فهرست مطالب

مطالعات دینی رسانه - پیاپی 3-4 (پاییز و زمستان 1398)

مجله مطالعات دینی رسانه
پیاپی 3-4 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 1
  • مجید محمدزمانی* صفحات 2-25
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارایه سیاست های محتوایی حاکم بر تولیدات رسانه ملی براساس چارچوب مکتب شهید سلیمانی است

    روش

    جهت احصای سیاست های حاکم بر تولیدات برخاسته از مکتب شهید سلیمانی، ابتدا از روش تحلیل مضمون و سپس از روش دلالت پژوهی استفاده شد. در ابتدا با تحلیل مضمون بیانات مقام معظم رهبری، مولفه های مکتب شهید سلیمانی استخراج شد. همچنین الگوی اثرگذاری محتوای رسانه بر مخاطب معرفی گردید. سپس با روش دلالت پژوهی از تلاقی معنادار این دو حوزه ی مکتب شهید سلیمانی و اثرگذاری رسانه، سیاست ها و اهداف حاکم بر تولیدات رسانه ملی براساس چارچوب مکتب شهید سلیمانی ارایه گردید.

    یافته ها

    سیاست های حاکم بر تولیدات برخاسته از مکتب شهید سلیمانی شامل 28 کلان سیاست است که در 7 دسته در قالب یک بازبینه (چک لیست) ارایه شده است تا با استفاده از آن، برنامه سازان و مدیران رسانه ملی به طراحی و ارزیابی طرح ها جهت تصویب و اثرسنجی تولیدات اقدام نمایند. در انتهای مقاله نیز نحوه به کارگیری اثرسنجی با محوریت بازبینه تولید شده بیان گردید.

    نتیجه گیری

    این سیاست ها و اهداف می تواند راهنمای برنامه سازان برای طراحی و مدیران سازمانی جهت ارزیابی طرح ها و نظارت بر تولیدات باشد. بنابراین در چهار مرحله طراحی محتوا، تصویب طرح تولیدات، اجرا و تولید اثر و در آخر ارزیابی محتوا باید تحقق این سیاست ها مورد تایید طراحان و مدیران سازمانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قاسم سلیمانی، رسانه ملی، سیاست های محتوایی، دلالت پژوهی، تحلیل مضمون
  • سید محمدطاها حسینی مجد*، عرفان شوردزی صفحات 26-68
    هدف

    هدف از مقاله حاضر، بررسی اهمیت تولیدات رسانه ای و نوع آنها در راستای توصیف و تبیین شخصیت شهید سلیمانی است.

    روش

    داده های این مقاله به صورت کتابخانه ای_اسنادی گردآوری شد و به روش تحلیل متون انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد تولیدات رسانه ای در تبیین شخصیت برجسته حاج قاسم باید ویژگی های زیر را داشته باشد تا با معرفی درست ایشان موجب محقق شدن صدور فرهنگ و تمدن ایران و اسلام گردد: 1. معرفی همه جانبه شخصیت ایشان، 2. عدم افراط و تفریط در معرفی ایشان، 3. عدم جهت گیری سیاسی، جناحی و حزبی و جدا کردن ایشان از انقلاب اسلامی و رهبران آن، 5. توجه به نقش آمریکا و رژیم جعلی صهیونیست در شهادت حاج قاسم (ره)، 6. تولیدات بین المللی و توجه به نقش ایشان در مبارزه با داعش در آن ها.

    نتیجه گیری

    صدور گفتمان و تفکر انقلاب اسلامی نیازمند مهره های تاثیرگذار است. بنابراین، تربیت افرادی که با عین دین عجین شده اند؛ مانند حاج قاسم؛ بایسته اصلی ورود به جنگ نرم رسانه ایست. مطمینا با رعایت مواردی که ذکر شد، در تولیدات رسانه ای می توان شخصیت حاج قاسم را به صورت کامل تبیین و از ایشان در سطح داخلی و بین المللی الگوسازی کرد و برای آینده ایران اسلامی چنین شخصیتهایی را تربیت نمود و تفکر انقلاب را به جهانیان شناساند و علیه اسکتبار جهانی، به پا خاست.

    کلیدواژگان: رسانه، قاسم سلیمانی، تولیدات رسانه ای، انقلاب اسلامی، گفتمان انقلاب
  • محمد قاسمی شوب* صفحات 69-85
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تببین الگوی سبک زندگی جهادی با استفاده از مطالعه موردی وصیت نامه شهید قاسم سلیمانی به منظور الگوسازی رسانه ای ایشان است .

