فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 38 (تابستان 1400)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 38 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا حسن پور، حسین سلیمانی*، امیر گندمکار، رامین غفاری صفحات 7-24

    اقامتگاه های بوم گردی به عنوان یکی از مهمترین کسب و کارهای گردشگری روستایی به شمار می رود و تاثیرات بالایی در توسعه روستاها دارد. یکی از چالش های مهم بین برنامه ریزان گردشگری، وجود دیدگاه ها و نگرش های مختلف در ارتباط با تاثیرات احداث اقامتگاه های بوم گردی است که منجر به شکل گیری الگوهای فکری متفاوت می شود. شناسایی و تبیین این الگوهای فکری، کاربرد مهمی برای برنامه ریزان گردشگری در زمینه اتخاذ بهترین برنامه ها دارد. روستاهای بخش موران در شهرستان گرمی استان اردبیل از فضاهای مهم بوم گردی استان به شمار می رود. هدف اصلی پژوهش، شناسایی و تحلیل الگوهای فکری حاکم بر تاثیرات ایجاد اقامتگاه های بوم گردی بر ابعاد توسعه روستایی موران است. برای این منظور از طریق روش های میدانی و کتابخانه ای داده های لازم گردآوری شد. برای تعیین و تحلیل الگوهای فکری حاکم بر پژوهش از مدل تحلیلی کیو استفاده شده است. بر اساس نتایج این مدل چهار الگوی فکری حاکم بر تاثیرات اقامتگاه های بوم گردی بر توسعه پایدار روستایی در موران شناسایی شد که الگوی فکری اول نسبت به دیگر الگوها دارای اهمیت بسیار بالایی است. بر اساس الگوی فکری اول اقامتگاه های بوم گردی در مجموع دارای تاثیرات مثبت و بالایی بر بخش های متعدد توسعه روستایی بخش موران داشته است. همچنین الگوهای دیگر از منظر ارزیابی تاثیرات دارای تفاوت با الگوی اول بوده و اساسا نگرش نسبتا متقاوتی به تاثیرات احداث اقامتگاه های بوم گردی بر توسعه روستایی موران دارند.

    کلیدواژگان: اقامتگاه های بوم گردی، کسب و کارهای گردشگری، توسعه پایدار روستایی، بخش موران
  • محمدابراهیم عفیفی* صفحات 25-36

    با توجه به اینکه یکی از مهمترین مشکلات موجود در شناسایی پدیده برف با استفاده از تصاویر ماهواره های اپتیکی، تفکیک ابر و برف می باشد به همین منظور ما در این تحقیق با استفاده از ویژگی متغیر بودن ابرها نسبت به برف و با استفاده از ویژگی رفتاری ابر در طول موج های مختلف، با تعریف شاخص تفاضلی نرمال شده ی ابر در داده های MODIS، به شناسایی و حذف سطوح ابری از این تصاویر اقدام کردیم. سپس نقشه های برف یخچال های زاگرس، منطقه ی استان کهکیلویه و بویر احمد را با استفاده از تصاویر بازتابش روزانه MODIS در سال آبی 1392-1393 برای یک دوره ی زمانی پنج روزه بدست آوردیم و با استفاده از نتایج آن به تخمین پهنه ی ذوب برف در این دوره ی زمانی پرداختیم و در انتها برای نمایش بهتر پهنه ی دینامیک ذوب برف، اقدام به تلفیق نقشه ی پهنه ی بندی ذوب برف با مدل ارتفاع رقومی منطقه (SRTM) گردید. برای این کار با توجه به اینکه قدرت تفکیک تصویر SRTM، 100 متر می باشد. تصمیم گرفته شد قدرت تفکیک تصویر MODIS بوسیله ی روش Resampling به 100 متر تبدیل گردد و سپس با انجام همگام سازی بین تصاویر، لایه های اطلاعاتی را با هم تلفیق کرده و در محیط GIS با انجام طبقه بندی ارتفاعی بر روی لایه های اطلاعاتی به تصویری رسیدیم که همزمان علاوه بر نمایش دینامیک خط ذوب برف، توزیع ارتفاعی پهنه ی ذوب برف را نیز نمایش می دهد.

