فهرست مطالب

کودکان استثنایی - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1400)

نشریه کودکان استثنایی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن جدیدی، دنیز فردی* صفحات 5-12
    هدف

    ناتوانی‏های هوشی از جمله مسایلی است که هم افراد مبتلا و هم مراقبین آن‏ها را با مشکلات مختلفی روبرو می‏سازد؛ هدف این پژوهش، تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی بر رشد اجتماعی و عملکرد خانواده در دانش ‏آموزان دچار ناتوانی هوشی بود

    روش

    روش انجام پژوهش، نیمه ‏آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون-پس ‏آزمون با گروه آزمایش و گواه بوده است. جامعه آماری، شامل دانش ‏آموزان مدرسه استثنایی شهرستان سیمرغ به تعداد 40 نفر بود. 20 نفر از دانش ‏آموزان به روش نمونه‏‏ گیری در دسترس انتخاب شدند و به‏ طور تصادفی در 2 گروه 10 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزار اندازه ‏گیری این پژوهش عبارتند از آزمون رشد اجتماعی وایلند، پرسشنامه عملکرد خانواده (FAD) که پیش‎ آزمون برای هر دو گروه آزمایش و گواه انجام شد.

    یافته ‏ها

    گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 30 دقیقه‏ای تحت آموزش مهارت های اجتماعی قرار گرفتند. پس از اعمال مداخله بار دیگر از هر دو گروه پس ‏آزمون به عمل آمد. برای تجزیه  و  تحلیل آماری از تحلیل کووریانس و t گروه‏های همبسته استفاده شده است. نتایج نشان داد که این آموزش بر رشد اجتماعی دانش ‏آموزان (P<.0001)، و عملکرد خانواده (P<.0001) موثر بوده است.

    نتیجه‏ گیری

    بر اساس این نتایج می‏توان ابراز نمود که آموزش مهارت های اجتماعی و بین فردی می‏تواند بر رشد اجتماعی و عملکرد خانواده در دانش‏آموزان دارای ناتوانی هوشی موثر واقع شود

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی، رشد اجتماعی، عملکرد خانواد، دانش آموزان ناتوانی هوشی
  • ناهید آق آتابای*، پریسا حجازی دینان، مریم رحیمیان مشهدی صفحات 15-26

    هدف بررسی اثر بازی فردی و گروهی در محیط آموزشی معلم محور و کودک محور بر ارزیابی عملکرد حرکتی و رفتار سازشی کودکان کم توان ذهنی بود. شرکت کنندگان کودکان کم توان ذهنی (21 دختر و 19 پسر) با دامنه سنی 7 تا 10 سال شهر گنبد بودند که براساس پرسشنامه رفتار سازشی راتر (نورم ایران)، افرادی که نمره 45 و کمتر بدست آوردند، بعلاوه ضریب هوشی50  تا 70 واجد شرایط شرکت در این تحقیق شدند. شرکت کنندگان بصورت تصادفی در چهارگروه 10 نفره (دو گروه انفرادی در محیط آموزشی معلم محور و کودک محور و دو گروه جمعی در محیط آموزشی معلم محور و کودک محور) تقسیم شدند. مداخله در شش هفته، هفته ای دو روز ، و در 12 جلسه، بازی دبستانی در دو محیط آموزشی معلم محور و کودک محور صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد. برای آزمون فرضیه پژوهش از تحلیل واریانس -کوواریانس یکراهه استفاده شده است. نتایج نشان داد تاثیر بازی حرکتی انفرادی و گروهی در گروه های کودک محور با استقلال بالا و مربی محور با استقلال پایین در مرحله پس آزمون بیشتر از مرحله پیش آزمون بود که این نشان دهنده پیشرفت هر دو گروه در مرحله پس آزمون است و همچنین باعث کاهش اختلال رفتار سازشی هر دو گروه در مرحله پس آزمون است. همچنین مشخص شد بازی حرکتی به صورت گروهی در گروه مربی محورعملکرد بهتری نسبت به گروه کودک محور انجام بود که این نشان دهنده افزایش عملکرد حرکتی و رفتار سازشی نسبت به گروه کودک محور است.

