فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، تابستان 1400)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انسیه رمضان پور، جواد پورکریمی*، سید امید فاطمی، داوود معصومی صفحات 5-25
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شایستگی های مدرسان دوره های یادگیری الکترونیکی و ارایه الگویی جهت تبیین آن ها انجام شده است. در این پژوهش، از روش فراترکیب هفت مرحله ای "سندلوسکی و باروسو" استفاده شده است. بر این اساس، جامعه پژوهش را پایگاه های داده (پنج پایگاه داده به زبان انگلیسی شامل "اسکوپوس"، "ساینس دایرکت"، گوگل اسکالر"، "اریک" و " پروکویست" و یک پایگاه داده به زبان فارسی شامل "علم نت") و مجلات معتبر داخلی و خارجی در این حوزه تشکیل داد که 328 منبع یافت شد. نمونه گیری بر اساس مراحل فراترکیب انجام شد که 35 نمونه بر اساس معیارهای از قبل تعیین شده انتخاب شد. جهت تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری و به منظور تعیین قابلیت اعتماد داده های پژوهش از استراتژی تایید همکاران پژوهشی استفاده شد. طی فرآیند تحلیل و ترکیب یافته ها و با توجه به مفاهیم مورد تاکید در مقالات منتخب، الگوی شایستگی های مدرسان دوره های یادگیری الکترونیکی با استخراج 118 مفهوم، 26 مقوله و 9 بعد (شایستگی فناورانه، شایستگی تخصصی، شایستگی پداگوژی، شایستگی هدایتگری، شایستگی اجتماعی، شایستگی فردی، شایستگی اخلاقی، شایستگی مدیریتی و شایستگی خود توسعه ای) شکل گرفت.
    کلیدواژگان: مدرسان، یادگیری الکترونیکی، شایستگی، فراترکیب
  • فتانه ترکاشوند*، صفیه طهماسبی لیمونی، علی اصغر رضوی صفحات 27-45
    هدف این پژوهش، طراحی و اعتباریابی مدل مفهومی کیفیت خدمات دیجیتال کتابخانه ای در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است. جامعه آماری پژوهش کلیه اعضای هییت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی به تعداد 27 نفر در بخش دلفی و کاربران تالار رقمی کتابخانه در کل ایران به تعداد 500060 نفر در بخش استنباطی می باشند. در بخش دلفی از سرشماری و در بخش استباطی نیز نمونه ها با روش غیر احتمالی در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای است که اعتبار آن توسط روش های روایی سازه و بارهای عاملی و همچنین پایایی آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی میانگین و انحراف معیار، آزمون بارتلت، تحلیل عاملی و همچنین تحلیل مسیر، با استفاده از نرم افزارهای آماری اس پی اس اس و ایموس بهره برده شد. بر اساس یافته های پژوهش، کیفیت خدمات کتابخانه های دیجیتالی در چهار عامل اصلی داخلی، خارجی، عامل سوم و کیفیت خدمات خروجی قابل طبقه بندی است. این چهار عامل، می توانند معیار خوبی برای ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه های دیجیتالی باشند. بهره گیری از چارچوب نهایی پژوهش حاضر می تواند کتابخانه های دیجیتالی را در دستیابی به سطح کیفیت مورد انتظار یاری رساند.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، کیفیت خدمات، کتابخانه های دیجیتالی، الگوهای ارزیابی، کتابخانه ملی
  • مهدی شمالی احمدآبادی*، عاطفه برخورداری احمدآبادی صفحات 47-65

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش های مجازی شادکامی با رویکرد تیوری انتخاب بر امید و اضطراب کووید-19 معلمان زن در همه گیری ویروس کرونا انجام شد. این مطالعه یک پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل معلمان زن دارای اضطراب کووید-19 در شهر اردکان در سال 1399 بود که با روش نمونه گیری داوطلبانه 20 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های مجازی اضطراب بیماری کرونا علی پور و همکاران (1398) و امید اسنایدر (1991) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون پاسخ دادند. گروه آزمایش مداخله آموزش های مجازی شادکامی با رویکرد تیوری انتخاب را در 8 جلسه یک ساعته و هر هفته دو جلسه دریافت نمودند، در صورتیکه گروه گواه هیچ گونه مداخله ای در طول پژوهش دریافت ننمود. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس چند متغیری و در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شد. نتایج نشان داد در پس آزمون گروه آزمایش میانگین نمرات اضطراب کووید-19، با کاهش معنادار (001/0>p). و میانگین نمرات امید با افزایش معناداری همراه بوده است (001/0>p).پیشنهاد می شود تاثیرآموزش مجازی شادی با رویکرد تیوری انتخاب به عنوان یک روش مداخله ای موثر در کاهش اضطراب کووید-19 و بهبود امید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شادی، تئوری انتخاب، اضطراب کووید-19، امید، معلمان
  • سارا سرایدار*، سمیرا ابراهیم پور کومله، مریم صفر نواده صفحات 67-88