    روش

    این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد شهید سلیمانی در هر سه جنبه جهادی جهاد اکبر، جهاد اصغر و جهاد کبیر مصداق بارز انسانی وارسته است که در جنبه جهاد اکبر فردی است که هواهای نفسانی را با توجه به منش توحیدی خود دور ساخته و در عرصه جهاد اصغر سردار و فرمانده ای نامدار است که هدفی جز «فی سبیل الله» بودن نداشته است و تمام کردارش در راه رضای معبود بوده است در زمینه جهاد کبیر فردی هوشیار و بصیر است که هرگز اجازه نزدیک شدن دشمن به خود و نفوذ در او را نداد.

    نتیجه گیری

    سبک زندگی فرمانده ی مجاهد، شهید قاسم سلیمانی، به عنوان الگویی همه جانبه جهت تربیت مدیران جهادی تمدن ساز، در گام دوم انقلاب اسلامی است. به همین منظور وظیفه رسانه این است که با توجه به امکاناتی که در اختیار دارد تنها در ایام سالگرد شهادت ایشان به جنبه های مختلف زندگی ایشان نپردازد؛ بلکه در طول سال به تناسب جنبه های مختلف زندگی ایشان را به عنان الگو معرفی کند.

    کلیدواژگان: قاسم سلیمانی، سبک زندگی، مدیریت جهادی
  • سید اسماعیل نیکپور* صفحات 86-106
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل گفتمان شهید سلیمانی در قلمرو بین المللی و همچنین بررسی ادبیات ایشان در قلمرو داخلی است.

    روش

    این مقاله با روش نقلی- وحیانی و با روش داده پردازی توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از اسناد نوشتاری و سامانه های اینترنتی و نرم افزارهای علوم اسلامی انجام شده است .

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که شهید حاج قاسم سلیمانی یک شخص نبود، تجلی و نمود عینی و کارآمدی از یک گفتمان بود و کیست که نداند که گفتمان نه با مقابله تضعیف می شود نه با معارضه قابل منهدم است.

    نتیجه گیری

    سردار سلیمانی نه جنگ طلب بود و نه جنگ سالار، نه از خشونت دفاع می کرد و نه تمایلی به ویرانی داشت او مبتکر و مدافع صلح بود. شهید حاج قاسم سلیمانی نماد و شناسنامه گفتمانی است که دفاع از ایران بزرگ و ملت شریف ایران را تنها در بستر دکترین راهبردی «حفظ جمهوری اسلامی» به عنوان مقدس ترین میراث خون پاک سردار صلح ممکن می داند و آن را مبنا و بنیان توسعه همه جانبه کشور قرار می دهد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، مکتب شهید سلیمانی، گفتمان شهید سلیمانی، گفتمان مقاومت، ولایت فقیه
  • احسان مختاری*، حسین زارعی، رضا جلالی صفحات 107-132
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل همبستگی ملی در زمان شهادت سردار سلیمانی در بستر شبکه های اجتماعی است.

    روش

    در نوشتار حاضر با استفاده از نظریات موجود در حوزه همبستگی ملی و مولفه های استخراج شده در پست ها و صفحات، به شیوه کدگذاری کیفی به تحلیل صفحات در شبکه اجتماعی اینستاگرام پرداخته شده است. بر این اساس به شیوه هدفمند تعداد 29 پست به عنوان نمونه بر اساس اصل کفایت نظری از پست های موجود در شبکه های اجتماعی اینستاگرام مورد تحقیق و بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد عوامل 1- هویت و ارزش های ملی ، 2-ارزش های اخلاقی ، 3- مردمی بودن و 4- شناخت دشمن به عنوان عوامل همبستگی ملی در زمان شهادت سردار سلیمانی در بستر شبکه های اجتماعی شناسایی شدند. که به ترتیب مفاهیم ذیل هویت و ارزش های ملی و مردمی بودن توانسته اند بیش از بقیه بر نوع کاربران و در پی آن همبستگی ملی در آن بازه زمانی مورد بررسی تاثیر گذار باشند.

    نتیجه گیری

    می توان گفت این عوامل می توانند خط مشی بسیاری از مسیولان نظام جمهوری اسلامی قرار گیرند تا در بزنگاه های حساس از توان و حضور حداکثری بهره برد. لذا متولیان امر بایست با یک برنامه ریزی دقیق و حساب شده در تمام زمینه ها و تمرکز بر مقوله های یافت شده ، موجب ایجاد همبستگی ملی در مناسبات و اتفاقات ملی و مذهبی شوند و در این حوزه شبکه های اجتماعی را بیش از پیش جدی بگیرند.

