فهرست مطالب

دانش شناسی - پیاپی 51 (زمستان 1399)

نشریه دانش شناسی
پیاپی 51 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم علی احسانیان، صفیه طهماسبی لیمونی*، میترا قیاسی صفحات 1-21

    هدف:

     توانایی های اینترنت اشیاء تاثیر مستقیم بر مدیریت اطلاعات و توسعه خدمات در کتابخانه ها دارد و همچنین موجب دسترس پذیری و یافت پذیری اطلاعات در کتابخانه ها می شود. برهمین اساس، هدف این پژوهش، تبیین بسترها و پیامدهای کاربردپذیری اینترنت اشیاء در کتابخانه ها بوده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش با روش شناسی کیفی و به شیوه گرندد تیوری انجام شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش 13  نفر متخصص و خبره حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها  به وسیله مصاحبه نیمه ساختار یافته تا رسیدن به کفایت و اشباع نظری گردآوری و با استفاده از مراحل کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از  تجزیه و تحلیل و کدگذاری داده ها در سه مرحله باز، محوری و انتخابی براساس گراندد تیوری استراوس و کوربین، 28 مقوله اصلی در 6 طبقه استخراج گردید که مولفه های آن عبارتند از: مدیریت اطلاعات، توسعه خدمات، نوآوری، چابک سازی، انگیزه سازی و سهولت و دسترسی است.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاکی از آن است که کلیه مولفه های پیامد مستخرج، ناشی از استقرار اینترنت اشیاء در کتابخانه هستند، به گونه ای که  این مولفه ها حضور مثبت فناوری اینترنت اشیاء در کتابخانه ها را برای ارایه خدمات بهینه شده اثبات می کنند. همچنین از طرف مصاحبه شوندگان پیامدهای مکشوفه مورد تاکید قرار گرفته و مفید ارزیابی شده اند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، کاربردپذیری، پیامدها، کتابخانه ها
  • لیلا اسدی وند، سعید غفاری، لیلا بنی فاطمه* صفحات 22-34
    هدف

    هدف تعیین وضعیت مطالعه اعضای کتابخانه های عمومی در عصر دیجیتال است.

    روش پژوهش: 

    نوع پژوهش کاربردی بوده و به روش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری پژوهش حدود 24 هزار نفر از اعضای فعال کتابخانه های عمومی شهرستان تبریز  بود که 379 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اکثر اعضای کتابخانه های عمومی تبریز (9/94 %) عضو شبکه های اجتماعی در فضای مجازی هستند.  همچنین علاوه بر آموزش های مجازی  به طور میانگین روزانه حدود3 ساعت از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. از نظر گذران اوقات فراغت اولویت اول (55/48 %) حضور در شبکه های مجازی، سپس کتاب خوانی (8/24 %) بود. کمترین میزان به خواب واستراحت (85/1 %) اختصاص داشت. اکثر افراد بطورمیانگین کمتر از یک ساعت در روز مطالعه می کنند.  خانواده ها و مربیان به عنوان مشوق با امتیاز 81/3 اصلی ترین عامل انگیزشی مطالعه و رسانه ها و فضای مجازی با امتیاز 67/3 به عنوان اصلی ترین مانع مطالعه عنوان شد. در بین شبکه های اجتماعی مورد استفاده بیشترین امتیاز متعلق به واتساپ با میانگین (95/0= 16x">)  و کمترین میزان با میانگین (01/0= 16x">) به اسکایپ، توییترو آی گپ تعلق دارد.

    نتیجه گیری: 

    میزان استفاده از شبکه های اجتماعی در مطالعات درسی و غیردرسی اعضای کتابخانه های عمومی شهر تبریز دارای تفاوت معنی دار بیش از حد متوسط است و بنابر اعلام اعضای مورد مطالعه، استفاده از شبکه های اجتماعی و فضای مجازی با (69%) تا حد زیادی نقش دارد.

