فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 66 (بهار 1400)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 66 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیلا اکاتی*، بهاره ناصری، مراد میرزاده صفحات 1-10

    مراکز رشد دانشگاهی از جمله مراکز مهم در جهت ارتقای نوآوری، کارآفرینی و توسعه اقتصادی کشور می باشد که با حمایت های این مراکز، شرکت های وابسته به آن توسعه یافته و باعث جنب وجوش در چرخه اقتصادی کشور می گردند. امروزه این مراکز نقش بسیار مهمی در پیشرفت و توسعه اقتصادی و صنعتی کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه ایفا می کنند و در بسیاری کشورها توانسته است تاثیرات شگرفی در دستیابی به توسعه دانش محور و همچنین تقویت تعاملات دولت، دانشگاه و صنعت برجای گذارد. لذا با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر درصدد بررسی نقش مراکز رشد دانشگاهی در توانمندی کارآفرینانه هسته ها و واحدهای فناور مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران هسته ها و واحدهای فناور مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان بوده که از سال 1394 تاکنون در محل مراکز رشد استقرار پیدا کرده اند. پژوهش حاضر ازنظر روش جمع آوری اطلاعات جزء تحقیقات توصیفی (غیرآزمایشی) و از نوع پیمایشی است و ازآنجاکه به بررسی توزیع ویژگی های جامعه آماری در یک مقطع زمانی می پردازد، تحقیق پیمایشی از نوع مقطعی است. در این تحقیق برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای تحلیل آماری SPSS 19 و LISREL 8/54 و از آزمون های تی تک نمونه ای، تحلیل عاملی، مدل ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل نشان داد، مراکز رشد دانشگاهی بر میزان توانمندی کارآفرینانه هسته ها و واحدهای فناور مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مراکز رشد دانشگاهی، توانمندی کارآفرینانه، کارآفرینی، هسته ها و واحدهای فناور مراکز رشد، دانشگاه آزاد اسلامی
  • مهدی ناصر*، علی اکبر فرحزادی صفحات 11-20

    با ابداع فن آوری رمزنگاری داده ای و ایجاد بسترهای نامتمرکز، امروزه تحولات فروانی در حوزه امنیت ذخیره و تراکنش داده پیام های الکترونیکی فراهم آمده است. این تحولات امکان توسعه بخش های مختلف حقوق و اقتصاد یک کشور از جمله زنجیره تامین را فراهم می آورد. حوزه مدیریت زنجیره تامین امروزه با چالش هایی از جمله عدم وجود شفافیت در شناسایی منبع تهیه یا توزیع کالاهای تجاری، عدم وجود امنیت مبادلاتی و ایجاد تنش در قراردادهای منعقده در این حوزه مواجه است که پیاده سازی فن آوری بلاک چین به عنوان پیشرفته ترین بستر نامتمرکز موجود می تواند به عنوان راه حلی جهت حل چالش های مذکور باشد. این بستر با برخورداری از ویژگی شفافیت، وجود مکانیسم های پیشگیری از وقوع یا حل آنلاین اختلافات و حذف واسطه های مالی در تراکنش های الکترونیکی امکان دستیابی به اهداف مقرر را فراهم می آورد. اما پیاده سازی آن در هر تظام با چالش هایی از جمله مقیاس پذیری، قابلیت اتصال، استانداردسازی و برخی چالش های حقوقی مواجه است که حل چالش های بیان شده نیازمند سیاستگذاری صحیح تقنینی و اجرایی می باشد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، فن آوری بلاک چین، چالش ها و راهکارها، سیاستگذاری
  • فریبرز رحیم نیا*، فرشاد قادری صفحات 21-31

    توجه به جایگاه و نقش شرکت های دانش بنیان در پیشبرد اهداف اقتصادی و اجتماعی کشور بسیار مهم جلوه می کند. از طرفی مطرح شدن موضوع پویایی و آشفتگی در بازارهای کنونی، لزوم توجه به این کسب وکارها را بیش ازپیش پررنگ تر می کند. شرکت های دانش بنیان بر پایه نوآوری در کسب وکارها بناشده اند. این در حالی است که وجود آشفتگی در بازارها و رقابت، توجه به ابعاد استراتژی های نوآوری را در شرایط مختلف محیطی مهم جلوه می دهد و کسب وکار دانش بنیانی که نوآوری را همسو با شرایط محیط مدنظر نداشته باشد در نوآوری شکست خواهد خورد و عملکرد خوبی نخواهد داشت. هدف این پژوهش بررسی تناسب استراتژیک بین استراتژی های نوآوری و عملکرد کسب وکار با نقش تعدیل گر آشفتگی بازار و پویایی محیط می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 115 شرکت دانش بنیان در استان آذربایجان شرقی می باشد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد و فرضیه ها با نرم افزار AMOS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استراتژی نوآوری محصول و فرایند با عملکرد کسب وکار رابطه مثبت و معنی داری دارند. این در حالی است که نتایج آزمون تعدیل گری چنین نشان داد که نوآوری فرایند در پویایی محیط بالا و نوآوری محصول در آشفتگی بازار بالا تناسب استراتژیک قابل قبول با محیط دارند و بهتر عمل می کنند.

