, Kambiz Esmailnia Shirvani*, Vahid Haghighatdoosti Sayyar Pages 46-52
    Purpose

    The aim of present research was predicting of spiritual management based on subjective well-being and ethical behavior.

    Materials and Methods

    This study was cross-sectional from type of correlation. The research population was Bank Mellat employees of Tehran province in 2020 year with number of 6392 people. The sample size was estimated based on Krejcie and Morgan table 363 people who were selected by multi-stage cluster sampling method. Data were collected with using a researcher-made spiritual management questionnaire, Keyes and Magyar-Moe subjective well-being scale and Lussier ethical behavior inventory analyzed by methods of Pearson correlation coefficient and multiple regression with enter model in SPSS-19 software.

    Findings

    The findings showed that subjective well-being (r=0.384) and ethical behavior (r=0.562) had a positive and significant correlation with employees' spiritual management. Also, both variables of subjective well-being and ethical behavior together were able to explain 47.7% of the changes of employees' spiritual management, which in this prediction the share of ethical behavior (Beta=0.350) was higher than subjective well-being (Beta=0.243) (P<0.001).

    Conclusion

    According to the effective role of subjective well-being and ethical behavior in predicting the employees' spiritual management, specialists and planners to promote spiritual management can improve their subjective well-being and ethical behavior through workshops and training courses

    Keywords: Subjective Well-being, Ethical Behavior, Employee, Spiritual Management
  • Azadeh Malekzadeh, Hooman Namvar*, Farhad Jomehri Pages 65-72
    Purpose

    The aim of this study was to present the predictive model of social skills in single children based on coping styles according to the mediating role of moral intelligence.

    Materials and Methods

    The method of this descriptive correlational study was predictive. The statistical population of the study included all adolescents aged 16-19 years born in single-parent families in Tehran. Based on the Klein formula (2016), the sample group consisted of 345 adolescents aged 16 to 19 years in Tehran in regions 1, 2 and 3 of education in 2019, who were selected by judging and voluntary sampling. Data collection tools, Inderbitzen and Foster (1992) Indigenous Social Skills Questionnaire (TISS) (1992), containing 39 phrases, Kalzbick-Short Form Stress (CISS-21) with 48 phrases, and Lenik and Kiel (2015) Ethical Intelligence Questionnaire, Had 40 phrases. The path analysis test was used to analyze the data.

    Finding

    The results showed that the indirect effect of all three styles of problem-solving (0.25), emotion-driven (0.10), and avoidant (-0.11) on social skills was significant through moral intelligence mediation. The direct effect of the introverted variable of moral intelligence on social skills (0.55) was also achieved at a significant level of 0.01. The rate of variance explained by social skills by coping styles and moral intelligence is 31%.

    Conclusion

    Therefore, moral intelligence through the style of each of the three styles of coping with stressful situations can affect the social skills of single children, and this shows the importance of training and promoting moral intelligence in increasing the social life skills of these adolescents

    Keywords: Social Skills, Coping Styles, Moral Intelligence, Single Child
  • Seyedeh Fatemeh Mir Abedini, Mohammad Salehi*, Kiomars Niaz Azari Pages 73-84
    Purpose

    Current research is going to provide a presentation and collect work ethics model with emphasizing the spirituality in education and training organization. Such model has to proportion to our social fundamental, beliefs and spiritual values.

    Materials and methods

    In order to present the model, quality approach and data basis theory were used. Though, the model factor were introduced using the deep interview with 26 managers and experts of the education and training organization.

    Findings

    In open codding step, 94 codes were extracted. In the next step, the introduced codes were grouped considering concepts such as spiritual beliefs, values and ethics in organization and so on. 25 introduced concepts were classified in 12 minor topics. Spirituality was realized as the main subject. The rule of morality, psychology tendency and modernism are considered as scientific condition. Uniformity of ethics with organization, introducing and the spiritual atmosphere were regarded as background condition and subsequently moral existence dimension are considered as intervener condition, socialization of ethics and spiritual acceptance are as strategy and ultimately the results are grouped in two individual and organization results.

    Conclusion

    The moralistic treatment creation in workplace needs to provide the atmosphere based on spirituality, emphasizing the values with spiritual focus and preparing updated conditions of these manners in order to enhance the efficiency of the organization

    Keywords: Spirituality, Work Ethics, Education, Training
  • Zhaleh Bahraei, Seyed Ali Hosseini Almadani*, Ahmad Baseri Pages 85-98
    Purpose

    The aim of this study was to investigate family resilience modeling based on marital happiness, basic psychological needs and spirituality with the mediating role of emotion regulation.

    Materials and Methods

    The research method is descriptive and correlational. The statistical population of all married men and women working in the educational staff of Tehran Education Organization in 1399 was 46257 people (32046 women and 14211 men). The sample size of 420 of these individuals was selected based on Klein (2016)'s view and by available non-random sampling method (online method) and the Sikbi Family Resilience Scale (2005), Azrin et al. The basic psychological needs of Lagarde et al. (2000), Parsian and Dunning (2009) Spirituality Questionnaire, Gross and John (2003) Emotion Regulation Questionnaire. Then the proposed model was analyzed through structural equation modeling using SPSS and AMOS version 24.

    Findings

    The results showed that direct routes became significant. The indirect effects of marital happiness, basic psychological needs and spirituality through emotion regulation on family resilience were also significant.

    Conclusion

    According to the results of the modified structural model, the research had a favorable and acceptable fit with the research data and this is an important step in identifying the factors affecting family resilience in married people.

    Keywords: family resilience, marital happiness, basic psychological needs, spirituality, emotion regulation
  • Yazdan Jamalzadeh, Mehran Mokhtari Baye Kalaei*, Mohammad Javad Taghipourian, Saeed Eslami Pages 99-106
    Purpose

    The aim of this study was to identify the dimensions and components of professional ethics based on Iranian-Islamic themes in the higher education system.

    Materials and Methods

    The method of qualitative research was descriptive and content analysis with heuristic inductive approach. In this study, up to data saturation, 10 experts and professors in the fields of higher education management, educational, cultural and religious sciences were interviewed, and an interview was conducted. Purposeful non-random sampling method was also used to determine the experts. Data analysis was performed by open, axial and selective coding using MAXQDA 2018 software.

    Findings

    In this study, 10 interviews were conducted, which include some of the statements of the interviewee, semantic codes, related categories and concepts, and also in addition to extracting the relevant components of the dimensions and components of professional ethics based on Iranian-Islamic themes in The higher education system has also been questioned by experts about the factors that affect the professional ethics based on Iranian-Islamic themes in the higher education system.

    Conclusion

    The results obtained a total of 4 cultural, organizational, individual, social dimensions and 8 components including (Islamic approach, cultural values, organizational ethics, human resource management, moral characteristics, individual characteristics, social conditions, social values) and also 30 indicators were identified.

    Keywords: Professional Ethics, Iranian Themes, Higher Education System
  • Narjes Niasti, Shohreh Ghorban Shiroudi*, Javad Khalatbari, Taher Tizdast Pages 107-117
    Purpose

    The aim of this study was to develop an educational package based on compassion-focused therapy, emotion-focused therapy and acceptance-commitment therapy and to determine its effectiveness on the tolerance of anxiety and impulsivity of adolescents with aggressive behaviors.

    Material and Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test and follow-up with the control group. Then the content validity ratio and its content indicators were determined by experts. The statistical population was female high school students in Ramsar city, of which 30 people using purposive sampling method (15 people as experimental group and 15 people as the control group was selected as the sample size. Data collection tools included Simmons and Gahr (2005) Distress Tolerance Scale, Bart (impulsivity) (2004), Bass and Perry Aggression Questionnaire (1992) and training package therapy protocol based on centralized treatment methods. On compassion, emotion-focused therapy and therapy based on acceptance and commitment and its effectiveness on enduring the anxiety and impulsivity of adolescents had aggressive behaviors. The experimental group received a training package in 12 sessions of 120 minutes and the control group did not receive any training. Findings were analyzed using analysis of covariance and analysis of variance by SPSS statistical software

    Findings

    The content validity index for all objectives in the training package was between 0.9 to 1 and the content validity ratio for all objectives in the training protocol was between 0.8 to 1. The results showed that the educational package based on compassion-focused treatment methods, emotion-focused treatment and acceptance-based therapy had a significant effect on adolescents' tolerance of anxiety and impulsivity.

    Conclusion

    Based on the research findings, no significant difference was observed between post-test and follow-up. As a result, the educational package has the ability to control the tolerance of anxiety and impulsivity of adolescents.

    Keywords: Compassion-Focused Therapy, Acceptance, Commitment-Based Therapy, Emotion-Focused Therapy, Distress Tolerance, Impulsivity, Aggression
  • Mahnaz Alahdini, Golamreza Sanagoue Moharer*, Mahmoud Shirazi Pages 118-129
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effectiveness of interventions based on positive psychology on promoting interpersonal emotion regulation and mindfulness in exercise in chronic mental patients.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design in two experimental and control groups. The statistical population of all chronic mental patients living in Roozbeh boarding center was under the supervision of Welfare Office in Zahedan in 1999. Using the available sampling method, 30 people were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The research instruments were Hoffman (2006) Interpersonal Emotion Regulation Questionnaire and Zinot (2013) Mindfulness Questionnaire, and Quilliam (2003) Positive Training-Therapy Package was administered to the experimental group in 8 sessions of 90 minutes twice a week. Data were analyzed by mixed analysis of variance.

    Findings

    The results showed that positive psychology training on the regulation of interpersonal emotion (F = 29.52 P 00 0.001) and mindfulness in exercise (P ≥ 0.001, F = 54.78) of chronic mental patients in the post-test stage. It has been effective.

    Conclusion

    Therefore, positive psychology training helped patients to improve their potential abilities by having positive emotions, nobility and control, and goal-seeking, and thus improve their performance in daily activities.

    Keywords: Positive Psychology, Chronic Mental Disorders, Interpersonal Emotion Regulation, Mindfulness
  • Mahnesa Karimi Taleghani*, Waqinak Sarkesian Pages 137-143
    Purpose

    Among the vulnerable groups in society are students whose quality of life is facing challenges due to various individual, social, educational and occupational stresses. In today's changing life conditions, the quality of life related to the health of this group is an important issue. Therefore, this study was conducted with the aim of comparatively evaluating the quality of life related to health in two groups of martyrs and normal students.

    Materials and Methods

    This was a descriptive cross-sectional and causal-comparative study. The statistical population included all students of the control family in Golestan province. Using available sampling method, 120 people (60 control students and 60 normal students) were selected and answered the checklist of demographic-researcher-made information and quality of life questionnaire (SF-36). The collected data were analyzed by descriptive statistics and multivariate analysis of variance with SPSS / 26.

    Findings

    The mean and standard deviation of the age of the students of the martyr’s families was 27.17. 3.48 years and that of the normal students was 28.05. 4.16. The results of Manova analysis showed that in general health dimensions, role limitation due to emotional reasons, social functioning, vitality, mental health and total quality of life score between control and normal students (P <0.05) but in health dimensions There is no significant difference between the two groups of students due to physical reasons, role limitation due to physical reasons and physical pain (P <0.05).

    Conclusion

    The findings emphasize that quality of life related to health as a key factor in health prevention programs and treatment interventions among control and normal students should be considered by mental health professionals.

    Keywords: Quality Of Life, Health, Student, Martyrs' Families
  • Ali Shariatmadar Tehrani, Mahdi Kheirandish*, Mohammad Javad Taghi Pourian, Davood Kia Kojouri Pages 144-161
    Purpose
    Objective

    The purpose of this study is to deduce a model of effective and influential factors as well as the dimensions of psychological capital management from an Islamic perspective with a method that combines a variety of meta-study methods.

    Materials and Methods

    In the present study, the researcher uses the systematic and meta-combined review method to analyze the results and findings of previous researchers and performs the seven steps of the Sandlowski and Barroso method by identifying three factors. To manage psychological capital from an Islamic perspective, it has categorized its conceptual model. Out of 120 studies, 90 studies were excluded and 30 studies were selected for data analysis. Finally, for the factors influencing and influencing psychological capital from the Islamic point of view, three factors of beliefs, ethics and paying attention to the rules were classified based on Quranic verses. , 4 components were discovered for the dimension of beliefs and 3 components for paying attention to the rulings. Twelve components were discovered for the influential factors of psychological capital management for the ethics dimension, four dimensions for the beliefs dimension, and three components for paying attention to the rulings. Also, the dimensions of psychological capital management from the perspective of Islam in the friend of theology and self-knowledge were considered. 13 factors were considered for the self-knowledge dimension and 12 factors for the theology dimension.

    Findings

    Considering the above results, it can be said that considering the breadth of humanities and the intertwining of psychological components, the present study does not claim that all influential, influential factors and dimensions of capital Has explained and recognized psychology from the perspective of Islam.

    Conclusion

    However, due to the obvious gap in the subject, it has taken a step in the field of identifying and explaining psychological capital from the perspective of Islam

    Keywords: Psychological Capital, Islamic Perspective, Meta-Composition
  • Himdad Hamadamin Mohammad, Aziz Javanpour Heravi*, Mohammad Ali Rabbipour Pages 162-175
    Purpose

      The problem of the present research is, first of all, the difference between the existence of God Almighty in terms of antiquity and occurrence between atheists and people of theology (philosophers and theologians) and secondly, the investigation and connection of faith and worship with the Islamic lifestyle. In this regard, the views and opinions of Imams Ghazali and Tusi have been examined as examples of moderate philosophers far from extremes.

