فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 68 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی عبدالله یار، مهدی سبحانی نژاد*، سید مهدی سجادی، محسن فرمهینی فراهانی صفحات 1-15

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی تدریس خلاق مبتنی بر مولفه های معرفت شناختی ژیل دلوز و فیلیکس گاتاری به روش تحلیل مفهومی و نیز استنتاجی و با استفاده از مطالعه منابع مرتبط با اندیشه های دلوز و گاتاری انجام شده است. بر مبنای تحلیل مفهومی، مولفه های معرفت شناختی دلوز و گاتاری شامل؛ اتصال و ناهمگونی، کثرت، گسست نادلالت گر، نقشه نگاری، فولدینگ و درون بودگی می باشند. بر این اساس الگوی تدریس خلاق با بهره گیری از معرفت شناختی دلوز و گاتاری در قالب عناصری چون؛ معلم به عنوان راهنما، تسهیل گر، همکار و عامل تغییر، دانش آموز به عنوان محقق، کوچ گر، خلاق، مشارکت جو، پرسشگر و نقاد، اهداف متاثر از تفکر افقی و واگرا، یادگیری مبتنی بر مدل های یادگیری فعال، مشارکتی، کارآموزی، خدمات رسانی، فعالیت های یادگیری مبتنی بر تولید اندیشه های خلاق، محتوا مبتنی بر ویژگی کثرت گرایی، بین رشته ای، تداخل و درهم تنیدگی دیسیپلین ها و غیره طراحی شده است.

    کلیدواژگان: تدریس خلاق، الگوی یاددهی- یادگیری، معرفت شناسی، الگوی دلوز و گاتاری
  • محمدحسن نصیری، جعفر جهانی، مریم شفیعی سروستانی*، مهدی محمدی صفحات 16-31

    هدف پژوهش حاضر، کشف نیکبودی آکادمیک اعضای هییت علمی دانشگاه پیام نور استان فارس بود. این پژوهش از نوع کیفی و روش مورداستفاده، پدیدارشناسی هوسرلی بود. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل 20 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه پیام نور استان فارس در رشته های علوم انسانی، علوم پایه و مهندسی بود که با رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش نمونه گیری معیار انتخاب شدند (با توجه به رویکرد اشباع نظری و در هجده امین مصاحبه ما اطلاعات جدیدی به دست آورده نشد در بیستمین مورد مصاحبه متوقف شد.) روش گردآوری داده های این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای اعتباریابی داده ها از معیارهای اعتبارپذیری (از روش همسوسازی استفاده شد و سعی شده است با جمع آوری داده های کافی از منابع چندگانه، این باورپذیری را ایجاد نمود) و اعتمادپذیری (این معیار در حقیقت به ثبات نتایج در زمان و شرایط مختلف اشاره دارد و معادل پایایی در تحقیق کمی است) استفاده شد. پس از کدگذاری داده ها از روش تحلیل مضمون (مضامین پایه، مضامین سازمان دهنده و مضمون فراگیر) برای تشکیل شبکه مضامین تجارب نیکبودی آکادمیک استفاده شد. نتایج نشان داد از ترکیب و ادغام کدهای پایه (علاقه مندی دانشجو به تحصیل، پژوهش درزمینه خلا علمی، ایجاد حس اعتماد در دانشجو و...) و مضامین سازمان دهنده افزایش دهنده و مضامین سازمان دهنده کاهش دهنده (مرتبط با تدریس، پژوهش، مشاوره و راهنمایی و خدمات اجتماعی) شکل گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده می توان دریافت که با توسعه مولفه های افزایش دهنده نیکبودی آکادمیک و جلوگیری از بروز مولفه های کاهش دهنده، می توان انتظار داشت که اعضای هییت علمی دانشگاه پیام نور در انجام مسئولیت های شغلی خود با بالاترین میزان اثربخشی و کارایی عمل نمایند.