    کلیدواژگان: تناسب استراتژیک، استراتژی نوآوری محصول، استراتژی نوآوری فرآیند، آشفتگی بازار، پویایی محیط، عملکرد شرکت های دانش بنیان
  • رمضان مهدی زاده، پرویز سعیدی*، بابک ضیاء، احمد مهرابیان صفحات 32-41

    قطب نوآوری یک اکوسیستم تحقیق و نوآوری منحصر به فرد است. این یک محیط جهانی است که اعضای علمی با کیفیت بالا، محققان، دانشجویان، نوآوران و کارآفرینان را جذب می کند. قطب های نوآوری بعنوان اجزای ضروری توسعه اقتصادی و اجتماعی مبتنی بر دانش در سال های اخیر در اکوسیستم نوآوری در حال گسترش می باشد و در طول مکانیسم های رشد کسب و کارهای فناورانه مورد توجه سیاستگذاران علم و فناوری در کشورها قرار گرفته است. برای رشد نوآوری های فناورانه در کشورهای در حال توسعه نیاز به شناخت و درک عمیق تری از فرایندهای ساختارهای توسعه نوآوری می باشد تا در اجرا و الگو برداری، اثربخشی مطلوب حاصل گردد لذا پژوهش حاضر بدنبال این هدف است که الگوی قطب نوآوری فناوری چگونه است. در این پژوهش از روش امیخته کیفی و کمی استفاده شد. پژوهشگران پس از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان عوامل کلیدی در ایجاد قطب نوآوری شناسایی که شامل شش بعد شبکه و تعاملات اجتماعی، زیرساخت و منابع، وجود شرکتهای نوآورانه و دانش بنیان، عوامل نهادی و تیم و ساختار شد. در این پژوهش با استفاده از روش مدلسازی تفسیری ساختاریISM، عوامل موثر بر ایجاد قطب نوآوری فناورانه بطور سطح مند، الویت بندی گردید و روابط میان عوامل نیز محاسبه گردید. عامل تیم مدیریتی و ساختار با درجه نفوذپذیری بالا و وابستگی کم بیشترین تاثیر را در روابط میان عوامل ایجاد قطب نوآوری داشته است.

    کلیدواژگان: قطب نوآوری، اکوسیستم نوآوری، کارآفرینی فناورانه، مدلسازی ساختاری تفسیری، الگو
  • سهیلا خردمندنیا * صفحات 42-52

    در اتخاذ سیاست های اقتصاد زیستی عواملی همچون دسترسی به زیست توده و توان فناوری و نوآوری موثرند. در این تحقیق اثر این پیشران ها در جهت گیری سیاستی کشورهایی که به بیش از 50 درصد منابع زیست توده کشاورزی، جنگلی و آبزی دسترسی دارند و یا جزء کشورهای نوآور محسوب می شوند، بررسی شده است. همچنین، سیاست های توسعه اقتصاد زیستی ایران با کشورهایی دارای شرایط مشابه و برخی همسایگان شمالی مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفته است. همه کشورها متناسب با میزان زیست توده در دسترس، سیاست های تولید انرژی زیستی را به عنوان یکی از مهمترین حوزه های اقتصاد زیستی مورد توجه قرار داده اند. کشورهای دارای زیست توده کافی و رتبه نوآوری بالا، دامنه اقتصاد زیستی را به حوزه های دیگری از جمله سلامت و زیست فناوری دریا نیز گسترش داده اند. کشورهای دارای رتبه نوآری متوسط و پایین بر استفاده مطلوب از زیست توده در بخش کشاورزی و توسعه زیست فناوری کشاورزی با روش ها و فناوری های رایج تمرکز دارند. در ایران و کشورهایی که از نظر پوشش جنگلی و کشاورزی محدودیت دارند توسعه زیست فناوری سلامت در اولویت است. البته اقتصاد زیستی در قانون برنامه ششم توسعه بر توسعه کودهای زیستی، زیست مهارگرها و حمایت از تولید برق زیستی به کمک پسماندها استوار شده است، اما این حوزه ها هنوز سهم قابل توجهی در اقتصاد زیستی ایران ندارند. ایجاد تعادل و توازن در توسعه ابعاد مختلف اقتصاد زیستی نیازمند تعیین اولویت ها و نیازهای کشور، بهبود ظرفیت های زیست فناورانه در حوزه کشاورزی و محیط زیست، داشتن سیاست ها و راهبردهای شفاف در استفاده از سایر منابع به ویژه زیست توده های دریایی و تقویت همکاری های منطقه ای یا بین المللی است.