    کلیدواژگان: الگوریتم، پهنه بندی برف، MODIS، شاخص NDSI
  • الهه عنایتی*، امیر قمرانی، احمد عابدی صفحات 37-46

    شرایط نامناسب فضاهای عمومی شهری در ابعاد جسمی و روانی کودکان و نوجوانان تاثیر گذار می باشد. عدم امنیت شهری و سکونتی، انزوا، افسردگی و گسست اجتماعی در محلات شهری از عوامل مزمن شهری و محیطی هستند. طراحی فضاهای عمومی باز و محلات شهری متناسب با آسایش و سلامت روانی و فیزیکی شهروندان یکی از اهداف طراحی شهری پایدار به شمار می رود که در سال های اخیر به ویژه در کشورهای توسعه یافته گسترش زیادی داشته و ارایه راهنماها و معیارهای طراحی برای آسایش روانی و شادکامی، سلامت و ایمنی شهروندان از نتایج چنین رویکردی بوده است. هدف از این تحقیق بررسی نقش فضاهای عمومی شهری بر سلامت روانی کودکان و نوجوانان بود. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. ابزار پژوهش حاضرپرسشنامه 28 سوالی سلامت کودک بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 23 spss و مدل معادلات ساختاری (AMOS) استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد فضاهای شهری بر سلامت روانی - اجتماعی کودکان تاثیر دارد. ارتباط فضاهای شهری با محدودیت های اجتماعی، رفتاری و عاطفی 48/0-، ارتباط فضاهای شهری و عزت نفس 71/0، ارتباط فضاهای شهری و سلامت روان 63/0 و ارتباط فضاهای شهری و مشکلات با خانواده54/0- می باشد.

    کلیدواژگان: فضاهای شهری، سلامت روان، سلامت اجتماعی، کودکان و نوجوانان
  • عاطفه فتح بقالی، محمدجواد مقصودی تیلکی*، معصومه هدایتی مرزبالی صفحات 47-64

    خانه ها بعنوان اصلی ترین مکان زندگی انسان معاصر، می بایست به نیازها، باورها وارزشهای ساکنان آن پاسخ دهند. شکل و کالبد فضا بر شیوه زندگی و رفتار انسان تاثیر می گذارد. دراین تحقیق به واکاوی پیچیدگی های روابط اجتماعی و فرهنگی در ساختار فضایی خانه های دوره سنتی و معاصر شهر تبریز، با استفاده از تیوری نحو فضا پرداخته شده است. تحقیق پیش رو تلاش می کند تا ازمنظر معیارهای نحو فضا، تغییرات عرصه بندی و ساختار فضایی خانه ها را استخراج و معرفی نماید. برای تحقق این هدف، پس از انتخاب نمونه موردی از بافت فرهنگی و تاریخی شهر تبریز، از نرم افزار ای گرف برای ترسیم و دسته بندی نمونه ها و تحلیل ساختار فضایی، و نمودار توجیهی آنها استفاده شده است. سپس شاخص های همپیوندی و عمق نسبی فضاها با استفاده از روابط ریاضی نحو فضا و شاخص های قابلیت دید، مخروط دید با استفاده از نرم افزار دپس مپ برای هر نمونه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه ای مستقیم میان متغیر ساختارهای اجتماعی با متغیر چیدمان فضا وجود دارد.این امر بدان معناست که شاخص های ساختارهای اجتماعی حاکم بر جامعه از جمله تعاملات، سلسه مراتب و محرمیت از ارزش های مهم معماری خانه های سنتی بوده ولی در خانه های معاصر به علت داشتن دیدگاه کالبدی صرف و عدم شناخت کافی از ساکنین و نیازهای آنها، تغییرات زیادی در بحث مسکن به وقوع پیوسته که منجر به عدم تعلق ساکنین به خانه شده است.

