فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 38 (بهار 1400)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 38 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیده محمودزاده*، مصطفی گودرزی، بهمن نامورمطلق صفحات 7-24

    فرایند پیدایش و شکل‌گیری یک اثر هنری، همواره دغدغه هنرمندان و پژوهش‌گران در مطالعات هنری بوده است. هم‌چنین آفرینش اثر هنری، به جهت دارا بودن وجوه مهارتی و تکنیکی، موضوع برنامه‌های آموزشی نیز بوده است. این امر، اهمیت مطالعه مسیر پیدایش یک اثر را متذکر می‌شود. تحقق این مسئله به واسطه نقد تکوینی و روشمند بودن آن، امکان پذیر است. چرا که این نقد روند شکل‌گیری متن را با تمرکز بر تمام وجوه برون‌متنی و درون‌متنی یک اثر و با تکیه بر مشاهده عینی و مستندات مادی، ممکن می‌سازد. این نوشتار بر آن است تا روش این نقد را در حوزه مطالعات نقاشی تبیین نماید. بدین منظور، تابلوی نقاشی «سه مطالعه برای فیگورها بر مبنای تصلیب، 1944» از فرانسیس بیکن، با استفاده از الگوی تحلیل تکوینی، مورد مطالعه قرار می‌گیرد. و بدین پرسش‌ها پاسخ داده می‌شود؛ چه‌گونه می‌توان شیوه نقد تکوینی را در بررسی و نقد آثار تجسمی به‌کار گرفت؟ چه عواملی در کیفیت نقد تکوینی آثار نقاشی اثرگذار هستند؟ در این پژوهش درمی‌یابیم که بیکن به جهت رفتار تکوینی متمایز خود، دامنه متفاوتی از پیشامتن برجای می‌گذارد که در کمیت مستندات پرونده تکوین اثرگذار است. این امر موجب می‍شود تا مطالعه فرایند تکوین این متن، با تکیه بیشتر بر سایر عناصر پیرامون متن، شامل پیرامتن، فرامتن و پیش‌متن، میسر شود.

    کلیدواژگان: نقد تکوینی، پیشامتن، پرونده تکوینی، مسیر آفرینش، فرانسیس بیکن
  • مجید سرسنگی*، فرناز تبریزی صفحات 25-42

    شرح صحنه، یکی از ویژگی های منحصر به فرد درام است که از زمان های دور تاکنون، اگر چه گاه به صورتی بسیار مختصر، همواره بخشی از متن نمایشی بوده است. توضیحات صحنه (یا به بیان مایکل ایزاکاروف، دیداسکالیا) در نمایشنامه های مدرن، کاربرد پیچیده تری یافته اند و علاوه بر ذکر نکات فنی، در خلق تصاویری غنی تر از شخصیت ها و ویژگی های آنها، انتقال بهتر و دقیق تر طرح داستانی، نشان دادن تحولات موجود در هر صحنه، و...  به نمایشنامه نویس کمک می کنند. توضیحات صحنه، همچنین بدل به شگردهایی هنری شده اند که وجود صحنه افزار، ژست و حرکت، موسیقی، و نورپردازهای نمادین تر را ایجاب می کنند.امروزه، کارکرد شرح صحنه در متون نمایشی تا بدان جا متحول شده است که نمایشنامه نویسان، اغلب برای این بخش از نمایشنامه، ارزشی همسنگ دیالوگ قایل بوده، با همان تفصیل و جزییات بدان می پردازند. از جمله نمایشنامه نویسان نوگرایی که به شکلی وسیع و متنوع از توضیحات صحنه برای ابلاغ پیام و دیدگاه خود به مخاطب استفاده می کرد و به رعایت دقیق این توضیحات در اجرای نمایشنامه های خود تاکید داشت، تنسی ویلیامز بود. او که علاوه بر نگارش آثار بلند، یکی از نویسندگان ماندگار و پرکار در ژانر نمایشنامه تک پرده ای و کوتاه بود، در این نمایشنامه ها نیز، همچون آثار بلند خویش، به توضیحات صحنه توجهی ویژه داشت و در نگارش آنها، از تجارب و اطلاعات هنری اش در سایر حوزه ها (نقاشی، مجسمه سازی، موسیقی، عکاسی، و سینما) بهره می گرفت. مقاله حاضر در پی آن است تا شیوه استفاده تنسی ویلیامز از شرح صحنه را بر مبنای تحلیلی ترامتنی مورد بررسی قرار داده و چگونگی استفاده این نمایشنامه نویس را از شرح صحنه معرفی کند و از این طریق اهمیت استفاده از شرح صحنه را که اغلب مورد غفلت نمایشنامه نویسان قرار می گیرد مورد توجه و تاکید قرار دهد.