    کلیدواژگان: نیکبودی، اعضای هیئت علمی، رضایت شغلی، نیروی انسانی
  • عادل حلاج دهقانی، کوروش فتحی واجارگاه*، علی اکبر خسروی، کامبیز پوشنه صفحات 32-51
    این پژوهش با هدف، اعتباریابی الگوی مطلوب جذب دانشجویان خارجی در دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد؛ که ازنظر هدف، کاربردی و از حیث روش تحقیق، به صورت آمیخته اکتشافی است در مرحله کیفی از روش گراند تیوری و تحلیل مضمون و در مرحله کمی از روش پیمایشی استفاده شد. در بخش پژوهش اسناد 50 پژوهش موردمطالعه قرار گرفت در مرحله کیفی با 12 نفر صاحب نظر مصاحبه عمیق به عمل آمد. جامعه آماری در پژوهش، اعضای هییت علمی بودند که در مرحله کیفی، به تعداد 12 نفر و در مرحله کمی، به تعداد 334 نفر از واحدهای دانشگاهی شهر تهران انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز در مرحله کیفی با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند مبتنی بر تیوری داده بنیاد و در مرحله کمی، با استفاده از پرسشنامه طراحی شده، جمع آوری و تجزیه وتحلیل گردید. نتایج نشان داد در تبیین مواضع مثبت و منفی، توسعه کمی و کیفی دانشگاه، اصلاح کارکردهای دانشگاهی، جهانی شدن، ارجحیت اهداف سیاسی به اهداف آموزشی تاثیرگذار بود. در تبیین عوامل موثر بر پذیرش، ساختارها، نیروی انسانی و اهداف موثر بودند. در تبیین عوامل جذب دانشجویان خارجی برنامه های حمایتی، عملکرد نمادین و عملکرد تنظیمی موثر بودند. در تبیین زمینه های پذیرش دارای مزیت نسبی دانشجویان خارجی، زمینه ها، رفتارها و ساختارها حاصل شد. در تبیین عوامل تسهیل روند جذب دانشجویان خارجی، مزیت رقابتی، استعداد دانشگاه حاصل شد. درنهایت در تبیین موانع جذب دانشجویان خارجی موانع فناورانه، فرهنگی، پداگوژیکی، سیاسی و اقتصادی موثر بوده اند.نتایج تحقیق در مورد جذب دانشجویان خارجی نشان داد این فرآیند دارای مخالفین و موافقینی است، در عین حال به منظور جذب حداکثری، راهبردهایی لازم است، همچنین در این تحقیق مهمترین عوامل و عوامل پیشرانی که در فرآیند جذب تاثیر می گذارد معرفی شدند در این تحقیق شرایط و مزیت های دانشگاه ها برای جذب و عوامل بازدارنده جذب دانشجویان معرفی شد.
    کلیدواژگان: الگو، اعتباریابی، بین المللی سازی، دانشجویان خارجی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • نجمه احمدابادی ارانی، حسن نجفی، حمید احمدی هدایت* صفحات 52-72
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ناسازواری ها و چالش های برنامه درسی انتقادی هنری ژیرو از منظر بنیادهای فلسفی تربیت اسلامی انجام شد. پژوهش از نظر ماهیت داده ها، کیفی و از نظر نوع روش تحقیق تحلیلی - اسنادی بود. نمونه پژوهشی در بخش برنامه درسی انتقادی ژیرو، کتب و مقالات منتشرشده ژیرو طی سال های 1979 تا 2018 و در بخش مبانی تربیت اسلامی پژوهش های اصیل این حوزه بودند که به صورت هدفمند انتخاب و برای تحلیل آن ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. در این پژوهش مهم ترین آراء ژیرو در عناصر اساسی برنامه درسی انتقادی ازجمله اهداف (تربیت شهروند دموکراتیک و رهایی بخش، شنیدن و توجه کردن به صداهای دیگر، کنار گذاشتن نخبه گرایی و توجه به فرهنگ عمومی، رفع تبعیض نژادی و دفاع از حق مظلومان و گروه های مختلف جامعه، ایجاد جامعه دموکراتیک و مساوات خواه و اخلاقی)، محتوا (توجه به شرایط اجتماعی و فرهنگی، نسبیت معرفت و دانش، اتکا بر ارزش های اجتماعی، در نظر داشتن متن ها، نهادها و ساختارهای اجتماعی)، روش های یاددهی - یادگیری (گفت وگومحوری) و ارزشیابی (مشاهده، مصاحبه، گزارش دهی، پژوهش، خودارزیابی، شرح حال نویسی) مورد واکاوی قرار گرفت. با وجود نقاط قوت در برنامه درسی انتقادی ژیرو ازجمله تاکید بر عدالت تربیتی و توجه به گروه های حاشیه ای؛ اما در این دیدگاه ناسازواری ها و چالش هایی نیز مشاهده می شود که در مبانی فلسفی تربیت اسلامی مورد نقد است. ازجمله این نقدها می توان به عدم ابتنای اهداف بر مفروضات متافیزیکی، غفلت از ساحت های مختلف تربیت در هدف گذاری (تاکید زیاد بر اهداف سیاسی)، نسبیت گرایی در محتوا، کثرت گرایی افراطی در محتوا (عدم توجه به وحدت گرایی)، فروکاهش گرایی در ابزارهای شناخت، گفت وگومحوری محض در روش های یاددهی یادگیری، نادیده انگاری اقتدارگرایی معلم در تدریس، دشواری تفسیر نتایج در ارزشیابی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: هنری ژیرو، برنامه درسی انتقادی، بنیادهای فلسفی تربیت اسلامی، تطبیق منطقی
  • هادی جمشیدی، علیرضا فقیهی، محمدرضا یوسف زاده* صفحات 73-85

    هدف پژوهش حاضر استخراج ویژگی های عناصر اساسی برنامه درسی مهارت آموزی به منظور اشتغال پذیری دانش آموزان مدارس متوسطه دوم بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و با توجه به رویکرد کیفی است. در این پژوهش از روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شده است. محیط پژوهش را تمامی صاحب نظران حوزه برنامه ریزی درسی و مهارت آموزی تشکیل می دهد. روش نمونه گیری در این پژوهش ملاک محور است که حجم نمونه بر اساس قاعده اشباع نظری 14 نفر تشکیل می دهند. ابزار گرداوری اطلاعات در این پژوهش مصاحبه نیمه ساختارمند است. برای سنجش روایی و اعتبار مصاحبه ها؛ اعتبار، انتقال پذیری، اطمینان پذیری و تاییدپذیری مورد بررسی قرار گرفته شده است. نتایج تجزیه وتحلیل مصاحبه ها 93 مضمون پایه را در 4 مضمون سازمان دهنده شناسایی کرده است که حول مضمون فراگیر برنامه درسی مهارت آموزی برای اشتغال پذیری دانش آموزان دوره متوسطه گرد آمده است. یافته های پژوهش مولفه های برنامه مهارت آموزی برای اشتغال پذیری را قالب عناصر هدف (شناختی، عاطفی و مهارتی)، محتوا، راهبردهای یاددهی و یادگیری و ارزشیابی شناسایی کرده است.

