فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم مدیریت
پیاپی 6 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سودابه نیکدل *، لیلا پیری صفحات 1-14

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه خودکارامدی و فرهنگ سازمانی با خلاقیت شغلی کارکنان شرکت گاز استان تهران می باشد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و بدین منظور به کمک روش نمونه گیری خوشه ای از بین مناطق و نواحی مدیریت بهره برداری گاز استان تعداد 14 منطقه بصورت تصادفی و در هر منطقه هم دو واحد نیز انتخاب گردید و افراد شاغل در این واحدها اقدام به تکمیل پرسشنامه های خودکارامدی شوارتز، فرهنگ سازمانی رابینز و خلاقیت شغلی رندسیپ بصورت انفرادی نمودند و جمعا تعداد 185 پرسشنامه توزیع و 164 مورد هم جمع آوری گردید. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از روش ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل رگرسیون چند گانه استفاده بعمل آمد. نتایج پژوهش نشان داد که بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت شغلی رابطه معنا داری وجود دارد (با ضریب همبستگی 0.32) و بین خودکارامدی و خلاقیت شغلی رابطه معناداری وجود ندارد (ضریب همبستگی 0.036-) و همچنین از مولفه های فرهنگ سازمانی مولفه چهارم با عنوان حمایت مدیریت (با ضریب همبستگی0.399) و مولفه نهم با عنوان الگوی ارتباطات (با ضریب همبستگی0.201) رابطه معناداری با خلاقیت شغلی نشان دادند و سایر مولفه های فرهنگ سازمانی با خلاقیت شغلی رابطه معنی داری نشان ندادند.

    کلیدواژگان: خلاقیت شغلی، خودکارامدی، فرهنک سازمانی
  • مجید حدادرضوی، دکتر سید محمد تفرشی * صفحات 28-41

    رفتار مشتری همواره متاثر از تجربه مشتری بوده و تجربه مشتری شامل برداشت مشتری از کیفیت و طیف کامل خدمات و ارزش های ارایه شده به مشتری خواهد بود. برخلاف باور عموم مدیران کسب ‌وکارها، همیشه ارایه برترین و عالی‌ترین خدمات به مشتری، تامین کننده رضایت مشتری نیست! در واقع، برای جلب رضایت کامل و عالی مشتری، الزاما نیازی به «عالی بودن» هم نیست. مجله هاروارد بیزنس در مقاله‌ای می‌گوید که مشتریان اغلب می‌دانند که ممکن است در ارایه خدمات یا کیفیت محصولات برندی مشکلاتی وجود داشته باشد، اما چیزی که برایشان مهم است ارتباط دوستانه مسیولان ارایه خدمات مشتری است. اندازه گیری رضایت مشتریان یکی از فعالیت های بسیار مهم برای هر سازمان است. سازمانی که بتواند رضایت مشتریان خودش را اندازه گیری نماید، در حقیقت مانند این است که علایم حیاتی خودش را دایما پیش رو دارد، و می تواند آنها را کنترل کند و با توجه به آنها سازمان خودش را به پیش ببرد. نظر به اهمیت مساله، مقاله حاضر به بررسی وضعیت رضایت مشتریان از خدمات ارایه شده نسل سوم موبایل توسط یک اپراتور موبایل در ایران پرداخته است. پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت توصیفی و به لحاظ روش پیمایشی است. جامعه آماری 300 نفری با روش نمونه گیری تصادفی ساده از مشتریان شهر مشهد انتخاب شدند. با مطالعه ادبیات تحقیق پرسشنامه ای با 20 سوال در قالب طیف 5 درجه ای لیکرت تنظیم شد. روایی صوری و محتوایی سوالات با نظرسنجی از کارشناسان تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ سوالات نیز بالاتر از 70/ بدست آمد که بیانگر تایید پایایی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از فراوانی، میانگین، انحراف معیار و آزمون کی دو با کاربرد نرم افزار spss استفاده شد. بررسی ها نشان داد مشتریان دریافت کننده خدمات اینترنتی از خدمات دریافتی به صورت نسبی رضایت دارند و در کل رضایت مشتریان در سطح قابل قبولی قرار دارد. به این بابت چشم انداز فعالیت شرکت مورد نظر مثبت ارزیابی می گردد. تقریبا 30% از نقطه بی تفاوتی مشتری بالاتر می باشد و حداکثر نمره بالای بی تفاوتی 40% بود. بر اساس نظرسنجی صورت گرفته به ترتیب موارد ذیل از بیشترین درصد مطلوبیت برخوردار بودند، سطح پوشش شبکه ، اطلاعات مفید بسته راه اندازی، تعداد و فراوانی مطلوب مراکز عرضه، کافی بودن تنوع طرح های اینترنتی، اطلاعات مفید وب سایت و...

