فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و دوم شماره 9 (پیاپی 100، آذر 1399)

فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 9 (پیاپی 100، آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/18
  • تعداد عناوین: 20
|
  • پاکزاد آزادخانی*، جعفر حسین زاده، فرحناز کرمی صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    ارتباط محیط زیست و سرمایه اجتماعی از جمله موضوعات جدیدی است که موردتوجه محققان زیست محیطی قرار گرفته است. پژوهشگران معتقدند که سطوح سرمایه اجتماعی بر رفتارهای زیست محیطی و حفاظت از محیط زیست تاثیر به سزایی دارد و رفتارهای زیست محیطی افراد و تمایل آنها به حفظ محیط زیست به شخصیت، وضعیت و ظرفیت های اجتماعی در جامعه بستگی دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین نقش سرمایه اجتماعی بر حفاظت محیط زیست در شهر ایلام می باشد.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و از نوع کاربردی است. این تحقیق در سال 1396انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش ساکنان شهر ایلام هستند که تعداد 383 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران انتخاب و بین آنها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای توزیع شد. ابزار این پژوهش پرسش نامه محقق ساخته می باشد که روایی و پایایی آن با استفاده از نظر کارشناسان و آلفای کرونباخ به میزان 879/0 مورد تایید قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش با استفاده از آزمون های همبستگی و رگرسیون در نرم افزار Lisrel انجام شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و حفاظت از محیط زیست رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین ابعاد سرمایه رابطه ای و سرمایه شناختی و حفاظت محیط زیست رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. اما بین بعد سرمایه ساختاری و حفاظت محیط زیست رابطه ای یافت نشد.

    بحث و نتیجه گیری:

     در صورت وجود سرمایه اجتماعی در یک جامعه به اهداف از پیش تعیین شده به منظور حفظ محیط زیست با کمترین هزینه و با مشارکت، هماهنگی، تعاون مبتنی بر اعتماد و همبستگی می توان دست یافت. هر چه سرمایه اجتماعی در یک جامعه بیشتر باشد میزان تمایل به حفاظت از محیط زیست نیز بالا می رود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، محیط زیست، حفاظت محیط زیست، شهر ایلام
  • دنیا امینی، محسن توکلی*، مرزبان فرامرزی صفحات 13-58
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین روند تغییر شوری خاک، کاربری اراضی و فاکتورهای اقلیمی در منطقه شادگان می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق ابتدا با استفاده از روش تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی و 54 نمونه خاک موجود، نقشه شوری خاک برای سال های 1990، 2006 و 2015 تهیه شد. سپس با استفاده از تصاویر ماهواره ای، نقشه های کاربری اراضی برای سال های مذکور تهیه و روند تغییرات مشخص گردید. همچنین تغییرات فاکتورهای اقلیمی (دما و بارش) طی دوره زمانی 2015-1990 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کاهش میزان بارندگی و افزایش درجه حرارت موجب افزایش شوری خاک در طی 25 سال شده و از طرفی آبیاری اراضی کشاورزی با آب شور باعث افزایش شور شدن خاک شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این که قسمت های غربی منطقه در مجاورت تالاب هورالعظیم می باشند و این تالاب دارای آب شیرین، شور و لب شور است می توان گفت که آبیاری اراضی کشاورزی با این آب موجب گردیده که اراضی در این منطقه بیش تر شور شوند. همچنین شور شدن خاک منجر به تغییر کاربری، از اراضی کشاورزی به اراضی غیرکشاورزی و در نهایت باعث بیابان زایی در منطقه شده است.

    کلیدواژگان: بیابان زایی، شوری خاک، کاربری اراضی، فاکتورهای اقلیمی، شادگان
  • ویدا ورهرامی*، زهرا عابدی، فائزه صادقیان صفحات 17-30
    زمینه و هدف

    از آن جایی که فعالیتهای اقتصادی خصوصا فعالیتهای اقتصادی انرژی بر از مهمترین عوامل آلوده کننده محیط زیست در کشورهای درحال توسعه و منطقه منا به شمار می روند. از این رو با توجه به اهمیت موضوع این مطالعه با هدف واکاوی اثر تسهیلات پرداختی بانک ها بر کاهش انتشار CO2 در میان کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا موسوم به منطقه منا برای دوره زمانی 2016-2000 انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه از روش پنل جهت برازش استفاده شده است. میزان انتشار گاز دی اکسید کربن به عنوان شاخص آلودگی محیط زیست به عنوان متغیر وابسته و مصرف انرژی، آزاد سازی تجاری، توسعه مالی، تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و در بخش کشاورزی متغیرهای مستقل هستند.

    یافته‎ ها:

     نتایج حاصل از تخمین مدل پانل نشان می دهد که ضرایب همه متغیرها در بلند مدت در سطح بالایی معنا دار بوده، علایم آن ها مورد انتظار و مطابق با مبانی نظری موضوع می باشد. روابط برآوردی، تاثیر گذاری مثبت متغیرهای؛ مصرف انرژی و آزاد سازی تجاری با میزان انتشار گاز دی اکسید کربن به عنوان شاخص آلودگی محیط زیست را نشان می دهد، بعبارتی افزایش در مصرف انرژی و آزادسازی تجاری با افزایش میزان انتشار گازدی اکسید کربن به عنوان شاخص آلودگی محیط زیست همراه می باشد. نتایج وجود رابطه منفی بین متغیرهای؛ توسعه مالی، تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و در بخش کشاورزی با میزان انتشار گازدی اکسید کربن به عنوان شاخص آلودگی محیط زیست را نشان می دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    افزایش در توسعه بازارهای مالی، تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و در بخش کشاورزی منجر به کاهش انتشار گازدی اکسید کربن می شود.

    کلیدواژگان: تسهیلات بخش کشاورزی، تسهیلات بخش صنعتی، توسعه مالی، آلودگی محیط زیست، انتشار گازدی اکسید کربن
  • محمدرضا خزائی*، حدیث خزائی، بهرام ثقفیان صفحات 31-42
    زمینه و هدف

    یکی از آثار مهم تغییر اقلیم، تغییر رژیم بارش های حدی در آینده است که پیش بینی آن برای اتخاذ تدابیر مقابله با آثار زیانبار تغییر اقلیم ضروری است. در این مقاله اثر تغییراقلیم بر بارش های روزانه حداکثر سالانه در مناطق خشک ایران ارزیابی شده است.

    روش بررسی

    سناریوهای آینده توسط مدل NSRP ریزمقیاس شد. سری های طولانی مدت بارش روزانه برای اقلیم فعلی و سناریوهای آینده تولید شد و با مقایسه توزیع فراوانی بارش های حدی روزانه دوره تاریخی و سناریوهای آینده، اثر تغییر اقلیم بر بارش های حدی در مناطق خشک ایران ارزیابی شد. روش ریزمقیاس نمایی به گونه ای است که دامنه وسیعی از ویژگی های سناریوهای بزرگ مقیاس به سناریوهای ریزمقیاس شده منتقل شده است. ایستگاه های مورد مطالعه، ایستگاه های سینوپتیک بم، زاهدان، مهرآباد تهران و یزد به عنوان نمایندگان مناطق خشک ایران انتخاب گردید.

    یافته ها

    نتایج اعتبارسنجی نشان داد عملکرد روش مورد استفاده برای شبیه سازی سری بارش روزانه و توزیع بارش های حدی مناسب است. در اغلب ایستگاه ها و تحت سناریوهای مختلف انتشار، شدت بارش های حدی روزانه در آینده افزایش خواهد یافت. این در حالی است که بارش سالانه در آینده کاهش می یابد. به عنوان نمونه در یزد انتظار می رود بارش های حدی 50 ساله بین 14 تا 58 درصد افزایش یابد، اما تغییر میانگین بارش سالانه بین 3% افزایش تا 20% کاهش باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    این نتایج بیانگر افزایش وخامت شرایط بارش در مناطق خشک ایران در آینده است. لذا انجام مطالعات وسیع تر و در نظر گرفتن اقدامات پیش گیرانه برای کاهش خسارات تغییر اقلیم آینده دراین مناطق ضروری است.

    کلیدواژگان: بارش، تغییر اقلیم، بارش حدی، خشک، ریزمقیاس نمایی
  • منا ظلی بوری آبادی*، سید عباس حسینی، سید علی اکبر هدایتی، افشین عادلی، حسن رضایی صفحات 59-71
    زمینه و هدف

    روی یک عنصر فراوان در پوسته زمین با مقدار تقریبی 04/0 گرم به کیلوگرم می باشد. روی در طبیعت بیش تر به صورت سولفید روی یافت می شود. همچنین جذب روی توسط ته نشست ها نیز مقدار روی محلول در محلول های آبی را کاهش می دهد. در این مطالعه، به بررسی حذف فلز روی توسط جلبک سندسموس پرداخته شد.

    روش بررسی

    جهت تعیین میزان جذب فلز روی توسط جاذب سندسموس تحت شرایط مختلف غلظت آلاینده، دوز جاذب، زمان تماس، pH تماس داده و با دستگاه جذب اتمی مقدار باقی مانده اندازه گیری شد. ایزوترم های جذب و مدل سازی سینتیکی یون های فلزی بر روی جاذب بر اساس آزمون مدل های ایزوترم لانگمیر، فروندلیچ و سینتیک های شبه درجه اول و شبه درجه دوم تعیین شدند.

