فهرست مطالب

زبان شناسی اجتماعی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1399)

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشته محمدپور، جلال رحیمیان*، محمدرضا تقوی، رحمان صحراگرد صفحات 11-22
    گفتمان درمانی نوع ویژه ای از گفتمان سازمانی است که در حین روان درمانی بیماران توسط روان درمان گران به کار گرفته می شود و بررسی این پدیده در پژوهش های جامعه شناسی زبان از اهمیت بسیاری برخوردار است. یکی از راهبردهای مهم ارتباطی در مکالمات روان درمانی، به کارگیری نشانگرهای بازخورد است. هدف از انجام پژوهش حاضر، توصیف انواع نشانگرهای بازخورد تولیدشده توسط روان درمان گران زن و مرد در جلسات روان درمانی بیماران دارای اختلال اضطراب تعمیم یافته است. روش به کار رفته در این پژوهش، براساس منطق پژوهش های کمی و کیفی و در چارچوب روش شناسی تحلیل مکالمه می باشد. گردآوری داده ها از طریق ضبط صدا و تصویر جلسات روان درمانی انجام گرفته است. پیکره زبانی مورد استفاده شامل 1333 نشانه بوده است که از مجموع 630 دقیقه مکالمات جلسات روان درمانی به دست آمده است. مهم ترین نتایج حاصل از این پژوهش عبارتند از: تعداد بازخوردهای زبانی تولیدشده توسط روان درمان گران مرد بیشتر از روان درمان گران زن بوده است. روان درمان گران زن بیشتر از بازخوردهای واژگانی و روان درمان گران مرد بیشتر از بازخوردهای غیرواژگانی استفاده کرده اند. نقطه مرکزی تولید بازخوردها، در پایان جملات، پایان پاره گفتارها با آهنگ افتان و پس از مکث می باشد. در این پژوهش، «درک و پیگیری اظهارات مراجعان» به عنوان معنای کانونی و اصلی بازخوردها می باشد.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، گفتمان درمانی، اضطراب، نشانگرهای بازخورد، ویژگی های واژگانی، نقش های معنایی
  • فاطمه جمشیدی*، زهرا ابوالحسنی چیمه صفحات 23-39

    در این پژوهش، با تکیه بر نظریه نشانه‏ شناسی اجتماعی ون‏لیوون، تعدادی از فیلم‏های دو فیلم‏ساز ایرانی را به ‏عنوان بخشی از پیکره زبانی بررسی کردیم.  از رهگذر کاوش نشانه‏ شناختی زبان، در صدد پاسخ به این پرسش هستیم که  نشانه های مشترک و متفاوت تفکر جنسیت‏گرایی در متون سینمایی ایران کدامند و چگونه این نشانه‏ ها توانسته است بر محوریت جنسیت‏گرایی و اجتماعی جامعه ایران دلالت کند. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و از نوع پژوهش‏های کمی و کیفی است. نمونه ‏گیری هدفمند بوده و موضوع وجهیت را در  فیلم‏ مورد نظر قرار داده است. یافته ‏های تحقیق نشان می‏دهد از تعداد وجهیت‏ های به ‏کاررفته توسط بازیگران زن و مرد در فیلم‏های کارگردان زن ایرانی، عکس نتایج مورد انتظار الگوی ون‏لیوون حاصل شده‏ است و تفکر غالب، دیدگاه فمینیستی و زن‏سالارانه مدنظر فیلم‏ساز بوده است. تحقیقی مشابه بر فیلم‏های کارگردان مرد ایرانی نیز انجام شد و نتایج به ‏دست ‏آمده نشان داد وجهیت‏ های استفاده شده توسط شخصیت‏های زن و مرد داستان کاملا مطابق با الگوی ون‏لیوون است، و نگاه غالب یا حاکم بین دو جنسیت مشاهده نشده و شخصیت‏های زن و مرد داستان فیلم از وجهیت‏های مورد انتظار الگوی به‏ کاررفته، به‏طور طبیعی استفاده کرده‏اند.

