فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 46 (تابستان 1400)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 46 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی احمد پناهی* صفحات 1-21

    آگاهی از اهمیت و فواید کاربست اصول و ضوابط اخلاقی در رابطه یاورانه، باعث افزایش کاربست این اصول و ضوابط در مشاوره می شود.در همین راستا،پژوهش پیش رو با هدف تبیین و تحلیل اثربخشی کاربست اصول و ضوابط اخلاقی در فرایند مشاوره و رابطه یاورانه است.سوال اساسی این است که رعایت و کاربست اصول و ضوابط اخلاقی در فرایند مشاوره چه فواید و آثاری دارد ؟در پژوهش حاضر از روش توصیفی-تحلیلی و اجتهادی بهره گرفته شده و آموزه های اسلامی و روان شناختی مرتبط با اهمیت و کارکردهای اصول و ضوابط اخلاقی در مشاوره، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.یافته های این تحقیق نشان داد که التزام و کاربست اصول و ضوابط اخلاقی در فرایند مشاوره،فواید و آثار اجتماعی،روان شناختی و حرفه ای زیادی در پی دارد. مصونیت بخشی به رابطه یاورانه،افزایش سلامت و امنیت روانی مشاور و مراجع،ارتقاء ارزش های انسانی ،ایجاد امنیت و مصونیت برای همکاران و کارشناسان مشاوره و افزایش تعهد، اعتماد،کارآمدی،تسهیل گری در فرایند مشاوره و ایجاد مقبولیت در روابط یاورانه، از مهم ترین پیامدهای مثبت التزام به اصول و ضوابط اخلاقی در مشاوره است.هر مقدار التزام و تعهد مشاوران به ضوابط اخلاقی افزایش پیدا کند،فرایند مشاوره از کارآمدی و مصونیت بیشتری برخوردار خواهد شد.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، مشاوره، مصونیت حرفه ای، تسهیل گری، اعتماد طرفینی
  • محمد سید حسن طهرانی*، کیوان کاکابرایی، حسن امیری صفحات 23-51

    هدف از پژوهش حاضر تدوین الگوی بومی «مشاوره پیش از ازدواج» و بررسی اثربخشی آن بر آگاهی نسبت به خود و همسر، پذیرش و مسئولیت پذیری نسبت به همسر و نیز سازگاری زناشویی است. طرح پژوهشی از لحاظ هدف، از نوع «کاربردی» و از نظر شیوه اجرا، در مرحله تدوین الگو (بخش کیفی پژوهش) از نوع «نظریه زمینه ای»، «تحلیل مضمونی» و «تجربه زیسته افراد خبره»، و در مرحله اثربخشی (بخش کمی پژوهش) از نوع «شبه آزمایشی» و به روش «پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری همراه با گواه» است. در مرحله تدوین الگو، با بررسی نظریات مربوط به ازدواج، روش های مشاوره ای متخصصان داخلی و نیز آموزه های دینی، الگوی بومی مشاوره پیش از ازدواج تدوین شد. در مرحله ارزیابی اثربخشی این الگو، تعداد 44 نفر (22 زوج) از افراد متقاضی دریافت مشاوره پیش از ازدواج مراجعه کننده به مرکز مشاوره ، به طور تصادفی در دو گروه مساوی تقسیم بندی شدند. گروه آزمایشی از روش مشاوره تدوین شده استفاده کردند و گروه گواه از سایر روش های مشاوره ای بهره بردند. برای جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه ساختارمند، قبل از مشاوره (پیش آزمون)، بعد از مشاوره (پس آزمون) و بعد از حداقل 4 ماه پس از ازدواج (پیگیری) استفاده شد. برای تحلیل نتایج از روش آماری تحلیل واریانس و آزمون t استفاده شد. در بخش اثربخشی، نتایج نشان می دهد افرادی که از این الگوی مشاوره پیش از ازدواج بهره گرفته اند، به شکل معنی دار (P≤0/001) از سطح بهتری در شاخص های مربوطه برخوردارند.