    کلیدواژگان: نحو فضا، پیکره بندی فضایی، خانه، ساختار اجتماعی، شهرتبریز
  • محسن قربان زاد کهنه سری، سیده صدیقه حسنی مهر*، رفعت شهماری اردجانی، حسین اصغری صفحات 65-76

    روستاها نقش مهمی در توسعه مناطق را ایفا می کنند. هدف این پژوهش بررسی سطح توسعه یافتگی روستاها با استفاده از مدل‎های SWOT و AHP و (مطالعه موردی: دهستان پسیخان بخش مرکزی رشت) است. این پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی - تحلیلی و از نظر هدف یک پژوهش کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را مسیولین و روستاییان دهستان پسیخان بخش مرکزی رشت تشکیل می دهند. روش جمع آوری اطلاعات بصورت میدانی و کتابخانه‎ای است. جهت بررسی از آمار و اطلاعات موجود در فرهنگ آبادی ها در طی دوره های آماری 1395-1385 استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل های SWOT و AHP استفاده گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن است که روستای صف سر در سطح یک توسعه یافتگی قرار داشته و جز روستاهای توسعه یافته دهستان می باشد و روستای کلش طالشان و آتشگاه از روستاهای نسبتا توسعه یافته و سایر مناطق روستایی از روستاهای توسعه نیافته دهستان می‎باشند. اگرچه مطالعات نشان می دهد که توان های زیادی در سطح روستاهای دهستان پسیخان در جهت رسیدن به توسعه روستایی وجود دارد؛ اما در وضعیت فعلی سکونتگاه های روستایی شهرستان رشت دچار عدم تعادل و توازن در سطح توسعه یافتگی بوده و توسعه روستاهای این شهرستان با چالش ها و موانع جدی مواجه است. این امر حاکی از آن است که سکونتگاه های روستایی شهرستان رشت دچار عدم تعادل و توازن در سطح توسعه یافتگی بوده است و باید با توجه به نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدیدهای موجود در منطقه در صورت امکان به کمک دهیاری ها و شوراهای روستایی روستاها برخوردار از خدمات گردند.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، روستا، مدل AHP، مدل SWOT، دهستان پسیخان رشت
  • محمدصادق طاهرطلوع دل، مرضیه زارع، سیده اشرف سادات* صفحات 77-94

    هدف این پژوهش، شناسایی علل و پیامدهای اجتماعی اسکان غیررسمی ناحیه9 منطقه2 شهرداری تهران محله فرحزاد براساس شاخصه های توسعه پایدار شهری است. روش تحقیق این پژوهش از نوع تحلیلی- پیمایشی با استفاده از مشاهده و استفاده از ابزار پرسشنامه است، حجم نمونه 130 نفر از خانوارها به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. روایی ابزار با توجه به نظر صاحب نظران و متخصصین مدیریت و علوم رفتاری مورد تایید و بررسی قرار گرفته است. میزان پایایی این ابزار با استفاده از روش آلفای کرونباخ بالای 0.7 به دست آمده است. تحلیل و استخراج داده ها از طریق نرم افزار Spss و همچنین براساس نظرات متخصصین به کمک عواملی همچون، عوامل کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی می تواند باعث بهبود اسکان غیررسمی می گردد. که میزان هر یک از این مولفه ها به ترتیب؛ مولفه ی اجتماعی- فرهنگی 34.10 %، مولفه اقتصادی به میزان 29.55 %، مولفه کالبدی 27.25 % و مولفه ی زیست-محیطی 9.10 % اهمیت توجه دارند. براساس یافته های این پژوهش؛ بخش عمده اسکان غیررسمی محله فرحزاد، ناشی از مهاجرت برای دستیابی به زندگی بهتر است. حاشیه نشینان این محله از عدم رضایت و عدم تعلق اجتماعی شهروندی مواجه هستند. در نتیجه بهبود وضعیت اسکان و زیرساخت اجتماعی و فرهنگی از مهم ترین اولویت بهبود وضعیت در محله فرحزاد می-باشد. ویژگی اصلی رویکرد توسعه پایداری شهری را می توان براساس نظریه تغییر اجتماعی تبیین نمود. این دیدگاه برای ریشه یابی آسیب های شهری به جای نگاه از بیرون به جامعه برای یافتن علل بروز آسیب ها و ناپایداری های اجتماعی، بیشتر به درون و ساخت اجتماعی- اقتصادی و فرهنگی جامعه شهری نگاه می کنند.