    کلیدواژگان: نشانه‏شناسی، جنسیت‏گرایی، وجهیت، فیلم سینمایی، تهمینه میلانی، اصغر فرهادی، زبان‏شناسی اجتماعی
  • یوسف آرام*، مرضیه کوثری فرد صفحات 41-52

    امکانات تکریمی صورت‏های زبانی خاص هستند که برای ابراز ادب به مصداق‏های اسمی یا مخاطبان رمزگذاری شده‏اند. بررسی انواع امکانات تکریمی در منشآت قایم مقام فراهانی (1386) در دوره قاجار انگیزه اصلی تدوین این پژوهش قرار گرفته است . پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی و از نوع پیکره بنیاد می‏باشد .داده‏ های پژوهش مشتمل بر 2221 واژه تکریمی است که از پیکره پژوهش استخراج شده‏اند. این داده ‏ها بر اساس الگوی  شیباتنی (2006) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس این چارچوب نظری، امکانات تکریمی به چهار دسته تقسیم می‏شوند که عبارتند از «تکریمی‏ های‏ ارجاعی»، «تکریمی‏ های‏ مخاطب»، «زبان‏های اجتنابی» و «زیباسازی». بر اساس یافته‏ های این پژوهش، مشخص گردید که تکریمی‏ های ارجاعی در پیکره مورد نظر از بسامد بیشتری بر‏خوردارند و تکریمی‏ های مخاطب که ناظر بر استفاده از ادات، پیشوند و پسوند می‏باشد، در پیکره پژوهش یافت نشد. یافته‏ های این تحقیق نشان می‏دهد که علاوه بر طبقه‏ بندی شیباتنی (2006)، تکریمی‏ های توصیفی و دعایی را نیز می‏توان در زمره دیگر امکانات تکریمی‏های ارجاعی زبان فارسی قرار داد. همچنین، در این پژوهش مشخص گردید که موقعیت اجتماعی، قدرت و رسمیت در استفاده از امکانات  تکریمی در دوره قاجار تاثیر‏گذار بوده ‏اند.

    کلیدواژگان: ادب، امکانات تکریمی، امکانات تکریمی ارجاعی، امکانات تکریمی مخاطب، زبان‏ اجتنابی، زیباسازی، منشآت قائم مقام فراهانی، زبانشناسی اجتماعی
  • فرزانه سادات هاشمی*، فرانک اشرفی، فریبا اشرفی صفحات 53-63
    جلال آل احمد و انوره دو بالزاک دو نویسنده مهم و نام دار در ادبیات فارسی و فرانسه هستند که جامعه روزگار خود و مسایل مهم اجتماعی آن دوران را در دو اثر نفرین زمین و دهقانان به تصویر کشیده اند. در این مقاله ساختار این دو اثر و مضمون اجتماعی آنها ازمنظر نقد جامعه شناختی و براساس تیوری های لوکاچ بررسی شد. فرضیه اصلی در این مقاله متکی بر این اصل است که برای شناخت ادبیات باید به جریان های اجتماعی که ادبیات جزیی از آن است آگاه بود. ادبیات حاصل جریان های اقتصادی و اجتماعی است. با نقد اجتماعی دیدگاه مخاطبین گسترش می یابد. در بررسی این دو اثر با دیدگاه لوکاچ و روش مطالعه تطبیقی، مشخص شد شرایط حاکم بر زمان این دو نویسنده در خلق اثرشان تاحدودی شبیه به هم بوده است. هر دو نویسنده قهرمان خود را از میان ضعیف ترین قشر جامعه انتخاب کرده اند. هر دو تلاش می کنند با به تصویر کشیدن واقعیت ها قضاوت را برعهده خواننده بگذارند.
    کلیدواژگان: آل احمد، بالزاک، لوکاچ، دهقانان، نفرین زمین، نقد جامعه شناختی
  • شکوفه جعفری، شادی داوری*، رویا صدیق ضیابری صفحات 65-77