    پژوهش حاضر جهت بررسی تاثیر استفاده از پادکست بر پیشرفت تحصیلی، انگیزه یادگیری و یادگیری خلاقانه دانش آموزان در درس مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی شهرستان مانه وسملقان انجام شد. جامعه پژوهش،کلیه دانش آموزان پایه پنجم این شهرستان در سال تحصیلی 99- 1398و نمونه آماری شامل دانش آموزان پایه پنجم (50 نفر) دبستان شهید باجگیر2 این شهرستان بود که به صورت دردسترس انتخاب شد.سپس دو کلاس پایه پنجم به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. دانش آموزان یک کلاس، (25 نفر) با پادکست آموزشی آموزش دیدند و کلاس دیگر (25 نفر) با آموزش سنتی آموزش دیدند. پرسشنامه انگیزه یادگیری هارتر، خلاقیت تورنس و پیشرفت تحصیلی محقق ساخته در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. جهت تایید روایی صوری و محتوایی در طراحی پرسشنامه ها از نظرات اساتید راهنما، مشاور و نظرات معلمان باتجربه دوره ابتدایی استفاده شد. پایایی هر سه پرسشنامه در این تحقیق بالای 8/0محاسبه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS25 و آزمون تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.یافته ها نشان داد، بهره گیری از سیستم چندرسانه ای پادکست آموزشی بر پیشرفت تحصیلی، انگیزه یادگیری و یادگیری خلاقانه دانش آموزان در درس مطالعات اجتماعی پایه پنجم تاثیر معنی داری داشته است.

    کلیدواژگان: پادکست آموزشی، پیشرفت تحصیلی، انگیزه یادگیری، یادگیری خلاقانه
  • علیرضا بادله*، فاطمه چیتی صفحات 89-105
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر اشیا یادگیری بر پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی دانش آموزان پایه دوم ابتدایی شهر مشهد در درس علوم انجام گرفت. جامعه ی آماری شامل 30 دانش آموز دختر پایه دوم ابتدایی شهر مشهد در سال تحصیلی 98-1397 بودند که به صورت تصادفی ساده در 2 گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش با استفاده از اشیای یادگیری و گروه کنترل به صورت سنتی آموزش داده شدند. در این پژوهش از پرسشنامه خودکارآمدی جینک و مورگان و آزمون محقق ساخته درس علوم استفاده شد. روایی پرسشنامه درس علوم که مطابق با سطوح دانش و فهم و کاربرد از سطوح شناختی کتاب علوم پایه دوم ابتدایی بود، به تایید متخصصان و اساتید رسیده و پایایی آزمون خودکارآمدی برابر با 82/0 بود. همچنین نتایج ضریب دشواری و ضریب تمییز سوالات علوم حکایت از استاندارد بودن آزمون داشت. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، از آزمون شاپیرو ویلک، تحلیل کواریانس به کمک نرم افزار21 SPSS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که اشیا یادگیری بر پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی دانش آموزان پایه دوم ابتدایی شهر مشهد در درس علوم تاثیر داشته و باعث افزایش پیشرفت تحصیلی و بهبود خودکارآمدی دانش آموزان دوم ابتدایی شهر مشهد می گردد.
    کلیدواژگان: اشیا یادگیری، خودکارآمدی، پیشرفت تحصیلی
  • فوزیه سالاری جائینی*، امینه احمدی، قدسی احقر صفحات 107-126
    هدف این پژوهش طراحی الگوی استقرار محیط یادگیری حرفه ای الکترونیکی مدیران بر پایه پذیرش فناوری و سواد اطلاعاتی مدیران است. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی؛ برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی- کمی) با راهبرد اکتشاف متوالی و برحسب زمان گرداوری داده، توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل شامل کلیه مدیران شهرداری بندرعباس است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 310 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. در این پژوهش گردآوری داده ها با روش کتابخانه-ای، و پرسشنامه محقق ساخته (بخش کمی) انجام شد که خبرگان روا بودن مصاحبه را تایید کردند, محاسبه پایایی آن با روش پایایی بین دو کدگذار که پایا و روا بودن مصاحبه را نشان می داد، مشخص شد. روایی پرسشنامه محقق ساخته نیز از طریق روایی صوری، محتوا و سازه و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. دراین پژوهش به منظور تحلیل داده ها از دو بخش کیفی وکمی استفاده شد.در بخش کیفی کدگذاری نتایج مصاحبه انجام شد ودر بخش کمی نیز از آمار توصیفی و استنباطی(مدل سازی معادلات ساختاری، عاملی تاییدی و آماره t) استفاده شد.
    کلیدواژگان: یادگیری حرفه ای الکترونیکی، پذیرش سازمانی فناوری، چشم انداز برنامه ریزی، شرایط حمایتی- روابطی
  • سعید انصاری*، فرهاد سراجی، محمدرضا یوسف زاده صفحات 127-174