    کلیدواژگان: مشاوره پیش از ازدواج، آگاهی، پذیرش، مسئولیت پذیری، سازگاری زناشویی
  • کامران شیوندی* صفحات 53-79

    پژوهش پیش رو با هدف شناسایی فرصت ها و تهدیدها موجود و پیش‎روی افراد جامعه در ابعاد گوناگون در ارتباط با سلامت روان در رویارویی با پاندمی کروناویروس به انجام رسید؛ تا بتوان چشم‎اندازهای مثبت و تهدیدکننده این پدیده را ترسیم نمود. این پژوهش کیفی بر اساس روش پژوهش دلفی در چند مرحله تحلیل راهبردی انجام گردید. برای جمع ‎آوری داده ‎ها از مطالعه پیشینه نظری و پرسشنامه محقق‎ ساخته برای دریافت نظرات متخصصان استفاده شد. نمونه آماری مشتمل بر 17 نفر از اساتید رشته های روان شناسی، علوم اجتماعی، علوم اقتصادی و حقوق بود که به صورت هدفمند انتخاب شد. یافته ها نشان داد که متخصصان باورند داشتند که فرصت ‎های اساسی در رویارویی با بحران گسترش پاندمی کروناویروس در حوزه های آموزش و پرورش، اقتصادی، فردی، اجتماعی، خانوادگی، درمانی و حقوقی قابل طبقه بندی و تهدیدهای ناشی از گسترش کروناویروس نیز در حوزه روانی، جامعه‎ شناختی، اقتصادی، خانوادگی و فرهنگی ملموس بوده و این حوزه ها توانایی اثرگذاری بر سلانمت روان افراد را دارا هستند. نتایج این پژوهش نشان داد که در وهله نخست، عموم مردم، جوامع گوناگون، سازمان ها و دولت مردان باید ضمن توجه به مخاطرات اساسی ناشی از گسترش پاندمی کروناویروس، توجه داشته باشند که بحران کنونی به نوعی می تواند پدیدآورنده فرصت هایی باشد که در آن، در یک دگرگونی اساسی با انجام سازگاری های ریشه ای، خود را برای زندگی در جهان پرتلاطم کنونی آماده سازند و این مهم تنها در صورتی محقق می گردد که بحران کنونی به عنوان یک فرصت تصور شود؛ نه تهدید صرف.

    کلیدواژگان: کروناویروس، تهدیدها، فرصت ها، سلامت روان
  • فاطمه اصل دهقان*، مه سیما پور شهریاری، ندا مهراندیش صفحات 81-107

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی امید در رابطه خودکارآمدی و شکوفایی در میان مشاوران و روانشناسان بود. روش پژوهش از نوع همبستگی با استفاده از روش های مدل یابی معادلات ساختاری بود. نمونه مورد مطالعه 407 نفر از مشاوران و روانشناسان بودند که به شیوه اینترنتی و از طریق شبکه های اجتماعی در پژوهش شرکت داشتند (319 زن، 88 مرد). ابزارهای به کار رفته شامل مقیاس خودکارآمدی عمومی ، مقیاس امید و مقیاس شکوفایی بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS-24 وAMOS-24 انجام شد. نتایج معادلات ساختاری نشان داد مدل روابط بین خودکارآمدی، امید و شکوفایی از برازش مناسبی برخوردار است. بر اساس نتایج، سطوح بالاتر خودکارآمدی و امید پیش بینی کننده سطح بالاتری از شکوفایی است، بعلاوه نقش میانجی کامل امید در رابطه خودکارآمدی و شکوفایی تایید شد. این مطالعه نشان داد که سطح بالاتر خودکارآمدی و امید باعث ارتقای سطح شکوفایی مشاوران و روانشناسان می-شود و هدف قراردادن آنها می تواند بهزیستی مشاوران و روانشناسان را تقویت نماید.