    زبان با استفاده از منابع عینی مانند اندام‏ واژه ‏ها، طبیعت‏ واژه ‏ها و برخی افعال مفاهیم جهتی مانند بالا، پایین، شمال، جنوب و جز آن را، که مفاهیمی انتزاعی هستند، رمزگذاری می کند. زبان با استفاده از منابع عینی مانند اندام‏واژه‏ ها، طبیعت ‏واژه ‏ها و برخی افعال- مفاهیم جهتی -مانند بالا، پایین، شمال، جنوب و امثالهم که مفاهیمی انتزاعی هستند- را رمزگذاری می کند. در این پژوهش، فرآیند تحول منابع واژگانی به واژه هایی که بر مفاهیم جهتی دلالت دارند، جهت‏ شدگی نامیده می‏شود. در جهت ‏شدگی منابع واژگانی که بر مصداق‏ های عینی در طبیعت دلالت دارند و جزیی از جغرافیای فرهنگی-اجتماعی قلمداد می‏شوند، یعنی به فرهنگ و زندگی اجتماعی بشر در رابطه با زمین مربوط می‏شوند، برای درک بیشتر و از رهگذر بسط استعاری برای رمزگذاری جهت‏ های نسبی، اصلی و استعاری به کار می‏روند. پژوهش حاضر به بررسی جهت شدگی در فارسی بر اساس رویکرد هاینه (1997) پرداخته ‏است. و برای تعیین ابعاد جهت‏ شدگی، یا تعیین میزان تحولات معنایی، تصریفی-نحوی و آوایی منابع از انگاره داوری و نغزگوی کهن (1396؛ 2017) بهره جسته است. در این پژوهش از کتب نظم و نثر، ضرب المثل، رمان، روزنامه و تارنماها برای جمع آوری داد ها‏ استفاده شده‏است. بازه زمانی داده‏ها شامل دوره باستان، میانه تا فارسی امروز است. نتایج نشان می‏دهد زبان فارسی در دوره ‏های مختلف از طبیعت ‏واژه‏ های آسمان، هوا، بام و جزآن برای بیان جهت ‏های اصلی، نسبی و استعاری استفاده کرده و منابع واژگانی مذکور، نهایتا متحمل درجه دوم دستوری‏شدگی شده‏اند.

    کلیدواژگان: جهت واژه، طبیعت واژه، جغرافیای فرهنگی، اجتماعی، دستوری-شدگی، جهت شدگی، فارسی
  • فیروزه اصغری* صفحات 79-92

    ارتباط شهروند به عنوان بیمار بالقوه با پزشک همواره از موضوعات موردتوجه محققان حوزه های مختلف بوده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه رابطه شهروند- پزشک در روایت ایرانی با داستان دشمنان چخوف در چارچوب تحلیل گفتمان انتقادی است. پژوهش با رویکردی کیفی و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، بر اساس مدل مربع ایدیولوژیک وندایک (2006c) انجام شده است. بر اساس یافته ها، استراتژی مورد استفاده در روایت شهروند ایرانی «تاکید بر مثبت ما» شامل مقوله های استعاره، دیگر نمایی منفی، قطب بندی و تعمیم و استراتژی مورد استفاده چخوف در داستان دشمنان « تاکید بر مثبت ما» و « تاکید بر منفی دیگری» شامل مقوله های توصیف کنشگران، استعاره، دیگر نمایی منفی و خودنمایی مثبت  است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که گفتمان حاکم بر هر دو پیکره زبانی با تکیه بر کارکرد ایدیولوژیک زبان اگرچه متاثر از زمینه اجتماعی مشترک، مشابه و در جهت تقویت گفتمان ضد قدرت و سلسله مراتب به منظور اقناع مخاطب بوده است اما در عین حال در مواردی بدلیل سوگیری نه تنها باعث مخدوش شدن حقیقت بلکه باعث ایجاد شکاف بین دو کنشگر اجتماعی (شهروند و پزشک) و تبدیل آنها به دشمنان یکدیگر شده است.

    کلیدواژگان: ارتباط شهروند- پزشک، تحلیل گفتمان انتقادی، مدل مربع ایدئولوژیک، وندایک، چخوف، زبان شناسی اجتماعی
  • مریم فرنیا*، آزاده صافی صفحات 93-104

    هدف پژوهش بینافرهنگی حاضر بررسی مدیریت تعارض در ارتباط با واسطه رایانه، و راهبردهای کاربران در تعامل چندجانبه آنلاین در پاسخ به پست های گروه های دگرباشان، موسوم به «رنگین کمان»، در صفحه های مجازی حامیان این گروه در اینستاگرام است. داده های تحقیق از مرداد تا آبان 1397 از 20 پست اینستاگرام با 2071 نظر فارسی و 1323 نظر انگلیسی جمع آوری و با استفاده از الگوی مدیریت تعارض بوفرانش و بلیویچ (2014) تحلیل شد. یافته ها نشان داد که راهبرد تدافعی/تعارضی در هر دو پیکره دارای بیشترین فراوانی بود. بدین معنی که کاربران در هر دو گروه در مواجهه با کنشی که تهدیدکننده وجهه یا هویت آنها بود تصمیم به پاسخ گرفتند. علاوه بر این، فراوانی راهبرد مخالفت کردن و صرف نظرکردن در پیکره فارسی بیش از پیکره انگلیسی بود. همچنین، نتایج آمار تحلیلی نشان داد که در مجموع فراوانی راهبردهای فارسی به طور معنی داری بیش از راهبردهای انگلیسی است که چالش برانگیز بودن این موضوع و موقعیت پذیرش آن در جامعه ایرانی می تواند یکی از دلایل آن باشد.