    آموزش سواد رسانه ای به عنوان یک روش توانمندسازی کودکان در برابر رسانه های متکثر ، از ضروریات عصر تغییرات و دگرگونی های مداوم است. هدف اصلی این پژوهش، تبیین چیستی، چرایی و چگونگی آموزش سواد رسانه ای در دوره ی ابتدایی است. پژوهش حاضر به روش مرور سیستماتیک انجام شدکه بر اساس مراحل شناسایی، غربالگری، شایستگی و شامل شدن 20 مورد از منابع جستجو شده، انتخاب شدند . یافته های پژوهش علاوه بر تبیین مولفه های آموزش سواد رسانه ای (تفکر مراقبتی، انتقادی و خلاقانه)، بر ویژگی های روانشناختی دانش آموزان دوره ی ابتدایی از یک سو و مخاطب خاص رسانه ای بودن کودکان از سوی دیگر در جهت ضرورت آموزش سواد رسانه ای تاکید دارد. همچنین مطالعه و تحلیل مدل های آموزش سواد رسانه ای نشان می دهد که آموزش سواد رسانه ای در دوره ی ابتدایی باید بر مبنای تعقل و پژوهشگری صورت گیرد و لازمه ی آن قرار گرفتن کودک در فضای اجتماع پژوهشی مبتنی بر گفت وگو است که در آن صورت محتوای چالش انگیز با قابلیت پژوهش و متناسب با تجربه ی زیسته کودکان و ارزیابی خودآگاهانه از عناصر برنامه درسی این حوزه خواهد بود.

    کلیدواژگان: آموزش سواد رسانه ای، برنامه درسی، دوره ی ابتدایی
  • مینا کریمی* صفحات 153-174