    کلیدواژگان: اشتغال پذیری، دانش آموزان، دوره دوم متوسطه، مهارت آموزی
  • امید سهرابی، حسین زینلی پور*، علیرضا همتی، عبدالوهاب سماوی صفحات 86-102
    یکی از مسایل مهم در برنامه ریزی درسی آموزش عالی شناسایی عدم قطعیت ها برای تصمیم گیری بهتر به منظور همسو شدن با تغییرات جهان متحول است. لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی پیشنهادی ارتباط عدم قطعیت ها در حوزه های مرتبط با برنامه درسی آموزش عالی با روش کیفی انجام شد. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع تحلیل استقرایی با نظام کدگذاری داده ها استفاده شد به این ترتیب که فرایند رجوع به داده ها، خلاصه سازی آن ها و درنهایت رسیدن به مفاهیم مرتبط با موضوع تحقیق (شناسایی عدم قطعیت های برنامه درسی آموزش عالی) انجام گرفت. تحلیل داده ها بر مبنای کدگذاری باز و کدگذاری محوری انجام شد. حوزه این پژوهش شامل مقالات و کتاب های مرتبط با برنامه درسی آموزش عالی که بین سال های 2000 تا 2020 منتشرشده بود. نمونه شامل 48 مقاله و 8 کتاب بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. یافته ها با 71 مفهوم در 28 مقوله فرعی و 13 مقوله اصلی دسته بندی گردید. یافته های پژوهش بیانگر وجود شبکه ای از عدم قطعیت ها در برنامه درسی آموزش عالی است. درنهایت الگوی پیشنهادی ارتباط عدم قطعیت ها در حوزه های مرتبط با برنامه درسی آموزش عالی ارایه شد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، عدم قطعیت
  • علیرضا جعفری، محمدعلی نادی*، غلامرضا منشئی صفحات 103-123

    هدف این پژوهش، تدوین و اعتباریابی بسته آموزشی یادگیری خودراهبر و تعیین اثربخشی آن بر اشتیاق تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانشجویان بود. مطالعه حاضر بصورت تلفیقی (ترکیبی) و در قالب یک طرح اکتشافی (ابتدا روش کیفی و سپس روش کمی است). به منظور شناسایی مولفه های خودراهبر در این پژوهش از روش کیفی تحلیل مضمون استفاده شده است. تحلیل مضمون روشی برای شناخت تحلیل و گزارش الگوهای موجود در داده های کیفی است. روش کار در بخش کمی پژوهش به صورت شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری 3 ماهه با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش را همه دانشجویان پسر جدیدالورود دانشگاه فرهنگیان شهید باهنر اصفهان در سال تحصیلی 1396-1395 که تعداد آنان 275 نفر در رشته های مختلف بود، تشکیل می دهند که از این تعداد بر اساس فراخوان اعلام شده، 36 نفر دانشجو، داوطلب شرکت در دوره آموزشی شدند و دانشجویان داوطلب، به روش تصادفی ساده در دو گروه 18 نفره آزمایش و کنترل گمارش گردیدند. ابزارهای پژوهش شامل بسته آموزشی مبتنی بر مولفه های یادگیری خودراهبر، پرسشنامه سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391) و پرسشنامه اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2007) بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد و یافته ها نشان داد که تفاوت میانگین نمرات در همه متغیرهای پژوهش شامل اشتیاق تحصیلی و ابعاد آن و سرزندگی تحصیلی در دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری معنی دار شده است (001/0 <p) میزان تاثیر بسته آموزشی بر افزایش اشتیاق تحصیلی در مرحله پس آزمون برابر با 5/54 درصد و در مرحله پیگیری برابر با 4/44 درصد بود. همچنین میزان تاثیر این بسته بر افزایش سرزندگی تحصیلی در مرحله پس آزمون برابر با 3/48 درصد و در مرحله پیگیری برابر با 33 درصد بود.

