فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 41 (بهار 1400)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 41 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حافظ صاحب یار، عیسی برقی* صفحات 1-17
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی راهبرد آموزش معکوس بر بهبود جهت گیری هدف و مولفه های آن در دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه در درس زبان انگلیسی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آ زمون با یک گروه گواه بود؛ که جامعه ی آماری آن کلیه دانش آموزان دختر پایه دهم تجربی دوره ی دوم متوسطه شهر کلیبر در سال تحصیلی96-95 می باشد؛ که از میان آن ها نمونه ای به حجم 34 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی، 18 نفر در گروه آزمایش و 16 نفر در گواه قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ی جهت گیری هدف میدگلی و همکاران (1998) استفاده شد. در ابتدا پرسشنامه به عنوان پیش آزمون بر روی هر دوگروه(آزمایش و گواه) اجرا شد. سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت راهبرد آموزش معکوس؛ و گروه گواه طبق معمول تحت روش سنتی (مستقیم) در درس زبان انگلیسی قرار گرفتند. بعد از اتمام جلسات آموزشی، بر روی هر دو گروه پس آزمون اجرا شد. داده ها با بهره گیری از آمار توصیفی و استنباطی(تحلیل کوواریانس چندمتغیری) تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان دادند، راهبرد آموزش معکوس بر جهت گیری هدف دانش آموزان موثر بوده است(05/0p <)؛ همچنین براساس نتایج، آموزش معکوس برمولفه های اهداف تبحری (001/0p < ،996/27F=) و عملکردی (001/0p < ،550/36F=) تاثیر معنی دار، ولی بر روی اهداف اجتنابی(314/0=P ،F=048/1) تاثیر معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    این نتایج حاکی از آن است که آموزش معکوس باعث بهبود جهت گیری هدف در یادگیری می شود. بنابراین مطالعه پیگیری برای بررسی بیشتر کاربرد آموزش معکوس در دانش آموزان مختلف و روش های آموزشی ضروری است.

    کلیدواژگان: آموزش معکوس، جهت گیری هدف در یادگیری، زبان انگلیسی، دانش آموزان
  • محمد سلطانی زاده*، فاطمه حسینی، حمید کاظمی زهرانی صفحات 17-29
    پژوهش حاضر باهدف اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سازگاری اجتماعی و خودتنظیمی یادگیری دانش‎آموزان دختر دارای اضطراب امتحان اجرا شد. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه، کلیه دانش آموزان دختر پایه های یازدهم و دوازدهم دوره متوسطه دوم شهر خمینی شهر به تعداد تقریبی 1693 نفر، در سال تحصیلی 96-1397 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس نقطه برش پرسشنامه اضطراب امتحان ساراسون، نمونه ای به تعداد 28 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه گواه (15 نفر) و گروه آزمایش (13 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه سازگاری اجتماعی سینها و سینگ (1993) و پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری پنتریچ و دی گروت (1990) بود. گروه آزمایش طی 8 جلسه 2 ساعته، تحت مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هیز، استروسال و ویلسون، 2011) قرار گرفت. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مداخله درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش در مولفه های سازگاری اجتماعی و خودتنظیمی یادگیری منجر به افزایش معنادار عملکرد در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون گردید (05/0>P)؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که مدارس با به کارگیری مداخله درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد می توانند باعث افزایش سازگاری اجتماعی و خودتنظیمی یادگیری دانش‎آموزان شوند تا از این طریق دانش آموزان به موفقیت تحصیلی دست یابند.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، سازگاری اجتماعی، خودتنظیمی یادگیری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • کامبیز کریمی، ابوالقاسم یعقوبی*، رسول کردنوقابی، خسرو رشید صفحات 29-49
    پژوهش حاضر با هدف، پیش بینی آگاهی واج شناختی براساس سرعت پردازش (زمان واکنش و نامیدن خودکار سریع) در دانش آموزان با ناتوانی یادگیری خواندن انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی با حجم نمونه 56 نفر از دانش آموزان مراجعه کننده به مراکز ناتوانی یادگیری در سال تحصیلی 99 - 98 بود که با روش نمونه گیری در دسترس و براساس ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. برای جمع آموری داده ها از فرم دوتایی اطلاعات و تکمیل تصاویر وکسلر شهیم (1373)، آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) کرمی نوری و مرادی (1384)، تکلیف زمان واکنش ویلسون و همکاران (2015) و تکلیف سرعت نامیدن خودکار ولف و دنکلا (2005) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که زمان واکنش (01/0 > p) و سرعت نامیدن خودکار (05/0 > p)توان پیش بینی آگاهی واج شناختی را دارند. به طوری که زمان واکنش 5/11 درصد و سرعت نامیدن خودکار 3/5 از واریانس آگاهی واج شناختی را پیش بینی می کنند. بنابراین توجه به نقش سرعت پردازش در بررسی آگاهی واج شناختی کودکان با ناتوانی یادگیری خواندن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سرعت پردازش، زمان واکنش، نامیدن خودکار سریع، آگاهی واج شناختی، ناتوانی یادگیری خواندن
  • عطیه حسینی برزنجی، بهمن کرد* صفحات 49-65

