فهرست مطالب

حسابداری مدیریت - پیاپی 48 (بهار 1400)

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 48 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بهاره بنی طالبی دهکردی* صفحات 1-22
    موفقیت در شکل دهی تغییر و تحولات آتی مستلزم درک علل تغییر و تحول در گذشته و شناخت ساختارها و روابط ایجادکننده تحولات آینده است تا با استفاده از آن بتوان ساختارها و روابط نظام مندی که تغییر و تحولات را در نظامهای اقتصادی و اجتماعی به وجود می آورند شناسایی کند . علم پویایی شناسی سیستمها ، که از آن برای شناخت، درک و تجزیه و تحلیل رفتار و حرکات اجزای سیستم استفاده می شود می تواند مسایل مختلف ساده و پیچیده را مدلسازی نموده و تغییر ناشی از تعامل متغیرها و شناسایی رفتارهای آتی آنها را در دوره های زمانی مختلف مورد بررسی قرار دهد. سیستم اطلاعات حسابداری نیز که از مهمترین تعیین کننده های مدیریت و عملکرد سیستم های اطلاعاتی در موسسات است به نوعی فرایند تصمیم گیری محسوب  می شود و تابعی از زمینه،مسئله موجود و فرد است و متغیرهای زمینه ،تفاوت در محیط تصمیم گیری را نشان می دهند که بر چگونگی تفسیر تصمیم گیرنده از محیط پیرامون تاثیر می گذارند و برای کاهش آثار منفی و نگران کننده ناشی از عواقب نامطلوب آن را در هر سازمان می باشد ، نیازمند شناخت ، درک و تجزیه و تحلیل رفتار و حرکات اجزای سیستم به کمک ساختار پویایی شناسی سیستمها می باشد تا با بهره گیری از آن مسایل مختلف ساده و پیچیده را مورد بررسی و حل قرار داد . بر این اساس برای اولین بار در ایران،در مقاله حاضر، به معرفی و تبیین پویایی شناسی سیستمها ،اجزای تشکیل دهنده هر سیستم پویا و نحوه تعامل و ارتباط پویایی شناسی سیستم و اجزای آن در سیستم حسابداری از منظر دانش پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مطالعات پویایی شناسی سیستم، مبانی فلسفی، پاردایم های علوم اجتماعی، سیستم اطلاعات حسابداری
  • محمودرضا خاکی، محسن حمیدیان*، نگار خسروی پور، مریم صراف صفحات 23-44

    امروزه افشای اطلاعات نهادهای نظارتی در باب تقلب های حسابداری و رفتارهای تحریف ساز شرکت ها در سطح بازار سرمایه، سطحی از آنومی فشارهای اجتماعی بر این بازار گسیل داشته است و به دلیل عدم توسعه زیرساخت های بازخورد جریان اطلاعات، حتی در صورت وجود آنومی فشارهای اجتماعی، عدم نظارت های نهادی باعث می شود تا سطح بالایی از بروز تحریف در گزارشگری مالی، همچون گزارشگری مالی متهورانه اتفاق بیفتد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آنومی فشارهای اجتماعی بر گزارشگری مالی متهورانه با اتکاء به تحلیل نظریه برداشت نقدگرایانه مدیر می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری و تحلیل حداقل مربعات جزیی ضمن برازش مطلوبیت مدل، تاثیر آنومی فشارهای اجتماعی بر گزارشگری مالی متهورانه را مورد بررسی قرار داد. در این پژوهش به منظور سنجش متغیر برونزار یعنی آنومی فشارهای اجتماعی، از طریق تحلیل فراترکیب با مشارکت 15 نفر از خبرگان پژوهش اقدام به ایجاد پرسشنامه محقق ساخت شد. سپس از دو معیار محافظه کاری خان و واتز (2009) و تفاوت اقلام تعهدی اختیاری شرکت با میانه اقلام تعهدی اختیاری سایر شرکت های مورد بررسی هلتزر و همکاران (2012) وکوتاری و همکاران (2005) برای سنجش گزارشگری مالی متهورانه استفاده شد. پرسشنامه مذکور برای 142 مدیر عامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارسال گردید و که در نهایت پس از پیگیری های فراوان، 105 پرسشنامه تکمیل و برگشت داده شد و به عنوان نمونه نهایی برای تجزیه و تحلیل استفاده گردید. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول مدل های اندازه گیری و ساختاری پژوهش، مطابق با برداشت نقدگرایانه مدیر، نتایج نشان داد، آنومی فشار اجتماعی بر گزارشگری مالی متهورانه تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: آنومی فشار اجتماعی، گزاشگری مالی متهورانه، برداشت نقدگرایانه مدیر
  • امید سعیدی، آرش نادریان*، علی خوزین، حسین دیده خانی صفحات 45-68