    کلیدواژگان: ارتباط با واسطه رایانه، مدیریت تعارض، گفتگوی چند جانبه آنلاین، اقلیت رنگین کمان، زبان شناسی اجتماعی، اینستاگرام
|
  • Fereshteh Mohamadpour, Jalal Rahimian *, Mohamadrza Taghavi, Rahman Sahragard Pages 11-22
    Therapeutic discourse is a special type of organizational discourse which is used by psychotherapists when treating their patients. This is highly significant in sociolinguistic studies, for which the present study attempted to shed some light on one aspect of this issue. One of the important communicative strategies in psychotherapeutic dialogues is implementing feedback markers. The present study aimed at analyzing different types of feedback markers used by male and female psychotherapists during psychotherapeutic sessions for patients suffering from generalized anxiety disorder. Our method is based on the logic of the quantitative and qualitative research within the framework of conversation analysis methodology. The data were collected by recording audio and video of psychotherapy sessions. The corpus contained 1333 markers derived from psychotherapeutic sessions including 630 minutes of conversation. The findings showed that the number of linguistic feedback markers produced by male psychotherapists was higher than those produced by female psychotherapists in psychotherapeutic sessions. While female psychotherapists used a large number of lexical feedback makers, male psychotherapists used plenty of non-lexical makers. The focal point of producing feedback markers are at the end of sentences and utterances carrying falling intonations and after pauses. In this study, ‘understanding and following patients’ remarks” is considered as the major and central meaning of feedback.
    Keywords: sociolinguistics, Therapeutic discourse, Anxiety, Linguistic feedbacks, Lexical properties, Semantic Functions
  • Fatemeh Jamshidi *, Zahra Abolhassani Chime Pages 23-39

    In this paper, a number of films by two Iranian filmmakers as part of the linguistic corpus was analysed based on van Leeuwen's social semiotics. The attempt has been  to answer the questions, "what are the common and different elements of signs of sexism thought in Iranian cinematic texts based on the semiotics of language", and "how have these signs been able to indicate the centrality of sexism and socialism in the Iranian society?" The present study uses a descriptive-analytic method. Having a quantitative as well as a  qualitative study, the paper uses purposeful sampling to examine the modalities in films. Findings of the study showed unexpected results based on van Leeuwen's  model in the number of modalities used by female and male characters in Iranian female director films with a feminist perspective. A similar study was conducted on Iranian male director, and the results showed that the modalities used by male and female characters yielded the full-fledged expectation of Van Leeuwen's pattern with no dominant orientation between the two sexes, and the female and male characters in the film's story naturally used the expected modalities of the pattern used.

    Keywords: Semiotics, sexuality, Modality, Cinematic Film, Tahmineh Milani, Asghar Farhadi, sociolinguistics
  • Yousef Aram *, Marzieh Kosarifard Pages 41-52

    The term ‘honorifics’ refers to special linguistic forms that are used to signify deference toward the nominal referent or the addressee. The main motive of this research is to identify various types of honorifics during Qajar era based on Ghaem Magham Farahani's Monshi’at. The research data included 2221 honorific forms extracted from the above mentioned corpus. The theoretical framework used in this study was the honorifics classification proposed by Shibatani (2006). He classified honorifics into four classes: referent honorifics, addressee honorifics, avoidance languages and beautification. In order to find out the frequency of the honorifics, the data in different qualitative analysis have been analyzed qualitatively. The findings showed that referent honorifics are more frequent in the corpus and no particles, prefixes and suffixes are found in the corpus as referent honorific. Moreover, the findings displayed that in addition to categories discussed earlier, we can also add adjectival honorifics and praying phrases to honorifics categories. Furtheremore, the results demonstrated that social status, power and formality were effective in using honorofics in the Qajar era.