    کلیدواژگان: شکوفایی، خودکارآمدی، امید، مشاوران، روانشناسان
  • آسیه شریعتمدار، سمیه فکریان آرانی* صفحات 109-133

    هدف پژوهش حاضر مطالعه دغدغه ها، نگرش و تغییرات رفتاری افراد متاهل در دوره بحران کرونا بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش پدیدارشناسی و بر اساس تجارب زیسته 19 زن و مرد متاهل انجام شد. برای نمونه گیری از روش هدفمند استفاده شد. روش گرد آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و به صورت مجازی در فروردین1399صورت گرفت. از کدگذاری اطلاعات به دست آمده در حوزه دغدغه ها 20 مضمون فرعی استخراج و در 4 مضمون اصلی «فشارهای های مربوط به بیماری»، «فشارهای مربوط به دوران قرنطینه»، «فشارهای مربوط به پیامدهای میان مدت بیماری» و «فشارهای مربوط به پیامدهای دراز مدت بیماری» طبقه بندی شد. در محور نگرش ها، 16 مضمون فرعی استخراج و در 5 مضمون اصلی «نگرش کوتاه بودن زندگی و ضرورت غنیمت شمردن فرصت ها»، «بحران، فرصت آموختن از تجارب»، «نگرش ضرورت قدرشناسی از داشته ها»، «درک ضرورت از خودفراروی و به هم پیوستگی جامعه انسانی» و «بحران، فرصتی برای فرارفتن از زندگی روزمره» طبقه بندی شد. در محور تغییرات رفتاری ، 14 مضمون فرعی استخراج و در 3 مضمون اصلی «تغییرات در زندگی روزمره»، «تغییرات در روابط و نقش افراد» و «جستجوی اطلاعات و کسب مهارت» طبقه بندی شد. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که سازگاری با شرایط درازمدت قرنطینه، نیازمند تغییرات رفتاری و در نهایت تغییر سبک زندگی خانواده ها هستند. لذا مشاوران می توانند در مشاوره های بحران، به ویژه در چالش با افکار ناکارآمد زوجین و والدین در خانواده ها از اطلاعات حاصل از داده ها به ویژه در زمینه نگرش ها، استفاده کنند و تغییرات رفتاری بیشتری برای سازگاری با شرایط درازمدت ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: قرنطینه، بیماری کرونا، نگرش، رفتار، دغدغه ها
  • فاطمه باقری*، زینب خانجانی، تورج هاشمی صفحات 135-169

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای سوگیری توجه نسبت به تهدید بین اختلالات درونی سازی شده و برونی سازی شده بود. ابتدا با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای، به والدین 700 نفر از کودکان پسر رده سنی 12-11 سال مقطع ابتدایی در شهرستان تبریز پرسشنامه سی بی سی آل ارایه شد و از بین این تعداد 80 کودک که مبتلا به اختلالات افسردگی، اضطراب، بیش فعالی و پرخاشگری بودند (برای هر اختلال 20 دانش آموز)، انتخاب شدند. سپس نحوه اجرا آزمون به هر دانش آموز توضیح داده شد و نهایتا با استفاده از آزمون رایانه ای دات- پروب سوگیری توجه در این کودکان بررسی شد. یافته ها نشان داد که سوگیری توجه نسبت به تهدید در کودکان دارای نشانگان افسردگی با کودکان دارای نشانگان پرخاشگری متفاوت می باشد. علاوه بر آن، سوگیری توجه نسبت به تهدید در کودکان دارای نشانگان اضطراب با کودکان دارای نشانگان بیش فعالی متفاوت است ولی بین سوگیری توجه نسبت به تهدید در کودکان دارای نشانگان اضطراب و کودکان داری نشانگان پرخاشگری تفاوتی دیده نشد. همین طور بین سوگیری توجه نسبت به تهدید در کودکان دارای نشانگان افسردگی با کودکان دارای نشانگان بیش فعالی تفاوتی به دست نیامد.

