فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی - پیاپی 44 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اصغر مولائی* صفحات 1-18

    شهر ایرانی-اسلامی دارای اصول و قواعد برگرفته از آموزه های دینی است که نظم اسلامی در تمامی ابعاد آن جریان دارد. نظم در شهر ایرانی_اسلامی متاثر از اصل بنیادین وحدت در نظام جامعه اسلامی در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و فضایی و کالبدی و زیست محیطی آن تجلی یافته است. انتظام شهر ایرانی-اسلامی در هماهنگی با تعالیم اسلامی یا تاثیرپذیری از اصول و تعالیم دین مبین اسلام، سبک زندگی مسلمانان را هدایت می نماید. هدف پژوهش تبیین اصول، قواعد و الگوهای انتظام بخش در شهر ایرانی-اسلامی است و با روش توصیفی-تحلیلی و تحلیل محتوای متون با رویکرد کیفی و شیوه های مطالعه اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است. عمل به قوانین و احکام شریعت و توجه به آن ها در تصمیم ها و اقدام ها، همان نظم مداری و وحدت گرایی است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مهم ترین قواعد انتظام بخش شهر ایرانی-اسلامی، همان قوانین و احکام شریعت است که شامل: قاعده حلال و حرام، تعهد به دستورات دینی، تعاون و همکاری اجتماعی، اعتدال در خرید و مصرف، حضور هدفمند در اجتماع، رعایت حریم و محرمیت، مسجدمحوری، رعایت حقوق خداوند و نفس سایر مخلوقات، احترام و تواضع، اخلاق محوری است.

    کلیدواژگان: اصول و قواعد اسلامی، شهر ایرانی-اسلامی، احکام ثابت، وحدت
  • علی حاجی غلام سریزدی* صفحات 19-39

    بنزین با کارکرد کالای استراتژیک هم بر دولت و هم بر جامعه تاثیر زیادی دارد. لذا دولت تعیین کننده قیمت بنزین در ایران به دلیل اینکه تغییر قیمت بنزین دارای اثرات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی است، همواره با چالش های متعددی در رابطه با قیمت بنزین مواجه بوده است. در سال های اخیر سیاست های مختلفی از جمله تغییر تدریجی، تغییر یکباره و سمهیه بندی بنزین اتخاذ شده است که هر یک از آنها تبعات مختلفی را به همراه داشته است. از طرف دیگر قیمت بنزین هم از عوامل مختلفی تاثیر می پذیرد و هم تاثیر می گذارد. لذا درک ساختار حاکم بر قیمت گذاری بنزین و سیاست های تغییر قیمت در کشور و اثرات آن ضروری می باشد. برای این منظور از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها یک روش حل مسئله کل نگر و پویا برای ترسیم ساختار حاکم بر قیمت بنزین و بررسی و شبیه سازی اثر سیاست های مختلف بر رفتار مدل در این مقاله استفاده شده است. نتایج شبیه سازی مدل نشان داد که سیاست قیمت گذاری تدریجی با فرض تورم زا نبودن تغییر قیمت دلار و بنزین به میزان تورم سال قبل، مناسب بوده و وقتی این فرض برقرار نباشد سیاست تثبیت قیمت مناسب است.

    کلیدواژگان: مدل سازی اسنادی، رویکرد پویایی شناسی سیستم ها، قیمت بنزین، سیاست تثبیت
  • محمدرضا زاهدی*، رضا رسولی، فریدون قاسمی صفحات 41-58

    دانش بنیان شدن یک سازمان و تبدیل آن به سازمانی دانشی، به طور عمیق به جنبه های مختلف آن بستگی دارد به گونه ای که اگر بسترها و زیرساخت های اولیه آن فراهم نشود، هر نوع تلاش در آن به مشکل مواجه خواهد شد. ازاین رو پیش از هر تصمیم دراین باره، تغییر و توسعه و تحول علم و فن آوری باید مدنظر قرار گیرد. در کنار آن موضوع سرمایه های سازمانی و استفاده از ظرفیت هایی که این موضوع در اختیار قرار می دهد نیز اهمیت ویژه برخوردار است. بر این اساس، در این پژوهش تاثیر دو متغیر «توسعه و تحول علم و فن آوری» و «سرمایه فکری سازمان» بر دانش-بنیان شدن یک سازمان بررسی شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است و نمونه پژوهش، 54 نفر از متخصصان می باشد ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. برای گردآوری اطلاعات و داده نخست با استفاده از روش کتابخانه ای، مبانی نظری و پیشینه بررسی و مولفه های موثر «توسعه و تحول علم و فن آوری» و «سرمایه فکری» بر دانش بنیان شدن سازمان شناسایی شده است. در مرحله دوم، با بهره گیری از روش خبرگی، درباره مولفه های شناسایی شده و سایر مولفه های احتمالی موجود نظرخواهی و درنهایت مولفه ها نهایی شده است. برای طراحی مدل و آزمون فرضیات نیز از روش تحلیل عاملی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. طبق یافته های پژوهش، هم تاثیر مولفه های «توسعه و تحول علم و فن آوری» و «سرمایه سازمانی» و هم مولفه های فرعی آن ها بر دانش بنیان شدن تایید شده است. در انتها نیز پیشنهاد هایی به منظور بهبود وضع موجود ارایه شده است.

