فهرست مطالب

نشریه پژوهش های میوه کاری
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مسعود ناظری*، نسرین ملائی، سید جلال طباطبایی صفحات 1-10

    آفتاب سوختگی یکی از بزرگترین معضلات کشت انار است که منجر به کاهش عملکرد و کیفیت میوه می شود. به منظور ارزیابی اثر کاربرد مواد ضد تعرق بر کیفیت و خصوصیات بیوشیمیایی میوه انار، آزمایشی در شهرستان قم در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل تالک (T)، اکسید روی (ZnO)، کایولین (K)، اکسید روی+ تالک (ZnT)، تالک+کایولین (TK)، اکسید روی+کایولین (ZnT)، اکسید روی+ تالک+کایولین (ZnTK)، توری با عبور نور 50 درصد و شاهد (محلول پاشی با آب) بودند. نتایج نشان داد که خصوصیات کیفی گیاه به طور معنی داری تحت تاثیر تیمار ها قرار گرفت. بیشترین ضخامت پوست میوه در تیمار شاهد و کمترین آن در تیمار ZnT مشاهده شد. بیشترین طول آریل مربوط به تیمار ZnK بود اما هیچکدام از تیمارها تاثیری بر روی قطر آریل، طول و قطر هسته انار نداشتند. بیشترین میزان فنل پوست در تیمار ZnTK ثبت شد و سایر تیمارها تقریبا در یک سطح معنی داری قرار گرفتند. کمترین میزان pH پوست و فعالیت آنزیم پراکسیداز آریل در تیمار توری مشاهده شد و تیمارهایی که ترکیبی از تالک، کایولین و اکسید روی بودند، بیشترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز را داشتند. ZnK سبب افزایش 77 درصدی فعالیت آنزیم لاکاز نسبت به شاهد شد. بیشترین و کمترین فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز در تیمارهای ZnTK و کایولین اندازه گیری شد. به نظر می رسد اکسید روی به دلیل ایجاد سطح مناسبی از پراکسیداز و کم کردن فعالیت لیپوکسیژناز و لاکاز تیمار مناسبی برای افزایش کیفیت میوه انار می باشد.

    کلیدواژگان: انار، آفتاب سوختگی، پراکسیداز، لاکاز، لیپوکسیژناز
  • مریم تاتاری* صفحات 11-23

    به منظور تعیین مناسب ترین زمان برداشت و همچنین بررسی کیفیت ماندگاری میوه برخی ارقام به، ارقام ویدوجا، اصفهان و ترش از ایستگاه تحقیقاتی مبارکه اصفهان برداشت شده و جهت ارزیابی برخی صفات کیفی در زمان برداشت و در طی نگهداری در شرایط سردخانه (دمای 1±0 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5±90 درصد) به مدت پنج ماه مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج، کم ترین کاهش وزن مربوط به رقم ویدوجا در ماه پنجم انبارداری بود. بیش ترین درصد مواد جامد محلول در برداشت سوم (30 مهر) و پس از پنج ماه انبارداری در به اصفهان مشاهده شد. شد. بیش ترین سفتی بافت میوه در زمان اولین برداشت (15 مهر) برای به اصفهان و کم ترین آن نیز برای رقم ویدوجا در برداشت سوم به دست آمد. به ترش در زمان برداشت سوم و به اصفهان در برداشت اول و پنج ماه پس از انبارداری، به ترتیب بیش ترین و کم ترین محتوای فنل کل را نشان دادند. تاخیر در برداشت و افزایش مدت انبارداری منجر به کاهش اسید قابل تیتراسیون، سفتی بافت، محتوای فنل کل و پکتین و افزایش کاهش وزن، مواد جامد محلول، درصد پوسیدگی و قهوه ای شدن سطحی گردید. بهترین زمان برداشت برای به اصفهان، ویدوجا و ترش به ترتیب 193، 185 و 200 روز پس از تمام گل بود.بر اساس نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر، نگهداری میوه ارقام به مورد بررسی به مدت چهار ماه در سردخانه قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: پس از برداشت، پکتین، قهوه ای شدن سطحی، محتوای فنل
  • حسین صدقیان زاده، سید جلال طباطبایی، یاور شرفی* صفحات 24-36

    مهمترین عامل محدود کننده تولید محصولات باغبانی به خصوص در کشورهایی با شرایط اقلیمی نیمه خشک مثل ایران، کمبود آب است. کاربرد روش های مناسب جهت افزایش رشد و بهبود وضعیت تغذیه ای درختان میوه در شرایط کمبود آب، مهمترین عامل تولید مطلوب میوه می باشد. در پژوهش حاضر تاثیر سطوح مختلف رطوبتی  (50، 75 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و جایگذاری کیسه در کنار درخت (بدون کیسه، یک کیسه و دو کیسه) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در درختان سیب گلاب کهنز پیوندی روی پایه M9 انجام شد. خصوصیات فیزیولوژیکی، زایشی و تغذیه ای درختان، 24 ماه بعد از کاشت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متقابل سطوح مختلف آبیاری با فاکتور کیسه گذاری بر صفات وزن تر برگ، سطح برگ، ارتفاع گیاه، کلروفیل کل، نیتروژن برگ در سطح احتمال پنج درصد و بر صفاتی مانند ارتفاع گیاه، قطر تنه، غلظت عناصر پتاسیم و روی برگ و تعداد گل در سطح یک درصد معنی دار شد. ارتفاع گیاه، قطر تنه و پتاسیم برگ در تیمار 75 درصد آبیاری با دو کیسه افزایش قابل ملاحظه ای داشت. میزان نیتروژن برگ در تیمار 75 درصد آبیاری با یک کیسه، 91/52 درصد بیشتر از تیمار 75 درصد آبیاری بدون کیسه بود. بر اساس نتایج این تحقیق، بنظر می رسد جایگذار کیسه و مقدار مصرف آب در کنار درخت می تواند برای افزایش عمکلرد و جذب بعضی از عناصر غذایی مفید باشد.

