فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری - سال سیزدهم شماره 3 (بهار 1400)

مجله زیست شناسی جانوری
سال سیزدهم شماره 3 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدیه آذرشب، رامین حاجی خانی*، مهدی رهنما، محمدرضا بیگدلی، جلال صولتی صفحات 1-13

    بیماری پارکینسون یکی از شایع ترین انواع بیماری های نورودژنراتیو است که با اختلالات حرکتی مانند کندی حرکت، فقدان حرکت، سختی عضلانی و لرزش در حال استراحت و کاهش قدرت صدا مشخص می شود. علت اصلی بیماری، تخریب نورون های دوپامینرژیک بخش متراکم جسم سیاه در مغز میانی و کاهش غلظت دوپامین در پایانه های جسم مخطط است. این مطالعه، به منظور بررسی اثر کورکومین بر مدل سلولی بیماری پارکینسون القاء شده با سم 6-هیدروکسی دوپامین با هدف کاهش التهاب سلولی انجام شد. محیط کشت مورد استفاده در این مطالعهFBS+DMEM  10 درصد برای مطالعه سلول های کاتکول آمینرژیک می باشد. برای ایجاد مدل سلولی پارکینسون از سم 6- هیدروکسی دوپامین استفاده شد. از دوزهای20، 25 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم کورکومین به عنوان دارو و برای شمارش سلول های زنده از دو روش رنگ آمیزیMTT و BT استفاده شد. نتایج مطالعه حاضر، نشان دادکه مصرف کورکومین می تواند منجربه افزایش توان آنتی اکسیدانتی وحافظت سلول از آسیب های ناشی از بنیان های فعال اکسیژن گردد. درمان باکورکومین به جهت خاصیت ضدالتهابی، با توجه به نتایج آزمون MTT و BT نیز نشان داد که حفاظت سلولی افزایش، مرگ سلول های کاتکول آمینرژیک توسط سم 6 - هیدروکسی دوپامین به صورت معناداری کاهش یافته است. که نشان دهنده اثرات آنتی اکسیدانتی و ضدالتهابی کورکومین، در برابر آسیب های ناشی از بیماری پارکینسون و کاهش پیشرفت علایم بیماری می باشد.

    کلیدواژگان: سلول کاتکول آمینرژیک، 6- هیدروکسی دوپامین، پارکینسون، کورکومین
  • زهرا اعلایی، عبدالحسین شیروی*، رحیم احمدی، ویدا حجتی صفحات 15-25

    سرطان کولون از مهمترین سرطان ها در سراسر دنیا محسوب می شود و سومین سرطان شایع در مردان و دومین سرطان شایع در زنان می باشد. مطالعات نشان داده اند که هورمون های استروییدی جنسی بر عملکرد دستگاه گوارش و بر تکثیر سلول های سرطانی در سطح سلولی و مولکولی تاثیرگذارند. این مطالعه به بررسی اثرات ضد تکثیری ناندرولون بر رده سلولی سرطان کلون (HCT) و ارزیابی فعالیت کاسپازهای 3، 8 و 9 می پردازد. در این مطالعه آزمایشگاهی سلول های HCT به گروه شاهد (بدون تیمار) و گروه های تیمار شده با غلظت های625/0، 25/1، 5/2، 5 و 10 میلی گرم بر میلی لیتر ناندرولون تقسیم بندی شدند. اثر سیتوتوکسیک هورمون با استفاده از سنجش MTT اندازه گیری شد. میزان فعالیت کاسپازهای 3، 8 و 9 توسط کیت (Novex) مورد ارزیابی قرار گرفت. زنده مانی سلول های HCT در گروه دریافت کننده ی غلظت های 5/2، 5 و 10 میلی گرم بر میلی لیتر ناندرولون نسبت به گروه شاهد دچار کاهش معناداری شد (001/0p <) در حالی که فعالیت کاسپاز 3 و 9 (001/0p <) و 8 (01/0 < p) در رده سلولی HCT تیمار شده با ناندرولون، افزایش معناداری پیدا کرد. یافته های این تحقیق نشان دادند که ناندرولون دارای اثر سایتوتوکسیک بر روی سلول های سرطانی کولون می باشد و بخشی از این اثر حداقل از طریق افزایش فعالیت کاسپازهای 3 و 8 و 9 حاصل می شود.

    کلیدواژگان: ناندرولون، Hct، زنده مانی، کاسپاز 3، کاسپاز 8، کاسپاز 9
  • فریده الله گاهی، اسماعیل فتاحی*، محسن سعیدی، میر محمود مرتضوی رودمیانه صفحات 27-40