    کلیدواژگان: دانش بنیان، سازمان دانش بنیان، توسعه و تحول علم و فن آوری، سرمایه فکری
  • توحید فیروزان سرنقی، داریوش طهماسبی، علی عابدینی* صفحات 59-77

    امروزه با ظهور تحولات دیجیتال و فناوری های جدید، بخش بانکی بسیار رقابتی شده است و بانک ها در تلاش هستند تا بهره وری خود را بهبود بخشند و رقابتی بمانند. هدف پژوهش حاضر تحلیل نقش قابلیت های مدیریتی و عملیاتی استراتژی دیجیتال بر بهره وری با نقش میانجی فرهنگ دیجیتال است. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه طیف پنج گزینه ای لیکرت استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر روسا، معاونین و کارمندان مدیریت شعب شمال غرب بانک تجارت شهر تهران است. طبق جدول مورگان کرجسی از جامعه آماری 260 نفر نمونه انتخابی 152 نفر انجام گرفت و روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت در دسترس بوده است. روایی محتوایی آن با نظر متخصصان، استادان دانشگاهی و کارشناسان خبره تایید شد و نیز پایایی ابزار با محاسبه آلفای کرونباخ(84/0) در سطح مناسبی قرار داشت. جهت آزمون فرضیات تحقیق، مدل معادلات ساختاری و به ویژه تکنیک تحلیل مسیر به کار گرفته شده و به این منظور از نرم افزارهای آماری اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که قابلیت های مدیریتی، قابلیت های عملیاتی و فرهنگ دیجیتال بر بهره وری تاثیری معناداری دارد و همچنین اثر قابلیت های عملیاتی بر فرهنگ دیجیتال معنادار است؛ اما تاثیر قابلیت های مدیریتی بر فرهنگ دیجیتال معنادار نیست.

    کلیدواژگان: استراتژی دیجیتال، قابلیت های مدیریتی، قابلیت های عملیاتی، فرهنگ دیجیتال، بهره وری
  • حسین براخاص*، مهرعلی همتی نژاد، نوشین بنار صفحات 79-99

    هدف از این پژوهش کاربرد استراتژی تمایز در ارتقای عملکرد کسب وکار باشگاه های ورزشی با تاکید بر بازاریابی صدا و مدیریت دانش مشتری بود. روش این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری را مدیران باشگاه های ورزشی شهر رشت تشکیل می دادند که به دلیل محدود بودن جامعه آماری، نمونه آماری به صورت تمام شمار در نظر گرفته شد (75=N). ابزار پژوهش شامل چهار پرسشنامه مدیریت دانش مشتری، عملکرد کسب و کار، بازاریابی صدای مشتری و استراتژی تمایز بود. روایی ابزار با استفاده از نظر متخصصان (7 نفر - محتوایی) مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و روابط بین متغیرها، از نرم افزار اسمارت پی ال اس 3 استفاده شد. یافته ها نشان داد که مدیریت دانش مشتری به ترتیب اثر معنی داری بر بازاریابی صدای مشتری، استراتژی تمایز و عملکرد کسب و کار دارد و بازاریابی صدای مشتری اثر معنی داری بر استراتژی تمایز و عملکرد کسب و کار دارد. هم چنین استراتژی تمایز اثر معنی داری بر عملکرد کسب و کار دارد. براساس یافته ها مشخص شد که مدیران باشگاه های ورزشی کشور با مفاهیمی مانند مدیریت دانش مشتری و راه های کسب عملکرد بهتر از طریق بازاریابی و جذب مشتری آشنایی چندانی ندارند، بنابراین لازم است از طرف ارگان های ذی ربط در جهت آموزش روش های بازاریابی بخصوص بازاریابی صدای مشتری و مدیریت دانش مشتری و ایجاد استراتژی هایی برای تمایز بیشتر برای مدیران و متصدیان ورزشی اقداماتی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش مشتری، استراتژی تمایز، بازاریابی صدای مشتری، باشگاه ورزشی، عملکرد کسب وکار
  • محمد مهدی پرهیزگار*، سجاد اعتمادیان، محمدتقی امینی، جمشید سالار صفحات 101-120