    کلیدواژگان: بازی های حرکتی، کم توان ذهنی، رفتار سازشی
  • سمیرا نادی پور*، سمیه آقامحمدی صفحات 27-40

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ارتقاء دهنده ی هوش هیجانی بر بهبود رشد اجتماعی کودکان مبتلا به فلج مغزی شهر اصفهان بود. شرکت کنندگان این پژوهش چهار کودک مبتلا به فلج مغزی مشغول به تحصیل در مرکز گوهر دانش آموزش و پرورش شهر اصفهان بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. این کودکان طبق پرونده موجود در مدرسه دارای اختلال فلج مغزی و هوش نرمال بودند. برای سنجش میزان رشد اجتماعی از مقیاس رشد اجتماعی واینلند استفاده شد. در این پژوهش از روش پژوهشی مورد منفرد با طرح A-B-A استفاده شده است. در این روش پژوهشی پس از موقعیت خط پایه، مداخله آغاز شد و طی 10 جلسه ی مداخله ی انفرادی، آموزش هوش هیجانی به آزمودنی ها ارایه گردید و هر چهار آزمودنی دو هفته پس از پایان مداخله به مدت دو هفته ی متوالی تحت موقعیت خط پایه دوم قرار گرفتند. یافته های این پژوهش طی تحلیل دیداری نمودار داده ها نشان داد که براساس شاخص های آمار توصیفی و تحلیل دیداری مداخله ی مورد نظر در مورد هر چهار آزمودنی اثربخش بوده است (باPND  100% برای هر چهار آزمودنی). یافته های این پژوهش بیانگر آن است که آموزش هوش هیجانی می تواند روابط اجتماعی کودکان مبتلا به فلج مغزی را بهبود بخشد و استفاده از این آموزش برای افراد دارای معلولیت از جمله فلج مغزی می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رشد اجتماعی، فلج مغزی، پژوهش مورد منفرد
  • چیمن علیارنژاد*، حسن دانشمندی، نادر سمامی صفحات 41-52

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی وضعیت ساختار عضلانی اسکلتی اندام فوقانی و تعادل ایستا در کودکان کم بینا ، کم شنوا و عادی می باشد. جامعه آماری این پژوهش پسران 12 - 6 سال دارای کم بینایی و کم شنوایی می باشند. 30 آزمودنی کم بینا با میانگین و انحراف استاندارد (سن: 76/8 ± 89/2سال، قد: cm 13/13±  15/105، وزن:  kg47/29 ± 00/36، شاخص توده بدن: kg/m259/4 ± 67/32) و 30 آزمودنی کم شنوا با میانگین و انحراف استاندارد (سن : 96/2 ± 53/9 سال، قد:  cm13/ 13 ± 13/112، وزن: kg 37/18 ± 82/30، شاخص توده بدنی: kg/m2 17/2 ± 40/26) و 30 آزمودنی سالم با میانگین و انحراف استاندارد (سن:92/2 ± 40/9سال، قد: cm84 /12 ± 30/110، وزن: kg 94 /8 ± 86/33 ، شاخص توده بدن:  kg/m21/2 ± 79/24) نیز به صورت غیر تصادفی هدف دار از جامعه در دسترس انتخاب شدند. جهت ارزیابی نا هنجاری سر به جلو و شانه گرد از نمای جانبی و فلکشن جانبی سر و شانه نابرابر از نمای قدامی، از دوربین دیجیتال عکس برداری و نرم افزار اتوکد استفاده شد، همچنین جهت ارزیابی کایفوز از خط کش منعطف (91/0=r) و ارزیابی تعادل از روش آزمون لک لک اصلاح شده سنجیده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی شفه در سطح معنا داری (05/0<P) و ضریب همبستگی با استفاده از نرم افزار spss20 صورت گرفت. نتایج آماری نشان داد که زاویه سر به جلو و شانه گرد کم بینایان (001/0=p) بیشتر از گروه کم شنوایان و سالم بود، زاویه فلکشن جانبی سر در کم شنوایان (001/0=p) بیشتر از دو گروه دیگر بود، همچنین زاویه شانه نابرابر درکم شنوایان بیشتر از سایرگروه ها بود (001/0=p)؛ و تفاوت معنی داری بین کایفوز گروه ها با یکدیگر مشاهده شد (001/0=p)، بطوریکه میزان کایفوز در کم بینایان بیشتر از دو گروه دیگر بود. همچنین تفاوت معنا داری در تست تعادل ایستای گروه ها وجود داشت (001/0=p)، بدین صورت که تعادل ایستای کم بینایان کمتر از دو گروه دیگر بود. به نظر می رسد کم بینایی و کم شنوایی موجب کاهش تعادل و ایجاد مشکلات پاسچرال در این افراد خواهد شد. بنابراین برای بهبود وضعیت بدنی، کنترل و کاهش ناهنجاری ها، حفظ وضعیت بدنی مناسب در این افراد ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ساختار عضلانی اسکلتی اندام فوقانی، تعادل ایستا، کم بینایی و کم شنوایی
  • سجاد بشرپور*، ساناز عینی صفحات 53-63
    هدف