    یافته ها

     جذب به وسیله مدل های ایزوترم لانگمویر و فروندلیچ و سینتیک جذب توسط مدل های شبه مرتبه اول و شبه مرتبه دوم  شرح داده شدند. نتایج نشان داد ضریب همبستگی، سینتیک جذب از مدل شبه مرتبه دوم با مقدار برابر  1 و تعادل توسط ایزوترم فروندلیچ با مقدار 7926/0 توصیف شدند.

    بحث و نتیجه گیری

      فرآیند جذب در این مطالعه نشان داد با توجه به ضریب همبستگی بالا جلبک Scenedesmus spقابلیت خوبی در حذف فلز روی دارد و می تواند به عنوان پیشنهادی مناسب جهت حذف روی از پساب ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جلبک سندسموس، ایزوترم، سینتیک جذب، فلز سنگین روی
  • حمید امیرنژاد*، کمال عطایی سلوط، اردوان زرندیان صفحات 73-85
    زمینه و هدف

    ارزش گذاری اقتصادی کارکردها و خدمات غیر بازاری محیط زیست به دلایل زیادی از جمله شناخت و فهم منافع محیط زیستی و اکولوژیکی توسط انسان ها، ارایه مسایل محیطی کشور به تصمیم گیرندگان و برنامه ریزان، فراهم آوردن ارتباط میان سیاست های اقتصادی و درآمدهای طبیعی، سنجش نقش و اهمیت منابع محیط زیستی در حمایت از رفاه انسانی و توسعه پایدار مهم است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، ارزش کارکردهای تفریحی، گردشگری و زیبایی شناختی پارک ملی بمو واقع در استان فارس ایران از دو روش ارزش گذاری مشروط و هزینه سفر با تکمیل کردن 315 عدد پرسش نامه به صورت میدانی از میان بازدیدکنندگان این پارک جهت استخراج داده های مورد نیاز برآورد شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج برآوردهای صورت گرفته، متغیرهای بومی بودن، فاصله تا پارک، بازدید برای اولین بار، تعداد دفعات بازدید، اخلاق گرایی، سطح تحصیلات، هزینه سفر، درآمد بازدیدکنندگان، وجود موزه و نیز وجود گونه های جانوری شامل آهو، گرگ، قوچ وحشی و دال سیاه از متغیرهای تاثیرگذار بر تمایل به پرداخت (WTP) بازدیدکنندگان از پارک ملی بمو در سال 1390 بوده است. نتایج بیان گر آن است که WTP انتظاری ماهانه بازدیدکنندگان پیامدگرا و اخلاق گرا برای بازدید از پارک ملی بمو، به ترتیب 51397 و 61028 ریال برآورد شده است. در نهایت، ارزش تفرجی این پارک، به روش ارزش گذاری مشروط و هزینه سفر به ترتیب معادل 085/1 و 975/1 میلیارد ریال در سال 1390 برآورد شده است.

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به این که روش هزینه سفر از اطلاعات قیمت بازار و تمایل به پرداخت آشکارشده، بهره می برد و نیز 7/90 % از بازدیدکنندگان پارک بومی منطقه بوده اند و تابع هزینه سفر به لحاظ نظری اقتصادسنجی ایده آل بوده، استفاده از روش هزینه سفر به جای روش ارزش گذاری مشروط در ارزش گذاری پارک ملی بمو در سال 1390 ترجیح داده شده است.

    کلیدواژگان: ارزش تفرجی، پارک ملی بمو، روش ارزش گذاری مشروط، روش هزینه سفر، گزینش دوگانه دوبعدی
  • جاسم طعمه زاده، علی غلامی*، مهدی نورزاده حداد، اکبر حسنی، کامران محسنی فر صفحات 87-99
    زمینه و هدف

    امروزه توسعه فضای سبز پایدار، نیازمند شناخت راهکارهای مناسب می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر غلظت های اسید هیومیک کاهنده قلیاییت و افزاینده دسترسی عناصرغذایی در خاک و بهبود رشد چمن انجام گرفته است.

    روش بررسی

    آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی درسال 1396 در قطعه زمینی (کلانشهراهواز) به تعداد 30 کرت برای چمن سردسیری و گرمسیری تقسیم و با پنج غلظت اسید هیومیک(0، 3، 6، 9 و 15 میلی گرم درلیتر) و سه تکرار برای هر غلظت در فاصله زمانی ده روزه در نظر گرفته شد. سپس غلظت عناصرغذایی، خصوصیات مهم شیمیایی خاک شامل شوری و قلیاییت و همچنین خصوصیات فیزیکی خاک در این کرت ها مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داده، با افزایش غلظت اسیدهیومیک کاربردی در این کرت ها، مقدار رهاسازی عناصرغذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، گوگرد، آهن، روی، مس، منگنز، بور و مولیبدن در خاک افزایش می یابد. در تجزیه و تحلیل آماری، ضریب همبستگی اسپیرمن میان دو متغیر غلظت اسید و میزان عناصر غذایی برابر 949/0 حاصل گردیده است. با توجه به این مقدار مثبت است بنابراین می توان گفت این دو متغیر رابطه مستقیمی باهم دارند و مقدار بالای این ضریب نشان از قوی بودن رابطه ی میان این دو متغیر دارد. نتایج آزمایش جوانه زنی بذور این چمن در پتری دیش با پنج غلظت مذکور نشان داد، درصد جوانه زنی با افزایش غلظت اسید هیومیک کاهش یافته است. همچنین، اندازه طول و میزان وزن تر ریشه چمن با افزایش غلظت اسید هیومیک افزایش نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    کاربرد اسیدهیومیک  باعث کاهش قلیاییت و رهاسازی عناصرغذایی در خاک شده و باعث بهبود رشد چمن نسبت به شاهد شده است.

    کلیدواژگان: فضای سبز، اسیدیته خاک، چمن گرمسیری، چمن سردسیری
  • حسن رضایی، غلامعباس فلاح قالهری صفحات 101-113
    زمینه و هدف

    تبخیر- تعرق پتانسیل یکی از اجزای اصلی چرخه ی هیدرولوژیکی است که تعیین صحیح آن در مطالعات بیلان آبی، طراحی سیستم های آبیاری و برنامه ریزی و مدیریت منابع آب برای دست یابی به توسعه ی پایدار نقش به سزایی دارد. تبخیر و تعرق به علت نیاز به عوامل اقلیمی مختلف و اثر متقابل این عوامل بر یکدیگر یک پدیده ی غیرخطی و پیچیده است. یکی از مراحل پیچیده در مدل سازی سیستم های غیرخطی، پیش پردازش پارامتر های ورودی جهت انتخاب ترکیبی مناسب از آن‎هاست. پیش پردازش داده ها سبب کاهش مراحل سعی و خطا و شناخت مهم ترین پارامترهای موثر بر پدیده ی مورد نظر جهت مدل سازی با استفاده از روش های هوش مند می گردد. این پژوهش با هدف استفاده از توان مندی های سیستم استنتاج فازی برای برآورد تبخیر و تعرق با استفاده از داده های هواشناسی طی دوره 20 ساله (1372-1392) در شهر گناباد صورت گرفت.

    روش بررسی

    براین اساس پس از بررسی مدل موجود و بررسی ترکیب های مختلف داده های هواشناسی، مدل نهایی برای برآورد تبخیر و تعرق ارایه شد. در این تحقیق در مجموع با داشتن 20 متغیر برای ورودی مدل و یک متغیر برای خروجی مدل (تبخیر و تعرق)، 50 قانون در سیستم استنتاج ممدانی تعریف شد. مقادیر تبخیر و تعرق پتانسیل حاصل از مدل فازی با مدل پنمن - فایو- مونتیث مورد مقایسه قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    کارایی مدل فازی ارایه شده با استفاده از آماره های ریشه میانگین مربعات خطا، خطای انحراف میانگین، ضریب تعیین و معیار جاکوویدز (t) و معیار صباغ و همکاران  (R2 /t) مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسه نتایج مدل فازی  با مدل پنمن - فایو- مونتیث مقایسه گردید. بیش ‎ترین تبخیر و تعرق در ماه ژوییه اتفاق افتاده است. نتایج حاکی از همبستگی بالا بین این دو مدل فازی ارایه شده و روش پنمن - فایو- مونتیث است.

    کلیدواژگان: تبخیر تعرق پتانسیل، سیستم استنتاج فازی، روش پنمن - فائو- مونتیث، گناباد
  • روح الله مولوی وردنجانی، مریم رفعتی*، مژگان زعیم دار صفحات 115-127
    زمینه و هدف

    مدل های ارزیابی عملکرد٬ مبنای سنجش و بهبود سیستم های مدیریتی هستند. هدف از این پژوهش پاسخ گویی به نیاز کارخانه شیر خشک پگاه شهر کرد جهت ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت ایمنی٬ بهداشت و محیط زیست (HSE) از نظر تطابق با استراتژی های شرکت بوده است.

    روش بررسی

     دراین پژوهش با مطالعه استانداردها و مدل های موجود در زمینه عملکرد سیستم مدیریت HSE، مدل ارزیابی عملکرد این کارخانه در قالب چارچوب کارت امتیازی متوازن (BSC) طراحی شد. در این مدل چهار لایه مالی٬ مشتری٬ فرایند داخلی و رشد و یادگیری با 14 معیار ارزیابی عملکرد و 43 زیر شاخص شناسایی و طبقه بندی گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مدل کارت امتیازی متوازن نشان داد که بیش ترین و کم ترین  امتیاز در بین لایه های مورد مطالعه به ترتیب مربوط به فرایندهای داخلی با میانگین 28/69 و رشد و یادگیری با میانگین 66/56 است. همچنین میانگین کلی امتیاز شرکت در هر چهار لایه ، 2/64 از100 است که  با توجه به کسب امتیاز بالای 60 ، نشان دهنده عملکرد نسبتا خوب این سازمان در زمینه مدیریت HSE  است..