    برای برنامه ریزی استراتژیک می بایست تفکر استراتژیک وجود داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، درک تجربیات برنامه ریزان، اجرا کنندگان و کنترل استراتژیک گمرک و درک جایگاه تفکر استراتژیک است. لذا این پژوهش با توجه به برنامه ریزی استراتژیک در گمرک ایران، به دنبال این است که متغیر حساس و مهم تفکر استراتژیک چه جایگاهی در میان تدوین کنندگان، کاربران و کنترل کنندگان برنامه ریزی استراتژیک داشته است؟ آیا شرکت کنندگان و کاربران برنامه ریزی استراتژیک دارای عمق تفکر استراتژیک هستند؟ جامعه مورد مطالعه دست اندرکاران برنامه ریزی استراتژیک در گمرک هستند که تجربیات خود را بیان و توصیف می کنند. برای انتخاب افراد از نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شد. (18 نفر از تدوین کنندگان برنامه و مجریان) سپس داده های مورد نیاز با مصاحبه انفرادی نیمه ساختارمند (20 تا 30 دقیقه) در محدوده زمانی 30/1/1398 تا 12/3/1398 جمع آوری شدند. یافته های پژوهش با استفاده از روش تحلیل دیکلمن و مدل تفکر استراتژیک لیدکا در 5 مفهوم اساسی طبقه بندی شدند. این مفاهیم عبارتند از: "نگرش سیستمی"، "عزم استراتژیک"، "پیشروی بر اساس رویکرد علمی"، "فرصت طلبی هوشمندانه"، و "تفکر در زمان" نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که تفکر استراتژیک عنصر اصلی در تدوین اجرا و کنترل برنامه ریزی استراتژیک است و این متغیر در برنامه ریزی استراتژیک گمرک مورد توجه نبوده است.

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، برنامه ریزی استراتژیک، تدوین، اجرا و کنترل استراتژیک رویکرد دیکلمن
  • اشکان شباک*، تابان باغفلکی، مرضیه خاکستری صفحات 103-129

    مدیریت نیروی کار کشور موضوعی راهبردی است که برای مدیریت آن نیاز به تصمیم گیری راهبردی،تحلیل راهبردی محیطی شرایط و عملکرد موجود است که البته داشتن آمار و اطلاعات پیش نیاز این تحلیل است. در حال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی کشور نیاز است تا وضعیت نیروی کار علاوه بر سطوح ملی واستانی، در سطح شهرستان نیز ممیزی شده تا امکان بهبود وضعیت نیروی کار کشور در یک نظام مدیریت یکپارچه صورت پذیرد. با این وجود در حال حاضر آمارگیری های رسمی نیروی کار ایران تنها در سطح ملی و استانی بهینه بوده و در سطح نواحی کوچک یعنی شهرستان قابل اعتماد نیست. هدف اصلی این مقاله این است که نرخ بیکاری استان ها و شهرستان های کشور به عنوان نواحی کوچک برآورد شوند تا امکان تحلیل شکاف و به تبع آن ممیزی و برنامه ریزی راهبردی برای وضعیت نیروی کار ایران و کاهش نرخ بیکاری از سطح شهرستان ها به عنوان کوچکترین نواحی این حوزه فراهم شود. در این مقاله به عنوان نمونه از داده های آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران سال 1397 استفاده شده است. شایان گفتن است در آمارگیری های نمونه ای که در آن ها واحدهای نمونه وزن دهی شده اند، برآورد به روش های مدل بندی معمول و بدون در نظر گرفتن وزن های آمارگیری منجر به برآوردهای اریب می شود. بنابراین در این مطالعه، برای برآورد نرخ بیکاری شهرستان ها، از روش های بیزی با در نظر گرفتن وزن های نمونه گیری استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری راهبردی، ممیزی راهبردی، برآورد کوچک ناحیه، برآوردگر بیزی موزون، برآوردگر شبه پسینی بیزی
  • بهاره بهزادی، محمدرضا حمیدی زاده*، مریم خوشنویسی صفحات 131-148

    در شرایط متغیر و نامطمین کنونی، بانک ها باید منابع ملموس و ناملموس و قابلیت های درونی خود را گسترش داده تا بتوانند به تغییرات محیطی پاسخ دهند. لذا در صورتی می توانند به اهداف کلان و بلند مدت دست یابند که برنامه راهبردی مدونی داشته باشند. در این پژوهش محقق به ارایه الگویی برای تبیین راهبرد کسب وکار با عوامل زیرساختی و قابلیت های دانشی بر عملکرد اقتصادی بانک به روش داده بنیاد پرداخته است. بر این اساس نمونه این پژوهش، کنشگران و صاحب نظران حوزه بانکداری کشور هستند که از میان مدیران ارشد اجرایی حوزه بانکداری مستقر در کلان شهر تهران برگزیده شده اند. نمونه نظری مورد مصاحبه بر اساس روش نمونه گیری نظری و با استفاده از روش گلوله برفی، ابتدا از تعداد 6 نفر نمونه هدفمند اولیه پژوهش و در نهایت از 19 نفر مصاحبه به عمل آمد تا اینکه محقق به اشباع پاسخ ها رسید. یافته های اصلی پژوهش در دو بخش الگوی حاصل از نظریه داده بنیاد و مدل تبیینی تحقیق ارایه شده است. در این دو الگو و مدل بر عوامل داخلی موثر بر بهره وری مانند نیروی انسانی ، سرمایه های فکری و بستر و ساختار فناوری، تاکید شده است، تا بتوانند ارتقای بهره وری مدیریت دانش بانک و عملکرد اقتصادی را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: استراتژی کسب و کار، عوامل زیرساختی، قابلیت دانشی، عملکرد اقتصادی
  • زینب شیرزاد، سعید رجایی پور*، بهروز مهرام صفحات 149-166

