فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نورانی کوتنایی، حسین رضایی دولت آبادی*، مجید محمد شفیعی صفحات 13-40
    هدف

    هدف از این پژوهش طراحی مدل رقابت پذیری برند فروشگاهی برای فروشگاه های زنجیره ای از طریق ویژگی های برند فروشگاهی و پاسخ های مشتریان به محرک های محیطی فروشگاه های زنجیره ای است.

    روش

    این پژوهش با بهره گیری از رویکرد کمی و با استفاده از مدل معادلات ساختاری، به دنبال تدوین و طراحی الگوی محرک های محیطی فروشگاهی جهت دست یابی به الگوی رقابت پذیری در زمینه ایجاد برند فروشگاهی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی است. برای گردآوری داده ها، رویکرد پرسشنامه در کنار مطالعات کتابخانه ای مد نظر قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش، مشتریان فروشگاه های زنجیره ای رفاه در شهر تهران بودند. تعداد 384 عدد پرسشنامه بین اعضای نمونه توزیع گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد محرک های محیطی بر روی اصالت برند و تجریه خرید تاثیر مثبت و معناداری دارند و اصالت برند می تواند بر روی تجربه خرید و دلبستگی به برند و تصویر برند فروشگاهی اثرگذار باشد. همچنین نتایج نشان داد دلبستگی به برند و تصویر برند فروشگاهی بر موقعیت رقابت پذیری فروشگاه های زنجیره ای تاثیر معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد جهت دست یابی به افزایش رقابت پذیری و ایجاد یک مزیت رقابتی منحصر به فرد، فروشگاه ها می توانند با مدیریت صحیح محرک های محیط بیرونی و درونی شرایط لازم را برای ایجاد رقابت پذیری برند فروشگاهی از طریق ابعاد اصالت برند، دلبستگی به برند، تصویر برند فروشگاهی و تجربه خرید فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: برند فروشگاهی، تجربه خرید، رقابت پذیری برند فروشگاهی، محرک های محیطی
  • محمد مرادی، غلامحسین مهرعلیان* صفحات 42-67
    هدف

    امروزه دانش مشتری نقش قابل توجهی در کسب مزیت رقابتی برای سازمان ها ایفا می کند، با توجه به پویایی و پیچیدگی محیط سازمان ها و همچنین انتظارات رو به رشد مشتریان، شناخت مشتریان یک اصل ضروری است. ازاین رو مدیریت دانش مشتری موضوع حایز اهمیتی بوده که مستلزم توجه خاص سازمان ها است. هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین ادراک مشتریان نسبت به اقدامات موسسات درزمینه فرایند مدیریت دانش مشتری از قبیل تبادل دوطرفه دانش با مشتریان و تبلیغات توصیه ای با توجه به نقش میانجی وفاداری مشتری هست.

    روش

    به منظور سنجش ادراک مشتریان از فرایند مدیریت دانش مشتری از سه بعد دانش برای مشتری، دانش از مشتری و دانش درباره مشتری استفاده شده است. پس از مطالعه ادبیات مرتبط با موضوع پژوهش، پرسشنامه مناسب تهیه و در میان مشتریان شعب بانک های خصوصی در تهران توزیع گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار Smart-Pls و همچنین SPSS 22 استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدیریت دانش مشتری با توجه به نقش میانجی وفاداری مشتری، دارای تاثیر مثبت و معناداری در تحریک تمایل مشتری به انجام تبلیغات توصیه ای درباره سازمان هست.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه وفاداری مشتری رابطه بین مدیریت دانش مشتری و تبلیغات توصیه ای را میانجی گری می کند، مدیریت دانش مشتری ابزاری سودمند برای سازمان ها است که به وسیله آن می توانند از راه های مختلف از قبیل بهبود محصولات و خدمات، وفاداری مشتریان را افزایش دهند و از این طریق تمایل مشتریان به ارایه تبلیغات شفاهی در سطح جامعه را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش مشتری، وفاداری مشتری، تبلیغات توصیه ای
  • محمد طالاری*، آمنه بیننده صفحات 69-97
    هدف

    بسیاری از کسب وکارها و شرکت ها به دلیل بحران کرونا و عدم اطمینان ناشی از آن با چالش های زیادی مواجه شده اند. با توجه به اهمیت و نقش موثر راهبرد هم رقابتی در شرایط بحرانی، هدف این پژوهش بررسی جامع الزامات پیاده سازی هم رقابتی در شرایط عدم قطعیت محیطی (کرونا) و ارایه مدلی در این زمینه است.