    کلیدواژگان: عصر دیجیتال، مطالعه، خواندن، کتابخانه های عمومی، تبریز
  • امیررضا اصنافی*، ساجده عبدی صفحات 35-51
    هدف

    پژوهش حاضر در نظر دارد به اهمیت مبحث کتابدار داده ها و نقش آن در حوزه علم سنجی و سایر زمینه های مرتبط بپردازد.

    روش پژوهش: 

     این مقاله از نوع گردآوری است و با روش پژوهش اسنادی به شیوه بررسی متون انجام شده است.

    یافته ها

    کتابدار داده دارای مهارت های منحصربه فردی همچون مدیریت دسترسی، سواد داده، مجموعه سازی، نظارت دیجیتال، پشتیبانی انتشار و توسعه سیاست است. از طرفی نگهداری و بایگانی داده ها، فناوری های رایانه ای، ارزیابی علم و فناوری، ارتباطات علمی و مدیریت داده پژوهش، به صورت مشترک از جمله مهارت های کتابدار یا مشاور داده، کتابدار سیستم، علم سنج و یا مدیران محسوب می شوند.

    نتیجه گیری

    با ظهور کتابدار داده، فرصت های شغلی جدیدی برای کتابداران  ایجاد شده است. در آسیا مبحث کتابدار داده هنوز ناشناخته است و لازمه بهره برداری مناسب از آن، ارایه تعریف و تدوین درس در دانشگاه ها، گسترش دامنه کاریابی فارغ التحصیلان و در ادامه ایجاد ردیف های شغلی در مراکز گوناگون است.

    کلیدواژگان: داده، کتابدار داده، کتابداری داده، مهارت های کتابدار داده، علم سنجی
  • موسی بامیر*، محمدرضا چشم یزدان صفحات 52-59
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی آینده پژوهی سهم تولیدات علمی ایران و امریکا از کل تولیدات علمی جهان است.

    روش پژوهش:

     مطالعه حاضر، با روش علم سنجی انجام شده است. منبع جستجو داده ها،پایگاه های Wos,scopus است. بازه زمانی،سال های 1995 تا 2020 است. برای پیش بینی زمان از تابع خطی Linear و Logarithmic و ضرایب رگرسیونی استفاده شد.

    یافته ها

    سهم ایران از تولیدات علمی جهان، در 1995 در wos و scopus به ترتیب ،4/00 و 5/00 و  در 2020 در هر دو پایگاه 2/2 است، متوسط نرخ رشد 215% است؛ سهم آمریکا در Wos و scopus در 1995 به ترتیب، 2/35 و 8/30 درصد و در 2020 در wos و scopus برابر با 4/24 و 4/20 است، متوسط نرخ رشد، به ترتیب باکاهش 31%.- و 34% -است.  