    کلیدواژگان: : درونی سازی شده، برونی سازی شده، اضطراب، افسردگی
  • فاطمه اصلاحی فرشمی*، علی اصغر اصغرنژاد فرید، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، جواد خلعتبری صفحات 171-203

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی مبتنی براستعاره های مثنوی معنوی بر بهبود ابعاد سرمایه روانشناختی در دانشجویان افسرده دختر صورت گرفت. ابتدا جهت استخراج استعاره های مثنوی معنوی، از تحلیل محتوای کیفی جهت دار (رهنمودی) و تحلیل محتوای کمی با نرم افزار MAXQDA استفاده شد. کدهای شناسایی شده به روش پایایی کدگزاران توسط 5 صاحبنظر روانشناس اعتبارسنجی شد که با درجه توافق 85/0 تایید شده و در پروتکل ذهن آگاهی جایگزین شدند. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون به همراه گروه کنترل و پیگیری یک ماهه بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 195 نفر از دانشجویان دختر که در سال 98 دانشجوی رشته روانشناسی واحد چالوس بودند. 40 دانشجواز طریق روش نمونه گیری هدفمند که نمرات بالایی در پرسشنامه افسردگی بک کسب نمودندانتخاب شده و به گونه ی تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه 20 نفر) جای گذاری شدند. محتوای جلسات درمان ذهن آگاهی مبتنی بر استعاره های مثنوی معنوی در 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار 22- SPSS و روش تحلیل واریانس مختلط انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان داد بین میانگین ابعاد سرمایه روانشناختی (خودکارآمدی، امید، تاب آوری و خوش بینی) در گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معناداری (p <0/05) وجود داشت و همچنان در پیگیری یک ماهه وضعیت خود را حفظ نمود. بدین ترتیب می توان نتیجه گرفت که درمان ذهن آگاهی مبتنی بر استعاره های مثنوی معنوی موجب بهبود سرمایه روانشناختی دانشجویان دختر افسرده می شود.

    کلیدواژگان: ابعاد سرمایه روانشناختی، ذهن آگاهی، استعاره مثنوی معنوی، افسردگی
  • طاهره حسینی قمی، زهرا جهان بخشی* صفحات 205-227
    مقدمه

    استرس و مشکلات در زمینه سازگاری بخشی از مسایل خاتواده های دارای فرزند کم توان می باشد. یکی از راهبردهای مناسب برای ارتقای سلامت روان تاب آوری است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش تاب آوری بر استرس و سلامت روان مادران دارای فرزند کم توان ذهنی بوده است.

    روش

    روش پژوهش طرح نیمه آزمایشی ، شامل پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه ی آماری این پژوهش را مادران دارای فرزند دختر کم توان ذهنی تشکیل داده که فرزندانشان در سال تحصیلی 1398-1397 در مدارس دخترانه ابتدایی آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران مشغول به تحصیل بوده اند. با روش نمونه گیری دردسترس یک گروه 30 نفری از مادران انتخاب شدند و به طور تصادفی 15نفر از آن ها در گروه آزمایش و15 نفر دیگر در گروه کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه های استرس آبدین (PSI) و سلامت روان گلدبرگ و هیلر (GHQ) استفاده شد.

    یافته ها

    داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معناداری (01/0 <p) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. گروه آزمایش که تحت آموزش تاب آوری قرار گرفتند نسبت به گروه گواه که هیچ آموزشی دریافت نکردند، میانگین سطح استرس پایین تر بوده است و آموزش تاب آوری موجب افزایش سلامت روان گروه آزمایش شده است.

    نتیجه گیری

    بنابران این برنامه آموزشی و تشکیل گروه های مشاوره و حمایتی می تواند جزء برنامه های مداخلاتی در جهت کاهش استرس و بهبود سلامت روان مادران دارای فرزند مبتلا به کم توانی ذهنی مورداستفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش تاب آوری، استرس، سلامت روان، کم توان ذهنی
  • مرضیه مصطفایی، پریسا نیلفروشان* صفحات 229-257