    کلیدواژگان: آبیاری، پومیس، رشد، ریشه منقسم، سیب
  • سکینه توکلی، جعفر امیری*، محسن برین صفحات 37-50

    سمیت بور، یکی از مهم ترین اختلالاتی است که می تواند رشد گیاهانی مانند انگور را در نواحی خشک و نیمه خشک جهان محدود سازد. به منظور بررسی تاثیر کاربرد محلول پاشی برگی سولفات روی بر برخی ویژگی های مورفولوژیک، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی در دو رقم انگور (قزل اوزوم و حسینی) در شرایط سمیت بور، آزمایش گلخانه ای با سه فاکتور شامل دو رقم انگور (قزل اوزوم و حسینی)،  چهار سطح بور (25/0 (شاهد)، 5/2، 5 و 10 میلی گرم در لیتر) و محلول پاشی سه سطح سولفات روی (صفر (شاهد)، 3 و 6 گرم در لیتر) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و در مدت شش ماه انجام شد. نتایج نشان داد که تنش سمیت بور، موجب کاهش تعداد برگ، طول ریشه، وزن تر و خشک شاخساره و میزان کلروفیل گردید. با افزایش بور میزان نشت یونی غشاء یاخته های برگ و میزان مالون دی آلدهید افزایش یافت. یافته های این پژوهش نشان داد که در شرایط سمیت بور، کاربرد سولفات روی (به ویژه در غلظت شش گرم در لیتر) باعث بهبود شاخص های رویشی و کاهش نشت یونی و افزایش آنزیم های آنتی اکسیدانی در هر دو رقم شد. به طور کلی در پژوهش حاضر، استفاده از سولفات روی توانست بعضی از اثرات منفی ناشی از سمیت بور را در هر دو رقم انگور تعدیل نماید.

    کلیدواژگان: انگور، شاخص های رویشی، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی
  • سید علی آقا میرطالبی، اعظم جعفری*، مصطفی شیرمردی، محمد آقا لطف الهی صفحات 51-62

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر قارچ میکوریز و تغذیه فسفر بر مشخصه های میوه سه رقم بادام دیم (ارقام شاهرود 12، تونو و سوپرنووا) به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار روی 54 درخت بادام شهرستان اقلید در سال زراعی 1395 انجام شد. تیمارهای تغذیه ای شامل سه سطح کود دی آمونیم فسفات (صفر، 250 و 500 گرم برای هر درخت) و دو سطح میکوریز (صفر و 500 گرم برای هر درخت) بود. براساس نتایج این پژوهش، حداکثر تعداد گل با کاربرد میکوریز در رقم شاهرود 12 به دست آمد. بیشترین میوه باقی مانده (74)، عرض میوه (6/1 سانتی متر)، طول میوه (7/3 سانتی متر)، وزن 100 میوه (450 گرم)، میزان فسفر برگ (46/0 درصد) و روغن (47 درصد) در رقم سوپرنووا در تیمار 500 گرم دی آمونیم فسفات و 500 گرم میکوریز مشاهده گردید. قارچ میکوریز و کود فسفاته، صفات طول، عرض و وزن میوه را نسبت به شاهد افزایش به طور معنی داری افزایش داد. در هر دو تیمار کودی غلظت فسفر برگ و درصد روغن مغز نسبت به شاهد افزایش معنی داری را نشان داد. بر اساس صفات مورد بررسی در پژوهش حاضر، رقم سوپرنووا نسبت به دو رقم دیگر برتری داشته و مصرف بالاترین سطح کود فسفر (500 گرم) برای یک درخت بادام دیم ده ساله موثر شناخته شد.

    کلیدواژگان: درصد روغن، سطح برگ، رقم سوپرنووا، فسفر، Prunus amygdalus
  • فاطمه کبیری، احمد معینی*، امین باقی زاده، زهرا موحدی صفحات 63-71

    انگور یکی از محصول های باغی مهم و مورد توجه جهان است که در کشورهای زیادی کشت می شود. تولید کالوس در انگور می تواند با اهدافی از جمله ریزازدیادی از طریق رویان زایی، تولید متابولیت های ثانویه و انتقال ژن انجام شود. با توجه به این کاربردها، در این تحقیق آزمایش های مستقلی برای بهینه سازی کالوس زایی انگور انجام شده است. ابتدا، اثرات نوع محیط کشت (MS ،WPM  و B5)، غلظت Kin در سه سطح (1، 2 و 3 میلی گرم در لیتر) و غلظت NAA در چهار سطح (0، 1/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. همچنین در آزمایشات دیگر اثرات هریک از نمک های عناصر پرمصرف (KH2PO4، MgSO4.7H2O، CaCl2.2H2O، KNO3وNH4NO3) با غلظت های 25/1، 5/1 و 2 برابر غلظت آن در محیط کشت پایه MS) و نیز بررسی اثرات نوع و غلظت منبع هیدرات کربن (شکر معمولی، ساکارز و شکر قهوه ای در سه غلظت مختلف 20، 30 و 40 گرم در لیتر) به صورت آزمایشات جداگانه و در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شدند. نتایج تاثیر محیط های کشت مختلف با غلظت های متفاوت تنظیم کننده های رشد گیاهی نشان داد که تیمار 7T (محیط کشت MS حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر NAA و 2 میلی گرم در لیتر Kin)، در مقایسه با سایر تیمارها، دارای بیشترین متوسط وزن تر کالوس (31/12 گرم) بود. همچنین با افزایش 25/1 و 5/1 برابر در غلظت نمک هایMgSO4.7H2O و NH4NO3 و نیز افزایش 5/1 و 2 برابر در غلظت CaCl2.2H2O در محیط کشت پایه MS، بیشترین متوسط وزن تر کالوس بدست آمد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، استفاده از 30 گرم در لیتر شکر قهوه ای به عنوان منبع هیدرات کربن، بیشترین تاثیر را بر وزن کالوس داشت.

    کلیدواژگان: شرایط درون شیشه ای، عناصر ماکرو، کالوس
  • یوسف رفیعی، حسینعلی اسدی قارنه*، مصطفی قاسمی صفحات 72-79

