فهرست مطالب

مطالعات دینی رسانه - پیاپی 5-6 (بهار و تابستان 1399)

مجله مطالعات دینی رسانه
پیاپی 5-6 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کمال اکبری صفحه 1
  • یاسر بهشتی*، هادی البرزی صفحات 2-18
    هدف

    این پژوهش در پی کشف گفتمان های موجود در متن وصیت نامه سردار سلیمانی و معرفی گفتمان غالب در آن است.

    روش

    پژوهش حاضر به روش تحلیل گفتمان و با استفاده از الگوی ون دایک انجام شده است. جامعه این پژوهش، متن کامل وصیت نامه سردار شهید سلیمانی است و نمونه گیری در این نوشتار به صورت هدفمند انجام شد.

    یافته ها

    ساختارهای گفتمان مدار موجود در فرازهای متن وصیت نامه شهید حاکی از ایدیولوژی مترقی فقه شیعه یعنی ولایت فقیه، در متن بوده است. اصلی ترین چارچوب موجود در متن، تقویت گفتمان انقلاب اسلامی به عنوان مرکزیت تحولات و تقابلات ایدیولوژیک اسلام و دشمنان اسلام در سده بیستم میلادی و مشروعیت افزایی جمهوری اسلامی به عنوان تنها ساختار سیاسی مبتنی بر تشیع در دوران کنونی است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که مهمترین و اصلی ترین روایت موجود در متن وصیت نامه اهمیت حفظ جمهوری اسلامی ایران به عنوان تداعی کننده اسلام است. نگارنده متن با بیان مصادیق و چهارگانه ی نقاط ضعف، نقاط قوت، تهدیدها و فرصت ها این موضوع را برجسته کرده است که حفظ اسلام و حفظ ایران، هر دو در گرو حفظ جمهوری اسلامی ایران است.

    کلیدواژگان: قاسم سلیمانی، ون دایک، ولایت فقیه، جمهوری اسلامی، تحلیل گفتمان
  • حسن منافی*، راضیه خادم الحسینی صفحات 19-46
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تبیین مبانی و اصول مکتب شهید سلیمانی الگوی جهان اسلام است.

    روش

    این پژوهش با بررسی کتابخانه ای در زندگی نامه، سخنرانی ها، یادداشت ها و وصیتنامه شهید و همچنین مصاحبه با افراد صاحبنظر و استفاده از نظر خبرگان نوشته شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد اعتقاد راسخ به اسلام سیاسی و ولایت فقیه، اراده قاطع بر حاکمیت دین خدا در جهان، تکلیف شناسی و انجام وظیفه، ذوب در انقلاب بودن و جهت گیری انقلابی و جهادی، سلوک معنوی و دوری از نفسانیت و خودخواهی، باور به کرامت انسان ها و شتافتن به کمک آنها، مقابله و مواجهه با نظام سلطه، تدبیر، باور به داشته ها و اتکا به آن و... از مبانی و اصول مکتب شهید سلیمانی است.

    نتیجه گیری

    مکتب سلیمانی مکتبی جامع و مانع و ثمره حرکت هدف دار، سنجیده، خستگی ناپذیر و سرشار از ایمان و اخلاص حاج قاسم به سوی اهداف والا و الهی است. اکنون نوبت مسیولان و مدیران در سه قوه است که پایبند به مکتب سلیمانی باشند و با این سرمایه عظیم از گذرگاه های دشوار عبور کنند.

    کلیدواژگان: مکتب سلیمانی، جهان اسلام، ولایتمداری، اخلاص
  • زهره دانشمندی*، فریفته هدایتی صفحات 47-90
    هدف

    هدف از این پژوهش شناسایی ویژگیهای شخصیت شهید سلیمانی از منظر شخصیتهای برجسته محور مقاومت و دستیابی به عناصر گفتمانی مکتب شهید سلیمانی از منظر آنها است.

    روش تحقیق

    روش پژوهش حاضر کیفی از نوع توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از تحلیل گفتمان انتقادی با رویکرد ون دایک انجام شد. سخنرانی شش نفر از رهبران و شخصیت های برجسته مقاومت شامل: (1- آیت الله خامنه ای،رهبر معظم انقلاب، 2- سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان، 3- بشاراسد، رییس جمهور سوریه، 4- عبدالملک بدر الدین الحوثی، رهبر انصارالله یمن، 5- اسماعیل هنیه، رهبر حماس، 6- فالح الفیاض، رییس حشد الشعبی) که در ایام پس از شهادت مظلومانه سردار سلیمانی بیان کرده اند، به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد این شخصیت ها با تبیین عناصر و ویژگی های بارز شخصیت شهید سلیمانی سعی کردند دلایل محبوبیت ایشان در بین ملت های مظلوم منطقه و جهان و خشم و انزجار و ضعف دشمنان مقاومت را از طریق نشان دادن عظمت مکتب شهید سلیمانی به عنوان تنها راه مقابله با دشمنان به گوش جهانیان برسانند.