    کلیدواژگان: شرح صحنه، تنسی ویلیامز، مایکل ایزاکاروف، ژرار ژنت، ترامتنیت
  • نرگس نعمتی پور، عاطفه دهقان توران پشتی* صفحات 43-70

    در واژه شناسی تخصصی، اوریگامی الگویی با ساختار ثابت است که توسط سطوح صاف تاشده ایجاد شده است. امروزه هنر اوریگامی به عنوان الگوی هنری اصیل ژاپنی به منبع الهام برای طراحان و محققین تبدیل شده است. تعریف واژه شناسی تخصصی زیبایی، تکامل ویژگی ها، آواها و مفاهیم عقلانی است و در معنای وسیع تر به بررسی روش های ادراک محیط و موقعیت فرد در داخل فضا می پردازد. مهم ترین عوامل در بررسی زیبایی شناسی، ناظر و موقعیت آن (گیرنده)، معماری یا اثر هنری (فرستنده) و محیط یا بستر طرح (رابط) است. چگونگی ارتباط میان هنر اوریگامی ژاپن به عنوان پدیده ای نوظهور در معماری و طراحی مدرن با مفاهیم زیبایی شناسی جهت بهبود ادراک این ساختار، مسئله این تحقیق است. هدف این پژوهش بازشناسی انطباق پذیری معیارهای زیبایی شناسی از منظر نظریه پردازان غربی با معماری اوریگامی به منظور ادراک بهتر این الگو است. روش تحقیق این نوشتار، استدلال منطقی در راستای تطبیق معیارهای زیبایی شناسی با نمونه بناهای اوریگامی است که نتایج آن با رویکرد کیفی مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که شاخصه های زیبایی شناسی بر نمونه بناهای اوریگامی قابل تطبیق است اما تطابق و تعمیم پذیری معیارها به یک نسبت نمی باشد. بارزترین انطباق مربوط به دسته معیار کیفیت فضایی است. سپس به ترتیب دسته معیارهای پیچیدگی و تنوع، تناسب و رابطه صحیح میان اجزا و کلیات و تناسب مدوله و پیمون در جایگاه بعدی قرار دارند. کم ترین انطباق مربوط به دسته معیار مقیاس انسانی است.

    کلیدواژگان: هنر اوریگامی، ژاپن، معیارهای زیبایی شناسی، نظریه پردازان غربی، معماری
  • علیرضا مرادی، سحر دیانتی* صفحات 71-86

    سفرنامه ها، روایت سیاحان از ویژگی های گوناگون سرزمین های میزبان است. توصیف جوامع مقصد عموما از زاویه دید سیاح و با تکیه بر پس زمینه ها، پیشینه ها و  برخی کلیشه های ذهنی صورت می گیرد. توجه به قالی ایرانی در سفرنامه های سیاحان غربی، همواره با نوعی قضاوت در باره کاربردها و کیفیت آن همراه بوده است. تاکنون بررسی معینی درباره این که ریشه چنین داوری هایی چیست  و چنین توصیف هایی چگونه باید فهمیده شوند، صورت نگرفته است. مسئله اصلی بررسی حاضر، شناخت این دیدگاه ها در مواجهه با قالی ایرانی طی دوران صفویه و قاجار است. هدف این مقاله علاوه بر فهم دیدگاه های حاکم بر سفرنامه ها در دو دوره صفویه و قاجاریه پیرامون قالی ایرانی، تبیین منطق و نگرش حاکم بر آنهاست. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تطبیقی و رویکرد شرق شناسی ادوارد سعید، انجام و برای تحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شده است. نتایج بررسی نشان داد که توصیف قالی ایرانی در سفرنامه های دوره صفویه آمیخته با «حفظ منافع گیرنده»، «حقارت شرق»، «جدا کردن راه خود از شرق» و «معادل سازی» همراه بوده است. توصیف قالی ایران در سفرنامه های دوره قاجار علاوه بر مولفه های ذکر شده با «برتری مغرب»، «کلیشه سازی»، و «حقایق فرضی» آمیخته است. بر اساس نتایج این تحقیق، تعامل کم سیاح با عامه مردم، دلیل عدم وجود مولفه «برتری مغرب» در سفرنامه های دوره صفویه است همچنین، برتر دانستن قالی های صفویه در دوره قاجار از دیدگاه سیاح عصر قاجار، و در نتیجه برساخت نوعی معینی تاریخ، به ترتیب منجر به شکل گیری مولفه های «حقایق فرضی» و «کلیشه سازی» شده است.