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه بین فرهنگی روابط شکفتگی و شفقت ورزی به خود در بین دانشجویان ایرانی و سویدی انجام شد. روش تحقیق حاضر از نوع همبستگی بود و جامعه تحقیق شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد و دانشگاه اپسالای سوید بود. به منظور دسترسی به هدف پژوهش، 179 دانشجو (99 دانشجوی ایرانی و 80 دانشجوی سویدی) به مقیاس های شکفتگی سلیگمن تدوین شده توسط سلیمانی و همکاران (1394) و شفقت ورزی به خود نف (2003) پاسخ دادند. روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل روش های توصیفی و روش همبستگی پیرسون بود.  نتایج نشان داد همبستگی شکفتگی با شفقت ورزی به خود در بین دانشجویان ایرانی معنادار بود (01/0≥P)  و در بین دانشجویان سویدی معنادار نبود (01/0≥P). همچنین در بین دانشجویان ایرانی همه مولفه های شکفتگی با مولفه های شفقت ورزی به خود ارتباط معنادار بود (01/0≥P) اما در بین دانشجویان سویدی معنادار نبود (05/0≤P). بنابراین، شفقت ورزی به خود و ابعاد آن (مهربانی و درک خود، مد نظر قرار گرفتن تجارب دشوار شخصی به عنوان بخشی از تجربه مشترک انسانی و ذهن آگاهی) گسترش ابعاد شکفتگی (هیجانات مثبت، مجذوبیت، روابط، معناو پیشرفت) در بر خواهد داشت.

    کلیدواژگان: شفقت ورزی به خود، شکفتگی، مطالعه بین فرهنگی
  • نجمه حمید*، سحر صیاد، علی پرویزی صفحات 65-89

    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی خانواده درمانی شناختی-رفتاری بر عملکرد خانواده زوجین، سازگاری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر آن‍ها در مقطع متوسطه سال اول تا چهارم دبیرستان نواحی چهارگانه آموزش و پرورش اهواز در سال های 1395-1393 بود. از میان دانش آموزانی که نمره پایینی (یک انحراف معیار کمتر از میانگین) در پرسشنامه سازگاری دانش آموزان دبیرستانی کسب کرده و عملکرد تحصیلی ضعیفی داشتند، خواسته شد به والدین خود اطلاع دهند تا در صورت تمایل به کلینیک تخصصی پرتو (مربوط به محقق) جهت مصاحبه بالینی و شرکت در پژوهش مراجعه کنند. سپس از میان والدینی که بر اساس مصاحبه بالینی و پرسشنامه عملکرد خانواده، دارای عملکرد خانواده ضعیفی بودند و تعداد آن‍ها 121 نفر بوده است، بر اساس متغیرهای مورد نظر در پژوهش مانند سن، طول مدت ازدواج، وضعیت اجتماعی اقتصادی، عدم ابتلا به بیماری های حاد جسمانی  و روانی و سایر متغیرهای مورد نظر در پژوهش، تعداد 40 زوج کاملا همتا سازی شده والدین دانش آموزان به عنوان نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه ارزیابی عملکرد خانواده (ابشتاین،1993)، پرسشنامه سازگاری دانش آموزان دبیرستانی (سینها و سینگ، 1993) و شاخص عملکرد تحصیلی برای هر مقطع تحصیلی که شامل معدل کل نمرات همان سال به انضمام معدل کل نمرات سال های گذشته است، به عنوان عملکرد تحصیلی دانش آموزان بوده است. گروه آزمایش 12 جلسه 45 دقیقه ای خانواده درمانی شناختی-رفتاری دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. در صورت لزوم، دانش آموزان والدین گروه آزمایش در جلسات خانواده درمانی شرکت جستند، اما دانش آموزان والدین گروه کنترل مانند والدین خود تحت مداخله درمانی قرار نگرفتند، لیکن جهت ملاحظات اخلاقی، پس از خاتمه پژوهش به مدت سه جلسه همراه والدین خود، مداخله خانواده درمانی را دریافت کردند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ عملکرد خانواده، سازگاری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان آن ها وجود داشته است p <0.001)). در گروه آزمایش، عملکرد خانواده، سازگاری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان به طور معنی داری نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل افزایش یافته بود. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که خانواده درمانی مبتنی بر الگوی شناختی-رفتاری بر بهبود عملکرد خانواده زوجین، سازگاری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر دبیرستانی آنها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: خانواده درمانی شناختی- رفتاری، عملکرد خانواده، سازگاری، عملکرد تحصیلی
  • حسین جناآبادی*، مسعود سالارپور صفحات 89-117