    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و از نوع پدیدارشناسی به تحلیل تجارب زیسته دانشجویان واساتید از چالش های آموزش مجازی در نظام آموزش عالی ایران پرداخته است. مشارکت کنندگان پژوهش شامل 25 نفر از دانشجویان در رشته های مختلف کارشناسی و 15 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خدابنده با گرایشهای مختلف تحصیلی بود که حداقل پنج سال سابقه ی تدریس داشتند و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه ی فردی نیمه ساختاریافته تا رسیدن به حد اشباع نظری استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از روش کدگذاری موضوعی مورد تحلیل قرار گرفت و یافته ها در قالب کدهای باز، محوری و منتخب سازماندهی شد. یافته های حاصل از تجارب زیسته دانشجویان و اساتید در 3 مضمون اصلی (مزایای استفاده از آموزش مجازی، مشکلات استفاده از آموزش مجازی و در نهایت ارایه پیشنهاداتی برای بهبود و ارتقا این آموزشها) و 6 مضمون فرعی (اقتصادی، آموزشی، بهداشتی،زمانی، فرهنگی و فناوری) شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، آموزش مجازی، آموزش عالی، پدیدارشناسی، تجربه زیسته
|
  • Ensieh Ramezanpour, Javad Pourkarimi *, Seyed Omid Fatemi, Davoud Masoumi Pages 5-25
    The aim of this study was to identify the competencies of e-learning courses instructors and provide a model to explain them. In this study, meta-synthesis method of seven stages of "Sandloski and Baruso" used. Based on this, the research community provided the databases (Five English databases including Scopus, Science Direct, Google Scholar, Eric and ProQuest and one Persian database including Elmnet) and formed prestigious domestic and foreign journals in this field, which 328 sources were found. Sampling was performed based on meta-combination steps. During the overcrowding process, 35 samples were selected based on pre-determined criteria related to the main research question. In order to analyze the data, open and central coding was used and in order to determine the reliability of the research data, the strategy of approval of the research colleagues was used. During the process of analysis and composition and according to the concepts emphasized in the selected articles, the competencies model of e-learning courses instructors by extracting 118 concepts, 26 categories and 9 dimensions (technological competency, speciality competency, pedagogy competency, guidance competency, social competency, individual competency, moral competency, managerial competency and self-development competency( were formed.
    Keywords: instructors, E-Learning, Competency, Meta-synthesis
  • Fattaneh Torkashvand *, Safiyeh Tahmasebi Limooni, Aliasghar Razavi Pages 27-45
    The objective of the present study is to design and validate the conceptual model of. This is an applied, exploratory mixed research. The statistical population of the study is all members of the Scientific Board of the National Library and Archives of Iran with 27 people in the Delphi method and 500,060 users of the Digital Library Hall throughout the Iran in the statistical inferencesection. Statistical samples were selected based on a census in the Delphi sectionand by the convenience method in the statistical inference section. A questionnaire was used to collect data whose validity was confirmed by construct validity method, factor loadingand Cronbach's alpha reliability. Descriptive tests including mean and standard deviation, Bartlett's test, factor analysis, and path analysis were used to analyze the research data using the SPSS and Amos statistical software. Based on the research findings, the quality of services in digital libraries can be classified into four main factors: internal factor, external factor, third factor, and the quality of output services. These four factors can be a good measure of the quality of services in digital libraries. Utilizing the final framework of the present study can help digital libraries achieve the expected quality level.
    Keywords: Validation, Quality of Services, Digital libraries, Evaluation Models, National library
  • Mehdi Shomaliahmadabadi *, Atefe Barkhordariahmadabadi Pages 47-65

    The aim of this study was The Effectiveness of Virtual Happiness Training With a choice Theory on Hope and Anxiety Covid-19 of Female Teachers in Coronavirus Epidemic. This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design and control group.The statistical population included female teachers with Covid-19 anxiety in Ardakan in 1399. By voluntary sampling method, 20 people were selected as a sample and randomly replaced in two groups of 10 experimental and control. Participants answered the virtual questionnaires of coronary heart disease Alipour et al (2020) and Omid Snyder (1991) in the pre-test, post-test stages. The intervention group received the Virtual Happiness Training based on Selection Theory in 8 one-hour sessions and two sessions per week, while the control group didn’t receive any intervention during the study. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance at the significance level of 0.05. The results showed that in the post-test group, the mean scores of Covid-19 anxiety were significantly reduced (p < 0.001) and the mean scores of hope were significantly increased (p < 0.001). It is suggested that the effect of virtual happiness education based on choice theory be considered as an effective intervention method in reducing Covid-19 anxiety and improving hope.

    Keywords: happiness, choice theory, hope, Anxiety Covid-19, teachers
  • Sara Seraydar *, Samira Ebarhim Pour Komleh, Mrayam Safar Navadeh Pages 67-88

    This study was conducted to investigate the effect of using podcasts on academic achievement, learning motivation and creative learning of students in the fifth grade elementary social studies course in Maneh and Semelghan. The study population was all fifth grade students in this city in 2019-2020 and the sample included fifth grade students (50 people) of Shahid Bajgir 2 primary school in this city who were selected as available. Students of one class (25 people) with educational podcast They were trained and another class (25 people) was trained with traditional education. Harter Learning Motivation Questionnaire, Torrance Creativity and Researcher-Made Academic Achievement Questionnaire were used in pre-test and post-test. In order to confirm the face and content validity in designing the questionnaires, the opinions of supervisors, counselors and the opinions of experienced elementary school teachers were used. The reliability of all three questionnaires in this study was calculated above 0.8. Data were analyzed using SPSS25 software and analysis of covariance. The results showed that the use of multimedia educational podcast system on academic achievement, learning motivation and creative learning of students in the fifth grade social studies course had a significant effect. had.