    روش

    در این نوشتار به منظور تبیین یک مدل جامع، با مرور سیستماتیک ادبیات و به کمک روش پژوهش کیفی فراترکیب (متاسنتز)، کلیه ابعاد همرقابتی شناسایی شده است. سپس میزان اهمیت و اولویت هر یک از عوامل پیشنهادی به کمک روش کمی آنتروپی شانون تعیین شده است.

    یافته ها 

    در این پژوهش، ابتدا 126 شاخص از الزامات هم رقابتی شناسایی و در 13 زیرمقوله و در 35 بعد طبقه بندی شدند. که همه این موارد در سه مقوله توانمندسازی های سازمانی، بسترسازی های محیطی، پیشران های عدم قطعیت ساز در بحران کرونا جاگذاری شدند.

    نتیجه

    نتیجه پژوهش نشان داد مهمترین محرکه ها در بخش های توانمندسازی های سازمانی،"سرمایه گذاری استراتژیک"؛ بسترسازی های محیطی، "پویایی محیطی"؛ و پیشران های بحران کرونا، "همکاری فناورانه" است. این پژوهش درک عمیق از ادبیات موجود در مورد استراتژی هم رقابتی را با سازماندهی عوامل موثر بر آن ارایه می دهد و می تواند در سیاست گذاری و برنامه ریزی جهت گذر از بحران کرونا مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: راهبرد همرقابتی، توانمندسازهای سازمانی، بسترسازهای محیطی، پیشران های بحران کرونا، فراترکیب
  • محمد غفاری*، مرتضی سلطانی، افسانه شهرکی آزاد، مینا خوشرو صفحات 98-119

    امروزه برند مقاصد گردشگری نقش بسزایی در موفقیت آنها ایفا می کند و همچنین شناسایی فرصت های هم آفرینی برند مقاصد گردشگری می تواند نقش بسزایی در توسعه و ترویج برند این مقاصد داشته باشد. به همین دلیل هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی فرصت های هم آفرینی برند مقاصد گردشگری در سه مرحله قبل از سفر، حین و بعد سفر است.به منظور شناسایی فرصت های هم آفرینی برند گردشگری ابتدا یک مصاحبه نیمه-ساختار یافته با گردشگران داخلی سفرکرده به شهر تهران در مرداد ماه 1397 که بصورت قضاوتی انتخاب شدند، انجام شد. سپس برای اولویت بندی فرصتها نیز از روش کمی آنتروپی شانون استفاده گردید. از تحلیل متن مصاحبه ها، 53 مضمون فرعی و 13 مضمون اصلی در قالب 3 محور اصلی (قبل، حین و بعد از سفر) شناسایی شدند. که محور قبل از سفر 4 فرصت، محور حین سفر 4 فرصت و در نهایت محور بعد از سفر 5 فرصت را در بر می گیرد. نتایج پژوهش بخش کیفی بیانگر این است که جستجو و جمع آوری اطلاعات در مرحله قبل از سفر، تعامل در مرحله حین سفر، توصیه و سفارش(تبلیغات توصیه ای) در مرحله پس از سفر بیشترین اهمیت را دارند. همچنین یافته های مربوط به بخش کمی نشان می دهد تولید محتوا با اهمیت-ترین فرصت و حفاظت از مقصد نیز کم اهمیت ترین فرصت از نقطه نظر متخصصان بازاریابی و گردشگری است.

    کلیدواژگان: مقصد گردشگری، هم آفرینی برند، هم آفرینی برند مقصد گردشگری
  • محمد مهدی پورسعید*، فرزانه شجاعی، محبوبه برزگرپور صفحات 120-146

     این تحقیق با هدف بررسی ویژگی های موثر بر برندسازی مکان در شبکه اجتماعی اینستاگرام با استفاده از تکنیک داده کاوی انجام گرفته است. در این تحقیق صفحات اینستاگرام سه مقصد توریستی داخلی و چهار مقصد توریستی خارجی مورد بررسی قرار گرفت و در یک بازه یک ساله، 912 پست اینستاگرامی در صفحات مورد نظر بررسی شد. تجزیه و تحلیل و داده‏کاوی با استفاده از نرم افزار IBM SPSS Modeler انجام شد و از روش دسته‏بندیهای مبتنی بر قانون به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و همچنین یافتن ویژگی‏های مهم در مجموعه داده جمع‏آوری شده، استفاده شد. در این پژوهش نشان داده شد عواملی مانند نوع، محتوا، ماه و روز انتشار پست، تعداد تگ و هشتگ و نوع کپشن بر مشارکت مخاطبان و آگاهی از برند مکان تاثیر دارند. با استفاده از نتایج این تحقیق سازمان‏های متعددی که مسئولیت برندسازی مکان گردشگری را برعهده دارند می توانند عواملی که بر برند مکان در شبکه های اجتماعی تاثیر دارد را،آموخته و مخاطبان بیشتری را از آن مکان و برند گردشگری آگاه کنند و تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: برندسازی مکان، شبکه های اجتماعی، اینستاگرام، رویکرد داده ‏کاوی
  • احمد طاهری*، محمد مهدی پرهیزگار، محمدتقی امینی، حبیب الله دانایی صفحات 147-170
    هدف