    تجربه ی گذارهای متعدد به عنوان مشخصه ی مسیرهای شغلی نوین، ضرورت نوآوری در زمینه ی مداخلات را پررنگ می کند. از جمله مداخلات نوین، مداخلات طراحی زندگی با هدف تغییر روایت های شغلی است. پژوهش حاضر با دو هدف انجام شد. هدف اول بررسی چگونگی تاثیر مداخلات روایتی شغلی مبتنی بر داستان شغلی من (MCS) و روایت های ترسیمی (PN) بر تغییرات زندگینامه ی شغلی آینده نگر (FCA)، و هدف دوم مطالعه ی چگونگی تاثیر این مداخلات بر عبور موفقیت آمیز گذار از طریق ایجاد تغییر در عاملیت و تامل پیشگی بود. روش مطالعه در این پژوهش، کیفی و از نوع مطالعه ی موردی بود. این پژوهش تاثیر مداخله ی مبتنی بر داستان شغلی من و روایت های ترسیمی که در قالب 4 جلسه اجرا شد را بر روی یک مورد مطالعه، به طور عمیق مورد بررسی قرار داد. شیوه ی جمع آوری داده شامل مصاحبه ی عمیق، مشاهده و ثبت اسناد بود. بررسی تغییرات زندگینامه ی شغلی آینده نگر، با استفاده از فرم زندگینامه ی شغلی آینده نگر (رفوس، 2009) به صورت مقایسه ی پیش -پس مداخله صورت پذیرفت. مقایسه ی پیش -پس مداخله ی مورد مطالعه در یافته ها دو تغییر موضوعی در فرم زندگینامه ی آینده نگر در موضوعات کلی به مضمون موضوعات مشخص تر و نیز بی اعتنایی به مضمون جهت گیری را گزارش کرد . نتایج این پژوهش نشان می دهد که استفاده از مداخله های روایتی (MCS) و (PN) در قالب یک مداخله ی واحد، برای گسترش روایت-های آینده نگرانه ی مسیرشغلی مورد مطالعه مفید بوده و هم چنین، با ایجاد تغییر در عاملیت و تامل پیشگی به عبور موفق او در گذار دانشگاه کمک کرده است.

    کلیدواژگان: مداخلات روایتی، داستان شغلی من، روایت های ترسیمی، عاملیت، تامل پیشگی
  • زهرا سوادی، بهمن بهمنی*، علی زاده محمدی صفحات 259-279

    مرگ فرزند یکی از دردناک ترین بحران هایی است که والدین تجربه می کنند. آن ها در پی این فقدان، با آسیب های متعددی روبه رو می شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مفاهیم رویکرد وحدت مدار بر کاهش علایم افسردگی و افزایش بهزیستی معنوی مادران داغدیده بود. در این پژوهش از طرح مطالعه تجربی تک موردی از نوع چند خط پایه ای بهره گرفته شد. جمعیت آماری این پژوهش شامل کلیه مادرانی است بود که فرزند خود را در طی 6 الی 12ماه گذشته در بیمارستان محک از دست داده بودند. از این بین سه مادر به شیوه نموه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند و هریک در 6 جلسه 90 دقیقه ای انفرادی و هفته ای یک بار در جلسات مداخله آموزش محور رویکرد وحدت مدار شرکت کردند. متغیر های مورد اندازه گیری ، توسط مقیاس افسردگی بک ویرایش دوم (BDI-II) و مقیاس بهزیستی پالوتزین و الیسون در سه خط پایه، طی مداخله و دو پیگیری مورد اندازه گیری قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل چشمی، اندازه اثر، شاخص کوهن و درصد بهبودی بهره گرفته شد. نتایج تحلیل روند نتایج سنجش ها و نیز محاسبه درصد کاهش و افزایش نتایج نسبت به خط پایه، حاکی از کاهش نمرات افسردگی و افزایش بهزیستی معنوی مادران بوده است. به نظر می رسد که مداخله انفرادی از نوع آموزش مفاهیم رویکرد وحدت مدار با توجه ویژه به نیاز های بنیادی وجودی و معنوی موجب کاهش علایم افسردگی و افزایش بهزیستی معنوی مادران داغدیده شود.

    کلیدواژگان: آموزش مفاهیم رویکرد وحدت مدار، افسردگی، بهزیستی معنوی، مادران داغدیده
|
  • Aliahmad Panahi * Pages 1-21

    Awareness of the importance and benefits of applying ethical principles and criteria in a supportive relationship, increases the application of these principles and criteria in counseling. The main question is what are the benefits and effects of observing and applying ethical principles and rules in the counseling process? In the present study, descriptive-analytical and ijtihad methods have been used and Islamic and psychological teachings related to the importance and functions of principles and The ethical rules in counseling have been studied and analyzed. The findings of this study showed that the adherence and application of ethical principles and rules in the counseling process has many social, psychological and professional benefits and effects. Immunity to the helpful relationship, increase the mental health and safety of counselors and clients, promote human values, create security and immunity for colleagues and counseling experts and increase commitment, trust, efficiency, facilitate the counseling process and create acceptance in helpful relationships, The most important positive consequences are adherence to ethical principles and rules in counseling. The more the counselors' commitment to ethical principles increases, the more efficient and secure the counseling process will be..