    Keywords: Politeness, Honorifics, Referent Honorifics, Addressee Honorifics, Avoidance Language, beautification, Ghaem Magham Farahani's Monshaat, sociolinguistics
  • Farzane Sadat Hashemi *, Faranak Ashrafi, Fariba Ashrafi Pages 53-63
    Jalal Al-e-Ahmad and Honoré de Balzac are two important and renowned authors in Persian and French literature who portrayed the society of their day and the important social issues of that time in two works by the "Nefrin-e-Zamin” and the "Peasants". In this paper, the structure of these two works and their social themes are examined from a sociological point of view and based on Lukács's theories. The main hypothesis in this article is based on the principle that to understand literature one must be aware of the social currents of which literature is a part. Literature is the product of economic and social trends. With social criticism the viewpoint of the audience expands. By examining these two works with Lukács's perspective and the comparative study method, it was found that the conditions governing the time of these two authors were somewhat similar in the creation of their work. Both have chosen their heroes from among the weakest strata of society. Both try to convey the facts to the reader by depicting the facts.
    Keywords: Al-e-Ahmad, Balzac, Lukács, Farmers, Fetishism, Sociological criticism
  • Shokoofe Jafari, Shadi Davari *, Roya Sedigh Pages 65-77

    Language encodes abstract concepts like points of spatial orientations including above, down, back and the like by means of such concrete domains as organ words, nature words, and some verbs. In this research, the process of changing these objective sources into spatial oriention is called directionization. Directionization of lexical sources which refers to concrete examples in nature and are considered part of socio-cultural geography, or in other words, related to human culture and social life in relation to the earth, are used for further understanding and, to encode relative, principal, and metaphorical directions through metaphorical expansion. The present study investigates directionization  in Persian based on Heine's (1997) approach, and Davari and Naghzgouy Kohan's (2017; 2017) model was used to determine the dimensions of directionization, or the extent of semantic, morpho-syntactic and phonetic changes of sources. The data were collected from poetry and prose books, proverbs, novels, newspapers and websites. The time span includes Old, Middle and Modern Persian. Results indicate that Persian uses landmark terms such as sky, air, roof and alike for expressing geographical, relative and metaphorical directions, and the mentioned lexical sources have finally suffered a second degree of grammaticalization.

    Keywords: orientation terms, landmark terms, Cultural, Social geography, grammaticalization, Directionization, Persian, sociolinguistics
  • Firoozeh Asghari * Pages 79-92

    The aim of this study is to represent the Iranian doctor-patient relationship in the condition of Corona Pandemic and compare it with the story of Enemies by Anton Chekhov. The data includes comments by Iranian citizens in response to the news of the dismissal of some Iranian doctors in the Corona pandemic, which has been posted on Internet sites. The research has been conducted with a qualitative approach and using a descriptive-analytical method, based on Van-Dijk's (2006c) ideological square model. Based on the findings, the strategy used in the Iranian citizen's narrative is "emphasis on our positive" including the categories of metaphor, negative representation, polarization and generalization, and the strategies used by Chekhov in the story of the enemies are "emphasis on our positive" and "emphasis on another negative". The results of the research show that due to the social situations and changes in the balance of power, the discourse in both texts is similar and influenced by the context, is biased. This bias not only distorts the truth, but also creates a gap between the two social actors, the citizen and the doctor, in a critical situation, and as a result, they become enemies of each other.

    Keywords: Citizen-doctor relationship, Critical Discourse Analysis, Ideological Square Model, Van-Dijk, Chekhov, sociolinguistics
  • Maryam Farnia *, Azade Safi Pages 93-104

    The aim of this cross-cultural study is to investigate conflict management in computer-mediated communication, and to examine users' strategies in online polylogue interaction in response to the posts of LGBTQ groups in the virtual pages of the group's supporters on Instagram. The corpus consisted of 20 Instagram posts with 2071 Persian comments and 1323 English comments collected from July to October 2018, and were analyzed based on Bou-Franch and Blivich's (2014) model of   conflict management. The findings showed that defensive/offensive strategies were the most frequently used strategies, which indicated that users in both groups decided to respond to an action that threatened their face or identity. In addition, the frequency of opposing and withdrawing strategies has been higher in Persian than English corpus. Also, the results of inferential statistics show that, in general, the total number of Persian strategies is significantly higher than English, which can be due to its challenging issue and acceptance status in Iranian society.

    Keywords: computer-mediated communication, conflict management, Online polylogue, LGBT Minority, sociolinguistics, Instragram