    Materials and methods

      This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature. The method of collecting information was in the form of a document library. The subject area of the research is the existence of Gods and faith and the Islamic lifestyle along with the views of Imams Ghazali and Tusi, and its time area is the first half of 1402.

    Findings

    In proving the existence of Almighty God, Imam Ghazali points to the reasons of narration, rationality, circumstantial evidence, the occurrence of the world, the reason of will and nature, and Imam Tusi also points to the reasons of oneness, lack of spatial and temporal bias, absence of events and narrational reason. They believe that people are different in relation to proofs in proving God's existence, so some people consider it as a tangible and sensible proof, and some consider it as a proof of the existence of the Creator. According to Ghazali's belief, if a person wants to achieve his perfection, he has no other way but to adhere to religious matters; So what makes human life meaningful and frees it from emptiness and futility is religiosity, worship and faith. From Tusi's point of view, a person's happiness is in knowing the Supreme Being and servitude and faith for him. Therefore, they believe that a person who denies the existence of God is devoid of any faith and belief, a being immersed in selfishness who never leaves his personal interests and is always a wandering being who, outside of the Islamic lifestyle, does his duty to live in moral issues. , does not know social and family.

    Conclusion

      Faith and life are not unrelated and there is a close relationship between faith and Islamic lifestyle that cannot be ignored. In order to justify the appropriate (Islamic) lifestyle and its meaning, the connection between the two is necessary. Believing in the existence of God and having God's deeds instills faith in a person's existence and influences a person from his ultimate goal, which is faith and closeness to God, and all the affairs of his life, from worship to business. , education, recreation, socializing, etc. in the path of this goal. Therefore, the issue of the existence of Almighty God, which establishes a connection between belief and worship and faith of a person with his lifestyle, considers people with stronger faith to be more successful in having a more Islamic lifestyle.

    Keywords: Existence of God, faith, Islamic lifestyle, Imam Ghazali, Imam Tusi
  • Khosro Ebrahimi Taghizadeh* Pages 176-181
    The present research was conducted with the aim of investigating the psychological and educational basis of the formation of social behavior (responsibility) in adolescents aged 12-18 years through an interventional and experimental method. The statistical population of the present study consists of all students aged 12-18 years old in Sari city, who were selected by simple random sampling, 50 people (25 people as the experimental group and 25 people as the control group). The tools of data collection were Wayland's social development questionnaire, parenting styles questionnaire made by the researcher and school officials' evaluation forms from the students, which were given to the target sample before and after the training classes. The analysis of the collected data was done using the parametric inferential statistics method of two independent groups. The results of the research indicate that a significant difference was observed between the two groups of teenagers in terms of the level of motivation in teenagers and their self-confidence in the occurrence of social behavior, and also between the different parenting methods of the parents in the occurrence of the mentioned social behavior between the two A significant difference was observed between the groups.
    Keywords: Social Behavior, Responsibility, Teenagers, Motivation, Self-Confidence, Parenting Methods
  • Mohammadreza Kazemi, Abbas Salmanpour*, Seyed Ebrahim Ghodsi Pages 182-193
    The present research was conducted with the aim of investigating the psychological and educational basis of the formation of social behavior (responsibility) in adolescents aged 12-18 years through an interventional and experimental method. The statistical population of the present study consists of all students aged 12-18 years old in Sari city, who were selected by simple random sampling, 50 people (25 people as the experimental group and 25 people as the control group). The tools of data collection were Wayland's social development questionnaire, parenting styles questionnaire made by the researcher and school officials' evaluation forms from the students, which were given to the target sample before and after the training classes. The analysis of the collected data was done using the parametric inferential statistics method of two independent groups. The results of the research indicate that a significant difference was observed between the two groups of teenagers in terms of the level of motivation in teenagers and their self-confidence in the occurrence of social behavior, and also between the different parenting methods of the parents in the occurrence of the mentioned social behavior between the two A significant difference was observed between the groups.
    Keywords: Social Behavior, Responsibility, Teenagers, Motivation, Self-Confidence, Parenting Methods
  • Rozita Ershad Sarabi, Davood Taghvaei*, Mahdi Jahangiri Pages 201-211
    Purpose

    This study was conducted with the aim of virtual network dependence and parenting styles in adolescents: the mediating role of emotion regulation.

    Materials and Methods

    The research method is cross-sectional correlation. The statistical population of this study consisted of all high school students (boys and girls) in Tehran in 1300-1400, from which 400 people were selected by stepwise cluster sampling. In this study, tools of virtual network dependence (Khajeh Ahmadi et al., 2016), perceived parenting styles (Bamrind, 1997) and emotional regulation (Garnefski and Kraaij, 2006) were used, all of which had acceptable validity and reliability. SPSS-V23 and Amos-V8.8 software were used to analyze the data. Structural equation modeling was also used to answer the research hypotheses.

    Findings

    Findings showed that the model has a good fit. The results showed that there is a relationship between perceived parenting styles and virtual network dependence in adolescents. Perceived parenting styles have an indirect effect on virtual network dependence through positive and negative emotion regulation (p <0.05). The results also showed that the indirect effect of perceived parenting styles on adolescents' virtual network dependence was confirmed by emotion regulation with 95% confidence.

    Conclusion

    According to the results of the present study, emotion regulation strategies have an effective role in the use of virtual networks in adolescents and more attention should be paid to parenting styles in educational programs.

    Keywords: Virtual Network Dependence, Parenting Styles, Emotion Regulation
  • Hossein Soleimanpour Moghaddam, Ali Saeedi*, Hossein Mehdian Pages 234-244
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of compassion and acceptance and commitment-based education (ACT) on academic self-efficacy and achievement motivation.

    Materials and Methods

    Since one of the main concerns of educational systems is to study and solve students' academic problems such as decreased or decreased academic motivation, it seems that these two methods can increase self-efficacy and Academic motivations help learners. This study was an experimental study with a pretest-posttest design with follow-up and control group. The study population was 11th grade male students in the fourth education district of Mashhad in the academic year 1401-1400. By cluster sampling method, one school was randomly selected from the schools that had at least four 11th grades and then three classes were randomly selected and replaced by drawing lots in three groups. The experimental groups were trained in 8 sessions of 90 minutes separately with methods of compassion and acceptance and commitment-based training (act) and the control group did not receive training. The research instruments were academic self-efficacy and achievement motivation questionnaires. Data were analyzed in SPSS25 software by repeated measures analysis of variance, univariate factor measurements and Beferroni post hoc test.

    Findings

    The results showed the effectiveness of both methods of compassion and education based on acceptance and commitment (ACT) in increasing academic self-efficacy and achievement motivation (P /0 0.001). Also, there was no significant difference between the two educational methods in increasing academic self-efficacy and achievement motivation (P <0.05).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, to increase academic self-efficacy and achievement motivation of students can be used methods of compassion and education based on acceptance and commitment (act).

    Keywords: Compassion, Acceptance, Commitment Education (ACT), Academic Self-Efficacy, Achievement Motivation
  • Elahe Shabani, Bagher Sarukhani*, Mohammad Mahdi Labibi Pages 264-276
    Purpose

    The main purpose of this study was to identify the effect of modern marriage pattern on definitive divorce.

    Materials and Methods

    The research methodological approach is positivist and the research method is descriptive and explanatory. The statistical population included men and women who applied for final divorce in family courts in Tehran from January 2019 to the end of June 2020. The sample size was approximately 2500 from the divorce rate in Tehran during this period, which was obtained in Cochran's formula number 384 and was distributed among the six judicial complexes of the family court. The share of each family judicial complex was 64 questionnaires.

    Findings

    Findings showed that according to the results, considering that the value of the significance level of the chi-square test was less than 0.05, the null hypothesis was rejected and with 95% confidence we can say that the modern pattern of spouse selection on the occurrence A definite divorce had an effect. According to the gamma coefficient value of 0.588, it can be said that the severity of dependence was moderate. In the study of the research model, the factor load of modern marriage style was 0.89.

    Conclusion

    Modern marriage and premarital couples' acquaintance Couples do not care so much about premarital love after marriage. While people need more love to continue their lives than to start their own lives.

    Keywords: Modern Marriage Pattern, Definitive Divorce, Family Courts
  • Farzaneh Yaghoub, Sattar Parvin*, Hossein Aghajani Morsa Pages 277-290
    Purpose

    The main purpose of this study was to identify the "relationship between social capital and resilience among medical staff (physicians, nurses and social workers)."

    Materials and Methods

    The research method was descriptive and explanatory. The statistical population of the present study included all physicians, nurses and social workers in hospitals of Ahvaz, Mazandaran, Kermanshah, Lorestan, Tehran, Kerman and Tabriz. The sampling method is simple stratified and random. A total of 413 public and private hospitals in the cities of Ahvaz, Mazandaran, Kermanshah, Lorestan, Tehran, Kerman and Tabriz, two (2) hospitals in each city were selected and selected hospitals in these cities were surveyed. In 14 selected hospitals of the mentioned cities, 384 physicians, nurses and social workers were studied by simple random sampling.

    Findings

    The findings showed that the correlation coefficient of social support was 0.367 and the level of significance was 0.000, the correlation coefficient of social trust was 0.306 and the level of significance was 0.000, the correlation coefficient of participation was 0.000. Social and significance level of the test in the whole sample is equal to 0.401 and 0.000, the value of social cohesion correlation coefficient and the significant level of the test in the whole sample is equal to 0.305 and 0.000. Considering the positive value of the correlation coefficient, it can be said that there is a positive correlation between the variables of social capital and resilience and the relationship between the variables is direct.

    Conclusion

    Among other research results, the mean of social capital variable was the highest level of social capital in Tehran and the lowest level of social capital in Tabriz. The mean of resilience variable was the highest level of resilience in Kerman and the lowest level of resilience in Ahvaz.

    Conclusion

    Due to the nature of their profession, the medical and nursing profession is exhausting and has many stresses and challenges, so that it affects the quality of life of physicians and nurses. so; It is important for community leaders to maintain and promote their resilience.

    Keywords: Resilience, Social Capital, Social Cohesion, Social Support, Social Participation, Social Trust, Medical Staff, Physicians, Nurses, Social Workers
  • Marjan Ebrahimi, Mahmoud Ghayyumzadeh*, Mehdi Falah Pages 291-299
    Purpose

    Publicizing economic criminals in the current era is the best punishment for economic disruptors and can be effective in reducing such crimes, which this article has examined from a jurisprudential perspective with a descriptive-analytical approach and library method.

    Materials and methods

    Considering the importance of this topic, this research was conducted using Islamic sources, jurisprudence and law books in a descriptive-analytical way.

    Findings

    Defamation is one of the types of Ta'ziri punishments, which according to the Qatabah of jurists is the main punishment for the crime of forced martyrdom, and according to famous jurists, it is also applied to Qadzf, Qawad, swindlers and bankrupts. There are differences of opinion among the jurists about the philosophy, cases and quality of the implementation of tashir.

    Conclusion

    The sentence of defamation for economic disruptors is a punishment that most Islamic jurists consider to be the best punishment for economic criminals in the current situation, using verses and traditions, both in Imami and Sunni jurisprudence, with the aim of deterring and preventing the repetition of crimes. It is economic and all jurists agree on this issue.

    Keywords: advertising, economic disruptors, current era
  • Hasan Zaeri Lotf*, Mohammad Zahedi Asl, Habib Aghabakhshi, Aboutorab Talebi Pages 300-312
    Purpose

    Women’s addiction is a gender category and it has received less attention than addiction in men. Although addicted women experience many difficult problems, they enjoy less social support and services. The aim of the study is to examine this phenomenon and female experience of addiction, and develop a paradigm model for women’s addiction.

    Methodology

    It is a qualitative research. To find out the lived experience of addicted women, the grounded theory (GT) method was applied in the first stage and the data were collected through in depth, semi-structured interview. 30 women were studied in 2019. Sampling was started in targeted form and ended by achieving the theoretical saturation point. Data were coded and analyzed using strauss and corbin method within three steps of open, axial and selective coding.

    Findings

    According to the axial category, women’s addiction is a subsequent reaction which occurs under family and social disorder circumstances and has physical, mental, economic and social consequences.

    Conclusion

    Based on lived experience of addicted women, addiction in women can be divided into 4 stages: stage1 is knowing the substance and beginning to use, stage 2 is making doubt, stage 3 is dependence, and stage 4 is overcoming and abandoning the drug use.

    Keywords: female addiction, lived experience, drug abuse, reduced harm
  • Seyed Mohsen Ebrahimi, Rajabali Mohammadzadeh Admalaei*, Jamale Sadeghi, Aliasghar Abbasi Asfajir Pages 323-337
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the mediating role of personality traits in the relationship between the independence of the family of origin and academic procrastination.

    Materials and Methods

    For this purpose, 300 male and female students of Babol Azad University completed the Available Family Questionnaire (FOS), Solomon and Rothblum Academic Procrastination and NEO-FFI. Data were analyzed using path analysis method through bootstrap test and structural equation modeling.

    Findings

    According to the research findings, although the characteristics of psychosis and empiricism have a negative effect, but all personality traits of psychosis, extraversion, empiricism, agreement and conscientiousness were able to be related to the independence of the family of origin and procrastination. Educational to play a role as a mediating variable. In fact, the growth of independence in the family by accepting responsibility and respect for other members has led to the formation of personality traits such as flexibility, curiosity and courage that affect academic achievement and reduce procrastination. While mentally ill people with less responsibility and flexibility, they often suffer from academic procrastination.