    کلیدواژگان: ناپایداری اجتماعی، اسکان غیررسمی، پایداری اجتماعی، توسعه پایدار، محله فرحزاد
|
  • Alireza Hassan Pour, Hosein Soleimani *, Amir Gandomkar, Ramin Ghaffari Pages 7-24

    Ecotourism resorts are considered as one of the most important rural tourism businesses and have a high impact on rural development. One of the important challenges among tourism planners is the existence of different views and attitudes regarding the effects of the construction of ecotourism resorts, which leads to the formation of different thought patterns. Identifying and explaining these thought patterns is an important application for tourism planners in adopting the best programs. The villages of Moran district in Garmi city of Ardabil province are considered as important eco-tourism spaces of the province. The main purpose of the research is to identify and analyze the prevailing thought patterns on the effects of creating eco-tourism resorts on the dimensions of Moran rural development. For this purpose, the necessary data were collected through survey and libraries methods. The statistical sample is a combination of 60 experts, including rural participants and experts. The analytical model of Q has been used. Based on the results of this model, four thought patterns governing the effects of ecotourism resorts on sustainable rural development in Moran were identified that the first thought pattern is very important compared to other patterns. According to the first intellectual model, eco-tourism resorts in general have had positive and high impacts on various sectors of rural development in Moran. Also, other models are different from the first model in terms of impact assessment and have a relatively different attitude to the effects of eco-tourism resorts on Moran rural development.

    Keywords: ecotourism resorts, rural tourism business, rural Sustainable Development, Mouran section
  • Mohammadebrahim Afifi * Pages 25-36

    considering that one of the most important problems in the detection of snow phenomena using optical satellites, cloud segregation and snow, we used to identify and eliminate cloud surfaces using cloud behavior in different wavelengths by defining the normalized difference index in the modis data. then, the snow maps of zagros province of and were collected using images of modis daily in 1392 - 1393 for a five - day period, using our results to estimate snow melting in this period, and at the end to better represent the melting dynamics of snow melting the snow melting map with digital elevation model (SRTM). For this purpose, it is 100 m due to the resolution of the SRTM image. we decided to convert the modis image resolution power into 100 meters using the resampling method and then we integrated the data layers together with the combination of images and the height classification on the data layers, which, in addition to the dynamic representation of snow - melting snow, shows the height distribution of snow melting across

    Keywords: algorithm, Snow Zoning, MODIS, NDSI Index
  • Elaheh Enayati *, Amir Ahamarani, Ahmad Abedi Pages 37-46

    Inadequate conditions of urban public spaces affect the physical and mental dimensions of children and adolescents. Urban and residential insecurity, isolation, depression and social disruption in urban areas are chronic urban and environmental factors. Designing open public spaces and urban neighborhoods in accordance with the comfort and mental and physical health of citizens is one of the goals of sustainable urban design that has expanded in recent years, especially in developed countries, and providing design guidelines and criteria for mental comfort and The happiness, health and safety of citizens have been the result of such an approach.The purpose of this study was to investigate the role of urban public spaces on the mental health of children and adolescents. The method of the present study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of research method. The instrument of the present study was the 28-item Child Health Questionnaire.For data analysis, SPSS 23 software and structural equation model (AMOS) were used. The results of regression analysis showed that urban spaces affect the psychosocial health of children. The relationship between urban spaces and social, behavioral and emotional limitations is -0.48, the relationship between urban spaces and self-esteem is 0.71, the relationship between urban spaces and mental health is 0.63 and the relationship between urban spaces and problems with family is -0.54.