    هدف از این مطالعه بررسی شکل هندسی و توانایی این داربست در ترکیب با سلول مزانشیمی و شبه فیبرو بلاستی و سنجش واکنش سمیت آن نسبت به سلول می باشد. بدین لحاظ چند نسبت متفاوت از داربست هیدروکسی آپاتیت/ پوسته تخم شتر مرغ ایجاد گردید تا بتوان خصوصیات سطحی و پاسخگویی سلول را نسبت به انواع مختلف ترکیبی هیدروکسی آپاتیت/پوسته تخم شتر مرغ (OsE/HA) (نسبت های 0-1، 1-2، 1-1، 2-، 1-0)  سنجید.  بیومتریال های طبیعی منجمله پوسته تخم شترمرغ  که دارای مواد معدنی مثل کربنات کلسیم نقش عمده ای در ساخت داربست مربوط به بافت های سخت و تحقیقات امروزه را ایفا می کنند. مشخصه یابی سطحی با استفاده از SEM و خصوصیات ترکیبی داربست بوسیله XRD  و FTIR مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت برای کاربرد این ترکیب در بافت های بیولوژیکی تست تماس مستقیم (سمیت) به همراه سلول های شبه فیبروبلاستی (L929) انجام گرفت. بعد از تست سمیت داربست آماده تست های درون آزمایشگاهی (اینویترو) پذیرش سلول های بنیادی مزانشیمی جدا شده از بافت چربی خرگوش سفید نیوزیلندی (RADMSCs) می گردد. نتایج این پژوهش نشان داد که این داربست دارای بهترین زیست سازگاری و بیشترین لاکوناهای سطحی برای جذب سلول به خود در گروه هیدروکسی آپاتیت/ پوسته تخم شتر مرغ با نسبت 2-1 می باشد و این ترکیب بیومتریال طبیعی با مواد سنتتیک می تواند در پیشبرد مهندسی  بافت استخوان کاربرد فراوان داشته باشد.

    کلیدواژگان: مهندسی بافت، داربست هیدروکسی آپاتیت، پوسته تخم، شترمرغ، سلول شبه فیبرو بلاستی
  • نسرین حسینی، جواد بهارآرا*، خدیجه نژاد شاهرخ آبادی، سعیده ظفر بالانژاد صفحات 41-53

    آسیب های استخوانی یکی از چالش های علم پزشکی محسوب می شود که هر ساله هزینه ی زیادی را در دنیا برای درمان به خود اختصاص می دهد. اگزوزوم ها، نانووزیکول هایی هستند که پروتئین ها و ماده ی ژنتیک به سلول هدف وارد می کنند و به دنبال آن، تکثیر، بقای سلولی و تمایز را در سلول گیرنده القا می نمایند. این ویژگی ها، می تواند اگزوزوم ها را به عامل تمایزی مناسب تبدیل کند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر تمایزی اگزوزوم های مشتق شده از مونوسیت ها و ماکروفاژها در داربست های قطره ای کیتوزان آلژینات. داربست های کیتوزانی- آلژیناتی به روش قطره ای به همراه سلول های بنیادی چربی ساخته شد. سپس سلول های مونوسیتی کشت و مایع رویی جمع آوری شد و اگزوزوم ها به روش اولتراسانتریفوژ جمع شدند و توسط روش DLS  وSEM  شناسایی شدند. نمونه ها تیمار و سپس تستMTT  و  DAPI و برای بررسی فرآیند تمایز تست آلکالین فسفاتاز و Real-time PCR انجام شد. بررسی یافته های آزمون MTT  نشان داد میزان بقای سلول های تمایزیافته با اگزوزوم ها در روزهای 7، 14 و 21 نسبت به کنترل تفاوت معناداری داشت. نتایج DAPI نشان دهنده عدم مرگ سلولی در گروهای تیماری بود و نتایج تست آلکالین فسفاتاز تفاوت معناداری با گروه کنترل نشان داد و همچنین نتایج Real-time PCR افزایش بیان ژن هایBMP 2/6، SMAD4، ژن های تمایزی استیوکلسین (Osc) و استیوپونتین(Opn) نسبت به نمونه کنترل را به همراه داشت. این مطالعه، نشان داد اگزوزوم مشتق از سلول های مونوسیتی و ماکروفاژی، می توانند سبب بقا و تمایز استیوژنیک سلول های مزانشیمی چربی در درابست های کیتوزان آلژینات شوند.

    کلیدواژگان: اگزوزوم، سلول بنیادی چربی، تمایز سلولی، مونوسیت، داربست کیتوزان، آلژینات
  • امین رشیدلمیر*، جواد نوروزی، بابک هوشمند مقدم صفحات 55-61

    چاقی عمده ترین عامل خطرساز بسیاری از بیماری های قلبی عروقی، فشار خون بالا، اختلالات متابولیکی و انواع مختلف سرطان ها است. چاقی با افزایش استرس اکسایشی و یا کاهش توانایی آنتی اکسیدانی بدن همراه است و میزان استرس اکسیداتیو و پراکسیداسیون لیپیدی را افزایش می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مصرف مکمل اسپیرولینا بر نشانگرهای استرس اکسایشی (TAC و MDA) در مردان چاق متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی انجام شد. در این پژوهش 20 مرد چاق به شکل تصادفی به دو گروه 10 نفره ی تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت دو هفته روزانه 2 عدد قرص اسپیرولینا (500 میلی گرم) و گروه کنترل به همین مقدار پلاسیبو مصرف کردند. پس از مکمل سازی دوهفته ای، افراد دو گروه در یک جلسه فعالیت مقاومتی شرکت کردند. نمونه های خون در سه مرحله ی قبل از مصرف مکمل، قبل و 24 ساعت بعد از فعالیت مقاومتی جمع آوری شد. نتایج نشان داد غلظت نشانگرهای TAC و MDA در گروه تجربی به ترتیب افزایش و کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل در طول زمان داشت (05/0 p ≤). پژوهش حاضر نشان داد مصرف مکمل اسپیرولینا می تواند باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی در مردان چاق متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی شود.