    کلیدواژگان: سردار سلیمانی، همبستگی ملی، شبکه های اجتماعی، اینستاگرام، شهادت
  • عبدالله جلالی* صفحات 133-153
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناخت مولفه های قدرت نرم در مکتب حاج قاسم سلیمانی است.

    روش

    در این پژوهش ابتدا یک مدل نظری برای مولفه های قدرت نرم ارایه می گردد و سپس با تکیه بر آن مولفه های قدرت نرم در مکتب حاج قاسم سلیمانی با روش تحلیلی، تفسیری تبیین می گردد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد، مولفه های فرهنگی _ اعتقادی، اجتماعی _ انسانی، تبلیغی _ روانی، اقتصادی و سیاسی- دیپلماسی از مولفه های مهم مکتب حاج قاسم سلیمانی به شمار می آیند. مولفه های قدرت نرم در مکتب حاج قاسم سلیمانی توانست توان مبارزه را افزایش دهد و ضربه ایی حیثیتی به ابهت آمریکا بزند که با هیچ چیزی جبران نمی شود.

    نتیجه گیری

    مولفه های به دست آمده از مکتب حاج قاسم سلیمانی، بی شک بالاترین و والاترین عناصری هستند که موجودیت و هویت قدرت مادی و معنوی او را که به عنوان اسطوره مقاومت و سرباز مدافع امت اسلامی مطرح می سازد، نمایان کند.

    کلیدواژگان: قدرت سخت، قدرت نرم، مکتب سلیمانی
|
  • Page 1
  • Majid Mohammad Zamani * Pages 2-25
    Aim

    The present paper seeks to provide content-related policies governing the productions of national media based on the framework of Martyr Suleimani's school.

    Method

    Content analysis and implication research methods have been used to enumerate policies governing the productions based on Martyr Suleimani's school. First, the components of Martyr Suleimani's school have been extracted through analyzing the contents of Super leader's statements. The model of how media content affects the audience has also been introduced. Then policies and aims governing the productions of national media based on the framework of Martyr Suleimani's school have been provided, using the implication research on significant conjunction between Martyr Suleimani's school and effectiveness of media.

    Findings

    Policies governing the productions based on Martyr Suleimani's school include 28 macro-policies which have been provided in seven groups in a checklist to help the programmers and managers to design and evaluate projects which are going to be approved and their impact to be assessed. The last part of the paper explains how impact assessment should be applied based the provided checklist.

    Conclusion

    These policies and aims can guide programmers to design projects and organizational managers to evaluate these projects and supervise the productions. Therefore, programmers and organizational managers should consider and approve these policies during the four stages of content creating, approving the project of productions, carrying out the project and producing, and finally evaluating the content.

    Keywords: Qasim Suleimani, national media, content-related policies, implication research, content analysis
  • Sayyid Mohammad Taha Husseini Majd *, Erfan Shoordazi Pages 26-68
    Aim

    The present paper seeks to review the importance and type of media productions in line with description and elaboration on Martyr Suleimani's personality.

    Method

    The data have been gathered using documentary-library survey method and have analyzed using content analysis.

    Findings

    The findings show that media productions should have the following features to elaborate on Hajj Qasim's profound personality in order to help to actualize the aim of exporting the culture and civilization of Iran and Islam: 1. They should introduce and define all dimensions of Suleimani's personality; 2. They should not go to extreme in introducing him; 3. They should not have political, wing, and party orientation and separate him from Islamic Revolution and its leaders; 4. They should consider the role of U.S.A and Zionist fake regime in the martyrdom of Hajj Qasim; and 5. They should have international productions and show Suleimani's role in fight against ISIS in these productions.

    Conclusion

    It is necessary to have influential figures in order to export the discourse and thought of Islamic Revolution. Therefore, the main necessity of entering into media soft war is to educate such individuals as Hajj Qasim who have interwoven with exact essence of religion. No doubt, we can completely elaborate on Hajj Qasim's personality, introduce him as a national and international model, educate personalities like Hajj Qasim for the future of Islamic Republic of Iran, popularize the thought of Revolution around the world, and resist and rise against global arrogance by observing aforementioned points.

    Keywords: Media, Qasim Suleimani, media productions, Islamic Revolution, discourse of Revolution
  • Mohammad Qasemi Shoob * Pages 69-85
    Aim

    The present paper seeks to explain the model of Jihadi lifestyle, using a case study on Martyr Suleimani's last will to provide his media model-making.

