فهرست مطالب

نشریه مراقبت سرطان
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سحر خوش کشت* صفحات 1-2

    سردبیر محترم افزایش نیازهای نوپدید، ظهور مراقبت فرد محور و خارج شدن مراقبت از کلیشه های مرسوم دانشگاهی، نیاز  به عملکرد مبتنی بر شواهد و استدلال بالینی کارا در پرستاری را مطرح می کند. این همه نیازمند سیالیت ذهن و بروز خلاقیت در مراقبت از بیمار است. با توجه به اهمیت خلاقیت در مراقبت پرستاری و پیامدهای آن در سطح فردی و سازمانی، پرداختن به آن ضروری به نظر می رسد. پرستاران قرن بیست و یکم با چالش هایی نظیر فرصت های متفاوت شغلی، کمبود پرستار، اثربخشی منفی، نگرانی های بارکاری، تغییر سیستم و افزایش پیچیدگی عملکردهای بالینی مواجه هستند (1). در این شرایط آن ها باید قادر به پاسخگویی به موقع، موثر، خلاق و انعطاف پذیرباشند (2). فشار بارکاری، پیشرفت به سمت عملکرد مبتنی بر شواهد و ماهیت چالش برانگیز محیط؛ پرستاران را به سمت ابراز خلاقیت پیش خواهد برد (3). خلاقیت در مراقبت پرستاری مفهومی پیچیده است که آنچنان که باید به آن پرداخته نشده است. خلاقیت در لغت به معنای خلق کردن و آفریدن است و به عنوان یک روش حل مسئله و تصمیم گیری نیز مصطلح است (5و4). اما آنچه اهمیت دارد، عملی کردن آن در محیط های بالینی پرستاری است. بر اساس مرور متون، تعارف و استنتاجات کلی می توان نتیجه گرفت مراقبت پرستاری خلاقانه به معنی به کار گیری تفکر جدید در مواجهه با تعاملات و عملکردهای بالینی پیچیده و کاربست آن در مراقبت پرستاری است تا با انتخاب راه های جدید مراقبت بر اساس شرایط بیمار و یا بهینه سازی روش های معمول مداخلات به شیوه ای مفیدتر، کاراتر، ایمن تر و مقرون به صرفه، عملکردهای مفید ایجاد شود (8-6 و4). این مستلزم داشتن دید خلاقانه، حساسیت خلاقانه و تفکر خلاقانه است. عواملی مانند وجود محیط بالینی حمایت گر، داشتن برخی ویژگی های شخصیتی مانند انگیزه، عشق به کار، حساسیت به مسایل اطراف، درک عمیق مشکلات بالین، مهارت های تفکر واگرا، داشتن دانش و تجربه کافی و هدفمند بودن می تواند در بروز خلاقیت در بالین تاثیر گذار باشد (11-9). مطالعات نشان می دهند که خلاقیت پرستاری در بالین منجر به تسهیل و آسان سازی کارها، ارتقاء کیفیت، رشد و بالندگی سازمان، و کاهش بار مالی می شود. ایمنی و راحتی بیمار، همراهان و پرسنل پرستاری را در پی دارد و موجب افزایش اثر بخشی سازمانی، افزایش انگیزه و کار تیمی نیز می شود. به عبارتی از منظر سازمانی افزایش بهره وری، کاهش هزینه، ارایه خدمات بهتر و با کیفیت تر از پیامدهای خلاقیت در سازمان است. افزیش رضایت مندی، خودکارآمدی، لذت کشف، پاداش های شغلی مانند کاهش بارکاری و پاداش اجتماعی مانند رسیدن به شهرت رسیدن و احترام اجتماعی و تغییر نگرش مسیولین، دانشگاه و جامعه نسبت به جامعه پرستاری از دیگر مزایای خلاقیت می باشد (13-12). تمام پرستاران می توانند به عنوان عوامل تغییر فرآیندها و سیاست ها و استفاده از تکنولوژی برای مراقبت های ارزان تر برای جامعه عمل کنند. خلاقیت در مراقبت پرستاری منجر به توسعه سیاست ها و شیوه های مراقبت های بهداشتی بهتر، باکیفیتتر و مقرون به صرفه می شود. لذا باید شیوه های پرورش خلاقیت در مراقبت در آموزش پرستاری مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، مراقبت پرستاری
  • زیبا کیارسی، سیده علیا عمادیان*، محمدکاظم فخری صفحات 3-10
    مقدمه