    کلیدواژگان: استرس اکسایشی، فعالیت مقاومتی، اسپیرولینا
  • محمدصادق زارع، طاهره باقرپور*، نعمت الله نعمتی صفحات 63-71

    پپتید ناتریوریتیک قلبی (ANP) که از گرانول ها در سلول های عضلانی دهلیز قلب در هنگام انبساط دهلیزی ترشح می شود با تاثیر بر کلیه ها و افزایش حجم ادرار و دفع پتاسیم به تعادل مایعات بدن کمک می کند (6). پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر یک جلسه تمرینات استقامتی با تمرینات سرعتی برپپتید ناتریوریتیک قلبی(ANP) پلاسمای دانشجویان مرد ورزشکار شهر یزد به بررسی اثرات ورزش بر تعادل این هورمون می پردازد. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان مرد دانشگاه یزد بودند که از میان آنها، 90 ورزشکار مرد با میانگین سنی 42/23 که حداقل سه سال سابقه فعالیت ورزشی داشتند انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه استقامتی، سرعتی و کنترل تقسیم شدند. گروه استقامتی مسافت 3200 متررا به مدت 12 دقیقه و گروه سرعتی چهار بار دوی 100 متر را با فواصل استراحتی با یک سوم ضربان قلب فعالیت دویدند. 10 دقیقه قبل و 10 دقیقه پس از فعالیت، خونگیری برای سنجش ANP پلاسما به عمل آمد. نتایج نشان داد که یک جلسه فعالیت استقامتی و سرعتی موجب افزایش معنی دار ANP پلاسما نسبت به مرحله پیش آزمون شد (05/0> p). همچنین تفاوت معنی داری میان ANP پلاسما گروه فعالیت سرعتی و گروه کنترل و همچنین گروه تمرین استقامتی و گروه کنترل پس از تمرین وجود داشت (05/0> P).اگرچه این تفاوت بین گروه استقامتی و گروه سرعتی معنی دار نبود(05/0< p). در نتیجه می توان بیان کرد دو شیوه تمرین استقامتی و تمرین سرعتی موجب افزایش ANP پلاسما شده است.

    کلیدواژگان: پپتید ناتریوریتیک قلبی، فعالیت استقامتی، فعالیت سرعتی، دانشجویان، ورزشکاران مرد
  • حامد زارعی*، عباس فریدون کلاهی صفحات 73-82

    سندروم هایپرتانسیون ریوی که با افزایش فشار شریان ریوی، اتساع و هیپرتروفی بطن راست مشخص می شود، با برون ده قلبی بالا و افزایش فشار خون در ریه ها جهت اکسیژن گیری بیشتر خون همراه است که در نهایت منجر به بروز آسیت می گردد. در این حالت با تشکیل رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو پراکسیداسیون لیپیدی ایجاد می شود و میزان هتروفیل به لنفوسیت افزایش می یابد. سین بیوتیک ها با دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی می توانند میزان استرس اکسیداتیو را به طرز چشمگیری کاهش دهند. لذا در این تحقیق، به بررسی خواص درمانی سین بیوتیک بر هایپرتانسیون ریوی در جوجه های گوشتی پرداختیم. گروه ها شامل گروه شاهد: دریافت کننده ی جیره پایه در کل دوره ی آزمایش. گروه کنترل: دریافت کننده ی جیره پایه + هورمون تری یدوتیرونین (T3) با دوز 5/1 میلی گرم بر کیلوگرم به جیره غذایی از هفت روزگی. گروه درمان سین بیوتیک: دریافت کننده ی جیره پایه +هورمون تری یدوتیرونین با دوز 5/1 میلی گرم بر کیلوگرم به جیره غذایی از هفت روزگی + سین بیوتیک (دوز 1/0%) از یک روزگی بودند. درسن 35 و 49 روزگی از هر گروه 9 جوجه (3 جوجه از هر تکرار) به طور تصادفی انتخاب و پس از خونگیری نسبت هتروفیل/لنفوسیت و میزان پراکسیداسیون لیپیدی اندازه گیری شد. شاخص وزنی قلب در جوجه ها به شکل نسبت وزن بطن راست به وزن مجموع هر دو بطن (RV/TV) محاسبه گردید. RV/TV در تمام سنین در گروه های درمانی سین بیوتیک کاهش پیدا کرد ولی این کاهش در سن 49 روزگی معنی دار بود (05/0 p <). میزان پراکسیدان لیپیدی در گروه درمانی سین بیوتیک در تمام سنین کاهش پیدا کرد که این کاهش در سنین 35 و 49 روزگی معنی دار بود (05/0 p <). نسبت هتروفیل به لنفوسیت نیز در گروه درمانی سین بیوتیک نسبت به گروه کنترل در همه ی سنین کاهش پیدا کرد ولی این کاهش در سن 49 روزگی معنی دار بود (05/0 p <). سین بیوتیک توانست با دارا بودن آثار آنتی اکسیدانی میزان استرس اکسیداتیو ناشی از سندرم هایپرتانسیون ریوی را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سندروم هایپیرتانسیون، پراکسیداسیون لیپیدی، جوجه گوشتی، استرس اکسیداتیو، سین بیوتیک
  • نجمه سلیمانی، محمدرضا دایر، طیبه محمدی، حسن فریدنوری* صفحات 83-94