    Keywords: Ethics, Counseling, professional immunity, facilitation, Mutual Trust
  • Mohammad Seyyed hassantehrani *, Keyvan Kakabraei, Hasan Amiri Pages 23-51

    Referral of single girls and boys to counseling centers on the eve of marriage, during the dating and courtship process, to expertly assess the appropriateness and correctness of their choice, is one of the needs of counseling day. The purpose of this study was to develop a local model of "premarital counseling" for single people on the verge of marriage (suitor couple) and to evaluate the effectiveness of this counseling model on awareness and acceptance, responsibility and marital adjustment, After marriage. For this purpose, the research was conducted in two descriptive and experimental stages. In the descriptive stage of the research, after studying theories related to marriage, studying religious teachings related to marriage and also studying the counseling methods used by counselors and internal experts in this field, this model was developed. In the experimental stage, the effectiveness of this consulting method was evaluated. The research plan of this stage is "applied" in terms of purpose and "quasi-experimental" based on the method of implementation and "pre-test, post-test, follow-up with evidence". For this purpose, 22 individuals (11 couples) who applied for premarital counseling who had referred to a counseling center in Tehran were examined.To evaluate the effectiveness of this counseling method, in the qualitative dimension, the structured interview method was used, and in the quantitative dimension, the statistical method of analysis of variance and independent t-test were used.

    Keywords: premarital consuling, Awareness, Acceptance, responsibility, marital adjustment
  • Kamran Sheivandi * Pages 53-79

    The goal of this study was identifying of existing and future opportunities and threats in various dimensions in relation with mental health in the face of coronavirus; to be able to draw positive perspectives and threatening issues. This qualitative research was conducted based on the Delphi research method by holding several sessions and three stages of strategic analysis. To collect of the data, theoretical and research background review and researcher-made questionnaire were used to obtain the opinions of experts. The statistical sample consisted of 17 experts in the fields of psychology, sociology, educational sciences and law who were purposefully selected. The findings show that experts believe that the basic available and forthcoming opportunities in the face of the crisis of coronavirus pandemic can be classified in the education, economic, personal, social, family, medical and legal fields and threats of coronavirus is observed in the psychological, sociological, economic, familial and cultural domains And these areas have the ability to affect the mental health of individuals. The results of this study showed that at first, the peoples, various societies, organizations and governments should not only pay attention to the basic dangers of the spread of the coronavirus pandemic, also perceive the current crisis can create opportunities in which both individuals and various organizations by making radical adaptations in a fundamental transformation, prepare themselves for life in the current turbulent world, and this will only be achieved if the current crisis be conceived as an opportunity; Not a mere threat

    Keywords: Coronavirus, Threats, Opportunities, Mental Health
  • Fateme Asl Dehghan *, Mahsima Pourshahriari, Neda Mehrandish Pages 81-107

    The aim of present study was to examine the mediating role of hope in the relationship between self-efficacy and flourishing among counselors and psychologists. The research method was correlational using the structural equation modeling method. The sample consisted of 407 counselors and psychologists who were selected online through social media (Female :319, Male: 88). The instruments used were General Self-efficacy scale, Hope scale, and Flourishing scale. Data analysis was performed by statistical methods of Pearson correlation coefficient and structural equation modeling using SPSS-24 and AMOS-24 software. The result of structural equation modeling revealed that the model of relationship between self-efficacy, hope and flourishing, had a good fit. According results, high levels of self-efficacy and hope, predicted greater levels of flourishing. Also, hope emerged as a mediator in the link between self-efficacy with flourishing. This study showed that self-efficacy and hope play an important role in the rate of flourishing and targeting them can promote the well-being in counselors and psychologists.