    با توجه به شیوع بالای سرطان پستان در بین زنان ایرانی و تاثیر آن بر ترس از عود و اضطراب مرگ، مطالعه حاضر باهدف اثربخشی معنادرمانی بر ترس از عود و اضطراب مرگ در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به  سرطان پستان که در بیمارستان آراد تهران دارای پرونده پزشکی بودند. سپس 30 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پس از همتاسازی در دو گروه آزمایشی و گواه (15-15) گمارش شدند. گروه آزمایشی 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت روش معنادرمانی فرانکل (1986) قرار گرفتند. گروه گواه آموزشی دریافت نکرد اما در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. جمع آوری داده ها براساس پرسشنامه ترس از عود سرطان و اضطراب مرگ انجام شد. داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و آنالیز کوواریانس توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.

    یافته ها: 

    آموزش معناداری باعث کاهش نمرات ترس از عود (03/0=p) و اضطراب مرگ (00/0=p) در گروه آزمایش شد.

    نتیجه گیری: 

    آموزش معنادرمانی باعث کاهش ترس از عود و اضطراب مرگ در زنان مبتلا به سرطان پستان شد. لذا پیشنهاد می شود در کنار درمان های دارویی، آموزش معنادرمانی بر روی زنان مبتلا به سرطان پستان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، ترس از عود موضعی، اضطراب مرگ، سرطان پستان
  • نجمه علی یاری* صفحات 11-17
    مقدمه

    شیوع بیماری کووید 19 در میان انسان ها و گسترش آن در سراسر جهان به شدت بر سلامت فیزیکی و روانی افراد تاثیر می گذارد. همه گیری کووید 19 یک تاثیر منفی مهم روی سلامت روان افراد مبتلا به سرطان دارد. این مقاله با هدف معرفی راهکارهایی برای کاهش اثرات روانی کووید 19 روی بیماران مبتلا به سرطان انجام شده است.

    روش

    این مقاله یک مطالعه مروری است که در سال 1399 با جستجوی بانک های اطلاعاتی از قبیل Google Scholar، PubMed  و SID با استفاده از کلمات کلیدی کووید 19، کرونا ویروس، سلامت روانی، سرطان و معادل انگلیسی آن ها Covid 19، Coronavirus، Mental Health و Cancer انجام شده است. در نتیجه جستجو 22 مقاله بدست آمد و پس از مطالعه چکیده آن ها 14 مقاله برای مرور انتخاب شد.

    یافته ها

    راهکارهایی از قبیل توصیه های خودمراقبتی معمول، راهبردهای سازگاری، استفاده از فناوری های موفق سلامت از راه دور و پزشکی از راه دور و مشارکت در فعالیت های اجتماعی به عنوان استراتژی هایی جهت ارتقاء بهداشت روان در طول دوره کووید 19 و پس از آن در بیماران مبتلا به سرطان موثر هستند.

    نتیجه گیری

    به دلیل وجود مشکلات روانشناختی متعدد در بیماران مبتلا به سرطان در طول دوره بیماری کووید 19، شناسایی افراد مستعد اختلالات روانشناختی و ارایه راهکارهای مناسب جهت ارتقای سلامت روان این دسته از بیماران حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، کرونا ویروس، سلامت روانی، سرطان
  • عفت صادقیان، مسعود خداویسی، ماجده نبویان* صفحات 18-26
    مقدمه

    آگاه نمودن بیماران مبتلا به سرطان و وابستگان آنان از تشخیص بیماری وظیفه تیم درمانی می باشد. در ایران  بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان و خانواده های آنان از تشخیص بیماری اطلاع ندارند. مطالعه یی با هدف تبیین درک بیماران مبتلا به سرطان و وابستگان نزدیک آنان از افشای سرطان صورت گرفت.