    Conclusion

    Therefore, in some Iranian families with lower independence, empiricism according to Iranian culture, which is important to respect the views of adults, puts these people in conflict with family and society and leads to reduced success and increased procrastination. It becomes an educational job.

    Keywords: Independence of the family of origin, personality traits, academic procrastination
  • Maliheh Hosseini Abrishami, Zahra Hashemi*, Abbas Abdollahi Pages 338-350
    Purpose

    Educational environments are places where there are always academic challenges. Academic vitality is one of the variables that helps to overcome academic problems and challenges. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between early maladaptive schemas and academic vitality along with the mediating role of cognitive emotion regulation.

    Materials and Methods

    The present descriptive study was correlational. The statistical population of the study included all undergraduate and graduate students who were studying in Tehran in the academic year 2020-2021, from which 201 people were selected by convenience sampling. For data collection, short form questionnaires of Yang maladaptive schemas questionnaire (Yang, Klasco and Wieshar, 2003), Martin and Marsh (2006) Academic Vitality Questionnaire, and Garnfsky Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2001) were used.

    Findings

    Data analysis using structural equation modeling with bootstrap method showed that early maladaptive schemas have a direct effect on academic vitality, cognitive emotion regulation mediates between early maladaptive schemas and academic vitality.

    Conclusion

    Accordingly, in order to prevent the creation of maladaptive schemas and their destructive effects, educating families to meet basic needs and provide psychotherapy services is recommended.

    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Cognitive Emotion Regulation, Academic Vitality
  • Soroush Shahbeik, Ameneh Moazedian*, Parviz Sabahi, Arsalan Khan Mohammadi Otaghsara Pages 360-369
    Purpose

    The aim of this study was to predict depression based on early maladaptive schemas and resilience by considering the mediating role of self-compassion in cancer patients.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive correlation. The statistical population in this study included all cancer patients referred to the Cancer Institute of Imam Khomeini and Milad Hospitals in Tehran. The sample size was 300 cancer patients who were selected based on the inclusion and exclusion criteria of the study and by available sampling method. The research instruments included the Nef Self-Compassion Questionnaire (2003), the Young Young Early maladaptive Schemas Questionnaire (1998), the Connor-Davidson Resilience Questionnaire (2005), and the Beck Depression Inventory (1961). The collected data were analyzed by structural equation modeling and Amos software.

    Findings

    The results of data analysis showed that the prediction model of depression based on initial maladaptive schemas and resilience, considering the mediating role of self-compassion based on experimental data, has a good fit.

    Conclusion

    Also, the direct and indirect effects of early maladaptive schemas and resilience were confirmed by considering the mediating role of self-compassion and hope in depression in cancer patients (p <0.05).

    Keywords: Depression, Early maladaptive schemas, Resilience, Self-compassion
  • Nadereh Bahri, Mohammad Reza Sarmadi*, Mohsen Imani Naeini Pages 370-379
    Purpose

    The purpose of this study is to provide a health-oriented model of emotional education of children in Islamic sources and ideas by descriptive-analytical method.

    Materials and Methods

    Considering the living conditions in a religious society and the introduction of different and alien models of emotional relationships and its spread among young people and adolescents, it is necessary to study and study religious and Islamic ideas and refer Provide behavioral patterns of emotional relationships for families and raising children to the views and ideas of religious leaders.

    Findings

    The results showed that; Revealing and nurturing emotional abilities among spouses not only builds relationships between the two at different levels, but also promotes and nurtures relationships with others, including God, as well as a healthier family atmosphere to avoid tension and conflict. And nurture the instinct and natural abilities of children towards goodness and goodness. In other words, parents in the position of the most central element of family interactions, when they have a fundamental commitment to moral, value, religious and emotional teachings in the marital relationship, can be an acceptable and valuable model for transmitting concepts and teachings of the global value system. , To be humane, transcendental and transcendental of Islam to their children and to establish their personality and existential identity.

    Conclusion

    One of the important and influential factors on children's upbringing is observing the favorable relationships between parents, which is the source of these desirable relationships between parents, to actualize their emotions.

    Keywords: Emotional education, lifestyle, Islamic sources, moral teachings
  • Saleh Daryaee Fard, Mehdi Mehrizi*, Mojgan Sarshar, Seyed Mohammadali Ayazi Pages 383-395

    This article analyzes the issuance (authentic) of hadith and jurisprudence (text) of narrations related to the effects of the results of faith and belief in the Night of Power and their effect on human life from the perspective of the Ahl al-Bayt (AS). This group of narrations can be seen on five topics; In one narration, the guiding role of the Infallible Imams (AS) in faith and belief in the Night of Power is discussed, and in other narrations, the category of guidance and affirmation of the Ahl al-Bayt (AS) is introduced as a result of faith and belief in the Night of Power; And in some narrations, the issue of denying the knowledge of God has been mentioned, which has resulted in denial, lack of faith and belief in the night. In this article, out of a total of 156 narrations, we have examined six narrations with the title of the effects of the results of faith and belief in the Night of Power, according to the priority of the century and the chronological order of narrations in the first instances of each. An analytical study of the authenticity of the narrators and the evaluation of the narrators shows that there are trustworthy, weak and praiseworthy people in the document of these narrations, whose evaluation led to the fact that out of a total of six narrations, one authentic narration and five weak narrations were evaluated; And with the analytical study of hadith jurisprudence (textual) and the reasoning of these narrations, we found that in these narrations, there are various differences and textual problems such as correction, quotation of meaning, more and less, distortion and fragmentation that has caused anxiety and lack of originality of the text of the hadith.

    Keywords: Laylat al-Qadr, faith, belief, Shiite narrations, issuance analysis, analysis of hadith jurisprudence
  • Ali Saidi Talab, Morteza Ghasemi*, Ehsan Sadeh, Zeinal-Abidin Amini Sabegh Pages 397-408
    Purpose

    The main purpose of this article is to identify and analyze the factors affecting the management of green human resources in the resistance economy in small and medium-sized companies.

    Materials and methods

    The research method is mixed (qualitative-quantitative). To carry out this research, in addition to document study, thematic analysis with MAXQDA12 software was used to identify the factors affecting the management of green human resources in the resistance economy in small and medium-sized companies. The statistical population in this research was all the experts in the field of public administration, environment and economy, as well as the managers of the companies located in the industrial town, until the theoretical saturation of 15 interviews. And all interviews lasted between 45 and 75 minutes. Semi-structured interviews with experts were conducted in 1400 verbally and in writing. Finally, after analyzing the themes taken from the interviews, a questionnaire with 42 indicators, 11 components and 3 dimensions was designed. Structural equation method has been used to determine the contribution of each aspect of green human resource management in resistance economy. Based on the semi-structured interviews, 3 dimensions (antecedents, content and suffixes) and 11 components and 42 indicators were extracted.

    Findings

    In the section of determining the contribution of each dimension of green human resources management in the resistance economy, it was determined that the antecedents with a coefficient of 0.819 had the greatest impact on the management of green human resources in the resistance economy, and respectively, the content with a coefficient of 0.797 and the consequences with a coefficient of 0.713 had the greatest impact. they had.

    Conclusion

    In this research, taking into account the results of past research and analyzing the data from the interview, a coherent framework for green human resource management has been created. On the one hand, this framework has paid attention to the consequences and antecedents of human resource management, and on the other hand, it has included non-process dimensions into the content of green human resource management as one of the roles of green human resource management.

    Keywords: green human resources management, resistance economy, small, medium enterprises
  • Soraya Gholamhosseinpouranvari* Pages 416-424
    Purpose

    The purpose of this research was to investigate the growth rate of the student population and the physical capacity of Tabriz University Faculty of Educational Sciences.

    Materials and Methods

    The research method is survey based on documentary study. Its statistical community includes all documents related to physical capacity and the number of students in different academic levels and different courses of the Faculty of Educational Sciences and Psychology during the years 2013-2014 to 2018-2019. The sample size of the research was equal to the size of the population and was selected using the full number sampling method. The study of administrative documents was used to collect data.

    Findings

    The research findings showed that the growth of students during the academic years of 2013- 2014 to 2018-2019 was equal to 0.009 in total, and it is expected that the Faculty of Educational Sciences and Psychology of Tabriz University will have 1133 students in the academic year of 2023-2024.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that the growth of the student population in this faculty is a function of the policies of the Ministry of Science, Research and Technology, and the higher education system is growing exponentially in the development of Payam Noor and Azad Islamic Universities and scientific-applied centers. In some cases, it has also been in public universities.

    Keywords: Media Student population, Tabriz University, Physical capacity, Growth rate
  • Zahra Taat, Mohammad Hadi Mahdavi*, Mohammad Ali Heydari Pages 425-434

    Throughout history, both Psychologists and jurists have been emphasized on precise classification of psychopathy; however, recent findings in psychology asserted that the multiplicity of common symptoms in psychopathy makes marginalization impossible, so citing custom is necessary. Accordingly, modern jurists are in believe that all kinds of psychopathy are center around dementia and insanity. According to the lack of mention of dementia by psychologists, this research has investigated both psychopathy (except insanity) based on the Comprehensive method and the aforementioned issue of dementia from jurists’ viewpoint. At this research, we’ve tried to answer the question of what is the range of the variable criteria for custom in order to classify psychopathy? According to the results, it seems that a simple behavior could be recognized as abnormal behavior in a society by the custom while the same behavior could be interpreted in a different way, a normal behavior, in another society. Although in some cases, there are some exceptions like Memory impairment which the custom of the communities was unanimous, and followingly, it cites scientific achievements to identify these disorders

    Keywords: Psychopathy, Asininity, Insanity, Custom
  • Identifying the Dimensions and Components of Promoting the Lesson Study in the Elementary School
    Sanaz Zahedi, Hamid Shafizadeh*, Hadi Rezghi Shirsavar Pages 435-444
    Purpose

    The lesson study is a pattern of collaborative research in the classroom that can have an effective role in improving the education quality. As a result, the aim of this research was identifying the dimensions and components of promoting the lesson study in the elementary school.

    Materials and Methods

    The present research in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population was academic experts and experts of the Ministry of Education country in 2021 year. The sample size based on the principle of theoretical saturation was 12 people, which these people according to the inclusion criteria to study were selected with the purposeful sampling method. The research tool was a semi-structured interview with 6 questions, which the validity of the findings was confirmed by experts and their reliability was estimated by the method of agreement coefficient between two coders 63%. Data were analyzed with open, axial and selective coding methods in Maxquda software.

    Findings

    The findings showed that the promoting the lesson study had 109 indicators in 22 components and 6 dimensions; So that the dimensions included strategic view as causal conditions (with four components of foresight, realism, competitiveness and systemic thinking), school dynamics as background conditions (with four components of attention to teachers' abilities, meeting teachers' needs, providing facilities and improving organizational communication), structural and individual factors as intervening conditions (with three components of motivational factors, organizational factors and lack of sufficient knowledge of lesson study), research-oriented as a central phenomenon (with three components of continuous learning, improving education and making education more effective), educational improvement as strategies (with four components of skill enhancement, emphasis on collaborative management, monitoring and evaluation and organizational health) and educational development as outcomes (with four components of modeling, increasing efficiency, establishing scientific thinking and creating learning culture). Finally, the paradigm pattern of the dimensions and components of promoting the lesson study in the elementary school was drawn.

    Conclusion

    According to the paradigm pattern of the dimensions and components of promoting the lesson study in the elementary school, can be designed and implemented programs to improve and promotion the lesson study.

    Keywords: Lesson Study, Elementary School, Strategic View, School Dynamics
  • Mustafa Norouzi, Marzieh Pilehvar*, Mohammad Rezaei Pages 455-469

    One of the issues that is raised in the endowment is the issue of conditionality and suspension, which is mentioned scatteredly in the jurisprudence books of scholars of the Khamsa schools, under what conditions is the endowment valid and under what conditions is it invalid? Or what conditions can be placed in the endowment and what conditions cannot be placed. But what has been discussed in this article is whether it is possible to condition the endowment with conditions or not? Can the endowment be suspended or not? that different sayings are given in each section, and then the arguments and obstacles are examined in each section, and the narrations that are given are briefly examined. The method of this descriptive research is analysis with library technique.

    Keywords: Waqf, Conditional, Suspended, Choice, Exclusive, Absolute, Eternal
  • Omran Khalili Tabar, Mojtaba Tabari*, Yoosof Gholipour Kanani Pages 470-488
    Purpose

    The current research was conducted with the aim of identifying, quantifying and prioritizing the complications of the human resources maintenance system.