    پژوهش حاضر با هدف صورت بندی مفهوم جهانی سازی و تحلیل وضعیت نظام آموزش عالی برای مواجهه با آن انجام شد. با تنویر مفهوم جهانی سازی و شناخت لایه های بنیادین آن می توان نگاه عمیق تری به چگونگی پدیداری آن در نظام آموزش عالی ایران داشت و به چشم اندازی بهتر، برای آینده نایل آمد. رویکرد حاکم بر این پژوهش کیفی و مبتنی بر پدیدارشناسی بود. انتخاب نمونه به شیوه هدفمند انجام شد. ملاک انتخاب افراد مشارکت کننده: اشتهار موضوعی در مجامع علمی و در سطوح ملی و بین المللی، عضو هیات علمی بودن و دارا بودن حداقل یک اثر مکتوب در زمینه جهانی شدن یا جهانی سازی بود؛ بر این اساس با 19 نفر از متخصصان، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. تعداد نمونه بر اساس اشباع نظری بود. متن تمامی مصاحبه ها مورد تحلیل اولیه قرار گرفت، مصاحبه هایی که در ذیل باور «جهانی سازی با تمرکز بر تهدیدات» قرار داشت با استفاده از روش تحلیل لایه ای علی ساخت شکنی شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که از نگاه این متخصصان، بروز جهانی سازی در نظام های آموزش عالی ایران در لایه مساله عینی، افزایش بیکاری و مهاجرت چشمگیر تحصیل کرده ها، افزایش تعداد مقاله ها بدون توجه به مسایل بومی/ در لایه علل اجتماعی، همراهی و الگوگیری ناآگاهانه از نظام ها و روندهای جهانی، اتخاذ شاخص های علمی غیربومی/ در لایه گفتمان، تربیت دانشجویانی با تفکرات غربی و القای فرایندهای جهانی در دانشگاه که در لایه استعاره به نتیجه عدم توانایی در ساخت یک ستون از عمارت عظیم جهانی سازی می رسد. سپس چهار سناریو برای آموزش عالی ایران ارایه شد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، جهانی سازی، تحلیل لایه ای علی، آینده های بدیل
  • علی صادقی، عباس منوچهری، عباس نرگسیان، حسین اسحاقی* صفحات 167-186

    پژوهش به بررسی ویژگی هایی از سازمان های دولتی ایران می پردازد، که براساس آن ها بتوان در کنترل فساد اداری در سازمان های دولتی کشور موفق عمل نمود. بنابراین هدف پژوهش تبیین الگوی سازمان های دولتی کشور با تاکید بر کنترل فساد اداری است. برای تبیین الگوی مناسب از روش پژوهش داده بنیاد و رویکرد نوظهور که از روش های کیفی است،  استفاده شد. مبنای اساسی و الزام آور در روش داده بنیاد، استفاده از نظرات خبرگان است، خبرگانی که تجربه ای موفق در موضوع داشته باشند. بنابراین براساس مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 22 نفر از مدیران سازمان های دولتی کشور که تجربه ای موفق در کنترل فساد اداری در سازمان تحت امرشان داشتند، پژوهش با استفاده از گام های تعریف شده در رویکرد نوظهور ادامه یافت و در نهایت الگوی پژوهش شکل گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که شفافیت، رسمی سازی، فرهنگ سازمانی اخلاق محور، ارزیابی و کنترل سازمانی، مدیریت منابع انسانی، رهبری، کارگروهی و مدیریت ذی نفعان عواملی هستند که سازمان های دولتی کشور برای کنترل فساد اداری، در ساختارهای خود باید مورد مداقه قرار دهند و رعایت نمایند. الگوی به دست آمده حکایت از تلفیق عوامل برآمده از رویکردهای نهادی، انسان شناختی و فرهنگ سازمانی در بوروکراسی سازمان های دولتی برای کنترل فساد اداری دارند که برای تحقق بوروکراسی مورد نظر باید بر عوامل هشتگانه بیان شده، در سازمان های دولتی کشور، تاکید شود.