    شهر اهواز به دلیل ورود ریزگردها از کشورهای همسایه، به عنوان آلوده ترین شهر در جهان به شمار می رود که باعث اهمیت این مطالعه می شود. نتایج نشان داده است که هرچه ذرات کوچکتر شوند نفوذپذیری بیشتری پیدا می کنند و از فیلترهای تنفسی عبور کرده و باعث بیماری می شوند. در این مطالعه، تاثیر ریزگردها در شهرهای مختلف استان خوزستان بر هیستولوژی کبد و آنزیم های استرس اکسیداتیو در موش های صحرایی نر مقایسه شد. تعداد 30 سر موش صحرایی بالغ نر در قالب شش گروه برابر، شامل گروه های کنترل، اهواز، رامهرمز، اندیمشک، آبادان و سوسنگرد تقسیم شدند و به مدت دو ماه تحت تیمار قرار گرفتند. نتایج آنالیز فعالیت آنزیم های استرس اکسیداتیو سرمی، فقط افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز را در گروه های رامهرمز و آبادان نشان داد. در بررسی هیستولوژی کبد بروز خونریزی، هایپرمیای خفیف و همچنین تغییراتی در سلول های هپاتوسیت مشاهده شد. مساحت هسته در ناحیه ورید مرکزی و مساحت هپاتوسیت در ناحیه ی باب و ورید مرکزی تغییرات معنی داری را نشان داد. همچنین تعداد سلول های کوپفر در منطقه باب کبد گروه های اهواز، آبادان و اندیمشک در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری داشتند. به نظر می رسد که وجود ترکیب متفاوت از نظر فلزات سنگین در ریزگردها تاثیرات متفاوتی بر پارامترهای فعالیت آنزیمی و کبدی دارند که این آثار بسته به مقدار و مدت مواجهه نمونه ها با ریزگردها متغیر می باشد.

    کلیدواژگان: ریزگردها، ایران، خوزستان، بافت کبد و استرس اکسیداتیو
  • آرزو شاهی، نغمه بهرامی، رباب رفیعی طباطبایی، عبدالرضا محمدنیا* صفحات 95-102

    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است. میکرو RNAها به عنوان نشانگر زیستی برای تشخیص و درمان سرطان پستان ظاهر شد ه اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی 191 miR- در خون محیطی بیماران مبتلا به سرطان پستان بود. تعداد 80 نمونه خون محیطی (40 نمونه خون بیمار مبتلا به سرطان پستان و 40 نمونه خون سالم) جمع آوری شد. بلافاصله  استخراج RNA و سنتز cDNA انجام شد و واکنش زنجیره ای پلیمراز (Realtime RT-PCR) انجام شد. طراحی پرایمر اختصاصی با استفاده از نرم افزار AlleleID6 پرایمرهای اختصاصی طراحی و جهت ساخت به شرکت سازنده سفارش داده شد. داده ها با استفاده از آزمون تی- تست زوجی تجزیه و تحلیل شدند. داده های به دست آمده از مطالعه حاضر نشان داد که میزان 191-miR در خون محیطی بیماران مبتلا به سرطان پستان در مقایسه با افراد سالم به صورت معناداری بالاتر بود. بررسی سطح بیان نسبی ژن 191-  miRدر سلول های خون محیطی افراد می تواند به عنوان یک بیومارکر جهت شناسایی سرطان پستان در زنان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، نشانگر زیستی، 191-.miR
  • خاطره صفوی نایینی*، زهرا شجاعی اردکانی صفحات 103-111

    آویشن شیرازی (Zataria multiflora) یکی از گیاهانی است که به دلیل ترکیبات مناسبی که دارد، مصرف آن عمومیت پیدا کرده است. دوران بارداری دوران پرخطری است که مصرف مواد در این دوران، می تواند اختلالاتی دررشد فیزیکی نوزاد سبب شود. این مطالعه بر روی 32 سر موش صحرایی نژاد ویستار ماده با وزن 10±210 گرم که به طور تصادفی به چهار گروه مساوی تقسیم شدند، انجام شد. عصاره آویشن شیرازی بااب مقطر تهیه شد و غلظت های متفاوت (400، 800،  1000 میلی گرم بر کیلوگرم در هر روز) طی دوره بارداری به صورت گاواژ تجویز شد. یک گروه بعنوان گروه کنترل فقط آب و غذا دریافت کردند. پس از تولد، اندازه گیری وزن، قد، دور سر نوزادان در روزهای اول، سوم و پنجم تولد صورت گرفت. یافته ها توسط نرم افزار SPSS و از طریق آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج، کاهش معنی داری رادر تغییرات قد و دور سر در نوزادان گروه های مورد مطالعه، نشان داد.هیچگونه اختلاف معنی داری در تغییرات وزن مشاهده نشد. مصرف آویشن شیرازی در دوران بارداری سبب کاهش قد و دور سر نوزادان موش صحرایی می شود، بنابر این در استفاده از آن در دوران بارداری موارد احتیاط باید رعایت شود.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، بارداری، رشد فیزیکی، نوزادان، موش صحرایی
  • کریم قربانی*، محمدرضا قربانی، احمد تاتار، حسن احمدوند صفحات 113-127