    Materials and methods

    This research was conducted through the exploratory mixed model research method, and its statistical community in the qualitative section, a group of experts including the senior managers of Iran's National Company for Refining and Distribution of Petroleum Products and professors of human resource management in higher education centers, in A small part of the employees of the National Oil Products Distribution Company - Sari Region and Iran Oil Pipelines and Telecommunications Affairs - North Region, numbering 835 people (789 men and 46 women) and in the prioritization department, there were high and middle managers of the National Oil Products Distribution Company . In the qualitative part of the snowball sampling method, 20 people were selected as a statistical sample, in the quantitative part with the relative strata sampling method based on Cochran's formula, 263 people were selected and in the prioritization part, 35 people were selected as a statistical sample using a non-random "targeted" method. . In the qualitative section, the data was collected through the implementation of the Delphi technique with a semi-structured and structured questionnaire in four rounds, in the quantitative section, through structural equation modeling (SEM) with a researcher-made questionnaire of 120 items, and in the prioritization section, through the hierarchical analysis (AHP). ) was extracted with matrix questionnaires and analyzed using SPSS, AMOS and EXPERT CHOICE software. In order to determine the validity and reliability in the qualitative phase of the necessary checks including acceptability (expert review) and confirmability (re-review by experts), in the quantitative phase, the validity of the questionnaires was used in three formal and content methods (CVR and CVI range for items between 6 0.0 to 1.0 and 0.80 to 1.0) and the construct (range of convergent validity between 0.601 and 0.817 and divergent validity is higher than the correlation of the construct with other constructs). Reliability was estimated and confirmed by three methods of determining factor loadings of items (more than 0.4), Cronbach's alpha of components (between 0.727 and 0.898) and composite reliability (between 0.847 and 0.930). In the prioritization section, the content of the matrix questionnaire was approved by five academic and organizational experts in terms of comprehensibility and expressiveness, and the inconsistency rate of the criteria was calculated and confirmed between 0.02 and 0.0061. The findings showed that the pattern of complications of the human resources maintenance system has 6 dimensions (organizational (internal), environmental (external), occupational, individual (personal), governmental (political) and cultural-social) and 30 components.

    Findings

    The results of the quantitative part showed that all dimensions of the research model were confirmed.

    Conclusion

    The results of the prioritization section also indicated the importance of occupational complications and the component of "work independence and freedom".

    Keywords: human resources, human resources management, maintenance system
  • Jamil Bahramzei*, Nemat Esfahani Omran, Esmail Eslami Pages 489-499

    One of the important and basic topics of "monotheism and God knowledge" is the topic of God's attributes. The existence of many verses related to divine attributes and the quality of their design by the Holy Quran is a topic that has occupied the minds of theologians and commentators of this divine book for a long time. The discussion of divine attributes is also of special importance in discussions related to Persian literature, especially in the field of mystical literature. Persian mystical texts are influenced by religious concepts and themes centered on theology and monotheism, and it is appropriate that this issue be investigated and investigated comprehensively in these works. In this research, an attempt has been made to examine the reflection of divine attributes in Sufi prose texts in the fourth century and with a case study, the book "Al-Lama fi al-Susuf" written by Abu Nasr Siraj. The results show that the author of this work, influenced by Quranic verses, has been able to create a fundamental change in the process of Persian prose works and mystical themes; So that divine attributes are directly manifested in his work.

    Keywords: Attributes of God, mystical prose texts, Al-Lama fi-al-Susuf
  • Abazar Ghafari Lashkanari, Hassan Ali Aghajani*, Marzieh Gorji Poshti, Mohammad Javad Taghipurian Pages 500-508
    Purpose

    Cultural citizenship is a requirement for sustainable development in different societies and cultures. Therefore, the aim of this research was to identify the dimensions and components of cultural citizen drivers.

    Materials and Methods

    This study was applied in terms of purpose and qualitative in terms of execution method. The research community was the experts of cultural citizens and related articles, according to the principle of theoretical saturation, 22 experts and 46 articles were selected as a sample with the purposeful sampling method. The research tools were note-taking of articles and semi-structured interviews with experts, whose content validity was calculated as 0.49 according to the opinion of experts, and their reliability was calculated as 0.89 with the method of agreement coefficient between two coders. Data were analyzed by thematic analysis method in Maxqda software.

    Findings

    The findings showed that 12 dimensions and 49 components were identified for cultural citizen drivers. The dimensions of cultural citizen drivers include cultural/social (7 components), responsibility (5 components), citizen participation (6 components), citizen identity (2 components), interpersonal trust (2 components), media development from mass communication (3 components), Tendency to follow the law (3 components), tendency to adhere to laws (5 components), social and cultural responsibility (6 components), economic and social status (3 components), cultural tendencies (5 components) and acceptance of social capital (2) component) were

    Conclusion

    Many dimensions and components were identified for the drivers of cultural citizenship, which can be used to take an effective step towards sustainable development.

    Keywords: Cultural Citizen, Cultural, Social, Citizen Participation, Cultural Tendencies
  • Zahra Tahmasebi, Mojgan Sarshar*, Seyed Mohammad Ali Ayazi Pages 509-516

    A group of verses that are based on the signs of the Resurrection have been proposed in the language of scholars as "Ishrat al-Sa'a" and are taken from the Qur'an itself (Muhammad/18), which means the signs and symptoms of the resurrection and the events connected with the resurrection. "Signs of the Hour" are small events and signs that occur before the great event of the Day of Resurrection to be a warning for the end of the world or the beginning of the Resurrection scene. These warnings contain huge changes and revolutions that occur in the universe, sky and earth. This article examines the interpretations after the second century to the works related to the later centuries and examines the realistic approach, including "appearance oriented, interpretation oriented" based on the opinions of commentators and researchers. The findings of the research, based on the mentioned approaches, indicate that the understanding of researchers and commentators in the context of the conditions of the Hour are different from each other, and at the same time, they have evaluated the possibility of the Day of Judgment in the language of images. Therefore, people's awareness of the conditions of the hour can have a significant impact on their attitude and lifestyle. The research method of this article is a descriptive-analytical method with a library technique.

    Keywords: Hourly Conditions, Interpretations, Realistic, Appearance-Oriented, Interpretation-Oriented, Lifestyle
  • Fatemeh Jormozeh, Hassan Ahadi*, Javad Khalatbari Pages 517-528
    Purpose

    Loneliness is one of the negative and unpleasant emotions that appear in couples for various reasons. Among the effective factors in the formation of loneliness are coping strategies and locus of control, which can have positive and negative effects. In addition, the mediation of social support plays a role in modulating loneliness. The research model was formed according to these relationships that were mentioned. Therefore, the purpose of the research was to predict the loneliness based on coping strategies and locus of control in couples with the mediation of social support.

    Materials and Methods

    This research was done by correlation method. The statistical population was composed of those couples who referred to the counseling center in district 4 of Tehran in 2020.  The sample size was determined by modeling method and it was 250 people. Data collection tools include: Russell's sense of loneliness (1978), Andler and Parker's coping strategies (1990), Rutter's locus of control (1996), Scott and Bruce's decision-making styles (1995), and Ziment et al.'s social support (1988). The data analysis methods were: Using the indicators of descriptive statistics, structural equations, path analysis, t-test and Sobel test, which was done by SPSS24 and PLS software.

    Findings

    The results of the research indicated that there was a direct relationship between each of the variables of coping strategies and the locus of control with the loneliness

    Conclusion

    Also, there has been a relationship between the feeling of loneliness and each of the variables of coping strategies and locus of control with the mediation of social support. The prediction of the loneliness has been fitted in the research model.

    Keywords: Loneliness, Coping strategies, Locus of control, Decision-making styles, Social support
  • Arefeh Roshani, Azam Rahimi Nik*, Ahmad Vedadi, Mansoureh Aligoli Pages 529-538
    Purpose

    The rapid growth in the use of financial technology along with the development of digital capabilities has changed today's living environment. The Internet has changed everyday life, relationships and culture of people. Moreover, extension of financial infrastructure based on modern technologies made challenges for traditional complex financial systems. Which of these led to the explosion of fintech startups and outbreak of covid-19 pandemic caused to speed up changes, especially social changes.

    Materials and Methods

    This study was conducted with the aim of identifying drivers and social consequences of fintech startup’s success in Iran. The current research is based on empirical study and is done with a deductive approach. From the point of method, it is qualitative research and grounded theory has been used to analyze expert interviews. 10 eligible individuals participated in this study by non-probabilistic and purposeful sampling. Gathered data has been analyzed with MaxQDA software.

    Findings

    The results of the qualitative analysis of expert interviews showed that the success of Iran's fintech startups through trust building, communication, interactions, designing and implementing appropriate marketing mix which can lead to changes at society (change of lifestyle, improvement of quality of life, technological growth) and have positive consequences for businesses (revival small businesses, create new businesses, facilitate and accelerate the development of financial services, reducing the cost of providing and receiving financial services).

    Conclusion

    One of the strategies that facilitate success is building trust between users, investors and team members. In the prevailing ambiguous political conditions, extensive sanctions, economic instability, extreme fluctuations in capital markets, along with the inherent uncertainty of startups, increases the difficulty of starting a startup and investing decisions.

    Keywords: Startup, Fintech, Social Consequences, Success, Grounded Theory
  • Roya Zafari, Ali Zarei*, Ali Mohammad Amirtash Pages 539-548
    Purpose

    In any organization the productivity plays an important role in improving the performance of that organization. Therefore, the purpose of this research was presenting the model of productivity based on Islamic management based on the components of total quality management style.

    Materials and Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative from type of correlation. The research population was employees of sports and youth departments in selected provinces in the northwest of the country in 2019 year with number of 587 people. The sample size based on the Krejcie and Morgan table was estimated to be 367 people, which this number was selected by stratified random sampling method according to the size of the provinces. The research tools were the questionnaires of productivity based on Islamic management (Olsania et al., 2012) and total quality management style (Spinwell, 1994), whose validity was confirmed by the opinion of experts and the reliability of all of them was calculated using Cronbach's alpha method above 0.70. Data were analyzed by confirmatory factor analysis and structural equation modeling method in SPSS and PLS software.

    Findings

    The findings showed that the model of productivity based on Islamic management based on the components of total quality management style had a good fit. Also, all ten components of total quality management style including teamwork, quality groups, training, evaluation and feedback, use of information, quality goals, customer orientation, suggestion system, continuous improvement and leadership commitment had a direct and significant effect on productivity based on Islamic management (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, to increase the productivity based on Islamic management it is possible to provide the basis for improving each of the components of the total quality management style.

    Keywords: Productivity, Islamic Management, Total Quality Management Style
  • Sara Taremi, Abdolhassan Farhangi*, Zahra Abbaspour Azar, Mohammad Bagher Hobi Pages 549-562
    Purpose

    The purpose of this study was to formulate a therapeutic program (integrated autism with family) and compare its effectiveness with (multiple skill training) on perceived stress reactivity in mothers of children with autism spectrum disorder.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental pre-test-post-test design with control and follow-up group, as well as exploratory mixed data type. The statistical population in the qualitative section consisted of 12 experts who were selected by purposive sampling. Also, the statistical population in the quantitative part included 45 mothers of children with autism who were matched in two groups of experimental (n = 15) and control (n = 15) using simple random sampling method. The autism group was integrated with the family for 8 sessions of 90 minutes and the experimental group for multiple special skills was trained for 8 sessions of 90 minutes. The data collection tool was exploratory in the qualitative part of semi-structured individual interviews. In the quantitative part, the Perceived Stress Response Questionnaire was used to collect data (Schultz et al., 2011). To analyze the data, the qualitative part of the content analysis and in the quantitative part through descriptive and inferential statistics (exploratory factor analysis,  analysis of covariance) were analyzed.

    Findings

    Findings showed that among the components of the integrated autism treatment program with the family included individual characteristics of parents, parent-child relationship, parental mental health, family, extra-family, parent-parent relationship, family knowledge about autism and stigma. Based on the identified dimensions and components, the research model had a good fit. The results showed that family-based autism treatment program training and multiple special skills training reduced the responsiveness to perceived stress in mothers of children with autism during the pilot sessions. It should be noted that the recovery process in the autism group is more integrated with the family.

    Conclusion

    Therefore, the use of these interventions and educational programs is recommended as a way to reduce stress in parents of children with autism.

    Keywords: Reactivity to Perceived Stress, Family Integrated Autism, Multiple Special Skills
  • Ali Seidi, Mohammad Khatib*, Parviz Maftoon Pages 563-573

    Previous studies in the field of English language Teaching have discussed the theoretical foundations of glocalization and Iranian EFL learners’ identity in relation to the globalization norms taking positions in favor of this view or against it. However, no study has yet provided a framework for developing Iranian EFL learner’s identity based on the glocal perspective. Hence, this study attempted to provide a framework for developing glocal EFL learner identity based on sociocultural values embedded in imported EFL textbooks used in Iranian language institutes. Also, EFL teachers were given a teachers’ choice of learner identity questionnaire to determine which identity orientation they prefer for their EFL learners. In the qualitative phase, sociocultural values existing in three ELT textbooks namely Touchstone, Interchange, and Passages were assessed through content analysis. The participants of this study included thirty EFL teachers who received a teachers’ Choice of EFL Learner Identity Orientation Questionnaire. After the analysis of the selected textbooks, fifteen categories of sociocultural values were identified and discussed in detail and the framework for developing glocal Iranian EFL learner identity was proposed. Also, the findings showed that teachers preferred their learners to have a glocal identity orientation rather than having a global or local identity. The obtained results had implications for EFL teachers, EFL learners, policymakers, and material developers.

    Keywords: Globalization, Glocalization, Localization, Identity Orientation, Social Development
  • Mansoureh Sharifi Nevisi, Amir Masoud Amir Mazaheri*, Zahra Hazrati Someeh Pages 574-583
    Purpose

    The main purpose of the research is to provide a pattern of factors affecting the condition of children in orphanages covered by Tehran's welfare after the age of 18 with a data-based theory approach.