    کلیدواژگان: سازمان های دولتی، بوروکراسی، فساد اداری، رویکردهای نهادی، انسان شناختی، فرهنگ سازمان
  • محمد غفورنیا*، شریفه قویدل جنبه سرایی، محمدرضا بهبودی صفحات 187-220

    هدف پژوهش توسعه مدلی در قالب کارت امتیازی متوازن و پویایی شناسی سیستم در جهت ارزیابی عملکرد  دانشگاه هرمزگان به شکل کارا و اثربخش، جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف و بهبود عملکرد دانشگاه جهت دستیابی به اهداف استراتژیک است. با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم پس از بررسی مبانی نظری و نظرات خبرگان دانشگاه، متغیرهای کلیدی در حوزه ارزیابی عملکرد دانشگاه ها شناسایی و روابط علت و معلولی میان این متغیرها ترسیم شد. سپس روابط ریاضی میان این متغیرها بر اساس روابط موجود در پیشینه تعیین و بر این اساس سیستم مورد مطالعه در دانشگاه هرمزگان در بازه زمانی 1390 تا 1406 شبیه سازی شد. یافته ها نشان می دهد که شاخص های کیفیت پژوهش، جایگاه در رتبه بندی، توان رقابتی و کیفیت خدمات در خلال سال های 1390 تا 1397 روند صعودی با شیب متوسط داشته اند که انتظار می رود تا سال 1406 این روند با شیب افزایشی ادامه داشته باشد. شاخص رضایت دانشجو از بعد مشتری در خلال سال های 1390 تا 1394 روند نزولی داشته است سپس در خلال سال های 1394تا 1397 این شاخص با شیب متوسط افزایش یافته است که انتظار می رود تا سال 1406 این روند با شیب متوسط ادامه داشته باشد. در نهایت شاخص های «افزایش فرصت مطالعاتی برای اساتید» ، «افزایش دوره های آموزشی برای دانشجویان» و «افزایش تعداد دانشجویان اعزامی به مجامع علمی» از بعد رشد و یادگیری، «افزایش بودجه برای تسهیلات آموزشی، رفاهی و پژوهشی» از بعد مالی و «افزایش تعداد هییت علمی جذب شده»از بعد فرآیندهای داخلی کارت امتیازی متوازن به منزله سیاست های بهبود معرفی شدند.

    کلیدواژگان: تسهیلات آموزشی، رفاهی و پژوهشی، دوره های آموزشی، هیئت علمی جذب شده
  • نگار سادات مصباحی جهرمی، وحیدرضا میرابی*، سراج الدین محبی، مهدی باقری صفحات 221-236

    جارت اجتماعی رویکرد جدید کسب وکاری در فضای برخط است که به واسطه نفوذ شبکه های اجتماعی شکل گرفته است، لذا برای پیاده سازی آن باید از ابزارهای مختلفی از جمله سرمایه اجتماعی به خوبی بهره گرفت. هدف اصلی این تحقیق ارایه الگوی پیاده سازی تجارت اجتماعی با توجه به نقش سرمایه اجتماعی در بین کسب و کارهای نوپا بوده است. پژوهش حاضر از نظر هدف توسعه ای- کاربردی و از لحاظ ماهیت از دسته پژوهش‎های کیفی است. جامعه آماری، خبرگان تجارت اجتماعی است. خبرگان با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی شناسایی شدند که با توجه به کفایت داده‎ها، در مجموع با 20 خبره مصاحبه شد. روش تجزیه و تحلیل، نظریه داده‎بنیاد مبتنی بر رویکرد نظام مند بود. داده ها از طریق مصاحبه عمیق گردآوری شدند. نتایج ، موید این است که تغییر فضای کسب وکاری به مثابه شرایط علی، پدیده محوری شامل پیاده سازی تجارت اجتماعی، شرایط زمینه ای شامل مقوله های فرهنگ کسب و کاری و خلاء های قانونی، شرایط مداخله گر شامل خلاء های رفتاری، سرمایه اجتماعی و شرایط منابع کسب وکاری، راهبردها نیز قابلیت اعتماد بازارهای برخط و توسعه زیرساخت های فنی شناسایی شده و در نهایت پیامدهای این پژوهش تقویت سهولت کسب و کارها و بهبود عملکرد فروش بوده است.