    کلیدواژگان: شرق شناسی، سفرنامه، قالی ایرانی، کلایزی، صفویه، قاجاریه
  • شهلا اسلامی، شمس الملوک مصطفوی*، محبوبه اکبری ناصری صفحات 87-100

    هنر پیکرسازی یونانی، کامل ترین و مناسب ترین ریخت تجسمی برای بیان امر الهی در دین هنری یونانی و انواع مشابه خود در ادیان پیشین و پسین است. در پیکرسازی یونانی صورت و محتوا به صورت متعادل و در تعامل با یکدیگرند، روح و ماده هیچ یک بر دیگری چیرگی ندارد. روح (امر الهی)، منزل مناسب خویش را پیکر انسانی تشخیص می دهد و این خودآگاهی از طریق «کار» هنرمند، بیان شده و نمایان می گردد. بنابراین خدایان ایدیال و آرمانی دین هنری، که در حماسه های یونانی متولد شده بودند، در هنر پیکرسازی، صورت عینی و انضمامی یافتند. در هنر پیکرسازی یونانی، روح از توحش پیشین دست کشیده و مدنیت را مناسب آزادی کران مند خویش می یابد. بنابراین در پیکرسازی یونانی اتحادی بین خدا و انسان به دست می آید که هر یک را نیازمند دیگری می کند و انسان یونانی به خاطر رابطه حسی بی واسطه با امر الهی احساس در خانه بودن دارد. هنر پیکرسازی با همکاری معماری (معبد)، نقش بی همتایی برای تشکیل «ملت» در یونان عصر کلاسیک دارد. علاوه بر آن تن یافتگی خدا در دین هنری یونانی، زمینه را برای ظهور انسان- خدای مسیحی فراهم می آورد. با این حال هنر پیکرسازی یونانی در بیان شایسته امر الهی نابسنده است، این نابسندگی به محدویت کل هنر بر می گردد.

    کلیدواژگان: امر الهی، پیکرسازی، دین هنری، هگل
  • حسن بلخاری قهی* صفحات 101-109

    نسبت میان لذت و زیبایی ازجمله پایدارترین نسب فلسفی در مباحث مربوط به فلسفه هنر و زیبایی شناسی در تاریخ فلسفه است. آرای تاریخی فلاسفه از افلاطون و ارسطو تا کانت، کروچه و هیدگر، مبنای متقن این ادعاست.متفکران مسلمان گرچه متاثر از نهضت ترجمه برخی از مبانی را از حکمت یونانی اخذ کردند لکن با اندیشه خلاق و ذهن نقاد و در عین حال متاثر از تعالیم اسلامی، روح جدیدی بدان دمیدند کما اینکه خواجه نصیر در مقالت هشتم اساس الاقتباس گرچه عنوان این مقالت را خطابه و ریطوریقا نهاد اما مستند خود در تبلیغ و وعظ و خطابه را آیه شریفه قرآن قرار داد: «پس خطابت را باین سبب بر جدل بوجهی تقدم باشد و اشارت نص تنزیل آنجا که فرموده است عز من قایل، ادع إلی‏ سبیل ربک بالحکمه و الموعظه الحسنه و جادلهم بالتی هی احسن موافق این ترتیب است» .و اما در ارتباط با مباحث مربوط به لذت و زیبایی، خواجه نصیر در مقالت فوق الذکر به بحث در مورد لذت و تحلیل آن در ارتباط با زیبایی و حسن پرداخت به ویژه که در آیه مورد اشاره، حسنه صفت موعظه و احسن، صفت مجادله است. این معنا در کنار بحث محققانه خواجه درباره محاکات و تخییل (که ترجمه Mimesis به عنوان بنیادی ترین نظریه فلسفه هنر است) در مقالت نهم اساس الاقتباس، آرای او را ازجمله فصول مورد توجه و ژرف مباحث زیبایی شناسی در تمدن اسلامی قرار داده است. خواجه با تعریف دقیق لذت  شرحی نسبتا تفصیلی در باب لذت و الزامات، شرایط و عوامل موثر در ایجاد آن (همچون قوه تخیل و توهم و نیز حیل لطیف، جودت ترتیب و محاکات صور حسن و قبیح) ارایه می دهد. بنابراین نه تنها در مقالت هشتم که در مقالت نهم نیز در شرح دقیق مفاهیمی چون تخییل و محاکات به نقش لذت در ایجاد حس زیبایی و نیز ادراک زیبایی شناختی انسان اشاره دارد. خواجه با تاکید بر اینکه گرایش وسیع مردمان به محاکات و تخیل (به جای تصدیق) لذت ذاتی محاکات است، نقش شعر را در ایجاد حس و ادراک زیباشناسانه انسان مورد توجه قرار می دهد دقیقا از آن رو که سبب التذاذ و تعجب نفس می شود.