    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر سرزندگی تحصیلی، اشتیاق تحصیلی
  • مهدی ایزدی، ابراهیم ریحانی* صفحات 124-141
    این پژوهش با هدف بررسی درک دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهر تهران از مفهوم کسر (زیر ساختار جزء به کل) بر اساس دو نظریه APOSوSOLO انجام شد. روش انجام این مطالعه، توصیفی - پیمایشی، جامعه آماری آن، دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1398- 1397 و نمونه آن، 598 نفر از جامعه آماری بود که با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای ‏انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از آزمونی با یک تکلیف غیرمعمول استفاده شد. روایی محتوایی آزمون از نظر متخصصان آموزش ریاضی مورد تایید قرار گرفت و پایایی ابزار پژوهش بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، 7/0 به دست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد که دانش آموزان، درک محدودی از مفهوم کسر (زیرساختار جزء به کل) دارند و در خصوص این مفهوم، بدفهمی های مشترکی دارند. رایج ترین بدفهمی های به دست آمده در این مطالعه شامل 1- عدم توجه به مساوی بودن قسمت ها؛ 2- درک کسر به عنوان نسبت جزء به جزء و 3- استفاده از تقسیم بندی تقریبی برای تعیین مقدار کسری دقیق، بود. تحلیل پاسخ ها بر اساس نظریه APOS مشخص کرد که دانش آموزان توانایی استفاده از این مفهوم را در مواجهه با تکالیف و موقعیت های غیرمعمول ندارند. در تحلیل پاسخ ها بر اساس مدل SOLO نیز مشخص شد بیش از 60 درصد پاسخ ها، در سطح چند ساختاری بود. پیشنهاد این تحقیق، عدم تاکید بیش ازحد بر زیر ساختار جزء به کل، ارایه فرصت های برابر برای توسعه سایر زیر ساختارها و تاکید بر یادگیری مفهومی رویه ها و الگوریتم های مرتبط با مفهوم کسر در محتواها و فرصت های آموزشی ارایه شده به دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: تکلیف غیر معمول، دانش آموزان دوره دوم ابتدایی، زیر ساختار جزء به کل، مفهوم کسر، نظریه APOS و SOLO
  • مهشید مهرجو، محمد نوریان*، نوذر نخعی، داریوش نوروزی صفحات 142-162

    هدف پژوهش حاضرف بررسی اهمیت، الگوها و روش های آموزش و توانمندسازی کودکان پیش دبستانی برای مقابله با آسیب های اجتماعی بود که با استفاده از رویکرد پژوهش کیفی و روش سنتزپژوهی انجام شده است. حوزه پژوهش، مقالات داخلی از سال 1378 تا 1398 شمسی، با کلیدواژه های توانمندسازی کودکان، اهمیت آموزش های پیش دبستانی، آسیب های اجتماعی، برنامه درسی پیش دبستان، مهارت های زندگی و مهارت های اجتماعی و مقالات خارجی از سال 1999 تا 2019 میلادی با همان کلیدواژه ها، به تعداد 94 منبع را شامل می گردد که پس از اعمال غربالگری 71 مورد به عنوان نمونه پژوهش با استفاده از روش هدفمند انتخاب شدند. نتایج استخراج شده نشان می دهد که ضرورت توانمندسازی کودکان برای مقابله با آسیب های اجتماعی را می توان در 10 طبقه دسته بندی نمود: رشد عاطفی و شخصیتی و افزایش سلامت روانی، کاهش اختلالات رفتاری و افزایش سازگاری فردی و اجتماعی، رشد اعتمادبه نفس و استقلال فردی، افزایش توانمندی ها و خلاقیت های فردی، رشد مهارت های فردی، ارتباطی و اجتماعی، ضرورت های اخلاقی و تربیتی، توسعه خود مراقبتی کودکان، رشد مهارت های زندگی و روابط اجتماعی و افزایش مشارکت پذیری، ضرورت های آموزشی و فرهنگی و ضرورت های اقتصادی. در خصوص الگوها و روش های توانمندسازی فردی و شخصیتی، دو الگوی کلی توسط صاحب نظران "افزایش توانمندی فردی و شخصیتی کودکان" و "ارتقای مهارت های زندگی و مهارت های اجتماعی" پیشنهاد شده است که برای الگوی اول روش های "آموزش و تقویت خودآگاهی و شناخت خود، توانمندسازی روان شناختی کودکان و آموزش باورها و ارزش های دینی" و برای الگوی دوم روش های "آموزش مهارت های زندگی و آموزش مهارت های اجتماعی" مطرح شده است.درخصوص الگوهاو روش های توانمندسازی فردی وشخصیتی، دوالگوی کلی توسط صاحبنظران" افزایش توانمندی فردی و شخصیتی کودکان" و " ارتقای مهارت های زندگی و مهارت های اجتماعی" پیشنهاد شده است که برای الگوی اول روش های "آموزش و تقویت خودآگاهی و شناخت خود، توانمندسازی روانشناختی کودکان و آموزش باورها و ارزش های دینی" وبرای الگوی دوم روش های "آموزش مهارتهای زندگی وآموزش مهارت های اجتماعی" مطرح شده است