    در محیط پویای کسب وکار، که جریان های سود در آینده از عدم اطمینان برخوردارند، شرکت ها نیاز دارند که به صورت مستمر در جستجوی فرصت های جدید و بهره برداری نوآورانه از آن ها باشند. حفظ حضور فعال در بازار و دستیابی به عملکرد بالاتر مستلزم توجه بیشتر این شرکت ها به عوامل تاثیرگذار بر شاخص ها و ظرفیت های گرایش سرمایه گذاری کارآفرینانه می باشد. امروزه کارآفرینی و اتخاذ رویکرد کارآفرینانه به عنوان یک تدبیر مهم و خردمندانه مدیریتی برای چگونگی سازماندهی شرکت ها و بهره برداری از فرصت های بازار در کانون توجه صاحبنظران و مدیران در عرصه تیوری و عمل مدیریت سازمان ها قرار دارد. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر خردمندی مدیریتی بر گرایش سرمایه گذاری کارآفرینانه ی شرکت های بازار سرمایه براساس تحلیل نظریه گالاتیا می باشد. در این پژوهش به منطور سنجش گرایش سرمایه گذاری کارآفرینانه از دو معیار گرایش کارآفرینانه براساس رویکرد تحلیل پوششی داده ها و رویکرد تحلیل آنتروپی شنون استفاده شده است. همچنین به منظور سنجش خردمندی مدیریتی از پرسشنامه آردلت (2003) که مبتنی بر سه خرده مقیاس خردمندی بر مبنای شناخت؛ خردمندی بر مبنای تامل و خردمندی بر مبنای عواطف می باشد، استفاده گردید. در این پژوهش که در سال 1398 انجام شد، 82 پرسشنامه با مشارکت مدیران شرکت بورس اوراق بهادار تهران تکمیل و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. به منظور برازش و آزمون فرضیه پژوهش، از تحلیل حداقل مربعات جزیی  استفاده شد. نتایج پس از برازش مطلوبیت مدل نشان داد، خردمندی مدیریتی تاثیر مثبت و معناداری در توسعه گرایش سرمایه گذاری کارآفرینانه در تحت رویکرد اثر گالاتیا دارد. در واقع این نتیجه بیان کننده ی این واقعیت است که وجود انتظارات مثبت یک مدیر از خودش، می تواند سطح خردمندی برحسب رویکرد فرد با اثربخشی بیشتری در تصمیم گیری های سازمانی را تقویت نماید و باعث گردد تا گرایش های سرمایه گذاری کارآفرینانه به صورت تقویت شده تر در جهت پویایی بیشتری حرکت کند.

    کلیدواژگان: نظریه گالاتیا، خردمندی مدیریتی، گرایش سرمایه گذاری کارآفرینانه
  • سمیه شریفی، سید علی واعظ*، مهدی بصیرت صفحات 69-86
    هدف این پژوهش توسعه پارادایم حسابداری قضایی در نوسان پذیری سطح حفاظت از منافع سهامداران در بین شرکت ها براساس نظریه ثراندیک می باشد. در این پژوهش که در بازه زمانی یکساله 1397-1398 صورت پذیرفت، ابزار جمع آوری شامل دو بخش پرسشنامه و داده های افشا شده در صورت های مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران بود. در واقع باهدف ارتقای سطح نوآوری در پیوند بین فرآیندهای قضاوتی و کمی در انجام پژوهش های حسابداری، جهت جمع آوری داده های توسعه ی پارادایم قضایی از پرسشنامه ی استاندارد و جهت جمع آوری داده های حفاظت از منافع سهامداران از روش تحلیل آنتروپی استفاده شد. سپس مجموع نتایج ارزیابی شرکت ها از نظر تاثیرگذاری حسابداری قضایی براساس دو معیار شرکت های دارای حفاظت از منافع سهامداران بالا و حفاظت از منافع سهامداران پایین به واسطه ی انجام آزمون های روش مانوا چند متغیره، تحلیل واریانس اندازه های مکرر و همچنین آزمون های تعقیبی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه ی آزمون فرضیه پژوهش نشان داد، پارادایم حسابداری قضایی در شرکت های دارای حفاظت بالا از منافع سهامداران نسبت به شرکت های حفاظت پایین از منافع سهامداران تفاوت معناداری دارد. در واقع این نتیجه نشان دهنده ی پیوند پارادایم حسابداری قضایی به عنوان محرک و عاملی برای حفاظت از منافع سهامداران می باشد که باهدف ایجاد یک رویکرد منسجم جهت انطباق خروجی های حسابداری با قوانین و مقررات و کشف تخلفات مالی جهت افزایش حساسیت ها نسبت به حفاظت از منافع سهامداران صورت می گیرد و کارکردهای اعتمادزایی در بین سهامداران نسبت به شرکت را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: نظریه ثرندایک، پارادایم حسابداری قضایی، حفاظت از منافع سهامداران
  • فرزاد قادری، عسگر پاک مرام*، حسن قالیباف اصل، جمال بحری ثالث صفحات 87-102