     روش : 

    در این مطالعه که با رویکرد تحقیق کیفی و از نوع تحلیل محتوای قراردادی درسال1399 انجام شده است؛ 14  مشارکت کننده (7 بیمار و 7 وابستگان بیماران) به روش نمونه گیری هدفمند از مرکز آموزشی درمانی شهید بهشتی علوم پزشکی همدان انتخاب و با آنها مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام گرفت. یافته ها با تحلیل محتوای کیفی به روش استقرایی و با کمک نرم افزار MAXQDA10 آنالیز شد.

    یافته ها: 

     از مجموعه 14مصاحبه 754 کد اولیه استخراج شد. کدهای اولیه بر اساس تشابهات و تفاوت هایشان طبقه بندی شدند و 14 زیر طبقه ایجاد شد. با مرور بیش تر و مقایسه ی زیر طبقات4 طبقه برای بیمار و  وابستگان که بیانگر درک بیماران و وابستگان آنان از از افشای سرطان  بود، شناسایی شدند. این طبقات شامل: حمایت تیم درمان، رنج روانی، درماندگی و اختفا بود.

    نتیجه گیری: 

    بیماران مبتلا به سرطان و  وابستگان آنان زمان شنیدن اخبار سرطان دچارآشفتگی های روانی می شوند و نیاز به حمایت تیم درمان دارند، لذا پیشنهاد می شود تیم درمان در زمان افشای سرطان از بیماران و وابستگان آنها حمایت های لازم را بعمل آورند تا کیفیت خدمات ارایه شده بهتر شود.

    کلیدواژگان: سرطان، وابستگان بیماران مبتلا به سرطان، افشای سرطان
  • مریم حسینی جوینی، کوروش رضایی، قاسم جانبابایی ملا، نازی نجات* صفحات 27-37
    مقدمه

    پیامد های سرطان علاوه بر بیمار بر ابعاد مختلف سلامت و زندگی خانواده بیمار نیز گسترده است و آنان نیاز های مراقبت حمایتی Supportive care needs (SCNs) مختلفی در ابعاد مذکور دارند. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر یک برنامه آموزشی بر (SCNs) خانواده افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، کارآزمایی بالینی تصادفی شده با گروه کنترل است. مشارکت کنندگان  62 نفر از مراقبت کنندگان خانوادگی بودند که به طور تصادفی به دو گروه مداخله(31 نفر) تحت برنامه آموزشی حضوری و گروه کنترل (31 نفر)، تحت آموزش معمول توسط مراکز درمانی تقسیم شدند. ابزار مورد استفاده شامل دو پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و نیازهای مراقبت حمایتی همسران و مراقبت کنندگان بود. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    نتایج

    تغییرات میانگین نمره کل نیازها (0٫003=p) و ابعاد مختلف آن  بجز بعد کار و اجتماعی (P= 0.236)، در گروه مداخله کاهشی و معنادار است، اما این تغییرات درگروه کنترل معنی دار نبوده  ونمرات نیازها نیز افزایش نیز یافته است . (P > 0.05). امیانگین نمره کل نیازها بعد از مداخله بین دو گروه با یکدیگر اختلاف معنادار آماری ندارد (P > 0.05) اما میانگین نمره نیازها در بعد  اطلاعاتی بعد از مداخله در گروه کنترل بیشتر و اختلاف بین دو گروه معنادار است. (P=0.043).