    کلیدواژگان: الگوها و روش های توانمندسازی، آسیب های اجتماعی، برنامه درسی، دوره پیش دبستانی
  • علیرضا بادله*، عبدالجلال توماج، مسلم قبادیان صفحات 163-177
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر بارشناختی و فناوری واقعیت افزوده بر یادگیری و یادداری دانش آموزان رشته تجربی پایه دوازدهم متوسطه در درس ریاضی 3 سال تحصیلی 98-97 است. روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با سه گروه یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پایه دوازدهم رشته تجربی شهرستان گرگان به تعداد 726 دانش آموز است که حجم نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، از بین 22 دبیرستان شهرستان گرگان، به طور تصادفی دبیرستان مصطفی خمینی انتخاب شد. سپس از بین رشته های پایه دوازدهم این مدرسه، به طور تصادفی رشته تجربی انتخاب شد که دارای 3 کلاس به تعداد 90 دانش آموز بود. از بین این دانش آموزان، آنان که دارای معدل بالای 17 بوده و از نظر انضباطی در سطح مطلوبی قرار داشتند. 60 دانش آموز به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون محقق ساخته 30 سوالی با رعایت سطوح مختلف حیطه شناختی بلوم است که ضریب تمییز و دشواری تک تک سوالات بررسی و مطلوب گزارش شد. به منظور ارزیابی روایی محتوایی از دو ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) استفاده شد که به ترتیب 60/0 و 86/0 به دست آمد نتایج پژوهش حاضر نشان داد که روش های آموزش مبتنی بر بارشناختی و فناوری واقعیت افزوده تاثیر مثبت و معناداری بر یادگیری و یادداری دانش آموزان دارند و روش آموزش مبتنی بر فناوری واقعیت افزوده نسبت به سایر روش های آموزش مبتنی بر بارشناختی و روش سنتی تاثیر بیشتری بر یادگیری و یادداری دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، بارشناختی، فناوری واقعیت افزوده، یادگیری، یادداری، درس ریاضی
  • پروانه عمرانی، فرشته افکاری*، مصطفی قادری صفحات 178-189
    هدف این پژوهش، تبیین اثربخشی آموزش معکوس بر تاب آوری تحصیلی دانش آموزان دختر پایه یازدهم در درس انسان و محیط زیست در سال تحصیلی 98-99 بود. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و از نظر هدف کاربردی است. همه دانش آموزان مشغول به تحصیل در پایه یازدهم شهر ری به عنوان جامعه آماری پژوهش در نظر گرفته شدند. ابتدا یکی از مدارس ناحیه دو شهر ری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و 60 نفر از دانش آموزان پایه یازدهم به روش تصادفی ساده در دو کلاس 30 نفری به عنوان گروه «آزمایش» و گروه «کنترل» جایگزین شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد سامویلز (2004) که توسط سلطانی نژاد و همکاران در سال 1392 هنجاریابی شد به عنوان پیش آزمون و پس آزمون استفاده گردید. پس از تایید روایی صوری و محتوایی ابزار توسط اساتید حوزه علوم تربیتی، پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ 81/0 محاسبه گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی همچون شاخص های گرایش مرکز و شاخص های پراکندگی و آمار استنباطی آزمون لوین برای بررسی مفروضه همسانی واریانس ها و تحلیل کوواریانس چند متغیره (آزمون مانکوا) و تک متغیره و آزمون اتا با بهره گیری از نرم افزارهای Spss24 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که آموزش معکوس بر تاب آوری تحصیلی دانش آموزان تاثیر بسزایی دارد، به طوری که 56/0 تاب آوری تحصیلی دانش آموزان دختر پایه یازدهم در درس انسان و محیط زیست را ارتقاء می بخشد. درنهایت، پیشنهاد می گردد که مدیران مدارس زمینه مشارکت معلمان در کارگاه های راهبردهای نوین تدریس را فراهم نمایند تا معلمان بتوانند از رویکردهای نوین تدریس ازجمله آموزش معکوس در کلاس های درس بهره مند گردند.
    کلیدواژگان: آموزش معکوس، تاب آوری تحصیلی، تدریس معکوس، کلاس معکوس، یادگیری معکوس
  • جواد جهاندیده، اسماعیل سعدی پور* صفحات 190-202
    هدف این پژوهش، بررسی مقایسه اثربخشی روش تدریس همیاری با روش تدریس کاوشگری بر خلاقیت دانش آموزان است. جامعه آماری پژوهش، شامل همه دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی شهرستان کبودرآهنگ بود. بدین منظور از جامعه یادشده 40 نفر از دانش آموزان، در دو کلاس درس، به عنوان گروهای آزمایشی یک و دو انتخاب شدند. روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه های آزمایشی یک و دو بود. ابزار مورد استفاده محقق در این پژوهش آزمون تفکر خلاق تورنس (فرم A) بود. نتایج حاصل به روش آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفت و مقایسه نتایج پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه نشان داد که روش تدریس همیاری و روش کاوشگری بر هر دو گروه بهبود معناداری ایجاد کرده است و مقایسه دو روش با یکدیگر نشان داد که روش همیاری در مقایسه با روش کاوشگری بر خلاقیت دانش آموزان در درس علوم تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: تدریس، خلاقیت، روش همیاری، روش کاوشگری، علوم تجربی
|
  • Ali Abdolahyar, Mahdi Sobhaninejad *, Seyed mahdi Sajadi, Mohsen Farmahini Pages 1-15

    This study was conducted to design creative teaching pattern based on Gilles Deleuze & Felix Guattari’s epistemological components by using conceptual and inference methodologies & studying related documents. Based on conceptual analysis, the epistemological components of Deleuze and Guattari include connection and heterogeneity, plurality, asignfying rupture, folding and immanence. Accordingly, the creative teaching model using Deleuze and Guattari’s epistemology in the form of elements such as;teacher as a guide, facilitator,teammate and change agent, student as a researcher, nomd ,creative, participatory, critique; goals which are affected by horizontal and divergent thinking; learning based on active and participatory models, apprenticeship, service learning; learning activities based on generative and creative thinking; contents based on pluralism features based on interdisciplinary of interference and interconnectedness of disciplines has been designed.