    از آنجایی که دانش آموزان با ناتوانی یادگیری در سازگاری تحصیلی مشکل دارند، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تاب آوری تحصیلی در رابطه ی بین خودکارآمدی تحصیلی با سازگاری تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری انجام شد.

    روش

    در این پژوهش توصیفی و از نوع معادلات ساختاری، تعداد 160 نفر دانش آموز با ناتوانی یادگیری، به عنوان نمونه ی هدفمند انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سازگاری تحصیلی (سینها و سینگ، 1993)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (مک ایلروی و بانتینگ، 2002) و مقیاس تاب آوری تحصیلی (سامویلز و وو، 2009) استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) به وسیله نرم افزار SPSS23 و Lisrel 8.8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج بدست آمده مدل علی رابطه بین خودکارآمدی تحصیلی، تاب آوری تحصیلی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری براساس شاخص های مختلف برازش تایید شد. خودکارآمدی تحصیلی و تاب آوری تحصیلی بر سازگاری تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری اثر مستقیم دارند؛ همچنین خودکارآمدی تحصیلی از طریق تاب آوری تحصیلی بر سازگاری تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری تاثیر غیرمستقیم دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بنابراین، خودکارآمدی تحصیلی و تاب آوری تحصیلی نقش مهمی در سازگاری تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ایفا می کنند و هدف قرار دادن این دو مولفه به وسیله درمان های روان شناختی، می تواند در افزایش سازگاری تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری موثر باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، سازگاری تحصیلی، ناتوانی یادگیری
  • زهرا هاشمی پور، همایون هارون رشیدی* صفحات 65-77
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ریباندتراپی بر رشد حرکتی و عادت های خواب کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک طرح آزمایشی تک موردی از نوع طرح خط پایه چندگانه با آزمودنی های متفاوت است که طی 10 هفته روی دو کودک با اختلال طیف اتیسم با پیگیری دو هفته ای اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان با اختلال طیف اتیسم شهر اهواز بود. از بین آنها دو کودک با اختلال طیف اتیسم به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه عادت های خواب کودکان و آزمون لینکلن اوزرتسکی بود. داده ها با استفاده از روش های ترسیم دیداری، درصد بهبودی و اندازه اثر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    ریباندتراپی به طور معنی داری موجب افزایش رشد حرکتی و کاهش مشکلات خواب در مرحله پس از درمان و پیگیری شد،  به طوری که درصد بهبودی برای کودک اول و دوم در رشد حرکتی به ترتیب 79 و 63 درصد و در مشکلات خواب 85 و 66 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش تغییرات معناداری در دو کودک با اختلال طیف اتیسم ایجاد شد و دستاوردهای درمانی در دوره ی پیگیری حفظ شد.

    کلیدواژگان: رشد حرکتی، خواب، ریباندتراپی، اتیسم
  • معین پوراعتماد، محمدتقی نظرپور*، حمیدرضا پوراعتماد صفحات 79-90
    هدف

    هدف این مطالعه شناسایی و معرفی نیازهای روانشناختی کودکان اتیستیک و کودکان عادی است تا در طراحی معماری مهدکودک و پیش دبستان تلفیقی با رویکرد عملکردگرایانه، اعمال شود.