    نتیجه گیری

    سهم تولید علمی ایران و آمریکا با گذشت زمان در حال همگرایی شدن است ، یعنی سهم کشور آمریکا در حال کاهش و کشور ایران رو به افزیش است. این همگرایی شدن، در نتیجه افت شدید تولیدات علمی آمریکا به نسبت رشد تولیدات ایران سریع اتفاق می افتد.  با تداوم همین روند، در scopus در سال 2058 و wos 2061  میلادی سهم دو کشور برابر می شوند.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، علم سنجی، ایران، امریکا، آینده پژوهی
  • فاطمه زندیان، عاطفه شریف، حمیدرضا محمودی*، نازیلا محرابی، فاطمه ناصری صفحات 60-75
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین میزان صلاحیت های کتابداران و میزان رضایت کاربران کتابخانه های دانشگاه های دولتی تهران انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی کاربردی است که در زمره پژوهش های توصیفی-همبستگی قرار می گیرد. از دو پرسشنامه برای سنجش میزان صلاحیت کتابداران و میزان رضایت کاربر استفاده شد. جامعه آماری پژوهش متشکل از کتابداران و کاربران کتابخانه های دانشگاه های دولتی تهران بود که از میان آنها 60 کتابدار و 60 کاربر که به روش نمونه گیری تلفیقی متوالی انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های صلاحیت کتابدار و رضایت کاربر از کتابخانه استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و درصد) و آمار استنباطی(آزمون همبستگی پیرسون)  و از نرم افزار25 اس پی اس اس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که میان صلاحیت های مدیریتی کتابداران و رضایت کار، صلاحیت های جستجوی اطلاعات کتابداران و رضایت کاربر و همچنین، میان صلاحیت های ارتباطی کتابداران و رضایت کاربر رابطه ای مثبت، ضعیف و معنادار مشاهده می شود. برخلاف صلاحیت های فوق که رابطه ای ضعیف با رضایت کاربر از کتابخانه دارند، صلاحیت فناوری اطلاعات رابطه ای مثبت، معنادار و قوی با رضایت کاربر از کتابخانه دارد. این در حالی است که میان صلاحیت های فردی و اخلاقی کتابداران و رضایت کاربر از کتابخانه و همچنین میان صلاحیت های پژوهشی کتابداران و رضایت کاربر از کتابخانه رابطه ای وجود ندارد.

    نتیجه گیری:

     یافته ها نشان می دهد رابطه ی معنادار و مثبت میان رضایت کاربر از کتابخانه و صلاحیت های کتابداران وجود دارد. به بیانی دیگر، اینکه رابطه ی مستقیم بین این دو متغیر وجود دارد، با افزایش میزان صلاحیت کتابداران، میزان رضایت کاربر نیز از کتابخانه افزایش می یابد و بالعکس.

    کلیدواژگان: کتابخانه دانشگاهی، کتابدار، کاربر، رضایت، تهران
  • فاطمه زهرا شکری افرا، مجید ساکی* صفحات 76-86
    مقدمه

    هدف از انجام‏ این مطالعه تعیین رابطه سلامت روان با عملکرد مدیران در کتابخانه‏ های دانشگاهی کشور بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی، کمی و از نظر شیوه گرداوری داده ها توصیفی و میدانی از نوع همبستگی بود.35 نفر مدیر کتابخانه‏ های دانشگاه ‏های آزاد اسلامی شهر تهران به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند که  با روش نمونه ‏گیری غیرتصادفی در دسترس (به این دلیل که تمام جامعه قابل دسترسی نبودند) حجم نمونه 20 نفر برآورد گردید. به منظور انجام مطالعه از دو پرسشنامه استاندارد سلامت روان گلدبرگ و عملکرد شغلی پاترسون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون رگرسیون و توسط نرم‏افزار SPSS  نسخه 25 انجام شد.

    یافته‏‏ ها: 

    در‏ این مطالعه 20 نفر از مدیران مشارکت داشتند 1/42 درصد از پاسخگویان را مردان و 9/57 درصد را زنان تشکیل دادند. با توجه به شاخص‏های آمار توصیفی سلامت روان در مدیران در سطح بالا و عملکرد شغلی در سطح ضعیف به دست آمد. همچنین  با توجه به نتایج ضریب همبستگی رابطه بین سلامت روان و عملکرد شغلی یک رابطه مستقیم معنی‏ دار به‏دست آمد.

    نتیجه‏ گیری:

    به منظور افزایش عملکرد شغلی مدیران و افزایش عوامل موثر بر سلامت روان، مدیران کتابخانه‏های دانشگاه باید از طریق بهبود ارتباطات و روابط بین فردی، محیط کاری را اصلاح نمایند. اعمال مدیریت صحیح منابع انسانی و حمایت‏های اجتماعی و انگیزشی، بهبود امکانات و برنامه‏ریزی در جهت فراهم آوردن شرایط فیزیکی مناسب در محیط کار نیز می‏تواند نقش بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، عملکرد مدیران، کتابخانه‏ها، دانشگاه‏های آزاد اسلامی، شهر تهران
  • حمیده علی اکبری، فهیمه باب الحوائجی*، ملوک السادات حسینی بهشتی، زهرا اباذری صفحات 87-103