    بحث و نتیجه گیری

    شاخص های ارزش قابل ارایه به مشتریان٬ ممیزی و بهبود معیار های عملکرد HSE ، توسعه خط مشی و اهداف    استراتژیک  ، سازمان دهی و تامین منابع جهت مدیریت HSE ، مدیریت ریسک در حوزه HSE و برنامه ریزی و طراحی سیستم های لازم  جهت استقرار اصول HSE در سازمان مهم ترین  نقاط قوت و سرمایه اطلاعاتی، سرمایه انسانی و ارزش قابل ارایه به جامعه و دولتاز مهم ترین نقاط قابل بهبود سیستم HSE  سازمان مورد مطالعه هستند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد٬ کارخانه شیر خشک پگاه شهر کرد٬ کارت امتیازی متوازن، مدیریت HSE
  • مصیب غلامی، امیرحسین علی بیگی*، عبدالحمید پاپ زن صفحات 127-139
    زمینه و هدف

    مشکلات پیش روی حوزه کشاورزی استان کرمانشاه از قبیل؛ انتشار گازهای گلخانه ای، فرسایش خاک، مصرف بیش از حد سموم و کودهای شیمیایی موجب گردیده که در این استان چاره ای جز روی آوردن به کشاورزی حفاظتی وجود نداشته باشد. علیرغم فعالیت ها و برنامه های ترویجی جهت ترویج کشاورزی حفاظتی، این امر با استقبال چندانی از سوی کشاورزان مواجه نگردیده است و انگشت شماری از کشاورزان یافت می شوند که کشاورزی حفاظتی را به کار می گیرند. بنابراین پژوهش حاضر به آسیب شناسی عدم پذیرش کشاورزی حفاظتی در استان کرمانشاه پرداخته است.

    روش بررسی

    جامعه تحقیق در این پژوهش، کارشناسان دفتر کشاورزی حفاظتی در سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه و متخصصان حاضر در زمینه کشاورزی حفاظتی می باشند. شناسایی نمونه ها به صورت هدفمند و با استفاده از نمونه گیری با حداکثر تنوع بود. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل محتوا و مدل پاردایمیک گرندد تیوری انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عوامل بی شماری وجود دارند که مانع از پذیرش کشاورزی حفاظتی توسط کشاورزان شده است که از آن جمله می توان به عواملی از قبیل عدم حمایت های دولتی، مشکلات اقتصادی و فرهنگی، عدم دسترسی به تجهیزات و... نام برد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش مبنی بر وجود موانع حمایتی، اقتصادی و فرهنگی و... و عدم توانایی کافی کشاورزان در برخورد و رویارویی با این معضلات و مشکلات، به برنامه ریزان و سیاستگزاران امر ترویج و توسعه کشاورزی حفاظتی توصیه می گردد که با رفع موانع موجود و برگزاری دوره های آموزشی مناسب و بازدیدهای میدانی نسبت به ترویج کشاورزی حفاظتی اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: کشاورزی، کشاورزی حفاظتی، مدل پاردایمی، پذیرش، استان کرمانشاه
  • بهاره بهارمستیان، سهیل سبحان اردکانی*، سعید جامه بزرگی صفحات 141-151
    زمینه و هدف

    بدون شک یکی از مهم ترین مسایل محیط زیستی تهدیدکننده سلامت افراد در کلان شهرهای ایران ، مشکل آلودگی هوا است. نزولات جوی موثرترین راه زدایش آلاینده ها از اتمسفر است و فلزات سنگین موجود در آن می تواند به خوبی نمایان گر وضعیت آلودگی محیطی در نواحی مختلف شهری  باشد . لذا، این پژوهش با هدف بررسی غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نزولات جوی مناطق پر ترافیک شهر همدان در فصل زمستان سال 1392 انجام یافت.

    روش بررسی

    24 نمونه نزولات جوی از 8 ایستگاه پرتردد مستقر در سطح شهر همدان برداشت و به بطری های پلی اتیلنی منتقل شد. به هر بطری چند قطره اسید نیتریک به منظور رساندن pH نمونه ها به 2 افزوده شد. بعد از طی مراحل آماده سازی آزمایشگاهی، غلظت عناصر در نمونه ها به روش طیف سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی (ICP-OES) خوانده شد. پردازش آماری داده ها توسط نرم افزار SPSS انجام یافت.

    یافته ها

    میانگین غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نمونه ها (میکرو گرم در لیتر) به ترتیب برابر با 62/142±50/69، 94/8±25/10 و 29/ 0 ±61/17 و در مورد عنصر کادمیوم بیش تر از رهنمود سازمان بهداشت جهانی برای تخلیه به منابع آب سطحی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر سرب و به ویژه کادمیوم در نزولات جوی و به تبع آن در رواناب حاصل به واسطه حجم بالای ترافیک شهری و آلاینده های منتشرشده ناشی از آن بالا بوده است. از این رو، برای جلوگیری از تهدید منابع پذیرنده آب سطحی و زیرزمینی و حفظ سلامت مصرف کنندگان، اندیشیدن تمهیداتی برای جمع آوری و تصفیه رواناب ناشی از نزولات جوی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نزولات جوی، رواناب، فلز سنگین، ترافیک، همدان
  • آرزو سلامت نیا، سید علی جوزی*، سعید ملماسی، رویا نزاکتی، مژگان زعیم دار صفحات 153-165

    توسعه پایدار، توسعه ای است که بدون تهدید توانمندی های نسل آینده در تامین نیازهای خود، به نیازهای نسل حاضر پاسخ گوید. بنابراین یکی از مهم ترین اقدامات برای دستیابی به توسعه پایدار آن است که قبل از اجرای هر طرح توسعه، مطالعات مختلف زیست محیطی انجام شود

    زمینه و هدف

    در این مطالعه با هدف بررسی توان و ارزیابی تغییرات زمانی مکانی شهر یاسوج، تلاش شده است بر پایه بکارگیری تکنیک ترکیب خطی وزن دار، تناسب منطقه برای کاربری توسعه شهری پیش بینی شود. همچنین به بررسی روتد تغییرات زمانی مکانی شهر یاسوج پرداخته شود .

    روش بررسی

    به منظور بررسی میزان توان و ارزیابی تغییرات زمانی و مکانی در راستای توسعه شهری، براساس نظرات کارشناسان و بررسی پژوهش های قبلی، معیارها و زیرمعیارهای پیشنهادی مشخص گردید. سپس مقایسات زوجی ابعاد و معیارها، با استفاده از تکنیک AHP به کمک 30 نفر از اعضای هییت علمی و کارشناسان متخصص صورت پذیرفته است.. پس از انجام مقایسات زوجی، لایه های اطلاعاتی معیار های مورد نظر در محیط  Idrisiاستانداردسازی شده و در محیط GIS، لایه های مذکور به منظور تعیین تناسب اراضی برای توسعه ی شهری ترکیب شدند. در ادامه، جهت بررسی روند تغییرات زمانی-مکانی کاربری اراضی  محدوده شهر یاسوج در سه مقطع زمانی 1986، 2001 و 2016 از تصاویر ماهواره لندست، سنجنده های TM ، ETM+ و OLI که در محیط نرم افزار Envi 5.1 آماده سازی شد، استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس روند تغییرات کاربری اراضی محدوده شهر یاسوج، بخش مسکونی یا شهری تغییرات گسترده ای داشته است که این تغییرات از کاربری های اطراف شامل جنگل، مرتع، کشاورزی و پیکره های آبی بوده است. جنگل که در اطراف شهر یاسوج و در داخل شهر قرار دارد خدمات اکوسیستمی زیادی برای این ناحیه تولید می کند که با افزایش و توسعه شهر این خدمات از نظر کمی و کیفی کاهش یافته، به همین دلیل باید مورد توجه قرار بگیرد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این تحقیق می تواند به عنوان الگویی جهت انتخاب مکان های مناسب توسعه شهری با توجه به رعایت ملاحظه های زیست محیطی مورد استفاده قرار گیرد  و نتایج نشان می دهد ، مطالعاتی که بر مبنای داده های مکانی  به خصوص در زمینه سکونت گاه های انسانی (به دلیل ذات تغییر پذیر آن ها) انجام می گیرند می توانند مبنای برنامه ریزی های دقیق قرار بگیرند

    کلیدواژگان: تغییرات کاربری اراضی، ماهواره لندست، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، تغییرات زمانی و مکانی، شهرستان یاسوج
  • مهسا عدل، علیرضا قراگوزلو*، جعفر نوری، شهرزاد فریادی صفحات 167-177
    زمینه و هدف

    بررسی کاربری اراضی یکی از مهم ترین جنبه های مدیریت محیط زیست و بازنگری تغییرات محیطی به منظور برنامه ریزی های آتی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی و تعیین روند سه دهه تغییرات کاربری اراضی شهرستان انزلی در سال 92 انجام شده است.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر پس از پردازش تصاویر ماهواره های لندست (ETM+، TM) مربوط به سالهای 1989 و 2000 و Aster سال 2011 با استفاده از نرم افزار ERDAS به منظور مطالعه تغییرات کاربری اراضی، طبقه بندی تصاویر یادشده ابتدا با استفاده از روش طبقه بندی در 6 کلاس پوشش / اراضی ساخته شده، کشاورزی، بایر، جنگلی، اراضی شامل تالاب و پهنه آبی هر یک به طور جداگانه انجام و نقشه کاربری اراضی اولیه استخراج گردید. سپس، بعد از تعیین دقت نقشه های کاربری اراضی تهیه شده، مساحت پوشش برای تمام 6 نوع کاربری اراضی گوناگون در محدوده شهرستان انزلی طی 3 دهه محاسبه گردید.