    Keywords: Urban Spaces, mental health, social health, children, adolescents
  • Atefeh Fathbaqali, Mohammadjavad Maghsoudi Tilaki *, Masoumeh Hedayati Marzbali Pages 47-64

    Homes, as the main place of life of modern man, must respond to the needs, beliefs and values of its inhabitants. The shape and body of space affects human lifestyle and behavior. In this research, the complexities of social and cultural relations in the spatial structure of traditional and contemporary houses in Tabriz have been investigated using the theory of space syntax. The present study tries to extract and introduce changes in the layout and spatial structure of houses in terms of space syntax criteria. To achieve this goal, after selecting a case study of the cultural and historical context of Tabriz, IGraph software has been used to draw and classify the samples and analyze the spatial structure, and their explanatory diagram. Then the correlation indices and the relative depth of the spaces have been analyzed using the mathematical relations of the space syntax and the visibility indices, the visibility cone using the Depthmap software for each sample. The results show that there is a direct relationship between the variable of social structures and the variable of spatial arrangement. This means that the characteristics of social structures governing society, including interactions and privacy, are important architectural values of traditional houses, However, in contemporary houses, due to having a purely physical view and insufficient knowledge of the residents and their needs, many changes have taken place in the housing debate, which has led to the residents not belonging to the house.

    Keywords: Space Syntax, Spatial Configuration, house, Social structure, Tabriz City
  • Mohsen Ghorbanzad Kohnehsari, Seyedeh Sedigheh Hasanimehr *, Rafat Shahmari, Hosein Asghari Pages 65-76

    The purpose of this study is to investigate the level of rural development using SWOT and AHP models (Case study: Pesikhan village in the central part of Rasht). This research is a descriptive-analytical research and in terms of the purpose of an applied research. The statistical population of the study consists of officials and villagers of Pesikhan village in the central part of Rasht. The method of collecting information is field and library. Statistics and information available in the culture of settlements during statistical periods have been used to study. SWOT and AHP models were used to analyze the data. The results indicate that the village of Safsar is at the level of a development and is one of the developed villages of the village and Klash Talshan and Atashgah villages are relatively developed villages and other rural areas are underdeveloped villages of the village. Although studies show that there is a lot of potential in the villages of Pesikhan district to achieve rural development; However, in the current situation of rural settlements in Rasht, there is an imbalance in the level of development and the development of villages in this city is facing serious challenges and obstacles. This indicates that the rural settlements of Rasht city have suffered from imbalances and imbalances in the level of development and should be considered with the help of rural villages and village councils, if possible, considering the strengths, weaknesses, opportunities and threats in the region. Have services.

    Keywords: development, village, AHP model, SWOT model, Pesikhan village Rasht
  • MohammadSadegh Taher Tolou Del, Marzieh Zare, Seyedeh Ashraf Sadat * Pages 77-94

    The research method was analytic-survey based on observation and using a questionnaire tool. The sample size of 130 households was selected by simple random sampling method. The validity of the tool has been verified according to the opinion of the experts and management experts and behavioral sciences. The reliability of this tool was obtained using Cronbach's alpha method higher than 0.7. According to experts, with the help of factors such as physical, social, economic and environmental factors can improve informal housing. The amount of each of these components in order; The socio-cultural component is 34.10%, the economic component is 29.55%, the physical component is 27.25% and the environmental component is 9.10%. Much of informal settlements Farahzad neighborhood, is due to migration for a better life. The margin of the neighborhood is characterized by dissatisfaction and lack of social citizenship. As a result, improving the housing situation and social and cultural infrastructure is one of the most important priorities in improving the situation in the Farahzad neighborhood. The main feature of the urban sustainability development approach can be explained based on the theory of social change. This perspective looks more towards the socioeconomic and cultural construction of the urban community, rather than looking outside the community to root out the causes of injuries and social instability in order to find out the causes of social injuries and instabilities.

    Keywords: Social Instability, Informal settlements, social stability, Sustainable Development, Farahzad neighborhood