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان می دهد که ارایه برنامه مراقبت آموزشی توسط پرستار به مراقبت کنندگان خانوادگی بیماران منجر به کاهش نیازها در این افراد شده است انجام مطالعات مشابه با مدت زمان بیشتر به منظور دستیابی به نتایج مطلوبتر پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، نیازهای مراقبت حمایتی، مراقبین خانوادگی، سرطان روده بزرگ
  • نرگس طوقیان چهارسوقی* صفحات 38-46
    مقدمه

     خطاهای دارویی از جمله مشکلات سیستم های بهداشتی درمانی است که منجر به فوت یا عواقب ناخوشایندی برای بیمار می گردد. بیماران مبتلا به سرطان نسبت به خطاهای دارویی بسیار آسیب پذیر تر هستند و داروهای شیمی درمانی نیز به دلیل شاخص درمانی باریک و سمیت بالا جزء داروهای پرخطر محسوب می شود. به همین دلیل افزایش آگاهی در مورد انواع خطاهای ناشی از داروهای شیمی درمانی می تواند از وقوع مجدد آن بکاهد و ایمنی بیماران سرطانی را ارتقا دهد.

    روش کار

    این مطالعه به روش مروری  نقلی انجام شد. در ابتدا با کلید واژه های خطاهای دارویی، شیمی درمانی و سرطان در پایگاه های اطلاعاتی مختلف مقالات مرتبط از سال 2005 الی 2019 طبق معیارهای ورودی که برای این مطالعه در نظر گرفته شده بود، وارد مطالعه شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    پس از مطالعه متن کامل همه مقالات به صورت کلی خطاهای مرتبط با داروهای شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سزطان در ابعاد ذیل طبقه بندی شد: انواع خطاهای ناشی از داروهای شیمی درمانی در بیماران سرطانی، علل مرتبط، شدت خطاها و راه های پیشگیری از خطاهای دارویی شیمی درمانی.

    نتیجه گیری

    احتمال وقوع خطاهای ناشی از داروهای شیمی درمانی زیاد است و از آنجا که بیشتر این خطاها در مرحله تجویز دارو اتفاق می افتد استفاده از سیستم های کامپیوتری مانند  CPOE و نسخه نویسی الکترونیکی می تواند خطاهای ناشی از داروهای شیمی درمانی را در مرحله اول کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سرطان، خطاهای دارویی، شیمی درمانی
  • سلمان دانشی، فرهاد عارفی، فروغ بختیاری اسفندقه، احمد علی پور، رضا فاریابی، فاطمه محمدی راد صفحات 47-54
    مقدمه

    سرطان یک بیماریهای شایع و افسردگی هم همراه همیشگی بیماران سرطان است، هدف این مطالعه بررسی افسردگی و شدت احساس درد در بیماران سرطانی کلینیک آنکولوژی بیمارستان شهید باهنر بود .

    روش کار

    این مطالعه مقطعی- توصیفی و تحلیلی است که بر روی 109 نفر بیمار سرطانی انجام شده است. در این پژوهش داده‌ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک (BDI) و مقیاس بصری درد  (VAS) جمع‌آوری و با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و تحلیلی در نرم افزار spss نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین شدت افسردگی و شدت درد رابطه مثبت معنی‌داری وجود داشت. تحلیل رگرسیون گام به گام به منظور پیش بینی افسردگی و درد بوسیله متغیرهای مورد مطالعه نیز نشان داد که فقط میزان تحصیلات توان پیش‌بینی افسردگی و درد را دارد و در مورد سایر متغیرها رابطه معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    درمان افسردگی به عنوان یکی از اجزای برنامه درمانی بیماران سرطانی به ویژه بیمارانی که دارای عوامل خطر می‌باشند، ضروری بوده و نقش مهمی در بازگشت سریع تر این بیماران به جامعه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سرطان، افسردگی، درد
  • سهراب عبدی زرین، حمیده معصومی، زهرا تولایی نژاد صفحات 55-65
    مقدمه

    سرطان یک بیماریهای شایع و افسردگی هم همراه همیشگی بیماران سرطان است، هدف این مطالعه بررسی افسردگی و شدت احساس درد در بیماران سرطانی کلینیک آنکولوژی بیمارستان شهید باهنر بود .