    یافته ها: 

    نتیجه کار یک روند کاهشی 64/10 درصدی در کاربری جنگلی، 52/8 درصدی در اراضی تالاب انزلی و 54/11 درصدی در کاربری بایر را در بازه زمانی 1989 تا 2011 و یک روند افزایشی با رشد 1/7 درصدی را در مناطق شهری از سال 1989 تا 2021 و عمده گسترش آن را در اطراف مرزهای غربی و شرقی شهر و به خصوص در نزدیکی مرز شرقی و همچنین به صورت قطعه قطعه و پراکنده در بخش هایی از محدوده به ثبت رسیده تالاب انزلی در کنوانسیون رامسر (مرز جنوبی شهر) پیش بینی می کند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    مطالعه حاضر با نشان دادن روند کاهشی و افزایش تغییرات کاربری اراضی، امکانی را برای تعریف و پیاده سازی استراتژی های بهتر مدیریت محیط زیستی کاربری به منظور ایجاد تعادل بهینه بین توسعه شهر و حفاظت اکولوژیکی منابع محیط زیست فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری، رشد شهر، محیط زیست، GIS، RS
  • محمد جلالی، مریم افشاری، زینب مزینانیان* صفحات 179-190

    با وجود این که اثرات تغییرات آب و هوایی شرایط زندگی در بخش های بزرگی از جهان را تهدید می کند، گروه های مختلف کنشگران در بهبود رژیم آب و هوایی ناکام مانده اند. این طبیعی است که آن دسته از کشورهایی که بیشتر از تغییرات آب و هوایی آسیب می بینند باید به دنبال راه هایی جهت بهبود رژیم آب و هوایی هم از طریق روش های قانونی و هم سایر روش هایی کمتر رسمی، مانند شناساندن تغییرات آب و هوایی به عنوان یک مسئله امنیتی و مشکل محیط زیستی باشند.شرایط تغییر آب و هوا و گرمایش جهانی به عنوان ضریب تهدید امنیت بشری مطرح می شود، چراکه کمبود مواد غذایی و کمبود آب، تخریب محیط زیست، فقر، گسترس بیماری، مهاجرت توده ای را ایجاد می کند که هر کدام ازاین ها می توانند به تنهایی به امنیت ملی خدشه وارد و به سناریو دولت شکست خورده کمک کنند.در عرصه  داخلی و در عرصه جهانی امنیت دولت مدرن، زمانی معنا می یابد که دارای قدرت برتر باشد در اینصورت، حتی اگر با فقدان تهدید مواجه باشد، جامعه ای ناامن تلقی می شود. در گفتمان مدرن امنیت ملی، شاهد افزوده شدن وجه نرم افزاری امنیت علاوه بر وجه سخت افزاری آن هستیم. در پی توسعه مفهوم امنیت و خصوصا توسعه طیف تهدیدات مربوط به امنیت ملی منتقدان برآمدند و مدعی شدند که تهدیدات غیر نظامی مانند تهدیدات زیست محیطی و اقتصادی می تواند به نوبه خود به اندازه تهدیدات نظامی جدی باشند و لذا این تهدیدات نیز باید به عنوان تهدیدات امنیتی در نظر گرفته شوند.در این مقاله سعی برآن بوده با توسل به رویکرد میان رشته ای، تحلیلی از تاثیر ابعاد زیست محیطی تغییرات اقلیمی بر امنیت ملی از منظر حقوق بین الملل محیط زیست ارایه گردد.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، گرمایش جهانی، امنیت بشری، حقوق بین الملل محیط زیست، امنیت ملی
  • کرامت الله زیاری، اصغر پاشازاده، محمدحسن یزدانی* صفحات 191-206
    زمینه و هدف

    امروزه تاب آوری شهرها یکی از مهمترین مباحث نوین مدیریت و برنامه ریزی شهری است. شهرهای اسلامی هم با توجه به اصول دین اسلام و فقه اسلامی، از این قاعده مستثنی نیستند و بایستی تاب آوری آنها در ابعاد انسانی، آنهم به خاطر انس با آموزه های دینی، نمود خاصی داشته باشد. از همین رو، هدف این پژوهش سنجش میزان تاب آوری شهر ایرانی- اسلامی اردبیل و رتبه بندی مناطق شهری آن است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق را کارشناسان شاغل در شهرداری های پنچ گانه شهر اردبیل تشکیل دادند که به روش نمونه گیری گلوله برفی و به صورت هدفمند تعداد 50 نفر از آنها انتخاب و پرسشنامه تحقیق تکمیل شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای ArcGIS، SPSS، Excel و مدل تصمیم گیری چندمتغیره کوپراس (KOPRAS) استفاده شده است.

    یافته ها

    میزان تاب آوری شهر اردبیل 66/4 به دست آمده که حد متوسط را نشان می دهد. همچنین رتبه بندی مناطق پنج گانه شهر اردبیل براساس مدل کوپراس به ترتیب مناطق دو، سه، یک، پنج و چهار بوده است. از نظر سطح بندی در روش تحلیل خوشه ای، منطقه دو در سطح تاب آوری متوسط و بقیه مناطق در سطح تاب آوری ضعیف قرار گرفتند. نهایتا، ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط معکوسی بین بعد معنوی با سایر ابعاد تاب آوری وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه این که به لحاظ کالبدی، مناطق تازه ساخت و برنامه ریزی شده، تاب آورتر می باشند، درحالی که در بعد انسانی و معنوی، مناطق قدیمی و بافت فرسوده، با مردمان بومی و معتقد به آموزه های دینی، تاب آورتر هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، شهرهای اسلامی، مناطق شهری، مدل کوپراس، شهر اردبیل
  • آیدا شریعت مداری، مجید عباسپور، زهرا عابدی*، علیرضا وفائی نژاد صفحات 207-215
    زمینه و اهداف

    کم آبی های سالیان اخیر و کاهش نزولات جوی سبب شده تا تغییرات شگرفی در اکوسیستم دریاچه ارومیه رخ دهد . هدف اصلی این تحقیق بررسی راهکار های مدیریتی دریاچه ارومیه بر مبنای ارزش گذاری اقتصادی است.

    روش بررسی

    در این تحقیق (1395) از اسناد و مدارک و مطالعات میدانی استفاده شده است. جامعه آماری شامل ذینفعان ، مردم محلی، گردشگران منطقه می باشند. نمونه گیری به صورت تصادفی و حجم نمونه پس از انجام پیش آزمون با استفاده از آزمون کوکران مشخص گردید. روش و ابزار تجزیه و تحلیل داده‏ها روش مشروط بوده و با بهره گیری از نرم افزار های Excel ,Eviews ارزش های اقتصادی دریاچه ارومیه برآورد گردید،  در تجزیه و تحلیل تغییرات ایجاد شده در دریاچه ارومیه نیز از نرم افزار GIS استفاده شده است .

    یافته ها

     با توجه به تغییرات تراز سطح آب دریاچه ارومیه ، برداشت بی رویه از چاه ها و کشت محصولات با مصرف بالای آب در زمین های کشاورزی از عوامل مهم در خشک شدن دریاچه ارومیه به حساب می آید .

    بحث و نتیجه گیری

    برآورد گردید که میزان تمایل به پرداخت برای حفاظت از ارزش های مختلف دریاچه ارومیه در مجموع برابر با 220484 تومان به ازای هر نفر برای یک ماه می باشد. مدیریت درست منابع و توقف ساخت سدهای جدید بر روی سایر رودخانه های دریاچه، تغییر الگوی کشت، افزایش بهره وری آب از جمله اقداماتی است که می بایست برای تعادل بخشیدن به نوسانات این دریاچه در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت محیط زیست، دریاچه ارومیه، ارزش گذاری اقتصادی، منابع طبیعی
  • فاطمه جعفری نوبخت*، مهرداد چراغی، بهاره لرستانی صفحات 215-239
    زمینه و هدف

    رشد جمعیت، توسعه شهرنشینی و افزایش فعالیت های انسانی ره آوردهای مختلفی از جمله تولید و تجمیع مواد زاید و به دنبال آن آلودگی های محیط زیست را به همراه خواهد داشت. در کشورهای در حال توسعه، نخاله های ساختمانی بخش بزرگی از زباله شهری را به خود اختصاص می دهند که علاوه بر هزینه بسیار برای دفع آن، عواقب نامطلوبی نیز بر محیط زیست دارند. از آن جا که نخاله های ساختمانی به دلیل حجیم بودن فضای زیادی را اشغال می کنند، لذا دفع آن ها در محل های دفن زباله منجر به کاهش عمر مفید این محل ها می شود و یافتن مکان جدید جهت دفن نخاله های ساختمانی ضرورت می یابد.