    سلامت مالی شرکت ها موضوعی است که به بحث تداوم فعالیت، ورشکستگی، درماندگی مالی و پایداری اطلاعات حسابداری در ارتباط است. ازاین رو، با پیروی از پژوهش پوتانگ1 (2011) و بالوگانی2 (2020)، هدف پژوهش حاضر ارایه الگویی برای سلامت مالی شرکت ها از طریق پیش بینی روابط علی میان سازه های حسابداری پایداری (آگاهی اخلاق حسابداری، فعالیت داوطلبانه حسابداری، شفافیت طرز فکر حسابداری، افشاء سرمایه انسانی و گزارشگری مسئولیت اجتماعی) و سلامت مالی شرکت ها است. جامعه آماری این پژوهش، مدیران و کارشناسان مالی شرکت های موردبررسی بوده و جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شده است. پس از انجام آزمون های پایایی و روایی داده های نمونه، تحلیل های مربوط بر اساس رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری3 (حداقل مربعات جزیی) به کمک نرم افزار smart-pls صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که سلامت مالی شرکت ها تحت تاثیر سازه های پایداری حسابداری (فعالیت های داوطلبانه حسابداری، شفافیت طرز فکر حسابداری و گزارشگری مسئولیت اجتماعی) قرار می گیرد. شرکت ها برای اینکه دچار درماندگی مالی نشوند و سلامت مالی داشته باشند، باید دارای ویژگی های حسابداری پایداری باشند؛ بنابراین، اگر سرمایه گذاران و ذینفعان نتوانند به این اطلاعات پایدار متکی شوند، احتمال سلامت مالی شرکت کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: اخلاق حسابداری، فعالیت داوطلبانه حسابداری، شفافیت طرز فکر حسابداری، گزارشگری مسئولیت اجتماعی، سلامت مالی
  • اصغر کرمی، رضا غلامی جمکرانی*، یوسف تقی پوریان، زهره حاجیها صفحات 103-128
    از آنجاییکه دو ویژگی اساسی حرفه حسابرسی خدمت به جامعه و جلب اعتماد عموم مردم می باشد، مسئولیت اجتماعی حسابرسان در ارتقای اعتماد اجتماعی، شفاف سازی اطلاعات و اعتمادبخشی به عموم، نقش و مسئولیتی خطیر است. لیکن با توجه به این که محصول نهایی حسابرسی مورداستفاده سرمایه گذاران، اعتباردهندگان، تدوین کنندگان مقررات، دولت ها و به طور اعم جامعه هست، برداشت از کیفیت حسابرسی در میان ذینفعان متفاوت است. پژوهش های پیشین برای تعیین مولفه های موثر بر کیفیت حسابرسی صرفا گروه های محدود از ذینفعان را مدنظر قرار داده بودند؛ و از طرفی با توجه به شرایط محیطی حرفه حسابرسی در ایران بسیاری از حوزه هایی که می توانند بر کیفیت حسابرسی تاثیرگذار باشند نادیده گرفته شده، این پژوهش با درک این موضوع به دنبال ارتقای سطح اعتماد اجتماعی با شناسایی و رتبه بندی راهبردهای بهبود کیفیت حسابرسی از دیدگاه ذینفعان می باشد. در این پژوهش براساس حوزه های زنجیره تامین گزارشگری مالی و از طریق مصاحبه با ذینفعان کلیدی و به کمک روش دلفی و آنتروپی فازی ذوزنقه ای، جنبه های گوناگون کیفیت حسابرسی و رتبه بندی راهبردهای بهبود آن، موردپژوهش قرار گرفتند. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-پیمایشی است. از دیدگاه خبرگان راهبردهایی نظیر" افزایش مسئولیت پاسخگویی مدیران، اعمال نظارت قوی بر فعالیت موسسات حسابرسی در جهت رعایت کامل استقلال حرفه ای؛ نظارت و مراقبت حرفه ای؛ آموزش و کنترل کیفیت، اظهارنظر بر اساس شواهد بدون در نظر گرفتن فشارها، اعمال دستورالعمل های مطمین برای ارجاع کار و نرخ بندی قراردادها بر اساس تعرفه مصوب، افزایش مسئولیت قانونی حسابرسان نسبت به گزارش های حرفه ای، به کارگیری مدیران مالی متعهد و متخصص، و..." در راستای بهبود کیفیت حسابرسی از اهمیت ویژه ای برخوردارند.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، کیفیت حسابرسی، زنجیره تامین گزارشگری مالی، فازی ذوزنقه ای، آنتروپی فازی
  • هادی ملکی پور، محمدرضا عبدلی*، حسن ولیان صفحات 129-154
    از آنجایکه حرفه حسابرسی فرآیندی همراه با قضاوت است، شناخت مفاهیم استدلالی برای رسیدن به سطحی از منطق در قضاوت حسابرسی مفهوم نظری و بنیادی در عرصه این حرفه می باشد. در این راستا باید بیان نمود، درایت به عنوان یکی از مولفه های تصمیم گیری در قضاوت حسابرس محسوب می شود که سطحی از تعقل گرایی برای اتخاذ تصمیم خردمندانه را تعیین می کند و باعث ارتقای سطح کیفی قضاوت در حسابرسی می شود. براین مبنا هدف این پژوهش طراحی مدل درایت خردمندانه ی حسابرس در قضاوت حرفه ای می باشد. روش شناسی این پژوهش ترکیبی (کیفی و کمی) است که براساس مشارکت دو جامعه خبرگان به عنوان اعضای پانل در بخش کیفی و 30 نفر از حسابرسان مستقل به عنوان اعضای جامعه آماری در بخش کمی صورت پذیرفت. در بخش کیفی از روش فرا تحلیل به منظور شناسایی مضامین مربوط به ویژگی های درایت خردمندانه در قضاوت حرفه ای استفاده شد و سپس از طریق تحلیل دلفی مضامین پایه تعیین شده، براساس دو معیار ضریب توافق و میانگین طی سه مرحله به صورت رفت و برگشتی برای رسیدن به نقطه اشباع تیوریک مورد بررسی قرار گرفت که نتایج در این بخش از میان 20 مضمون پایه تعداد 14 مضمون را مورد تایید قرار داد. در بخش کمی نیز مضمون های تایید شده ابتدا کدگذاری و سپس براساس ایجاد پرسشنامه های ماتریسی بین اعضای جامعه هدف در بخش کمی توزیع شدند تا براساس روش تحلیل تفسیری ساختاری فراگیر، تاثیرگذارترین ویژگی مربوط به درایت خردمندانه حسابرس در قضاوت حرفه ای شناسایی شود. براساس نتایج مشخص گردید، مضمون پایبندی به اصول اخلاق حرفه ای به عنوان مضمون پایه تفکر حرفه ای تاثیرگذارترین ویژگی درایت خردمندانه انتخاب شد.
    کلیدواژگان: فلسفه درایت خردمندانه، قضاوت حرفه ای، مضامین تفکر
  • غلامعلی موحدی اصل*، مهدی مرادزاده فرد، حمید احمدزاده صفحات 155-168