    Method

    The paper uses a descriptive-analytical method.

    Findings

    The findings show that Martyr Suleimani is an eminent instance of a free personality in three dimensions of Jihad including lesser Jihad, greater Jihad, and the major mighty Jihad. In greater Jihad, he is the one who has avoided sensual desires through relying on his monotheistic character. In lesser Jihad, He is a famous and popular commander whose only aim has been "in the way of God" and all deeds have been to please Him. In the major mighty Jihad, he is an intelligent and insightful personality who never allowed the enemy to approximate and influence him.

    Conclusion

    Martyr Suleimani was a commander and warrior for the faith whose lifestyle is a comprehensive model to educate jihadi and civilization-making managers in the second phase of Islamic Revolution. Therefore, media should make programs and provide contents about different aspects of his life as an enthusiastic model not only on the anniversary of his martyrdom but also on other occasions during the year whenever and wherever possible.

    Keywords: Qasim Suleimani, Lifestyle, Jihadi Management
  • Sayyid Ismael Nikpoor * Pages 86-106
    Aim

    The present paper seeks to analyze Martyr Suleimani's discourse at international level and review his literature at national level.

    Method

    The paper is conducted using narrative-revelatory and descriptive-analytical data processing method, written documents, the Internet systems, and software of Islamic sciences.

    Findings

    The findings show that Martyr Hajj Qasim Suleimani was not a mere person; rather, he was the actual and effective manifestation and symbol of a discourse. Is there anyone who does not know a discourse will not weaken by opposition and confrontation, and will not be destroyed by conflict and enmity?

    Conclusion

    Commander Suleimani was neither a hawk nor a warlord. He neither defended violence nor tended to destroy. He was the innovator and defender of peace. Martyr Hajj Qasim Suleimani is the symbol and emblem of a discourse which holds that great Iran and its honorable people can only be defended in the context of strategic doctrine of "preserving Islamic Republic" as the holiest heritage of Suleimani's pure blood, who was the commander of peace, and bases the comprehensive and multi-dimensional development of the country on this doctrine.

    Keywords: Islamic Revolution, Martyr Suleimani's school, Martyr Suleimani's discourse, resistance discourse, guardianship of the jurisconsult
  • Ehsan Mokhtari *, Hussein Reza&#, Ii, Reza Jalali Pages 107-132
    Aim

    The present paper seeks to identify the factors of national unity and integrity in the platform of social networks at the time of Commander Suleimani's Martyrdom.

    Method

    Using existing theories on national unity and integrity and extracted components from posts and pages, the paper analyzes the pages of Instagram through qualitative coding. Accordingly, twenty nine posts from existing posts in Instagram social networks have been selected as sample based on theoretical sufficiency through targeted sampling, and have been analyzed and reviewed.

    Findings

    The findings show that following factors were identified as the factors of national unity and integrity in the platform of social networks: 1. National identity and values; 2. Moral values; 3. Popularity; 4. Enemy recognition. The concepts under the tittles 1 and 2 have had more influence than other titles on types of users and accordingly on national unity and integrity in the time span under study.

    Conclusion

    It can be said that these factors can be the policy of most authorities of Islamic Republic in order to use maximum public power and presence in critical times. Therefore, authorities should provide the ground for national unity and integrity in national and religious events and occasions through a careful and deliberate planning in all grounds and concentrating on extracted categories. They should also take social networks more seriously than before in this regard.

    Keywords: Commander Suleimani, national unity, integrity, Social Networks, Instagram, Martyrdom
  • Abdullah Jalali * Pages 133-153
    Aim

    The present paper seeks to identify the components of soft power in Hajj Qasim Suleimani's school.

    Method

    The paper provides a theoretical model for the components of soft power first. Then it explains the components of soft power in Hajj Qasim Suleimani's school based on the theoretical model, using an analytical-interpretive method.

    Findings

    Findings show that cultural-doctrinal, social-human, propaganda- mental, economic, and political-diplomatic components are among the important components of Hajj Qasim Suleimani's school. The components of soft power in Hajj Qasim Suleimani's school could increase struggle strength and cause damage so heavy and severe to America's prestige and awesomeness that is not irrecoverable.

    Conclusion

    No doubt, the components extracted from Hajj Qasim Suleimani's school are the highest and most magnificent elements which represent the existence and identity of his material and spiritual power which defines him as the hero of resistance and the warrior defending Islamic Ummah.

    Keywords: hard power, Soft power, Suleimani's school