    Materials and methods

    The research method is applied in terms of purpose, and qualitative in terms of data type, which was carried out with the foundational data approach. The statistical population includes elites with doctorate degrees and university faculty members with at least 5 years of experience in the welfare organization and with research degrees and participation in related seminars. The sample size was 10 experts, who were selected with a purposeful method and according to the principle of theory. The data collection tool is a semi-structured interview. The theoretical coding method (open, central and selective) was used to analyze the data. After open and central coding and according to theoretical and practical bases, the relationships between identification categories are drawn and the pattern of factors affecting the condition of children in orphanages covered by welfare in Tehran after the age of 18 with the approach of data base theory, finally in 4 main axes and 11 The subcategory is drawn.

    Findings

    Based on the analysis conducted with the questionnaire of Strauss and Corbin (2003), it was found that this model has the necessary validity.

    Conclusion

    Therefore, applying and operationalizing the mentioned model can greatly help to improve the condition of children in orphanages covered by Tehran's welfare after the age of 18.

    Keywords: Model, Children, Orphanage, Foundation Data, Welfare
  • Mehdi Sadeghi Fard, Saeed Sayadi*, Mahdi Mohammad Bagheri, Sanjar Salajeghe, Hojjat Babaei Pages 584-600
    Purpose

    The purpose of this research is to design and explain the productivity model of human resources with an emphasis on psychological capital and organizational commitment in one of the government organizations of South Khorasan province.

    Materials and methods

    This research is in terms of applied-developmental purpose and in terms of the method of collecting descriptive and correlational information based on structural equation modeling. The statistical population of the current research consists of all the employees of one of the government organizations of South Khorasan province, which were 674 people at the time of the research. The sample size was 520 people and they were selected using random sampling according to the size of the class. A questionnaire was used to collect data. The validity of the research was confirmed by experts and experts in the field of human resources management as well as factor analysis. Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the questionnaires and the internal reliability of all components was confirmed.

    Findings

    The results of the research showed that the factors related to productivity, in addition to the direct effect, indirectly and through psychological capital and organizational commitment have a positive and significant effect on the productivity of human resources. The results of the analysis of the structural model of the research show the positive and significant effect of psychological capital on the productivity of human resources, as well as the positive and significant effect of psychological capital on organizational commitment. The research results show that there is a significant relationship between organizational commitment and human resources productivity.

    Conclusion

    In addition, the results of the research showed that psychological capital, in addition to its direct effect, indirectly affects the productivity of human resources through organizational commitment.
    In the end, the research results show that the research model has the required validity.

    Keywords: Productivity, Human Resources Productivity, Organizational Commitment, Psychological Capital
  • Ali Hosseini, Azam Rahimi Nik*, Seyed Abbas Heydari Pages 601-611

    Brand equity, as the most valuable intangible asset of any company, plays an important role in the success of companies and effective communication with customers due to the extraordinary advantages it creates. In this study, using foundation data theorizing, the model of brand value creation based on consumer's attitude in the retail industry was identified and explained. For this purpose, data was collected through in-depth semi-structured interviews with corporate marketing experts in this field. Sampling was done theoretically and after 15 interviews, theoretical adequacy was achieved. Analyzing and coding data based on the foundation's data theorizing model during three stages of open, selective and central coding showed that in order to successfully influence the specific value of a service brand with an emphasis on the consumer's attitude, managers must apply to all the categories and subcategories identified in This research should pay attention carefully and have sufficient information about each of them. In addition, this research shows the need to pay attention to the impact of providing brand value creation model based on consumer's attitude in the retail industry. Therefore, companies should fix the weaknesses related to communication with accountability and strengthen the tendency to be responsive by regularly checking customer satisfaction and identifying the current and future needs of customers.

    Keywords: Brand, Brand Value Creation, Consumer Attitude, Retail Industry
  • Marziyeh Zamani, Mohammad Noor Rahmani*, Mahnoosh Abedini Pages 612-628
    Purpose

    The purpose of this research was to design a curriculum model based on cultural-Islamic education in the secondary education system of the country. The current qualitative-quantitative (mixed) research was carried out from the foundation data type.

    Materials and methods

    The statistical population in this research includes all the informants, specialists and planners in the field of curriculum planning in secondary schools of the country's educational system, who have the ability to express their opinions in the field of curriculum. In the quantitative part, the sampling method is a purposive sample. In qualitative research, to collect information from library studies, document reading, interviews, participatory and non-participatory observation, recording interviews from the field under study and secondary sources that include personal experiences, existing literature and their comparison were used. In order to identify the framework and characteristics of the main elements of the educational model of the youth, a semi-structured interview was used. In the quantitative part of this research, as in many similar descriptive studies, a questionnaire was used to collect case information. The validity of this questionnaire was determined as face validity from the point of view of 5 education experts and its reliability was calculated using Cronbach's alpha method of 79. In order to analyze the data in this research, quantitative and qualitative statistical methods have been used. In quantitative statistics, descriptive statistics methods such as frequency tables and percentages and column charts, mean and standard deviation and inferential statistics including exploratory factor analysis test using spss software version 21 were used and for all hypotheses the significance level was 0.05. was taken The findings showed.

    Findings

    The results of the obtained correlation coefficients showed that the number of 99 questions in the questionnaire can be placed under 10 factors. The conceptual model shows the relationships between the main categories of the curriculum model of Islamic cultural education.

    Conclusion

    Beta values for latent variables (dimensions of the main variables) show that all these dimensions were able to have a meaningful explanation of the main variables of the research. Therefore, the confirmatory factor analysis of the dimensions of the research variables in the main model is acceptable and approved.

    Keywords: Curriculum, Cultural-Islamic Education, Educational System
  • Ehsan Ahmadi Sarkhuni, Mohammadali Chit Saz*, Nabiallah Ider Pages 629-640
    Purpose

    Today, underdevelopment is affected by various causes, among which cultural values and social norms can play as an obstacle in regional development. The current research was conducted with the aim of investigating the causes, contexts and intervening factors of social-cultural barriers of underdevelopment with an emphasis on the target community of the relief committee in the east of Hormozgan province.

    Materials and Methods

    The method of the present research was qualitative and was carried out with the technique of qualitative content analysis. The participants of the qualitative part were all managers and executive elites of supporting institutions, including the Imam Khomeini Relief Committee (RA) and the Welfare Organization, and scientific experts (including university professors and researchers) as well as local influential people in the east of Hormozgan province, which was conducted through snowball sampling after 17 interviews. The researcher reached data saturation. The data collection tool was a semi-structured interview. The method of data analysis was open, central and selective triple coding.

    Findings

    The results showed; Factors such as the institutionalization of traditional and ethnic-oriented culture, unsupervised and unmet need assessment credits, neglect of land use as some of the causes; Predominance of traditional-religious culture resistant to change, class and hierarchical structure, lack of self-reliance culture as some areas and continuation of cultural poverty, traditionalism and bigotry and lack of localism and specialization as some of the intervening conditions as socio-cultural obstacles of underdevelopment of the region were investigated.

    Conclusion

    Based on the results obtained, it should be said that in the studied area, despite the destruction of the Khan class, the decline of the chief class after the victory of the Islamic Revolution and the consequent gradual weakening of the caste system, this system and its traditional and superstitious values are inherent in the minds of the committee's clients. There is relief and shelter.

    Keywords: Development, Underdevelopment, Development Values, Socio-Cultural Barriers to Development
  • Sedighe Golbabazadeh Moghri, Baharak Shirzad Kebria*, Mahdi Kalantari, Hadi Rezghi Shirsavar Pages 641-652
    Purpose

    The main purpose of the current research is to validate the educational efficiency measurement model of Islamic Azad University faculty members.

    Materials and Methods

    The current research is applied in terms of goals and it is a mixed method study in terms of nature and type of study. The statistical population of this research includes 30 experts in the field of education. The tool used in the research includes a standard 6-question questionnaire for confirming qualitative models.

    Findings

    The results of the research show that, in the matching component, the calculated t statistic = 4.96 is significant at the 0.01 level. The comparison of the average of matching question M = 4.17 with the average of the community 3 shows that this component has high credibility according to experts and has been confirmed with 99% confidence. In the comprehensibility component, the calculated t-statistic is 5.23 t at the 0.01 level. It is meaningful. The comparison of the mean of comprehension ability M = 4.23 with the average of the community 3 shows that this component has a high credibility according to experts and has been confirmed with 99% confidence. In generalizability, the calculated t statistic = 4.00 is significant at the 0.01 level. Is. Comparing the generalizability average of M = 4.13 with the community average of 3 shows that this component has high credibility according to experts and has been confirmed with 99% confidence. In the control component, the calculated t-statistic of 5.03 is significant at the 0.01 level. Comparing the average of the control component M = 3.76 with the average of the population 3 shows that this component has high reliability according to experts and has been confirmed with 99% confidence.

    Conclusion

    In addition, the results of the final validation of the model show that executive mechanism with an average of 4.08, philosophy and goals with an average of 3.98, theoretical foundations with an average of 3.83, executive principles with an average of 3.69 and evaluation system with an average of 3.18 are the most important dimensions, respectively. They are considered a model (in the field of accreditation).

    Keywords: Productivity, Educational Productivity, Accreditation, Model
  • Firoozeh Ghiabi, Mohammad Reza Esmaeili*, Farideh Ashraf Ganjooee Pages 653-669
    Purpose

    The purpose of this research was to provide a comprehensive model for improving the monitoring system in sports organizations of the country.

    Materials and Methods

    In terms of purpose, this research was applied and developmental, and in terms of data collection method, it was a qualitative type of foundation data. The participants of this part of the research included 16 faculty members and experts related to the field of sports management, who were selected by the purposeful sampling method of theoretical and snowball type. The tool of this research, semi-structured interviews, was used to obtain a rich description of the experiences, attitudes and perceptions of the interviewees regarding the factors affecting the monitoring system in sports organizations. Qualitative data analysis was done with the Foundation's data method based on a systematic approach and through three stages of open, central and selective coding. To ensure the validity of qualitative analysis, the method of review by members, documentation through citation writing and peer review was used.

    Findings

    Based on the findings of the research in the qualitative part, 85 open codes were identified in the form of 24 concepts and 11 main categories, which in the form of a paradigm model including causal conditions (productivity, administrative health), background conditions (individual platforms, transparency), intervening conditions (infrastructural , infrastructural), strategies (evaluation and monitoring, performance improvement) and consequences (intra-organizational and extra-organizational), were related to the core category of improving the inclusive monitoring system (general, dedicated and intelligent monitoring).

    Conclusion

    Based on the results, performance evaluation in organizations, especially sports organizations, and due to the necessity of this system in sports organizations, it is necessary to conduct research on the presence or absence of performance evaluation system in organizations.

    Keywords: Quality, Monitoring System, Sports Organizations, Foundation Data Theory
  • Heydarali Akhondy, Ebrahim Abbasi*, Parviz Saeedi, Roohalla Samiee Pages 670-679
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the impact of identifying entrepreneurial opportunities in the banking industry in Sepeh Bank. The statistical population of the research included 120 Sepe Bank branch managers.

    Materials and methods

    In this research, 92 people were selected as a sample using stratified random sampling and based on Cochran's formula. The data collection tool was a questionnaire whose validity was confirmed by faculty members and its reliability was confirmed by combined reliability method and Cronbach's alpha. Based on this, after reviewing the research literature and the statistics of the opinions of experts in the field of identifying entrepreneurial opportunities, effective factors were identified. Data analysis was done by structural equation modeling with partial least squares method and Smart PLS software.

    Findings

    The results of the research indicate a positive and significant impact of identifying entrepreneurial opportunities in the banking industry with a coefficient of 0.59.

    Conclusion

    Therefore, the results of this research contribute to the knowledge and awareness of managers and researchers of the banking industry in the field of concepts and categories that influence the recognition of entrepreneurial opportunities in this industry.

    Keywords: Islamic Banking, Identification of Entrepreneurial Opportunities, Sepeh Bank
  • Alireza Mohammadi, Gholamali Afrooz*, Mehdi Shahnazari, Sogand Ghasemzade, Leila Kashani Vahid Pages 680-688
    Purpose

    The purpose of this research was to "investigate the academic quality and creativity of gifted students and graduates who entered the university before the age of 15".

    Materials and Methods

    The research method was descriptive, post-event and causal-comparative in terms of its practical purpose and in terms of collecting data. The statistical population in this research was gifted students and graduates who entered the university before the age of 15 and their equivalents in terms of year of entry, grade point average, and job type. The sampling method was non-random and accessible. The two groups responded to Abedi's creativity assessment questionnaire (1996) and the researcher-made questionnaire of educational quality. Frequency distribution tables, bar chart, mean and standard deviation, Cronbach's alpha coefficient, Kolmogorov-Smirnov test, one-sample t test and multivariate analysis of variance were used for data analysis. The data of this research was analyzed using Spss software version 22.

    Findings

    The results of the analysis showed that the average of academic quality and creativity and their subscales in both groups was significantly higher than the expected average.

    Conclusion

    The average academic quality and creativity in the gifted group was significantly higher than the normal group.

    Keywords: Smart Students, Academic Quality, Creativity, Smartness, Intelligence
  • Azam Latifpour Golandam* Pages 689-697

    Family tourism has attracted the attention of many researchers in recent years. The purpose of this study is to investigate the impact of family tourism on the mental health of parents and its relationship with the variables of skill development and general skill in children. This research was carried out as a survey. The data of the research was collected from 400 families in Tehran whose children were studying in elementary school and went on a family vacation together, and were selected using the cluster sampling method and with the help of the studied questionnaire. were placed The results showed that parents' mental health and children's general skills improved after family tourism compared to before. In addition, a memorable and skill-building tourism experience through family tourism had a positive relationship with changes in parents' mental health through this.