    هدف :

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مفاهیم لفظی و ضمنی مرتبط با زنان در قرآن کریم (براساس تفاسیر المیزان و نمونه)، به‏ منظور ترسیم شبکه‏ ی معنایی انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر کاربردی است، و روش پژوهش، ترکیبی از تحلیل محتوای کمی و کیفی و اکتشافی است. روش کیفی به دو روش تحلیل محتوای کیفی و رویکرد دلفی انجام شده است. جامعه ‏ی آماری پژوهش حاضر در بخش کمی، شامل تمام آیات قرآن کریم، و در بخش کیفی، 21 نفر از خبرگان حوزه‏ی علوم قرآنی و مطالعات زنان هستند. برای نمونه‏ گیری از روش گلوله‏ برفی استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم ‏افزارهای MAXQDA، SPSS 20 و Protégé 5.5.0 استفاده شده است.  

    یافته‏ ها: 

    تعداد کل مقوله‏ های استخراج‏شده در حوزه‏ی زنان، در هر دو تفسیر المیزان و نمونه برابرند (10 مقوله)، اما تعداد زیرمقوله ‏ها در تفسیر نمونه (237 زیرمقوله) بیش‏تر از تفسیر المیزان (215 زیرمقوله) است. در هر دو تفسیر مقوله‏ های هسته (پربسامد)، یکسان و مشترک است و مقوله‏ی "مسایل و ویژگی‏های مرتبط با زنان" با فراوانی 64 به‏ صورت لفظی (33/30 درصد کل آیات لفظی استخراج‏ شده) و 393 بار به‏ صورت ضمنی (60/18 درصد کل آیات ضمنی استخراج‏ شده)، بیش‏ترین میزان فراوانی را دارد. بعد از شناسایی تمام اصطلاحات مرتبط با زنان از تفاسیر المیزان و نمونه، مقوله‏ ها به ‏عنوان کلاس (10 کلاس) و زیرمقوله‏ ها به‏ عنوان ساب‏کلاس (237 ساب کلاس)، برای ترسیم شبکه ‏ی معنایی، وارد نرم ‏افزار پروتژ شد.

    نتیجه‏ گیری:

     تعداد کل مقوله‏ های استخراج‏شده در حوزه ‏ی زنان، در هر دو تفسیر برابرند، اما تعداد زیرمقوله ‏ها در تفسیر نمونه بیش‏تر از تفسیر المیزان است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تفسیر المیزان، تفسیر نمونه، زنان، شبکه‏ی معنایی
  • زهره میرحسینی*، زهرا رضایی، فرشته سپهر صفحات 104-122
    هدف

    هدف پژوهش، بررسی وضعیت فعلی مدیریت کلان داده در کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور و مقایسه آن با وضعیت مطلوب در آینده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع پیمایشی تحلیلی است. جامعه آماری متشکل از 77 تن از کارشناسان فناوری اطلاعات، مدیران ستاد ی و استانی و کتابداران هستند که به روش خوشه ای و نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. پرسشنامه ازلحاظ دو ضریب نسبی روایی محتوی (CVR) و شاخص روایی محتوی (CVI) مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 86 %محاسبه شد.

    نتایج

    کتابخانه های عمومی فعلی هوشمند نیستند (با میانگین 25/1) و فاقد سرعت آماده سازی وپردازش داده های موردنیاز (با میانگین 92/1) هستند . ازکلان داده های موجوددرشبکه های اجتماعی برای تجزیه وتحلیل تمایلات کاربران (با میانگین 22/1) استفاده نمی کنند . فقط زمینه راه اندازی وتقویت شبکه کتابخانه ها به میزان اندکی (با میانگین 08/2) فراهم است. در حالیکه کاربردکلان داده باعث دسترسی سریعتربه حجم زیادی ازداده ها (با میانگین 84/4) و افزایش کیفیت اطلاع رسانی وهدفمند شدن آن (میانگین 81/4) دروضعیت آیند می شود به شرط آنکه زیرساخت لازم جهت یکپارچه سازی اطلاعات واتصال کتابخانه ه (با میانگین 77/4) فراهم شود .