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر جایگزینی ویتامین E با تفاله انگور درجیره حاوی چربی یا روغن بر عملکرد، فراسنجه های خونی، وضعیت آنتی اکسیدانی و ریخت شناسی روده کوچک جوجه های گوشتی با استفاده از450 قطعه جوجه یک روزه سویه راس 308 (مخلوط دوجنس) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و15 قطعه جوجه درهرتکرار انجام شد. جیره های آزمایشی شامل: 1- شاهد روغن (جیره پایه به اضافه 5/3 درصد روغن سویا و ویتامینE، 2- شاهد پیه (جیره پایه به اضافه 5/3 درصد پیه و ویتامینE، 3- جیره حاوی5/3 درصد روغن و 9 درصد تفاله انگور، 4- جیره حاوی 5/3 درصد پیه و 9 درصد تفاله انگور ، 5- جیره حاوی 9 درصد تفاله انگور به اضافه 5/3 درصد روغن سویا و ویتامینE و 6- جیره حاوی 9 درصد تفاله انگور به اضافه 5/3 درصد پیه گاوی و ویتامینE بود. نتایج نشان داد که جایگزینی9 درصد تفاله انگور سفید بی دانه در جیره برعملکرد رشد،  مصرف خوراک،  ضریب تبدیل خوراک و شاخص تولید تاثیر معنی داری داشت و موجب کاهش معنی دار وزن نسبی اجزای لاشه، کبد، قلب، سنگدان و چربی محوطه شکمی شد (05/0>p).  مقدارگلوکز، کلسترول، اسیداوریک، تری گلسیرید و لیپوپروتیین با چگالی بالا سرم خون تحت تاثیرجیره های آزمایشی افزایش، در مقابل غلظت لیپوپروتیین با چگالی پایین کاهش یافت (05/0<P). افزودن تفاله انگور به جیره باعث افزایش فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پرا کیسداز، کاتالاز سرم خون شد. ولی غلظت مالون دی آلدیید را کاهش داد. علاوه بر آن سبب تغییر خصوصیات مورفو لوژی روده باریک شد. به طوری که ارتفاع پرزها، عمق کریپت، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و ضخامت دیواره روده کوچک کاهش یافت (05/0< p). به طور کلی نتایج این مطالعه پیشنهاد می کند که گنجاندن 9 درصد تفاله انگور سفید در جیره جوجه های گوشتی حاوی چربی اشباع و اشباع نشده سبب بهبود کیفیت لاشه و فراسنجه های خونی می شود، بدون این که تاثیرمنفی برعملکرد رشد جوجه های گوشتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تفاله انگور، جوجه های گوشتی، فراسنجه های خون، عملکرد رشد، وضعیت آنتی اکسیدانی، منبع چربی
  • بهروز یاراحمدی*، محسن محمدی ساعی، علیرضا چگنی صفحات 129-144

    این تحقیق به منظور بررسی اثر شدت و مدت گرسنگی به همراه پدیده رشد جبرانی بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و ترکیب شیمیایی گوشت بره های نر گوسفند نژاد لری با 54 راس بره ی نر 30 کیلوگرمی انجام شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل مدت گرسنگی با دو سطح (35 روز و 45 روز) و شدت گرسنگی با سه سطح (حد اشتها، 80 درصد و 60 درصد) بوده که بر اساس آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی (3×2) با سه تکرار انجام شد. در پایان آزمایش میزان افزایش وزن روزانه، وزن نهایی، ضریب تبدیل غذایی و خوراک مصرفی محاسبه شد. همچنین خصوصیات لاشه به همراه هزینه تولید برای هر کیلوگرم افزایش وزن لاشه و گوشت لخم محاسبه شد. جهت تعیین ترکیب شیمایی گوشت درصد ماده خشک، خاکستر، چربی خام و پروتئین خام تعیین شد.  نتایج نشان داد بین افزایش وزن روزانه، ماده خشک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک در پایان دوره محدودیت تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0 >p). در پایان رشد جبرانی گروه های محدودیتی با 35 روز گرسنگی افزایش وزن روزانه بیشتری نسبت به سایر تیمارها داشتند (05/ 0>p). در دوره رشد جبرانی ضریب تبدیل خوراک در تیمارهای محدودیت خوراک نسبت به تیمار شاهد کاهش داشت (05/0 >p). نتایج صفات لاشه در دوره محدودیت خوراک نشان داد که میانگین اکثر صفات لاشه در تیمارهای شاهد بالاتر از گروه های محدودیت بود (05/0 >p). در این بین وزن دنبه، درصد دنبه و چربی کل لاشه در تیمارهای شاهد بالاتر از کلیه گروه های محدودیت بود.در این مورد گروه های محدودیت خوراک 35 و 45 روز گرسنگی بالاترین درصد گوشت لخم لاشه را در دوره محدودیت و رشد جبرانی داشتند. این مطالعه مشخص نمود بره های تحت محدودیت 60 درصد خوراک با 35 روز گرسنگی به دلیل افزایش وزن بالاتر، ضریب تبدیل خوراک مناسب تر و صفات لاشه مناسب تر همچنین درصد گوشت لخم بیشتر نسبت به سایر تیمارها ارجحیت داشتند.

    کلیدواژگان: رشد جبرانی، شدت گرسنگی، ضریب تبدیل خوراک، محدودیت خوراک
|
  • Mahdieh Azarshab, Ramin Hajikhani *, Mehdi Rahnama, Mohammadreza Bigdeli, Jalal Solati Pages 1-13

    Parkinson's disease is one of the most common types of the neurodegenerative disease, which is characterized by the movement disorders such as slowness, lack of movement, muscle stiffness, and resting tremor, and hypophonic. The main reason of disease is the destruction of dopaminergic neurons in the Substantia Nigra in the midbrain and a decrease in dopamine concentration in the striatum terminals. In this study, used culture medium was DMEM with FBS, and the cells under study were catecholaminergic cells.6-Hydroxy dopamine toxin was used on cells to create a Parkinson cell model. Curcumin was used as a drug, and MTT, and BT methods were used to count the living cells. This research was designed to study the curcumin effect on Parkinson's disease with cellular model induced by 6-Hydroxy dopamine toxin with reduced inflammation. This study's results showed that using curcumin can increase the antioxidant power and protect the cell from damage caused by reactive oxygen species. Due to the results of MTT, and curcumin treatment due to its anti-inflammatory properties BT test also showed that cellular protection had increased, the death of aminergic catechol cells by 6-hydroxy dopamine toxin was significantly reduced. It shows the antioxidant and anti-inflammatory effects of curcumin on the damage caused by Parkinson's disease and reducing the progression of symptoms. Treatment withcurcumin to be anti-inflammatory can reduce the death of catecholaminergic cells by 6-hydroxy dopamine toxin.