    کلیدواژگان: اقتصاد زیستی، منابع زیست توده، سیاست گذاری، نوآوری، فناوری
  • مهدیه رضایی صدرآبادی * صفحات 53-62

    در راستای دستیابی به اهداف توسعه ای کشور، نقش مراکز رشد و پارک های علم و فناوری به عنوان دو بازیگر کلیدی اکوسیستم نوآوری قابل توجه است. مراکز رشد و پارک های علم و فناوری نه تنها شکاف‏های موجود بین دانشگاه‏ها و سایر بخش‏ها مانند صنعت، کشاورزی و سلامت را رفع می کنند، بلکه با جذب سرمایه های انسانی توانمند و فارغ التحصیلان دانشگاهی، روند انتقال فناوری و دانش را نیز تسهیل کرده و حرکت به سمت رشد و توسعه اقتصادی دانش بنیان را تسریع می کنند. همچنین، ظرفیت های موجود در پارک های علم و فناوری، بستر لازم برای تبادل تجربیات و داد و ستد علمی و فناوری با دیگر مراکز مشابه و شرکت‏ های دارنده فناوری را فراهم می سازد. از این رو، ارایه تصویر واقعی از وضعیت موجود پارک ها و مراکز رشد فعال در کشور در راستای خط مشی گذاری و سیاست گذاری حوزه فناوری در کشور حایز اهمیت است. بر اساس داده های جمع آوری شده تا پایان تیرماه سال 1397، 36 پارک علم و فناوری و 83 مرکز رشد مستقل (غیروابسته به پارک) در 5 منطقه کشور مشغول به فعالیت بوده اند. مقاله حاضر که با جمع آوری داده های طبقه بندی شده از طریق پرسشنامه تا پایان تیرماه سال 1397 از 174 مرکز فوق با همکاری مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاددانشگاهی و دفتر امور فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری تهیه شده است؛ سعی در بررسی و تحلیل هدفمند ابعاد مختلفی از وضعیت پارک ها و مراکز رشد ج.ا.ایران مبتنی بر استانداردهای کیفی گزارش های منتشرشده توسط انجمن بین المللی پارک های علم و فناوری ، دارد.

    کلیدواژگان: پارک های علم و فناوری، مراکز رشد، فناوری و نوآوری، شاخص های کیفی، شاخص های کمی
  • مهدی رعایائی *، علی استاجی، احمد محمدی صفحات 63-73

    امروزه اهمیت ارتباطات و به خصوص استفاده از فضای مجازی به حدی است که به عنوان یکی از راهکارهای توسعه مورد توجه قرار می گیرد. در واقع فناوری پهن باند به عنوان بستری برای ارایه خدمات اینترنت در زمره اقتصاد دانش بنیان قرار گرفته و با بهره مندی از قابلیت هایی همچون توسعه کارآفرینی و رشد بهره وری این توانایی را دارد که از اتکاء دولت به درآمدهای نفتی بکاهد. تاثیر این فناوری در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع غیرقابل انکار بوده و در نگاه برخی صاحب نظران جزء مهمی در توسعه اقتصاد امروزی است. پهن باند با ایجاد بازار و مشاغل جدید و از سویی با تغییر در نظام اقتصادی و ایجاد زیرساخت‎هایی متفاوت از آنچه پیش از این وجود داشته است؛ به توسعه و تحول اقتصادی و اجتماعی کمک خواهد کرد. لذا با توجه به جایگاه فناوری پهن باند و لزوم بکارگیری آن در کشور در جهت تحقق اهداف چشم انداز 20 ساله، نهادینه سازی توسعه و تولید علم و تحقیقات، افزایش سهم تولید ناخالص ملی در تولیدات علمی، توسعه و تقویت جنبش نرم افزاری و...، در این مقاله مدل بومی توسعه فناوری پهن باند ارایه گردیده است. برای رسیدن به این مهم دو نکته اساسی مورد توجه اکید قرار گرفته اند؛ نخست بهره گیری از تجربه کشورهای پیش رو در فناوری پهن باند و دیگری توجه به اقتضایات بومی کشور. با در نظر گرفتن این دو اصل، مدل توسعه پهن باند ملی تبیین گردیده و الزامات و اقدامات اساسی برای تحقق آن ذیل محورهای ایجاد آمادگی در طرف عرضه و تقاضا و لزوم مهیا نمودن زیرساخت های فناوری پهن باند توسط دولت بیان شده است.