    کلیدواژگان: تجارت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، خلاء های قانونی، خلاء های رفتاری، کسب و کارهای نوپا
|
  • - Molaei * Pages 1-18

    The Iranian_Islamic city has principles and rules derived from Islamic teachings that bring Islamic order in all its dimensions. The order in Islamic city is manifested by the fundamental principle of unity in the system of Islamic society in its social, cultural, economic and spatial, physical and environmental dimensions. The Islamic lifestyle of Muslims had harmony with Islamic teachings or the influence of the principles and teachings of the Islamic faith. The purpose of this paper is to explain the principles, rules and disciplines in the Islamic city, through descriptive-analytical research and content analysis of texts with qualitative approach and documentary and library study methods. The practice of the laws and the rules of the Shari'a and their attention to the decisions and actions is the same as the discipline and unilateralism. The results of this research indicate that the most important laws of the Islamic city are the same laws and decrees of the Shari'ah which are: the rule of Halal and Haram, the commitment to religious orders, social co-operation, moderation in buying and consumption, attendance Purposefulness in the community, respect for privacy and confidentiality, mosque, the observance of the rights of God and the soul of other creatures, respect and humility, Islamic ethics.

    Keywords: Islamic principles, rules, Iranian-Islamic City, unchangeable Rulings, Unity
  • Ali Haji Gholam Saryazdi * Pages 19-39

    As a strategic commodity, petrol has a profound effect on both government and society. Therefore, the government as the determinant of petrol price in Iran because of the petrol price changes have economic, political, social, cultural, environmental effects has always been challenged with respect to petrol prices. In recent years, various policies have been adopted, including gradual change, one-off change, and petrol sequestration, each with different consequences. On the other hand, the price of petrol is influenced by various factors as well. Therefore, it is essential to understand the structure of petrol pricing and price change policies in the country and its effects. For this purpose, the system dynamics approach is used as a holistic and dynamic problem solving method to model the structure governing petrol price and to investigate and simulate the effect of different policies on model behavior in this paper. The model simulation results showed that the gradual pricing policy was appropriate with the assumption that the dollar and petrol price did not change with inflation the year before and that the price stabilization policy was not appropriate.

    Keywords: Document Model Building (DMB), System dynamics approach, Petrol Price, Stabilizing Policy
  • Mohammad Reza Zahedi *, Reza Rasouli, Feridoun Ghasemi Pages 41-58

    The foundation of an organization and its transformation into a knowledge organization depend deeply on its various aspects, so that if it is not provided with its basic infrastructure and infrastructure, any attempt at it will fail. Therefore, before any decision is made, the development of science and technology must be taken into account. Alongside that is the issue of organizational capital and the capacity utilization it provides. Accordingly, this study investigates the effect of two variables: "Development and Transformation of Science and Technology" and "Intellectual Capital" on the knowledge base of an organization. The research method is descriptive survey and the sample is 54 experts. In order to gather information and data first, using the library method, the theoretical foundations and background have been studied and the effective components of "development and evolution of science and technology" and "intellectual capital" on the organization's knowledge base have been identified. In the second stage, using the expert method, the identified and other potential components of the survey are surveyed and finally the components are finalized. Factor analysis and structural equation modeling have also been used to design the model and test the hypotheses. According to the research findings, both the impacts of "development and evolution of science and technology" and "organizational capital" and their sub-components on knowledge creation have been confirmed. Finally, suggestions have been made to improve the status quo.

    Keywords: Knowledge base, science, technology development, intellectual capital
  • Towhid Firoozan Sarnaghi, Dariush Tahmasebi, Ali Abedini * Pages 59-77

    Today, with the advent of digital developments and new technologies, the banking sector has become highly competitive and banks are working to improve their productivity and stay competitive. The purpose of the present study is to analyze the role of management and operational capabilities of digital strategy on productivity with mediating role of digital culture. This is a descriptive-correlational study and the Likert five-point spectrum questionnaire was used to collect data. The statistical population of the present study is chiefs, deputies, and management staff of the Northwest Branches of Tejarat Bank in Tehran. According to Morgan Krejcie's table, 260 people were selected from the statistical population of 152 and the sampling method was available in this study. Its content validity was confirmed by experts, academics and experts, and reliability of the instrument was at a good level by Cronbach's alpha (0.84). Structural equation modeling and in particular path analysis techniques have been used to test the research hypotheses. SPSS and PLS statistical software have been used for this purpose. The findings of the study showed that management capabilities, operational capabilities and digital culture had a significant effect on productivity and also the effect of operational capabilities on digital culture was significant but the effect of management capabilities on digital culture was not significant.

    Keywords: Digital Strategy, Managerial Capabilities, Operational Capabilities, Digital Culture, Productivity
  • Hossein Brakhas *, Mehrali Hemmatinezhad, Noshin Benar Pages 79-99