    روش کار

    این مطالعه مقطعی- توصیفی و تحلیلی است که بر روی 109 نفر بیمار سرطانی انجام شده است. در این پژوهش داده‌ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک (BDI) و مقیاس بصری درد  (VAS) جمع‌آوری و با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و تحلیلی در نرم افزار spss نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین شدت افسردگی و شدت درد رابطه مثبت معنی‌داری وجود داشت. تحلیل رگرسیون گام به گام به منظور پیش بینی افسردگی و درد بوسیله متغیرهای مورد مطالعه نیز نشان داد که فقط میزان تحصیلات توان پیش‌بینی افسردگی و درد را دارد و در مورد سایر متغیرها رابطه معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    درمان افسردگی به عنوان یکی از اجزای برنامه درمانی بیماران سرطانی به ویژه بیمارانی که دارای عوامل خطر می‌باشند، ضروری بوده و نقش مهمی در بازگشت سریع تر این بیماران به جامعه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سرطان سینه، تاب آوری، سبک زندگی، راهبرد مقابله با استرس
|
  • Sahar Khoshkesht* Pages 1-2

    The rise of emerging needs, the emergence of person-centered care, and the departure of care from conventional academic stereotypes, raises the need for evidence-based practice and efficient clinical reasoning in nursing. All this requires fluidity of mind and creativity in patient care. Given the importance of creativity in nursing care and its consequences at the individual and organizational levels, it seems necessary to address it. Twenty-first century nurses face challenges such as different job opportunities, nurse shortages, negative effectiveness, workload concerns, system change, and increasing complexity of clinical practices (1). In these situations, they must be able to respond in a timely, effective, creative and flexible manner (2). Workload pressure, progress towards evidence-based performance, and challenging nature of the environment; It will lead nurses to express creativity (3). Creativity in nursing care is a complex concept that has not been properly addressed. Creativity in the word means to create and is also used as a method of problem solving and decision making (5, 4). But what matters is that it is practiced in clinical nursing settings. Based on the review of texts, compliments and general conclusions, it can be concluded that creative nursing care means applying new thinking in the face of complex clinical interactions and practices and its application in nursing care by choosing new ways of care based on patient conditions and Or optimizing routine intervention methods to create useful, more efficient, safer, and cost-effective practices (6-8, 4). This requires creative vision, creative sensitivity and creative thinking. Factors such as having a supportive clinical environment, having some personality traits such as motivation, love of work, sensitivity to surrounding issues, deep understanding of clinical problems, divergent thinking skills, having sufficient knowledge and experience and being purposeful can affect creativity in the clinic. Be transient (11-9). Studies show that creativity in nursing in the clinic leads to facilitation and simplification of tasks, improving the quality, growth and development of the organization, and reducing the financial burden. It ensures the safety and comfort of the patient, companions and nursing staff and also increases organizational effectiveness, motivation and teamwork. In other words, from an organizational perspective, increasing productivity, reducing costs, providing better and higher quality services are the consequences of creativity in the organization. Increasing satisfaction, self-efficacy, pleasure of discovery, job rewards such as reducing workload and social rewards such as gaining fame and social respect and changing the attitude of officials, university and society towards the nursing community are other benefits of creativity (13-12). All nurses can act as agents in changing processes and policies and using technology for cheaper community care. Creativity in nursing care leads to the development of better, higher quality and more cost-effective health care policies and practices. Therefore, methods of fostering creativity in care in nursing education should be considered.

    Keywords: Creativity, nursing care
  • ZIBA Kiarasi, Seyedeh Olia Emadian*, MohammadKazem Fakhri Pages 3-10
    Introduction

    To provide systematic and public palliative care in Iran, education this care for breast cancer patients can Fear of cancer recurrence and Death Anxiety  of these patients, So the present study was conducted to determine “Effectiveness of Logotherapy on Fear of disease progression, Death Anxiety of cancer in Women with Breast Cancer”.