    این مقاله بر اساس نظریه وابستگی اجتماعی ، تاثیر دولتی بودن همزمان حسابرس مستقل و مدیرعامل شرکت، و همچنین تغییر همزمان حسابرس مستقل و مدیرعامل شرکت، بر نوع اظهار نظر حسابرس مستقل و محافظه کاری مشروط حسابداری را در 168 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را طی دوره زمانی 1389 الی 1397 مورد بررسی قرار می دهد. آزمون فرضیه های تحقیق بر اساس روش رگرسیون خطی چندگانه به روش حداقل مربعات معمولی با رویکرد پانل-اثرات ثابت، و همچنین روش رگرسیون باینری-لجستیک انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دولتی بودن همزمان مدیرعامل و حسابرس مستقل، رابطه ای مثبت و معنی دار با صدور اظهار نظر مقبول توسط حسابرس مستقل دارد. هم چنین دولتی بودن همزمان مدیرعامل و حسابرس مستقل موجب افزایش محافظه کاری حسابداری می شود. از طرف دیگر ، تغییر همزمان مدیرعامل و حسابرس مستقل، رابطه ای معنی دار و منفی با صدور اظهار نظر مقبول توسط حسابرس مستقل دارد. اما تغییر همزمان مدیرعامل و حسابرس مستقل، اثر معنی داری بر محافظه کاری مشروط حسابداری ندارد.

    کلیدواژگان: وابستگی اجتماعی، محافظه کاری حسابداری، اظهار نظر حسابرس
  • پرویز میری، قدرت الله طالب نیا*، فائق احمدی، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 169-192

    ثبات در سیستم های اداری به شرکت ها کمک می کند تا با تدوین برنامه ها و استراتژی های منسجم، اهداف شرکت ها، قابل دستیابی تر باشند. یکی از تیوری های مرتبط با این عرصه تیوری ثبات هژمونیک است که ریشه در لایه های اقتصادی نظام های کلان تر اداری دارد. این پژوهش تلاش نمود تا برمبنای نظریه ثبات هژمونیک، تاثیر سنگربندی مدیرعامل بر فشارهای اجتماعی ذینفعان را مورد بررسی قرار دهد. براین مبنا به منظور سنجش فشارهای اجتماعی از دو تحلیل فراتلفیق و دلفی استفاده شد که در نهایت با مشارکت خبرگان پژوهش، پرسشنامه های در قالب مقیاس لیکرت 5 گزینه ای تدوین شد. همچنین به منظور سنجش سنگربندی مدیرعامل از سه معیار دوره تصدی، مالکیت مدیریتی و دوگانگی وظیفه براساس تعریف شاخص های مجازی 0 و 1 استفاده گردید. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1398 بود که تعداد 109 پرسشنامه با مشارکت مدیران عامل شرکت های فوق از طریق تحلیل حداقل مربعات جزیی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه آزمون فرضیه پژوهش نشان داد، سنگربندی مدیرعامل بر فشارهای اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری دارد. این نتیجه در واقع نقد نظریه ثبات هژمونیک در سطح تیوری های نمایندگی در شرکت های بازار سرمایه می باشد و بیان کننده ی این واقعیت است که وجود سنگربندی به منظور ثبات مدیرعامل در راس حاکمیت و تصمیم گیری شرکت همسو با ثبات هژمونیک، نمی تواند عاملی برای کنترل فشارهای اجتماعی ذینفعان باشد، چراکه وجود انگیزه های فرصت طلبانه مدیران باعث خواهد شد تا کارکردهای اثربخش و کارا در مسیر توسعه شرکت، مختل شود، و ذینفعان از طرق مختلف فشارهای زیادی را برای حفاظت از منافع خود بر شرکت وارد نمایند.