    پژوهش حاضر طی سال های 1395-1394، به منظور مقایسه اثر پایه و میان پایه بر میزان عناصر معدنی در برگ برخی ارقام تجاری پسته انجام گرفت. در این آزمایش اثر وجود میان پایه رقم کله قوچی بر میزان عناصر روی، مس، منگنز و آهن برگ ارقام مختلف پسته به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار (هر تکرار شامل یک درخت) و هر تکرار شامل 4 شاخه مورد ارزیابی قرار گرفت. فاکتور اول شامل وجود یا عدم وجود میان پایه و فاکتور دوم شامل 4 رقم اوحدی، کله قوچی، اکبری و احمد آقایی بود. نتایج نشان داد که اثر رقم بر عناصر آهن، روی، مس و منگنز در سطح احتمال 01/0 معنی دار گردید. اثر میان پایه نیز بر عناصر بررسی شده به جز عنصر روی معنی دار بود. همچنین اثر برهمکنش رقم و میان پایه بر میزان عنصر منگنز و مس به ترتیب در سطح احتمال 01/0 و 05/0 معنی دار گردید، در حالی که بر میزان آهن و روی معنی دار نبود. بین ارقام اوحدی، کله قوچی، اکبری و احمد آقایی، رقم اوحدی بیشترین مقدار آهن و رقم کله قوچی از بیشترین مقدار مس برخوردار بودند. بیشترین مقدار روی در برگ ارقام احمدآقایی و اکبری و بیشترین مقدار منگنز در رقم اکبری مشاهده شد. بر اساس نتایج، پیوند ارقام پسته روی میان پایه کله قوچی سبب افزایش مقدار مس و منگنز برگ گردید. بیشترین مقدار مس برگ در رقم کله قوچی که روی میان پایه پیوند زده شده بودند و کم ترین مقدار مس برگ در رقم اکبری در شرایط عدم استفاده از میان پایه مشاهده گردید. بیشترین مقدار منگنز برگ در رقم اکبری که روی میان پایه کله قوچی پیوند زده شده بودند، مشاهده گردید. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان بیان کرد که در ارقام پسته مورد مطالعه، مقدار عناصر غذایی برگ تحت تاثیر رقم پیوندی و وجود میان پایه قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: ارقام، پسته، پیوند، سرشاخه کاری، عناصر معدنی
  • محی الدین پیر خضری* صفحات 80-89

    مرگ زودرس درختان میوه هسته دار به ویژه هلو و شلیل به عنوان مشکلی عمده در صنعت پرورش میوه است. عوامل متعددی مانند بیماری های قارچی و باکتریایی، نماتدها، مدیریت، نوع پایه و رقم در آن دخالت دارند. در این پژوهش هلوی رقم جی اچ هیل بر روی دو پایه بذری میسوری و GF677 پیوند شده و در دو قطعه زمین ضد عفونی شده با تابش خورشیدی و شاهد کشت شدند. صفات رویشی و شاخص های مرتبط با کوتاهی عمر مانند زوال، خشکی سرشاخه، صمغ زدگی شاخه و تنه و زردی سر شاخه ها ارزیابی گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل با دو فاکتور نوع پایه و ضدعفونی خاک بر پایه طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار طی سال های 97- 96 اجرا شد. نتایج تاثیر معنی دار نوع پایه برای صفات خشکی سرشاخه، صمغ زدگی شاخه و تنه و تعداد پاجوش در سطح یک درصد و برای درصد زوال درختان و مساحت سطح مقطع تنه در سطح پنج درصد را نشان داد. سولاریزاسیون در صفات مرتبط با قدرت رشد در سطح پنج درصد معنی دار گردید. بیشترین درصد زوال درختان در پایه بذری (37/34 درصد) مشاهده شد که با پایه GF677 (5/12 درصد) تفاوت معنی داری داشت. درصد زوال در تیمار سولاریزه نشده (25/31 درصد) به طور معنی داری بیشتر از تیمار سولاریزه شده (62/15 درصد) بود. به طور کلی می توان بیان داشت که استفاده از پایه های متحمل به عوامل بیماری زا مانند GF677، تاثیر معنی داری بر افزایش عمر اقتصادی باغ های هلو و شلیل خواهد داشت. با توجه به اثرات مثبت و قابل توجه ضد عفونی خاک بر شاخص های سلامت و رشد درختان هلو، لازم است از این تکنیک در کشت درختان هلو استفاده شود و عملیات مناسب باغی برای جلوگیری از ایجاد این مشکل به عمل آید و در صورت بروز آن، مراقبت های لازم برای ممانعت از توسعه خسارت های ناشی از کوتاهی عمر درختان به عمل آید.

    کلیدواژگان: زوال درختان، تابش دهی، پایه بذری
  • کیهان طرحی، علیرضا فرخزاد*، راحله قاسم زاده، مهدی محسنی آذر صفحات 90-107

    شناسایی و ارزیابی ژنوتیپ های برتر و بومی درختان میوه از اهمیت بسیار بالایی در حفظ ژرم پلاسم و برنامه های اصلاحی برخوردار است. بسیاری از ارقام میوه حاصل انتخاب از بین ژنوتیپ های محلی است. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های گردو در سطح شهرستان ارومیه، 42 ژنوتیپ پر محصول از مناطق مختلف شهرستان انتخاب گردید و همراه با رقم چندلر از لحاظ خصوصیات مهم فنولوژیکی و مورفولوژیکی میوه مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفاتی مانند وزن، طول، عرض میوه، ضخامت پوست، رنگ مغز، راحتی جدا شدن مغز، زمان باز شدن برگ ها، زمان باز شدن و اتمام گل های نر و ماده بر اساس توصیف نامه گردو اندازه گیری شد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که تنوع بالایی در خصوصیات مورد ارزیابی بین ژنوتیپ ها وجود داشت. طول خشک میوه بین 06/27 تا 20/47 میلی متر، عرض میوه بین 60/24 تا 80/38 میلی متر، وزن خشک میوه بین 63/5 تا 83/13 گرم و وزن خشک مغز بین 76/2 تا 13/7 گرم متغیر بودند. ژنوتیپ های شماره 7، 11، 29، 30، 35، 36، 40، 41 و 42 بیشترین وزن و نسبت مغز به میوه را داشتند. همچنین ژنوتیپ های 30 و 9 کمترین ضخامت پوست چوبی را به ترتیب با 76/0 و 80/0 میلی متر داشتند. بر اساس نتایج همبستگی دوگانه صفات، روابط مثبت و منفی معنی داری بین صفات مورد ارزیابی مشاهده شد. تجزیه خوشه ای بر اساس کلیه صفات مورد ارزیابی به روش وارد توانست ژنوتیپ های مورد مطالعه را در 3 گروه عمده قرار دهد. بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر تنوع خوبی در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه مشاهده شد که نشان دهنده پتانسیل بالای ژرم پلاسم گردو در منطقه ارومیه جهت انتخاب ژنوتیپ های برتر و سازگار با شرایط اکولوژیکی منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: ارومیه، تنوع ژنتیکی، ژرم پلاسم، گردو، وزن مغز
  • حسین میغانی*، ابوذر هاشم پور صفحات 108-118