    Keywords: flourishing, self-efficacy, Hope, counselors, psychologists
  • Asia Shariatmadar, Somaye Fekriyan * Pages 109-133

    The aim of this study was to study the concerns, attitudes and behavioral changes of married people during the corona crisis. This research was conducted with a qualitative approach and with a phenomenological method and based on the lived experiences of 19 married men and women. Purposeful method was used for sampling. The method of data collection was semi-structured interview and was conducted virtually in April 2016. From the coding of the information obtained in the field of concerns, 20 sub-themes were extracted and in 4 main themes, "pressures related to disease", "pressures related to quarantine period", "pressures related to medium-term consequences of disease" and "pressures related to long-term consequences of disease" »Classified. In the axis of attitudes, 16 sub-themes were extracted and in 5 main themes "attitude of short life and the necessity of seizing opportunities", "crisis, opportunity to learn from experiences", "attitude of necessity of appreciation of resources", "understanding the necessity of self-transcendence and social cohesion" "Humanity" and "Crisis, an opportunity to get out of everyday life." In the axis of behavioral changes, 14 sub-themes were extracted and classified into 3 main themes: "changes in daily life", "changes in relationships and the role of individuals" and "information search and skills acquisition". Based on these findings, it can be concluded that adaptation to long-term quarantine conditions requires behavioral changes and ultimately changes in family lifestyles. Therefore, counselors can use data from data from crisis counseling, especially in challenging the dysfunctional thoughts of couples and parents in families, and

    Keywords: quarantine, coronary heart disease, Attitude, behavior, concerns
  • FATEMEH BAGHERI *, Zeynab Khanjani, Touraj Hashemi Pages 135-169

    The main aim of this research is to compare attentional bias toward threat among children with signs of internalizing and externalizing disorders. First, we offend the CBCL questionnaire to 700 parents who had an 11-12-year-old son. This questionnaire was done at primary school in the Tabriz area.80 kids were chosen from this population who suffered from depression, anxiety, ADHD and aggression. We chose 20 students for each logical disorder. Then we used a computer test named: DOT-PROB in order to check out attentional bias among these students. The researchers showed that attentional bias toward threat among kids suffering from depression is different from those who have signs of aggression another finding of these research show differences between attentional bias toward threat between children with signs of anxiety and ADHD. In addition, we didn't realize any special difference between attentional bias toward threat among children who have signs of anxiety and those with signs of aggression. Also, we didn't find any special differences in attentional bias toward threat between children who have signs of depression and children with signs of ADHD.

    Keywords: Internalizing, Externalizing, Anxiety, Depression
  • Fatemeh Eslahi Farshami *, AliAsghar Asgharnejad Farid, Khadijeh Abolmoali Alhosseini, Javad Khalatbari Pages 171-203

    The present study was conducted to determine the effectiveness of mindfulness training based metaphors of Molavi's Masnavi on components of psychological capital among depressed female students. In this study, to extract the metaphors of Molavi's Masnavi, directional qualitative content analysis and quantitative content analysis were used with MAXQDA software. The identified codes were validated by coders' reliability method by 5 psychologists who were approved with a degree of agreement of 0.85% and were replaced in the mindfulness protocol. In terms of data collection techniques, the research method was quasi-experimental with pre-test-post-test with a control group and one-month follow-up. The statistical population included 195 female students who were psychology students of Chalous branch in 2019-2020 academic year. Forty students were selected through purposive sampling method that achieved high scores in Beck Anxiety Inventory (BAI) and were randomly assigned to experimental and control groups (20 people in each group). The content of mindfulness therapy sessions based on metaphors of Molavi's Masnavi was performed in 8 sessions of 90 minutes for the experimental group. Data analysis was performed using SPSS-22 software and mixed analysis of variance method. The results of statistical analysis showed that there was a significant difference (p <0.05) between the mean components of psychological capital (self-efficacy, resiliency, hope and optimism) in the experimental and control groups and also maintained its status in a one-month follow-up. Thus, it can be concluded that mindfulness therapy- based metaphors of Molavi's Masnavi improves the psychological capital of depressed female students.