    روش بررسی

    جستجو برای یافتن مکان جدید دفن مواد زاید، فرآیندی پیچیده و وقت گیر بوده و نیازمند سیستمی توانا و کارآمد است، چنان چه با استفاده از GIS و تلفیق لایه های اطلاعاتی مختلف و در نظر گرفتن معیارهای محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی، می توان مناسب ترین مکان را برای دفن نخاله های ساختمانی مکان یابی نمود. در تحقیق حاضر، 16 معیار (شیب، کاربری اراضی، مراکز مسکونی، تجاری و صنعتی، روستاها، راه ها (شامل 3 لایه بزرگ راه، راه اصلی و راه فرعی)، آب ها (شامل 6 لایه چاه، چشمه، قنات، رودخانه، سد و آب راهه)، آثار باستانی، باند فرودگاه و معادن) در انجام فرآیند مکان یابی دخیل اند، به طوری که ابتدا اقدام به تهیه  نقشه های حریم و فواصل شد و سپس به منظور دست یابی به اطمینان بیش تر، امتیازدهی به طبقات یا فواصل پارامترها به سه شیوه صورت گرفت. وزن دهی به معیارها با نرم افزار Expert Choice و به شیوه تحلیل سلسله مراتبی (AHP) صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از سه نوع امتیازدهی به منظور انجام آنالیز چند معیاره نشان داد که تفاوت چندانی در نتایج حاصل از روش های مختلف امتیازدهی مشاهده  نمی شود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تلفیق 16 پارامتر دخیل در مکان یابی در نرم فزار ArcGIS 9.3، نشان داد که پهنه های مستعد جهت دفن نخاله های ساختمانی شهر همدان، اغلب در یک قاچ 90 درجه ای و در شرق شهر همدان واقع شده اند.

    کلیدواژگان: پسماندها، نخاله های ساختمانی، مکان یابی محل دفن، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) وAHP
  • میرمهرداد میرسنجری، غلامرضا سیاحتی اردکانی* صفحات 241-250
    زمینه و هدف

    یکی از پیامدهای فعالیت‏های صنعتی، ورود ترکیبات سمی نظیرسیانور به محیط زیست است که بی‏توجهی به آن سلامت انسان و سایر موجودات زنده را تهدید می‏کند. مطالعه حاضر به منظور بررسی حذف بیولوژیکی سیانور از فاضلاب و شناسایی میکروارگانیزم‏های مقاوم انجام شد.

    روش بررسی

      فاضلاب ساختگی از سیانور پتاسیم تهیه شد و در راکتور جریان منقطع (ناپیوسته) با ظرفیت 2 لیتر، غلظت‏های 5،20، 50، 100، 150 و 200  میلی‏گرم در لیترسیانور مورد بررسی قرارگرفت. لجن ثانویه تصفیه‏خانه فاضلاب شهری به‏عنوان محیط کشت مخلوط در راکتور به کار رفت. میزان CN، NH3، NO3، TSS، VSS و باکتری‏ها بر اساس روش‏های موجود در کتاب استاندارد متد اندازه ‏گیری شد. همچنین شناسایی روتیفرها، مژه ‏داران و جلبک‏ها نیز با استفاده از میکروسکوپ مدلIIS انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که تصفیه بیولوژیکی می‏تواند تا غلظت 150 میلی‏گرم در لیتر سیانور را از فاضلاب حذف نماید و بالاتر بودن MLVSS اولیه نقش زیادی در حذف غلظت‏های بالاتر سیانور دارد. در پایان حذف سیانور پسودوموناس، کلی‏فرم‏ها (به جز کلی‏فرم‏های مدفوعی)، باسیلوس‏ها، قارچ‏ها و همچنین کارچزیوم (از دسته مژه‏ داران)، فیلودینا (ازدسته روتیفرها) و اوسیلاتوریا (از دسته جلبک‏ها) به ‏عنوان گونه ‏های مقاوم به سیانور و آسپیدیسک، پرولز و آلوتریکس به ترتیب به ‏عنوان حساس ‏ترین روتیفر، مژه‏دار و جلبک به سیانور شناسایی شدند.

    بحث و نتیجه‏ گیری:

     تصفیه بیولوژیکی لجن فعال برای حذف سیانور از فاضلاب یک روش کارآمد است و اگر در آن‏ها از محیط کشت‏خالص مرکب از میکروارگانیزم‏های مقاوم استفاده شود  می‏تواند جایگزین مناسبی برای روش‏های حذف شیمیایی سیانور از فاضلاب صنعتی باشد.

    کلیدواژگان: سیانور، تصفیه هوازی، میکروارگانیزم‏ها، حذف بیولوژیکی، فاضلاب
  • مجتبی قائدرحمتی، هادی معاضد، پروانه تیشه زن* صفحات 251-267
    مقدمه

    محدودبودن منابع آب شیرین در جهان، به‏خصوص در مناطق خشک و نیمه‏خشک مانند ایران، رویکرد استفاده مجدد از پساب‏های شهری را اجتناب ناپذیر ساخته است. از مهمترین شاخص‏های بررسی میزان آلودگی فاضلاب و مقایسه با استاندارد‏های مختلف جهت بازاستفاده یا تخلیه به منابع آبی TSS می‏باشد که آزمایشی هزینه بر و زمان بر است. مطالعه حاضر در سال 1395 با هدف تخمین  TSS خروجی تصفیه‏خانه فاضلاب اهواز با استفاده از مدل های هوشمند انجام یافته است.

    مواد و روش ها

    با توجه به زمان بر و هزینه بر یودن آزمون TSS، در این تحقیق، توانمندی سه مدل رگرسیون خطی چندمتغیره، شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی جهت تخمین TSS فاضلاب خروجی از تصفیه‏ خانه فاضلاب با استفاده از نرم افزار MATLAB و SPSS 21 بررسی شد. براین اساس ترکیبات مختلفی از پارامترهای کیفی فاضلاب، طی دوره آماری 8 ساله (1394-1387) به عنوان ورودی مدل‏ها در دو حالت روزانه و ماهانه مورد ارزیابی قرار گرفت.  

    نتایج

    مدل رگرسیون  حداکثر ضریب تعیین (R2) برای مراحل آموزش و صحت‏سنجی را به‏ترتیب در دوره روزانه 75/0 و 67/0 و در دوره ماهانه 68/0 و 66/0 به دست آورد؛ ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) در این آزمون 033/0 و 025/0 در دوره روزانه و 053/0  و 053/0 در دوره ماهانه، به‏دست آمد. حداکثرR2 با شبکه عصبی مصنوعی به ‏ترتیب برای مراحل آموزش و صحت‏ سنجی در دوره روزانه 87/0 و 79/0 و در دوره ماهانه 87/0 و 85/0، و RMSE برابر 030/0 و 023/0 در دوره روزانه و 034/0 و 031/0 در دوره ماهانه، به‏ دست آمد. نتایج بیشترین r2 را برای مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی نشان دادند که در دوره روزانه 91/0 و 83/0 و در دوره ماهانه 89/0 و 87/0، و مقدار RMSE برابر 026/0 و 025/0 در دوره روزانه و 031/0 و 028/0 در دوره ماهانه، به‏ ترتیب برای مراحل آموزش و صحت‏سنجی بود.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های تحقیق هر سه مدل در تخمین مقدار TSS  فاضلاب خروجی کاربرد مناسبی داشتند، اما مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی به دلیل برازش بهتر و خطای کم‏تر، مدلی مناسب‏تر است.

    کلیدواژگان: فاضلاب، مواد جامد معلق، رگرسیون، شبکه عصبی مصنوعی، استنتاج فازی عصبی تطبیقی
  • سید عباس پورهاشمی، مجتبی سبحانی نیا* صفحات 269-284

    یکی از معضلات و مشکلات حقوقی اجرای حقوق بین الملل به طور عام و حقوق بین الملل محیط زیست به طور خاص در ایران، عدم تعریف مشخص حقوقی برای جایگاه معاهدات بین المللی در نظام حقوقی است. معاهدات بین المللی هنجارهایی هستند که جایگاه آن در سلسله مراتب نظام های حقوقی مختلف (براساس رابطه میان حقوق داخلی و بین المللی) یکسان و واحد نیست و در برخی کشورها از قوانین عادی برتر بوده و در برخی دیگر هم عرض قوانین عادی تلقی شده و در برخی دیگر در جایگاهی پایین تر از قانون عادی به حساب می آید. در نظام حقوقی ایران با توجه به ابهام موجود در قوانین نسبت به جایگاه معاهده، هر کدام از سه نظریه اشاره شده مورد حمایت عده ای از حقوقدانان بوده است. برآیند مقاله حاضر، با بررسی و تحلیل رویه های عملی اتخاذ شده از سوی قوای سه گانه جمهوری اسلامی ایران، آن است که نظام حقوقی ایران رهیافت برابری حقوق معاهدات بین المللی (و نه کل نظام حقوق بین الملل) با نظام حقوقی داخلی را برگزیده است.

    کلیدواژگان: اجرای حقوق بین الملل، حقوق بین الملل محیط زیست، معاهدات زیست محیطی، معاهده خود اجرا، نظام داخلی ایران
|
  • Pakzad Azadkhai *, Jaafar Hosseinzadeh, Farahnaz Karami Pages 1-16
    Background and Objective

    The relationship between the environment and social capital is one of the newest subjects which have attracted the attention of the environmental researchers. Scholars believe that the levels of social capital have a significant effect on the environmental behaviors and the protection of the environment, and the environmental behaviors of people and their tendency to maintain the environment depend on personalities, conditions and social capacities in a society. In other words, the main objective of this paper is to investigate the role of social capital in protecting the environment in Ilam City.

    Methodology

    The method used in this study is analytical-descriptive. The statistical population includes the residents of Ilam City, and 383 of them were chosen as the sample using Cochran's Formula, and they were given the questionnaires by Stratified Random Sampling Method. To gather the required data, the researcher-made questionnaire was used whose validity and reliability were confirmed by experts and by Cronbach's alpha, which was calculated to be 0.879. To analyze the data, correlation and regression tests in LISREL application were used.

    Findings

    The findings reveal that there is a positive significant relationship between the social capital and protecting the environment. Furthermore, there is a positive significant relationship between the components of the relational capital and cognitive capital and protecting the environment. However, there is no relationship between the component of structural capital and protecting the environment.

