فهرست مطالب

روانشناسی و روانپزشکی شناخت - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 35، خرداد و تیر 1400)

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 35، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیبا رضایی، شیما حیدری، فرزین رضاعی، حبیب الله خزایی* صفحات 1-13
    مقدمه

    پژوهش های اندکی در رابطه با وضعیت روان درمانی به عنوان یک درمان موثر در درمان بیماری های روانی و مشکلات بین فردی در ایران انجام شده است.

    هدف

    این تحقیق با هدف تبیین وضعیت روان درمانی در ایران انجام شد.

    روش

    این تحقیق با رویکرد کیفی و از نوع تحلیل محتوای قراردادی در نیمه دوم سال 1396 و با مشارکت 13 نفر از صاحب نظران در زمینه روان درمانی انجام شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. همه مصاحبه ها ضبط شدند و با مقایسه مداوم مورد تحلیل کیفی قرار گرفتند.

    یافته ها

    وضعیت روان درمانی در ایران در دو طبقه اصلی چالش ها و فرصت ها طبقه بندی گردید. علاوه بر این هر طبقه دارای زیر طبقات اختصاصی بود. طبقه چالش ها مشکلات آموزش و ارایه خدمات روان درمانی مانند عدم هماهنگی در آموزش روان درمانی و عدم پوشش بیمه ای را توصیف می کرد. طبقه فرصت ها نیز شرایط بهبود وضعیت روان درمانی مانند گرایش روانپزشکان به انجام روان درمانی، تنوع رویکردهای روان درمانی و روند رو به رشد آگاهی در سطح جامعه را توصیف می کرد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این تحقیق وضعیت روان درمانی در ایران با چالش ها و فرصت هایی روبرو است که می توانند ارایه خدمات روان درمانی را تحت تاثیر قرار دهند. این نتایج می تواند در سیاست گزاری های مربوط به روان درمانی در ایران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روان درمانی، ایران، چالش ها، فرصت ها، تحقیق کیفی
  • افشین صلاحیان*، سمیه ساعدی، حسن غریبی، نوشین صلاحیان صفحات 14-23
    مقدمه

    نوجوانان از مهم ترین و تاثیرگذارترین اقشار جامعه محسوب می شوند و پژوهش درباره مسایل روانشناختی آنان حایز اهمیت است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه گرایش به زنانگی-مردانگی با اختلالات شخصیت ضداجتماعی، نمایش و پارانویا در نوجوانان دختر انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان کامیاران در سال تحصیلی 98-1397 بود که از بین آن ها 302 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های گرایش به زنانگی-مردانگی میشل گوگلن (1996) و مقیاس میلون 3 (1977) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 23 و روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین گرایش به زنانگی و اختلال شخصیت نمایشی با 0/26 (0/05>P) و اختلال شخصیت پارانویا با 0/20 (0/05>P) همبستگی وجود داشت. همچنین گرایش به زنانگی؛ اختلالات شخصیت ضداجتماعی، نمایشی و پارانویا را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی می کند (0/05>P، 3/965>F). طبق یافته ها بین گرایش به مردانگی و اختلال شخصیت ضداجتماعی با 0/22 (0/05>P) و با اختلال شخصیت نمایشی با 0/19 (0/01>P) همبستگی وجود داشت. همچنین گرایش به مردانگی؛ اختلالات شخصیت ضداجتماعی، نمایشی و پارانویا را به صورت مثبت و معناداری پیش بینی می کند (0/05>P، 3/910 >F).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که گرایش به زنانگی- مردانگی می تواند پیش بینی کننده اختلالات شخصیت در نوجوانان باشد؛ بنابراین یکی از عوامل روانشناختی مهم در زمینه اختلالات شخصیت محسوب می شود.

    کلیدواژگان: زنانگی، مردانگی، اختلالات شخصیت
  • فرشته عموزاده، حسن غرایاق زندی، منوچهر مرادی سبزوار*، رضا رستمی، علی مقدم زاده صفحات 24-38
    مقدمه

    اختلال بیش فعال/ نقص توجه نوعی اختلال دوران کودکی است که با الگویی مداوم از علایم بی توجهی، بیش فعالی یا تکانش گری نامناسب همراه است که معمولا تا بزرگسالی ادامه دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی ویدیویی سازه های من بر انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان بیش فعال ورزشکار انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع شبه آزمایشی به همراه پیش آزمون، پس آزمون و پیگردی با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق 79 دانش آموز ورزشکار بیش فعال/ نقص توجه 9 تا 16 سال استان لرستان در سال 1399 بودند. از این تعداد 30 دانش آموز به شکل تصادفی انتخاب و در دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش قرار گرفتند. آزمودنی ها با آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین سه بار (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) ارزیابی شدند. همچنین برای آزمون فرضیه، از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، آزمون بنفرونی و نرم افزار spss نسخه 26 در سطح معنی داری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نمرات انعطاف پذیری شناختی نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو گروه در سه مرحله اندازه گیری وجود دارد (P=0/0001). نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی نیز نشان داد که بین گروه کنترل و آزمایش در مولفه های انعطاف پذیری شناختی تعداد طبقات (=0/027P) و خطای درجاماندگی (P=0/0001) تفاوت معنی داری وجود دارد، یعنی بازی ویدیویی سازه های من در گروه آزمایش باعث بهبود انعطاف پذیری شناختی شده است؛ ولی در گروه کنترل تغییری در میزان انعطاف پذیری شناختی مشاهده نشده است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که بازی ویدیویی سازه های من، انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان ورزشکار بیش فعال/ نقص توجه را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: بازی ویدئویی، کارکردهای اجرایی، اختلال بیش فعالی، نقص توجه
  • جمشید شاه محمدی*، فاروق یزدان ستا، گلاویژ رسولی، رویا صبرآور صفحات 39-50
    مقدمه