    Keywords: Family Tourism, Mental Health, General Skills, Family Health, Tourism Health
  • Ramak Mirmotalebi, Sayede Zahra Haj Anzahai*, Farideh Ashraf Ganjooei Pages 708-717
    Purpose

    The purpose of this research is to examine the structural model of correlation between the technological entrepreneurship ecosystem and collective investment in Tehran Municipal Sports Organization.

    Materials and methods

    The method of this research is applied and descriptive-analytical. The research samples consist of 225 senior managers, middle managers, experts in the field of investment, who were selected by available sampling method. The research data collection tools were two standard questionnaires including the entrepreneurial ecosystem and the collective investment questionnaire with four components (type of investment, role of investment, goals of investment and scope of investment), which is a spectrum of 5 Likert values were evaluated. To analyze the collected data, Pearson's correlation test and confirmatory factor analysis were used by SPSS and LISREL software.

    Findings

    The research findings showed that there is a significant correlation between entrepreneurial ecosystem and crowdfunding variables.

    Conclusion

    Also, the results of the structural model showed that the technological entrepreneurship ecosystem factor can predict the components of the collective investment factor. Therefore, it is suggested that the managers of the sports organization should pay special attention to their creative ideas and behaviors in order to attract collective investment.

    Keywords: Solidarity, Eisenberg Model, Entrepreneurial Ecosystem, Crowdfunding, Sports Organization
  • Abbasali Pourbafarani, Bahram Alishiri*, Amineh Ahmadi, Asadollah Abbasi Pages 718-729
    Purpose

    The main purpose of the current research is to validate the educational efficiency measurement model of Islamic Azad University faculty members.

    Materials and Methods

    The current research is applied in terms of goals and it is a mixed method study in terms of nature and type of study. The statistical population of this research includes 30 experts in the field of education. The tool used in the research includes a standard 6-question questionnaire for confirming qualitative models.

    Findings

    The results of the research show that, in the matching component, the calculated t statistic = 4.96 is significant at the 0.01 level. The comparison of the average of matching question M = 4.17 with the average of the community 3 shows that this component has high credibility according to experts and has been confirmed with 99% confidence. In the comprehensibility component, the calculated t-statistic is 5.23 t at the 0.01 level. It is meaningful. The comparison of the mean of comprehension ability M = 4.23 with the average of the community 3 shows that this component has a high credibility according to experts and has been confirmed with 99% confidence. In generalizability, the calculated t statistic = 4.00 is significant at the 0.01 level. Is. Comparing the generalizability average of M = 4.13 with the community average of 3 shows that this component has high credibility according to experts and has been confirmed with 99% confidence. In the control component, the calculated t-statistic of 5.03 is significant at the 0.01 level. Comparing the average of the control component M = 3.76 with the average of the population 3 shows that this component has high reliability according to experts and has been confirmed with 99% confidence.

    Conclusion

    In addition, the results of the final validation of the model show that executive mechanism with an average of 4.08, philosophy and goals with an average of 3.98, theoretical foundations with an average of 3.83, executive principles with an average of 3.69 and evaluation system with an average of 3.18 are the most important dimensions, respectively. They are considered a model (in the field of accreditation).

    Keywords: Productivity, Educational Productivity, Accreditation, Model
  • Fatemeh Yari, Seyedeh Saeedeh Gharavi*, Ezzatullah Molaie Niya Pages 730-737
    Purpose

    Imam Ali (AS) as the ruler of the Islamic society at a special and sensitive time, sent agents in various fields such as economic and military for the Islamic government, and in line with explaining the duties and drawing the governmental policies, the rulings and orders for the Islamic government They communicated in the form of letters.

    Materials and Methods

    The present study aims to analyze and analyze the government decrees in the economic and military fields in the letters sent by Imam Ali (a.s.) to his agents by adopting the descriptive-analytical method.

    Findings

    Investigations show that government economic decrees are addressed to brokers with the aim of protecting property, preventing embezzlement, encouraging simple living, etc. Government decrees addressed to officials in the military field were also in the field of military tactics training, proper treatment of prisoners of war, how to divide war spoils, how to choose war commanders, etc.

    Conclusion

    Therefore, the impeachment and government installations of His Holiness were based on specific criteria and criteria, and the main criterion for installation was all-round competence, and the main criterion for impeachment was crossing moral and economic red lines.

    Keywords: Government Decrees, Rhetoric, Letters, Brokers, Economic, Cultural
  • Hamid Reza Bahrami, Ali Hossein Ehtashami*, Seyed Hamid Hosseini Pages 738-746

    One of the important topics of Quranic sciences that has always been discussed and disputed is the issue of whether the Prophet (PBUH) benefited from reading and writing or not? In this regard, personal ijtihads and mental constructions and some researchers, especially intellectuals, have reached the point where they have taken a position against the clear text of the Quran and the clear history of the Prophet's life and want to impose their personal opinions and opinions on the verses and historical evidence. This research explains the views and opinions of Orientalists and criticizes their views on the Prophet's (PBUH) being a mother. The main goal was to answer the doubts raised by Western and Islamic thinkers regarding the Prophet's Umi. The main question: Was the Holy Prophet (PBUH) in the process of receiving Ummi revelation? The main hypothesis: the verses of the Qur'an, including the opening verses of Surah Al-Alak, which are based on reading the verses and not writing them by the Holy Prophet (PBUH), as well as the verses which refer to the fact that he did not write them down, all refer to the fact that the Holy Prophet (PBUH) was an Ummi. ) is at the time of receiving revelation. Findings of the research: The Holy Prophet (PBUH) was illiterate at the time of receiving the revelation, and after communicating the revelation and reaching the rank of Prophet and establishing the Islamic government, he began to read the verses of the revelation. The Prophet's motherhood in the Holy Qur'an was not only used in the sense of illegible or illiterate, but it also had different meanings such as Arab nation and Umm al-Qari; Therefore, the use of Ummi to the Prophet means someone who lacked human literacy, although it has strong and stable documentation in terms of history, but other historical documents such as the inclusion of Muhammad's name by the Prophet in the peace treaty of Hudaybiyah and his request for duaat at the end The age of these historical documents poses a serious challenge. The current research method was analytical-descriptive and based on library sources.

    Keywords: Umi Prophet, Umi Society, Historical-Qur'anic Proofs, Orientalists, Revelation
  • Neda Seyedin, Abdolreza Adhami*, Talieh Khademian Pages 747-762
    Purpose

    Social indifference as a moral concept and a sociological phenomenon means little interest or lack of belonging in the social life of people and the opposite of social participation, and the occurrence and prevalence of such a phenomenon in the young university generation can cause acute social problems. Therefore, addressing it in a region or a city can help clarify it. The aim of this research is to know the social indifference and the factors affecting it. The statistical population studied is the students of Islamic Azad University of Tehran.

    Materials and Methods

    380 of them were selected by stratified random sampling. Research method, survey and data collection tool is researcher-made questionnaire. Confirmatory factor analysis and content validity were used to measure the validity of the questionnaire, and Cronbach's alpha coefficient was used to determine the reliability of the items. The collected data were analyzed using SPSS software. Pearson's correlation coefficient statistical test and multiple regression analysis were used to evaluate the research model. In order to explain social indifference among students, variables such as individualism, idolatry of money, relative deprivation, reduction of social health, mistrust, meaninglessness and powerlessness were considered as independent variables (predictors) in this research.

    Findings

    The findings show that between the variables of individualism (0.265), idolatry of money (0.486), feeling of relative deprivation (0.432), reduction of social health (0.432), meaninglessness (0.267), Distrust (0.245) and powerlessness (0.397) have a direct and significant correlation with social indifference (P<0.01).

    Conclusion

    According to the stepwise multivariate regression analysis test, four variables of money idolatry with value (Beta=0.348), social health reduction (Beta=0.204), relative deprivation (Beta=0.215) and powerlessness (148) (Beta=0.0) remained in the regression model and these four variables predict 38% of students' social indifference changes.

    Keywords: Social Indifference, Idolatry of Money, Feeling of Relative Deprivation, Reduction of Social Health, Powerlessness
  • Leila Mosafer, Farhad Nejadirani*, Jafar Beykzad, Yahya Dadash Karimi Pages 757-765
    Purpose

    The present research was conducted with the purpose of studying the linguistic concepts and themes of professional competence of academic staff members of higher education institutions in Iran.

    Materials and Methods

    In terms of methodology, the current research is a research synthesis (systematic review of texts), but text analysis and theme analysis techniques have also been used in it. The statistical population included all scientific articles on the subject of "Professional competence of university faculty members" that are indexed in the ISC citation database. For data analysis, bibliometric components of articles were extracted and reported using scientometric techniques. Then, using text analysis and theme analysis techniques, the competence components of professors' professions of different universities were extracted and categorized. Analyzes have been done in Excel and Maxquida 10 software.

    Findings

    Scientific findings showed that researchers with the organizational name "Islamic Azad University" have conducted more research on this issue, most of the research conducted has been conducted with a quantitative approach, and the professional qualifications of the professors of "Jameh Universities" are much more than those of other universities. Is. The findings of the theme analysis showed that there is a difference between the professional competencies of the professors of different universities. All universities have in common "individual/personal competences", knowledge competences, "educational competences" and "communication competences".

    Conclusion

    The results obtained from the research is that the type and nature of professional competence of professors depends on the type of university where the professors are serving.

    Keywords: Competence, Professional Competences, Faculty Members
  • Mahdi Ahmadi, Saeid Eslami*, Ali Mohammad Mazidi Sharafabadi Pages 763-777

    Today, the Internet is one of the greatest human achievements, which with its wide and unfinished functions, capabilities and potentials, which are increasing every day, has often put various aspects of human life under positive and negative effects. The mental security of the family comes from a healthy life. Natural crises such as floods and earthquakes can affect the psychological security of families. Therefore, the purpose of the current research is to evaluate the functions of social networks in controlling the psychological security crisis of the family in the post-flood crisis phase of Khuzestan. This research was conducted by qualitative research method and foundation data method and with the help of interview tools. The statistical population includes academic professors specializing in crisis management and the functions of social networks, as well as experienced experts in the field of flood crisis management in Khuzestan province who are active in this field (such as managers of crisis management organizations). Sampling method is a saturated and purposeful level, based on which, the number of samples was 20 people. Based on the results, the identified codes were categorized in 6 main networks of the Foundation's data method, including central phenomenon, causal conditions, field conditions, intervening conditions, strategies and consequences. In the end, 16 main components and 87 sub-components were obtained in the mentioned networks for the functions of social networks in controlling the psychological security crisis of the family in the stage after the Khuzestan flood crisis.

    Keywords: Social Networks, Crisis Control, Psychological Security of The Family, Foundation Data
  • Saeed Moradi, Abbas Tadayon*, Hasan Ali Moazenzadegan Pages 766-775

    Since the beginning of the 20th century, with the industrialization of countries and the increasing spread of lawsuits and crimes, the alarm was sounded for traditional justice. Most prominent lawyers today agree that public participation in litigation is necessary. Therefore, many governments have tried to create new methods in their legal system using scientific studies. The use of "decriminalization", "impunity" and "legal prosecution" movements are among these methods. In the extra-judicial movement, which is very important, the goal is that these tasks are the responsibility of other organizations instead of resorting to the official criminal justice system and using expert judges to resolve cases and deal with violations and crimes. Civil, social and popular councils should be formed. In our country, Iran, the establishment of dispute resolution councils using the principles of Islam and jurisprudence and in accordance with the above developments is actually a manifestation of the policy of de-judicialization of the current judicial system. , population increase, financial and cultural poverty, government tenure problems in handling many people's disputes due to ignorance or lack of knowledge of laws and regulations, lack of specialized manpower. and related financial resources has shown the importance of prison population density, mistreatment of prisoners and not reforming them in prisons. It is possible to prevent their continuation or deviation to a more suitable direction. This view is seen in the emergence of a new form of criminal policy called de-judgment, which provides a good opportunity for growth and development with the emergence of criminological theories of social reaction in North America. Judicial adjudication diverts the case from justice by distributing criminal cases to other government systems and civil society. In other words, decriminalization aims to limit the intervention of the criminal system and the criminal law and recommends avoiding the criminal law. In the article, by stating the cases of decriminalization, we express the economic effects of these cases.

    Keywords: Decriminalization, Family, Judicial Economy
  • Fariba Azizi, Reza Ali Mohseni*, Zahra Hazrati Somee Pages 776-782
    Purpose

    Considering that informal settlements are mostly accompanied by aggressive occupation or unauthorized construction and lack the necessary safety, they reproduce social damage within the family institution. Adaptation and compatibility in the outskirts of cities is very low, and families who are forced to live in the outskirts of big cities due to different cultures and different attitudes, often live side by side with each other, not with understanding, but with hostility, and it is natural. It is that they do not feel safe and their families and children suffer the most damage in the outskirts of the cities. By conducting the present research, the effect of informal settlements on addiction and drugs is investigated.