    این تحقیق با هدف بررسی اثربخشی آموزش مثبت اندیشی بر خودپنداره تحصیلی و اضطراب امتحان دانش آموزان مقطع متوسطه شهر زاهدان انجام گرفت. روش انجام تحقیق نیمه آزمایشی از نوع پیش-آزمون- پس آزمون بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان مقطع متوسطه مشغول به تحصیل شهر زاهدان در سال 991398 که تعداد 30 نفر به صورت داوطلبانه و هدفمند انتخاب و سپس به صورت تصادفی و همتا به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه خودپنداره تحصیلی (یسن چن، 2004) و پرسشنامه اضطراب امتحان (فریدمن و بنداس جاکوب، 1997) می باشد. روایی این تحقیق از نوع محتوایی و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه خودپنداره تحصیلی 92/0 و پرسشنامه اضطراب امتحان 90/0 برآورد گردید. نتایج نشان داد آموزش مثبت اندیشی بر اضطراب امتحان و مولفه های آن در دانش آموزان مقطع متوسطه شهر زاهدان موثر است. همچنین آموزش مثبت اندیشی بر خودپنداره تحصیلی و مولفه های آن در دانش آموزان مقطع متوسطه شهر زاهدان اثربخش بوده است. نتایج آزمونt تک نمونه نیز بیانگر این بود که میزان اضطراب امتحان و خودپنداره تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر زاهدان در سطح مطلوبی است.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت اندیشی، اضطراب امتحان، خودپنداره تحصیلی، دانش آموزان، شهر زاهدان
  • امیر علیزاده*، اکبر رضایی، علی محمدزاده صفحات 117-135
    پژوهش حاضر باهدف تعیین نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی در رابطه بین ساختار کلاس درس و مشارکت فعال دانشجویان در دانشگاه انجام شد. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه های فرهنگیان شهر ارومیه در سال تحصیلی 98-97 به تعداد 700 دانشجو بود که از این میان 248 نفر براساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. به منظور بررسی متغیرهای پژوهش هر یک از شرکت کنندگان، پرسشنامه ساختار کلاس درس الیوت و چرچ (2001)، پرسشنامه مشارکت فعال وانگ، ویلتواسکلتس (2011) و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مکایلرویوبانتینگ (2002) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مدل با داده های پژوهش حاضر، برازش مناسبی دارد. خودکارآمدی به عنوان متغیر میانجی با مشارکت فعال همبستگی مثبت (37/0) دارد که در سطح 001/0 معنی دار است، خودکارآمدی با متغیرهای دشواری بر ارزشیابی همبستگی به صورت منفی (29/0-) و مرجعیت به صورت مثبت همبستگی (24/0) معنی دار در سطح 001/0 دارد. یافته ها درمجموع بیانگر آن بود که با ایجاد یک جو مثبت از مدیریت کلاس می توان مشارکت فعال دانشجویان را در دانشگاه بهبود بخشید و در افزایش خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان، موثر واقع شد و آن ها را به تحصیل خوش بین نمود.
    کلیدواژگان: ساختار کلاس درس، خودکارآمدی تحصیلی، مشارکت فعال، دانشجو
  • رامین حبیبی کلیبر* صفحات 135-150
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای فراشناختی بر خود ناتوان سازی تحصیلی و تفکر تاملی دانش آموزان دوره اول متوسطه بود.پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دوره اول متوسطه در سال تحصیلی 98-1397 شهر تبریز بودند که تعداد آن ها 25112 نفر بودند که از جامعه حاضر تعداد 50 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل (25 نفر برای هر گروه) قرار گرفتند. گروه مداخله در معرض آموزش راهبردهای فراشناختی قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودناتوان سازی تحصیلی برگاس و جونز (2001) و تفکر تاملی کمبر و لیونگ (2000) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش راهبردهای فراشناختی بر خودناتوان سازی تحصیلی و تفکر تاملی دانش آموزان تاثیر دارد و باعث افزایش تفکر تاملی و کاهش خودناتوان سازی تحصیلی می شود. بنابراین توجه به آموزش راهبردهای فراشناختی نقش مهمی در خودناتوان سازی و تفکر تاملی دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: خودناتوان سازی تحصیلی، تفکر تاملی، راهبردهای فراشناختی
  • مسعود رستمی* صفحات 150-171