    Method

    This is a quasi- experimental study with pre-test and post-test design with control group. The statistical population included all patients with breast cancer who referred to Arad hospital of Tehran and had a medical record. In this study, 30 subjects have been selected by purposive sampling method and after matching, randomly were assigned to two experimental and control groups (15-15). The experimental groups consisted of ten 90-minute sessions with Logotherapy(Frankle, 1986), and a control group in the waiting list for training. Fear of cancer recurrence , Death Anxiety  were used for data collection. Data analysis was analyzed using frequency, percentage, mean and standard deviation and covariance.

    Results

     The findings showed that Logotherapy caused a significant difference in Fear of cancer recurrence(p=0.03), Death Anxiety(p=0.00) in patients with Breast Cancer after the intervention .

    Conclusion

    Logotherapy reduced the fear of recurrence and death anxiety in women with breast cancer.It is suggested that, along with medical therapies, education for the Logotherapy should also be conducted to solve the problems of women with with Breast Cancer.

    Keywords: Logotherapy, fear of cancer recurrence, Death Anxiety, Breast Cancer
  • Najme Aliyari* Pages 11-17
    Introduction

    The prevalence of Covid 19 disease among humans and its spread throughout the world strongly affects the physical and mental health of individuals. The Covid 19 pandemic has a significant negative impact on the mental health of people with cancer. This article aims to introduce strategies to reduce the psychological effects of Covid 19 on cancer patients.

    Method

    This article is a review study conducted in 1399 by searching databases such as Google Scholar, PubMed and SID using the keywords Covid 19, Coronavirus, Mental Health and Cancer is done. As a result of the search, 22 articles were obtained and after studying their abstracts, 14 articles were selected for review.

    Findings

    Strategies such as routine self-care recommendations, adaptation strategies, use of successful telemedicine and telemedicine technologies, and participation in social activities as strategies to promote mental health during and after the Covid 19 period are effective in cancer patients.

    Conclusion

    Due to the existence of multiple psychological problems in cancer patients during Covid 19 disease, it is important to identify people prone to psychological disorders and provide appropriate strategies to promote mental health in this group of patients.

    Keywords: Covid 19, Coronavirus, Mental Health, cancer
  • Efat Sadeghian, Masoud Khodaveisi, Majedeh Nabavian* Pages 18-26
    Introduction

      The issue of informing cancer patients about their diagnosis has attracted a lot of attention in the field of clinical oncology and medical ethics. Informing cancer patients about their diagnosis is a difficult task for medical staff. Cancer disclosure depends on the religion and culture of the community, so we decided to conduct a study on cancer patients and their close relativeschr understanding of cancer disclosure.

    Methods

    This is a qualitative and content analysis method. In this study, 10 cancer patients and their close relatives were selected through a targeted sampling method and semi-structured interviews were conducted for 45 to 60 minutes. The data was analyzed using MaxQD10 software.

    Results

    From data analysis, 4 categories were created for the patient and family. The main categories are: support of the treatment team, psychological suffering, helplessness and concealment.

    Conclusion

    The findings of this study show that cancer patients and their families suffer from painlessness and mental disorders when they hear the news of cancer, which need the support of the treatment team to improve this situation, so it is recommended that the treatment team take action. Do the necessary to facilitate the treatment of cancer patients and their families to improve the quality of services provided.

    Keywords: Cancer, families of cancer patients, cancer disclosur
  • Maryam Hoseini Joveini, Korosh Rezaie, Ghasem Janbabaei Molla, Nazi Nejat* Pages 27-37

    Intruduction:

    The consequences of cancer in addition to the patient, extend to various aspects of the patientchr family life. Therefore, patientschr families also have different supportive care needs in these dimensions. The aim of this study was to evaluate the effects of an educational program on SCNs of family of patients with colorectal cancer.

    Methods

    This study is a randomized clinical trial with a control group. The study was conducted on 62 family caregivers who were randomly divided into two groups. The intervention group (n = 31) received educational program and the control group (n = 31) received only the routin education provided by the health centers. The socio demographic questionnaire and the Supportive Care Needs Survey for Partners and Caregivers were used. The data were analyzed using, SPSS software.