    اجرای درست استراتژی به عنوان یکی از توانمندی های کلیدی سازمانها در راستای تحقق اهداف تعیین شده، شناخته می شود. این درحالی است که بسیاری از سازمانها به دلیل فقدان برخورداری از فرایند مناسب اجرای استراتژی های تدوین شده، از توانایی کافی جهت دستیابی به اهداف خود برخوردار نیستند. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل اجرای استراتژی بازاریابی در سازمان های خدماتی تجاری و بطور مشخص بانک های تجاری انجام شده است.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف،کاربردی؛ از منظر میزان نظارت و درجه کنترل، میدانی و از حیث چگونگی تحلیل داده ها، از انواع توصیفی است. رویکرد حاکم بر این پژوهش، کیفی و روش انجام آن، تکنیک دلفی است. جامعه آماری این پژوهش عبارت است از خبرگان صاحب نظر در بانک های تجاری استان بوشهر که با استفاده از روش هدایت شده، نمونه گیری شده اند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و پرسشنامه است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق بیانگر تاثیرگذاری 13 عامل محیط داخلی و خارجی متشکل از دو دسته عوامل داخلی و یک دسته عوامل محیط خارجی بر اجرای درست استراتژی بازاریابی در بانک های تجاری است.

    نتیجه

    عوامل موثر بر اجرای استراتژی بازاریابی شامل: 1- نرم افزارهای درون سیستم (شامل ریسک-پذیری مدیریت عالی؛ روابط بین بخشی؛ تعهد مدیریت عالی؛ دانش اجرای استراتژی؛ تاکتیک رهبری؛ همسویی منافع کارکنان و سازمان؛ برنامه ریزی؛ هماهنگی سازمانی؛ فرهنگ سازمانی)، 2- عوامل سخت افزاری درون سازمان (شامل تکنولوژی و ساختار سازمانی) و 3 - عوامل محیطی خارجی (شامل اطلاعات محیطی و قوانین و مقررات دولتی) هستند.

    کلیدواژگان: اجرای استراتژی، استراتژی بازاریابی، بانک های تجاری، تکنیک دلفی
  • سجاد اعتمادیان*، محمد مهدی پرهیزگار صفحات 172-197

    سازمان های حوزه تجارت نیازمند تطبیق خود با تغییرات این حوزه هستند.گمرک ایران نیز بر اساس برنامه ریزی استراتژیک سازمان جهانی گمرک اقدام به تدوین و اجرای برنامه ریزی استراتژیک کرد. هدف پژوهش حاضر تحلیل تجربیات پدیدار شناختی مدیریت استراتژیک در سازمان گمرک به روش تحلیلی جیورجی است. روش تحلیل جیورجی به تحلیل داده ها در پدیدارشناسی توصیفی می پردازد و شامل 5 مرحله است:1.در نظر داشتن نگرش پدیدارشناسی 2.مطالعه متن مصاحبه برای درک کلی از آن 3.تفکیک واحدهای معنایی اولیه 4.تبدیل واحدهای معنایی به عبارات روانشناختی و 5.ساخت ساختار روانشناختی عمومی تجربه بر اساس مولفه های اصلی. برای مشخص شدن اهمیت این روش تحلیل و کاربرد آن، در این پژوهش یک سوال مطرح می شود: تجربیات مدیریت استراتژیک در زمان تدوین و اجرای برنامه استراتژیک است که منجر به جهت دار شدن عملکرد سازمان شد و متغیرهای مهم در این سازمان چیستند؟ جامعه مورد مطالعه کارکنان و مدیرانی هستند که در استراتژی های سازمان نقش داشتند و تجربیات خود را بیان و توصیف می کنند. با نمونه گیری مبتنی بر هدف تعداد 12 نفر از کارکنان و مدیران صفی و ستادی انتخاب شدند. سپس داده های مورد نیاز با مصاحبه انفرادی نیمه ساختارمند (30 تا 55 دقیقه) در محدوده زمانی 15/2/98 تا 20/6/98 جمع آوری شد. یافته های پژوهش به روش جیورجی در 5 مفهوم اساسی طبقه بندی شد که عبارتند از فرهنگ و ارزش های سازمانی، کنترل، شبکه ها و ارتباطات، عملکرد و ساختار سازمانی.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، تجارب (تدوین اجرا و کنترل)، تحلیل پدیدار شناختی، روش جیورجی
|
  • Mohamad Nurani, Hossein Rezaei Dolatabadi *, Majid Mohammad Shafiee Pages 13-40
    Objective

    The purpose of this study is to design a store brand competitiveness model for chain stores through store brand characteristics and customers' responses to environmental stimuli of chain stores.