    نتیجه گیری

    کلان داده دروضعیت فعلی به میزان بسیار اندکی در کتابخانه های عمومی کشور بکار گرفته می شود والزامات و زیر ساختهای آن نیز فراهم نیست. کلان داده ها تاثیرات مثبتی بر خدمات کتابخانه های عمومی خواهند داشت و این کتابخانه ها برای استفاده از آنها باید تمهیدات لازم را به موقع بیندیشند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی- ایران، مدیریت کلان داده، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
|
  • GhasemAli Ehsanian, Safiyeh Tahmasebi Limooni *, Mitra Ghiasi Pages 1-21
    Objective

    Internet of Things capabilities have a direct impact on information management and service development in libraries.   The Internet of Things makes information available and accessible in libraries.  Therefore, the purpose of this study was to explain the contexts and implications of Internet of Things usability in libraries.

    Methodology

    This research has been done with qualitative methodology and grounded theory method. The participants of this study were 13 experts in the field of Information Knowledge and Science who were selected by purposive sampling. Data were collected through semi-structured interviews.  Data were analyzed based on three stages of open, axial and selective coding.

    Results

    After analyzing and coding the data in three stages of open, axial and selective based on the grounded theory of Strauss and Corbin, 28 main categories were extracted in 6 categories, the components of which are: information management, service development, innovation, agility, Motivation and ease and access.

    Conclusion

     Results show that all outcome components identified in libraries are important. So that these components of Internet of Things are effective in information management and service delivery. The interviewees also emphasized the identified consequences and considered them useful.

    Keywords: Internet of Things, Usability, implications, Libraries
  • Leila Asadivand, Saeed Ghaffari, Leila Banifatemeh * Pages 22-34
    Objective

    To examine the study status of public library members in the digital age.

    Methodology

    The research is applied and conducted by survey method using a questionnaire. The statistical population of the study included all members of public libraries of Tabriz who has a valid membership, the total number of which was about 24 thousand people, of which 379 people were selected by simple random sampling.

    Results

    Most members of Tabriz public libraries (94.9%) are members of social networks in cyberspace. Also, in addition to virtual training, they use social networks for an average of about 3 hours a day. Their first priority in terms of leisure time was attending virtual networks (48.55%), and then reading books (24.8%). The lowest rate was allocated to sleep (1.85%). On average, most people study less than an hour a day. Families and educators were the main motivators for reading with a score of 3.81, and media and social networks on cyber-media were the main barriers to reading with a score of 3.67. The highest score among the social networks used belonged to WhatsApp application with an average score (0.95) and the lowest score belonged to Skype, Twitter and iGap with an average score (0.01).

    Conclusion

    The presence of virtual media and social networks in the digital age has led to changes in people's behavior and habits in their lifestyle. The family is the main motivator for reading and virtual parallel media with books are the biggest threat to studying and reading books.

    Keywords: Digital Age, study, Reading, public libraries, Tabriz
  • Amirreza Asnafi *, Sajedeh Abdi Pages 35-51
    Objective

    The present study intends to study the importance of the topic of the librarian and its role in the field of scientometrics and other relevant fields.  

    Methodology

    this paper is of collection type and the method of documentary research has been done in the way of studying texts.

    Results

    The data librarian has unique skills such as access management, data literacy, Collection building, digital monitoring, and diffusion support and policy development. As well as, the storage and archive of data, computer technology, science and technology assessment, scientific communication and data management are common among the skills of librarian or data consultant,

    Conclusion

    With the advent of the librarian, new job opportunities have been created for librarians. In Asia the subject of data librarian is still unknown, and the proper utilization of it is to provide definitions and work in universities, expand employment range, and continue to create job rows in different centers.