    روش

    روش این پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوی اسنادی-کتابخانه ای است. به این منظور نظریه های روانشناسی رشد و منابع اصلی روانشناسی بالینی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین دو مرحله جستجو انجام شد: 1) جستجوی کتابخانه ای در میان کتاب ها، مقاله ها، مجله ها و پایان نامه هایی که تا کنون در باره طراحی فضا برای کودکان عادی و کودکان اتیسم انجام گرفته است. 2) جستجوی منظم  پایگاه های اطلاعاتی ایرانی و خارجی.

    یافته ها:

    در تحلیل ویژگی های کودکان عادی سه عامل روانشناختی شناسایی شد: مولفه های زیستی، مولفه های روانی و مولفه های اجتماعی. در ذیل این سه عامل، نه خرده مولفه یا نیاز سطح دو تعیین شد، مثل: نیاز به امنیت، نیاز به تعلق به محیط، نیاز به تحرک. در ادامه، این خرده مولفه ها با ویژگی های بالینی کودکان اتیستیک ترکیب شدند و فهرست مولفه های روانشناختی- معمالی دو گروه احصا شد که در پنج دسته قرار گرفتند: سازماندهی فضایی، آرامش، پیش بینی پذیری فضا، امنیت و بافت مصالح. با تشریح این عوامل، فهرست مختصاتی که باید در طراحی معماری لحاظ شوند بدست آمد.

    نتیجه گیری:

     اگر فضا متناسب با نیازها و ویژگی کودکان اتیستیک طراحی شود، اغلب امکانات و فرصت های رشدی بیشتری برای کودکان عادی به ارمغان می آورد و باعث افزایش ضریب امنیت، رفاه و آسایش کودکان عادی می شود. این نکته می تواند مشوق والدین کودکان عادی در استفاده از مهدکودک و پیش دبستان تلفیقی باشد. البته باید فضاهای جانبی برای آموزش و توانبخشی کودکان اتیستیک تعبیه شود.

    کلیدواژگان: معماری عملکردگرا، اختلال اتیسم، طراحی معماری مهدکودک و پیش دبستان تلفیقی
  • عظیم امیدوار، رامین غریب زاده*، بهاره عزیزی نژاد صفحات 91-102
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه ی تاب آوری، سخت رویی، پیشرفت تحصیلی و اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان با و بدون ناتوانی های یادگیری انجام گرفت.

    روش

    جامعه آماری دانش آموزان با و بدون ناتوانی های یادگیری شهرستان ارومیه می باشند. 60 دانش آموز با و بدون ناتوانی یادگیری به عنوان نمونه پژوهش، به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای (چندمرحله ای) انتخاب شدند. برای انجام این پژوهش از پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی، پرسشنامه تاب آوری، پرسشنامه سخت رویی و ملاک پیشرفت تحصیلی استفاده شد. داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که بین دو گروه دانش آموزان دارای با و بدون ناتوانی یادگیری تفاوت وجود دارد و میانگین نمرات تاب آوری (F=16/38)، سخت رویی (F=63/78) و پیشرفت تحصیلی (F=77/04) در دانش آموزان بدون ناتوانی یادگیری بیشتر از دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری است و اهمال کاری تحصیلی (F=59/23) به طور معنی داری در دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری بیشتر از دانش آموزان عادی است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش حاکی از تاثیرات منفی ناتوانی یادگیری بر متغیر اهمال کاری تحصیلی، تاب آوری و سخت رویی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سخت رویی، پیشرفت تحصیلی، اهمالکاری تحصیلی، ناتوانی های یادگیری
  • وحید طالبی طادی، اصغر آقایی* صفحات 103-114
    هدف