    کلیدواژگان: نظریه ثبات هژمونیک، فشارهای اجتماعی ذینفعان، سنگربندی مدیرعامل
  • مریم شهری، نقی فاضلی*، محمدرضا عبدلی صفحات 193-214
    تغییرهای محیط زیستی در طی قرن حاضر به حدی بوده است که حتی توسعه ی تکنولوژی ها الزاما به کنترل آلایندگی های زیست محیطی منجر نشده است و امروزه بسیاری از اندیشمندان همسو با پارادایم نظریه آنتروپوسن، تغییر رفتارهای زیست محیطی را از یک سو مهمترین عامل حفظ محیط زیست عنوان می نمایند و از سویی دیگر گسترش پیامدهای استراتژیک در حوزه ی کارکردهای سبزگرایی را برای شرکت ها به عنوان ارکان اجتماعی تصمیم گیرنده در خصوص محیط زیست، متصور هستند. هدف این پژوهش بسط پارادایم نظریه ی آنتروپوسن در بررسی تاثیر رفتارهای زیست محیطی شرکت ها نسبت به پیامدهای استراتژیک حسابداری سبز در سطح شرکت های بازار سرمایه می باشد. در این پژوهش که از نظر روش شناسی برحسب ماهیت مساله و هدف پژوهش، کاربردی محسوب می شود، شیوه ی جمع آوری اطلاعات از نوع پیمایشی-همبستگی بود و ابزار پژوهش پرسشنامه بود. جامعه آماری در این پژوهش، مدیران عالی در 50 شرکت برتر بورس اوراق بهادار تهران در سال 1398 می باشند، که باتوجه به اینکه مدیران عالی موردنظر در این پژوهش شامل دو سطح پست مدیرعامل و پست معاون اجرایی و کمتر از 100 نفر بودند، از معیار سرشماری برای انتخاب مشارکت کنندگان پژوهش استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، براساس پارادایم نظریه ی آنتروپوسن، تغییر رفتارهای زیست محیطی شرکت ها، باعث افزایش پیامدهای استراتژیک حسابداری سبز می شود. نتیجه این پژوهش نشان می دهد، برای تحقق پارادایم آنتروپوسن در سطح عملکردی شرکت ها، تغییر نگرش، رفتار و اخلاق عملی افراد به عنوان سکانداران شرکت سبب می شود تا تصمیم گیری های اثربخش در خصوص کاهش آلایندگی های زیست محیطی با دخالت ویژگی های رفتاری برای شرکت ها افزایش یابد.
    کلیدواژگان: پارادایم نظریه ی آنتروپوسن، رفتارهای زیست محیطی شرکت ها، پیامدهای استراتژیک حسابداری سبز
  • مریم نورائی، عطاالله محمدی ملقرنی*، ایرج نوروش، کاوه بهمن پور صفحات 215-231

    هدف این پژوهش بررسی نقش هورمون ها در رفتارهای مالی است. ریسک پذیری و خوشبینی دو ویژگی رفتاری مدیران و سرمایه گذاران است؛ بنابراین این دو عامل رفتاری و سطح هورمون های موثر بر آن ها مورد بررسی قرار گرفت. هورمون های پژوهش شامل هورمون تستسترون، فری تستسترون، تی 3، تی4، تی اس اچ و کورتیزول بود که توسط آزمایش خون در آزمایشگاه طبی اندازه-گیری شد. همچنین سن و جنسیت نیز دو متغیر دیگر پژوهش  بودند. جامعه آماری شامل مدیران مالی شاغل در موسسات دولتی و بانک ها بود و جهت جمع آوری داده های کیفی از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار RSM ،SPSS و لیزرل انجام شد. این پژوهش تجربی از لحاظ زمان مقطعی، از نظر داده ها کمی و به لحاظ هدف بنیادی-کاربردی است. نتایج نشان داد سطح هورمون ها، جنسیت و سن تاثیرات معناداری بر ریسک و خوشبینی دارند این یافته ها در راستای نتایج پژوهش های مالی عصبی می باشد.