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی گروهی به روش مایکل فری بر کاهش نشخوار فکری و بهبود افسردگی در دانش آموزان دختر دبیرستانی بود. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه سوم مقطع دبیرستان مناطق (1-2-3-4) شهر زاهدان در سال تحصیلی 99-9813 بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای از بین 120 دانش آموز دختر دبیرستانی پایه سوم به کمک سیاهه های افسردگی بک2، سیاهه پاسخ های نشخواری و مصاحبه تشخیصی DSM-5، تعداد 20 دانش آموز واجد شرایط انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (برای هر گروه 10 دانش آموز) قرار داده شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 12 جلسه، تحت آموزش شناخت درمانی گروهی به روش مایکل فری قرار گرفتند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. آزمودنی های هر دو گروه قبل و بعد از مداخله سیاهه های افسردگی (بک، استیر و کاربین، 1988) و پاسخ های نشخواری (نولن-هوکسما و مارو، 1991) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و در سطح آمار استنباطی از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که بین دو گروه کنترل و آزمایش از نظر نمرات نشخوار فکری (05/0 <P) و افسردگی (01/0 <P) تفاوت معناداری وجود دارد و آموزش شناخت درمانی گروهی به روش مایکل فری بر بهبود افسردگی و کاهش نشخوار فکری در دانش آموزان گروه آزمایش موثر بود. با توجه به یافته های فوق می توان چنین نتیجه گرفت که شناخت درمانی گروهی به روش مایکل فری در کاهش نشخوار فکری و بهبود افسردگی در دانش آموزان دختر افسرده موثر است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای سود جست.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی گروهی، افسردگی، نشخوار فکری، دانش آموزان
  • مهرداد مظاهری، فاطمه ژانوری * صفحات 171-187

    هدف پژوهش حاضر پیش‌بینی اختلال یادگیری ریاضی بر اساس فاکتورهای شناختی توجه، سرعت پردازش و حافظه کاری در کودکان دبستانی بود. روش پژوهش توصیفی و مبتنی بر مدل‌های همبستگی- پیشبین بود.  جامعه آماری شامل کلیه کودکان دبستانی 7 تا 11 ساله شهر زابل در سال تحصیلی 98- 99 بود. نمونه آماری عبارت بودند از 50 دانش آموز  که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. از شرکت‌کنندگان در پژوهش آزمون‌های وکسلر برای کودکان (وکسلر, 1373)، آزمون عملکرد توجه (مانلی 2007) و آزمون ریاضی کی‌مت (کندی 1988)  به عمل آمد. تحلیل داده ها  نشان داد که ارتباط معنی دار بین سرعت پردازش، حافظه کاری و عملکرد توجه  با عملکرد در آزمون ریاضی وجود دارد (01/0>P). یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که سرعت پردازش، حافظه کاری و عملکرد توجه پیش بینی کنند ه  معنادار نمره آزمون ریاضی در نمونه مورد بررسی بودند (01/0>P), (225, 1) F,12/0 = R2 . به نظر می رسد در نظر گرفتن فاکتورهای شناختی در زمینه تشخیص و درمان مشکل ریاضی در کودکان دبستانی از اهمیت زیادی برخوردار است. بر این اساس می توان گفت می‌توان با استفاده از نرم افزار های مختلف آموزشی در جهت ارتقاء توجه، حافظه‌ کاری و سرعت پردازش و در نتیجه کمک به برطرف نمودن  مشکلات  ریاضی دانش آموزان کمک نمود.