    حافظه و خواندن در تعامل نزدیک با یکدیگر هستند و پژوهش حاضر با هدف مقایسه رابطه حافظه کاری و حافظه کاذب در دانش آموزان مبتلابه اختلال یادگیری خواندن و دانش آموزان عادی شهر اصفهان به اجرا درآمد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پایه دوم دارای اختلال یادگیری خواندن و دانش آموزان عادی ناحیه 4 آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال تحصیلی 1395-1396 بودند. 50 نفر از دانش آموزان پایه دوم دارای اختلال یادگیری خواندن به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. دانش آموزان عادی نیز پس از همتاسازی براساس ملاک های هوش، سن و جنسیت و متناظر با محل تحصیل با گروه دانش آموزان نارساخوان انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، آزمون خواندن و نارساخوانی نما (کرمی نوری و مرادی، 1387)، مقیاس وکسلر کودکان ویرایش چهارم، آزمون حافظه کاری کورنولدی (1995) و آزمون پارادیم درم (دیس- رودریگر- مکدرمت، 1995) بود. تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار (SPSS20) با استفاده از روش های آمار توصیفی و از آزمون های تحلیل واریانس چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون z فیشر انجام شد.

    یافته ها:

     ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که در هر دو گروه دانش آموز رابطه معکوس بین حافظه کاری و حافظه کاذب وجود دارد (05/0<P). با استفاده از آزمون z، تفاوت دوضریب همبستگی معنادار بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین حافظه کاری و حافظه کاذب در این دو گروه دانش آموز وجود دارد. در اینجا پیشنهاد می شود در آموزش خواندن به کودکان با ناتوانی یادگیری به پیش نیازهای یادگیری همچون حافظه کاری توجه کنند. با توجه به وجود رابطه معکوس میان حافظه کاری و حافظه کاذب پیشنهاد می شود آموزش هایی که در زمینه حافظه کاری اعم از دیداری، شنیداری و اجرایی با استفاده از تصاویر، اعداد، کلمات و حروف به کودکان داده شود، تا زمینه ای برای پیشگیری از خطا در حافظه شود.

    کلیدواژگان: حافظه کاری، حافظه کاذب، اختلال یادگیری، اختلال یادگیری خواندن
  • سهیلا ابوبکری ماکویی*، خدیجه کابلی، سامان قاسمی، مرضیه چاقوساز، سحر صفاء، صابر کرمی صفحات 115-125
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر رویکرد کوتاه مدت راه حل محور بر راهبردهای مقابله ای و سرسختی روان شناختی دانش آموزان سرآمد انجام شد.

    روش

    طرح این پروهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر سرآمد پایه نهم شهر مشهد در سال تحصیلی 98-1397 بودند. تعداد آنها 611 نفر برآورد شد. پس از ارزیابی اولیه، تعداد 30 نفر از دانش آموزانی که در آزمون آزمون سرسختی روان شناختی، نمره پایین تر از بقیه کسب کردند، به روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان نمونه پژوهش، انتخاب و در دو گروه یکسان 15نفره آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش، در 8 جلسه 90 دقیقه ای هر هفته دو جلسه، درمان گروهی راه حل محور را دریافت کردند؛ گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن و سرسختی روان شناختی کوباسا و همکاران، در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمره های پس آزمون افراد گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای راهبردهای مقابله ای هیجان مدار، مسئله مدار و سرسختی روان شناختی، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0>P).

    نتیجه گیری: 

    در مجموع با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که رویکرد کوتاه مدت راه حل محور بر کاهش راهبرد مقابله ای هیجان مدار و افزایش راهبرد مقابله ای مسئله مدار و سرسختی روان شناختی دانش آموزان سرآمد تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: درمان راه حل محور، سرسختی، مقابله، دانش آموزان سرآمد
|
  • Mohsen Jadid, Deniz Fardi* Pages 5-12
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of social skills training on social development and family performance in slow-paced students.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design with experimental and control groups. The statistical population included 40 students of Simorgh Exceptional School. 20 students were selected by convenience sampling method and were randomly divided into two groups of experimental and control (each 10 students). The instruments were the Wayland Social Growth Test, and Family Performance Questionnaire (FAD), which were pre-tested for both groups.

    Results

    The experimental group trained based on social skills protocol for 10 sessions of 30 minutes. After the intervention, post-test was performed again in both groups. Analysis of covariance and paired sample t-test were used for statistical analysis. Results indicated that social skill training is effective on social development (P<.0001), and family function (P<.001).

    Conclusion

    The results showed that social skills training is effective on social development and family functioning in students with intellectual disabilities.