    Method

    Using a quantitative approach as well as structural equation model, this study seeks to formulate and design a model of store environmental stimuli to achieve a competitiveness model in the field of store brand creation. This research is applied in terms of purpose and descriptive in nature. To collect the data, the questionnaire approach was considered along with library studies. The statistical population of this study was customers of convenience stores in Tehran. 384 questionnaires were distributed among samples members.

    Results

    Findings showed that environmental stimuli have a positive and significant effect on brand authenticity and shopping experience and brand authenticity can affect shopping experience and brand attachment and store brand image. The results also showed that brand authenticity and store brand image have a significant effect on the competitive position of chain stores..

    Conclusion

    This study showed that in order to achieve increased competitiveness and create a unique competitive advantage, stores can, with proper management of external and internal environmental stimuli, create the necessary conditions to create store brand competitiveness through the dimensions of brand authenticity, brand attachment, brand image and shopping experience.

    Keywords: Store Brand, Shopping Experience, Store Brand Competitiveness, Environmental Stimuli
  • Mohammad Moradi, Gholamhosein Mehralian * Pages 42-67
    Objective

    today, customer knowledge plays a significant role in gaining competitive advantage for organizations, according to the dynamism and complexity of the organization’s environment and also growing expectations of customers, customers’ recognition is an essential principle. Hence, transacting knowledge with customers is a matter of great importance which requires special attention of organizations. The purpose of the current study is to explore the relationship between customers’ perception of the company’s performance in the field of customer knowledge management process (such as mutual knowledge exchange with customers, sharing product and sharing knowledge with customer and gaining customer’s knowledge) and word of mouth.

    Methodology

    In order to measure customers’ perception of the customer knowledge management process, three dimensions have been used, including: knowledge for customer, knowledge from customer and knowledge about customer. After studying the theoretical background, an appropriate questionnaire has been designed and distributed among the customers of private banks in Tehran. Also in order to analysis the gathered data, Smart-PLS software have been used.

    Findings

    The results indicate that, customers’ positive perception of company’s knowledge management efforts has a positive and significant influence on customer willingness to spread positive words.

    Conclusion

    As customer loyalty mediate the relationship between customer knowledge management and Word of mouth, customer knowledge management could be a useful tool for organizations to improve customer loyalty and consequently increase customer’s inclinations to spread word of mouth.

    Keywords: customer knowledge management, Customer Loyalty, Word-of-Mouth
  • Mohammad Talari *, Ameneh Binandeh Pages 69-97
    Objective

    In today's global, complex and dynamic business environment, the speed of change and the intensity of competition are increasing. In this situation, competitors who, Coopetition strategy is effective in dealing with these uncertainties and overcoming these challenges. Given the importance of a coopetition strategy in the context of the corona crisis for businesses. The purpose of this study is to comprehensively investigate the requirements of implementing coopetition in conditions of environmental uncertainty (corona) to provide a model in this field.

    Method

    In this paper, in order to explain a comprehensive model, by systematic review of the literature and with the help of meta synthesis qualitative research method, all dimensions of coopetition are identified. Then, the importance and priority of each of the proposed factors has been determined based on the content analysis approach using Shannon's quantitative entropy method; In a way, this research is innovative both in its methodology and the results obtained.

    Results

    In this study, first 126 indicators of coopetition requirements were identified and classified into 13 subcategories and 35 dimensions. All of these were placed in the three categories of organizational empowerment, environmental context, and uncertainty drivers in the Corona crisis.

    Conclusion

    The results of the study showed that the most important drivers in the areas of organizational empowerment (strategic investment) are environmental contexts (environmental dynamics) and coronary crisis drivers (technological cooperation).