    Keywords: Creative teaching, teaching-learning model, Epistemology, Deleuze, Guattari’s model
  • MohammadHasan Nasiri, Jafar Jahani, Maryam Shafiei Sarvestani *, Mahdi Mohammadi Pages 16-31

    The purpose of this study was to explore the experiences of Faculty members of Payame Noor University of Fars Province for academic well-being. The research method was Husser phenomenology. Participants of the study consisted of 20 faculty members of Fars province Payame Noor Universities in the field of humanities, basic sciences and engineering, which were selected by a purposive sampling approach and criterion sampling method (Due to the theoretical saturation approach and no new information was obtained in our 18th interview, the interview was stopped in the 20th case.)The data collection method of research was semi-structured interview. The credibility and (The synchronization method was used and tried to create this credibility by collecting sufficient data from multiple sources) trustability criteria were used to validate the data (This criterion actually refers to the stability of the results in different times and conditions and is equivalent to the reliability of quantitative research). Using the thematic analysis method, first the initial codes were extracted and then in the network of basic, organizing and global themes, academic well-being experiences were presented. The research findings showed that from the combination and integration of initial codes (student’s interest in education, research in the field of scientific gap, Creating a sense of trust in students,…) of increasing academic well-being in 4 organizing themes, including 1).Based on the obtained findings, it can be realized that by developing the components of increasing academic well-being and preventing the occurrence of reducing components, it can be expected that the faculty members of Payame Noor University will perform their job responsibilities with the highest level of effectiveness and efficiency.

    Keywords: well-being, Faculty Members, Job satisfaction, Manpower
  • Adel Hallaj, Kourosh Fathi Vajargah *, Aiiakbar Khosravi, Kambiz Phoshaneh Pages 32-51
    The aim of this study was to validate the optimal pattern of enrollment of foreign students in Islamic Azad University. Which is applied in terms of purpose and exploratory in terms of research method, in the qualitative stage the method of grand theory and content analysis was used and in the quantitative stage the survey method was used. In the research section, the documents of 50 researches were studied. In the qualitative stage, in-depth interviews were conducted with 12 experts. The statistical population in the research was the faculty members. were chosen. The required information was collected in the qualitative stage using semi-structured interviews based on data theory and in the quantitative stage was collected and analyzed using a designed questionnaire. The results showed that in explaining the positive and negative positions, the quantitative and qualitative development of the university, the reform of university functions, globalization, the preference of political goals to educational goals were effective. In explaining the factors affecting acceptance, Structures, manpower and goals were effective. In explaining the factors of attracting foreign students, support programs, symbolic performance and regulatory performance were effective. In explaining the fields of admission with comparative advantage of foreign students, backgrounds, behaviors and structures were obtained. In explaining the factors facilitating the process of attracting foreign students, competitive advantage, university talent was obtained. Pedagogically, politically and economically.
    Keywords: model, Validation, internationalization, International Students, Islamic Azad University
  • Najmeh Ahmadabadi, Hassan Najafi, Hamid Ahmadi Hedayat * Pages 52-72
    This study aims to analytical-documentary method to identify the inadequacies and challenges of the critical curriculum of Henry Giroux from the perspective of the philosophical foundations of Islamic education. The research was qualitative in terms of the nature of the data and in terms of the type of analytical-documentary research method. The research sample in Giro's critical curriculum, books and articles published by Giroux during the years 1979 to 2018 and in the foundations of Islamic education were original researches in this field that were purposefully selected and analyzed by qualitative content analysis method. In this research, Giroux most important ideas in the essential elements of the curriculum, including goals (raising a democratic and Liberating citizen, hearing and paying attention to other voices, abandoning elitism and paying attention to public culture, eliminating racial discrimination and defending the rights of the oppressed, and Different groups of society, creation of a democratic and egalitarian society), content (attention to social and cultural conditions, relativity of knowledge and knowledge, reliance on social values, consideration of contexts, institutions and social structures), teaching-learning methods (discourse-oriented) and Evaluation (observation, interview, reporting, research, self-evaluation, narration) was analyzed. Despite the strengths of Giroux critical curriculum, including the emphasis on educational justice and attention to marginalized groups, in this perspective, there are also inconsistencies and challenges that are criticized in the system of philosophy of Islamic education. One of these criticisms can be the lack of goals based on metaphysical assumptions, the neglect of different areas of education in targeting (high emphasis on political goals), relativism in content, extreme pluralism in content (lack of attention to unity Slowness in the instruments of cognition, pure discourse in teaching methods, ignoring teacher's authoritarianism in teaching, the difficulty of interpreting the results in the evaluation.
    Keywords: Henry Giroux, Critical Curriculum, Philosophical Foundations of Islamic Education, logical Comparison
  • Hadi Jamashidi, Alireza Faghihi, Mohammadreza Yousefzadeh * Pages 73-85