    کلیدواژگان: ریسک پذیری، خوشبینی، مالی عصبی
|
  • Bahareh Bani Talebi * Pages 1-22
    Success in shaping the future requires an understanding of the causes of changes in the structures and relationships that cause changes in the past and future developments to use it to build structures and relationships that systematic changes in economic and social systems created by the identification. Knowledge of system dynamics, from which to identify, understand and analyze the behavior and movements of the system components can be simple and complex modeling issues and changes resulting from the interaction of variables and identify their future behavior in different time periods under review. Accounting information system of the most important determinants of performance management and information systems in institutions in a decision-making process is And a function of context, it is available and individual variables, the difference in the decision-making suggests that the environment can influence the decision-makers on how to interpret And to reduce the negative effects and worrisome due to its adverse consequences in any organization, needs Identify, understand and analyze the behavior and movements of the system components of system dynamics is to help structure To take advantage of simple and complex issues were discussed and resolved. Accordingly, for the first time, in this paper, to introduce and explain the system dynamics, dynamic system components and how to interact and communicate dynamics of the system and its components in the accounting system from the perspective of knowledge.
    Keywords: philosophical, social science paradigm, Accounting Information System
  • MahmoudReza Khaki, Mohsen Hamidiyan *, Negar Khosravipoo, Maryam Sarraf Pages 23-44

    As pressures of accounting fraud and corporate distortion behaviors emerge on the capital market over the past two decades, social pressures on this market have increased steadily. In fact, due to underdeveloped feedback flow infrastructure and lack of financial transparency of companies, even in the face of social pressures, lack of institutional oversight leads to a high level of distortion in financial reporting, such as Aggressive Financial Reporting. The Purpose of this research is The Effect of Social Pressures Anomie on Aggressive Financial Reporting by Analysis of the Theory of Managerial Critical Perception. Therefore, the present study investigated the impact of stakeholder social pressures on bold financial reporting using the structural equation modeling approach and partial least squares analysis (PLS) while fitting the model's utility. In this study, in order to measure the externalizing variable, ie social pressure of the stakeholders, through the analysis of Meta-synthesis a researcher-made questionnaire was developed with the participation of 15 research experts. Then, the two conservative measures of Khan and Watts (2009) and the difference between the voluntary accruals of the company and the average of the voluntary accruals of the other companies examined by Heltzer et al (2012) and Kothari et al (2005). The questionnaire was sent to 142 CEOs of listed companies in Tehran Stock Exchange and finally after many follow-up, the 105 questionnaires were completed and returned and used as a final sample for analysis. After confirming the acceptable fit of the measurement and structural models of the research, in accordance with the prediction of harvest management theory, the results showed that the social pressures of the stakeholders have a positive and significant effect on bold financial reporting.

    Keywords: Social Pressures Anomie, Aggressive Financial Reporting, Theory of Managerial Critical Perception
  • Omid Sayeedi, Arash Naderiyan *, Ali Khozein, Hosein Didekhani Pages 45-68

    In a dynamic business environment, where profit flows are uncertain in the future, companies need to be constantly looking for new opportunities and innovative exploitation. Maintaining an active presence in the market and achieving higher performance requires these companies to pay more attention to the factors affecting the indicators and capacities of the entrepreneurial investment trend. Today, entrepreneurship and entrepreneurial approach as an important and prudent management strategy for how to organize companies and take advantage of market opportunities is the focus of experts and managers in the field of theory and practice of organizational management. The purpose of Managerial Wisdom and Entrepreneurial Investment Orientation of Capital market companies Based on the analysis of Galatia's theory. In this study, two measures of entrepreneurial orientation were used to measure entrepreneurial investment orientation based on the data envelopment analysis (DEA) approach and Shannon's entropy analysis approach. Also, in order to measure managerial wisdom from the Ardelt (2003) questionnaire, which is based on three cognitive subscale scales based on cognition; Wisdom is based on reflection and wisdom is based on emotions. In this study, which was conducted in 2019, 82 questionnaires were completed and analyzed with the participation of managers of the Tehran Stock Exchange. In order to fit and test the hypothesis, we used the partial least squares (PLS) analysis. The results showed that Managerial Wisdom has a positive and significant effect on the development of entrepreneurial investment orientation under the Galatia approach. In fact, this results in the fact that the existence of positive expectations of a manager from himself, can strengthen the level of wisdom in terms of the individual's approach with more effectiveness in organizational decisions and cause to move more dynamically in the direction of further dynamism of entrepreneurial capitalization trends.

    Keywords: Galatia's theory, Managerial Wisdom, Entrepreneurial Investment Orientation
  • Somayeh Sharifi, Seyed Ali Vaez *, Mehdi Basirat Pages 69-86
    The Purpose of this research is developing a Judicial Accounting Paradigm in the Fluctuation of the Level of Protection of Shareholders' profits in Companies by Thorndike's Theory Test. In this study, which was conducted in the period of one year in 2018-2019, the collection tool included two parts of a questionnaire and the data disclosed in the financial statements of Tehran Stock Exchange companies. In fact, in order to improve the level of innovation in the relationship between judgmental and quantitative processes in accounting research, a standard questionnaire was used to collect data on the development of the judicial paradigm and entropy analysis was used to collect data on the protection of Shareholders' profits. Then, the total results of companies' evaluation in terms of judicial accounting effectiveness were examined based on two criteria of companies with protection of high shareholders' interests and protection of low shareholders' profits by multivariate maneuver tests, repeated measures analysis of variance and post hoc tests. The results of the research hypothesis test showed that the judicial accounting paradigm in companies with high protection of shareholders 'interests compared to companies with low protection of shareholders' interests is significantly different. In fact, this result shows the link between the judicial accounting paradigm as a stimulus and a factor to protect the interests of shareholders which aims to create a coherent approach to comply with accounting outputs with laws and regulations and detect financial irregularities to increase sensitivities to protect the interests of shareholders and has the function of building trust among shareholders in the company.
    Keywords: Thorndike's Theory, Judicial Accounting Paradigm, Protection of Shareholders' Profit
  • Farzad Ghaderi, Asgar Pakmaram *, Hasan Galibafe Asl, Jamal Bahri Sales Pages 87-102