    Keywords: coopetition strategy, Organizational enablers. Environmental context, Corona crisis drivers, Meta-synthesis
  • Mohammad Ghaffari *, Morteza Soltanee, Afsaneh Shahraki Azad, Mina Khoshroo Pages 98-119

    Today, the brand of tourism destinations plays a significant role in their success and also identifying opportunities for co-creation of the brand of tourism destinations can play a significant role in developing and promoting the brand of these destinations. The main goal of this research is to identify the tourism brand's entrepreneurial opportunities in the three stages before, during and after the trip.In this study, in order to identify opportunities for tourism brand co-creation, first a semi-structured interview was conducted with domestic tourists who traveled to Tehran in August 2016, who were selected judiciously. Then the quantitative entropy method was used to prioritize the opportunities. From the text analysis of the interviews, 53 sub-themes and 13 main themes were identified in the form of 3 main axes (before, during and after the trip). The axis includes 4 opportunities before the trip, 4 opportunities during the trip and finally 5 opportunities after the trip.The results of the qualitative research indicate the importance of searching and gathering information in the pre-travel stage, interaction in the travel stage, recommendation and ordering (word of mouth) in the post-travel stage are the most important. Quantitative findings also show that content production is the most important opportunity and destination protection is the least important opportunity from the point of view of marketing and tourism experts.

    Keywords: Tourism Destination, Brand Co-creation, Tourism Destination Brand Co-creation
  • Mohammad Mehdi Poursaeed *, Farzane Shojaee, Mahbobeh Barzegarpour Pages 120-146

    This study aimed to investigate the features affecting place branding in the social network (Instagram) using data mining technique. In this research, three domestic tourism destinations and four foreign (international and Middle east) tourism destinations were examined and over a period of one year 912 Instagram posts were reviewed on the target pages. Analyzing and data mining were done by IBM SPSS Modeler software. And, two method of Association rule mining were used for finding rules and significant features of data base. And this analysis shows that factors such as type, content, month and day of posting, tag and hashtag and caption on Instagram have an impact on audience engagement and personal brand awareness. Using the results of this study, numerous organizations, responsible for branding a tourism destination, can learn the factors that influence place branding in social networks and make their audience more aware of that tourism place.

    Keywords: Place Branding, social media, Instagram, Data mining Approach
  • Ahmad Taheri *, Mohammadmehdi Parhizgar, Mohammad Taghi Amini, Habibullah Danaei Pages 147-170
    Objective

    Proper implementation of the strategy is recognized as one of the key capabilities of organizations in order to achieve the set goals. However, many organizations do not have enough ability to achieve their goals due to the lack of a proper process for implementing the developed strategies. The present study aimed to provide a model for implementing marketing strategy in commercial service organizations and specifically commercial banks.

    Method

    This research is applied in terms of purpose; In terms of monitoring and control, it is a field and in terms of how to analyze the data, it is a descriptive type. The approach of this research is qualitative and the method of doing it is Delphi technique. The statistical population of this study consists of experts in commercial banks of Bushehr province who have been sampled using the guided method. Data collection tools are semi-structured in-depth interviews and questionnaires.

    Findings

    The results show that 13 internal and external environmental factors consisting of two categories of internal factors and one group of external environmental factors on the correct implementation of marketing strategy in commercial banks. Outcome: Factors affecting the implementation of marketing strategy include: 1- In-system software (including risk management, top management; cross-sectoral relationships; top management commitment; strategy implementation knowledge; leadership tactics; employee and organization interests alignment; planning; organizational coordination ; Organizational culture), 2- hardware factors within the organization (including technology and organizational structure) and 3- external environmental factors (including environmental information and government laws and regulations).

    Keywords: Strategy Implementation, Marketing strategy, commercial banks, Delphi technique
  • sajjad etemadian *, Mohammad Mehdi Parhizgar Pages 172-197

    Business organizations need to adapt to changes in this area. Iran's customs also formulated and implemented strategic planning based on the strategic planning of the World Customs Organization and the economic and foreign trade conditions of the country. The purpose of this study is to analyze the phenomenological experiences of strategic management in the Customs Organization using the George analytical method. George Analysis Method analyzes data in descriptive phenomenology and consists of 5 steps. In order to determine the importance of this method of analysis and its application, a basic goal has been proposed in this research; The lived experiences of the strategist during the formulation and implementation of strategic planning lead to the direction and optimization of customs performance in the field of strategic management (including three stages of formulation, implementation and control) and ultimately the success of the organization and based on that important and effective variables Specify the strategic management of customs. The study population is employees and managers who were involved in the strategies of the organization and describe and describe their experiences. By purposeful sampling, 12 employees and line and staff managers were selected. Then the required data were collected by semi-structured individual interviews (30 to 55 minutes) in the period of 2/15/98 to 6/20/98. The findings of the George method were classified into five basic concepts: organizational culture and values, control, networks and communications, performance and organizational structure.

    Keywords: Strategic Management, Lived strategist experience, Cognitive phenomenological analysis, George method