    تدریس اثربخش به معنای دستیابی به اهداف، با عوامل روانشناختی و سازمانی بسیاری تبیین می شود به همین دلیل بررسی مولفه های پیش بینی کننده آن ضروری است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اثربخشی تدریس معلمان با توجه به بهزیستی عاطفی و مولفه های سکوت سازمانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر جزو تحقیقات پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه معلمان ابتدایی شهر بانه در سال تحصیلی 96-1395 بود که تعداد این افراد برابر با 832 نفر بود. از جامعه مذکور با توجه به جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 263 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه سکوت سازمانی، اثربخشی تدریس معلمان و پرسشنامه بهزیستی عاطفی مربوط به شغل استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نسخه 25 نرم افزار SPSS و با استفاده از روش های آماری تحلیل رگرسیون تک متغیره و چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بهزیستی عاطفی با بتای 275/0 و مولفه سکوت نوع دوستانه با بتای 232/0 به صورت مثبت و معنی داری در سطح 00/0 اثربخشی معلمان را پیش بینی می کنند. بهزیستی عاطفی در گروه زنان (بتای 0/237 در سطح 0/05) و مردان (بتای 0/279 در سطح 0/01) معنی دار بوده اند. همچنین سکوت تدافعی فقط در گروه زنان با بتای 239/0- در سطح 0/05 معنی دار بود. سکوت مطیع (بتای 203/0- در سطح 0/05) و نوع دوستانه (بتای 314/0 در سطح0/01) در گروه مردان معنی دار بود؛ اما در گروه زنان معنی دار نبوده اند.

    نتیجه گیری

    بهزیستی عاطفی و سکوت سازمانی معلمان جهت ارتقاء اثربخشی تدریس باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اثربخشی تدریس، بهزیستی عاطفی، سکوت سازمانی
  • منا استاد نوروزی*، مهدی زمستانی صفحات 51-60
    مقدمه

    تشخیص اختلال شخصیت مرزی و شدت علایم آن همواره یکی از مشکلات روانشناسان بالینی و روانپزشکان بوده که با توجه به شیوع و اقدامات درمانی برای مبتلایان به این اختلال معضل بزرگی است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر هنجاریابی و استاندارد سازی (مقیاس کوتاه شده ی علایم اختلال شخصیت مرزی) برای جامعه ی ایرانی به منظور استفاده تشخیصی برای شدت علایم اختلال شخصیت مرزی و تعیین پایایی و روایی آن بود.

    روش

    روش شناسی پژوهش حاضر کمی بود که در قالب روش تحلیل عاملی انجام گرفت. جامعه آماری را 214 نفر از دانشجویان سال تحصیلی 98-1397 دانشگاه کردستان و 25 نفر از بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی بستری از آذر تا بهمن سال 1397 در بیمارستان روانی قدس، به روش نمونه گیری در دسترس تشکیل دادند، که به مقیاس کوتاه شده ی علایم اختلال شخصیت مرزی (بوهاس و همکاران، 2007) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با محاسبه آلفای کرونباخ و دو شیوه ی تحلیل عامل تاییدی و اکتشافی توسط spss نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    در تحلیل عاملی اکتشافی سه عامل استخراج شد که در مجموع این سه عامل توانستند 62٪ درصد از واریانس 23 سوال این پرسشنامه را تبیین کنند. همسانی درونی رده مقیاس ها نیز با آلفای کرونباخ 96٪ و با روش بازآزمون مقدار 73/0 به دست آمد که مطلوب است. ماتریس چرخش واریمکس نشان داد که همه ی سوالات قابل استفاده هستند.