    نتیجه گیری

    در مقابل سانسور و کوچک نمایی رسانه های غربی در خصوص شهادت سردار سلیمانی، این شخصیت ها توانستند با تبیین ویژگی های بارز شخصیت ایشان، نشان دهند که ما در مورد شهید سلیمانی با قهرمان و نخبه ای مواجهیم که از نظر ذاتی و اجتماعی، استعداد ممتازی دارد و اقدامات و ابتکاراتی انجام داده است که شخصیت وی را فراتر از یک فرد و تا حد یک مکتب بی نظیر تبیین می کند.

    کلیدواژگان: مکتب سردار شهید سلیمانی، رهبران مقاومت، تحلیل گفتمان ون دایک
  • مصطفی کارگر*، رضا کارگر صفحات 91-111
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی مفهومی از مولفه های موثر بر بازنمایی شخصیت و مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی در تولیدات رسانه ای است.

    روش 

    روشی که این مقاله برای تبیین این مفهوم و ارایه الگو به کار گرفته است روش تحلیل مضمون است.

    یافته ها

    پژوهش حاضر با بررسی های به عمل آمده از گفتار اندیشمندان، بزرگان و دوستان شهید و همچنین بررسی کتب، مقالات، صفحات خبری و گفت وگوهای پیرامون شخصیت و مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی به 170 مفهوم اولیه و بعد از بررسی و تجمیع به 124 مضمون اولیه و سپس به هفت مضمون پایه و درنهایت به یک مضمون محوری در این زمینه دست یافته است.

    نتیجه گیری

    براساس مولفه های به دست آمده رسانه هایی مانند رسانه های محیطی، چاپی، پخشی، تعاملی و پراکنده می توانند در بازنمایی شخصیت و مکتب شهید سلیمانی به عنوان یک اسطوره ملی در عرصه های داخلی و جهانی اثرات مثبتی را به طور واقعی در ذهن مخاطبان خود بگذارند.

    کلیدواژگان: شهید قاسم سلیمانی، شخصیت و مکتب، مولفه های موثر، رسانه، تولیدات رسانه ای
  • ندا رفیعی طاری*، محیا عبدیان صفحات 112-132
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ابعاد شخصیتی و رفتاری حاج قاسم سلیمانی با توجه به شاخص های فرماندهی و شناسایی ابعاد وجودیشان از طریق سیمای جمهوری اسلامی از منظرصاحب نظران حوزه علوم رفتاری پرداخته شده است.

    روش

    این پژوهش به صورت مصاحبه ی نیمه ساختار یافته و مطالعه کیفی در مورد ویژگی های شخصیتی و رفتاری سردار حاج قاسم سلیمانی با استناد به کلیپ های سازمان صدا و سیمای کشور و اظهار نظرات مخاطبان و همچنین 11 نفر از صاحب نظران حوزه ی روانشناسی و علوم رفتاری که عضو سازمان نظام روانشناسی کشور هستند (6 زن و5 مرد)، با میانگین سنی 5/38 و با مدرک تحصیلی دانشجوی دکتری گرد آوری شده است.

    یافته ها

    شاخص های شناسایی شده در دو محور فردی و اجتماعی به ترتیب اولویت شامل: فردی: خدا محوری تعبد و اخلاص، اخلاقی بودن، شجاعت، روحیه مقاومت، ولایت مداری، شهادت طلبی، گذشت و ایثار، فروتنی و ساده زیستی، شخصیت فوق العاده تاثیرگذار (کاریزماتیک)، اعتماد به نفس، مثبت اندیشی،چابکی، هوش هیجانی بالا ،سازماندهی رفتاری مناسب. اجتماعی: فرامرزی بودن و روحیه همدلی داشتن، مردمی بودن و فارغ از هر جناح سیاسی بودن، شوخ طبعی، قابل قبول و قابل احترام بودن جمعی، مهارت مذاکره و دستگیری از نیازمندان

    نتیجه گیری

    شناسایی ابعاد شخصیتی افراد بزرگی مانند شهید حاج قاسم سلیمانی برای جامعه ی اسلامی ایران جزو موارد مهم و ضروری می باشد و باید با حفظ و آموزش چنین ویژگی های ارزشمندی به نسل های آینده ی سرزمین عزیزمان ایران کوشا بود. تولید محتوا در این خصوص می تواند الگوی مناسبی برای سایر افراد جامعه باشد.