    Materials and Methods

    The current research is an applied research in terms of its purpose. In terms of method, it is a descriptive research and it will be done as a survey; Because the required information is obtained from the current state of the statistical sample using a questionnaire. It is a researcher-made questionnaire of informal settlements and a standard questionnaire of social harms, which is set in 66 items. The statistical population of the present study includes 270,979 male and female residents of informal settlements in Kermanshah city in the year 1400. In the present study, the minimum sample size required through Cochran's formula was 384 members of 4 informal settlement districts of Kermanshah city (Daulatabad neighborhood, Shatarabad neighborhood, Koliabad neighborhood, Jafarabad neighborhood), and this number was the basis of the analysis. The number was chosen by random-cluster method.

    Findings

    Addiction damage, as an individual and social problem, is considered a serious social damage in households with informal accommodation in Kermanshah city. So that some unemployed young people and even teenagers have chosen buying and selling drugs as their profession and earn a living in this way. The ease of access to drugs in some neighborhoods causes a tendency to commit special crimes, including drug trafficking and drug use among families living in these settlements.

    Conclusion

    According to the results of the final fitted model and the significance level related to the predictor variable, it can be said with 95% confidence that informal settlements have an effect on the amount of drug consumption of people living in the informal settlement areas of Kermanshah city. has meaning; That is, with the increase of informal settlements, the amount of drug consumption by family members increases.

    Keywords: Informal Settlements, Addiction, Drugs, Family, Kermanshah City
  • Nasrin Tavakoli* Pages 778-785
    Purpose

    The purpose of this research is to answer the question: "What teachings does Islam have about raising children that should be applied by parents in order to raise a spiritually and psychologically healthy generation?"

    Materials and Methods

    This research has investigated Quranic verses and Islamic traditions and their interpretations with a descriptive-analytical approach and with a library method.

    Findings

    Although Islam pays attention to various environmental factors in the field of raising children, such as the role of friends and even the rulers of the society, but the greatest contribution in this field is directed to the parents and for them, for each stage of the development and growth of children, i.e. embryonic and newborn stages, childhood , adolescence and youth have provided specific educational guidelines and also identified the most important factors affecting the education of children, some of the most important of which have been investigated in this research.

    Conclusion

    The educational teachings of Islam in the field of child rearing, which have been discussed in this research, are an important part of the Islamic lifestyle that should be used by parents continuously and become an important part of the lifestyle that can be continued in Children should make an impact so that spiritually and psychologically, a righteous, healthy and successful generation will be brought up.

    Keywords: Children Training, Islamic Lifestyle, Islamic Teachings, Parenting, Parents, Righteous Generation
  • Maryam Behjatiardakani, Ali Malekpour* Pages 783-799
    Purpose

    This research was conducted to examine the views of managers of guardian support organizations in empowering women heads of households and tried to check what are the concepts of women heads of households and empowerment based on these managers and which capabilities (welfare, accessibility, awareness) are the empowering measures of these organizations. , participation, control) and achievements (material, psychological and social) and what is the reason for this targeting and what are the criticisms on them.

    Materials and Methods

    This research, which was conducted qualitatively and with interview tools, showed that the definition of female head of the household contains gender stereotypes and does not include various aspects of empowerment.

    Findings

    The attitude of managers of tuli organizations is based on a supportive approach, not empowerment and women's guardianship has been harmed, and while ignoring women's right to choose, they tend to encourage women to leave this situation and remarry them. Emphasis of tuli organizations only It is based on welfare capabilities and material achievements, and other capabilities and achievements have been neglected or considered counter-value.

    Conclusion

    Because of this, most of the empowerment programs have been defined on the axis of employment and entrepreneurship, and other aspects of empowerment have been considered only in a secondary way, or have been completely forgotten or denied. In the empowerment programs of women heads of households, instead of targeting the society and taking action to change the space and environment of these women and the stereotypes and social relations that cause their disability, each of these women has been targeted individually.

    Keywords: Empowerment, Female Head of Household, Capability Justice
  • Natasha Baradar, Seyyed Hamid Sajjadi Hazaveh*, Reza Nikbakhsh, Zahra Haji Anzahi Pages 800-810
    Purpose

    The purpose of the present study is to test the model of extreme enthusiasm in the use of virtual social media in athletes and coaches.

    Materials and methods

    This study is based on the structural equation approach in terms of applied purpose and descriptive-survey implementation method. The statistical population of the research consists of all athletes and athletes in the city of Tehran with an indeterminate number of which 388 people were selected as the sample size using Cochran's formula for indeterminate population and cluster sampling method. A standard questionnaire tool was used to collect data, and the validity of the tools was checked and confirmed by confirmatory factor analysis and reliability using Cronbach's alpha method. In order to analyze the data, structural equation modeling method was used in Lisrel software version 8.

    Findings

    The results indicate the positive effect of the variables (use of the Internet for social interaction, use of the Internet for entertainment, and Internet unemployment) on extreme enthusiasm, as well as the positive effect of extreme enthusiasm on the variables (excitement and belonging in sports).

    Conclusion

    Today, with the spread of the Internet and its globalization, this extreme passion for using social media is seen more among athletes and coaches. In such a way that athletes during sports and coaches during training prepare content and share it on social media.

    Keywords: extreme passion, internet unemployment, belonging in sports, emotions, entertainment
  • Esmail Sohrabi, Ahmad Kamranifar*, Shokoh Alsadat Arabi Pages 820-829
    Purpose and background

    The Safavid dynasty came to power with the efforts of Shah Ismail and declared Shiism as the country's official religion. Therefore, this article aimed to investigate the officialization of Twelver Imam Shiism in Iran.

    Research method

    The current research is a descriptive, historical research. The library and documentary method did data collection. In this way, the historical investigation of the officialization of Twelve Imam Shiism in Iran was done by using library sources and articles from reliable scientific databases.

    Findings

    The findings section discussed how Shah Ismail I came to power and the Iranians' view of Shiism. Also, the effects of the officialization of Twelve Imam Shiism on the people and foreign relations with the neighbors were mentioned.

    Conclusion

    Shah Ismail Safavi was able to re-strengthen Iranian identity by establishing a national-religious government. The combination of Shah Ismail's conquests, the establishment of a government, and the Shia religion's formalization played an important role in its strength and stability. In addition, the religious attitude of Shah Ismail I, the interaction of the kings with the Shiite scholars, the translation of Arabic texts into Persian, the choice of different titles by the kings, the harsh treatment of the Sunnis, the veneration of the infallible imams, the spiritual connection with the infallible imams and the self-attribution of the kings to them can be He knew the factors of strengthening the foundations of Shiism and increasing people's tendency towards this religion.

    Keywords: The officialization of religion, Twelver Imam Shiism, Iran
  • Javad Laleh, Afsaneh Saber Garekani*, Aladdin Etemad Ahari Pages 830-838
    Purpose

    Professional competence in educational managers and its improvement and promotion are not created by themselves and require scientific and practical planning, and one of its aspects is attention to social capital and organizational culture. The main goal of the research is to model the structural equations of the relationship between social capital and the professional competence of educational managers with the mediation of organizational culture in Damavand schools.

    Materials and methods

    The research method was applied in terms of purpose, quantitative in terms of data type, and was carried out with two survey and cross-sectional methods. The statistical population included all educational managers of Damavand schools in the academic year 2018-2019. The sample size was estimated to be 240 people using the method proposed by Schumacher and Lomax (2004). To collect data, Delaviz's standard social capital questionnaires (2014), Denison's organizational culture questionnaire (2000) and Melainejad's professional qualifications questionnaire (2014) were used, and their validity and reliability were retested, and Cronbach's alpha coefficients of all components were was higher than 0.7. To test the research model, structural equations were used with the help of Amose software.

    Findings

    The results showed that organizational culture and social capital explain a total of 57% of the variance of professional competence in educational managers and the structural model of the relationship between social capital and professional competence of educational managers with the mediation of organizational culture in Damavand schools with data The collected data have an acceptable fit.

    Conclusion

    social capital has an effect on the professional competence of educational managers through the mediation of organizational culture and its components in Damavand schools.

    Keywords: Social Capital, Professional Competence, Organizational Culture
  • Morteza Bidabadi Amin, Alireza Islambolchi*, Mostafa Rezaei Rad Pages 839-849
    Purpose

    Today, the way tourists access and use information has changed dramatically, mainly due to the influence of social media. The main reason for the spread of social media is that it has become a tool for shaping perceptions, feelings and experiences, and hence is an important source of information in the travel decision-making process. Therefore, the purpose of this research is the influence of social media influencers on travel decisions: the role of trust in consumer decision making.

    Materials and methods

    To measure the variables, it was done using a questionnaire following the research of Pop et al. (2021). The statistical population of the research included those involved in the country's tourism industry, including managers and experts of related tourism organizations, faculty members, and PhD students in Iran's tourism management. The sample size was determined to be 158 people based on Morgan's table, and the sampling method was stratified random. And the time domain of this research is 1401. It was done to test the hypotheses of the structure rate model and PLS software.

    Findings

    The results of the research showed that customer trust in the content produced by social media influencers has a significant effect on the desire to travel, search for information, evaluate tourist destinations, buy tourism products, travel satisfaction and share the experience of tourists.

    Conclusion

    Also, each stage of the decision-making journey moderates the effect of trust in the next stage.

    Keywords: Social Media, Travel Decisions, Trust, Consumer Decision Making
  • Maryam Mirahmadi, Ali Zarei*, Zinat Nikaeen, Mohammad Reza Esmaeili Pages 850-858
    Purpose

    The gamification is doing activities with games that do not have a game aspect and can play an important role in improving leisure time experiences related to physical activity. As a result, the current research was conducted with the aim of presenting a gamification model on improving leisure time experiences with an emphasis on physical activity.

    Materials and Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was descriptive from type of correlation. The research population was all youth people of Tehran city in the north and west areas in 2021 year who used the physical activity application (Samsung Health) on their mobile at least 2 times a week. The research sample was 410 people who were selected by purposive sampling method. The research tools were personal information checklist and researcher-made gamification questionnaire. The data were analyzed by the exploratory factor analysis and structural equation modeling methods in SPSS and PLS software.

    Findings

    The findings showed that gamification has 69 indicators in 14 components and 5 dimensions including product features (with three components of perceived dynamism, beneficial features and pleasure-seeking features), leisure time experiences with an emphasis on physical activity (with one component), perceived values (with four component of exchange value, social value, experiential value and informational value), perceived benefits (with two components of individual benefits and social benefits) and brand specific values (with four components of perceived quality, brand loyalty, brand association and brand trust) which the factor loading and average variance extracted of all them was higher than 0.50 and the reliability of all of them was higher than 0.70. Also, the gamification model on improving leisure time experiences with an emphasis on physical activity had a good fit, and product features had a direct and significant impact on leisure time experiences with an emphasis on physical activity and leisure time experiences with an emphasis on physical activity had a direct and significant impact on perceived values, perceived benefits and brand special values (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this study indicated the effective role of product features on improving leisure time experiences and its effective role on perceived values, perceived benefits and brand special values.

    Keywords: Gamification, Product Features, Leisure Time Experiences, Physical Activity, Perceived Values, Perceived Benefits, Brand Special Values
  • Majid Masoudi, Malikeh Beheshtifar*, Hossein Kazemi Pages 859-881

    Organizations with a social position have responsibility and respond to society's demands according to ethical values in the form of management and strategic planning. The aim of the current research is to study social responsibilities in Gol Gohar Mining and Industrial Company based on the foundational data theory approach. Semi-structured in-depth interviews were used to collect information and data analysis was done by coding method. Sampling was done theoretically and purposefully, so that while conducting open interviews with 8 experts, a set of primary themes was collected during the recoding process and categories were extracted from them. In the central coding stage, the link of these categories was determined under the headings of causal conditions, central phenomenon, strategies, contextual conditions, intervening conditions and consequences. By analyzing the interviews in the first stage, 321 primary codes were obtained and 24 central codes were extracted in selective coding. According to the findings of the research, helping fast-yielding companies, specialized training courses, expanding public relations, and building cultural centers have the highest frequency. The value of the coefficient determining the central code of responsibility towards people is higher than other central codes, and the significance of the regression weights indicates the convergent validity of the model at the confidence level of 99%.

    Keywords: Social Responsibilities, Gol Gohar Mining, Industrial Company
  • Maryam Sadeghnia, Gholamreza Mohammad Nasl*, Yasamin Khajeh Nouri Pages 882-889
    Purpose

    In the legal system of Iran, England, America and France, mental injuries are recognized as a part of spiritual injuries. While the concept and scope of these two damages are separate from each other. As a result, the repair solutions for these two must be different. The purpose of this research is to compare the solutions for repairing mental injuries caused by crime in the laws of Iran with a comparative study with the legal systems of the United States of America, England and France.

    Materials and methods

    The current research is a qualitative research with a comparative approach, which is in terms of practical goals and in terms of documentary and library research tools. The collected information includes legal-criminal laws and the laws of Iran, France, England and America; which have been analyzed.

    Findings

    Based on the research findings in Iranian law, psychological injuries are not separated from spiritual injuries. In Iranian law, the concept and examples of psychological injuries are not discussed. In France, psychological injuries are injuries that affect the interests of others. Financial and non-hereditary comes in. In England, only injuries that are known as illnesses in psychology can be claimed. In America, psychological trauma is emotional trauma or mental disorder.

    Conclusion

    In Iran and France, methods of apology, inclusion of judgment in newspapers and payment of compensation are adopted in repairing mental injuries. In America, compensation is paid up to a certain limit with the intervention of the jury. In England, apologies and compensation can be demanded under certain conditions by the direct victims of the crime.