    نتیجه گیری

    مقیاس کوتاه شده ی علایم اختلال شخصیت مرزی می تواند به عنوان یک ابزار معتبر در تحقیقات بالینی و غیر بالینی برای تشخیص و شدت علایم اختلال شخصیت مرزی در جامعه ی ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، هنجاریابی، دانشجویان
  • حمیدرضا صمدی فرد، محمد نریمانی*، سیف الله آقاجانی، سجاد بشرپور صفحات 61-73
    مقدمه

    سلامت جنسی یکی از جنبه های اصلی سلامت است و بررسی عوامل موثر بر آن در مراقب ت های بهداشتی اولیه بسیار مهم است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش باور فراشناختی و راهبردهای تنظیم هیجان در پیش بینی سلامت جنسی زنان متاهل صورت پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان متاهل شهر اردبیل در سال 1399 بودند. از میان جمعیت ذکر شده 110 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزارهای باور فراشناختی (ولز و کارت رایت هاتون)، راهبردهای تنظیم هیجان (گراس و جان، 2003) و سلامت جنسی (معنوی پور، 1388) استفاده شد. داده های پژوهش با روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین باور فراشناختی 0/62- و راهبردهای تنظیم هیجان (ارزیابی مجدد 0/56 و سرکوبی 0/43-) با سلامت جنسی در زنان متاهل رابطه معناداری وجود داشت (0/05<p). همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که باور فراشناختی و راهبردهای تنظیم هیجان در مجموع 0/55 می توانند سلامت جنسی را در زنان متاهل تبیین کنند (0/05>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیرگذاری باور فراشناختی و راهبردهای تنظیم هیجان بر سلامت جنسی در زنان متاهل، به روانشناسان و متخصصان بهداشت پیشنهاد می شود که به نقش این متغیرها در بهبود سلامت جنسی در زنان متاهل توجه بیشتری نشان دهند.

    کلیدواژگان: شناخت، تنظیم هیجان، سلامت جنسی، زنان
  • نگار بخشنده لاریمی، عذرا زبردست*، سجاد رضایی صفحات 74-87
    مقدمه

    تحمل درد میگرن، پیامدهای روانشناختی متنوعی دارد که در چارچوب کاربست های روان درمانی باید مورد توجه قرار گیرد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری شناختی، نشخوار فکری و تحمل آشفتگی در افراد دارای سردرد میگرنی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. 32 نفر مبتلا به سردرد میگرنی از دانشجویان دختر دانشگاه گیلان در نیمسال دوم تحصیلی 99-1398، با شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (14n=) و کنترل (18=n) جایدهی شدند. گروه آزمایش، هشت جلسه 60 دقیقه ای و به صورت هفتگی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد گروهی دریافت کرد. قبل و پس از اتمام جلسات، هر دو گروه به پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010)، مقیاس پاسخ های نشخواری نولن هکسما و دیویس (1999) و مقیاس تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005) به صورت داوطلبانه پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون U مان-ویتنی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آشکار ساخت گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بعد از پایان مداخله، نمرات معنادار کمتری در نشخوار فکری (0/005P=، 62/00=U) و نمرات معنادار بیشتری را در تحمل آشفتگی (0/01P<، 69/50=U) نشان دادند. اجرای مداخله بر انعطاف پذیری شناختی افراد با سردرد در گروه آزمایش تفاوت معنادار نسبت به گروه کنترل ایجاد نکرده است (0/70=P، 133/00=U).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، راهکار مناسبی برای کاهش نشخوار فکری در افراد با سردرد میگرنی و افزایش تحمل آشفتگی در افراد با دردهای مزمن است.

    کلیدواژگان: میگرن، آشفتگی، نشخوار فکری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • حسنا وفاپور، جهانگیر کرمی*، خدامراد مومنی صفحات 88-99
    مقدمه

    خودکشی یکی از معضلات بهداشت روانی و سومین علت مرگ و میر در بین نوجوانان است.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش اجتناب تجربی، دشواری تنظیم هیجان و نگرانی از تصویر بدنی در پیش بینی احتمال خودکشی در دختران نوجوان بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی دختران نوجوان شهر کرمانشاه در سال 1398 بود که به روش نمونه گیری در دسترس و با استناد به جدول مورگان تعداد 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه خودکشی در نوجوانان، پرسشنامه اجتناب تجربی بوند و همکاران، مقیاس دشواری تنظیم هیجان گراتز و رومیر و پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی لیلتون بود که همه پرسشنامه ها دارای اعتبار و پایایی بوده اند. به منظور تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش هم زمان استفاده شد که نهایتا داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که اجتناب تجربی، مولفه های دشواری تنظیم هیجان (بجز فقدان آگاهی هیجانی)، نگرانی از تصویر بدنی بر احتمال خودکشی تاثیر معناداری دارند (0/001<P). همچنین نتایج تحلیل بیانگر آن بود که متغیرهای پیش بین با هم دقیقا می توانند 27/7 درصد احتمال خودکشی را تبیین کنند.

    نتیجه گیری

    احتمال خودکشی در دختران نوجوان، توسط متغیرهای اجتناب تجربی، دشواری تنظیم هیجان و نگرانی از تصویر بدنی قابل پیش بینی است، بنابراین پیشنهاد می شود که روانشناسان و مشاوران جهت کاهش احتمال خودکشی نوجوانان نقش اجتناب تجربی، دشواری تنظیم هیجان و نگرانی از تصویر بدنی را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: خودکشی، اجتناب تجربی، تنظیم هیجان، تصویر بدن
  • زهرا دودانگه، ابراهیم ملک حسینی، پروانه شمسی پور دهکردی* صفحات 100-112
    مقدمه