    عمر انبارمانی میوه های کنار هندی نسبتا کوتاه است. بنابراین، در این پژوهش تاثیر غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک (SA) (0، 5/0، 1 و 2 میلی مولار) بر عمر انبارمانی و کیفیت پس از برداشت میوه های انبار شده در دمای 1±4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90-85 درصد به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی ارزیابی شد. کیفیت پس از برداشت و خصوصیات بیوشیمیایی میوه در طول 30 روز نگهداری میوه ها در انبار با فواصل زمانی 10 روز یک بار اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش مدت انبارمانی میزان سفتی بافت میوه، اسیدیته قابل عیارسنجی (TA)، اسید آسکوربیک و فنل کل در میوه های تیمار شده و شاهد کاهش یافت، اما میزان کاهش وزن، پوسیدگی، مواد جامد محلول (TSS) و نسبت TSS/TA افزایش یافت. میزان تغییرات شاخص های فوق در مقایسه با زمان برداشت در میوه های تیمار شده با غلظت های مختلف SA کمتر از میوه های گروه شاهد بود. همچنین میزان فعالیت پاداکسندگی کل و فعالیت آنزیم های SOD و CAT در میوه های تیمار شده با SA به طور معنی داری بیشتر از میوه های شاهد بود. به طورکلی غلظت های 1 و 2 میلی مولار SA بهترین تیمارها در حفظ ویژگی های کیفی و بیوشیمیایی میوه کنار هندی در شرایط پس از برداشت بودند. در مجموع،نتایج نشان داد که تیمار SA می تواند به عنوان روشی موثر و کارآمد در تکنولوژی پس از برداشت میوه ی کنار هندی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنزیم های پاداکسنده، پس از برداشت، سفتی، فعالیت پاداکسندگی، فنل کل
  • ولی ربیعی*، رسول حیدرنژاد گیگلو صفحات 119-131

    میوه انگور به دلیل دارا بودن انواع فلاونویید از جمله آنتوسیانین ها و فلاونول ها از ارزش غذایی و دارویی بالایی برخوردار است که نوع و درصد این ترکیبات تحت تاثیر ژنوتیپ و شرایط محیطی قرار می گیرد. بدین منظور خصوصیات بیوشیمیایی و آنتی اکسیدانی 15 ژنوتیپ و رقم تجاری انگور (شاهانی، مکه اوزومی، فلیم سیدلس، ملایی قرمز، گوگلی، بیدانه قرمز ، بید انه سفید، شرشیرا، گوی اوزوم، کرالوآ، یزدان دایی، کرالویی سفید، یددی سی بیرقاریش، حبه درشت سفید و عسگری) از خرمدره (استان زنجان) تهیه و مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این بررسی میزان مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، شاخص طعم، درصد پکتین، میزان فنل و فلاونویید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، کلروفیل، کاروتنویید و آنتوسیانین اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که بین ارقام و ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر صفات ارزیابی شده اختلاف معنی داری وجود داشت. بیشترین میزان مواد جامد محلول (7/23%)، شاخص طعم، فنل کل، فعالیت آنتی اکسیدانی (66/88%) در رقم شاهانی مشاهده شد. در تجزیه کلاستر بر اساس فعالیت آنتی اکسیدانی، رقم شاهانی بیشترین تفاوت را نسبت به سایر ژنوتیپ ها و ارقام نشان داد و گروه جداگانه ای را به خود اختصاص داد. بر اساس نتایج تجزیه همبستگی، بین فنل کل، فلاونویید و آنتوسیانین با فعالیت آنتی اکسیدانی همبستگی بالایی به ترتیب 873/0، 530/0 و 762/0 مشاهده شد. به عنوان یک نتیجه نهایی، بیشترین میزان مواد جامد محلول، شاخص طعم، فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی در مقایسه با بقیه ارقام و ژنوتیپ ها در رقم شاهانی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، خاصیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید، فنل کل، کیفیت غذائی
  • احمد رئوفی، مجید راحمی*، سحر صداقت، مریم زارع صفحات 132-140

    پسته یکی از مهمترین محصولات باغبانی کشور است. وجود برخی مشکلات فیزیولوژیکی از قبیل پوکی و کاهش درصد خندانی باعث کاهش عملکرد و کیفیت این محصول شده است. پژوهش حاضر به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در درختان پسته 50 ساله رقم "اوحدی" با پنج تکرار در سال 1397 در شهرستان رفسنجان اجرا گردید. تیمارها شامل محلول پاشی آب مقطر (شاهد) و پلی آمین های پوترسین و اسپرمین هر کدام در غلظت های 1/0 و 1 میلی مولار بودند. محلول پاشی در دو مرحله، تمام گل (مرحله اول) و شش هفته بعد از تمام گل (تقریبا قبل از سخت شدن پوست استخوانی) (مرحله دوم)، انجام شد. نتایج نشان داد که تیمار اسپرمین در مرحله دوم محلول پاشی بیشترین تاثیر را بر وزن کل میوه با خوشه، وزن تر میوه، وزن خشک صد میوه و وزن مغز صد میوه داشت. کمترین درصد پوکی در تیمار 1 میلی مولار اسپرمین در مرحله اول محلول پاشی مشاهده شد. بیشترین درصد خندانی مربوط به تیمار های 1 میلی مولار اسپرمین، 1/0 میلی مولار اسپرمین و 1 میلی مولار پوترسین در مرحله دوم محلول پاشی بود. با توجه به نتایج مشخص گردید که کاربرد اسپرمین در مرحله دوم محلول پاشی سبب کاهش پوکی و افزایش درصد خندانی و در نهایت افزایش عملکرد پسته رقم اوحدی می گردد.