    کلیدواژگان: رضایت مشتری، مشتری مداری، کیفیت خدمات، رضایت خرید، آگاهی مشتریان، شبکه فروش
  • محمدرضا سرائیان * .عبدالحمید حاجی پور شوشتری صفحات 42-55
    هدف

    بررسی نقش اقدامات کارآفرینی تاثیر رویکردکارآفرینی بر عملکرد سرمایه گذاری بوده است.

    روش تحقیق :

     پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری ده شرکت بزرگ بورس ایران از لحاظ سرمایه اسمی که حجم نمونه 186 نفر از بین آن‌ها انتخاب و با پرسشنامه استاندارد که روایی و پایایی آن تایید شده مورد سنجش قرار گرفته است. به ‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها جمعیت شناختی و استخراج شاخص‌های مرکزی از آمار توصیفی و نرم‌افزار24 SPSS و برای تجزیه‌وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم‌افزار PLS2 Smart استفاده ‌شده است.

     یافته های تحقیق: 

    حاکی از اثر مثبت و معنی‌دار متغیرهای رویکرد کارافرینی بر عملکرد سرمایه گذاری جدید بانقش میانجی کشف فرصت دارد، و همچنین حمایت نهادی و روابط تجاری تاثیر مستقیم مثبت و معناداری بر رویکرد کارافرینی بر عملکرد سرمایه گذاری جدید دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج به ‌دست‌ آمده از این تحقیق در راستای مباحث ادبیات نظری و تحقیقات گذشته بوده و بیانگر تاثیر معنی دار و مثبت رویکردکارآفرینی بر عملکرد سرمایه گذاری جدید به واسطه نقش اقدامات کارآفرینی بوده است.

    کلیدواژگان: رویکردکارآفرینی، عملکرد سرمایه گذاری جدید، اقدامات کارآفرینی، حمایت نهادی، روابط تجاری، کشف فرصت
  • محمود راهپیما سروستانی *، فاطمه مهتری صفحات 56-75