    Keywords: podcast, Academic Achievement, learning motivation, creative learning
  • Alireza Badeleh *, Fatemeh Chiti Pages 89-105
    The purpose of this research was to investigate the effect of learning objects on academic achievement and self-efficacy. The statistical population included 30 female in the second-grade elementary school in Mashhad in the year 1397-98 which They were simple randomly divided to two experimental and control groups of 15 individuals. The experimental group was traditionally trained using learning objects and the control group. In the research, Jinks & Morgan self-efficacy questionnaire and the researcher-made test of science lesson were used. The validity of the science course questionnaire, which was in accordance with the levels of knowledge, understanding and application levels of the cognitive levels of second grade elementary science textbook approved by experts and professors and the reliability of the self-efficacy test was 0.82. In addition, the findings of the difficulty coefficient and the differentiation coefficient related to science questions indicated that the test was standard. Analyzing the data, Shapiro Wilk test, covariance analysis using software SPSS-21 was used. The research findings show that learning objects affect the academic achievement and self-efficacy of second grade elementary school students in Mashhad in science lesson and increase academic achievement and improve the self-efficacy of second grade elementary school students in Mashhad.
    Keywords: learning objects, Self-efficacy, Academic Achievement
  • Foziyah Salari Jaeini *, Amineh Ahmadi, Ghodsi Ahghar Pages 107-126
    The purpose of this study was to design a model for deploying managers 'professional e-learning environments based on managers' acceptance of information technology and literacy. The research method was applied in terms of purpose; in terms of data type, mixed (qualitative-quantitative) with sequential exploration strategy and in terms of data collection, descriptive-survey. The statistical population of the study included all managers of Bandar Abbas Municipality who were selected by stratified random sampling method. In this study, data collection was done by library method, and a researcher-made questionnaire (quantitative section), which confirmed the validity of the interview, and its reliability was calculated by the reliability of the two coders, indicating the reliability and validity of the interview, It was found. The validity of the researcher-made questionnaire was confirmed by face validity, content and structure and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. In this study, two qualitative and quantitative parts were used for data analysis. In the qualitative part, the interview results were coded and in the quantitative part, descriptive and inferential statistics (structural equation modeling, confirmatory factor modeling and t-statistic) were used
    Keywords: Professional e-learning, Organizational acceptance of Technology, Planning Perspectives, Advocacy-Relationship Conditions
  • Saeid Ansari *, Farhad Seraji, MohammadReza Yousefzadeh Pages 127-174

    Media literacy education as a way of empowering children against multimedia is a necessity in an age of constant change. Due to this necessity and various researches done in this field, the main purpose of this paper is to explain what, why and how to teach media literacy in primary course. The present research was conducted through a systematic review method, which was selected 20 items from the searched sources based on levels the identification, screening, competency and include. The findings, in addition to explaining the components of media literacy education(caring, critical and creative thinking), emphasize the psychological characteristics of primary course students on the one hand and the specific media targeting of children on the other hand for the necessity of media literacy education. Also studying and analyzing media literacy education models shows that media literacy education in primary course should be based on reasoning and research and it requires the child to be in a conversation-based research community space in which case challenging content with Research capability and tailored to the child's lived experience and Self-awareness assessment of curriculum elements in this field will be.

    Keywords: Media literacy education, Curriculum, Primary course
  • Mina Karimi * Pages 153-174

     The present study uses a qualitative and phenomenological approach to analyze the lived experiences of students and professors of the challenges of virtual education in the Iranian higher education system. Participants in the study included 25 students in different undergraduate fields and 15 faculty members of Islamic Azad University, Khodabandeh Branch with different educational orientations who had at least five years of teaching experience and were selected using purposive sampling method. Semi-structured individual interview method was used to collect data to reach theoretical saturation. The obtained data were analyzed using thematic coding method and the findings were organized in the form of open, axial and selected codes. Findings from the lived experiences of students and professors were identified in 3 main themes (advantages of using e-learning, problems of using e-learning and finally providing suggestions for improving and upgrading these trainings) and 6 sub-themes) (Economic, educational, health, temporal, cultural and technological).

    Keywords: Qualitative research, virtual education, Higher Education, phenomenology, Lived experience