    کلیدواژگان: شهید سلیمانی، نشانه شناسی، نمادشناسی
  • رسول رضایی* صفحات 133-162
    هدف

    هدف از این پژوهش پاسخ به دو سوال است: اولا رسانه های جمعی چگونه می توانند فرهنگ ایثار و مقاومت را گسترش دهند؟ ثانیا شخصیت شهید سلیمانی چه نقشی در فرهنگ سازی (ایثار و مقاومت) در جامعه دارد؟

    روش

    برای پاسخ به این سوالات، مقولات مورد نظر از درون مصاحبه ها استخراج شده و از طریق توصیف و تحلیل انتظام مفهومی یافته اند.

    یافته ها

    نتایج نشان میدهد رسانه تلویزیون با تاکید مفاهیمی چون بالا بردن ایمان عمومی، بازنمایی محور مقاومت، وحدت گرایی، بازتولید ادبیات ایثار و مقاومت، قداست بخشی به فرهنگ ایثار و مقاومت، همدلی و برانگیختن عواطف انسانی و اسطوره سازی از شخصیتهای ملی و میهنی و به کارگیری آداب و رسوم غنی فرهنگ ایران در فیلم ها و برنامه های تلویزیونی می تواند موثر باشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از ظرفیت های شخصیت های برجسته معاصر همچون شهید سلیمانی و ارایه و ترویج مکتب سلیمانی میتواند در فرهنگسازی برای همه افراد به ویژه نسل هایی که دوران دفاع مقدس را تجربه نکرده اند در گام دوم انقلاب کاربردی و تاثیرگذار باشد. با این حال آگاهی بخشی و اطلاع رسانی همچنان از کاربردیترین کارکردهای رسانه برای ارتقاء فرهنگ سازی در جامعه است.

    کلیدواژگان: تلویزیون، فرهنگ سازی، ایثار، مقاومت، شهید سلیمانی
|
  • Kamal Akbari Page 1
  • Yasir Beheshti *, Hadi Alborzi Pages 2-18
    Aim

    The present paper seeks to find discourses in Commander Suleimani's will and introduce the dominating one.

    Method

    The paper uses van Dijk's model of discourse analysis method. The sample includes the whole text of Martyr Commander's will which is selected through targeted sampling.

    Findings

    Discourse-oriented structures existing in the phrases of Martyr Suleimani's last will show progressive ideology of Shia jurisprudence, that is, guardianship of jurisconsult. The most fundamental framework in the text of the will is strengthening the discourse of Islamic Revolution as the center of Islam's ideological developments and confrontations with its enemies in the twentieth century and increasing the legitimacy of Islamic Republic as the only political structure based on Shiite Islam in contemporary era.

    Conclusion

    It can be concluded that the most important and fundamental point and narration in the text of the will is the importance of preserving Islamic Republic as the associating factor of Islam. The authors refer to and explain the instances of the point, weaknesses, strengths, threats, and opportunities in order to emphasize that preserving Islam and Iran is contingent upon preserving Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Qasim Suleimani, Van Dijk, guardianship of jurisconsult, Islamic Republic, Discourse Analysis
  • Hassan Manafi *, Raziyah Khadem Al-Husseini Pages 19-46
    Aim

    The present paper seeks to elaborate on the foundations and principles of school of Martyr Suleimani who is the model for Islamic world.

    Method

    A library survey on Martyr Suleimani's biography, lectures, notes and last will as well as interviews with experts have been used as the method.

    Findings

    The findings show that deep-rooted belief in political Islam and guardianship of the jurisconsult, decisive will to establish the sovereignty of God's religion over the world, duteousness and duty performance, complete absorption in Revolution and revolutionary and jihadi orientation, spiritual conduct and avoiding sensuality and egoism, belief in men's dignity and hurry to help them, confronting the hegemony system, resourcefulness, belief in and rely on what we have, etc. are among the foundations and principles of Martyr Suleimani's school.

    Conclusion

    Suleimani's school is an inclusive and exclusive school resulted from Hajj Qasim Suleimani's meaningful, deliberate, indefatigable, full of faith and sincerity movement towards eminent and divine aims. It is now the turn of managers and authorities in the triple powers to adhere to Suleimani's school and pass difficult thoroughfares, using this great capital.

    Keywords: Suleimani's school, Islamic world, guardianship-centeredness, sincerity
  • Zohreh Daneshmandi *, Farifteh Hedayati Pages 47-90
    Aim

    The present paper seeks to identify Martyr Suleimani's personality traits and find discoursive elements of his school from the viewpoints of prominent personalities of Resistance Axis.