    Discussion and Conclusions

    In order to realize the predetermined objectives of protecting the environment with the least amount of expenses and the most cooperation based on trust and affinity, social capital in the society is of utmost importance. The higher the social capital in a community, the higher the willingness and tendency to protect the environment in that community.

    Keywords: social capitals, Environment, protecting the environment, Ilam City
  • Donya Amini, Mohsen Tavakoli *, Marzban Faramarzi Pages 13-58
    Background and Objective

    The purpose of this study is to investigate the relationship between trend of soil salinity, land use and climatic factors in the region of Shadegan, Khuzestan.

    Method

    In this study, using principal component analysis and 54 samples of soil, soil salinity maps were prepared for the years 1990, 2006 and 2015. In the next step, land use maps of the region for the mentioned years have been prepared using satellite images and trend changes are determined. On the other hand, changes in climatic factors (temperature and precipitation) for the period of 1990-2015 were evaluated.

    Findings

    Results showed that, reducing precipitation and increasing temperature caused increasing soil salinity during 25 years and also agricultural land and irrigation by saline water increases the salinity of the soil.

    Discussion and conclusion

    Locating Hoor al-Azim wetland in the western part of the region, although it has fresh, brackish and saline water, it may have negative effects on soil salinity of the area because of using in agriculture irrigation. Finally, it can be concluded that soil salinity of the land might change land use and it can cause desertification in the region.

    Keywords: desertification, Soil salinity, land use, Climatic Factors, Shadegan
  • Vida Varahrami *, Zahra Abedi, Faezeh Sadeghian Pages 17-30
    Background and Objective

    Since economic activities, especially energy-intensive activities are one of the most important environmental pollutants in developing countries and the MENA region. Therefore, considering the importance of the subject, this study seeks to examine the effect of banks facility facilities on reducing CO2 emissions in Middle East and North Africa, known as the Mena region for the period 2016-2000.

    Method

    This paper used Panel data. The results of the static panel model estimation that carbon dioxide emissions as an indicator of environmental pollution as a dependent variable are considered, shows that the coefficients of all variables are significant at high levels in the long run, their symptoms are expected and in accordance with the theoretical foundations of the subject.

    Findings

    The results of estimating the panel model show that the coefficients of all variables are significant at a high level in the long run, their symptoms are expected and in accordance with the theoretical foundations of the subject. Estimated relationships, positive effect of variables; Consumption of energy and emissions, trade with carbon dioxide emissions as an indicator of environmental pollution, in other words, increase in energy consumption and emissions, trade with increasing emissions of carbon dioxide as an indicator Environmental pollution is associated. Results of a negative relationship between variables; Financial development shows payment facilities in the industrial sector and in the agricultural sector with emissions of carbon dioxide and carbon as an indicator of environmental pollution.

    Discussion and Conclusion

    In particular, the increase in the development of financial markets, the payment facilities in the industrial sector and in the agricultural sector leads to a reduction in carbon dioxide emissions as an indicator of environmental pollution.

    Keywords: Agricultural sector facilities, Industrial sector facilities, Financial Development, Environmental pollution, Carbon Dioxide Emissions
  • MohammadReza Khazaei *, Hadis Khazaee, Bahram Saghafian Pages 31-42
    Background and Objective

    One of the major impacts on climate changes is change in extreme precipitation regime in the future, which have to be predicted to counteract the harmful effects of climate change. In this paper, climate change impact is assessed on extreme rainfalls in arid regions of Iran.

    Method

    Future scenarios are downscaled using the NSRP model. Long-term daily rainfall series are generated for current climate and future scenarios. By comparing the distribution of extreme daily rainfalls for current and future conditions, the impacts of climate change on extreme rainfalls are assessed. In downscaling method, a wide range of statistics of large-scale scenarios has been transferred to downscaled scenarios. The understudying stations are in Bam, Zahedan, Tehran and Yazd synoptic stations as representatives of the arid regions of Iran.

    Findings

    Validation results indicate that the performance of this method in simulating daily rainfall series and distribution of extreme rainfall is acceptable. Results for most of stations and scenarios show that intensity of extreme daily rainfalls will increase in the future while average rainfall will decrease. As instance, in Yazd, extreme rainfall of 50 years return period would increase between 14 to 58 percent, while the average precipitation will change between +3 to -20 percent.

    Discussion and Conclusion

    These results indicate that the precipitation situation in arid areas of Iran will worsen in the future. Therefore, more extensive investments and taking preventive activities to adapt to climate change is essential.

    Keywords: extreme rainfall, Climate Change, Rainfall, arid, Downscaling
  • Mona Zelli Booriabadi *, Seyed Abbas Hoseini, Seyed Aliakbar Hedayati, Afshin Adeli, Hassan Rezaei Pages 59-71
    Background

    Zinc is an abundant element in the Earth's crust at approximately 0.04 grams to kilograms. The Zinc sulfide is found mostly in nature. The deposition of Zinc absorption by the amount of soluble in aqueous solutions decreases. In this study, the removal of Zinc was investigated by Scenedesmus algae.

    Methods

    To determine the amount of Zinc absorbed by the absorbent Scenedesmus concentrations of pollutants under different conditions, adsorbent dose, contact time, pH back and the remaining amount was measured by atomic absorption. Adsorption isotherms and kinetic modeling of metal ions on the adsorbent based on the model of Langmuir, Freundlich and kinetics were determined pseudo-first and pseudo-second.

    Results

    absorption and adsorption kinetics by Langmuir and Freundlich isotherm models by the model described by pseudo first order and pseudo-second. The results showed that the correlation coefficient, absorption kinetics of pseudo-second-order model with an amount equal to 1 and the balance by the amount of 0.7926 were described by Freundlich isotherm.

    Conclusion

    This study showed absorption process due to the high correlation algae Scenedesmus sp feature is the removal of Zinc And can be to used proposed as appropriate for the removal of the wastewater.

    Keywords: algae Scenedesus, Isotherms, sorption kinetics, heavy metal zinc
  • Hamid Amirnejad *, Kamal Ataie Solout, Ardavan Zarandian Pages 73-85
    Background and Objective

    Valuation of functions and Non-Market services of environment are important for many reasons such as identifying and understanding the environmental and ecological benefits by humans, presentation of environmental issues to decision makers and planners, providing link between economic policies and natural revenues and assess the role and importance of environmental resources in support of human welfare and sustainable development.

    Methods

    In this study, recreational value of Bamou Park is estimated and measured with using two methods of contingent value and travel cost. For this purpose, 315 questionnaires from visitor to extract the required data have been matched.

    Findings

    Based on estimated results, variables: inhabitance, distance from park, first visit, number of visit, Deontologist, education, travel cost, visitors income, museum existence, and existence of Animal species such as deer, wolf, wild ram and cinereous vulture is effective variable on willingness to pay of visitor in 2011. Results show that monthly expected willingness to pay of consequentialist and deontologist visitors is 51397 and 61028 Rial respectively. Finally, recreational value of Bamou Park estimated in 2 methods is 1.085 and 1.975 Billion Rial respectively in 2011.

    Discussion and Conclusion

      Since that travel cost method used market price information and revealed willingness to pay and also 90.7 percentages of visitors are Zone inhabitance and travel cost function was ideal form econometrics theoretical aspect, preferred using travel cost method instead of contingent value method to valuating the Bamou National Park in 2011.

    Keywords: Bamou National Park, Contingent valuation Method, Double Bounded Dichotomous Choice, Outdoor Recreation Value, Travel Cost Method
  • Jasem Toamehzadeh, Ali Gholami *, Mehdi Nourzade Hadad, Akbar Hassani, Kamran Mohsenifar Pages 87-99
    Background and Objectives

    Development of sustainable land scape requires the identification of appropriate strategies. In this research, humic acid is used as an alkalinity reducer and increasing nutrient availability in the soil and improving lawn growth.

    Materials and Methods

      The study run as completely randomized block design (CRBD) with 30 plot for cold region and tropical lawn with five concentrations of humic acid (0, 3, 6, 9 and 15mg /liter) with three replicates for each concentration at a ten day intervals. Then, physical and chemical properties (nutrients, salinity and alkalinity of soil in these plots were investigated.

    Findings

    Results showed that with increased application of humic acid, the release of nutrients such as N,P,K, Ca, Mn, S, Fe, Zn, Cu, Mg, B and Mo increase in soil. Spearman correlation coefficient between two variables of acid concentration and nutrients content was 0.949. Given that this value is positive, it can therefore be said that these two variables have a direct relationship with each other. The results of studying lawn seed germination percentage in petri dish with five concentrations indicated that germination percentage decreased with increasing humic acid concentration. In this research, lawn root and length and weight of stem increased with increasing humic acid concentration.

    Discussion and Conclusion

    Application of humic acid reduces the alkalinity and release nutrients in the soil and improves the condition of lawn in terms of nutrient uptake, growth rate, vegetation and resistance to environmental conditions.

    Keywords: Land Scape, soil acidity, Tropical lawn, Cold Region Lawn
  • Hasan Rezaei, Gholamabbas Fallah Ghalhari Pages 101-113
    Background and Objectives

    Evapotranspiration are the main component of hydrologic cycle and estimation of the amount of evapotranspiration is important to study the water balance, design the irrigation systems and ultimately plan and manage the water resources to achieve the stable development.  Evapotranspiration are nonlinear and complicated phenomenon due to requirement for different factors and their interactions. One important step in non-linear system modeling is pre- investigation of inputs to achieve suitable combination of them. Pre-investigation of input data prevents several trial and error steps and helps to understand the most important parameters which affect the phenomenon to be able to modeling the system in an intelligent way. Thereby, this study, has aimed to implement the ability of Fuzzy logic system to estimate Evapotranspiration by using the data from Gonabad weather station in a 21-year period (1993-2014).