    Keywords: Catecholaminergic cell, 6-Hydroxy dopamine, Parkinson, Curcumin
  • Aahra Aalaei, Abdolhossein Shiravi *, Rahim Ahmadi, Vida Hojati Pages 15-25

    The studies indicated that sex steroid hormones affect the digestive system function and proliferation of the cancer cells in the cell and molecular level. This study examines the anti-proliferative effects of Nandrolone on colon cancer (HCT) cell line and evaluates the activity of caspases of 3, 8, and 9. In this experimental study, HCT cells were divided into the control group (without treatment) and groups treated with 0.625, 1.25, 2.5, 5, and 10 mg/ml of Nandrolone. The cytotoxic effect of hormone was measured using MTT. The activity level of caspases 3, 8, and 9 were evaluated by the standard kit. The data were compared among the groups using one-way analysis of variance and t-test. HCT cell viability significantly decreased in the groups treated with 2.5, 5, and 10 mg/ml of Nandrolone compared to the control group (p < 0.001); However, caspase 3 and 9 (p < 0.001) and caspase 8 activity (p < 0.01) significantly increased. This study's findings showed that Nandrolone has a cytotoxic effect on colon cancer cells, and this effect is partly mediated by increasing the caspases of 3, 8, and 9 activities.

    Keywords: Nandrolone, viability, Caspase-3, Caspase-8, Caspase-9
  • Farideh Alahgahi, Esmail Fattahi *, Mohsen Saeedi, Mir Mahmoud Mortazavi Roudmiane Pages 27-40

    This study aimed to investigate the topography surface and ability of this scaffold in combination with the mesenchymal and fibroblast cells. In this regard, several different ratios of hydroxyapatite / ostrich eggshell scaffold were created to determine the surface properties and responsiveness to the cells with different types of hydroxyapatite/ostrich eggshell (OsE/HA) combinations (ratios 0-1, 1-2, 1-1, 2-1, 1-0). Natural biomaterials including ostrich eggshells which contain the minerals such as calcium carbonate, play a major role in the fabrication of hard tissue scaffolds. Surface characterization was investigated using SEM and recognizing the scaffold properties by XRD, FTIR. Finally, direct contact (toxicity) test with fibroblast-like cells (L929) was performed to study the cytotoxicity response. After the scaffold toxicity test, the material was ready for in vitro acceptance test, which mesenchymal stem cells isolated from the adipose tissue of New Zealand white rabbit (RADMSCs) which kept with this bioscaffold. This study's results showed that this scaffold has the best biocompatibility and the highest surface lacuna for cell adsorption and attachment with hydroxyapatite / ostrich eggshell. Bioscaffold OsE/HA with the ratio of 1-2 has the best cell attachment among other groups. Natural biomaterials with synthetic materials can promote the bone tissue engineering in many ways.

    Keywords: Tissue Engineering, Hydroxyapatite scaffold, egg shell, ostrich, Fibroblast-like cells
  • Nasrin Hosseini, Javad Baharara *, Khadijeh Nejad Shahrokhabadi, Saeedeh Zafar Balanezhad Pages 41-53

    Bone injuries are one of the challenges of medical science which costs a lot of money in the world for the treatment every year. Exosomes are nanovesicles which carry the proteins and genetic material into the target cell, which in turn, induces the proliferation, cell survival, and differentiation in the recipient cell. These features make exosomes a proper differentiation factor. This study aimed to investigate the differentiating effect of exosomes derived from the monocytes and macrophages on chitosan alginate drip scaffolds. Chitosan-alginate scaffolds were made by drip method with fat stem cells. Monocytes were cultured, and the supernatant was collected, and the exosomes were collected by the ultracentrifugation. Exosomes were identified by DLS and SEM methods. The samples were treated, and then MTT and DAPI tests were performed. The osteogenic differentiation was examined by alkaline phosphatase and real-time PCR. MTT results showed that the survival rate of differentiated cells with exosomes on days 7, 14, and 21 was increased compared to control group. Moreover, DAPI results showed no cell death in the treatment groups, and the results of the alkaline phosphatase test showed an increase with the control group, and also the results of real-time PCR increased the expression of genes BMP2/6, SMAD4 and differentiation genes Osc and Opn in the treatment group. This study showed that the exosomes derived from the monocytes and macrophages could cause survival and osteogenic differentiation of the fat mesenchymal cells in the chitosan alginate scaffold.