    کلیدواژگان: خواجه نصیرالدین طوسی، لذت، زیبایی، زیبایی شناسی، محاکات، تخییل
|
  • Hamideh Mahmoudzadeh*, Mostafa Goudarzi, Bahman Namvarmotlagh Pages 7-24

    The process of the emergence and formation of a work of art has always been the concern of artists and researchers in art studies. The creation of artwork has also been the subject of educational programs due to its technical aspects. This underscores the importance of studying the path of the creation of a work. This is possible through the genetic criticism and its methodological feasibility. Because the criticism, also called the embryology of the work, makes possible the process of genesis and text formation by focusing on all the extra-textual and intra-textual aspects of a work, relying on objective observation and material documentation. This article intends to explain the method of this critique in the field of painting studies. Thus, Francis Bacon’s painting “Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion”, 1944, is studied using the model of Genetic criticism. And these questions are answered: How can the method of Genetic criticism be used in the study and critique of visual arts? What factors affect the quality of Genetic criticism of paintings? Because Bacon has a different genetic behavior, leaves few “pre-text” that affect the quality of the genetic document.

    Keywords: genetic criticism, pre-text, path of Creation, Francis Bacon
  • Majid Sarsangi*, Farnaz Tabrizi Pages 25-42

    Stage Description or, as Michael Issacharoff says, Didascalia, is a unique characteristic of Drama which has been part of plays from the beginning of the tradition of playwriting in mankind’s history. Didascalia in modern plays has found a complex function, helping playwrites as a technical tool as well as creating a richer vision of the characters, transfer plot in a betterr way, showing the changes in each scenes, and ... In present days, the importance of the function of Didascalia has convinced playwrites to give an equal place and value to it, as they give to dialogues and they tried to pay attention to the stage description as they do for other elements of drama. Among modern playwrites who had used Didascalia in large scale for transfer his ideas to the audience, was Tennessee Williams (1911-1983). He wrote many long plays as well as short ones and became a recpectable artist and playwrite, using his knowledge in painting, music, photography, cinema and sculpture for creating more interesting and more complex plays. This paper aims to investigate the style of Tennessee Williams in using Didascalia based on transtextuality, introducing the quality of stage description or Didascalia in his short plays. This research hopes to encourage Iranian playwrites to know and use Didascalia more than before, not only as a technical element, but also as a fundomental one in a play which could led audience to a better understanding of the play.

    Keywords: Didascalia, Stage Description, Michael Issacharoff, Tennessee Williams, Gerard Gennette, Transtextuality
  • Narges Nematipour, Atefeh Dehghan Touran Poshti* Pages 43-70

    In terms of specialized vocabulary, origami is a pattern with a fixed structure created by smooth folded surfaces. Today, the origami art pattern, or folded paper, has become a source of inspiration for architects, designers, and researchers. The definition of beauty in specialized lexicography includes the evolution of rational features, sounds, and concepts, and in a broader sense examines the methods of feeling the environment and the individual’s positionwithin space. The most important factors in the study of aesthetics are the observer and its position (receiver), architecture or work of art (sender) and the environment or context of the design (interface). How this connection between original Japanese origami art as an emerging phenomenon in modern architecture and design and aesthetic concepts to improve the perception of this structure is a matter of research. The aim of this study is to identify the degree of adaptability of aesthetic criteria from the perspective of Western theorists as an important factor in understanding the pattern of origami architecture. The research method of this paper is a logical argument in order to match the aesthetic criteria with the example of origami buildings, the results of which have been studied and analyzed with a qualitative approach. The results of the research show that aesthetic characteristics are applicable to the sample of origami buildings, but the compliance and generalizability of the criteria are not the same. The most obvious compliance is related to the category of spatial quality criteria. Then, in the order of complexity and diversity, proportion and correct relationship between components and generalities and modulus and modulus, respectively, are in the next position. The lowest adaptability is related to the standard category of human scale.