    کلیدواژگان: پوکی، تشکیل میوه، تمام گل، خندانی
  • موسی رسولی*، علی جعفری طائمه، مصطفی رحمتی جنیدآبادی، عباسعلی جنتی زاده صفحات 141-156

    بادام یکی از مهم‏ترین گونه‏های جنس پرونوس است که بیشتر ارقام آن خودناسازگار و برخی نیز دگر ناسازگار هستند. ارقام خود ناسازگار برای گرده افشانی، تلقیح و تولید میوه نیازمند دانه گرده سازگار از دیگر رقم ها هستند. در این راستا بررسی سازگاری گرده افشانی والد مادری بادام رقم شاهرود12 با گرده ژنوتیپ هایMSK81 ،MSK82 ،MSK83 ، MSK84، رقم شاهرود 14، شاهرود 12 (خودگشنی) و گرده افشانی آزاد در شرایط باغ، طی سال های 1397-1396انجام گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که دانه گرده ارقام شاهرود 14 و ژنوتیپ بذری MSK81 بالاترین سازگاری را با رقم شاهرود 12 داشتند به طوریکه بالاترین درصد تشکیل میوه (39/14) در ترکیب تلاقی شاهرود12و شاهرود14 و پس از آن در تلاقی شاهرود12 با ژنوتیپ بذری MSK81 با 80/9 درصد، بدست آمد. گرده افشانی رقم شاهرود12 با گرده خودی (خودگشنی) منجر به عدم تشکیل میوه (صفر درصد) در این رقم گردید. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق مشخص گردید که نوع دانه گرده تاثیر معنی داری بر صفات ارزیابی شده مرتبط با خشک میوه و مغز مانند طول، عرض و وزن خشک میوه و مغز، وزن پوسته سخت و درصد مغز داشت. رقم شاهرود12 خودناسازگار بوده و رقم شاهرود  14 و ژنوتیپ بذری MSK81 می توانند به عنوان گرده زای مناسب برای رقم شاهرود12 در شرایط آب و هوایی منطقه غرب کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بادام، تشکیل میوه، سازگاری گرده، عملکرد، گرده افشانی کنترل شده
  • محمد مهدی شریفانی، حسن فرهادی*، مهدی علیزاده، حسین حکم آبادی، ساسان علی نیائی فرد صفحات 157-173

    در پژوهش حاضر تکنیک فلورسانس کلروفیل به عنوان یک ابزار غیرتخریبی با هدف مقایسه میزان تحمل به خشکی پایه ها برای تخمین کارکرد فتوسیستم II به کار گرفته شد. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به صورت گلدانی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به اجرا در آمد. فاکتورهای آزمایش شامل 10 پایه پسته احمد آقایی، اکبری، سرخه حسینی، گرمه، فندقی و هیبرید بین گونه ای (احمد آقایی × اینتگریما، اکبری × اینتگریما، سرخه حسینی × اینتگریما، گرمه × اینتگریما و فندقی × اینتگریما) و سه سطح خشکی شامل شاهد (ظرفیت زراعی)، تنش ملایم (65 درصد ظرفیت زراعی) و تنش شدید (30 درصد ظرفیت زراعی) بودند که 84 روز در دانهال های سه ماهه پسته اعمال شدند. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح خشکی میزان فلورسانس بیشینه (Fm)، فلورسانس متغیر (Fv)، حداکثر کارایی فتوسیستم II (FV/Fm) و زیست توده دانهال ها کاهش و فلورسانس کمینه (F0) افزایش یافت. بیش ترین میزان این شاخص ها به جز شاخص F0 در تیمار شاهد مشاهده شد و تفاوت معنی داری با تنش شدید داشت. بر اساس نتایج، پاسخ های فیزیولوژیکی متفاوتی در پاسخ به تنش های اعمال شده بین پایه ها مشاهده شد. پایه های هیبرید سرخه حسینی × اینتگریما، احمد آقایی × اینتگریما و اکبری × اینتگریما بالاترین و پایه فندقی کم ترین عملکرد کوانتومی (فتوسیستم II) را نسبت به سایر پایه ها نشان دادند. از نظر میزان وزن تر و خشک ساقه، ریشه و برگ نیز پایه های هیبرید سرخه حسینی × اینتگریما، احمد آقایی × اینتگریما و اکبری × اینتگریما کمتر تحت تاثیر خشکی قرار گرفتند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر به نظر می رسد بتوان از این سه پایه به عنوان پایه های حاوی ژن های متحمل به خشکی برای اصلاح ارقام با پتانسیل عملکرد بالا در مناطق خشک استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اینتگریما، پایه های دانهالی، تحمل به خشکی، عملکرد کوانتومی فتوسیستم II، نسبت Fv، Fm
|
  • Masoud Nazeri *, Nasrin Mollayi, Seyed Jalal Tabatabaei Pages 1-10

    Sunburn is one of the most important problems in pomegranate cultivation, which results in reduced yield and fruit quality. This study was conducted to evaluate the effect of antiperspirant application on quality and biochemical properties of pomegranate fruits in Qom. The experiment was conducted as a completely randomized design with nine treatments and three replications. Treatments were talc (T), zinc oxide (ZnO), kaolin (K), zinc oxide+talc (ZnT), talc+kaolin (TK), zinc oxide+kaolin (ZnT), zinc oxide+talc+kaolin (ZnTK), shading with 50% light passing and control (sprayed with water). The results showed that the fruit quality characteristics were significantly affected by treatments. The highest fruit skin thickness was observed in control and the lowest was seen in ZnT treatment. ZnK treatment resulted in highest aril length, but the other treatments had no effects on aril diameter, length and diameter of pomegranate kernel. The highest fruit skin phenol content was seen ZnTK treatment and the other treatments were almost at similar significant levels. The lowest pH of the skin and aril peroxidase were observed in the Shading and the combination of talc, kaolin and zinc oxide had the highest peroxidase activity. ZnK enhanced laccase activity by 77% compared to control. The highest and lowest lipoxygenase activity were measured in ZnTK and kaolin treatments, respectively. Because of its good peroxidase level and lower lipoxygenase and laccase activity, the zinc oxide seems to be a good treatment for increasing the quality of pomegranate fruits.

    Keywords: laccase, lipoxygenase, Peroxidase, Pomegranate, Sunburn
  • Maryam Tatari * Pages 11-23

    In order to determine the most appropriate harvest time and also to study the fruit quality of quince cultivars the fruits of Viduja, Isfahan and Torsh cultivars were harvested from research station of Mobarakeh. Then some quality traits of fruits at harvest and during cold storage (0 ± 1oC and 90 ± 5% RH. were evaluated during 5 months. The lowest weight loss was observed in Viduja (8.41%) cultivar in the fifth month of storage. The highest TSS was obtained in the third harvest time, after five months of storage for Isfahan quince. The highest firmness was achieved in the first harvest time and for Isfahan cultivar (3.54kg/cm2) and the lowest firmness was observed for Viduja cultivar (2.75 kg/cm2) in the third harvest time. Torsh cultivar in the third harvest time and Isfahan cultivar in the first harvest time and after five months of cold storage showed the most and the least total phenolics contents, respectively. Delay in the harvest time and increase in storage time resulted in decreased acidity, firmness, phenolics and pectin content and increased weight loss, total soluble solids, decay extension and surface browning rate. The best harvest time for Isfahan, Viduja and Torsh cultivars were 193, 185 and 200 days after full bloom, respectively. The best cold storage duration for all three studied cultivars was four months.