    Keywords: PsychologicalCapital, Mindfulness, Masnavi-ye-Ma'navi's Metaphor, Depression
  • Tahereh Hosseini Ghomi, Zahra Jahanbakhshi * Pages 205-227
    Introduction

    Many families involve problems due to have mental retardation child. Excessive stress and adjustment problems is only limited number of issues related to mental retardation diagnose in children. One of the appropriate strategies to promote mental health is resiliency. Resilience is the human ability to adapt in the face of diseases, adversity, hardship and ongoing significant life stressors. This study has been done for the purpose of evaluating effect of resilience training on stress of mothers whose have children suffering mental retardation.

    Method

    the statistical population of the study was all mothers of mental retardation children had educational files in Milad School during the years 1397-1398. The applied method was a semi-experimental design, consisting pretest- post test, and along with a control group. By available sampling, 30 mothers selected; they were put in 2 groups by random 15 of them in experimental group and 15 others in control group. Questionnaires of stress of Abedin and Goldberg mental health questionnaire were utilized for the both ones. The consequences of 8 session’s resilience training, through Covariance analysis(0/01 significance level), appeared that the mothers under the certain training have more promoted in increasing mental health and reduced stress than the mothers did not enjoy those trainings. The resilience training is associated with meaningful effect on reducing stress and increasing mental health of mothers

    Keywords: resilience training, stressmental health, mental retardation, mothers
  • Marziye Mostafayi, Parisa Nilforooshasn * Pages 229-257

    The experience of transitions as a feature of new career paths highlights the need for innovation in interventions. Among the new interventions, life design interventions with the aim of changing career narratives can be stated. the present study was conducted for 2 purposes. The first goal was to examine the impact of career narrative interventions based on my career story (MCS) and pictorial narratives (PN) on future career autobiography (FCA), and the second goal was to study how these interventions affect the successful transition through making a change in agency and reflexivity. The research method used in this study was qualitative and it was a case study. This study deeply examined the impact of interventions based on my career story and pictorial narratives on a case study that took place in 4 sessions. Data collection methods included in-depth interviews, observation, and document recording. The changes made in the future career autobiography were studied using the future career autobiography form (Rehfuss,2009) as a pre-post intervention comparison. Comparing the pre-post intervention in the case under study, reported that 2 kinds of changes have happened: thematic changes in the future career autobiography form in General Interests to More Specification and Disregard to Direction Theme. The results of the study show that the use of narrative interventions (MCS) and (PN) in the form of a single intervention is useful for the development of the studied futuristic career narratives. Also, making changes in agency and thinking has helped him with transition through college successfully.

    Keywords: narrative interventions, My Career Story, pictorial narrative, agency, Reflexivity
  • Zahra Savadi, Bahman Bahmani *, Ali Zadehmohammadi Pages 259-279
    Background

    Parental bereavement after loss of a child is often more profound and prolonged than grief experienced in other context of other losses and associated with an increased risk for long-term psychological and physical morbidities.

    Aim

    To explore the effectiveness of “unity-oriented psychology concepts instruction” on reducing depression and increasing spiritual well-being in bereaved mothers.

    Method

    A single-subject study was conducted on three bereaved mothers who lost their children to cancer in Mahak hospital during last 6 to 12 months ago. Each person participated in six (90-minute) individual session of the unity-oriented psychology concepts instruction. Data were collected the using the questionnaire of Beck depression inventory-II and spiritual well-being scale( Paloutzian & Ellison 1982) for eight times( three times at the baseline phase, three times at the intervention phase, and two times at the follow-up phase). The collected data were analyzed by indicators of process changes and calculate the recovery percentage.

    Results

    The results showed a significant decrease on depression and increase on spiritual well-being compared to the baseline and the most amount of decrease and increase was observed in final intervention session.

    Conclusions

    considering the effectiveness of the “unity-oriented psychology concepts instruction” on reducing depression and increasing spiritual well-being in bereaved mothers, this intervention can be used to alleviate the psychological pain in this group.

    Keywords: Unity-oriented psychology concepts instruction, Depression, Spiritual Well-Being, Bereaved mothers