    یکی از مشکلات اساسی در اقتصاد ایران، نداشتن الگویی مناسب برای رشد و توسعه اقتصادی است. سیاست های اقتصاد مقاومتی می‌تواند یکی از بهترین الگوها در شرایط فعلی باشد. بر این اساس، هر سازمان باید برنامه ها و ماموریت های خود را در راستای این الگو پیش ببرد. یکی از سازمان های مهم و برجسته در پیشبرد اقتصاد ایران، شهرداریها می باشند. از این رو، در پژوهش حاضر، ضمن تشریح مفهوم اقتصاد مقاومتی، به دو مساله پرداخته شد. مساله اول، منطبق کردن برنامه های شهرداری ها مطابق با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و مساله دوم، اولویت بندی مولفه‌های اقتصاد مقاومتی در شهرداری ها. این امر از طریق مطالعات کتابخانه ای (بررسی فعالیت های شهرداری ها و سیاست های 24 گانه اقتصاد مقاومتی) و با استفاده از نظر خبرگان و ابزار پرسشنامه صورت گرفت. بدین منظور، ابتدا مولفه های اقتصاد مقاومتی در شهرداری شیراز (به عنوان نمونه پژوهش) استخراج شد و جهت اولویت بندی آن ها از تکنیک تاپسیس استفاده شد. نتایج نشان داد که فعالیت‌های شهرداری شیراز با مقایسه سیاست های اقتصاد مقاومتی، در قالب 7 مولفه اصلی تبیین می شود. این مولفه ها عبارتند از بهبود و توسعه اقتصاد شهری، توسعه منابع درآمدهای پایدار، مدیریت منابع و صرفه جویی در هزینه ها، رعایت عدالت اقتصادی در اجرای پروژه ها در مناطق شهری، توسعه اقتصادی از طریق توسعه کاربرد فناوری‌های نوین، توسعه مشارکت های شهروندان در طرح های اقتصادی و استفاده از ظرفیت اقتصاد دانش‌بنیان. در این میان، از نظر پاسخ دهندگان مولفه بهبود و توسعه اقتصاد شهری به عنوان اولین و مهم ترین اولویت اقتصاد مقاومتی در شهرداری شیراز انتخاب شد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، شهرداری شیراز، تاپسیس، اولویت بندی مولفه ها
  • فرشید اصلانی، معصومه عمومی خوزانی *، زهرا فاطمی نصر آبادی، الهه ملایی صفحات 76-88

    هدف از تحقیق حاضر مطالعه و بررسی تاثیر رهبری در ارتفاع بالا بر عملکرد کارکنان با نقش میانجی رضایت شغلی در سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان می باشد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را کارکنان ستادی سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان (150 نفر) تشکیل می دهند که 110 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی با استفاده از فرمول کوکران، انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده و روایی و پایایی سازه از طریق تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نیز با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار Spssو pls انجام شد. یافته های این تحقیق نشان داد که رهبری در ارتفاع بالا بر عملکرد کارکنان با نقش میانجی رضایت شغلی کارکنان تاثیر مثبت و معنادار دارد. مدیران سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان باید یک فرهنگ خلاقانه ای ایجاد کنند تا کارکنان پیشنهادهای جدید خود را در زمینه بهبود بهره وری و سبک رهبری مناسب ارایه دهند و به ‌کار گیرند. برای توسعه خلاقیت فردی کارکنان باید تا حدی ریسک پذیری آنها افزایش یابد. مدیران سازمان باید کارکنان را آموزش دهند و از توانایی ها و نظرات خلاقانه آنها برای حل مسایل سازمانی استفاده کنند. همچنین برای بهبود وضعیت ساختار در سازمان و ایجاد انگیزه کارکنان، مدیران باید از تکنیک های توسعه فرهنگی و رهبری تحولی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رهبری در ارتفاع بالا، عملکرد کارکنان، رضایت شغلی، سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان
  • نسا محمدی *، فرشید خانجانیان صفحات 89-108

    هدف این پژوهش دارای سه بخش است: بخش اول تعیین جایگاه فروشگاه پاپ‌آپ در قالب استراتژی مکان‌یابی بین‌المللی خرده‌فروشان مد، دوم، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر انتخاب مکان خرده‌فروشی پاپ‌آپ و اهمیتی که خرده‌فروشان به آن می‌دهند و سوم ارزیابی نحوه تهیه و انتخاب مکان‌های راه‌اندازی پاپ‌آپ. یافته‌های اصلی نقش فروشگاه‌های پاپ‌آپ در چارچوب استراتژی مکان‌یابی خرده‌فروشی بین‌المللی، بالاخص ویژگی‌ها، قالب‌ها و کارکرد را نشان می‌دهند. مورد آخر اهمیت آزمون و کارآزمایی بازار فرصت‌طلب، کاهش مخاطره، بازآفرینی، تصمیمات مبتنی بر بازده سرمایه‌گذاری (ROI) و مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، عوامل موثر بر انتخاب و گزینش مکان، به‌ویژه موازنه‌های بین رویکردهای منفعلانه و کنشگرانه و اهمیت شبکه‌ها و شهود و خط‌مشی‌های آینده پاپ‌آپ را نمایان می‌سازند. این پژوهش با ارایه بینشی در مورد نقش فروشگاه‌های پاپ‌آپ در قالب استراتژی مکان‌یابی بین‌المللی و عوامل موثر بر انتخاب و گزینش مکان به زمینه نوظهور تحقیق کمک می‌کند و رده‌بندی مکانی پاپ‌آپ را ارایه می‌دهد.