    کلیدواژگان: فناوری پهن باند، اقتصاد مقاومتی، تاثیرات اقتصادی و فرهنگی، تجربه کشورهای پیش رو، مدل توسعه پهن باند ملی
|
  • soheila okati*, bahare naseri, morad mirzade Pages 1-10

    University Incubators are important centers for developing innovation, entrepreneurship, and economic improvement of country. Supporting these centers will led to their rising; expanding and causing a spill in the economic cycle of the country. Nowadays, these centers play a very important role in advancing economic and industrial expansion of developed and developing countries and in many countries, it has made significant effects on the achievement of knowledge - based development as well as the strengthening government, university and industry interactions. hence, considering the importance of this issue, the present study is to investigate the role of University Incubator Centers in entrepreneurial capacity of cores and technology units in Growth Incubator Center of Islamic Azad University, Sistan and Baluchestan Province. The study population included managers of all cores and incubators of technology deployed at Sistan and Baluchestan Islamic Azad University Growth Incubator Center since 1394. The present research is based on the descriptive research method of collecting information (Non-experimental) survey type. Data were analyzed by SPSS 19 and LISREL 54.8 and analyzed by T-test and Single Sample, Factor Analysis, Structural Model has been used. The results indicated a positive and significant effect of Growth Incubator Center on the level of entrepreneurial empowerment of Cores and technology units at Islamic Azad University of Sistan and Baluchestan.

    Keywords: University Incubation Centers, Entrepreneurial Capabilities, Entrepreneurship, Centers, Technology Units of Growth Centers, Islamic Azad University
  • Aliakbar Farahzadi, Mahdi Naser* Pages 11-20

    With the advent of data encryption technology and the creation of decentralized platforms, today there has been a dramatic change in the security of data storage and e-datas transmissions. These developments allow for the development of various sectors of the country's wages and economy, including the supply chain. The supply chain management sector faces challenges such as the lack of transparency in identifying the source of supply or distribution of commercial goods, the lack of exchange security and the tension in contracts concluded in this area that the implementation of the BlockChain as the most advanced decentralized platform exists. It can be a solution to the challenges. This platform, with transparency, the existence of mechanisms to prevent the occurrence or resolution of online disputes and the elimination of financial intermediaries in electronic transactions, allows for the achievement of the goals set. But its implementation in an system faces challenges such as scalability, connectivity, standardization, and some legal challenges that the solving them needs some law and executional policies.

    Keywords: Supply Chain, BlockChain Technology, Challenges, Solutions, Policy Making
  • Farshad Ghaderi, Fariborz Rahimnia* Pages 21-31

    Paying attention to the position and role of knowledge-based companies in advancing the country's economic and social goals is very important. On the other hand, the issue of dynamism and market turbulence in today's markets makes it even more important to pay attention to these businesses. The knowledge-based companies are based on innovation in business. However, the turmoil in markets and competition makes it important to pay attention to the dimensions of innovation strategies in different environmental conditions, and the business of students who do not consider innovation in line with environmental conditions will fail in innovation and will not perform well. The aim of this study is to investigate the strategic relationship between innovation strategies and business performance with the role of moderating market turbulence and environmental dynamics. The statistical population of this study includes 115 knowledge-based companies in East Azerbaijan province. In order to analyze and analyze the data, structural equation modeling method was used and the hypotheses were analyzed and analyzed using AMOS software. The results showed that product innovation and process strategy have a positive relationship with business performance. However, the modification test results showed that process innovation performs better in high environment dynamics and product innovation in high market turbulence.

    Keywords: strategic fit, product innovation strategy, process innovation strategy, market turbulence, environmental dynamics, knowledge-based business performance
  • Ramazan Mahdizadeh, parviz saeedi*, Babak Ziyae, Ahmad Mehrabian Pages 32-41

    The Innovation Hub is a unique research and innovation ecosystem. It is a global environment that attracts high quality academic members, researchers, students, innovators and entrepreneurs. Innovation Hub as essential components of knowledge-based economic and social development in the innovation ecosystem have been expanding in recent years and have been considered by science and technology policymakers in countries during the growth mechanisms of technology businesses. For the growth of technological innovations in developing countries, it is necessary to have a deeper knowledge and understanding of the processes of innovation development structures in order to achieve the desired effectiveness in implementation and modeling, so the present study seeks to aim at the Technology Innovation Hub model How is that. In this study, a qualitative and quantitative mixed method was used. Researchers after library studies and interviews with experts identified key factors in creating the innovation hub, which included six dimensions of network and social interaction, infrastructure and resources, the existence of innovative and knowledge-based companies, institutional factors and team and structure. In this study, using Interpretive Structural Modeling ISM method, the factors affecting the creation of the Technology Innovation Hub were superficially prioritized and the relationships between the factors were calculated. The management team factor and the structure with high degree of permeability and low dependence have had the greatest impact on the relationships between the factors that create the hub of innovation.