    Keywords: Exosome, Fat Stem Cell, cell differentiation, Monocyte, Chitosan, Alginate Scaffold
  • Amin Rashid Lamir *, Javad Norouzi, Babak Hooshmand Moghadam Pages 55-61

    This study aimed to evaluate the effect of spirulina supplementation on oxidative stress markers (TAC and MDA) in the obese men after a resistance exercise session. In this study, 20 obese men were randomly divided into two groups of experimental (n = 10) and control (n = 10). The experimental group received 2 spirulina tablets (500 mg) daily for two weeks, and the control group received the same amount of placebo. After two weeks of the supplementation, the individuals from both groups participated in a resistance exercise session. Blood samples were collected in three steps; before supplementation, before, and 24 hours after resistance exercise. Results showed that the TAC and MDA concentration of the biomarker in the experimental group were respectively increased and decreased significantly in the control group over time (p ≤ 0.05). This study showed that the supplementation with Spirulina could increase the plasma antioxidant capacity which reduced the lipid peroxidation in obese men after the resistance exercise.

    Keywords: Oxidative stress, Resistance exercise, Spirulina
  • Mohammad Sadegh Zare, Tahereh Bagherpoor *, Nematollah Nemati Pages 63-71

    The ANP is a cardiac neutrodiortic peptide which is secreted from the granules in atrial muscle cells during atrial expansion which helps balance the body's fluids by affecting the kidney. Studies have linked this hormone to cardiovascular disease. This study aimed to compare the effect of one session of endurance and speed training on the ANP in male athlete men. For this purpose, 90 male athletes were randomly selected and divided into three groups of endurance, speed, and control. Third, the heart rate was reduced, and they ran. Blood samples were taken 10 minutes before and 10 minutes after the exercise to measure plasma ANP. The results showed that one session of endurance and speed activity significantly increased the plasma ANP levels compared to the pre-test (p < 0.05). There was training (p < 0.05). However, the difference between the endurance and speed groups was not significant (p < 0.05). Consequently, it can be stated that a session of endurance and speed activity increases the plasma ANP of athletic students, and there is no difference between the effect of endurance and speed on ANP increase.

    Keywords: Plasma ANP, Endurance, Speed Activity, Male Athletic Students
  • Hamed Zarei *, Abbass Fereydoon Kolahi Pages 73-82

    Pulmonary Hypertension Syndrome (PHS), characterized by increased lung pressure in arteries, dilatation, and hypertrophy of the right ventricle, is correlated with the high cardiac output and enhanced blood pressure in the lungs to more blood oxygenation, which ultimately leads to ascites. The accumulation of free radicals and increased oxidative stress result in both lipid peroxidation, as well as the increased levels of heterophil to lymphocytes. By having antioxidant properties, the synbiotic can significantly reduce oxidative stress. Therefore, in the present study, we aimed to investigate the therapeutic effects of synbiotic on pulmonary hypertension in broilers. Groups were categorized into; Sham (broilers with a basic diet in the whole period of the test), Control (recipient of basic diet+ triiodothyronine hormone (T3) at 1.5 mg/kg doses added to their diet from seven days of age), Treatment with synbiotic (birds with basic diet + T3 at 1.5 mg/kg dose added to their diet from seven days of age + synbiotic (0.1% dose) from day one). At 35 and 49 days of age, 9 birds from each group (3 broilers from each replicate) were randomly selected, and after getting the blood samples, heterophil to lymphocyte rate and lipid peroxidation was assessed. To evaluate pulmonary hypertension, cardiac weight index was also reported due to the right ventricular weight to the total weight of both ventricles (RV/TV). RV/TV rate at all ages was decreased in the synbiotic broilers; however, this was statistically significant at 49 days of age (p ≤ 0.05). Compared to the control group, lipid peroxidation levels in synbiotic group at all ages were reduced which was significant at 35 and 49 days of age (p < 0.05). Furthermore, Heterophil to lymphocytes rates was decreased in the synbiotic group compared to the control group in all ages, but this decrease was more significant at 49 days of age (p < 0.05). Regarding the obtained results, symbiotic, for their antioxidant properties, can significantly reduce the amount of oxidative stress result from pulmonary hypertension syndrome.

    Keywords: Hypertension Syndrome, Lipid peroxidation, broilers, Oxidative stress, Symbiotic
  • Najmeh Soleimani, Mohammad Reza Dayer, Tayebeh Mohammadi, Hassan Faridnouri * Pages 83-94

    The city of Ahvaz is considered the most polluted city in the world by blowing dust from neighboring countries which makes this study important. The results show that the smaller the particles, the more permeable they become and pass through the respiratory filters and causing disease. In this study, the effect of fine particulate matters in different cities of Khuzestan province of Iran was compared on the liver histology and oxidative stress enzymes of male rats. 30 adult male rats were divided into six equal groups including control, Ahvaz, Ramhormoz, Andimeshk, Abadan, and Susangard which were treated for two months. The results of serum oxidative stress enzyme activity increased only for the glutathione peroxidase in Ramhormoz and Abadan groups. The histological examination of liver revealed bleeding, mild hyperemia, and changes in hepatocyte cells. The nuclear area in central vein region, hepatocyte area in portal, and vein regions showed significant changes. Moreover, kupffer cell number of the portal region significantly increased in Ahvaz, Abadan, and Andimeshk groups. Therefore, due to different heavy metals composition, fine dusts have different effects on blood and liver parameters which depend on their amount and duration of exposure.