    در سال های اخیر، کودکان با محدودیت هایی در محیط بازی مواجه شده اند که این محدودیت ها می تواند عملکرد شناختی آنان را متاثر کند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نوع نگرش به بازی در فضای باز بر انعطاف پذیری شناختی کودکان در دوران قرنطینگی خانگی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه مشاهده ای مقطعی بود. 300 شرکت کننده دانش آموز دختر در دامنه سنی 9 تا 11 سال به روش نمونه گیری داوطلبانه و براساس معیارهای ورود به مطالعه از یک مدرسه در منطقه 19 تهران در سال تحصیلی 1400-1399 شرکت کردند. داده های پژوهش حاضر به صورت یک نظرسنجی آنلاین با استفاده از پرسشنامه ساختاری که با استفاده از فرم های گوگل ساخته شده بود، جمع آوری شد. پرسشنامه آنلاین شامل سه بخش اطلاعات جمعیت شناختی، انعطاف پذیری شناختی کودکان و نگرش والدین نسبت به بازی در فضای طبیعت بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس و جهت تعیین محل تفاوت ها از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. همچنین برای انجام و تجزیه و تحلیل در پژوهش حاضر از نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد، بین میانگین انعطاف پذیری شناختی کودکانی که والدین آن ها نگرش مثبت نسبت به بازی در طبیعت دارند، در مقایسه با نگرش منفی نسبت به بازی در طبیعت تفاوت معنادار وجود دارد (0/001=P) و انعطاف پذیری شناختی در کودکانی که والدین آن ها نگرش مثبت نسبت به بازی در طبیعت دارند بهتر از کودکانی است که والدین آن ها نگرش منفی دارند.

    نتیجه گیری

    نوع نگرش مثبت یا منفی والدین به بازی در فضای باز بر انعطاف پذیری شناختی کودکان در دوران قرنطینگی خانگی اثر دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، بازی در فضای باز، کووید 19، سلامت
  • سلمان زارعی*، علی جوان اسمعیلی صفحات 113-124
    مقدمه

    ارزیابی وضعیت سلامت روانی در سراسر جهان به افزایش اختلال های جدی روانشناختی بخصوص نشانگان افسردگی اشاره دارد.

    هدف

    با توجه به شیوع بالا و اهمیت افسردگی پژوهش حاضر  با هدف بررسی نقش واسطه ای خودبسندگی در رابطه خود انتقادگری با نشانگان افسردگی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری دانشجویان ساکن خوابگاه های پسرانه دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران در سال تحصیلی 98-1397 بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس تعداد 270 نفر انتخاب شد و مقیاس خودبسندگی عمومی، مقیاس خود انتقادگری و سیاهه افسردگی بک را تکمیل نمودند. داده های گردآوری شده با آزمون رگرسیون سلسله مراتبی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین خود انتقادگری با افسردگی (0/01p<، 0/70=r) رابطه مثبت معنی دار؛ بین خودبسندگی با نشانگان افسردگی (0/01p<، 0/47-=r) و بین خود انتقادگری با خودبسندگی (0/01p<، 0/59-=r) رابطه منفی معنی دار وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد با وجود اینکه خود انتقادگری و خودبسندگی با هم در مجموع 49/6 درصد از واریانس افسردگی دانشجویان را تبیین می کنند؛ اما خودبسندگی در رابطه بین خود انتقادگری با افسردگی نقش واسطه ای ندارد (0/096=p).

    نتیجه گیری

    در مجموع، با توجه به اثر مستقیم خود انتقادگری بر افسردگی می توان انتظار داشت که کاهش خود انتقادگری مسیر مهمی برای کاهش افسردگی دانشجویان باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، خود انتقادگری، خودبسندگی
  • زهرا آجورلو، مریم مقدسین*، جعفر حسنی صفحات 125-142
    مقدمه

    اختلال کمبود توجه-بیش فعالی جزء گروه اختلالات عصبی-رشدی است که در آن رشد سیستم عصبی مرکزی مختل می شود.

    هدف

    بررسی رابطه ی ساختاری افسردگی و اضطراب با علایم اختلال نقص توجه-بیش فعالی بزرگسالان، با توجه به نقش میانجی گری تنظیم هیجان و نقص در توجه شناختی هدف پژوهش حاضر بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های تهران در سال 1398 بود. نمونه پژوهش شامل 144 (124 نفر زن و 20 نفر مرد) دانشجوی دانشگاه خوارزمی بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (2006)، پرسشنامه افسردگی بک (1996)، پرسشنامه اضطراب بک (1988)، پرسشنامه کانرز بزرگسالان (1999) و تست دیداری شنیداری توجه (1994) بود. داده های پژوهش با استفاده از روش همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 و LISREL بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که علایم افسردگی و اضطراب، رابطه مستقیم و غیرمستقیم معنادار با علایم اختلال نقص توجه-بیش فعالی دارند (0/05>p). همچنین، تنظیم هیجان ناسازگارانه و نقص شناختی توجه نیز نقش میانجی در رابطه بین متغیرهای افسردگی و اضطراب با علایم اختلال نقص توجه-بیش فعالی دارند (0/05>p).