    Keywords: Spiritual Loss, Mental Disorder, Compensation, Mental Injury, Victim
  • Neda Saeednia, Hamid Sajjadi Hezaveh*, Farideh Ashraf Ganjoei, Jasem Manochehri Pages 890-900
    Purpose

    The purpose of the present study was to identify and validate the cultural policy questionnaire in Iranian sports. The current research was an applied research that was conducted in the field.

    Materials and methods

    The present research method was mixed in terms of data collection method, which was done in two qualitative and quantitative methods, in the qualitative part, experts were interviewed, and in the quantitative method, the extracted codes were set as a questionnaire. The statistical population of the qualitative part was the experts, and the statistical population of the quantitative part was the members of the academic faculty of the university, sports managers, deputies, managers and employees of the Ministry of Sports and Youth, managers and employees of the Academy and the National Olympic Committee, heads of sports federations, heads of the sports disciplinary committee. - Ethics Committee in Sports and Mobilization of Athletes was formed, to estimate the sample size, the software used to determine the sample size was used and the sample size was estimated to be 490 people. The analysis of the qualitative part was done manually, as well as the quantitative part, SPSS software version 25 and Amos software version 23 were used to perform calculations.

    Findings

    The results of the qualitative part showed that the cultural policy in Iranian sports has 14 subcategories and these subcategories are divided into four main categories: 1) Inhibiting factors, 2) Facilitating factors, 3) Developmental factors and 4) Consequences. were classified The results of the factor analysis also showed that the fit indices of the research variable measurement model have favorable conditions.

    Conclusion

    According to the obtained results, it is suggested to managers and officials that they can start the level of culture in sports in madrasa and train cultural balancers, this will lead to the institutionalization of culture in athletes.

    Keywords: Validation, Confirmatory Factor Analysis, Culture in Sports, Honoring Cultures
  • Mitra Sadat Zolfaghari, Baharak Shirzad Kebria*, Yalda Delgoshai, Fatemeh Hamidifar Pages 901-918
    Purpose

    The current research was conducted with the aim of designing the competency model of managers of the country's water resources management company.

    Materials and methods

    In terms of purpose, this research is fundamental-applied, and also, in terms of data type, it is mixed (qualitative-quantitative) of the exploratory type, which in the qualitative part of the data is systematic and in the quantitative part, it is descriptive-survey. The studied community in the qualitative part included academic (faculty members) and organizational (responsible for the country's water resources management company) and in the quantitative part it included all managers and experts of the country's water resources management company. The sample size in the qualitative section was 19 interviewees according to the principle of saturation and the purposeful sampling method, and in the quantitative section, 242 people were selected based on the calculation of the sample size in structural equations and stratified random sampling method. The data collection tool was semi-structured interviews in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part. The validity and reliability of the instruments were measured and confirmed. The method of data analysis was theoretical coding in the qualitative part and Pearson correlation in the quantitative part, sample t-test, confirmatory factor analysis and structural equation modeling).

    Findings

    The findings of the qualitative section showed that the competence of the managers of the country's water resources management company includes the dimensions of cognitive-skill competence, attitudinal competence and managerial competence. Also, the factors affecting the competence of the managers of the country's water resources management company include talent management and individual characteristics. The consequences of the competence of the managers of the country's water resources management company were also announced including the components of job performance and responsibility. The mechanisms for implementing the competence of the managers of the country's water resources management company include managerial, technological and behavioral mechanisms, and the obstacles to improving the competence of the managers of the country's water resources management company include managerial, regulatory, legal and structural obstacles. The existing platforms for implementing the competence of managers of the country's water resources management company were also introduced, including environmental, social and educational platforms. The findings of the quantitative section showed that the identified factors are related to each other; Also, the existing status of the factors identified in the model was slightly higher than the average.

    Conclusion

    Finally, based on the identified factors, a model was designed for the competence of managers of the country's water resources management company, which had a good credibility.

    Keywords: Competence of Managers, Cognitive-Skill Competence, Attitudinal Competence, Managerial Competence
  • Abbas Kabgani, Gholamreza Jafarinia*, Reza Dashti, Habib Pasalarzadeh Pages 919-925

    Democracy and collective identity belief are major issues in contemporary sociology. In Iran, too, the debate on these issues began at the same time as the constitutional movement and has continued to this day. Due to the multi-ethnic nature of Iranian society and global developments, such issues have become increasingly important today. The existing research has been conducted in this direction to examine people's attitudes towards democracy and its relationship with their collective identity among people over 18 years of age in Bushehr. In the theoretical intermediate part, in addition to the macro perspective on the subject, an appropriate framework at the micro level based on some theories related to attitude, democracy and identity has been used to conduct research. The research was a survey using a questionnaire among 1000 people in Bushehr. The statistical population was all people over 18 years old in Bushehr. The results show that there is a significant relationship between age, gender, marriage, and economic status, place of residence and attitudes toward democracy. There is also a significant relationship between the components of collective identity belief  and attitudes toward democracy.

    Keywords: Collective Identity, Belief, Attitude, Democracy
  • Reza Noorian* Pages 926-935

    In today's international life, many issues have become global, and many issues have become part of international issues or among issues of global interest by leaving the scope of internal issues. Among these global issues is the issue of human rights. Guaranteeing respect for human rights and, on the other hand, the need for the continuation of the life of the state in the general sense and its movement in a desirable way, are the goals that are pursued in the framework of governments. Human rights prioritize the human species in the way of preserving the inherent dignity of human beings, and the government, as the defender of the rights of society and the protector of the state, finds it necessary to limit the implementation of human rights in many cases. Trying to find a balance point between the implementation of human rights and the protection of national political components has been the source of many severe political tensions within governments. The issue becomes more sensitive when human rights defenders in the international community accuse governments of using national political components, including national security and public order, to violate human rights. Unfortunately, in spite of human rights, despite more than half a century of international efforts in the field of establishing rules and norms and establishing executive institutions and mechanisms, human rights are still facing great challenges, and considering the extraordinary importance of the issue of human rights from the point of view of the international communities and Finding human rights towards globalization, in the current research, we are investigating the legal obstacles to the globalization of human rights with a descriptive-analytical method and investigating how to remove those obstacles, which are of special importance.

    Keywords: Human Rights, National Sovereignty, Global Human Rights Issues, United Nations
  • Moslem Amininejad, Seyyed Hamid Shamerizi*, Kamal Khajehpour Pages 936-943

    Abu Ali is one of the Muslim scholars of the 3rd and 4th centuries of Hijri, whose views and opinions have been cited by writers and commentators. Abu Ali's extensive knowledge in literary sciences and Arabic science and recitations has also led him to the literary interpretation of the Qur'an. This article has examined the foundations, principles, method, tendency, style and religion of interpretation governing his opinions and has shown that Abu Ali's views and method can be examined in three fields: "Gharib Al-Qur'an", "Al-Qur'an Text" and "Tafseer". Literary". In the context of Gharib al-Qur'an, he first states the word or verse that causes problems, and after criticizing and adjusting the opinions of previous scholars and expressing their common points, he expresses his decisive opinion. In the context of the Qur'anic text, he worked in four ways: "interpretation of the Qur'an with the Qur'an", "interpretation of the Qur'an with other readings", "interpretation of the Qur'an with hadith" and "interpretation with reference to the words of others" and in literary exegesis, he examined the meaning of words , usage and syntax, and Arabs make the verses the focus of interpretation. In his literary interpretation based on the word, he searches for the meaning of the first word in the era of revelation of the Qur'an, and according to the development of the meaning of the word over time, he has done a detailed autopsy of the word. Sometimes he focuses on grammar and syntax and deals with verbal and phrasal researches of Quranic verses and sometimes he comments on the role of the word in the sentence. By analyzing the literary verses, Abu Ali clarifies the expressive beauty of the Qur'an and by stating points such as omission and brevity, he helps clarify the meanings of the verses.

    Keywords: Abu Ali Farsi, literary interpretation of the Holy Qur'an, interpretation method
  • Saeed Ghazipour, Mohammad Reza Shirazi*, Seyedeh Fatemeh Hosseini Mirsafi Pages 944-951
    Purpose

    In this article, a comprehensive review of the Atiq Jame Mosque in Shiraz has been done in order to recognize the manifestations of Hamad based on Iranian Islamic architectural patterns. The research questions are: What are the patterns of Iranian Islamic architecture in the Atiq Mosque of Shiraz? How was the architectural and spatial structure of the old mosque of Shiraz in different periods? How can the Old Grand Mosque of Shiraz be a manifestation of the truth of God's praise? How is the redefining of the architecture of Jame Atiq Mosque through examining the effects of Hamad Elahi?

    Materials and methods

    The inference process in this article consists of three stages of examining the ancient mosque of Shiraz from the historical, structural and architectural point of view, examining the compatibility of the true principles of praise with its lower levels and practical conclusions in a comprehensive view. Based on the basics of research, the data collection method is a combination of library studies and field reference.

    Findings

    According to the obtained results, the relationship between the effects of Hamad and the Atiq Jame Mosque of Shiraz has been explained with a spiritual approach, and the main focus is on the effect of spirituality that the designers and architects of the building, on the one hand, and the worshipers, on the other hand, put on the building, and this They make the spiritual abode a place for the ascension of eager hearts.

    Conclusion

    At the end, in the description of the architectural impact of the Old Grand Mosque of Shiraz, a detailed description of the revelation of divine knowledge to the heart and soul of the awakened people, and from the heart and soul to their hands, actions and faces, is given, so that it becomes clear. That what is in the world of meaning and inside souls has a form and effect in the world of matter, which are the signs and signs.

    Keywords: Hamd, Atigh Mosque Of Shiraz, Iranian Islamic Architecture
  • Davood Beik Khormizi, Mohammad Jalal Kamali*, Sanjar Salajeghe, Zahra Anjom Shoa Pages 952-973

    With the developments that have taken place after forty years of endurance and stability of the Islamic Revolution in the national and transnational arenas and entering the second step of this blessed revolution, it seems that the traditional models of leadership in their organizations do not respond to all the needs of the Islamic Revolution and more From any time, the need for native and effective leadership styles is felt. One of the forms of leadership that pays attention to the heart relationship between the leader and the followers and sees the leader as a servant of his followers in addition to serving the goals of the organization, is servant leadership. The leadership style of Sardar Shahid Qassem Soleimani is an excellent example of servant leadership, a native style. And it is effective that he created tremendous successes, including the destruction of ISIS, after his martyrdom and the clarification of wider aspects of his personality and mission, his leadership style as a style that fits the essence of the Islamic revolution, was more noticed. With the aim of delineating the components of this commander's leadership style, this research examines a library of biographies, speeches, notes and the martyr's will, then by using the theme analysis strategy, it is divided into 842 basic themes, 82 organizational themes. Among other things, the giver achieved the divine values, task orientation and kindness with the people. These themes include sincerity, having a lofty ideal, employee training, character with strength, individual spirituality, focus on the mission as the components of the lofty style of leadership of martyr Qassem Soleimani in the Social Security Organization.

    Keywords: Servant Leadership, Martyr Haj Qassem Soleimani, Social Security Organization, Organizational Excellence
  • Amine Khemtati Noje Deh Sadat*, Foozieh Tanian Fard, Mehran Mohebian Far, Asgar Najafi Ayuki, Laleh Kohnsal Pages 974-979

    In the case of nurses, some of the personality traits that can have a direct or indirect relationship with their job performance and mental health are: job commitment, empathy, communication skills, stress tolerance and management, self-confidence and decision-making. It is a type of correlation. The statistical population of the research was all nurses. In this research, 221 doctors were selected as a sample by simple random sampling method. In this research, neo personality questionnaires and occupational performance and mental health questionnaires were used. In the explanation of this project, Pearson correlation test was used, the results of descriptive statistics were shown by SPSS, and the main hypothesis in this project was that personality characteristics as a variable can predict the performance of nurses. Step-by-step multivariate regression was used to determine the predictive power of the components of personality characteristics on nurses' job performance. In this research, the hypothesis that there is a positive relationship between personality traits and job performance and mental health of nurses is confirmed. The research hypothesis was formulated in order to understand the relationship between personality traits and nurses' job performance and mental health: "The level of personality traits has a relationship (positive correlation) with nurses' job performance and mental health".

    Keywords: Personality Traits, Job Performance, Mental Health, Nurses
  • Parisa Soleimanzadeh, Mahmoud Jalali*, Mohammad Jafari Fesharaki Pages 980-988

    Today the discussion over the responsibility of individuals toward each other is followed by breach of contractual obligations and material and moral damages, which has led to the formation of a theory of full compensation against losses of injured party. This theory is also recognized in numerous international trade  laws such as the Convention on the International Sale of Goods and the Principles of International Commercial Contracts and the domestic law of some countries has been recognized with a number of conditions and thus, loss of profit can be compensated as material damages. There is a great deal of controversy about the acceptability of this theory and demanding loss of profit in Iranian law. The fact is that certain loss of profit can be remedied in foreign and domestic laws, which is evident in judgmental procedures and international arbitrations. Such damages in the legal system of Iran also have legal and judicial bases which can be fully compensated and the injured party can be protected.

    Keywords: Common law system, Definite profits, Potential profits, Principles of European Contract Law, Principles of International Commercial Contracts, Profits, Roman-German system, Uniform Commercial Code, UN Convention on Contracts for the International Sale of