    The purpose of this paper is to extracting the main characteristics of training curriculum for Employability of senior school Students. A qualitative design with descriptive phenomenology approach was selected to carry out the research. Qualitative research participants are all experts in the field of curriculum planning and skills training. The criterion based sampling method applied in this study and 14 people were involved based on the theoretical saturation as sample size. Interview data were collected through semi-structured. The reliability of the interviews was obtained through Credibility, Transferability, Dependability and Confirm ability. The results of the analysis of the interviews identified 93 basic themes in 4 organizing themes, which are gathered around the comprehensive theme of the training curriculum for the employability of high school students. The research findings identified the components of the skills training program for employability in the form of objective elements (cognitive, emotional and skill), content, teaching and learning strategies and evaluation.

    Keywords: Training, Employability, Students, Senior school
  • Omid Sohrabi, Hossein Zainalipour *, Alireza Hemmati, Abdolvahab Samavi Pages 86-102
    One of the most important issues in higher education curriculum planning is identifying uncertainties. It assists to make better decisions in order to adapt to changing worlds. Therefore, the present study was conducted to provide a proposed model for the relationship between uncertainties in areas related to higher education curriculum via qualitative method. In this research, the method of qualitative content analysis of inductive analysis with data coding system was used, so that the process of referring to the data, summarizing them and finally reaching the concepts related to the research topic (identifying higher school curriculum uncertainties) was done. Data analysis was performed based on open coding and axial coding. The scope of this research includes articles and books related to the higher education curriculum that were published between 2000 and 2020. The sample consisted of 48 articles and 8 books that were selected using purposive sampling method. Findings were categorized with 71 concepts into 28 sub-categories and 13 main categories. The research findings indicate the existence of a network of uncertainties in the higher education curriculum. Finally, the proposed model of the relationship between uncertainties in areas related to the higher education curriculum was presented.
    Keywords: Higher Education, Curriculum, Uncertainty
  • Alireza Jafari, MohammadAli Nadi *, Gholamreza Manshaee Pages 103-123

    The aim of this study was to develop and validation of a self-directed learning training package and to determine its effectiveness on academic enthusiasm and academic vitality. The present study is of combination type in the form of an exploratory design (at first the qualitative method and then the quantitative method(. To identify the components of self-direction in this research, the qualitative method of content analysis has been used. Content analysis is a method for understanding the analysis and reporting of current patterns in qualitative data.The method used in the quantitative part of the reaserch is semi-experimental with pre-test,post-test,3-month follow-up and the control group. Population included all male freshman students of Esfahan farhangian university of Shahid Bahonar in the academic year of 1395-1396, (N= 275) in different fields. Of these, 36 volunteered to participate in the training course on announced call, which were assigned into two groups of experimental and control (18 in each groups) by simple random sampling method. The research instruments comprised of an educational package based on self-directed learning components, Hossein Chari and Dehghanizadeh's (1391) Academic Vitality Questionnaire and Fredericks et al.'s (2007) Academic Enthusiasm Questionnaire. To analyze the data, Multivariate analysis of covariance was utilized and the results showed that the difference between the mean scores in all variables of the study including academic enthusiasm and its dimensions and academic vitality in the experimental and control groups in the post-test and follow-up stages was significant. (P <0.001). The effect size of the educational package on increasing academic enthusiasm was 54.5% and 44.4%in the post -test and follow-up respectively. Also, the effect of this package on increasing academic enthusiasm in the post-test was equal to 48.3% and in the follow-up was equal to 33%.

    Keywords: self-directed learning, academic vitality, Academic enthusiasm
  • Mehdi Izadi, Ebrahim Reyhani * Pages 124-141
    The aim of this research was investigating understanding of Tehran’s second ‎elementary school students of the fraction concept (part-whole subconstruct) based on APOS and ‎SOLO theories. This study’s method was descriptive-survey ‎method, its statistical population was Tehran’s second elementary school students in the academic ‎year 1397-1398 and its sample was 598 people of the statistical population that selected by multistage sampling method. A test with an unusual task used for collecting data. The content validity of the research tools were confirmed by experts and scholars of mathematics education, and the reliability of the research tools was obtained based on Cronbach's alpha of 0.7. Results of this ‎study showed that students have a limited understanding of fraction’s concept and they have common misconceptions. The most common misconceptions ‎found include: (1) Disregarding the requirement of ‎equal parts in part- whole ‎subconstruct; 2- Understanding fraction in part- whole subconstruct as ‎the part-to-part ratio & 3- ‎Using approximate partitioning ‎to determine the exact fraction of the specified part.‎ Analyzing the responses based on the APOS theory also revealed students did not have ability to use this concept in dealing with unusual situations. In analyzing ‎the responses based on the Solo model, more than 60% of the responses were ‎in the multistructural level. The suggestions of this research ‎are not to over-emphasize the part -whole subconstruct, creating ‎equal opportunities for developing other subconstruct‎s of fraction and emphasizing on ‎conceptual learning of procedures and algorithms relative to fraction ‎concept in content and ‎opportunities presented to students.‎
    Keywords: APOS‏ ‏and‏ ‏SOLO theories, fraction concept, part-whole ‎subconstruct second elementary school students, unusual task.‎
  • Mahshid Mehrjoo, Mohamad Nouriyan *, Nozar Nakaee, Darush Noroozi Pages 142-162