    Keywords: Post-Harvest, Surface browning, Pectin, Phenol content
  • Hosein Sedghyanzade, Seyyed Jalal Tabatabaei, Yavar Sharafi * Pages 24-36

    Water scarcity is the most important factor limiting the production of horticultural products, especially in semi-arid countries such as Iran. Application of appropriate methods to increase growth and nutritional status of fruit trees is the most important factor for optimal fruit production. This study was carried out as a factorial randomized complete block design with three replications on Golabe-Kohanz apple cultivar grafted on M9 rootstock. Treatments consisted of tree bag placements (no bag, one bag and two bag) and irrigation (50, 75 and 100% of field capacity). Physiological, reproductive and nutritional characteristics of the trees were evaluated 24 months after planting. Results showed that the interaction effects of different levels of irrigation were significant on leaf fresh weight, leaf area, plant height, total chlorophyll and leaf nitrogen content (p≤%5) and the effects were significant on plant height, trunk diameter, leaf potassium, leaf number and flowers (at p≤%.). Plant height, trunk diameter, and leaf potassium increased significantly with 75% irrigation and two bags. In 75% irrigation and one bag Leaf nitrogen was 52.91% more than that of 75% irrigation without bag. Therefore, this system is recommended for cultivation of dwarf apples cultivars.

    Keywords: Apple, growth, Irrigation, Pumice, Split root
  • Sakineh Tavakoli, Jafar Amiri *, Mohsen Barin Pages 37-50

    Boron toxicity is a disorders which can limit plant growth in arid and semi-arid areas, and table grape (Vitis vinifera L.) is one of the most important fruit trees grown in these regions. In order to investigate the effect of zinc sulfate on some morphological, physiological and biochemical characteristics of two grapvine cultivars (Ghezel ozum and Hoseini), under toxicity of boron, a greenhouse experiment was conducted with three factors including two grapevine cultivars (Ghezel ozum and Hoseini), four levels of boric acid (0.25 (control), 2.5, 5 and 10 mgL-1) and three levels of zinc sulfate (0 (control), 3 and 6 gL-1) in a completely randomized design with 4 replicates during six months. The results indicated that with increase in boric acid levels in the nutrient solution, leaf number, root length, fresh and dry weight of shoot were reduced. With increase in boric acid level, the leaf cell membrane leakage and the amount of tissue malondialdehyde production were increased. Under boron toxicity, application of zinc sulfate (specially at 6 gL-1) improved growth indices, enhanced antioxidant enzymes activity and reduced the ion leakage in both cultivars. Overall, in the present study, application of zinc sulfate ameliorated some of the adverse effects of boron toxicity in both grape cultivars.

    Keywords: Grape, Growth indices, Ionic leakage, Relative water content
  • Seyed Ali Agha Mirtalebi, Azam Jafari *, Mostafa Shirmardi, Mohammad Agha Lotfollahi Pages 51-62

    The aim of this study was to investigate the effect of mycorrhiza and phosphorus fertilizer on fruit traits of three almond cultivars of ‘Shahrood 12’, ‘Tonu’ and ‘Supernova’ in a split-split plot experiment base on a randomized complete block design with 54 almond trees and three replications. This research was conducted in Eghlid city during 2016 growth season. Nutrient treatments were included three levels of diammonium phosphate (0, 250 and 500 g/tree) and two levels of mycorrhiza (0 and 500 g/tree). Maximum number of flowers was achieved by using mycorrhiza, in ‘Shahroud 12’ cultivars. The highest number of remained fruit (74), fruit width (1/6 cm) and length (3/7cm), weight of the 100 kernels (450g), leaf phosphorus (0/46%) and oil percent (47%) were observed in ‘Superunova’ by using 500 g diammonium phosphate and 500 g mycorrhiza. Mycorrhiza and phosphate fertilizer significantly enhanced vegetative growth traits such as leaf area, fruit length and width, fruit weight and kernel to skin ratio. The leaf phosphorus concentration and oil percentage of the kernel were increased significantly in response to both fertilization treatments. Based on the results of this research, ‘Superunova’ is considered as a superior cultivar and the most suitable fertilizer for a 10-year-old almond tree under rainfed condition was 500 g diammonium phosphate and 500 g mycorrhiza.

    Keywords: leaf area, Oil percentage, Phosphorus, Prunus amygdalus, Superunova
  • Fatmeh Kabiri, Ahmad Moieni *, Amin Baghizadeh, Zahra Movahedi Pages 63-71

    Table grapes are of important horticultural crops being cultured in many countries. Callus production in grape can be conducted for micropropagation by embryogenesis, gene transferring and secondary metabolites production. In this study the effects of some chemical factors were investigated on grape callus proliferation. In first experiment, the effects of different culture medium (MS, WPM and B5) and different concentrations of NAA (0, 0.1, 0.5 and 1 mgl-1) and Kinetin (1, 2 and 3 mgl-1) were investigated in a factorial completely randomized design. Also in another experiments the effects of different macroelement salts including NH4NO3, KNO3, CaCl2.2H2O, MgSO4.7H2O and KH2PO4 (at 1, 1.25, 1.5 and 2 times MS medium) and also the effect of different carbohydrate sources (white sugar, grade sucrose and brown sugar) and their concentrations (20, 30 and 40 gl-1) were investigated in a completely randomized design (CRD). The highest callus fresh weight (12.31 g) was obtained from T7 treatment (MS medium with0.5 mg -1NAAand2 mg-1 Kin). Results also indicated that increasing MgSO4.7H2O and NH4NO3 (1.25 and 1.5 times), and also CaCl2.2H2O (1.5 and 2 times) concentrations results in the highest callus fresh weight. Also, results showed that the use of 30 gl-1 brown sugar resulted in the highest callus fresh weight.