    Keywords: Social skills training, Social development, Family functioning, Students with intellectual disabilities
  • Nahid Agh Atabay*, Parisa Hejazi Dinin, Maryam Ragimian Mashhadi Pages 15-26
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effect of individual and group play teacher-centered and child-centered educational environment on the assessment of motor performance and adaptive behavior of mentally retarded children.

    Method

    participants were children with intellectual disabilities (21 girls and 19 boys) aged7-10 years Gonbad City who were ratedad having a score of 45 and less basedon Rutter’s behavioral questionare (Norm of Iran and IQ range of 50-70. The were randomly divided into four groups of 10(two groups as teacher-centered and child-centered playing by group, and two groups as as teacher-centered and child-centered playing individually). Were engaged in the school motor play program (in group or individually and in child-centered enviornments or teacher-centered) in six weeks, two days a week, and in 12 sessions. Data were analyzed using SPSS software. One – way analysis of ANACOVA was used to test the research hypothesis.

    Result

    The result showed that the effect of individual or group motor play in two child-centered or teacher- centered educational environments motor performance of children with mental retardation was significant motor performance were better in post-test compare to pre- test. Also, all groups showed less disturbed adaptive behavior in the post- test stage.

    Conclusion

    It was also found that the group playing as a team with coach-centered pedagogue performed functionaly better than the group playing individually with child- centererd pedagogue. Adaptive behavior was better in the group who practiced by team compared with the groups who practiced individually.

    Keywords: motor plays, mental retardation, adaptive behavior
  • Samira Nadi Puor*, Somayeh Agha Mohammadi Pages 27-40
    Objective

    The purpose of the present study was to evaluate the effectiveness of EQ training on the improvement of social development of children with cerebral palsy in Isfahan City.

    Method

    The participants were four children with cerebral palsy who were studying in Isfahan Gohar Danesh Center. They were selected by purposeful sampling. These children, according to the school records, had cerebral palsy disorder and normal intelligence. Winelend's Social Growth Scale was used to measure their social growth. A single subject study with A-B-A design was used. After the baseline condition, the intervention was started and during 10 sessions of individual intervention, emotional intelligence training was provided to the participants, and all of them were under the baseline condition two weeks after the end of the intervention second place.

    Results

    The findings showed that intervention based on descriptive statistics and visual analyses was effective on all four subjects (with 100% PND).

    Conclusion

    The findings indicated that emotional intelligence training can improve the social relationships of children with cerebral palsy. It can also be useful for people with disabilities such as cerebral palsy.

    Keywords: Emotional Intelligence, Social Development, Cerebral Palsy, Single Subject Study
  • Chiman Alyarnezhad*, Hassan Daneshmandi, Nader Samami Pages 41-52

    The purpose of this study is the Investigation of the musculoskeletal structure of the upper limbs and the static balance of children with visual and hearing impairment. 30 low vision children(mean age: 8/76±2/89, weight: 30/82±29/47, height:105/15±13/13, BMI: 32/67± 4/59), 30 low hearing(mean age: 9/53±2/96,weight: 33/86±8/94, height: 112/13±13/1, BMI: 26/40±2/17) and 30 normal peers(mean age: 9/40±2/92,weight: 33/86±29/47, height:110/30±12/84, BMI: 24/79±2/19) were selected from the available community, nonrandomized sampling in order to assess forward head posture and round shoulder in lateral view and lateral head flexion and uneven shoulder in sagittal plan used digital imaging camera and outocad software. Also, in order to assessment of static balance used modify stork test. And for assessment kyphosis used flexible ruler(r=/091). For comparing groups, one-way ANOVA (p>0/05) and scheffe post hoc test is used by using SPSS software (version 20). Data analysis showed there is significant difference between groups in forward head angle (p=0/001), rounded shoulder(p=0/001), lateral head flexion (p=0/001) and uneven shoulder(p=0/001). Besides, there were significant difference among groups in kyphosis rate between low vision group with health(p=0/001) and low hearing(p=0/04)groups. The result of the Static balance test showed there is  significant difference between low vision with low hearing groups(p=0/001), low vision with normal group(p=0/001). according to the results of this study, visual and hearing impairment is associated with postural deformities. Probably, sensory imbalances may reduce balance and create postural problems in these individuals. So, for improving  postural alignment status, control and reduce deformity, maintaining  proper physical condition is necessary in these people.