    Keywords: Particulates Matter, Iran, Khuzestan, Liver tissue, Oxidative Stress
  • Arezou Shahi, Naghmeh Bahrami, Robab Rafii Tabatabaii, Abodolreza Mohammadinia * Pages 95-102

    Breast cancer is the most common cancer in women. Micro RNAs have emerged as a biomarker for the diagnosis and treatment of breast cancer. This study aimed to evaluate miR-191 in the peripheral blood of patients with breast cancer. 80 peripheral blood samples (40 patients with breast cancer and 40 healthy individuals) were collected. Immediately, RNA extraction and cDNA synthesis were performed, and polymerase chain reaction (Real-time RT-PCR) was performed. Dedicated primer design: Dedicated primers were designed and manufactured by the manufacturer using AlleleID6 software.The data were analyzed using paired t-test. The data obtained from the present study showed that the blood level of miR-191 was significantly higher in the patients with breast cancer compared to the healthy individuals. The evaluation of the relative expression level of the Mir-191 gene in patients' peripheral blood cells can be used as a biomarker to detect breast cancer in women.

    Keywords: breast cancer, biomarker, miR-191
  • Khatereh Safavi Naeine *, Zahra Shojaei Ardekani Pages 103-111

    Zataria multiflora (Shirazi Thyme) is one of the plants which has become popular due to its suitable compounds. Pregnancy is a high-risk period in which the consumption of substances which affect the physical growth of neonate can cause the disorders. This study was performed on 32 female Wister rats weighing 210 ± 10 g who were randomly divided into 4 equal groups. Zataria multiflora extract was prepared by the distillation, and different concentrations (400, 800, 1000 mg/kg/day) which were administered by gavage during the pregnancy. The control group only received normal food and water. After the birth, the weight, height, and head circumference of neonate’s rat was measured on the first, third, and fifth days of birth. Findings were analyzed by SPSS software using one-way analysis of variance. The results showed a significant decrease in the circumferential changes in the neonates of study groups. No significant difference was observed in the weight changes. The consumption of Shirazi thyme during pregnancy reduces the height and head circumference in neonate’s rats; hence, it should be cautiously used.

    Keywords: Zataria multiflora, pregnancy, Physical growth, neonate, Rat
  • Karim Ghorbani *, Mohammad Reza Ghorbani, Ahmad Tatar, Hassan Ahmadvand Pages 113-127

    To investigate the effects of replacement vitamin E with dietary grape pomace in the diets containing oil or beef tallow on growth performance, blood chara cteristics, oxidative status, and gut morphology of broiler chickens, the present study was carried out. Four hundred and fifty-one-day-old broiler chickens were used in a completely randomized design with six treatments and five replicates. Experimental treatments were as follows; 1- control oil (CO, basal diet containing 3.5 percent soy oil) with 200 mg/kg vitamin E, 2-contraol tallow (CT, basal diet containing 3.5 percent tallow) with vitamin E, 3- CO with 9 percent grape pomace (GP), 4- CT with 9 % GP, 5- CO with 9 percent GP and vitamin E,6- CT with 9 % GP, and vitamin E. The results of this experiment showed that in the whole period, the birds fed diets containing soy oil, GP and vitamin E had the highest body weight gain and production index and the lowest feed conversion ratio compared to the others. The blood concentration of glucose, cholesterol, triglycerides, and high-density lipoproteins were reduced when GB was used in diets. Blood superoxide dismutase and glutathione peroxidase concentrations were increased, and malondialdehyde concentration was decreased when GP was used in broiler diets. In the duodenum part of the small intestine, villus height, crypt depth, villus height to crypt depth ratio, and muscularis thickness were increased when GP was used in broiler diets. To conclude, the result of this experiment suggests that although the GP has strong antioxidant properties, the simultaneous using vitamin E has a better effect on broiler growth performance.

    Keywords: grape pomace, Blood biochemical parameters, broiler chicken, gut morphology, growth performance
  • Behrouz Yarahmadi *, Mohsen Mohamadi Saei, Alireza Cheqeni Pages 129-144

    This study was conducted to investigate the effect of the starvation intensity and period compensatory growth on the carcass characteristics and meat chemical composition of the lambs of Lori sheep breeds. Fifty-four male Lori lambs were selected. The experimental factors were for the starvation period at two levels (35 and 45 days) and the starvation intensity with three levels (ad libitum, 80%, and 60%) which was based on a factorial experiment with a completely randomized design (2×3) with three replications. At the end of the experiment, daily weight gain, final weight, feed conversion ratio, and feed intake were calculated. Furthermore, the carcass characteristics, the cost of production per kg of gain carcass and lean meat were calculated. The percentage of dry matter, ash, crude fat, and crude protein were determined for the meat chemical composition.  Results showed that there was a significant difference among average daily gain, dry matter intake, and feed conversion ratio the feed restriction period (p < 0.05). At the end of compensatory growth, restricted groups with 35 days of starvation gained more ADG than other treatments (p < 0.05). During the compensatory growth period, FCR in the feed restriction treatments decreased compared to the control treatment (p < 0.05). The results of carcass traits in the feed restriction period showed that the most carcass traits in the control treatments were higher than the restriction groups (p < 0.05). Meanwhile, the fat tail weight and percentage and total carcass fat were higher in the control treatment were higher than all restriction groups. In this case, the food restriction groups of 35 and 45 days of starvation had the highest lean meat during the period of restriction and compensatory growth. The study showed that the lambs under 60 percent feed restriction with 35 days of starvation were preferable due to higher ADG, better FCR, and more suitable carcass traits, as well as the higher percentage of lean meat than other treatments.

    Keywords: Compensatory Growth, Feed Conversion Ratio, feed restriction, Starvation intensity