    کلیدواژگان: سرعت پردازش، حافظه کاری، توجه، اختلال ریاضی
|
  • Hafez Sahebyar, Isa Barghi * Pages 1-17
    Purpose

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Reverse education on goal orientation and all components of them in female high school students in English language course.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with a control group. The statistical population of this study consisted of all 10th grade female students in Kleyber city in the academic year of 1395-96; among them, sample’s of 34 were selected by convenience sampling method and were randomly divided in to two groups, 18 people were in the experimental group and 16 people were in the control group. Data were gathered using Midgley et al.(1998) goal orientation questionnaire. Initially, both questionnaires were run as pretest on both groups(experimental and control). Then the experimental group was subjected to reverse education English language course for 10 sessions. After completion of educational sessions both post-test groups were performed. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (multivariate analysis of covariance).

    Results

    The results of covariance analysis showed that reverse education was effective on goal orientation(p < 0.05). Also, based on the results, the effect of reverse education on all components of mastery(F=27/996, p < 0.001) and performance goals(F=36/550, p < 0.001) had a significant effect; but had no significant effect on avoidance goals(F=1/048, P=0/314). These results suggest that reverse education improves goal orientation in learning.

    Conclusion

    Therefore, follow-up study is necessary to investigate further the application of reverse education in various students and teaching methods.

    Keywords: Reverse education, goal orientation, English language course, Students
  • Mohammad Soltanizadeh *, Fatemeh Hosseini, Hamid Kazemi Zahrani Pages 17-29
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on social adjustment and Self-regulation learning in female students with test anxiety. The research design was a quasi-experimental with pretest-posttest control group. The study population was all female students of the 11th and 12th grades of Khomeini Shahr city second-cycle high schools, approximately 1693 people, in the academic year 2017-2018. Using the available sampling method and based on the cut-off point of the Sarason Anxiety Questionnaire, a sample of 28 people was selected and randomly divided into two groups of control (15 people) and experimental group (13 people). The research instruments were Sinha and Singh Social Adjustment Questionnaire (1993) and Pintrich and De Groot (1990) motivational strategies for learning questionnaire. The experimental group received eight sessions of 2-hour acceptance and commitment group therapy (Hayes, Strosahl & Wilson, 2011). The control group did not receive any intervention. Multi-variable covariance analysis was adopted to analyze the data. The results showed that therapeutic intervention based on commitment and acceptance in the components of social adjustment and learning self-regulation led to a significant increase in performance in the experimental group compared to the control group in the post-test phase (p < 0/05); The overall conclusion is that schools by using therapeutic intervention based on acceptance and commitment can increase social adjustment and self-regulation of students' learning to achieve academic success.
    Keywords: Test anxiety, Social Adjustment, self-regulation learning, Acceptance, Commitment Therapy
  • Kambiz Karimi, Abolghasem Yaghoobi *, Rasool Kordnoghabi, Khosro Rashid Pages 29-49
    This study endeavored to predict phonological awareness based on processing speed (Reaction Time and Rapid Automatized Naming) in students with reading learning disabilities. As a descriptive-correlational study with the sample size of 56 students referred to learning disability centers in the academic year of 2019-20 who were selected by available sampling method based on inclusion and exclusion criteria. To gathering the data, the binary form of information and picture completion of Wechsler (Shahim, 1995), reading and dyslexia test (NEMA) of Karami Nouri and Moradi (2006), Wilson et al. (2015) reaction time task and Wolf and Dunkla (2005) rapid automatized naming task were used. The results showed that reaction time (p < 0.01) and rapid automatized naming (p < 0.05) can predict phonological awareness. So that the reaction time and the rapid automatized naming predict 11.5% and 5.3% of the variance of phonological awareness, respectively. Therefore, it is necessary to pay attention to the role of processing speed in examining the phonological awareness of children with reading learning disabilities.
    Keywords: processing speed, reaction time, rapid automatized naming, Phonological Awareness, reading learning disability
  • Attieh Hossinibarzanji, Bahman Kord * Pages 49-65