    Keywords: Innovation Hub, Innovation ecosystem, Technological entrepreneurship, Interpretive Structural Modeling, Pattern
  • Soheila Kheradmandnia Pages 42-52

    Access to biomass resources and innovation capacities are important in adopting bioeconomy policies. This study has explored the effect of mentioned parameters on the orientation of the countries with more than 50% of agricultural, forest and aquatic biomass resources as well as innovative countries. Also, the bioeconomy policies of I.R. Iran have been compared with similar countries and some north neighbors. Bioenergy is the main field of bioeconomy considered by all countries based on their biomass resources. Countries with enough biomass and top innovation ranking, increase the leverage of bioeconomy in various areas especially health and marine industries. Development of agricultural biotechnology by conventional methods and technologies is followed in the countries that their rank in innovation is modest or weak. In Iran and similar countries with the limit forest and agricultural lands, the health biotechnology is comparatively dominant area. Biofertilizer and biopestiside application and bioelectricity production using wastes have been considered in "Sixth Five Year Development Plan: 2016-2021"law, but these areas have not yet the acceptable share in Iran's bioeconomy. Achieving to a balance in bioeconomy development needs to identify national demands and priorities, improve the biotechnology capacities in the field of agriculture and the environment, adopt the clear policies and strategies for the use of other resources, especially marine biomass, and strengthen the regional or international cooperation.

    Keywords: Bioeconomy, Biomass Reources, Policy Making, Innovation, Technology
  • Mahdieh Rezaeisadrabadi* Pages 53-62

    Science and Technology parks (STPs) and Technology Business Incubators (TBIs) are globally considered as effective centers to achieve development goals and promotion of R&D plans. These centers not only bridge the gap between universities and industry, but also facilitate the transfer of technology and knowledge by employing alumni population and accelerate the movement towards knowledge-based economic growth. On the other hand, the possibility of international communication between STPs and TBIs provides a favorable situation for scientific & technological cooperation between them and other similar centers and technology companies. Therefore, providing a comprehensive national picture of the overall situation of the STPs and TBIs in line with the policy making of technology in Islamic Republic of IRAN is important. According to the data collected until the end of July 2018, there are currently 36 STP and 83 TBI under non-STP organizations across five national regions. In this paper, the data collection was carried out via a questionnaire in partnership with the Rooyesh ICT Incubator and the Ministry of Science, research and Technology (MSRT). This study, tries to analyze various aspects of the situation of STPs and TBIs in Iran based on the qualitative standards of the reports published by International Association of Science Parks and Areas of Innovation (IASP).

    Keywords: Science, Technology parks, Business Incubators, Technology, Innovation, Qualitative indicators, Quantitative indicators
  • mahdi roayaei* Pages 63-73

    Today, the importance of communication and especially the use of cyberspace, is so high that it is considered as one of the development strategies. In fact, Broadband Technology as a platform for Internet services is among the knowledge-based economy and According to features such as the development of entrepreneurship and productivity growth has the ability to decrease the government reliance on oil revenues. The impact of technology on social and economic development of communities is undeniable, and in the view of some experts, this technology is an important component in the development of current economies. Broadband through the creation of market and new jobs and also by changing the economic system and creation of infrastructure will help economic and social development. Therefore, considering the position of broadband technology and the necessity to use it in the country in order to achieve the goals of the 20-year perspective, the institutionalization of the development and production of science and research, the increase of the share of gross national product in scientific production, the development and strengthening of the software movement, in this article the native development model Broadband technology is provided. To achieve this, two fundamental points are strict: First, take advantage of the experience of the leading countries in broadband technology and Second, considering the appropriateness native of our country. Considering these two principles, the national broadband development model has been clarified and the requirements and measures necessary to achieve those, expressed under the following topics: Prepare of supply and demand sides and the necessity of providing broadband infrastructure by government.

    Keywords: broadband technology, resistance economy, economic, cultural impact, the experience of leading countries, the national broadband development model