    Coroprate Financial health is an issue that is related to the continuity of activity, bankruptcy, financial helplessness and the stability of accounting information. Therefore, following the research of Poutang(2011) & Balugani(2020) the aim of this study is to provide a model for corporate financial health by predicting causal relationships between sustainable accounting structures (Awareness of accounting ethics, Voluntary Accounting Proactiveness, Transparency Accounting Mindset, Human Capital Disclosure, Social Responsibility Reporting) and corporate financial health. Is. The statistical population of this study was managers and financial experts of the surveyed companies and standard questionnaire was used to collect data. After performing the reliability and validity tests of the sample data, the relevant analyzes were performed based on the structural equation modeling approach. The results showed that the financial health of companies is affected by sustainability structures (voluntary accounting activities, transparency of accounting thinking and social responsibility reporting). Companies must have sustainable accounting features in order to avoid financial hardship and financial health. Therefore, if investors and stakeholders cannot rely on this sustainable information, the company's financial health is likely to decline.

    Keywords: Accounting Ethics, Voluntary Accounting Activity, Transparency of Accounting Thinking, Social Responsibility Reporting, Financial Health
  • Asghar Karami, Reza Gholami Jamkarani *, Yousef Taghipouryan, Zohreh Hajiha Pages 103-128
    Since the two essential characteristics of the audit profession are serving the community and gaining the public's trust, auditors' social responsibility is important in promoting social trust, information transparency, and public confidence. The end-product of auditing is used by investors, creditors, regulators, governments and the general public, the perception of audit quality varies among stakeholders, and is a multidimensional concept. because previous research has identified only a limited group to determine the factors affecting audit quality and given the environmental conditions of the auditing profession in Iran, many areas that could affect the quality of auditing have been overlooked. This research seeks to enhance this understanding Level of social trust by identifying and ranking auditor quality improvement strategies Is the view of stakeholders .In this study, based on the areas of the financial reporting supply chain and using the Delphi method and the trapezoidal fuzzy entropy, various aspects of audit quality and rating. The strategies for its improvement were studied. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in nature.From the experts' point of view, strategies such as: "increasing the accountability of managers, exercising strong oversight over the activities of auditing firms to ensure full professional independence, supervision and professional care ؛ Training and quality control, evidence-based commenting, applying secure referral guidelines and contract pricing, and strong oversight to prevent job referrals, increasing auditors' legal responsibility for professional reporting, monitoring of the activities of the institutions, committed and independent use of financial managers, "to improve audit quality are of special importance.
    Keywords: Social Confidence, Audit quality, Financial Reporting Supply Chain, fuzzy Delphi Method, Fuzzy Entropy Method
  • Hadi Malekipour, Mohammadreza Abdoli *, Hasan Valiyan Pages 129-154
    Since the audit profession is a process associated with judgment, understanding the reasoning implications for reaching a level of logic in auditing judgment is a theoretical and fundamental concept in the profession. In this regard, it should be noted that tact is one of the decision-making elements in auditor's judgment that determines the level of rationality for making a wise decision and enhances the quality of audit judgment. The Purpose of this research is designing a Model of Auditor's Intellectual Wisdom in Professional Judgment. The methodology of this research is mixed (qualitative and quantitative) based on the participation of two expert groups as panel members in the qualitative sector and 30 independent auditors as statistical community members in the quantitative sector. In the qualitative part, the meta-analysis method was used to identify themes related to the characteristics of rational wisdom in professional judgment, and then through Delphi analysis of the established themes, based on two criteria of coefficient of agreement and averaged over three stages, to reach the reciprocal. The theoretical saturation point was investigated, and the results in this section confirmed the number of 20 themes out of the 14 basic themes. In the quantitative section, the approved themes were first coded and then distributed to the target population based on matrix questionnaires to identify the most influential attribute of the auditor's wise judgment in professional judgment, based on a comprehensive structural interpretive analysis method. Based on the results, the theme of adherence to the principles of professional ethics was chosen as the basic theme of professional thinking
    Keywords: Wise Tact, Professional judgment, Themes of Thinking
  • Gholamali Movahedi Asl *, Mehdi Moradzadeh Fard, Hamid Ahmadzadeh Pages 155-168

    This paper based on the theory of social ties investigate  the effect of the simultaneous statehood of the independent auditor and CEO of the company as well as the simultaneous change of the independent auditor and CEO of the company on auditor’s opinion and conditional accounting conservatism in 168 listed companies in Tehran stock exchange during the period 2010 to 2018. The research hypotheses were tested based on multiple linear regression method using conventional minimum squares with panel-constant effects approach, as well as binary-logistic regression method.The results of the research show that the simultaneous statehood of the CEO and the independent auditor has a positive and significant relationship with the issuance of a clean opinion by the independent auditor. Also, the simultaneous statehood of the CEO and the independent auditor increases the conservatism of accounting. On the other hand, the simultaneous change of the CEO and the independent auditor has a significant and negative relationship with the issuance of a clean opinion by the independent auditor. But the simultaneous change of CEO and independent auditor does not have a significant effect on accounting conservatism.