    Keywords: musculoskeletal structure of the upper limbs, static balance, low vision, low hearing
  • Sajjad Basharpoor*, Sanaz Eyni Pages 53-63
    Objective

    since students with learning disabilities have problems in academic adjustmen, the aim of the present study was to investigate the mediating role of the academic resilience in relations between academic self-efficacy with academic adjustment of students with learning disabilities.

    Method

    In this descriptive study of structural equations, 160 students with learning disabilities were selected as a purposeful sample. Data were collected using the Academic Adjustment Questionnaire (Sinha and Singh, 1993), Academic Self-Efficacy Questionnaire (McIllroy & Bunting , 2002) and Academic resilience Inventory (Samuels & Woo, 2002). Data were analyzed using structural equation modeling using Spss23 and Lisrel 8.8 software.

    Results

    Based on the results, the causal model confirmed the relationship between academic self-efficacy, academic resilience and academic adjustment of students with learning disabilities based on different fitness indices. Academic self-efficacy and academic resilience have a direct effect on the academic adjustment of students with learning disabilities; also, academic self-efficacy has an indirect effect on the academic adjustment of students with learning disabilities through academic resilience (P <0.05).

    Conclusion

    Therefore, academic self-efficacy and academic resilience play an important role in academic adjustment of students with learning disabilities and targeting these two components by psychological therapies can be effective in increasing the academic adjustment of students with learning disabilities.

    Keywords: Academic Resilience, Academic Self-efficacy, Academic Adjustment, Learning Disability
  • Zahra Hashemi Pour, Homayoon Haroon Rashidi* Pages 65-77
    Objective

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of rebound therapy on development of motor and sleep habits in children with autism spectrum disorder.

    Methods

    This is a single-case experimental study with multiple baseline design and different subjects that was conducted during 12 weeks on 2 children with autism spectrum Disorder with 10 weeks follow-up. The statistical society of the present study consists of children with autism spectrum Disorder in Isfahan. Among those 2 children with autism spectrum disorder were selected voluntarily. Instruments used in this research included the Children’s Sleep Habits Questionnaire and Bruininks-Oseretsky Test. Data were analyzed using visual inspection, the improvement percentage and effect size methods.

    Results

    The findings showed that the unified transdiagnostic treatment increase the development of motor and reduced the sleep habits the both post-treatment and follow-up stages so that percent of improvement for the first and second participants in the development of motor were 79% and 63% and in the sleep habits was 85% and 66% respectively.

    Conclusion

    In this research, significant changes occurred in the development of motor and sleep habits of the two children with autism spectrum disorder and the medical achievements were maintained during the follow-up.

    Keywords: rebound therapy, development of motor, sleep, autism
  • Moein Pouretemad, MohammadTaghi Nazarpoure*, Hamidreza Pouretemad Pages 79-90
    Objectives

    The aim of this study was to identify and introduce the psychological needs and characteristics of autistic and normally developing children to be applied in the architectural design of a functional integrated kindergarten.

    Methods

    The method of this qualitative research was documentary-library content analysis. For this purpose, the developmental psychology theories and the main sources in clinical psychology were used. There were also two series of searches:1) Library search among the books, articles, journals and dissertations that have been done so far about designing space for autistic and normally developing children.2) Regular search of Persian and English databases.

    Results

    After analysis of the characteristics of normal children, three psychological factors were identified: biological, psychological and social components. Under these three components, nine sub-components or second-level needs, including the need for security, the need to belong to the environment, and the need for mobility were identified. These sub-components were further combined with the clinical features of autistic children. This was end-up to a list of psychological-architectural components of the two groups divided into five categories: space organization, comfort, space predictability, security, and texture of materials. These five categories were elaborated to set the list of the design’s architectural components.

    Conclusions

    If the design is based on the needs and characteristics of autistic children, it would often bring about more developmental opportunities for normal children and increase their safety, well-being and comfort. This should encourage parents of normal children to use integrated daycare; yet, some exclusive spaces for the education and rehabilitation of autistic children are required.