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج پژوهش، افسردگی و اضطراب با توجه به نقش میانجی گری تنظیم هیجان و انواع توجه با اختلال نقص توجه-بیش فعالی در بزرگسالان رابطه دارند؛ بنابراین، می توان نتیجه گرفت، اختلال در انواع توجه شناختی و استفاده از راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان، وقتی با علایم افسردگی و اضطراب همراه شود، می تواند اختلال نقص توجه-بیش فعالی را تبیین کند.

    کلیدواژگان: بزرگسالان، اختلال نقص توجه-بیش فعالی، افسردگی، اضطراب، خود تنظیمی هیجان
  • امیرعباس طاهری، علی اکبر فروغی*، محمدرضا داودی، خاطره حشمتی، محسن محمدپور، صمد خرم نیا صفحات 143-158
    مقدمه

    یکی از مشکلات شایع در افراد دیابتی، درد نوروپاتی است. در این افراد، درد باعث کاهش عملکرد شغلی و اجتماعی فردی می شود.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی بر پذیرش نشانگان بیماری و سازگاری اجتماعی و شغلی در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی بود.

    روش

    این مطالعه از نوع شبه آزمایشی بود، که بیماران به صورت تصادفی در گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان کلیه مراجعین دارای تشخیص نوروپاتی دیابتی مراجعه کننده به بخش نورولوژی بیمارستان فارابی کرمانشاه در سال 1398 بودند. ابزارها شامل پرسشنامه پذیرش درد (CPAQ) و سازگاری شغلی- اجتماعی (WSAS) بود. نتایج در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها به وسیله ی آزمون های توصیفی، آنالیز واریانس مکرر و کای اسکویر با نرم افزار spss نسخه 22 مورد نجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که در مرحله ی پس آزمون و پیگیری، درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی نسبت به گروه کنترل قادر به افزایش پذیرش درد، بهبود و سازگاری اجتماعی شغلی گردید. در متغیر پذیرش نتایج آزمون درون گروهی نشان داد که اثر زمان (F=6/48 ،P=0/003) و اثر تعاملی زمان و گروه (F=12/49 ،P=0/001) معنادار است. همچنین در متغیر سازگاری شغلی و اجتماعی اثر زمان (F=3/21 ،P=0/046) و اثر تعاملی زمان و گروه (F=3/74 ،P=0/028) گزارش شد (0/001<P).
    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی می تواند به عنوان مداخله ی روانی در کنار دارو درمانی به بهبود سازگاری شغلی و اجتماعی و پذیرش علایم در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی دردناک کمک کند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی، سازگاری شغلی و اجتماعی، پذیرش، نوروپاتی دیابتی دردناک
|
  • Leeba Rezaie, Shima Heydari, Farzin Rezaei, Habibolah Khazaie* Pages 1-13
    Introduction

    There is a scarcity reports on the situation of psychotherapy as an effective treatment for mental illness and interpersonal problems in Iran.

    Aim

    The study aimed to explore the situation of psychotherapy in Iran.

    Method

    The present qualitative study was performed using conventional content analysis in 2017. The current sample included 13 experts in psychotherapy. A semi-structured interview was used for data collection. All interviews were audio recorded and subsequently transcribed. Qualitative analysis using constant comparisons was performed for transcribed interviews.

    Results

    Two main categories were emerged to describe situation of psychotherapy in Iran: challenges and opportunities. Additionally, specific subcategories within each main category were documented. The challenges category described the problems in psychotherapy education and services delivery including lack of coordination in training and lack of insurance coverage. The opportunities category also described the improvement in psychotherapy status including the psychiatrists tendency towards psychotherapy, the varity in psychotherapy approaches and increasing awareness to psychotherapy in community.

    Conclusion

    The results showed that psychotherapy in Iran is facing challenges and opportunities that can affect the provision of psychotherapy services. These results can be used in policies related to psychotherapy in Iran.

    Keywords: Psychotherapy, Iran, Challenges, Opportunities, Qualitative study
  • Afshin Salahian*, Somayeh Saedi, Hassan Gharibi, Noshin Salahian Pages 14-23
    Introduction

    Adolescents are one of the most important and influential people in society and research on their psychological issues is important.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship between femininity-masculinity tendency with antisocial, histrionic and paranoia personality disorders in adolescents girl.

    Method

    The method of this research is correlational. The study population included girl high school students in Kamyaran in the academic year of 2018-2019, 302 of them were selected as the research sample and answered the Michel Googlen Scales (1996) and the Millon-III scale (1977). Data analysis was performed using spss software version 23 and Pearson correlation and regression statistical methods.

    Results

    The finding showed that there was a correlation between feminity and histrionic personality disorder with 0.26 (P<0.05) and paranoia personality disorder with 0.20 (P<0.05). Also, the tendency to feminity predicts antisocial, histrionic and paranoia personality disorders in a positive and meaningful way (F<3.965, P<0.05). According to the finding, there was a correlation between tendency to masculinity and social personality disorder with 0.22 (P<0.05) and histrionic personality disorder 0.19 (P<0.01). Also, the tendency to masculinity predicts antisocial, histrionic and paranoia personality disorders in a positive and meaningful way (F<3.910, P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be concluded that the tendency to femininity-masculinity predicts personality disorders in adolescent. Therefore, it is one of the important psychological factors in the field of personality disorders.