    Keywords: Origami Art, Japan, Aesthetic Criteria, Western Theorists, Architecture
  • Alireza Moradi, Sahar Dianati* Pages 71-86

    Travelogue, the narrative of tourists, is one of the various features of the host lands. The description of destination communities is generally done from the point of view of the tourist and based on backgrounds, history records and some mental stereotypes. Attention to Iranian carpets in the travelogues of Western tourists has always been accompanied by a kind of judgment about its uses and quality. So far, no definite study has been made as to what the origins of such judgments are and how such descriptions should be understood. The main issue of the present study is to recognize these views in the face of Iranian carpets during the Safavid and Qajar periods. The purpose of this article, in addition to understanding the views of travelogues in the Safavid and Qajar periods about Iranian carpets, is to explain the logic and attitude of them. The present study was conducted by descriptive-comparative method and Orientalist approach of Edward Saeed and Colaizzi method was used to analyze the data. The results showed that the description of Iranian carpets in Safavid travelogues was associated with “ For The Benefit Of The Receiver”, “ Oriental Inferiority”, “Setting The West Off Against The Orient” and “ Domestications Of The Exotic”. The description of Iranian carpets in the travelogues of the Qajar period, in addition to the mentioned components, is mixed with “Western superiority”, “The East Identified By The West”, and “Theoretical Truth”. According to the results of this study, the low interaction of tourists with the general public is the reason for the lack of “ Western superiority” component in Safavid travelogues. It has led to the formation of the components of “Theoretical Truth” and “ The East Identified By The West”, respectively.

    Keywords: Orientalism, travelogue, Iranian Carpet, Colaizzi, Safavid, Qajar
  • Shahla Eslami, Shamsolmolook Mostafavi*, Mahboobeh Akbari Naseri Pages 87-100

    The art of Greek sculpture is the most complete and appropriate visual form of expression of the divine in the Greek art religion and similar types in the earlier and later religions. In Greek sculpture, form and content are in balance and interact with each other. The Spirit and the material have no dominion over one another. The spirit (divine) recognizes as its proper home the human body, and this self-consciousness is expressed and manifested through the “work” of the artist. Thus, the ideal gods of religious art, born in Greek epics, found an objective and concrete form in the art of sculpture. In art of Greek sculpture, the Spirit gives up its former savagery and finds civilization suitable for its finite freedom. Thus, in Greek sculpture, there is a union: between God and man, which makes each need another. And the Greek man feels at home because of his direct sensory connection with the divine command. The art of sculpture, in collaboration with architecture (temple), plays a unique role in the formation of the “nation” in classical Greece. In addition, God’s embodiment in Greek art religion provides the basis for the emergence of man-Christian God. However, the art of Greek sculpture in expressing the divine order is inherently flawed, and this inadequacy is due to the limits of art in the whole/art in general.

    Keywords: Divine order, Sculpture, Art religion, Hegel
  • Hasan Bolkhari* Pages 101-109

    Relation between pleasure and Beauty is one of the most durable rations in Art philosophy and esthetic arguments. Philosophers’ Historical thoughts, from Plato and Aristotle to Kant, Croce and Heidegger, are the solid reasoning in this claim. Muslim thinkers got some basics from Greek wisdom (Hikmat) in translation movement, and by creative thoughts and critic mind and with being affected by Islamic teaching blew a new sprite to them. For example Khaji Nasir has called 8th article of Asas al-Ightibas “Assaertion” but relied on publicity and sermon in Quranic Verses there: (16: 125- 126); “call to the way of your Lord with wisdom and godly exhortation and have disputations with them in the best manner.”  In this article, pleasure and its relation with beauty and virtue (Hosn) is discussed, As we see, in this verse “goodly” (Hasana) is an adjective for exhortation, and “the best” (Ahsan) for disputations. This meaning beside scholarship discussion of Khaji Nasir about mimesis and imaginative creation, which mimesis is the basictheory in art philosophy, have been mentioned in deep arguments about aesthetic in Islamic civilization. There, he has presented an exact definition on pleasure, and then has explained it and its necessities, and the conditions and factors which affect in creating it (like imagination and ambiguity (fancy) and …). He mentioned the role of pleasure in creating beauty sense not only in chapter 8 but also in 9th chapter in explaining imaginative creation and mimesis and perception of human Aesthetics. He emphasizes that people have vast tent to mimesis and imagination because of nature pleasure of mimesis. Then he mentions that poem makes aesthetical perception of human which causes pleasure and wonder of sprit (Nafs). This article will discuss the relation between pleasure and beauty which is the basically discussion in Art philosophy and Aesthetics in Khaji Nasir’s view.

    Keywords: Khaji Nasir, pleasure, beauty, Islamic Aesthetics, mimesis, imaginative creation