    Keywords: Callus induction, In vitro conditions, Macro elements
  • Yusuf Rafiei, Hossein Ali Asadi-Gharneh *, Mostafa Ghasemi Pages 72-79

    The present study was carried out during the years 2015-2016 to investigate the effects of rootstock and interstock on the amount of microelements in the leaves of some commercial pistachio cultivars. The experiment was performed in a 21-year-old pistachio orchard of Kaleghoochi cultivar with Owhadi rootstock in Anar city of Kerman province. The effect of interstock on the amount of zinc, copper, manganese and iron of the leaves in different pistachio cultivars was evaluated in a factorial randomized complete block design. The first factor included the presence or absence of interstock and the second factor included 4 cultivars Owhadi, Kaleghoochi, Akbari and Ahmad Aghaei. Each treatment consisted of three replications (or three trees) and each replication consisted of 4 branches. For budding, trees were first head cut in February 2014, and 12 trees were head cut from below the scion site (no interstock treatment) and 12 trees were head cut from above the scion (interstock treatment). In June 2015, budding was carried out on four shoots per replicate or trees. The effect of cultivar was significant on iron, zinc, copper and manganese content (p≤0.1). Interstock effect was also significant on investigated elements except the zinc. The interaction effect of cultivar and interstock on manganese and copper content was significant at 1 and 5%, respectively. While the interaction effect of cultivar and interstock was not significant on the content of iron and zinc elements. Among the different pistachio cultivars, Owhadi had the highest amount of Fe and Kaleghoochi had the highest amount of Cu. The highest amount of zinc was observed in leaves of Ahmad Aghaei and Akbari cultivars. The highest amount of Mn was observed in Akbari cultivar. Based on the results, budding of pistachio cultivars on the interstock of Kaleghoochi enhanced the Cu and Mn contents. The highest amount of leaf copper was observed in Kaleghoochi cultivar which had been budded on the interstock, and the lowest amount of copper was recorded in Akbari cultivar in the absence of interstock. The highest amount of leaf manganese was observed in Akbari budded on Kaleghoochi interstock. Therefore, it can be stated that the amount of leaf nutrients in pistachio are affected by cultivar and interstock.

    Keywords: Budding, Cultivars, Minerals, Pistachio, Top working
  • Mohiedin Pirkhezri * Pages 80-89

    Stone fruit trees, especially the peaches and nectarine short life is a major problem in the fruit growing industry. Nematodes, fungi, cold damage, bacterial canker, cultivar and kind of rootstock are the main causes for this. In this study peach cultivar ‘G H hill’ was budded on Missouri seedling and GF677 rootstocks and planted on a solarized and none solarized (control block) block. Vegetative traits and indices related to short life such as dried branches, trunk and branch gummosis and shoot yellowing rates were evaluated. The study was carried out as Randomize Complete Block Design with four replicates during 2017 and 2018. Variance analyses showed the significant difference for the effects of rootstock on dried branch, branch and trunk gummosis and number of sucker at p≤ 1%, and tree mortality percent and trunk section area at p≤0.5% level. Solarization was significantly effective on growth-related traits at the 5% level. The highest percentage of tree mortality was observed in seed rootstocks (34.37%) which was significantly different from GF677 rootstock (12.5%). The percentage of deterioration in non-solarized treatment (31.25%) was significantly higher than solarized treatment (15.62%). In general, it can be said that the use of rootstocks tolerant to pathogens such as GF677, will have a significant impact on increasing the economic life of peach and nectarine orchards. Due to the positive and significant effects of soil disinfection on the health and growth indices of peach trees, it is necessary to use this technique in the cultivation of peach trees and to carry out appropriate management operations to prevent this problem and if it occurs to take care to prevent the development of damage due to the short life of trees.

    Keywords: Seedling, Solarization, Tree mortality
  • Keyhan Tarhi, Alireza Farokzad*, Raheleh Ghasemzadeh, Mehdi Mohseniazar Pages 90-107

    Identification and evaluation of superior and native genotypes of fruit trees is of great importance in maintaining germplasm and breeding programs. Many fruit cultivars are selected from local genotypes. In order to evaluate the genetic diversity of walnut genotypes in Urmia city, 42 high-yielding genotypes were selected from different parts of the city and together with Chandler cultivar were evaluated in terms of important phenological and morphological characteristics of the fruit. Traits such as weight, length, width of fruit, skin thickness, kernel color, ease of kernel separation, leaf opening time, and opening time and completion of male and female flowers were measured according to walnut description. Based on the results, it was found that there was a high diversity in the evaluated characteristics between genotypes. Dry fruit length between 27.06 to 47.20 mm, fruit width between 24.60 to 38.80 mm, fruit dry weight between 5.63 to 13.83 g and kernel dry weight between 2.76 to 13.7 g were variable. Genotypes of 7, 11, 29, 30, 35, 36, 40, 41 and 42 had the highest weight and ratio of kernel to fruit. Also, genotypes 30 and 9 had the lowest thickness of wood bark with 0.76 and 0.80 mm, respectively. Based on the results of dual correlation of traits, significant positive and negative relationships were observed between the evaluated traits. Cluster analysis based on all the evaluated traits by Ward method could place the studied genotypes in 3 main groups. Based on the results of the present study, a good diversity was observed among the studied genotypes, which indicates the high potential of walnut germplasm in Urmia region to select superior genotypes that are compatible with the ecological conditions of the region.

    Keywords: Genetic diversity, Germplasm, Kernel weight, Urmia, Walnut
  • Hossein Meighani *, Abuzar Hashempour Pages 108-118

    The shelf life of Indian coastal fruits is relatively short. Therefore, in this study, the effect of different concentrations of salicylic acid (SA) (0, 0.5, 1 and 2 mM) on storage life and post-harvest quality of stored fruits at 4 ± 1° C with 85-90% RH in a factorial completely randomized design was studied. Postharvest quality and biochemical properties of the fruit were measured during 30 days of storage in intervals of 10 days. The results showed that with increase in shelf life, fruit tissue firmness, total acidity (TA), ascorbic acid and total phenolics content were decreased in treated and control fruits, but the rate of weight loss, decay extension rate, and decrease in soluble solids (TSS) content, TSS ratio and TA was decreased in SA treated fruit. Also, the level of total antioxidant activity and the activity of SOD and CAT enzymes in fruits treated with SA were significantly higher than the control fruits. In general, 1 and 2 mM SA were the best concentrations of SA in maintaining the quality indices and biochemical properties of harvested Indian kunar during storage. Overall, the results showed that SA treatment can be used as an effective and efficient method in post-harvest technology of Indian kangaroo fruit.