    The purpose of this study was to investigate the importance, patterns and methods of educating and empowering preschool children against social deviances, which has been done using a qualitative research approach and synthesis research method. The research field includes 94 internal articles from 1999 to 2019 with keywords such as Children's Empowerment, Preschool Education Importance, Injuries and Social Deviations, Preschool Curriculum, Life Skills and Social Skills, and 94 foreign articles from 1999 to 2019 which, after screening, 71 cases were selected as a research sample using purposive method. The results show that the necessity to empower children against social deviances can be classified into 10 categories: Emotional and personality development and mental health increasing, behavioral disorders reduction and individual and social adjustment increasing, self-confidence and individual independence increasing, individual abilities and creativity growth, individual, communication and social skills development, moral and educational necessity, development Child self-care, life skills and social relationships development and increase participation, educational and cultural necessities and economic necessities. Regarding the models and methods of individual and personality empowerment, two general models have been proposed by theorists: "children's personal and personality empowerment increasing " and " life skills and social skills improvement ". for the first model "training and strengthening self-awareness and self-knowing" "Psychological children empowerment and teaching religious beliefs and values" and for the second model, methods of "teaching life skills and teaching social skills" have been proposed.

    Keywords: Empowerment patterns, methods, Social deviances, Curriculum, preschool
  • Alireza Badeleh *, Abdoljalal Toomaj, Moslem Ghobadiyan Pages 163-177
    The purpose of the present study was to investigate the effect of cognitive Load and augmented reality technology methods on the learning-retention of 12th grade students of experimental sciences field in the mathematics 3 course in the academic year of 2018-2019. The research method is quasi-experimental with pre-test and post-test with three groups: one control group and two experimental groups. The statistical population of the study consisted of all 12th grade students of experimental sciences field of Gorgan city that were 726 students. Mustafa Khomeini high school was selected by cluster sampling method from 22 high schools of Gorgan as the sample. Then, from the 12th grade students of this school, the experimental sciences field was selected which consisted of 3 classes with 90 students. Among these students, those students who had average above 17, and who were discipline-desirable were selected. Finally, according to the criteria set, 60 students were selected as research sample. The research instrument consisted of a 30-questions researcher-made test with different levels of Bloom's cognitive domain. The coefficient of distinction and difficulty of each question was reported and was desirable. The results showed that cognitive Load and augmented reality technology methods have a positive and significant effect on students' learning and retention. And augmented reality-based teaching methods have a greater impact on students' learning and retention than other cognitive-based teaching methods and traditional methods.
    Keywords: education, cognitive load, Augmented Reality Technology, retention, Students
  • Parvaneh Omrani, Fereshteh Afkari *, Shadi Nosrati Pages 178-189
    This study aimed to evaluate the effectiveness of the flipped teaching method on the academic resilience of students in the lesson of humankind and the environment in the academic year of 2019-2020. This research is quasi-experimental and applied in terms of purpose. The statistical population of the study included female high school students in District 2 of Shahr-e-Rey. First, one of the schools in the district 2 of Rey was selected by available sampling method and 60 high schools 11th-grade students were replaced by simple random sampling in two classes of 30 people as the experimental group and the other as the control group. To collect data, the standard questionnaire of Samuels (2004), which was standardized by SoltaniNejad and his colleagues in 2012, was used as a pre-test and post-test. After confirming the face and content validity of the instrument by professors in the field of educational sciences, its reliability was calculated through Cronbach's alpha coefficient of 0.81. To analyze the data, descriptive statistics such as center orientation indices and dispersion indices and inferential statistics of the Levin test were used to investigate the assumption of variance homogeneity and multivariate analysis of covariance and univariate and ETA test using Spss24 software. The results showed that flipped teaching has a positive effect improves the academic resilience of 11th-grade female students. Finally, it is suggested that principals facilitate teachers' participation in workshops on new teaching strategies so that teachers can benefit from new teaching approaches, including filliped teaching in the classroom.
    Keywords: academic resilience, flipped classroom, flipped learning, Flipped Teaching
  • Javad Jahandideh, Esmail Sadipour * Pages 190-202
    The aim of this study is to compare the effectiveness of collaborative teaching method with exploratory teaching method on students' creativity. The statistical population of the present study included all female students in the fifth grade of elementary school in Kaboudar Ahang. For this purpose, 40 students from the mentioned community, in two classrooms, were selected as experimental groups one and two. The research method was semi-experimental and the pretest-posttest design was with experimental groups one and two. The instrument used by the researcher in this study was Torrance Creative Thinking Test (Form A). The results were analyzed by descriptive and inferential statistics and the comparison of pre-test and post-test results in both groups showed that the teaching method of cooperation and exploration method has significantly improved both groups and the comparison of the two methods with each other showed The collaborative method compared to the exploratory method has a significant effect on students' creativity in science lessons.
    Keywords: teaching, Creativity, Collaborative method, exploratory method, empirical science