    Keywords: Functionalist architecture, Autism disorder, Architectural design of integrated kindergarten
  • Azim Omidvar, Ramin Gharibzadeh*, Bahareh Azizinejad Pages 91-102
    Objective

    The present study aimed at comparing resilience, hardiness, academic achievement and academic procrastination in students with and without learning disabilities.

    Method

    The statistical population is the students with and without learning disabilities in Urmia. 60 students with and without learning disabilities were selected as a sample of the study by random cluster sampling (multi-stage sampling). To do this research, academic procrastination questionnaires, resiliency questionnaire, academic achievement, and tough questionnaires were used. Data were analyzed using a descriptive index and multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Results

    The results of the multivariate analysis of variance showed that there is a significant difference between two groups of students with and without learning disability. The average score of resiliency (F = 16.68), hardiness (F = 63.68) and academic achievement (F = 77/04). In students with disabilities, learning is more than students with learning disabilities and academic failure (F = 23.59) is significantly higher in students with learning disabilities than normal students.

    Conclusion

    The results of this study indicate the negative effects of learning disability on academic achievement variables, resilience and hardiness and academic achievement of students with learning disabilities.

    Keywords: Resilience, Harsh Attitudes, Educational Progress, Educational Procrastination, Learning Disabilities
  • Vahid Talebi Tadi, Asghar Aghaei* Pages 103-114
    Objective

    Memory and reading are in close interaction with each other. The present study was conducted with the aim of comparing the relationship between working memory and false memory in students with learning disabilities and normal students in Isfahan.

    Method

    The research method was descriptive and causal-comparative. The statistical population included second grade students with reading learning disabilities and normal students in the 4th district of education in Isfahan City in the academic year 2016-2017. Fifty second grade students with learning disabilities were selected by convenience sampling. Ordinary students were selected after matching based on the criteria of intelligence, age and gender and corresponding to the place of study with the group of dyslexic students. The research instruments were facade reading and dyslexia test (Korminoori and Moradi, 2008), Wechsler scale for children, fourth edition, Cornoldichr('39')s working memory test (1995) and Dermis paradigm test (Dis Rodriguer-McDermott, 1995). Data were analyzed by the SPSS20 software using descriptive statistics and multivariate analysis of variance, Pearson’s correlation coefficient and Fisherchr('39')s exact test.

    Results

    Pearson’s correlation coefficient showed that in both groups of students, there was an inverse relationship between working memory and false memory (p <0.05). Using z test, the difference between the two correlation coefficients was significant.

    Conclusion

    There was a significant difference between working memory and false memory in the two groups of students. It is suggested that in teaching reading to children with learning disabilities, the teachers should pay due attention to the learning prerequisites such as working memory. Given the inverse relationship between working memory and false memory, it is recommended that work memory training, including visual, auditory, and executive be given to the students using pictures, numbers, words, and letters to prevent error.

    Keywords: Working memory, False memory, learning disorder, Reading learning disorder
  • Soheila Aboobakri Makoei*, Khadijeh Kaboli, Saman Qasemi, Marzieh Chagosaz, Sahar Safa, Saber Karami Pages 115-125
    Objective

    This research was aimed to determine the short-term solution-focused approach on the coping strategies and mental toughness of outstanding students.

    Method

    The design of this quasi-experimental study was pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all the top ninth grade female students in Mashhad in the academic year 2018-19. Their number was estimated at 611 people. After the initial evaluation, 30 students who lower scored than the others in the psychological toughness test were selected by purposive sampling as a research sample and assigned to two identical groups of 15 experiments and controls. The experimental group received group-centered group therapy in eight sessions of 90 minutes each week, and The control group did not receive any intervention. In order to collect information, the questionnaires of coping strategies of Lazarus and Folkman and psychological toughness of Kubasa et al. Were used in two stages of pre-test and post-test. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    According to the results, by controlling the effect of pre-test, there was a significant difference between the mean scores of post-test in the experimental and control groups in the variables of emotion-focused, problem-focused and mental toughness (P<0.001).

    Conclusion

    In general, the short-term solution-focused approach has a significate effect on reducing the emotion-focused and increasing the problem-focused and mental toughness of outstanding students.

    Keywords: Solution- focused therapy, Toughness, Coping, Outstanding Students