    Keywords: Femininity, Masculinity, Personality disorders
  • Fereshteh Amouzadeh, Hassan Gharayagh Zandi, Manouchehr Moradi Sabzevar*, Reza Rostami, Ali Moghadam Zadeh Pages 24-38
    Introduction

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder is a childhood disorder that is associated with a persistent pattern of symptoms of inattention, hyperactivity or inappropriate impulsivity, which usually continues into adulthood.

    Aim

    The purpose of this study was to investigate the impact of the video game Minecraft on the Cognitive flexibility of ADHD athletes students.

    Method

    The study was a quasi-experimental study with a pre, post and follow-up design with a control group. The statistical population of the study was 79 ADHD athletes students from 9 to 16 years old in 2020 in Lorestan province. Of these, 30 students were randomly selected and divided into two groups control and experimental. Subjects were evaluated three times (pretest, posttest, follow up) with Wisconsin Card Sorting Test. Also, to test the hypothesis, multivariate analysis of covariance, repeated measures analysis of variance, Bonferroni test and Spss 26 software at the significance level of 0.05 were used.

    Results

    The results of cognitive flexibility scores showed a significant difference between the two groups in the three stages of measurement (P=0.0001). Bonferroni showed a significant difference between groups in the components of cognitive flexibility, the number of categories (P=0.027) and preservation error (P=0.0001). That is, Minecraft improved Cognitive flexibility in the experimental group, but no change was observed in the cognitive flexibility of the control group.

    Conclusion

    It can be concluded that Minecraft improves the cognitive flexibility of ADHD athletes student.

    Keywords: Video game, Executive functions, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Jamshid Shah Mohammadi*, Farogh Yazdanseta, Gelavij Rasooli, Roya Sebrawer Pages 39-50
    Introduction

    Effective teaching means achieving goals, explained by many psychological and organizational factors, so it is essential to study its predictive components.

    Aim

    The aim of this study was to predict the effectiveness of teachers teaching based on affective well-being and components of organizational silence.

    Method

    The present study is a descriptive-survey study. The research population includes all elementary school teachers in Baneh City in the academic Year 2016-2017, which was equal to 832 people. From the mentioned society, according to Morgan table and stratified random sampling method, 263 teachers were selected as the sample. Data were collected through three questionnaires, the Organizational Silence, Teachers Effective Teaching, and the Job-related Affective Well-being Scale. The data, analyzed with SPSS ver.25, using univariate and multivariate statistical analysis.

    Results

    The results showed affective well-being with beta score 275.0 and prosocial silence with beta score 232.0 positively and significantly predict effectiveness of teachers teaching by 00.0 affective well-being was significant in women (β=0.237, P=0.05) and men (β=0.279,  P=0.01). Also, defensive silence was significant only in the group of women (β=-0.239, P=0.05). The components of acquiescent silence (β=-203.0, P=0.05) and prosocial silence (beta 314.0, P=0.01) were significant in the men group; but in the group of women, they were not significant.

    Conclusion

    Affective well-being and organizational silence among teachers should be considered to improve teaching effectiveness.

    Keywords: Teaching effectiveness, Affective well-being, organizational silence
  • Mona Ostad Noroozi*, Mehdi Zemestani Pages 51-60
    Introduction

    Diagnosis of borderline personality disorder and its severity has always been one of the problems of clinical psychologists and psychiatrists, which is a significant problem for patients with this disorder due to its prevalence and treatment measures.

    Aim

    This study aims to standardize and normalize (Shortened Scale of Borderline Personality Disorder Symptoms List) for the Iranian community to use diagnostic for the severity of borderline personality disorder symptoms and determine its reliability and validity.

    Method

    The design of the present study was content analysis. The statistical population consisted of 214 students of the academic year 2018-2019 of the University of Kurdistan and 25 patients with borderline personality disorder hospitalized from December to February 2018 in Quds Psychiatric Hospital by available sampling method, who responded to a Shortened Scale of Borderline Personality Disorder Symptoms List (Bohas et al., 2007). Data analysis was performed using SPSS-24 software and Cronbachchr('39')s alpha calculation, confirmatory and exploratory factor analysis.

    Results

    In the exploratory factor analysis, three factors were extracted that in total, these three factors were able to explain 62% of the variance of 23 questions of this questionnaire. The internal consistency of the scale category was also obtained with Cronbachchr('39')s 96% and with the retest method of 73.0, which is desirable. The Varimax wheel matrix showed that all questions could be used.

    Conclusion

    The abbreviated scale of borderline personality disorder symptoms list can be used as a helpful tool in clinical and non-clinical research to diagnose and severity of borderline personality disorder symptoms in Iranian society.

    Keywords: Borderline personality disorder, Validity, Students
  • Hamid Reza Samadifard, Mohammad Narimani*, Seyfullah Aghajani, Sajjad Basharpoor Pages 61-73
    Introduction

    Sexual health is one of the main aspects of health and investigation of its relevant factors is so important for primary healthcare.