    Using a differentiation strategy is one aspect of business success, but to be successful in today's volatile market; you need to consider two other important components: customer knowledge management and customer voice marketing. Therefore, the aim of this study was to apply the mediating role of differentiation strategy in promoting the business performance of sports clubs with an emphasis on sound marketing and customer knowledge management. The method of this research was descriptive-correlational. The statistical population consisted of managers of sports clubs in Rasht, which due to the limited number of statistical population, statistical sample was considered as a whole (N = 75). Research tools include four customer knowledge management questionnaires (3 dimensions, 13 questions), business performance (2 dimensions, 9 questions), Taherparvar et al. (2013), customer voice marketing (5 dimensions, 18 questions) (Naseri et al. (2014)). And the strategy of differentiation (4 dimensions, 11 questions) was Baqerpour et al. (2013).The validity of the instrument was approved by experts (7 persons - content). The software PLS 3 was used to analyze the data and the relationships between the variables. The findings showed that customer knowledge management had a significant effect on customer voice marketing, differentiation strategy and business performance respectively, and customer voice marketing had a significant effect on business differentiation strategy and performance. Also, differentiation strategy has a significant effect on business performance. The findings revealed that the managers of sports clubs in the country are not familiar with concepts such as customer knowledge management and ways to achieve better performance through marketing and customer engagement. Therefore, it is necessary to take action by relevant organs to train marketing methods, especially customer voice marketing and customer knowledge management, and to develop strategies for further differentiation for sports managers and business executives.

    Keywords: Customer Knowledge Management, Differentiation Strategy, Customer Voice Marketing, Sports Club, Business performance
  • Mohammad Mahdi Parhizgar *, Sajad Etemadian, Mohammadtaghi Amini, Jamshid Salar Pages 101-120

    There must be strategic thinking for strategic planning. The purpose of the present study is to understand the experiences of planners, executives and strategic control of customs and to understand the place of strategic thinking. Therefore, considering the strategic planning in the Customs of Iran, this research seeks to find out what position of critical and important strategic thinking variable among strategic planners, users and controllers? Do participants and users of strategic planning have a depth of strategic thinking? The community under study is involved in strategic planning at customs, describing and describing their experiences. Purposeful sampling was used to select the subjects (18 programmers and presenters) then required data with semi-structured individual interview (20-30 minutes) in the time frame of 30/1/98 until 12/3/1398. Research findings were categorized into five basic concepts using the Dikelman analysis method and Lidka's strategic thinking model. These concepts are: "Systematic attitude", "Strategic determination", "Advancement based on scientific approach", "Intelligent opportunism", and "Thinking in time" The research results show that strategic thinking is a key element in formulating and implementing The control is strategic planning and this variable has not been as well considered in the strategic planning of customs.

    Keywords: Strategic Thinking, Strategic Planning, Strategic Editing, Implementation, Control, Diekelmann's Approach
  • Ashkan Shabbak *, Taban Baghfalaki, Marzieh Khakestari Pages 103-129

    The management of the labor force is a strategic issue that requires strategic decision-making, strategic environmental analysis, which is clear that having statistics and information is a prerequisite for this. According to the current economic conditions of the country, it is necessary to audit the situation of the labor force not only in the national and provincial levels, but also at the city. However, at present, the official statistics of the Iranian labor force are only optimal at the national and provincial levels and are not reliable at the level of small areas. This article tries to estimate the unemployment rate of the provinces and cities of the country as small areas to enable the analysis of the gap and consequently audit and strategic planning for the situation of Iran's labor for. In this article, results of the labor force survey, which has been done by the Statistics Center of Iran in 1397, have been used. It is worth noting that in sampling surveys in which sample units are weighted, estimations by conventional modeling methods without considering the weights, leads to bias estimates. Therefore, in this study, weighted Bayesian methods have been used to estimate the unemployment rate of small areas.

  • Bahareh Behzadi, Mohammad Reza Hamidizadeh *, Maryam Khoshnevis Pages 131-148

    In the current volatile and uncertain environment, banks need to expand their tangible and intangible resources and internal capabilities to respond to environmental changes. Therefore, Banks can achieve big and long-term goals if they have a written strategic plan. In this research, the researcher has provided a model to explain the business strategy with infrastructure factors and knowledge capabilities on the economic performance of the banks by using the grounded theory. Based on this, the sample of this research is the actors and experts in the field of banking in the country who selected from among the senior executives of the banking field located in the metropolis of Tehran. The sample to be interviewed Based on the theoretical sampling method and using the snowball method, first 6 people used as the primary purposive sample of the research and finally 19 people interviewed until the researcher reached theoretical saturation. The main findings of the research presented in two parts: pattern and model. These two findings emphasizes the internal factors affecting productivity such as work force, intellectual capital and technology context and structure. By using those findings, it expects the productivity of bank knowledge management and economic performance would be increment.