    Material and Methods

    To reach this aim, after investigation of available models and different combination of weather information, the final model to estimate Evapotranspiration has been designed. In this model with 20 surface as input and one surface as output or evaporation and transpiration, 50 rules were determined in Mamdani Inference System and the estimated value of Evapotranspiration from the Fuzzy Inference were compared with the results from Fao Penman Monteith (F-P-M).

    Results and Discussion

    Statistical parameters including Root Mean Square Error (RMSE), Main Bias Error (MBE) Coefficient of Determination, Jacovides factor (t) and Sabbagh et al. factor (R2/t) have been used to investigate the efficiency of this model. Comparison of the results from the Fuzzy Model and the results from F-P-M shows a high level of correlation between these two methods indicating the highest level of Evapotranspiration in July (RMSE: 0.08, R2: 0.98, MBE: 0.05, t:0.25 and R2/t: 3.92).

    Keywords: Evapotranspiration, Fuzzy Logic, Gonabad
  • Rouhollah Molavi Vardanjani, Maryam Rafati *, Mojgan Zaeimdar Pages 115-127
    Background and Objectives

    Functional evaluation models are the basis for measuring and improving management systems. The purpose of this research was to meet the needs of dry milk factory in Pegah Shahr E Kord to assess the performance of the HSE system in terms of compliance considering the company's strategies.

    Methodology and Materials:

     In this research, with close investigation on standards and models in the field of performance of the HSE management system, the functional evaluation model of this factory was designed in the framework of a Balanced Scorecard Card (BSC). In this model, four layers of Financial, Customer, Internal business processes and Learning- growth were identified and classified with 14 function evaluation criteria and 43 sub-indicators.

    Results

    The results of the balanced scorecard model showed that the highest and lowest scores among the studied layers were internal processes with an average of 69.28 and learning-growth with an average of 56.66 respectively. Also, the overall average score of the company in all four layers calculated 64.2 out of 100 which, according to a standard score, the scores over 60, reflects the relatively good Function of the organization in the field of HSE management.

    Conclusion

    According to the results, Value Indicators presentable for Customers, Audit and Improvement of HSE Performance Indicators, Policy Development and Strategic goals, organization and provision of resources for HSE management, risk management for HSE, system planning and designing in order to establish the principles of HSE in the organization, are the most important strengths and information sources, also human capital and presentable value to society and government are the most important improvable parts of the HSE system in studied organization.

    Keywords: Balanced Scorecard, Dry Milk Factory of Pegah Shahr E Kord, functional evaluation, Card, HSE Management
  • Mosayeb Gholami, Amir Alibygi *, Abdolhamid Papzan Pages 127-139
    Background and Objective

    Problems facing the agricultural sector of Kermanshah province, such as; emissions of greenhouse gases, soil erosion, excessive use of pesticides and chemical fertilizers have caused that in this province and there is no choice but to turn to conservation agriculture. Despite promotional activities and programs to promote conservation agriculture, this has not been well received by farmers, and there are only a handful of farmers who use conservation agriculture. Therefore, the present study deals with the pathology of non-acceptance of conservation agriculture in Kermanshah province.

    Method

    The research community in this research is the experts in the Agricultural conservation Office in Jihad Agricultural Organization of Kermanshah Province. Identification of the samples was done purposefully and using sampling with maximum diversity. The data gathering tool was interviewed and data analysis was content analysis and paradigm model of grounded theory.

    Findings

    The results showed that there are countless factors that prevented farmers from accepting agricultural conservation, including factors such as lack of government support, economic and cultural problems, lack of access to equipment, etc.

    Discussion

    Considering to findings research on the existence of supportive, economic and cultural barriers and the inability of farmers to deal with these dilemmas and problems., Therefore, it is recommended that planners and policymakers extension and develop agricultural conservation by removing barriers and holding suitable training courses and field visits to extension of agricultural conservation.

    Keywords: Agriculture, conservation agriculture, paradigm model, Acceptance, Kermanshah Province
  • Bahare Baharmastian, Soheil Sobhanardakani *, Saeed Jameh Bozorgi Pages 141-151
    Background and Objective

    Air pollution is one of the most important environmental problems which can lead to the human health effects especially in the metropolitans. Atmospheric precipitation including rain and snow are the most effective way for removing pollutant from the atmosphere and its heavy metals can describe the variability of the environmental pollution in different urban areas. Therefore, this study was conducted to assess the metal (Fe, Pb and Cd) concentrations in the atmospheric precipitation collected from high traffic intensity areas of city of Hamedan in 2014.

    Method

    A total of 24 snow samples were collected from 8 selected stations located in different regions of city of Hamedan with high traffic intensity. The samples were stored in polyethylene bottles and were acidified at a pH lower than 2 by adding concentrated HNO3 in order to avoid metal adsorption onto the inner bottle walls. Element (Fe, Pb and Cd) concentrations were determined using ICP-OES. All statistical analyses were done by SPSS software.

    Findings

    The results showed that the mean concentrations (µg/L) of Fe, Pb and Cd in snow samples were 69.5 ± 143, 10.2 ± 8.94 and 17.6 ± 0.290, respectively. Also, the mean concentrations of Cd were significantly higher than maximum permissible limits established by WHO.

    Conclusion

    The results indicate that rainfall collected from the high traffic intensity regions of city of Hamedan is polluted with Cd due to the high traffic volumes and their emitted pollutions, therefore, for maintaining of surface and groundwater resources and also public health consider the suitable strategies is recommended.

    Keywords: Atmospheric Precipitation, Runoff, Heavy Metals, Traffic, Hamedan
  • Arezoo Salamatnia, Seyed Ali Jozi *, Saeed Malmasi, Roya Nezakati, Mojgan Zaeimdar Pages 153-165

    Sustainable development is a kind of development that responds to the needs of the present generation, without threatening the future generation's capabilities in meeting their needs. So one of the most important steps to achieve sustainable development is to carry out various environmental studies before implementing any development plan.

    Background and Purpose

    In this study, with the aim of investigating capability and evaluation of spatial temporal variations in Yasuj, efforts have been made to implement weighted Linear Combination Technique in order to predict the capability of the region for urban development. Also satellite images were used to investigate the spatial temporal variation in Yasuj city.
    Analysis

    method

    In order to investigate the amount of power and evaluation of temporal and spatial variation in urban development, the criteria and sub-criteria were determined based on experts' opinions and previous researches. Then the AHP technique assisted by 30 faculty members and experts was employed to paired comparison dimensions and criteria. After the paired comparison, the information layers were standardized in the Idrisi environment and in the GIS environment. Then the layers were combined to determine the land suitability for Urban development. Afterwards, in order to study the time-shift changes of land use in Yasuj city in the three periods of 1986, 2001, and 2016, Landsat satellite images, TM, ETM + and OLI sensors, which were prepared in the Envi 5.1 software environment, were used.

    Findings

    Based on the land use change trends in the Yasuj area, residential or urban areas have undergone extensive changes that affected environment uses including forests, grassland, agriculture and aquatic structures. The forest, located inside and around the city of Yasuj, provides a lot of ecosystem services for the area, which by city development, these services have been reduced both quantitatively and qualitatively, which should be considered.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study can be used as a model for selecting suitable locations for urban development with respect to environmental considerations and results of this work shown that studies based on spatial data, especially on human settlements (due to their inherent nature) can be the basis for accurate planning.

    Keywords: land use change, Landsat satellite, Analytical hierarchy process, Time, Spatial Changes, Yasouj County
  • MAHSA ADL, ALIREZA GHARAGOZLU *, JAFAR NOURI, SHAHRZAD FARYADI Pages 167-177
    Background and Objective

    Land use surveys and review of environmental changes are one of the most important aspects of environmental management for future planning.

    Method

    After image processing by using ERDAS software Landsat images (TM, ETM+) and Aster image (taken in 1989, 2000 and in 2011(in order to demonstrates Anzali land use changes during 3 decades, each image was classified separately, in six classes of land uses/covers: 1- built-up areas, 2- agricultural, 3- barren, 4- forest,         5- wetland, and 6- water bodies and then, the primary land use map was extracted for each image. Having finished the image classification stage, accuracy of classification was determined and area coverage for all six types of land use within the Anzali were calculated over three decades.

    Findings

    The results predicted a declining trend of 10.64% in forest, 8.52% in Anzali wetland and 11.54% in barren land during1989 to 2011, and also an increasing trend of 7.1% in urban areas for a time span 1989-2021. Major expansions in urban areas were witnessed around western and eastern borders of the city, particularly close to the eastern border. Scattered expansions were also predicted in Anzali wetlands registered in Ramsar Convention (Southern borders).

    Discussion and Conclusion

    This study provides an opportunity to define and apply better strategies for environmental management of land use in order to make an optimized balance between urban development and ecological protection of environmental resources.

    Keywords: Environment, GIS, land use change, RS, Urban growth
  • Mohammad Jalali, Maryam Afshari, Zeinab Mazinanian * Pages 179-190

    Although the effects of climate change are threatening to the living conditions of a large part of the world, different groups of activists have failed to improve the climate regime. It is natural that those countries which are more vulnerable to climate change should find some ways to improve the climate by using both legal methods and other less formal methods such as identifying climate change as a security and environmental problem. Climate change and global warming are regarded as two factors, which play a significant role in threatening human security since food shortages, water scarcity, environmental degradation, poverty, disease outbreaks, and mass migration can separately lead to national security, which will undermine and contribute to the failed government scenario. In the domestic and global arena, the security of the modern government becomes meaningful with respect to superior power, and the society is considered insecure even if it faces with a lack of threats. In the modern national security discourse, we see an increase in security software, in addition to its hardware. In the wake of the development of the concept of security, especially the development of a range of national security threats, critics have suggested that civilian threats such as economic and environmental threats can, in turn, be as serious as military threats. Therefore, these threats should be considered as security threats. This article tries to provide an analysis of the impact of environmental dimensions of climate change on national security from the perspective of international environmental law, using an interdisciplinary approach.