    Aim

    The present study was conducted to determine the role of meta-cognitive belief and emotion regulation strategies in predicting Sexual health of married women.

    Method

    This research is a descriptive correlation study. The statistical population of the study was all the married women in Ardabil City in 2020. Out of the mentioned population, 110 people were selected as the samples. Data collection was done by Meta-Cognitive Belief Questionnaire (Wells & Cartwright-Hatton, 2004), Emotion Regulation Strategies Scale (Gross & John, 2003), and Sexual Health Scale (Manavi Pour, 2008). Research data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression using SPSS18 software.

    Results

    The results showed a significant relationship between meta-cognitive belief -0.62 and emotion regulation strategies (Reappraisal 0.56 and Suppression -0.43) with Sexual health in married women. Also, the results of multiple regression showed that meta-cognitive belief and emotion regulation strategies can predict the Sexual health of married women by 0.55 (p<0.05).

    Conclusion

    Regarding the effect of meta-cognitive belief and emotion regulation strategies on sexual health in married women, it is suggested for psychologists and health experts to pay more attention the role of these variables in the improvement of sexual health in married women.

    Keywords: Cognition, Emotion regulation, Sexual health, Women
  • Negar Bakhshandeh Larimi, Azra Zebardast*, Sajjad Rezaei Pages 74-87
    Introduction

    Tolerating migraine pain has a variety of psychological consequences that should be considered in the context of psychotherapy applications.

    Aim

    The purpose of the current study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy based on cognitive flexibility, rumination and confusion tolerance in headache patients.

    Method

    This research was a quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. Among female students of Guilan University during the second semester of the 2018-2019 academic year, the numbers of 32 patients with migraine headache were selected by accessible sampling method and then assigned randomly into two groups included experimental (n=14) and control (n=18) groups. Eight sessions in 60 minutes per week were under-treatment based on acceptance and commitment in the group. Before and after the sessions, both groups answered voluntarily using Dennis & Wenderval’s (2010) Cognitive Flexibility Inventory, Nolen-Hoeksema & Davis Ruminative Responses Scale (1999), and Simons & Gaher Distress Tolerance Scale (2005). Data were analyzed by the Mann-Whitney U test.

    Results

    The results revealed that the experimental group had significantly lower scores in rumination (U= 62.00, P=0.005) and higher scores in distress tolerance (U=69.50, P<0.01) than the control group after the intervention. Intervention on cognitive flexibility in the headache group indicated no significant difference (U= 133.00, P<0.70).

    Conclusion

    Achieved results from the current research revealed that the acceptance and commitment therapy could be an appropriate alternative to reduce the rumination in people having migraine headache and to increase the distress tolerance in people having chronic pains.

    Keywords: Migraine, Distress, Rumination, Acceptance, commitment therapy
  • Hosna Vafapoor, Jahangir Karami*, Khodamorad Momeni Pages 88-99
    Introduction

    Suicide is one of the mental health problems and the third leading cause of death among adolescents.

    Aim

    This study aimed to investigate the role of experimental avoidance, emotional regulation difficulties, and body image concern in predicting the probability of suicide among adolescent girls.

    Method

    The method of the present study was descriptive of the type of correlation and the statistical population included all adolescent girls in Kermanshah City in 2019. By available sampling method and based on Morgan table, 350 people were selected as a sample. The research instruments included the adolescents Suicide Questionnaire, the Bond et al. Experimental Avoidance Questionnaire, the Grater and Roemer Emotional Regulation Difficulties Scale, and the Lillton body image concern questionnaire, all of which were valid and reliable. To analyze the data, Pearson correlation and multivariate regression analysis were used simultaneously, which were finally analyzed by SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that experimental avoidance, emotional regulation difficulties components (except lack of emotional awareness), and body image concern had a significant effect on the probability of suicide (P>0.001). The results of the analysis also showed that the predictor variables together can accurately determine the 27.7% the probability of suicide.

    Conclusion

    The probability of suicide in adolescent girls can be predicted by the variables of experimental avoidance, emotional regulation difficulties, and body image concern. Therefore, it is suggested that psychologists and counselors pay attention to the role of experimental avoidance, emotional regulation difficulties, and body image concern to reduce adolescentchr('39')s suicide.

    Keywords: Suicide, Experimental avoidance, Emotional regulation, Body image
  • Zahra Dodangeh, Ebrahim Malek Hosseini, Parvaneh Shamsipour* Pages 100-112
    Introduction

    In recent years, children have faced limitations in their playing surrounding, that can affect their cognitive operation.

    Aim

    The purpose of the present study was to investigate the effect of all types of attitudes into the outdoor playings on childrens cognitive flexibility during Covid-19 home quarantine.

    Method

    This paper was a cross-sectional observational study. A total of three hundred female students by the mean age of the 9 to 11 were participated in this study voluntarily by sampling method. Participants were selected from a school in Tehrans 19th district in 2020-2021 academic year. An online survey using a structural questionnaire createing by Google forms were used for data collecting. The online questionnaire consisted of three sections: demographic information, Childrens Cognitive Flexibility, and Parents Attitudes into the outdoor and playings and playing in nature. Variance analysing were used to analyze the data and Tukeychr('39')s post hoc test were used to Locate the differences. SPSS25 were used for data analysing.