    Keywords: data, Data librarian, Data librarianship, Data librarian skills, Scientometrics
  • Mousa Bamir *, Mohammadreza Cheshmyazdan Pages 52-59
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the future of the share of Iranian and American scientific products in the total scientific production of the world.

    Methodology

    The present study was performed by scientometric method. The source of the data search is Wos, Scopus databases. The period is from 1995 to 2020. Linear and logarithmic linear functions and regression coefficients were used to predict time.

    Results

    Iran's share of world scientific production, in 1995 in WOS and Scopus, respectively, is 00.4% and 00.5%, and in 2020 in both bases is 2.2, the average growth rate is 215%; The US share in Wos and Scopus in 1995 is 35.2% and 30.8%, respectively, and in 2020 in WOS and Scopus is 24.4% and 20.4%, respectively.

    Conclusion

    The share of Iranian and American scientific production is converging over time, the share of the United States is declining and Iran is increasing. And this convergence is due to the sharp decline in US scientific production Than the rapid growth of Iranian production. As this trend continues, the share of the two countries in Scopus in 2058 and WOS in 2061 will be equal.

    Keywords: Scientific productions, Scientometrics, Iran, USA, Future Studies
  • Fatemeh Zandian, Atefeh Sharif, Hamidreza Mahmoodi *, Nazila Mehrabi, Fatemeh Naseri Pages 60-75
    Objective

    The aim of this study was to investigate the relationship between the level of qualifications of librarians and the level of user satisfaction of libraries of public universities in Tehran.

    methodology

     In terms of purpose, this research is an applied research that belongs to the category of descriptive correlational research. In order to assess the competence of librarians, a prefabricated questionnaire containing 31 questions was used. User satisfaction was also assessed with a researcher-made questionnaire containing 28 questions   The statistical population of the study consisted of librarians and users of libraries of public universities in Tehran. Librarians' competency and library satisfaction questionnaires were distributed among 60 librarians and 60 users selected by sequential integrated sampling. Descriptive statistics (frequency, mean and percentage) and inferential statistics (Pearson correlation test) were used to analyze the data. 25 SPSS software was used to analyze the data.

    Results

    The findings of this study indicate that there is a positive, weak and significant relationship between librarians' managerial competencies and job satisfaction, librarians' information retrieval competencies and user satisfaction, as well as a positive, weak and significant relationship between librarians' communication competencies and user satisfaction. It becomes. Unlike the above competencies, which have a weak relationship with user satisfaction with the library, information technology competence has a positive, meaningful and strong relationship with user satisfaction with the library. In general, the results indicate that there is a positive and significant relationship between librarians' competencies and user satisfaction with the library. In other words, as the librarian's qualifications increase, so does the user's satisfaction with the library.

    Conclusion

    In expressing the originality and value of this research, it can be said that there is a significant and positive relationship between user satisfaction with the library and the competencies of librarians. In other words, that there is a direct relationship between these two variables, with increasing the level of competence of librarians, the level of user satisfaction with the library increases and vice versa.

    Keywords: Academic library, librarian, User, satisfaction, Tehran
  • Fatemeh Zahra Shokri Afra, Majid Saki * Pages 76-86
    Objective

    Mental health is considered as an integral part of work areas that always affects the job aspects of people and can reduce the performance and productivity of employees in organizations. The purpose of this study was to determine the relationship between mental health and the performance of administrators in university libraries.

    Methodology

    The research method was quantitative in terms of practical purpose and descriptive and correlational in terms of data collection method. The managers of the libraries of Islamic Azad universities in Tehran were considered as a statistical population of 35 people. The sample size of 20 people was estimated by non-random sampling method. In order to conduct the study, two standard questionnaires of Goldberg Mental Health and Patterson Job Performance were used. Data were analyzed by regression test using SPSS software version 25.  