    Method

    The research method is a qualitative descriptive-analytical method which was conducted using critical discourse analysis through van Dijk's approach. The lectures delivered by six prominent leaders and personalities of Resistance Front after the unjust and innocent martyrdom of Commander Suleimani have been selected through targeted sampling. These leaders and personalities are as follows: 1.Ayatollah Khamenei; 2. Sayyid Hassan Nasrollah; 3. Bashar Assad; 4. Abdul-Malik Badreddin Al-Houthi; 5. Ismail Haniyeh; and 6. Falih Al-Fayyadh, chairman of the Popular Mobilization Forces.

    Findings

    The findings show that these personalities tried to inform the entire people of the world of the reasons for Martyr Suleimani's popularity among the oppressed nations of the region and the world as well as the reasons for the anger, hatred, and weakness of enemies of Resistance Front by both clarifying the greatness of his school as the only way to confront the enemies and explaining the profound elements and personality traits of Martyr Suleimani.

    Conclusion

    Contrary to Western Media that censored and undermined the martyrdom of Commander Suleimani, these personalities could show that we face Martyr Suleimani as a hero and elite who has natural and social excellent capacity and has taken measures and developed innovations which explain and distinguish his personality as superior to an individual and nearly equal to a unique school, by elaborating on his profound personality traits.

    Keywords: the school of Martyr Commander Suleimani, leaders of Resistance Front, van Dijk's discourse analysis
  • Mustafa Karegar *, Reza Kargar Pages 91-111
    Aim

    The present paper seeks to provide a conceptual model of components effective in representing Martyr Hajj Qasim Suleimani's personality and school in media productions.

    Method

    The paper uses content analysis methodology to explain the concept and provide a model.

    Findings

    The authors have found 170 primary components which have been reduced to 124 primary ones, then to seven basic ones and finally a pivotal concept, having reviewed the words and views of scholars, experts and Martyr Hajj Qasim Suleimani's friends as well as books, articles, news pages and interviews about his personality and school.

    Conclusion

    According to these components, such media as outdoor, print media, broadcast, interactive and scattered media can exert positive influences on their audiences' minds in representing Martyr Suleimani's personality and school as a national hero and model in domestic and international levels. Key words: Martyr Qasim Suleimani, personality and school, effective components, media productions.

    Keywords: Martyr Qasim Suleimani, personality, school, Effective Components, media productions
  • Neda Rafi&Amp, #, I Tari *, Mahya Abdiyan Pages 112-132
    Aim

    The present paper seeks to review Hajj Qasim Suleimani's personality and behavioral dimensions with regard to indexes and indicators of commanders and identify his existential dimensions through IRIB based on the views of experts in behavioral sciences.

    Method

    The paper uses a semi-structured interview method and a qualitative study of Commander Hajj Qasim Suleimani's behavioral and personality traits based on clips made in IRIB, audiences' view points, and eleven (six females and five males) experts of psychology and behavioral science who are members of Psychology and Counseling Organization Of Iran and Ph.D. students with the average median age of 38.5.

    Findings

    The identified indexes and indicators have been divided into personal and social ones in order of priority. Personal indexes include God-oriented sincerity and devotion, having morals, brevity, the spirit of resistance, Guardianship-Centeredness, martyrdom-seeking, sacrifice, humbleness, living a simple life, charismatic personality, self-confidence, optimism, agility, high emotional intelligence, and proper behavioral organization. Social indexes include being a cross-border personality, having the spirit of sympathy, being popular, being free from any political wing, having the sense of humor, being accepted and respected in groups, having the skill of negotiation, and helping the needy.

    Conclusion

    It is necessary and important for Islamic society of Iran to recognize personality dimensions of great personalities like Martyr Suleimani, and those in charge should try to preserve these valuable traits and teach them to next generations of our beloved country. Producing relevant contents can provide other members of society with a proper and correct model.

    Keywords: Martyr Suleimani, Semiotics, Symbolism
  • Rasool Rezaii * Pages 133-162
    Aim

    The present paper seeks to answer two following questions. How can mass media promote the culture of sacrifice and resistance? What is the role of Martyr Suleimani's personality in making the culture of sacrifice and resistance in society?

    Method

    The method of interview has been used to extract intended categories to answer these questions, which are conceptually ordered through description and analysis.

    Findings

    The findings show that the medium of television can have an effective role by emphasizing on such concepts as elevating general faith, representing the axis of resistance, unity- orientation, reproducing the literature of sacrifice and resistance, sanctifying the culture of sacrifice and resistance, sympathizing and encouraging human affections, introducing national and native personalities as heroes, and using rich Iranian customs and culture in TV movies and programs.

    Conclusion

    The paper concludes that the use of capabilities of eminent contemporary personalities like Martyr Suleimani, and providing and promoting his school can be influential and effective in culture making for all people particularly those who have not experienced the Holy Defense period in the second phase of revolution. However, informing and awakening people is among the most influential and practical functions of media to promote culture making in society.

    Keywords: Television, culture making, Sacrifice, Resistance, Martyr Suleimani