    Keywords: Antioxidant activity, Antioxidant enzymes, Firmness, Postharvest, Total phenol
  • Vali Rabiei *, Rasoul Heydarnajad Giglu Pages 119-131

    Due high flavonoids, including anthocyanins and flavonols, the table grape has a high nutritional and medicinal value, and the type and percentage of these compounds are affected by genotype and environmental conditions. For this reason, biochemical and antioxidant properties of 15 genotypes and commercial cultivars of table grapes (Shahani, Mecca Ozumi, Film Seedless, Malai Red, Google, Red Currant, White Currant, Sharshira, Orumi, Kralua, Yazdanudai, White Currant, Yadidi C. Birghari , Large white beans and Asgari) from Khorramdareh (Zanjan province) were prepared and evaluated. In this study, the amount of soluble solids, titratable acids, taste and flavor index, pectin, total phenol and flavonoids contents, antioxidant activity, and chlorophyll, carotenoids and anthocyanins contents were measured. The results showed that there was a significant difference between the studied cultivars and genotypes in terms of evaluated traits. The highest amount of soluble solids (23.7%), taste index, total phenolics, and antioxidant activity (88.66%) was observed in Shahani cultivar. In cluster analysis based on antioxidant activity, Shahani cultivar showed the greatest difference compared to other genotypes and cultivars and belonged to a separate group. Based on the results of correlation analysis, a high correlation between total phenolics, flavonoids and anthocyanins with antioxidant activity was observed, 0.873, 0.530 and 0.762, respectively. Overall, the highest amount of soluble solids, taste index, total phenols and antioxidant activity compared was observed in Shahani cultivar.

    Keywords: Antioxidant, Flavonoid, Food quality, Table grape, Total phenols
  • Ahmad Raufi, Majid Rahemi *, Sahare Sedagat, Maryam Zare Pages 132-140

    Pistachio is one of the most important horticultural products in the country. The presence of some physiological problems such as porosity and a decrease in the percentage of open nuts reduces the performance and quality of this product. The present study was conducted as a factorial randomized complete block design in 50-year-old pistachio trees of "Ouhadi" cultivar with five replications in 1397 in Rafsanjan. Treatments included foliar application of distilled water (control) and putrescine and spermine at concentrations of 0.1 and 1 mM, respectively. Foliar application was performed in two stages, full bloom (first stage) and six weeks after full bloom (almost before the hardening of the bony skin) (second stage). The results showed that the spermine treatment in the second stage of foliar application had the greatest effect on the total weight of fruit with spikes, fruit fresh weight, dry weight of 100 nuts and kernel weight of 100 fruits. The lowest percentage of fruit porosity was observed in 1 mM spermine treatment in the first stage of foliar application. The highest percentage of open fruits was related to the treatments of 1 mM spermine, 0.1 mM spermine and 1 mM putrescine in the second stage of foliar application. According to the results, it was found that the application of spermine in the second stage reduces the porosity and increases the percentage of splitted fruits and finally increases the yield of pistachio cultivar of Ouhadi cultivar.

    Keywords: Blankness, Fruit set, Full bloom, Splitting
  • Mousa Rasouli *, Ali Jafari Taeme, Mostafa Rahmati Joneidabad, Abasali Janatizadeh Pages 141-156

    Almond is one of the most important species of the genus Prunus, and most of its cultivars are self-incompatible and some are cros-incompatible. For pollination, fertilization and fruit production the self-incompatible cultivars require compatible pollen grains from other cultivars. In this regard, the compatibility of Shahroud 12 cultivar with pollen of MSK81, MSK82, MSK83, MSK84 genotypes of Shahroud 14, Shahroud 12 (self-opening) was studied and free pollination in garden conditions was performed during 1397-1396. The results showed that pollen grains of Shahroud 14 cultivars and MSK81 genotype had the highest compatibility with Shahroud 12 cultivar so that the highest percentage of fruit formation (14.39) was obtained in the cross pollination of Shahroud 12 and Shahroud 14 and then in the cross pollination of Shahroud 12 with MSK81 with 9.80%. Pollination of Shahroud 12 cultivar with native pollen (self-pollination) led to no fruit formation (zero percent) in this cultivar. According to the results of this study, it was found that pollen grain type has a significant effect on the evaluated traits of fruit such as length, width and dry weight of fruit and kernel, hard shell weight and kernel percentage. Shahroud 12 cultivar is self-incompatible and Shahroud 14 cultivar and MSK81 genotype can be used as suitable pollinators for Shahroud 12 cultivar in the climatic conditions of the western region of the country.

    Keywords: Almond, Controlled pollination, Compatibility, Fruit set, Yield
  • Mohammad Mahdi Sharifani, Hassan Farhadi *, Mahdi Alizade, Hossin Hokmabadi, Sasan Aliniaeifard Pages 157-173

    In the present study, chlorophyll fluorescence technique was used as a non-destructive tool to compare the drought tolerance of rootstocks and to estimate the performance of photosystem II. In this regard, this research was conducted as a factorial Completely Randomized Design with four replications in the research greenhouse of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources during 2018-2019. The experimental factors were consisted of ten pistachio rootstocks of Ahmad Aghaei, Akbari, Sorkheh Hosseini, Garmeh, Fandoghi and interspecific hybrids of Ahmad Aghaei × integerrima, Akbari × integerrima, Sorkheh Hosseini × integerrima, Garmeh × integerrima and Fandoghi × integerrima, and three levels of drought stress including control (Field Capacity), mild stress (65% of Field Capacity) and Severe stress (30% of Field Capacity) were applied on 3 months old seedlings for 84 days. The results showed that with increase in drought levels, the maximum fluorescence (Fm), variable fluorescence (Fv), maximum efficiency of photosystem II (F / Fm) and seed biomass were decreased and minimum fluorescence (F0) was increased. The highest amount of these indices except F0 index was observed in the control and there was a significant difference with severe stress. Based on the results, different rootstocks showed different physiological responses in response to the applied stresses. Sorkheh Hosseini × Integrima, Ahmad Aghaei × Integrima and Akbari × Integrima hybrids showed the highest and the Fandoghi rootstock showed the lowest quantum performance (photosystem II) compared to other rootstocks. In terms of fresh and dry weight of stems, roots and leaves, Sorkheh Hosseini × Integrima, Ahmad Aghaei × Integrima and Akbari × Integrima hybrid rootstocks were less affected by drought stress. Based on the results of the present study, it seems that these three rootstocks can be used as containing drought tolerant genes for breeding cultivars with high yield potential in arid regions.

    Keywords: Drought tolerance, Fv, Fm ratio, Integerrima, Quantum yield of photosystem II, Seedlings rootstocks