    کلیدواژگان: خرده فروشی، مد، بین المللی سازی، فروشگاه پاپ آپ، استراتژی مکان یابی
  • نگار فلاحتی *، مراد کردی صفحات 109-120
    هدف

    بررسی چگونگی نقش تعامل کاری و اعتماد در سازمان در تاثیر فرهنگ سازمانی حمایتی، و عملکرد رهبری بر رضایت شغلی بوده است.

    روش تحقیق : 

    پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر داده های گردآوری شده از نوع کمی و در کل یک تحقیق توصیفی-‌پیمایشی می باشد. مدیران و سرپرستان بخش معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان جهاد کشاورزی البرز به تعداد 147 نفر است که حجم نمونه 106 نفر از بین آن‌ها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تایید شده مورد سنجش قرارگرفته است. برای تجزیه و تحلیل آمار توصیفی (استخراج شاخص های مرکزی، جمعیت شناختی) نرم افزار Spss نسخه 24 و برای آمار استنباطی از معادلات ساختاری و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Smart-Pls نسخه 3 استفاده شده است.

    یافته های تحقیق: 

    یافته ها نشان می دهد که تعامل کاری و اعتماد در سازمان نقش میانجی در تاثیر گذاری فرهنگ سازمانی حمایتی و عملکرد رهبری بر رضایت شغلی ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    تعامل کاری و اعتماد در سازمان نقش میانجی مثبت و معنی داری در تاثیر گذاری فرهنگ سازمانی حمایتی و عملکرد رهبری بر رضایت شغلی دارد. و همچنین فرهنگ سازمانی و عملکرد رهبر می تواند بر تعامل کار، اعتماد و رضایت مدیران و سرپرستان بخش معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان جهاد کشاورزی البرز تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: تعامل کاری، اعتماد در سازمان، فرهنگ سازمانی حمایتی، عملکرد رهبری، رضایت شغلی
|
  • Fatemeh Dekamini* Pages 15-27
    Objective

    With increasing and diversifying customer demand, advances in recent information systems technology, global competition, and increasing public awareness, industries need to focus more on supply chain management. Due to the high value of petrochemical products, supply chain management is of great importance in the petrochemical industry. In general, supply chain performance evaluation is an essential element in effective planning, control, and decision-making. In this regard, the aim of this study is to rank the factors influencing the performance of the supply chain and reduce its costs in the petrochemical industry.

    Method

    The approach used is Importance performance analysis matrix (IPA). The statistical population of the study consists of experts in the petrochemical industry. Data collection method, questionnaire and in the first half of 2021 has been done.

    Results

    In this study, two questions were answered; What are the factors influencing the performance of the supply chain in the petrochemical industry? And according to the above factors, which factor is the first priority? Finally, the factors influencing the performance of supply chain performance in the importance-performance matrix have been established and suggestions have been made to improve the company\'s situation.

    Conclusion

    Based on the results, the performance of the petrochemical industry supply chain is affected by factors such as quality and variety of products and services, flexibility in meeting customer needs, bill delivery speed and program schedule effectiveness and order cycle time. Using these results, through the matrix analysis of performance-importance matrix using Excel software, these factors were ranked in order to improve the supply chain and increase competitiveness. Findings show that in terms of importance, the factors affecting the performance of the supply chain are process, flexibility, supplier, satisfaction and time, respectively. The results of this research can help continuous monitoring, increase production, create and maintain competitive position in industries.

    Keywords: supply chain, Supply chain performance, Reduce logistics costs, Petrochemical industry, IPA method