    Results

    The mean score of SCNs and different dimensions except work and social (P= 0.236), was significantly decreased only in the intervention group (p = 0/003), and in the control group it was not significant and increased. There was no statistically significant difference between groups in the mean score of SCNs after the intervention. (P> 0.05). However, the mean score of needs in the information dimension after the intervention was higher in the control group and the difference between the two groups was significant. (P = 0.043).

    Conclusion

    Providing an educational program for family caregivers by nurse can reduce their SCNs. Similar studies with longer duration are sugested to achieve better results.

    Keywords: Educational program, Supportive care needs, Family caregivers, Colorectal cancer
  • Narges Toghian Chaharsoughi* Pages 38-46
    Introduction

    medication errors are among the problems of health care systems that lead to death or unpleasant consequences for the patient. Cancer patients are much more vulnerable to medication errors, and chemotherapy drugs are considered high-risk drugs due to their narrow therapeutic index and high toxicity. Therefore, increasing awareness of the types of errors caused by chemotherapy drugs can reduce its recurrence and improve the safety of cancer patients.

    Method

    This study was performed by a narrative review method. Initially, with the keywords of medication errors, chemotherapy and cancer in various databases, related articles from 2005 to 2019 were included in the study and assessed according to the Inclusion criteria intended for this study.

    Results

    After studying the full text of all articles, errors related to chemotherapy drugs in cancer patients were classified into the following dimensions: Types of errors caused by chemotherapy medication in cancer patients, related causes, severity of errors and ways to prevent chemotherapy medication errors.

    Conclusion

    Chemotherapy medication errors are more likely to occur, and since most of these errors occur during the administration phase, the use of computer systems such as CPOE and electronic prescribing can reduce chemotherapy medication errors in the first step.

    Keywords: Cancer, Medication errors, Chemotherapy
  • S.Daneshi, F.Arefi, F.Bakhtiari Esfahdah, A.Alipour, R.Faryabi, F.Mohammadi Rad Pages 47-54
    Introduction

    Cancer is a common diseases, as well as depression is common in patients with cancer. The aim of this study was investigate the depression and severity of pain in cancer patients in oncology clinic of Bahonar Hospital.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 109 cancer patients. Data were collected using two research tools, Beck Depression Inventory (BDI) and visual acuity scale (VAS) and were analyzed using SPSS 18. 

    Results

    There was a significant positive correlation between severity of depression and pain severity. Also the results of stepwise regression analysis to predict depression and pain by the variables showed that only education has the ability to predict depression and pain.

    Conclusions

    Treatment of depression as a part of the cancer treatment plan, especially for patients with risk factors is essential and can play an important role for rapid return to the community.

    Keywords: Cancer, Depression, Pain perception, Cross-sectional study
  • Sohrab Abdi Zarrin, Hamideh Masoumi, Zahra Tavalaye Nejad Pages 55-65
    Introduction

    Breast cancer is one of the most common cancers in women that have many effects on psychological health. The aim of this study was to compare lifestyle, coping strategies with stress and resilience in women with breast cancer and healthy women. 

    Methods

    This study was a causal-comparative study in which 30 women with breast cancer along with 30 healthy women referred to hospitals affiliated to Qom University of Medical Sciences by purposive sampling were choose in two groups were homogeneous in terms of demographic characteristics. Research data were collected through resilience questionnaire, lifestyle questionnaire, and stress coping and by SPSS-26 software and independent t-test, Pearson correlation coefficient, and Fisher's exact t-test were analyzed. 

    Results

    The analysis of the findings showed that among the coping strategies, problem-oriented coping style is the most common coping strategy among the subjects with an average of 56.97 and standard deviation of 8.228. Also, the results of t-test showed that there was a significant difference between the resilience of women with breast cancer and healthy women (P<0/05) that the resilience of women with breast cancer was higher than healthy women. 

    Conclusions

    Based on the results of the present study, it can be concluded that breast cancer leads to a difference between the two groups of patients and healthy in terms of resilience and high resilience in women with breast cancer, can help their adaptation. 

    Keywords: Breast cancer, Resilience, Lifestyle, Coping strategies with stress