    Results

    In this study, 20 managers participated. 42.1% of the respondents were men and 57.9% were women. According to the descriptive statistics of mental health in managers at a high level and job performance at a low level was obtained. Also, according to the results of the correlation coefficient, the relationship between mental health and job performance was a significant direct relationship.  

    Conclusion

    In order to increase the job performance of managers and increase the factors affecting mental health, university library managers should improve the work environment by improving communication and interpersonal relationships. Implementing proper human resource management and social and motivational support, improving facilities and planning to provide appropriate physical conditions in the workplace can also play an important role.

    Keywords: mental health, performance of administrators, Libraries, Islamic Azad Universities, Tehran
  • Hamideh Aliakbari, Fahimeh Babalhavaeji *, Moluk Hoseini Beheshti, Zahra Abazari Pages 87-103
    Objective

    The aim of this study is to identify the verbal and implicit meanings of concepts related to women (based on the interpretations of Al-Mizan and Nemooneh) to draw a semantic network.

    Methodology

    This study is applied in terms of purpose and a hybrid quantitative and qualitative content analysis in terms of methodology. The qualitative method uses qualitative content analysis and the Delphi approach. The present study’s population included all the verses of the Holy Quran and 21 experts in Quranic studies and women and family studies for the qualitative section. MAXQDA, SPSS 20 and Protégé 5.5.0 software were used for data analysis.

    Results

    The total number of categories related to women to be equal in both Tafsir al-Mizan and Nemooneh (10 categories), while Tafsir Nemooneh had a larger number of subcategories (237) than Tafsir al-Mizan (215). In both interpretations, the categories of core are the same and common, and the category of "issues and characteristics related to women" with a frequency of 64 is verbal (30.33% of the total verbal verses extracted) and 393 times implicitly (18.60% of all implicit verses extracted), has the highest frequency. After identifying all the terms of related to women from the interpretations of Al-Mizan and Nemooneh, the categories as class (10 classes) and subcategories as subclass (237 subclasses), the semantic network was drawn. After identifying all the terms related to women from the interpretations of Al-Mizan and Sample, the categories as class (10 classes) and subcategories as subclass (237 subclasses), to draw the semantic network.

    Conclusion

    The total number of categories extracted in the field of women is equal in both interpretations, but the number of sub-categories in the Nemooneh is more than the Al-Mizan.

    Keywords: The holy Quran, Tafsir al-Mizan, Tafsir Nemooneh, Women, Drawing the semantic network
  • Zohreh Mirhosseini *, Zahra Rezaei, Fereshteh Sepehr Pages 104-122
    Objective

    This study explaned the current status of big data management in the public libraries affiliated to the Foundation of public libraries and compare the results with the desired situation in the future.

    Methodology

      An analytical survey was used. The  studypopulation consisted of 77 IT experts and provincial staff managers and librarians who were selected using cluster  and simple random sampling. The data collection tool is a structured questionnaire that has been developed through the study of domestic and foreign research and in consultation with professors and experts in the field of librarianship and information technology. The questionnaire was approved in terms of content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) and the reliability of the questionnaire was measured by Cronbach's alpha  (86 %.) .

    Results

    The libraries are not smart and there is lack of the required data preparation and processing speed. These libraries don’t draw on big data available in social networks to analyse user preferences. Currently, only a limited context is provided for development of public libraries’ network. Big data applications, however, can provide faster access to large volumes of data, and improve the information and notification quality; even make libraries more organized and goal-oriented in the future. The results also show that, the necessary infrastructure are developed for information integration and interconnection of libraries.

    Conclusion

    In the current situation, big data is used to a very small extent in the country's public libraries, and its requirements and infrastructure are not provided. Big data will have a positive impact on the services, and these libraries need to make the necessary arrangements to use it in a timely manner.

    Keywords: public libraries, big data management, the Foundation of Iranian public libraries, Iran