    Keywords: Social ties, accounting conservatism, Audit Opinion
  • Parviz Miri, Ghodratolah Talebnia *, Faegh Ahmadi, Hamidreza Vakili Fard Pages 169-192

    Stability in office systems helps companies achieve more goals and goals by developing coherent programs and strategies. One of the theories related to this field is the theory of hegemonic stability, which is rooted in the economic layers of larger administrative systems. Expanding this theory to administrative systems, such as market-based corporate-based companies, can be effective in balancing the relationship with stakeholders and controlling potential social pressures. This research tried to be based on Power Transition (Hegemonic) Theory, examine the effect of the CEO's entrenchment on stakeholders' social pressures. On this basis, two analyzes were used to measure social pressures Meta-synthesis and Delphi Finally, with the participation of research experts, questionnaires were developed in the form of 5-choice Likert scale. Also, in order to measure the CEO's entrenchment, three criteria of tenure, managerial ownership and duty duality were used based on the definition of indicators 0 and 1. The statistical population studied in this study included all companies listed on the Tehran Stock Exchange in 2019. A total of 109 questionnaires were examined with the participation of CEOs of capital market companies through the analysis of Partial Least Squares (PLS). The test results of the research hypothesis showed that CEO entrenchment has a positive and significant effect on stakeholders' social pressure. This result is in fact a critique of power transition (Hegemonic) theory at the level of theories of representation in capital market companies And it shows that the existence of a stronghold for CEO entrenchment at the head of the government and the decision of the company in line with transition (hegemonic) theory, cannot be a factor to control the social pressures of stakeholders. Because the presence of opportunistic motivations of managers will disrupt the effective and efficient functions of the company's development path, and stakeholders will put a lot of pressure on the company to protect their interests in various ways.

    Keywords: Power Transition (Hegemonic) Theory, Stakeholders' Social Pressure, CEO Entrenchment
  • Maryam Shahri, Naghi Fazeli *, Mohammadreza Abdoli Pages 193-214
    Environmental Changes during the present century, to the extent that even the development of environmental technologies not lead necessarily to control emissions and many thinkers today, in line with the paradigm of Anthropocene theory, consider the change of environmental behaviors as one of the most important factors in preserving the environment on the other hand, they envisage the expansion of strategic consequences in the field of greenery functions for companies as the social decision-making elements of the environment. The purpose of this research is Expanding of Anthropocene Theory Paradigm in Examining of Corporate Environmental Behaviors on Green Accounting Strategic Consequences. In this study, the methodology in terms of the nature of the problem and aim of the study is applied, method of data collection and research tool was a questionnaire survey-correlation. The statistical population in this study is the top managers in the top 50 companies of Tehran Stock Exchange in 1398, which considering that the top managers in this study included two levels of CEO and Executives CEO and less than 100 people, is one of the census criteria. It also was used to model analysis partial least squares (PLS). The results showed that, according to the paradigm of Anthropocene theory, changing the environmental behaviors of companies increases the strategic consequences of green accounting. The result of this study shows, for the realization of the company's performance in the Anthropocene paradigm change in attitude, behavior and practice of ethics as corporate helmsman leads to effective decision-making regarding the reduction of environmental emissions, with the involvement of behavioral characteristics such as good; Strengthen social conscience and intention and increase the level of strategic green accounting implications for companies.
    Keywords: Anthropocene Theory Paradigm, Corporate Environmental Behaviors, Green Accounting Strategic Consequences
  • Maryam Nouraei, Ataallah Mohammadiolgharni *, Iraj Noravesh, Kaveh Bahman Pour Pages 215-231

    The aim of the current study was to investigate the role of hormones in financial behaviors. Risk-taking and optimism are two behavioral characteristics of managers and investors; for this purpose, these two behavioral factors and the level of hormones affecting them were studied. The research hormones included testosterone, free testosterone, T3, T4, TSH, and cortisol, which were measured by a blood test in a medical laboratory. Age and gender were also the other two variables of the study. The statistical population included financial managers working in government institutions and banks and a standard questionnaire was used to collect qualitative data. Data analysis was performed using RSM, SPSS, and LISREL software. This experimental research is cross-sectional in terms of time, quantitative in terms of data, and fundamental-applied in terms of purpose. The results indicated that hormone levels, gender, and age have significant effects on risk and optimism. These findings are in line with the results of neurofinance research.

    Keywords: Neurofinance, optimism, Risk-taking