    Keywords: Climate Change, global warming, International Environmental law, Human security, National security
  • Karmat Allah Ziari, Asghar Pashazadeh, MohammadHasan Yazdani * Pages 191-206
    Background and Objective

    Today, urban resilience is one of the most important new issues in urban management and planning. Islamic cities are no exception to this rule according to the principles of Islam and Islamic jurisprudence, and their resilience in human dimensions, especially for the sake of familiarity with religious teachings, should have a special appearance. Therefore, the purpose of this study is to assess the resilience of the Iranian-Islamic city of Ardabil and the ranking of its urban areas.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The statistical population of the study consisted of experts working in the five municipalities of Ardabil, which was selected by snowball sampling method and 50 of them were purposefully selected and the research questionnaire was completed and to analyze the data from software ArcGIS, SPSS, Excel and KOPRAS multivariate decision making software are used.

    Results

    The resilience rate of Ardabil city is 4.66, which shows the average. Also, the ranking of the five regions of Ardabil city based on the Coopras model has been regions two, three, one, five and four, respectively. In terms of leveling in the cluster analysis method, region two was at the level of moderate productivity and the rest of the regions were at the level of low productivity. Finally, Pearson correlation coefficient showed that there is an inverse relationship between the spiritual dimension and other dimensions of resilience.

    Discussion & Conclusion

    The result is that physically, newly constructed and planned areas are more resilient, while in the human and spiritual dimensions, old areas and worn-out areas are inhabited by indigenous peoples who believe in religious teachings., are more resilient.

    Keywords: Urban Resilience, Islamic cities, urban regions, KOPRAS model, Ardebil city
  • Aida Shariatmadari, Majid Abbaspour, Zahra Abedi *, Alireza Vafaeinejad Pages 207-215
    Backgrounds and Objectives

    The recent water scarcity and decrease of precipitation have led to considerable changes in the ecosystem of Urmia Lake. The main objective of this study is to investigate the management strategies regarding Urmia Lake based on economic valuation.

     Methodology & Material:

     In this study (2016), the existing library and Internet documents as well as field studies were used. The statistical population in this study included the stakeholders, locals and tourists in Urmia. Sampling was done randomly and the sample size was determined after pre-tests using Cochran’s test. The method and data analysis tool in this study was contingent method, and Excel software and E-views were used to determine the economic values ​​of Urmia Lake. GIS software was also used to express the changes occurred in the lake.

    Findings

    Considering changes of water level in Urmia Lake in recent years, the inadvertent extraction of water from the wells and cultivation of crops that consume water content at high level in farming lands are assumed as important factors for drying Urmia Lake.

    Discussion and Conclusion

    The willingness to pay for protecting different values ​​of Urmia Lake was estimated as totally 52.496 USD per person, monthly. The proper management of resources, the right of water for each river in the Urmia Lake basin, cessation of constructing new dams on other rivers entering the lake, changing the pattern of cultivation, and increasing water productivity are among the measures that must be taken to balance the fluctuation of water level in this lake.

    Keywords: Environmental Management, Lake Urmia, Economic valuation, Natural Resources
  • Fateme Jafari Nobakht *, Mehrdad Cheraghi, Bahareh Lorestani Pages 215-239
    Background and Objectives

    Population growth, urban development, and increased human activities will bring various outcomes, including the production and accumulation of waste, followed by environmental pollution. In developing countries, construction waste accounts for a large proportion of municipal waste, which in addition to the high cost of disposal, also has adverse effects on the environment. Because construction debris takes up a lot of space due to its bulk, disposing of it in landfills reduces the useful life of these areas and it is necessary to find a new place to bury construction debris.

    Method

    Searching for a new landfill is a complex and time consuming process and requires a capable and efficient system, as using GIS and combining different layers of information and considering environmental, social and economic criteria, the most suitable landfill can be found. Located a building. In the present study, 16 criteria (slope, land use, residential, commercial and industrial centers, villages, roads (including 3 layers of highways, main roads and side roads), water (including 6 layers of wells, springs, aqueducts, Rivers, dams and waterways), antiquities, airport runways and mines) are involved in the location process, so that privacy and distance maps are prepared first ,then, in order to achieve more reliability, scoring the classes or parameter intervals was done in three ways. Criteria were weighted using Expert Choice software and hierarchical analysis (AHP).

    Findings

    The results of the three types of scoring to multi-criteria analysis showed that there were significant differences in the results of different methods of scoring.

    Discussion and Conclusions

    The results of combining 16 parameters involved in site selection in software Arc GIS9.3 showed that the appropriate zones for construction and demolition wastes buried in Hamadan, often are located in a 90-degree slice.

    Keywords: Wastes, construction, demolition wastes (C&DW), Landfill site selection, Geographic Information System (GIS), AHP
  • Mirmehrdad Mirsanjari, Gholamreza Siyadati * Pages 241-250
    Background and Objectives

    One of the consequences of industrial activities is the entry of toxic compounds such as cyanide into the environment, the neglect of which threatens the health of humans and other living organisms. The present study was performed to investigate the biological removal of cyanide from wastewater and to identify resistant microorganisms.

    Materials and methods

    Artificial sewage Potassium by concentrations of 5, 20, 50, 100, 150 and 200 mg/l was studied in batch reactors with a capacity of 2 liters. Secondary sludge of Wastewater Treatment Plant with mixed media was used as the medium in reactor. Volatile suspended solid, total suspended solid, CN, NH3, NO3 factors were measured based on the standard method book. Rotifers, ciliates and algae were also identified using microscopy version IIS.

    Results

    The results showed that biological treatment can remove cyanide up to concentration of 150 ppm and higher initial MLVSS played a main role in increasing removal of cyanide from sewage. Finally, Pseudomonas cyanide, coliforms (except fecal coliforms), bacillus, fungi and also Carchesium (one of ciliates), Philodina (one of rotifers) and Oscillatoria (one of algae) identified as resistant strains to cyanide and Aspidisca, Proals and Ulothrix detected as the most sensitive rotifers, ciliates and algae, respectively.

    Conclusion

    Results indicated that biological treatment of activated sludge for cyanide removal from sewage is an efficient way specially when substrate include only resistant microorganisms and can be consider as viable alternative for cyanide removal instead of chemical removal methods.

    Keywords: Cyanide, Aerobic Treatment, Microorganisms, Biological removal, sewage
  • Mojtaba Ghaed Rahmati, Hadi Moazed, Parvaneh Tishehzan * Pages 251-267
    Introduction

    The limitation of fresh water resources in the world, especially in arid and semi-arid regions such as Iran, has inevitably led to the reuse of urban wastewater. One of the most important indicators of sewage pollution and comparison with different standards for reuse or discharge to the water resources is TSS. The present study was conducted in 2016 with the aim of estimation of effluent TSS of Ahvaz wastewater treatment plant using inelegant models.

    Material and methods

    Regard to costly and time-consuming measurement tests of TSS, the capability of multivariate linear regression model, Artificial Neural Network (ANN), and Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) was studied to estimate (TSS) in wastewater treatment plant output by MATLAB and SPSS 21 software. Accordingly, various compounds of sewage quality parameters were evaluated during the 8-year statistical period (2008-2015) as input of models in two daily and monthly modes.

    Results

    The results of the regression model indicated that the maximum R2 for training and verification were 0.75 and 0.67 in daily and 0.68 and 0.66 in monthly period, respectively. The root mean square error (RMSE) in this test was 0.033 and 0.025 in the daily period and 0.053 and 0.053 in the monthly period. The maximum R2 in ANN for training and verification were 0.87 and 0.79 in daily and 0.87 and 0.85 in monthly period, respectively. The RMSE in this test was 0.030 and 0.023 in the daily period and 0.034 and 0.031 in the monthly period. Meanwhile, the maximum R2 in ANFIS for training and verification were 0.91 and 0.83 in daily and 0.89 and 0.87 for monthly period, respectively. The RMSE in this test was 0.026 and 0.025 in the daily period and 0.031 and 0.028 in the monthly period.

    Conclusion

    The results confirmed the application of three models is appropriate, but the ANFIS was considered as a more appropriate model.

    Keywords: Wastewater, Total suspended solid, Regression, ANN, ANFIS
  • Seyed Abbas Poorhashemi, Mojtaba Sobhaninia * Pages 269-284

    One of the legal problems of the implementation of international law in general and international environmental law in particular in Iran is the lack of a clear legal definition of the place of international treaties in the legal system. International treaties are norms that have no place in the hierarchy of different legal systems (based on the relationship between domestic and international law) and in some countries are superior to ordinary laws, in others they are considered the breadth of ordinary laws, and in others it is considered a lower position than the normal law. In the Iranian legal system, due to the ambiguity in the laws regarding the status of the treaty, each of the three mentioned theories has been supported by some jurists. The result of the present article, by examining and analyzing the practical procedures adopted by the three powers of the Islamic Republic of Iran, is that the Iranian legal system has chosen the approach of equality of international treaty law (and not the entire international legal system) with the domestic legal system.

    Keywords: Implementation of international law, International Environmental law, International Treaties, Self-executive agreement, Iran’s legal system