    Results

    The analysis of variance resulted in a significant difference between the mean cognitive flexibility of those children whose parents had a positive attitude towards playing in nature compared to a negative attitude towards playing in nature (p=0.001). The results showed a better cognitive flexibility in those children whose parents had a positive attitude towards playing in nature.

    Conclusion

    Positive or negative attitude of parents towards outdoor playings has an effect on childrens cognitive flexibility during home quarantine.

    Keywords: Physical activity, Outdoor play, COVID-19, Health
  • Salman Zarei*, Ali Javan Esmaeili Pages 113-124
    Introduction

    The assessment of global mental health indicates a rise in mental disorders especially those related to depression.

    Aim

    Considering the high prevalence of depression symptoms and its serious implications, the aim of current study was to investigate the mediating role of self-efficacy in the relationship between self-criticism and depression.

    Method

    The research design was descriptive-correlational. Statitical population was dormitory male students at the University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran. A total of 270 students were selected via convenience sampling. Data was collected using General Self-efficacy Scale, Self- Criticising Scale, and Beck Depression Inventory-II. Hierarchical regression was used to analyze data via SPSS-21.

    Results

    Results showed that the relationship between self-criticism and depression (r=0.70, p<0.01) was significantly positive. On the other hand, self-efficacy and depression related to one another negatively (r=-0.47, p<0.01), as so did self-criticism and self-efficacy (r=-0.59, p<0.01). Results from hierarchical regression suggested self-efficacy not midiate the relationship between self-criticism and depression (P=0.096) although 49.6% of the depression variance was accounted by the two variables.

    Conclusion

    Overall, given the direct effect of self-criticism on depression, it is reasonable to expect that diminished self-criticism reduces depression among university students.

    Keywords: Depression, Self- criticism, Self- efficacy
  • Zahra Ajourloo, Maryam Moghadasin*, Jafari Hasani Pages 125-142
    Introduction

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder in which the growth of the central nervous system is impaired.

    Aim

    The purpose of the present study was investigating the structural relation between depression and anxiety with symptoms of adult ADHD, according to the meditative role of emotion regulation and cognitive attention deficit.

    Method

    This study was a descriptive correlational. The statistical population included all students at Universities of Tehran, Iran in 2019. One hundred and forty-four students of Kharazami University were participated as a sample group via convenience sampling. Instruments include CERQ (2006), BDI (1996), BAI (1988), CAARS (1999), and IVA (1994). Data were evaluated and analyzed with the use of Pearson’s correlation and Structural Equation Model (SEM) by SPSS-23 and LISREL.

    Results

    Results showed that depression and anxiety symptom have significant direct and indirect relations with an adult ADHD symptom (p<0.05). Also, maladaptive emotion regulation and cognitive attention deficit mediate the relationship between depression and anxiety with adult ADHD symptoms (p<0.05).

    Conclusion

    Upon findings, depression and anxiety have relations with adult ADHD via mediating roles of emotion regulation and types of attention. Therefore, it could be concluded that deficits in types of cognitive attention and implementation of maladaptive emotion regulation strategies, accompanied by depressive and anxiety symptoms, can explain ADHD in adults.

    Keywords: Adult, Attention Deficit Hyperactivity Disorders, Depression, Anxiety, Emotion self –regulation
  • Amir Abbas Taheri, Ali Akbar Foroughi*, Mohammadreza Davoudi, Khatereh Heshmati, Mohsen Mohammdpour, Samad Khoramniya Pages 143-158
    Introduction

    Neuropathic pain is a common complication of diabetic patients. In these people, the pain reduces the work and social adjustment.

    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on chronic pain acceptance and the work and social adjustment in patients with painful diabetic neuropathy.

    Method

    This study was a quasi-experimental study in which patients were randomly divided into intervention and control groups. Participants were all patients with a diagnosis of diabetic neuropathy referred to the neurology department of Farabi Hospital in Kermanshah in 2019. Instruments included Chronic Pain Acceptance Questionnaire (CPAQ) and the Work and Social Adjustment Scale (WSAS). The results of three phases of pre-test, post-test and follow-up were evaluated. Data were analyzed by descriptive statistics, the repeated measures ANOVA, and chi-square tests using SPSS version 22.

    Results

    The results demonstrate that in the post-test and follow-up phases, acceptance and commitment therapy could improve pain acceptance and the work and social adjustment in the intervention group as compared to controls. In the acceptance variable, the test results within the group showed that the effect of time (P=0.003, F=6.48) and the interactive effect of time and group (P=0.001, F=12.49) were significant. Also in the variables of work and social adjustment, the effect of time (P=0.046, F=3.21) and the interactive effect of time and group (P=0.028, F=3.74) were reported (p>0.001).

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy can be used as a psychological intervention along with drug therapy to improve the work and social adjustment and acceptance symptoms in patients with painful diabetic neuropathy (PDN).

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, The work, social adjustment, Painful diabetic neuropathy