    The present study was conducted with the aim of comparing the Cross -Cultural relationships between flourishing and self-compassion among Iranian and Swedish students. Research method was correlational research and research popular include of all students in Islamic Azad University in Iran and Opsela University in Sweden. In order to access the research aim, 179 students (99 Iranian students and 80 Swedish students) responded to Seligman flourishing (conducted with solimani and et al, 2015) and Neff self-compassion (2003) scales. Data analysis methods included descriptive methods and Pearson correlation method. The results showed that the correlation between flourishing and self-compassion was significant among Iranian students (p≤0.01), but was not significant among Swedish students(p≥0.05). Also, among Iranian students, all components of flourishing were meaningful with all components of self-compassion(p≤0.01), but it was not meaningful among Swedish students(p≥0.05). Therefore, self-compassion and its dimensions (self-kindness, common human experiences and Mindfullness) will expand the flourishing components (Positive emotions, Engagement, Relationships, Meaning and Achievement).

    Keywords: self-compassion, flourishing, Cross-Cultural Study
  • NAJME HAMID *, SAHAR SAYAD, ALI PARVIZI Pages 65-89

    The aim of this research was study the effectiveness of cognitive behavioral family therapy on family function of couples, behavioral adjustment and academic performance of their high school (1st to 4th grade) male students in Ahwaz from 1393-1395 years. The students, who had one standard deviation below the mean in adjustment questionnaire and poor academic performance, were asked to inform their parents to participate in the research (related to the researcher) for a clinical interview. Then, from parents who had poor family performance based on clinical interview and family performance questionnaire, 121 couples were selected and were matched from age, duration of marriage, educational status, not suffering from acute physical and mental disorders and other criteria considered in this research. Then randomly 40 couples were selected. The research method was semi experimental with pre-post test and control group. The sample randomly divided in‌‌ to two groups as experimental and control. The instruments were family performance questionnaire, adjustment inventory of high school students and academic performance. The experimental group received 12 sessions of 45 minutes cognitive behavioral family therapy, but the control group did not receive any intervention. If necessary, the students of the experimental group participated in family therapy sessions. For ethical considerations, after the end of the research, they received three sessions of cognitive- behavioral family therapy with their parents. The results revealed that there was a significant difference between two groups in family function, behavioral adjustment and academic performance of their students (p < 0.001).

    Keywords: Cognitive behavioral family therapy, family function, behavioral adjustment, Academic Performance
  • Hossien Jenaabadi *, Masoud Salarpoor Pages 89-117

    The aim of this study is to investigate the effectiveness of positive thinking training on academic self-concept and test anxiety of high school students of Zahedan. The research method was quasi-experimental pre –test and post -test. The statistical population of this study includes high school students studying in Zahedan in the year 1398-99, in which 30 subjects were selected voluntarily and purposefully and then they divided into two experimental and control groups. The research tools are the academic self-concept (Yesen, Chen, 2004) and the exam anxiety questionnaire (Fridman and Bendas- Jakoob, 1997). The validity of this research was content and reliability was estimated using Cronbach's alpha coefficient for the self-concept questionnaire of 0.92 and test anxiety questionnaire of 0.90. For statistical analysis of data from frequency, percentage, mean and standard deviation and also for testing research questions from single sample t test, univariate analysis of covariance and multivariate analysis of covariance using SPSS-25 software, statistical analysis was performed on the data. The results demonstrated that positive thinking training is effective on test anxiety and its components in high school students of Zahedan. Furthermore, teaching positive thinking has been effective on academic self-concept and its components in high school students of Zahedan. The results of one-sample t-test also indicated that the rate and level of test anxiety and self-concept of high school students of Zahedan is at a desirable level.