    Keywords: Business strategy, infrastructure factors, knowledge capability, Economic Performance
  • Zeinab Shirzad, Saeed Rajaieepour *, Behrooz Mahram Pages 149-166

    This study aims to formulate the concept of globalization and analyze how higher education system in Iran faces the phenomenon. Understanding the concept of globalization and its underlying layers may provide for a deeper insight into how this phenomenon has emerged in higher education system in Iran. A phenomenological, qualitative approach was followed. A sample of experts’ was selected using a purposive sampling way. Inclusion criteria were expertise in higher education, being a faculty member and, at least, one written scientific work in the field of globalization. Semi-structured interviews with nineteen experts ensured the theoretical saturation. The text of all the interviews was analysed first, and the interviews, which were based on the belief that "threat-focused globalization," were deconstructed using the causal layer analysis method. At litany layer, it is reflected in increasing unemployment rate, massive immigration of graduates, and the growing number of academic, published articles failing to address the indigenous issues or applications. System causes mainly includes conforming and emulating global systems and trends and adopting global scientometrics indicators to evaluate scholarly performance of entities. At discourse layer, globalization is manifested in training and developing students with Western mentality and instilling global processes into local universities. The experts hold that higher education system of Iran has not played a role in building the pillars of the huge mansion of globalization, as a proposed metaphor to describe the phenomenon.

    Keywords: Higher education, globalization, Casual layer analysis
  • Alii Sadeghi, Abbas Manochehri, Abbas Nargesian, Hossein Eshaghi * Pages 167-186

    This study sought to express the characteristics of Iranian governmental organizations. Properties are used to control corruption in governmental organizations in IRAN. Therefore, the purpose of the study was to elaborate the pattern of governmental organizations with emphasis on controlling corruption. To illustrate the appropriate model, the GTM research approach and emerging approach, which are qualitative methods, were used. The essential and binding basis of the GTM is the use of expert opinions, those with successful experience in this field. Thus, based on interviews with 22 managers of governmental organizations in IRAN who had successful experience in controlling corruption in their organization, the research continued and finally, using the steps outlined in the emerging approach, the research pattern was formed. The themes of the research to illustrate the model include transparency, formalization, ethical organizational culture, organizational evaluation and control, human resource management, leadership, teamwork and stakeholder management. But as Glaser puts it, without presenting a specific graphical pattern, only a set of words can be referenced, each of which can be a guide to the actual code and does not create effective value. However, the family of links or the so-called six theses became the perfect template for integrating the themes expressed and finally explaining the emerging graphical pattern of the research.

    Keywords: Administrative corruption, Governmental organizations, bureaucracy, institutional, Anthropological approaches
  • Mohammad Ghafournia *, Sharifeh Ghavidel Janbeh Saraiee, Mohammad Reza Behboudi Pages 187-220

    Given the importance of the subject matter scorecard model and dynamic systems to evaluate University of Hormozgan performance in an efficient and effective way, to identify the strengths and weaknesses and improvement of university performance in achieving the university's strategic goals.

    Method

    This study uses system dynamics approach. First, after reviewing the theoretical literature and the views of the university experts, key variables were identified in the field of university performance evaluation and causal relationships between these variables were drawn up. Then, the mathematical relations between these variables were determined based on the existing relationships in the background and, accordingly, the system was simulated in Hormozgan University during the period from 1390 to 1406

    Findings

    Findings show that research quality indices, including “the university rank in the University Rankings”, “competitive ability” and “service quality” have had a moderate upward trend between 2011 and 1977, which is expected to continue upward by 1406. "Student Satisfaction" Index of the customer dimension of Balanced Scorecard has been declined from 2011 to 2015. Then, during the years 1394 to 1397 the index has increased with an average slope which is expected to continue until 1406 with an average slope of this trend.

    Conclusion

    Finally the indicators of “increasing sabbatical leaves for academic staff members”, and “increasing training courses for students”, and “increasing number of students who attend to scientific communities and conferences, from the learning and growth dimension, “increasing funding for educational, welfare and research facilities” from the financial dimension, and the “increasing number of recruited faculty members”  from the internal processes dimension of the Balanced Scorecard have been introduced as improvement policies for promotion of the university performance.

    Keywords: educational, Welfare, research facilities, Training Courses, Recruited faculty
  • Negarsadat Mesbahi Jahromi, Vahidreza Mirabi *, Serajeddin Mohebbi, Mehdi Bagheri Pages 221-236

    The main purpose of this research is to provide a model for implementing social commerce with regard to role of social capital among the Startups. The present research is a developmental and applied objective and is qualitatively based on the nature of the research. The statistical society is the social commerce community. Experts were identified by purposeful sampling and snowflake sampling, which, according to the adequacy of the data, were interviewed in total with 20 experts. The method of analysis and analysis was based on a systematic approach to data theory. The data were collected through a deep interview. The results show that changing the business environment as a causal condition is a key phenomenon, including the implementation of social commerce, the conditions of the field including the categories of business culture and legal gaps; the intervening conditions include the Behavioral gaps and social capital and business resource conditions, strategies have also identified the reliability of online markets and the development of technical infrastructure, and ultimately the consequences of this study have been to enhance business ease and improve sales performance.

    Keywords: social commerce, Social Capital, Legal gaps, behavioral gaps, Startups