    Keywords: positive thinking training, exam anxiety, student's academic self-concept
  • Amir Alizadeh *, Akbar Rezaiee, Ali Mohammadzadeh Pages 117-135
    This study aimed to investigate the mediating role of academic self-efficacy in the relationship between classroom structure and students’ active academic engagement. The research method was descriptive-correlational and the statistical population of study consisted of all undergraduate students studying in the academic year of 2018-2019 at all branches of Farhangian University, Urmia, Iran, with 700 students among, whom 248 individuals were enrolled using stratified random sampling. The participants completed the Classroom Structure Questionnaire (Elliot and Church, 2001), the School Engagement Scale (Wang, Willett, and Eccles, 2011), and the Academic Self-Efficacy Questionnaire (McIllroy and Bunting, 2002). The data were analyzed in LISREL using structural equation modeling. Based on the results, the research model fitted the data very well. The mediating variable of self-efficacy was positively correlated with engagement (p-value = 0.37) and authority (p-value = 0.24) at the significance level of 0.001. However, self-efficacy was negatively correlated with difficulty of evaluation (p-value = -0.29) at the significance level of 0.001. In general, the results showed that a positive classroom atmosphere can increase students’ academic engagement, academic self-efficacy, and academic optimism.
    Keywords: Classroom Structure, Academic Self-Efficiency, Engagement, student
  • Ramin Habibikaleybar * Pages 135-150
    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of teaching metacognitive strategies on academic self-efficacy and reflective thinking in high school students. The research was a quasi-experimental design with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the present study was all high school students in Tabriz in the academic year of 2018-2019. Fifty people were selected by random sampling and were divided into experimental and control groups (25 for each group). The intervention group was exposed to metacognitive strategies training and the control group received no training. Data were collected using Bergas and Jones (2001) Academic Disability Questionnaires and Thoughts of Camber and Leung (2000). Data were analyzed using covariance analysis. The results showed that teaching metacognitive strategies has a positive effect on students' academic self-efficacy and reflective thinking. Therefore, attention to teaching meta-cognitive strategies plays an important role in students' self-handicapping and reflective thinking.
    Keywords: Academic disabilities, Reflective Thinking, metacognitive strategies
  • Masoud Rostami * Pages 150-171

    The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive behavioral group therapy by Michael Free methodon reducing rumination and depression in female high school students. The research method was quasi-experimental with pretest - posttest design with a control group. The statistical population included all third grade female high school students in the regions (1-2-3-4) of Zahedan city in the academic year of 2019.2020 Using multi-stage random cluster sampling among 120 female high school students in third grade, with Beck 2 Depression Inventory, Ruminant Response Inventory and DSM-5 Diagnostic Interview, 20 eligible students were selected and randomly assigned into experimental and control groups (10 students for each group). The experimental group underwent cognitive therapy by Michael Free for 12 sessions, but the control group did not receive any intervention. Subjects in both groups completed depression inventory (Beck, Steer, and Carbin, 1988) and rumination responses inventory (Nolen-Hoeksema, & Morrow, 1991) before and after the intervention. For data analysis, descriptive statistics and analysis of covariance at the inferential statistics level was used. The results of analysis of covariance showed that there was a significant difference between the control and experimental groups in terms of scores of rumination (p <0.05) and depression (p <0.01) and group cognitive therapy training by Michael Free method was effective in improving depression and reducing rumination in experimental group students. According to the above results it can be concluded that cognitive group by Michael Free method is effective in reducing rumination and improving depression in depressed female students and can be used as an intervention method.

    Keywords: Cognitive Group Therapy, Depression, Rumination, student
  • Mehrdad Mazaheri, Fatemeh Zhanoori* Pages 171-187
    Background and Purpose

    Specific learning disabilities are one of the most common childhood problems. There are much evidence showing the role of the cognitive factors in the etiology and treatment of learning disorders. The aim of current study was to predict math learning disability based on cognitive factors of attention, processing speed and working memory in primary school children.

    Method

    The research method was descriptive and based on correlation-prediction models. The statistical population included all primary school children aged 7 to 11 in Zabol in the academic year of 1998-99. The statistical sample consisted of 50 students who were selected by convenience sampling method. Wechsler test for children, attention performance test and Iranian key math test were used to collect data.

    Findings

    The results of the present study showed that there is a significant relationship between processing speed, working memory and attention performance with performance in the key math test (P<0.01). Our findings also indicated that processing speed, working memory and attention significantly used to be significant predictors for the key math test score R2 = .12, F(1, 225) = 42.64, p < .01 . Discussion and

    Conclusions

    It is very important to consider cognitive factors in the diagnosis and treatment of math problems in primary school children. It seems that the use of computer programs can improve and enhance attention, working memory and processing speed. And based on this, we can take action to improve the mathematical problem.

    Keywords: Processing speed, Working memory, Attention, Math disorder